Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel Fax Verslag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel Fax Verslag"

Transcriptie

1 Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel Fax kunstenenerfgoed@vlaanderen.be Verslag Datum 2/9/2014 Titel Aanwezig Europeana Vlaanderen Overlegplatform Erik Buelinckx (KIK-IRPA) Veronique Despodt (SMAK) Barbara Dierickx (PACKED) Jef Malliet (Provincie Limburg) Ann Moerenhout (FWO) Hans van der Linden (agentschap Kunsten en Erfgoed) Sofie Ruysseveldt (Argos, centrum voor Kunst en Media) Simon Smessaert (departement CJSM) Anne-Marie Ten Dokum (Designmuseum Gent) Mieke Van Doorselaer (Provincie Oost-Vlaanderen) Valerie Vermassen (Familiekunde Vlaanderen) Staf Vos (Het Firmament) Roxanne Wyns (K.U.Leuven / LIBIS) Afwezig met kennisgeving Verslaggever David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek) Pascal Ennaert (VKC) Jeroen De Meester (stedelijke musea Antwerpen) Tinne Jacobs (RWO) Christophe Maes Bart Magnus (VTi) Diantha Osseweijer (CAG) Eva Van Passel (iminds/smit) Bruno Vermeeren (VVBAD) Donald Weber (AMSAB) Hans van der Linden 1. Europeana Space Europeana Space is een best practice network dat op het CIP ICT PSP gefinancierd wordt en op 1 februari 2014 van start ging. De kickoffmeeting vond in Leuven plaats. Het heeft een doorlooptijd van 36 maanden.

2 2 Het project focust op de economische valorisatie van digitaal erfgoed, of zoals dit in de projectomschrijving opgenomen is: Increase and enhance the creative industries (CI) use of Europeana by delivering a range of resources to support their engagement. Het projectconsortium telt 29 partners uit 13 landen. De projectcoördinatie is in handen van de universiteit van Conventry en de dagdagelijkse (technische) coördinatie gebeurt door het Italiaanse Promotor. De Katholieke Universiteit van Leuven, PACKED en iminds zijn als Belgische partners betrokken. Het project heeft als doel om verschillende platformen te maken die creatieve sectoren ondersteunen om dingen te doen: - technical space: dit gaat om technische infrastructuur en tools en wordt in afstemming met andere projecten binnen de Europeana-familie gemaakt (vb. EuropeanaLabs). Deze afstemming is nodig opdat dat tools ook later door andere projecten kunnen gebruikt worden. - content space: dit gaat over rechten en hergebruik van data door creatieve industrieën. Hoe kan een creatieve industrie met open data aan de slag gaan en modellen uitwerken? En als je iets open geeft, wat hang je daar dan aan? De Open Knowledge Foundation is hiervoor als subcontractor aangenomen. - innovation space: dit gaat over het ontwikkelen en exploreren van innovatieve tools en diensten voor creatieve industrieën (via marktanalyse, hackatons, ). De projecten die hieruit voortkomen, zullen verder ondersteund worden zodanig dat ze in de markt gezet kunnen worden. Ter ondersteuning van deze platformen worden er pilootprojecten opgezet in zes thematische domeinen. Hierbij wordt gefocust op het in de markt zetten van producten. Zes thematische pilots zullen het potentieel van hergebruik van Europeana-data (en andere open cultureel-erfgoeddata) aantonen. Daarnaast wordt nagegaan hoe bijkomende content voor Europeana gegenereerd kan worden en hoe er applicaties ontwikkeld kunnen worden die modellen bieden voor doorontwikkeling en commercialisering. Overzicht pilots: - interactive tv: op basis van content uit EUScreen (oa. Beeld en Geluid): men gaat na hoe erfgoed ingezet kan worden bij multichannel-projecten. - photography (geleid door K.U.Leuven), ondermeer op basis van content uit Europeana Photography (data waarvan de rechten gedeeltelijk geklaard zijn) - dance (veel werk ifv auteurswet) gaat ook over tools (tracking van beweging) - games - (hybrid) publishing: vertrekt vanuit openheid (soort blogconcept) // vervangende methode voor presentatie en hoger onderwijs - cultureel erfgoed (musea): onder meer met een focus op een memorialsite en hoe de collectie interactief te benaderen. Europeana Space loopt momenteel nog maar acht maanden, hoe deze pilots concreet ingevuld zullen worden, zal later verduidelijkt worden. Rollen van de Belgische partners in Europeana Space:

3 3 PACKED is samen met de universiteit van Exceter leider van werkpakket 3 (Content Space) waarin auteursrecht behandeld wordt: - men werkt mee aan het creëren van een kennisbank over open content exchange - het beheer van wettelijke aspecten in functie van gebruik en hergebruik van creatief digitaal materiaal komt aan bod. - rights labelling. Het was de bedoeling om dit samen met Europeana uit te werken maar de timing was niet opportuun (de concrete invulling wordt nog verder uitgewerkt, dit kan ook buiten Europeana bekeken worden). - organisatie van een rights labelling workshop ism iminds en de universiteit van Exeter. Dit gaat ook over onzichtbare watermarking en over technologie binnen het JPEGbestand. - een taak over het verbeteren van herbruikbare content in Europeana. PACKED is eveneens betrokken in werkpakket 5 (Innovation Space) waarin het hergebruik van digitaal cultureel erfgoed in onderwijs aan bod komt. Specifiek werkt men rond best practices in functie van de innovatieve toegang binnen educatie. iminds werkt op een meer technisch niveau (ism NTUA), er zijn verschillende taken ivm APIs gepland. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de coördinatie van de vele pilots die ontwikkeld worden. De K.U.Leuven leidt de pilot over fotografie. Zij kijken of er creatief en marktgericht gebruik gemaakt kan worden van historisch fotomateriaal. In dat kader zal er ook een hackaton in Leuven plaatsvinden. KUL staat ook in voor de disseminatie en herwerking van deliverables en andere projectrapporten. Op 16 en 17 oktober vindt de eerste grote conferentie, Digital Cultural Content Re- Imagined: New Avenues for the Economy and Society binnen dit project plaats in Venetië. Barbara Dierickx (presentatie) 2. Update AthenaPlus: tools AthenaPlus is eveneens een best practice netwerk dat op basis van het CIP ICT PSP gefinancierd wordt. Het startte in maart 2013 en loopt tot augustus Het consortium bestaat uit 40 partners uit 21 Europese lidstaten. De Belgische partners in het project zijn Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, PACKED vzw, Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Het project focust op het aanleveren van data aan Europeana, het verrijken van data (in functie van verbeterde zoekmogelijkheden) en het experimenteren met het aanleveren van data voor hergebruik in andere domeinen (onder meer toerisme en onderwijs). In de dertigste projectmaand werd de tool MOVIO vrijgegeven. Hiermee kan je digitale tentoonstellingen maken. Dit werd door een klein Italiaans bedrijfje gemaakt, met steun

4 4 van de Italiaanse telecomorganisatie. Dit kan online gebruikt worden maar eveneens via mobiele media. AthenaPlus wordt gekenmerkt door een continu proces van feedback. Dit zorgt ervoor dat er tools opgeleverd worden die volledig afgewerkt zullen zijn op het einde van het project. Een belangrijke tool hiervoor is de wikipagina waarop allerhande trainingmateriaal te vinden is om met de tools te kunnen werken. Eerder dit jaar vond er eveneens een specifiek trainingsprogramma plaats. Aan de hand van enkele voorbeelden wordt de open source MOVIO-tool overlopen voor de creatie van digitale tentoonstellingen. Het is ook om meertalige tentoonstellingen te hebben. Daarnaast is er ook een media-archief waar je afbeeldingen en andere data kan opladen. Wel is het nog niet mogelijk om in dat media-archief meteen een dump van materiaal in te laden. Er zullen op termijn vier templates ontwikkeld worden zodanig dat er visueel gevarieerd kan worden. Als iemand in een handson sessie over de MOVIO-tool geïnteresseerd is, kan er met PACKED contact opgenomen worden via In het kader van werkpakket 5 is PACKED ook betrokken bij het creëren van een educatieve toolbox om schooltrips vorm te geven, city quests uit te werken of smartboardapplicaties met kaartmateriaal te maken: - Plan your own schooltrip : dient om een reis met school mee voor te bereiden. De leraar kan een frame opstellen maar het is de bedoeling dat de leerlingen de cultureelerfgoedbronnen zelf zullen onderzoeken. Dit gedeelte wordt in open source ontwikkeld en zal eind oktober beschikbaar zijn. - City quest : dit is een zoektocht die op een ipad gespeeld kan worden. De tool is specifiek bedoeld voor kleinere steden of kleinere musea/andere erfgoedinstellingen. Momenteel werkt dit via QR-codes maar op termijn moet dit via 3D-technologie gebeuren. Het is de bedoeling om het MOVIO-archief hiervoor ook in te zetten. - Maps of Europe : wordt een smartboardapp voor lagere scholen die op basis van de API van Europeana zal werken. Via deze API kan binnenkort ook op resolutie en filetype selecteren, wat dit kan verbeteren. De ontwikkeling van deze tool wordt in afwachting van de API release even on hold gezet. Op 2 oktober 2014 vindt te Rome in het kader van AthenaPlus de conferentie The reuse of digital cultural content in education, tourism and leisure: an opportunity for cultural institutions and creative industries, an investment for the future plaats. Barbara Dierickx (presentatie) 3. Europeana copyright & reuse coordination group Deze groep kwam in juni 2014 voor het eerst samen in Kopenhagen als overlegorgaan waarbij alle IPR-werkpakketten in lopende Europeana projecten betrokken zijn. Dit wordt voorgezeten door Julia Fallon en Paul Keller. PACKED maakt deel uit van deze groep. Tijdens deze bijeenkomst leefde de tenuer dat er een vooraf een agenda bepaald is omdat de feedback vanuit de projectafgevaardigden maar in beperkte mate begrepen werd.

5 5 Men sprak volgende actiepunten af: - procedure om nieuwe right statements te creëren. Europeana zou jaarlijks een overzicht van de bestaande statements willen publiceren en laten aangeven of er nood is aan nieuwe rechten. Deze voorstellen worden op basis van bepaalde criteria geëvalueerd. Als er verder onderzoek over een voorstel is, zal er een taskforce opgericht worden (op basis van contentproviders, IPR experten en Europeana Foundation). De eindbeslissing ligt evenwel bij de Europeana Foundation. - Recent kreeg een rightstatement een nieuwe naam. Momenteel bestaat er free access no reuse en paid access- no reuse. Het toevoegsel no reuse is verwarrend omdat verschillende providers wel reuse toelaten, evenwel na vraag tot toestemming voor gebruik. De discussie over een nieuwe benaming is lopende en zal op de AGM in Madrid hernomen worden. - Er werd afgesproken dat informatie over IPR-evenementen en deliverables uitgewisseld zal worden en gereviewd zodat er niets dubbel zal gebeuren. - Tevens werd afgesproken dat in verband met verweesde werken de formele criteria van de EU-richtlijn strikt dienen toegepast. Dit gaat over het predicaat unknown. Barbara Dierickx (presentatie) 4. Horizon2020 Ann Moerenhout is één van de contactpunten voor het nieuwe kaderprogramma Horizon2020 en gaat tijdens haar presentatie in opwat zij als NCP voor dit programma aan te bieden heeft. Horizon2020 is hét nieuw programma voor onderzoek en innovatie. Het loopt van 2014 tot 2020 met een budget van bijna 80 miljard euro. Horizon2020 heeft drie doelstellingen: - de positie van de EU op wetenschappelijk gebied versterken en onderzoek van topniveau bevorderen; - bijdragen aan het industriële leiderschap op het gebied van innovatie; - belangrijke vraagstukken die alle Europeanen aangaan aanpakken. Hoe ziet de projectstructuur er uit? Er zijn verschillende pijlers, namelijk excellent science, societal challenges en industrial leadership. Met betrekking tot maatschappelijke uitdagingen zijn er verschillende werkprogramma s, waaronder inclusive, innovative and reflective societies wellicht de meeste mogelijkheden voor cultuur biedt. Het verschil met het vorige kaderprogramma bestaat eruit dat Horizon2020 meer nadruk legt op innovatie (en op alle vormen ervan, van onderzoek tot de markt) en hierin een belangrijke rol voorzien voor KMOs, publieke organisaties en eindgebruikers. Tevens is er een vereenvoudiging van regels doorgevoerd. Zo is het subsidieniveau steeds 100% tot 70% (afhankelijk van hoe dicht bij de markt het project zich bevindt) en is er ook een vaste flatrate (van 25%) voor indirecte kosten. Er zijn minder audits (maximaal 1 per project), de aanvraagprocedure wordt op maximaal acht maanden doorlopen en wordt er meer op elektronische manier gewerkt.

6 6 De maatschappelijke uitdagingen staan centraal, de onderzoeker staat meer centraal. Ook is er meer nadruk op de impact van een project. Er zijn meer dwarsverbanden dan voordien (cross-cutting) en een sterkere nadruk op internationale samenwerking en gender. De werkprogramma s worden tweejaarlijks gepubliceerd (waardoor er meer tijd is om een voorstel voor te bereiden). Open access van de resultaten is een voorwaarde. Als voorwaarde geldt dat het in geval standaard samenwerkingsverbanden moet gaan om met minimaal 3 legal entities uit verschillende lidstaten. Voor andere finaliteiten (coördinatie-, trainingsacties, ) zijn er andere constructies mogelijk. Via het werkprogramma of werkplan kunnen er extra voorwaarden toegevoegd worden. De evaluatie gebeurt op basis van drie criteria: excellentie, impact en kwaliteit en efficiëntie van de actie. Er is geen onderhandelingsfase meer voorzien (men wil projecten binnen de acht maanden rond krijgen). In geval er minpunten geformuleerd worden, krijgt de aanvrager nu een lagere score (i.p.v. een vraag tot herwerking). Binnen tweejaarlijkse werkprogramma s zijn er jaarlijkse oproepen. Via de portaalsite kan je zoeken op calls of op topic. De resultaten van oproepen zijn binnen de vijf maanden gekend. Voor cultuur zal het zoeken zijn op welke manier men in dit programma past. Het gegeven van de overschrijdende aanpak (cross-cutting) geeft aan dat zo n rol zeker kan bestaan. Wellicht biedt Societal Challenge 6 mogelijkheden. SC6 (Europe in a changing world inclusive, innovative and reflective Societies ) wil een groter begrip van Europa voeden, oplossingen aanreiken en inclusieve, innovatieve en reflectieve Europese gemeenschappen bevorderen in een context van nooit eerder geziene veranderingen en groeiende onderlinge afhankelijkheidsrelaties over heel de wereld. SC6 is opgebouwd rond drie belangrijke domeinen: - Inclusieve gemeenschappen - Innovatieve gemeenschappen - Reflectieve gemeenschappen o Europees erfgoed (geheugen, identiteit, cultuur-interactie) o Geschiedenis, literatuur, kunst, filosofie en religies van Europese landen en regio s o De rol van Europa in de wereld (wederzijdse beïnvloeding) In het huidige werkprogramma ( ) zijn er vijf oproepen voorzien. - EURO : Overcoming the crisis: new ideas, strategies and governance structures for Europe - YOUNG : The young generation in an innovative, inclusive and sustainable Europe - REFLECTIVE : Reflective societies: cultural heritage and European identities - ITN : Europe as a global actor - INSO : New forms of innovation Onder de Reflective -oproep zijn momenteel volgende concrete acties gepland:

7 7 - REFLECTIVE : Innovation ecosystems of digital cultural assets (indiendatum 28/05/2015) - REFLECTIVE : Advanced 3D modelling for accessing and understanding European cultural assets (indiendatum 30/09/2014) In juli 2015 zal er een nieuw werkprogramma gepubliceerd worden. Mochten er in het huidige progamma dingen ontbreken, dan kan dit via de programmacomiteleden gesuggereerd/aangegeven worden. Er zijn ook Horizon2020-adviesgroepen die ideëen verder uitwerken. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor opgeven. Wat betekent een NCP-werking? - er zijn collectieve acties om informatie te verspreiden. via website, nieuwsbrief, mailings, maar ook informatiesessies, - men biedt eveneens individuele dienstverlening aan: er is een helpdesk voor vragen. Voor Vlaanderen is het NCP-schap verdeeld op basis van thema s: Het NCP plant ook infosessies (i.s.m. Europese sprekers, met focus op getuigenissen, ). Voor Societal Challenges 6 vind er op 27 november een infosessie plaats. Zinvolle links: - Horizon 2020: - Participant Portal: - H2020 helpdesk: - FWO website: - Europrogs: In de aansluitende discussie wordt aangegeven dat de opzet van Horizon2020 wel een hogere drempel biedt dan bijvoorbeeld eerder CIP ICT-PSP. Enerzijds klinkt de vraag of dit programma te hoog gegrepen zou zijn voor cultureel erfgoed, temeer omdat de problemen van deze sector eigenlijk op een ander niveau liggen. maar de cross-cutting

8 8 aanpak suggereert toch dat er ruimte moet zijn (gevonden worden) voor cultuur. Ook de sociale en humane wetenschappen zitten met deze identiteitsvraag. Het is belangrijk om deze mogelijkheden in kaart te brengen. Op basis van de eerste evaluatieronde van het nieuwe financieringsmodel SME Instrument, heeft de Europese Commissie een aantal tips genoteerd die nuttig kunnen zijn voor volgende aanvraagrondes: De meeste van de niet-geselecteerde voorstellen waren: Too much focused on the project and not enough on the business opportunity; Not convincing when describing the company (you have to explain why your company will succeed and not your competitor); Not providing enough information on competing solutions; Having a too low level of innovation, planning to develop a product that already exists on the market; Proposing just an idea without any concept for its commercialisation; Just trying their luck (the SME Instrument is not a lottery!). Ann Moerenhout (presentatie) 5. Varia Europeana AGM Op 30 en 31 oktober vindt in Madrid de algemene vergadering van het Europeana Netwerk plaats. Leden van het Europeana Netwerk krijgen de kosten die de aanwezigheid met zich meebrengt via Europeana terugbetaald, voor deelnemers aan Europeana-gerelateerde projecten gelden er andere regels. Eén van de onderwerpen die in Madrid bediscussieerd zal worden is de beheersstructuur (governance) van Europeana. Op basis van een voorstel dat eerder circuleerde, werd er via een online survey input gevraagd van het netwerk en op basis van deze gegevens lopen er momenteel twee consultatierondes via skype. Er wordt aangegeven dat er momenteel nog veel vragen zijn over het lidmaatschap aan het Europeana Netwerk (betalend of niet), over de Raad (Council) die het netwerk aanstuurt (de optie circuleert om het netwerk 50 raadsleden te laten verkiezen). Het voorstel is dat deze raad de huidige Network Officers zou vervangen en de helft van de board (7 leden) benoemen (de board neemt de andere helft voor haar rekening). De rol die deze Raad zou opnemen is echter nog niet duidelijk. Daarnaast loopt er binnen de Member State Expert Group (MSEG, die de lidstaten en de Europese Commissie verbindt) ook een oefening om tot een betere afstemming en

9 9 samenwerking te komen. Dit zou idealiter ook met bovenstaande afgestemd worden, temeer omdat de MSEG een kanaal is dat de Europese financiering in kaart brengt. Het rapport van Joris Pekel ( Democratising the Rijksmuseum ) wordt kort besproken. Er wordt geargumenteerd dat het Rijksmuseum (met het oog op haar open data-problematiek) een uitzondering in Nederland vormt. Er is een spanningsveld tussen de beperkte budgetten en de zucht naar open data. Grosso modo geldt het gevoel dat de cultureel-erfgoedsector er problemen mee heeft dat er door anderen met leuke data apps gemaakt worden. Anderzijds is het juridisch indekken evenmin een sinecure voor kleine organisaties. Er wordt geopperd dat er een instellingspolitiek ontwikkeld zou kunnen worden over hoe data vrijgegeven wordt (bijvoorbeeld na vijf jaar omdat men wil een artikel schrijven) Een dergelijke aanpak zou een reactie kunnen zijn om met minder middelen toch alles vrij te geven. In dit kader wordt ook een vraag gesteld bij de duurzaamheid van Europeana? Cultureelerfgoedinstellingen op zich zijn nog steeds duurzamer gezien projecten in tijd beperkt zijn.

Network-centric approach of sustainable digital archives

Network-centric approach of sustainable digital archives Network-centric approach of sustainable digital archives 1. Partners Het consortium: de onderzoekers: IBBT-project office: Nico Verplancke IBBT-MMLAB-UGent: Rik Van de Walle IBBT-SMIT-VUB: Caroline Pauwels

Nadere informatie

Wegwijzer Horizon 2020

Wegwijzer Horizon 2020 Wegwijzer Horizon 2020 1 Voorwoord Deze wegwijzer leidt u door Horizon 2020, hét programma van de Europese Commissie om onderzoek en innovatie (financieel) te ondersteunen. Het geeft een overzicht van

Nadere informatie

3/12/13. Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen

3/12/13. Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen 3/12/13 Horizon 2020 Challenge 5: klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen Mieke Houwen Horizon 2020 : klimaat, milieu, resource efficiency en grondstoffen Agenda n Horizon 2020 algemeen n

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

ATHENA Access to cultural heritage networks across Europe. Presentatie door Chris Vastenhoud

ATHENA Access to cultural heritage networks across Europe. Presentatie door Chris Vastenhoud ATHENA Access to cultural heritage networks across Europe Presentatie door Chris Vastenhoud INHOUD Introductie Relatie EDL Doelstelling Activiteiten in project Belgische deelnemers Organisatie Planning

Nadere informatie

Horizon 2020 Secure Societies

Horizon 2020 Secure Societies Horizon 2020 Secure Societies hét Europese programma voor onderzoek en innovatie Paul Kruis, Agentschap NL 12 november 2013 European Union, 2013 Van KP7 naar H2020 Het Zevende Kaderprogramma Security en

Nadere informatie

De definitieve opzet van Horizon 2020

De definitieve opzet van Horizon 2020 De definitieve opzet van Horizon 2020 11 december 2013 Auteur: Martin Bakker (onder verantwoordelijkheid van Davy Pieters) INLEIDING Sinds 2 december 2013 is het wetgevingstraject van Horizon 2020 afgerond.

Nadere informatie

Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020

Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020 Logistieke uitdagingen en kansen binnen Horizon 2020 Martin Bakker, november 2013 Samenvatting Het nieuwe kaderprogramma voor onderzoek & innovatie van de Europese Unie, Horizon 2020, geeft een breed scala

Nadere informatie

D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be.

D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be. D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be Ontwerpverslag Datum 06/04/2012 Titel Aanwezig Europeana Vlaanderen Overlegplatform

Nadere informatie

Horizon 2020. MKB instrument & Fast track to Innovation. Martijn Lammers. Nationaal Contactpunt voor het MKB in Horizon 2020.

Horizon 2020. MKB instrument & Fast track to Innovation. Martijn Lammers. Nationaal Contactpunt voor het MKB in Horizon 2020. Horizon 2020 MKB instrument & Fast track to Innovation 10 juni 2015 Martijn Lammers Nationaal Contactpunt voor het MKB in Horizon 2020 2 1 Boodschap 3 MKB instrument: wat is het? Financiering voor High

Nadere informatie

Projectsubsidies cultureel erfgoed

Projectsubsidies cultureel erfgoed Projectsubsidies cultureel tweede ronde 2014 Aanvrager Titel Korte omschrijving Universiteit Antwerpen Studiecollecties: een uitdagende context binnen universiteiten en musea Dit project wil een denkkader

Nadere informatie

D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be.

D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be. D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be Ontwerpverslag Datum 7/6/2013 Titel Aanwezig Europeana Vlaanderen Overlegplatform

Nadere informatie

Ondersteuning bij deelname aan KP7

Ondersteuning bij deelname aan KP7 Samenwerkingsverband tussen IWT Vlaanderen en het departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid Thematische infosessie KP7 Overzicht presentatie 1. Ondersteuning door het Vlaams

Nadere informatie

MinervaEC. MInisterial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation, econtentplus. Periode: 1 /10/ 2006 31/09/2008. http://www.minervaeurope.

MinervaEC. MInisterial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation, econtentplus. Periode: 1 /10/ 2006 31/09/2008. http://www.minervaeurope. MinervaEC MInisterial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation, econtentplus Periode: 1 /10/ 2006 31/09/2008 http://www.minervaeurope.org/ Hans van der Linden 11 december 2007 Coördinerend netwerk

Nadere informatie

JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen

JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen www.jpi oceans.eu OVERZICHT Terrein Governance Operationeel maken Strategic Research and Innovation Agenda Belgische deelname en interesse Outlook SRIA

Nadere informatie

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vlaamse overheid Arenbergstraat 9 1000 BRUSSEL T 02 553 68 00 www.cjsm.vlaanderen.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vlaamse overheid Arenbergstraat 9 1000 BRUSSEL T 02 553 68 00 www.cjsm.vlaanderen.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel Fax

Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel Fax Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be Ontwerpverslag datum 12/11/2008 Titel Aanwezig afwezig met kennisgeving afwezig

Nadere informatie

Project APEx Archives Portal Europe network of excellence

Project APEx Archives Portal Europe network of excellence Project APEx Archives Portal Europe network of excellence Digitale Collectie De Grootste Gemene Deler RCE Amersfoort 5 juni 2013 Stand van zaken Archieven APEx basis gegevens APEx volgt het APEnet project

Nadere informatie

SMART SCHOOLS PROJECTOPROEP 2018

SMART SCHOOLS PROJECTOPROEP 2018 SMART EDUCATION @ SCHOOLS PROJECTOPROEP 2018 PUBLIC 9 maart 2018 OVERZICHT Imec Imec Smart Education Smart Education @ Schools Waarom? Wat? Wie? Budget Voorbeelden Aanvraagprocedure & evaluatiecriteria

Nadere informatie

EUROPEANA SPACE. Barbara Dierickx PACKED vzw

EUROPEANA SPACE. Barbara Dierickx PACKED vzw EUROPEANA SPACE Barbara Dierickx PACKED vzw Project startte 1/02/2014 (kick-off meeting Leuven) Duurt 36 maanden; nu in M08. Doel: Increase and enhance the creative industries (CI) use of Europeana by

Nadere informatie

Towards a competitive advantage

Towards a competitive advantage Towards a competitive advantage 9 Mei 2017 www.nxtport.eu PANTONE Blue 654 C 1 Agenda NxtPort Context NxtPort Concept, Spelregels, Inkomstenmodel Kort Overzicht van de Architectuur/Functionaliteit Praktisch:

Nadere informatie

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vlaamse overheid Arenbergstraat 9 1000 BRUSSEL T 02 553 68 00 www.cjsm.vlaanderen.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

ORGANISATIE COLLECTIEVE INFORMATIESESSIES: STAND VAN ZAKEN

ORGANISATIE COLLECTIEVE INFORMATIESESSIES: STAND VAN ZAKEN Nota Ref: N62o-14-07 Brussel, 15 december 2014 ORGANISATIE COLLECTIEVE INFORMATIESESSIES: STAND VAN ZAKEN In het kader van de opdracht Meer Europese samenwerking voor de sociale economie organiseert Kenniscentrum

Nadere informatie

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen DG Onderzoek en Innovatie mei 2013 Inhoud presentatie Opzet toekomstig Europees R&I beleid Hoofdlijnen Horizon 2020 Waar staan we nu? Kansen voor hogescholen in Horizon

Nadere informatie

RICHES Renewal, Innovation and Change: Heritage and European Society

RICHES Renewal, Innovation and Change: Heritage and European Society This project has received funding from the European Union s Seventh Framework Programme for research, technological development and demonstration under grant agreement no 612789 RICHES Renewal, Innovation

Nadere informatie

Giel Beelen gastcurator Let s YouTube tentoonstelling in Beeld en Geluid

Giel Beelen gastcurator Let s YouTube tentoonstelling in Beeld en Geluid Giel Beelen gastcurator Let s YouTube tentoonstelling in Beeld en Geluid Giels Talentenjacht-concert en Kinderen voor Kinderendansworkshops in december Vanaf 3 december is het thema van de tentoonstelling

Nadere informatie

EVALUATIERAPPORT LOKS ZIEKTEPREVENTIE EN GEZONDHEIDSPROMOTIE BIJ SOCIAAL KWETSBARE GROEPEN: INZICHTEN EN STRUIKELBLOKKEN 2015

EVALUATIERAPPORT LOKS ZIEKTEPREVENTIE EN GEZONDHEIDSPROMOTIE BIJ SOCIAAL KWETSBARE GROEPEN: INZICHTEN EN STRUIKELBLOKKEN 2015 EVALUATIERAPPORT LOKS ZIEKTEPREVENTIE EN GEZONDHEIDSPROMOTIE BIJ SOCIAAL KWETSBARE GROEPEN: INZICHTEN EN STRUIKELBLOKKEN 2015 dr. Kaatje Van Roy en prof. dr. Sara Willems Februari 2016 In opdracht van

Nadere informatie

Living Labs. dr.ir. Elke den Ouden. Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016

Living Labs. dr.ir. Elke den Ouden. Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016 Living Labs Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016 dr.ir. Elke den Ouden expertise in smart lighting & smart cities @ TU/e Where innovation starts TU/e Living Labs Een Living

Nadere informatie

Best? New practice industry-university cooperation. Chemelot InSciTe. www.chemelot-inscite.com

Best? New practice industry-university cooperation. Chemelot InSciTe. www.chemelot-inscite.com Best? New practice industry-university cooperation Chemelot InSciTe www.chemelot-inscite.com Aanleiding / Externe ontwikkelingen Wetenschappelijke competitie neemt toe; universiteit moet zich op sterktes

Nadere informatie

Datum 10 april 2019 Verslag schriftelijk overleg over de geannoteerde agenda informele OJCS-raad 16 april 2019

Datum 10 april 2019 Verslag schriftelijk overleg over de geannoteerde agenda informele OJCS-raad 16 april 2019 >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Internationaal Beleid Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Slim In De Stad MOD-LAB. Mobile Digital Lab

Slim In De Stad MOD-LAB. Mobile Digital Lab Slim In De Stad Mobile Digital Lab Slimme steden vragen slimmer onderwijs Context Brussel, stadslabo grote maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen: samenleven in diversiteit, (kans)armoede, meertaligheid,

Nadere informatie

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties en archieven #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties

Nadere informatie

Erfgoed en auteursrecht

Erfgoed en auteursrecht Erfgoed en auteursrecht!! Joris Pekel Den Haag 30/09/2014 Inhoud à Auteursrecht, waarom moeten we hier over hebben? à Waarom is dat lastig? à Introductie in het auteursrecht à Creative Commons à Belang

Nadere informatie

Data, tools en infrastructuren Rollen en verantwoordelijkheden

Data, tools en infrastructuren Rollen en verantwoordelijkheden Data, tools en infrastructuren Rollen en verantwoordelijkheden Laurents Sesink Nederlands-Vlaamse samenwerking bij de digitalisering van het erfgoed Antwerpen, 21 juni 2012 Waarom wetenschappelijke data

Nadere informatie

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek SBO maatschappelijke finaliteit Prof. Dr. Ann Jorissen (UA) IWT, 11 januari 2010 1 Effective Governance of Private Enterprises: the influence

Nadere informatie

Call for ideas: sollicitatiefeedback

Call for ideas: sollicitatiefeedback Call for ideas: sollicitatiefeedback Probleemstelling Een centrale component in de dienstverlening van VDAB is de bemiddeling naar werk. VDAB leidt geschikte kandidaten toe naar werkgevers die hun vacatures

Nadere informatie

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek David Coppoolse Stafmedewerker ontsluiting en digitalisering Conferentie Europa en de digitale ontsluiting van cultureel erfgoed 2011 01 19 Onderwerpen

Nadere informatie

Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed

Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed Open cultuur data in de praktijk Werkbijeenkomst Nederlands-Vlaamse samenwerking bij digitalisering van het cultureel erfgoed Johan Oomen @johanoomen Hoofd R&D Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Nadere informatie

Bio-based economy programma's onder. Horizon mei Koos de Korte

Bio-based economy programma's onder. Horizon mei Koos de Korte Bio-based economy programma's onder Horizon 2020 21 mei 2013 Koos de Korte Een nieuw programma 2007-2013 2 2014-2020 Innovatie essentieel voor Europa Europe 2020 strategie: - Respond to the economic crisis

Nadere informatie

WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME?

WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? FACTSHEET 1. WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? In lijn met een door het Europees Parlement voorgestelde voorbereidende

Nadere informatie

Think Tank North Sea 2050 huishoudelijk reglement

Think Tank North Sea 2050 huishoudelijk reglement Think Tank North Sea 2050 huishoudelijk reglement Context In het kader van de herziening van het marien ruimtelijk plan voor het Belgisch deel van de Noordzee (2020-2026) werd in 2016 een traject geïnitieerd

Nadere informatie

Horizon 2020 Secure, clean and efficient energy Q-meeting TKI wind op Zee

Horizon 2020 Secure, clean and efficient energy Q-meeting TKI wind op Zee Horizon 2020 Secure, clean and efficient energy Q-meeting TKI wind op Zee Julie Teuwen Ashna Raghoebarsing Content Overview H2020 en Europa H2020 Energy: - welke programma's zijn relevant voor off shore

Nadere informatie

Valorisatie van software

Valorisatie van software Valorisatie van software TTP breakout sessie 16 december 2013 Mirko Lukács UtrechtVC/Holdings mirko.lukacs@ utrechtholdings.nl Agenda 13.30 Softwarevormen, IP en valorisatie Mirko Lukács (UU) 14.00 Software

Nadere informatie

Digitale cultuur als continuüm

Digitale cultuur als continuüm Digitale cultuur als continuüm Samenvatting Activiteitenplan 2017-2020 Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Den Haag, 31 januari 2016 1/5 1. Vooraf Deze samenvatting is gebaseerd op de subsidieaanvraag

Nadere informatie

Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland

Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland Hoe vergroten we de waarde van digitale cultuur en digitaal erfgoed? Marco de Niet Digitaal Erfgoed Nederland Cultuur in Beeld Rotterdam, 7 december 2016 Bovensectorale ondersteunende instelling in de

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW)

INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW) INFORMATIEBIJEENKOMST ESFRI ROADMAP 2016 HANS CHANG (KNAW) EN LEO LE DUC (OCW) 14 november 2014 2 PROGRAMMA ESFRI Roadmap, wat is het en waar doen we het voor? Roadmap 2016 Verschillen met vorige Schets

Nadere informatie

OPEN CALL residentie onderzoek & creatie kunst/wetenschap/technologie

OPEN CALL residentie onderzoek & creatie kunst/wetenschap/technologie OPEN CALL residentie onderzoek & creatie kunst/wetenschap/technologie IMPACT (International Meeting in Performing Arts and Creative Technologies) lanceert een open call. De geselecteerde projecten worden

Nadere informatie

Optimaliseren van Impact door Alfa- en Gammawetenschappen Aantonen en stimuleren van Societal Impact in synergie met andere wetenschappen

Optimaliseren van Impact door Alfa- en Gammawetenschappen Aantonen en stimuleren van Societal Impact in synergie met andere wetenschappen Optimaliseren van Impact door Alfa- en Gammawetenschappen Aantonen en stimuleren van Societal Impact in synergie met andere wetenschappen Welkom bij het programmaonderdeel: Smart Cities Optimaliseren van

Nadere informatie

Eranet C-IPM infosessie Eerste transnationale call. 27 april 2015

Eranet C-IPM infosessie Eerste transnationale call. 27 april 2015 Eranet C-IPM infosessie Eerste transnationale call 27 april 2015 Op het menu C-IPM in een notendop Het evaluatie proces Pre-proposal Full proposal Een blik op de topics Timeline C-IPM in een notedop C-IPM

Nadere informatie

Europese subsidieprogramma's 2014-2020 Provincie West- Vlaanderen. Simon Vandecasteele Vlaams- Europees verbindingsagentschap

Europese subsidieprogramma's 2014-2020 Provincie West- Vlaanderen. Simon Vandecasteele Vlaams- Europees verbindingsagentschap Europese subsidieprogramma's 2014-2020 Provincie West- Vlaanderen Simon Vandecasteele Vlaams- Europees verbindingsagentschap 1. EU- nieuwsmonitor 2. Bruggenbouwer 3. BelangenbeharDger 4. Loket Europese

Nadere informatie

Voorstudie CAHF-beleid omtrent digitale duurzaamheid. Bert Lemmens PACKED vzw 17 september 2013 S.M.A.K. Gent

Voorstudie CAHF-beleid omtrent digitale duurzaamheid. Bert Lemmens PACKED vzw 17 september 2013 S.M.A.K. Gent Voorstudie CAHF-beleid omtrent digitale duurzaamheid Bert Lemmens PACKED vzw 17 september 2013 S.M.A.K. Gent DIGITALISERING digitale communicatie > publiek # doelgroepen # kanalen # presentatievormen DIGITALISERING

Nadere informatie

Vlaams Kenniscentrum water. Van projectidee tot projectconsortium

Vlaams Kenniscentrum water. Van projectidee tot projectconsortium Vlaams Kenniscentrum water Van projectidee tot projectconsortium ca. 600 calls -> 96 calls Intern gebruik -> nuttig voor Vlaanderen 96 calls -> 34 calls -> 6 thema s o o o o o o Sustainable rural development

Nadere informatie

Hoe promoot ik mij als kunstenaar via het internet? Workshop over het sociale web

Hoe promoot ik mij als kunstenaar via het internet? Workshop over het sociale web Hoe promoot ik mij als kunstenaar via het internet? Workshop over het sociale web Kristof Michiels IBBT-SMIT- Vrije Universiteit Brussel kristof.michiels@ibbt.be Over mezelf Kristof Michiels = Onderzoeker

Nadere informatie

Persvoorstelling Medische Technologie Vlaanderen. 29 juni 2015

Persvoorstelling Medische Technologie Vlaanderen. 29 juni 2015 Persvoorstelling Medische Technologie Vlaanderen 29 juni 2015 Wat ging vooraf Europese richtlijn medisch hulpmiddel Een medisch hulpmiddel is elk instrument, toestel of apparaat, elke software of stof

Nadere informatie

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE Nota Ref: N62x-15-05b Brussel, 17 april 2015 EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE SUBSIDIES VOOR DE SOCIALE ECONOMIE' 1 INFOSESSIES IN DE 5 PROVINCIES De voorbije maanden organiseerde Kenniscentrum

Nadere informatie

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel

Nadere informatie

OUD IS IN. 12 september 2013

OUD IS IN. 12 september 2013 OUD IS IN 12 september 2013 David Coppoolse Vlaamse Erfgoedbibliotheek Marleen Vandenreyt Provinciale Bibliotheek Limburg Welkom 2 In deze presentatie Realisering Flandrica.be 2011-2012 Ervaringen van

Nadere informatie

LIFE Focus: Milieu en Klimaat

LIFE Focus: Milieu en Klimaat LIFE Focus: Milieu en Klimaat John Heynen 10 juni 2016 L Instrument Financier pour l Environnement Focus sessie Milieu en Klimaat Hoofdlijnen goede LIFE aanvraag Beleidsprioriteiten Presentatie PNO Vragen

Nadere informatie

Beleidsopties Musea en Erfgoed Antwerpen Cultureel erfgoed is toegankelijk voor een divers publiek én zet aan tot participatie. Het erfgoedaanbod zet aan tot kwaliteitsvolle vrijetijdsbesteding en creativiteit.

Nadere informatie

Horizon 2020. Kansen voor BODEM onderzoek & innovatie. Saske Hoving AgentschapNL. 27 november 2013

Horizon 2020. Kansen voor BODEM onderzoek & innovatie. Saske Hoving AgentschapNL. 27 november 2013 Horizon 2020 Kansen voor BODEM onderzoek & innovatie Saske Hoving AgentschapNL 27 november 2013 Innovatie essentieel voor Europa Horizon 2020 is een onderdeel van de implementatie van de Europe 2020 strategie:

Nadere informatie

DIGITAAL ERFGOED: TOEGANG EN GEBRUIK. Marco Streefkerk (DEN) De Informatiemaatschappij als Collectie KNVI, 9 november 2017

DIGITAAL ERFGOED: TOEGANG EN GEBRUIK. Marco Streefkerk (DEN) De Informatiemaatschappij als Collectie KNVI, 9 november 2017 DIGITAAL ERFGOED: TOEGANG EN GEBRUIK Marco Streefkerk (DEN) De Informatiemaatschappij als Collectie KNVI, 9 november 2017 Over DEN Nationale kennisinstituut voor digitalisering in de cultuursector Bovensectorale

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 21 501-30 Raad voor Concurrentievermogen Nr. 278 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be.

D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be. D Kunsten en Erfgoed Arenbergstraat 9, 1000 Brussel Tel. 02 553 68 68 - Fax 02 553 69 69 jos.vanrillaer@cjsm.vlaanderen.be Ontwerpverslag Datum 24/01/2013 Titel Aanwezig Europeana Vlaanderen Overlegplatform

Nadere informatie

Art of Hosting. organisatie en aan het grotere geheel.

Art of Hosting. organisatie en aan het grotere geheel. Art of Hosting Hoe bouw je in deze tijden van verandering een omgeving waarin je met elkaar in vertrouwen werkt aan een zinvolle en gezamenlijke toekomst? Hoe creëer je een veilige omgeving, waarin ruimte

Nadere informatie

Presentatie Partnerevent VIAA 8 november 2016 Namiddag

Presentatie Partnerevent VIAA 8 november 2016 Namiddag Presentatie Partnerevent VIAA 8 november 2016 Namiddag Programma namiddag 13u15 VIAA stelt voor (II): Digitale collecties: resultaten bevraging (slide nr 3) Kwaliteitscontrole: aanpak voor de toekomst

Nadere informatie

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid Workshop HR-scan Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Overzicht bestaande tools Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan

Nadere informatie

TURING MARKTCONSULTATIE WELKOM

TURING MARKTCONSULTATIE WELKOM TURING MARKTCONSULTATIE WELKOM Marktconsultatie Turing 27 februari 2019 An Schrijvers Wat zijn innovatieve overheidsopdrachten? Innovatieve overheidsopdrachten richten zich op: ONTWIKKELEN en van INNOVATIEVE

Nadere informatie

Strategisch Project Health Sciences Campus Gasthuisberg. Work shop RWO subsidie RSV 06/09/2011

Strategisch Project Health Sciences Campus Gasthuisberg. Work shop RWO subsidie RSV 06/09/2011 Strategisch Project Health Sciences Campus Gasthuisberg Work shop RWO subsidie RSV 06/09/2011 Masterplan De basis van het Health Sciences Campus project is het masterplan van het ontwerpteam AWG uitgevoerd

Nadere informatie

Big data en de Europese agenda Brussels calling. Peter Kits

Big data en de Europese agenda Brussels calling. Peter Kits Big data en de Europese agenda Brussels calling Peter Kits 1. EU Digital Single Market Strategy Drijfveren en ontwikkelingen Resultaten 2. Building a European data economy Agenda Doelen Onderwerpen Bevindingen

Nadere informatie

BESTAANDE INDICATOREN VOOR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE

BESTAANDE INDICATOREN VOOR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE BESTAANDE INDICATOREN VOOR EEN CIRCULAIRE ECONOMIE An Vercalsteren An.vercalsteren@vito.be VITO Unit Duurzaam Materialenbeheer Minaraad hoorzitting: Indicatoren voor een circulaire economie 18/5/2017 OUTLINE

Nadere informatie

Op zoek naar onderzoek in Vlaanderen? 5 principes om een portaalsite te bouwen. FELNET studiedag milieu in formatie uitformatie, 20 oktober 2016

Op zoek naar onderzoek in Vlaanderen? 5 principes om een portaalsite te bouwen. FELNET studiedag milieu in formatie uitformatie, 20 oktober 2016 Op zoek naar onderzoek in Vlaanderen? 5 principes om een portaalsite te bouwen FELNET studiedag milieu in formatie uitformatie, 20 oktober 2016 Het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) staat

Nadere informatie

Horizon Kathrin Braun. 12 februari 2014

Horizon Kathrin Braun. 12 februari 2014 Horizon 2020 Kathrin Braun 12 februari 2014 Een nieuw programma 70 miljard Horizon 2020 2007-2013 2014-2020 2 Wat is Horizon 2020? Hét Europese programma voor onderzoek & innovatie (2014-2020) Subsidiebudget

Nadere informatie

Projectoproepen Horizon 2020 «Smart Cities & Communities» (Intelligente steden & gemeenschappen)

Projectoproepen Horizon 2020 «Smart Cities & Communities» (Intelligente steden & gemeenschappen) Projectoproepen Horizon 2020 «Smart Cities & Communities» (Intelligente steden & gemeenschappen) Brussels Smart Cities - 4/12/2014 Camille Le Borgne, NCP Brussels Energie & leefmilieu Met de steun van

Nadere informatie

Innovatie instrument en financierings mogelijkheden

Innovatie instrument en financierings mogelijkheden HealthGrain Holland, Den Haag 5 juli 2011 Innovatie instrument en financierings mogelijkheden Frans van den Berg, Innovatiemakelaar Food & Nutrition Delta Food & Nutrition Delta? FND is deel van het Innovatieprogramma

Nadere informatie

Gaming/Media & ICT in. Mir Wermuth CLICKNL Media & ICT, tevens programmamanager

Gaming/Media & ICT in. Mir Wermuth CLICKNL Media & ICT, tevens programmamanager Gaming/Media & ICT in Mir Wermuth CLICKNL Media & ICT, tevens programmamanager EU Programma s 2007-2013 2014-2020 Eureka/Eurostars Life Long Learning Programme Culture Programme MEDIA / MUNDUS 7e Kaderprogramma

Nadere informatie

EduTablet Tablets in het secundair onderwijs. Cédric Courtois, PhD iminds-mict-universiteit Gent

EduTablet Tablets in het secundair onderwijs. Cédric Courtois, PhD iminds-mict-universiteit Gent EduTablet Tablets in het secundair onderwijs Cédric Courtois, PhD iminds-mict-universiteit Gent September 2012 Les op Apple-kleinood niet zonder slag of stoot Krijgt de eerste ipadschool alsnog groen licht?

Nadere informatie

Hoe realiseer je een Smart City?

Hoe realiseer je een Smart City? Hoe realiseer je een Smart City? Thema Inclusive Society Dr. Ir. Rianne Valkenburg FUTURE Steden worden langzaam bedolven onder sensoren Steden waren al vol, namelijk met mensen Kwaliteit van leven? Hoe

Nadere informatie

Vlaams Lerend Netwerk STEM SO. Voorstel STEM model

Vlaams Lerend Netwerk STEM SO. Voorstel STEM model Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Voorstel STEM model Een STEM-reform kan zeker niet slagen zonder de onderwijsactoren zelf, leraren en leerlingen deel van de oplossing te laten zijn (Dancy, & Henderson, 2008)

Nadere informatie

URBACT Interactive Cities zitten samen in Gent

URBACT Interactive Cities zitten samen in Gent URBACT Interactive Cities zitten samen in Gent Vertegenwoordigers van tien Europese steden zaten op dinsdag 7 en woensdag 8 november 2017 in Gent samen in het kader van het Europees project 'Urbact, Interactive

Nadere informatie

Enterprise Architectuur. een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente?

Enterprise Architectuur. een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente? Enterprise Architectuur een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente? Wie zijn we? > Frederik Baert Director Professional Services ICT @frederikbaert feb@ferranti.be Werkt aan een Master

Nadere informatie

Europa voor de Burger

Europa voor de Burger 2014-2020 Europa voor de Burger Workshop Subsidieaanvraag voorbereiden 4/08/2015 SHUTTERSTOCK Europa voor de Burger Inhoudelijk Doelstellingen Acties Prioriteiten Criteria Deadlines Praktisch Basisvoorwaarden

Nadere informatie

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN I. Achtergrond Dit 3-jarige DEAR-gefinancierde (Ontwikkelingseducatie en bewustmakingsprogramma van het directoraat-generaal voor Samenwerking en ontwikkeling van

Nadere informatie

EDLnet: deelname van de Vlaamse gemeenschap

EDLnet: deelname van de Vlaamse gemeenschap EDLnet: deelname van de Vlaamse gemeenschap Mel Collier Hoofdbibliothecaris K.U.Leuven 10 december 2007 K. U. L E U V E N - Centrale Bibliotheek EDLnet Een thematisch netwerk binnen het econtentplus Programma

Nadere informatie

Europese subsidies en de sociale economie

Europese subsidies en de sociale economie Europese subsidies en de sociale economie Tewerkstelling van vluchtelingen binnen de sociale economie 24 Mei 2016 Agenda 14:00 Welkom 14:15 Inleiding: Wie zijn de vluchtelingen? Quentin Callens, Agentschap

Nadere informatie

Vlaams Lerend Netwerk STEM SO. Voorstel Model voor het STEMonderwijs

Vlaams Lerend Netwerk STEM SO. Voorstel Model voor het STEMonderwijs Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Voorstel Model voor het STEMonderwijs Een STEM-reform kan zeker niet slagen zonder de onderwijsactoren zelf, leraren en leerlingen deel van de oplossing te laten zijn (Dancy,

Nadere informatie

Publicatie erfgoedstandaarden. 17 februari 2010

Publicatie erfgoedstandaarden. 17 februari 2010 Publicatie erfgoedstandaarden 17 februari 2010 inhoud use cases doelstellingen deliverables projectorganisatie use cases use case_1 Religie en kolonisatie: Congo 2010 transcripties geluidsopnamen geografische

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het

Ontwikkelingen in het Ontwikkelingen in het Cultureel-erfgoedbeleid Departement CJSM Afdeling Cultureel Erfgoed Katrijn Van Kerchove Cultureel-erfgoedbeleid Vlaamse Overheid: 1. Erkennen en subsidiëren 2. Beschermen roerend

Nadere informatie

[ew32] 4 SUG s. Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game. Nieuwe tendensen binnen digitale participatie

[ew32] 4 SUG s. Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game. Nieuwe tendensen binnen digitale participatie Nieuwe tendensen binnen digitale participatie [ew32] Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game 4 SUG s SUG GROOTSTE AANDACHT NAAR HET PROCES Het ParticipatieProces DE TOOLS LearningLabs #WORK

Nadere informatie

Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit. Noël Van Herreweghe

Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit. Noël Van Herreweghe Open Data in België en Vlaanderen; Interessante complexiteit Noël Van Herreweghe 1 Inhoud: 1.Open data in de Belgische en Vlaamse context 2. Hoe zien wij open data in Vlaanderen 3. Status open data in

Nadere informatie

DATA IN HET DNA VAN ONZE MEDEWERKERS. Jan Pieter van Santen & Henk van Haaster SAS Analytics Forum 6 juni 2019

DATA IN HET DNA VAN ONZE MEDEWERKERS. Jan Pieter van Santen & Henk van Haaster SAS Analytics Forum 6 juni 2019 DATA IN HET DNA VAN ONZE MEDEWERKERS Jan Pieter van Santen & Henk van Haaster SAS Analytics Forum 6 juni 2019 Vandaag 1. Over Port of Rotterdam 2. Terugblik over 4 jaar 3. Succesfactoren DNA 12.500 hectare

Nadere informatie

Europa voor de Burger

Europa voor de Burger 2014-2020 Europa voor de Burger Workshop Subsidieaanvraag voorbereiden 26/01/2016 SHUTTERSTOCK Europa voor de Burger Inhoudelijk Doelstellingen Acties Prioriteiten Criteria Deadlines Projectvoorbeelden

Nadere informatie

My Benefits My Choice applicatie. Registratie & inlogprocedure

My Benefits My Choice applicatie. Registratie & inlogprocedure My Benefits My Choice applicatie Registratie & inlogprocedure Welkom bij de My Benefits My Choice applicatie Gezien de applicatie gebruik maakt van uw persoonlijke gegevens en salarisinformatie wordt de

Nadere informatie

ADVIES 191 GROENBOEK STAATSHERVORMING 28 NOVEMBER 2013

ADVIES 191 GROENBOEK STAATSHERVORMING 28 NOVEMBER 2013 ADVI ES191 GROENBOEK STAATSHERVORMI NG 28NOVEMBER2013 ADVIES 191 GROENBOEK STAATSHERVORMING 28 NOVEMBER 2013 GROENBOEK STAATSHERVORMING 2/7 INHOUD SAMENVATTING EXECUTIVE SUMMARY INLEIDING SITUERING ADVIES

Nadere informatie

Het belang van gespreid leiderschap voor innovatief gedrag Een casus van Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO): Hoe pak je dit aan?

Het belang van gespreid leiderschap voor innovatief gedrag Een casus van Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO): Hoe pak je dit aan? Het belang van gespreid leiderschap voor innovatief gedrag Een casus van Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO): Hoe pak je dit aan? Dr. Arnoud Evers Overzicht presentatie Wetenschap en praktijk

Nadere informatie

European Festivals Association

European Festivals Association European Festivals Association De stem van honderden festivals in Europa en daarbuiten Festivals... trekken miljoenen burgers aan presenteren de meest gerenomeerde artiesten en ensembles d.m.v. co-producties

Nadere informatie

INNOVATIE & VALORISATIE

INNOVATIE & VALORISATIE INNOVATIE & VALORISATIE WETENSCHAP EN SAMENLEVING VERBINDEN Prof. Hugo THIENPONT Vicerector Innovatie en Valorisatiebeleid VUB LIGT IN HET CENTRUM VAN EUROPA Titel van de presentatie 22-1-2018 3 Titel

Nadere informatie

Ondersteuning van impact door Hogescholen

Ondersteuning van impact door Hogescholen Ondersteuning van impact door Hogescholen Ronald Mooijer 27 juni 2017 Agenda IXA Impact Het belang van netwerken Directe ondersteuning aan onderzoekers driehoek Probleem Stakeholders Product Financiering

Nadere informatie

Onderzoeksagenda cultuureducatie & cultuurparticipatie. Utrecht 28 november 2016 Sanne Scholten

Onderzoeksagenda cultuureducatie & cultuurparticipatie. Utrecht 28 november 2016 Sanne Scholten Onderzoeksagenda cultuureducatie & cultuurparticipatie Utrecht 28 november 2016 Sanne Scholten 10 jaar onderzoek naar cultuureducatie en cultuurparticipatie Lenie van den Bulk Selectie artikelen Nederlands

Nadere informatie