C er goede informatie voor handen is over voorzieningen, regelingen en mogelijkheden ten behoeve van mensen met een handicap C (15).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "C er goede informatie voor handen is over voorzieningen, regelingen en mogelijkheden ten behoeve van mensen met een handicap C (15)."

Transcriptie

1 Voorlichting 14 Essentieel voor gelijkwaardigheid is het goed op de hoogte zijn van wat er zich in de maatschappij afspeelt en wat er allemaal geregeld is. Deze informatie moet op zo'n manier verstrekt worden dat ook mensen met een handicap deze tot zich kunnen nemen. Het Platform vindt dat alle gemeentelijke informatie ook toegankelijk moet zijn voor mensen met een handicap. Het Platform wil er daarom onder andere voor zorgen dat: C alle plaatsen waar openbare vergaderingen en voorlichtingsbijeenkomsten gehouden worden, goed bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar zijn. Ook dient er een ringleiding aanwezig te zijn; C het gemeentelijke voorlichtingsmateriaal voor zoveel mogelijk mensen, met en zonder handicap goed leesbaar en bruikbaar is; C er voor degenen die hier geen gebruik van kunnen maken, het informatiemateriaal in andere vormen aangeboden wordt (bv. in braille, of gesproken vorm) C(14). C er goede informatie voor handen is over voorzieningen, regelingen en mogelijkheden ten behoeve van mensen met een handicap C (15). Daarnaast wil onze groepering zich ervoor in zetten dat gehandicapten zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van andere informatie en communicatie middelen in de samenleving. (16). Noot 14: Ten behoeve van blinden en slechtzienden zou ook een informatie-telefoon opgezet kunnen worden. Daar zouden mensen naast gemeentelijke informatie over bijvoorbeeld de WVG ook terecht kunnen voor inlichtingen over weg opbrekingen, of het uitvallen van bushaltes. Noot 15: In deze voorlichtingsactiviteiten kan ook het gehandicaptenplatform een rol spelen. Noot 16: Men kan bijvoorbeeld denken aan de fysieke toegankelijkheid van telefooncellen en het installeren van teksttelefoons en publiekstelefoons met ontvangstversterking ten behoeve van mensen met een auditieve handicap.

2 Onderwijs en vorming 13 Leerlingen en studenten met een handicap moeten zoveel mogelijk in staat gesteld worden, om deel te kunnen nemen aan het reguliere onderwijs en ook de mogelijkheid te hebben van speciaal onderwijs gebruik te maken. Het Platform wil zich daarom voor de volgende punten inzetten: C onderwijs en vormingsgebouwen dienen optimaal toegankelijk te zijn. De gemeente heeft hier zelf een directe taak in met betrekking tot de onderwijsgebouwen. De toegankelijkheid van het vormingswerk kan zij onder andere stimuleren via het stellen van voorwaarden aan de subsidieverlening; C er dienen snelle procedures gehanteerd te worden, als er individuele aanpassingen nodig zijn, zodat iemand aan het onderwijs kan blijven deelnemen; C in de verantwoordelijkheden die de gemeente krijgt met betrekking tot volwasseneneducatie en beroepsonderwijs C (13) moet er specifieke aandacht komen voor de positie van mensen met een handicap; C het vervoer van leerlingen met een handicap naar het speciale en het reguliere onderwijs moet op een veilige manier gebeuren, zonder dat leerlingen hierdoor veel extra tijd kwijt zijn en ouders voor extra kosten komen te staan.. Noot 13: De gemeente krijgt onder andere een rol in de afstemming tussen de middelbare school, het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt. Ook kan zij zelf gaan bepalen hoe het geld voor volwasseneneducatie gebruikt wordt.

3 Vrije tijdsbesteding 12 Mensen met een handicap dienen in staat gesteld te worden om deel te nemen aan activiteiten op het gebied van cultuur, sport en recreatie. Het Platform wil dat de gemeente de deelname van mensen met een handicap aan deze activiteiten mogelijk maakt door: C te stimuleren dat de normale activiteiten op dit terrein zoveel mogelijk open staan en toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Eventueel door dat als voorwaarde te hanteren voor het verlenen van subsidies en vergunningen; C in overleg met gehandicaptenorganisaties aanvullende voorzieningen en activiteiten op te zetten om te zorgen dat mensen met een handicap kunnen sporten, recreëren en zich cultureel kunnen ontplooien C(12). Noot 12: Daarbij denken het Platform bijvoorbeeld aan een vergoeding van de extra kosten die mensen met een handicap moeten maken om een sport te beoefenen, of het creëren van mogelijkheden om aangepaste sporten (of andere vormen van vrije tijdsbesteding) te beoefenen.

4 Inkomen 11 Iemand met een handicap dient gelijkwaardige financiële mogelijkheden te hebben als iemand zonder handicap. Gehandicapten en hun verwanten (9) moeten niet zelf op draaien voor de extra kosten die een handicap en de daarvoor benodigde hulpmiddelen en andere voorzieningen met zich meebrengen. Het Platform bepleit daarvoor de volgende punten: C nu gemeenten bij de Bijzondere Bijstand de mogelijkheid hebben beleid te voeren voor groepen, is er alle reden voor een beleid waarin mensen met een handicap, die daarom vragen, een vergoeding krijgen voor extra kosten in verband met kledingslijtage, stookkosten, diëten, etc C(10) ; C bij het hanteren van inkomensgrenzen, zoals in de WVG, dient altijd rekening gehouden te worden met andere meerkosten die een handicap met zich meebrengt C(11). Noot 9: Denk bijvoorbeeld aan een gezin met een gehandicapt kind. Noot 10: Deze vergoedingen voor extra kosten die mensen in verband met hun handicap maken, zijn bij de invoering van de WVG als voorziening afgeschaft en bij de Bijzondere Bijstand ondergebracht. Noot 11: Denk hierbij bijvoorbeeld aan "eigen bijdragen" voor de gezondheidszorg, duurdere verzekeringen en het gebruik maken van diensten, of hulpmiddelen waarvoor geen vergoeding bestaat.

5 Arbeid en alternatieven 10 Er dienen voor mensen met een handicap gelijke kansen gecreëerd te worden op het vinden van zinvol betaald werk op de arbeidsmarkt. Ook dienen mensen met een handicap in staat gesteld te worden om vrijwilligerswerk te verrichten. Het Platform wil door middel van de volgende punten werken aan meer kansen op werk voor mensen met een handicap in onze gemeente: C zelf het goede voorbeeld geven; in het personeelsbeleid van de gemeente moeten ook mensen met een handicap goed aan bod komen. Minimaal moet er naar gestreefd worden dat 5% van de werknemers bestaat uit mensen met een handicap (de gemeente houdt zich daarmee aan de normen van de Wet Arbeid Gehandicapte Werknemers (WAGW) C stimuleren dat ook andere werkgevers plaats bieden aan mensen met een handicap; Zo kan van de door de gemeente gesubsidieerde instellingen verwacht worden dat zij zich ook aan de normen van de WAGW gaan houden; C in het werkgelegenheidsbeleid speciale aandacht schenken aan de instroom van mensen met een handicap. Met name in het beleid om mensen vanuit een uitkering te begeleiden naar betaald werk (7) en in het beleid om werkplekken voor speciale groepen te creëren (Melkertbanen). Ook dient de gemeente zich voor mensen met een handicap in te zetten in haar rol als medebestuurder van het Regionaal Bestuur Arbeidsvoorziening; C belemmeringen wegnemen voor het uitoefenen van vrijwilligerswerk door mensen met een handicap C (8) en het stimuleren van initiatieven die de mogelijkheid daartoe vergroten. Noot 7: De gemeente krijgt in 1998 deze taak bij de nieuwe Wet Inschakeling Werkzoekenden (WIW). Noot 8: Denk hierbij aan een regeling voor het vervoer naar, of aanpassingen op de werkplek.

6 Thuiszorg/gezondheidszorg 9 Gelijke mogelijkheden betekent, dat mensen met een handicap kunnen beschikken over die vormen van zorg en dienstverlening, die hen in staat stellen zelf hun leven in te richten, zelfstandig te wonen en deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Daarnaast dienen de bestaande gezondheidsvoorzieningen en instellingen voor maatschappelijke dienstverlening ook toegankelijk te zijn en open te staan voor mensen met een handicap. Het Platform wil dat de gemeente zich ervoor in zet dat: C het aanbod van zorg en maatschappelijke dienstverlening zo goed mogelijk aansluit op de vraag van mensen met een handicap en hen in staat stelt om aan de samenleving deel te nemen. Dat houdt onder andere in dat mensen met een handicap gebruik moeten kunnen maken van diensten, zoals de maaltijdvoorziening, die nu voor ouderen open staan in het kader van het flankerend ouderenbeleid. De gemeente kan ook proberen te zorgen voor een goed aanbod van diensten, die niet rechtstreeks onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen (zoals de thuiszorg). Dit kan zij doen door, waar mogelijk een regiefunctie op zich te nemen; door te zorgen voor overleg en afstemming; C instellingen voor gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening toegankelijk zijn voor mensen met een handicap en zij in hun activiteiten ook rekening houden met behoeften en mogelijkheden van deze groep; C organisaties van mensen met een handicap direct betrokken worden bij de ontwikkelingen op het gebied van de gezondheidszorg en maatschappelijk dienstverlening C (6). Noot 6: Hierbij gaat het met name om het betrekken van het platform bij de ontwikkelingen in het kader van de geïntegreerde indicatiestelling en de ontwikkeling van de regiovisie.

7 8 Hulpmiddelenverstrekking en WVG (4) De verstrekking van hulpmiddelen dient erop gericht te zijn om mensen met een handicap gelijke mogelijkheden te geven, hun eigen leven in te richten en deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Het Platform wil in de gemeente een beleid dat gestoeld is op de volgende punten. Die punten gelden zowel voor de wijze waarop de gemeente haar eigen taken hierin uitvoert, als voor de afspraken die zij, onder andere met een indicatie-instituut en leveranciers, maakt, De gemeente dient ervoor te zorgen dat: C mensen op een eenvoudige en snelle wijze aan de voor hun geschikte voorzieningen kunnen komen. Ook dient er een goede reparatie- en onderhoudsservice voorhanden te zijn. Mensen mogen niet in de situatie terecht komen, dat ze door het wachten op hun voorziening, of op een reparatie hun dagelijkse bezigheden niet meer kunnen uitvoeren, hun zelfstandigheid verliezen; C mensen respectvol worden behandeld, dat wil zeggen dat er naar ze geluisterd wordt, en ze zelf ook een stem, een keuze hebben in de verstrekking en ze op een deskundige wijze geadviseerd en geholpen worden; de verstrekking is gericht op de individuele omstandigheden van de aanvrager. Er moet een goede regeling voor klachtenbehandeling en het aanvragen van een "second opinion" zijn; C mensen met een handicap voor hun hulpmiddelen geen extra kosten te hoeven maken. Noot 4: Tevens vindt het Platform het van belang dat de gelden voor de WVG geoormerkt blijven en alleen voor de financiering van de voorzieningen van de WVG worden gebruikt (5). Ook in het kader van de Bijzondere Bijstand heeft de gemeente te maken met (vergoeding voor) hulpmiddelen. De verstrekking AWBZ-hulpmiddelen valt onder de verantwoordelijkheid van de ziektekosten-verzekeraars. In het kader van de nieuwe indicatie-organen krijgt de gemeente ook meer zicht op deze verstrekkingen. Noot 5: Vanaf 1998 worden de gelden voor de WVG niet meer apart in het gemeentefonds gestort. De gemeente zelf kan wel in kaart brengen welk bedrag zij voor de WVG ontvangt (nml. / 91,- per inwoner).

8 Vervoer 7 Mensen met een handicap dienen zich op een vergelijkbare manier te kunnen verplaatsen als anderen. Zij dienen daar geen extra kosten voor hoeven te dragen. Het Platform wil een gelijkwaardige mobiliteit van mensen met een handicap mogelijk maken door de volgende punten in het gemeentebeleid te bepleiten: C het openbaar vervoer moet zo goed mogelijk bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar zijn; de gemeente gebruikt al haar mogelijkheden om daar naar toe te werken C (2); C aanvullende openbare vervoersvoorzieningen worden opgezet naar de behoefte van de gebruikers en dus in samenspraak met gehandicapten- en andere gebruikersorganisaties; met deze vervoerssystemen moeten mensen ook voorbij de gemeentegrens kunnen reizen; C naast deze collectieve voorzieningen zullen veel mensen ook individuele vervoersvoorzieningen nodig hebben, zoals auto-aanpassingen, of een taxikosten vergoeding. Voor de verstrekking hiervan moet uitgegaan worden van de individuele vervoersbehoefte van de betreffende persoon. Iemand met een handicap dient een vergelijkbare mogelijkheid te hebben om in die behoefte te voorzien. De gemeente vergoedt de extra kosten, of de speciale voorzieningen die mensen met een handicap daarvoor nodig hebben C (3). Noot 2: Niet alle gemeenten hebben een directe invloed op het openbaar vervoer in hun gebied. Toch blijven er mogelijkheden, bijvoorbeeld door middel van overleg, om invloed uit te oefenen. In 1998 wordt de verantwoordelijkheid voor het openbaar vervoer gedecentraliseerd naar provincies of regio's. De gemeenten krijgen hierin ook een stem. Noot 3: Als het openbaar vervoer goed is aangepast en/of er een goed systeem van aanvullend openbaar vervoer is, dan kunnen veel mensen ook met deze middelen voorzien in een groter deel van hun vervoersbehoefte. Daarmee zullen de kosten voor de individuele voorzieningen waarschijnlijk teruglopen.

9 Toegankelijkheid 6 Een van de belangrijkste voorwaarden voor gelijke kansen en de deelname aan het maatschappelijk verkeer, is dat de gebouwen waar activiteiten plaats vinden voor iedereen bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar zijn. Het Platform wil daarom dat de gemeente zich inzet om zoveel mogelijk gebouwen toegankelijk te maken door: C zelf het goede voorbeeld te stellen; de gemeentelijke gebouwen optimaal toegankelijk te maken; C bij het verlenen van vergunningen en subsidies de toegankelijkheid voor het betreffende gebouw als belangrijke voorwaarde mee te nemen; C organisaties van mensen met een handicap zo vroeg mogelijk bij nieuwe bouwplannen te betrekken, om een zo goed mogelijke toegankelijkheid te waarborgen. Verkeer Mensen met een handicap dienen overal te kunnen komen, waar ze naar toe willen. Daarvoor moeten ze zonder obstakels aan het verkeer te kunnen deelnemen. Het Platform wil de obstakels voor deelname aan het verkeer van mensen met een handicap zoveel mogelijk wegnemen door: C te zorgen voor voldoende parkeermogelijkheden voor mensen met een handicap; C bij het realiseren van verkeersplannen voorzieningen te treffen waardoor iedereen aan het verkeer kan deelnemen, zoals rateltikkers voor blinden en slechtzienden, trottoir verlagingen bij oversteekplaatsen etc.; C afspraken met gehandicaptenorganisaties te maken over het signaleren en verhelpen van knelpunten.

10 Wonen 5 Mensen met een handicap moeten op een zelfde manier zelfstandig kunnen wonen als mensen zonder handicap. Het Platform stelt daarom een beleid voor, dat erop gericht is dat mensen met een handicap zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen, op een plaats waar men dat zelf wil, aangepast aan de handicap die men heeft. De daarvoor benodigde zorg moet beschikbaar zijn. Het Platform wil in onze gemeente een beleid voeren waarin de volgende punten centraal staan: C garanderen dat een persoon die woningaanpassingen, of een aangepaste woning nodig heeft: C goed geïnformeerd wordt over diens mogelijkheden; C zelf een stem heeft in de te kiezen oplossing (geen gedwongen verhuizingen); C via een zo kort mogelijke procedure aan die aanpassingen kan komen (zodat de zelfredzaamheid van de persoon niet in het nauw komt door wachttijden); C het aanbod van toegankelijk woningen goed aan laten sluiten op de vraag; C zoveel mogelijk "aanpasbaar bouwen". Hierdoor worden bij latere individuele aanpassingen kosten gespaard en kunnen mensen met een handicap zonder moeite bij anderen op bezoek. Dat betekent dat het Platform naast de uitvoering van de minimale eisen in het bouwbesluit ook andere mogelijkheden willen benutten om het "aanpasbaar bouwen" te stimuleren; Dit moet een centraal punt zijn in onze afspraken en contacten met opdrachtgevers, architecten, aannemers, woningcorporaties e.d.; C zorgen dat bij renovatie e.d., ook de bestaande woningvoorraad geschikt gemaakt wordt voor ouderen en gehandicapten; C het stimuleren en ondersteunen van initiatieven en projecten waardoor mensen met een handicap beter in staat gesteld worden zelfstandig te wonen, of ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen C (1); C naast aangepaste woonruimte moet er om zelfstandig te kunnen leven ook "zorg op maat" beschikbaar zijn. Noot 1: Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan focuswoningen (adl-clusterprojecten), seniorenwoningen, of het plaatsen van liften in woongebouwen

11 C via beleid dat specifiek op mensen met een handicap gericht is (WVG); C door in elk onderdeel van het gemeentelijk beleid specifieke aandacht te besteden aan het creëren van gelijke mogelijkheden (bijvoorbeeld in haar beleid met betrekking tot de inrichting van de openbare ruimte); C door anderen aan te sporen, of te verplichten om ook rekening te houden met de rechten, plichten en mogelijkheden van mensen met een handicap. (Het Platform wil dat als voorwaarde stellen aan instellingen, of bedrijven die subsidies, opdrachten of vergunningen van de gemeente krijgen.) Het werken aan gelijke kansen moet op samenhangende en doortastende wijze aangepakt worden. Daarvoor bepleit het Platform o.a. de komst van een nota gemeentelijk gehandicaptenbeleid. In deze nota moet het uitgangspunt van gelijke rechten, plichten en mogelijkheden uitgewerkt worden voor de situatie in onze gemeente en omgezet in activiteiten om een gelijkwaardige positie van mensen met een handicap te bewerkstelligen. Daarbij moet worden aangegeven, wanneer wat tot stand gebracht wordt en hoe het begroot wordt. Mogelijk moet er een coördinerend wethouder en/of ambtenaar op dit terrein komen. Het beleid voor mensen met een handicap moet tot stand komen in overleg met (de organisaties van) gehandicapten zelf. Daarom is een lokaal platform (samenwerkingsverband van mensen met een handicap) van grote betekenis. Het platform moet goed in staat gesteld worden haar rol als spreekbuis voor mensen met een handicap te vervullen. Dat betekent onder andere dat het platform tijdig bij de beleidsvorming wordt betrokken en voldoende subsidie en ondersteuning krijgt om haar taak goed uit te voeren. 4 Belangrijke terreinen voor gelijke kansen Het principe van "gelijke kansen" werkt Het Platform hier uit naar de belangrijkste onderwerpen waar mensen met een handicap in de gemeente mee te maken krijgen. Het schuingedrukte deel is ons algemeen uitgangspunt op het betreffend onderwerp, de tekst daarna geeft onze speerpunten voor de uitwerking daarvan. Wonen, Toegankelijkheid, Verkeer, Vervoer, Hulpmiddelen verstrekking en WVG,Thuiszorg / Gezondheidszorg, Arbeid en alternatieven, Inkomen, Vrije tijdsbesteding,onderwijs en vorming, Voorlichting

12 Algemeen uitgangspunt 3 Het Platform gaat ervan uit, dat mensen met en zonder een handicap in de samenleving een gelijkwaardige plaats dienen te hebben en over gelijke kansen moeten beschikken. Het Platform beschouwt mensen met een handicap als burgers, die dezelfde rechten, plichten en mogelijkheden dienen te hebben als anderen. Mensen met een handicap willen, net als ieder ander aan de samenleving deelnemen. Ze willen wonen, werken, een gezin verzorgen, zich verplaatsen, sporten, uitgaan etc. Ook willen mensen met een handicap, net als ieder ander, zelf bepalen hoe ze hun eigen leven inrichten. Gelijke kansen bieden, betekent niet iedereen over één kam scheren, iedereen hetzelfde behandelen. Mensen met een handicap hebben voor het verwerven van gelijke kansen, soms speciale aandacht, of speciale regelingen nodig. In internationaal verband hebben alle staten het uitgangspunt van gelijkberechtiging van mensen met een handicap onderschreven. In de zogeheten Standaard regels (betreffende het bieden van gelijke kansen aan gehandicapten) zijn afspraken vastgelegd, over hoe deze gelijkberechtiging van mensen met een handicap kan worden bereikt. Het Platform vindt, dat ook de gemeente de taak heeft eraan te werken, dat hun burgers met een functiebeperking dezelfde rechten, plichten en mogelijkheden krijgen als ieder ander. De "Standaard regels" kunnen daarom ook voor het gemeentelijk gehandicaptenbeleid een belangrijke richtlijn zijn. Werken aan gelijke kansen Het bieden van gelijke kansen aan mensen met een handicap houdt voor het Platform 2 opdrachten in: C werken aan een voor iedereen toegankelijke samenleving; C zorgen dat mensen met een handicap over de juiste op de individu toegesneden hulpmiddelen en dienstverlening kunnen beschikken, zodat ze met hun beperking (toch) vergelijkbare mogelijkheden hebben. Het platform wil daar in onze gemeente aan werken:

13 Inleiding In maart 1998 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De politieke partijen in de gemeenten beginnen nu reeds met het opstellen van de verkiezingsprogramma's. Voor welke zaken zouden de lokale politieke partijen zich hard moeten maken met het oog op mensen met een handicap? Het uitgangspunt moet zijn: mensen met een handicap dienen dezelfde rechten, plichten en mogelijkheden te hebben als anderen. Dit uitgangspunt is in onderstaande handreiking uitgewerkt naar verschillende onderwerpen, waarop de gemeenten iets voor mensen met een handicap kunnen betekenen. Politieke partijen kunnen de uitgangspunten geheel of gedeeltelijk overnemen. In de voetnoten staan toelichtingen bij de verschillende punten. Lokale platforms kunnen met deze handreiking (in overleg met de achterban) zelf hun standpunt bepalen en actie ondernemen naar gemeenten en politieke partijen. 2 Wat kan het lokale platform doen? C Stuur de handreiking aan de belanghebbende partijen in uw gemeente, met het verzoek om deze notitie te gebruiken voor hun verkiezingsprogramma van C Gebruikt de uitgangspunten voor uw bijdrage in door het platform georganiseerde bijeenkomsten over hun verkiezingsprogramma. C Organiseer zelf gesprekken met partijen over deze uitgangspunten Reactie en informatie Als u het niet eens bent met de uitgangspunten of als u nog aanvullingen of opmerkingen heeft, dan hoort de Gehandicapten raad dit graag. Op grond van dergelijke opmerkingen kunnen de uitgangspunten voor verdere activiteiten worden bijgesteld. De standpunten van de Gehandicapten raad moeten immers mede door u gedragen en gevoed worden. De rol van de lokale overheid voor mensen met een handicap is de laatste jaren, voornamelijk door de invoering van de WVG (Wet voorzieningen gehandicapten) enorm toegenomen. Ook andere belangrijke beleidsterreinen (zoals onderwijs en indicatiestelling) zijn of worden nog naar de gemeenten gedecentraliseerd. De gemeente is hiermee een belangrijke partij geworden, om ervoor te zorgen dat mensen met een handicap op een gelijkwaardige manier aan de samenleving kunnen deelnemen.

14 1 Uitgangspunten Gehandicaptenplatform Hoogeveen Inleiding Pag.2 C C C C Wat kan het lokale platform doen? Reactie en informatie Algemeen uitgangspunt Werken aan gelijke kansen Belangrijke terreinen voor gelijke kansen Pag.3 C C Wonen Pag.5 C C Toegankelijkheid Pag.6 C C Verkeer Pag.6 C C Vervoer Pag.7 C C Hulpmiddelen verstrekking en WVG Pag.8 C C Thuiszorg / Gezondheidszorg Pag.9 C C Arbeid en alternatieven Pag.10 C C Inkomen Pag.11 C C Vrije tijdsbesteding Pag.12 C C Onderwijs en vorming Pag.13 C C Voorlichting Pag.14

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Postbus 2148 2800 BG Gouda 088-929 40 10 Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Aandachtspunten voor het coalitieakkoord 1. Inclusief beleid (inclusief waar het kan en exclusief waar nodig) Onder inclusief beleid

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012

Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012 Jaarverslag Stichting Gehandicapten Platform 2012 Het Gehandicapten Platform Roermond Het Gehandicapten Platform Roermond is opgericht in 1993, kort voor het in werking treden van de Wet Voorzieningen

Nadere informatie

WERKPLAN. Onbeperkt Oost

WERKPLAN. Onbeperkt Oost WERKPLAN Onbeperkt Oost 2015 Onbeperkt Oost p/a Timorplein 8 1094 CB Amsterdam September 2014 Met dit werkplan en deze begroting vraagt de vereniging Onbeperkt Oost een subsidie aan voor het jaar 2015.

Nadere informatie

Aan De leden van de programmacommissie

Aan De leden van de programmacommissie Aan De leden van de programmacommissie Utrecht 16 mei 2012 Kenmerk: 12-0114/RS Betreft: Advies verkiezingsprogramma Inlichtingen bij: CG-Raad, Rolf Smid (06) 207 447 67 en Platform VG, Xandra van der Swan

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie gemeentelijk integraal gehandicaptenbeleid Maasbree 2007

Verordening cliëntenparticipatie gemeentelijk integraal gehandicaptenbeleid Maasbree 2007 Verordening cliëntenparticipatie gemeentelijk integraal Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot

Nadere informatie

Notitie categoriale bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten

Notitie categoriale bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten Notitie categoriale bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Categoriale bijzondere bijstand 3. Doelgroep 4. Meerkosten chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

Het Gehandicapten Platform Roermond

Het Gehandicapten Platform Roermond Jaarverslag 2013 Het Gehandicapten Platform Roermond Het Gehandicapten Platform Roermond is opgericht in 1993, kort voor het in werking treden van de Wet Voorzieningen Gehandicapten. Aanvankelijk is het

Nadere informatie

UWV EN VOORZIENINGEN

UWV EN VOORZIENINGEN UWV EN VOORZIENINGEN KERNTAAK Het snel, duidelijk en betrouwbaar uitvoeren van sociale verzekeringen waaronder de WAO, WIA, WW en Wajong voor werknemers, zelfstandigen en werkgevers. En het zoveel mogelijk

Nadere informatie

Gehandicapten Zorgvragers Platform Voerendaal

Gehandicapten Zorgvragers Platform Voerendaal Gehandicapten Zorgvragers Platform Voerendaal Notitie voor de politieke partijen in Voerendaal ter gelegenheid van de Gemeenteraadsverkiezingen maart 2010 Anders maar gelijk 1/11 Voorwoord Het Gehandicapten

Nadere informatie

22 VN STANDAARD REGELS

22 VN STANDAARD REGELS Agenda 22 VN STANDAARD REGELS (VN-Verdrag) De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aanvaarde in december 1993 internationale regels voor mensen met functiebeperkingen. Deze 22 VN Standaard Regels

Nadere informatie

Kanteling Wmo iedereen doet mee

Kanteling Wmo iedereen doet mee Kanteling Wmo iedereen doet mee Compensatieplicht en Kanteling - Onze visie op de Wmo Compensatieplicht en Kanteling Onze visie op de Wmo De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is een brede participatiewet

Nadere informatie

BELEMMERINGEN voor PARTICIPATIE EN ZELFSTANDIG FUNCTIONEREN

BELEMMERINGEN voor PARTICIPATIE EN ZELFSTANDIG FUNCTIONEREN BELEMMERINGEN voor PARTICIPATIE EN ZELFSTANDIG FUNCTIONEREN 1. Inleiding De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aanvaardt in december 1993 de Standaardregels voor Gelijke Kansen voor Mensen met

Nadere informatie

Commissienotitie Reg. nr : 1110223 Comm. : MZ Datum : 20-06-11

Commissienotitie Reg. nr : 1110223 Comm. : MZ Datum : 20-06-11 Onderwerp Wet maatschappelijke ondersteuning, de kanteling in de gemeente Boxtel. Status oordeelvormend Voorstel 1. Kennis te nemen van bijgaande notitie De kanteling in de gemeente Boxtel. 2. Voor de

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Onderwerp Datum 26 oktober 2012 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Venray 2013 Pagina 1 van 6 De raad van Venray, gelezen het advies van de Cliëntenraad WWB van 16 oktober 2012, gelezen

Nadere informatie

Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties

Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties In deze bijlage behandelen we kort vijf opties die de gemeente kan inzetten bij de

Nadere informatie

Concept nota. Evenementenbeleid. gemeente Gouda

Concept nota. Evenementenbeleid. gemeente Gouda Advies over de Concept nota Evenementenbeleid gemeente Gouda Advies 122 Gouda, April 2008 Advies 122 Advies van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking over de concept nota Evenementenbeleid

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden Aan de Gemeenteraad Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio?

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? Transities sociale domein Gemeenten staan zoals bekend aan de vooravond van drie grote transities: de decentralisatie

Nadere informatie

Wat betekent bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Openbare Ruimte

Wat betekent bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Openbare Ruimte Wat betekent bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Openbare Ruimte 1. Wat is toegankelijkheid Straten, parken, gebouwen zijn pas echt openbaar als iedereen er gebruik van kan maken.

Nadere informatie

Wat komt er kijken bij reïntegratie? Rechten en plichten

Wat komt er kijken bij reïntegratie? Rechten en plichten Wat komt er kijken bij reïntegratie? Rechten en plichten Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke regelingen als de WW en de WAO. Maar koppelt dat altijd aan het

Nadere informatie

Besluit: Vast te stellen het navolgende Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013.

Besluit: Vast te stellen het navolgende Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013. Portefeuillehouder: Onderwerp: B.G. Schalkwijk vaststellen van het Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland, overwegende dat

Nadere informatie

Gemeenten in actie voor mensen met een chronische ziekte of handicap

Gemeenten in actie voor mensen met een chronische ziekte of handicap Gemeenten in actie voor mensen met een chronische ziekte of handicap Op vrijdag 4 november 2005 start de Week van de Chronisch Zieken. Deze week heeft tot doel om aandacht van instellingen, beleidsmakers

Nadere informatie

Toelichting op Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Slochteren.

Toelichting op Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Slochteren. CONCEPT CONCEPT CONCEPT Toelichting op Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente. Inleiding Naast een Verordening individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Postbus AP Kerkrade. SP Kerkrade Kaardebol HV Kerkrade. Vragen artikel 38 inzake armoede.

College van Burgemeester en Wethouders Postbus AP Kerkrade. SP Kerkrade Kaardebol HV Kerkrade. Vragen artikel 38 inzake armoede. Aan: Van: Betreft: Antwoord: College van Burgemeester en Wethouders Postbus 600 6460 AP Kerkrade SP Kerkrade Kaardebol 26 6467HV Kerkrade Vragen artikel 38 inzake armoede. Schriftelijk Datum: 18 september

Nadere informatie

DE VERKIEZINGEN STAAN

DE VERKIEZINGEN STAAN DE VERKIEZINGEN STAAN VOOR DE DEUR In contact komen en blijven om mee te praten over beleid Op 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Elke stap die de partijen nemen, biedt mogelijkheden om te

Nadere informatie

Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u?

Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Vanaf 2015 is er veel veranderd rondom werk en inkomen. Zo is de Participatiewet ingevoerd, zijn

Nadere informatie

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte.

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte. Het speelveld De wereld om ons heen verandert razend snel. De richting is duidelijk, de sociale zekerheid wordt geprivatiseerd. Samen bouwen we aan een vernieuwende structuur om de arbeidsmarkt essentieel

Nadere informatie

RAADSBESLUIT. gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d ;

RAADSBESLUIT. gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d ; RAADSBESLUIT Onderwerp: Dagtekening: nummer: 1e wijziging van de Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ Asten 2010 1 februari 2011.. De raad van de gemeente Asten; gezien het voorstel van het college

Nadere informatie

Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen

Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Werk en Inkomen Gemeente Hoogeveen 15 december 2004 Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 Huidig beleid 4 Kostensoorten 4 Hoogte kosten 5 Omvang van de doelgroep

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 81014 Datum : 30 september 2014 Programma : Economie, werk en inkomen Blad : 1 van 8 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019.

Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Oisterwijk Nr. 205711 27 september 2018 Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019 Wij willen dat geen van de inwoners van de gemeente Oisterwijk

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning

Besluit maatschappelijke ondersteuning Besluit maatschappelijke ondersteuning Gemeente Wijk bij Duurstede, november 2012 Artikel 1. Bedragen eigen bijdrage en eigen aandeel De bedragen en het percentage die gelden voor een eigen bijdrage of

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Participatieverordening gemeente Bergen 2014 De raad van de gemeente Bergen, gelezen het voorstel van Burgemeester en wethouders van 10 december 2013, gelezen het advies van de commissie Welzijn van 28

Nadere informatie

Wijzigingen Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Strijen

Wijzigingen Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Strijen Wijzigingen Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Strijen Wijziging nr. 1: Hoofdstuk 1. Begripsbepaling In artikel 1 wordt aangegeven dat voor de omschrijving van de begrippen in

Nadere informatie

Nota van B&W. Samenvatting

Nota van B&W. Samenvatting Nota van B&W Onderwerp Minimabeleid in de gemeente Haarlemmermeer Portefeuillehouder dr T.C.M. Horn I 8 QLkb 10 &L- 2 Inlichtingen R.J. Kouwenhoven (023 567 66 15) Collegevergadering Regirtrabenummar z00

Nadere informatie

Inclusief beleid. Een samenleving voor iedereen Wmo, Inclusief beleid, MLN 1

Inclusief beleid. Een samenleving voor iedereen Wmo, Inclusief beleid, MLN 1 Inclusief beleid Een samenleving voor iedereen 20-9-2010 Wmo, Inclusief beleid, MLN 1 Inclusief beleid Beleid waarbij in alle fasen van de beleidscyclus rekening wordt gehouden met verschillen tussen mensen

Nadere informatie

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem 2012 Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten September 2011 Aanleiding

Nadere informatie

Uitwerking scenario Belangenbehartiging

Uitwerking scenario Belangenbehartiging Uitwerking scenario Belangenbehartiging Korte omschrijving Belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke / cognitieve beperking gebeurt op 3 niveaus. 1. Individueel doorgaans wordt dit gedaan

Nadere informatie

Voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning Voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning Samenvatting Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning en Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Waarover

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 Kenmerk: 183277 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8a, eerste lid,

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning

Besluit maatschappelijke ondersteuning Besluit maatschappelijke ondersteuning Gemeente Wijk bij Duurstede, januari 2013 Artikel 1. Bedragen eigen bijdrage en eigen aandeel De bedragen en het percentage die gelden voor een eigen bijdrage of

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Aan de raad AGENDAPUNT 3 Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Voorstel: 1. De kaders uit het beleidsplan 'Werken werkt!' vaststellen, zijnde: a. als doelstellingen: - het bevorderen van de mogelijkheden

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Wsw Wet Sociale Werkvoorziening

Verordening Cliëntenparticipatie Wsw Wet Sociale Werkvoorziening Verordening Cliëntenparticipatie Wsw Wet Sociale Werkvoorziening. De raad van de gemeente Hilversum, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 april 2008; BESLUIT De Verordening cliëntenparticipatie

Nadere informatie

Verordening voorzieningen gehandicapten

Verordening voorzieningen gehandicapten Wettelijke grondslag: artikel 2 van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg); artikel 149 Gemeentewet Verordening voorzieningen gehandicapten HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Nota. Nota openbaar: Ja. Nummer: 14INT04226. Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER) Onderwerp:

Nota. Nota openbaar: Ja. Nummer: 14INT04226. Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER) Onderwerp: Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT04226 II Onderwerp: II Datum vergadering^ Ö Nota openbaar: Ja Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER)

Nadere informatie

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN De raad van de gemeente... overwegende dat er een verordening adviesraad sociaal domein moet komen, gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 derde

Nadere informatie

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN!

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! DOELEN VAN PARTICIPATIEWET ALLEEN TE HALEN ALS RIJK, PROVINCIE, GEMEENTEN, ONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS GEZAMENLIJK AAN DE SLAG GAAN! DE PARTICIPATIEWET IN OOST-GRONINGEN:

Nadere informatie

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit.

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit. OOK Vlaams OUDEREN OVERLEG KOMITEE vzw - Vlaamse OUDERENRAAD Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES 1. Informatie en communicatie Ouderen willen de diensten en taken van de provincie beter kennen. 2. Mobiliteit

Nadere informatie

Notitie. Tegenprestatie naar vermogen

Notitie. Tegenprestatie naar vermogen Notitie Tegenprestatie naar vermogen Gemeente Den Helder Afdeling Publiekszaken Juli 2012 Inhoud Wat is de aanleiding voor deze notitie? Aan welke werkzaamheden denken we? Voor wie geldt de tegenprestatie?

Nadere informatie

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht Cliëntenperspectief op de compensatieplicht De Wmo-adviesraad Leerdam heeft samen met MOVISIE een visiedocument opgesteld over het cliëntenperspectief op de compensatieplicht. De Wmo-adviesraad wilde een

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: BBVnummer: 108667 Raadsvoorstel: 109814 Portefeuillehouder: Maret Rombout Paraaf controller: Datum Paraaf Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2004/308

Raadsvoorstel 2004/308 Raadsvoorstel 2004/308 Onderwerp Portefeuillehouder Raadsvergadering H. Tuning Datum 14 september 2004/25914 Inleiding Bij de parlementaire behandeling van de Wet werk en bijstand (WWB) is nadrukkelijk

Nadere informatie

Tegenprestatie naar Vermogen

Tegenprestatie naar Vermogen Tegenprestatie naar Vermogen Beleidsplan Tegenprestatie in het kader van de Participatiewet 2015 Hof van Twente, oktober 2014-1 - De Tegenprestatie naar Vermogen Inleiding Al vanaf 1 januari 2012 kunnen

Nadere informatie

Beleidsnota Tegenprestatie naar vermogen. Gemeente Borne

Beleidsnota Tegenprestatie naar vermogen. Gemeente Borne Beleidsnota Tegenprestatie naar vermogen Gemeente Borne Borne, september 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Inhoud van de wet... 4 3 De tegenprestatie en ons re-integratie- en participatiebeleid...

Nadere informatie

Beleidsnota 'Tegenprestatie naar vermogen' gemeente Borne

Beleidsnota 'Tegenprestatie naar vermogen' gemeente Borne Beleidsnota 'Tegenprestatie naar vermogen' gemeente Borne Borne, september 2014 Inleiding Al vanaf 1 januari 2012 kunnen gemeenten aan mensen die een WWB-uitkering ontvangen of aanvragen, de verplichting

Nadere informatie

Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder)

Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder) Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder) 1. Beleidsterrein Beleidstaak: Sociaal Cultureel Werk Beheerstaak: Samenlevingsopbouwwerk, functienummer 630.00 Dit beleidsterrein omvat kinderwerk,

Nadere informatie

Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086)

Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086) College van B&W en Raadsleden Den Haag T.a.v. Griffie Postbus 19157 2500 CD Den Haag Betreft: Reactie van de Haagse Maatschap op Landelijke bezuinigingen kinderopvang (RIS 181086) Geacht College en Raadsleden,

Nadere informatie

I-SZ/2015/2087 / RIS (Bijlage) Regeling Compensatie Zorgkosten 2016

I-SZ/2015/2087 / RIS (Bijlage) Regeling Compensatie Zorgkosten 2016 I-SZ/2015/2087 / RIS 2015-546 (Bijlage) Regeling Compensatie Zorgkosten 2016 Vastgesteld door het College 20 oktober 2015 . Regeling Compensatie Zorgkosten 2016 2 Regeling Compensatie Zorgkosten 2016 (RCZ)

Nadere informatie

Vluchtelingen en werk

Vluchtelingen en werk VluchtelingenWerk Nederland Vluchtelingen en werk Pagina 1 Vluchtelingen en werk Sinds het begin van de vluchtelingencrisis in de zomer van 2015 willen steeds meer werkgevers hun steentje bijdragen door

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht Subsidieregeling eenmalige subsidie Woensdrecht Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht Gelet op artikel 160 van de Gemeentewet, de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid versie 2013 www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Inleiding... 3 Participatiewet, geplande invoerdatum 1 januari 2014... 4 Wet Wajong (sinds 2010)... 6 Wet Werk

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. : Verordening Wet Maatschappelijke ondersteuning Roerdalen 2011. Indiener agendapunt

Raadsvoorstel. Onderwerp. : Verordening Wet Maatschappelijke ondersteuning Roerdalen 2011. Indiener agendapunt Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening Wet Maatschappelijke ondersteuning Roerdalen 2011. Indiener agendapunt : Het college van burgemeester en wethouders, portefeuillehouder(s): J. Teuwen Gevraagd besluit

Nadere informatie

Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede. Inhoud Inhoud 1. Hoofdstuk 1 - Inleiding 2. Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2. Artikel 1.

Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede. Inhoud Inhoud 1. Hoofdstuk 1 - Inleiding 2. Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2. Artikel 1. IS Nadere regel Wmo 2015 Gemeente Ede Inhoud Inhoud 1 Hoofdstuk 1 - Inleiding 2 Hoofdstuk 2 - Persoonsgebonden budget (pgb) 2 Artikel 1. Tarief pgb 2 Artikel 2. Hoogte pgb 2 Hoofdstuk 3 - Eigen bijdrage

Nadere informatie

Hierbij bieden we u een werkplan aan dat uitgaat van de extra werkzaamheden in 2017 met de verwachting erbij opgenomen voor Jo Gorter Voorzitter

Hierbij bieden we u een werkplan aan dat uitgaat van de extra werkzaamheden in 2017 met de verwachting erbij opgenomen voor Jo Gorter Voorzitter Werkplan 2017 2018 1. Voorwoord De vrijwilligers en medewerker van het Gehandicapten Platform hebben de afgelopen jaren bijzonder hard gewerkt om uitvoering te geven aan alle intenties. Wat vooral steeds

Nadere informatie

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Raadsnummer 15R6401 CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Inleiding Crowdfunding is een vorm van financiering voor projecten en ondernemingen. Een grote groep mensen legt een klein bedrag in om een project

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 06.1256 d.d. 7 november 2006 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Uitgangspunten voor een Adviesraad WMO Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie OWZ 1.a. voor inspraak vast te stellen

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 mei 2015 nr. TB 15.5037761; gelet op artikel 8a,

Nadere informatie

De raad van de gemeente Millingen aan de Rijn; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 februari 2014;

De raad van de gemeente Millingen aan de Rijn; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 februari 2014; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Millingen aan de Rijn. Nr. 18997 7 april 2014 De raad van de gemeente Millingen aan de Rijn; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 februari

Nadere informatie

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Klanttevredenheidsonderzoek Het KTO is een wettelijke verplichting wat betreft de verantwoording naar de Gemeenteraad

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder,

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder, Voorwoord Beste Heerhugowaarder, In dit verkiezingsprogramma 2014 hebben wij onze standpunten en visie in tien thema s kort en bondig weergegeven. Onze visie komen voort uit de sociaalliberale keuzes van

Nadere informatie

DE RAAD VAN DE GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL. Gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 3 januari 2012

DE RAAD VAN DE GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL. Gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 3 januari 2012 DE RAAD VAN DE GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL Gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 3 januari 2012 Gehoord de commissie Cultuur, sociale zaken, Welzijn en Onderwijs (CSWO) d.d. 23 januari

Nadere informatie

Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe

Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe Verkiezingsprogramma 2014-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Samenleven... 3 Zondagsrust en 24-uurs economie... 3 Mantelzorg stimuleren en meer

Nadere informatie

Moties AOV/Ouderenunie

Moties AOV/Ouderenunie Onderzoek naar aanleiding van twee ingediende moties met betrekking tot voorzieningen voor gehandicapten Sociale Dienst Dordrecht Afdeling Zorg Piet van der Meijden maart 2004 11 Inleiding In de gemeenteraad

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie 2015

Verordening Tegenprestatie 2015 Bijlage 2 Verordening Tegenprestatie 2015 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014, gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de

Nadere informatie

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Inleiding. Naast de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden is er ook een Besluit maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Wmo adviesraad Gemeente Boekel

Wmo adviesraad Gemeente Boekel Wmo adviesraad Gemeente Boekel Aan: -College van Burgemeester en Wethouders gemeente Boekel -Gemeenteraad gemeente Boekel Postbus 99 5427 ZH Boekel Datum: 22 juli 2010 Betreft: Ongevraagd advies Onderwerp:

Nadere informatie

Theater de Maaspoort De heer L. Thommassen Postbus 333 5900 AH VENLO. Geachte heer Thommassen,

Theater de Maaspoort De heer L. Thommassen Postbus 333 5900 AH VENLO. Geachte heer Thommassen, Archiefexemplaar Theater de Maaspoort De heer L. Thommassen Postbus 333 5900 AH VENLO Gemeentebestuur uw kenmerk 2013.04/LT/mw uw brief d.d. 26 september 2013 ons kenmerk REWLE / 13-13371 behandeld door

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Voorlichtingsbijeenkomsten voor inwoners van Bernheze in oktober/november 2006

Wet maatschappelijke ondersteuning. Voorlichtingsbijeenkomsten voor inwoners van Bernheze in oktober/november 2006 Wet maatschappelijke ondersteuning Voorlichtingsbijeenkomsten voor inwoners van Bernheze in oktober/november 2006 Doel informatieavonden: U informeren over de betekenis van de Wmo. U informeren over de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen JANUARI, 2010 In deze nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over de volgende onderwerpen: de individuele bijzondere bijstand; de categoriale bijzondere bijstand;

Nadere informatie

Nota no claimcompensatie en eenmalige tegemoetkoming in de schoolkosten van 12 tot en met 17-jarigen, Minimabeleid, gemeente Helmond, 2007

Nota no claimcompensatie en eenmalige tegemoetkoming in de schoolkosten van 12 tot en met 17-jarigen, Minimabeleid, gemeente Helmond, 2007 Nota no claimcompensatie en eenmalige tegemoetkoming in de schoolkosten van 12 tot en met 17-jarigen, Minimabeleid, gemeente Helmond, 2007 1. Inleiding..... 2 2. Aanleiding..... 2 3. De juridische basis...

Nadere informatie

4. Eindoordeel en adviezen over de wijzigingen in de Verordening Wmo, het Besluit MO en het Verstrekkingenboek voorzieningen Wmo

4. Eindoordeel en adviezen over de wijzigingen in de Verordening Wmo, het Besluit MO en het Verstrekkingenboek voorzieningen Wmo Wmo-raad Zoetermeer Advies van de Wmo-raad Zoetermeer over de wijzigingen in de Verordening Wmo, het Besluit Maatschappelijke Ondersteuning en het Verstrekkingenboek voorzieningen Wmo Advies WR2009-12

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis. Geacht college van Burgemeester en Wethouders,

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis. Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis Postbus 55 3140 AB Maassluis T 010 5919243 E info@adviesraadsamenlevingszakenmaassluis.nl I www.adviesraadsamenlevingszakenmaassluis.nl

Nadere informatie

Bijlagen: 1. Verordening. Voorstel: 1. Besluiten de Verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand Gemeente Oosterhout 2009 vast te stellen.

Bijlagen: 1. Verordening. Voorstel: 1. Besluiten de Verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand Gemeente Oosterhout 2009 vast te stellen. NOTA VOOR DE RAAD Datum: 23 januari 2009 Nummer raadsnota: Onderwerp: Verordening langdurigheidstoeslag Portefeuillehouder: Bode Bijlagen: 1. Verordening Ter inzage: 1. Voorstel: 1. Besluiten de Verordening

Nadere informatie

Regeling maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen

Regeling maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen B138 Aangewezen groepen voor categoriale bijzondere bijstand Wijziging: aanpassing van de bedragen voor 2013. Bij de regeling collectieve ziektekostenverzekering minima is de term bijstandsconsulent gewijzigd

Nadere informatie

Verordening Individuele Voorzieningen. Een onderzoek onder leden van Digipanel Haarlem

Verordening Individuele Voorzieningen. Een onderzoek onder leden van Digipanel Haarlem Verordening Individuele Voorzieningen Een onderzoek onder leden van Digipanel Haarlem Onderzoek en Statistiek Haarlem, november 2009 1 Colofon Opdrachtgever: Samensteller: Gemeente Haarlem Programmabureau

Nadere informatie

Leren en werken voor álle kinderen en jongeren

Leren en werken voor álle kinderen en jongeren ONDERWIJS ARBEID SOCIAAL FINANCIËN ONDERSTEUNING SECTOR Hoe kunnen wij organiseren dat álle kinderen en jongeren kunnen leren en werken? ONDERWIJS ARBEID SOCIAAL FINANCIËN ONDERSTEUNING SECTOR Hoe kunnen

Nadere informatie

U kunt deze brief zelf aanpassen: vragen toevoegen, vragen weglaten, vragen wijzigen.

U kunt deze brief zelf aanpassen: vragen toevoegen, vragen weglaten, vragen wijzigen. Voorbeeldbrief t.b.v. leden van de gemeenteraden Beste raadsleden Dit is een voorbeeldbrief die u in uw gemeente kunt gebruiken om informatie te krijgen over het armoedebeleid dat in uw gemeente wordt

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015

Verordening tegenprestatie Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015 Verordening tegenprestatie Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015 Het algemeen bestuur van de Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard (RSDHW); gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Bijzondere bijstand voor. chronisch zieken, gehandicapten. en ouderen

Bijzondere bijstand voor. chronisch zieken, gehandicapten. en ouderen Bijzondere bijstand voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen 2005 Midden-Delfland, februari 2005 Inleiding Het kabinet heeft besloten om voor 2004 en 2005 extra geld ter beschikking te stellen om

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 De raad van de gemeente Castricum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober [nummer]; gelet op

Nadere informatie

Stichting Gehandicapten Platform Roermond. Jaarverslag 2015

Stichting Gehandicapten Platform Roermond. Jaarverslag 2015 Stichting Gehandicapten Platform Roermond Jaarverslag 2015 Het Gehandicapten Platform Roermond Het Gehandicapten Platform Roermond is opgericht in 1993, kort voor het in werking treden van de Wet Voorzieningen

Nadere informatie

Jaarplan Gehandicaptenraad Landgraaf

Jaarplan Gehandicaptenraad Landgraaf Jaarplan 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf 1 INLEIDING De Gehandicaptenraad Landgraaf behartigt de collectieve belangen van alle mensen met een functiebeperking in de Gemeente Landgraaf met de doelstelling

Nadere informatie

io-fó-m nr. 6293^ n Heemst

io-fó-m nr. 6293^ n Heemst ' oort bij raadsbesii' io-fó-m nr. 6293^ n Heemst Verordening tegenprestatie Participatiewet Heemstede 2015 De raad van de gemeente Heemstede; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Individuele omstandigheden. Geen tegenprestatie. Afstemmen. Bevoegdheid opdragen tegenprestatie. Tegenprestatie is geen re-integratie-instrument

Individuele omstandigheden. Geen tegenprestatie. Afstemmen. Bevoegdheid opdragen tegenprestatie. Tegenprestatie is geen re-integratie-instrument Algemene toelichting Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Doesburg Het college is bevoegd een belanghebbende te verplichten naar vermogen een tegenprestatie te verrichten, ook als die tegenprestatie

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Verordening tegenprestatie Participatiewet Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 september

Nadere informatie

Graag maak wij van de gelegenheid gebruik om u op de hoogte te brengen van de recente ervaringen en ontwikkelingen bij De Regiecentrale.

Graag maak wij van de gelegenheid gebruik om u op de hoogte te brengen van de recente ervaringen en ontwikkelingen bij De Regiecentrale. 1 Geachte heer/mevrouw Graag maak wij van de gelegenheid gebruik om u op de hoogte te brengen van de recente ervaringen en ontwikkelingen bij De Regiecentrale. Bij verschillende gemeenten en instellingen

Nadere informatie