Gebiedsplan Aalst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gebiedsplan Aalst"

Transcriptie

1 Gebiedsplan Aalst Een visie op instandhouding en verbetering van de leefbaarheid in Aalst voor de komende vijf jaar Inleiding Op verzoek van de gemeente Zaltbommel stelde de Dorpsraad Aalst een gebiedsplan op voor de komende vijf jaar. Een wensenpakket voor de nabije toekomst van ons dorp. Hierin wordt globaal aangegeven op welke manieren we Aalst nóg mooier, fijner en leefbaarder kunnen maken. Wat heeft onze aandacht en wat kunnen we op termijn verbeteren? Een dergelijke visie laat instellingen en organisaties zien waar we staan. Ook de gemeente kan het gebruiken bij het maken van beleid, zodat dat beleid beter past bij wat inwoners willen. Draagvlak Bij het opstellen waren het niet alleen leden van het bestuur die een steentje bijdroegen, ook tal van andere Aalstenaren deden een duit in het zakje. Hun input bestaat voornamelijk uit reacties op oproepen die we plaatsten op website en Facebook. Een concept van het gebiedsplan is vervolgens gestuurd naar onder meer de plaatselijke verenigingen, zorgteams en de middenstand met het verzoek kanttekeningen te maken. Die zijn eveneens in de eindversie meegenomen. Leeswijzer We hebben de materie gerangschikt onder een achttal hoofdonderwerpen. In het eerste deel geven we een globale visie van de Dorpsraad per onderwerp zonder al te veel te focussen op details. Het tweede deel is een bonte verzameling suggesties, adviezen en plannen. We hebben in dit gebiedsplan alle thema's vermeld die zijn ingebracht - zonder waardeoordeel. Het spreekt voor zich dat over veel onderwerpen verschillend wordt gedacht. Uitvoerbaarheid, wenselijkheid en (financiële) haalbaarheid zijn door de Dorpsraad niet onderzocht. Het zou dan ook onjuist zijn ze als agendapunten of besluiten te beschouwen Aalst, maart 2017

2 Inhoud 1. Onderhoud openbare ruimte 2. Recreatieve voorzieningen 3. Bereikbaarheid Vervoer Mobiele bereikbaarheid Breedband 4. Milieu Groene energie Zwerfvuil 5. Veiligheid Verkeer Foutparkeren Inbraakpreventie 6. Sociale activiteiten Open eettafel 7. Woningbouw 8. Functioneren Taak en bevoegdheden Bijlage Onderhoud openbare ruimte Hondenpoep Aangezicht centrum Begraafplaatsen Aalst Netjes Bestrating Openbaar groen Historisch erfgoed Grond verkopen Zonnepad De Ham Speeltuinen Recreatieve voorzieningen Struinroute Toegang tot Maasoever Beweging Gementbos Wandelpad verlengen Kerkepad Viswater opwaarderen Laagdrempelig Veiligheid Verlichting Maasdijk bij steenfabriek Parkeren bij de winkels Bereikbaarheid Glasvezel

3 1. Onderhoud openbare ruimte Tijdens de tweemaandelijkse inloopuren die de Dorpsraad sinds de zomer van 2013 houdt in dorpshuis 't Gement is onderhoud van de openbare ruimte het meest besproken onderwerp. Hondenpoep is nog altijd ergernis nummer één, gevolgd door zwerfvuil en het onderhoud van de beide begraafplaatsen. De Dorpsraad is zich ervan bewust dat deze gemeentelijke taak onder druk staat door beperkte financiële middelen. Niettemin wordt het beschikbare geld naar onze mening efficiënt ingezet en is de staat van onderhoud in het algemeen voldoende. Klachten over tekortkomingen bereiken ons slechts enkele tientallen keren per jaar. We geven ze via de dorpscoördinator door aan de gemeente. De samenwerking verloopt prima en de meeste dossiers kunnen binnen afzienbare tijd aan 'afgehandelde zaken' worden toegevoegd. Met het aantrekken van de economie hopen we dat binnen enkele jaren meer middelen beschikbaar komen voor onderhoud van de openbare ruimte en dat het 'voldoende' wordt opgeschaald naar 'uitstekend'. In dat geval zullen de individuele ergernissen ongetwijfeld afnemen en hoeft niet meer voortdurend een beroep te worden gedaan op vrijwilligers. Intussen zullen we onze verantwoordelijkheid nemen en binnenkomende klachten zo goed mogelijk afhandelen.

4 2. Recreatieve voorzieningen Bij het realiseren van recreatieve voorzieningen in de openbare ruimte van Aalst snijdt het mes aan twee kanten. Niet alleen de dorpelingen zelf profiteren ervan, ook de honderden dagjesmensen en campinggasten die ons dorp jaarlijks verwelkomt, kunnen er gebruik van maken. Reden dat dergelijke projecten bij ons hoog op de lijst staan. In dat verband noemen we het wandelpad langs de 'Steenstoep' (Maas-Waalweg) dat op initiatief van de dorpsraad in 2016 werd gerealiseerd en het wandelpad langs een gedeelte van de Drielse Wetering, dat momenteel in voorbereiding is. Aan dat lijstje kunnen we ook de hondenzwemplaats toevoegen die in december 2016 is aangelegd in de Neswaarden. In de komende jaren willen we blijven investeren in dit type voorzieningen. Naast recreatieve in het 'groene vlak' denken we ook aan voorzieningen die de maatschappelijke cohesie bevorderen, al komen die bij ons op de tweede plaats (zie hoofdstuk 6).

5 3. Bereikbaarheid Vervoer Het openbaar vervoer van en naar Aalst wordt nog altijd door velen als ontoereikend ervaren. Een plan om carpooling richting Zaltbommel op te zetten, verdient nadere uitwerking. Mobiele bereikbaarheid Ondanks de inspanningen van de gemeente om de mobiele telefonie te verbeteren, blijkt telefoneren in Aalst nog niet altijd van een leien dakje te gaan. Breedband Een dekkend glasvezelnetwerk is helaas nog niet weggelegd voor ons dorp. We vinden het belangrijk dat het er komt, nu mensen steeds afhankelijker worden van internet. Zorg op afstand (arts, buurtzorg, etc.) dient zich aan en zou juist in de dorpen nuttig kunnen zijn om ouderen en hulpbehoevenden zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Zonder snel internet gaat dat niet lukken. De Dorpsraad wijst met klem op het belang van bovengenoemde zaken en zal ze de komende jaren met regelmaat aankaarten bij de gemeente.

6 4. Milieu Groene energie De interesse van inwoners voor milieu en groene energie is niet bijster groot, constateert de Dorpsraad. Toch ziet zij een taak om de noodzaak daarvan onder de aandacht te brengen. Openbare gebouwen lenen zich uitstekend voor het plaatsen van zonnepanelen. We denken daarbij aan de sporthal en scholen. Ultieme droom is Aalst energieneutraal. Wellicht een utopie, maar in de komende vijf jaar hoopt de Dorpsraad in elk geval stappen in die richting te zetten. We doen een beroep op de gemeente om ons daarbij een helpende hand toe te steken. Zwerfvuil Het milieuonderwerp zwerfvuil en de daarmee samenhangende actie 'Aalst netjes' zijn in deze nota genoemd bij Onderhoud openbare ruimte (Bijlagen).

7 5. Veiligheid Verkeer Op het gebied van verkeersveiligheid heeft de gemeente alle voorgeschreven maatregelen genomen. Toch ervaart niet iedereen alle plekken in het dorp als veilig. Met name de oversteekplaatsen waar schoolkinderen oversteken zijn onderwerp van zorg. Het probleem is doorgaans toe te schrijven aan overschrijding van de maximum toegestane snelheid, gedrag waar noch de Dorpsraad, noch de gemeente grip op heeft. Slechts in enkele gevallen zijn, op voorspraak van de Dorpsraad, beperkte aanvullende maatregelen getroffen. We zullen in de komende jaren open oog houden voor verkeersveiligheid en met verkeersdeskundigen zoeken naar oplossingen. Foutparkeren Van meerdere kanten bereiken ons klachten over foutparkeren, waardoor onveilige situaties ontstaan. Daarbij wordt met name de rijbaan voor Halosta, de MCD en de bakker genoemd. Het daar geldende stopverbod wordt massaal overschreden. We willen er bij de gemeente op aandringen om tot een oplossing te komen. Inbraakpreventie Het aantal WhatsAppgroepen dat is opgericht voor inbraakpreventie neemt zienderogen toe. De Dorpsraad plaatste bordjes die de aanwezigheid van deze groepen aankondigen bij alle verkeersingangen van het dorp. In de nabije toekomst zullen we de bestaande groepen in kaart brengen en onderling verbinden. Ook hopen we via onze communicatiekanalen uitbreiding op dit gebied te bewerkstelligen.

8 6. Sociale activiteiten Eenzaamheid en tekort aan mantelzorg spelen -voor zover wij kunnen peilen- in ons dorp een minder grote rol dan in andere gebieden binnen de gemeente. De kerken (diaconie) zijn actief bij terugdringing van eenzaamheid en helpen hun leden waar nodig. Toch moeten we ontkerkelijking en het groeiende aantal seculiere inwoners niet uit het oog verliezen. Velen zijn niet (meer) verbonden aan een kerkgenootschap of zoeken liever contacten in ruimere kring. Daar ligt een taak die de Dorpsraad graag in samenwerking met Buurtzorg en andere partijen wil oppakken. Open eettafel Ter bevordering van de sociale cohesie is een open eettafel een beproefd middel. Het zijn vooral ouderen die er gebruik van maken. Een dergelijk initiatief in het dorpshuis was jarenlang een succes, maar is helaas gestopt. De dorpsraad hoopt, met hulp van vrijwilligers, deze activiteit nieuw leven in te blazen en zoekt momenteel onder meer naar financiële middelen. De Emmahof heeft aan aantal andersoortige activiteiten. De dorpsraad wil de komende tijd bekijken hoe die te ondersteunen en er mogelijk bij aan te haken.

9 7. Woningbouw Het coalitieakkoord van het Zaltbommelse gemeentebestuur spreekt van 'woningbouw naar behoefte van elke kern'. Met andere woorden, er is besloten om huizen te bouwen waaraan binnen eigen dorp behoefte bestaat. Naar de mening van het onafhankelijke onderzoeksbureau Companen uit Arnhem, dat in 2015 in opdracht van beide Bommelerwaardse gemeenten een onderzoek uitvoerde, is in Aalst vooral behoefte aan goedkope, grondgebonden koophuizen en in mindere mate aan kleine huurappartementen. De Dorpsraad deelt die mening en onderschrijft het coalitieakkoord in dit opzicht. Wij hopen van meet af aan bij toekomstige bouwplannen te worden betrokken als volwaardige gesprekspartner van gemeente en woningcorporatie. Alleen dan kunnen we de belangen van het dorp laten meewegen in de besluitvorming.

10 8. Functioneren Het creëren van draagvak is voor de Dorpsraad nog altijd een probleem. Het peilen van meningen via de kanalen die we gebruiken (website, Twitter, Facebook) levert doorgaans slechts een beperkt aantal reacties op. Op die weinige reacties moeten we onze besluiten en adviezen aan de gemeente en andere instanties grotendeels baseren. Dat doen we met zorgvuldigheid en naar beste weten, maar we kunnen niet altijd garanderen dat we namens een meerderheid spreken. Meer instrumenten om meningen te peilen, zouden welkom zijn. Daarbij denken we aan huis-aan-huisflyers, informatie- en discussieavonden, enquêtes, etc. Helaas is ons budget daarvoor niet toereikend. In de komende jaren zouden we daarom graag over extra middelen beschikken om nauwkeuriger het draagvlak voor cruciale zaken en dure projecten te kunnen peilen. Taak en bevoegdheden In de afgelopen periode liepen we meerdere malen op tegen onduidelijkheid over de taak en de bevoegdheden van wijk- en dorpsraden. Wij baseren ons optreden op onze statuten, zoals die door de gemeente zijn vastgesteld. We zien onszelf dan ook vooral als adviseur van de gemeente en behartiger van collectieve belangen van Aalst en de Aalstenaren. Helaas ervaren we dat die rol in Zaltbommel niet altijd serieus wordt genomen. Recent voorbeeld is de totstandkoming van een nieuwbouwplan in het hart van ons dorp. Voor de komende periode zouden we graag een herijking van onze taken en bevoegdheden zien. Er is ons veel aan gelegen als de gemeente haar wijk- en dorpsraden een duidelijk omschreven plek geeft binnen het systeem. In dat verband is het zinvol de discussie over al dan niet gekozen dorpsraden snel te voeren en af te ronden.

11 BIJLAGE Suggesties, adviezen en plannen die zijn ingediend in het kader van het Gebiedsplan (Zie inleiding, 3e alinea) Onderhoud openbare ruimte Hondenpoep Van alle input die we kregen bij het samenstellen van het gebiedsplan staat het onderwerp hondenpoep op één met stip. Hondenuitwerpselen op trottoirs, langs wandelpaden en op speelplekken blijkt nog altijd de grootste ergernis van de bewoners. Nu we in de gemeente een duidelijk hondenpoepbeleid hebben, is de roep om handhaving sterk. Meer toezicht van boa's staat dan ook hoog op de wensenlijst van veel Aalstenaren. Aangezicht centrum De Dorpsraad speelde al vaker met de gedachte om het centrum van Aalst een aantrekkelijker aangezicht te geven met instandhouding van de bestaande functionaliteiten (parkeerruimte, pinautomaat). Het dierenparkje ligt er nu wat modderig bij, reclame op de pinautomaat domineert het dorpsbeeld en voor de parkeerplaats zijn fraaiere oplossingen te bedenken. Wellicht zouden professionals op dit gebied in overleg met inwoners en middenstand een totaalplan kunnen schetsen dat Dorpsraad en gemeente vervolgens gefaseerd uitvoeren in de komende jaren. Begraafplaatsen Het onderhoud van de begraafplaatsen is eveneens een veelbesproken zaak. Hoewel er de afgelopen tijd een inhaalslag is gemaakt ten aanzien van het achterstallig onderhoud, hopen we dat de beide begraafplaatsen van Aalst kunnen blijven rekenen op de volle aandacht van de gemeente. Aalst Netjes Met de inzet van een aantal vrijwilligers om met regelmaat zwerfvuil op te ruimen, is een stap in de goede richting gezet. De Dorpsraad steunt het initiatief en hoopt dat het de komende jaren wordt voortgezet en uitgebreid. We zien dit initiatief als een welkome aanvulling op het onderhoud, dat o.i. wel een gemeentelijke taak blijft. Voor zover ons bekend is, betreft het een betrekkelijk kleine groep die nu aan de slag is. We zullen via de kanalen die ons ter beschikking staan extra aandacht vragen voor het project en hopen, in samenwerking met de gemeente, het in de komende periode optimaal te kunnen faciliteren.

12 Bestrating Op veel plaatsen worden trottoirs ervaren als moeilijk begaanbaar voor wie slecht ter been is. Men spreekt hier en daar van achterstallig onderhoud en ziet graag dat bepaalde zaken prioriteit krijgen. De dorpsraad kan daar een adviserende rol in spelen. Samen met de gemeente hopen we de komende jaren een verbeteringslag te maken. Openbaar groen Het groen in de openbare ruimte krijgt volgens veel inwoners niet de aandacht die het verdient. Bloembakken verdwijnen uit het straatbeeld en er wordt -naar de mening van velenonvoldoende gemaaid en gesnoeid. Vanuit de gemeente kreeg de dorpsraad in 2016 het verzoek mee te denken over meer groen binnen de rode contouren. Met zorg stelden wij een plan op dat helaas door de gemeente is genegeerd. Graag zien we dat het plan alsnog tegen het licht wordt gehouden en in de komende jaren (deels) wordt uitgevoerd. Historisch erfgoed Het 19e-eeuwse sluisje in de Drielse Wetering, ter hoogte van de Maasdijk, schreeuwt om onderhoud. De Dorpsraad ziet het als historisch erfgoed en drong bij het Waterschap aan op restauratie. Helaas tot nu toe zonder resultaat door geldgebrek. Niettemin zullen we in de nabije toekomst opnieuw dit bouwwerkje onder de aandacht brengen. Grond verkopen Stukken openbaar groen die grenzen aan particuliere percelen moeten, waar mogelijk, ter verkoop worden aangeboden aan eigenaren van de aangrenzende grond. Dat betekent besparing op gemeentelijke onderhoudskosten, waarmee het overige onderhoud op een hoger plan kan worden gebracht. Zonnepad Het Zonnepad en de directe omgeving daarvan zijn velen een doorn in het oog en verdienen aandacht van gemeente en Waterschap. De Dorpsraad wil er druk op zetten om in de komende jaren het pad en de oever (beschoeiing) aan te pakken. De Ham Meningsverschillen tussen gemeente en Woonstichting De Kernen zijn de reden dat de openbare ruimte in deze relatief jonge wijk nog steeds niet is overgedragen aan Zaltbommel. Bewoners lijken hier de dupe van te worden. Het is niet altijd duidelijk bij welke instantie ze kunnen aankloppen met hun klachten en zorgen over zaken als onderhoud en verkeersveiligheid. De corporatie en de gemeente wijzen in die gevallen niet zelden naar elkaar. Bewoners hebben het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. In een visie als deze, waarin de Dorpsraad aangeeft in welke opzichten de leefbaarheid in Aalst gedurende de komende vijf jaar kan worden verbeterd, mag dan ook de aanbeveling aan gemeente en woonstichting om snel tot een vergelijk en tot overdracht te komen, niet ontbreken. Speelvoorzieningen Een van onze leden wijst op de noodzaak om de 'bestaande speeltuintjes op een goed niveau te houden, zodat het voor kinderen aantrekkelijk blijft om er te gaan spelen'.

13 Recreatieve voorzieningen Struinroute We willen op termijn de mogelijkheden onderzoeken om een brug te leggen op de plek waar de Capreton uitstroomt in het Esmeer. Met die aanleg kan een struinroute worden gerealiseerd langs de oever van het meer. Toegang tot Maasoever Een ander voorstel betreft de heropening van de toegang tot de Maas via de Zaaiwaard. Die is jaren geleden afgesloten met een hek. Bewoners vinden dat je in een dorp aan de rivier ook toegang moet hebben tot die rivier. Vroeger werden strandjes langs de Maas veelvuldig gebruikt voor recreatie en kon je wandelen langs de oever. Die recreatieve voorziening zou moeten terugkomen. Beweging Nauwere samenwerking met Sport& in de komende jaren lijkt ons nuttig voor de volksgezondheid en de onderlinge band tussen inwoners. Er heeft eenmalig overleg met medewerkers van Sport& plaatsgevonden. Dat leidde nog niet tot concrete plannen. De Dorpsraad hoopt dat men daadwerkelijk aan de slag gaat om met name jongeren en ouderen aan het bewegen te krijgen en zal, waar mogelijk, haar steentje bijdragen. Gementbos Het voetbalveldje in het Gementbos is toe aan een opknapbeurt. Er liggen kuilen voor de doelen en de vijver is niet erg handig op die plek. Wellicht kan de komende periode worden gekeken naar herinrichting en restauratie van de speelweide. Omdat het in slechte staat verkeert, wordt er momenteel te weinig gebruik van gemaakt. Een pannaveld op die plek als aanvulling van de sportmogelijkheden voor de jeugd is een van de suggesties die we ontvingen. Wandelpad verlengen Het wandelpad dat op initiatief van de Dorpsraad in 2016 is aangelegd langs de 'Steenstoep' zou verlengd kunnen worden. Het betreft het gedeelte tussen de Hambloksestraat en de Maasdijk. Kerkepad Het Kerkepad wordt door een van onze leden als te smal ervaren. Voorstel is om het groen aan weerszijden te verplaatsen en het pad opnieuw te bestraten. Viswater opwaarderen Van hengelsportvereniging kwam de suggestie om de Drielse Wetering als viswater nieuw leven in te blazen. Een interessant idee, nu er ook een plan ligt om ter plaatse een wandelpad aan te leggen. Men wijst op het teruglopen van de visstand en oppert een doordacht plan om pootvis uit te zetten. In meerdere opzichten kan het bijdragen aan recreatie voor jong en oud. Laagdrempelig Een van de reacties op het gebiedsplan betreft de opmerking 'als j iets organiseert, zorg dan dat het laagdrempelig is en zonder competitie'.

14 Veiligheid Verlichting Een van de bijdragen aan dit gebiedsplan betreft verlichting op de parallelweg van de Maas- Waalweg, het gedeelte tussen de bebouwde kom van Aalst en de rotonde op de Van Heemstraweg. Dit is een fietsroute voor middelbare scholieren en is erg donker. Maasdijk bij steenfabriek De besprekingen over oplossingen voor de slechte staat waarin de dijk verkeert, leverden nog weinig concreets op. Parkeren E.P. van Ooijenstraat bij de winkels Een van de winkeliers laat weten: 'Wat ons betreft wordt er aan de winkelkant geparkeerd en aan de zijde van de parkeerplaats een stopverbod ingesteld. Als je langs de straat laat parkeren, haal je de snelheid uit het verkeer en als er niet geparkeerd mag worden dan wordt het een racebaan.'

15 Bereikbaarheid Glasvezel Een van de winkeliers opperde een suggestie die snelle aanleg van glasvezel tot gevolg kan hebben. Hij haalde een voorbeeld aan van Nederhemert, waar op het bedrijventerrein 15 aanvragen (inschrijvingen) door Ziggo werden gehonoreerd. We gaan dit verder onderzoeken.

WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015. Wat is het doel van deze avond? Wat is een DOP? DUS LAAT VAN U HOREN!

WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015. Wat is het doel van deze avond? Wat is een DOP? DUS LAAT VAN U HOREN! WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015 Wat is het doel van deze avond? Verzamelen van informatie, meningen en wensen vanuit het dorp; Peilen van reacties op voorgenomen plannen; De eerste

Nadere informatie

1. Welkom en opening door de voorzitter 2. Wat deed de Dorpsraad in Nieuwjaarsborrel. 1. MFC en Kerk. 2. Bushalte. 3.

1. Welkom en opening door de voorzitter 2. Wat deed de Dorpsraad in Nieuwjaarsborrel. 1. MFC en Kerk. 2. Bushalte. 3. 25 januari 2019 1. Welkom en opening door de voorzitter 2. Wat deed de Dorpsraad in 2018 1. MFC en Kerk 2. Bushalte 3. Minibieb 4. Missie en visie 5. Financiën 3. Nieuwjaarsborrel 1. Welkom en opening

Nadere informatie

Om te beginnen is een korte schets van het dorp gegeven zodat iedereen van gelijke informatie is voorzien, samengevat:

Om te beginnen is een korte schets van het dorp gegeven zodat iedereen van gelijke informatie is voorzien, samengevat: DORPSONTWIKKELING HOOGE ZWALUWE 1. Inleiding Dinsdag 15 februari is een groep actieve bewoners bij elkaar geweest om in kaart te brengen wat hun zorgen en dromen zijn ten aanzien van het leven in Hooge

Nadere informatie

Gemeentelijke dienstverlening. *gematigde tevredenheid over dienstverlening score 6,5 (54% score 7 of hoger)

Gemeentelijke dienstverlening. *gematigde tevredenheid over dienstverlening score 6,5 (54% score 7 of hoger) Resultaten per thema Woon en leefomgeving Relatie burgergemeente Gemeentelijke dienstverlening Zorg en Welzijn burgerparticipatie *tevredenheid eigen buurt scoort 7,9 (90% score 7 of * tevredenheid leefbaarheid

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Voorliggend stuk is een verkorte versie van het op 7 januari 2010 vastgesteld dorpsplan Nieuwveen 1april 2016 Initiatiefgroep Dorpsraad Nieuwveen

Voorliggend stuk is een verkorte versie van het op 7 januari 2010 vastgesteld dorpsplan Nieuwveen 1april 2016 Initiatiefgroep Dorpsraad Nieuwveen Inleiding Op 7 januari 2010 is het Dorpsplan Nieuwveen door de gemeente vastgesteld. Nieuwveen was het eerste dorp in de gemeente Nieuwkoop waar de gemeente dorpsgericht wilde werken met een dorpsraad.

Nadere informatie

Resultaten Enquête Dorpsraad Meterik 2014

Resultaten Enquête Dorpsraad Meterik 2014 Resultaten Enquête Dorpsraad Meterik 2014 T. Hendriks, F. Janssen, K. Reijnders Dorpsraad Meterik info@dorpsraadmeterik.nl 1 Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 Doel enquête 3 Verantwoording enquête 4 Hoofdpunten

Nadere informatie

GEBIEDSPLAN NEDERHEMERT 2018

GEBIEDSPLAN NEDERHEMERT 2018 GEBIEDSPLAN NEDERHEMERT 2018 Fiets / wandelpad van Snelle en veilige verbinding Gemeente 2018 / 2019 Gemeente Gemeente Lenshoek naar Kapelstraat Fiets / wandelpad Vanaf strandbad Well tot aan keersluis

Nadere informatie

LEUK EN LEEFBAAR LOTBROEK

LEUK EN LEEFBAAR LOTBROEK LEUK EN LEEFBAAR LOTBROEK december 2013 Nieuw-Lotbroek nóg veiliger, schoner en kindvriendelijker Inleiding Nieuw-Lotbroek is een bijzondere Hoensbroekse volksbuurt. Een buurt waar mensen elkaar kennen

Nadere informatie

Op zich goed, ik bekijk gedurende het jaar wel hoe het bevalt. Daar heb ik geen zin in, wilt u mij van de enquêtelijst verwijderen?

Op zich goed, ik bekijk gedurende het jaar wel hoe het bevalt. Daar heb ik geen zin in, wilt u mij van de enquêtelijst verwijderen? Uitslagen enquêtes onder HVB-leden Een keer per maand stuurt HVB een korte enquete uit. In 2018 houden we hiermee een proef onder 100 van onze leden. Eind 2018 evalueren we het resultaat. Hieronder vindt

Nadere informatie

Nieuwkoop. Zienswijze notitie Breedband. Geacht college,

Nieuwkoop. Zienswijze notitie Breedband. Geacht college, Nieuwkoop Zienswijze notitie Breedband Geacht college, Op 5 december 2014 ontvingen wij van u een brief over breedband Nieuwkoop. Hierin vraagt u ons, onze visie op breedband internet kenbaar te maken

Nadere informatie

Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s

Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Drs. Sj. Cox PON Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant

Nadere informatie

Gemeente Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda. Gouda, 23 oktober 2013

Gemeente Gouda Postbus 1086 2800 BB Gouda. Gouda, 23 oktober 2013 Stichting Wijkteam Plaswijck p/a De Buurtstee, Gildenburg 1, 2804 VJ Gouda info@wijkteamplaswijck.nl www.wijkteamplaswijck.nl Telefoon 06-239.56.999 Twitter: @wtplaswijck Facebook: wijkteamplaswijckgouda

Nadere informatie

Meedhuizen Verwerking vragenlijst op de Droomavond 19 juni

Meedhuizen Verwerking vragenlijst op de Droomavond 19 juni Meedhuizen Verwerking vragenlijst op de Droomavond 19 juni 29-06-2018 Vragenlijsten Veiligheid - voetganger pag. 6 - fietser - automobilist Parkeren pag. 12 Groen pag. 16 Routes en Toegankelijkheid pag.

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Buurtenquête Wooldrik, Leuriks-Oost

Buurtenquête Wooldrik, Leuriks-Oost Buurtenquête Wooldrik, Leuriks-Oost Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda. Zwammerdam

Uitvoeringsagenda. Zwammerdam Uitvoeringsagenda 2019-2020 Uitvoeringsagenda 2019-2020 2 OUDSHOORN RIDDERVELD KOUDEKERK N DEN RIJN HOORN CENTRUM RLNDERVEEN HZERSWOUDE-RIJNDIJK RIETVELD KERK & ZNEN ZWMMERDM HZERSWOUDE-DORP BENTHUIZEN

Nadere informatie

Herinrichting J.J. Allanstraat Zuideinde Vogelbuurt. Presentatie bewonersbijeenkomst Noord (J.J. Allanstraat)

Herinrichting J.J. Allanstraat Zuideinde Vogelbuurt. Presentatie bewonersbijeenkomst Noord (J.J. Allanstraat) Herinrichting J.J. Allanstraat Zuideinde Vogelbuurt Presentatie bewonersbijeenkomst Noord (J.J. Allanstraat) Inhoud 1. Terugblik 2. Resultaten 3. Algemene thema s 4. Gebiedsspecifieke thema s 5. Vervolg

Nadere informatie

Verslag Startbijeenkomst Tuinen van Genta 10 Oktober.

Verslag Startbijeenkomst Tuinen van Genta 10 Oktober. Verslag Startbijeenkomst Tuinen van Genta 10 Oktober. De startbijeenkomst werd gehouden in De Toerist aan de Teteringsedijk 145. Aanwezig waren circa 35 omwonenden, waaronder enkele ondernemers van het

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015 SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007; overwegende dat; Het college

Nadere informatie

Locaties: J. Louwerensplein, Dorpsdijk 129, Strawinskiplein, Strawinskiplein/Viaductweg en Bachlaan

Locaties: J. Louwerensplein, Dorpsdijk 129, Strawinskiplein, Strawinskiplein/Viaductweg en Bachlaan Bijlage 3 Toelichting per onderzochte locatie Basisscenario [zie bijlage 2 voor een overzichtstekening] Locaties: J. Louwerensplein, Dorpsdijk 129, Strawinskiplein, Strawinskiplein/Viaductweg en Bachlaan

Nadere informatie

Welkom op de bewonersavond Spankeren!

Welkom op de bewonersavond Spankeren! Welkom op de bewonersavond Spankeren! Structuurvisie Spankeren, mijn dorp van morgen Buurtplan Spankeren, Ik buurt mee! Structuurvisie en Ik buurt mee! Structuurvisie: Toekomstvisie met maatregelen tot

Nadere informatie

Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Den Nul-Fortmond-Duur.

Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Den Nul-Fortmond-Duur. Bijlage I Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Den Nul-Fortmond-Duur. Eenmalige budgetten voor onderwerpen die op korte termijn kunnen starten. De verschillende werkgroepen hebben eenmalig een

Nadere informatie

IDOP Nederwetten: Sociale cohesie en Toekomstbestendigheid

IDOP Nederwetten: Sociale cohesie en Toekomstbestendigheid IDOP Nederwetten: Sociale cohesie en Toekomstbestendigheid Resultaten onderzoek en vervolg Januari 2013, Leonie Schijven & Albert Aalvanger Inhoud van de presentatie IDOP (kader) Uitvoering IDOP Nederwetten

Nadere informatie

SAMEN VERDER BOUWEN AAN EEN LEEFBAAR EN SOCIAAL ROSSUM, LEMSELO EN VOLTHE

SAMEN VERDER BOUWEN AAN EEN LEEFBAAR EN SOCIAAL ROSSUM, LEMSELO EN VOLTHE SAMEN VERDER BOUWEN AAN EEN LEEFBAAR EN SOCIAAL ROSSUM, LEMSELO EN VOLTHE ENQUÊTE DORPSRAAD ROSSUM LEMSELO VOLTHE 2012 1 Nu en in de nabije toekomst: wat leeft er bij u? Januari 2012 Geachte inwoner(s)

Nadere informatie

Verkeersveiligheid. in de buurt

Verkeersveiligheid. in de buurt Verkeersveiligheid in de buurt Verkeersveiligheid in de buurt Eén van de grootste ergernissen van burgers in Leeuwarden is het te hard rijden in de woonbuurten. In de enquête over verkeersveiligheid die

Nadere informatie

Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016. Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012

Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016. Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012 Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016 Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Algemene informatie dorp / kern 4 2.1 Historie 2.2 Ligging,

Nadere informatie

Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008

Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008 Dorpsontwikkelingsplan Helvoirt 1e discussiebijeenkomst 8 jan.2008 Agenda Aanvang 20.00 uur Inleiding DOP en resultaten enquête Pauze, koffie/thee Discussie in groepjes Afsluiting uiterlijk 22.30 uur Wat

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

Buurtenquête Eilermarke, Beekveld en Oikos

Buurtenquête Eilermarke, Beekveld en Oikos Buurtenquête Eilermarke, Beekveld en Oikos Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten

Nadere informatie

Uitwerking van oplossingen m.b.t. herinrichting

Uitwerking van oplossingen m.b.t. herinrichting Bijlage 2 straten Uitwerking van oplossingen m.b.t. herinrichting In deze bijlage zijn principe-oplossingen uitgewerkt, waarin door herinrichting van straten ruimte wordt gecreëerd voor extra parkeerplaatsen.

Nadere informatie

Onderhoud verbeteren, verfraaien. Paarden op de rijbaan. Veroorzakers/ maneges aanspreken. Plaatsen waarschuwingsborden

Onderhoud verbeteren, verfraaien. Paarden op de rijbaan. Veroorzakers/ maneges aanspreken. Plaatsen waarschuwingsborden Overige knelpunten / wensen: Woonomgeving: Groenonderhoud bermen, rotonde. Onderhoud verbeteren, verfraaien. Gemeente Deels: 2009, 2010 Rotonde: 2012 Honden- en met name paardenpoep op fiets-/wandelpad

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond herinrichting Ambyerweg. 2 september 2015

Welkom. Informatieavond herinrichting Ambyerweg. 2 september 2015 Welkom Informatieavond herinrichting Ambyerweg 2 september 2015 1 Vanavond toelichting op de geplande herinrichting van Ambyerweg beantwoorden van uw vragen Herinrichting bestaat uit 2 onderdelen: fase

Nadere informatie

Buurtenquête De Laares

Buurtenquête De Laares Buurtenquête De Laares Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede een

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2014

Sociaal Jaarverslag 2014 Sociaal Jaarverslag 2014 Voor u ligt het sociaal jaarverslag 2014 van Dorpsraad Lieshout. Waarom dit jaarverslag? Graag willen wij u informeren over het doel van de Dorpsraad en welke activiteiten we in

Nadere informatie

Geen geraniums in Geuzenveld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer

Geen geraniums in Geuzenveld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen geraniums in Geuzenveld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer 17 juli 2009 RA0940351 Samenvatting Een buurtbewoner wil zijn buurt in Amsterdam-Geuzenveld

Nadere informatie

INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM

INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM Uitgevoerd door ruim 75 betrokken buurtbewoners in samenwerking met CDA en VVD December 2017 INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM INPUT ALGEMEEN Knelpunten die van plein

Nadere informatie

2e inwonersavond idop Escharen 23 januari 2012

2e inwonersavond idop Escharen 23 januari 2012 2e inwonersavond idop Escharen 23 januari 2012 Agenda 19.30 uur Welkom door wethouder E. Daandels 19.35 uur Toelichting door Jolanda Luijten Presentatie actiepunten in hoofdlijnen Bedoeling van de avond

Nadere informatie

Senioren op Straat Verwerkingsformulier voor seniorenverenigingen

Senioren op Straat Verwerkingsformulier voor seniorenverenigingen Senioren op Straat Verwerkingsformulier voor seniorenverenigingen Postnummer + (deel)gemeente Naam seniorenvereniging Contactpersoon 1 Algemene informatie 1. Onder hoeveel mensen is de enquête verspreid?

Nadere informatie

Thema's uit de dorpsbijeenkomsten 15 juni 2016 jonger dan 35 jaar

Thema's uit de dorpsbijeenkomsten 15 juni 2016 jonger dan 35 jaar Thema's uit de dorpsbijeenkomsten 15 juni 2016 jonger dan 35 jaar Thema: Onderwerp: Prioritering Toelichting: Doelgroep: 1. sociaal leven We dromen dat SJB in 2030 nog bestaat! 13 SJB is heel belangrijk

Nadere informatie

s-heerenhoek ruimtelijke problematiek in beeld

s-heerenhoek ruimtelijke problematiek in beeld s-heerenhoek ruimtelijke problematiek in beeld 1 s-heerenhoek ruimtelijke problematiek in beeld Bebouwing Prins Hendrikstraat Prins Hendrikstraat Hoek Molendijk, Cingeldijk Hoek Molendijk, Cingeldijk In

Nadere informatie

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012)

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012) gemeente werkendam Memo Datum 19 september 2012 Aan Gemeenteraad Werkendam C.c. Van Arne Schouten Onderwerp Afweging varianten fietsvoorziening Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk

Nadere informatie

1) U hebt ooit gekozen om in De Steeg te gaan wonen. Wat waardeert u zo aan De Steeg?

1) U hebt ooit gekozen om in De Steeg te gaan wonen. Wat waardeert u zo aan De Steeg? De enquête 1) U hebt ooit gekozen om in De Steeg te gaan wonen. Wat waardeert u zo aan De Steeg? 4% 4% 3% 22% Natuur (bos en rivier) dicht bij huis Rust/ rustig dorp Prachtige ligging 8% 11% 22% Groene

Nadere informatie

Buurtverbeterplan. Wetering Westwijk, Vlaardingen. Buurtteam Wetering. Buurtverbeterplan Buurtteam Wetering

Buurtverbeterplan. Wetering Westwijk, Vlaardingen. Buurtteam Wetering. Buurtverbeterplan Buurtteam Wetering Buurtverbeterplan Wetering Westwijk, Vlaardingen Buurtteam Wetering De Westwijk kan beter. Begin dit jaar hebben wij in de buurt Wetering een buurtenquête uitgezet om bewoners te vragen naar hoe zij hun

Nadere informatie

: Z/19/029310/ Datum B&W : 26 februari 2019 Portefeuillehouder : Wethouder Mol Datum Commissie : Datum Raad : ibabs nr : Datum paraaf

: Z/19/029310/ Datum B&W : 26 februari 2019 Portefeuillehouder : Wethouder Mol Datum Commissie : Datum Raad : ibabs nr : Datum paraaf Zaaknummer : Z/19/029310/ Datum B&W : 26 februari 2019 121472 Portefeuillehouder : Wethouder Mol Datum Commissie : Datum Raad : Afdeling : RO Adviseur : Wouter Minkhorst Vertrouwelijk : Nee Aantal bijlages

Nadere informatie

Gemeente Uden - Bijeenkomst bewoners Moleneind - Datum Locatie

Gemeente Uden - Bijeenkomst bewoners Moleneind - Datum Locatie Gemeente Uden - Bijeenkomst bewoners Moleneind - Datum Locatie 27 juni 2016 St. Jozefschool, Uden 1 Behouden en veranderen Herinrichting park Moleneind 1 Behouden en veranderen 1.1 Stap 1: behouden en

Nadere informatie

5 2-5 jaar 6 achteruit gegaan C, D, F, J ja gm ja ja ja A ja ja ja nee B, F ja ja

5 2-5 jaar 6 achteruit gegaan C, D, F, J ja gm ja ja ja A ja ja ja nee B, F ja ja Vraag: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Opmerkingen Respondent: 1 10> jaar 7 achteruit gegaan D ja gm nee ja nee A nee nee - ja A nee ja 2 10> jaar 6 gelijk gebleven B, D nee gm nee ja nee A gm

Nadere informatie

TJUCHEM. Dorp met een visie

TJUCHEM. Dorp met een visie TJUCHEM Dorp met een visie 2017-2027 Inhoud. Inleiding. Blz. 1 Plan van aanpak dorpsvisie 2017 2027. Blz. 2 Zwakke en sterke punten van Tjuchem. Blz.3 Kansen en bedreigingen voor Tjuchem. Blz.4 Visie verkeer.

Nadere informatie

HET LEIDERDORPPANEL OVER...

HET LEIDERDORPPANEL OVER... HET LEIDERDORPPANEL OVER... Resultaten peiling 12: Recreatie in de polders november 2014 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 12 e peiling met het burgerpanel van Leiderdorp. Deze

Nadere informatie

Leefbaarheidsonderzoek: Wognum. Gemeente Medemblik Januari 2011

Leefbaarheidsonderzoek: Wognum. Gemeente Medemblik Januari 2011 Leefbaarheidsonderzoek: Gemeente Medemblik Januari 2011 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer : 2011-1741 K Datum : januari

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Het Bosrandalternatief. Een Alternatief op de woningbouwplannen Meridiaan

Het Bosrandalternatief. Een Alternatief op de woningbouwplannen Meridiaan Het Bosrandalternatief 11-03-2010 Een Alternatief op de woningbouwplannen Meridiaan Het Bosrandalternatief De afgelopen maanden is gemeente druk bezig geweest met omvormingsplannen voor de Meridiaan en

Nadere informatie

22 juni volgende fase Oostpolderweg-West

22 juni volgende fase Oostpolderweg-West 22 juni volgende fase Oostpolderweg-West Op maandag 22 juni start de volgende fase van de herinrichting van de Oostpolderweg. Dan wordt het gedeelte tussen de Statendamweg en de Trekbeemd afgesloten voor

Nadere informatie

Buurtenquête Horstlanden-Veldkamp

Buurtenquête Horstlanden-Veldkamp Buurtenquête Horstlanden-Veldkamp Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

OPENBARE RUIMTE SCHOUWWAAIER. 2014_45544_Stadsleven_Schouwwaaier_DEF.indd :13

OPENBARE RUIMTE SCHOUWWAAIER. 2014_45544_Stadsleven_Schouwwaaier_DEF.indd :13 2016 OPENRE RUIMTE SHOUWWIER 2014_45544_Stadsleven_Schouwwaaier_EF.indd 1 02-03-16 12:13 OPENR OPENR Zwerfvuil en/of hondenpoep omen op verharding, beplanting en zwerfvuil in water Perfect: er is geen

Nadere informatie

Reactienota. Behorende bij de Structuurvisie "Wernhout 2025"

Reactienota. Behorende bij de Structuurvisie Wernhout 2025 Reactienota Behorende bij de Structuurvisie "Wernhout 2025" 1. Inleiding De ontwerp structuurvisie "Wernhout 2025" is op dinsdag 22 oktober 2013 gepresenteerd aan de bewoners en de Dorpsraad van Wernhout.

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019 SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007; overwegende dat; Het college

Nadere informatie

KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD

KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD KOOPZONDAGEN EN KOOPNACHTEN IN GRONINGEN WINKELIERS AAN HET WOORD Onderzoek van de SP-Groningen Juni 2011 Voorwoord De SP-afdeling Groningen heeft in de maand mei onderzoek gedaan naar de mening van ondernemers

Nadere informatie

Uitkomsten bewonersavond Beusichem, 23 september 2009

Uitkomsten bewonersavond Beusichem, 23 september 2009 Uitkomsten bewonersavond Beusichem, 3 september 009 Jong in Beusichem (0 punten) Onderwerpen Speelplekken/activiteiten Speel- en spelmogelijkheden voor jeugd tussen 0-8 Speeltuin? Sportfaciliteiten jongeren

Nadere informatie

3 december december Aanvang 19:30 uur

3 december december Aanvang 19:30 uur Openbare bijeenkomst Dorpsraad Galder-Strijbeek Aanvang 19:30 uur Onderwerpen Dorpsraad Galder-Strijbeek Servicepunt Buurtpreventie gastspreker Frie van Rijsbergen, wijkagent Galder en Paul Sintnicolaas,

Nadere informatie

Gehouden op 1 november 2017

Gehouden op 1 november 2017 Gehouden op 1 november 2017 De gemeente Hoorn werkt aan de ontwikkelingen van de Poort van Hoorn. Het Pelmolenpad en de Prismalocatie maken daar een onderdeel van uit. Als er straks een parkeergarage staat

Nadere informatie

Buurtenquête Getfert-Perik

Buurtenquête Getfert-Perik Buurtenquête Getfert-Perik Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN WERKGROEPEN OUD STEIN

SAMENVATTING VAN WERKGROEPEN OUD STEIN SAMENVATTING VAN WERKGROEPEN OUD STEIN WONEN EN WERKEN WERKGROEP VROM Handhaven van het aantal sociale huurwoningen, ook bij sloopopgave na 2020. De aantrekkelijkheid van oud- Stein vergroten door in te

Nadere informatie

Bijlage(n): Doorkiesnummer: adres: Datum: 16 oktober 2018

Bijlage(n): Doorkiesnummer: adres: Datum: 16 oktober 2018 Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief Ons kenmerk: 1357164 van: Uw kenmerk: Contact: Erwin Weterings Bijlage(n): Doorkiesnummer: 010-5061137 E-mailadres: e.weterings@albrandswaard.nl

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

SCHRIFTELIJKE VRAGEN SCHRIFTELIJKE VRAGEN Datum: 28 april 2016 Aan de voorzitter van de raad Onderwerp: Glasvezel tot in alle hoeken van onze gemeente Regio Rivierenland heeft een tender uitgeschreven waarbij niet de aanleg

Nadere informatie

Waar staat je gemeente. Gemeente Enschede

Waar staat je gemeente. Gemeente Enschede Waar staat je gemeente Gemeente Enschede Inhoudsopgave Sheetnummer Samenvatting 3 Burgerpeiling Waar staat je gemeente & respons 4 Woon & leefomgeving Waardering & sociale samenhang 5 Veiligheid en overlast

Nadere informatie

ACTIEPLAN WERKGROEP VEILIGHEID, VERKEER EN TRANSPORT. Middelaar

ACTIEPLAN WERKGROEP VEILIGHEID, VERKEER EN TRANSPORT. Middelaar ACTIEPLAN WERKGROEP VEILIGHEID, VERKEER EN TRANSPORT Middelaar Mei 2014 Inhoud ACTIEPLAN WERKGROEP VEILIGHEID, VERKEER EN TRANSPORT... 3 1. Inleiding... 3 2. Het proces... 3 3. Actiepunten... 3 3.1 Actiepunt

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

Aanleiding De raad heeft op 16 september 2014 het college gevraagd om de haalbaarheid van de volgende zaken te onderzoeken:

Aanleiding De raad heeft op 16 september 2014 het college gevraagd om de haalbaarheid van de volgende zaken te onderzoeken: Onderwerp: Vertrouwelijk: Nee Portefeuillehouder: F. Saelman Opsteller: Luuk Brouwer Registratienr.: Dubbelklik hier Datum: 17 maart 2015 Afdeling/team: GW / Naar Raad: Ja Het college besluit Gemeentesecretaris

Nadere informatie

BEWONERSAVOND HERINRICHTING JOHAN WAGENAARKADE 27 JUNI 2016

BEWONERSAVOND HERINRICHTING JOHAN WAGENAARKADE 27 JUNI 2016 BEWONERSAVOND HERINRICHTING JOHAN WAGENAARKADE 27 JUNI 2016 Inleiding Projectleider Ronald Roos opent de avond. Hij stelt de collega s van deze avond voor: Zanne Schors (adviseur stedelijke ontwikkeling),

Nadere informatie

Schouwverslag bedrijventerrein Veesteeg Boven Leeuwen

Schouwverslag bedrijventerrein Veesteeg Boven Leeuwen Schouwverslag bedrijventerrein Veesteeg Boven Leeuwen THEMA Dagschouw Veesteeg 26-3-2015 Onderhoud en Beheer Het valt op dat de scheiding tussen privaat en publiek niet helder is. Op verschillende plaatsen

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016 Visie op wonen Open Huis 8 september 2016 Doel van vanavond Informeren en beelden peilen over huidige stand en toekomst van wonen in Bunnik Niet vandaag: oplossingen! Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad

Nadere informatie

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken Verkiezingsdebat maandag 5 maart 2018 3. terugkijken : - Woongemeente / woningbouw - Recreatieve ontwikkeling - Nostalgisch en concreet invullen - Jeugdzorg - WMO - Verkiezingsprogramma van 4 jaar geleden

Nadere informatie

4. Daarnaast is er een themabijeenkomst Met de inbreker geweest. Daarover meer onder het kopje Themabijeenkomst Inbraakpreventie.

4. Daarnaast is er een themabijeenkomst Met de inbreker geweest. Daarover meer onder het kopje Themabijeenkomst Inbraakpreventie. Beste bewoner, Zoals u van ons gewend bent, houden we u regelmatig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in uw buurt. Ook in deze nieuwsbrief leest u alles over het laatste nieuws. Verbeteringen in

Nadere informatie

Digitale vragenlijst Spotdag Wilt u weten waaraan de gemeente haar geld besteedt?

Digitale vragenlijst Spotdag Wilt u weten waaraan de gemeente haar geld besteedt? 1. Wilt u weten waaraan de gemeente haar geld besteedt? 100% 90% 80% 70% 60% 50% 47.8% 47.0% 40% 30% 20% 10% 5.2% 0% 0.0% 0.0% Heel graag Graag Beetje Niet echt Niet geïnteresseerd Naam Heel graag 47,8%

Nadere informatie

Reactie op Beleidsplan juli 2017

Reactie op Beleidsplan juli 2017 Geachte aanwezigen, voor ons ligt het Beleidsplan 2017. We staan er goed voor in Aa en Hunze. We zijn financieel gezond. En met de meicirculaire in de hand zien we dat ook het meerjarenperspectief er positief

Nadere informatie

Inhoud 1. Milieubeleid Bomenbeleid Snel Herstel Meedoen met Groen Slot... 8

Inhoud 1. Milieubeleid Bomenbeleid Snel Herstel Meedoen met Groen Slot... 8 Verslag burgerjury 21 maart 2012 1 Verslag Burgerjury bijeenkomst 21 maart 2012 Op woensdag 21 maart vond de tweede bijeenkomst van de burgerjury plaats in het MFC Fascinatio. Van de honderd burgerjuryleden

Nadere informatie

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig De herinrichting heeft betrekking op de openbare inrichting van de locatie ter plaatse van de toekomstige supermarkt. De herinrichting houdt voornamelijk het realiseren van een toegang van de supermarkt

Nadere informatie

Van: PvdA Aan: College van B&W Datum: 5 september 2017 Betreft: artikel 51 vragen over groenbeheer Bijlage: foto s.

Van: PvdA Aan: College van B&W Datum: 5 september 2017 Betreft: artikel 51 vragen over groenbeheer Bijlage: foto s. Van: PvdA Aan: College van B&W Datum: 5 september 2017 Betreft: artikel 51 vragen over groenbeheer Bijlage: foto s Geacht college, Maassluis is een mooie, zeer dicht bevolkte stad en er werken dagelijks

Nadere informatie

Geachte raadsleden, Vertrouwend u hiermee voldoende te informeren tekenen wij in afwachting van uw reactie, Met vriendelijke groet,

Geachte raadsleden, Vertrouwend u hiermee voldoende te informeren tekenen wij in afwachting van uw reactie, Met vriendelijke groet, Geachte raadsleden, Bijgaand treft u de definitieve Dorpsagenda Ottoland "Samen investeren in een leefbaar Ottoland". De uitwerking van de thema's in deze Dorpsagenda willen wij "Samen" met bewoners,verenigingen

Nadere informatie

Wat doet het waterschap voor de wegen?

Wat doet het waterschap voor de wegen? Lesbrief wegen Wat doet het waterschap voor de wegen? Veilige wegen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 Veilige wegen Sommige waterschappen zoals waterschap Hollandse

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Herinrichting De Horsten Welkom bewoners

Herinrichting De Horsten Welkom bewoners Herinrichting De Horsten Welkom bewoners 29 maart 2016 Even voorstellen Cees van Walsem projectleider gemeente Wesley Ploeg regisseur openbare ruimte gemeente Marika Kerstens regisseur groen gemeente Patrick

Nadere informatie

Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Herxen.

Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Herxen. Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Herxen. Eenmalige budgetten voor onderwerpen die op korte termijn kunnen starten. De verschillende werkgroepen hebben eenmalig een budget aangevraagd en

Nadere informatie

Reader Heer Oudelands Ambacht fase 2

Reader Heer Oudelands Ambacht fase 2 Reader Heer Oudelands Ambacht fase 2 De wijk Heer Oudelands ambacht heeft last van verzakkingen van de openbare ruimte en tuinen. Deze verzakkingen veroorzaken schade aan het straatwerk, riolering en de

Nadere informatie

Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen.

Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen. Verslag bewonersavond 9 maart Opening wethouder van der Donk Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen. Van der Donk licht

Nadere informatie

Wijkschouw Helmerhoek Zuid

Wijkschouw Helmerhoek Zuid Wijkschouw Helmerhoek Zuid Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018

Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018 Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018 Stelling 1: Voor de economische ontwikkeling van Ouder-Amstel is het beter wanneer Duivendrecht bij Diemen (of Amsterdam) wordt ondergebracht en Ouderkerk

Nadere informatie

Buurtenquête Glanerbrug-Zuid

Buurtenquête Glanerbrug-Zuid Buurtenquête Glanerbrug-Zuid Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

Gebiedsgerichte aanpak Urmond Oost

Gebiedsgerichte aanpak Urmond Oost PLANGROEP HEGGEN BV Gebiedsgerichte aanpak Urmond Oost 30 mei 2016 (2e informatiebijeenkomst) Programma Welkomswoord door wethouder Danny Hendrix Toelichting ontwikkelingen Urmond-Oost Toelichting DOP

Nadere informatie

REGIEGROEP NIEUW WEST MIDDEN

REGIEGROEP NIEUW WEST MIDDEN REGIEGROEP NIEUW WEST MIDDEN en de Subsidie Bewonersinitiatieven 2015 Heeft u een leuk idee voor uw buurt? Wilt u iets doen voor uw buurt? Wilt u samen met buurtbewoners een activiteit starten maar heeft

Nadere informatie

CONCEPT Van 25 februari 2015. Welkom! Tweede Algemene Ledenvergadering Vereniging Dorpsraad Hoogmade. 5 maart 2015

CONCEPT Van 25 februari 2015. Welkom! Tweede Algemene Ledenvergadering Vereniging Dorpsraad Hoogmade. 5 maart 2015 1 CONCEPT Van 25 februari 2015 Welkom! Tweede Algemene Ledenvergadering Vereniging Dorpsraad Hoogmade 5 maart 2015 2 Agenda 1.Opening 2.Introductie van de avond 3.Kort verslag Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

Ingek. 0 1 FEB. 201?

Ingek. 0 1 FEB. 201? Kern, Marijn Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: 2017/10607 D66 Nederweert GRIF dinsdag 7 februari 2017 10:58 _staten Uitkomst raadpleging N266 door D66 Nederweert Persbericht

Nadere informatie

Korte termijn visie 2014 2018

Korte termijn visie 2014 2018 Korte termijn visie 2014 2018 Wij willen een dorp met een constant of licht groeiend bewonersaantal, waarin alle basisvoorzieningen minimaal op het huidige peil blijven. Wij willen dat jong en oud elkaar

Nadere informatie

Wijkvisie op de Vosseparkwijk

Wijkvisie op de Vosseparkwijk 1 Wonen wint terrein Wijkvereniging de Toekomst-Vosseparkwijk Geschreven door BügelHajema Adviseurs Wijkvisie op de Vosseparkwijk 2 Inleiding Velen zijn het er over eens: de Vosseparkwijk is een prachtige

Nadere informatie

Resultaten peiling openbare ruimte Rijssen-Holten Panel. November 2016

Resultaten peiling openbare ruimte Rijssen-Holten Panel. November 2016 Resultaten peiling openbare ruimte Rijssen-Holten Panel November 2016 Algemene indruk, vergelijking omliggende gemeenten en groenadoptie Peiling openbare ruimte De betrokkenheid van de panelleden bij deze

Nadere informatie

INSPRAAKRAPPORTAGE. Herinrichting Pleiadenplantsoen

INSPRAAKRAPPORTAGE. Herinrichting Pleiadenplantsoen INSPRAAKRAPPORTAGE Herinrichting Pleiadenplantsoen Gemeente Velsen Oktober 2018 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2 1.1 Inspraakprocedure 2 1.2 Leeswijzer 2 2. INSPRAAKREACTIES EN ANTWOORDEN 3 2.1 Inspreekthema

Nadere informatie

Uitnodiging Meet & Greet Samen voor de jeugd

Uitnodiging Meet & Greet Samen voor de jeugd Uitnodiging Meet & Greet Samen voor de jeugd Op dinsdag 23 februari vindt in het NAC Stadion de Meet & Greet Samen voor de Jeugd plaats. Professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen uit het jeugdwerkveld

Nadere informatie

Wijk j sch c ouw u Tra r ns n burg r

Wijk j sch c ouw u Tra r ns n burg r Wijkschouw Transburg Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede een wijkbeheerplan

Nadere informatie