Shen zhou Open University of TCM. Het Hart Shao Yin arm meridiaan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Shen zhou Open University of TCM. Het Hart Shao Yin arm meridiaan"

Transcriptie

1 Shen zhou Open University of TCM Het Hart Shao Yin arm meridiaan

2 Primaire Hart meridiaan; - Ontspringt vanuit het Hart. - Komt voort uit het systeem van bloed vaten die het Hart omringen en de meridiaan daalt of door het diafragma om verbinding te maken met de dunne darm. - Een tak takt af van het hart, stijgt parallel met de slokdarm om daarna over het gezicht en de wang verbinding te maken met de structuren rondom het oog. - Een andere tak gaat direct vanuit het hart naar de longen om daarna te dalen via de oksel om uiteindelijk uit te komen in Hart 1 Ji Quan. - Hierna gaat de meridiaan via de mediale bovenarm(mediaal naast de Long en Pericard meridiaan) naar Hart 3 Shao Hai. - Afdalend aan binnen zijde onderarm waar het eindigt rondom het pisiform botje in de pos in Hart 7 Shen Men.

3 - Hierna gaat het verder ver de handpalm waar het uiteindelijk eindigt in de radiale hoek van de nagel van de pink in Hart 9 Shao Chong. De Hart meridiaan heeft verbindingen met de volgende Zang Fu; - Hart. - Long. - Dunn darm. - De hart meridiaan heeft verder geen verbindingen met andere punten van andere meridianen. Verbindende Luo Hart ; - Komend vanuit Hart meridiaan uit Hart 5 Tong Li en verbind zich met de dunne darm meridiaan. - Volgt de Hart meridiaan naar het Hart Zang om door te gaan naar de wortel van de tong en het oog.

4 Hart Divergente meridiaan: - Komend vanuit Hart meridiaan in de oksel. - Komt borst binnen om verbinding te maken met het Hart. - Opstijgend door de keel aankomend in het gezicht, verbinding makend met de dunne darm meridiaan t.h.v va de binnenste oogkas.

5 Hart spier pees meridiaan; - Ontspringend op het radiale deel van de pink stromend over het pisiform botje op de pols. - Opstijgend naar de mediale elleboog en aankomend in de oksel. - Gaat door de oksel, verbind zich met de longen en stijgt mediaal naar de bost regio naar het centrum van de borst. - Van hieruit dalend door het diafragma om te eindigen in de navel. Pathologie van spier pees meridiaan Hart: - Interne spanning. - Ophoping spanning onder het Hart. - Pijn en kramp in verloop van het kanaal. Belangrijke feiten over Hart meridiaan(shao yin arm). - Gekoppeld via 5 elementen met Dunne Darm meridiaan. - Gekoppeld via 6 divisies met Nier (Shao yin voet). - Hart divergente meridiaan verbinding met dunne darm binnenste oogkas.

6 - Hart Luo meridiaan heeft verbinding met primaire Dunne darm meridiaan. Aanvullend hierop: - Tak van Primaire Hart Meridiaan stijgt parallel aan slokdarm. - Een tak van de primaire Hart Meridiaan verbind met het weefsel rondom het oog, het divergente Hart kanaal stijgt naar binnenste oogkas, en het Hart Luo kanaal stijgt naar het oog. - Hart divergente meridiaan eindigt in het gezicht. - Hart luo kanaal stijgt naar wortel van de tong. Het Hart heeft 5 principiële functies - Beheerst het bled en de bloedvaten. - Woning van de geest. - Opent in de tong. - Beheerst het zweten. - Wordt gemanifesteerd in het uiterlijke voorkomen. Als gevolg van deze functies en de bovenstaande meridiaan connecties kunnen we de volgende acties en indicatie aan het Hart toe wijzen. - Behandelt pijn in de borst en het Hart en allerlei Hart ritme stoornissen. - De qi van het hart en de longen domineren het verzamelen van qi en ook de circulatie van het bloed door de borst als ook het ritmische slaan van het hart. - Alle hart punten(behalve Hart 2) behandelen pijn in het hart en borst, of palpitaties en andere problemen van het hart ritme. - Acute pijn van het hart straalt uit in het verloop van de hart meridiaan links, naar beneden naar de onderbuik(primaire Hart en spier pees meridiaan v/h hart)of omhoog naar de keel( primaire Hart en divergente meridiaan) - Normaal gesproken worden de punten van het pericard gebruikt voor pijn in de borst en het hart. Terwijl problemen va het hart ritme kunnen worden behandeld door beide meridianen. - Reguleren en kalmeren de geest. In spirituele as wordt geschreven; Het hart controleert de vaten, de vaten zijn e woonstee van de geest. In essentiële vragen staat; Het hart is de woning van het Hart. Hart 7 e hart 5 zijn de meest belangrijke punten om te harmoniseren en de geest te kalmeren. Of het nu komt door deficiëntie te kort aan voeding, geïrriteerdheid door vuur en hitte, of als het geobstrueerd s door slijm. - Behandeld problemen van de tong en de spraak, van stem verlies, tong stijfheid tot een pijnlijke of gezwollen tong.

7 - Behandeld problemen van de keel zoals pijn, zwelling of verstopping. - Behandeld problemen in het gezicht of uiterlijke voorkomen. Bv bij een uitdrukkingloos gezicht(deficiënt) of als het hoofd, de wangen en het gezicht heel rood is(exces), in beide gevallen helpt Ha7 goed.

8 De functies van het Hart Het beheerst het bloed Controleert de bloedvaten Het manifesteert zich in de gelaatskleur Het herbergt de Shen Het is gerelateerd aan de vreugde Opent zich in de tong Het controleert de transpiratie Andere relaties van het Hart

9 Naam : Hart 1 Ji Quan 極 泉 Hoogste Bron Locatie: In de top van de okselholte, boven de palpabele a. axillaris. Techniek: 0,3 0,5 cun loodrecht of schuin over de palpabele a axilaris. Eigenschappen: - Ontspant borstkast. - Activeert meridiaan en werkt gunstig op de arm. Klinische toepassing: - Pijnlijk hart obstructie, hart pijn met reflux, pijn op borst, adem tekort,, opgeblazen en vol gevoel van laterale ribben regio, verdriet en onrust, hartkloppingen, onrust met dorst en droge mond. - Onmogelijkheid van heffen arm, pijn oksel, scrofulose(tuberculose die ontsteking lymfe oksels veroorzaken), doofheid en pijnlijke obstructie aren, pijn en koude elleboog en arm, verlies gebruik van 4 ledematen, gele ogen. Bijzonderheden; - Triggerpunt m. subscapularis. - Bij bewegingsbeperking schouder hart1 en dikke darm 16.

10 Naam : Hart 2 Cyan Ling 青 靈 Paarse geest. Locatie: 3 cun poximaal van de elleboog, aan de binnenzijde van e bovenarm, op de verbindingslijn van Hart1en Hart 3, in het geultje mediaal van de m. biceps brachii. Techniek: 0,5-1 cun loodrecht. Eigenschappen: - Activeert meridiaan en verdrijft pijn. Klinische toepassing: - Onmogelijk heffen arm, zwelling, pijn en roodheid van schouder, pijn oksel, hoofdpijn met koude rillingen, gele ogen, pijn laterale ribben regio, scrofulose(tuberculose die ontsteking lymfe oksels veroorzaken). Bijzonderheden; - Ideogram van Ling duidt op de ziel, de spirituele substantie, het inzichtsvermogen, het wonderbaarlijke en tenslotte op de transcendentie van de mens..qing Ling betekent de eerste der 5 kleuren de lente, de jeugd, het ontwaken van de spiritualiteit(samen met 3W 11 wat dezelfde naam heeft).de Ling punten kunnen enkel door meditatie zinvol zijn en hun functie uitoefenen(ascese). - Triggerpoint m. biceps.

11 Naam : Hart 3 Shao Hai 少 海 Mindere zee. Locatie: Bij gebogen elleboog in het midden tussen het mediale uiteinde van de plooi van de elleboog en de epicondylus humeri medialis. Techniek: 0,5-1 cun loodrecht. Eigenschappen: - Kalmeert geest, transformeert slijm en klaart hitte. - Activeert meridiaan en werkt gunstig op de arm. Klinische toepassing: - Rode ogen, hoofdpijn en wind duizeligheid, duizeligheid met verlies van zicht, tandpijn die gepaard gaat met rillingen en koorts, ontsteking en zwellingen tandvlees. -trillen handen en armen, doofheid armen, onmogelijkheid heffen 4 ledematen, zwelling en pijn elleboog gewricht, onmogelijkheid draai eek, pijnlijke verstijving i.v.m. wind, hyper mobiliteit elleboog. Bijzonderheden; - He zee punt. - Waterpunt. - Versterkt het centrale vuur, zetel van Shen en Jing.

12 Naam : Hart 4 Ling Dao 靈 道 Weg van de geest. Locatie: 1,5 cun proximaal van de distale polsplooi radiaal van de pees van de m. flexor carpi ulnaris. Techniek: 0,3 0,5 cun loodrecht. Eigenschappen: - Kalmeert geest en werkt gunstig op de stem. - Ontspant de spieren en pezen. Klinische toepassing: - Hart pijn, verdriet en angst, rusteloosheid, plotseling verlies stem. - Reflux, keel abces, roodheid en zwelling van de ogen. - Koude boten en merg, clonische spasmes, contractuur elleboog en arm, jeuken hand, zwelling en pijn in vingers. Bijzonderheden; - Jing (overzet)rivier punt. - Metaal punt. - Zie beschrijving over Ling punten Hart 2,. - Pijn en koude in bot, bot refereert als onveranderlijk fenomeen naar winter beweging(ren Mo 3), de wonder meridianen(blaas 11), de diepste anatomische boog en de diepste as (shao yin). Hart 4 en Ni 7 hebben actie op de bot patlologie omdat ze de transmissie van de diepte verzekeren en omdat ze als jing punten in relatie staan met de herfst beweging.

13 Naam : Hart 5 Tong Li 通 裏 Verbindende dorp. Locatie: 1 cun proximaal van de distale polsplooi radiaal van de pees van de m. flexor carpi ulnaris. Techniek: 0,3 0,5 cun loodrecht. Eigenschappen: - Kalmeert geest. - Reguleert hart ritme. - Werkt gunstig op de tong. - Activeert meridiaan en werkt gunstig op de arm. Klinische toepassing: - Veel zuchten en grommen met verdriet, rusteloosheid, ergernis en boosheid, verdriet en angst, depressieve stemming, pijn en onrust van het hart, frequent ergeren met brandend gevoel rondom het hart, volheid en opgeblazen gevoel va borst en diafragma uitstralend naar laterale deel ribben gebied. - Hartkloppingen, hart ritme stoornissen, verminderde qi. - Plotseling verlies stem, onmogelijkheid om te praten, stotteren, tong stijfheid, oog pijn, pijnlijk keel obstructie, rood i met afwezigheid van transpireren hoofd wind, hoofdpijn en duizeligheid, duizeligheid met zicht verlies, overgeven met bittere smaak. - Veel bloed verlies menstruatie, baarmoeder bloeding, bedplassen. - Pijn en zwaarheid van pols en elleboog, contractuur vingers, pijn elleboog en bovenarm, verlamming 4 ledematen. Bijzonderheden; - Luo punt (de contactwijze met de buitenwereld) - Ma Dan Yang hemels ster punt( zijn er 11 van, deze groep punten van Ma Dan-yang uit de Yin dynastie heeft een groep gemaakt van de 11 meest vitale acupunctuur punten. - Doet yang van het hart terugkeren, daar waar het hoort.

14 Naam : Hart 6- Xin Yi 陰 郄 Verzamelplaats van Yin Locatie: 0,5 cun proximaal van de distale polsplooi radiaal van de pees van de m. flexor carpi ulnaris. Techniek: 0,3 0,5 cun loodrecht. Eigenschappen: - Reguleert hart bloed. - Kalmeert de geest. - Werkt gunstig op acute situaties. - Klaart deficiënties vuur en verminderd nacht zweten.(in combinatie Nier 7). Klinische toepassing: - Hart pijn, onverdraaglijke stekende pijn op borstkast, volheid borst, hartkloppingen, hartkloppingen gepaard gaande met angst, schrik, epileptie, stem verlies, plotseling van slag zijn met pijn op de borst in hart streek. - Bloed neuzen, bloed overgeven, qi die de foute richting opgaat. - Nachtzweten. Bijzonderheden; - Xi cleft punt. - Controleert zowel buiten als binnen treden van yin energie in de elleboog.

15 Naam : Hart 7- Shen Men 神 門 -Poort van de geest. Locatie: Aan het uiteinde van de distale polsplooi in het kuiltje radiaal van de pees van de m. flexor carpi ulnaris bij de aanhechtingsplaats van het os pisiforme.. Techniek: 0,3 0,5 cun loodrecht. Eigenschappen: - kalmeert geest. - Reguleert en tonifieert hart. Klinische toepassing: - Slapeloosheid, praten in slaap, slecht geheugen,, manie-depressie, epileptie, dementie, constant lachen, mensen beledigen, verdriet, angst en schrik, desoriëntatie, rusteloosheid, onrust van het hart, malaria wat gepaard gaat met onrust, verlies van stem. - Hart pijn, hartkloppingen. - Pijnlijke keel, droge mond met gevoel van constant willen drinken, overgeven bloed, bloed uitspugen, gele ogen, pijn laterale ribben regio, rood gezicht, hitte handpalmen, ademtekort met hitte lichaam, adem tekort, rillingen, bedplassen. Bijzonderheden; - Shu (transporterende )punt. - Yuan bron, Aarde punt.

16 Naam : Hart 8 Shao Fu 少 府 Kleine opslagplaats. Locatie: Op de handpalm tussen ossa mtacarpalia IV en V, bij een dichte vuistkomt de pink daar op de hand op de hartlijn. Techniek: 0,3 0,5 cun loodrecht. Eigenschappen: - Klaart hitte van het hart en de dunne darm. - Kalmeert geest. - Reguleert hart qi. - Activeert meridiaan en verminderd pijn. Klinische toepassing: - Hartkloppingen, verdriet en zorgen met verminderde qi, angst, angst voor mensen, excessief zuchten, brok in de keel, borst pijn,, onrust en een gevoel van volheid, epileptie. - Jeuk genitaliën, pijn genitaliën, moeilijkheid met urineren, bedplassen, prolaps baarmoeder. - Chronische malaria, koude rillingen, keel pijn, tong stijfheid. - Contractuur pink, hitte handpalmen, pijn in de arm, stijfheid, contractuur elleboog en oksel. Bijzonderheden; - Ying(ontspringende ) punt. - Vuur punt.

17 Naam : Hart 9 Shao Chong 少 衝 Kleine aanval. Locatie: 0,1 cun proximaal en lateraal van de radiale nagelhoek van de pink. Techniek: 0,1 cun loodrecht. Of microaderlating. Eigenschappen: - Herstelt bewustzijn. - Klaart hitte en werkt gunstig op de tong, ogen en keel. - Reguleert hart qi e kalmeert geest. Klinische toepassing: hartpijn, pijn op de borst en laterale ribbengebied, hartkloppingen, verlies bewustzijn na hersen infarct, bewustzijnsverlies, manie-depressies, epileptie, angst epileptie,, excessief zuchten, angst en verdriet met verminderde qi, koortsziektes met onrust en rusteloosheid. -pijn tong wortel, gezwollen tong, tong zweertjes,, opgezette keel, droge keel, hitte in de mond, pijn ogen, rode ogen, gele ogen, geelzucht, malaria, hitte in het lichaam alsof het in brand staat. Hand stijfheid, pijn in de arm, onmogelijkheid strekken elleboog, pijn handpalm wat uitstraalt naar elleboog, pijn oksel en borst. Bijzonderheden; - Ting Bron punt. - Hout punt.

18 Gebruikte boeken: - A manual of Acupuncture va Peter Deadman en en Mazin El Kafaji en Kevin Baker. - Seirin Foto atlas voor acupunctuur. - Grasping the wind van Andrew Ellis, Nigel Wiseman en Ken Boss. - Atlas van Walter Boermeester. - Punten boek opleiding Nei Tjing. - Handboek voor Acupunctuur van Alphons van den Berg. - Samengesteld door Frank Roosen voor de Shen Zhou open University of TCM.

Shenzhou Open University of TCM. Het pericard (hart contrictor) Jue Yin arm meridiaan

Shenzhou Open University of TCM. Het pericard (hart contrictor) Jue Yin arm meridiaan Shenzhou Open University of TCM Het pericard (hart contrictor) Jue Yin arm meridiaan Primaire Pericard Meridiaan; - Ontspringt in het centrum van de borst, waar het een verbinding maakt met het pericard,

Nadere informatie

Jing Luo 1. Jing Doorgang - kanaal. Luo Netwerk - verbinden

Jing Luo 1. Jing Doorgang - kanaal. Luo Netwerk - verbinden Jing Luo 1 Jing Doorgang - kanaal Luo Netwerk - verbinden Jing: Luo: Begrippen 2 Hoofdmeridiaan Netwerk Zang- Fu: Organen Qi- Xue: Qi en Bloed Elementen: 5 elementen Jing Luo 4 Jīngluò meridianen Jīng

Nadere informatie

Shenzhou Open University of TCM. De Milt Tai Yin voet meridiaan

Shenzhou Open University of TCM. De Milt Tai Yin voet meridiaan Shenzhou Open University of TCM De Milt Tai Yin voet meridiaan Primaire Milt meridiaan; - Begint op de mediale zijde van de grote teen met Milt 1- Yin Bai. - Loopt langs mediale deel van de voet, daar

Nadere informatie

Shenzhou Open University of TCM Interne en externe verloop Jing Mai

Shenzhou Open University of TCM Interne en externe verloop Jing Mai Shou Tai Yin Fei Jing Ontspringt in de middelste warmer ( Zong jiao) rond RM 12 (Wei) Daalt af om contact te maken met de dikke darm (da chang) Keert omhoog passeert het diafragma en via de maag- cardia

Nadere informatie

CONSTIPATIE. Acupedia - punten. Acupedia - combinaties ACUPEDIA. Copyright - Peter Jonckheere acupedia@telenet.be

CONSTIPATIE. Acupedia - punten. Acupedia - combinaties ACUPEDIA. Copyright - Peter Jonckheere acupedia@telenet.be CONSTIPATIE BL.38 TE.6 SP.15 ST.25 ST.36 Shu-punt Dikke Darm. Met Droogte en anurie. Zeer harde uitgedroogde stoelgang. Herstelt en versterkt de functie van de Onderste Warmer. Spasmodische constipatie.

Nadere informatie

TRADITIONAL CHINESE MEDICINE (TCM) Traditionele Chinese Geneeskunde. VAN ZUILICHEM Gespecialiseerde Therapeuten

TRADITIONAL CHINESE MEDICINE (TCM) Traditionele Chinese Geneeskunde. VAN ZUILICHEM Gespecialiseerde Therapeuten Acupunctuur TRADITIONAL CHINESE MEDICINE (TCM) Traditionele Chinese Geneeskunde Behandelingsmethoden Psychotherapie Medicinale therapie Bewegingstherapie Externe therapie Psychotherapie Met name gericht

Nadere informatie

ACUPUNCTUUR. Walter Oudhof. Fysiotherapeut en acupuncturist

ACUPUNCTUUR. Walter Oudhof. Fysiotherapeut en acupuncturist ACUPUNCTUUR Walter Oudhof Fysiotherapeut en acupuncturist TRADITIONAL CHINESE MEDICINE (TCM) Traditionele Chinese Geneeskunde BEHANDELMETHODEN Psychotherapie Medicinale therapie Bewegingstherapie Externe

Nadere informatie

BRIEF 1. In het verre verleden in het oude China werd men geconfronteerd met het ziek worden van mensen en Dr. Prikkebeen (c) (Tm)2014

BRIEF 1. In het verre verleden in het oude China werd men geconfronteerd met het ziek worden van mensen en Dr. Prikkebeen (c) (Tm)2014 1 NIEUWSBRIEF ACUPUNCTUUR van der Burgh Acupunctuur BRIEF 1 Dit is de eerste brief in de serie van een aantal brieven waarin getracht wordt uit te leggen wat de traditionele Chinese geneeswijze (TCG) als

Nadere informatie

Pal Dan Gum oefeningen

Pal Dan Gum oefeningen Pal Dan Gum oefeningen Deze reeks Pal Dan Gum oefeningen worden al duizenden jaren in China en Korea gebruikt voor het voorkomen van ziektes en de bevordering van een goede gezondheid. Pal Dan Gum oefeningen

Nadere informatie

aangezichtsspieren spasmen spasmen Ma1 Ma4 aangezichtsspieren tics tics Ma1 Ma4 absences absences N6 afscheiding stoppen afscheiding N6 algehele

aangezichtsspieren spasmen spasmen Ma1 Ma4 aangezichtsspieren tics tics Ma1 Ma4 absences absences N6 afscheiding stoppen afscheiding N6 algehele aangezichtsspieren spasmen spasmen Ma1 Ma4 aangezichtsspieren tics tics Ma1 Ma4 absences absences N6 afscheiding stoppen afscheiding N6 algehele ontspanning ontspanning Ma40 Ma41 amenorroe amenorroe N5

Nadere informatie

Shenzhou Open University of TCM. De Maag - Yang Ming Voet Meridiaan

Shenzhou Open University of TCM. De Maag - Yang Ming Voet Meridiaan Shenzhou Open University of TCM De Maag - Yang Ming Voet Meridiaan De Functies van de Maag; Ze controleert de ontvangst Ze controleert het rotten en rijpen van het voedsel Ze controleert het transport

Nadere informatie

www.energieherstelplan.nl

www.energieherstelplan.nl Klachten registratielijsten uit het boek www.energieherstelplan.nl Het Energieherstelplan Naam: Adres: Woonplaats Registreer de klachten in de drie navolgende klachten registratielijsten voor: - de verteringsenergie,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval?

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie,

Nadere informatie

* short head: eind van coracoid van scapula * long head: supraglenoid deel scapula. * Ulna. * halverwege voorkant humerus.

* short head: eind van coracoid van scapula * long head: supraglenoid deel scapula. * Ulna. * halverwege voorkant humerus. BOVENSTE EXTREMITEITEN Spiergroep Spiernaam Aanhechtingsplaats proximaal Aanhechtingsplaats distaal Innervatie Functie Extensoren bovenarm * m. biceps brachii * short head: eind van coracoid van scapula

Nadere informatie

CVA (Cerebrovasculair Accident) volgens de Chinese Geneeswijzen. Linda Faber en Edith den Hollander 16 oktober 2015

CVA (Cerebrovasculair Accident) volgens de Chinese Geneeswijzen. Linda Faber en Edith den Hollander 16 oktober 2015 CVA (Cerebrovasculair Accident) volgens de Chinese Geneeswijzen Linda Faber en Edith den Hollander 16 oktober 2015 Linda Faber Acupunctuur Ooracupunctuur Chinese kruiden Shiatsu therapie Moxatherapie Cuppen

Nadere informatie

Da Mai Zhou. Gerst congee

Da Mai Zhou. Gerst congee Da Mai Zhou Gerst congee - Gerst 20 gram - Hato mugi (coix seed) 10 gram - Kleef rijst 10 gram - Voeg deze gewassen ingrediënten toe aan 1 liter water en breng dit aan de kook. Laat het 1 uur sudderen

Nadere informatie

Acupressuurpunten Bodyfocus 3

Acupressuurpunten Bodyfocus 3 Acupressuurpunten Bodyfocus 3 De galblaas en miltmeridianen zijn belangrijk in deze sessie. Onder de angst die we voelen aan de zijkanten en rug komt yang boosheid naar boven die vrij komt door op de galblaasmeridiaan

Nadere informatie

Kāng Tài. Speciale puntgroepen

Kāng Tài. Speciale puntgroepen Kāng Tài Speciale puntgroepen Petra Keiman 07 Inhoudsopgave. Hoofdstuk. Onderwerp. Pagina. Voorwoord. De Nederlandse vertaling van de term Jīng Luò.. 五输穴 Wŭ Shū Xué, de vijf Shū transportpunten.. Jĭng

Nadere informatie

Traditionele Chinese geneeskunde

Traditionele Chinese geneeskunde De traditionele Chinese geneeskunde (TCG) is een compleet geneeskundig systeem met bijzonder veel en een bijzondere kennis. In China al vele duizenden jaren oud en wordt nog steeds toegepast. Er is veel

Nadere informatie

Burn-out volgens Oosterse normen Differentiaal diagnose NATIONAAL CONGRES, BVGA-ABMA, 21 OKT DR. ELS VAN DEN HEUVEL, HUISARTS

Burn-out volgens Oosterse normen Differentiaal diagnose NATIONAAL CONGRES, BVGA-ABMA, 21 OKT DR. ELS VAN DEN HEUVEL, HUISARTS Burn-out volgens Oosterse normen Differentiaal diagnose NATIONAAL CONGRES, BVGA-ABMA, 21 OKT. 2017 DR. ELS VAN DEN HEUVEL, HUISARTS Oorsprong van onze energie volgens TCM Oplaadbaar verbruik (spieren,

Nadere informatie

INLEIDING BASISTECHNIEKEN

INLEIDING BASISTECHNIEKEN INLEIDING BASISTECHNIEKEN Inleiding Bij het aanleren en uitvoeren van de TuiNa technieken zijn er los van de uitgangshouding een aantal belangrijke punten waar de massseur te allen tijde op moet letten:

Nadere informatie

Inleiding... 1. Ademhaling... 1. Hyperventilatie... 1. Oorzaak van hyperventilatie... 2. Klachten bij hyperventilatie... 3. Wat kunt u zelf doen...

Inleiding... 1. Ademhaling... 1. Hyperventilatie... 1. Oorzaak van hyperventilatie... 2. Klachten bij hyperventilatie... 3. Wat kunt u zelf doen... Hyperventilatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 Ademhaling... 1 Hyperventilatie... 1 Oorzaak van hyperventilatie... 2 Klachten bij hyperventilatie... 3 Wat kunt u zelf doen... 4 Tot slot... 5 Inleiding Deze

Nadere informatie

Shenmen (Poort van Top van het oor. Vinger Bekkenspieren Knie Blaas Eierstok/testikel Dunne darm. Teen. Nier Galblaas Mond Keel

Shenmen (Poort van Top van het oor. Vinger Bekkenspieren Knie Blaas Eierstok/testikel Dunne darm. Teen. Nier Galblaas Mond Keel 5. OORREFLEXKAART De oren bevatten heel kleine puntjes die reageren op gevoelige inbrenging van acupunctuurnaalden en druk van de vingers. Hoewel drukken met de vinger minder nauwkeurig is dan het inbrengen

Nadere informatie

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Wat zijn

Nadere informatie

Zwangerschap en yoga

Zwangerschap en yoga Zwangerschap en yoga First do no harm Prettige ervaring binnen eigen fysieke grenzen Veilige practice zonder blessures cq verlichten van fysieke ongemakken Tijd voor eigen lichaam en ongeboren kindje Zwanger

Nadere informatie

De energie stroomt ook in de richting van de wijzers van de klok door de twaalf hoofdmeridianen, waarbij de energie-omlooptijd per meridiaan twee uur

De energie stroomt ook in de richting van de wijzers van de klok door de twaalf hoofdmeridianen, waarbij de energie-omlooptijd per meridiaan twee uur Meridianen Meridianen zijn energiebanen die de Chi (ofwel de levensenergie), naar de bijbehorende organen transporteren. Deze zijn al 3000 jaar voor Christus ontdekt, herkend en ontwikkeld. Ze worden in

Nadere informatie

ACUPRESSUUR GRATIS E-BOOK

ACUPRESSUUR GRATIS E-BOOK Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON ACUPRESSUUR GRATIS E-BOOK de energiestroom van ons lichaam activeren onze

Nadere informatie

Copyright - Peter Jonckheere acupedia@telenet.be

Copyright - Peter Jonckheere acupedia@telenet.be ACUPEDIA 1 - Waiguan Op 2 cun proximaal van dorsale polsplooi tussen radius en ulna. bevrijdt de oppervlakte verjaagt Wind Hitte heft meridiaanobstructies op onderwerpt Lever-Yang verdrijft toxines WAIGUAN

Nadere informatie

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen Do In Staand, voeten 50cm uit elkaar. Stevig afstrijken binnenkant arm van schouder naar pols, gevolgd door buitenkant arm van pols naar schouder, zowel rechterarm als linkerarm Vuist maken, binnekant

Nadere informatie

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Hyperventilatie Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder is bedoeld voor mensen die verwezen zijn door de huisarts naar de eerste hart hulp (EHH) met een bepaald klachtenpatroon dat kan passen bij hart-

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Qi Gong. QiGong Oefeningen

Qi Gong. QiGong Oefeningen Qi Gong Qi Gong betekent "energie werk" en is de kunst om chi te gebruiken om gezondheid en vitaliteit te ondersteunen. Qi staat voor levensenergie en gong voor discipline, oefening en doorzettingsvermogen.

Nadere informatie

Artrose. Behandel GV14 (onder C7) 1 minuut Behandel Li11 rechts (in de plooi of de arm)1 minuut Behandel Li11 links 1 minuut

Artrose. Behandel GV14 (onder C7) 1 minuut Behandel Li11 rechts (in de plooi of de arm)1 minuut Behandel Li11 links 1 minuut Indicaties: Verdrijft reumatische pijnen en beperkingen in de beweging van de gewrichten, ledematen en spieren, veroorzaakt door kou, vochtigheid en wind. Made in Holland by Tweaklite BV www.tweaklite.com

Nadere informatie

Het Meridiaanstelsel. Alle meridianen met elkaar vormen dus een netwerk de: Jing Luo. Jing betekent: door geven of er doorheen gaan;

Het Meridiaanstelsel. Alle meridianen met elkaar vormen dus een netwerk de: Jing Luo. Jing betekent: door geven of er doorheen gaan; Het Meridiaanstelsel De theorie van het meridiaanstelsel, is de basis van de traditionele Chinese geneeskunde. Het meridiaanstelsel is een onzichtbaar netwerk van kanalen of paden, met zowel verticale

Nadere informatie

De 10 Dagen Detox Test

De 10 Dagen Detox Test De 10 Dagen Detox Test In deze moderne tijd staat je natuurlijke detox systeem onder druk. De kans is groot dat toxische stoffen zich opstapelen in je lichaam. Om voor jezelf vast te stellen hoe het er

Nadere informatie

DE VIJF ELEMENTEN. Door de wrijving van Yin en Yang ontstaat er verdikking.

DE VIJF ELEMENTEN. Door de wrijving van Yin en Yang ontstaat er verdikking. DE VIJF ELEMENTEN Door de wrijving van Yin en Yang ontstaat er verdikking. Gasvorm dikt in tot vloeistof die vervolgens kristalliseert tot dichte materie. Die materie manifesteert zich op haar beurt in

Nadere informatie

De Chinese Voedingsleer

De Chinese Voedingsleer De Chinese Voedingsleer Wat zijn de functies van voeding? 1 2 Fysiologische en biologische Geneeskundige 3 4 Energetische werking Taoïsme 5 Levensmiddelen Wat zijn de verschillen tussen de Chinese voedingsleer

Nadere informatie

Body & Mind oefening

Body & Mind oefening Chi Neng Qigong level 2 Dimphy van Alphen & Mirjam Willaert Body & Mind oefening > activeren interne (bodily) Hunyuan qi > qi dieperin je lichaam brengen > onder controle krijgen van de qi in je lichaam

Nadere informatie

Dit formulier wordt anoniem verstuurd en op basis van het patiëntnummer aan uw dossier gekoppeld. Ter controle graag uw geboortedatum: / / Beroep:

Dit formulier wordt anoniem verstuurd en op basis van het patiëntnummer aan uw dossier gekoppeld. Ter controle graag uw geboortedatum: / / Beroep: Datum: Intakeformulier Patiëntnummer: Geachte heer/mevrouw, Ter voorbereiding op onze afspraak wil ik u vragen om de onderstaande vragenlijst zo nauwkeurig mogelijk te beantwoorden. Bij het intakegesprek

Nadere informatie

Daoyin Yang Sheng Gong: Shi Er Fa

Daoyin Yang Sheng Gong: Shi Er Fa Daoyin Yang Sheng Gong: Shi Er Fa Decennia lang is door de snelle maatschappelijke innovaties, dan wel technologische ontwikkelingen, de aandacht voor geestelijk en lichamelijk welzijn afgenomen. We lijken

Nadere informatie

Chiropractie Brunssum intake formulier nieuwe klant

Chiropractie Brunssum intake formulier nieuwe klant 1. ALGEMENE EN PERSOONLIJKE GEGEVENS MEISJESNAAM: GESLACHT: M F GEBOORTEDATUM: LEEFTIJD: LENGTE: GEWICHT: ADRES: POSTCODE: WOONPLAATS: TELEFOON: PRIVE MOBIEL WERK E-MAIL ADRES: AANTAL KINDEREN: BEROEP:

Nadere informatie

Wat is de hoofdklacht waarvoor u behandeling zoekt? (bijkomende klachten kunt u verderop vermelden)

Wat is de hoofdklacht waarvoor u behandeling zoekt? (bijkomende klachten kunt u verderop vermelden) Vragenlijst osteopathie Geachte mevrouw, meneer Een goede diagnose is een startpunt voor een succesvolle behandeling. En voor een goede diagnose is het van belang om van alles te weten over uw klacht en

Nadere informatie

Dry Needling. Informatie voor patiënten

Dry Needling. Informatie voor patiënten Dry Needling Informatie voor patiënten Wat is dry needling? Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op

Nadere informatie

Mijn belangrijkste klacht(en):

Mijn belangrijkste klacht(en): Gezondheidsprofiel Naam: Datum: Adres: PC + woonplaats: Telefoonnummer: E-mail adres: Geboortedatum: BSN: Beroep: Mijn belangrijkste klacht(en): Sinds wanneer? Overige klachten: Sinds wanneer? Loop de

Nadere informatie

Overzicht Hormonen. LYMEHERSTEL Gerrie Hasselaar Hollandsestraat GJ Amersfoort

Overzicht Hormonen. LYMEHERSTEL Gerrie Hasselaar Hollandsestraat GJ Amersfoort Oestrogeen Oestrogeen laag Oestrogeen Hoog / Dominant Betekent tekort Progesteron Osteoporose / osteopenie Droge ogen/huid/mond Nachtzweten Opvliegers Cholesterol hoog Hart- en vaatproblemen Onregelmatig

Nadere informatie

THE FOUNDATIONS OF CHINESE MEDICINE. Giovanni Maciocia.

THE FOUNDATIONS OF CHINESE MEDICINE. Giovanni Maciocia. THE FOUNDATIONS OF CHINESE MEDICINE. Giovanni Maciocia. The foundations of Chinese Medicine. Hoofdstuk 1. Yin Yang. De drie theorieën: - de theorie Yin Yang. - de theorie van de Vijf Elementen. - de theorie

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Elleboog, onderarm en hand

Elleboog, onderarm en hand pijngids Vetgedrukte tekst geeft een primair pijnpatroon aan. Niet-vetgedrukte tekst verwijst naar een minder vaak voorkomend patroon of een satelliet-triggerpoint-patroon. Spieren staan in volgorde van

Nadere informatie

Vragenlijst voor volwassenen:

Vragenlijst voor volwassenen: Vragenlijst voor volwassenen: Voorletters + achternaam : Adres : Telefoon privé : werk : mobiel : E-mail adres : Geboortedatum : Geslacht : Man / Vrouw Huisarts : 1 Wat is de voornaamste klacht? 2 Wanneer

Nadere informatie

Anamneseformulier. Acupunctuur-Geldrop. Vul dit formulier in. Print het uit en neem het mee naar de eerstvolgende afspraak. Postcode en woonplaats...

Anamneseformulier. Acupunctuur-Geldrop. Vul dit formulier in. Print het uit en neem het mee naar de eerstvolgende afspraak. Postcode en woonplaats... Anamneseformulier Vul dit formulier in. Print het uit en neem het mee naar de eerstvolgende afspraak. Datum intakegesprek... Naam + voorletters... Roepnaam... Adres... Postcode en woonplaats... Telefoonnummer(s)...

Nadere informatie

Intakeformulier. Naam: Geboorte datum: Adres: Telefoon nummer: BSN: Motivatie en hulpvraag van de cliënt.

Intakeformulier. Naam: Geboorte datum: Adres: Telefoon nummer:   BSN: Motivatie en hulpvraag van de cliënt. Intakeformulier. ALGEMENE GEGEVENS Naam: Geboorte datum: Adres: Telefoon nummer: E-mail: BSN: Motivatie en hulpvraag van de cliënt. Wat is de hoofdklacht? (acuut, chronisch, pijnplek) Wanneer is de klacht

Nadere informatie

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde 00 Alvleesklierontsteking acuut Interne Geneeskunde De alvleesklier De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 centimeter lang en 1-3 centimeter dik. De alvleesklier

Nadere informatie

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Klopmassage is een simpele en snelle manier om je beter in je lichaam te voelen. In 5 tot 10 minuten ga je al kloppend je hele lichaam bij langs en je kunt de massage

Nadere informatie

patiënteninformatie Hyperventilatie Spoedgevallendienst G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l

patiënteninformatie Hyperventilatie Spoedgevallendienst G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l i patiënteninformatie Spoedgevallendienst Hyperventilatie G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l Inhoud Voorwoord...5 1. Wat is hyperventilatie...6 2. Welke verschijnselen kunnen optreden?...6

Nadere informatie

Tao Training Haarlem

Tao Training Haarlem Tao Training Haarlem Acht Brokaten Qi Gong 1 Acht delen brokaat staat bekend als een hele eenvoudige maar zeer effectieve qi gong. Net als in Tai Ji Quan zijn de bewegingen er op gericht de meridianen

Nadere informatie

Mijn belangrijkste klacht(en):

Mijn belangrijkste klacht(en): Gezondheidsprofiel Naam: Datum: Adres: PC + woonplaats: Telefoonnummer: E-mail adres: Geboortedatum: Beroep: Naam ouders (bij minderjarigen): Mijn belangrijkste klacht(en): Sinds wanneer? Overige klachten:

Nadere informatie

DAG 10! Energie Tiendaagse Doe mee en versterk je innerlijk licht in zomer en winter!

DAG 10! Energie Tiendaagse Doe mee en versterk je innerlijk licht in zomer en winter! Energie Tiendaagse Doe mee en versterk je innerlijk licht in zomer en winter! DAG 10! Welkom bij Dag 10! Als je na een operatie of ongeval niet meer alles kunt doen zoals je dat vroeger gewend was, heb

Nadere informatie

Fybromyalgie. Wat? Acupunctuur kan helpen

Fybromyalgie. Wat? Acupunctuur kan helpen Fybromyalgie Wat? Acupunctuur kan helpen Fibromyalgie is een veelvoorkomende en chronische aandoening, die gekenmerkt wordt door spierpijn over heel het lichaam, meestal ook vermoeidheid en veel drukgevoelige

Nadere informatie

Supplement tabellen casusbespreking dr. Korbee

Supplement tabellen casusbespreking dr. Korbee Supplement tabellen casusbespreking dr. Korbee Klachtenbeeld Patiënte is een 46-jarige vrouw die sinds jaren chronische vermoeidheidsklachten heeft: Gebrek aan energie: moeheid, al bij opstaan; ontstaan

Nadere informatie

Bronnenboekje. Thema 6

Bronnenboekje. Thema 6 Bronnenboekje Thema 6 Mijn lichaam Naam cursist:. Bronnenboekje 6 maandag 14 mei 2012 Inhoud Pagina Taallied Mijn lichaam is mijn instrument. 3 Vragen, verbinden en verwerken. 4-6 Hoofd, schouders, knie

Nadere informatie

Verstoringen van de YunHua functie ( transportatie en transformatie )

Verstoringen van de YunHua functie ( transportatie en transformatie ) Milt meridiaan De Milt behandeld de volgende pathologieën : Verstoringen van de YunHua functie ( transportatie en transformatie ) Verstoringen van de darmen, zoals diarree en constipatie Retentie van Damp,

Nadere informatie

Vragenlijst Specifieke keuring

Vragenlijst Specifieke keuring Vragenlijst Specifieke keuring Personalia Voornaam en achternaam Adres Postcode Woonplaats Telefoonnummer Email adres Geboortedatum Geslacht Man Vrouw Beroep/werkzaamheden Geeft indien nodig toestemming

Nadere informatie

Eerste Hulp aan kinderen. Jan Biekens Docent Eerste Hulp

Eerste Hulp aan kinderen. Jan Biekens Docent Eerste Hulp Eerste Hulp aan kinderen Jan Biekens Docent Eerste Hulp Ongevallen zuigeling Vallen van tafel, bed of commode Verslikken Verbranding Vergiftiging Ongevallen peuter/kleuter Vallen Verslikken Verdrinking

Nadere informatie

Shiang-kung 5 X EEN WEG BANEN.

Shiang-kung 5 X EEN WEG BANEN. Shiang-kung De beste tijd voor deze oefeningen voor armen en schouders is s-morgens vroeg of savonds laat voor het slapen gaan. Voor de oefeningen staat 36x, maar dit kun je uiteraard aanpassen aan je

Nadere informatie

A.E. Deunk DO-MRO. tel.: 053-4301646 mobiel: 06-53158468 www.osteopathie-deunk.nl

A.E. Deunk DO-MRO. tel.: 053-4301646 mobiel: 06-53158468 www.osteopathie-deunk.nl Geachte Bij deze bevestig ik de afspraak, die u heeft gemaakt op Om uur, voor een behandeling osteopathie in de praktijk in. Ingesloten vindt u een intake formulier, waarvan ik u vraag dit ingevuld mee

Nadere informatie

Plastische Chirurgie. Oefeninstructies na buigpeesletsel. Nabehandeling geschiedt met behulp van een zogenaamde dynamische spalk (Kleinertspalk).

Plastische Chirurgie. Oefeninstructies na buigpeesletsel. Nabehandeling geschiedt met behulp van een zogenaamde dynamische spalk (Kleinertspalk). Plastische Chirurgie Oefeninstructies na buigpeesletsel U bent geopereerd aan buigpeesletsel aan uw hand. Deze folder geeft u informatie over het verloop van de revalidatieperiode en de oefeningen. Om

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE STARTERKIT

GEBRUIK VAN DE STARTERKIT GEBRUIK VAN DE STARTERKIT De Starter Kit, is een buitengewone, uitgebreide, intuïtieve kennismaking met de kracht van etherische oliën. Gebruik van essentiele olie kan je leven transformeren. Ik adviseer

Nadere informatie

Organen en holtes vibreren

Organen en holtes vibreren Acht helende klanken De Acht helende klanken is een set gezondheidsoefeningen uit Yin Style Bagua (YSB), een omvangrijk systeem van vecht- en geneeskunst. Het gezondheidssysteem is gebaseerd op de I Tjing,

Nadere informatie

Baduanjin (Acht Brokaten)

Baduanjin (Acht Brokaten) Baduanjin (Acht Brokaten) 1. Duw de handen naar de hemel en reguleer de driewarmer versterkt en balanceert systemen voor ademhaling, hormonen, spijsvertering en eliminatie; brengt extra bloed naar de borstkas

Nadere informatie

Catalogus voor Consumenten

Catalogus voor Consumenten Catalogus voor Consumenten Januari 2019 ADHD Formula ADHD en ADHD gerelateerde verschijnselen. Angel Eigth Formula een bleke gelaatskleur, duizeligheid, vermoeidheid en restless legs. Regelt en harmoniseert

Nadere informatie

ECU tendinitis & luxatie

ECU tendinitis & luxatie RKZ Afdeling Handchirurgie ECU tendinitis & luxatie informatie voor patiënten T: 0251-265355 plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl Informatiefolder De informatie in deze folder is een aanvulling

Nadere informatie

Informatiebrochure. Gipsverbanden

Informatiebrochure. Gipsverbanden Informatiebrochure Gipsverbanden dddd Beste patiënt, U heeft net een gipsverband gekregen, waardoor uw arm of been in een goede stand kan genezen. Een goed immobilisatieverband vermindert de pijn in belangrijke

Nadere informatie

Schouder, bovenrug en bovenarm

Schouder, bovenrug en bovenarm pijngids Vetgedrukte tekst geeft een primair pijnpatroon aan. Niet-vetgedrukte tekst verwijst naar een minder vaak voorkomend patroon of een satelliet-triggerpoint-patroon. Spieren staan in volgorde van

Nadere informatie

VERWERKING NA EEN INGRIJPENDE GEBEURTENIS 1

VERWERKING NA EEN INGRIJPENDE GEBEURTENIS 1 SOCIAAL WERK VERWERKING NA EEN INGRIJPENDE GEBEURTENIS 1 U bent recent betrokken geweest bij een gebeurtenis waarbij u geconfronteerd werd met een aantal ingrijpende ervaringen. Met deze korte informatie

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Wanneer zijn teken actief. De periode dat ze voorkomen hangt sterk af van het weer. Van april tot september zijn ze zeker aanwezig.

Wanneer zijn teken actief. De periode dat ze voorkomen hangt sterk af van het weer. Van april tot september zijn ze zeker aanwezig. Teken Teken zijn kleine spinachtige beestjes die vooral in bomen en struiken zitten. Ze variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters. Ze worden zelden groter dan een centimeter. Teken zijn

Nadere informatie

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E -

H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H HYPERVENTILATIE U I T L E G E N 5 TIPS N I C O L E - H Y P E R V E N T I L A T I E C O A C H Inhoud 1 W A T I S H Y P E R V E N T I L A T I E 2 W A T I S E E N P

Nadere informatie

Ongedifferentieerde spondylartritis

Ongedifferentieerde spondylartritis Ongedifferentieerde spondylartritis Wat is ongedifferentieerde spondylartritis? Spondylartritiden is een groep van chronische ziekten die bij elkaar horen omdat patiënten vaak dezelfde klachten hebben.

Nadere informatie

Leerdoelen. Basiskennis van zwangerschap. Waarom yoga tijdens de zwangerschap? Do s en dont s mbt yinyoga

Leerdoelen. Basiskennis van zwangerschap. Waarom yoga tijdens de zwangerschap? Do s en dont s mbt yinyoga Leerdoelen Basiskennis van zwangerschap Waarom yoga tijdens de zwangerschap? Do s en dont s mbt yinyoga Zwangerschap en yoga First do no harm Prettige ervaring binnen eigen fysieke grenzen Veilige practice

Nadere informatie

Artrose? Acupunctuur kan helpen. Wat is artrose in de westerse geneeskunde?

Artrose? Acupunctuur kan helpen. Wat is artrose in de westerse geneeskunde? Artrose? Acupunctuur kan helpen Wat is artrose in de westerse geneeskunde? Het zal niemand meer verbazen, dat klimatologische factoren invloed hebben op het menselijke lichaam. Dit wist men reeds toen

Nadere informatie

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel.

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel. Gipsverband Er is bij u op de Spoedeisende hulp of gipskamer een gipsverband aangelegd om uw been en/of voet of om uw arm en/of hand, namelijk: Gipsspalk (mineraalgips) Circulair gips (kunststofgips) Softgips

Nadere informatie

Volgens laatste inzichten Richard I. Horowitz, MD

Volgens laatste inzichten Richard I. Horowitz, MD Volgens laatste inzichten Richard I. Horowitz, MD Score * 1. Onverklaarbare koorts, verhoging, zweten, koude rillingen, of warmte-aanvallen 2. Onverklaarbare gewichtsverandering: zowel aankomen als afvallen

Nadere informatie

De schouder. Anatomie De schouder bestaat uit 3 botstukken: - het schouderblad met de schouderkom - de bovenarm met schouderkop - het sleutelbeen

De schouder. Anatomie De schouder bestaat uit 3 botstukken: - het schouderblad met de schouderkom - de bovenarm met schouderkop - het sleutelbeen De schouder De schouder is een relatief complex gewricht. De vorm van het gewricht laat het toe om onze arm in alle richtingen te bewegen. Zolang alle componenten normaal functioneren kan de schouder perfect

Nadere informatie

Deze Lyme Zelfcheck is een vragenlijst die bestaat uit vier delen. Beantwoord a.u.b. de vragen zo eerlijk mogelijk.

Deze Lyme Zelfcheck is een vragenlijst die bestaat uit vier delen. Beantwoord a.u.b. de vragen zo eerlijk mogelijk. LYME ZELFCHECK Hoe werkt deze zelfcheck? Deze Lyme Zelfcheck is een vragenlijst die bestaat uit vier delen. Beantwoord a.u.b. de vragen zo eerlijk mogelijk. Bij elk van de vier delen tel je de scores voor

Nadere informatie

Tao Training Haarlem. Helende Klanken

Tao Training Haarlem. Helende Klanken Tao Training Haarlem Helende Klanken De 6 Helende Klanken. Duizenden jaren geleden ontdekten de Taoïstische meesters, dat ieder orgaan verbonden is met een bepaalde klank, kleur en kwaliteit van energie.

Nadere informatie

MANUELE THERAPIE. Onderzoek Patiënt

MANUELE THERAPIE. Onderzoek Patiënt MANUELE THERAPIE Onderzoek Patiënt Naam Datum : I. Patiëntengegevens Geslacht: M / V Leeftijd:... Lengte:... cm Gewicht:... kg Beroep:...Werkvoorwaarden:... Sport:... II. Anamnese : Inventaris van het

Nadere informatie

De hemelse stammen. Jia Yi Bing Ding Wu Ji Geng Xin Ren Gui H1 H2 H3 H4 H5 H6 H7 H8 H9 H10

De hemelse stammen. Jia Yi Bing Ding Wu Ji Geng Xin Ren Gui H1 H2 H3 H4 H5 H6 H7 H8 H9 H10 Deze keer werden we verrast. Bij binnenkomst projecteerde de overhead-projector al ijzelingwekkende tabellen op de muur met vetgedrukt als blikvanger: Ziwuliuzhu Een aardige dr. Fan Yi Meng, ook verbonden

Nadere informatie

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Hyperventilatie wordt veroorzaakt door verkeerde manier van ademhalen. Hyper betekent

Nadere informatie

ReventaCare heeft unieke aanpak op voorkomen en oplossen van stressklachten.

ReventaCare heeft unieke aanpak op voorkomen en oplossen van stressklachten. Algemeen 1 ReventaCare heeft unieke aanpak op voorkomen en oplossen van stressklachten. 95% van de trajecten succesvol. Blik op Werk gecertificeerd: Gemiddelde cliënttevredenheid 2012 8,4 Gemiddelde opdrachtgever

Nadere informatie

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp

BASISOPLEIDING BEDRIJFSHULPVERLENING Niet spoedeisende Eerste Hulp INHOUDSOPGAVE 3 NIET SPOEDEISENDE EERSTE HULP... - 2-3.1 Flauwte... - 2-3.2 Wonden... - 2-3.3 Neusbloeding... - 4-3.4 Letsel aan het oog... - 4-3.5 Kneuzing / verstuiking... - 4-3.6 Botbreuken / ontwrichting...

Nadere informatie

Deze lijst kan bijvoorbeeld bij een arts, specialist, verzekering of advocaat, erg behulpzaam zijn om duidelijk te maken wat voor klachten u hebt.

Deze lijst kan bijvoorbeeld bij een arts, specialist, verzekering of advocaat, erg behulpzaam zijn om duidelijk te maken wat voor klachten u hebt. LIJST De symptomen zijn onderverdeeld in 16 subgroepen, te weten: algemeen, hart, hoofd, mond en kaken, oren, ogen, nek/rug en schouders, armen en benen, handen en voeten, geheugen, karakterwijziging,

Nadere informatie

A.E. Deunk DO-MRO. tel.: 053-4301646 mobiel: 06-53158468 www.osteopathie-deunk.nl

A.E. Deunk DO-MRO. tel.: 053-4301646 mobiel: 06-53158468 www.osteopathie-deunk.nl Geachte Bij deze bevestig ik de afspraak, die u voor uw kind heeft gemaakt op Om uur, voor een behandeling osteopathie in de praktijk in. Ingesloten vindt u een intake formulier, waarvan ik u vraag dit

Nadere informatie

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok.

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok. Yoga & Astrologie Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok Stier 21 april - 20 mei Tijdens drukke periodes spelen bij een stier vaak klachten op aan keel, nek, hals, oren, tanden, schildklier en schouders.

Nadere informatie

Inleiding. Anatomie. Humerus

Inleiding. Anatomie. Humerus Inleiding Koos van Nugteren De elleboog verbindt de bovenarm met de onderarm. Buiging van de arm zorgt ervoor dat we de hand in de richting van het hoofd en de schouder kunnen bewegen. Activiteiten als

Nadere informatie

Spier- en gewrichtspijn

Spier- en gewrichtspijn Spier- en gewrichtspijn Spierpijn na het sporten, een zweepslag, een verzwikte enkel, een gekneusde pink... Door een verkeerde beweging of door extra inspanning kunt u plotseling pijn aan spieren of gewrichten

Nadere informatie

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel.

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel. U hebt op de Spoedeisende hulp (SEH) of gipskamer een gipsverband gekregen om uw been en/of voet, namelijk: Gipsspalk (mineraalgips) Circulair gips (kunststofgips) Softgips Het gipsverband zorgt ervoor

Nadere informatie

Catalogus voor Specialisten

Catalogus voor Specialisten Catalogus voor Specialisten Januari 2019 ADHD Formula Kruidentinctuur ter ondersteuning van de behandeling van ADHD en ADHD gerelateerde verschijnselen. Di Long, Bai Ji Li, Xua Ku Cao, Hang Ju Hua, Shi

Nadere informatie

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De hoofdpijn is vaak

Nadere informatie

E-book-De overgang.indd :26:29

E-book-De overgang.indd :26:29 E-book-De overgang.indd 1 16-12-2014 14:26:29 Colofon Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie:

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie