Discussiestuk mbt verbeterde huurcontracten voor NDSM Broedplaats. Vereniging de Toekomst; AK, RO, HvB, KdB, BvR, GvO,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Discussiestuk mbt verbeterde huurcontracten voor NDSM Broedplaats. Vereniging de Toekomst; AK, RO, HvB, KdB, BvR, GvO, 20120513"

Transcriptie

1 Discussiestuk mbt verbeterde huurcontracten voor NDSM Broedplaats Vereniging de Toekomst; AK, RO, HvB, KdB, BvR, GvO, Samenvatting Behalve de duur en type van het contract, zijn twee hoofdpunten in de huidige contracten niet voorzien, die in de praktijk wel geregeld dienen te worden: I. Waardebepaling investeringen en onderhoud Door het uitzicht op een langer bestaan van de broedplaats dan oorspronkelijk gedacht is het nu de mogelijk om het medeeigenaarschap van de investeerders/huurders beter in te vullen. De huidige situatie kan ertoe leiden dat mensen vertrekken om nog een overnamesom te kunnen incasseren en dat er niet meer geïnvesteerd wordt in onderhoud en verbetering van de ateliers. Een oplossing ligt in het waardevast maken van de ateliers, bijvoorbeeld via taxatie. De taxatiewaarde van het atelier is dan de maximale borgsom, die teruggegeven wordt bij overname door een nieuwe huurder. II. Onderhuur Onderhuur bevordert de instroom van nieuw bloed en maakt het de broedplaats levendiger. Belangrijk is wel dat de kosten eerlijk verdeeld worden. Ateliers mogen niet uitgepond worden door de mensen met het huurcontract. Twee types onderhuur; de huurder is zelf tijdelijk afwezig, en de huurder werkt zelf ook in de ruimte. Bij afwezigheid mogen tijdelijk alle kosten doorberekend worden. Bij aanwezigheid worden maximaal de volgende kosten hoofdelijk omgeslagen: - Kosten KN (huur, servicekosten) - Eigen servicekosten (koffie, wc-papier, schoonmaak, etc.) Onderhuur bij aanwezigheid hoeft niet tijdelijk te zijn. Structurele onderhuurders zouden als ze dat willen medehuurder moeten kunnen worden, op dat moment is het reëel dat ze ook in de investeringslasten delen. Inleiding Er zijn verschillende versies van huurcontracten, minimaal vier versies. De grootste verschillen zitten in de duur van het contract (bepaalde tijd), en wie wanneer tussentijds kan opzeggen.

2 De nieuwste variant is het meest ongunstig (nl. huurder kan niet tussentijds opzeggen, verhuurder wel). Dit contract wordt alleen afgesloten onder de voorwaarde (afspraak KN-Toekomst) dat later gewisseld kan worden naar het nog gezamenlijk op te stellen betere contract. Discussie gaat over wat er in het nieuwe contract moet komen. Dit is een onderhandelingsproces met KN. Huurcontracten - nieuw Issues zijn: - Opzegtermijn: wie mag wanneer opzeggen - Toetsing: Hoe dan ook moet er op regelmatige basis getoetst worden op inkomen en inhoudelijk. Daarnaast geeft Bureau Broedplaatsen nu veel aandacht aan doorstroming. Vanuit het standpunt van de broedplaats vallen de volgende keuzes te verdedigen: o Huurders kunnen tussentijds opzeggen, bijvoorbeeld als het huren financieel aantoonbaar niet meer haalbaar is. o De verhuurder kan niet tussentijds opzeggen, zolang je nog aan alle basisvoorwaarden voldoet (CAWA). Deze garantie is belangrijk bij het doen van investeringen door startende en (mogelijk) laag-renderende bedrijfjes. Eventueel kunnen speciale NDSM-voorwaarden toegevoegd worden, zoals lidmaatschap van vereniging de Toekomst. Verder dient bij de verbeterde huurcontracten aandacht gegeven worden aan twee hoofdpunten waar bij de oorspronkelijke contracten de huidige praktijk & wensen niet voorzien waren: I. De waardebepaling van de ateliers bij overname en onderhoud II. Onderverhuren I. Waardebepaling bij overname en onderhoud Contractueel worden de (bouw-) investeringen in de ateliers met 10% per jaar afgeschreven en daarmee geleidelijk overgedragen aan KN. Dit is indertijd bedacht toen KN nog de broedplaats zelf vertegenwoordigde en niet als een externe partij gezien werd. Op deze manier zouden de broedplaatsleden gezamenlijk eigenaar zijn van de opstallen. Niet voor niets is één van de (statutaire) doelen om de loods in (gezamenlijk) eigendom te verwerven en zo gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de broedplaats te dragen. Nu het ernaar uit ziet dat de broedplaats veel langer zal blijven bestaan is deze bepaling niet persé zinvol voor de broedplaats. Er kan bekeken worden of het

3 mede-eigenaarschap door de investeerders/huurders wellicht beter ingevuld kan worden. Op dit moment is het zo dat als je tussentijds weg gaat, - Je een willekeurige overnamesom kunt vragen aan een nieuwe huurder - Als het niet lukt een nieuwe huurder te vinden, kun je het garantiebedrag van KN vragen (dat is nu 125? / m2 minus de afgeschreven periode). Deze situatie kan leiden tot onwenselijke situaties: - De hoogste bieder maakt de meeste kans op een atelier in de loods. - Mensen die het financieel moeilijk hebben gaan zo snel mogelijk vertrekken om nog wat terug te kunnen krijgen voor hun atelier. - Bij vertrek alleen een vast bedrag per m2 vergoeden stimuleert niet tot het doen van nieuwe investeringen in onderhoud en/of verbetering van de ateliers. Dat geld raak je dan immers kwijt. - Als het eigendom van de ateliers geleidelijk bij KN komt te liggen kunnen de huurders ook eisen dat de kosten van onderhoud voor het reeds afgeschreven deel door KN gedragen worden. Is daar geld voor? Als niet onderhouden wordt zal de kwaliteit van de (vaak zo goedkoop mogelijk gebouwde) ateliers sterk afnemen. Tot slot is KN geoelsmatig meer en meer een externe verhuurder/beheerder en ontwikkelaar geworden waar de gezamenlijke huurders nauwelijks invloed op hebben. Er bestaat over het algemeen weinig vertrouwen dat KN alles op alles zet om bijvoorbeeld de kosten voor de gezamenlijke broedplaats zo laag mogelijk te houden en het cultureel klimaat zoveel mogelijk te bevorderen. Geleidelijk overdragen van de investeringen aan KN wordt daarom als onterecht ervaren. Het stimuleert een ieder voor zich houding en is slecht voor het gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de broedplaats. De huidige situatie vraagt om een aantal oplossingen. 1. Eerlijke waardebepaling van de ateliers, om speculatie tegen te gaan. 2. Investeringen in onderhoud en / of verbetering en verfraaiing van de ateliers moeten juist gestimuleerd worden. 3. Het gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de broedplaats en de wil om in de toekomst te investeren (financieel, inhoudelijk, organisatie, samenwerken) moet terugkomen en gestimuleerd worden.

4 Ad 1. Een eerlijke waardebepaling kan op verschillende manieren: i. Werkelijke investeringswaarde, aan te tonen door huurder/investeerder; ii. Het oorspronkelijke garantiebedrag aanhouden als norm (dus zonder afschrijving); iii. Taxatie Ad 2. Onderhoud / verbetering / verfraaiing, twee opties: o KN verantwoordelijk, als eigenaar. Uitbreiding beheerapparaat is dan nodig. Die kosten kunnen niet doorberekend worden in de servicekosten: je zou dan méér moeten betalen omdat je moeite en geld hebt geïnvesteerd om je atelier te verbeteren. o Huurder verantwoordelijk. Dat ligt voor de hand vanuit de investeerders gedachte; de ateliers zijn door de huurders zelf gefinancierd. Investeringen in verbetering moeten dan wel bij de atelierwaarde opgeteld kunnen worden. Je gaat geen (extra) investeringen doen om die vervolgens aan KN over te dragen. Ad 3. Gezamenlijke verantwoordelijkheid. i. De driver om verantwoordelijkheid voor de broedplaats te nemen is in de dagelijkse praktijk niet alleen inhoudelijk of idealistisch, maar ook economisch. Het is niet meer van deze tijd als gecreëerde meerwaarde volledig overgedragen zouden moeten worden aan de gemeenschap. (Im)materiële investeringen in de broedplaats mogen bij gebleken succes ook omgezet worden in (im)materiële winst of op zijn minst terugverdienen van investeringen. Waardevastheid van de ateliers past daarbij. ii. Overdracht van de ateliers aan KN bevordert een passieve en niet betrokken huurders houding. Dit wordt mede veroorzaakt doordat de kosten hoe dan ook hoog zijn (huur + servicekosten + rente + aflossing) en door de vervreemding van de huurders/investeerders van KN. Scherp gezegd: hoge kosten en niets te vertellen. Mede-eigenaarschap is bevorderlijk voor de betrokkenheid en vedergaande (im)materiële investeringen in de broedplaats. II. Onderhuur Twee hoofdsituaties: 1. Verhuren als je zelf afwezig bent. In de oorspronkelijke regels was hierin voorzien (max een half jaar, toestemming KN vereist). Altijd tijdelijk!

5 2. Verhuren terwijl je zelf ook gebruik maakt van de ruimte. Hierin is nog niet voorzien. Geen maximale duur om te voorkomen dat mensen voor het aflopen van de termijn eruit gezet worden. In alle gevallen geldt dat de huurder er zelf niet beter van mag worden. Dat is niet het ondernemerschap dat past bij een broedplaats. In situatie 1 kunnen dus maximaal de werkelijke kosten doorberekend worden. In situatie 2 worden de kosten evenredig omgeslagen over de gebruikers, waarvan de huurder er zelf één is. In alle gevallen moet de onderhuurder geballoteerd worden en moet de onderhuurprijs transparant, controleerbaar en (bij KN) bekend zijn. Maandlasten die doorberekend mogen worden: - Kosten KN (huur, servicekosten) - Eigen servicekosten (koffie, wc-papier, schoonmaak, etc.) Het is aan te bevelen dat structurele onderhuurders die dat willen medehuurder op het huurcontract worden, bijvoorbeeld na 6 maanden. In dat geval zal de oorspronkelijke investeerder/ huurder naast het huurcontract mogelijk ook de (bouw)investering willen delen. Bij een waardevast atelier is dat makkelijk. Zo niet, is het absoluut onaantrekkelijk om medehuurder te worden. Dan blijft er grote financiële en rechtmatige ongelijkheid bestaan tussen de huurder en onderhuurder.

MODULE 4 Huurcontracten, voorwaarden en huurbescherming

MODULE 4 Huurcontracten, voorwaarden en huurbescherming MODULE 4 Huurcontracten, voorwaarden en huurbescherming Aankoopprijs Rendementsoptimalisatie BAR en NAR Eigen versus vreemd vermogen Huur Zelfstandige en onzelfstandige woning Puntenverbetering Verschillende

Nadere informatie

Huurovereenkomst studentenwoning tussen onderstaande verhuurder en huurder: in Nederland vertegenwoordigd door:

Huurovereenkomst studentenwoning tussen onderstaande verhuurder en huurder: in Nederland vertegenwoordigd door: HUUROVEREENKOMST stagehuizen studentenkamers studio s Huurovereenkomst studentenwoning tussen onderstaande verhuurder en huurder: verhuurder: STAGEDESK NV - Curaçao in Nederland vertegenwoordigd door:

Nadere informatie

Rechten huurder: ongestoord gebruik van de woning, woning moet in goede staat zijn huurbedrag moet kloppen met de kwaliteit van de woning

Rechten huurder: ongestoord gebruik van de woning, woning moet in goede staat zijn huurbedrag moet kloppen met de kwaliteit van de woning Hoofdstuk 4: wonen Paragraaf 1: op kamers Huurovereenkomst: de rechten en plichten van de huurder en de verhuurder zijn hierin vastgelegd. Deze overeenkomst kan mondeling, maar is meestal schriftelijk.

Nadere informatie

Huurovereenkomst studentenwoning tussen onderstaande verhuurder en huurder: tel: +31 65.024.47.87 E-mail: info@stagedesk.nl website: www.stagedesk.

Huurovereenkomst studentenwoning tussen onderstaande verhuurder en huurder: tel: +31 65.024.47.87 E-mail: info@stagedesk.nl website: www.stagedesk. HUUROVEREENKOMST stagehuizen studentenkamers studio s Huurovereenkomst studentenwoning tussen onderstaande verhuurder en huurder: verhuurder namens: SPF Studentenhuisvesting Curaçao (kamers Berg Altena

Nadere informatie

IVVU Kennisbijeenkomst Afspraken Corporatie (eigenaar) en Zorgorganisatie (huurder)

IVVU Kennisbijeenkomst Afspraken Corporatie (eigenaar) en Zorgorganisatie (huurder) 1 IVVU Kennisbijeenkomst Afspraken Corporatie (eigenaar) en Zorgorganisatie (huurder) 26 maart 2014 Tanja de Groot VBTM Advocaten www.vbtm.nl t.de.groot@vbtm.nl Inhoud van de presentatie 2 Waarom nieuw

Nadere informatie

Holding BV verhuurt het (enige) in bezit hebbende pand aan Schilder BV, die daarin een schildersbedrijf uitoefent.

Holding BV verhuurt het (enige) in bezit hebbende pand aan Schilder BV, die daarin een schildersbedrijf uitoefent. Limburg/kantoor Maastricht Postbus 5750 6202 MB Maastricht Telefax Telefoon (0800) 05 43 kennis roe overdrachtsbelasting P Datum 12 juni 2009 Behandeld door P Vraag 08-052-19 Betreft KG-vraag 08-052 -

Nadere informatie

NEMEN IN OVERWEGING DAT

NEMEN IN OVERWEGING DAT Model huurcontract ONDERGETEKENDEN #naam verhuurder# gevestigd/ wonende te #vestigingsplaats# hierna te noemen 'verhuurder', ingeschreven in het handelsregister onder nummer #nummer#, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Inhoud. 2 Hoe gaat het kopen in zijn werk? De overeenkomst Wettelijke bedenktijd Ontbindende voorwaarden Geen passende financiering?

Inhoud. 2 Hoe gaat het kopen in zijn werk? De overeenkomst Wettelijke bedenktijd Ontbindende voorwaarden Geen passende financiering? Kopen naar Wens Inhoud 1 Kopen naar Wens: wat betekent dit eigenlijk? Betaalbaar door een lager instapbedrag Wie kan een Kopen naar Wens woning kopen? Bijkopen of doorverkopen Wat kost Kopen naar Wens?

Nadere informatie

OCMW DENTERGEM KASTEELDREEF 1 8720 DENTERGEM INTERN HUURREGLEMENT DEEL 2 : VOOR DE HUURDERS

OCMW DENTERGEM KASTEELDREEF 1 8720 DENTERGEM INTERN HUURREGLEMENT DEEL 2 : VOOR DE HUURDERS OCMW DENTERGEM KASTEELDREEF 1 8720 DENTERGEM INTERN HUURREGLEMENT DEEL 2 : VOOR DE HUURDERS KADER EN RANDVOORWAARDEN: Dit document is een deel van het intern huurreglement van OCMW Dentergem, Kasteeldreef

Nadere informatie

Onder de pannen informatie verhuurder

Onder de pannen informatie verhuurder Onder de pannen informatie verhuurder Waarom onder de pannen? In Zaanstad dreigen ieder jaar tientallen mensen dakloos te raken. Een deel daarvan komt in aanmerking voor de maatschappelijke opvang. Een

Nadere informatie

Het kopen van uw huurwoning

Het kopen van uw huurwoning Het kopen van uw huurwoning Een woning kopen van Wonen Wateringen Aan wie Wonen Wateringen verkoopt Alle voor verkoop aangewezen woningen worden aangeboden aan de zittende huurder. Als deze huurder de

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf 3

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf 3 INHOUDSOPGAVE Woord vooraf 3 Wanneer is de woninghuurwet van toepassing? 13 1 Is de Woninghuurwet van toepassing op alle huurovereenkomsten? 13 2 Wat is een hoofdverblijfplaats? 14 3 Wie kan als huurder

Nadere informatie

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter.

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter. Zaaknummer: S21-40 Datum uitspraak: 24 september 2015 Plaats uitspraak: Zeist DE RIJDENDE RECHTER Bindend Advies in het geschil tussen: H.G. Warmer en S.H.M. Warmer-Bleij te Neede, verder te noemen: Warmer,

Nadere informatie

Cursus huurrecht. Indeling in modules. Systematiek van de wet

Cursus huurrecht. Indeling in modules. Systematiek van de wet Cursus huurrecht Indeling in modules Systematiek van de wet Gelaagde structuur van de wetboeken; Algemene bepalingen huurrecht (artikel 7:201 BW artikel 7:231 BW); o Huur van roerende zaken; o Huur van

Nadere informatie

Samenvatting M&O Stichting en Vereniging

Samenvatting M&O Stichting en Vereniging Samenvatting M&O Stichting en Vereniging Samenvatting door Y. 1473 woorden 5 juli 2017 6,5 13 keer beoordeeld Vak M&O Stichting en vereniging Hoofdstuk 1 Een organisatie is een samenwerkingsverband tussen

Nadere informatie

Huur Betalen. 100% wonen

Huur Betalen. 100% wonen Huur Betalen 100% wonen : hoe gaat dat in z n werk? Bij het huren van uw woning heeft u een huurovereenkomst getekend. In deze overeenkomst en in de algemene bepalingen staan uw rechten en plichten beschreven.

Nadere informatie

FORMULIER HUISBEWARING

FORMULIER HUISBEWARING FORMULIER HUISBEWARING Adres waarvoor de huisbewaring wordt aangevraagd Naam:... Geboortedatum: Huidig adres: Huisnr: Postcode:.. Plaats: Telefoonnr.:.. E-mail: Aantal personen die met u mee verhuizen:

Nadere informatie

Koopgarant. Met Koopgarant koopt u een woning met korting, wordt u zelf. eigenaar en heeft u de garantie dat u uw woning ook weer kunt

Koopgarant. Met Koopgarant koopt u een woning met korting, wordt u zelf. eigenaar en heeft u de garantie dat u uw woning ook weer kunt Koopgarant Koopgarant Met Koopgarant koopt u een woning met korting, wordt u zelf eigenaar en heeft u de garantie dat u uw woning ook weer kunt verkopen. U leest er alles over in deze folder. Betaalbaar

Nadere informatie

VERHUUR BEHEER ADVIES

VERHUUR BEHEER ADVIES VERHUUR BEHEER ADVIES WWW.VILLEXWONEN.NL VILLEX WONEN, NEEMT AL HET WERK UIT HANDEN 2 Over Villex Woning verhuren Villex bestaat uit een gedreven team met passie voor vastgoed en service. In 1999 begonnen

Nadere informatie

EMBARGO TOT VRIJDAG 9 NOVEMBER 2018, UUR

EMBARGO TOT VRIJDAG 9 NOVEMBER 2018, UUR EMBARGO TOT VRIJDAG 9 NOVEMBER 2018, 12.15 UUR Afronding Gelijk Speelveld R. Brakel De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 63 06 0 7170918 08-11-2018 - Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Beëindiging samenwonen

Beëindiging samenwonen Beëindiging samenwonen 100% wonen Beëindigen samenwonen Het is nooit de bedoeling, maar toch blijken relaties soms geen stand te houden. Er komt een einde aan de samenwoning. In de meeste gevallen zal

Nadere informatie

Huur opzeggen. het begin van verhuizen

Huur opzeggen. het begin van verhuizen Huur opzeggen het begin van verhuizen Huur opzeggen het begin van verhuizen Als u gaat verhuizen, moet u eerst de huur opzeggen. Om de huuropzegging soepel te laten verlopen, hebben u en Wonen West Brabant

Nadere informatie

Koopstart. een eerste woning kopen

Koopstart. een eerste woning kopen Koopstart een eerste woning kopen start Een eigen woning via Koopstart Hulp bij de aankoop van een eerste woning Voor starters is het nog steeds erg moeilijk op de Nederlandse koopmarkt. Het is voor velen

Nadere informatie

COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN

COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN COMFORT HYPOTHEEK VRIJHEID IN HYPOTHEKEN HYPOTRUST COMFORT HYPOTHEEK De Hypotrust Comfort Hypotheek kent verschillende voorwaarden (Budget, Profijt en Standaard). Deze productkaart is ingericht om informatie

Nadere informatie

Huurovereenkomst. Vraag en antwoord. Huurovereenkomst. Geliberaliseerde huurovereenkomsten. Huurbescherming

Huurovereenkomst. Vraag en antwoord. Huurovereenkomst. Geliberaliseerde huurovereenkomsten. Huurbescherming pagina 1 van 12 Huurovereenkomst Vraag en antwoord Huurovereenkomst 1. 2. 3. 4. 5. 6. Wat staat er in een standaard huurovereenkomst? Welke regels zijn verder van toepassing? Wat gebeurt er als de afgesproken

Nadere informatie

Huur betalen & Huurtoeslag

Huur betalen & Huurtoeslag Huur betalen & Huurtoeslag Huur betalen: hoe gaat dat in z n werk? Bij het huren van een woning heeft u een huurovereenkomst getekend. In deze overeenkomst en in de algemene bepalingen staan uw rechten

Nadere informatie

Checklist beleggen in vastgoed

Checklist beleggen in vastgoed i van 5 Checklist beleggen in vastgoed Je kunt beleggen in beursgenoteerde vastgoedfondsen (vaak aandelen die dagelijks verhandelbaar zijn op de beurs) en in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Deze

Nadere informatie

ALGEMENE HUURVOORWAARDEN Deze huurvoorwaarden horen bij uw huurcontract woonruimte. Artikel 1 - De huurvoorwaarden en het huurcontract

ALGEMENE HUURVOORWAARDEN Deze huurvoorwaarden horen bij uw huurcontract woonruimte. Artikel 1 - De huurvoorwaarden en het huurcontract ALGEMENE HUURVOORWAARDEN Deze huurvoorwaarden horen bij uw huurcontract woonruimte Artikel 1 - De huurvoorwaarden en het huurcontract In uw huurcontract staat dat deze algemene huurvoorwaarden voor u gelden

Nadere informatie

Inhoudstafel. Deel 1. Een woning te huur zetten. 1. Attestenkermis en andere verplichtingen... 1. 2. Correcte publiciteit... 6

Inhoudstafel. Deel 1. Een woning te huur zetten. 1. Attestenkermis en andere verplichtingen... 1. 2. Correcte publiciteit... 6 Inhoudstafel Deel 1. Een woning te huur zetten 1. Attestenkermis en andere verplichtingen... 1 1.1. Eigendomsattest... 1 1.2. Energieprestatiecertificaat (EPC)... 1 1.2.1. Tijdig een erkend energiedeskundige

Nadere informatie

beleid: maart 2007, versie: 2013

beleid: maart 2007, versie: 2013 Kopen van een woning beleid: maart 2007, versie: 2013 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens

Nadere informatie

SOCIAAL STATUUT BIJ WIJKVERNIEUWING EN VERKOOP VAN HUURWONINGEN. Stichting Woningbouw Slochteren

SOCIAAL STATUUT BIJ WIJKVERNIEUWING EN VERKOOP VAN HUURWONINGEN. Stichting Woningbouw Slochteren SOCIAAL STATUUT BIJ WIJKVERNIEUWING EN VERKOOP VAN HUURWONINGEN Stichting Woningbouw Slochteren Schildwolde 15 februari 2005 2 SOCIAAL STATUUT De ondergetekenden: 1 Stichting Woningbouw Slochteren, gevestigd

Nadere informatie

Toelichting op de Huurovereenkomst

Toelichting op de Huurovereenkomst Toelichting op de Huurovereenkomst In het eerste deel van de overeenkomst staat omschreven met welke huurder(s) Tiwos een huurovereenkomst heeft getekend. De genoemde personen zijn ieder voor de volle

Nadere informatie

Schriftelijke vragen. Inleiding door vragensteller.

Schriftelijke vragen. Inleiding door vragensteller. Gemeenteraad Schriftelijke vragen Jaar 2015 Datum akkoord college van b&w van 3 maart 2015 Publicatiedatum 4 maart 2015 Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid de heer Z.D. Ernsting

Nadere informatie

Houd zelf de regie bij vastgoed

Houd zelf de regie bij vastgoed NIEUW DISTRIBUTIECENTRUM - VASTGOEDPROCES Breda, 11 december 2018 De in dit rapport genoemde conclusies, aanbevelingen en adviezen zijn gebaseerd op door de opdrachtgever verstrekte informatie en gegevens.

Nadere informatie

voordelig en veilig een woning kopen

voordelig en veilig een woning kopen Informatie over kopen bij Vidomes Wij willen kopen. Is dat haalbaar? INFORMATIE OVER KOOPGARANT: voordelig en veilig een woning kopen De Vidomes Koopgarant-woning; voordelig en veilig een woning kopen

Nadere informatie

Uitvoeringsinstructie 12

Uitvoeringsinstructie 12 Uitvoeringsinstructie 12 Tijdelijke Verhuur Datum van ingang: Relatie met Leegstandwet Artikel 1 Algemene bepalingen Artikel 15 Bepalingen m.b.t. vergunningverlening Artikel 16 Bepalingen m.b.t. huur en

Nadere informatie

Schriftelijk opzeggen

Schriftelijk opzeggen De huur opzeggen Als u gaat verhuizen, moet u de huur opzeggen en de woning heel, schoon en leeg opleveren. Een nieuwe huurder komt uw huis misschien bekijken. En medewerkers van Trivire komen de woning

Nadere informatie

Grofweg is een overige bedrijfsruimte alles wat geen 290-bedrijfsruimte of woonruimte is.

Grofweg is een overige bedrijfsruimte alles wat geen 290-bedrijfsruimte of woonruimte is. Huurrecht - kantoorruimte en overige bedrijfsruimte De meeste huurvragen hebben betrekking op het huurrecht en een huurovereenkomst betreffende het (ver)huren van een onroerende zaak. De wet maakt onderscheid

Nadere informatie

Inhoud. Hoofdstuk 1. Probleemstelling...3

Inhoud. Hoofdstuk 1. Probleemstelling...3 Voorwoord...v Dankwoord... ix Lijst van verkort geciteerde literatuur... xvii Inleiding Probleemstelling...3 Afdeling 1. Vertrekpunt...3 Afdeling 2. Autonomie en solidariteit...4 Afdeling 3. Europees privaatrecht...

Nadere informatie

Praktijksessie Realisatie van kleinschalige woonzorg voorzieningen

Praktijksessie Realisatie van kleinschalige woonzorg voorzieningen Scheiden van Wonen en Zorg Praktijksessie Realisatie van kleinschalige woonzorg voorzieningen KMVG Zorghotel Merlinde Breda 29 november 2012 Mr M.L.J. (Maaike) Bomers 2BW Advocaten Nijmegen www.2bwadvocaten.nl

Nadere informatie

Huur Betalen. 100% wonen

Huur Betalen. 100% wonen Huur Betalen 100% wonen : hoe gaat dat in z n werk? Bij het huren van uw woning heeft u een huurovereenkomst getekend. In deze overeenkomst en in de algemene bepalingen staan uw rechten en plichten beschreven.

Nadere informatie

5.1 Het speelkwartier

5.1 Het speelkwartier 5.1 Het speelkwartier Economie gaat over het maken van keuzes. Iedereen maakt in het leven constant keuzes. Deze keuzes hebben economische gevolgen: Welke studie ga je volgen? Wanneer ga je op jezelf wonen?

Nadere informatie

1 (naam verhuurder), gevestigd te (plaatsnaam), vertegenwoordigd door (naam)

1 (naam verhuurder), gevestigd te (plaatsnaam), vertegenwoordigd door (naam) M O D E L - S O C I A A L S T A T U UT BIJ WIJKVERNIEUWING BIJLAGE 3 Het onderstaande sociaal statuut is het model dat de Woonbond landelijk als uitgangspunt neemt voor de regeling van de rechten van individuele

Nadere informatie

Atelier - Bruikleenovereenkomst

Atelier - Bruikleenovereenkomst pagina1/4 Atelier - Bruikleenovereenkomst Tussen: De ingebruikgever Stichting Magdalena, gevestigd te Hilversum, vertegenwoordigd door Naam: Adres: Koninginnenweg 12 Plaats: Hilversum en De Bruiklener:

Nadere informatie

Aankoop van onroerend

Aankoop van onroerend Aankoop van onroerend Financieel/fiscaal/successie advies dhr. Niko Keters Amjak, uw wealth & Corporate Finance specialist Programma 1. Verschillende manieren van aankoop 1. Volle eigendom 2. Naakte eigendom

Nadere informatie

Huurrecht - woonruimte

Huurrecht - woonruimte Huurrecht - woonruimte Bij huurrecht en huurovereenkomst denkt men al snel aan het (ver)huren van een onroerende zaak, meestal een gebouw, en de meeste huurvragen hebben hier ook betrekking op. De wet

Nadere informatie

Vragen en antwoorden (1 juni 2011) 1. Heeft u het huurcontract met de huurders van de Morgenster formeel opgezegd?

Vragen en antwoorden (1 juni 2011) 1. Heeft u het huurcontract met de huurders van de Morgenster formeel opgezegd? Vervolg-aanvullende vragen raadslid dhr. M. Wiggers de Vries (fractie PK) ex artikel 40 Rvo betreffende bestemming gebouw de Morgenster en beantwoording college. 16 mei 2011 Op 21 april 2011 heeft u in

Nadere informatie

MVA HUUROVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGE GELIBERALISEERDE WOONRUIMTE GERICHT OP DE HUURMARKT TEN BEHOEVE VAN EXPATS (Model april 2015)

MVA HUUROVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGE GELIBERALISEERDE WOONRUIMTE GERICHT OP DE HUURMARKT TEN BEHOEVE VAN EXPATS (Model april 2015) A.175188.01/3402342/2 MVA HUUROVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGE GELIBERALISEERDE WOONRUIMTE GERICHT OP DE HUURMARKT TEN BEHOEVE VAN EXPATS (Model april 2015) Toelichting ten behoeve van een verhuurder Iemand

Nadere informatie

Is het mogelijk om mondeling een bemiddelingsovereenkomst te sluiten?

Is het mogelijk om mondeling een bemiddelingsovereenkomst te sluiten? ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR WONINGZOEKENDEN Wanneer zijn deze Algemene Voorwaarden van toepassing? Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere inschrijving, op elke bemiddelingsovereenkomst die wij met

Nadere informatie

Mogelijke onderwerpen voor het netwerk Vastgoedeconomen, fiscalisten en planeconomen

Mogelijke onderwerpen voor het netwerk Vastgoedeconomen, fiscalisten en planeconomen Mogelijke onderwerpen voor het netwerk Vastgoedeconomen, fiscalisten en planeconomen BBV en afschrijvingen Het BBV kent verschillende onderwerpen. Eén van de onderwerpen heeft betrekking op de waardering

Nadere informatie

Huurovereenkomst. Inleiding INHOUDSOPGAVE

Huurovereenkomst. Inleiding INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Het regelen van de overname 3 De huurovereenkomst 3 Tenaamstelling en medehuuderschap 4 De huurprijs 4 De fysieke oplevering 5 De eerste huurbetaling 5 Wonen naar wens 6 Aansluitingen

Nadere informatie

MyRent. Inhoudsopgave

MyRent. Inhoudsopgave MyRent Inhoudsopgave 1. De verschillende soorten contracten:... 2 1.1. Huurcontract... 2 1.2. Plaatsbeschrijving... 2 1.3. Addendum... 2 1.4. Onderhuur... 2 1.5. Overdracht (van huur)... 2 1.6. Ontbinding

Nadere informatie

Toezicht op uw verhuurde (bedrijfs)pand. Contact

Toezicht op uw verhuurde (bedrijfs)pand. Contact Toezicht op uw verhuurde (bedrijfs)pand Tijdens de huurperiode wordt er van u als verhuurder verwacht dat u toezicht houdt op het (bedrijfs)pand. Eén keer per jaar is zeker niet genoeg. Hennepteelt heeft

Nadere informatie

BIJLAGE. Tussen de ondergetekenden:

BIJLAGE. Tussen de ondergetekenden: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Huurovereenkomst Tussen de ondergetekenden: de vzw t Stad-huis, vertegenwoordigd door Mark Touchant, voorzitter, en Luc Roose, penningmeester, met maatschappelijke zettel te 1000

Nadere informatie

Grip op de zaak Huurprijsherziening bij winkelvastgoed

Grip op de zaak Huurprijsherziening bij winkelvastgoed Grip op de zaak Huurprijsherziening bij winkelvastgoed Huurprijsherziening bij winkelvastgoed De huurwetgeving voor detailhandelsbedrijfsruimte biedt een hoge mate van huurdersbescherming. Deze huurdersbescherming

Nadere informatie

TE WOON Kopen of huren? U kiest!

TE WOON Kopen of huren? U kiest! TE WOON Kopen of huren? U kiest! Goed Wonen Zederik wil graag meer keuzemogelijkheden bieden voor haar klanten. Kopen of huren van dezelfde woning? Dat bepaalt u zelf! U kunt hierbij kiezen uit vier mogelijkheden:

Nadere informatie

Checklist zelfstandige verhuur / bemiddelde verhuur

Checklist zelfstandige verhuur / bemiddelde verhuur Checklist zelfstandige verhuur / bemiddelde verhuur o Voorwaarden verhuur in orde? o Zelfstandige verhuur of o Bemiddelde verhuur o Bemiddelaar bedrijfsnaam : o Adres: o PC woonplaats : o Telefoon / Faxnummer:

Nadere informatie

e. Deze beleidsregel kan worden aangehaald als 'Beleidsregel BTW-constructies'.

e. Deze beleidsregel kan worden aangehaald als 'Beleidsregel BTW-constructies'. Bijlage 16 bij circulaire PTYN/masr/III/04/GGZ-04c/GHZ-07c BTW-constructies 1. ALGEMEEN a. Deze beleidsregel is van toepassing op organen voor gezondheidszorg, als vermeld in artikel 1, onder A, nummers

Nadere informatie

Koopgarant. Kopen zonder zorgen

Koopgarant. Kopen zonder zorgen Koopgarant Kopen zonder zorgen KOOPGARANT IS Voor veel mensen is de koop van een woning financieel niet haalbaar, maar wel gewenst. Als maatschappelijke onderneming in de volkshuisvesting reikt Eemland

Nadere informatie

hierna zowel ieder afzonderlijk als beiden gezamenlijk te noemen huurder

hierna zowel ieder afzonderlijk als beiden gezamenlijk te noemen huurder Larenseweg 32 Postbus 1854 1200 BW Hilversum Telefoon (035) 646 16 00 Fax (035) 646 16 01 info@dudokwonen.nl www.dudokwonen.nl HUUROVEREENKOMST voor onzelfstandige woonruimte Ondergetekenden: Dudok Wonen,

Nadere informatie

Koopgarant. Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw

Koopgarant. Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw Koopgarant Kopen met korting en terugkoopgarantie van bestaande bouw Een koopwoning binnen handbereik Vanaf 2008 zijn de huizenprijzen flink gedaald. Daardoor is ook voor starters een koopwoning binnen

Nadere informatie

(in het vervolg aangeduid als verhuurder) huurder:... adres:... postcode:... plaats:... tel:... geboortedatum:... adres:...

(in het vervolg aangeduid als verhuurder) huurder:... adres:... postcode:... plaats:... tel:... geboortedatum:...  adres:... Huurovereenkomst Huurovereenkomst studentenwoning tussen onderstaande verhuurder en huurder: verhuurder: Exportweg 11 2645 ED Delfgauw Nederland StageDesk NV Curaçao adres: Exportweg 11 adres: Berg Altena

Nadere informatie

Buitengerechtelijke kosten bij verhuur van woonruimte.

Buitengerechtelijke kosten bij verhuur van woonruimte. Vastgoed/Six-Hummel/Know how/incasso/notitie buitengerechtelijke kosten 2012-07-24/MVA Buitengerechtelijke kosten bij verhuur van woonruimte. Met ingang van 1 juli 2012 is de regelgeving met betrekking

Nadere informatie

Ondernemen vanuit uw eigen woning

Ondernemen vanuit uw eigen woning Ondernemen vanuit uw eigen woning Het ondernemen vanuit het eigen huis, het "thuiswerken", wordt steeds populairder. De kosten van het ondernemen vanuit uw eigen huis zijn in principe niet aftrekbaar.

Nadere informatie

Woning kopen van Kennemer Wonen

Woning kopen van Kennemer Wonen Woning kopen van Kennemer Wonen Ga ik een huis kopen of huren? Dat is een vraag die serieuze aandacht verdient. Kopen heeft voordelen, maar ook nadelen. En dat geldt natuurlijk ook voor huren. In deze

Nadere informatie

NIEUWE WONINGHUUR IN VLAANDEREN EN BRUSSEL: UW 60 ANTWOORDEN

NIEUWE WONINGHUUR IN VLAANDEREN EN BRUSSEL: UW 60 ANTWOORDEN NIEUWE WONINGHUUR IN VLAANDEREN EN BRUSSEL: UW 60 ANTWOORDEN NIEUWE WONINGHUUR IN VLAANDEREN EN BRUSSEL: UW 60 ANTWOORDEN Koen De Puydt Ulrike Beuselinck Stéphane De Keyzer Antwerpen Cambridge Nieuwe

Nadere informatie

Inhoud. 2 Hoe gaat het kopen in zijn werk? De overeenkomst Wettelijke bedenktijd Ontbindende voorwaarden Geen passende financiering?

Inhoud. 2 Hoe gaat het kopen in zijn werk? De overeenkomst Wettelijke bedenktijd Ontbindende voorwaarden Geen passende financiering? Kopen naar Wens Inhoud 1 Kopen naar Wens: wat betekent dit eigenlijk? Betaalbaar door een lager instapbedrag Wie kan een Kopen naar Wens woning kopen? Bijkopen of doorverkopen Wat kost Kopen naar Wens?

Nadere informatie

BEGRIPPENLIJST BIERCONTRACTEN

BEGRIPPENLIJST BIERCONTRACTEN BEGRIPPENLIJST BIERCONTRACTEN Dit document bevat een lijst van begrippen zoals u die kunt tegenkomen in de verschillende contracten en uitingen van de brouwerijen richting horecaondernemers. Omwille van

Nadere informatie

LEUVEN: 016-23 83 32 BERINGEN: 011-45 45 35 E-mail: info@jordens.be

LEUVEN: 016-23 83 32 BERINGEN: 011-45 45 35 E-mail: info@jordens.be WAAR OP LETTEN BIJ HANDELSHUUR? 1. NIET ELKE BEDRIJFSMATIGE HUUR IS HANDELSHUUR In ons burgerlijk recht kennen wij vier regimes: 1) het algemeen huurrecht, 2) de woninghuurwet, 3) de handelshuurwet en

Nadere informatie

Bewonersbeheer in Ons Huis te Sint Annaparochie

Bewonersbeheer in Ons Huis te Sint Annaparochie Bewonersbeheer in Ons Huis te Sint Annaparochie Ons Huis ligt centraal in Sint Annaparochie, gemeente Het Bildt, ten noordwesten van Leeuwarden. Het gebouw is van 2007 en heeft een bruto vloeroppervlak

Nadere informatie

Artsenpraktijk: Hoe goed associëren? samen slim ondernemen

Artsenpraktijk: Hoe goed associëren? samen slim ondernemen www.sbb.be samen slim ondernemen Artsenpraktijk: Hoe goed associëren? SBB-kantoren Hoogstraten Brecht Turnhout Loppem Eeklo Antwerpen Beveren Boechout Lochristi Geel Bree Diksmuide Tielt St-Katelijne-Waver

Nadere informatie

Verhuizen en huur opzeggen

Verhuizen en huur opzeggen Verhuizen en huur opzeggen U staat op het punt te verhuizen. Allerlei zaken moeten worden afgehandeld. Ook tussen u en Mercatus moet een aantal zaken worden afgewerkt. Om dit goed en effectief te kunnen

Nadere informatie

Toekomstgericht wonen in kleine kernen

Toekomstgericht wonen in kleine kernen Toekomstgericht wonen in kleine kernen Wat leefden ze eenvoudig toen in simp'le huizen tussen groen met boerenbloemen en een heg. Maar blijkbaar leefden ze verkeerd, het dorp is gemoderniseerd en nu zijn

Nadere informatie

Wat als ik het niet eens ben met het SVK?

Wat als ik het niet eens ben met het SVK? Wat als ik het niet eens ben met het SVK? Wij willen op een fijne manier met je samenwerken. Als er toch problemen zijn kan dit altijd met ons besproken worden. Je kan hier best een afspraak voor maken.

Nadere informatie

Nieuws. Jaarlijkse uitgave. Huurverhoging. Uitleg en achtergronden Wat betekent het voor u? Zo werkt het De meest gestelde vragen En meer...

Nieuws. Jaarlijkse uitgave. Huurverhoging. Uitleg en achtergronden Wat betekent het voor u? Zo werkt het De meest gestelde vragen En meer... Nieuws Jaarlijkse uitgave Huurverhoging Uitleg en achtergronden Wat betekent het voor u? Zo werkt het De meest gestelde vragen En meer... Info Algemeen Postbus 1502 320 BA Oud-Beijerland Lamborghinilaan

Nadere informatie

Servicekosten en huurprijs: verzoek om uitspraak

Servicekosten en huurprijs: verzoek om uitspraak Servicekosten en huurprijs: verzoek om uitspraak Vraagt u zich af of het voorschot op de servicekosten redelijk is, of zijn huurder en verhuurder het niet eens over de eindafrekening? Met dit formulier

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Averus Classic. Deze algemene voorwaarden zijn onderdeel van uw kredietovereenkomst.

Algemene voorwaarden Averus Classic. Deze algemene voorwaarden zijn onderdeel van uw kredietovereenkomst. Algemene voorwaarden Averus Classic Deze algemene voorwaarden zijn onderdeel van uw kredietovereenkomst. Versie 3.0 September 2014 Inhoudsopgave Definities... 3 Algemeen... 4 Artikel 1. Huurkoop... 4 Artikel

Nadere informatie

HANDELSHUUR. FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.

HANDELSHUUR. FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten. HANDELSHUUR FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be Vervreemding van het verhuurde pand Vervreemding van verhuurde

Nadere informatie

Checklist beleggen in vastgoed

Checklist beleggen in vastgoed i van 5 Checklist beleggen in vastgoed Je kunt beleggen in beursgenoteerde vastgoedfondsen (vaak aandelen die dagelijks verhandelbaar zijn op de beurs) en in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Deze

Nadere informatie

Model onderhuurcontract

Model onderhuurcontract Model onderhuurcontract ONDERGETEKENDEN #naam verhuurder# gevestigd/ wonende te #vestigingsplaats# hierna te noemen 'verhuurder', ingeschreven in het handelsregister onder nummer #nummer#, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Workshop. Casus woningen en beperking btw druk. Bedrijfsonroerend goed; leegstand en btw aftrek. pagina 1

Workshop. Casus woningen en beperking btw druk. Bedrijfsonroerend goed; leegstand en btw aftrek. pagina 1 Workshop Casus woningen en beperking btw druk Bedrijfsonroerend goed; leegstand en btw aftrek pagina 1 Casus Ontwikkelende bouwer bouwt woningen en verkoopt die aan woningbelegger Grond 100 ovb 6 Bouwkosten

Nadere informatie

Wonen in je eigen koopwoning. Een woning helemaal van jou? Je koopt hem bij Wonen Zuid!

Wonen in je eigen koopwoning. Een woning helemaal van jou? Je koopt hem bij Wonen Zuid! Wonen in je eigen koopwoning Een woning helemaal van jou? Je koopt hem bij Wonen Zuid! Huren of kopen? Natuurlijk heeft u uw eigen wensen als het gaat om wonen. Wonen Zuid realiseert zich dat als geen

Nadere informatie

Huur opzeggen. Inleiding. Hoe zeg ik de huur op? Via Mijn OFW op onze website kunt u eenvoudig uw huur opzeggen.

Huur opzeggen. Inleiding. Hoe zeg ik de huur op? Via Mijn OFW op onze website kunt u eenvoudig uw huur opzeggen. Via Mijn OFW op onze website kunt u eenvoudig uw huur opzeggen. INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Hoe zeg ik de huur op? 3 De opzegtermijn 3 De voorinspectie 4 De nieuwe huurder 5 Overname 6 De tusseninspectie

Nadere informatie

Iedere maand een aanvullend inkomen

Iedere maand een aanvullend inkomen een stukje meer genieten Iedere maand een aanvullend inkomen Wat is de Stekkie Inkomensaanvuller? Via de Stekkie Inkomensaanvuller kunt u, als 65-plusser, de waarde van uw woning deels benutten om uzelf

Nadere informatie

> Inwoning, samenwoning, medehuur & woningruil

> Inwoning, samenwoning, medehuur & woningruil > Inwoning, samenwoning, medehuur & woningruil Wat is inwoning? Wanneer u als huurder voor korte tijd iemand bij u in de woning wilt laten wonen, noemen we dit inwoning. Bij inwoning voert u geen gezamenlijke

Nadere informatie

Koopgarant. Informatieset

Koopgarant. Informatieset Koopgarant Informatieset 26 augustus 2013 Koopgarant maakt een koopwoning betaalbaar en bereikbaar. U krijgt een korting bij de aankoop van een woning en heeft daardoor dus lagere woonlasten. De terugkoopgarantie

Nadere informatie

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren Huren Als je een eigen woning of appartement gaat huren Alles over huren en een huurcontract Huurdersbond www.huurdersbond.be Wetswinkels tel. 070 22 58 88 www.dewetswinkel.be Samenhuizen vzw tel. 0489

Nadere informatie

SEAT PRIVATE LEASE. Jij regelt de brandstof, wij de rest. SEAT FINANCIAL SERVICES Financieren. Leasen. Verzekeren. Mobiliteit. TECHNOLOGY TO ENJOY

SEAT PRIVATE LEASE. Jij regelt de brandstof, wij de rest. SEAT FINANCIAL SERVICES Financieren. Leasen. Verzekeren. Mobiliteit. TECHNOLOGY TO ENJOY SEAT PRIVATE LEASE Jij regelt de brandstof, wij de rest. SEAT FINANCIAL SERVICES Financieren. Leasen. Verzekeren. Mobiliteit. TECHNOLOGY TO ENJOY SEAT PRIVATE LEASE Rijd voor één vast maandbedrag een

Nadere informatie

Wegwijzer huurkwesties voetbalverenigingen

Wegwijzer huurkwesties voetbalverenigingen Wegwijzer huurkwesties voetbalverenigingen Veel voetbalclubs huren velden en/of gebouwen van hun gemeente. De onderlinge afspraken tussen deze twee partijen liggen dan vast in een huurcontract. Maar wat

Nadere informatie

De invloed van de Wet Markt en Overheid op het huurprijzenbeleid van overheden

De invloed van de Wet Markt en Overheid op het huurprijzenbeleid van overheden Whitepaper De invloed van de Wet Markt en Overheid op het huurprijzenbeleid van overheden bbn adviseurs 2014 bbn adviseurs www.bbn.nl info@bbn.nl Wet Markt en Overheid Per 1 juli 2014 gaat de wet Markt

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 HONIGFABRIEK, KOOG AAN DE ZAAN STICHTING BROEDPLAATS AAN DE ZAAN PUBLIEKSVERSIE

JAARVERSLAG 2015 HONIGFABRIEK, KOOG AAN DE ZAAN STICHTING BROEDPLAATS AAN DE ZAAN PUBLIEKSVERSIE JAARVERSLAG 2015 HONIGFABRIEK, KOOG AAN DE ZAAN STICHTING BROEDPLAATS AAN DE ZAAN PUBLIEKSVERSIE Introductie In januari 2015 is Stichting Broedplaats aan de Zaan opgericht. De primaire doelstellingen van

Nadere informatie

Tijdelijk uw woning verhuren?

Tijdelijk uw woning verhuren? Huis te koop? Dubbele woonlasten? Misschien is het tijdelijk verhuren van uw woning een oplossing. U kunt bij de gemeente een aanvraag doen voor verhuur onder de Leegstandwet. Op basis van deze vergunning

Nadere informatie

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Oktober 2014 Thema 1 Goed wonen en een goede dienstverlening We vinden het in Nederland normaal dat iedereen goed kan wonen. Maar niet iedereen

Nadere informatie

Algemene inleiding. Voor het verhuren van gebouwen is een «huurovereenkomst» nodig

Algemene inleiding. Voor het verhuren van gebouwen is een «huurovereenkomst» nodig Algemene inleiding Voor het verhuren van gebouwen is een «huurovereenkomst» nodig Een huurovereenkomst is een overeenkomst waarbij een persoon (de verhuurder) zich ertoe verbindt gedurende een bepaalde

Nadere informatie

AFM checklist beleggen in vastgoed

AFM checklist beleggen in vastgoed AFM checklist beleggen in vastgoed Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - De belegging... 3 Is er een prospectus en/of financiële bijsluiter beschikbaar voor deze belegging?... 3 Valt de belegging onder het toezicht

Nadere informatie

Het beëindigen van de huurovereenkomst Samen werken aan een snelle en soepele oplevering. Samenwerken, dat levert (met) gemak op!

Het beëindigen van de huurovereenkomst Samen werken aan een snelle en soepele oplevering. Samenwerken, dat levert (met) gemak op! Het beëindigen van de huurovereenkomst Samen werken aan een snelle en soepele oplevering Samenwerken, dat levert (met) gemak op! Wat uw reden ook is, u heeft waarschijnlijk meer aan uw hoofd dan het opzeggen

Nadere informatie

Koopgarant. Kopen zonder zorgen in de Zuidwijk

Koopgarant. Kopen zonder zorgen in de Zuidwijk Koopgarant Kopen zonder zorgen in de Zuidwijk KOOPGARANT IS Voor veel mensen is de koop van een woning financieel niet haalbaar, maar wel gewenst. Als maatschappelijke onderneming in de volkshuisvesting

Nadere informatie

wonen begint bij mensen Uw huur en servicekosten betalen

wonen begint bij mensen Uw huur en servicekosten betalen wonen begint bij mensen Uw huur en servicekosten betalen Als huurder van Bo-Ex betaalt u elke maand huur en servicekosten. In deze brochure leest u waaruit de huur is opgebouwd en op welke manieren u dit

Nadere informatie

Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel. ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015

Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel. ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015 Bibliotheek De Meierij Haalbaarheidsstudie huisvestingsopties Boxtel ir. Steven Biesiot / ir. Dominique de Wit 15 januari 2015 INHOUD 1. Samenvatting en conclusies 2. Detailinformatie huidige locatie 3.

Nadere informatie

Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden

Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden In deze folder leest u een uitleg van het huurcontract en de algemene huurvoorwaarden. In deze uitleg staan alle rechten en plichten voor u als huurder en

Nadere informatie