Pharmabulletin EDITORIAAL. Mei Geachte collega s,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pharmabulletin EDITORIAAL. Mei Geachte collega s,"

Transcriptie

1 Mei 2013 Pharmabulletin EDITORIAAL Geachte collega s, Op het moment van schrijven is de kaap bereikt van 2000 apothekers die het MyCareNet systeem gebruiken voor het online opvragen van de verzekerbaarheid van de patiënt. De online bevraging van verzekerbaarheid is een belangrijke vooruitgang, waar alle apothekers tegen eind juni gebruik van zouden moeten maken. Ondertussen wordt ook het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) geactiveerd zodat na een test -fase het systeem in 2014 geleidelijk aan kan uitgerold worden. Informatica biedt ons, reeds meerdere jaren, een belangrijke ondersteuning waar soms (vaak?) te weinig gebruik van wordt gemaakt. Denk maar aan de weegfiches voor magistrale bereidingen die door de software kunnen opgevraagd worden, of het efficiënt gebruiken van Delphicare. Deze nieuwe technologische middelen bieden een steun voor de metamorfose die ons beroep ondergaat, waarbij de nadruk steeds meer gelegd wordt op het advies, de farmaceutische zorgen en farmacovigilantie, en zetten tevens onze toegevoegde waarde in de zorgverlening in de kijker. Een andere (technische) evolutie is de mogelijkheid om (geïnformatiseerde) medicatieschema s aan te maken, hoeksteen van de rol van de apotheker, vooral wanneer de patiënten moeilijk begrijpen waarvoor hun medicatie dient en hoe ze het moeten innemen. Om maar niet te spreken van IMV, waarbij deze problematiek des te meer belangrijk is. Deze nieuwigheden moeten ons niet afschrikken. Integendeel, ze helpen ons om onze plaats in de eerstelijnsgezondheidszorg beter op te eisen. INHOUD Algemene Vergadering... 2 Nieuwe bestuursleden... 4 IMV in de apotheek... 6 Antitussiva... 8 Budget Zoekertjes Parallel met deze evoluties, heeft ook onze Raad van Bestuur zich hernieuwd, met de nieuwe inbreng van twee gemotiveerde apothekers tot gevolg: Pascale Hardy (Anderlecht) en Ann Herzeel (Molenbeek). U kan in deze Pharmabulletin met hen kennismaken. Ik wens ze van harte welkom en bedank ze alvast voor hun engagement. In de volgende Pharmabulletin zal u overigens meer te weten komen over de projecten die de nieuwe ploeg wil opvolgen. Met collegiale groeten, Apr. Luc Defrance, Voorzitter.

2 ALGEMENE VERGADERING: VERSLAG Op donderdag 28 maart vond onze Algemene Vergadering plaats, gevolgd door een infoavond rond IMV in de apotheek (een samenvatting van deze infoavond vindt u verder in deze Pharmabulletin). Diegenen die er op de Algemene Vergadering niet bij konden zijn, kunnen hieronder het verslag lezen: Onze activiteiten in 2012 We vulden de rol van beroepsverdediging volop in door als schakel op te treden tussen onze leden en APB in het kader van de besparingsmaatregelen. Onze Vereniging is tevens stichtend lid van VAN, het Vlaams Apothekersnetwerk, een gezamelijk initiatief van de verenigingen van de vlaamse gemeenschap, en van AUP, Association des Unions de Pharmaciens, die de verenigingen van de franstalige en duitstalige gemeenschap samenbrengt. Dit bevestigt alsnog onze rol voor de verdediging van de brusselse apotheker in het België van morgen. Bovendien hielden we nauwe contacten en samenwerkingsprojecten met: De huisartsenkringen, BHAK (nl en FAMGb (fr), De SEL s (Samenwerkingsinitiatief EersteLijn): BOT vzw en SISD-Bruxelles, De Lokale Multidisciplinaire Netwerken, Huis voor Gezondheid en RML-B, De 19 OCMW s van Brussel: hier speelden we een belangrijke rol bij de herziening van de D lijst. Verschillende thema s kwamen aan bod tijdens onze infoavonden en/of in onze publicaties: Medisch Farmaceutisch Overleg (MFO), De «D lijst» van de 19 OCMW s, Besparingsmaatregelen, RECIP-E, MyCarenet, GFP-DPP,, Communicatie in de apotheek, Prepare for the future, Het electronisch voorschrift, Beheer van agressie, Kwaliteitskringen tussen huisartsen en apothekers rond contraceptie en generieken, Medicinale planten, Astma en COPD. Daarnaast hebben we ook: Stagedagen georganiseerd voor de laatstejaarsstudenten, Deelgenomen aan de TOP van de Vlaamse Apothekers Deelgenomen aan de Farmabeurs 2012 De individuele coachings voor het kwaliteitshandboek verdergezet. Tenslotte, voor wat de communicatie betreft, werken we aan onze nieuwe website die in januari 2013 gelanceerd werd. Op vlak van financiële resultaten, sluiten we het jaar af met een voorsprong op wat gebudgetteerd werd. Dit is de vrucht van onze inspanningen ter rationalisering en beperking van de kosten, conform aan ons plan om tegen 2014 in evenwicht te zijn. Het jaar werd echter ook getekend door de financiële moeilijkheden van een toenemend aantal apotheken, waarvan sommigen beroep deden op onze financiële hulp. Dit bracht ons ertoe om een provisie aan te leggen van voor onzekere schulden. We schrijven een uitbatingsverlies van tegen een verlies van in 2011 en een gebudgetteerd verlies van De vrijgemaakte cash-flow is nog negatief maar zou positief geweest zijn zonder de provisie. Op basis hiervan voorzien we een budget voor 2013 die ons tot een verlies van leidt, met een positieve cash-flow van Dit bemoedigt ons doel om tegen 2014 in evenwicht te zijn, rekening houdend met de vermindering van personeelskosten voorzien voor eind 2013.

3 Raad van Bestuur Zoals elke twee jaar, werd een deel van de Raad van Bestuur hernieuwd. Luc Defrance en Guy De Keyser werden herverkozen en Ann Herzeel en pascal Hardy werden verkozen als nieuwe bestuursleden. De Raad van Bestuur bestaat bijgevolg uit: Luc Defrance, voorzitter Guy De Keyser, ondervoorzitter Etienne Wallon, secretaris Arnaud Nicolas, penningmeester Ann Herzeel, lid Pascale Hardy, lid 2013 en verder Ondanks het huidige verlies, worden onze inspanningen om terug tot een evenwicht te komen, beloond. De wervingscampagne voor nieuwe tariferende leden gaf een positief resultaat, met 1 opzegging tegenover 7 nieuwe leden. Het was lang geleden dat dit zich nog had voorgedaan. Daarnaast merken we dat zo goed als alle tariferende leden ook lid zijn van de beroepsvereniging. Dit toont aan dat er een toenemend vertrouwen is in onze werking. We wensen deze koers verder te zetten en aldus de duurzaamheid te verzekeren van onze bestaande, gewaardeerde, diensten en nieuwe diensten te ontwikkelen om aan uw noden te blijven voldoen. Om dit te bewerkstelligen is het belangrijk dat het aantal tariferende leden toeneemt, gezien onze diensten mogelijk gemaakt worden dankzij hun bijdrage. Lid zijn van onze tariferingsdienst, dat is een kwestie van verantwoordelijke solidareit, waarbij een zo groot mogelijk aantal apothekers bijdraagt tot een kwaliteitsvolle dienstverlening. Ook dit jaar zetten we de collega-actie, die we vorig jaar opstartten, verder. Samen staan we sterker! En een sterke brusselse Vereniging is nu meer dan ooit belangrijk, aangezien de beroepsontwikkeling en de beroepsverdediging op het niveau van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een steeds belangrijkere zal innemen. LIDGELD 2013 Tariferende leden: 80,75 (BTW excl.) Niet-tariferende leden: 95,92 (BTW excl.) Toegtreden leden (gepensionneerde apothekers, adjuncten, ): 25 (BTW excl.) U zal in de loop van de maand mei de uitnodiging ontvangen om uw lidmaatschap te hernieuwen. Alvast bedankt!

4 DE NIEUWE BESTUURSLEDEN STELLEN ZICH VOOR Welke verwachtingen heeft u en wat hoopt u te bereiken tijdens uw mandaat? P.H.: Ik denk dat er een dringende nood is om de basis te betrekken in de verschillende projecten van de vereniging, opdat éénieder zou deelnemen aan de evolutie van ons beroep. Om dit te bereiken moet men communiceren, de apothekers opzoeken en naar hen luisteren. We hebben te maken met een groot probleem van isolatie in onze apotheken. Waarom koos u voor het apothekersberoep? P.H.: Ik kende het milieu niet bepaald, maar ik hield van het wetenschappelijke en medische en het contact met de mensen. Het was van in het begin van mijn studies duidelijk dat ik in de apotheek zou staan. Mocht het te herdoen zijn, dan zou ik dezelfde keuze maken! Als u geen apotheker was, wat had u dan graag gedaan? P.H.: Leerkracht lichamelijke opvoeding Apr. Pascale Hardy Kan u zich in enkele woorden voorstellen? Pascale Hardy: Ik ben afgestudeerd aan de ULB in 1990 en heb sinds 15 jaar een apotheek in Anderlecht. Ik ben getrouwd en heb twee grote kinderen. Waarom heeft u besloten u kandidaat te stellen voor de Raad van Bestuur? P.H.: Het bleek voor mij het ideale moment om mij daar voor in te zetten. Ik kende al meerdere bestuursleden, sommigen door mijn inzet in de voormalige Vereniging van Anderlecht, anderen door mijn studies of voorbije betrekkingen. Het was dus nu of nooit. Welke ervaring had u reeds voor u zich kandidaat stelde voor de Raad van Bestuur? P.H.: Ik was voorzitter van de Vereniging van Anderlecht gedurende meerdere jaren, tot de ontbinding van de lokale verenigingen. Welke hobby s of passies heeft u nog? P.H.: Ik hou erg veel van lopen, tennis, spinning Ik ben echt hyperactief, zeker sinds de kinderen al wat autonomer zijn. Welke is uw voornaamste karaktertrek? P.H.: Ik ben halstarrig, wat soms een gebrek kan zijn. Welke kwaliteit apprecieert u het meest bij anderen? P.H.: Eerlijkheid. Welke gave had u graag zelf gehad? P.H.: Zonder verwaand te willen klinken: ik vind me goed zoals ik ben. Maar misschien ben ik niet artistiek genoeg. Mocht u de macht hebben om te beslissen over de toekomst van de apothekers, welke veranderingen zou u dan doorvoeren? P.H.: De leefbaarheid en de toekomst van de apothekers verzekeren, zodat we niet meer met het dreigende vraagteken zitten wat we binnen tien jaar zullen worden.

5 Welke verwachtingen heeft u en wat hoopt u te bereiken tijdens uw mandaat? A.H.: Ik zou toch willen dat bepaalde projecten in de apotheek geïmplementeerd worden zodat we onze meerwaarde naar de andere zorgverleners toe kunnen aantonen en zo de samenwerking kunnen verbeteren. Ik denk bijvoorbeeld aan het medicatieschema, IMV,... Laten we om te beginnen in gesprek gaan met de artsen, verplegers,... om vervolgens beter samen te kunnen werken. We mogen ook de sociale patiënten (anderstaligen, OCMW,...) niet vergeten, voor hen is de opvolging van chronische zorg door de apotheker nog belangrijker. Apr. Ann Herzeel Kan u zich in enkele woorden voorstellen? Ann Herzeel: Ik ben afgestudeerd aan de VUB in Ik ben reeds 14 jaar apotheker in St-Jans-Molenbeek. Voor de overname van mijn apotheek was ik werkzaam als industrie-apotheker in de registratie van geneesmiddelen. Ik ben getrouwd en heb een zoon van 16 jaar. Waarom heeft u besloten u kandidaat te stellen voor de Raad van Bestuur? A.H.: Omdat ik een positieve bijdrage wil leveren voor de herwaardering van ons beroep en onze meerwaarde als eerstelijns zorgmedewerker en ons dagelijks sociaal engagement naar de patiënt toe meer in de kijker wil brengen. Meer bepaald wens ik ook de belangen van de nederlandstalige patiënten in Brussel op te volgen door erop toe te zien dat de projecten van het VAN geïmplementeerd worden. Welke ervaring had u reeds voor u zich kandidaat stelde voor de Raad van Bestuur? A.H.: Ik heb me voornamelijk ingezet voor het overleg tussen het OCMW van Molenbeek, de huisartsen en de apothekers en heb daar ook onze rol als apotheker al in het positieve daglicht kunnen stellen. Ik nam ook deel aan de herwerking van de D lijst van de 19 OCMW s en heb daar ook gezien dat onze rol in de eerstelijn niet te verwaarlozen is en zeker complementair is aan de rol van de overige zorgverleners, in het bijzonder de huisartsen. Waarom koos u voor het apothekersberoep? A.H.: Een roeping? Ik vond het een mooi beroep om mensen professioneel raad te kunnen geven over hun gezondheid. Als u geen apotheker was, wat had u dan graag gedaan? A.H.: Kok of ambachtelijk ijsbereider. Maar met ons klimaat?? Misschien de perfecte combinatie voor een chambres d hôtes in zuiderse oorden, je brengt me op ideeën. Welke hobby s of passies heeft u nog? A.H.: Ik hou vooral van koken, gezellig samenzijn met vrienden, reizen en nieuwe dingen ontdekken. Welke is uw voornaamste karaktertrek? A.H.: Ik ben een doordrijver. Welke kwaliteit apprecieert u het meest bij anderen? A.H.: Oprechtheid Welke gave had u graag zelf gehad? A.H.: Een groter relativatievermogen. Mocht u de macht hebben om te beslissen over de toekomst van de apothekers, welke veranderingen zou u dan doorvoeren? A.H.: Ik zou de rol van de apotheker in de chronische zorg versterken. Ik zou ook pleiten voor een volwaardige erkenning -met aangepaste verloning- van de apotheker als eerstelijns zorgverstrekker.

6 INDIVIDUELE MEDICATIEVOORBEREIDING (IMV) Onze Algemene Vergadering van 28 maart 2013 werd gevolgd door een infoavond rond IMV. Hieronder vindt u een overzicht van wat we er geleerd hebben. Het is belangrijk om te weten dat IMV niet louter voorbestemd is voor apothekers die investeerden in een robot of die geneesmiddelen aan een RVT leveren U kan deze dienst namelijk aanbieden aan uw patiënten zonder daarom al te grote investeringen te moeten doen: er bestaan oplossingen voor manuele IMV (blisterverpakkingen, ) die niet zo kostelijk zijn, of u kan zelfs de technische acte uitbesteden. IMV is in eerste instantie een niet te missen opportuniteit! Definitie De wetgever omschrijft de IMV als de handeling waarbij één of meerdere geneesmiddelen uit hun primaire verpakking worden verwijderd en vervolgens desgevallend worden samengevoegd in één enkele gesloten verpakking voor individuele toediening, bestemd voor een individuele patiënt op een bepaald tijdstip. Voor wie? IMV beoogt niet alleen de patiënten die in een WZC verblijven, maar ook de ambulante patiënten en in het bijzonder: De gepolymediceerde patiënten Patiënten met een bijzondere pathologie of fysiologische toestand, iatrogene risico s of een slechte therapietrouw De patiënt moet zijn schriftelijke toestemming verlenen voor de opstelling van een dossier voortgezette farmaceutische zorg. Welke producten? Geneesmiddelen Voedingssupplementen IMV beoogt hoofdzakelijk orale en droge vormen De produkten moeten niet noodzakelijk voorgeschreven zijn De wetgever maakt geen onderscheid tussen de geneesmiddelen. Verdovende geneesmiddelen kunnen in principe worden opgenomen in de IMV Door wie? De publieke officina-apotheker De ziekenhuisapotheker Technische acte en voortgezette farmaceutische zorg IMV bestaat uit twee elementen: de technische acte en de voortgezette farmaceutische zorg.

7 De technische acte bestaat uit het samenvoegen van het geheel van de geneesmiddelen die een patiënt op een bepaald tijdstip van de dag moet nemen in één verpakking. De voortgezette farmaceutische zorg bestaat uit een gepersonaliseerde opvolging van de farmaceutische zorg op basis van een overeenkomst gesloten tussen de patiënt, de apotheker, en indien nodig, de behandelend geneesheer. Manuele of geautomatiseerde IMV? De wetgever maakt een onderscheid tussen enerzijds manuele IMV en anderzijds geautomatiseerde IMV. De geautomatiseerde IMV is IMV gerealiseerd met gebruik van IMV-apparatuur waarbij computersystemen het productieproces aansturen. Bepaalde algemene voorwaarden (toedieningsschema,informatie voor de patiënt, etikettering,...) uit het KB gelden zowel voor manuele als voor geautomatiseerde IMV. Daarnaast zijn er nog een aantal specifieke voorwaarden (notificatie aan het FAGG, eindcontrole,...) die enkel gelden voor geautomatiseerde IMV. Mag ik IMV weigeren uit te voeren? Wanneer IMV wordt voorgeschreven door de arts of door de patiënt wordt gevraagd, mag de apotheker dit niet weigeren. Indien de apotheker niet zelf de IMV wenst uit te voeren, kan hij de technische akte van de geautomatiseerde IMV wel uitbesteden aan een andere apotheker titularis, voorzover deze geautomatiseerd. Mag ik IMV uitbesteden? Ja, maar enkel de technische acte in het kader van geautomatiseerde IMV. De technische acte in het kader van de manuele IMV kan niet worden uitbesteed. De voortgezette farmaceutische zorg kan niet worden uitbesteed, noch in het kader van de manuele IMV, noch in het kader van de geautomatiseerde IMV. De apotheker-titularis die uitbesteedt is verantwoordelijk voor de naleving van de bepalingen van het KB van Hij kan wel de verantwoordelijkheden van de apotheker die de uitbesteding aanneemt, preciseren in het uitbestedingscontract. Mag ik de dienst factureren? Er is op dit moment (nog) geen vergoeding voorzien voor IMV, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat u gratis aan IMV moet doen. Het (voorlopig) gratis aanbieden zou een verkeerd signaal geven. IMV heeft namelijk een bepaalde waarde: de kostprijs van het materiaal, de handeling van het hervedelen van de medicatie (technische akte), het opstellen van het toedieningsschema en de opvolging van uw patiënt (voortgezette farmaceutische zorg),...de praktijk leert ons dat het vragen van een onkostenvergoeding van 5 à 10 per patiënt per week gangbaar is. Dit is echter een vrije en individuele keuze. Wanneer u aan de patiënt een onkostenvergoeding aanrekent, moet u uw patiënt hiervan op voorhand op de hoogte brengen (via een affiche voor ambulante patiënten, via contract/mandaat voor WZC bewoner,...). De vergoeding is overigens een onkostenvergoeding en is geenszins een honorarium voor farmaceutische zorg. Nu er een concreet wettelijk kader voor IMV bestaat, eist APB dat er, binnen de ziekteverzekering een specifiek honorarium kan worden aangerekend. De besprekingen hierover lopen. Raadpleeg ons dossier «IMV» op onze website U vindt er onder meer de powerpoint presentaties van de verschillende sprekers op onze IMV infoavond, samen met een reeks praktische documenten die u bijstaan om IMV in de apotheek te implementeren: voorbeeld van een medicatie-overzicht, toestemmingsformulier voor de patiënt, uitbestedingscontract,.

8 ANTITUSSIVA EN DECONGESTIVA/ STAND VAN ZAKEN Vanaf 1 mei treden de nieuwe regels voor antitussiva en decongestiva in werking. Om u hierbij te helpen geven we u graag een overzicht van de wijzigingen: Contra-indicaties Zijn gecontra-indiceerd bij kinderen jonger dan 6 jaar : geneesmiddelen tegen de hoest of verkoudheid op basis van dextromethorfaan, noscapine, pentoxyverine, levodropropizine, cloperastine, folcodine, codeïne en zijn derivaten (ethylmorfine, dihydrocodeïne en thebacone) of guaifenesine De aanbeveling om antitussiva te contra-indiceren bij kinderen jonger dan 6 jaar is gebaseerd op: de negatieve baten-risicoverhouding in deze leeftijdsgroep het gebrek aan specifieke doseringsstudies met deze geneesmiddelen bij kinderen het feit dat de doeltreffendheid van deze geneesmiddelen onvoldoende is aangetoond ernstige bijwerkingen die bij kinderen zijn gerapporteerd (o.a. respiratoire depressie). Deze bijwerkingen zijn vooral bij jonge kinderen opgetreden en waren vooral het gevolg van accidentele overdosering. De aanbeveling om guaifenesine te contraindiceren bij kinderen jonger dan 6 jaar is vooral gebaseerd op het gebrek aan gegevens over doeltreffendheid in deze leeftijdsgroep. Zijn gecontra-indiceerd bij kinderen jonger dan 7 jaar: topische nasale decongestiva die fenylefrine, efedrine, nafazoline of tramazoline bevatten. Deze contra-indicatie geldt niet voor topische nasale decongestiva op basis van oxymetazoline en xylometazoline. De aanbeveling om de nasale preparaten op basis van de vasoconstrictoren efedrine, fenylefrine, nafazoline en tramazoline te contra-indiceren bij kinderen jonger dan 7 jaar is gebaseerd op: hun nauwe therapeutisch-toxische marge het feit dat ernstige bijwerkingen zoals hypertensie en convulsies gerapporteerd zijn, ook bij gebruik van de pediatrische vormen. Er zijn geen ernstige problemen beschreven met de pediatrische vormen van xylometazoline en oxymetazoline, en daarom werd voor deze middelen beslist om de gebruiksvoorwaarden bij kinderen niet te wijzigen. Algemene aanbevelingen voor ALLE topische nasale decongestiva: Vooraleer men topische nasale decongestiva gebruikt, moet men zoutoplossingen gebruiken om de neus te reinigen. De gebruiksduur van alle topische nasale decongestiva moet zo kort mogelijk zijn (maximum 5 dagen). Opgelet: Bij een contra-indicatie is de aflevering niet verboden. De arts mag nog wel voorschrijven en de apotheker mag het geneesmiddel afleveren, maar dit gebeurt steeds op eigen verantwoordelijkheid. Zelfs indien de apotheker de arts voorafgaandelijk contacteerde, blijft de apotheker verantwoordelijk voor de aflevering. De apotheker behoudt het recht om de aflevering te weigeren. Codeine en zijn derivaten Antitussiva die codeïne of één van zijn derivaten bevatten (ethylmorfine, dihydrocodeïne en thebacone) zijn voorschriftplichtig (voor kinderen én volwassenen).

9 De aanbeveling om codeïne en derivaten (dihydrocodeïne, ethylmorfine, thebacon) op medisch voorschrift te plaatsen, is gebaseerd op: het risico van ernstige bijwerkingen, o.a. convulsies, respiratoire depressie,.. de mogelijkheid van misbruik en van afhankelijkheid bij chronisch gebruik. Deze bijwerkingen zijn te wijten aan het morfineachtig effect, dat groter is voor codeïne en zijn derivaten dan voor de andere antitussiva en zijn vooral te wijten aan het verschil in metabolisatiesnelheid tussen individuen onderling.. Opgelet: codeine (en zijn derivaten) mag dus niet meer verwerkt worden in officinale bereidingen ( huisbereidingen ) aangezien er steeds een voorschrift vereist is. Samengestelde formules Voor de samengestelde preparaten hebben de firma s tot om een dossier in te dienen met een nieuwe samenstelling (ofwel overschakelen naar een enkelvoudige samenstelling ofwel aantonen dat aan de vereisten van de europese richtlijnen voldaan is) Apothekers mogen samengestelde antitussiva blijven bereiden (als magistrale en als officinale bereiding) tot 1 januari De baten-risicoverhouding van de samengestelde preparaten die op heden zijn vergund in België is in vraag gesteld, aangezien : er geen bewijs bestaat dat de doeltreffendheid van de combinatie van de twee (of meer) bestanddelen groter is dan deze van elk bestanddeel apart, de baten-risicoverhouding niet positief is voor de combinatie van de bestanddelen. Veiligheidsdop: De verplichting om een veiligheidsdop te gebruiken voor siropen, neusdruppels en neussprays is tevens uitgesteld tot 1 januari Voor de geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheid in vloeibare vorm (siroop/druppels/ neusspray) dient de primaire verpakking te worden beveiligd met een veiligheidsdop, teneinde accidentele inname en eventuele daarmee gepaard gaande overdosering bij kinderen te vermijden. Overgangsmaatregelen: Specialiteiten die voor 30 april in de handel zijn (groothandel of apotheek): deze mogen nog verkocht worden zolang de voorraad strekt, en volgens de modaliteiten op de verpakking of in de bijsluiter (met uitzondering van de siropen die codeïne of één van zijn derivaten bevatten, want daarvoor is een medisch voorschrift noodzakelijk). Bereidingen die voor 30 april secundem artem (met bereidingsprotocol, bereidings- en vervaldatum) zijn gemaakt: deze mogen nog verkocht worden zolang de voorraad strekt. We wijzen erop dat deze overgangsmaatregelen ter uitzondering werden toegekend aan onze sector en vragen u om deze nauwlettend na te leven. Het FAGG zal nagaan of deze overgangsmaatregelen niet worden misbruikt om de nieuwe regelgeving te omzeilen. Bron: APB et AFMPS

10 AKKOORD BUDGET 2013 : IMPACT GEZONDHEIDSZORG U hoorde het wellicht al in het nieuws: het begrotingsakkoord voor 2013 is een feit. Met de besparingen van 2012 nog vers in het geheugen, vraagt menig apotheker zich af in welke mate deze nieuwe besparingen onze sector zullen treffen. Volgens de kranten mogen we een besparing van 166 miljoen verwachten in de gezondheidszorg, maar de maatregelen zullen niet voelbaar zijn voor de patiënt en ook de koopkracht van de mensen niet aantasten. De structurele maatregelen raken voornamelijk de ziekenhuizen (integratie van het electrocardiogram in het «dagforfait» en vermindering van het geneesmiddelenforfait) en de privélaboratoria voor klinische biologie (daling van de forfaits van terugbetaling van de prestaties), maar raken ook aan de terugbetaling van geneesmiddelen tegen cholesterol. Deze laatste maatregel zal onze sector licht treffen. Op dit ogenblik zijn de uitvoeringsmodaliteiten nog niet gekend. In een persbericht gaat PS-vicepremier en minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx dieper in op de besparingen: «Anticholesterolgeneesmiddelen: gelijkschakeling van de terugbetaling. De terugbetaling van het anticholesterolgeneesmiddel Crestor zal worden herzien omdat het veel meer kost dan de andere statines die men voor cholesterol gebruikt (d.w.z. Zocor en zijn generieken Simvastatine en Lipitor en zijn generieken Atorvastatine) Op die klasse, in 2013 nog goed voor 175 miljoen euro uitgaven, zal zo 25 miljoen euro worden bespaard. Alle patiënten zullen verder met een aan hun behoeften aangepaste statine kunnen worden behandeld.» Wij houden u op de hoogte, van zodra wij over meer concrete informatie beschikken. OPHALING VAN VERVALLEN GRONDSTOFFEN We organiseren opnieuw een gegroepeerde ophaling van vervallen chemicaliën in de periode tussen 27 mei en 21 juni Uw beroepsvereniging heeft voor u een voordelige prijs onderhandeld bij de firma SITA. Aarzel niet en schrijf u vóór 15 mei in aan de hand van het inschrijvingsformulier in bijlage van deze Pharmabulletin. PREPARE 4 FUTURE In bijlage van de Pharmabulletin vindt u een folder voor de uiterst boeiende vorming "Prepare for the Future". Deze vorming helpt u te begrijpen wat er precies verandert en geeft u de kans uw eigen strategie te bepalen. Tijdens drie dagsessies, telkens van 9u15 tot 17u00, op verschillende locaties maakt u samen met andere collega"s een ontdekkingstocht naar de toekomst, begeleid door Dirk BROECKX, die meer dan 30 jaar ervaring in de beroepsverdediging combineert met een passie voor de toekomst van het beroep. De derde jaargang van P4F werd volledig herwerkt om u een zo volledig mogelijk overzicht te geven van alle belangrijke projecten en vernieuwingen, die vandaag door een beperkt aantal apothekers worden toegepast, maar die we morgen allemaal zullen gaan gebruiken. Inschrijven kan via

11 RUBRIEK VAN DE PARTNERS: NIEUW: ORGANISATIE VAN DE BACKOFFICE De backoffice*, een verwaarloosde maar zeker niet onbelangrijke bron van productiviteit! Sinds ruim tien jaar is er in de apotheken heel wat verbeterd op het gebied van onthaal, productpresentatie, het creëren van een aantrekkelijke ruimte en een vlotte circulatie van de klanten. Nu is het tijd om aandacht te schenken aan een aspect dat bij de organisatie van de apotheek maar al te vaak wordt vergeten: de backoffice. Een slecht georganiseerde backoffice vormt namelijk een flinke handicap voor de dagelijkse gang van zaken in uw apotheek. De gevolgen voor de kwaliteit van uw dienstverlening en het arbeidscomfort zijn bijzonder reëel en zullen al snel een weerslag hebben op uw omzetcijfer. Door het optimaliseren van uw backoffice wint u aan rentabiliteit en realiseert u de productiviteitswinst die tegenwoordig zo moeilijk te verwezenlijken valt in de klantenruimte. Gebruikelijke redenen waarom een backoffice slecht georganiseerd is: Slechte verwerking van de administratie Slechte operationele verwerking (ontvangst, uitpakken, opslag in de voorraad, aflevering van bestellingen, klantenonthaal, enz.) Slecht humanresourcesmanagement (geen functiebeschrijvingen, geen duidelijk vastgelegde doelen, aanwerving van ongeschikte personen, enz.) Slechte interne communicatie (opzoeken van bestelde medicijnen, niet-uitgevoerde acties, onvoorbereide of nutteloze vergaderingen, slechte bekendmaking van instructies, enz.) Onvoldoende rekening houden met beroepsrisico s (juridische aanvallen voor een foute aflevering of interactie tussen medicijnen, aflevering van een vervallen product, enz.) CERP heeft de oplossing voor u! Dit jaar biedt CERP exclusief voor zelfstandige apothekers een nieuwe vorm van begeleiding met betrekking tot de backoffice: de Organisatiekwaliteitsbarometer (OKB). De OKB omvat twee aspecten: - Een audit van de backoffice, waarbij een diagnose wordt gesteld met betrekking tot de methodes en instrumenten die in de apotheek worden gebruikt voor de organisatie van de backoffice; daarbij wordt vergeleken met een lijst van goede praktijken. - Een toolbox met technische fiches die bedoeld zijn om nuttige en praktische informatie te verzamelen over de organisatie van een backoffice in een apotheek. De OKB, Une boîte een volledige à outils composée check-up van de fiches uw backoffice: techniques ayant pour vocation de rassembler des informations utiles et pratiques concernant l organisation Analyse van de huidige organisatie van uw backoffice d un back office d officine. Meten hoe goed de organisatie van uw apotheek scoort Doelgericht productiviteitspotentieel bepalen Advies voor een goede organisatie Inschatting van de progressiemarge Begeleiding bij de uitvoering van uw project Hebt u interesse in deze service die uw rentabiliteit zal optimaliseren? Neem dan contact op met onze dienst Marketing: kamar.taghzou@cerp.be *NVDR : Back Office : Alles wat verband houdt met het beheer en de organisatie van de apotheek.

12 Redactie: Laure Geslin Luc Defrance Francis Van der Maren Opmaak: Chantal Breuer Rosa Martin Illustraties: istockphoto Laure Geslin UPB-AVB Apothekersvereniging van Brussel Kolonel Bourgstraat Bus Brussel Tel. : 02/ Fax : 02/ team@upb-avb.be Website : ZOEKERTJES JOBS Apothekeres (VUB '12) zoekt job als adjunct-apotheker voor 1 dag in de week (liefst zaterdag) om te combineren met een job als praktijkassistente in de Farmaceutische Zorg. GSM 0488/ (liefst na 18u) Dynamische, jonge apotheker, perfect tweetalig, en vlot in het Engels zoekt werk in (Zuid)Brussel. Meerdere jaren ervaring als titularis. GSM: 0471/ pharmacien@outlook.com Assistent zoekt werkt voltijds tweetalig ervaring in ziekenhuis, officina en tariferings GSM : 0493/ e- mail : eddypatrickvos@yahoo.fr Ervaren titularis-apotheker zoekt werkt als titularis in regio Brussel contacteer Jean- Michel Agomo. GSM: 0488/ Tweetalige apotheker gezocht. Full-time of part-time te bespreken. Regio St Agatha Berchem - Dilbeek. GSM: 0472/ Apotheek te centrum Vilvoorde zoekt fulltime adjunct apotheker, onmiddellijke indiensttreding mogelijk. Werktijden zijn bespreekbaar. Aarzel niet om ons te contacteren! Steeds bereikbaar. Tel: 02/ Apotheek Schaarbeek zoekt: apotheker(es) van mei tot eind juli 2013 voor 1 dag/week (woensdag) + zaterdagvoormiddag. Tweetalig, gemotiveerd, dynamisch, en kan a l l e e n w e r k e n K e n n i s : Sabco. Tel: 02/ OFFICINA Apotheek over te nemen wijk Merode, rechtover een ziekenhuis. Z.K Brutomarge excl. BTW 28,8 %. Met of zonder gebouw in goede staat. GSM: 0498/ Apotheek over te nemen te Molenbeek, Jubelfeestlaan, met of zonder gebouw. Contact: 02/ Apotheek over te nemen te Woluwé in aangename residentiele wijk. ZC Stopzetting wegens familiale redenen. Contact: team@upb-avb.be Drogenbos, wegens einde carrière. Apotheek (vennootschap) + woonst over te nemen. Bruto winst Tweetalig cliënteel. Apotheek met groeipotentieel. Tel: 02/ of 02/

Pharmabulletin EDITORIAL. Maart Geachte collega s,

Pharmabulletin EDITORIAL. Maart Geachte collega s, Maart 2013 Pharmabulletin EDITORIAL Geachte collega s, In de vorige Pharmabulletin kondigden we de stichting van AUP (Association des Unions de Pharmaciens) aan, waarin de verschillende beroepsverenigingen

Nadere informatie

Individuele medicatievoorbereiding (IMV)

Individuele medicatievoorbereiding (IMV) Individuele medicatievoorbereiding (IMV) Het KB van 24 september 2012 tot vaststelling van een regeling met betrekking tot individuele medicatievoorbereiding, werd gepubliceerd in het Belgische Staatsblad

Nadere informatie

Pharmabulletin EDITORIAAL. Januari Geachte collega s,

Pharmabulletin EDITORIAAL. Januari Geachte collega s, Januari 2014 Pharmabulletin EDITORIAAL Geachte collega s, Een fan sprak Jules Renard, de bekende franse humorist, aan: Ik bied u mijn beste wensen aan. Dank u, antwoorde hij, Ik zal proberen er iets mee

Nadere informatie

1. Vooraleer u begint.

1. Vooraleer u begint. 1. Vooraleer u begint. Met behulp van dit IMV-dossier - dat werd opgesteld in samenwerking met KLAV en KAVA - willen we u eerst en vooral het KB van 24/09/2012 over individuele medicatievoorbereiding toelichten.

Nadere informatie

Gedeeld farmaceutisch dossier : FAQ

Gedeeld farmaceutisch dossier : FAQ Gedeeld farmaceutisch dossier : FAQ Vindt U hier geen antwoord op uw vraag? Gelieve uw vragen door te mailen naar Carolien.Bogaerts@kovag.be en wij geven U zo spoedig mogelijk een antwoord. Wat is een

Nadere informatie

TD INFO Redactie: Apr L. Geslin Met dank aan APB

TD INFO Redactie: Apr L. Geslin Met dank aan APB MAART 2013 TD INFO Redactie: Apr L. Geslin Met dank aan APB INDEXERING VAN DE LETTER P Op 1 april 2013 wordt de sleutelletter P voor de honoraria van de farmaceutische specialiteiten geïndexeerd. P = 1,801693

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE OVER OVERLEG APOTHEKERS-HUISARTSEN

RESULTATEN ENQUÊTE OVER OVERLEG APOTHEKERS-HUISARTSEN RESULTATEN ENQUÊTE OVER OVERLEG APOTHEKERS-HUISARTSEN Om na te gaan in welke mate de huisartsen en apothekers uit dezelfde wijk contact hebben en met elkaar overleggen, verstuurden de Apothekers van Brussel

Nadere informatie

6. Wachtdienstregeling. Inleiding. SUGGESTIEvragen

6. Wachtdienstregeling. Inleiding. SUGGESTIEvragen 6. Wachtdienstregeling Inleiding Huisartsen en apothekers moeten de continuïteit van zorg verzekeren, ze zijn beiden dan ook wettelijk, moreel en deontologisch verplicht om deel te nemen aan de wachtdienst.

Nadere informatie

VIDIS Virtual Integrated Drug Information System

VIDIS Virtual Integrated Drug Information System Virtual Integrated Drug Information System Yoeriska Antonissen Coördinator cel Kennis en informatiebeheer en administratieve vereenvoudiging Directie Farmaceutisch Beleid Dienst voor Geneeskundige Verzorging

Nadere informatie

Medicatiebeleid in WZC

Medicatiebeleid in WZC Medicatiebeleid in WZC Keynote speaker: Dr. Lore De Raeve Competentiepool Ouderenzorg Algemene Pharmaceutische Bond (APB) Deskundige Gezondheidsbeleid en Ouderenzorg Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond

Nadere informatie

Pharmabulletin EDITORIAAL. Juli Geachte collega s,

Pharmabulletin EDITORIAAL. Juli Geachte collega s, Juli 2013 Pharmabulletin EDITORIAAL Geachte collega s, De apotheker verdedigen en ondersteunen, de meerwaarde van zijn farmaceutische verstrekkingen op de voorgrond brengen, de kwaliteit van zorg verbeteren

Nadere informatie

Zelfevaluatie hoofdstuk Huisapotheker

Zelfevaluatie hoofdstuk Huisapotheker Vragenlijst: Deze tool laat u toe om door middel van een aantal vragen een balans op te maken van de kwaliteit binnen uw apotheek, teneinde deze waar nodig te verbeteren. Kies bij elke vraag het meest

Nadere informatie

Elektronisch voorschrift vanaf FAQ

Elektronisch voorschrift vanaf FAQ Elektronisch voorschrift vanaf 01.01.2017 - FAQ Vanaf 1 januari 2017: - wordt het klassieke papieren voorschrift met 2 barcodes vervangen door een nieuw document bewijs van elektronisch voorschrift (afbeelding

Nadere informatie

Pharmabulletin EDITORIAL. Juli Geachte collega s,

Pharmabulletin EDITORIAL. Juli Geachte collega s, Juli 2014 EDITORIAL Pharmabulletin Geachte collega s, Onleesbaar voorschrift, geen posologie, voorgeschreven geneesmiddel ontbreekt bij de leverancier, probleem met het attest van de adviserend geneesheer,

Nadere informatie

Pharmabulletin EDITORIAAL. Mei Geachte collega s,

Pharmabulletin EDITORIAAL. Mei Geachte collega s, Mei 2014 Pharmabulletin EDITORIAAL Geachte collega s, De voornaamste rol van uw beroepsvereniging is uiteraard om u in uw beroep te verdedigen op alle mogelijke vlakken, en daar werken wij elke dag aan!

Nadere informatie

Prettige feestdagen. Meilleurs voeux. Season s greetings. December 12 TITEL

Prettige feestdagen. Meilleurs voeux. Season s greetings. December 12 TITEL TITEL 2013 Prettige feestdagen Meilleurs voeux Season s greetings Tervurenlaan 40 1040 Brussel Tel. 02/743.09.11 Fax 02/733.98.07 www.callens-law.be December 12 De functie Lokale donorcoördinatie Verschillende

Nadere informatie

IN 2016 IN ÉÉN KEER LID VAN BAF ÉN IPSA

IN 2016 IN ÉÉN KEER LID VAN BAF ÉN IPSA IN 2016 IN ÉÉN KEER LID VAN BAF ÉN IPSA Beste collega Beste BAF-lid Het einde van het jaar komt in zicht Tijd om je lidmaatschappen te hernieuwen. Dit jaar kan je in één keer je lidmaatschap voor BAF én

Nadere informatie

VIDIS Virtual Integrated Drug Informa3on System

VIDIS Virtual Integrated Drug Informa3on System VIDIS Virtual Integrated Drug Informa3on System presenta.e Ronde Tafel egezondheid 2015 26.05.2015 Visie RIZIV Deze visienota betrea een elektronisch communica3esysteem voor het beheer van alle aspecten

Nadere informatie

Handleiding voor een kwalitatief overleg tussen apotheker en huisarts

Handleiding voor een kwalitatief overleg tussen apotheker en huisarts Handleiding voor een kwalitatief overleg tussen apotheker en huisarts COLOFON Titel: Handleiding voor een kwalitatief overleg tussen huisarts en apotheker 1e versie: november 2013 2e versie: mei 2015 3e

Nadere informatie

AUGUSTUS 2013 TD INFO. Redactie: Apr L. Geslin Met dank aan APB

AUGUSTUS 2013 TD INFO. Redactie: Apr L. Geslin Met dank aan APB AUGUSTUS 2013 TD INFO Redactie: Apr L. Geslin Met dank aan APB ANTITUSSIVA OP BASIS VAN CODEINE: ALTIJD OP VOORSCHRIFT! Door het in werking treden van het KB van 17 juni 2013*, kunnen nu alle geneesmiddelen

Nadere informatie

FAQ betreffende het KB van 24.9.2012 tot vaststelling van een regeling met betrekking tot individuele medicatievoorbereiding (IMV) update 31.03.

FAQ betreffende het KB van 24.9.2012 tot vaststelling van een regeling met betrekking tot individuele medicatievoorbereiding (IMV) update 31.03. FAQ betreffende het KB van 24.9.2012 tot vaststelling van een regeling met betrekking tot individuele medicatievoorbereiding (IMV) update 31.03.2014 1. Kan manuele IMV worden uitbesteed? Art. 9 1 van het

Nadere informatie

Gedeeld Farmaceutisch Dossier. Symposium De E- huisarts 22/03/2014

Gedeeld Farmaceutisch Dossier. Symposium De E- huisarts 22/03/2014 Gedeeld Farmaceutisch Dossier Symposium De E- huisarts 22/03/2014 Lokaal Farmaceutisch dossier Wettelijke : apotheker moet voorgeschreven geneesmiddelen registreren Tenzij de patiënt bezwaar maakt mogen

Nadere informatie

FAQ betreffende het KB van tot vaststelling van een regeling met betrekking tot individuele medicatievoorbereiding (IMV) update

FAQ betreffende het KB van tot vaststelling van een regeling met betrekking tot individuele medicatievoorbereiding (IMV) update FAQ betreffende het KB van 24.9.2012 tot vaststelling van een regeling met betrekking tot individuele medicatievoorbereiding (IMV) update 29.09.2016 1. Kan manuele IMV worden uitbesteed? Art. 9 1 van het

Nadere informatie

Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier

Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier Een nieuwe + voor uw gezondheid Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier De apothekers investeren verder in de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënten PERSBERICHT 25 februari 2014 Het Gedeeld

Nadere informatie

VIDIS. Virtual Integrated Drug Information System

VIDIS. Virtual Integrated Drug Information System VIDIS Virtual Integrated Drug Information System VIDIS project - Objectief Gegevens- en informatiedeling tussen de ambulante zorgactoren tussen de ambulante sector en het ziekenhuismilieu met en door de

Nadere informatie

Elektronisch voorschrift vanaf

Elektronisch voorschrift vanaf Elektronisch voorschrift vanaf 01.01.2017 Vanaf 1 januari 2017 Als de arts dan een elektronisch voorschrift opstelt, zal het papieren voorschrift vervangen worden door een nieuw document bewijs van elektronisch

Nadere informatie

Hoe bepaal je of een patiënt in aanmerking komt voor de dienst? Hoe kan de apotheker weten of een patiënt beantwoordt aan de criteria?

Hoe bepaal je of een patiënt in aanmerking komt voor de dienst? Hoe kan de apotheker weten of een patiënt beantwoordt aan de criteria? Hoe bepaal je of een patiënt in aanmerking komt voor de dienst? Hoe kan de apotheker weten of een patiënt beantwoordt aan de criteria? Elke patiënt, met uitsluiting van de rusthuispatiënten(zie verder),

Nadere informatie

FAQ s Huisapotheker. A. Doelgroep

FAQ s Huisapotheker. A. Doelgroep FAQ s Huisapotheker We proberen hier te antwoorden op vragen die apothekers zich stellen over de nieuwe dienstverlening. Hebt u nog bijkomende vragen? Stuur dan een mailtje naar: huisapotheker@apb.be A.

Nadere informatie

Ziekenhuisapotheek vandaag en morgen: inzichten en uitdagingen voor directie en bestuur. 18 maart 2011

Ziekenhuisapotheek vandaag en morgen: inzichten en uitdagingen voor directie en bestuur. 18 maart 2011 Ziekenhuisapotheek vandaag en morgen: inzichten en uitdagingen voor directie en bestuur 18 maart 2011 De nieuwe wetgeving : een beeld van de toekomst Apr. Katy Verhelle Hoofdapotheker az groeninge 2 Inleiding

Nadere informatie

Pharmabulletin WOORD VOORAF. Mars 2011 Juli Geachte collega s,

Pharmabulletin WOORD VOORAF. Mars 2011 Juli Geachte collega s, Mars 2011 Juli 2011 Pharmabulletin WOORD VOORAF Geachte collega s, De voorbije Algemene Vergadering betekende de aftocht van enkele leden van de Raad van Bestuur die vele jaren hebben gewijd aan de Federatie,

Nadere informatie

Persdossier. De apotheek in gevaar Apothekers voeren actie. Algemene Pharmaceutische Bond. De meerwaarde van de zelfstandige apotheker

Persdossier. De apotheek in gevaar Apothekers voeren actie. Algemene Pharmaceutische Bond. De meerwaarde van de zelfstandige apotheker Persdossier De apotheek in gevaar Apothekers voeren actie Algemene Pharmaceutische Bond De meerwaarde van de zelfstandige apotheker voor de gezondheid van zijn patiënt ontwikkelen, ontplooien en ondersteunen.

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/11/134 BERAADSLAGING NR 11/088 VAN 18 OKTOBER 2011 MET BETREKKING TOT DE NOTA BETREFFENDE DE ELEKTRONISCHE BEWIJSMIDDELEN

Nadere informatie

BRABANTSE TARIFERINGSBERICHTEN JUNI 2018

BRABANTSE TARIFERINGSBERICHTEN JUNI 2018 BRABANTSE TARIFERINGSBERICHTEN JUNI 2018 RECIP-E EN HET PAPIEREN VOORSCHRIFT: WAT VERANDERT OP 1 JUNI? In december 2017 zette het Verzekeringscomité het licht op groen om vanaf 1 juni 2018 het elektronisch

Nadere informatie

Ontdek onze. abonnementsformules 2016. Ontdek onze. abonnementsformules 2016. www.apb.be. www.apb.be

Ontdek onze. abonnementsformules 2016. Ontdek onze. abonnementsformules 2016. www.apb.be. www.apb.be Ontdek onze abonnementsformules 2016 www.apb.be Ontdek onze abonnementsformules 2016 www.apb.be Basic Bent u op zoek naar beknopte en betrouwbare basisinformatie over de sector van de officina-apotheken?

Nadere informatie

KB 21 januari 2009: Onderrichtingen der apothekers Checklist Internet

KB 21 januari 2009: Onderrichtingen der apothekers Checklist Internet KB 21 januari 2009: Onderrichtingen der apothekers Checklist Internet In 2006 maakte de Belgische wetgever bij de hervorming van de Geneesmiddelenwet een opening voor verkoop op afstand, volgens het vrij

Nadere informatie

KB 21 januari 2009: onderrichtingen der apothekers Checklist Internet

KB 21 januari 2009: onderrichtingen der apothekers Checklist Internet KB 21 januari 2009: onderrichtingen der apothekers Checklist Internet In 2006 maakte de Belgische wetgever bij de hervorming van de Geneesmiddelenwet een opening voor verkoop op afstand, volgens het vrij

Nadere informatie

MEDICATIEBEHEER IN WOONZORGCENTRA OP EEN KEERPUNT

MEDICATIEBEHEER IN WOONZORGCENTRA OP EEN KEERPUNT MEDICATIEBEHEER IN WOONZORGCENTRA OP EEN KEERPUNT COOP APOTHEKEN AFD. RESIDENTIELE ZORG Erik Temmerman MEDICATIEBEHEER IN WOONZORGCENTRA COOP APOTHEKEN NIEUWE ROL APOTHEEK IN WZC TARIFERING PER EENHEID

Nadere informatie

ehealth en continuïteit in farmacologische zorg in de ouderenzorg

ehealth en continuïteit in farmacologische zorg in de ouderenzorg ehealth en continuïteit in farmacologische zorg in de ouderenzorg Apothekers: Inge Huysentruyt en Thibaut Blanckaert éénlijn.be : Johan Uvin Huisarts : Lut Depoorter Wat is ehealth? Wat is farmacologische

Nadere informatie

VIDIS Virtual Integrated Drug Information System

VIDIS Virtual Integrated Drug Information System VIDIS Virtual Integrated Drug Information System Yoeriska Antonissen Coördinator cel Kennis- en informatiebeheer en administratieve vereenvoudiging Directie Farmaceutisch Beleid Dienst voor Geneeskundige

Nadere informatie

Pharmabulletin EDITORIAAL. September Geachte collega s,

Pharmabulletin EDITORIAAL. September Geachte collega s, September 2012 Pharmabulletin EDITORIAAL Geachte collega s, De vakantie is achter de rug en zorgde, zo mag ik het hopen, voor een nieuwe lading energie! We zullen het goed kunnen gebruiken om de schok

Nadere informatie

FAQ s Huisapotheker. A. Doelgroep

FAQ s Huisapotheker. A. Doelgroep FAQ s Huisapotheker We pogen hier te antwoorden op het merendeel van de vragen die de apothekers zich stellen over de nieuwe dienstverlening. Indien u bijkomende vragen zou hebben, aarzel dan niet ons

Nadere informatie

Medisch farmaceutisch overleg voor de

Medisch farmaceutisch overleg voor de Medisch farmaceutisch overleg voor de huisarts om je rol in de eerste lijn te versterken Medisch Farmaceutisch Overleg Een MFO (medisch farmaceutisch overleg) wordt georganiseerd om de multidisciplinaire

Nadere informatie

MFO rond medicatieschema

MFO rond medicatieschema MFO rond medicatieschema Werkwijze avond: MFO! Plenair Vragen staat vrij! Publieksvragen kort groepsgesprek verslaggever/woordvoerder MFO: Wat? Medisch Farmaceutisch Overleg Tussen artsen, apothekers,

Nadere informatie

Begeleiding Nieuwe Medicatie

Begeleiding Nieuwe Medicatie Begeleiding Nieuwe Medicatie 12/12/2013 Centrum voor beroepsontwikkeling en - ondersteuning & Inspinazie Opwarming Inspinazie Wat hopen jullie hier te leren? Rollercoaster Wat houdt jullie tegen om te

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/10 Advies nr 09/2012 van 29 februari 2012 Betreft: Adviesaanvraag voor het ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van een regeling met betrekking tot individuele medicatievoorbereiding (CO-A-2012-003)

Nadere informatie

in de apotheek is er geen plaats voor persoonlijke vragen

in de apotheek is er geen plaats voor persoonlijke vragen in de apotheek is er geen plaats voor persoonlijke vragen Als patiënt word je op een gegeven moment in je leven geconfronteerd met een heleboel medicijnen. Medicijnen die op dat moment nog onbekend zijn

Nadere informatie

Naam van het project: easyklav

Naam van het project: easyklav Naam van het project: easyklav URL van het project: Naam van de instelling: Koninklijk Limburgs Apothekers Verbond Aard van de instelling / beleidsniveau: Beroepsvereniging voor apothekers Naam van de

Nadere informatie

3. Misbruik en verslaving. Inleiding. suggestievragen

3. Misbruik en verslaving. Inleiding. suggestievragen 3. Misbruik en verslaving Inleiding De goede samenwerking tussen de huisarts en de apotheker is essentieel bij de begeleiding van patiënten waarbij er blijk is van overmatig geneesmiddelengebruik. De aanpak

Nadere informatie

Besparingsmaatregelen

Besparingsmaatregelen Besparingsmaatregelen Daar u ongetwijfeld nog vragen zal hebben omtrent de besparingsmaatregelen, hebben wij voor u alles nog eens even op een rijtje gezet. Sinds 1 maart Voorschriften voor antibiotica

Nadere informatie

Debat: 'Apothekers aan het woord

Debat: 'Apothekers aan het woord Debat: 'Apothekers aan het woord Hoe staan zorgverleners ten opzichte van de uitdagingen in de zorgsector? Welke hervormingen zijn voor hen aan de orde? Hoe zien ze hun beroep evolueren in de toekomst?

Nadere informatie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie informatie voor gezonde proefpersonen en patïenten INLEIDING 3 KLINISCHE STUDIES: EEN INLEIDING 4 De ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel

Nadere informatie

PILLEN IN HET WZC ROL VAN DE APOTHEKER

PILLEN IN HET WZC ROL VAN DE APOTHEKER PILLEN IN HET WZC ROL VAN DE APOTHEKER Inhoud Geschiedenis: rol van de apotheker (niewe) Rol van de apotheker Come On project Eigen Ervaringen Mini Come On project Apotheek Antverpia Hoofdstuk IV (attesten)

Nadere informatie

Medisch Farmaceutisch Overleg

Medisch Farmaceutisch Overleg Medisch Farmaceutisch Overleg Een MFO (medisch farmaceutisch overleg) wordt georganiseerd om de multidisciplinaire samenwerking tussen artsen en apothekers te stimuleren. Het belangrijkste doel is het

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/15/088 BERAADSLAGING NR 11/088 VAN 18 OKTOBER 2011, GEWIJZIGD OP 9 JUNI 2015, MET BETREKKING TOT DE NOTA BETREFFENDE

Nadere informatie

IN 2016 IN ÉÉN KEER LID VAN BAF ÉN IPSA

IN 2016 IN ÉÉN KEER LID VAN BAF ÉN IPSA IN 2016 IN ÉÉN KEER LID VAN BAF ÉN IPSA Beste collega Beste BAF-lid Het einde van het jaar komt in zicht Tijd om je lidmaatschappen te hernieuwen. Dit jaar kan je je lidmaatschap voor BAF én voor IPSA

Nadere informatie

Voorschrijven door internisten en cardiologen

Voorschrijven door internisten en cardiologen Cardiologie_Cardiologie 29-10-12 15:18 Pagina 1 Voorschrijven door internisten en cardiologen Beknopte weergave van de verkenning naar oorzaken van verschillen in voorschrijven van cholesterolverlagers

Nadere informatie

Welkom bij uw apotheker

Welkom bij uw apotheker Welkom bij uw apotheker Eerstelijnsgezondheidswerker De apotheker Als volwaardige zorgverstrekker neemt de apotheker een centrale plaats in binnen ons gezondheidsstelsel. Hij is steeds bereikbaar zonder

Nadere informatie

Pharmabulletin EDITORIAAL. December Geachte collega s,

Pharmabulletin EDITORIAAL. December Geachte collega s, December 2013 Pharmabulletin EDITORIAAL Geachte collega s, Wat hebben margarine, lucifers, Coca-Cola, het koffiezetapparaat en de methode van Coué gemeen? Ze zijn allen door een apotheker uitgevonden!

Nadere informatie

ofwel voor de korte termijn zuurstoftherapie ofwel voor een zuurstoftherapie op lange termijn via overeenkomst.

ofwel voor de korte termijn zuurstoftherapie ofwel voor een zuurstoftherapie op lange termijn via overeenkomst. Beste collega, Alle info betreffende de nieuwe reglementering van zuurstof heeft u ondertussen gevonden via http://www.kava.be/diensten/tarifering/tariferingsberichten/. Onderstaand overzicht sturen we

Nadere informatie

BAF-FLASH JANUARI 2011

BAF-FLASH JANUARI 2011 BAF-FLASH JANUARI 2011 KORT NIEUWS VAN UW VLAAMS-BRABANTSE VERENIGING INHOUD WOORDJE VAN DE VOORZITTER... pg 2 KWALITEITSHANDBOEK VANAF 1/1/2012 VERPLICHT IN DE APOTHEEK: BAF ORGANISEERT WORKSHOP...pg

Nadere informatie

Evolutie statinegebruik in België

Evolutie statinegebruik in België Cholesterolverlagers: besparing van 50 miljoen euro mogelijk Bijlage Evolutie statinegebruik in België 2005-2015 Samenvatting Statines zijn cholesterolverlagende geneesmiddelen en zijn al jaren de meest

Nadere informatie

6.1.1 Het voorschrift voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik moet volgende gegevens bevatten:

6.1.1 Het voorschrift voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik moet volgende gegevens bevatten: 7. Aflevering INFO-FICHE - KB 2009 6. AFLEVERING EN VOORSCHRIFT 6.1. Het voorschrift moet voldoen aan wettelijke vereisten Bij de aflevering van een voorschriftplichtig geneesmiddel moet de apotheker het

Nadere informatie

Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan. Informatie voor de patiënt SAP 12496

Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan. Informatie voor de patiënt SAP 12496 Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan Informatie voor de patiënt SAP 12496 Bron: clinical trial center UZ Leuven 2010 2 Inhoud Inleiding 4 Wat is een klinische studie? 5 Waarom deelnemen aan

Nadere informatie

Ziekte van Alzheimer. Impact van de beperkingsmaatregelen op de terugbetaling. studie

Ziekte van Alzheimer. Impact van de beperkingsmaatregelen op de terugbetaling. studie studie Ziekte van Alzheimer Impact van de beperkingsmaatregelen op de terugbetaling van geneesmiddelen De ziekte van Alzheimer is een groot probleem voor onze volksgezondheid, niet alleen omdat er zoveel

Nadere informatie

Uniek. De meerwaarde van de zelfstandige apotheker voor de gezondheid van zijn patiënt ontwikkelen, ontplooien en ondersteunen. www.apb.

Uniek. De meerwaarde van de zelfstandige apotheker voor de gezondheid van zijn patiënt ontwikkelen, ontplooien en ondersteunen. www.apb. Uniek De meerwaarde van de zelfstandige apotheker voor de gezondheid van zijn patiënt ontwikkelen, ontplooien en ondersteunen Uw Patiënt Uw patiënten vertrouwen op u. Ze rekenen op uw advies en expertise,

Nadere informatie

WZC EN APOTHEKER, DE PUNTJES OP DE I. Symposium Van pil tot patiënt in WZC 18 mei Provinciehuis Leuven

WZC EN APOTHEKER, DE PUNTJES OP DE I. Symposium Van pil tot patiënt in WZC 18 mei Provinciehuis Leuven WZC EN APOTHEKER, DE PUNTJES OP DE I Symposium Van pil tot patiënt in WZC 18 mei 2019 - Provinciehuis Leuven Agenda Introductie medicatieveiligheid De ins & outs van TpE Open blik naar de toekomst Medicatieveiligheid

Nadere informatie

LID WORDEN VAN BAF IN 2016

LID WORDEN VAN BAF IN 2016 LID WORDEN VAN BAF IN 2016 DE VOORDELEN VAN HET BAF-LIDMAATSCHAP Je kan kosteloos deelnemen aan een ruim en gevarieerd aanbod aan infoavonden, vormingen en netwerkactiviteiten. Wetenschappelijk, economisch

Nadere informatie

Elektronisch voorschrift vanaf

Elektronisch voorschrift vanaf Elektronisch voorschrift vanaf 01.01.2017 Vanaf 1 januari 2017 Als de arts dan een elektronisch voorschrift opstelt, zal het papieren voorschrift vervangen worden door een nieuw document bewijs van elektronisch

Nadere informatie

Het elektronisch voorschrift onder de loep. Dr. Marc Moens Voorzitter Recip-e Ondervoorzitter BVAS

Het elektronisch voorschrift onder de loep. Dr. Marc Moens Voorzitter Recip-e Ondervoorzitter BVAS Het elektronisch voorschrift onder de loep Dr. Marc Moens Voorzitter Recip-e Ondervoorzitter BVAS 2. Waar staan we vandaag? 3. Besluit 2 ONBEKEND = ONBEMIND 3 Historiek 2001: Werkgroep een theoretische

Nadere informatie

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008 GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden Augustus 2008 Toelichting: De vragen zijn ingedeeld in drie onderdelen: -1- vergoedingen voor geneesmiddelen, -2- preferentiebeleid van zorgverzekeraars,

Nadere informatie

ACTUALISATIE ROADMAP egezondheid 2013-2018. WST 4 AP 3 Medicatieschema

ACTUALISATIE ROADMAP egezondheid 2013-2018. WST 4 AP 3 Medicatieschema ACTUALISATIE ROADMAP egezondheid 2013-2018 WST 4 AP 3 Medicatieschema Stand van zaken Het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) is operationeel en uitgerold, maar slechts 40% van de voor het publiek geopende

Nadere informatie

A. Toegang tot informatie (via extranet)

A. Toegang tot informatie (via extranet) Het partneraanbod van pharma.be Wat kan pharma.be betekenen voor u? pharma.be, de Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie, vertegenwoordigt de belangen van de innovatieve (bio-) farmaceutische

Nadere informatie

Handleiding voor een kwalitatief overleg tussen apotheker en huisarts

Handleiding voor een kwalitatief overleg tussen apotheker en huisarts Handleiding voor een kwalitatief overleg tussen apotheker en huisarts COLOFON Titel: Handleiding voor een kwalitatief overleg tussen huisarts en apotheker 1e versie: november 2013 2e versie: mei 2015 3e

Nadere informatie

MEDICATIESCHEMA, EEN VERSNELLING HOGER Wim Van Slambrouck, Senior Projectleider ICT, Agentschap Zorg en Gezondheid

MEDICATIESCHEMA, EEN VERSNELLING HOGER Wim Van Slambrouck, Senior Projectleider ICT, Agentschap Zorg en Gezondheid MEDICATIESCHEMA, EEN VERSNELLING HOGER Wim Van Slambrouck, Senior Projectleider ICT, Agentschap Zorg en Gezondheid MEDICATIESCHEL OP VITALINK BEKNOPTE INTRODUCTIE > Waarom? Voor het veilig delen van zorg

Nadere informatie

De realisatie van uw eigen Kwaliteitshandboek

De realisatie van uw eigen Kwaliteitshandboek De realisatie van uw eigen Kwaliteitshandboek Hoe ondersteunt de BV mij hierin? KB 2009: implementatie Hoe begin IK eraan? KB 2009: Onderrichtingen der apothekers = wettekst van 20 pagina s + 5 bijlagen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/16/138 BERAADSLAGING NR 11/088 VAN 18 OKTOBER 2011, LAATST GEWIJZIGD OP 21 JUNI 2016, MET BETREKKING TOT DE NOTA

Nadere informatie

FAQ Recip-e (laatste update 29/12/2016)

FAQ Recip-e (laatste update 29/12/2016) FAQ Recip-e (laatste update 29/12/2016) In de praktijk kunnen zich vanaf januari 2017 drie situaties voordoen: 1. Papieren klassiek voorschrift: zoals voorheen afhandelen; voorschrift aan tariferingsdienst

Nadere informatie

Dienst: Ons kenmerk datum Dienst OCMW-wetgeving Wet/ dmh / 0505/ B.N. 14 juli 2005 en Bevoegdheidsconflicten

Dienst: Ons kenmerk datum Dienst OCMW-wetgeving Wet/ dmh / 0505/ B.N. 14 juli 2005 en Bevoegdheidsconflicten r) POD Maatschappeliike Integratie SPP Intégration Sociale Vragen naar: Bernard NOTE E-mail: bernard.note@mi-is.be Fax : 02.508 86 91 Aan de dames en heren voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk

Nadere informatie

Het Farmaceutisch Dossier Dat bent u!

Het Farmaceutisch Dossier Dat bent u! Het Farmaceutisch Dossier Dat bent u! Farmaceutische zorg en farmaceutisch dossier Farmaceutische zorg Is onze basisopdracht: Rationeel gebruik van geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten Informatie

Nadere informatie

Uitgangspunten die de apotheker titularis bij de uitbouw van een website steeds goed voor ogen moet houden, zijn:

Uitgangspunten die de apotheker titularis bij de uitbouw van een website steeds goed voor ogen moet houden, zijn: 6. Verkoop van geneesmiddelen via internet Deze bepalingen zijn in werking sinds 9 februari 2009 INFO-FICHE - KB 2009 1. INLEIDING * In het arrest DocMorris van 11 december 2003 oordeelde het Europese

Nadere informatie

9. Farmaceutische zorg en farmaceutisch dossier

9. Farmaceutische zorg en farmaceutisch dossier INFO-FICHE - KB 2009 9. Farmaceutische zorg en farmaceutisch dossier 1. BEGRIP De farmaceutische zorg is sinds 1 mei 2006 door de wetgever erkend als een kerntaak van de apotheker: als geneesmiddelenexpert

Nadere informatie

17/06/2019. Assemblée générale Algemene vergadering

17/06/2019. Assemblée générale Algemene vergadering 17/06/2019 Assemblée générale Algemene vergadering Activiteiten UPB-AVB Geaccrediteerde navormingen 23/01/2018 Stop au Tabac 20/02/2018 Women s Health 17/05/2018 Sleepless Nights 29/08/2018 GGG voortraject

Nadere informatie

Kovag 6 mei Apr. L. Baert

Kovag 6 mei Apr. L. Baert Kovag 6 mei 2010 Apr. L. Baert luc.baert@pharmaplanet.be 5.330.000 hits 17.000.000 hits 307.000 hits Types websites Informatie site Website als visitekaartje Informatie-site Reservatie site Eigenlijke

Nadere informatie

4. Magistrale bereidingen. Inleiding. SUGGESTIEvragen

4. Magistrale bereidingen. Inleiding. SUGGESTIEvragen 4. Magistrale bereidingen Inleiding Magistrale bereidingen hebben nog steeds een meerwaarde, ondanks de massale groei van farmaceutische specialiteiten. Het voordeel van magistrale bereidingen is dat ze

Nadere informatie

Medicatieschema: voor de patiënt voor de apotheker

Medicatieschema: voor de patiënt voor de apotheker Medicatieschema: voor de patiënt voor de apotheker Aprs. Marleen Haems Marie Vande Putte Lieven Zwaenepoel Jan Herman Geert Heungens Jan Berghmans Etienne Poppe ehealth MyCareNet Enkele begrippen ehealth?

Nadere informatie

Pharmabulletin EDITORIAAL. November 2012 UPB-AVB WERFT AAN. Geachte collega,

Pharmabulletin EDITORIAAL. November 2012 UPB-AVB WERFT AAN. Geachte collega, November 2012 Pharmabulletin EDITORIAAL UPB-AVB WERFT AAN Geachte collega, Een recente enquête van APB toont aan dat door de opgelegde besparingsmaatregelen een groot aantal apothekers genoodzaakt werden

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek My Quality Assistant

Kwaliteitshandboek My Quality Assistant Kwaliteitshandboek My Quality Assistant Apr. Joris Maesschalck Dienst wetenschappelijke projecten, CWOA Kwaliteitshandboek: Context Introductie Farmaceutische Zorg KB n 78 KB van 21 jan 2009 houdende onderrichtingen

Nadere informatie

Pharmabulletin EDITORIAAL. Mei 2012 APOTHEKERS ZIJN KALME, DISCRETE EN AANGENAME PERSONEN.

Pharmabulletin EDITORIAAL. Mei 2012 APOTHEKERS ZIJN KALME, DISCRETE EN AANGENAME PERSONEN. Mei 2012 Pharmabulletin EDITORIAAL APOTHEKERS ZIJN KALME, DISCRETE EN AANGENAME PERSONEN. Ja, maar vandaag is de maat vol: de emmer / het mortier loopt over! steeds meer administratieve beslommeringen

Nadere informatie

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE De reglementering voor terugbetaling van de zuurstoftherapie thuis werd grondig gewijzigd. A. Belangrijkste wijzigingen Onderscheid tussen korte termijn en chronische behandeling

Nadere informatie

Competentiegerichte functiebeschrijving Administratief medewerk(st)er Onthaal. Administratief medewerk(st)er onthaal Burger- en welzijnszaken/onthaal

Competentiegerichte functiebeschrijving Administratief medewerk(st)er Onthaal. Administratief medewerk(st)er onthaal Burger- en welzijnszaken/onthaal Competentiegerichte functiebeschrijving Administratief medewerk(st)er Onthaal 1. Identificatiegegevens: Functiebenaming: Sector/Dienst: Niveau/weddeschaal: Categorie (duid aan) Administratief medewerk(st)er

Nadere informatie

Verkenningstocht egezondheid Elektronisch Voorschrift in WZC. Dirk BROECKX Project Manager éénlijn.be 14 oktober Blue Point Antwerpen

Verkenningstocht egezondheid Elektronisch Voorschrift in WZC. Dirk BROECKX Project Manager éénlijn.be 14 oktober Blue Point Antwerpen Verkenningstocht egezondheid Elektronisch Voorschrift in WZC Dirk BROECKX Project Manager 14 oktober Blue Point Antwerpen = een consortium = een netwerk + software leveranciers + egezondheid Diensten Wat

Nadere informatie

Zelfevaluatie hoofdstuk logistiek

Zelfevaluatie hoofdstuk logistiek Vragenlijst: Deze tool laat u toe om door middel van een aantal vragen een balans op te maken van de kwaliteit binnen uw apotheek, teneinde deze waar nodig te verbeteren. Kies bij elke vraag het meest

Nadere informatie

Pharmabulletin EDITORIAAL. September Geachte collega s,

Pharmabulletin EDITORIAAL. September Geachte collega s, September 2013 Pharmabulletin EDITORIAAL Geachte collega s, Twee weken geleden kwam een voor mij onbekende dame binnen in de apotheek met de vraag om een briefje van 100 te wisselen voor haar taxi. De

Nadere informatie

Evolutie statinegebruik in België 2003-2013

Evolutie statinegebruik in België 2003-2013 Evolutie statinegebruik in België 23-213 Koen Cornelis, stafmedewerker, R&D Met dank aan de medische directie en de cel geneesmiddelen, LCM Samenvatting Statines zijn cholesterolverlagende geneesmiddelen

Nadere informatie

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE De reglementering voor terugbetaling van de zuurstoftherapie thuis wijzigt grondig vanaf 1 juli 2012. A. Belangrijkste wijzigingen Onderscheid tussen korte termijn en chronische

Nadere informatie

Terugbetaling zuurstof

Terugbetaling zuurstof Terugbetaling zuurstof Veranderingen vanaf 1 mei (Bron: APB) Vanaf 1 mei 2012 zal de reglementering rond de zuurstof grondig wijzigen. De officina-apotheker wordt enkel nog ingeschakeld in de korte termijn

Nadere informatie

13. Registratie (register), bewaring en vertrouwelijkheid van gegevens betreffende geneesmiddelen en voorschriften

13. Registratie (register), bewaring en vertrouwelijkheid van gegevens betreffende geneesmiddelen en voorschriften INFO-FICHE - KB 2009 13. Registratie (register), bewaring en vertrouwelijkheid van gegevens betreffende geneesmiddelen en voorschriften De meeste bepalingen in KB 2009 betreffende registratie, bewaring

Nadere informatie

INFO OT / TD INFO Redactie: Apr L. Geslin Met dank aan APB

INFO OT / TD INFO Redactie: Apr L. Geslin Met dank aan APB APRIL 2013 INFO OT / TD INFO Redactie: Apr L. Geslin Met dank aan APB ANTITUSSIVA EN DECONGESTIVA : NIEUWE REGELING!!! Vanaf 1 mei moet u zich houden aan de nieuwe regels voor antitussiva en decongestiva.

Nadere informatie

Pharmabulletin EDITORIAL. September Geachte collega s,

Pharmabulletin EDITORIAL. September Geachte collega s, September 2014 Pharmabulletin EDITORIAL Geachte collega s, Na een vakantieperiode die wellicht iedereen deugd heeft gedaan, vliegen we meteen terug in de professionele actualiteit! Twee belangrijke onderwerpen

Nadere informatie

23 maart 2019 Belgische Bobath Vereniging Jaarlijkse Algemene Vergadering. Wij nodigen u hartelijk uit op onze jaarlijkse Algemene Vergadering.

23 maart 2019 Belgische Bobath Vereniging Jaarlijkse Algemene Vergadering. Wij nodigen u hartelijk uit op onze jaarlijkse Algemene Vergadering. BOBATH Sint-Agatha-Berchem, 22 februari 2019 23 maart 2019 Belgische Bobath Vereniging Jaarlijkse Algemene Vergadering Beste Bobath therapeuten, Wij nodigen u hartelijk uit op onze jaarlijkse Algemene

Nadere informatie