April Jaargang 4. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #13. Management van de big tijdens de eerste levensdagen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "April Jaargang 4. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #13. Management van de big tijdens de eerste levensdagen"

Transcriptie

1 April Jaargang 4 Josine, Rubén en Eva s Tips&Tricks #13 Management van de big tijdens de eerste levensdagen

2 NEONATAL HEALTH MANAGEMENT VAN DE BIG TIJDENS DE EERSTE LEVENSDAGEN Kraamstalmanagement is een zéér belangrijk onderdeel van het takenpakket van een varkenshouder. Het managen van de zeugen en de biggen in deze kritieke periode heeft verstrekkende gevolgen voor de rentabiliteit van het bedrijf. Zowel de invloed op de vruchtbaarheidsparameters van de zeugen als op de technische resultaten van de biggen en de vleesvarkens valt niet te onderschatten. Omdat dit onderwerp zeer uitgebreid is, komt het aan bod in verschillende Tips&Tricks. In Tips & Tricks #11 werd het verleggen van biggen besproken. In deze editie verdiepen we ons in de optimale zorg voor de big tijdens de eerste levensdagen. Zorg voor een optimaal geboorteproces Terwijl het de biggen zijn die het werpproces van de zeug in gang zetten, hebben zij zelf weinig invloed op de lengte van het werpproces. Een big moet dus afwachten tot wanneer het zijn beurt is om geboren te worden. Wanneer dit te lang duurt, is er risico op zuurstoftekort en verlies van vitaliteit. Toezicht tijdens het werpen en gepaste geboortehulp zijn daarom onontbeerlijk. Enkele tips voor geboortehulp We laten de zeugen tijdens het werpen zoveel mogelijk met rust. Wanneer de vorige big al opgedroogd is (20-30 minuten), duurt het te lang en grijpen we in. Als een zeug blijft persen zonder resultaat grijpen we in. Doe alles met aandacht voor rust en hygiëne. Wanneer een big uiteindelijk geboren wordt, moet hij zo snel mogelijk de weg naar de uier vinden. Hierbij snuffelt en likt hij de omgeving af. Een hoge infectiedruk aan ziektekiemen in de omgeving verhoogt het risico op ziekte. Zorg er dus voor dat de kraamhokken correct gereinigd en ontsmet zijn tussen de groepen en dat de mest van de zeug in de eerste dagen minstens 2x per dag verwijderd wordt. Nadat de big een stevige portie biestmelk heeft opgenomen, trekt hij naar een warme plek waar hij verder energie kan opdoen: het biggennest. Hier ligt hij liefst droog, warm en tochtvrij. Een temperatuur tussen 33 en 35 C in het biggennest kort na de geboorte is ideaal. We bekomen dit door een microklimaat te creëren met lampen, vloerverwarming en eventueel door het nest af te dekken (zie Figuur 1). Dit laatste maakt het mogelijk om de omgevingstemperatuur van de kraamstal fris genoeg houden voor de zeugen en het biggennest warm genoeg voor de pasgeboren biggen.

3 Figuur 1a: de warme lucht vervliegt, daardoor wordt koude lucht langs de zijkant aangetrokken. Neem de tijd voor een goed biestmanagement Vanaf het begin van het werpproces tot ongeveer 12 à 24u na werpen kunnen de pasgeboren biggen biestmelk drinken bij de moederzeug. Optimaal heeft elke big binnen een half uur na de geboorte zijn eerste portie biestmelk gedronken. Deze biestmelk bevat voedingsstoffen, energie, afweerstoffen, enzovoort. Risicogroepen voor een te lage biestopname: Biggen van gelten en oudere zeugen (>5e worps) Te lichte biggen Laatst geboren biggen van de toom Biggen in heterogene tomen Als we weten dat bovenstaande groepen meer risico lopen, kunnen we hier extra aandacht aan schenken tijdens de rondgang in de kraamstal. We kunnen nog meer doen door alternerend zuigen toe te passen. Dit houdt in dat we enkele eerstgeboren, gevulde biggen 2 tot maximum 4 uur apart zetten om andere biggen de kans te geven om te drinken. We laten zeker niet meer biggen liggen dan het aantal functionele tepels van de zeug. Na enkele uren worden de biggen gewisseld met enkele andere biggen die op hun beurt even afgezonderd worden. De allerkleinsten blijven steeds bij de zeug. Tip: zorg steeds dat de biggen die afgezonderd worden optimaal droog, warm (denk aan een warmtebron!) en tochtvrij liggen. Zeker op deze leeftijd heeft een te koude omgeving negatieve gevolgen voor het verdere leven van de big. Een vaste tepel voor een optimale melkopname Figuur 1b: Het afdekken van het ligbed zorgt voor een microklimaat omdat de warme lucht gevangen wordt. Nadat de biggen optimaal biest hebben kunnen opnemen, zorgen we vóór 48u na het werpen dat de biggen een goede, vaste tepel kunnen bemachtigen en zo optimaal melk kunnen opnemen tot het einde van de kraamstalperiode. Praktische tips over het verleggen van biggen vind je terug in Tips & Tricks #11.

4 Kijk kritisch naar de handelingen in de eerste levensdagen. Tijdens de eerste levensdagen ondergaan biggen diverse handelingen. We geven ze oornummers, ijzer, castreren de beertjes, slijpen tandjes, korten de staartjes in en indien nodig worden ze gevaccineerd en/of behandeld met antibiotica. Wees steeds kritisch voor het nut van deze handelingen. Zijn ze echt wel nodig en hoe pas ik ze toe? Enkele handelingen onder de loep Ijzertoediening Evalueer uw methode van ijzertoediening op uw bedrijf. Heeft mijn methode het gewenste resultaat? Bij twijfel is het mogelijk om de ijzertoediening te controleren. Castratie Naast de wettelijke verplichtingen letten we er op dat ons materiaal zo steriel mogelijk blijft. Gebruik twee mesjes en leg het ongebruikte mesje in ontsmettingsmiddel. Wissel regelmatig het mesje. Tandjes inkorten Evalueer elke groep of het inkorten van de hoektandjes noodzakelijk is. Wanneer we het toepassen heeft het slijpen van tandjes de voorkeur boven knippen. Staartjes Evalueer regelmatig of het inkorten van de staartjes inkorten noodzakelijk is. Wanneer we het toepassen kiezen voor het afbranden van de staartjes, zorgen we dat het wondje mooi toe gebrand is en houden we zoveel mogelijk van de staart intact. Vaccinatie en behandeling met antibiotica Wanneer het bedrijf te maken heeft met bepaalde ziekteproblematieken, kan er in de eerste levensweken gevaccineerd worden of kunnen de biggen een behandeling krijgen met antibiotica. Vervang regelmatig de naalden (optimaal tussen elke toom) om verspreiding van ziektes tegen te gaan of kies voor naaldloze alternatieven. We willen graag de aandacht vestigen op handelingen die vaak standaard worden toegepast. Evalueer voor jezelf of je al deze handelingen nodig hebt. Kan ik iets weglaten? Zie ik iets over het hoofd? Zijn er diervriendelijkere alternatieven voor hetzelfde doel? Hoe diervriendelijker de handelingen, hoe lager het stressniveau bij de biggen wat een positief effect heeft op de verdere prestaties. We streven zowel bij de zeug als bij de biggen naar zoveel mogelijk rust in de kraamstal. Bundel je handelingen zoveel mogelijk en laat weg wat niet noodzakelijk is.

5 Geef verzwakte biggen een tweede kans. We zien vaak vanaf dag 4-5 dat bepaalde biggen onvoldoende melk kunnen opnemen bij hun moeder. Ze zijn ongevuld en krijgen een groeiachterstand. Het is zeer belangrijk dat we deze biggen niet aan hun lot over laten en ze opvangen bij een pleegzeug. Praktische tips hierover vind je terug in Tips & Tricks #11 Om te onthouden Wanneer we in de eerste levensdagen van een big voldoende tijd investeren met aandacht voor alle basisvoorwaarden, geven we ze de beste kans om optimaal te ontwikkelen tot een sterke, levendige big. Deze investering brengt op en vertaalt zich in de diergezondheid en de prestaties van uw biggen. Enkele aandachtspunten die we hierbij zeker niet over het hoofd mogen zien: 1. Zorg voor een optimaal geboorteproces Wanneer we hygiënemaatregelen niet uit het oog te verliezen, correct toezicht houden rond werpen en de pasgeboren biggen een droge, warme en tochtvrije legplaats aanbieden na de geboorte, geven we de biggen een optimale start. 2. Neem de tijd voor een goed biestmanagement Door de biest gelijkmatig te verdelen onder alle biggen zorgen we er voor: Dat alle biggen voldoende energie opnemen om aan hun levenstocht te beginnen. Dat de maternale antistoffen gelijkmatig verdeeld worden onder de biggen, wat leidt tot een evenwichtige bescherming van de biggen. 3. Een vaste tepel voor een optimale melkopname Voor optimale melkopname in de kraamstalperiode moeten we er voor zorgen dat alle biggen een vaste tepel hebben vóór 48u na werpen. 4. Evalueer je handelingen in de eerste levensdagen Zijn de handelingen die ik uitvoer allemaal nog noodzakelijk voor mijn bedrijf? Voer ik deze correct uit? Zijn er diervriendelijkere alternatieven op de markt? 5. Geef verzwakte biggen een tweede kans Biggen die vanaf dag 4-5 ongevuld zijn en een groeiachterstand hebben opgelopen, moeten opgevangen worden bij een pleegzeug.

6 BE/SWI/0317/0009 Parasite Control Reproductive Performance Intestinal Health Lung Health Neonatal Health MSD Animal Health - Lynx Binnenhof 5, 1200 Brussel, Belgium Tel: MSD.AH.Info@merck.com - Inschrijven via THE SCIENCE OF HEALTHIER ANIMALS

September Jaargang 3. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #11. De voordelen van een doordachte verlegstrategie

September Jaargang 3. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #11. De voordelen van een doordachte verlegstrategie September 2016 - Jaargang 3 Josine, Rubén en Eva s Tips&Tricks #11 De voordelen van een doordachte verlegstrategie Neonatal Health DE VOORDELEN VAN EEN DOORDACHTE VERLEGSTRATEGIE Door het nog steeds stijgende

Nadere informatie

December Jaargang 5. Josine, Rubén en Ellens. Tips&Tricks #19. Werpen zonder zorgen

December Jaargang 5. Josine, Rubén en Ellens. Tips&Tricks #19. Werpen zonder zorgen December 2018 - Jaargang 5 Josine, Rubén en Ellens Tips&Tricks #19 Werpen zonder zorgen NEONATAL HEALTH DE VOORDELEN VAN VLOT WERPEN Worpen van 15 of meer biggen zijn op vandaag geen uitzondering meer.

Nadere informatie

November Jaargang 4. Josine & Rubéns. Tips&Tricks #15. Naaldloze intradermale vaccinatie verbetert dierenwelzijn

November Jaargang 4. Josine & Rubéns. Tips&Tricks #15. Naaldloze intradermale vaccinatie verbetert dierenwelzijn November 2017 - Jaargang 4 Josine & Rubéns Tips&Tricks #15 Naaldloze intradermale vaccinatie verbetert dierenwelzijn LUNG HEALTH NAALDLOZE INTRADERMALE VACCINATIE VERBETERT DIERENWELZIJN Vandaag staat

Nadere informatie

December Jaargang 2. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #8. APP: een ziekteverwekker en opportunist

December Jaargang 2. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #8. APP: een ziekteverwekker en opportunist December 2015 - Jaargang 2 Josine, Rubén en Eva s Tips&Tricks #8 APP: een ziekteverwekker en opportunist Lung Health APP: EEN ZIEKTEVERWEKKER EN OPPORTUNIST De bacterie Actinobacillus pleuropneumoniae,

Nadere informatie

Juni Jaargang 1. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #2. Een nieuwe kijk op bleke biggen!

Juni Jaargang 1. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #2. Een nieuwe kijk op bleke biggen! Juni 2014 - Jaargang 1 Josine, Rubén en Eva s Tips&Tricks #2 Een nieuwe kijk op bleke biggen! Neonatal Health EEN NIEUWE KIJK OP BLEKE BIGGEN! Als er in de kraamstal 1 big duidelijk bleker is dan zijn

Nadere informatie

DE BASIS VOOR EEN GEZONDE BIGGENOPFOK

DE BASIS VOOR EEN GEZONDE BIGGENOPFOK KENNISDOCUMENT DE BASIS VOOR EEN GEZONDE BIGGENOPFOK Wat beïnvloedt de afweer van biggen tijdens de biggenopfokperiode? Waarom is biestmanagement zo belangrijk? Voor een gezonde biggenopfok is een goede

Nadere informatie

December Jaargang 3. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #12. Naaldloze intradermale vaccinatie

December Jaargang 3. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #12. Naaldloze intradermale vaccinatie December 2016 - Jaargang 3 Josine, Rubén en Eva s Tips&Tricks #12 Naaldloze intradermale vaccinatie LUNG HEALTH EERSTE ERVARINGEN IN BELGIË MET INTRADERMALE VACCINATIE Naaldloze intradermale vaccinatie

Nadere informatie

Juni Jaargang 5. Josine, Rubén en Ellens. Tips&Tricks #17. De vernieuwde IDAL + Full Service on Target

Juni Jaargang 5. Josine, Rubén en Ellens. Tips&Tricks #17. De vernieuwde IDAL + Full Service on Target Juni 2018 - Jaargang 5 Josine, Rubén en Ellens Tips&Tricks #17 De vernieuwde IDAL + Full Service on Target LUNG HEALTH DE VERNIEUWDE IDAL + FULL SERVICE ON TARGET Meer dan drie jaar na de introductie in

Nadere informatie

C. Management kraamstal

C. Management kraamstal A. Partusinductie B. Partushulp C. Management kraamstal 1 A. Partusinductie 1. Inleiding 2. Mechanisme 3. Voordelen 4. Methodes 5. Nadelen/gevaren 2 1. Inleiding Vlaanderen: 30% bedrijven doet partusinductie

Nadere informatie

Oktober Jaargang 2. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #7. De voordelen van intradermale toediening

Oktober Jaargang 2. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #7. De voordelen van intradermale toediening Oktober 2015 - Jaargang 2 Josine, Rubén en Eva s Tips&Tricks #7 De voordelen van intradermale toediening Lung Health DE VOORDELEN VAN INTRA DERMALE TOEDIENING Inleiding Wil de moderne varkenshouder zijn

Nadere informatie

TE VEEL DOODGEBOREN BIGGEN IS EEN PROBLEEM IS TE VEEL LEVEND GEBOREN BIGGEN DAT OOK

TE VEEL DOODGEBOREN BIGGEN IS EEN PROBLEEM IS TE VEEL LEVEND GEBOREN BIGGEN DAT OOK TE VEEL DOODGEBOREN BIGGEN IS EEN PROBLEEM IS TE VEEL LEVEND GEBOREN BIGGEN DAT OOK Opfok van overtallige en kleine biggen Jeroen Degroote Introductie 62% van de Vlaamse varkenshouders ervaart problemen

Nadere informatie

BIEST: EEN CRUCIAAL SAMENSPEL TUSSEN ZEUG EN BIG

BIEST: EEN CRUCIAAL SAMENSPEL TUSSEN ZEUG EN BIG Tekst: Sarah De Smet (Varkensloket), Suzy Van Gansbeke & Tom Van den Bogaert (Vlaamse Overheid, Departement Landbouw en Visserij, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling), Ruben Decaluwé (UGent Faculteit

Nadere informatie

Biestmanagement. Hennie Korten

Biestmanagement. Hennie Korten Biestmanagement Hennie Korten Even voorstellen O Hennie Korten O Heibloem, Limburg, tussen Weert-Venlo-Roermond. O Bedrijf met 1100 zeugen O 2 vaste full-time medewerkers O 1 part-time medewerker O Topigs

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #30

PLUIMVEE HARTSLAG #30 Een publicatie van MSD Animal Health September 2019 - Jaargang 8 PLUIMVEE HARTSLAG #30 door Peter gemeten Angst voor Gumboro hoeft niet... of toch? DYNAMIC IMMUNITY Neemt de kans op Gumboro toe? Een terugkerend

Nadere informatie

Sanitaire risico s en aandachtspunten voor biggengezondheid.

Sanitaire risico s en aandachtspunten voor biggengezondheid. Sanitaire risico s en aandachtspunten voor biggengezondheid. Doelstelling van een bedrijf Verantwoord produceren met een minimum aan kosten. Verantwoord? Economisch? Het streven naar een hoge productie

Nadere informatie

Vertalen van kennis naar toepassing. Hoe? In 6 concrete stappen

Vertalen van kennis naar toepassing. Hoe? In 6 concrete stappen Vertalen van kennis naar toepassing Hoe? In 6 concrete stappen Biggenopfok: optimaal 2 Biggenopfok in de realiteit 3 Procesverstoringen liggen vaak 3-8 weken eerder G S A Type, Groei, Uniformiteit, Gezondheid

Nadere informatie

Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit

Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit Dr. Tom Meyns MERIAL Benelux Varkenswroeten: Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit Wat is biest? = melk geproduceerd

Nadere informatie

KRAAMSTAL: protocol en checklijst

KRAAMSTAL: protocol en checklijst KRAAMSTAL: protocol en checklijst Algemeen: KRAAMHOK - Minimale afmeting kraamhok: b x l x h: 200 x 280 x 50-60 cm - Verstelbare kraamkooi: b x l: 80-90 x 220 cm - Vloer onder zeug: metaal (voor warmteafvoer)

Nadere informatie

Maatschap Teunissen. Zeugen- en vleesvarkenshouderij te Zevenaar en Wehl. Even voorstellen

Maatschap Teunissen. Zeugen- en vleesvarkenshouderij te Zevenaar en Wehl. Even voorstellen Maatschap Teunissen Zeugen- en vleesvarkenshouderij te Zevenaar en Wehl Even voorstellen Wij zijn Marco en Ina Teunissen, 45 en 42 jaar, gehuwd en met onze 2 kinderen woonachtig op ons vleesvarkensbedrijf

Nadere informatie

Partusinductie I N L E I D I N G WAT W A A R O M H O E G E V A R E N C O N C L U S I E S

Partusinductie I N L E I D I N G WAT W A A R O M H O E G E V A R E N C O N C L U S I E S I N L E I D I N G WAT W A A R O M H O E G E V A R E N C O N C L U S I E S Inleiding Drachtduur: 114-116 dagen 10% van de zeugen

Nadere informatie

Nieuwe elementen in voeding van zeug en foetus. ir. Lieven De Weder

Nieuwe elementen in voeding van zeug en foetus. ir. Lieven De Weder Nieuwe elementen in voeding van zeug en foetus ir. Lieven De Weder Inhoud Problemen rond het werpen Wat zijn de oorzaken en verbanden? Waar willen we naar toe? Wat valt er aan te doen: Management Voeding

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #25

PLUIMVEE HARTSLAG #25 Een publicatie van MSD Animal Health Maart 2018 - Jaargang 7 PLUIMVEE HARTSLAG #25 door Peter gemeten Een goed kuiken maken begint bij het moederdier DYNAMIC IMMUNITY MATERNALE ANTISTOFFEN BELANGRIJK VOOR

Nadere informatie

Huisvesting en klimaat: wat kan ik morgen doen?

Huisvesting en klimaat: wat kan ik morgen doen? Huisvesting en klimaat: wat kan ik morgen doen? Anita Hoofs Presentatie Succesfactoren huisvesting Vlotte partus Goede start biggen Voorbereiden op een leven zonder zeug Succesfactoren Profit 1.... 2....

Nadere informatie

Streven naar een goed producerende koe met lange levensduur

Streven naar een goed producerende koe met lange levensduur Melkveebedrijf van nu naar... Streven naar een goed producerende koe met lange levensduur Efficiënte jongveeopfok: ALVA laag vervangings % + impact mestbeleid Preventief management: risico s vermijden

Nadere informatie

PRRS, DE AANPAK BEGINT BIJ MONITORING

PRRS, DE AANPAK BEGINT BIJ MONITORING Tekst: Sarah De Smet (Varkensloket), Ellen de Jong en Tamara Vandersmissen (DGZ) PRRS, DE AANPAK BEGINT BIJ MONITORING De eradicatie van PRRS is, gezien de hoge varkensdensiteit in Vlaanderen, nog niet

Nadere informatie

BLOG. Project Nijhof, Haaksbergen. Blog 1 frisse lucht

BLOG. Project Nijhof, Haaksbergen. Blog 1 frisse lucht BLOG Project, Haaksbergen frisse lucht Inleiding De familie heeft een bestaand varkensbedrijf in Haaksbergen. Ze hebben nu groen licht gekregen voor de uitbreiding, waarbij ze een nieuw bedrijf gaan bouwen

Nadere informatie

Redden van biggen via COUVEUSE systeem

Redden van biggen via COUVEUSE systeem Redden van biggen via COUVEUSE systeem Dr. Ir. D. FREMAUT Hogeschool Gent 1 Noodzaak Wat met overtallige biggen? Toegenomen toomgrootte toegenomen sterfte Sterfte : tijdens de geboorte Sterfte na de geboorte

Nadere informatie

Het Varkensloket Scheldeweg Melle

Het Varkensloket Scheldeweg Melle Het Varkensloket Scheldeweg 68 9090 Melle 09 272 26 67 info@varkensloket.be Vraag: Voor de opfok van moederloze biggen heb ik weet van een kunstzeug die wordt gebruikt. Na het uitdoseren maakt het apparaat

Nadere informatie

Doodgeboren biggen en biggensterfte

Doodgeboren biggen en biggensterfte De partners van het ADLO demonstratieproject Doodgeboren biggen en uitval bij de biggen in de kraamstal nodigen u uit voor twee studiedagen: Doodgeboren biggen en biggensterfte Woensdag 17 oktober 2012

Nadere informatie

Biestmanagement, zo kan het ook. Inge Nijhoving MSD Animal Health - NL

Biestmanagement, zo kan het ook. Inge Nijhoving MSD Animal Health - NL Biestmanagement, zo kan het ook Inge Nijhoving MSD Animal Health - NL Biest Zorgt voor specifieke (IgG) en aspecifieke afweer (witte bloedcellen) Eigen veestapel bedrijfsspecifieke ziektekiemen Bevat op

Nadere informatie

Porcilis ColiClos. Samen de juiste E. coli / Clostridium vaccinatiestrategie bepalen

Porcilis ColiClos. Samen de juiste E. coli / Clostridium vaccinatiestrategie bepalen Porcilis ColiClos Samen de juiste E. coli / Clostridium vaccinatiestrategie bepalen Porcilis ColiClos Percentage secties van zuigende biggen waarbij infectie met Clostridium perfringens werd vastgesteld,

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. ADLO Demoproject. Doodgeboren biggen en uitval bij de biggen op het moderne varkensbedrijf

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. ADLO Demoproject. Doodgeboren biggen en uitval bij de biggen op het moderne varkensbedrijf Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw ADLO Demoproject Doodgeboren biggen en uitval bij de biggen op het moderne varkensbedrijf Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Discussienamiddag Uitval in de kraamstal:

Nadere informatie

Kengetallen. Kengetallen in de zeugenstal. Verband economie en technische kengetallen? Hoe meer hoe beter? Productieoptimum? Less is more? Welke?

Kengetallen. Kengetallen in de zeugenstal. Verband economie en technische kengetallen? Hoe meer hoe beter? Productieoptimum? Less is more? Welke? Verband economie en technische kengetallen? Hoe meer hoe beter? Productieoptimum? Less is more? Kengetallen in de zeugenstal Sanne Van Beirendonck / Jos Van Thielen / Bert Driessen 2 Kengetallen Welke?

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #24

PLUIMVEE HARTSLAG #24 Een publicatie van MSD Animal Health December 2017 - Jaargang 6 PLUIMVEE HARTSLAG #24 door Peter gemeten Het afweersysteem vroeger activeren biedt voordelen DYNAMIC IMMUNITY NIEUWE-GENERATIE VACCINS BIEDEN

Nadere informatie

Biestmanagement op Vlaamse melkveebedrijven

Biestmanagement op Vlaamse melkveebedrijven Biestmanagement op Vlaamse melkveebedrijven Inleiding Het verzekeren van een goede gezondheid van het kalf start met het uitvoeren van een goed biestmanagement. In een thesis ter behaling van het diploma

Nadere informatie

Huisvesting en verzorging van vitale biggen

Huisvesting en verzorging van vitale biggen Huisvesting en verzorging van vitale biggen Kennissessie Varkens.nl Maart 2017, Herman Vermeer, Wageningen Livestock Research Opbouw presentatie Even voorstellen... Kwetsbare momenten in het biggenleven:

Nadere informatie

Agenda. Aantal geboren biggen neemt toe terwijl aantal arbeidsuren per zeugenplaats af neemt

Agenda. Aantal geboren biggen neemt toe terwijl aantal arbeidsuren per zeugenplaats af neemt Agenda 1. 2. Aantal geboren biggen neemt toe terwijl aantal arbeidsuren per zeugenplaats af neemt En toch is er nog winst te behalen bij de toppers Totaal geboren / worp 15,3 Dood geboren / worp 1,1 Sterfte%

Nadere informatie

voeradvies voor efficiënte vleesvarkensproductie voeradvies tn50juni

voeradvies voor efficiënte vleesvarkensproductie voeradvies tn50juni voeradvies voor efficiënte vleesvarkensproductie voeradvies tn50juni 2017 E-mail: info@topigsnorsvin.nl www.topigsnorsvin.nl Inleiding Topigs Norsvin heeft het voeradvies van de TN50 zeugen in beeld gebracht

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #28

PLUIMVEE HARTSLAG #28 Een publicatie van MSD Animal Health December 2018 - Jaargang 7 PLUIMVEE HARTSLAG #28 door Peter gemeten Steeds alert blijven voor NCD RESPIRATORY PROTECTION Traditionele en moderne oplossingen combineren,

Nadere informatie

VOERADVIES VOOR EFFICIËNTE VLEESVARKENSPRODUCTIE VOER- ADVIES TN50. April

VOERADVIES VOOR EFFICIËNTE VLEESVARKENSPRODUCTIE VOER- ADVIES TN50. April VOERADVIES VOOR EFFICIËNTE VLEESVARKENSPRODUCTIE VOER- ADVIES TN50 April 2016 E-mail: info@topigsnorsvin.com www.topigsnorsvin.com Inleiding Topigs Norsvin heeft het voeradvies van de TN50 zeugen in beeld

Nadere informatie

Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree

Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree Auteur: Vanessa Meganck Inleiding Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree Voor het vermijden van diarree bij de jongste kalfjes dient er een evenwicht gevonden te worden

Nadere informatie

Doodgeboren biggen en biggensterfte

Doodgeboren biggen en biggensterfte De partners van het ADLO demonstratieproject Doodgeboren biggen en uitval bij de biggen in de kraamstal nodigen u uit voor twee studiedagen: Doodgeboren biggen en biggensterfte Woensdag 17 oktober 2012

Nadere informatie

Varkensvlees met 1 ster

Varkensvlees met 1 ster Varkensvlees met 1 ster Waarom krijgt dit varkensvlees het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming? De varkens krijgen meer ruimte; De varkens krijgen beter afleidingsmateriaal; De zeugen worden in

Nadere informatie

Het PRRS virus is een lastige tegenstander als het op je bedrijf zit. Daarom is dit bij uitstek een ziekteprobleem dat je best gezamelijk aanpakt met

Het PRRS virus is een lastige tegenstander als het op je bedrijf zit. Daarom is dit bij uitstek een ziekteprobleem dat je best gezamelijk aanpakt met Het PRRS virus is een lastige tegenstander als het op je bedrijf zit. Daarom is dit bij uitstek een ziekteprobleem dat je best gezamelijk aanpakt met de mensen waar je mee samenwerkt op je bedrijf en die

Nadere informatie

editoriaal actueel Naar een verantwoord antibio ticumgebruik op Europees vlak

editoriaal actueel Naar een verantwoord antibio ticumgebruik op Europees vlak nieuwsbrief editoriaal editoriaal actueel actueel U heeft wellicht al gemerkt dat onze nieuwsbrief in een nieuw kleedje werd gestoken. Wij hopen dan ook dat u deze nieuwe versie met nog meer plezier en

Nadere informatie

Josine Beek, DVM. Faculteit Diergeneeskunde, Vakgroep Verloskunde, Voortplanting en Bedrijfsdiergeneeskunde.

Josine Beek, DVM. Faculteit Diergeneeskunde, Vakgroep Verloskunde, Voortplanting en Bedrijfsdiergeneeskunde. Vaccinatie in de varkenshouderij In de varkenshouderij zijn er een groot aantal commerciële vaccins beschikbaar tegen ziekten veroorzaakt door bacteriën en virussen. Het vaccineren van biggen heeft als

Nadere informatie

Overzicht. 1. Wat is PRRSv? 2. Welke ziektebeelden kan je zien? 3. Wat kunnen de financiële gevolgen zijn?

Overzicht. 1. Wat is PRRSv? 2. Welke ziektebeelden kan je zien? 3. Wat kunnen de financiële gevolgen zijn? Dierenarts Eva Claeyé 16 september 2016 Overzicht 1. Wat is PRRSv? 2. Welke ziektebeelden kan je zien? 3. Wat kunnen de financiële gevolgen zijn? 4. De PRRSv-status van een bedrijf 5. Wat is uw streefdoel?

Nadere informatie

DE STREPTOKOK, TE TACKELEN?

DE STREPTOKOK, TE TACKELEN? Tekst: Sarah De Smet & Kelly Relaes (Varkensloket), Willem Van Praet en Tamara Vandersmissen (Dierengezondheidszorg Vlaanderen) DE STREPTOKOK, TE TACKELEN? Streptokokken worden aanzien als één van de belangrijkste

Nadere informatie

Preventie 2.0. Voer voor gezonde darmen. Hoe voorkomt u dat infecties binnenkomen op uw bedrijf en omslaan in ziektes?

Preventie 2.0. Voer voor gezonde darmen. Hoe voorkomt u dat infecties binnenkomen op uw bedrijf en omslaan in ziektes? Preventie 2.0 Voer voor gezonde darmen Hoe voorkomt u dat infecties binnenkomen op uw bedrijf en omslaan in ziektes? Neem een kijkje in onze innovatieve keuken Even voorstellen: Evelien Alderliesten Master

Nadere informatie

ResPig Wijzer. Samen in de goede richting

ResPig Wijzer. Samen in de goede richting ResPig Wijzer Samen in de goede richting Wat is ResPig? Wat is ResPig? ResPig is het diagnostisch- en monitoringssysteem van MSD Animal Health voor de structurele aanpak van ademhalingsziekten bij varkens

Nadere informatie

Kraamstalmanagement. geboorte & biest. Dr. Theo Geudeke, GD Deventer

Kraamstalmanagement. geboorte & biest. Dr. Theo Geudeke, GD Deventer Kraamstalmanagement geboorte & biest Dr. Theo Geudeke, GD Deventer Geboorteproces het startsein komt van de biggen het wordt te krap in de baarmoeder 'stress-signaal' dan volgt een cascade van hormonale

Nadere informatie

VAN SPEENFASE NAAR GROEISPURT

VAN SPEENFASE NAAR GROEISPURT KENNISDOCUMENT VAN SPEENFASE NAAR GROEISPURT Slimmer spenen. Samen sparren! Van speenfase naar groeispurt: goed spenen levert u meer op dan u denkt. Toch is slimmer spenen soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Nadere informatie

PRRS in vraag? en antwoord!

PRRS in vraag? en antwoord! KENNISDOCUMENT Met kennis vooruit: PRRS in vraag? en antwoord! Veel varkenshouders en dierenartsen hebben vragen over PRRS. Daarom geven we in dit kennisdocument antwoord op de vier meestgestelde vragen

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #29

PLUIMVEE HARTSLAG #29 Een publicatie van MSD Animal Health April 2019 - Jaargang 8 PLUIMVEE HARTSLAG #29 door Peter gemeten Veel geleerd in 1 jaar strijd tegen de bloedluis met Exzodus DYNAMIC IMMUNITY De weg naar succes volledig

Nadere informatie

EEN GOEDE VOORBEREIDING OP HET SPENEN VERDIEND ZICH DUBBEL EN DWARS TERUG

EEN GOEDE VOORBEREIDING OP HET SPENEN VERDIEND ZICH DUBBEL EN DWARS TERUG EEN GOEDE VOORBEREIDING OP HET SPENEN VERDIEND ZICH DUBBEL EN DWARS TERUG Bert Pappot / Herman Janssen technisch specialisten varkenshouderij Voorstellen Trouw Nutrition Benelux Animal Health Young Animal

Nadere informatie

Datum 22 april 2016 Betreft Beantwoording vragen over bericht dat varkens sterven voor de slacht

Datum 22 april 2016 Betreft Beantwoording vragen over bericht dat varkens sterven voor de slacht > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Tip en Tricks voor een antibiotica-arm varken

Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Tip en Tricks voor een antibiotica-arm varken Dierengezondheidszorg Vlaanderen Tip en Tricks voor een antibiotica-arm varken Onze missie DGZ is dé betrouwbare partner van de Vlaamse veehouder om met gezonde dieren op duurzame wijze veilig voedsel

Nadere informatie

Gezondheidsstatus. inleiding. bekende varkensziekten. inleiding. Management opties om tot een hogere gezondheidsstatus te komen.

Gezondheidsstatus. inleiding. bekende varkensziekten. inleiding. Management opties om tot een hogere gezondheidsstatus te komen. Management opties om tot een hogere gezondheidsstatus te komen Hetty van Beers Gezondheidsstatus Hogere gezondheidsstatus Management opties Is het resultaat van verbeterd management te Conventioneel SPF

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #26

PLUIMVEE HARTSLAG #26 Een publicatie van MSD Animal Health Juli 2018 - Jaargang 7 PLUIMVEE HARTSLAG #26 door Peter gemeten Bloedluizen bestrijden rendeert! DYNAMIC IMMUNITY Doeltreffende bestrijding van rode vogelmijt loont!

Nadere informatie

Kraamstalmanagement. geboorte & biest. Dr. Theo Geudeke, GD Deventer

Kraamstalmanagement. geboorte & biest. Dr. Theo Geudeke, GD Deventer Kraamstalmanagement geboorte & biest Dr. Theo Geudeke, GD Deventer Geboorteproces het startsein komt van de biggen het wordt te krap in de baarmoeder 'stress-signaal' dan volgt een cascade van hormonale

Nadere informatie

Praktijkproef Baby Big XL

Praktijkproef Baby Big XL Praktijkproef Baby Big Om een duidelijker beeld te krijgen van de prestaties van biggen, gevoerd met Baby Big en de gebruikelijke kleine korrel, zijn 12 verschillende praktijkproeven opgezet op 11 bedrijven.

Nadere informatie

Is de diagnostiek van GRIEP eenvoudig? Pieter den Hartog, dierenarts Technical services manager production animals

Is de diagnostiek van GRIEP eenvoudig? Pieter den Hartog, dierenarts Technical services manager production animals Is de diagnostiek van GRIEP eenvoudig? Pieter den Hartog, dierenarts Technical services manager production animals Indeling presentatie Inleiding Oorzaken luchtwegproblemen Het onderzoek Laboratoriumonderzoek

Nadere informatie

Valérie s. Tips&Tricks #1. Diagnose en behandeling van de hond/kat met suikerziekte

Valérie s. Tips&Tricks #1. Diagnose en behandeling van de hond/kat met suikerziekte Valérie s Tips&Tricks #1 Diagnose en behandeling van de hond/kat met suikerziekte Diagnose en behandeling van de hond/kat met suikerziekte 1. DIAGNOSE VAN SUIKERZIEKTE Suikerziekte wordt vastgesteld op

Nadere informatie

VACCINATIE ADVIES VOOR DE VARKENSHOUDERIJ GEKADERD BINNEN EEN GOEDE HYGIENE EN BIOVEILIGHEID OP HET VARKENSBEDRIJF

VACCINATIE ADVIES VOOR DE VARKENSHOUDERIJ GEKADERD BINNEN EEN GOEDE HYGIENE EN BIOVEILIGHEID OP HET VARKENSBEDRIJF VACCINATIE ADVIES VOOR DE VARKENSHOUDERIJ GEKADERD BINNEN EEN GOEDE HYGIENE EN BIOVEILIGHEID OP HET VARKENSBEDRIJF Eerste editie, 2016 Situering In het kader van een rationeel en verminderd gebruik van

Nadere informatie

BLOG. Project Nijhof, Haaksbergen. Blog 2 frisse neuzen in de hele stal

BLOG. Project Nijhof, Haaksbergen. Blog 2 frisse neuzen in de hele stal BLOG Project, Haaksbergen frisse neuzen in de hele stal Frisse neuzen in de hele stal! De bouw bij familie vordert snel. Hadden we afgelopen week nog echt slecht weer met sneeuw en regen, deze week kan

Nadere informatie

Bedrijfsgegevens. Beslagnummer: Naam: Voornaam: Adres: Postnummer: Gemeente: Land: Telefoonnummer: E-mailadres:

Bedrijfsgegevens. Beslagnummer: Naam: Voornaam: Adres: Postnummer: Gemeente: Land: Telefoonnummer: E-mailadres: Bedrijfsgegevens Beslagnummer: Naam: Voornaam: Adres: Postnummer: Gemeente: Land: Telefoonnummer: E-mailadres: 1. Zijn er naast varkens nog andere landbouwhuisdieren (gehouden voor professionele doeleinden)

Nadere informatie

Standaardprocedure. A-V1 Optimalisatie van het ventilatiesysteem

Standaardprocedure. A-V1 Optimalisatie van het ventilatiesysteem Standaardprocedure A-V1 Optimalisatie van het ventilatiesysteem Deel 1: Dimensionering en instellingen (in te vullen per afdeling) Stap 1: Ventileer niet te weinig en niet te veel! Bepaal met behulp van

Nadere informatie

De vergrotingseffecten van een prestarter

De vergrotingseffecten van een prestarter De vergrotingseffecten van een prestarter Inhoud Het probleem Waarom een prestarter voeren in de kraamstal? De vergrotingseffecten van een prestarter Inhoud Het probleem Waarom een prestarter voeren in

Nadere informatie

Biest Het uitdagende levenselixir. Dr. Decaluwé Ruben Praktijksymposium Hogere varkensgezondheid 19/01/2016

Biest Het uitdagende levenselixir. Dr. Decaluwé Ruben Praktijksymposium Hogere varkensgezondheid 19/01/2016 Biest Het uitdagende levenselixir Dr. Decaluwé Ruben Praktijksymposium Hogere varkensgezondheid 19/01/2016 30 March 2015 Een beeld zegt meer dan duizend woorden 4 COLOSTRUM = CENTRAAL PUNT COLOSTRUM HOEVEELHEID/OPNAME

Nadere informatie

Easy Climate Water verdeelsets. Easy Climate Water verdeelsets. Meer welzijn voor zeug, biggen en boer.

Easy Climate Water verdeelsets. Easy Climate Water verdeelsets. Meer welzijn voor zeug, biggen en boer. gegarandeerd een goed en egaal verwarmd nest voor uw pasgeboren biggen Meer welzijn voor zeug, biggen en boer. 01 www.vereijkenhooijer.nl Index Introductie 01 Hoe werkt het? Installatie en onderhoud De

Nadere informatie

Stal met volop ruimte voor zeug én biggen

Stal met volop ruimte voor zeug én biggen Stal met volop ruimte voor zeug én biggen Denkavit heeft een jaar ervaring in zijn onderzoeksstal. Er is gekozen voor vrijloopkraamhokken. De investering per kraamhok is ongeveer 4.800. In de nieuwe onderzoeksstal

Nadere informatie

Autovaccinatie in de praktijk

Autovaccinatie in de praktijk Autovaccinatie in de praktijk Inleiding AUTO-vaccin = STAL-vaccin = BEDRIJFSEIGEN vaccin Bedrijfseigen kiemen Bedrijfseigen situatie Resultaten: bedrijfsspecifiek! Verwachtingen: vaak zeer hoog Een aantal

Nadere informatie

Autovaccin: wondermiddel

Autovaccin: wondermiddel Dierengezondheidszorg Vlaanderen Autovaccin: wondermiddel of fabeltje? Varkensacademie 30/11/18 Inhoud 1. Wat is een vaccin en hoe werkt het? 2. Autovaccin: wat moet ik hierover weten? 2 Waarom vaccineren?

Nadere informatie

MANAGEN VAN GROTE TOMEN

MANAGEN VAN GROTE TOMEN MANAGEN VAN GROTE TOMEN DO S EN DONT S Jeroen Degroote Department of Animal Sciences and Aquatic Ecology VeeTournee 30/05/2018 Geel 03/07/2018 Kortrijk DE EERSTE Claes Erlang, Deense varkenshouder in

Nadere informatie

Praktische kalveropfoktips van 0 tot 3 maanden. Ger v. Wersch Rayonmanager Nutrifeed 2. Onderwerpen. Nutrifeed onderdeel van Royal FrieslandCampina

Praktische kalveropfoktips van 0 tot 3 maanden. Ger v. Wersch Rayonmanager Nutrifeed 2. Onderwerpen. Nutrifeed onderdeel van Royal FrieslandCampina Nutrifeed onderdeel van Royal FrieslandCampina 1 Praktische kalveropfoktips van 0 tot 3 maanden Ger v. Wersch Rayonmanager Nutrifeed 2 Onderwerpen Management rond geboorte Volle melk of melkvervanger Meest

Nadere informatie

Gezondheid en bigkwaliteit. Victor Geurts 07 december 2015

Gezondheid en bigkwaliteit. Victor Geurts 07 december 2015 Gezondheid en bigkwaliteit Victor Geurts 07 december 2015 Inhoud presentatie Gezondheid en bigkwaliteit Wie zijn wij? Kwaliteitsbig: gezondheid, weerstand Belang van goed biestmanagement Vaccinaties via

Nadere informatie

Vaccinatie van uw hond Praat erover!

Vaccinatie van uw hond Praat erover! Vaccinatie van uw hond Praat erover! Wat is een vaccinatie? Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. De volgende keer

Nadere informatie

BIGGENMONITOR. Verslag periode Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw

BIGGENMONITOR. Verslag periode Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw BIGGENMONITOR Verslag periode 2015-2017 Maatschappelijke zetel Site Lier Hagenbroeksesteenweg 167 2500 Lier Werkten mee aan dit verslag: Tamara Vandersmissen, Charlotte Brossé, Willem Van Praet, Eva Pierré

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #27

PLUIMVEE HARTSLAG #27 Een publicatie van MSD Animal Health Oktober 2018 - Jaargang 7 PLUIMVEE HARTSLAG #27 door Peter gemeten Waarom lukt de bestrijding van bloedluizen soms niet? DYNAMIC IMMUNITY Alleen de juiste aanpak werkt

Nadere informatie

Voeding voor en na spenen , Carola van der Peet-Schwering

Voeding voor en na spenen , Carola van der Peet-Schwering Voeding voor en na spenen 10-04-2017, Carola van der Peet-Schwering Inhoud Geboortegewicht Biestopname Belang van voeropname rond spenen Hoe voeropname na spenen stimuleren Conclusies Body gain, g/d Invloed

Nadere informatie

Moderne Kalveropfok: Een nieuwe kijk op de zaak. F De Clercq Productmanager rundvee QUARTES

Moderne Kalveropfok: Een nieuwe kijk op de zaak. F De Clercq Productmanager rundvee QUARTES Moderne Kalveropfok: Een nieuwe kijk op de zaak F De Clercq Productmanager rundvee QUARTES Inhoud Doel van de voordracht Objectief opfok Cruciale momenten in opfok Klassiek opfok systeem Vernieuwend opfok

Nadere informatie

??? Voeder A. Voeder B ILVO

??? Voeder A. Voeder B ILVO ??? Voeder A Voeder B 5 basisprincipes voor een goede proefopzet 1) Beschrijf het doel van de proef zo nauwkeurig mogelijk 2) Definieer de proefeenheid en voorzie voldoende herhalingen 3) Sluit ronde-effecten

Nadere informatie

Huisvesting en klimaat

Huisvesting en klimaat Huisvesting en klimaat Anita Hoofs Presentatie Succesfactoren huisvesting-klimaat Vlotte partus Goede start biggen (biestopname) Lage uitval biggen Biggen voorbereiden op een leven zonder zeug Vaste voeropname

Nadere informatie

Overtallige biggen Hoe alle biggen in de vleesvarkensstal krijgen?

Overtallige biggen Hoe alle biggen in de vleesvarkensstal krijgen? Overtallige biggen Hoe alle biggen in de vleesvarkensstal krijgen? Willem Van Praet Dierenarts varkensgezondheidszorg DGZ-Vlaanderen Situering # geboren biggen/zeug/jaar drastisch gestegen afgelopen decennium

Nadere informatie

We gaan vooruit! Voeding en bigkwaliteit. Kennissessie biggenopfok maandag 7 december Albert Timmerman

We gaan vooruit! Voeding en bigkwaliteit. Kennissessie biggenopfok maandag 7 december Albert Timmerman We gaan vooruit! Voeding en bigkwaliteit Kennissessie biggenopfok maandag 7 december Albert Timmerman In 10 stappen naar kwaliteitsbiggen Stap 1 Eerste brandstof Biestopname: big moet 24 uur na geboorte

Nadere informatie

Voeding van zeugen voor vitale biggen mogelijkheden en beperkingen

Voeding van zeugen voor vitale biggen mogelijkheden en beperkingen Inleiding Achtergrond, ontwikkeling biggenproductie Voeding van zeugen voor vitale biggen mogelijkheden en beperkingen SFR themadag 24 januari 8 aul Bikker en Godelieve Kranendonk Invloed voeding (energievoorziening)

Nadere informatie

FASE 3: DE PASGEBORENE

FASE 3: DE PASGEBORENE FASE 3: DE PASGEBORENE Inseminatie Werpen Pasgeborene Spenen Lianol Ferti / Solapro Lianol Vital / Solapro Lianol Colostro / / 2Wean Huidige situatie in het omgaan met pasgeboren biggen Het is duidelijk

Nadere informatie

Stap voor stap naar een betere. jongvee-opfok

Stap voor stap naar een betere. jongvee-opfok Stap voor stap naar een betere jongvee-opfok HUISVESTING GROEI Stap voor stap naar een betere jongvee-opfok Wanneer melk je een koe die gekalfd heeft? 4 Hoe herken je goede biest? 5 Met welke meter bepaal

Nadere informatie

Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit

Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit Dr. Sjouke Van Poucke MERIAL Benelux Varkenswroeten: Effect van vaccinatie op samenstelling van biest en immuniteit 1. Afweer: definities

Nadere informatie

PIG. Samen blij met een volle box

PIG. Samen blij met een volle box PIG Samen blij met een volle box PIG 2 Met Regumate Pig werken we samen aan een optimale instroom van uw fokgelten Varkensteam MSD Animal Health Hoe ziet de voortplantingscyclus van een zeug eruit? De

Nadere informatie

Monstername: Diagnostiek en Casuïstiek van mycotoxinen: Diagnostiek en Casuïstiek van mycotoxinen: Monstername bij praktijk-onderzoek

Monstername: Diagnostiek en Casuïstiek van mycotoxinen: Diagnostiek en Casuïstiek van mycotoxinen: Monstername bij praktijk-onderzoek Diagnostiek en Casuïstiek van mycotoxinen: Diagnostiek en Casuïstiek van mycotoxinen: Monstername bij praktijk-onderzoek Mycotoxinen: overzicht eigenschappen en klinisch beeld Casuïstiek 5 x Monstername:

Nadere informatie

Inspiratie voor een bezoek aan Varkens Innovatie Centrum Sterksel

Inspiratie voor een bezoek aan Varkens Innovatie Centrum Sterksel Inspiratie voor een bezoek aan Varkens Innovatie Centrum Sterksel Voorbeelden van onderwerpen en projecten Introductie Een bezoek aan Varkens Innovatie Centrum Sterksel is een inspirerende ervaring. Op

Nadere informatie

Resultaten praktijkgerichte onderzoeksprojecten VEEPEILER. Antibioticumgebruik en resistentie in de kraamstal. Drs.

Resultaten praktijkgerichte onderzoeksprojecten VEEPEILER. Antibioticumgebruik en resistentie in de kraamstal. Drs. praktijkgerichte onderzoeksprojecten VEEPEILER Antibioticumgebruik en resistentie in de kraamstal Drs. Bénédicte Callens Eenheid voor Veterinaire Epidemiologie Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Gent

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #23

PLUIMVEE HARTSLAG #23 Een publicatie van MSD Animal Health September 2017 - Jaargang 6 PLUIMVEE HARTSLAG #23 door Peter gemeten Rode vogelmijt, grote verliespost bij leghennen DYNAMIC IMMUNITY EFFICIËNTE BESTRIJDING VAN RODE

Nadere informatie

beschouwd als een aandoening bij jonge dieren, gekenmerkt door fibrineuze polyserositis, polyartritis,

beschouwd als een aandoening bij jonge dieren, gekenmerkt door fibrineuze polyserositis, polyartritis, De ziekte van Glässer De ziekte van Glässer wordt veroorzaakt door Haemophilus parasuis (Hps). De ziekte werd vroeger beschouwd als een aandoening bij jonge dieren, gekenmerkt door fibrineuze polyserositis,

Nadere informatie

Elien Vancaysele Nathalie Nollet Inagro vzw

Elien Vancaysele Nathalie Nollet Inagro vzw DEMOPROJECT WEKENSYSTEMEN ARBEID IN DE PRAKTIJK IN 3- EN 4-WEKENSYSTEMEN Elien Vancaysele Nathalie Nollet Inagro vzw INLEIDING Meerwekensysteem: georganiseerde aanpak van arbeid Meest genoemde voordelen

Nadere informatie

Een kiem is het de groei van een zaadje naar plant. Een zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei.

Een kiem is het de groei van een zaadje naar plant. Een zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei. Een kiem is het de groei van een zaadje naar plant. Een zaadje bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei. In de eerste dagen van zaad naar plant is de groei dan ook enorm. De enzymen worden

Nadere informatie

Maternale en lactogene immuniteit. Wat mag je als dierenarts verwachten van moedermelk?

Maternale en lactogene immuniteit. Wat mag je als dierenarts verwachten van moedermelk? Maternale en lactogene immuniteit Wat mag je als dierenarts verwachten van moedermelk? Inhoud WHO en borstvoeding Biest en melkproductie Maternale en lactogene immuniteit Conclusies en adviezen Moedermelk

Nadere informatie

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier Rat Ratten kennis De ratten die wij als huisdier houden stammen af van de wilde bruine rat. Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië. Rond 1700 kwam de bruine rat in handelsschepen naar Europa. In de 19

Nadere informatie

Vaccinatie van uw kat Praat erover!

Vaccinatie van uw kat Praat erover! Vaccinatie van uw kat Praat erover! Wat is een vaccinatie? Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. De volgende keer

Nadere informatie