Aanbod educatie Cuypershuis Roermond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanbod educatie Cuypershuis Roermond"

Transcriptie

1 Aanbod educatie Cuypershuis Roermond Schooljaar

2 Educatie in het Cuypershuis Het Cuypershuis maakt werk van haar educatieve taak! Educatie is belangrijk voor het Cuypershuis omdat het overbrengen van kunst en cultuur de menselijke ontwikkeling stimuleert. En omdat het kennismaken met cultureel erfgoed bijdraagt aan het creëren van een eigen identiteit bij kinderen. Het museum opent dan ook graag de deuren voor scholieren van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs, maar ook voor groepen vanuit de buitenschoolse opvang. De vaste presentatie biedt genoeg aanknopingspunten om een divers aanbod van o.a. vormgeving, architectuur en materiaalkennis voor het onderwijs te ontwikkelen, dat aansluit op het lesprogramma. Door de oude werkplaatsen ook echt te laten beleven dmv workshops, is het museumbezoek laagdrempelig voor kinderen. Doe-activiteiten zoals speurkaarten en werkschriften zorgen ervoor dat een bezoek aan het Cuypershuis niet alleen een visuele beleving, maar ook een ontdekkingsreis. Schoolklassen worden begeleid door een museumdocent. Deze ontvangt de groep, geeft meer achtergrondinformatie over de vaste presentatie of de wisselexpositie en beantwoordt vragen van leerlingen. Hierbij wordt rekening gehouden met de beleving en het (taal)niveau van de leerlingen. Een museumles duurt circa 1,5 uur en kan plaatsvinden op dinsdag t/m vrijdag van 8.30 tot uur. Ouders en leraren die als begeleider meekomen, mogen gratis naar binnen. Voor meer informatie over de educatieve programma's of een pakket op maat kunt u contact opnemen met Joyce van Cruchten, medewerker Educatie via telefoonnummer (0475) of museum@roermond.nl Cultuurkaartje OV Ook is het Cuypershuis deelnemer van het Cultuurkaartje van Veolia. Met het Cultuurkaartje kunnen Limburgse basisscholen (ook speciaal basisonderwijs t/m 12 jaar), kinderdagverblijven (t/m 12 jaar) en buitenschoolse opvang (t/m 12 jaar) een bezoek brengen aan cultuur- en natuurlocaties in Limburg. Voor 2,70 per leerling kunt u voordelig en comfortabel gebruik maken van het gehele openbare vervoer (trein en bus) in Limburg. Meer informatie op:

3 Vast aanbod 1. Klassikaal bezoek Doelgroep: basisonderwijs, voortgezet onderwijs en BSO. wereldoriëntatie. gratis. Bezoek het museum Cuypershuis met uw klas! Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers ( ) en legt verbanden tussen Cuypers, architectuur en hedendaagse interieurvormgeving. Het museumgebouw is een uniek complex in Nederland. Het maakt deel uit van de collectie, want het is een visitekaartje van Cuypers' visie op wonen en werken. Waar anders in Nederland kun je in een museum het werk van een architect bewonderen, die het ook heeft gebouwd en bewoond? Leerlingen maken kennis met het rijke erfgoed van architect Pierre Cuypers, maar ook met hedendaagse interieurvormgeving. Het bezoek graag 2 weken van te voren melden. Per 5 leerlingen moet er een begeleidende docent of ouder meelopen. Als voorbereiding kan er in de klas gekeken worden naar de uitzending van Helden en Herrieschoppers (datum 15 december 2013) op Zapp, via

4 2. Laat het Cuypersplafond herleven! Doelgroep: basisonderwijs (vanaf groep 3), middelbaar onderwijs en BSO. beeldend. gratis. Kinderen worden met de kleurplaat uitgenodigd om een, door Cuypers, ontworpen plafond weer kleur te geven. In een van de museumkamers zit namelijk een stukje verleden: een restant van het plafond dat in het oude woonhuis hing. Tijdens een renovatie is dit plafond eruit gesloopt en resten er alleen nog maar zwart/wit foto's. Met de fantasie van de jeugd hoopt het Cuypershuis dit plafond weer tot leven te wekken. Leerlingen leren meer over de kleurrijke versieringen in de gebouwen van Cuypers. De kleurplaat kan als voorbereiding of als verwerkingsopdracht op school worden gebruikt. Hij is gratis verkrijgbaar bij de receptie van het Cuypershuis of zelf te printen via:

5 3. Rondleiding door het Cuypershuis Doelgroep: basisonderwijs (vanaf groep 2), voortgezet onderwijs en BSO. wereldoriëntatie. 20 euro voor de museumdocent. Entree leerlingen is gratis. Een museumdocent ontvangt de groep en leidt hun rond door het monument Cuypershuis. Hier waren vroeger het woonhuis én de werkplaatsen van familie Cuypers gevestigd. Met o.a. oude foto s en verhalen uit de oude doos worden deze ruimtes weer tot leven gebracht. Leerlingen maken kennis met het woonhuis van Cuypers, de familie en het leven in de 19 de eeuw. De rondleiding wordt steeds aangepast aan het niveau van de groep. De activiteit vindt klassikaal plaats, er hoeven geen groepjes gemaakt te worden. Deze kinderrondleiding is voor groep 7 / 8 gratis te boeken tijdens Open Monumenten Klassendag, elk jaar in september.

6 4. Speurkaart Doelgroep: basisonderwijs, vanaf groep 2. wereldoriëntatie en beeldend. 20 euro voor de museumdocent. Entree leerling is 1 euro. Met een speurkaart is een wandeling door het museum een heel stuk leuker! Want wie vindt als eerste alle 15 details? En welk verhaal zit er vast aan het gevonden voorwerp? Wat zie je nog meer in de ruimte? Deze vragen en meer worden door een museumdocent met de leerlingen besproken, waardoor het museum direct een stuk levendiger wordt. Leerlingen gaan gericht kijken naar de vaste collectie van het Cuypershuis. Per 5 leerlingen moet er een begeleidende docent of ouder meelopen. Het speuren door het museum gebeurt in groepjes.

7 5. Werkschrift Cuypers en Co. Doelgroep: basisonderwijs, vanaf groep 4. wereldoriëntatie en beeldend. 20 euro voor de museumdocent. Entree leerling is 2 euro. Dit speur- en doe boekje is in het museum, maar ook op school goed te gebruiken. Boordevol met puzzels, kleurplaten en voor de experts een Cuypersquiz. Spelenderwijs lopen de leerlingen zo een route door het museum en ontdekken meer over de persoon Cuypers en zijn werkplaatsen. Na afloop ontvangen ze een diploma van de museumdocent. Leerlingen kijken, samen met een museumdocent, gericht kijken naar de vaste collectie van het Cuypershuis. Spelenderwijs ontdekken ze meer over het leven en werk van architect Cuypers. Een aantal opdrachten in het werkschrift kunnen na afloop op school verwerkt worden. Per 5 leerlingen moet er een begeleidende docent of ouder meelopen. De activiteit vindt klassikaal plaats, er hoeven geen groepjes gemaakt te worden.

8 6. Speurtocht Familiezaken Doelgroep: basisonderwijs, vanaf groep 4. wereldoriëntatie. 20 euro voor de museumdocent. Entree leerling is 1 euro. Met deze speurtocht lopen de leerlingen spelenderwijs een route door het museum en ontdekken meer over de familie Cuypers. Een museumdocent vertelt daarbij anekdotes en verhalen over het leven in de 19 de eeuw. Leerlingen kijken, samen met een museumdocent, gericht kijken naar de vaste collectie van het Cuypershuis. Per 5 leerlingen moet er een begeleidende docent of ouder meelopen. De activiteit vindt klassikaal plaats, er hoeven geen groepjes gemaakt te worden.

9 7. Kinderworkshops in de Ambachtsschool Doelgroep: basisonderwijs, vanaf groep 1. wereldoriëntatie, dans, taal, rekenen, drama en beeldend. 20 euro voor de museumdocent. Entree leerling is 2 euro. Sjabloneren, geometrische patronen tekenen, bouwen met taal, ontwerpen van gebouwen, dansen als een architect, mozaïeken, glas-in-lood, pigment wrijven of gipsgieten? Deze ambachtelijke technieken zijn geschikt voor jong en oud! Naast het gekozen thema wordt er een bezoek gebracht aan de exposities in het museum. Daar maken de leerlingen kennis met deze eeuwenoude techniek, die Pierre Cuypers op een slimme manier gebruikte in zijn werkplaatsen. Leerlingen gaan gericht kijken naar de vaste collectie van het Cuypershuis. En leren meer over een ambacht dat werd bedreven, maar waarin ook kinderen werden opgeleid, in de werkplaats van Cuypers. De Ambachtsschool is goed schoolbreed in te zetten, voor alle groepen is er een workshop beschikbaar. Schoolthema s kunnen bijvoorbeeld zijn: onderwijs vroeger en nu en vakmanschap en techniek. Neem voor meer informatie contact op met de educatieve medewerker. In de educatieve werkplaats kunnen circa 15 leerlingen tegelijk aan het werk. Afhankelijk van de groepsgrootte wordt daarom de klas in 2-en gedeeld.

10 8. Pietenspeurtocht Doelgroep: basisonderwijs, vanaf groep 1. wereldoriëntatie. 20 euro voor de museumdocent. Entree leerling is gratis. Het Cuypershuis is gevestigd in het woonhuis van architect Pierre Cuypers. Hier woonde hij met zijn gezin en werkte er aan honderden ontwerpen voor kerken en gebouwen. Tijdens zijn leven zijn er in het gebouw talrijke Sinterklaasliedjes gezongen. Daarom organiseert het museum tijdens de Sinterklaasperiode een speciale pietenactie in het museum. Verkleed als hulppiet krijgen ze een gratis speurtocht. En als ze de deze inleveren bij de balie, ook nog een klein presentje uit de grabbelton. Leerlingen ontdekken spelenderwijs de vaste presentatie van het Cuypershuis. Het bezoek graag 2 weken van te voren melden. Per 5 leerlingen moet er een begeleidende docent of ouder meelopen.

11 9. Cartoonworkshop Moppen met een baard Doelgroep: basisonderwijs, groep 8. VMBO, alle leeftijden. beeldend en taal 5 euro per leerling. De portretzaal in het Cuypershuis hangt vol portretten van de familie Cuypers. Oude, statige portretten. Mannen met baarden, deftige dames. Portretten die tussen de 50 en 150 jaar oud zijn. Van lang geleden, uit een heel andere tijd dan de onze. En die mensen hebben bijna allemaal in dit huis gewoond - ook heel lang geleden. Toen er geen mobiele telefoons, televisies, computers, of zelfs auto's waren. Maar wat zou er nou gebeuren als we de mensen uit die tijd in onze tijd zouden neerzetten? Of als we ze - zo chic en stijfjes als ze eruit zien - iets heel geks laten doen of zeggen? Over dingen die nu gebeuren, of die je aan hen opvallen en die toen heel normaal waren maar nu een beetje vreemd. Of die zo gek zijn dat het een heel grappig beeld oplevert. Leerlingen leren op basis van iets bestaands iets nieuws te maken, het toepassen van vervreemding in beeld en tekst en een grap of miniverhaal te communiceren d.m.v. beeld. De workshop wordt gegeven door illustrator Marco Jeurissen (o.a. bekend van Dagblad De Limburger).

12 10. Kinderconcert Klinkend Verleden Doelgroep: basisonderwijs, vanaf groep 3. wereldoriëntatie, muziek en beeldend. 5 euro per leerling, 20 euro voor begeleiding door museumdocent: per groep van maximaal 25 leerlingen. Een museumbezoek met een muzikaal verhaal, dat is het project Klinkend Verleden. Dit spannende concert van 30 minuten, met klassieke muziek in de hoofdrol, speelt zich af in de Cuyperszaal. Daar wordt verteld over kleindochter Marguerite en oma Antoinette. Het ensemble van de Roermondse Symphonie zorgt voor de prachtige muziek. En een verhalenverteller past het verhaal en vertelstijl steeds aan naar de doelgroep die het concert bezoekt. Erfgoededucatie en muziekbeleving staan in dit project voorop! Leerlingen ervaren klassieke muziek en zang op een historische locatie, namelijk de Cuyperszaal. Bij elke voorstelling is er ruimte voor minimaal 50 en maximaal 70 bezoekers. Er kunnen tot drie voorstellingen per dag gegeven worden. De kosten zijn inclusief een bezoek aan de vaste presentatie en de wisselexpositie. Om het extra feestelijk te maken kunnen leerlingen in gala gekleed naar het museum komen. Graag ruim van te voren reserveren, i.v.m. het boeken van de verhalenverteller en het muziekensemble.

13 11. Doelgroep: basisonderwijs, groep 7 en 8. Voortgezet onderwijs, alle leeftijden. techniek. 20 euro voor de museumdocent. Entree leerling is 5 euro. Pierre Cuypers was als architect voor zijn tijd vooruitstrevend bezig. Om te voldoen aan de enorme vraag naar o.a. beelden werkten de medewerkers van de kunstwerkplaats met een punteerapparaat, een ouderwets 3D kopieerapparaat. Ook moderne materialen (als ijzer en beton) werden door hem in zijn ontwerpen gebruikt. Momenteel is er een nieuwe uitvinding in opkomst, die van de 3D-printers, lasercutters en 3D-scanners. Deze technische ontwikkelingen maken het mogelijk om thuis, via internet, het product driedimensionaal te printen of met een laser te snijden. Er komt geen fabriek of logistiek bedrijf meer bij kijken. O.a. in de creatieve sector wordt deze techniek al volop gebruikt. In de moderne werkplaats van het Fablab@Cuypershuis wordt getoond wat er allemaal mogelijk is met 3D printen, 3D scannen en lasersnijden. De workshop wordt steeds op maat gemaakt, maar bevat altijd een introductiefilm en een bezoek aan de vaste presentatie van het Cuypershuis. De leerlingen maken in de moderne werkplaats kennis met het digitaal ontwerpen en produceren van 3D voorwerpen. Begeleiders mogen gratis mee naar binnen.

14 12. Nachtgoed Doelgroep: basisonderwijs (vanaf groep 3) en BSO. wereldoriëntatie en beeldend. 15 euro per leerling. Dit is inclusief entree, begeleiding, avondopenstelling van het museum en de kosten voor de verhalenverteller. Het museum Cuypershuis is elke dag, behalve maandag, geopend voor het publiek. Bezoekers kunnen dan kennismaken met het leven en werk van de Roermondse architect Pierre Cuypers. Speciaal voor avontuurlijke kinderen is het museum op verzoek geopend in de nachtelijke uurtjes. Van 19 tot circa 21 uur kunnen zij met de kinderrondleiding Nachtgoed door het museum lopen. Bijzondere voorwerpen in het museum, zoals de open haard, maar ook de oude woon- en werkruimtes van familie Cuypers, vormen tijdens deze tocht de inspiratiebron voor verhalenverteller Meta van Appeven. Leerlingen gaan met een zaklamp gericht kijken naar de vaste collectie van het Cuypershuis. Er mogen maximaal drie begeleiders gratis met de rondleiding mee, maar de voorkeur is dat kinderen zelfstandig deelnemen. Kinderen worden verzocht om een zaklamp en kussen of deken mee te nemen.

15 13. Kunst voor elkaar, i.s.m. Wel.kom en het Bevrijdingsfestival Doelgroep: basisonderwijs, groep 7 en 8. beeldend. 1 euro per leerling. Het project is nog niet definitief voor het Bevrijdingsfestival Zo gauw dit bekend is krijgt u meer informatie hierover. De leerlingen werken voor dit project op school aan een eigen schilderij van 20 x 20 centimeter. Het thema is uiteraard vrijheid. Hiervoor krijgen ze o.a. een workshop sjabloneren aangeboden, gebaseerd op de techniek die Cuypers veel in zijn gebouwen gebruikte. Alle schilderijen vormen uiteindelijk één groot kunstwerk, dat op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival wordt tentoongesteld. Leerlingen denken na over het thema vrijheid. En met de sjabloontechniek een kunstwerk hierover te maken. De kunstwerken kunnen, door de school of door de kinderen, na 6 mei opgehaald worden in het museum Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, Roermond. Aanmelden kan bij Bob Noldus, via b.noldus@welkom.nu. Gratis museumles bij deze workshop Naast de workshop op school over de techniek sjabloneren, is het tevens mogelijk meer te leren over architect Pierre Cuypers. Dit gebeurt d.m.v. een gratis museumles, die samen met het kunstproject geboekt kan worden. In het Cuypershuis bezoeken leerlingen, onder begeleiding van een museumdocent, diverse historische ruimtes in het museum. Hier zien ze hoe Cuypers met sjablonen, de muren kleurrijke liet versieren. Na deze rondleiding gaan de leerlingen met een speurtocht zelfstandig door het museum. Deze museumles duurt ongeveer 1 uur en kan gecombineerd worden met het ophalen van de kunstwerken.

16 14. Industriële Revolutie Doelgroep: VMBO, HAVO en VWO onderbouw. Geschiedenis. 20 euro voor de museumdocent. Entree leerling is 2 euro. Cuypers ideeën over ambacht en kunst vormden een verzet tegen de toenemende industrialisatie in de 19 de eeuw. Toch maakte Cuypers graag gebruik van de nieuwe technische uitvindingen (zoals de stoommachine, het puncteerapparaat, gaslicht en verwarming). Deze innoverende Cuypers komt aan bod bij het project Industriële Revolutie d.m.v. een rondleiding, een ambachtelijke workshop en eventueel een lesbrief. De museumles wordt afgerond met een bezoek aan het Fablab@Cuypershuis, waar de laatste ontwikkeling van deze revolutie te zien is namelijk het 3D printen. Leerlingen ontdekken welke rol het centrale thema Industriële revolutie in hun eigen leefomgeving speelde. En hoe deze industrialisatie het Limburgse leven veranderde. Het Cuypershuis accepteert aan de kassa de CJP Cultuurkaart, maar betalingen via een CJP weborder is ook mogelijk.

17 15. Atelier Cuypers Doelgroep: Middelbaar onderwijs, alle leeftijden. Culturele en Kunstzinnige Vorming. gratis Het Cuypershuis nodigt alle scholieren HAVO/VWO in de regio van Roermond uit om te exposeren in het museum. Als uitgangspunt en inspiratiebron staan het museumgebouw en de collectie van het Cuypershuis centraal. De leerlingen gaan op school aan de slag om kunstwerken te maken en er vervolgens een expositie mee in te richten. Het museumpersoneel en eventueel gastdocenten staan ter beschikking voor hulp en begeleiding. Leerlingen leren reflecteren op bestaande kunst. En wat er allemaal komt kijken bij het inrichten van een expositie. De exposities van Atelier Cuypers worden elk jaar van januari t/m april in de projectruimte getoond.

18 16. CKV bezoek Doelgroep: Middelbaar onderwijs, alle leeftijden. Culturele en Kunstzinnige Vorming. 20 euro voor de museumdocent. Entree leerling is 2 euro. De collectie van het Cuypershuis bestaat uit het erfgoed van architect/ontwerper Pierre Cuypers, maar ook uit hedendaagse interieurvormgeving. Leerlingen kunnen daardoor in een compact overzicht de ontwikkeling van de Nederlandse vormgeving vergelijken. Daarnaast biedt het Cuypershuis bij elke wisselexpositie een gratis kijkwijzer aan. Een kijkwijzer is een toelichting op de tentoonstelling met enkele vragen en opdrachten om de tentoonstelling beter te bekijken. Deze is verkrijgbaar aan de receptie van het museum en te vinden op de website. Leerlingen maken kennis met het werk van Pierre Cuypers en met hedendaagse design, architectuur en het ambacht. Het Cuypershuis accepteert aan de kassa de CJP Cultuurkaart, maar betalingen via een CJP weborder is ook mogelijk.

19 Tips ter voorbereiding voor het bezoek aan het Cuypershuis Bereidt leerlingen voor op het bezoek aan het Cuypershuis zodat ze weten wat er gaat gebeuren en wat er van hen verwacht wordt. Denk bijvoorbeeld aan: de dagindeling, vertrektijden, algemene regels, het programma en thema van de museumles. Maak onderlinge afspraken. Niet alleen met de leerlingen, maar ook met docenten en begeleiders over hun taken en toezicht. Het bezoek krijgt meerwaarde als de leerlingen een opdracht/beoordeling krijgen (een verslag maken, een proefwerk over het thema van het museum, verwijzingen in de les, gesprekken op school, de speurtocht / opdrachten klassikaal nakijken etc.) Geef dit dan ook duidelijk aan de leerlingen door. Maak vooraf een groepsindeling en geef dit aan de leerlingen en begeleiders door. Neem geen kostbare spullen mee naar het Cuypershuis. Alleen noodzakelijke spullen! De school is aansprakelijk voor eventuele de door leerlingen aangebrachte schade. Spelregels tijdens het museumbezoek Bij binnenkomst kan een van de begeleiders zich melden bij de receptie om het aantal leerlingen door te geven en eventueel af te rekenen. De groep zal dan door onze medewerkers opgevangen worden. Bij binnenkomst kunnen de jassen en tassen in de garderobe opgehangen worden. Voor eventuele kostbare spullen zijn er kluisjes aanwezig bij de ingang. De inworp is 1 euro, na afloop retour. Er mogen geen tassen worden meegenomen in de expositie ruimtes! Er mag in het museum geen voedsel genuttigd worden. En natuurlijk: niet rennen en schreeuwen in het museum i.v.m. de veiligheid van andere bezoekers. Bij de museumopdrachten of speurtochten, die de leerlingen krijgen, worden ook klemborden en potloden uitgereikt. De leerlingen hoeven dus geen eigen pen of potlood mee te nemen. Wij verwachten natuurlijk wel dat deze na afloop in goede staat retour komen bij de receptie of uitdeelplek. In het museum zijn medewerkers aanwezig om vragen te beantwoorden en toezicht te houden. Volg altijd de aanwijzingen van deze museummedewerkers op. Wij verwachten dat begeleiders ook daadwerkelijk toezicht houden op de leerlingen. Pierre Cuypersstraat 1, 6040 AX Roermond, , museum@roermond.nl,

Aanbod cultuureducatie

Aanbod cultuureducatie Aanbod cultuureducatie Schooljaar 2015-2016 1 Educatie in het Cuypershuis Het Cuypershuis maakt werk van haar educatieve taak! Educatie is belangrijk voor het Cuypershuis omdat het overbrengen van kunst

Nadere informatie

Aanbod cultuureducatie

Aanbod cultuureducatie Aanbod cultuureducatie basisonderwijs Schooljaar 2019 2020 In verband met een herinrichting is het museum gesloten vanaf 1 maart 2020. 1 Educatie in het Cuypershuis Voor het komende schooljaar presenteren

Nadere informatie

Aanbod cultuureducatie

Aanbod cultuureducatie Aanbod cultuureducatie Schooljaar 2016 2017 1 Educatie in het Cuypershuis Het Cuypershuis maakt werk van haar educatieve taak! Educatie is belangrijk voor het Cuypershuis omdat het overbrengen van kunst

Nadere informatie

Aanbod cultuureducatie

Aanbod cultuureducatie Aanbod cultuureducatie basisonderwijs Workshop 3D tekenpen in de Ambachtsschool Schooljaar 2018 2019 1 Educatie in het Cuypershuis Voor het komende schooljaar presenteren wij u graag weer een gevarieerd

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Scheffer aan het werk in het grote atelier bij zijn woonhuis te Parijs Lamme, Ary Johannes 1851 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Ik bied. Voortgezet Onderwijs Alle niveaus

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Ik bied. Voortgezet Onderwijs Alle niveaus Docentenhandleiding Educatieprogramma Ik bied Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud Het Dordrechts Museum p. 3 Algemene doelstelling programma p. 3 Aansluiting bij kerndoelen p. 3-4 Programma Ik Bied.

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Sprekende Portretten Wouter van Riessen, zelfportret met luchtbel, aankoop 2000 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud Het Dordrechts Museum.... p. 3 Algemene

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor VMBO/HAVO/VWO 9 2.1 Kies je Kunst 9

Nadere informatie

EDUCATIE EDUCATIE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE AMSTERDAM 2017 ARTZUID BEZOEKEN? SCHOLIEREN GINGEN JOU VOOR! 19 MEI T/M SEPTEMBER 2017

EDUCATIE EDUCATIE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE AMSTERDAM 2017 ARTZUID BEZOEKEN? SCHOLIEREN GINGEN JOU VOOR! 19 MEI T/M SEPTEMBER 2017 EDUCATIE EDUCATIE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE AMSTERDAM 2017 19 MEI T/M SEPTEMBER 2017 ARTZUID BEZOEKEN? 43.000 SCHOLIEREN GINGEN JOU VOOR! STICHTING ARTZUID PRESENTEERT DE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE

Nadere informatie

Huisje, boompje, beestje

Huisje, boompje, beestje Docentenhandleiding Educatieprogramma Huisje, boompje, beestje Primair Onderwijs groep 1 en 2 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma:

Nadere informatie

primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken

primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken 1 Inhoud Welkom... 3 Kijken, doen en tonen... 4 Museumles: Kunst kijken en Kunst maken... 5 Voorbereiding

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 1 Beste docent, Kom met je klas naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum Kom met je klas naar het Zaans Museum Zaans Museum Schansend 7 1509 AW Zaandam sales@zaansmuseum.nl www.zaansmuseum.nl/onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs

Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs Educatief aanbod 2015-2016 Kasteel het Nijenhuis Basisonderwijs Museum de Fundatie Sinds juni 2005 vormt het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle met Kasteel het Nijenhuis in Heino samen Museum de Fundatie.

Nadere informatie

voortgezet onderwijs klas 3 t/m 6 Rondleider gezocht docentenhandleiding

voortgezet onderwijs klas 3 t/m 6 Rondleider gezocht docentenhandleiding voortgezet onderwijs klas 3 t/m 6 Rondleider gezocht docentenhandleiding Inhoud Welkom 3 Kijken, doen en tonen 4 Museumles: Rondleider gezocht 5 Voorbereiding in de klas 6 In het museum 9 Verwerking in

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2014 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele Docentenhandleiding Cultuurmenules Haags Historisch Museum Help de grote Den Haag Man Groennie Gele 1 Beste Leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen van groep 3 het Haags Historisch Museum. De

Nadere informatie

Voorbereidende les bij:

Voorbereidende les bij: Voorbereidende les bij: 1 U heeft een bezoek aan de tentoonstelling 24 uur met Willem in het Nationaal Archief gepland. Wij verheugen ons op uw komst, u bent van harte welkom! Om uw bezoek aan het Nationaal

Nadere informatie

Museum voor Kleine Kunsten. Docentenhandleiding

Museum voor Kleine Kunsten. Docentenhandleiding Museum voor Kleine Kunsten Docentenhandleiding Museum voor Kleine Kunsten In deze handleiding vindt u informatie over het project Museum voor Kleine Kunsten. Dit project bestaat uit de volgende onderdelen;

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle klassen 9 3 Kunstproject voor VMBO

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Wie gaat dat betalen? LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum

Wie gaat dat betalen? LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum Ontdek de waarde van Nederland Belasting & Douane Museum LESPROGRAMMA: Wie gaat dat betalen? Klas 1 en 2 VMBO / MBO Bestemd voor leraren Klas 1 en 2 VMBO / MBO Wie gaat dat betalen? Geschikt voor klassen

Nadere informatie

STADSLAB DOCENTENHANDLEIDING

STADSLAB DOCENTENHANDLEIDING STADSLAB DOCENTENHANDLEIDING Korte informatie Onderwerp: Amsterdam StadsLab Doelgroep: Groep 3-8 Vakgebied: Oriëntatie op jezelf en de wereld Duur: 1,5 uur INHOUDSOPGAVE Programma en doelstellingen....

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen Onderwijsbrochure Rotterdam Voor de ontwerpers van morgen Inhoud Aangenaam kennis te maken 4 5 Onderwijs in 6 Foto-impressie 7 Programma s 11 Docent aan het woord: Tessa Smal 12 Boekingsinformatie 13 Educatie

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

historischcentrumoverijssel

historischcentrumoverijssel Met de klas... Educatief aanbod voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs Eikenstraat 20 8021 WX Zwolle T 038 426 63 00 twitter: @HCOverijssel educatie@.nl volg ons! Met de klas... Educatie bij het

Nadere informatie

Educatie PO Zelfstandig bezoek

Educatie PO Zelfstandig bezoek Educatie PO Zelfstandig bezoek WAT BIEDT HET MUSEUM? Aan een zelfstandig groepsbezoek zijn geen kosten verbonden. Ook begeleiders van de basisschoolgroep hebben gratis toegang tot het museum. Wel is aanmelding

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Maak samen met Kobe een museum Groep 3/4 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Maak samen met

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs

Docentenhandleiding. Het leven in een kasteel. Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding Het leven in een kasteel Het leven in een kasteel Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs Voorwoord este leerkracht, Een kasteel is meestal heel oud en er heeft zich

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4 Docentenhandleiding Nijvere Neeltje groep 3-4 1 Inhoud 1. Over deze lesbrief p. 2 2. Over het Zaans Museum p. 3 3. Praktische informatie p. 4 3.1 Verloop van het programma p. 4 3.2 Bereikbaarheid p. 4

Nadere informatie

PRIMAIR ONDERWIJS

PRIMAIR ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en een vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven

Nadere informatie

Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3

Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Kobe maakt een museum.

Nadere informatie

Cultuurplan basisschool De Regenboog

Cultuurplan basisschool De Regenboog Cultuurplan basisschool De Regenboog (2015-2016) Dukdalf 28 3961 LA Wijk bij Duurstede 1 Dit beleidsplan omvat de volgende punten: Wat is onze visie op cultuur? Wat willen we dit jaar veranderen? Hoe pakken

Nadere informatie

Kijkwijzer VMBO. Oud papier? Een verrassende vondst; sjablonen en ontwerpen uit Cuypers werkplaats 30 oktober 2011 t/m 4 november 2012

Kijkwijzer VMBO. Oud papier? Een verrassende vondst; sjablonen en ontwerpen uit Cuypers werkplaats 30 oktober 2011 t/m 4 november 2012 Kijkwijzer VMBO Oud papier? Een verrassende vondst; sjablonen en ontwerpen uit Cuypers werkplaats 30 oktober 2011 t/m 4 november 2012 Cuypershuis / Pierre Cuypersstraat 1 / 6041 XG Roermond / www.cuypershuisroermond.nl

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Maak samen met Kobe een museum Groep 3/4 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Maak samen met

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Deze week: activiteit: Improvisatietheater door: Alludens, trainingen en entertainment leeftijd: 2 groepen: 12+ en 18+ activiteit: Speelse muzikale workshop

Nadere informatie

primair onderwijs groep 3 t/m 6 Hoe maak je echte kunst? docentenhandleiding

primair onderwijs groep 3 t/m 6 Hoe maak je echte kunst? docentenhandleiding primair onderwijs groep 3 t/m 6 Hoe maak je echte kunst? docentenhandleiding Inhoud Welkom 3 Kijken, doen en tonen 4 Museumles: Hoe maak je echte kunst? 5 Voorbereiding in de klas 6 In het museum 9 Verwerking

Nadere informatie

BOEKINGSVOORWAARDEN AIRBORNE MUSEUM

BOEKINGSVOORWAARDEN AIRBORNE MUSEUM BOEKINGSVOORWAARDEN AIRBORNE MUSEUM Uw reservering Dank u voor uw reservering voor een bezoek aan het Airborne Museum Hartenstein. Adres: Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek. Telefoon: 026 3337710. In

Nadere informatie

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2 Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 1 en 2 Educatieve dienst Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13, 4461 HZ Goes 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie voor de leerkracht... 3 2. Kerndoelen

Nadere informatie

Beste leerkracht van groep 6,

Beste leerkracht van groep 6, Beste leerkracht van groep 6, Binnenkort brengt u met uw klas, in het kader van Cultuurmenu, een bezoek aan museum Beelden aan Zee. Om uw bezoek aan het museum zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden sturen

Nadere informatie

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Gebakken Lucht Piero Manzoni Merda d artista no. 58, 1961 blikje, etiket 4,8 x 64 cm Fondazione Piero Manzoni, Milaan Museumles bij de tentoonstelling

Nadere informatie

REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648

REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648 REPUBLIEK DER ZEVEN VERENIGDE NEDERLANDEN 1515-1648 DOCENTENHANDLEIDING BOVENBOUW HAVO/VWO EINDEXAMENRONDLEIDING Eindexamenrondleiding geschiedenis Amsterdam museum Korte informatie Onderwerp: Historische

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT 1 Voorwoord Het programma Ontmoet kunst van het Stedelijk Museum is onderdeel van Stad en Taal. Binnen Stad en Taal hebben verschillende musea met

Nadere informatie

BOEKINGSVOORWAARDEN VOORTGEZET ONDERWIJS

BOEKINGSVOORWAARDEN VOORTGEZET ONDERWIJS BOEKINGSVOORWAARDEN VOORTGEZET ONDERWIJS Educatieve projecten Het Airborne Museum Hartenstein biedt educatieve projecten aan voor diverse schoolniveaus. Uw groep wordt door een educatie medewerker van

Nadere informatie

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN

Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8. Behorend bij de tentoonstelling. Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN Lesbrieven voor de basisschool Groep 6 t/m 8 Behorend bij de tentoonstelling Anton Heyboer DE HAARLEMSE JAREN 23 november 2012-19 mei 2013 Inhoudsopgave 1. Tijdelijke tentoonstelling Anton Heyboer De Haarlemse

Nadere informatie

Theater t Voorhuys Emmeloord

Theater t Voorhuys Emmeloord Theater t Voorhuys Emmeloord voor d o b n a a f e i t a educ n e s p i t s g n i l l ijs. w r Voorste e d n o t e z e g t t voor e h t i u n e g n i l r lee n! e t n e c o d r o o v Speciaal Selectie voor

Nadere informatie

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2013 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

PROTESTANTS OF KATHOLIEK IN DE REPUBLIEK

PROTESTANTS OF KATHOLIEK IN DE REPUBLIEK PROTESTANTS OF KATHOLIEK IN DE REPUBLIEK DOCENTENHANDLEIDING BOVENBOUW HAVO/VWO COMBINATIERONDLEIDING GESCHIEDENIS Protestants of katholiek in de Republiek Museum Ons Lieve Heer op Solder & de Oude kerk

Nadere informatie

Leerkrachtenhandleiding Peperduur

Leerkrachtenhandleiding Peperduur Leerkrachtenhandleiding Peperduur Geachte mevrouw/meneer, Voor u ligt de leerkrachtenhandleiding bij het onderwijsprogramma Peperduur. In deze handleiding vindt u informatie over het museumbezoek. Het

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

SPEELGOED LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 1 EN 2 VAN DE BASISSCHOOL EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN GOES

SPEELGOED LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 1 EN 2 VAN DE BASISSCHOOL EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN GOES SPEELGOED LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 1 EN 2 VAN DE BASISSCHOOL EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN GOES INHOUDSOPGAVE DEEL I VOOR DE LEERKRACHT 1. Achtergrondinformatie voor de leerkracht blz.

Nadere informatie

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland.

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Kasteel Ammersoyen Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING! VOOR GROEP 6/7/8 VAN DE BASISSCHOOL

DOCENTENHANDLEIDING! VOOR GROEP 6/7/8 VAN DE BASISSCHOOL DOCENTENHANDLEIDING! VOOR GROEP 6/7/8 VAN DE BASISSCHOOL PRAKTISCHE INFORMATIE 1. Inleiding De meeste kinderen zijn wel bekend met feestdagen zoals Kerst of Sinterklaas. Maar weten uw leerlingen ook dat

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

Win een VIPkaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer groep 1 t/m 8 februari - maart

Win een VIPkaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer groep 1 t/m 8 februari - maart Win een VIPkaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer groep 1 t/m 8 februari - maart Win een VIP kaart voor de nostalgische kermis Coffeecorner De Huiskamer Kleurwedstrijd voor basisschoolleerlingen.

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

maandag 29 februari dinsdag 1 maart Versieren voor Kunstproject Papier hier! woensdag 2 maart Opening Papier hier!

maandag 29 februari dinsdag 1 maart Versieren voor Kunstproject Papier hier! woensdag 2 maart Opening Papier hier! MUZEJOURNAAL WEEK 9 en 10; VRIJDAG 26 februari 2016 AGENDA maandag 29 februari dinsdag 1 maart Versieren voor Kunstproject Papier hier! woensdag 2 maart Opening Papier hier! donderdag 3 maart vrijdag 4

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Kijkwijzers. Mens en Werk

Docentenhandleiding. Kijkwijzers. Mens en Werk Docentenhandleiding Kijkwijzers Mens en Werk Speurtocht voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en leerjaar 1 van het voortgezet onderwijs Zoektocht naar de Industriële Revolutie 1 (Havo /VWO) Zoektocht

Nadere informatie

CKV-VMBO EN CKV1 HAVO/VWO

CKV-VMBO EN CKV1 HAVO/VWO CKV-VMBO EN CKV1 HAVO/VWO Let op: dit boekje hoort in de kist 1 1 DRAAIBOEK CKV-VMBO EN CKV1 HAVO/VWO 2 INTRODUCTIE FLIP-OVER: WAT IS EEN MONUMENT? 3 CKV-KAART DRAAIBOEK Dit draaiboek hoort bij de CKV-workshop

Nadere informatie

Lesinhoud in schema Voorbereidingsles (30 minuten) Tijd Activiteit leerling Activiteit docent Hulpmiddelen Opmerkingen 5 min.

Lesinhoud in schema Voorbereidingsles (30 minuten) Tijd Activiteit leerling Activiteit docent Hulpmiddelen Opmerkingen 5 min. Lesinhoud in schema Voorbereidingsles (0 minuten) 1 Luistert en stelt eventueel vragen Luistert en stelt eventueel vragen Vult individueel online vragenlijst in en print van resultaat en interviewformulier

Nadere informatie

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland.

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Kasteel Ammersoyen Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, maart 2014 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het dick bruna huis, waar u met de groep deelneemt aan het

Nadere informatie

Bijlage CULTUURTRAJECT MEESTERVERVALSERS. TIPS & TRUCS TER Voorbereiding

Bijlage CULTUURTRAJECT MEESTERVERVALSERS. TIPS & TRUCS TER Voorbereiding Bijlage CULTUURTRAJECT MEESTERVERVALSERS TIPS & TRUCS TER Voorbereiding 2017-2018 skvr.nl/onderwijs inhoud 1. Tips & Trucs Ter voorbereiding VAN HET Project 3 1.1 Kennismaken met de collectie van Boijmans

Nadere informatie

Primair Onderwijs Groep 5 t/m 8. Romeinen in Brabant. docentenhandleiding

Primair Onderwijs Groep 5 t/m 8. Romeinen in Brabant. docentenhandleiding Primair Onderwijs Groep 5 t/m 8 Romeinen in Brabant docentenhandleiding Inhoud Welkom 3 Kijken, doen en tonen 4 Museumles: Romeinen in Brabant 5 Voorbereiding in de klas 6 In het museum 9 Verwerking in

Nadere informatie

kunstworkouts voortgezet

kunstworkouts voortgezet 2013 2015 kunstworkouts voortgezet kunst gaat over nu over jou en over mij Het Stedelijk Museum s-hertogenbosch richt zich op de actualiteit, op wat mensen nu beweegt en hoe ze hun leven actief kunnen

Nadere informatie

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

ZOEK MEE MET SIMON! DOCENTENHANDLEIDING

ZOEK MEE MET SIMON! DOCENTENHANDLEIDING ZOEK MEE MET SIMON! DOCENTENHANDLEIDING PRIMAIR ONDERWIJS, groep 5 en 6 Inhoudsopgave Huis Van Gijn p.3 Algemene doelstelling programma p.4 Opbouw van het programma p.4 Doelen p.4 Voorbereidende les p.5

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 3 en 4

Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 3 en 4 Lesbrief schuttersstukken voor de groepen 3 en 4 Educatieve dienst Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13, 4461 HZ Goes 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrondinformatie voor de leerkracht... 3 2. Kerndoelen

Nadere informatie

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Welkom op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Zelf vinden we onze school gewoon, omdat je bij ons een diploma kunt halen dat past bij jouw inzet en capaciteiten. Maar wij denken dat je op Markenhage

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Noordbrabants Museum Museumlessen Het hele schooljaar Kijk Kunst! Met een rondleider op ontdekkingstocht door het museum

Noordbrabants Museum Museumlessen Het hele schooljaar Kijk Kunst! Met een rondleider op ontdekkingstocht door het museum BEELDEND GROEP 1-2 Vereniging of instelling Product Periode Omschrijving Noordbrabants Museum Museumlessen Het hele schooljaar Kijk Kunst! Met een rondleider op ontdekkingstocht door het museum Noordbrabants

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 t/m 6 Seizoenen in beeld docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 t/m 6 Seizoenen in beeld docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 t/m 6 Seizoenen in beeld docentenhandleiding Inhoud Welkom 3 Kijken, doen en tonen 4 Museumles: Seizoenen in beeld 5 Voorbereiding in de klas 6 In het museum 9 Verwerking in de

Nadere informatie