Shenzhou Open University of TCM. Het pericard (hart contrictor) Jue Yin arm meridiaan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Shenzhou Open University of TCM. Het pericard (hart contrictor) Jue Yin arm meridiaan"

Transcriptie

1 Shenzhou Open University of TCM Het pericard (hart contrictor) Jue Yin arm meridiaan

2 Primaire Pericard Meridiaan; - Ontspringt in het centrum van de borst, waar het een verbinding maakt met het pericard, van daar daalt hetdoor het diafragma naar e buik, waar het door de bovenste, middelste en onderste warmer gaat. Een tak; - Loopt van de binnenzijde van de borst waar het eindigt in de intercostaal ruimte t.h.v. Pericard 1 Tian Chi. - Vanuit hier gaat de meridiaan verder waar het via het mediale deel van de bovenarm, tussen het Hart en de Long meridiaan, aankomt in de elleboog bij pericard 3 Qu Ze. - Hier daalt de meridiaan verder tussen de pezen van de palmaris longus en d flexor carpi radialis om uiteindelijk in de handpalm aan te komen in Pericard 8 Lao Gong.

3 - Hier gaat het verder om te eindigen via de radiale zijde van de middelvinger op de vingertop. De pericard meridiaan maakt verbinding met de volgende ZangFu; - Drie warmer. - En maakt met geen enkele ander meridiaan punt verbinding. Verbindende Luo pericard; - Beginnend in Pericard 6 Nei guan aan binnenzijde onderarm. - Opstijgend via het Pericard kanaal naar het Pericard om verbinding te maken met het Hart.

4 Pericard Divergente meridiaan; - Ontspringt uit primaire kanaal op de arm op bovenarm, op een punt iets onder de oksel t.h.v Galblaas 22 Yuan Ye. - Het gaat de borst in waar het communiceert met de Drie Warmers. - Ee tak stijgt vanuit het centrum van de borst door de keel en loopt langs het oor waar het op gaat in de Drie Warmer meridiaan. - Een andere tak daalt vanuit het centrum van de borst naar beneden om te eindigen in het gebied onder de navel t.h.v. Ren Mo 4.

5 Spier pees meridiaan Pericard; - Beginnend op de top van de middelvinger waar het samen met de Long spier pees meridiaan naar de elleboog loopt. - Van hieruit volgt het via het binnenste deel van de elleboog en de bovenarm naar de borstkast. Het buigt af net voordat het in de oksel aankomt en gaat naar centrum borstkast. - Ee andere tak gaat de borst in onder de oksel, uitkomend en spreidend over de borstkast en het diafragma. Pathologie van de spier pees meridiaan; - Verkrampte spieren en kramp in de loop van de meridiaan. - Pijn in de borst. - Adem problemen - Gevoel van omgedraaid cups onder de ribben rechts. Belangrijke feiten van Pericard meridiaan;

6 - Pericard begint in de borst daalt af door het diafragma naar middelste en onderste warmer. Hij is gekoppeld met de drie warmer via de 5 elementen theorie. En met de lever via de 6 divisies theorie. Dit wordt ondersteund door de volgende feiten; - Een tak van het pericard vertakt vanaf Pericard 8 om verbinding te maken met Dunne Darm 1. - Het divergente pericard kanaal heeft een verbinding met de Drie Warmer achter het oor. - Volgens de spirituele as zijn er geen teksten dat er via de Luo een verbinding is met de Drie Warmer. In aanvulling hierop: - Van Pericard 6 Nei Guan, het luo punt is er een verbinding met het Hart, wat de Hart- Pericard relatie onderstreept. - Primaire Pericard meridiaan begint in de borst en de spier pees meridiaan verspreid zich over de borst. - Het primaire pericard kanaal daalt door het diafragma en de spier pees meridiaan komt aan in het diafragma. - Zowel primaire als divergente meridiaan verbind met de bovenste, middelste en onderste warmer. - Het primaire pericard kanaal verspreidt zich over de oksel uiten het spier pees kanaal loopt iets onder de oksel. - Het spier pees kanaal verspreidt zich oer de voorste en achterste ribben. Het Pericard(Xin bao/ hart envelop)kanaal wordt beschreven als een membraan rondom het hart. De belangrijkste functie is die van het beschermen van het hart(de Keizer) voor het aanvallen van uiterlijke pathologische factoren. Vaak wordt het pericard gezin als deel van het hart(5 Zang en 6 Fu). In spirituele as wordt geschreven: Aanvankelijk had het Hart dan ook geen shu punten. En er kan dan ook geen pathogene factor het Hart binnen dringen. In het Hart huist de geest en als de geest vertrekt dan volgt de dood. Daarom valt de pathogene factor het pericard aan. Dit kanaal wordt gecontroleerd door het hart. Daarom heeft het hart geen shu punten. Pas in de derde eeuw wordt in de systematische klassieker van acupunctuur en moxibatie ; dat het hart ook shu punten heeft. - In de theorie van de zang fu heeft het pericard geen patronen of disharmonie van zichzelf. - De enige functie van het pericard is de bescherming van het hart, en de verstoring van het bewustzijn wat zich manifesteert in mentale verwarring en zelfs coma die optreed bij koorts wat toegewezen wordt aan het pericard meer dan die aan het hart zelf.

7 Het pericard kanaal werkt door zijn punten en verbindingen bij de volgende problemen; - Behandelen van hart klachten zoals pijn, palpitaties en irreguliere hart ritmes. - Behandeld problemen van de geest. - Behandelt problemen van de borst, waaronder die van de longen ook valt. - Behandelt problemen van de bovenste en middelste warmer komend van een stagnatie van qi van de lever meridiaan waar het pericard via de 6 divisie theorie mee verbonden is. - Behandelt problemen van de middelste warmer, m.n. de maag. - Behandelt problemen van de laterale rib regio(spier pees meridiaan Pericard). - Behandeld koorts ziektes, het pericard hoort bij het element vuur. Neemt de aanval van exterieure pathogene factoren weg die anders het hart zouden aanvallen. De punten van het pericard kanaal zijn daarom belangrijk voor het behandelen van koorts ziektes, m.n. op het niveau van voeding en bloed, en ook als er een verstoring is van het bewustzijn. - Behandeld zwellingen en pijn in de oksel. De Functies van het Pericard Het pericard als orgaan Het pericard als meridiaan Het pericard en de Shen Relatie tussen het pericard en het ministeriële Vuur Relatie tussen het pericard en de uterus

8 Naam :Pericard 1 Tian Chi 天 池 Hemelse vijver Locatie: 1 cun lateraal van tepel in 4 e intercostaal ruimte Techniek: Loodrecht 0,3 0,5 cun Eigenschappen: - Ontspant borstkast, transformeert slijm en doet rebellious qi dalen. - Reguleert qi en doet verhardingen in borst slinken. - Werkt gunstig op de keel. Klinische toepassing: - Hoest met dik slijm, reutelend geluid in keel en borst. - Ademtekort. - Pijn zijkant borst. - Zwelling en pijn oksel. - Borst problematiek, borst abces, te weinig melk voeding na bevalling. - Hoffdpijn, wazig zicht, malaria, koorts met afwezigheid zweten. - Pijn arm en niet heffen armen en benen. Bijzonderheden; - Hemelvenster punt. Dat e mens met de romp verbind met de hemel of het hoofd. Beinvloed de verhouding bloed/energie nl. Pc1 bevordert dalen bloed uit hoofd naar romp(long 3 heeft deze functie voor energie). - Let op niet te diep pneumothorax.

9 Naam : Pericard 2 Tian Quan 天 泉 Hemelse bron Locatie: Voorzijde bovenarm, 2 cun onder de oksel, tussen de beide koppen van de m. biceps brachi. Techniek: 1 tot 1,5 cun loodrecht. Eigenschappen: - Ontspant de borstkast. - Versterkt bloed en stilt pijn. Klinische toepassing: - Hart pijn, andere hart problematiek, pijn in borst, rug en shoudr, schouderblad en arm, volheid borst en laterale ribben regio, hartkloppingen, hoest. - Problemen met wind en koude, slecht zicht, pijn mediale deel bovenarm. - Bijzonderheden; - Barrière punt schouder( samen met Lo 6, Ha 6), gebruikt bij stijfheid schouder en frozen shoulder. - Verzekert vrije circulatie van yin in bovenste ledematen, hoofd en thorax.

10 Naam : Pericard 3 Qu Ze 曲 澤 Bocht in de vijver Locatie: in het midden van eleboog, ulnair van pees m. biceps brachii. Techniek: 0,5 1 cun loodrecht. Eigenschappen: - Klaart hitte van op qi, voedings en bloed niveau. - Harmoniseert de maag en darmen en doet overgeven stoppen. - Activeert de meridiaan e verdrijft pijn. Klinische toepassing: - Koorts ziekte, irritatie en rusteloosheid droge mond, droge tong met pijn zijkant ribben, ophoesten bloed, overgeven bloed, zonnesteek. - Overgeven, diarree, dysenterie. - Hart pijn, hartkloppingen, drukkend gevoel onder het hart, gevoeligheid voor schrik, tegen de richting ingaande qi, ademtekort en hoest, wind uitslag. - Trillen va de hand, hoofd en arm, pijn en verstijving elleboog en arm, verlamming armen. Bijzonderheden; - Water (zee)punt Pericard. - Gebruikt als iemand niet kan beslissen. -

11 Naam : Pericard 4- Xi Men 郄 門 Xi cleft poort Locatie: binnenzijde onderarm, 5 cun boven polsplooi en cun onder elleboogsplooi tussen de pezen van m. palmaris longus en flexor carpi radialis. Techniek: 0,8 tot 1,2 cun Loodrecht Eigenschappen: - Versterkt en verlevendigt bloed en heft stase op. - Koelt bloed en stopt bloeden. - Kalmeert geest. - Vermindert acute condities. Klinische toepassing: - Pijn op e borst, hart pijn, hart pijn met overgeven, overgeven bloed, ophoesten bloed, bloedneus, 5 palmen hitte. - Opgewondenheid, slapeloosheid, melancholie, angst en schrik voor mensen. tekort aan geestelijke qi, epilepsie. - Chronische malaria, chronisch aambeien. Bijzonderheden; - Xi cleft punt Pericard. - Barrière punt brengt yin energie naar de hand, gebruikt bij leegte yin hand, pijn palmair, aan binnenzijde arm(leegte) en verlies tastzin, vooral I, II en IIIe vinger.

12 Naam : Pericard 5- Jian Shi 間 使 De tussen positie Locatie: 3 cun boven polsplooi tussen de pezen van m. palmaris longus en flexor carpi radialis. Techniek: 0,5 tot 1 cun loodrecht. Eigenschappen: - Transformeert slijm. - Ontspant de geest. - Doet rebellious qi dalen en reguleert de maag. - Reguleert de menstruatie Klinische toepassing: - Plotselinge hart pijn, hartkloppingen, druk op borst, gevoeligheid schrik, epileptie, manie, rusteloosheid, slecht geheugen, stemverlies, zien van geesten. - Brok in keel, jicht, obstructie qi na hersen infarct wat uiteindelijk lijdt tot ademproblemen. - Buikpijn, overgeven, misselijkheid, overgeven bloed,, overgeven slijm, spasmes. - Aversie tegen wind en koude, koorts ziekte, malaria, rood gezicht en gele ogen. - Onregelmatige menstruatie, dysmeneeuh, menstruatie klachten, stolsels menstruatie bloed, pijnlijk bi plassen. - Zwelling oksel, pijnlijke elleboog en arm m.n. binnenzijde, 5 palmen hitte en zwakte pols. Bijzonderheden; - Jing Rivier(overet) en metaal punt Pericard. - Groeps luo punt van de 3 yin van arm( F. Mann). - Extra geest punt Sun Si miao

13 Naam : Pericard 6 Nei Guan 內 關 Binnenste barrière. Locatie: 2 cun boven polsplooi en tussen de pezen van m. palmaris longus en flexor carpi radialis. Techniek:0,5 tot 1 cun loodrecht Eigenschappen: - Ontspant borst en reguleert qi. - Reguleert het hart en kalmeert de geest. - Harmoniseert de maag en verdrijft misselijkheid en overgeven. - Klaart hitte. - Opent de Yin Wei Mai. Klinische toepassing: - Hart pijn, stijfheid borst met irritatie van het hart, hartkloppingen, hartkloppingen bij schrik, problemen hart ritme en snelheid van hart, pijn laterale ribregio, hoest, astma. - Slapeloosheid, epilepsie, manie, slecht geheugen, angst en schrik, droefheid,, verlies geheugen na hersen infarct, onmogelijkheid tot spreken na hersen infarct, herseninfarct, hoge bloeddruk. - Misselijkheid, overgeven, hik, koude en deficiëntie van milt en maag met als gevolg overgeven, maag en milt deficiëntie met opgeblazen buik, milt en maag problemen, buikpijn, voedsel massa ( ji), bloed massa ( jia), opboeren, diarree, bloed in ontlasting, prolaps anus. - Koorts ziekte, koorts met afwezigheid zweten, hoofdpijn,, stijfheid nek en hoofd, geelzucht, gele en/of rode ogen, rood gezicht met warme huid, malaria, cracks en bloedende t, duizeligheid, misselijkheid tijdens en na bevalling, onregelmatige menstruatie, pijn bij plassen. - Pijn en samentrekking elleboog en bovenarm, zwelling oksel, stijfheid hoofd en nek. Bijzonderheden; - Luo punt Pericard. - Openingspunt Yin Wei Mai. - Sluitingspunt Chong Mai. - Beschermer van alle yin. - Harmoniseert yin ruimten.

14

15 Naam : Pericard 7 大 陵 Da Ling Grote Heuvel. Locatie: Midden op polsplooi tussen de pezen van m. palmaris longus en flexor carpi radialis. Techniek:0,5 tot 0,8 cun loodrecht. Eigenschappen: - Klaart hitte van het hart en kalmeert geest. - Harmoniseert de maag en de darmen. - Ontspant borstkast. - Werkt gunstig op voedende niveau en koelt bloed. Klinische toepassing: - Hart pijn, hartkloppingen, drukkend gevoel rondom hart, slapeloosheid, epilepsie, manie, neiging tot onophoudelijk lachen, onrust, huilen na verlies, verdriet, schrik en angst. - Volheid en pijn borst, pijn ribben gebied, ademtekort, vee zuchten, borst abces, pijn aan borsten. - Maag pijn, overgeven, overgeven bloed, darm ontsteking, slechte adem. - Koorts met onrust en afwezigheid transpireren of constant transpireren, wind hitte problemen met afwezigheid transpireren, hitte in lichaam met gevoel van vuur. - Rode en/of gele ogen, geelzucht, pijnlijk keelontsteking, droge keel, pijn aan worteltong, eczeem handen wind uitslag, wratten, splijtende hoofdpijn. - Bloed in urine, moeilijk plassen. - Zwelling in oksel, verstijving handen, pijn en stijfheid elleboog, pols pijn, 5 palmen hitte. - Bijzonderheden; - Shu stroom (transporterende)punt Pericard. - Yuan Aarde punt Pericard. Relatie ancestrale energie. - Sedatie punt. - Sun Si miao Geest punt. - Hc 7 is complementair aan Bl 17 zoals Lo9 dat is aan Ren Mo 17.

16

17 Naam : Pericard 8 Lao Gong 勞 宮 Paleis van de arbeid( tempel van het lijden) Locatie: Tussen metacarpale 3 en 4 in het centrum van de handpalm op de hoofdlijn. Daar waar de top van de middelvinger bij gsloen vuist de huid raakt. Techniek: 0,3 tot 0,5 cun loodrecht. Eigenschappen: - Klaart hitte van het pericard en herstelt bewustzijn. - Klaart hitte van het hart en kalmeert de geest. - Harmoniseert de maag en verdrijft hitte van de middelste warmer. - Harmoniseert de voedings niveaus en koelt bloed. Klinische toepassing: - Koorts, coma, bewustzijnsverlies, koorts ziektes die gepaard gaan met transpireren wat dagen duurt, hersen infarct, hoge bloeddruk. - Epileptie, manie depressie, schrik, gevoeligheid tot angst, rusteloosheid, onafgebroken lachen. - Hart pijn, pijn op de borst en zijkant rib gebied, hoest. - Tong en mond klachten bij kinderen, mond zweren, slechte adem, slechte vertering, overgeven verhardingen maag gebied(ji ju). - Overgeven bloed, onafgebroken bloedneuzen, bloed in ontlasting, aambeien, donker urine, geelzucht, gele ogen, keelpijn. - Trillen handen, eczeem hand, hitte handen, zwetende handpalmen pijnlijke stijve handen. Bijzonderheden; - Ying (ontspingende) punt. - Vuur punt. - Groot dermatologisch punt. - Invloed sexuele organen.

18 Naam : Pericard 9 Zhong Chong 中 衝 Aanval van het midden. Locatie: Op midden van vingertopje van de middelvinger Techniek: 0,1 cun loodrecht Eigenschappen: - Klaart hitte van het pericard en herstelt bewustzijn. - Klaart hitte en werkt gunstig op de tong. - Verdrijft zonnesteek. Klinische toepassing: - Hersen infarct, klachten van zomer hitte, bewustzijnsverlies, koorts met onrust, hitte in het lichaam wat voelt as vuur, hoofdpijn, hoge bloeddruk. - Pijn aan wortel tong, stijfheid tong, huil baby. - Hart pijn, onrust van het hart, druk op borst met afwezigheid transpireren, hitte hand palmen. - Overgeven en diarree, buikpijn, voedings problemen kinderen - Bijzonderheden; - Ting (bron)punt. - Hout punt. - Tonificatie punt. - Invloed op alle arteriën en venen.

19 Gebruikte boeken: - A manual of Acupuncture va Peter Deadman en en Mazin El Kafaji en Kevin Baker. - Seirin Foto atlas voor acupunctuur. - Grasping the wind van Andrew Ellis, Nigel Wiseman en Ken Boss. - Atlas van Walter Boermeester. - Punten boek opleiding Nei Tjing. - Handboek voor Acupunctuur van Alphons van den Berg. Samengesteld door Frank Roosen voor de Shen Zhou open University of TCM.

Shen zhou Open University of TCM. Het Hart Shao Yin arm meridiaan

Shen zhou Open University of TCM. Het Hart Shao Yin arm meridiaan Shen zhou Open University of TCM Het Hart Shao Yin arm meridiaan Primaire Hart meridiaan; - Ontspringt vanuit het Hart. - Komt voort uit het systeem van bloed vaten die het Hart omringen en de meridiaan

Nadere informatie

Shenzhou Open University of TCM. De Milt Tai Yin voet meridiaan

Shenzhou Open University of TCM. De Milt Tai Yin voet meridiaan Shenzhou Open University of TCM De Milt Tai Yin voet meridiaan Primaire Milt meridiaan; - Begint op de mediale zijde van de grote teen met Milt 1- Yin Bai. - Loopt langs mediale deel van de voet, daar

Nadere informatie

Jing Luo 1. Jing Doorgang - kanaal. Luo Netwerk - verbinden

Jing Luo 1. Jing Doorgang - kanaal. Luo Netwerk - verbinden Jing Luo 1 Jing Doorgang - kanaal Luo Netwerk - verbinden Jing: Luo: Begrippen 2 Hoofdmeridiaan Netwerk Zang- Fu: Organen Qi- Xue: Qi en Bloed Elementen: 5 elementen Jing Luo 4 Jīngluò meridianen Jīng

Nadere informatie

CONSTIPATIE. Acupedia - punten. Acupedia - combinaties ACUPEDIA. Copyright - Peter Jonckheere acupedia@telenet.be

CONSTIPATIE. Acupedia - punten. Acupedia - combinaties ACUPEDIA. Copyright - Peter Jonckheere acupedia@telenet.be CONSTIPATIE BL.38 TE.6 SP.15 ST.25 ST.36 Shu-punt Dikke Darm. Met Droogte en anurie. Zeer harde uitgedroogde stoelgang. Herstelt en versterkt de functie van de Onderste Warmer. Spasmodische constipatie.

Nadere informatie

Shenzhou Open University of TCM Interne en externe verloop Jing Mai

Shenzhou Open University of TCM Interne en externe verloop Jing Mai Shou Tai Yin Fei Jing Ontspringt in de middelste warmer ( Zong jiao) rond RM 12 (Wei) Daalt af om contact te maken met de dikke darm (da chang) Keert omhoog passeert het diafragma en via de maag- cardia

Nadere informatie

Shenzhou Open University of TCM. De Maag - Yang Ming Voet Meridiaan

Shenzhou Open University of TCM. De Maag - Yang Ming Voet Meridiaan Shenzhou Open University of TCM De Maag - Yang Ming Voet Meridiaan De Functies van de Maag; Ze controleert de ontvangst Ze controleert het rotten en rijpen van het voedsel Ze controleert het transport

Nadere informatie

Da Mai Zhou. Gerst congee

Da Mai Zhou. Gerst congee Da Mai Zhou Gerst congee - Gerst 20 gram - Hato mugi (coix seed) 10 gram - Kleef rijst 10 gram - Voeg deze gewassen ingrediënten toe aan 1 liter water en breng dit aan de kook. Laat het 1 uur sudderen

Nadere informatie

Acupressuurpunten Bodyfocus 3

Acupressuurpunten Bodyfocus 3 Acupressuurpunten Bodyfocus 3 De galblaas en miltmeridianen zijn belangrijk in deze sessie. Onder de angst die we voelen aan de zijkanten en rug komt yang boosheid naar boven die vrij komt door op de galblaasmeridiaan

Nadere informatie

Kāng Tài. Speciale puntgroepen

Kāng Tài. Speciale puntgroepen Kāng Tài Speciale puntgroepen Petra Keiman 07 Inhoudsopgave. Hoofdstuk. Onderwerp. Pagina. Voorwoord. De Nederlandse vertaling van de term Jīng Luò.. 五输穴 Wŭ Shū Xué, de vijf Shū transportpunten.. Jĭng

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval?

Patiënteninformatie. Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel. Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie,

Nadere informatie

Inleiding... 1. Ademhaling... 1. Hyperventilatie... 1. Oorzaak van hyperventilatie... 2. Klachten bij hyperventilatie... 3. Wat kunt u zelf doen...

Inleiding... 1. Ademhaling... 1. Hyperventilatie... 1. Oorzaak van hyperventilatie... 2. Klachten bij hyperventilatie... 3. Wat kunt u zelf doen... Hyperventilatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 Ademhaling... 1 Hyperventilatie... 1 Oorzaak van hyperventilatie... 2 Klachten bij hyperventilatie... 3 Wat kunt u zelf doen... 4 Tot slot... 5 Inleiding Deze

Nadere informatie

aangezichtsspieren spasmen spasmen Ma1 Ma4 aangezichtsspieren tics tics Ma1 Ma4 absences absences N6 afscheiding stoppen afscheiding N6 algehele

aangezichtsspieren spasmen spasmen Ma1 Ma4 aangezichtsspieren tics tics Ma1 Ma4 absences absences N6 afscheiding stoppen afscheiding N6 algehele aangezichtsspieren spasmen spasmen Ma1 Ma4 aangezichtsspieren tics tics Ma1 Ma4 absences absences N6 afscheiding stoppen afscheiding N6 algehele ontspanning ontspanning Ma40 Ma41 amenorroe amenorroe N5

Nadere informatie

Copyright - Peter Jonckheere acupedia@telenet.be

Copyright - Peter Jonckheere acupedia@telenet.be ACUPEDIA 1 - Waiguan Op 2 cun proximaal van dorsale polsplooi tussen radius en ulna. bevrijdt de oppervlakte verjaagt Wind Hitte heft meridiaanobstructies op onderwerpt Lever-Yang verdrijft toxines WAIGUAN

Nadere informatie

Zwangerschap en yoga

Zwangerschap en yoga Zwangerschap en yoga First do no harm Prettige ervaring binnen eigen fysieke grenzen Veilige practice zonder blessures cq verlichten van fysieke ongemakken Tijd voor eigen lichaam en ongeboren kindje Zwanger

Nadere informatie

Traditionele Chinese geneeskunde

Traditionele Chinese geneeskunde De traditionele Chinese geneeskunde (TCG) is een compleet geneeskundig systeem met bijzonder veel en een bijzondere kennis. In China al vele duizenden jaren oud en wordt nog steeds toegepast. Er is veel

Nadere informatie

De 10 Dagen Detox Test

De 10 Dagen Detox Test De 10 Dagen Detox Test In deze moderne tijd staat je natuurlijke detox systeem onder druk. De kans is groot dat toxische stoffen zich opstapelen in je lichaam. Om voor jezelf vast te stellen hoe het er

Nadere informatie

Schouder, bovenrug en bovenarm

Schouder, bovenrug en bovenarm pijngids Vetgedrukte tekst geeft een primair pijnpatroon aan. Niet-vetgedrukte tekst verwijst naar een minder vaak voorkomend patroon of een satelliet-triggerpoint-patroon. Spieren staan in volgorde van

Nadere informatie

INLEIDING BASISTECHNIEKEN

INLEIDING BASISTECHNIEKEN INLEIDING BASISTECHNIEKEN Inleiding Bij het aanleren en uitvoeren van de TuiNa technieken zijn er los van de uitgangshouding een aantal belangrijke punten waar de massseur te allen tijde op moet letten:

Nadere informatie

Pal Dan Gum oefeningen

Pal Dan Gum oefeningen Pal Dan Gum oefeningen Deze reeks Pal Dan Gum oefeningen worden al duizenden jaren in China en Korea gebruikt voor het voorkomen van ziektes en de bevordering van een goede gezondheid. Pal Dan Gum oefeningen

Nadere informatie

Burn-out volgens Oosterse normen Differentiaal diagnose NATIONAAL CONGRES, BVGA-ABMA, 21 OKT DR. ELS VAN DEN HEUVEL, HUISARTS

Burn-out volgens Oosterse normen Differentiaal diagnose NATIONAAL CONGRES, BVGA-ABMA, 21 OKT DR. ELS VAN DEN HEUVEL, HUISARTS Burn-out volgens Oosterse normen Differentiaal diagnose NATIONAAL CONGRES, BVGA-ABMA, 21 OKT. 2017 DR. ELS VAN DEN HEUVEL, HUISARTS Oorsprong van onze energie volgens TCM Oplaadbaar verbruik (spieren,

Nadere informatie

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel

Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Patiënteninformatie Hyperventilatie, een adembenemend verschijnsel Wat is hyperventilatie, wat zijn symptomen en hoe bestrijd je een aanval? 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Wat zijn

Nadere informatie

Supplement tabellen casusbespreking dr. Korbee

Supplement tabellen casusbespreking dr. Korbee Supplement tabellen casusbespreking dr. Korbee Klachtenbeeld Patiënte is een 46-jarige vrouw die sinds jaren chronische vermoeidheidsklachten heeft: Gebrek aan energie: moeheid, al bij opstaan; ontstaan

Nadere informatie

Tao Training Haarlem

Tao Training Haarlem Tao Training Haarlem Acht Brokaten Qi Gong 1 Acht delen brokaat staat bekend als een hele eenvoudige maar zeer effectieve qi gong. Net als in Tai Ji Quan zijn de bewegingen er op gericht de meridianen

Nadere informatie

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen Do In Staand, voeten 50cm uit elkaar. Stevig afstrijken binnenkant arm van schouder naar pols, gevolgd door buitenkant arm van pols naar schouder, zowel rechterarm als linkerarm Vuist maken, binnekant

Nadere informatie

TRADITIONAL CHINESE MEDICINE (TCM) Traditionele Chinese Geneeskunde. VAN ZUILICHEM Gespecialiseerde Therapeuten

TRADITIONAL CHINESE MEDICINE (TCM) Traditionele Chinese Geneeskunde. VAN ZUILICHEM Gespecialiseerde Therapeuten Acupunctuur TRADITIONAL CHINESE MEDICINE (TCM) Traditionele Chinese Geneeskunde Behandelingsmethoden Psychotherapie Medicinale therapie Bewegingstherapie Externe therapie Psychotherapie Met name gericht

Nadere informatie

ACUPRESSUUR GRATIS E-BOOK

ACUPRESSUUR GRATIS E-BOOK Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON ACUPRESSUUR GRATIS E-BOOK de energiestroom van ons lichaam activeren onze

Nadere informatie

www.energieherstelplan.nl

www.energieherstelplan.nl Klachten registratielijsten uit het boek www.energieherstelplan.nl Het Energieherstelplan Naam: Adres: Woonplaats Registreer de klachten in de drie navolgende klachten registratielijsten voor: - de verteringsenergie,

Nadere informatie

Fybromyalgie. Wat? Acupunctuur kan helpen

Fybromyalgie. Wat? Acupunctuur kan helpen Fybromyalgie Wat? Acupunctuur kan helpen Fibromyalgie is een veelvoorkomende en chronische aandoening, die gekenmerkt wordt door spierpijn over heel het lichaam, meestal ook vermoeidheid en veel drukgevoelige

Nadere informatie

ACUPUNCTUUR. Walter Oudhof. Fysiotherapeut en acupuncturist

ACUPUNCTUUR. Walter Oudhof. Fysiotherapeut en acupuncturist ACUPUNCTUUR Walter Oudhof Fysiotherapeut en acupuncturist TRADITIONAL CHINESE MEDICINE (TCM) Traditionele Chinese Geneeskunde BEHANDELMETHODEN Psychotherapie Medicinale therapie Bewegingstherapie Externe

Nadere informatie

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Hyperventilatie Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder is bedoeld voor mensen die verwezen zijn door de huisarts naar de eerste hart hulp (EHH) met een bepaald klachtenpatroon dat kan passen bij hart-

Nadere informatie

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen INFECTIEZIEKTESCHEMA VOOR OUDERS Algemeen: een kind dat zich ziek voelt (koorts, hangerig, geen eetlust) behoort thuis te blijven Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school Risicogroepen

Nadere informatie

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Klopmassage is een simpele en snelle manier om je beter in je lichaam te voelen. In 5 tot 10 minuten ga je al kloppend je hele lichaam bij langs en je kunt de massage

Nadere informatie

Regelmatig Afvlakking van het gevoelsleven: verlies van initiatief en activiteit, gevoel opgesloten te zitten, gevoel van leegte.

Regelmatig Afvlakking van het gevoelsleven: verlies van initiatief en activiteit, gevoel opgesloten te zitten, gevoel van leegte. Aripiprazol-capsules 1 mg Werking en toepassingen Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt? De werkzame stof in aripiprazol-capsules is aripiprazol. Dit geneesmiddel wordt gebruikt bij psychosen,

Nadere informatie

Catalogus voor Specialisten

Catalogus voor Specialisten Catalogus voor Specialisten Januari 2019 ADHD Formula Kruidentinctuur ter ondersteuning van de behandeling van ADHD en ADHD gerelateerde verschijnselen. Di Long, Bai Ji Li, Xua Ku Cao, Hang Ju Hua, Shi

Nadere informatie

Dit formulier wordt anoniem verstuurd en op basis van het patiëntnummer aan uw dossier gekoppeld. Ter controle graag uw geboortedatum: / / Beroep:

Dit formulier wordt anoniem verstuurd en op basis van het patiëntnummer aan uw dossier gekoppeld. Ter controle graag uw geboortedatum: / / Beroep: Datum: Intakeformulier Patiëntnummer: Geachte heer/mevrouw, Ter voorbereiding op onze afspraak wil ik u vragen om de onderstaande vragenlijst zo nauwkeurig mogelijk te beantwoorden. Bij het intakegesprek

Nadere informatie

Wat is de hoofdklacht waarvoor u behandeling zoekt? (bijkomende klachten kunt u verderop vermelden)

Wat is de hoofdklacht waarvoor u behandeling zoekt? (bijkomende klachten kunt u verderop vermelden) Vragenlijst osteopathie Geachte mevrouw, meneer Een goede diagnose is een startpunt voor een succesvolle behandeling. En voor een goede diagnose is het van belang om van alles te weten over uw klacht en

Nadere informatie

Verstoringen van de YunHua functie ( transportatie en transformatie )

Verstoringen van de YunHua functie ( transportatie en transformatie ) Milt meridiaan De Milt behandeld de volgende pathologieën : Verstoringen van de YunHua functie ( transportatie en transformatie ) Verstoringen van de darmen, zoals diarree en constipatie Retentie van Damp,

Nadere informatie

Het Meridiaanstelsel. Alle meridianen met elkaar vormen dus een netwerk de: Jing Luo. Jing betekent: door geven of er doorheen gaan;

Het Meridiaanstelsel. Alle meridianen met elkaar vormen dus een netwerk de: Jing Luo. Jing betekent: door geven of er doorheen gaan; Het Meridiaanstelsel De theorie van het meridiaanstelsel, is de basis van de traditionele Chinese geneeskunde. Het meridiaanstelsel is een onzichtbaar netwerk van kanalen of paden, met zowel verticale

Nadere informatie

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde 00 Alvleesklierontsteking acuut Interne Geneeskunde De alvleesklier De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 centimeter lang en 1-3 centimeter dik. De alvleesklier

Nadere informatie

Daoyin Yang Sheng Gong: Shi Er Fa

Daoyin Yang Sheng Gong: Shi Er Fa Daoyin Yang Sheng Gong: Shi Er Fa Decennia lang is door de snelle maatschappelijke innovaties, dan wel technologische ontwikkelingen, de aandacht voor geestelijk en lichamelijk welzijn afgenomen. We lijken

Nadere informatie

BRIEF 1. In het verre verleden in het oude China werd men geconfronteerd met het ziek worden van mensen en Dr. Prikkebeen (c) (Tm)2014

BRIEF 1. In het verre verleden in het oude China werd men geconfronteerd met het ziek worden van mensen en Dr. Prikkebeen (c) (Tm)2014 1 NIEUWSBRIEF ACUPUNCTUUR van der Burgh Acupunctuur BRIEF 1 Dit is de eerste brief in de serie van een aantal brieven waarin getracht wordt uit te leggen wat de traditionele Chinese geneeswijze (TCG) als

Nadere informatie

Catalogus voor Consumenten

Catalogus voor Consumenten Catalogus voor Consumenten Januari 2019 ADHD Formula ADHD en ADHD gerelateerde verschijnselen. Angel Eigth Formula een bleke gelaatskleur, duizeligheid, vermoeidheid en restless legs. Regelt en harmoniseert

Nadere informatie

THE FOUNDATIONS OF CHINESE MEDICINE. Giovanni Maciocia.

THE FOUNDATIONS OF CHINESE MEDICINE. Giovanni Maciocia. THE FOUNDATIONS OF CHINESE MEDICINE. Giovanni Maciocia. The foundations of Chinese Medicine. Hoofdstuk 1. Yin Yang. De drie theorieën: - de theorie Yin Yang. - de theorie van de Vijf Elementen. - de theorie

Nadere informatie

Invulinstructie. Veel succes! v5 1

Invulinstructie. Veel succes! v5 1 Invulinstructie Vóór u ligt een vragenlijst waarmee we een aantal eigenschappen van uw kind in kaart kunnen brengen. We raden aan hiervoor één of meer weken de tijd te nemen. Begin met de lijst op de volgende

Nadere informatie

CVA (Cerebrovasculair Accident) volgens de Chinese Geneeswijzen. Linda Faber en Edith den Hollander 16 oktober 2015

CVA (Cerebrovasculair Accident) volgens de Chinese Geneeswijzen. Linda Faber en Edith den Hollander 16 oktober 2015 CVA (Cerebrovasculair Accident) volgens de Chinese Geneeswijzen Linda Faber en Edith den Hollander 16 oktober 2015 Linda Faber Acupunctuur Ooracupunctuur Chinese kruiden Shiatsu therapie Moxatherapie Cuppen

Nadere informatie

De energie stroomt ook in de richting van de wijzers van de klok door de twaalf hoofdmeridianen, waarbij de energie-omlooptijd per meridiaan twee uur

De energie stroomt ook in de richting van de wijzers van de klok door de twaalf hoofdmeridianen, waarbij de energie-omlooptijd per meridiaan twee uur Meridianen Meridianen zijn energiebanen die de Chi (ofwel de levensenergie), naar de bijbehorende organen transporteren. Deze zijn al 3000 jaar voor Christus ontdekt, herkend en ontwikkeld. Ze worden in

Nadere informatie

ReventaCare heeft unieke aanpak op voorkomen en oplossen van stressklachten.

ReventaCare heeft unieke aanpak op voorkomen en oplossen van stressklachten. Algemeen 1 ReventaCare heeft unieke aanpak op voorkomen en oplossen van stressklachten. 95% van de trajecten succesvol. Blik op Werk gecertificeerd: Gemiddelde cliënttevredenheid 2012 8,4 Gemiddelde opdrachtgever

Nadere informatie

Sportduiker. Intrede onderzoek

Sportduiker. Intrede onderzoek Sportduiker Intrede onderzoek Deze vragenlijst is uitsluitend bedoeld om een inzicht te verkrijgen in uw gezondheidstoestand met name in de relatie met uw werk. Datum onderzoek 20.. / / Naam:..m/v Voorletters

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

Anamneseformulier. Natuurgeneeskundig Centrum Samenwerken aan gezondheid. Naam Geboortedatum Adres Postcode & Woonplaats Telefoon e-mail Beroep

Anamneseformulier. Natuurgeneeskundig Centrum Samenwerken aan gezondheid. Naam Geboortedatum Adres Postcode & Woonplaats Telefoon e-mail Beroep Samenwerken aan gezondheid Pagina 1 van 5 Anamneseformulier Naam Geboortedatum Adres Postcode & Woonplaats Telefoon e-mail Beroep Lengte Gebruikt u medicijnen? Graag naam geneesmiddel en dosering opschrijven.

Nadere informatie

Punten 1. 10-11-oktober 2015

Punten 1. 10-11-oktober 2015 Punten 1 10-11-oktober 2015 Wu shu = antieke punt= commando= elements punt Yuan Xue = bron punt Luo Xue = Luo punt Bei-shu xue = back shu Mu Xue = front mo (mah) Xi Xue = accumulatie punt Ba Hui Xue =

Nadere informatie

Shenmen (Poort van Top van het oor. Vinger Bekkenspieren Knie Blaas Eierstok/testikel Dunne darm. Teen. Nier Galblaas Mond Keel

Shenmen (Poort van Top van het oor. Vinger Bekkenspieren Knie Blaas Eierstok/testikel Dunne darm. Teen. Nier Galblaas Mond Keel 5. OORREFLEXKAART De oren bevatten heel kleine puntjes die reageren op gevoelige inbrenging van acupunctuurnaalden en druk van de vingers. Hoewel drukken met de vinger minder nauwkeurig is dan het inbrengen

Nadere informatie

Overzicht Hormonen. LYMEHERSTEL Gerrie Hasselaar Hollandsestraat GJ Amersfoort

Overzicht Hormonen. LYMEHERSTEL Gerrie Hasselaar Hollandsestraat GJ Amersfoort Oestrogeen Oestrogeen laag Oestrogeen Hoog / Dominant Betekent tekort Progesteron Osteoporose / osteopenie Droge ogen/huid/mond Nachtzweten Opvliegers Cholesterol hoog Hart- en vaatproblemen Onregelmatig

Nadere informatie

Intakeformulier. Naam: Geboorte datum: Adres: Telefoon nummer: BSN: Motivatie en hulpvraag van de cliënt.

Intakeformulier. Naam: Geboorte datum: Adres: Telefoon nummer:   BSN: Motivatie en hulpvraag van de cliënt. Intakeformulier. ALGEMENE GEGEVENS Naam: Geboorte datum: Adres: Telefoon nummer: E-mail: BSN: Motivatie en hulpvraag van de cliënt. Wat is de hoofdklacht? (acuut, chronisch, pijnplek) Wanneer is de klacht

Nadere informatie

Anamneseformulier. Acupunctuur-Geldrop. Vul dit formulier in. Print het uit en neem het mee naar de eerstvolgende afspraak. Postcode en woonplaats...

Anamneseformulier. Acupunctuur-Geldrop. Vul dit formulier in. Print het uit en neem het mee naar de eerstvolgende afspraak. Postcode en woonplaats... Anamneseformulier Vul dit formulier in. Print het uit en neem het mee naar de eerstvolgende afspraak. Datum intakegesprek... Naam + voorletters... Roepnaam... Adres... Postcode en woonplaats... Telefoonnummer(s)...

Nadere informatie

patiënteninformatie Hyperventilatie Spoedgevallendienst G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l

patiënteninformatie Hyperventilatie Spoedgevallendienst G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l i patiënteninformatie Spoedgevallendienst Hyperventilatie G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l Inhoud Voorwoord...5 1. Wat is hyperventilatie...6 2. Welke verschijnselen kunnen optreden?...6

Nadere informatie

Leerdoelen. Basiskennis van zwangerschap. Waarom yoga tijdens de zwangerschap? Do s en dont s mbt yinyoga

Leerdoelen. Basiskennis van zwangerschap. Waarom yoga tijdens de zwangerschap? Do s en dont s mbt yinyoga Leerdoelen Basiskennis van zwangerschap Waarom yoga tijdens de zwangerschap? Do s en dont s mbt yinyoga Zwangerschap en yoga First do no harm Prettige ervaring binnen eigen fysieke grenzen Veilige practice

Nadere informatie

Chiropractie Brunssum intake formulier nieuwe klant

Chiropractie Brunssum intake formulier nieuwe klant 1. ALGEMENE EN PERSOONLIJKE GEGEVENS MEISJESNAAM: GESLACHT: M F GEBOORTEDATUM: LEEFTIJD: LENGTE: GEWICHT: ADRES: POSTCODE: WOONPLAATS: TELEFOON: PRIVE MOBIEL WERK E-MAIL ADRES: AANTAL KINDEREN: BEROEP:

Nadere informatie

Geachte mevrouw /meneer, verzorger(s),

Geachte mevrouw /meneer, verzorger(s), Geachte mevrouw /meneer, verzorger(s), Wilt u onderstaande vragen aandachtig doorlezen en zo nauwkeurig mogelijk beantwoorden. Bij het intakegesprek zullen de gegevens met u worden besproken. Uiteraard

Nadere informatie

Vragenlijst. Datum:... Persoonlijke gegevens

Vragenlijst. Datum:... Persoonlijke gegevens Vragenlijst In te vullen door SportmedX SKB patiëntennummer:. Naam van de specialist: Naam van de afdeling: SportmedX Bijscancode: COR20 Datum:.. /. /. Datum:... Persoonlijke gegevens Naam en voorletters

Nadere informatie

Deze Lyme Zelfcheck is een vragenlijst die bestaat uit vier delen. Beantwoord a.u.b. de vragen zo eerlijk mogelijk.

Deze Lyme Zelfcheck is een vragenlijst die bestaat uit vier delen. Beantwoord a.u.b. de vragen zo eerlijk mogelijk. LYME ZELFCHECK Hoe werkt deze zelfcheck? Deze Lyme Zelfcheck is een vragenlijst die bestaat uit vier delen. Beantwoord a.u.b. de vragen zo eerlijk mogelijk. Bij elk van de vier delen tel je de scores voor

Nadere informatie

Vragenlijst voor volwassenen:

Vragenlijst voor volwassenen: Vragenlijst voor volwassenen: Voorletters + achternaam : Adres : Telefoon privé : werk : mobiel : E-mail adres : Geboortedatum : Geslacht : Man / Vrouw Huisarts : 1 Wat is de voornaamste klacht? 2 Wanneer

Nadere informatie

Dagboek Hartfalen. Thoraxcentrum Dagboek hartfalen

Dagboek Hartfalen. Thoraxcentrum Dagboek hartfalen Dagboek Hartfalen Dit dagboek hartfalen heeft u gedownload op de website van het UMCG (www.umcg.nl). Het dagboek is zowel voor u als voor de betrokken hulpverleners een belangrijk hulpmiddel. Om ervoor

Nadere informatie

Praktijk voor Massagetherapie Josephine van der Woude 06-20489163. Beroepsvereniging NVST A-Therapeut lidnr. 23 28 SR BAG lidnr.

Praktijk voor Massagetherapie Josephine van der Woude 06-20489163. Beroepsvereniging NVST A-Therapeut lidnr. 23 28 SR BAG lidnr. Praktijk voor 06-20489163 Beroepsvereniging NVST A-Therapeut lidnr. 23 28 SR BAG lidnr.122911 Wilt u onderstaande vragen aandachtig doorlezen en zo nauwkeurig mogelijk beantwoorden. Bij het intake gesprek

Nadere informatie

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling.

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling. Hieronder vindt u een lijst met veel voorkomende kinderziektes op school. Als school hanteren wij de richtlijnen van de GGD. Op de site van de GGD vindt u nog meer informatie over deze kinderziektes en

Nadere informatie

Osteopathie Leeuwarden Harlingerstraatweg CN Leeuwarden Tel

Osteopathie Leeuwarden Harlingerstraatweg CN Leeuwarden Tel INTAKEGESPREK Datum: Intakegesprek en behandeling op: Geachte mevrouw, heer, Harlingerstraatweg 86 8915 CN Leeuwarden Tel. 058 2998095 www.osteopathie-leeuwarden.nl Wilt u de volgende vragen aandachtig

Nadere informatie

WA A NZINNIGE BOEK OVER JE LICHA AM

WA A NZINNIGE BOEK OVER JE LICHA AM Het WA A NZINNIGE BOEK OVER JE LICHA AM 99% NONSENS 100% HUMOR ANDY GRIFFITHS TERRY DENTON en Vertaald door EDWARD VAN DE VENDEL INHOUD over de auteurs 8 Inleiding 9 Je lichaam: een korte wegwijzer 10

Nadere informatie

Integrale Geneeswijze, Praktijk Rijksstraatweg, Haarlem Het Reguliere Alternatief

Integrale Geneeswijze, Praktijk Rijksstraatweg, Haarlem Het Reguliere Alternatief (niet in te vullen door de patient) Datum: Intake dd: Osteopaat/Mesoloog: Tijd: Geachte Mevrouw, Meneer, Wilt u de volgende vragen aandachtig doorlezen en ze zo nauwkeurig mogelijk beantwoorden. Bij het

Nadere informatie

1 Voor welke klacht(en) komt u hier? (in volgorde van belangrijkheid) 2 Wanneer zijn uw klachten begonnen? Jaar... maand...(eventueel exacte datum)

1 Voor welke klacht(en) komt u hier? (in volgorde van belangrijkheid) 2 Wanneer zijn uw klachten begonnen? Jaar... maand...(eventueel exacte datum) VRAGENLIJST ACUPUNCTUURHOOFDDORP.INFO 1 Onderstaand treft u een groot aantal vragen aan die voor ons een waardevolle hulp zijn bij uw behandeling en kunnen bijdragen tot een optimaal behandelresultaat.

Nadere informatie

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa Naam Geboortedatum Telefoonnummer E-mail Datum onderzoek Reden van onderzoek O Verplichte keuring voor O Advieskeuring omdat Bij vragen die onduidelijk zijn kunt u een vraagteken

Nadere informatie

DE ACHT BROKAATOEFENINGEN (QIGONG OEFENINGEN IN STAND) Eerste oefening - Met beide handen de hemel dragen.

DE ACHT BROKAATOEFENINGEN (QIGONG OEFENINGEN IN STAND) Eerste oefening - Met beide handen de hemel dragen. DE ACHT BROKAATOEFENINGEN (QIGONG OEFENINGEN IN STAND) Eerste oefening - Met beide handen de hemel dragen. Beide handen ondersteunen de " hemel ", werkt op het systeem dat verantwoordelijk is voor een

Nadere informatie

DE VIJF ELEMENTEN. Door de wrijving van Yin en Yang ontstaat er verdikking.

DE VIJF ELEMENTEN. Door de wrijving van Yin en Yang ontstaat er verdikking. DE VIJF ELEMENTEN Door de wrijving van Yin en Yang ontstaat er verdikking. Gasvorm dikt in tot vloeistof die vervolgens kristalliseert tot dichte materie. Die materie manifesteert zich op haar beurt in

Nadere informatie

Vragenlijst Specifieke keuring

Vragenlijst Specifieke keuring Vragenlijst Specifieke keuring Personalia Voornaam en achternaam Adres Postcode Woonplaats Telefoonnummer Email adres Geboortedatum Geslacht Man Vrouw Beroep/werkzaamheden Geeft indien nodig toestemming

Nadere informatie

Differentieel diagnose. Pijn in de borst. Doelstellingen van de les. Diagnose van pijn op de borst. Alarmsymptomen. Behandeling

Differentieel diagnose. Pijn in de borst. Doelstellingen van de les. Diagnose van pijn op de borst. Alarmsymptomen. Behandeling Pijn in de borst Dirk Devroey 16 maart 2005 15/03/2005 pag. 1 Doelstellingen van de les Diagnose van pijn op de borst Alarmsymptomen Behandeling 15/03/2005 pag. 2 Differentieel diagnose 1. Overbelaste

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1759 woorden 8 januari keer beoordeeld

Werkstuk door een scholier 1759 woorden 8 januari keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1759 woorden 8 januari 2007 6 159 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoudsopgave: BLZ 1 Inhoudsopgave BLZ 2 Inleiding BLZ 3 Hoofdstuk 1: Waar zit wat bij het hart? BLZ 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Hyperventilatie wordt veroorzaakt door verkeerde manier van ademhalen. Hyper betekent

Nadere informatie

Vragenlijst voor de keuring van een stamcel/lymfocytendonor

Vragenlijst voor de keuring van een stamcel/lymfocytendonor LEIDRAAD Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor HOVON stamceltransplantatie werkgroep Naam arts: Datum donorkeuring: Ruimte voor sticker donorgegevens Svp doorhalen wat niet van toepassing

Nadere informatie

Nummer: D04-6 Datum: Oktober 2013 Versie: 1.0

Nummer: D04-6 Datum: Oktober 2013 Versie: 1.0 Midazolam rectiole Werking en toepassingen Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt? De werkzame stof in midazolam rectiole is midazolam. Midazolam vermindert angst en spanning en werkt rustgevend.

Nadere informatie

Naam: Voornaam: Adres: Postcode: Woonplaats: Geboortedatum: M/V. Tel.nr.: E-mail adres: Beroep: Opleiding: Sport, Hobby: Medicijngebruik:

Naam: Voornaam: Adres: Postcode: Woonplaats: Geboortedatum: M/V. Tel.nr.: E-mail adres: Beroep: Opleiding: Sport, Hobby: Medicijngebruik: Geachte heer/mevrouw, Ik zou u vriendelijk willen vragen om onderstaande vragen aandachtig door te lezen en te beantwoorden. Bij het eerste consult zullen de gegevens met u doorgesproken worden. De ingevulde

Nadere informatie

Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor.

Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor. Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor. Naam arts: Datum donorkeuring: Ruimte voor sticker donorgegevens Svp doorhalen wat niet van toepassing is. Algemene inventarisatie 1 Voelt

Nadere informatie

Elleboog, onderarm en hand

Elleboog, onderarm en hand pijngids Vetgedrukte tekst geeft een primair pijnpatroon aan. Niet-vetgedrukte tekst verwijst naar een minder vaak voorkomend patroon of een satelliet-triggerpoint-patroon. Spieren staan in volgorde van

Nadere informatie

De Chinese Voedingsleer

De Chinese Voedingsleer De Chinese Voedingsleer Wat zijn de functies van voeding? 1 2 Fysiologische en biologische Geneeskundige 3 4 Energetische werking Taoïsme 5 Levensmiddelen Wat zijn de verschillen tussen de Chinese voedingsleer

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Galstenen Inleiding Hallo allemaal ik doe mijn spreekbeurt over galstenen. Ik heb het gekozen omdat ons mam galstenen heeft gehad. 1 op de 10 mensen hebben galstenen, dat zijn 1,6 miljoen mensen. De meeste

Nadere informatie

Leerdoelen. Waarom yoga tijdens de zwangerschap? Basiskennis van zwangerschap. Do s en dont s bij yin yoga

Leerdoelen. Waarom yoga tijdens de zwangerschap? Basiskennis van zwangerschap. Do s en dont s bij yin yoga Leerdoelen Waarom yoga tijdens de zwangerschap? Basiskennis van zwangerschap Do s en dont s bij yin yoga Zwangerschap en yoga First do no harm Prettige ervaring binnen eigen fysieke grenzen Veilige practice

Nadere informatie

Pluis / niet-pluis? Veilig hulpverlenen vanuit het perspectief van de huisarts. Rob van Valderen Antonissen, huisarts

Pluis / niet-pluis? Veilig hulpverlenen vanuit het perspectief van de huisarts. Rob van Valderen Antonissen, huisarts Pluis / niet-pluis? Veilig hulpverlenen vanuit het perspectief van de huisarts Rob van Valderen Antonissen, huisarts Wie ben ik? Echtgenoot en vader van 3 kinderen 10 jaar arts 6 jaar huisarts Sinds 2013

Nadere informatie

MEDISCHE VRAGENLIJST

MEDISCHE VRAGENLIJST MEDISCHE VRAGENLIJST Naam : Adres : Postcode / woonplaats : Geboortedatum : Telefoonnummer : privé... E-mail : Huisarts : plaats Ziektekostenverzekeraar : Pakket Reden van onderzoek : Vragen die onduidelijk

Nadere informatie

Centrum voor complementaire behandelwijzen

Centrum voor complementaire behandelwijzen Datum: Intake dd: Therapeut: Tijd: Datum ontvangst secr.: Geachte Mevrouw, Meneer, Wilt u de volgende vragen aandachtig doorlezen en zo nauwkeurig mogelijk beantwoorden. Bij het intake-gesprek zullen de

Nadere informatie

Hyperventilatie, patiëntenfolder

Hyperventilatie, patiëntenfolder Hyperventilatie, patiëntenfolder Hyperventilatie betekent letterlijk teveel ademen. Om te begrijpen wat er bij hyperventilatie aan de hand is, is het noodzakelijk eerst iets te vertellen over de ademhaling.

Nadere informatie

De toepassingsmogelijkheden van puntcombinaties bij behandeling van vrouwelijke infertiliteit

De toepassingsmogelijkheden van puntcombinaties bij behandeling van vrouwelijke infertiliteit De toepassingsmogelijkheden van puntcombinaties bij behandeling van vrouwelijke infertiliteit Melanie Peters Paper Beroepsopleiding Acupunctuur 1 e jaar Academie voor Chinese geneeswijze Qing-Bai Augustus

Nadere informatie

DE 6 STREKKINGEN VAN MASUNAGA

DE 6 STREKKINGEN VAN MASUNAGA U aangeboden door Reikileen.be DE 6 STREKKINGEN VAN MASUNAGA inleiding Deze strekkingen voer je achtereenvolgens uit in een vloeiende, maar trage beweging. Ze kunnen tot drie keer achter elkaar herhaald

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort met Ferinject

Behandeling van ijzertekort met Ferinject Behandeling van ijzertekort met Ferinject De gynaecoloog heeft met u besproken dat het ijzergehalte van uw bloed te laag is. Als een behandeling met een ander middel onvoldoende resultaat heeft, kunt u

Nadere informatie

DE LONGMERIDIAAN (Yinmeridiaan)

DE LONGMERIDIAAN (Yinmeridiaan) DE LONGMERIDIAAN (Yinmeridiaan) De meridiaan begint met het eerste punt onder de clavicula, 6 sun van de mediaanlijn, gaat dan iets naar boven, buigt over de okselplooi heen. Loopt over de voorzijde van

Nadere informatie

Algemene aanwijzingen voor een veilig geneesmiddelen gebruik

Algemene aanwijzingen voor een veilig geneesmiddelen gebruik Lundbeck B.V. Herikerbergweg 100 1101 CM AMSTERDAM 020-6971901 TRUXAL Informatie voor de gebruiker. Algemene aanwijzingen voor een veilig geneesmiddelen gebruik - Lees deze bijsluiter zorgvuldig, ook als

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pembrolizumab (Keytruda )

Patiënteninformatie. Pembrolizumab (Keytruda ) Patiënteninformatie Pembrolizumab (Keytruda ) Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat u moet weten over uw behandeling Pembrolizumab... 3 Wat is de samenstelling van deze therapie?... 3 Waar wordt de therapie

Nadere informatie

Mesoloog D.M. Fysiotherapeut NAET - therapeut SiVAS therapeut

Mesoloog D.M. Fysiotherapeut NAET - therapeut SiVAS therapeut Praktijk van Marga Tump Mesoloog D.M. Fysiotherapeut NAET - therapeut SiVAS therapeut N.V.V.M. Datum eerste onderzoek: Tijd: Wilt u de volgende vragen aandachtig doorlezen en zo nauwkeurig mogelijk beantwoorden?

Nadere informatie

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Inhoud 1. Ziekte van kinderen... 2 1.1 Wanneer moet een

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort met Ferinject

Behandeling van ijzertekort met Ferinject Behandeling van ijzertekort met Ferinject Informatie voor patiënten F1016-1011 november 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Naam:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Telefoon privé:... Werk:... Mobiel :... E-mail adres:... Geboortedatum :... Geslacht :... Huisarts:...

Naam:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Telefoon privé:... Werk:... Mobiel :... E-mail adres:... Geboortedatum :... Geslacht :... Huisarts:... VRAGENFORMULIER VOLWASSENEN Onderstaand treft u een groot aantal vragen aan die voor mij een waardevolle hulp zijn bij uw behandeling en bijdragen tot een optimaal behandelresultaat. Elke vraag is even

Nadere informatie

Volgens laatste inzichten Richard I. Horowitz, MD

Volgens laatste inzichten Richard I. Horowitz, MD Volgens laatste inzichten Richard I. Horowitz, MD Score * 1. Onverklaarbare koorts, verhoging, zweten, koude rillingen, of warmte-aanvallen 2. Onverklaarbare gewichtsverandering: zowel aankomen als afvallen

Nadere informatie

LONGFUNCTIE-ONDERZOEK. Wat is hyperventilatie?

LONGFUNCTIE-ONDERZOEK. Wat is hyperventilatie? LONGFUNCTIE-ONDERZOEK Wat is hyperventilatie? Wat is hyperventilatie? Als je hyperventileert, adem je te veel. In het bloed raakt de verhouding tussen zuurstof en kooldioxide (CO 2 ) uit balans. Hierdoor

Nadere informatie