Het ondersteuningsprofiel van de Bouwsteen. Door: Irene Borst, Peter Helmantel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het ondersteuningsprofiel van de Bouwsteen. Door: Irene Borst, Peter Helmantel"

Transcriptie

1 Het ondersteuningsprofiel van de Bouwsteen. Door: Irene Borst, Peter Helmantel Datum: Aantal leerlingen: 240. Aantal groepen: 16. Aantal leerkrachten: 25 Korte toelichting bij het profiel. In dit ondersteuningsprofiel vindt u informatie over de mogelijkheden, grenzen en ambities van onze school in het bieden van onderwijs aan kinderen met specifieke onderwijs- en ondersteuningsbehoeftes. In dit profiel beschrijft onze school per probleemcategorie wat de grenzen en mogelijkheden zijn, wat in het algemeen onze afwegingen zullen zijn en welke randvoorwaarden voor ons belangrijk zijn. 1 Gezien de ontwikkelingen van Passend onderwijs van SWV 28-18, Aan den IJssel, zal mogelijk een andere populatie leerlingen de Bouwsteen gaan bezoeken. De meeste kinderen blijven zoveel mogelijk thuisnabij onderwijs ontvangen. De kinderen die de Bouwsteenlesplaats als arrangement toegewezen krijgen zullen een orthopedagogische en/of een orthodidactische hulpvraag hebben. Het Bouwsteenpersoneel zal zich nog meer professionaliseren zodat zij een antwoord kunnen geven op de onderwijsbehoeften van deze leerlingen. Daarnaast krijgt de Bouwsteen als expertisecentrum een prominente rol binnen het nieuwe samenwerkingsverband. De Bouwsteen biedt onderwijs aan kinderen van 4 tot 13 jaar die vanwege leerproblemen en sociaal-emotionele problemen niet in staat zijn het reguliere basisonderwijs te volgen. Deze kinderen hebben behoefte aan individualisering van het onderwijs. Naast de specialistische hulp die geboden kan worden bij de verschillende schoolvakken, willen wij de kinderen vooral helpen hun eigen mogelijkheden en kwaliteiten te ontwikkelen. In het onderwijs ligt het accent op wat je kunt. Vergroting van het zelfvertrouwen krijgt veel aandacht. Er zitten een kleine 240 leerlingen op de Bouwsteen, verdeeld over 16 groepen. Gemiddeld tellen de groepen 15 leerlingen. Procesbeschrijving Al jaren is een projectwerkgroep Passend onderwijs actief op de Bouwsteen. Binnen deze groep participeren geen leerkrachten. Het Passend onderwijs is wel een aantal maal geïntroduceerd binnen het gehele team. Het SWV IJssel en Lek heeft in februari 2013 een kennismiddag Passend onderwijs georganiseerd. Veel Bouwsteenleerkrachten hebben deze bijeenkomst bezocht.

2 Op 21 februari 2013 zijn de leerkrachten op de hoogte gebracht van het schoolondersteuningsprofiel. Na afloop van de studiemiddag hebben de leerkrachten de vragenlijsten ingevuld. Op is er een studiemiddag geweest met Peter Helmantel van O&A en het volledige team. De projectwerkgroep heeft de vragen en ingevulde flappen uitgewerkt, april - mei De studiedag van 24 juni 2013 is voorbereid door de projectgroep (MT IB) Peter Helmantel, Elly Leussink Peter Helmantel heeft het ochtend-programma gepresenteerd. 2 Visie op onderwijs, visie aan kinderen met speciale onderwijs- en ondersteuningsbehoeftes Ieder steentje wordt een kei (Met vertrouwen samen aan de toekomst bouwen ) Op de Bouwsteen geven we onderwijs aan kinderen die vanwege leer- en sociaal-emotionele problemen buiten de zorg van het reguliere basisonderwijs vallen. Naast het onderwijs ondersteunen, begeleiden en adviseren wij ook basisscholen in het onderwijs aan kinderen die extra zorg nodig hebben. Met ons onderwijs willen wij bereiken dat het kind (weer) voldoende vertrouwen krijgt in zijn eigen mogelijkheden en dat het deze leert benutten. Daarnaast leren we het kind (basis)vaardigheden die helpen om straks zelfstandig een weg te vinden in onze maatschappij. Lezen en rekenen zijn vaardigheden die het nodig heeft, maar ook sociale vaardigheden en het goed om kunnen gaan met informatie horen daarbij. Het aanleren van deze vaardigheden gaat bij onze kinderen niet vanzelf. Zij hebben daar speciale hulp bij nodig. Visie De visie van De Bouwsteen luidt als volgt: Wij streven ernaar dat onze school aansluit bij de veranderende onderwijsbehoefte van het kind. Om dit te bereiken moeten wij actuele kennis hebben om de huidige leerlingen te leren leerstof te verwerken en toe te passen. Met heldere en eigen keuzes kan onze school zich duidelijk profileren ten opzichte van elkaar en naar de omgeving. De Bouwsteen kiest in dit verband voor onderwijs op basis van het ontwikkelingsperspectief van een kind. Ons onderwijs wordt geborgd, waarbij continuïteit, verdieping, ontwikkeling, kwaliteitsverhoging en verhoging van het leerrendement een centrale rol spelen.

3 Vanuit de bovengenoemde visie zijn de volgende kernwaarden vastgesteld. Respect voor anderen en de wereld om ons heen. Leren, spelen en werken vanuit eerder genoemde waarden en normen. Sfeer, warmte en veiligheid voor kinderen, personeel en ouders. Gerichtheid op de ontwikkeling van kwaliteit en talenten van kinderen en personeel. Behalen van een optimaal leerrendement. Collegialiteit is de basis voor ons handelen. Saamhorigheid en vertrouwen geven. Openheid en transparantie. Inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Actief gebruikmaken van de nieuwe media en bewustwording hiervan. Daarnaast zijn er een aantal uitgangspunten die specifiek voor de Bouwsteen gelden: 1. Op de Bouwsteen onderkennen en benutten wij de mogelijkheden van elk kind, sluiten wij aan bij de individuele kwaliteiten en stimuleren en bevorderen wij de verdere ontwikkeling. 2. Op de Bouwsteen is sprake van een schoolomgeving die veilig, respectvol, ondersteunend en uitdagend is zodat elk kind zich optimaal kan ontwikkelen. 3. Op de Bouwsteen werken wij handelingsgericht. 4. Op de Bouwsteen stimuleren wij kinderen tot het aangaan en verder uitbouwen van sociale contacten. 5. Op de Bouwsteen zien wij een goede en transparante samenwerking met ouders voorwaardelijk en noodzakelijk als basis voor een optimale ontwikkeling van het kind. 6. Op de Bouwsteen benutten wij (multidisciplinair) elkaars expertise en vaardigheden om onszelf verder te ontwikkelen en te ontplooien. 7. Op de Bouwsteen gaan wij, vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid, respectvol en begripvol met elkaar om. 8. Op de Bouwsteen zien wij de ontwikkeling van kwaliteit en professionaliteit van personeel als een voortdurend punt van aandacht. Opleidingen en cursussen zijn voorwaardelijk om de kwaliteit van ons onderwijs te blijven verbeteren. 9. Op de Bouwsteen is sprake van een positief school- en leerklimaat bestaande uit een goede afstemming en wisselwerking tussen samenwerkend en individueel leren. 3 Bouwsteenaanpak volgens medewerkers( d.d ): Positieve aanpak Samen op een positieve wijze een passend, heldere aanpak ontwikkelen in een voor ieder veilige omgeving Samen sterk: Kind-ouders-school: Daar kunnen we sterker in worden Kinderen betrekken in dit proces Meer tijd en aandacht voor SEO-aanpak waardoor hogere didactische opbrengsten Competentie en welzijn van de leerlingen: Kleine, haalbare, concrete doelen Aandacht voor: Leerrendement. Valkuil: te zware focus op welbevinden en SEO; te weinig op opbrengsten.

4 Bouwsteenaanpak volgens de kinderen : Aandacht Hulp Veiligheid Zelfvertrouwen Vrienden leren maken Niet langer een uitzondering Schoolorganisatie. De 240 leerlingen zijn verdeeld over 16 groepen, 5 onder-middenbouw- ; 9 bovenbouw- 4 Leerweg- en 5 Praktijkstroomgroepen. Om het bovenstaande te bereiken is er afwisseling in organisatievorm. Er wordt gewerkt met een vaste dagindeling. De leerlingen werken in hun eigen stamgroep. De leerkrachten bieden de lesstof aan op een inspirerende en uitdagende wijze. De lessen worden goed voorbereid en er is mogelijkheid tot het bieden van extra instructie. 4 Interne zorgstructuur: Alle leerlingen krijgen het Bouwsteen-basisarrangement, beschreven in hun ontwikkelingsperspectief. Alle leerkrachten beschikken over de Master SEN of een vergelijkbare post HBO opleiding. Nieuwe leerkrachten gaan deze opleiding na een jaar praktijkervaring volgen. Daarnaast kunnen kinderen extra ondersteuning ontvangen van hun leerkracht, zoals WOEF, Ralfi, Connect, Kurzweil. De intensieve ondersteuning bestaat uit begeleiding buiten de groep zoals; logopedie, kinderoefentherapie, MRT, vriendentraining, Toch Nog Leren Lezen, dyslexiebehandeling op school (o.a 1 2learn) en extern vanuit b.v.de Leeskliniek. De leerkrachten krijgen ondersteuning vanuit het Onderwijs-Begeleidingsteam. Per 4 weken worden de specifieke onderwijs- en ondersteuningsbehoeften besproken van leerlingen die ter bespreking worden ingebracht door de leerkracht. Bij deze bespreking zijn aanwezig: de leerkracht, intern begeleider, schoolmaatschappelijk werkende, orthopedagoog en de adjunct directeur die de leerling-zaken behartigt voor de Bouwsteen en vanuit de Commissie Leerlingenzorg van WSNS. Volgend schooljaar gaan ouders deelnemen aan dit overleg bij specifieke onderwijsgerichte vragen. Tweemaal per jaar bespreken de intern begeleiders en leerkrachten alle leerlingen uit hun groep in een groepsplanbespreking en een O.P.P.bespreking (ontwikkelingsperspectief plan). Het O.P.P. wordt geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. Bij deze besprekingen kunnen ouders aanwezig zijn. In de toekomst worden leerlingen betrokken bij bespreking van hun OPP. Er zijn 38 leerlingen met een dyslexieverklaring. Er is 1 leerling met een dyscalculieverklaring Er zijn 4 leerlingen met een rugzak: 1 Cl. II :1 CL. III; 2 CL. IV.

5 Uitstroomgegevens Bouwsteen april 2013: -Aantal verwachte uitstromers: 62 leerlingen -Aantal leerlingen dat korter dan twee jaar op de Bouwsteen zat: 10 leerlingen -Aantal leerlingen dat korter dan 4 jaar in Nederland woont: 1 leerling -Aantal leerlingen dat uitstroomt naar Praktijkonderwijs: 31 -Aantal leerlingen dat uitstroomt naar VMBO Basisberoepsgerichte leerweg met LWOO: 22 -Aantal leerlingen dat uitstroomt naar VMBO Basisberoepsgerichte leerweg zonder LWOO: 3 -Aantal leerlingen dat uitstroomt naar VMBO kaderberoeps met LWOO: 3 -Aantal leerlingen gemengde en of theoretische leerweg zonder LWOO: 1 -Gemiddelde intelligentie van alle schoolverlaters: 80 -Er is 1 leerling aangemeld voor Cl. IV onderwijs. -1 leerling (met rugzak CL. IV) wordt teruggeplaatst naar het reguliere basisonderwijs. 5 In het schooljaar worden ongeveer 220 leerlingen verwacht. De 220 leerlingen worden verdeeld over 14 groepen, 6 onder-middenbouw- ; bovenbouw- 3 Leerweg- en 5 Praktijkstroomgroepen. Externe zorgstructuur: Nu zijn er contacten met PCL en indicatiecommissie. Regelmatig zijn er besprekingen met Herstart op de Rails, MKD, Clusteronderwijs, dyslexiebehandelaars, GGZ. Daarnaast zijn ook overleggen met jeugdarts/jeugdverpleegkundige, CJG, Jeugdzorg. Vanaf volgend schooljaar zullen schoolondersteuningsteamvergaderingen georganiseerd worden. Dit zijn besprekingen waaraan naast de schoolmedewerkers, ook ouders en CJG betrokken worden en aanwezig zijn. Per casus zal bekeken worden welke externen uitgenodigd worden. Deze besprekingen worden voorgesproken door de orthopedagoog-onderwijsondersteuner en de ouders. Bij deze bespreking staat handelinggericht integraal arrangeren centraal. Op zal de transitie Jeugdzorg een feit zijn. Onderwijs en zorg voor jeugd gaan samenwerken, zoals op dit moment al meer en meer gebeurt. Algemene randvoorwaarden Heldere organisatie Overzichtelijk lesrooster Samenwerken stimuleren Uitdagende en opgeruimde leeromgeving Voldoende materialen en leermiddelen Voorspelbaar leerkrachtgedrag Mede afhankelijk van financiële mogelijkheden Voor ouders toegankelijk zijn

6 1. Kinderen met leer- en ontwikkelingsproblemen Leerlingen met een leerachterstand en/of een laag intellectueel niveau (vanaf IQ > 60) kunnen we in veel gevallen een aanpak bieden, al dan niet met behulp van extra en intensieve ondersteuning. In een aantal gevallen, als problemen ernstig of meervoudig zijn, zullen we hiervoor geen mogelijkheden zien. Onze grens ligt daar, waar kinderen meer gebaat zijn bij onderwijs in het speciaal onderwijs. Dit betreft kinderen waarbij het Bouwsteen-basisarrangement met extra ondersteuning of intensieve ondersteuning niet voldoet vanwege een combinatie van leerproblematiek en clusterproblematiek. Voor deze kinderen is een groep van 15 leerlingen al te groot. 6 De Bouwsteen zal zich blijven ontwikkelen ten aanzien van het begeleiden van kinderen met leer- en ontwikkelingsproblemen. Met elkaar gaan we bekijken waar de ontwikkelingsambities liggen voor de Bouwsteen en het expertisecentrum. 2. Kinderen met fysieke en medische problemen Voor kinderen die slecht kunnen zien of horen, bieden we, bijvoorbeeld door gebruik van technische hulpmiddelen, een passende aanpak. Zoals het werken met een microfoon. In enkele gevallen, als leerlingen nauwelijks of niet kunnen zien of horen, zien we daarvoor geen mogelijkheden. Voor deze kinderen zal plaatsing op een Clusterschool gearrangeerd worden. Leerlingen met spraakproblemen kunnen in vrijwel alle gevallen rekenen op een passende aanpak vanwege de mogelijkheid om logopedie in te zetten.. Voor leerlingen met motorische beperkingen, zoals (ernstige) spasmen of rolstoelgebruikers, zijn de mogelijkheden voor een passende aanpak binnen ons team beperkt. Afhankelijk van de hulpvraag van de leerling kunnen we in sommige gevallen een aanpak ontwikkelen, maar in ernstiger gevallen zal dat vanwege ruimte gebrek en passende hulpmiddelen niet gaan. De mogelijkheden die we zien, zijn mede afhankelijk van de leeftijd en de ontwikkeling van het kind. We overleggen met ouders over de manier van evalueren. 3. Kinderen met sociaal-emotionele problemen Sociaal-emotionele problemen kunnen betrekking hebben op (faal)angst, teruggetrokkenheid, zelfvertrouwen, weerbaarheid, positie in de groep en contactname. Bij leerlingen met deze problemen hebben we in de meeste gevallen een aanpak. Kindgesprekken nemen hierbij een belangrijke plaats in. De schoolmaatschappelijk werkende voert gesprekken met leerlingen. Een vriendentraining kan worden ingezet en de methode Leefstijl wordt aangeschaft We oriënteren ons op de training Rots en Water. Hiervoor moet nog personeel worden opgeleid.

7 Als blijkt dat een kind sociaal niet leerbaar is, is een arrangement op een Clusterschool meer geschikt. 4. Kinderen met gedragsproblemen Gedragsproblemen kunnen betrekking hebben op overactief, impulsief, naar binnen gericht, naar buiten gericht, en storend gedrag. In veel van deze gevallen hebben we een aanpak of kunnen deze ontwikkelen. Maar in een aantal gevallen, als de problematiek ernstig is, zal dat niet gaan. Dat geldt vooral voor leerlingen met naar buiten gericht gedrag. Het gaat om kinderen waarbij de veiligheid van medeleerlingen en personeel in het geding is. Verwijzing naar een Clusterschool is dan een beter passend arrangement. Als we verwijzen, gebeurt dat het vaakst bij leerlingen met gedragsproblematiek(odd). Daarbij speelt ook mee dat gedragsproblemen voor ons moeilijker te hanteren zijn, naar mate kinderen ouder, groter en sterker worden. We anticiperen op de opvang/observatie van deze categorie kinderen, zodat wij in de toekomst in staat zijn om deze groep beter te kunnen begeleiden Kinderen met werkhoudingsproblemen Voor veruit de meeste leerlingen met werkhoudingsproblemen hebben we een aanpak paraat en voor bijna alle leerlingen zouden we een aanpak kunnen ontwikkelen. Werkhoudingsproblemen kunnen gaan over concentratie, motivatie, taakgerichtheid, zelfstandigheid en tempo. Het personeel is bekend met meerdere pedagogische aanpakken om leerlingen weer aan het werk te krijgen( b.v. PedagogischePraktischeAanpak) 6. Kinderen in een problematische thuissituatie Het zal nauwelijks voorkomen dat we op school niet meer kunnen of willen werken met een kind dat een moeilijke thuissituatie heeft. Daarbij kan het gaan om onderstimulering, pedagogische verwaarlozing en overbescherming. We hebben in veel gevallen behoefte aan samenwerking met organisaties die toegerust zijn om hulp te verlenen in thuissituaties. Deze samenwerking werkt mede door o.a Sisa en ook de meldcode goed. Ouders worden altijd betrokken in dit proces. School en ouders werken samen om een eventuele melding bij AMK te voorkomen.

8 Ambities van de school De Bouwsteen is een school voor speciaal basisonderwijs. De kinderen die nu de school bezoeken blijven we een lesplaats bieden. De kennis van leerstoornissen en gedrags- en werkhoudingsproblemen blijven onderhouden en verder uitdiepen. In juli 2014 hebben we het volgende bereikt: Ontwikkeling leerkrachtvaardigheden. Ontwikkeling van de school tot een professionele cultuur. Visieontwikkeling door zowel ouders als partners. Formaliseren driehoeksverhouding kind, ouders en school. Ontwikkeling van een expertisecentrum.: We bieden een oplossing voor een hulpvraag vanuit het regulier basisonderwijs: Tijd (relatie tussen aandacht en aantal leerlingen ) De complexiteit van gedragsproblemen en noodzaak tot leren Onvoldoende oog bij omgaan met gedrag/pesten voor dit kind in deze groep Omgaan met diversiteit Te weinig handen Conflict tussen: Leren en ontwikkelen Organisatie: Hoe bereikt de hulp de vraag? De basisscholen weten welke diensten De Bouwsteen kan bieden. 8 Plan van aanpak Voor het schooljaar is een jaarplan geschreven. Er worden projectgroepen geformeerd. Op 26 september 2013 worden de actieplannen gevuld. De doelen voor de actieplannen zijn al bekend.

Ondersteuningsprofiel. Koningin Wilhelminaschool

Ondersteuningsprofiel. Koningin Wilhelminaschool Ondersteuningsprofiel Koningin Wilhelminaschool Datum: 22 februari 2012 Aantal leerlingen: 226 Aantal groepen: 8 Aantal leerkrachten: 16 Korte toelichting bij het profiel In dit zorgprofiel vindt u informatie

Nadere informatie

Het zorgprofiel van de Capelse Schoolvereniging

Het zorgprofiel van de Capelse Schoolvereniging Het zorgprofiel van de Capelse Schoolvereniging Datum: 16-03-2012 Aantal leerlingen: gemiddeld over het jaar ca. 250 Aantal groepen: 9 Aantal groepsleerkrachten: 15 Aantal teamleden, incl vakleerkrachten:

Nadere informatie

School ONDERSTEUNINGSPROFIEL

School ONDERSTEUNINGSPROFIEL School ONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN basisschool Ondersteuningsprofiel van De Horizon Naam van de school: Basisschool De Horizon Adres: Landtong 8-10 Postcode: 1186 GP Plaats: Amstelveen Datum: juni 2015 Opgesteld

Nadere informatie

Het zorgprofiel van CNS De Wegwijzer

Het zorgprofiel van CNS De Wegwijzer Het zorgprofiel van CNS De Wegwijzer Datum: September 2010 Aantal leerlingen: 132 leerlingen Aantal groepen: 7 groepen Aantal leerkrachten: 12 leerkrachten 1. Korte toelichting bij het profiel In dit zorgprofiel

Nadere informatie

Het Ondersteuningsprofiel

Het Ondersteuningsprofiel Het Ondersteuningsprofiel Vanaf 1 augustus 2014 hebben alle schoolbesturen een zorgplicht. Dit betekent dat zij vanaf dat moment ieder leerling die (extra) ondersteuning nodig heeft een passende onderwijsplek

Nadere informatie

Inleiding. 2.2 Onderwijsvisie / schoolconcept Deze informatie is terug te vinden in onze schoolgids (deel B) en op de website van de school.

Inleiding. 2.2 Onderwijsvisie / schoolconcept Deze informatie is terug te vinden in onze schoolgids (deel B) en op de website van de school. Schoolondersteuningsprofiel 2015-2016 Inleiding Alle scholen van Attendiz baseren hun onderwijs op de onderstaande zeven kernwaarden: 1. Is ambitieus en werkt planmatig vanuit een missie en visie aan innovatie

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. SO Onder de Kap

Schoolondersteuningsprofiel. SO Onder de Kap Schoolondersteuningsprofiel SO Onder de Kap 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. De Zevensprong

Schoolondersteuningsprofiel. De Zevensprong Schoolondersteuningsprofiel De Zevensprong 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. SO Het Mozaïek. onderbouw

Schoolondersteuningsprofiel. SO Het Mozaïek. onderbouw Schoolondersteuningsprofiel SO Het Mozaïek onderbouw 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld:

Nadere informatie

Samen voor kinderen 20-2-2014. Agenda. Ondersteuningsplan SWV PO 30 07. Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? 1. Passend Onderwijs algemeen

Samen voor kinderen 20-2-2014. Agenda. Ondersteuningsplan SWV PO 30 07. Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? 1. Passend Onderwijs algemeen Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? Samen op weg... Agenda 1. Passend Onderwijs algemeen Ouders School 2. Onderwijs in Best 3. Onderwijs op deze school Kind 4. Gedeelde verantwoordelijkheid Passend

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel PCB Westpunt Algemene gegevens School PCB Westpunt BRIN 10QX02 Directeur Dhr.I.van Wijngaarden Adres Foeliestraat 16 Telefoon 010-4161435 E-mail administratie@pcbwestpunt.nl

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning ism externe partners

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 2018 Onderwijs Op De Regenboog werken we in iedere groep op verschillende niveaus door te differentiëren in tempo, instructie, hoeveelheid en moeilijkheidsgraad. Daarbij blijven

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring (20KY00) School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring 20KY Directeur

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. De Zevensprong

Schoolondersteuningsprofiel. De Zevensprong Schoolondersteuningsprofiel De Zevensprong 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1.

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Gomarus College Magnolia Onderbouw VMBO/HV

Ondersteuningsprofiel Gomarus College Magnolia Onderbouw VMBO/HV Ondersteuningsprofiel Gomarus College Magnolia Onderbouw VMBO/HV Ouderversie, schooljaar 2015/2016 Adres Magnoliastraat 1 9741 CS Groningen T 050 5713093 E magnolia@gomaruscollege.nl W www.gomaruscollege.nl

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Steven Stemerding Algemene gegevens School Steven Stemerding BRIN 12GJ Directeur Marloes Snel Adres Slingeplein 10 Telefoon 010-4808635 E-mail Bestuur Basisondersteuning

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool Pius X

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool Pius X SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Basisschool Pius X 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Pius X. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Notitie voor leerkrachten

Notitie voor leerkrachten Notitie voor leerkrachten 1 De ondersteuningsniveaus van Basisschool Dierdonk September 2016 Managementteam d.d. 26-09-2016 Teamvergadering d.d. 05-10-2016 Medezeggenschapsraad d.d. 13-03-2017 Voorwoord

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. De Poolster

Schoolondersteuningsprofiel. De Poolster Schoolondersteuningsprofiel De Poolster Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Basisondersteuning... 8 3 Deskundigheid voor ondersteuning... 9 4 Ondersteuningsvoorzieningen...

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR IKC Het Sterrenbos

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR IKC Het Sterrenbos SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 IKC Het Sterrenbos 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van IKC Het Sterrenbos. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectiefplan

Ontwikkelingsperspectiefplan Ontwikkelingsperspectiefplan Blok 1 Algemene gegevens Gegevens leerling Naam leerling Geboortedatum BSN leerling Straat en huisnummer Postcode en woonplaats E-mailadres Gegevens ouders/verzorgers/voogd

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2018-2019 St. Jacobusschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool St.Jacobus. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Attendiz. Het Mozaïek SO Hengelo

Schoolondersteuningsprofiel Attendiz. Het Mozaïek SO Hengelo Schoolondersteuningsprofiel Attendiz Het Mozaïek SO Hengelo Het 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs

Nadere informatie

1. Inleiding 2. 2. Algemene gegevens 2 2.1. contactgegevens 2.2 visie 2.3 kengetallen

1. Inleiding 2. 2. Algemene gegevens 2 2.1. contactgegevens 2.2 visie 2.3 kengetallen Inhoud 1. Inleiding 2 2. Algemene gegevens 2 2.1. contactgegevens 2.2 visie 2.3 kengetallen 3. Basisondersteuning 5 Interventies, ondersteuningsstructuur, standaarden, inspectieoordeel 4. Extra ondersteuning

Nadere informatie

HET ONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN RKBS DE SPRINGSCHANS. Algemeen:

HET ONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN RKBS DE SPRINGSCHANS. Algemeen: HET ONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN RKBS DE SPRINGSCHANS. Algemeen: In dit document wordt een beschrijving gegeven van het ondersteuningsprofiel (OP) van onze school. Deze beschrijving van het OP is het uitgangspunt

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP)

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Zakelijke gegevens (*): Naam school: Damiaanschool Straat: Rozenstraat 21/ Graaf Lodewijklaan 6 Telefoon:030-6918394 Mailadres: info@damiaanschool.nl Website:www.damiaanschool.nl

Nadere informatie

Dr. J.C. Logemannschool

Dr. J.C. Logemannschool 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel SBO Dr. J.C. Logemannschool Algemene gegevens School Dr. J.C. Logemannschool BRIN 06RV Directeur (a.i.) Loes Viset Adres Albregt Engelmanstraat 34 Telefoon 010-4769522

Nadere informatie

Dr. J.C. Logemannschool

Dr. J.C. Logemannschool 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel SBO Dr. J.C. Logemannschool Algemene gegevens School BRIN Directeur Locatieleider Dr. J.C. Logemannschool 06RV vacature Mevr. S.C. van Duin Adres Schiedamseweg

Nadere informatie

Basisschool de Pionier

Basisschool de Pionier 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Basisschool De Pionier Algemene gegevens School Basisschool de Pionier BRIN 17RL Directeur J. de Leeuw Adres Adenstraat 21, 3067MN, Rotterdam Telefoon 0104550111

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 Bernulphusschool / Kindcentrum Oosterbeek 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool de Bernulphusschool. Iedere school

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Dr. Aletta Jacobsschool

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Dr. Aletta Jacobsschool SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Dr. Aletta Jacobsschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool dr. Aletta Jacobsschool. Iedere school stelt een SOP

Nadere informatie

Het schoolondersteuningsprofiel. Adres Klingerveld 6 Telefoon Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 3008 Helmond-Peelland

Het schoolondersteuningsprofiel. Adres Klingerveld 6 Telefoon Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 3008 Helmond-Peelland Het schoolondersteuningsprofiel School Gerardusschool Adres Klingerveld 6 Telefoon 0493-314144 Bevoegd Gezag Stichting Prodas Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 3008 Helmond-Peelland Inleiding In het

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 2019-2021 Prinses Beatrixschool P.W.A. Park 602 3905 DR Veenendaal tel. 0318-522807 e-mail. beatrixschool@gavescholen.nl PASSEND ONDERWIJS - Elke school zorgplicht?! Met het

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel o.b.s. De Nijenoert

Schoolondersteuningsprofiel o.b.s. De Nijenoert Schoolondersteuningsprofiel o.b.s. De Nijenoert Het ondersteuningsprofiel is opgebouwd uit vier elementen: basisondersteuning extra ondersteuning grenzen van ondersteuning ambities aangaande ondersteuning

Nadere informatie

Functie van het ondersteuningsprofiel

Functie van het ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel van de Sint Jan te Waarland, onderdeel van Stichting Flore. Scholengroep Niedorp De Boet, 't Veld ; De Marinx,t Veld; De Snip, Nieuwe Niedorp; Antonius, Nieuwe Niedorp ; Oude Niedorp,

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning ism externe partners

Nadere informatie

Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. Naam School

Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel. Naam School 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Naam School Algemene gegevens School Cbs. Het Middelpunt BRIN 09YO Directeur Dhr. J. Oudshoorn Adres Cromme Meth 70, 3191 TG Hoogvliet Telefoon 010-4168762 E-mail

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs Sonnevanck (20RD00) Directeur Martine - Remijn Adres Zwartewaalstraat 38 3081

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Dr. Martin Luther Kingschool

Dr. Martin Luther Kingschool 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Dr. Martin Luther Kingschool Algemene gegevens School Dr. Martin Luther Kingschool BRIN 09TC Directeur L. de Roo Adres Bertrand Russellplaats 7 Telefoon 010-4205629

Nadere informatie

Handreiking Toeleiding naar onderwijsarrangementen 27-5-2013

Handreiking Toeleiding naar onderwijsarrangementen 27-5-2013 Handreiking Toeleiding naar onderwijsarrangementen 27-5-2013 Uitgangspunten: De toewijzing van het arrangement gebeurt op basis van de onderwijsbehoefte van de leerling. De onderwijsbehoefte van een cluster

Nadere informatie

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013 7 Passend onderwijs 7.1 Algemeen Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag leren. Deze eigenschap hoort bij het kind zijn. Alle kinderen verdienen aandacht en zorg, maar zeker ook diegenen die moeite

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN De Schalm (18ZU00) De Schalm 18ZU00 Directeur Hiske de Koning Adres Katendrechtsestraat 61 3072 NS ROTTERDAM Telefoon

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool De Arnhorst. Velp

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool De Arnhorst. Velp SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Basisschool De Arnhorst Velp 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool De Arnhorst in Velp. Iedere school stelt een

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie Algemene gegevens: De Wielerbaan 22NW. Femmy Sassen

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie Algemene gegevens: De Wielerbaan 22NW. Femmy Sassen SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie 20180718 Algemene gegevens: Schoolnaam De Wielerbaan Locatie Brinnummer Bestuursnummer 22NW Adres Batshoek 5 Telefoon 0534768761 e-mail school Naam directeur e-mail directeur

Nadere informatie

Definitieve versie 1 mei 2015

Definitieve versie 1 mei 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel CBS Het Mozaiëk Algemene gegevens School BRIN Directeur Adres CBS Het Mozaiëk 12 XS Jaap Valkhoffplein 5, 3023 PV Rotterdam Telefoon 0102440891 E-mail Bestuur

Nadere informatie

Speciaal onderwijs Informatie voor ouders

Speciaal onderwijs Informatie voor ouders Speciaal onderwijs Informatie voor ouders Passend Speciaal Entrea onderwijs is er voor kinderen die (tijdelijk) het meest gebaat zijn bij speciaal onderwijs. Speciaal onderwijs op maat, omdat zij binnen

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Dominicusschool Algemene gegevens School Dominicusschool BRIN 17YR00 Directeur Antoinette Schmidt Adres Noorderhavenkade 45-49d Telefoon 010 4432500 E-mail info@dominicusschool.nl

Nadere informatie

Floraschool

Floraschool Floraschool 6AZ 218-219 Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Etra ondersteuning ism eterne partners SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Etra ondersteuning binnen de school Basisondersteuning

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2016-2017 Algemeen Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.02. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen we

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel De Drieluik (SBO De Werf) - 4 november 2014

Schoolondersteuningsprofiel De Drieluik (SBO De Werf) - 4 november 2014 Contactgegevens school Naam De Drieluik (SBO De Werf) Straat + huisnummer James Cookstraat 10 Plaats Amersfoort Postcode 3814 D Land Nederland Brinnummer 01 A Telefoon (033)475-3555 E-mailadres connie.baan@sbo-dewerf.nl

Nadere informatie

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief lwoo), mavo,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 26 Ibs 'T Pompebled

Schoolondersteuningsprofiel. 26 Ibs 'T Pompebled Schoolondersteuningsprofiel 26 Ibs 'T Pompebled Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 5 1 Typering van de school... 5 2 Basisondersteuning... 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning... 8

Nadere informatie

Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan

Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan scholen samenwerken in regionale samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Adviseer het Van Lodenstein College als ouders van harte achter de identiteit van deze school staan.

Adviseer het Van Lodenstein College als ouders van harte achter de identiteit van deze school staan. Advies voortgezet onderwijs Wegwijzer bij het opstellen van het advies van de groepsleerkracht bij de overgang van leerlingen van de basisschool naar voortgezet onderwijs Doel van de wegwijzer Ouders en

Nadere informatie

Bijstelling Schoolondersteuningsplan

Bijstelling Schoolondersteuningsplan Bijstelling Schoolondersteuningsplan Bijstelling september 2014 Obs. De Reijer Het huidige schoolondersteuningsprofiel (SOP) is vastgesteld in maart 2012. In de afgelopen twee jaar is er met betrekking

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie Algemene gegevens: Schoolnaam

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie Algemene gegevens: Schoolnaam SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL versie 20180913 Algemene gegevens: Schoolnaam Kindcentrum Meester Snel Locatie Brinnummer 06QE Bestuursnummer 24844 Adres Kloosterstraat 13 Telefoon 0535383994 e-mail school

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Wettelijk kader: Zorgen dat leerlingen met een onderwijs- en zorgbehoefte een passend onderwijsaanbod krijgen aangeboden. Eerst alleen gericht op de leerlingen

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VROOMSHOOP

ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VROOMSHOOP STAFBUREAU ONDERSTEUNINGSPROFIEL CSG HET NOORDIK VESTIGING VROOMSHOOP Kenmerk: SB/SGI/KCH/2018000449 Door het bestuur vastgesteld na een positief advies van de MR d.d. 2018-07-02 1. Inleiding In dit ondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Gomarus College HAVO/VWO

Ondersteuningsprofiel Gomarus College HAVO/VWO Ondersteuningsprofiel Gomarus College HAVO/VWO Ouderversie, schooljaar 2015-2016 Adres Vondelpad 1 en 3 9721 LX Groningen T 050 5244531 / 050 5224575 E havo-vwo@gomaruscollege.nl / onderbouw@gomaruscollege.nl

Nadere informatie

Het schoolondersteuningsprofiel. BS De Wegwijzer Adres Galileistraat 1 Telefoon

Het schoolondersteuningsprofiel. BS De Wegwijzer Adres Galileistraat 1 Telefoon Het schoolondersteuningsprofiel School BS De Wegwijzer Adres Galileistraat 1 Telefoon 0493311213 Bevoegd Gezag Stichting Prodas Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 3008 Helmond-Peelland Inleiding In

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding. School-ondersteuningsprofiel RKBS De Hoeksteen april

Inhoud. 1. Inleiding. School-ondersteuningsprofiel RKBS De Hoeksteen april Inhoud 1. Inleiding 2. Schoolgegevens 3. Ambitie 4. Leerlingpopulatie 5. Onderwijsconcept 6. Basisondersteuning 7. Onderwijsarrangementen 8. Onderwijs- en Vormingsrendement 9. Passend onderwijs 10. Conclusies

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) format swv ZOUT

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) format swv ZOUT Schoolondersteuningsprofiel (SOP) format swv ZOUT Zakelijke gegevens: Naam school: OBS Piet de Springer Straat: Prinsenplein 1 Langbroek Telefoon: 0343-562303 Mailadres: Website: Brinnr.: info@obspietdespringer.nl

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Mikado. Iedere school stelt een dergelijk profiel op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 14GF00 De Zeester

Schoolondersteuningsprofiel. 14GF00 De Zeester Schoolondersteuningsprofiel 14GF00 De Zeester Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Basisschool de Kameleon

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR Basisschool de Kameleon SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 Basisschool de Kameleon 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool de Kameleon. Iedere school stelt een SOP op, dit is

Nadere informatie

Richtlijn Toelaatbaarheid tot het Voortgezet Speciaal Onderwijs

Richtlijn Toelaatbaarheid tot het Voortgezet Speciaal Onderwijs Richtlijn Toelaatbaarheid tot het Voortgezet Speciaal Onderwijs 1. Toelichting Passend Onderwijs wil de omslag maken van diagnosegericht naar handelingsgericht. Niet de diagnose staat centraal, maar de

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Passend Onderwijs. Praktijkschool Uithoorn

Schoolondersteuningsprofiel Passend Onderwijs. Praktijkschool Uithoorn Schoolondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Praktijkschool Uithoorn Juni 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Algemene gegevens / contactgegevens 4 3. Onderwijsvisie / schoolconcept 5 3.1 Basisondersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van: Algemene Basisschool Middelburg

Schoolondersteuningsprofiel van: Algemene Basisschool Middelburg Bijgesteld dd 7 september 2017 Schoolondersteuningsprofiel van: Algemene Basisschool Middelburg Inleiding Sommige leerlingen hebben extra ondersteuning nodig om hun schoolloopbaan goed te doorlopen. Wat

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel ZML TWOG

Schoolondersteuningsprofiel ZML TWOG Schoolondersteuningsprofiel ZML TWOG 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1. Is ambitieus

Nadere informatie

1. Ons beleid over ons pedagogisch klimaat wordt door alle teamleden toepast.

1. Ons beleid over ons pedagogisch klimaat wordt door alle teamleden toepast. BIJLAGE 2 Het basisprofiel Standaard A: pedagogische aanpak 1. Ons beleid over ons pedagogisch klimaat wordt door alle teamleden toepast. Toelichting: denk aan regels over informatie verschaffen, omgangsvormen,

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectiefplan

Ontwikkelingsperspectiefplan Ontwikkelingsperspectiefplan A. Algemeen deel Leerling Naam leerling: Geboortedatum: Geslacht: Groep: Schoolloopbaan: Schooljaar: Datum aanmaak document: Datum aanpassing(en): Opvoedsituatie Naam ouder(s)/verzorger(s)/voogd:

Nadere informatie

Richtlijnen Commissie Leerling Ondersteuning (CLO) Samenwerkingsverband De Liemers po

Richtlijnen Commissie Leerling Ondersteuning (CLO) Samenwerkingsverband De Liemers po Richtlijnen Commissie Leerling Ondersteuning (CLO) Samenwerkingsverband De Liemers po Minimaal noodzakelijk bij aanmelding voor alle leerlingen: Ondertekend aanmeldingsformulier Handelingsgericht Zorgformulier

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede

Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede VGPONN- SWV PO 20.01 1 Inhoudsopgave Inleiding pag 3 Schoolgegevens pag 4 Ondersteuning pag 5 Basisondersteuning pag 5 Extra ondersteuning pag 6 Zorg voor

Nadere informatie

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium)

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL 2014-2018. School: 03NZ De Krullevaar Datum: 10 oktober 2014

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL 2014-2018. School: 03NZ De Krullevaar Datum: 10 oktober 2014 SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL 2014-2018 School: 03NZ De Krullevaar Datum: 10 oktober 2014 1 Inleiding Functie van het schoolondersteuningsprofiel In het schoolondersteuningsprofiel wordt een beeld gegeven

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) format swv ZOUT

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) format swv ZOUT Schoolondersteuningsprofiel (SOP) format swv ZOUT Zakelijke gegevens: Naam school: CBS Instituut Coolsma Straat: Coolsmalaan 3-5 Telefoon: 0343-513735 Mailadres: info@cbscoolsma.nl Website: www.cbscoolsma.nl

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 De Vaart 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van De Vaart, school voor speciaal onderwijs in Oosterbeek. Iedere school stelt een

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van: openbaar Onderwijs

Schoolondersteuningsprofiel van: openbaar Onderwijs Bijgesteld dd: 03-04-2017 Schoolondersteuningsprofiel van: St@mperiusschool openbaar Onderwijs Inleiding Sommige leerlingen hebben extra ondersteuning nodig om hun schoolloopbaan goed te doorlopen. Wat

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Schoolondersteuningsprofiel basisschool Confetti Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning ism externe partners SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Extra ondersteuning

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel 2.0

Schoolondersteuningsprofiel 2.0 1 Schoolondersteuningsprofiel 2.0 Ieder kind heeft recht op passend onderwijs. Om dat te kunnen aanbieden, moet een school precies weten wat ze met de leerlingen wil bereiken en hoe ze de lesstof wil aanbieden.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel St. Jozefschool - 31 oktober 2014

Schoolondersteuningsprofiel St. Jozefschool - 31 oktober 2014 Contactgegevens school Naam St. Jozefschool Straat + huisnummer Walter van Amersfoortstraat 38 Plaats Achterveld Postcode 3791 AR Land Nederland Brinnummer 16VV Telefoon (34)245-1956 E-mailadres info@jozefachterveld.nl

Nadere informatie

Adviseer het Van Lodenstein College als ouders van harte achter de identiteit van deze school staan.

Adviseer het Van Lodenstein College als ouders van harte achter de identiteit van deze school staan. Advies voortgezet onderwijs Wegwijzer bij het opstellen van het advies van de groepsleerkracht bij de overgang van leerlingen van de basisschool naar voortgezet onderwijs Doel van de wegwijzer Ouders en

Nadere informatie

expertise in het regulier onderwijs jeugdhulp met onderwijs observatie/diagnostiek training/therapie leertrajecten 2013 ONDERSTEUNINGSPROFIEL

expertise in het regulier onderwijs jeugdhulp met onderwijs observatie/diagnostiek training/therapie leertrajecten 2013 ONDERSTEUNINGSPROFIEL jeugdhulp met expertise in het regulier leertrajecten observatie/diagnostiek training/therapie 2013 ONDERSTEUNINGSPROFIEL Eduvier groep t en begeleidt kinderen en jongeren met een (tijdelijke) ernstige

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Dr. Albert Schweitzer. Het SOP is tot stand gekomen met door de monitor basisondersteuning,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Basisschool De Bron Spiesheem 54 3907 NJ Veenendaal tel. 0318-508510 e-mail. De bron@shsveenendaal.nl PASSEND ONDERWIJS - Elke school zorgplicht?! Met het ingaan van de Wet

Nadere informatie

Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO

Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO 1 Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO A. Algemeen. 1. Doelstelling. Het kind op de juiste plaats; onderwijs dat past bij de behoeften van het kind... Terugplaatsing van leerlingen van het Speciaal

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11KM00 Basissch Insp J. Cryns

Schoolondersteuningsprofiel. 11KM00 Basissch Insp J. Cryns Schoolondersteuningsprofiel 11KM00 Basissch Insp J. Cryns Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 Clara Fabriciusschool 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Clara Fabriciusschool. Iedere school stelt een SOP op,

Nadere informatie

Cornelis Haak School

Cornelis Haak School 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Cornelis Haak School Algemene gegevens School Cornelis Haak School BRIN 11BY Directeur J. Ligthart Locatieleider R. Liefhebber Adres Algiersstraat 6, 3067 MZ

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel SWV Friesland 2018

Schoolondersteuningsprofiel SWV Friesland 2018 Schoolondersteuningsprofiel SWV Friesland 2018 1. Schoolselectie Schoolgegevens Schoolnaam : IKC Middelstein Plaatsnaam : Midlum Brinnummer : 12EV 1. Soort onderwijs Basisonderwijs 2. Wat is uw e-mailadres?

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Julianaschool

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Julianaschool SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Julianaschool adres: Corleseweg 4 postcode: 7102EV Winterswijk telefoon nr.: 0543-512937 website: www.juliana-winterswijk.nl Schooljaar 2013-2014 Inhoudsopgave Vooraf... 3 Inleiding...

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN DE MARGRIETSCHOOL

ONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN DE MARGRIETSCHOOL ONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN DE MARGRIETSCHOOL april 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Functie van het schoolondersteuningsprofiel 3. De basisondersteuning op de Margrietschool 4. De extra ondersteuning

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN De Mare (18SV00) De Mare 18SV00 Directeur Reinder. Eggens Adres Grift 50 3075 SB ROTTERDAM Telefoon 0102917514 E-mail

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 05KK00 n Boaken

Schoolondersteuningsprofiel. 05KK00 n Boaken Schoolondersteuningsprofiel 05KK00 n Boaken Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie