1. Theorie camera s. 1.1 Soorten camera s

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Theorie camera s. 1.1 Soorten camera s"

Transcriptie

1 Training Fotografie

2 1. Theorie camera s 1.1 Soorten camera s Je kunt verschillende type camera s onderscheiden: 1. Compactcamera's Min of meer de standaard camera. Vaak zijn ze net te groot om in je broekzak te steken. Erg eenvoudig in gebruik Vaak gunstig geprijsd en daardoor een goede prijs/kwaliteitsverhouding 2. Ultracompact, design of broekzak camera De zeer compacte camera's hebben vaak een mooi en strak design. Ze zijn meestal iets duurder dan een compactcamera. Mooi en strak ontwerp Je steekt 'm zo in je broekzak Tegenwoordig net zo goed als een compacte camera Makkelijk in gebruik. 3. Mega- of superzoomcamera De digitale camera's met een groot zoombereik. Hoogwaardige camera's met veel mogelijkheden Geschikt voor actiefotografie Nog steeds (redelijk) makkelijk te bedienen 4. Digitale spiegelreflexcamera's (dslr) Camera waarbij lenzen verwisseld kunnen worden en je de instellingen volledig in eigen hand hebt. Veel opties en mogelijkheden Zeer hoogwaardige beeldsensor Volledige controle en creatieve vrijheid 1.2 Licht Fotograferen is het vastleggen van licht. Ieder soort licht heeft een bepaalde kleurtemperatuur, zo kun je merken dat het licht s morgens en s avonds anders is dan op de dag. Hoeveel licht er op je film komt hangt af van 3 factoren: 1. Sluitertijd 2. Diafragma 3. ISO- waarde We noemen dit de belichtingsdriehoek.

3 1.2.1 De sluitertijd De sluiter van je camera bevindt zich in de body. Druk je op de ontspanknop dan bewegen er heel snel gordijnen. Hoe langer de gordijnen open zijn hoe meer licht er op je film valt en hoe sneller ze dicht gaan des te minder licht valt er op je film Diafragma Het diafragma bepaalt hoeveel licht er op de lichtgevoelige chip valt. De hoeveelheid licht wordt aangegeven met een f-reeks. Het kleinste getal (f 1.2) heeft de grootste opening. Iedere stop hoger laat minder de helft minder licht door. Het diafragma wordt vooral gebruikt voor het regelen van de scherpte diepte. Hoe kleiner je diafragma (hoe groter de opening), hoe meer scherpte diepte je krijgt ISO-waarde Bij een analoog toestel wordt een film (rolletje) gebruikt op het beeld vast te leggen. De film is lichtgevoelig. Deze lichtgevoeligheid wordt uitgedrukt in de zogenaamde ISO-waarde. Hoe hoger het getal, hoe sneller de film op het licht reageert. Een ISO -100 heeft dus 2x zoveel licht nodig dan een ISO Bij de meeste digitale camera s kun je je ISO instellen. Het nadeel van een hoge ISO is dat de film korrelig wordt. In sommige gevallen is dat wenselijk maar vaak wil je een scherpe foto.

4 2.Foto s maken Een foto maken kan iedereen, maar een goede foto maken is een kunst. Wat een foto een goede foto maakt is een combinatie van: Gekozen onderwerp focus belichting scherpte- diepte compositie 2.1 focus autofocus Een mooie foto is een scherpe foto. Nu is het niet altijd wenselijk om alles op je foto scherp te hebben (bij portret fotografie is een wazige achtergrond heel mooi). Maar hoe bepaal je nu wel deel van de foto scherp moet worden gesteld? Een camera heeft daarvoor twee functies: Manuel focus = handmatig instellen autofocus = automatisch instellen Een camera heeft zo genoemde focus punten. Hierop kun je zien waar je camera op scherp stelt. Dit kun je zien als je de ontspanknop half indrukt. Soms stelt je camera scherp op een punt wat jij juist niet scherp wil hebben of andersom. Je kunt dan je ontspanknop half ingedrukt houden en je compositie nog wat verplaatsen vast houden camera Als je een camera verkeert vasthoud kan het betekenen dat je tijdens het fotograferen zelf beweegt. Hierdoor kun je ook een bewogen foto krijgen. Hieronder zie je hoe je een camera op de juiste manier moet vasthouden. Je kunt ook gebruik maken van een statief of een vast object (oa een muur) om je camera op te steunen.

5 2.2 Belichting Een van de belangrijkste onderdelen van fotografie is de belichting. Een goede belichting geeft het beste de sfeer weer van een foto. De meeste camera s hebben een automatische lichtmeter die de juiste instellingen doorgeeft aan je camera. Je sluitertijd en je diafragma bepalen hoeveel licht er op je film valt. Je sluitertijd bepaalt de tijd dat het licht op je film valt en het diafragma regelt de hoeveelheid licht. Je moet dus met fotograferen gebruik maken van het licht. We kennen hierbij twee soorten licht: Daglicht (buiten) kunstlicht (studio) Ook de positie van het licht bepaalt hoe de sfeer van een foto. Zo lijkt het vaak ideaal om in het felle zonlicht te fotograferen, maar directe zonlicht zorgt ook voor harde schaduwen. We hebben verschillende lichteffecten: meelicht (= licht komt van voren) strijklicht (= licht komt vanaf de zijkant) tegenlicht (=licht komt van achter)

6 2.2.1 flitslicht Soms is er onvoldoende kunst- of natuurlijk licht om mooie foto s te maken of zijn er te harde schaduwen om een mooie foto te kunnen maken. Op zo n moment maken we gebruik van een flitser. Een te sterke flits maakt je foto plat of te licht, daarom maak je gebruik van een invulflits. Het natuurlijke licht wordt niet overheerst en de hinderlijke schaduwen worden opgevuld studioverlichting Als fotograven hun belichting volledig willen beheersen maken ze gebruik van een studio. Dit hoeft niet perse een aparte ruimte te zijn, veel fotograven hebben een thuisstudio. In een studio kun je je foto precies krijgen zoals je hem hebben wilt. Denk daarbij aan licht, achtergrond, vloer etc. Omdat je geen gebruik maakt van daglicht wordt er in de studio gebruik gemaakt van studioverlichting. Ook hier geldt de positie van je lampen bepalen de belichting.

7 2.3 compositie Compositie is de manier waarop het onderwerp van de foto op het vlak geordend is. Je moet hierbij letten op: De regel van derde Kadering Perspectief Regel van derden Veel hobby fotografen plaatsen hun onderwerp precies in het midden. Hierdoor komt je onderwerp wel naar voren maar het levert wel een saaie foto op. Bij de regel van derde worden er lijnen getrokken op 1/3 en 2/3 van de horizontale en verticale as. De regel is dat je je onderwerp op een of meerdere van die kruispunten moet zetten Kadering Het kader is de uitsnede van het onderwerp. Je foto is altijd bij te snijden maar vooraf is het wel goed om te letten op je kader. Het gaat bij het kiezen van de kader over afstand. Door bewust te kijken en de juiste afstand te kiezen maak je mooiere foto s Je kunt kiezen uit: close-up dichtbij medium totaal

8 2.3.3 Perspectief Je perspectief is het standpunt waaruit je een foto maakt. Je moet hierbij wel letten op het onderwerp. Een foto wordt bijna nooit vanuit staande positie genomen. Vaak moet je door je knieën of een ladder op.

9 3. bewerken 3.1 Formaten Alle afbeeldingen zijn opgebouwd uit puntjes (pixels). Dit betekent dat de afbeelding die je bewerkt in Photoshop korrelig wordt als hij wordt vergroot. Daarom fotograferen fotografen vaak in een RAW-formaat. Een RAW-bestand bevat de oorspronkelijke (ruwe en onbewerkte) gegevens en geeft daardoor de fotograaf met bewerken nog de volledige vrijheid. Het nadeel is dat een foto heel erg groot is (waardoor je dus minder foto s kan maken of een groot geheugenkaartje moet gebruiken) en je hebt speciale bewerkingsprogramma s nodig op je foto s te kunnen bewerken en exporteren. Twee van de meest gebruikte programma s hiervoor zijn: 1. Photoshop 2. Lightroom 3.2 Inleiding Photoshop Functies van Photoshop Photoshop is een programma voor het bewerken van afbeeldingen en foto s. Het programma is een onderdeel van Adobe creative suite (CS). Met Photoshop kun je een afbeelding retoucheren (bijwerken), speciale effecten toepassen, stukjes uit een afbeelding in een andere afbeelding zetten, kleuren bijstellen of teksten invoegen Het scherm Al je in Photoshop wil bewerken zijn er 2 opties: Je bewerkingen in RAW- formaat of bewerken in een ander formaat. Photoshop herkent automatisch welk scherm hij moet openen. (Photoshop beginscherm)

10 (Photoshop beginscherm RAW- Formaat) Het Raw beginscherm Wanneer je een RAW-foto opent kom je automatisch in het beginscherm voor RAW. Met RAW kun je alles nog aanpassen, vandaar dit scherm. Het heeft de volgende functies: Temperature/tint = een foto warmer of ouder maken. Exposure = een foto lichter of donkerder maken Contrast = een foto meer of minder contrast geven Highlights = een foto meer of minder highlights geven Shadows = een foto meer of minder schaduwen geven Whites = meer of minder wit-tinten Blacks = meer of minder zwart-tinten Clarity = Een foto scherper of onscherper maken Viberance/Saturation = een foto meer of minder kleur geven Omdat Photoshop niks in je foto verandert maar er een bestand naast maakt waar jouw aanpassingen op staan ben je nooit je officiële bestand kwijt en kun je altijd je XMP. bestand weggooien en opnieuw beginnen.

11 Oefening 1: 1. Open het bestand IMG_8598.CR2 2. Maak met behulp van de functies in het RAW-scherm de foto goed. 3. Klik op de knop open Image (nu wordt het beginscherm van Photoshop geopend) Bestanden opslaan Als je foto s bewerkt zijn in je RAW-scherm heb je twee opties: 1. Opslaan 2. Openen in Photoshop Als de foto verder geen verbetering nodig heeft kun je de foto opslaan. Je gaat dan naar Save Image (links onder). Zorg daarbij altijd voor de volgende punten: Select folder = selecteer een map waarin jouw foto opgeslagen kunt worden (save in same location) File extension =.JPG Quality = Maximum 12 Wanneer je foto wel nog verder bewerkt moet worden kies dan voor de knop Open Image. Je komt dan automatisch in het Photoshop beginscherm.

12 3.2.5 Tools In Photoshop zitten heel veel hulpmiddelen voor het bewerken van foto s (of maken van afbeeldingen) We lopen ze allemaal even na. Vergeet niet dat in alle hokjes vaar een driehoekje onderin de hoek staat er meerdere acties mogelijk zijn. 1.De aanwijzer 2.Selecteer een rechthoek/ variaties 3.Lasso Tool/ variaties 4.Magic wand/ Quick selection 5.Crop / variaties 6.Kleuren pipet 7. Spot healing brush / patchtool/ content-aware move tool / red eye tool 8.Brush tool/ variaties 9.Clone stamp / variaties 10. History brush 11.Gum 12.Vul kleur / gradient 13.Verscherpen/ vervagen/ uitsmeren 14.Dodge tool, burn tool, sponge tool 15.Pen 16.Tekst 17. Selection tool 18.Lijn trekken 19.Hand tool 20.Vergroten 21.Kleur

13 3.2.6 Selecteren in Photoshop Een van de belangrijkste vaardigheden bij het werken met Photoshop is het selecteren. In Photoshop zijn er meerdere manieren om iets te kunnen selecteren. 1.Je Lasso Tool (en variaties) = Daarmee kan je een lijn trekken rondom het voorwerp. Dit is vaak lastig omdat je heel precies op het lijntje moet zitten en dat lukt niet altijd met je muis. 2.Quick selection tool = Door met je muis over datgene heen te gaan wat je wilt selecteren, selecteer je. Je kunt ook dingen van je selectie afhalen of erbij doen. 3. Magic wand tool = Deze selecteert alles van dezelfde kleur. Heel gemakkelijk als je dus bijvoorbeeld wit van een afbeelding weg wilt hebben, maar lastig bij foto s.

14 Oefening 2: 1. Open het bestand IMG_8598.CR2 wat je bij oefening 1 hebt verbeterd. 2. Selecteer tijgertje met de quick selection tool 3. Druk dan op Cntr J (Tijgertje is dan in een andere laag geplaatst) 4. Maak nu een nieuwe laag aan en kopieer daar achtergrond.jpg in. 5. verplaats tijgertje zo dat het net lijkt alsof hij voor een muur staat Retoucheren Retoucheren is het repareren van vlekjes of onzuiverheden. Photoshop heeft veel handige tools om foto s gemakkelijk te kunnen retoucheren. Het mooie van deze tools is dat ze rekening houden met de eigenschappen van het gebied waarover heen geschilderd word. 1.Spot healing brush = Kleine vlekjes van de huid kunnen worden geretoucheerd 2. Patch tool = grotere onzuiverheden, zoals donkere kringen onder je ogen, kunnen worden geretoucheerd.

15 Filters In het bewerken van foto s worden vaak filters gebruikt. Filters leggen een laagje over je afbeelding waardoor je oneffenheden kunt vervagen of mooie dingen juist naar voren kunt laten komen. De meest gebruikte filters zijn: Blur = wordt gebruikt om een huid te vervagen Liquify = daarmee kun je iemand dunner of dikker maken Sharpen = daarmee kun je aspecten verscherpen. Oefening 2: 1. Ga naar en bekijk het filmpje over retoucheren. 2. Zoek een grote afbeelding van jezelf of van een celebrity en retoucheer deze.

16

Nieuw document aanmaken: File > New..

Nieuw document aanmaken: File > New.. Nieuw document aanmaken: File > New.. Je kan je bestand bovenaan een naam geven. Zorg ook dat je width en height op pixels staan, anders krijg je erg grote bestanden. Resolution zet je op 72 en Pixels/inch.

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

DESIGNLCL.NL INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Hand-out Photoshop Lifestyle week 1 Dromen. Photoshop LORENTZ CASIMIR LYCEUM EINDHOVEN

DESIGNLCL.NL INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Hand-out Photoshop Lifestyle week 1 Dromen. Photoshop LORENTZ CASIMIR LYCEUM EINDHOVEN INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES LORENTZ CASIMIR LYCEUM EINDHOVEN Hand-out Photoshop Lifestyle week 1 Dromen PHOTOSHOP VOOR DESIGN BOVENBOUW HAVO/VWO Photoshop DESIGNLCL.NL Werkruimte D B A C Evenals in

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg Reader 37 Workshop Fotografie September 2007 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Theorie van fotografie.. 4 1.1 Diafragma en sluitertijd. 4 1.2 Pixels. 8 1.3 Bestandgrootte.. 9 1.4 Scherpte/diepte.

Nadere informatie

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer?

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Je camera heeft een aantal voorkeuze modi waarmee je de camera op verschillende manier kunt laten werken. De P, Av, Tv en M standen zijn hierbij de

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Peter Suijker 2010 Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Deze kleine workshop heb ik gemaakt voor de EOS dag 12 juni 2010 en geeft een beknopte uitleg over het gebruik van een opzetflitser,

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

E-pages van Beterelandschapsfoto

E-pages van Beterelandschapsfoto E-pages van Beterelandschapsfoto Waarom E-pages Omdat wij vinden dat het volgen van een workshop alleen wat weinig is. Omdat wij vinden dat de E-pages een toevoeging aan de workshops zijn. Afhankelijk

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Photoshop CS6. Hand out Les 1 & 2 Bijlage snelfuncties.

Photoshop CS6. Hand out Les 1 & 2 Bijlage snelfuncties. Photoshop CS6 Hand out Les 1 & 2 Bijlage snelfuncties. 1 Downloaden Adobe Photoshop CS6 Om gezamelijk aan de slag te kunnen tijdens de Photoshop lessen, is het nodig om in je eigen tijd de laatste versie

Nadere informatie

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere. Paint Shop Pro Eenvoudige uitleg over fotobewerking, in Paint Shop Pro. Boven in de werkbalk zie je diversen bewerkingsopties, zoals bestand, bewerken, beeld, afbeelding, aanpassen en nog een aantal andere.

Nadere informatie

Welkom op deze Fotocursus

Welkom op deze Fotocursus Welkom op deze Fotocursus 1 DIGITALE FOTOCURSUS Fons Strijbosch www.footoos.nl fons@footoos.nl 0653 847682 2 LESONDERDELEN 3 LESONDERDELEN Camera techniek (instellingen) 3 LESONDERDELEN Camera techniek

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

Digitale fotografie onder water

Digitale fotografie onder water Digitale fotografie onder water Digitale fotografie wordt meer en meer bereikbaar voor de gewone duiker (Jan-met-de- Cap). Dit komt omdat veel camera merken goed geprijsde onderwaterhuizen leveren voor

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Digitale camera Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over de digitale camera, omdat mij dat wel interessant lijkt. Verder leek het mij een onderwerp wat niemand zou kiezen en waar de meeste kinderen niet veel

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

Grote voordelen van het fotograferen in RAW

Grote voordelen van het fotograferen in RAW Grote voordelen van het fotograferen in RAW 1. Je kunt de witbalans nog aanpassen Het is in een RAW converter heel gemakkelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans, van je foto te corrigeren. Als

Nadere informatie

inleiding 07 de 10 gulden regels de 45 beste tips

inleiding 07 de 10 gulden regels de 45 beste tips 4 inleiding 07 de 10 gulden regels Krijg grip op het fotografische proces 10 Doorgrond de betoverende werking van licht 12 Oefening baart kunst 14 Vooronderzoek en planning 16 Ontwikkel een vaste routine

Nadere informatie

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522 Het 5 stappenplan voor het gebruik van Nikon D3100 spiegelreflex camera: Bij elke camera is er een onderverdeling van hoofdonderdelen en aanvullingen. In deze handleiding wil ik in 5 stappen de basis,

Nadere informatie

Abstracte fotografie in rook op laten gaan

Abstracte fotografie in rook op laten gaan Abstracte fotografie in rook op laten gaan Vandaag kwam ik een artikel op Photocritic.org tegen waarin uitgelegd werd hoe je prachtige abstracte foto's kunt maken van rook. Zij hebben gesproken met Graham

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

WERKEN MET DE FLITSER

WERKEN MET DE FLITSER WERKEN MET DE FLITSER Workshop Dick Jeukens Leren en doen (LED) Bijna iedereen heeft een ingebouwde flitser op zijn camera en de wat serieuzere fotograaf is al snel in het bezit van een (externe) reportageflitser.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

CAMERA EN ACCESSOIRES

CAMERA EN ACCESSOIRES HISTOGRAM Het histogram Het histogram bestaat uit een grafiek die over het algemeen vaak in de vorm van een heuvel is getekend. Hij is voor elke foto anders en laat zien hoe de verdeling van licht en donker

Nadere informatie

Verscherpen in Photoshop

Verscherpen in Photoshop Verscherpen in Photoshop Je ontkomt er bijna zelden aan om een foto nog net iets te verscherpen in Photoshop. Of je de foto nu afdrukt of dat het puur voor internet bedoeld is, een verscherpte foto oogt

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Licht Belichting Lichtmeting

Licht Belichting Lichtmeting Licht Belichting Lichtmeting PUNTJES VOORAF 29 april 2015 Kees van Gageldonk 2 Inhoud Licht Algemene inleiding Belichting Inleiding Conclusie Correctiemogelijkheden Lichtmeting Inleiding Dynamisch bereik

Nadere informatie

3. Foto s verbeteren Foto s retoucheren Werken met selecties

3. Foto s verbeteren Foto s retoucheren Werken met selecties Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De cd-rom... 13 De website bij het boek... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Uw voorkennis... 15

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

3D pixel stretch effect

3D pixel stretch effect http://www.tutorial9.net/photoshop/3d-pixel-stretch-effects/ 3D pixel stretch effect Door het uitrekken, stretchen van één enkele lijn creëer je een heel speciaal digitaal effect. Stap 1 We beginnen er

Nadere informatie

Wat is dynamisch bereik?

Wat is dynamisch bereik? Wat is dynamisch bereik? = Bereik aan helderheden dat camera kan registreren Groter dynamisch bereik = meer details Zowel details in schaduwen als in highlights (landschap) Sensor en ADC Diodes op klassieke

Nadere informatie

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit:

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit: Open Paint.Net 1. Klik op "Bestand" 2. Klik op "Openen " 3. Zoek de afbeelding "eend" op en open hem. 4. Herhaal de stappen 1 tot en met 3 maar open nu de afbeelding "egel". 5. Je hebt nu beide afbeeldingen

Nadere informatie

BELICHTING(SDRIEHOEK)

BELICHTING(SDRIEHOEK) BELICHTING(SDRIEHOEK) Wat je moet weten om foto s te maken Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 19 september 2017, Paul van der Zwan 2 INHOUD Werking camera Diafragma Sluitertijd ISO De belichtingsdriehoek

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Alles over concertfotografie

Alles over concertfotografie Handige gidsjes Deel 2 In het half duister zoek ik mijn weg backstage. Mijn foto tas hangt over mijn schouder en ik voel me licht gespannen. Dit is niet het eerste concert dat ik fotografeer, maar wel

Nadere informatie

Een vis trekken met de vrije hand. CorelDraw (5) door: D. van Schoonhoven

Een vis trekken met de vrije hand. CorelDraw (5) door: D. van Schoonhoven Een vis trekken met de vrije hand CorelDraw (5) door: D. van Schoonhoven Het is al weer enige tijd geleden dat ik wat schreef over CorelDraw. Zoals bekend, een programma met heel veel mogelijkheden. Soms

Nadere informatie

Werkwijze om RAW bestanden te bewerken

Werkwijze om RAW bestanden te bewerken Werkwijze om RAW bestanden te bewerken 1 Inhoudsopgave Werkwijze om RAW bestanden te bewerken...3 Kopieer de raw bestanden...3 Voeg tijdens kopieëren trefwoorden en metadata toe...3 Selecteer de foto's

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Januari 2008 Jan van der Aa Photoshop CS2 Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Selecteer eerst Venster en zet de vinkjes ( ) zoals aangegeven. Selecteer het handje. We openen het

Nadere informatie

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Digitale fotografie 7 juni 2010 Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Zoek het niet te ver! Digitale fotografie Je moet niets noteren (maar je mag het wel). Stuur een mail naar: bosmans.luc@skynet.be en

Nadere informatie

Week 2 Cursus Photoshop

Week 2 Cursus Photoshop Week 2 Cursus Photoshop Werken met lagen Maak kennis met de werking van lagen en de toepassingen. 1 Week 2 Cursus Photoshop Inleiding Waarom werken met lagen Leer werken met lagen Oefeningen werken met

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Adobe Photoshop Elements 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Adobe Photoshop Elements... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11 De website bij het

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 3 deel 2 De Ontwikkel Module (Develop) is het onderdeel waarin je de foto s ontwikkelt Het is als het ware gelijk aan de donkere kamer uit het analoge tijdperk

Nadere informatie

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips RECHTE HORIZON Het is een simpel kunstje om foto met een scheve horizon recht te zetten. Selecteer het gereedschap RECHTTREKKEN links in de gereedschapsbalk.

Nadere informatie

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden. Picasa Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 2, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert. Downloaden

Nadere informatie

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht

1 normaal belicht 1 onderbelicht 1 overbelicht High Dynamic Range (HDR) Deze techniek zorgt ervoor dat afbeeldingen die een dynamisch bereik hebben dat niet in een digitaal fotobestand past, worden gecomprimeerd zodat er meer detail wordt weergegeven

Nadere informatie

3. Foto s verbeteren Foto s retoucheren Werken met selecties

3. Foto s verbeteren Foto s retoucheren Werken met selecties Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 De cd-rom... 9 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets

Nadere informatie

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/getting-to-grips-with-the-vanishing-pointfilter/ Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2 Deel1 : gebouw groter maken

Nadere informatie

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie.

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie. Inhoud selecteren... 2 gereedschap; toverstaf ... 3 gereedschap; magnetische lasso ... 6 gereedschap quick selection < w>... 8 Een selectie hergebruiken... 9 meerdere selecties selecteren... 9 selecteren

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Fotobewerking en beheer

Fotobewerking en beheer Fotobewerking en beheer Met behulp van: PhotoFiltre & Picasa 3 Naam: Klas: Datum: Inhoudsopgave Fotobewerking 3 Inleiding 3 PhotoFiltre 4 Wat is PhotoFiltre? 4 Wat gaan wij vandaag leren met PhotoFiltre?

Nadere informatie

Week 8 Cursus Photoshop

Week 8 Cursus Photoshop Week 8 Cursus Photoshop De meest gebruikte technieken om een foto te bewerken. 1 Week 8 Cursus Photoshop Inleiding Bewerkingstechnieken Nieuw tools - oa. patch, klonen, healing Tutorial die van A - Z alle

Nadere informatie

Aanbevelingen voor verscherpen

Aanbevelingen voor verscherpen Aanbevelingen voor verscherpen Door de afbeelding scherper te maken verbetert u de scherpte van de randen. Of afbeeldingen nu afkomstig zijn van een digitale camera of van een scanner, de meeste afbeeldingen

Nadere informatie

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters 27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP File:MultiMedia/Photoshop M. Peters Multi Media Cursus Photoshop CS3 / CS5 In dit naslagwerk vind je een korte uitleg van Photoshop CS3/ CS5. Als je de cursus stap voor

Nadere informatie

Training Fotograaf in een week

Training Fotograaf in een week Training Fotograaf in een week WELKOM Leuk dat u de folder van de training Fotograaf in één week heeft gedownload. Wij leren u in deze training alles wat u moet weten en op basis van waar in de praktijk

Nadere informatie

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken Workflow Lightroom en Photoshop Verschil tussen werken in RGB en srgb Werken in 16 of 8 bits Verschil tussen RAW opslaan als PSD of TIF

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur. Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag Nederland

Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur. Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag Nederland Masterclass Woningfotografie. Techniek & Apparatuur Dennis Onstenk / RE/MAX Den Haag 05.01.2016 Nederland Woningfotografie Agenda Introductie Doel van cursus: foto s die ervoor zorgen dat een listing wordt

Nadere informatie

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s geeft in samenwerking met professionele fotografen en beeldbewerkers cursussen, modules en workshops voor beginnende en gevorderde

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

Workshop, beheer je foto's met Apple Foto's deel 2. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: leofact

Workshop, beheer je foto's met Apple Foto's deel 2. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: leofact Workshop, beheer je foto's met Apple Foto's deel 2 Handleiding van Helpmij.nl Auteur: leofact maart 2016 Deze workshop is het tweede deel van een tweeluik waarin het beheren en bewerken van je digitale

Nadere informatie

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen. 81 4. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip Wanneer is Macro Macro? Een macrofoto heeft een vergrotingsfactor van 1:1. In de praktijk betekent dit dat het gefotografeerde object ongeveer even groot is als de sensor. In de andere gevallen wordt het

Nadere informatie

7 stappen naar een onscherpe achtergrond

7 stappen naar een onscherpe achtergrond 7 stappen naar een onscherpe achtergrond Door gebruik te maken van een onscherpe achtergrond kun je de aandacht in je beeld volledig op het onderwerp leggen. Het is een veel gebruikte methode onder fotografen

Nadere informatie

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39 Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 13 Deel 1 Leer je camera kennen 15 Deel 2 Betere foto s maken 39 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 95 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris

Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris Een interactieve avond waarbij je via het beeldscherm mee kan kijken wat er gebeurd met de foto bij verschillende flitser en kamera instellingen Weet

Nadere informatie

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Systeemeisen ArcSoft PhotoStudio Darkroom 2... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd Demonstratie objectfotografie Fotomateriaal Uitleendienst Erfgoed Vereisten erfgoedinventaris - minstens 1 goede foto per object, meestal frontale overzichtsfoto - maak ook foto s van details, merken,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-07-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: In deze opdracht ga je kleuren in een foto bijwerken. Er kan een bepaalde zweem over foto s liggen. Foto s kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

Alle nieuwe snufjes in Photoshop CS6

Alle nieuwe snufjes in Photoshop CS6 Alle nieuwe snufjes in Photoshop CS6 door Piet Van den Eynde, 19 november 2012 De lancering van Photoshop CS6 ligt alweer een paar maanden achter ons. We zetten de belangrijkste vernieuwingen nog even

Nadere informatie

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven.

Het is James Clerk Maxwell geweest die het hele spectrum wiskundig heeft beschreven. 1. Inleiding Even heel kort een aantal begrippen. Licht behoort tot het elektromagnetische veld. In onderstaande afbeelding is een deel hiervan schematisch weergegeven. Het is James Clerk Maxwell geweest

Nadere informatie

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl Focusstacking Deze keer een blogje over hoe focusstacking uit te voeren. De techniek is niet zo moeilijk t'is alleen een beetje meer werk dan een foto maken. Waar

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Leer je camera kennen 17 Deel 2 Betere foto s maken 41 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 97 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

FOTOBEWERKING 112 Welke app? 114 Filters 117. OVER FOTOGRAFIE & SMARTPHONES 6 Kijken en zien 9 De voor- en nadelen 12

FOTOBEWERKING 112 Welke app? 114 Filters 117. OVER FOTOGRAFIE & SMARTPHONES 6 Kijken en zien 9 De voor- en nadelen 12 OVER FOTOGRAFIE & SMARTPHONES 6 Kijken en zien 9 De voor- en nadelen 12 DE BASIS 16 Schrijven met licht 18 Ruis 18 Zoek het licht op 18 Hard zonlicht 20 Schone lens 24 Ban de zoom 24 Horizontaal recht

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

Belichtingsregelingen: Introductie

Belichtingsregelingen: Introductie Belichtingsregelingen: Introductie In een aantal afleveringen worden de meest toegepaste belichtingregelingen bij digitale camera s behandeld. De afleveringen sluiten aan op de presentaties Basiskennis

Nadere informatie

Focus op Fotografie: Photoshop Elements voor fotografen

Focus op Fotografie: Photoshop Elements voor fotografen Inhoud 1: Fotobeheer met Organizer 1 Introductie 2 Foto s van camera of kaartlezer importeren 2 Foto s uit bestaande mappen ophalen 4 De indeling van de Organizer 5 Weergaven in de Organizer 8 Foto s sorteren

Nadere informatie

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s FLITSFOTOGRAFIE Leerdoelen Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s Leren dat je diafragma de hoeveelheid licht op je hoofdonderwerp bepaalt Leren dat je

Nadere informatie

pixlr-basisgereedschap.pdf PDF bestand [1.3 MB] Download (326 downloads) Snelkeuez:

pixlr-basisgereedschap.pdf PDF bestand [1.3 MB] Download (326 downloads) Snelkeuez: Pixlr basisgereedschap paneel Snelkeuez: pixlr-basisgereedschap.pdf PDF bestand [1.3 MB] Download (326 downloads) - - - - De Basisgereedschappen [Tools] van Pixlr. Dit scherm is vergelijkbaar met de tools

Nadere informatie

Workshop foto bewerken met Paint.NET.

Workshop foto bewerken met Paint.NET. Workshop foto bewerken met Paint.NET. Wat gaan we doen in deze workshop? Het contrast en helderheid van een foto aanpassen met het gereedschap Niveau. Het contrast en helderheid van een foto aanpassen

Nadere informatie

10 Tips voor betere portretfoto's

10 Tips voor betere portretfoto's 10 Tips voor betere portretfoto's Elja Trum Portretfotografie vind ik persoonlijk een van de leukste vormen van fotografie. Je krijgt de mogelijkheid iemand op een bepaald moment in zijn leven vast te

Nadere informatie

Fototechniek. www.welmanstudio.nl. Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw.

Fototechniek. www.welmanstudio.nl. Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw. Fototechniek www.welmanstudio.nl Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw. Wat heb je nodig 2 Vuurwerkfoto s Het maken van vuurwerkfoto s is in principe

Nadere informatie

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat foto s niet altijd even mooi van kleur zijn. Ook deze foto s kunt u aanpassen. 77 4. Foto s verbeteren Het zal vaak voorkomen dat u een foto wilt verbeteren. De hele foto is bijvoorbeeld te licht of juist te donker. Vooral door het gebruik van flitslicht ontstaan er soms verkeerd

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE De afgelopen jaren is de smartphone steeds belangrijker geworden. Bellen is bijna bijzaak: we Whatsappen, Instagrammen, Twitteren en zijn bijna de hele dag online. Het schijnt zelfs zo te zijn dat we vaker

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Logo uitwerking Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Illustraties maken menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright juni 2013 Wytse Kloosterman Gewone

Nadere informatie

Workshop Digitale fotobewerking.

Workshop Digitale fotobewerking. Workshop Digitale fotobewerking. Doel van deze workshop: het aanleren van de beginselen van Photoshoppen, zodat men daarna zelf thuis eenvoudiger met dit, of een soortgelijk programma, aan het werk kan.

Nadere informatie