Leg het principe van mp3 codering uit. Op welke akoestische principes is dit gebaseerd? Hoe wordt de bitstroom zoveel kleiner gemaakt?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leg het principe van mp3 codering uit. Op welke akoestische principes is dit gebaseerd? Hoe wordt de bitstroom zoveel kleiner gemaakt?"

Transcriptie

1 Iédereen krijgt vragen over het schema van de CD-speler én de cassettedeck Cassettedeck: de verschillende blokken op het schema kunnen aanduiden. Schema s kunnen analyseren en metingen uit het labo kunnen uitleggen. De theorie kennen voor zover je die nodig hebt voor de bespreking van het schema. CD-speler. Theorie kennen + de verschillende blokken op het schema kunnen aanduiden. Het schema kunnen analyseren Leg het principe van mp3 codering uit. Op welke akoestische principes is dit gebaseerd? Hoe wordt de bitstroom zoveel kleiner gemaakt? Maskering: In het dagelijkse leven hebben we bijna altijd te maken met een waaier aan geluiden,afkomstig van verschillende bronnen. We kunnen niet alle aanwezige geluiden horen. Zwakke signalen worden overstemd door sterke signalen. Dit fenomeen noemt men maskering". Het geluid dat het andere overstemt noemt men het maskerende signaal; het geluid dat overstemd wordt noemt men het gemaskeerde signaal. De curven van constante luidheid: Geluid met een bepaalde intensiteit klinkt niet voor alle frequenties even luid. Zo kan men een 1 khz geluid van 0 db SPL nog net horen, terwijl een 20 Hz geluid van 60 db SPL niet hoorbaar is! Besluit: Ons menselijk oor kan niet alle frequenties waarnemen. Dmv de curven van constant geluid kunt je zien welke frequenties goed hoorbaar zijn en welke niet. Degene die niet goed hoorbaar zijn zullen gewoon weggelaten worden. Maskering is dan dat als er 2 frequenties zijn die zeer dicht bij elkaar liggen je enkel de luidste eruit gaat halen en de minder luide gewoon kunt laten vallen, vermits je die toch niet echt waarneemt. Audioversterker: wat betekent de aangeduide impedantie op de achterzijde van de versterker? Bespreek het vermogen van de audioversterker i.f.v. de voedingsspanning en zijn aangesloten impedantie. Dit voor een versterker met symmetrische voeding en voor een versterker met asymmetrische voeding. Principe schema van de eindversterker: bespreek de DC-instelling. Leg uit waarom de versterker op AC-gebied een power-opamp is. Doe dit aan de hand van stromen en spanningen die je aanduidt, samen met een cijfer en =, of. Bereken de totale versterking van de eindtrap. Algemeen: van basisbegrippen zoals overspraak, distortie, signaal/ruisverhouding etc. kunnen uitleggen hoe je die in het labo zou meten Signaal/ruis verhouding:meet eerst signaal bij nominaal niveau, meet dan de ruis, en deel S/N Distortie: Meet het signaal van een sinusgenerator en de uitgang van het te meten object, trek dit van elkaar af en je weet de THD+N (= total harmonic distortion plus noise)

2 Overspraak: Stuur één kanaal vol uit, meet het andere kanaal en deel de twee op elkaar. erg gevoelige apparatuur nodig die nauwkeurig ( breedbandig) meet tot in microvolt-bereik. Bespreek de bouw van de luidspreker; bespreek de drie belangrijkste Thiele-Small parameters (in welke eenheid worden die uitgedrukt?). Wat verandert er als je een luidspreker in een box stopt? * De konus trilt heen en terug, en doet dus de omgevende lucht trillen. Meestal vervaardigd uit hard geperst karton, een kunststof of licht metaal; en via de konusophanging soepel aan de rand van het luidsprekerchassis bevestigd. * Voor de konusophanging worden verschillende materialen, zoals PVC, rubber en doordrenkt weefsel, gebruikt. * Het luidsprekerchassis is vervaardigd uit staal of aluminium. Bij een lagetonenluidspreker (woofer) is het open, en bij een hogetoneluidspreker (tweeter) gesloten. * In het midden van de konus bevindt zich de luidsprekerspoel, die vrij in de magneet kan bewegen en de konus aandrijft. Wanneer een stroom door de spoel vloeit, ontstaat volgens de Bli-regel een kracht die de konus doet uitwijken. Hierdoor komt de lucht in beweging. * De uiteinden van de spoel zijn met de luidsprekerklemmen verbonden. * De stofkap bestaat uit een fijne geweven en doordrenkte stof. Ze verhindert dat er stof tussen de spoel en de magneet komt. * De centreerring laat toe dat de spoel heen en terug kan bewegen in de magneet zonder er kontakt mee te maken. Hij is opgebouwd uit een weefsel dat met kunststof doordrenkt is. * De drukkompensatie zorgt er voor dat de luchtdruk in de box gelijk is aan de atmosferische druk. 3belangrijkste Thiele-Small Parameters zijn: * m (in kg) : gewicht van de bewegende delen (konus, spoel) * Vas (equivalent volume - in liter) : drukt de veerkracht van de konusophanging uit. De lucht in een box met dit luchtvolume geeft eenzelfde veerkracht.

3 *fosc: Oscillatiefrequentie: resonantiefrequentie De oscillatiefrequentie is afhankelijk van de massa en de veerkracht: wanneer je de massa verkleint, dan is deze gemakkelijker in beweging te brengen en verhoogt de resonantiefrequentie. wanneer de veerkracht vergroot veert de massa sneller terug. Ook hier verhoogt de resonantiefrequentie. * Qms : de mechanische Q-faktor Deze drie parameters hebben te maken met de mechanische resonantie. De kastgrootte is zeer belangrijk wat betreft de resonantiefrekwentie van de luidspreker. Bij het naar achteren bewegen van de konus wordt de lucht in de box samengeperst. De lucht heeft dus een verende invloed op de konus. We kunnen besluiten dat het terugveren van de konus door twee zaken bepaald wordt : de verende werking van de konusophanging de verende werking werking van de lucht in de box Rekening houdend met de formule verhoogt de resonantiefrekwentie van de luidspreker dus door de behuizing. Zijn maximaal afgegeven vermogen wordt dus pas vanaf een hogere frekwentie fb bereikt. In welke mate de frekwentie verhoogt, is afhankelijk van het boxvolume Vb : zeer grote box lucht bijna geen extra veerkracht teweegbrengen resonantiefrekwentie bijna gewijzigd boxvolume ongeveer gelijk aan Vas veerkracht ophanging ongeveer verdubbelen. De resonantiefrekwentie wordt iets hoger zeer kleine box veerkracht van de lucht in de box zeer groot, waardoor de resonantiefrekwentie veel hoger wordt. Men toont aan dat : Samen met de veerkracht verandert de Q-faktor. Men spreekt in dit geval van de Qfaktor van de box : De drie meest gebruikte Q-faktoren zijn : Q = 0,577. Kleine Q-faktor, dus groot boxvolume. De box heeft een Besselkarakteristiek. Hij heeft een goed fasegedrag en hierdoor een goed pulsgedrag. Q = 1. Grote Q-faktor dus klein boxvolume. De box heeft een Chebyshevkarakteristiek. Hij heeft een slecht fasegedrag en hierdoor een slecht pulsgedrag.

4 Q = 0,707. De box heeft een Butherworth-karakteristiek. Het boxvolume is niet zeer groot, en het impulsgedrag is behoorlijk goed. (Ook hier zijn de grafieken van het tweede-orde systeem van toepassing) Door dempingsmateriaal in de box aan te brengen verkleint de veerkracht van de lucht in de box (de demping verzet zich tegen het samendrukken van de lucht) waardoor het lijkt alsof de box groter is. Het nadeel van de gesloten box is het lage rendement. Schets van een luidspreker de impedantie i.f.v. de frequentie en leg dit verloop uit; schets het afgegeven vermogen i.f.v. de frequentie. f<fs inductief f>fs capacitief daarna nagenog ohms tot fm dan inductief door luidsprekerspoel We merken op dat er een maximum optreedt bij de resonantiefrekwentie fs. Doordat de konus mechanisch in resonantie is, volstaat een minimale stroom op dezelfde frekwentie om de trilling te onderhouden. Het elektrisch vervangschema van een luidspreker ziet er als volgt uit : * Re (ohm) : gelijkstroomweerstand van de luidsprekerspoel * Le (Henry) : induktie van de luidsprekerspoel De parallelkring resoneert op een frekwentie fs. * Qes : de elektrische Q-faktor Merk op dat men in vele gevalen de mechanische en elektrische Q-faktor kombineert tot een totale Q- faktor : * Qts : de totale Q-faktor.

5 Voor frekwenties kleiner dan fs is het afgegeven akoestisch vermogen klein. Vanaf fs is het ongeveer konstant tot een maximale frekwentie fm. Hierna neemt het akoestisch vermogen af. De reden hiervan is deels mechanisch en deels elektrisch : door de massa van het bewegend deel kan de luidspreker de snelle elektrische trillingen niet volgen door de induktie van de spoel vloeit er minder stroom, en wordt de aandrijfkracht op de konus kleiner. Waarom heb je minimum een woofer en een tweeter nodig om geluid op een deftige manier weer te geven? Leg uit a.d.h.v. luidsprekereigenschappen én verspreiding van geluid (kleine berekening!) Woofers (lagetonenluidsprekers) hebben meestal een groot konusoppervlak. Hierdoor is massa van de bewegende delen niet gering. Rekening houdend met het massaveer systeem kunnen ze ook lage frekwenties weergeven. De konus komt bij hogere frekwenties bijna niet in beweging door de grotere massa. Bij lage frekwenties is de diameter van de konus veel kleiner dan de golflengte, waardoor de uitstraling bolvormig is. Bij hoge frekwenties is de diameter van de konus groter dan de golflengte, waardoor de uitstraling gericht is. Dit is vanzelfsprekend niet de bedoeling. Tweeters (hogetonenluidsprekers) hebben een klein konusoppervlak. Door de geringe massa van de bewegende delen is de resonantiefrekwentie behoorlijk groot. Ze leveren hun maximale rendement slechts af vanaf hogere frekwenties (vb. 500 Hz). Door de geringe massa kunnen ook de zeer hoge frekwenties weergegeven worden. Men kan stellen dat bijna alle frekwenties bolvormig uitgestraald worden. Vanzelfsprekend ook tussensoorten die meer geschikt zijn om middentonen weer te geven. 340= λ * f woofer:32 cm als λ =32 cm 340 = 0,32 * f f~= 1KHz m.a.w in dit geval zorg je ervoor dat de frequentie altijd onder de 1KHz ligt zodat de golflengte altijd groter is dan 32 cm.

6 Hoe groot mag de diameter v.e. tweeter zijn om tot 20KHz uit te stralen? 340 = λ* f 340 = λ * 20Khz λ = 340/20KHz = 1,7cm Wanneer diameter van de bron groter is dan de golflengte dan zal het geluid gericht uitgestraald worden. Grote golflengtes zullen bol worden uitgestraald, terwijl de kleine golflengtes vlakke golven zullen zijn. Merk op dat het meestal de bedoeling is dat het geluid naar alle kanten even goed uitgestraald wordt dit heeft als gevolg dat je voor de hoge tonen een kleine speaker nodig hebt. Bespreek de bouw en werking van dynamische en condensatormicrofoons. Voordelen van de ene t.o.v. de andere? Dynamische microfoons Dynamische microfoons worden zeer veel gebruikt. Dit hebben ze te danken aan verscheidene factoren : * hun behoorlijk goede frequentierespons * hun relatief gunstige prijs (zeer goede exemplaren kosten tussen BEF en BEF) * hun stevigheid (een dynamische microfoon kan tegen een stootje) waardoor ze interessant zijn voor live-gebruik De principiële opbouw is hieronder afgebeeld : Op het membraan is een spoel bevestigd die beweegt in de smalle luchtspleet van een permanente magneet. De afgeleverde spanning is : U = B.l.v met B = inductie van de magneet l = lengte van de spoel v = de snelheid waarmee de spoel beweegt Hieruit volgt dat er bij hoge frequenties (grote luchtsnelheid) theoretisch meer spanning wordt afgegeven dan bij lage frequenties. Frequentiekurves bij dynamische microfoons Uitgaande van het voorgaande verwachten we dat een dynamische microfooncapsule een spanning afgeeft, die groter wordt bij toenemende frequentie. Deze theoretische benadering is slechts gedeeltelijk waar. Het membraan van een dynamische

7 microfoon heeft immers een niet geringe massa, temeer omdat de spoel hiermee verbonden is. Invloed van de massa zelfs zo groot dat uitgangsspanning boven 1 tot 2 khz daalt i.p.v. stijgt. De frequentiekarakteristieken kunnen gewijzigd worden door holten en spleten in het microfoonhuis te voorzien. Waar de amplitude neiging heeft om te zakken, worden speciale akoestische resonantiekringen voorzien om dit te voorkomen. De constructie van microfoons is een wetenschap op zichzelf. Dynamische microfoons met een volledig vlakke karakteristiek gaan dan ook bijna niet voorkomen. Men kan echter ook van de nood een deugd maken. Veel dynamische microfoons "kleuren" door hun frequentiepieken en -dalen de opname, waardoor bepaalde instrumenten zelfs beter klinken! De AKG D112 heeft een piek bij 100 Hz en 3 khz. Bij het opnemen van een basdrum klinkt deze hierdoor diep en transparant. Het zwakker weergeven van de hoge tonen wordt bij deze toepassingen eerder als voordelig ervaren. Het is duidelijk dat een karakteristiek met pieken en dalen niet noodzakelijk wijst op een slechte kwaliteit. Het is wel interessant om te weten voor welke geluiden een microfoon ontworpen is. Hiervoor worden best de specificaties van de fabrikant geraadpleegd. Er bestaat geen enkele dynamische microfoon waarmee elk instrument even goed op te nemen is. Bij opname is het daarom interessant een aantal microfoons te hebben met verschillende karakteristieken. Per klank kies je dan microfoon die dat specifieke geluid het best opneemt. Condensatormicrofoons duurder dan dynamische (moeilijker te construeren),minder stevig en meeste modellen externe voeding nodig. Dat ze toch zeer veel gebruikt worden hebben ze vooral te danken aan hun transparante opname van hoge tonen. Met condensatormicrofoons kunnen zeer natuurgetrouwe opnamen gemaakt worden. Alvorens de bouw van zo'n microfoon te bespreken, gaan we naar de basisformule van de condensator : U = Q/C waarbij

8 C : capaciteit van de condensator Q : lading van de condensator U : spanning over de condensator Principieel kan een condensator bestaan uit twee elektroden die zich op een afstand r van elkaar bevinden. Dan weten we : C = cte/r met C : de capaciteit van de condensator r : afstand tussen de platen Combineren we beide formules, dan bekomen we : U = cte'.q.r We veronderstellen dat de lading over een condensator constant is. Worden de platen van de condensator dichter bij elkaar gebracht dan zakt de spanning die erover staat, en omgekeerd. Uit de formule blijkt dat we grote spanningsvariaties kunnen bekomen als de lading van de condensator groot is. Een condensatormicrofoon is als volgt opgebouwd : Bij een condensatormicrofoon is de ene elektrode het membraan. Het is vervaardigd uit metaal of gemetalliseerd kunststof en heeft een dikte van enkele μm. Het membraan staat op enkele tientallen μm geïsoleerd van de vaste elektrode. Tussen beide elektroden is dus een luchtlaag aanwezig. De vaste elektrode is op verscheidene plaatsen doorboord. Deze doorboringen wijzigen de frequentiekarakteristiek van de microfoon. Er is één kleine opening voorzien die het inwendige van de capsule in verbinding stelt met de atmosferische druk. Op die manier wordt bekomen dat het membraan zich steeds in dezelfde rusttoestand bevindt. Wanneer het membraan trilt verandert de afstand tussen de elektroden en dus ook de spanning over de condensator. Het is duidelijk dat we in bovenstaand geval te maken hebben met een omnidirektionele condensatormicrofoon. Een bidirektionele karakteristiek bekomt men met een microfooncapsule, bestaande uit één vaste elektrode en twee membranen :

9 Door de vaste elektrode deels van in- en deels van doorboringen te voorzien, krijgt ieder membraan een kardiode-karakteristiek. * De microfoon heeft een kardioïdekarakteristiek wanneer slechts één membraan gepolariseerd is. Het andere geeft de trillingen door naar het voorste membraan, waardoor een akoestische vertraging ontstaat. * Een omnidirektionele karakteristiek wordt gevormd door beide membranen met eenzelfde spanning te polariseren : * De karakteristiek van de volledige microfoon wordt bidirektioneel door beide membranen te polariseren en de afgeleverde spanningen van elkaar af te trekken. In de praktijk gebeurt dit door de twee membranen te polariseren met tegengestelde polarisatiespanning, en de bekomen wisselspanningen op te tellen : Aanpassen van de frequentiekarakteristiek Doordat het membraan zeer licht is, gaan ook hogere frequenties het membraan doen trillen. Met openingen en spleten in het microfoonhuis, gaat men ook hier de karakteristiek vlak maken. Verschil met dynamische microfoons is wel dat bepaalde condensatormicrofoons bijna volledig vlak zijn in het hoorbare gebied. Vandaar dat men met vele condensatormicrofoons op een zeer natuurgetrouwe manier geluid kan registreren. Condensatormicrofoons worden veel gebruikt bij opname van akoestische instrumenten zoals zang, bekkens, een orkestopname, maar hebben ook hun sporen reeds verdiend bij opname van elektrische instrumenten. Laat je bij aanschaf niet misleiden door de bandbreedte die de fabrikant opgeeft. Dit zegt immers niets over de vlakheid van de frequentiecurve. Wil je een vlakke microfoon, bekijk dan de frequentiecurven in de documentatie. Voor natuurgetrouwe weergave moet een microfoon perfect vlak zijn tot voorbij de 10 khz. Is er geen documentatie beschikbaar, laat je dan niets wijsmaken...

10 Ook hier worden microfoons gebouwd met gewijzigde karakteristieken, vb. voor opname van zang. Deze microfoons zijn echter eerder geschikt voor live-werk. De condensatormicrofoon elektronisch Een gelijkspanning laadt de condensatorcapsule op via een grote serieweerstand. De uitgangsspanning wordt afgetakt over de condensator. Wanneer de impedantie van R veel groter is dan deze van de condensator, gaat er geen spanning verloren. De grootste impedantie van de condensator komt voor bij de laagst hoorbare frequentie. Uitgaande van een condensator van 20 pf bekomen we 400 MΩ. Wanneer we R gelijk kiezen aan 1 GΩ, zal er weinig verzwakking optreden. De voorversterker in een condensatormicrofoon Door de zeer hoge impedantie van de condensatorcapsule is het uitgesloten om het signaal dat er over staat via een kabel naar de mengtafel te brengen. De capaciteit van de kabel zou immers samen met de ingang van de mengtafel een te grote verzwakking veroorzaken. Daarom zit in de microfoonbehuizing een FET-voorversterker met zeer hoge ingangsweerstand. De versterking wordt ondermeer bepaald door de terugkoppeling Ck/C1. Is de condensator van 15 pf ingeschakeld, dan wordt de versterking 10 db kleiner. Aan de uitgang van de versterker is een transfo die het signaal symmetrisch maakt. Het is meestal die voorversterker die de maximale geluidsdruk van de microfoon bepaalt. Sommige condensatormicrofoons (zoals de AKG 451) kunnen niet gebruikt worden voor de opname van grote geluidsdrukken omdat diens voorversterker hierbij overstuurd wordt. Bij andere types (vb. AKG 414) kan een verzwakking van -10 of -20 db ingeschakeld worden. Elektret-microfoons

11 De voorversterker van een condensatormicrofoon kan gevoed worden met een vrij lage gelijkspanning, maar voor de polarisatie van de capsule heeft men hoe dan ook een hoge gelijkspanning nodig. Bij de constructie van elektret-microfoons gaat men de benodigde lading in het membraan inbakken, waardoor geen voorpola risatie meer nodig is. Hierdoor kunnen sommige elektrets zelfs op twee ingebouwde 1,5 V - batterijtjes werken. De kwaliteit van elektretmicrofoons kan deze van condensatormicrofoons evenaren. Fantoomvoeding Deze voeding is noodzakelijk om het membraan in condensatormicrofoons te polariseren en de voorversterker te voeden. De meeste condensatormicrofoons kunnen gevoed worden met een spanning vanaf ongeveer 15 V. Wanneer een hogere spanning gebruikt wordt, is de lading van de condensator groter. Hierdoor wordt de spanningsvariatie over de condensator groter en verbeteren de ruiseigenschappen van de microfoon. Men heeft de voedingsspanning gestandaardiseerd op 48 V. Ondanks de hoge spanning is de geleverde stroom naar een condensatormicrofoon klein. Een fantoomvoeding ziet er als volgt uit : In de schakeling worden 1 % metaalfilm-weerstanden gebruikt. De stroom vloeit via beide weerstanden naar de condensatormicrofoon. Wanneer een lagere voedingsspanning aangewend wordt, moeten de weerstanden zodanig aangepast worden, dat de kortsluitstroom (2 en 3 aan massa) aan elke klem ongeveer 7 ma is. Wanneer een dynamische microfoon wordt aangesloten, zal over diens uitgangstransfo geen spanningsverschil staan. Hij zal dus niet beschadigd worden indien de fantoomvoeding ingeschakeld is. Deel de microfoons in naar richtingskarakteristiek en bespreek hoe die karakteristiek bekomen wordt (bouw). Hoe wordt daar dankbaar gebruik van gemaakt bij het maken van geluidsopnames? Richtingskarakteristieken van microfoons In elke microfoon is een capsule met membraan ingebouwd. De bouw hiervan bepaalt de

12 richtingskarakteristiek van de microfoon. Omnidirektionele karakteristiek De principiële opbouw van de capsule is als volgt : De microfooncapsule wordt volledig afgesloten door middel van het membraan. Daardoor zal het membraan reageren op verschillen in luchtdruk tussen binnen- en buitenkant. Aangezien geluidsgolven omheen de microfooncapsule gebogen worden, zal ook een zijdelings of achterwaarts invallen geluid een drukverschil veroorzaken. Deze microfoon zal dus luchtdrukverschillen uit alle mogelijke richtingen in gelijke mate omzetten. In de capsule is er een kleine opening aangebracht om de trage luchtdrukverschillen van de atmosfeer te compenseren. Wanneer de atmosferische luchtdruk traag verandert, gaat de druk in de capsule traag mee veranderen. Het membraan blijft in dezelfde rusttoestand. Tweedimensioneel is de richtingskarakteristiek een cirkel, driedimensioneel is hij bolvormig : Bij hoge frequenties wordt de karakteristiek meer richtingsgevoelig. Een eerste reden hiervan is dat frequenties niet om een hindernis gebogen worden als hun golflengte kleiner is dan de microfoon. Een tweede reden heeft te maken met de afmetingen van het membraan. Wanneer geluid met een hoge frequentie schuin invalt op het membraan, dan is de fase op het membraan niet overal gelijk. Hierdoor verkleint de uitwijking van het membraan. Een praktische karakteristiek ziet er daarom lichtjes anders uit :

13 Bidirektionele microfoons Bij een bidirektionele microfooncapsule zijn beide zijden van het membraan blootgesteld aan de geluidsdruk : Daardoor zal het membraan reageren op het drukverschil tussen de voor- en achterzijde van het membraan. Dit drukverschil is het grootst voor geluidsgolven die onder een hoek van 0 of 180 invallen. Voor invalshoeken van 90 of 270, bereikt de geluidsgolf het membraan tezelfdertijd aan voor- en achterzijde. Er ontstaat dus geen drukverschil. Tweedimensioneel is de karakteristiek 8-vormig. Driedimensioneel bekomen we twee aaneensluitende bollen : Een bidirektionele microfoon heeft dus een totaal ongevoelig vlak, nl. het vlak. Dit kan bij geluidsopname zeer nuttig zijn om ongewenst geluid te discrimineren. De afstand rond de capsule tussen de A-zijde en de B-zijde is meestal een paar centimeter. Voor kleine frequenties, en dus grote golflengten, is de fasehoek en het daaruit resulterend drukverschil zeer klein. Bij stijgende frequentie verkleint de golflengte. Hierdoor vergroot het drukverschil. Eenmaal voorbij de maximale waarde, neemt het verschil af.

14 De respons van dergelijke microfoon is theoretisch alles behalve vlak : In de praktijk komt de resonantiepiek voor bij een frequentie tussen de 4 en de 10 khz. Dit komt overeen met een afstand A/B van 10 tot 20 mm. Kardioïde microfoons Beschouwen we onderstaande microfooncapsule : Tussen de voor- en de achterzijde van de microfoon is een akoestische vertraging ingebouwd.

15 Wanneer het geluid invalt onder 0 komt het signaal aan de achterzijde later aan dan het signaal aan de voorzijde, en is er dus een drukverschil. Bij 90 is de akoestische vertraging gehalveerd, waardoor dit drukverschil kleiner wordt. Bij 180 komt het signaal bij voor- en achterzijde tezelfdertijd aan en is er dus geen drukverschil. Uit de richtingskarakteristieken blijkt dat kardioïde microfoons doeltreffend worden gebruikt wanneer men één bepaald geluid wil afzonderen van andere geluiden. Bij hogere frequenties gaan geluidsgolven die schuin op het kleine membraan invallen niet overal dezelfde fase hebben. De respons zwakt af. We merken op dat de bouw van deze microfoon erg gelijklopend is met deze van de bidirektionele microfoon. Ook hier gaat het drukverschil tussen het membraan aan voor- en achterzijde toenemen met de frequentie. Theoretisch gaat ook hier de amplitude veranderen in funktie van de frequentie. Hyper- en superkardioïde microfoons De richtingsgevoeligheid ziet er als volgt uit (links : hyperkardioïde; rechts : superkardioïde) : Deze microfoons zijn nog minder gevoelig voor zijdelings invallend geluid. Geluid dat aan de achterzijde invalt komt wel door. Met deze microfoons kan men een nog grotere scheiding bekomen tussen verschillende geluiden.wanneer deze microfoons op de juiste manier opgesteld zijn, kan akoestische "feedback"vermeden worden. Het proximity-effekt bij kardioïde microfoons Wanneer men een microfoon zeer dicht bij de bron plaatst gebeurt er iets heel speciaals. We weten dat lage frequenties bolvormig uitgestraald worden, en dat hun intensiteit naar een kwart herleid wordt bij verdubbeling van de afstand. Bij geringe afstand tussen bron en microfoon is bij lage frequenties het drukverschil tussen voor- en achterzijde groot. Hierdoor heeft de microfoon een grote uitgangsspanning.

16 Bij grote afstand tussen bron en microfoon kunnen we stellen dat de intensiteit aan de vooren achterzijde van de microfoon even groot is. Bij hogere frequenties zijn de golven gericht, waardoor de geluidsintensiteit aan voor- en achterzijde even groot is, onafhankelijk van de afstand tussen microfoon en bron. We kunnen besluiten dat de lage frequenties benadrukt worden wanneer de afstand tussen bron en microfoon klein is. Dit is het "proximity-effect". Lage tonen worden hierdoor gemakkelijk 10 db sterker weergegeven. Bij veel kardioïde-microfoons is een laag-af filter (-3dB frequentie is typisch rond de 100 Hz) ingebouwd om het nabij-effekt weg te filteren. Interferentie microfoons Bij film- en TV opnamen is de afstand tussen de geluidsbron en de microfoon in de meeste gevallen groot, omdat de microfoons niet in beeld mogen komen. Voor deze speciale toepassingen heeft men zéér gerichte microfoons nodig. Omwille van hun langwerpige vorm worden deze microfoons ook "shot-guns" genoemd. Geluidsgolven die onder een hoek van 0 invallen, komen rechtstreeks op het membraan. Wanneer ze onder een andere hoek invallen, komen ze binnen via de gleuven, en worden ze gedempt. Bovendien zijn de geluidsgolven die in de verschillende openingen invallen in fase verschoven, waardoor ze elkaar deels of zelfs volledig opheffen.

17 We kunnen besluiten dat de microfoon bij hoge frequenties uiterst gericht is. Bij lage frequenties is er weinig demping en faseverschil. De karakteristiek is dan eerder kardioïde. Lavalier-microfoons Deze microfoons om de hals gehangen, of bevestigd op kraag of das. Aangezien het stemgeluid niet naar eigen das of borstkas gericht is, moeten deze microfoons omnidirektioneel zijn. Bovendien is het zo dat de borstkas een resonantie veroorzaakt rond 750 Hz. Dit verklaart waarom men bij de frequentiekarakteristiek de hoge tonen opgekrikt en de frequenties rond 750 Hz afzwakt.

18 Stereo-opnamen met microfoons. Welke drie elementen zorgen er voor dat je de richting (L R) van geluiden kunt lokaliseren? Geef de twee verschillende opnametechnieken mét hun voor- en nadelen. Intensiteitverschillen Onderstaande figuur geeft weer hoeveel de intensiteit tussen beide oren varieert als we naar spraak luisteren en het hoofd draaien : Uit de figuur kunnen we afleiden dat dat het maximaal niveauverschil tussen beide oren voorkomt bij een hoofdverdraaiing van 90 en ongeveer 7,5 db bedraagt. Komt het geluid bij stereobeluistering even sterk uit twee boxen, dan lijkt het vanuit één punt te komen. We nemen een virtuele bron waar. Wanneer men de intensiteit van één luidspreker verlaagt, dan krijgen we de indruk dat het geluid vanuit het midden wegschuift.

19 Klankverkleuring Het verschil in intensiteit tussen beide oren is niet voor elke frequentie even groot : Uit de grafiek blijkt duidelijk dat de klank verkleurt wanneer we het hoofd draaien. Deze verkleuring wordt groter met toenemende hoek en is maximaal 90. Voor lage frequenties is het hoofd klein in verhouding tot de golflengten. Hierdoor horen we met beide oren hetzelfde geluid. Lokaliseren van de bassen wordt dus zeer moeilijk. Voor hoge frequenties zijn de afmetingen van ons hoofd groot t.o.v. de frequenties. Ons hoofd vormt een hinderpaal waar de hoge tonen niet omheen kunnen. Bij hoofdverdraaiing horen we aan één kant minder hoge tonen dan aan de andere kant. Bovendien hebben we ook nog te maken met akoestische resonantieverschijnselen van het menselijk oor, wat ook klankverkleuring teweegbrengt. Luisteren we naar twee boxen, waarbij de ene box meer signaal geeft dan de andere, dan lijkt het signaal van het midden weg te gaan. Het signaal wordt echter niet om ons hoofd gebogen en er ontstaat geen klankverkleuring. Tijdsverschillen Geluid dat van voor ons komt zal op hetzelfde tijdstip aan beide oren toekomen. Draaien we het hoofd, dan komt het signaal aan het ene oor iets later dan aan het andere. De relatie tussen de waarnemingshoek en het tijdsverschil is hieronder afgebeeld :

20 Het tijdsverschil is het grootst voor geluiden die onder 90 komen. Wanneer de afstand tussen beide oren 20 cm is, impliceert dit een tijdsvertraging van 0,6 ms. Het kleinste tijdsverschil dat ons gehoor kan waarnemen is zeer klein : 0,03 ms! Bij stereo beluistering kan men twee boxen eenzelfde vermogen laten weergeven en hierbij het ene signaal vertragen t.o.v. het andere. Vooral het directe signaal blijkt belangrijk voor de plaatsbepaling van de bron : Wanneer het rechter signaal 2 ms later komt dan het linkse, lijkt het alsof het volledige geluid van links komt, m.a.w. men ervaart geen geluid van de rechtse box! Een interessante opmerking hieromtrent is de wet van het eerste golffront. Voor vertragingen tussen 5 en 30 ms mag het niveau van de vertraagde geluidsgolf tot 10 db sterker zijn dan dat van de eerste geluidsgolf. Ondanks dit lijkt het geluid van de directe bron te komen. In onderstaand voorbeeld heeft de luisteraar de indruk dat het geluid vanuit de richting van de spreker komt.

21 OPNAMETECHNIEKEN ER NOG BIJ (2)!!!

6. MICROFOONS EN LUIDSPREKERS

6. MICROFOONS EN LUIDSPREKERS 6-1 6. MICROFOONS EN LUIDSPREKERS 6.1 Inleiding In dit hoofdstuk behandelen we de randapparaten, waarmee we geluid omzetten in elektrische energie of omgekeerd. 6.2 Microfoons Met een microfoon kunnen

Nadere informatie

Koolmicrofoons werden nog wel tot het jaar 2000 in oude telefoontoestellen gebruikt.

Koolmicrofoons werden nog wel tot het jaar 2000 in oude telefoontoestellen gebruikt. MICROFOON Koolmicrofoon (koolstofmicrofoon, grafietmicrofoon) Een koolmicrofoon is een microfoon waarin koolstofpoeder door geluid meer of minder wordt samengedrukt waardoor de elektrische weerstand in

Nadere informatie

natuurkunde vwo 2019-II

natuurkunde vwo 2019-II Elektrische gitaar Het geluid van een elektrische gitaar wordt versterkt weergegeven via een luidspreker. Op de gitaar zijn zogenaamde elementen gemonteerd, die de mechanische trillingen van de snaren

Nadere informatie

Golven. 4.1 Lopende golven

Golven. 4.1 Lopende golven Golven 4.1 Lopende golven Samenvatting bladzijde 158: Lopende golf Transversale golf http://www.pontes.nl/~natuurkunde/vwogolf164/transversale_golfsimulation.html Longitudinale golf http://www.pontes.nl/~natuurkunde/vwogolf164/longitudinale_golfsimulation.html

Nadere informatie

Trillingen & Golven. Practicum 1 Resonantie. Door: Sam van Leuven 5756561 Jiri Oen 5814685 Februari 2008-02-24

Trillingen & Golven. Practicum 1 Resonantie. Door: Sam van Leuven 5756561 Jiri Oen 5814685 Februari 2008-02-24 Trillingen & Golven Practicum 1 Resonantie Door: Sam van Leuven 5756561 Jiri Oen 5814685 Februari 2008-02-24 In dit verslag wordt gesproken over resonantie van een gedwongen trilling binnen een LRC-kring

Nadere informatie

De analoge geluidsketen

De analoge geluidsketen 3. De analoge geluidsketen In een geluidsketen hebben we naast bron en ontvanger de volgende componenten : ingangsomvormer : zet mechanische energie om in elektrische vb. microfoon, pick-up cel signaalprocessor

Nadere informatie

Versterking Principe van de versterking

Versterking Principe van de versterking 6. 6.1.a Versterking Principe van de versterking Signalen worden versterkt door lampen of halfgeleiders. Halfgeleiders worden gemaakt van halfgeleidende materialen ( bv. silicium of germanium ) waar onzuiverheden

Nadere informatie

Videoclub Bedum. Geluid in video

Videoclub Bedum. Geluid in video Videoclub Bedum Geluid in video Videoclub Bedum Geluid in video Wat is geluid en hoe versterkt geluid het beeld. Voorbeeldfilmpje Let op de microfoon. Vragen: 1. Wat vind je van het geluid? 2. Hoe zou

Nadere informatie

Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen

Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen Inhoud De schakeling Een blokspanning van 15 V opwekken De wisselspanning omhoog transformeren Analyse van de maximale stroom door de primaire

Nadere informatie

Vragenlijst cursus geluidstechnieken

Vragenlijst cursus geluidstechnieken Vragenlijst cursus geluidstechnieken 1.1. Geef de formule voor het berekenen van de golflengte 1.2. Wat is de snelheid van geluid in lucht? 1.3. Wat is de snelheid van geluid in het luchtledige? 1.4. Maak

Nadere informatie

Naam Klas: Repetitie trillingen en geluid HAVO ( 1 t/m 6)

Naam Klas: Repetitie trillingen en geluid HAVO ( 1 t/m 6) Naam Klas: Repetitie trillingen en geluid HAVO ( 1 t/m 6) Vraag 1 Een luidspreker en een microfoon zijn in principe op dezelfde manier opgebouwd. Alleen werken ze in omgekeerde richting. Wat bij een luidspreker

Nadere informatie

Practicum complexe stromen

Practicum complexe stromen Practicum complexe stromen Experiment 1a: Een blokspanning over een condensator en een spoel De opstelling is al voor je klaargezet. Controleer of de frequentie ongeveer op 500 Hz staat. De vorm van het

Nadere informatie

Acoustics. The perfect acoustics of a car. Jan Hoekstra

Acoustics. The perfect acoustics of a car. Jan Hoekstra Acoustics The perfect acoustics of a car. Jan Hoekstra Onderwerpen: Wat is geluid? Een stukje theorie. Acoustics. Toepassingen. Vragen? Bedankt. Wat is geluid? Geluid is een verstoring van de atmosfeer

Nadere informatie

De horizontale lijnen geven de normale luchtdruk weer. Boven de horizontale lijn verhoogt de luchtdruk, onder de lijn vermindert de luchtdruk.

De horizontale lijnen geven de normale luchtdruk weer. Boven de horizontale lijn verhoogt de luchtdruk, onder de lijn vermindert de luchtdruk. Audio Introductie Geluid is een trilling van deeltjes, die zich voortplant in lucht of in een ander medium, zoals water. Een andere definitie: geluid is een voortschrijdende verandering van luchtdruk.

Nadere informatie

11 Elektrodynamische weergevers voor hybride systemen en subwoofers

11 Elektrodynamische weergevers voor hybride systemen en subwoofers 11 Elektrodynamische weergevers voor hybride systemen en subwoofers In dit hoofdstuk worden vier dynamische weergevers besproken, die in combinatie met een ESL worden gebruikt. Voor deze luidsprekers is

Nadere informatie

Deel 22: db. Wat zijn db s? Maes Frank

Deel 22: db. Wat zijn db s? Maes Frank Deel 22: db Wat zijn db s? Maes Frank 0476501034 frank.maes6@telenet.be MAES Frank inleiding db 's 1 1. Waarom rekenen met db s? Er wordt heel veel over db gesproken en iedereen denkt dat dit een eenheid

Nadere informatie

Hierin is λ de golflengte in m, v de golfsnelheid in m/s en T de trillingstijd in s.

Hierin is λ de golflengte in m, v de golfsnelheid in m/s en T de trillingstijd in s. Inhoud... 2 Opgave: Golf in koord... 3 Interferentie... 4 Antigeluid... 5 Staande golven... 5 Snaarinstrumenten... 6 Blaasinstrumenten... 7 Opgaven... 8 Opgave: Gitaar... 8 Opgave: Kerkorgel... 9 1/10

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Elektro-akoestische omzetters

Hoofdstuk 5: Elektro-akoestische omzetters Elektronica: Tweede kandidatuur industrieel ingenieur 1 Hoofdstuk 5: Elektro-akoestische omzetters In dit korte hoofdstuk is het enkel de bedoeling enkele elektro-akoestische basisprincipes aan bod te

Nadere informatie

Antenne impedantie Theorie en praktijk voorbeelden

Antenne impedantie Theorie en praktijk voorbeelden Antenne impedantie Theorie en praktijk voorbeelden Antenne impedantie theorie en praktijk Graag probeer ik hier de theorie en de praktijk van antenne impedantie uitgebreid toe te lichten. Er worden een

Nadere informatie

Naam: Klas: Toets Eenvoudige interferentie- en diffractiepatronen VWO (versie A)

Naam: Klas: Toets Eenvoudige interferentie- en diffractiepatronen VWO (versie A) Naam: Klas: Toets Eenvoudige interferentie- en diffractiepatronen VWO (versie A) Opgave 1 Twee kleine luidsprekers L 1 en L hebben een onderlinge afstand van d = 1,40 m. Zie de figuur hiernaast (niet op

Nadere informatie

1 De werking van de elektrostatische luidspreker

1 De werking van de elektrostatische luidspreker 1 De werking van de elektrostatische luidspreker Voor veel mensen is de elektrostaat nog altijd een geheimzinnige luidspreker. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het afwijkende uiterlijk van deze

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing versie 1.0 juni 2003 NEDERLANDS 1. VEILIGHEIDSAANWIJZINGEN Veiligheidsaanwijzingen in detail: Voor de inbedrijfstelling van het toestel moeten alle veiligheids- en bedieningsaanwijzingen

Nadere informatie

Als we bv 2 db-waardes hebben: -31db en -52db dan kunnen we zeggen dat het verschil 21dB is. Maar klopt dit wel? Daarom controleren we even:

Als we bv 2 db-waardes hebben: -31db en -52db dan kunnen we zeggen dat het verschil 21dB is. Maar klopt dit wel? Daarom controleren we even: Db en afgeleiden 1 Inleiding Door de jaren heen zijn er veel verschillende Decibel afgeleiden ontstaan en ook veel verwarring. Volgend artikel is gebaseerd op een artikel door Lionel dumond en is vertaald

Nadere informatie

Deel 21:Geluid en Normen

Deel 21:Geluid en Normen Deel 21:Geluid en Normen MAES Frank Frank.maes6@telenet.be 0476501034 Inleiding Onlangs kreeg ik van een vriend de vraag: Hoeveel vermogen heb ik nodig om in een zaal of café te spelen? Hierover vind je

Nadere informatie

- Het menselijke gehoor kan tonen waarnemen van 20 tot Hz. Echter, voor spraak is het gebied rond 500, 1000 en 2000 Hz het belangrijkst.

- Het menselijke gehoor kan tonen waarnemen van 20 tot Hz. Echter, voor spraak is het gebied rond 500, 1000 en 2000 Hz het belangrijkst. FEITEN (GELUID EN AKOESTIEK) - Geluid is trillende lucht - Een geluidsgolf breidt zich bolvormig uit - Het menselijke gehoor kan tonen waarnemen van 20 tot 20.000 Hz. Echter, voor spraak is het gebied

Nadere informatie

Examentraining Leerlingmateriaal

Examentraining Leerlingmateriaal Examentraining 2015 Leerlingmateriaal Vak Natuurkunde Klas 5 havo Bloknummer Docent(en) Blok V Informatieoverdracht (B1) WAN Domein B: Beeld- en geluidstechniek Subdomein B1. Informatieoverdracht Eindterm

Nadere informatie

Testen en metingen op windenergie.

Testen en metingen op windenergie. Testen en metingen op windenergie. Inleiding Als we rond groene energie begonnen te denken, dan kwam windenergie als een van de meest vanzelfsprekende vormen van groene energie naar boven. De wind heeft

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: De gelijkrichting

Hoofdstuk 4: De gelijkrichting Hoofdstuk 4: De gelijkrichting 4.1. Inleiding: De gelijkrichting is een toepassing op het gebruik van de diode. Elektronische en elektrische apparatuur maken gebruik van de netspanning. Niettegenstaande

Nadere informatie

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (3)

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (3) Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (3) E. Gernaat, ISBN 978-90-808907-3-2 1 Theorie wisselspanning 1.1 De inductieve spoelweerstand (X L ) Wanneer we een spoel op een wisselspanning

Nadere informatie

Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Albox product.

Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Albox product. GEBRUIKSAANWIJZING Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Albox product. Lees deze handleiding goed door. Er staan tips in die u helpen de weergavekwaliteit van uw geluidssysteem te optimaliseren. Als

Nadere informatie

Opgave 2 Amplitude = afstand tussen de evenwichtsstand en de uiterste stand.

Opgave 2 Amplitude = afstand tussen de evenwichtsstand en de uiterste stand. Uitwerkingen 1 Als dit heen en weer beweegt om de evenwichtsstand. Amplitude = afstand tussen de evenwichtsstand en de uiterste stand. Een trilling = de beweging van een voorwerp tussen twee opeenvolgende

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1 vwo II

Eindexamen natuurkunde 1 vwo II Opgave 1 Defibrillator Een defibrillator wordt gebruikt om het hart van mensen met een acute hartstilstand te reactiveren. Zie figuur 1. figuur 1 electroden De borstkas van de patiënt wordt ontbloot, waarna

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Samenvatting 4 Hoofdstuk 4 Trillingen en cirkelbewegingen

Samenvatting Natuurkunde Samenvatting 4 Hoofdstuk 4 Trillingen en cirkelbewegingen Samenvatting Natuurkunde Samenvatting 4 Hoofdstuk 4 rillingen en cirkelbewegingen Samenvatting door Daphne 1607 woorden 15 maart 2019 0 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Samenvatting

Nadere informatie

Deel 12: LUIDSPREKERS

Deel 12: LUIDSPREKERS Deel 12: LUIDSPREKERS MAES Frank 0476501034 Frank.maes6@telenet.be MAES Frank Luidsprekers Februari 2015 1 Inleiding Als we de keuze gaan maken om een nieuwe speaker aan te kopen of een defecte speaker

Nadere informatie

daudio Daudio ASP AMP

daudio Daudio ASP AMP Daudio ASP AMP Gebruiksaanwijzing 4 mei 2014 Introductie De daudio ASP AMP bevat actieve filtering en versterking die specifiek zijn ontwikkeld voor de daudio luidsprekers. Voor een stereo systeem zijn

Nadere informatie

Stereo microfoonopstellingen ( 2 )

Stereo microfoonopstellingen ( 2 ) 12 Microfoontechnieken 12.1 Stereofonische microfoonopstellingen Ons gehoor neemt geluid waar in een driedimensioneel perspectief. Deze wordt beheerd door 3 factoren : intensiteitsverschillen, tijdsverschillen

Nadere informatie

10 kω stappenverzwakker als audio volumeregelaar

10 kω stappenverzwakker als audio volumeregelaar 10 kω stappenverzwakker als audio volumeregelaar Inleiding Volumeregelaars voor stereoweergave worden meestal van twee gelijklopende potentiometers gemaakt. Die gelijkloop laat nogal eens te wensen over,

Nadere informatie

Naam : Ots Youri Klas : 6Tee Jaar : 2004 /2005 School : VTI Aalst

Naam : Ots Youri Klas : 6Tee Jaar : 2004 /2005 School : VTI Aalst Naam : Ots Youri Klas : 6Tee Jaar : 2004 /2005 School : TI Aalst Ots Youri FM-zender 2 Inhoudstafel. 1. Inleiding p. 3 2. Blokschema p. 3 3. Schema p. 4 4. Werking p. 4-5 4.1 Oscillator p. 5-6 4.2 Het

Nadere informatie

4VMBO H5 LES.notebook January 27, Geluid. BINAStabellen: 6, 7, 8, 27, 28, 29 en 30. Luidspreker. Drukverschillen

4VMBO H5 LES.notebook January 27, Geluid. BINAStabellen: 6, 7, 8, 27, 28, 29 en 30. Luidspreker. Drukverschillen Geluid BINAStabellen: 6, 7, 8, 27, 28, 29 en 30 Luidspreker Drukverschillen Snaar Snaar Snaar Snaar Snaar Snaar Snaar Snaar Oor Trommelvlies met daarachter hamer aambeeld, stijgbeugel trilhaartjes met

Nadere informatie

2de bach HIR. Optica. Smvt - Peremans. uickprinter Koningstraat Antwerpen EUR

2de bach HIR. Optica. Smvt - Peremans. uickprinter Koningstraat Antwerpen EUR 2de bach HIR Optica Smvt - Peremans Q uickprinter Koningstraat 13 2000 Antwerpen www.quickprinter.be 231 3.00 EUR Trillingen 1. Eenparige harmonische beweging Trilling =een ladingsdeeltje beweegt herhaaldelijk

Nadere informatie

6.1. Het buitenoor. In figuur zien we een schets van het buitenoor

6.1. Het buitenoor. In figuur zien we een schets van het buitenoor Na het vrij technische hoofdstuk over decibels en aanverwante berekeningen zullen we het deze maand hebben over het orgaan waarmee we allemaal geluid herkennen en onderscheiden, namelijk het oor. 6. Het

Nadere informatie

Uitwerking LES 10 N CURSSUS

Uitwerking LES 10 N CURSSUS 1) B De resonantiefrequentie van een afstemkring wordt bepaald door: A) uitsluitend de capaciteit van de condensator B) de capaciteit van de condensator en de zelfinductie van de spoel (zowel van de condensator

Nadere informatie

Uitwerking LES 5 N CURSSUS

Uitwerking LES 5 N CURSSUS 1) C De letter C wordt in de elektronica gebruikt voor een: A) spoel (symbool L, eenheid Henry) B) weerstand (symbool R, eenheid Ohm Ω) C) condensator (symbool C, eenheid Farad, 2 geleiders gescheiden

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Meten en Modelleren 8C120-2011 6 april 2011, 09:00-12:00

Tentamen Inleiding Meten en Modelleren 8C120-2011 6 april 2011, 09:00-12:00 Tentamen Inleiding Meten en Modelleren 8C20-20 6 april 20 09:00-2:00 Dit tentamen bestaat uit 4 opgaven. Indien u een opgave niet kunt maken geeft u dan aan hoe u de opgave zou maken. Dat kan een deel

Nadere informatie

TENTAMEN NATUURKUNDE

TENTAMEN NATUURKUNDE CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN NATUURKUNDE TENTAMEN NATUURKUNDE Voorbeeldtentamen 2 tijd : 3 uur aantal opgaven : 5 aantal antwoordbladen : 3 (bij opgave 1, 4 en 5) Iedere opgave dient op een afzonderlijk

Nadere informatie

Rekenkunde, eenheden en formules voor HAREC. 10 april 2015 presentator : ON5PDV, Paul

Rekenkunde, eenheden en formules voor HAREC. 10 april 2015 presentator : ON5PDV, Paul Rekenkunde, eenheden en formules voor HAREC 10 april 2015 presentator : ON5PDV, Paul Vooraf : expectation management 1. Verwachtingen van deze presentatie (inhoud, diepgang) U = R= R. I = 8 Ω. 0,5 A =

Nadere informatie

Materialen in de elektronica Verslag Practicum 1

Materialen in de elektronica Verslag Practicum 1 Materialen in de elektronica Verslag Practicum 1 Academiejaar 2014-2015 Groep 2 Sander Cornelis Stijn Cuyvers In dit practicum zullen we de diëlektrische eigenschappen van een vloeibaar kristal bepalen.

Nadere informatie

Het thermisch stemmen van een gitaar

Het thermisch stemmen van een gitaar Het thermisch stemmen van een gitaar In dit experiment wordt bestudeerd hoe snaarinstrumenten beïnvloed kunnen worden door warmte. Door gebruik te maken van elektriciteit is het mogelijk om instrumenten

Nadere informatie

Lichtsnelheid. 1 Inleiding. VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding

Lichtsnelheid. 1 Inleiding. VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding Lichtsnelheid 1 Inleiding De voortplantingsnelheid c van elektromagnetische golven (of: de lichtsnelheid) in vacuüm is internationaal vastgesteld

Nadere informatie

Dit tentamen bestaat uit vier opgaven verdeeld over drie bladzijden. U heeft drie uur de tijd.

Dit tentamen bestaat uit vier opgaven verdeeld over drie bladzijden. U heeft drie uur de tijd. Tentamen Signaal Verwerking en Ruis Dinsdag 10 13 uur, 15 december 2009 Dit tentamen bestaat uit vier opgaven verdeeld over drie bladzijden. U heeft drie uur de tijd. 1. Staprespons van een filter [elk

Nadere informatie

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1 Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1 1. Spelen met water (3 punten) Water wordt aan de bovenkant met een verwaarloosbare snelheid in een dakgoot met lengte L = 100 cm gegoten en dat

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2016 TOETS APRIL :15 12:15 uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2016 TOETS APRIL :15 12:15 uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2016 TOETS 1 20 APRIL 2016 10:15 12:15 uur Enige constanten en dergelijke 1. AAN DE REKSTOK 5 pt Een man van 75 kg laat de rekstok los in een volledig gestrekte positie

Nadere informatie

Handleiding DIY HiFi Acoustic treatment test cd

Handleiding DIY HiFi Acoustic treatment test cd Handleiding DIY HiFi Acoustic treatment test cd Elke luisterruimte heeft een eigen respons door ruimte mode s en afwerking. Met deze door Mutrox HiFi Acoustics samengestelde test cd is het mogelijk om

Nadere informatie

DHCP-2. Keuzes. inbouw 22RH541. voor. in de. HM 1/19 9 maart 2014 V1.0

DHCP-2. Keuzes. inbouw 22RH541. voor. in de. HM 1/19 9 maart 2014 V1.0 DHCP-2 Keuzes voor inbouw in de 22RH541 HM 1/19 9 maart 2014 V1.0 Inhoud 1.Introductie...3 2.Wat blijft, wat blijft niet, wat wordt nieuw...3 3.Voeding...4 4.Kast en demping...4 5.DHCP-2 ingangscircuit

Nadere informatie

Update B van 13 /11/ 2009: in versie A van 3 /11 /2009 fout voeding LM324

Update B van 13 /11/ 2009: in versie A van 3 /11 /2009 fout voeding LM324 Een praktische, goedkope,met groot bereik,gemakkelijk te bouwen,relatief nauwkeurige anatenne-analyser die zowel SWR als R, X en Z-componenten kan weergeven. Na langdurig zoeken naar een haalbare oplossing

Nadere informatie

Samenvatting NaSk H7 geluid

Samenvatting NaSk H7 geluid Samenvatting NaSk H7 geluid Samenvatting door F. 1082 woorden 30 september 2017 5,4 15 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova 1. Geluidsbron = een voorwerp dat geluid maakt. Geluidsgolf = een afwisselende

Nadere informatie

Inleiding Vermogenversterkers en de Klasse A versterker

Inleiding Vermogenversterkers en de Klasse A versterker Inleiding Vermogenversterkers en de Klasse A versterker Jan Genoe KHLim Universitaire Campus, Gebouw B 3590 Diepenbeek Belgium http://www.khlim.be/~jgenoe In dit hoofdstuk situeren we eerste in het algemeen

Nadere informatie

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2015 theorietoets deel 1

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2015 theorietoets deel 1 Eindronde Natuurkunde Olympiade 2015 theorietoets deel 1 Opgave 1 Botsend blokje (5p) Een blok met een massa van 10 kg glijdt over een glad oppervlak. Hoek D botst tegen een klein vastzittend blokje S

Nadere informatie

. Dat kun je het beste doen in een donkere ruimte. Dan gebruik je een stroboscooplamp die de hele korte licht fitsen maakt van 0,5 sec.

. Dat kun je het beste doen in een donkere ruimte. Dan gebruik je een stroboscooplamp die de hele korte licht fitsen maakt van 0,5 sec. Samenvatting door Jelino 1367 woorden 19 oktober 2015 7 3 keer beoordeeld Vak NaSk Natuur-scheikunde H7 + H8 7.1 beweging vastleggen Bewegingen vastleggen doe je met een stroboscoopcamera. Dat kun je het

Nadere informatie

LABO. Elektriciteit OPGAVE: De cos phi -meter Meten van vermogen in éénfase kringen. Totaal :.../20. .../.../ Datum van afgifte:

LABO. Elektriciteit OPGAVE: De cos phi -meter Meten van vermogen in éénfase kringen. Totaal :.../20. .../.../ Datum van afgifte: LABO Elektriciteit OPGAVE: De cos phi -meter Meten van vermogen in éénfase kringen Datum van opgave:.../.../ Datum van afgifte: Verslag nr. : 7 Leerling: Assistenten: Klas: 3.1 EIT.../.../ Evaluatie :.../10

Nadere informatie

Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur

Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1979 Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur NATUURKUNDE Dit examen bestaat uit 4 opgaven ft Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van

Nadere informatie

Impedantie V I V R R Z R

Impedantie V I V R R Z R Impedantie Impedantie (Z) betekent: wisselstroom-weerstand. De eenheid is (met als gelijkstroom-weerstand) Ohm. De weerstand geeft aan hoe goed de stroom wordt tegengehouden. We kennen de formules I R

Nadere informatie

1. Weten wat potentiaal en potentiaalverschil is 2. Weten wat capaciteit en condensator is 3. Kunnen berekenen van een vervangingscapaciteit

1. Weten wat potentiaal en potentiaalverschil is 2. Weten wat capaciteit en condensator is 3. Kunnen berekenen van een vervangingscapaciteit Hoofdstuk 2 Elektrostatica Doelstellingen 1. Weten wat potentiaal en potentiaalverschil is 2. Weten wat capaciteit en condensator is 3. Kunnen berekenen van een vervangingscapaciteit 2.1 Het elektrisch

Nadere informatie

Elektro-magnetisme Q B Q A

Elektro-magnetisme Q B Q A Elektro-magnetisme 1. Een lading QA =4Q bevindt zich in de buurt van een tweede lading QB = Q. In welk punt zal de resulterende kracht op een kleine positieve lading QC gelijk zijn aan nul? X O P Y

Nadere informatie

Deel 26:Elektronica in de Fender Telecaster

Deel 26:Elektronica in de Fender Telecaster Deel 26:Elektronica in de Fender MAES Frank 0476501034 frank.maes6@telenet.be 1 Fender met 3 standen Bedrading uit fabriek door Fender zelf 2 Fender 1950-1951 http://www.guitarhq.com/bcastwir.jpg 3 Fender

Nadere informatie

FORMULE BLAD - VERON ZENDCURSUS

FORMULE BLAD - VERON ZENDCURSUS FORMULE BLAD - VERON ZENDCURSUS Wet van Ohm U = I R (1) U = spanning in V, I is stroom in A en r is weerstand in Ohm Eerste wet van Kirchhoff Som van alle stromen in een knooppunt is nul. Tweede wet van

Nadere informatie

DEEL 3 : Intermodulatie bij Gitaarversterkers. MAES Frank

DEEL 3 : Intermodulatie bij Gitaarversterkers. MAES Frank DEEL 3 : Intermodulatie bij Gitaarversterkers MAES Frank Frank.maes6@telenet.be 0476501034 MAES Frank Intermodulatie Mei 2015 1 Inleiding In deze presentatie ga ik proberen uit te leggen hoe we aan de

Nadere informatie

Klasse B versterkers

Klasse B versterkers Klasse B versterkers Jan Genoe KHLim Universitaire Campus, Gebouw B 359 Diepenbeek Belgium http://www.khlim.be/~jgenoe In dit hoofdstuk bespreken we de Klasse B en de klasse G versterker. Deze versterker

Nadere informatie

Eindexamen vmbo gl/tl wiskunde 2011 - I

Eindexamen vmbo gl/tl wiskunde 2011 - I OVERZICHT FORMULES: omtrek cirkel = diameter oppervlakte cirkel = straal 2 inhoud prisma = oppervlakte grondvlak hoogte inhoud cilinder = oppervlakte grondvlak hoogte inhoud kegel = 1 3 oppervlakte grondvlak

Nadere informatie

Men schakelt nu twee identieke van deze elementen in serie (zie Figuur 3).

Men schakelt nu twee identieke van deze elementen in serie (zie Figuur 3). jaar: 1989 nummer: 09 Men heeft een elektrisch schakelelement waarvan we het symbool weergeven in figuur 1. De (I,U) karakteristiek van dit element is weergegeven in de nevenstaande grafiek van figuur

Nadere informatie

Examen VWO. natuurkunde 1. tijdvak 2 woensdag 24 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. natuurkunde 1. tijdvak 2 woensdag 24 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 2009 tijdvak 2 woensdag 24 juni 13.30-16.30 uur natuurkunde 1 Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3: Netwerkanalyse

HOOFDSTUK 3: Netwerkanalyse HOOFDSTUK 3: Netwerkanalyse 1. Netwerkanalyse situering analyseren van het netwerk = achterhalen van werking, gegeven de opbouw 2 methoden manuele methode = reductie tot Thévenin- of Norton-circuit zeer

Nadere informatie

Voor de zend / luister amateur. Het berekenen van weerstand verzwakkers.

Voor de zend / luister amateur. Het berekenen van weerstand verzwakkers. PA0FWN. Voor de zend / luister amateur. Het berekenen van weerstand verzwakkers. Regelmatig krijgen we in b.v. Electron en andere publicaties te maken met zaken als Hf (vermogens) verzwakkers. Tussen een

Nadere informatie

In een U-vormige buis bevinden zich drie verschillende, niet mengbare vloeistoffen met dichtheden ρ1, ρ2 en ρ3. De hoogte h1 = 10 cm en h3 = 15 cm.

In een U-vormige buis bevinden zich drie verschillende, niet mengbare vloeistoffen met dichtheden ρ1, ρ2 en ρ3. De hoogte h1 = 10 cm en h3 = 15 cm. Fysica Vraag 1 In een U-vormige buis bevinden zich drie verschillende, niet mengbare vloeistoffen met dichtheden ρ1, ρ2 en ρ3. De hoogte h1 = 1 cm en h3 = 15 cm. De dichtheid ρ3 wordt gegeven door:

Nadere informatie

Geluid : hoe en wat? 1. Wat is Geluid

Geluid : hoe en wat? 1. Wat is Geluid Geluid : hoe en wat? Het moet zowat eind jaren 70 geweest zijn dat ik mij, mede door de opkomst van de Tascam en Fostex portastudio s en multitrackers, begon bezig te houden met het opnemen van instrumenten

Nadere informatie

Uitwerking LES 22 N CURSSUS

Uitwerking LES 22 N CURSSUS 1) C In een schakeling, bestaande uit een batterij en twee in serie geschakelde weerstanden, moet de stroom door de weerstanden gemeten worden. Wat is de juiste schakeling? A) schakeling 3 ( dit is de

Nadere informatie

Een mogelijke oplossing verkrijgen we door het gebruik van gyratoren. In de volgende figuur zien we het basisschema van een gyrator.

Een mogelijke oplossing verkrijgen we door het gebruik van gyratoren. In de volgende figuur zien we het basisschema van een gyrator. 1.1.1 Oplossing met gyratoren Een mogelijke oplossing verkrijgen we door het gebruik van gyratoren. In de volgende figuur zien we het basisschema van een gyrator. Figuur 36.2 Het basisschema van een gyrator

Nadere informatie

Geluidsnelheid. 1 Inleiding. VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding

Geluidsnelheid. 1 Inleiding. VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding Geluidsnelheid 1 Inleiding De voortplantingsnelheid v van geluidgolven (of: de geluidsnelheid) in lucht is zo n 340 m/s. Deze geluidsnelheid is echter

Nadere informatie

9.2 Bepaal de harmonische tijdsfuncties die horen bij deze complexe getallen: U 1 = 3 + 4j V; U 2 = 3e jb/8 V; I 1 =!j + 1 ma; I 2 = 7e!jB/3 ma.

9.2 Bepaal de harmonische tijdsfuncties die horen bij deze complexe getallen: U 1 = 3 + 4j V; U 2 = 3e jb/8 V; I 1 =!j + 1 ma; I 2 = 7e!jB/3 ma. Elektrische Netwerken 21 Opgaven bij hoofdstuk 9 9.1 Geef de complexe weergave van deze tijdsfuncties: u 1 =!3.sin(Tt+0,524) V; u 2 =!3.sin(Tt+B/6) V; u 3 =!3.sin(Tt+30 ) V. (Klopt deze uitdrukking?) 9.2

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2012 TOETS APRIL uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2012 TOETS APRIL uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2012 TOETS 1 26 APRIL 2012 10.30 12.30 uur 1. STOK IN WATER Een homogene stok met een dichtheid van 0,60 kg/dm 3 is draaibaar aan een onderwater gelegen steen bevestigd.

Nadere informatie

NaSk overal en extra opgaven

NaSk overal en extra opgaven NaSk overal en extra opgaven Opg. 1. Extra opgaven Deel 1: Opgave 1: In de les heeft je docent een experiment uitgevoerd, waarbij een metalen liniaal in trilling gebracht werd. Bij het eerste experiment

Nadere informatie

Les Geluid. Regiecursus Gent

Les Geluid. Regiecursus Gent Les Geluid Regiecursus Gent Microfoons Dynamische microfoon Dynamische microfoon Een dynamische microfoon is een microfoon waarvan de werking berust op het bewegen van een spoel in een magneetveld. De

Nadere informatie

Universiteit Twente EWI. Practicum ElBas. Klasse AB Versterker

Universiteit Twente EWI. Practicum ElBas. Klasse AB Versterker Universiteit Twente EWI Practicum ElBas Klasse AB Versterker Jeroen Venema (s1173375 Danie l Sonck (s1176366 j.venema-1@student.utwente.nl) d.e.sonck@student.utwente.nl) 23 april 2012 Samenvatting Voor

Nadere informatie

d. Bereken bij welke hoek α René stil op de helling blijft staan (hij heeft aanvankelijk geen snelheid). NB: René gebruikt zijn remmen niet.

d. Bereken bij welke hoek α René stil op de helling blijft staan (hij heeft aanvankelijk geen snelheid). NB: René gebruikt zijn remmen niet. Opgave 1 René zit op zijn fiets en heeft als hij het begin van een helling bereikt een snelheid van 2,0 m/s. De helling is 15 m lang en heeft een hoek van 10º. Onderaan de helling gekomen, heeft de fiets

Nadere informatie

Koopgids voor gitaarversterker

Koopgids voor gitaarversterker Koopgids voor gitaarversterker Type versterker Er zijn vier types versterker: buizen, hybride, solidstate (analoog) en modeling (digitaal). Buizenversterker Buizenversterkers zijn geliefd om hun warme

Nadere informatie

860w 1060w 1062w 1260w 1262w

860w 1060w 1062w 1260w 1262w DEUTSCH ENGLISH R E F E R E N C E 860w 1060w 1062w 1260w 1262w PORTUGUÊS DANSK SVENSK ITALIANO NEDERLANDS ESPAÑOL FRANÇAIS SUOMI Русский POLSKI R E F E R E N C E Dank u voor de aanschaf van een Infinity

Nadere informatie

Toepassingen van logaritmen

Toepassingen van logaritmen Toepassingen van logaritmen In de techniek krijgen we vaak met logaritmen te maken. We gebruiken in diagrammen een logaritmische schaal wanneer een grootheid kan variëren van heel klein tot heel groot

Nadere informatie

N voorjaar zal ik het zendvermogen verlagen? 2 - In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke afkorting voor algemene oproep aan alle stations:

N voorjaar zal ik het zendvermogen verlagen? 2 - In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke afkorting voor algemene oproep aan alle stations: 1- De Q-code QRP als vraag betekent: N voorjaar 2001 zal ik het zendvermogen verhogen? zal ik het zendvermogen verlagen? zal ik de seinsnelheid verlagen? 2 - In het telegrafieverkeer is de gebruikelijke

Nadere informatie

aluminium 2,7 0, ,024 ijzer 7,9 0, ,012

aluminium 2,7 0, ,024 ijzer 7,9 0, ,012 DEZE TAAK BESTAAT UIT 36 ITEMS. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dichtheid Soortelijke

Nadere informatie

m C Trillingen Harmonische trilling Wiskundig intermezzo

m C Trillingen Harmonische trilling Wiskundig intermezzo rillingen http://nl.wikipedia.org/wiki/bestand:simple_harmonic_oscillator.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/74/simple_harmonic_motion_animation.gif Samenvatting bladzijde 110: rilling

Nadere informatie

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur).

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

Verder had ik toch nog graag een paar misverstanden de wereld uitgeholpen :

Verder had ik toch nog graag een paar misverstanden de wereld uitgeholpen : Vorige maand hebben we een paar basisbegrippen van geluid behandeld, waaronder de sinusgolf, harmonischen en het begrip fase. Deze maand wil ik nog dieper ingaan op de harmonischen en faseverschijnselen.

Nadere informatie

Elektrische Netwerken 27

Elektrische Netwerken 27 Elektrische Netwerken 27 Opgaven bij hoofdstuk 12 12.1 Van een tweepoort zijn de Z-parameters gegeven: Z 11 = 500 S, Z 12 = Z 21 = 5 S, Z 22 = 10 S. Bepaal van deze tweepoort de Y- en H-parameters. 12.2

Nadere informatie

Module 1: werken met OPAMPS. Project 1 : Elementaire lineaire OPAMP schakelingen.

Module 1: werken met OPAMPS. Project 1 : Elementaire lineaire OPAMP schakelingen. Vak: Labo elektro Pagina 1 / / Module 1: werken met OPAMPS. Project 1 : Elementaire lineaire OPAMP schakelingen. 1. Opgaven. - Zoek de bijzonderste principe schema s en datagegevens. Meet de opstellingen

Nadere informatie

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME TENTMEN ELEKTROMGNETISME 23 juni 2003, 14.00 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 4 opgaven. OPGVE 1 Gegeven is een zeer dunne draad B waarop zch een elektrische lading Q bevindt die homogeen over de lengte

Nadere informatie

2. Factoren onderzoeken die invloed hebben op het vermogen van de zonnecellen

2. Factoren onderzoeken die invloed hebben op het vermogen van de zonnecellen Experiment 2 2. Factoren onderzoeken die invloed hebben op het vermogen van de zonnecellen Inleiding In deze experimentenreeks ga je onderzoeken welke factoren een effect hebben op het geleverde vermogen

Nadere informatie

Harmonische stromen en resonantie..zx ronde 30 augustus 2015

Harmonische stromen en resonantie..zx ronde 30 augustus 2015 Harmonische stromen en resonantie..zx ronde 30 augustus 2015 Ons elektriciteitsnet wordt bedreven met wisselspanning en wisselstroom. Als bij een lineaire belasting een sinusvormige wisselspanning aangeboden

Nadere informatie

"Case Study" : Verticale Antenne voor de 40m-band

Case Study : Verticale Antenne voor de 40m-band "Case Study" : Verticale Antenne voor de 40m-band Als gevolg van wat gesprekken (of waren het hoogoplopende discussies?) in de radioclub in Oostende zette ik mij eens aan het mediteren over een zeer bekende

Nadere informatie

LABORATORIUM ELEKTRICITEIT

LABORATORIUM ELEKTRICITEIT LABORATORIUM ELEKTRICITEIT 1 Proef RL in serie... 1.1 Uitvoering:... 1.2 Opdrachten... 2 Proef RC in serie... 7 2.1 Meetschema... 7 2.2 Uitvoering:... 7 2.3 Opdrachten... 7 3 Proef RC in parallel... 11

Nadere informatie

NATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE. Tweede ronde - theorie toets. 21 juni beschikbare tijd : 2 x 2 uur

NATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE. Tweede ronde - theorie toets. 21 juni beschikbare tijd : 2 x 2 uur NATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE Tweede ronde - theorie toets 21 juni 2000 beschikbare tijd : 2 x 2 uur 52 --- 12 de tweede ronde DEEL I 1. Eugenia. Onlangs is met een telescoop vanaf de Aarde de ongeveer

Nadere informatie