Van achter de groene tafel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van achter de groene tafel"

Transcriptie

1

2 Redactioneel Als vereniging zijnde is het belangrijk dat je in de kijker blijft staan. Op gezette tijden moet je iets doen waardoor je opvalt. Dit kan door een goede sportprestatie, maar ook door het uitgeven van een clubblad. Hierdoor wordt mogelijk de communicatie verbeterd, hetgeen kan bijdragen aan een goede sfeer, die weer kan leiden tot goede prestaties in en buiten het speelveld. De gedachte dat een 75 jarige vooruitstrevende vereniging geen clubblad (meer) heeft, heeft een aantal mensen bezig gehouden. Na een schuchtere poging van enkele leden vorig jaar hebben wij (de redactie dus) opnieuw het initiatief genomen om een clubblad uit te geven. Het ligt in onze bedoeling om zeker 1x per twee maanden te verschijnen. Behoudens enkele vaste rubrieken, die door de redactieleden zullen worden verzorgd, hebben wij u steun hard nodig. Niet alleen ingezonden stukken zijn welkom maar ook u mondeling commentaar. In ieder geval kunt u er op rekenen dat wij in de tijd heel wat mensen lastig zullen vallen, misschien ook u. Lastig vallen voor informatie of een andere vorm van medewerking. In onze schuld hebben wij dit clubblad maar RKSV Heerlen Nieuws gedoopt. Indien er onder u van mening zijn dat er een flitsender naam bedacht moet worden dan staan wij nu al te popelen op al u reacties op deze. Tot slot spreken wij onze dank uit aan het adres van de sponsors die het mede mogelijk hebben gemaakt de komende uitgaven van het clubblad voor het seizoen 1992/1993 te garanderen: Autobedrijf Wolters BV, Mica Zonwering, Fruithandel Cor Gubbels, Tuincentrum Habets & Zn, Autorijschool Kisters, Verzekeringsmaatschappij Verlaak, Kapsalon Reinders, Harrie en Frans en Pizzeria Rico.

3 Van achter de groene tafel Is het voortdurend dan wel snel nemen van initiatieven niet kenmerkend voor de sport? Is voetbal niet aan te merken als sport Is de voetbalwereld niet een wereld van enkel en alleen mannen? Is het niet aan mannen voorbehouden om voortdurend en snel initiatieven te nemen? Is het niet zo dat vrouwen in de voetbalwereld een ondergeschikte rol vervullen? Wellicht vraagt u zich af waar deze vragen betrekking op hebben? Deze vragen hebben betrekking op het clubblad welke u nu in handen heeft. Neemt u eens de lijst van de namen door van de redactie van dit clubblad. Valt het u dan ook op dat deze lijst de namen bevat van veel dames. Dames die actief zijn in de voetbalwereld, de wereld van de mannen. Als u zich daarnaast realiseert dat dit ook nog dames zijn van eerste elftalspelers moet u verbazing zeker groot zijn. Deze dames, bovendien niet eens officieel lid van onze vereniging, nemen het initiatief om te komen tot een clubblad. Heren dit mag toch niet mogelijk zijn dat u aan de kant blijft staan. Valt het u tevens op dat onze dokter en onze manager eveneens initiatiefnemers zijn om dit clubblad het leven te laten zien? Gebeurt dit omdat zij het damesblok onder controle willen houden of omdat juist zij voor zaken als dit clubblad voor onze vereniging zijn. Wellicht denk u nu: So what, laat ze toch, zij moeten toch zo nodig dat clubblad oprichten. Persoonlijk hoop ik niet dat u zo denkt, immers ik prijs mij gelukkig met het initiatief welke leidt tot dit resultaat Het Clubblad. Maak u zich als man geen zorgen over het bovenstaande, dan neem ik aan dat ook u de integratie van dames in onze voetbalwereld toejuicht. Daarnaast veronderstel ik tevens dat u als man niet jaloers bent dat Hein Smith en Leo Erens door hun activiteiten in onze vereniging omringd wordt door dames en u niet. Mocht dit het geval zijn: zowel genoemde personen als het bestuur zullen u zeker in de gelegenheid stellen om u activiteiten met u te delen c.q. aan u over te dragen zodat u ook omringd bent door dames van onze vereniging. De redactie wenst u veel devotie en kopij toe en u als lid van SV Heerlen veel leesgenot met ons nieuwe clubblad.

4 Meer presteren, minder blesseren Kunt u meer presteren, terwijl er tegelijk minder blessures optreden? Maar liefst 70% van de blessures in de sport kan worden voorkomen door goede preventieve maatregelen. Minder blessures betekenen een grotere continuïteit in de prestaties. Blessures hebben immers hersteltijd nodig, waarin sporters niet beschikbaar zijn of niet volledig mee kunnen draaien. Het voorkomen van blessures dient hoog in het vaandel te staan. Blessures veroorzaken veel ellende bij sporter en team en kosten de samenleving jaarlijks miljoenen. Gelukkig ontstaat bij sporters meer en meer het besef dat hun hobby de nodige zorgvuldigheid ten aanzien van hun lichaam vergt. Trainingsprogramma s worden aangepast. Kleding en schoeisel worden zorgvuldig gekozen en aangevuld met goede beschermende attributen, zoals scheenbeschermers en preventieve bandages. In de komende uitgaven van het clubblad zal ik in een vaste rubriek onder het motto Meer presteren, minder blesseren een aantal artikelen wijden aan blessurepreventie. Warming-up Training en warming-up zijn essentiële onderdelen van de blessurepreventie. Een trainer heeft daarbij een belangrijke taak. Hij moet zorgen dat zijn sporters niet boven hun krachten gaan en hij moet zorgen voor een goede warming-up. Koude spieren zijn kwetsbaarder dan warme spieren. In een koude spier werken verschillende bundels en vezels niet goed samen, zodat er gemakkelijk een scheur optreedt. Warming-up behoort een verplicht onderdeel te zijn van elke training of wedstrijd. Onder warming-up verstaat men het uitvoeren van een aantal oefeningen op een zodanige wijze dat alle lichaamsfuncties, langzaam aan, van hun nivo in rust gebracht worden tot op het nivo waarop de trainings- of wedstrijd arbeid kan plaatsvinden.

5 De goed opgebouwde warming-up wordt gekenmerkt door de volgende onderdelen: Circulatie warming-up Deze bestaat uit het losjes inlopen gedurende circa tien minuten met verschillende lichte bewegingsvormen voor de armen, benen en romp. Hierdoor wordt de functie van het hart, longen, zenuwstelsel en spierapparaat actief op een hoger nivo dan het rust nivo gebracht. Stretch warming-up Deze vindt plaats na de circulatie warming-up en is met name gericht op het op lengte brengen van de spieren. Een spier die goed op lengte gerekt is, heeft minder kans op spierscheuringen. De juiste manier van rekken begint bij een juiste uitgangshouding van de te rekken spieren. Bij het rekken zelf moet men op twee zaken letten. In de eerste plaatst zal bij het op lengte brengen van de spier een licht spanningsgevoel merkbaar worden, dat bij toenemende rekking steeds pijnlijker wordt. Het gaat er nu om, die positie gedurende circa twintig tellen vast te houden, waarbij een licht spanningsgevoel in de spieren merkbaar is. Het is beslist niet de bedoeling om de pijngrens te bereiken. In de tweede plaats mag men niet verend rekken. Bij het verend rekken gebeurt namelijk precies het tegenovergestelde van wat men wil bereiken. De spier die plotseling gerekt wordt, zal zich juist reflexmatig verkorten. Het spanningsgevoel moet circa twintig tellen continu worden volgehouden en het meest effectief is de rekking vijfmaal te herhalen. Bij een correcte rekking moet men dus: - de juiste uitgangshouding innemen - de spier langzaam oprekken tot een lichte spanning merkbaar wordt - deze spanning twintig tellen volhouden, zonder te veren - de rekking vijfmaal herhalen Sport specifieke warming-up De circulatie warming-up en de stretch warming up moeten worden gevolgd door de sport specifieke warming-up. Hierbij moeten voor de tak van sport specifieke bewegingspatronen worden doorgenomen met steeds toenemende intensiteit. In deze fase dient de wedstrijd situatie zoveel mogelijk te worden nagebootst.

6 Een goede oefening is het spelen van partijtjes 2 tegen 2, waarbij het tempo geleidelijk wordt opgevoerd. Tenslotte moet niet worden vergeten, dat het effect van een totale warming-up vrij snel, na zo een tien minuten verdwijnt, zeker in een koude omgeving. Dit heeft uiteraard belangrijke consequenties voor de maximale tijdsduur die tussen warming-up en wedstrijd mag liggen. De totale warming-up dient circa 25 minuten te duren. Warming-up en rekoefeningen horen bij elkaar en zorgen ervoor dat de spieren beter bestand zijn tegen de krachten die er op heersen. Bij sportbeoefening zullen deze krachten uiterste waarden bereiken. Een spier die in goede conditie verkeert zal deze kunnen verdragen. Leo Erens

7 Doordenkertje Een man komt bij de notaris en zegt: Later als ik dood ben, moet u mijn bezit, zijnde zeventien schapen, verdelen onder mijn drie zonen. Mijn oudste zoon krijgt de helft van de schapen. Mijn tweede zoon, krijgt een derde van de schapen en mijn jongste zoon krijgt een negende van de schapen. Toen de man weg was zei de notaris tegen zijn klerk: Hoe ga ik dat nu doen? De klerk antwoordde slim: Ik zal mijn schaap meebrengen, dan hebben we er achttien. De helft van achttien is negen, een derde van achttien is zes en een negende van achttien negen. Plus zes plus twee is zeventien en ik neem mijn schaap weer mee naar huis. Onze dames flitsend van start Het dames team van SV Heerlen is onder de bezielende leiding van Sjeng van Zundert in juli begonnen aan een mooi en sportief avontuur. Wat niemand voor mogelijk hield is toch gerealiseerd. SV Heerlen heeft een dames team en wat voor een. Gesponsord door reclamebureau Antwan (fantastische kleding) werden door vele de eerste schreden gezet op het voetbalveld in schoeisel wat vele alleen maar als cadeau aan hun vriend of echtgenoot hebben gegeven. Na veel spier- en rugpijn en andere pijntjes te danken aan het gevarieerd trainings- en oefenprogramma van de trainer gingen ze van start in de competitie. De eerste wedstrijd werd door domme pech verloren, doch in de tweede wedstrijd werd Haanrade het slachtoffer van onze tot in de top gemotiveerde dames. Na de wedstrijd was er dan ook een echt feest. Aangezien iedereen bij SV Heerlen op zondag van feesten houdt gaan onze dames ervan uit dat er nog veel gefeest zal worden. De redactie wenst de dames en de trainer veel succes en feesten toe.

8 Uitgewrongen John Hameleers Naam: John Hameleers Leeftijd: 34 jaar Hobby: Voetballen/stofferen Speelt in: SV Heerlen 1 Positie: Rechtsback Beste trainer: Wim Vrösch/Harry v. Wijlick Sterke punt: Sliding en conditie Zwakke punt: Koppen Beste wedstrijd: Constant Slechtste wedstrijd: SV Heerlen - RKONS Beste actie: Bal op doellijn weggewerkt Mooiste doelpunt: Op Maasbracht een kopbal Grootste blunder: Terug speelbal Heb bewondering voor: Mijn vrouw Beste speler SV Heerlen: Pascal Stofberg Slechtste speler SV Heerlen: Geen mening, iedereen doet zijn best Minste elftal: Geen mening, ieder elftal speel naar vermogen Gemeenste voetballer: Liesdeck Hekel aan: Harde velden Bang voor: Zwaar ongeluk Favoriete voetballer: Frank Rijkaard Favoriete club: Ajax Favoriete films: First Blood Favoriete eten: Chinees Favoriete TV programma: Eurosport Favoriete radio programma: Hitradio Favoriete voetbalshirt: AC Milaan Favoriete kleding: Spijkergoed Favoriete muziek: Soft soul Ideaal: Kampioen worden met SV Heerlen 1 Grootste wens: Lang en gezond leven Wie nodig je zeker niet uit op je Prins Bernard verjaardag

9 Het zal je maar overkomen Onlangs las ik een brief van een onzer jongere zuiderburen, die gevraagd werd opheldering te geven aan zijn verzekeringsmaatschappij inzake de toedracht van een ongeval dat hem was overkomen. Deze brief heb ik letterlijk overgenomen. Antwerpen, Ref. 4387/ Ongeval te Merksem d.d Mijne heren, In antwoord op u schrijven van 19 maart 1987, waarin u om meer uitleg vraagt aangaande mijn verklaring dat het ongeval gebeurd is door alleen te willen werken. Zoals u weet is mijn beroep metser, zie vakje drie van het ongevallenformulier. Op de dag van het ongeval was ik aan het werk in een gebouw op de vijfde verdieping. Bij het beëindigen van mijn werk lagen er nog ongeveer 250 kg stenen die terug naar beneden moesten. In plaats van deze met de hand via de trap naar beneden te dragen besloot ik van de katrol gebruik te maken met daar aan een ton. De katrol was bevestigd aan de zesde verdieping. Ik maakte het touw eerst vast op de grond en ging dan terug naar boven waar ik de ton vulde met stenen. Daarna ging ik terug naar beneden waar ik voorzichtig het touwlos maakte opdat de lading met 250 kg stenen zachtjes naar beneden zou komen. In het vakje 12 van het ongevallenformulier kunt u lezen dat ik 67 kg weeg. Tot mijn grote verbazing schoot ik dan ineens omhoog. Ik verloor even mijn bezinning en vergat aldus het touw los te laten, onnodig te zeggen dat zeer snel omhoog ging. In de buurt van de derde verdieping kwam ik de ton tegen dit verklaart de hoofdwonde en het gebroken sleutelbeen. Ik schoot nog verder omhoog tot de ton de grond raakte. Door de slag viel de bodem uit de ton en zonder stenen weeg deze maar 25 kg. Ik woog dus 67 kg en dus begon ik aan een snelle afdaling. In de buurt van de derde verdieping kwam ik weer de ton tegen die terug omhoog kwam en dat verklaart de gebroken enkel en de verwondingen aan het onderlichaam. De ontmoeting met de ton heeft wel mijn val gedeeltelijk gebroken en toen ik tenslotte op een hoop stenen terecht kwam brak ik slechts twee wervels. Helaas moet ik u nu zeggen dat, toen ik op de hoop stenen lag en ik mij van de pijn niet meer kon bewegen, ik weer mijn tegenwoordigheid van geest verloor en het touw losliet. De lege ton weegt meer dan het touw en deze kwam dus weer snel naar beneden en viel op mijn benen en zo brak ik die ook. Ik hoop dat ik u hiermede genoeg informatie te hebben verstrekt over de wijze waarop het ongeval zich heeft voorgedaan. Bron: onbekend

10 Zaalvoetbalteam SV Heerlen speelt droomvoetbal Zaterdagavond sporthal Palemig te Heerlen start zaalvoetbalcompetitie met de wedstrijd SV Heerlen Hadow. Voor een uitverkochte sporthal gingen onze spelers, goed geïnstrueerd door vader en zoon Stofberg, van start. Al vlug was het voor iedereen duidelijk dat hier kanjers acteren. Vlugge combinaties, droomvoetbal en wervelende acties hadden al vlug een ruime voorsprong tot gevolg. De einduitslag was 14-0 voor SV Heerlen en een lange feestavond was het gevolg. Doch iedereen bleef met beide voeten op de grond staan en is zich ervan bewust dat er nog een lange en moeilijke weg te gaan is om te promoveren. Doch wij als redactie zijn ervan overtuigd dat de selectie en hun coaches Baas en Pascal dit doel zullen bereiken. Beste sportvrienden Nu is het dan eindelijk zover, na een prachtig initiatief van een paar enthousiaste personen die SV Heerlen een warm hart toedragen, verschijnt na een lange tijd weer een clubblad. Als voorzitter van de afdeling jeugd heb ik mij bereid verklaard om de kopij voor wat betreft de jeugd te verzorgen, dit is een hele klus, die natuurlijk niet allen door mij geklaard kan worden. Daarom wil ik een beroep doen op de gehele afdeling jeugd om mee te denken bij het tot stand komen van een clubblad dat een vereniging als SV Heerlen waardig is. Mijn ideeën gaan uit om een geregelde publicatie te verzorgen van: - wedstrijdverslag, door een willekeurige persoon - verjaardagkalender - voetbalquiz - wedstrijdagenda - wist u dat rubriek - onze bestuurders Eindigen wil ik met een oproep om iedereen te vragen die ideeën en/of suggesties heeft met betrekking tot jeugdzaken voor in het clubblad in te leveren bij jullie leider. Ben Pulcini Voorzitter afdeling jeugd

11 - dit de tweede poging is een clubblad uit te brengen - wij van mening zijn dat dit de laatste keer moet zijn - wij daarbij u hulp hard nodig hebben - wij dan ook rekenen op u medewerking - dit clubblad mede gestalte kreeg door sponsoring - de sponsors SV Heerlen ook op andere wijze steunen - u de namen in dit clubblad onder redactioneel kunt terugvinden - ons 75 jarig bestaan een geweldig feest was - Jetze Christiaanse, Jack Geraedts en Ed Vanderheijden de wapenrok dragen - nu alle leed geleden is - Joop Dacier een nieuwe kapper heeft - dat Jeu en Mien in november 25 jaar getrouwd zijn - de afdeling jeugd een groot te kort aan jeugdleiders heeft - de volgende uitgave van het clubblad rond kerstmis zal zijn - een B speler de eerste rode kaart heeft gekregen - dat u kopij kunt inleveren tot 1 december

Blessureleed. De Liesblessure

Blessureleed. De Liesblessure Frans van Caldenberg Op zondag 12 november 1995 is Frans van Caldenberg door de KNVB onderscheiden vanwege zijn 55 jarig lidmaatschap bij SV Heerlen en zijn 50 jarig lidmaatschap bij de KNVB. De heer Lenting

Nadere informatie

Redactioneel. Zaalvoetbaltoernooi

Redactioneel. Zaalvoetbaltoernooi Redactioneel Voor u ligt dan weer het derde nummer van ons clubblad. Behoudens de vaste rubrieken De activiteitencommissie heeft ons medegedeeld dat de afsluitingsavond van het seizoen niet op 22 mei 1993

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Bij het afscheid van. John Hameleers

Bij het afscheid van. John Hameleers Bij het afscheid van John Hameleers Het seizoen 1993/1994 is ten einde met de bekende resultaten. Wij mogen trots zijn op allen die hieraan hebben meegewerkt. Voor een persoon was dit seizoen een bijzonder

Nadere informatie

- sommige trainers zich als clown gedragen - dit wel zal overgaan na de carnaval - er zelfs sex party s gehouden worden in onze kantine of noemt men

- sommige trainers zich als clown gedragen - dit wel zal overgaan na de carnaval - er zelfs sex party s gehouden worden in onze kantine of noemt men Zoals jullie weten zijn er mensen die de DUIM verdienen. Echter er zijn ook mensen die een VEER verdienen. De activiteiten commissie komt deze eer ten deel. Niet alleen de diverse kaartavonden, mosselavond,

Nadere informatie

ZBSD: bowling, voetbal, hardlopen en???

ZBSD: bowling, voetbal, hardlopen en??? ZBSD: bowling, voetbal, hardlopen en??? De Zeeuws Barabantse Sportvereniging voor Doven (ZBSD) heeft als doel: Het doen beoefenen van sport door doven. Dit doel probeert zij onder meer te bereiken door:

Nadere informatie

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek)

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 'Duim omhoog' 1 foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 2013, Anton de Vries Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

Ik denk eigenlijk dat deze blessure niet slecht is geweest voor mijn carrière

Ik denk eigenlijk dat deze blessure niet slecht is geweest voor mijn carrière In de rubriek vertelt een (oud) prof-voetballer/voetbalster over zijn/haar voorste kruisband blessure. Vanaf het moment dat deze blessure werd opgelopen, de operatie, de revalidatie, de rentree en daarna.

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

B U L L Y. bully@ddhc.nl. W E E K 2 7 2 9 j u n i 2 0 1 5. In deze Bully:

B U L L Y. bully@ddhc.nl. W E E K 2 7 2 9 j u n i 2 0 1 5. In deze Bully: B U L L Y W E E K 2 7 2 9 j u n i 2 0 1 5 In deze Bully: ME8-1 bezoekt de Hockey World League in Brasschaat. Nieuwe jas???? TEAMINDELING INFORMATIE Aanleveren van kopij (maandag vóór 20.00 uur) Wijzigingen

Nadere informatie

K.F.C. SPARTA PETEGEM JEUGD

K.F.C. SPARTA PETEGEM JEUGD K.F.C. SPARTA PETEGEM JEUGD Het is bijna zover. De eerste ploeg kan volgende week kampioen worden. Nog één wedstrijd scheiden ons van een geweldig feest De eerste prijs is binnen.. SUPPORTERS ALLEN OP

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016

WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016 WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016 Warming up! De warming/up heeft als doel de sporter voor te bereiden op de training of op de wedstrijd. De warming-up is daarom

Nadere informatie

Selectie 2014/2015. Morgan van den Berg Keeper 18 juli 1996. Marc Walda Verdediger 18 januari 1996. Emiel lont Verdediger 26 juni 1996

Selectie 2014/2015. Morgan van den Berg Keeper 18 juli 1996. Marc Walda Verdediger 18 januari 1996. Emiel lont Verdediger 26 juni 1996 Nieuwsbrief A2 Trainer Sjouke de trainer van BBC A2, en tevens trainer van het 2e van Zwaagwesteinde, heeft sport hoog in het vaandel staan. Sjouke staat positief in het leven en wil graag het plezier,

Nadere informatie

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR Geef Gods beloften voor jou nooit op! MIRANDA TOLLENAAR Geef nooit op! Tollenaar, Miranda ISBN 978-90-6353-630-5 NUR 713 Boekverzorging: Studio Vrolijk, Margreet Kattouw De bijbelteksten in deze uitgave

Nadere informatie

Nieuwjaarsrede 2011. Dames en heren, sponsors, sportvrienden, van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van de BVV Barendrecht.

Nieuwjaarsrede 2011. Dames en heren, sponsors, sportvrienden, van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van de BVV Barendrecht. Nieuwjaarsrede 2011 Dames en heren, sponsors, sportvrienden, van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van de BVV Barendrecht. Wederom is een zeer bewogen jaar voorbij gevlogen. Een jaar met vele hoogtepunten

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: blessures

gedragsregel in verhaal: blessures gedragsregel in verhaal: blessures Hallo allemaal! zegt Henk Haai terwijl hij de zaal binnenwandelt voor de volgende bijeenkomst. Hallo trainer! antwoordt iedereen. Henk Haai kijkt de zaal rond en ziet

Nadere informatie

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN De liesblessure Wat is het? Pijn in de lies wordt vaak een liesblessure genoemd. Automatisch denkt men dan vaak aan een blessure van de aanvoerende beenspieren (adductoren),

Nadere informatie

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl.

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl. Van de redactie Het is nu alweer een jaar geleden dat we zijn begonnen met deze nieuwsbrief. Er is in het afgelopen sportseizoen veel gebeurt. Veel nieuwe banden, slips en ook natuurlijk niet te vergeten

Nadere informatie

24 e jaargang Maart 2011 IS HET MAANDBLAD VAN

24 e jaargang Maart 2011 IS HET MAANDBLAD VAN 24 e jaargang Maart 2011 IS HET MAANDBLAD VAN Tafeltennisvereniging Buytenrode Speeladres Gymzaal César Franckrode 60a Giro rekening Giro 4097117 t.n.v. A.C. André of M. Tichelaar Samenstelling bestuur

Nadere informatie

Nieuwe trainers Sporting Heerlen. Hub Essers overleden. Fernando Ricksen eregast bij Sporting Heerlen - ZSV

Nieuwe trainers Sporting Heerlen. Hub Essers overleden. Fernando Ricksen eregast bij Sporting Heerlen - ZSV Nieuwe trainers Sporting Heerlen Sporting Heerlen heeft de technische staf voor het seizoen 2015/2016 compleet. Als trainer voor Sporting Heerlen 2 is Martè Streng aangesteld en als leider Wiel Ruminski.

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Van het bestuur: Begin van het seizoen: Augustus 2015.

In deze nieuwsbrief: Van het bestuur: Begin van het seizoen: Augustus 2015. Augustus 2015. In deze nieuwsbrief: Van het bestuur. Begin van het seizoen. Trainingstijden dit seizoen. Twee keer trainen. Gezocht: Website beheerder.!!!!! Kleding perikelen.(nieuwe pasavond op 2 en 3

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

Preventietips voor sportblessures

Preventietips voor sportblessures .Stef Verheyden Kinesitherapie Preventietips voor sportblessures Groepspraktijk De Brug Waarom blessurepreventie? Sportbeoefening en sportblessures, jammer genoeg gaan ze al te vaak samen. Vroeg of laat

Nadere informatie

V.S.V. Velserbroek D Selectie

V.S.V. Velserbroek D Selectie Seizoen 2014 2015 V.S.V. Velserbroek D Selectie Beste spelers van V.S.V. Velserbroek, Komend seizoen zal de D1 spelen in de hoofdklasse. Door een prachtig resultaat van de oude D1 spelen we komend seizoen

Nadere informatie

JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL. in makkelijke taal

JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL. in makkelijke taal JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL in makkelijke taal Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord Ik heb geen diploma s. Alles wat ik weet, heb ik in het echte leven geleerd. Ik was twaalf jaar toen

Nadere informatie

KNVB en Continental Warm Up programma. SDVBarneveld, 14 maart 2016

KNVB en Continental Warm Up programma. SDVBarneveld, 14 maart 2016 KNVB en Continental Warm Up programma SDVBarneveld, 14 maart 2016 Programma SDV Barneveld dd 14 maart 2016 19.30-19.45 uur Opening door SDVB (Pieter Jansen) 19.45-20.05 uur Hoe verzorg ik nu de W-up? 20.05-20.15

Nadere informatie

Voorwoord van de voorzitter

Voorwoord van de voorzitter Training en Competitieboekje Jeugd 1 Inhoudsopgave Voorwoord van de voorzitter... 3 Trainingen... 4 Competitie... 5 Huisregels competitie... 5 Begeleiding... 5 Verzetten van wedstrijden... 6 Zaalop- en

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar.

Hoeveel jaar ben je al lid van RWB? 14 jaar. Het seizoen zit er bijna op, het eerste speelt nog in de nacompetitie voor promotie, de jeugdtoernooien gaan beginnen en we hebben nog twee evenementen te goed om dit voetbalseizoen af te sluiten. Als

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014

HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014 HANDLEIDING JEUGDLEIDERS v.v. GEEL-WIT SEIZOEN 2013-2014 Beste Jeugdleiders, Binnen elke vereniging heb je vrijwilligers nodig die de vereniging draaiende houden. Zonder vrijwilligers heeft een vereniging

Nadere informatie

DEZE VUIST OP DEZE VUIST DEZE VUIST OP DEZE VUIST EN ZO KLIMT C6 NAAR BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOVEN

DEZE VUIST OP DEZE VUIST DEZE VUIST OP DEZE VUIST EN ZO KLIMT C6 NAAR BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOVEN DHC C5 - Wilhelmus C6 2-4 Heeee DHC hoor eens naar het lied van Wilhelmus C6, DEZE VUIST OP DEZE VUIST DEZE VUIST OP DEZE VUIST EN ZO KLIMT C6 NAAR BOOOOOOOOOOOOVEN. Ja en dat is letterlijk en figuurlijk,

Nadere informatie

Werkstuk bewegingsonderwijs

Werkstuk bewegingsonderwijs Werkstuk bewegingsonderwijs Taekwon-Do 26-6-2010 Door: Edwin Wanner Klas: V5B Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave.. Pagina 2 1. Plan van aanpak.. Pagina 3 2. Logboek.. Pagina 4 3. Vragen van het interview..

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren

Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren Nieuwsbrief 4 - April 2015 In dit nummer: Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren Commissieleden gezocht! Veranderingen rondom training Baanbezetting Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) Verslag

Nadere informatie

ONZE CLUB HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL. Samen

ONZE CLUB HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL. Samen ONZE CLUB Samen HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL VOORWOORD Philippe van Esch SAMEN NOG BETER WORDEN Helmond Sport wil een open club zijn, waar je makkelijk binnen kunt stappen.

Nadere informatie

9-2-2012. Nederland fietsland. Marleen de Koning, sportarts in opleiding Blessurepreventie en -behandeling. Werkzaam op SGA Laurentius Roermond

9-2-2012. Nederland fietsland. Marleen de Koning, sportarts in opleiding Blessurepreventie en -behandeling. Werkzaam op SGA Laurentius Roermond Even voorstellen voorstellen Wielersymposium Marleen de Koning, sportarts in opleiding Blessurepreventie en -behandeling Werkzaam op SGA Laurentius Roermond Posterholt 7 februari 2011 Indeling Inleiding

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in.

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in. Oosterkerk, Zondag 27 januari 2013, Kinderdienst Het verhaal van de verloren zoon (Lucas 15:11-32) door de ogen van het varken Meditatie in woord en beeld ds.wim Hortensius Roodborstje tikt tegen 't raam,

Nadere informatie

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Maar wat is nou een goede voorbereiding op een nieuw skeelerseizoen? Op www.skatepodium.com geeft

Nadere informatie

Sint Maarten spel Klas 1

Sint Maarten spel Klas 1 Sint Maarten spel Klas 1 Muziek instrumentaal Vier vrouwen staan bij de poort te wachten Vrouw 1 Vrouw 2 op om Vrouw 1 Het begint al donker te worden, ik begrijp niet waar ze blijven. Straks wordt de poort

Nadere informatie

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen SPREEKBEURT HANDBAL door Casper Houtepen Mijn onderwerp voor de spreekbeurt is handbal. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het zelf doe en ik het een leuke sport vind. Misschien willen door mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Hoelang ben je al lid van RWB? Dit is mijn 10 e jaar

Hoelang ben je al lid van RWB? Dit is mijn 10 e jaar Vandaag hebben we alweer ons voorlaatste interview van dit seizoen. Alex is weer terug uit Zweden en er is gelukkig geen koffietafel bij Zus, zodat we weer op onze eigen stek het interview kunnen houden.

Nadere informatie

RKVVM. Nieuwsbrief #01/14. Op weg naar RKVVM 2.0

RKVVM. Nieuwsbrief #01/14. Op weg naar RKVVM 2.0 www.rkvvm.nl RKVVM Nieuwsbrief #01/14 In deze editie RKVVM 2.0 Kort Nieuws AED-cursus in de kantine Van vrijwilligers voor vrijwilligers Vader en zoon in de picture! Uit de oude doos Op weg naar RKVVM

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Visie. Waterpolo Z & PC Nunspeet

Visie. Waterpolo Z & PC Nunspeet Visie Waterpolo Z & PC Nunspeet Inhoud Inleiding...3 De Waterpolo Commissie...3 Trainers en Coaches...4 Missie en Visie...5 Scheidsrechters en W officials...5,6 Trainingen en Teams...6,7,8 Inleiding De

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

K & K. Voor een andere kijk op USV-ers. Deel 75: Roel Kooiker

K & K. Voor een andere kijk op USV-ers. Deel 75: Roel Kooiker K & K Deel 75: Roel Kooiker Van verschillende kanten werden we al aangesproken of K&K al gauw weer eens in de USV er te vinden zou zijn. Door geboorte van een kleine K, studie, drukte op het werk etc..

Nadere informatie

Inleiding. Hartelijk welkom op sportpark de Krom in Katwijk bij het ZILVEREN TRAWLER-toernooi 2014.

Inleiding. Hartelijk welkom op sportpark de Krom in Katwijk bij het ZILVEREN TRAWLER-toernooi 2014. Inleiding. Hartelijk welkom op sportpark de Krom in Katwijk bij het ZILVEREN TRAWLER-toernooi 2014. Dit jaar wordt het Zilveren Trawler toernooi in Katwijk gehouden en niet in IJmuiden. vv Katwijk en IJ.V.V.

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Alpha-deuren/HVH Gemini. 14 januari 2012. Mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor:

Alpha-deuren/HVH Gemini. 14 januari 2012. Mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor: Alpha-deuren/HVH Gemini 14 januari 2012 Mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor: Kijk ook eens op: www.hvhouten.nl Welkom! Het is mijn beurt om een stukje te schrijven in het programmaboekje van HVH voor

Nadere informatie

Evenbeeld van God blok A - nivo 2 - avond 1

Evenbeeld van God blok A - nivo 2 - avond 1 Evenbeeld van God blok A - nivo 2 - avond 1 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Geschapen naar Gods Beeld - woordweb 19.25 Bespreken Genesis 1: 26-28 / psalm 8 19.35 Ik ben Gods Beeld dus..

Nadere informatie

Koningin Beatrixschool

Koningin Beatrixschool Nieuwsbrief 38 3-7-2015 Koningin Beatrixschool De Vissersingel 1, 7942EA Meppel www.beatrixschoolmeppel.nl T: 0522-251716 Geachte ouder(s) verzorger(s) Wat een mooi jaar hebben we achter de rug! In deze

Nadere informatie

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!!

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal, het is weer tijd voor een nieuwsbrief! We zitten alweer in maart en zijn we in de tweede periode van dit seizoen

Nadere informatie

En dit alles met als hoofddoel: het verbeteren van de prestaties op het veld en een zo hoog mogelijke eindklassering op de ranglijst die seizoen!

En dit alles met als hoofddoel: het verbeteren van de prestaties op het veld en een zo hoog mogelijke eindklassering op de ranglijst die seizoen! Wat is TopFitTest? TopFitTest is een test- en adviesbureau dat gespecialiseerd is in het afnemen van sportspecifieke testen. Aan de hand van de testen kan optimaal advies worden gegeven om jou door middel

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Nu op healthandfitness.nl

Nu op healthandfitness.nl BINNENKORT UW NIEUWE WEBSITE? : Nu op healthandfitness.nl Gezonde recepten In elke editie staan er lekkere en gezonde recepten in ons magazine. Maar wist je dat alle recepten ook on-line staan. Heb je

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken (EHBSO) Blessure preventie

Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken (EHBSO) Blessure preventie Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken (EHBSO) & Blessure preventie Wie zijn wij? Wij zijn Procare fysiotherapie met praktijkruimtes in Gorinchem, Vuren en Herwijnen. Onze praktijken bieden naast diverse specialisaties

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951.

10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 10. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. 5. Bijbel, Lucas 15. Vertaling L. ten Kate. Vertaling NBG/BBG, Haarlem/Brussel 1951. Lucas 15 Vertaling L. ten Kate

Nadere informatie

Dubbelspel. Alan Durant

Dubbelspel. Alan Durant Dubbelspel Dubbelspel maakt deel uit van de Schaduw-reeks van Lezen voor Iedereen/Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. De Schaduw-reeks is een serie spannende verhalen voor jongeren. Lezen voor Iedereen/Uitgeverij

Nadere informatie

TRAININGSPLAN CONDITIE

TRAININGSPLAN CONDITIE TRAININGSPLAN CONDITIE Conditie opbouw Lichamelijke inspanning heeft een gunstig effect op de lichaamsconditie. Een beetje extra bewegen kan ervoor zorgen dat men de conditie opbouwt en dat het lichaam

Nadere informatie

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14 Technisch plan E-F pupillen Circuit Willem Sinnige & Jelle Broerse Coordinatoren overige D/E/F Pupillen WV-HEDW Seizoen '13/'14 TECHNISCH PLAN E-F CIRCUIT 1 Doel: Door kennis te delen met andere trainers,

Nadere informatie

Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor

Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor Het nieuwe bestuur stelt zich graag even voor Bestuur Born Atletiek Totaal Even voorstellen, Beste atleten en ouders, wellicht heeft u er nooit zo bij stil gestaan maar achter de schermen is de Stichting

Nadere informatie

Van de Redactie. Beste leden, De Peelshot is weer terug van weggeweest! Wat meer over de geschiedenis vind je verder op.

Van de Redactie. Beste leden, De Peelshot is weer terug van weggeweest! Wat meer over de geschiedenis vind je verder op. In deze editie Van de redactie blz. 3 De geschiedenis van de Peelshot blz. 4 Oud speler gaat internationaal blz. 5 Wat te doen met een assist van Quincy? blz. 6 Kleurplaat blz. 7 Interview met Blaise Fouarge

Nadere informatie

Evidence Based Blessurepreventie in de Sport

Evidence Based Blessurepreventie in de Sport Evidence Based Blessurepreventie in de Sport Maarten Barendrecht Sportfysiotherapeut, medische begeleiding Hellas docent MOS, MSPT bij Avans+ Nederlands Instituut voor Sportblessurepreventie Overzicht

Nadere informatie

Deel 61 Peter Boeve. Bijnaam: Bij Ajax had ik vroeger de bijnaam de Pijl.

Deel 61 Peter Boeve. Bijnaam: Bij Ajax had ik vroeger de bijnaam de Pijl. Deel 61 Peter Boeve Dit seizoen beginnen we zoals we vorig seizoen zijn geëindigd, namelijk met een prominent. Evenals Gerrie Muhren hebben we ook Peter Boeve tijdens de laatste trekking van de superverloting

Nadere informatie

Blessurepreventie. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen van klachten of banale letsels om erger te voorkomen

Blessurepreventie. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen van klachten of banale letsels om erger te voorkomen Blessurepreventie Blessurepreventie bestaat uit drie luiken: Primaire preventie is gericht op het voorkomen van nieuwe letsels. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen

Nadere informatie

Beste speler, Beste ouders,

Beste speler, Beste ouders, Beste speler, Beste ouders, Een voetbalseizoen stopt als het volgende begint Volgende maand gaat het seizoen 2015 2016 van start. Na een toch wel verdiende zomerrust kregen onze batterijen ruim de kans

Nadere informatie

Verslagen partijen 2 e ronde

Verslagen partijen 2 e ronde Verslagen partijen 2 e ronde Geschreven door Dewi van den Bos Het Roode Hert en de rest van het bestuur van het toernooi kunnen niet aansprakelijk gesteld worden. 13 april 2012, 6 e en laatste speelavond

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca.

NIEUWSBRIEF. Woord van de voorzitter. Nieuwe teamindelingen & trainingstijden. In dit nummer: mei 2013 editie 7 2013-2014. staan vanaf. ca. NIEUWSBRIEF In dit nummer: mei 201 editie 7 Woord van de voorzitter 1 Marianne Jansen 2 Woord van de voorzitter Joost Wissink Oproep: oude nieuwsbrieven Bill s Bar Beach Volleybal Toernooi Opfriscursus

Nadere informatie

Voormeting kandidaat

Voormeting kandidaat K1 Voormeting kandidaat Beste kandidaat, Het CBR is aan het onderzoeken of het nieuwe faalangstexamen voldoet aan de verwachtingen en aan de eisen van de minister van Verkeer en Waterstaat. Dit onderzoek

Nadere informatie

Seizoen 2012-2013 THEMA TRAININGSOPBOUW

Seizoen 2012-2013 THEMA TRAININGSOPBOUW Seizoen 2012-2013 THEMA TRAININGSOPBOUW Training geven Zo wordt naar ons gekeken: De kenner De overdrachtskunstenaar De pedagoog De vertrouwensman De vader-moeder figuur De normbepaler De analist Het voorbeeld!!

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF No 2 November 2012

NIEUWSBRIEF No 2 November 2012 NIEUWSBRIEF No 2 November 2012! SAMENWERKINGSCLUSTER SCKlarenbeek VVVoorst SV Wilp SV Cupa t.b.v. meidenvoetbal SC Klarenbeek, VV Voorst, SV Cupa en SV Wilp zetten zich in om het meidenen meisjesvoetbal

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Er worden binnen de vereniging zoals u weet een vijftal sporten aangeboden:

Er worden binnen de vereniging zoals u weet een vijftal sporten aangeboden: Beste leden, Let s Go gaat het nieuwe schooljaar weer van start! En dit nog steeds met dezelfde sporten! Er worden binnen de vereniging zoals u weet een vijftal sporten aangeboden: Volleybal; Judo; Tafeltennis;

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

C OEFENSTOF C-JUNIOREN

C OEFENSTOF C-JUNIOREN C OEFENSTOF C-JUNIOREN C-JUNIOREN TECHNISCH WERKPLAN VOOR C-JUNIOREN De kenmerken van C-junioren De leeftijdsgroep van de C junioren (12 tot 14 jarigen) laat hele grote verschillen zien. In deze leeftijdscategorie

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-killer 320 Workout. Deze training,

Nadere informatie

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ALGEMENE GEDRAGSREGELS Respecteer de regels van het voetbal en de beslissingen van de scheidsrechter of zijn assistent Trek nooit de integriteit van

Nadere informatie

WAT VINDEN DE BEZOEKERS VAN FUTSALTV VAN HET ZAALVOETBAL IN NEDERLAND?

WAT VINDEN DE BEZOEKERS VAN FUTSALTV VAN HET ZAALVOETBAL IN NEDERLAND? WAT VINDEN DE BEZOEKERS VAN FUTSALTV VAN HET ZAALVOETBAL IN NEDERLAND? Het is al enige tijd geleden dat Nederland meedeed aan een EK/WK zaalvoetbal. Tijdens de kwalificatie dit jaar in Rotterdam was Nederland

Nadere informatie

SV Heerlen/IDB C1 najaarskampioen

SV Heerlen/IDB C1 najaarskampioen SV Heerlen/IDB C1 najaarskampioen SV Heerlen/IDB C1 heeft zaterdag 26 november 2011 het kampioenschap in de najaarscompetitie 2011/2012 weten te veroveren. Voor de wedstrijd was het voor beide teams duidelijk

Nadere informatie

Dominique Filion s prestatiemix

Dominique Filion s prestatiemix Dominique Filion s prestatiemix Dominique over de 7 factoren die haar prestaties beïnvloeden Geschreven door Marlon van Wissen en Dominique Filion Er zijn 7 factoren die de prestaties van een ruiter beïnvloeden

Nadere informatie

Interview met DJ Kit T

Interview met DJ Kit T Interview met DJ Kit T Ik denk dat heel veel mensen nieuwsgierig zijn naar wie Kit-T nu precies is. Kun je ons wat over jezelf vertellen? Mijn naam is Kitty Nendels, geboren in Kerkdriel en opgegroeid

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Schoolkrant. Maart 2015. WaLL of. Fame

Schoolkrant. Maart 2015. WaLL of. Fame Schoolkrant. Nr.1 Maart 2015 WaLL of Fame 2 Inhoudsopgave Wie zijn wij?! Interview met Dhr. de Lange P.8 Wall of fame P.12 Life hacks P.13 Quotes P.14 Agenda P.15 Info P.16 Strip @ school 3 Project van

Nadere informatie

Initiatieprotocol. Orca Bilzen

Initiatieprotocol. Orca Bilzen Orca Bilzen Onderwaterhockey Een vreemde benaming voor een zogezegd vreemde sport. Maar niets is minder waar. Onderwaterhockey is de ultieme verzameling van conditie, tactiek en vooral fun. En dat allemaal

Nadere informatie

Meppeler Minidivisie 4:4 voor echte topvoetballers!

Meppeler Minidivisie 4:4 voor echte topvoetballers! Meppeler Minidivisie 4:4 voor echte topvoetballers! Tegenwoordig kunnen kinderen al op vroege leeftijd lid worden van een voetbalvereniging. Bij FC Meppel, Alcides en MSC is het mogelijk om vanaf 4 jaar

Nadere informatie

De Hoef Tennisvereniging Maart 2014

De Hoef Tennisvereniging Maart 2014 De Hoef Tennisvereniging Maart 2014 Zicht op bestuurszaken maart 2014 De lente is weer begonnen en we kunnen genieten van heerlijk voorjaarsweer. Voor veel tennissers reden genoeg om het racket weer uit

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt 1 DIËTEN IS TRAINEN Hongersnood! OM DIK TE WORDEN Als je gaat diëten denkt je lichaam dat het zich moet beschermen tegen een hongersnood. Je lichaam

Nadere informatie