Algemene inleiding. Voor het verhuren van gebouwen is een «huurovereenkomst» nodig

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene inleiding. Voor het verhuren van gebouwen is een «huurovereenkomst» nodig"

Transcriptie

1 Algemene inleiding Voor het verhuren van gebouwen is een «huurovereenkomst» nodig Een huurovereenkomst is een overeenkomst waarbij een persoon (de verhuurder) zich ertoe verbindt gedurende een bepaalde periode het genot van een goed te laten aan een andere persoon (de huurder) tegen betaling van een vergoeding (de huurprijs). Huurder en verhuurder moeten dus ieder een aantal in de wet bepaalde verplichtingen tegenover elkaar nakomen. Door middel van deze cursus wil het Instituut u vertrouwd maken met de basisbegrippen van de drie belangrijkste huurovereenkomsten waarmee de meeste vastgoedmakelaars in hun dagelijkse praktijk te maken krijgen, namelijk de huurovereenkomst naar gemeen recht, de huurovereenkomst met betrekking tot de hoofdverblijfplaats en de handelshuurovereenkomst. De eerste module gaat over de huurovereenkomst naar gemeen recht, de tweede heeft betrekking op de huurovereenkomst m.b.t. de hoofdverblijfplaats en de derde modulegaat dieper in op de kenmerken van de handelshuurovereenkomst. Op het einde van de module moeten enkele oefeningen het mogelijk maken uw kennisniveau van de behandelde noties te beoordelen. U kunt de opleiding beginnen met de ene of andere module, naar wens.

2 Handelshuurovereenkomst I. Toepasselijk recht De handelshuurovereenkomst wordt hoofdzakelijk geregeld door de bepalingen van de wet van 30 april Voor de toepassing van die wet moet aan de volgende voorwaarden voldaan worden: Er moet een huurovereenkomst betreffende een gebouw (of een deel van een gebouw) bestaan. De activiteit die de huurder in het gebouw uitoefent moet een handels- of ambachtelijk karakter dragen. De huurder moet voor de uitoefening van die activiteit rechtstreeks in contact komen met het publiek. De verhuurder moet zijn toestemming gegeven hebben voor de uitoefening van die activiteit. Daarbij dient nog onderstreept te worden dat: de handelsactiviteit van de huurder van constante aard moet zijn. Als hij zijn activiteit stopzet, is de toepassing van de wet op de handelshuurovereenkomsten niet langer gerechtvaardigd en kan de verhuurder de ontbinding van de overeenkomst in het nadeel van de huurder vragen; het in de praktijk vaak gebeurt dat het gehuurde gebouw een gedeelte omvat dat bestemd is voor de uitoefening van de handelsactiviteit en een ander gedeelte bestemd om er in te wonen. In het geval van een handelshuurovereenkomst zijn alle partijen onderworpen aan de toepassing van de bepalingen van de wet op de handelshuurovereenkomsten. Activiteiten die onder het toepassingsgebied van de handelshuurovereenkomst vallen: Bakkerijen, slagerijen, schoenmakerijen, stomerijen ; Hotels, restaurants ;

3 Bioscopen, dancings ; Vastgoedkantoren, reisbureaus ; Apotheken, banken ; Activiteiten die niet onder de handelshuurovereenkomst vallen: Architectenbureaus, advocatenkantoren, artsenkabinetten, vrije beroepen in het algemeen; Groothandels- en semi-groothandelsactiviteiten; Industriële en semi-industriële activiteiten; Kantoorwerkzaamheden. De partijen moeten wel overeenkomen dat zij de handelshuurovereenkomst aan de toepassing van de wet op de handelshuur-overeenkomsten zullen onderwerpen. Zo gebeurt het in de praktijk vaak dat de huurder vraagt dat de handelshuurovereenkomst aan de toepassing van die wet onderworpen wordt omwille van de bescherming die zij biedt qua duur van de overeenkomst en mogelijkheden tot verlenging ervan. II. Duur van de handelshuurovereenkomst In principe mag de duur van een handelshuurovereenkomst niet korter dan 9 jaar zijn (Artikel 3 van de wet van 30 april 1951) Dit betekent met andere woorden dat de partijen wel een duur van meer dan 9 jaar mogen overeenkomen. Willen ze die duur van meer dan 9 jaar tegenstelbaar aan derden maken, dan moeten ze de huurovereenkomst sluiten in de vorm van een notariële akte en ze laten overschrijven bij de Hypotheekbewaarder. Die minimumduur van 9 jaar is eveneens van toepassing: op de woongedeelten van het gebouw indien die vertrekken deel uitmaken van hetzelfde geheel als het handelsgebouw; op de voor de handelsactiviteit noodzakelijke bijgebouwen (opslagplaats, garage, ); op de onderhuur die echter niet mag worden aangegaan voor langer dan de looptijd van de hoofdhuur [1]. Nochtans kunnen de partijen dankzij bepaalde regels de huurovereenkomst voortijdig beëindigen: 1. De huurder kan zonder opgave van reden de lopende huur beëindigen bij het verstrijken van elke driejarige periode. Daartoe moet hij de overeenkomst ten minste zes maanden tevoren opzeggen bij deurwaardersexploot of bij een ter post aangetekende brief (Artikel 3, 3e lid). 2. De partijen kunnen te allen tijde in gemeenschappelijk overleg de lopende huur beëindigen, op voorwaarde dat hun akkoord wordt vastgesteld d.m.v. een verklaring afgelegd voor de vrederechter of voor de notaris (Artikel 3, 4de lid).

4 3. De huurovereenkomst kan aan de verhuurder het recht toekennen om bij het verstrijken van elke driejarige periode de huur te beëindigen volgens de in de wet bepaalde voorwaarden en vormen (Artikel 3, 5de lid), ten einde in het onroerend goed zelf een handel uit te oefenen of te laten uitoefenen door zijn verwanten. Daartoe moeten de volgende voorwaarden vervuld worden: Die mogelijkheid moet uitdrukkelijk voorzien zijn in de huurovereenkomst die de woorden van artikel 3, 5de lid van de wet moet overnemen. De verhuurder moet de huurder bij deurwaardersexploot of bij een ter post aangetekende brief een opzeg van ten minste één jaar voor het einde van de driejarige periode betekenen. De opzegging moet de reden van de opzegging duidelijk vermelden. De verhuurder, of één van zijn verwanten zoals bepaald in de wet, moet op straffe van een sanctie in het gebouw een handelsactiviteit uitoefenen. Noteer dat de verhuurder ertoe verplicht kan worden aan de huurder een uitzettingsvergoeding te betalen (Artikel 26). Als de verhuurder bijvoorbeeld in het gebouw een gelijksoortige handelsactiviteit als de huurder uitoefent, dan zal de verhuurder deze een vergoeding moeten betalen die ten minste gelijk is aan twee jaar huur. Het is eveneens zo dat als de huurder opgezegd wordt om de in artikel 3, 5de lid vermelde reden en er vervolgens in het goed geen enkele handelsactiviteit uitgeoefend wordt, de verhuurder de huurder een vergoeding verschuldigd zal zijn. III. Vernieuwing 3 achtereenvolgende vernieuwingen van de huurovereenkomst te vragen De wet op de handelshuurovereenkomsten voorziet in de mogelijkheid voor de huurder om aan de verhuurder drie achtereenvolgende vernieuwingen van de huurovereenkomst te vragen, zodat hij er zeker van is dat hij zijn handelsactiviteit in het gehuurde goed kan voortzetten (de huurder zou dus in theorie gedurende 36 jaar in het goed kunnen blijven, dit wil zeggen de oorspronkelijke duur van 9 jaar plus drie vernieuwingen van negen jaar elk). 1. De aanvraag tot vernieuwing

5 Gericht aan de verhuurder per aangetekende brief Zij moet per aangetekende brief aan de verhuurder worden gericht ten vroegste 18 maanden en ten laatste 15 maanden voor het verstrijken van de lopende huurovereenkomst. Ze moet de voorwaarden verduidelijken waarin de huurder de overeenkomst wenst te vernieuwen (bijvoorbeeld de prijs van de maandelijkse huur). De aanvraag moet de verhuurder tevens duidelijk maken dat hij ofwel de vernieuwing kan weigeren, ofwel gewag kan maken van het bod van een andere huurder die bereid is een hogere huurprijs te betalen ofwel andere huurvoorwaarden kan voorstellen. 2. Hoe kan de verhuurder reageren? Er zijn 4 gevallen mogelijk Eerste geval - de verhuurder reageert niet: De huurovereenkomst wordt vernieuwd tegen de door de huurder voorgestelde voorwaarden. Tweede geval - de verhuurder wil de huurvoorwaarden veranderen: Hij moet dit de huurder binnen de drie maanden bij een ter post aangetekende brief laten weten: De huurder stemt in met de nieuwe voorwaarden. Hij moet dit binnen de 30 dagen per aangetekende brief bevestigen. De huurder stemt niet in met de nieuwe voorwaarden. Binnen de 30 dagen moet hij een procedure bij de vredesrechter aanhangig maken. De vrederechter bepaalt dan de voorwaarden volgens welke de huurovereenkomst vernieuwd kan worden. Als de huurder niet tevreden is met de voorwaarden waaronder de huurovereenkomst door de vrederechter vernieuwd werd, kan hij hetzij tegen deze beslissing in beroep gaan, hetzij afzien van de vernieuwing van de huurovereenkomst. Derde geval - de verhuurder wil de huurder laten weten dat een andere kandidaathuurder (een derdebieder) een hogere huur wil betalen: Hij moet dit binnen de drie maanden doen. Als de huurder binnen de 30 dagen een gelijk bod doet, krijgt hij voorrang bij de vernieuwing van de huurovereenkomst. Anders haalt de derdebieder het. Nadat de huurder op de hoogte is gebracht van het bod van een andere kandidaat-huurder die een hogere huurprijs wil betalen, kan hij dit bod eveneens betwisten door middel van een procedure bij de vrederechter. Vierde geval - de verhuurder weigert de huurovereenkomst te vernieuwen: Hij moet dit binnen de drie maanden per aangetekende brief laten weten. De verhuurder is de huurder geen enkele vergoeding verschuldigd als hij de vernieuwing van de huurovereenkomst weigert om zelf in het gebouw te gaan wonen of om er een andere handelsactiviteit in uit te oefenen.

6 Is de verhuurder een kapitaalvennootschap, dan kan de in artikel 16, 1e lid bepaalde vernieuwing enkel tegengesteld worden als hij de hoofdzetel voor de exploitatie van zijn vennootschap naar het gehuurde goed wil overbrengen of wil uitbreiden. De weigering moet aan de huurder betekend worden binnen de drie maanden na de aanvraag bij een ter post aangetekende brief of bij deurwaardersexploot. In alle andere gevallen moet de verhuurder aan de huurder een vergoeding betalen. Als de aanvraag tot vernieuwing van de huurovereenkomst niet volgens de wettelijke bepalingen gedaan werd, wordt zij als nietig beschouwd en kan de verhuurder eisen dat de huurder het goed bij het verstrijken van de lopende huurovereenkomst verlaat. Als de verhuurder echter het vertrek van de huurder niet eist en hem in het genot van het goed laat, wordt ervan uitgegaan dat er stilzwijgend een nieuwe huurovereenkomst van onbepaalde tijd gesloten is. De verhuurder kan er een einde aan stellen door middel van een opzegging van minimum 18 maanden, terwijl de huurder dan de vernieuwing van de huurovereenkomst kan vragen (artikel 14). Na de derde vernieuwing moet de huurder het goed verlaten als de verhuurder dit eist. Als de verhuurder dit niet eist op het einde van de derde vernieuwing, valt de huurovereenkomst onder het gemeen recht. Het gaat dan om een huurovereenkomst die stilzwijgend van maand tot maand verlengd wordt (artikel 1758 B.W.). Dit betekent dat de verhuurder op gelijk welk ogenblik de huurovereenkomst kan beëindigen door middel van een opzeg van een maand. Uiteraard kunnen de partijen ook overeenkomen een nieuwe handelshuurovereenkomst te sluiten. IV. De huurprijs (artikel 6) De huurprijs wordt vrij overeengekomen onder de partijen Bij het verstrijken van elke driejarige periode heeft iedere partij het recht om een herziening van de huurprijs te vragen. Zij moet dan wel bewijzen dat de normale huurwaarde van het gehuurde goed als gevolg van nieuwe omstandigheden (die bijvoorbeeld verband houden met de evolutie van de welvaart in de wijk) ten minste 15 % hoger of lager is dan de huurprijs die in de huurovereenkomst is bepaald.

7 Worden de partijen het niet eens, dan moet de herziening gevraagd worden door middel van een dagvaarding voor de bevoegde vrederechter gedurende de laatste drie maanden van de lopende driejarige periode. V. Overdracht en onderhuur (artikelen 10 en 11) In het gemeen recht heeft de huurder het recht om zijn huurovereenkomst over te dragen of onder te verhuren, tenzij een beding in de huurovereenkomst dit verbiedt (artikel 1717 B.W.) De wet op de handelshuurovereenkomsten wijkt af van het gemeen recht. Als de huurovereenkomst een verbodsbeding bevat, zal de huurder zijn huurovereenkomst toch kunnen overdragen of onderverhuren als de huuroverdracht of de onderverhuring geschiedt samen met de overdracht of de onderverhuring van het handelsfonds van de huurder. Nochtans is die in de wet bepaalde mogelijkheid niet van toepassing als de verhuurder of zijn gezin het gehuurde goed bewoont. 1. Voorwaarden De huurder moet de verhuurder vooraf op de hoogte brengen van zijn plannen om de huur over te dragen of in onderverhuring te geven De verhuurder kan zich eventueel tegen die plannen verzetten binnen de 30 dagen en daarvoor billijke motieven inroepen (omdat de overnemer of de onderverhuurder bijvoorbeeld manifest onvermogend is). Als de verhuurder niet binnen de gestelde termijn reageert, wordt hij geacht de huuroverdracht of de onderverhuring te aanvaarden. Bij verzet van de verhuurder moet de huurder binnen de 15 dagen een procedure bij de vrederechter aanhangig maken. 2. Gevolgen van de huuroverdracht of de onderverhuring 1. De huuroverdracht De overnemer wordt de rechtstreekse huurder van de verhuurder en moet net als deze laatste de verplichtingen van de oorspronkelijke huurovereenkomst nakomen (artikel 11). In principe (tenzij hij uitdrukkelijk door de verhuurder ontlast wordt) blijft de huurder die zijn huurovereenkomst overgedragen heeft (de overdrager), eveneens gehouden tot de verplichtingen van de huurovereenkomst als de overnemer in gebreke blijft. Als de overnemer bijvoorbeeld nalaat de huur te betalen, kan het dat de overdrager die aan de verhuurder moet betalen. 2. De onderverhuring De onderverhuring kan totaal (artikel 10) of gedeeltelijk zijn (tenzij een beding in de hoofdhuurovereenkomst dit verbiedt).

8 In principe is de onderhuurovereenkomst (gesloten tussen de huurder en de onderhuurder) een huurovereenkomst die losstaat van de hoofdhuurovereenkomst (gesloten tussen de huurder en de verhuurder). In principe bestaat er dus geen enkele band tussen de onderhuurder en de verhuurder. Noteer dat de wet op de handelshuurovereenkomsten bepaalt: dat de onderhuurder die een handelsfonds bezit, een persoonlijk recht heeft op de vernieuwing van zijn huurovereenkomst. Voor zover de hoofdhuurder de vernieuwing van zijn huur verkrijgt, heeft de onderhuurder recht op de vernieuwing van zijn huur (artikel 16, 25); dat als de eigenaar de hoofdhuurder de vernieuwing van de huur weigert of als de hoofdhuurder nalaat de vernieuwing te vragen, de onderhuurder een rechtstreeks recht op vernieuwing verkrijgt; dat als de eigenaar de vernieuwing weigert en een uitzettingsvergoeding verschuldigd is, deze uitsluitend ten goede komt van de onderhuurder als die de enige eigenaar van het handelsfonds is (artikel 25). In bepaalde gevallen wordt de vergoeding gedeeld tussen de hoofdhuurder en de onderhuurder. als de huurovereenkomst vóór het einde van de huurtijd beëindigd wordt, kan de onderhuurder, indien hij aan welbepaalde voorwaarden voldoet (artikel 11, II), de rechtstreekse huurder worden, hetzij in gemeenschappelijk overleg met de verhuurder, hetzij onder de door de vrederechter bepaalde voorwaarden.

2. Wat is de duur van een handelshuurovereenkomst?

2. Wat is de duur van een handelshuurovereenkomst? A C C O U N T A N T S B E L A S T I N G C O N S U L E N T E N De handelshuurovereenkomst Wie een pand huurt om er handel te drijven, heeft behoefte aan een zekere duurzaamheid, zekerheid, stabiliteit.

Nadere informatie

LEUVEN: 016-23 83 32 BERINGEN: 011-45 45 35 E-mail: info@jordens.be

LEUVEN: 016-23 83 32 BERINGEN: 011-45 45 35 E-mail: info@jordens.be WAAR OP LETTEN BIJ HANDELSHUUR? 1. NIET ELKE BEDRIJFSMATIGE HUUR IS HANDELSHUUR In ons burgerlijk recht kennen wij vier regimes: 1) het algemeen huurrecht, 2) de woninghuurwet, 3) de handelshuurwet en

Nadere informatie

Praktische gids handelshuur

Praktische gids handelshuur PGHAHU_VB_12001.book Page I Thursday, April 5, 2012 2:20 PM Praktische gids handelshuur Luc LINDERS Advocaat Kirsten KOENIGSMANN Advocaat PGHAHU_VB_12001.book Page II Thursday, April 5, 2012 2:20 PM ISBN

Nadere informatie

MyRent. Inhoudsopgave

MyRent. Inhoudsopgave MyRent Inhoudsopgave 1. De verschillende soorten contracten:... 2 1.1. Huurcontract... 2 1.2. Plaatsbeschrijving... 2 1.3. Addendum... 2 1.4. Onderhuur... 2 1.5. Overdracht (van huur)... 2 1.6. Ontbinding

Nadere informatie

KNELPUNTEN HANDELSHUUR

KNELPUNTEN HANDELSHUUR KNELPUNTEN HANDELSHUUR REEKS KNELPUNTEN CONTRACTENRECHT BERNARD TILLEMAN Gewoon hoogleraar K.U.Leuven/KULAK ALAIN VERBEKE Gewoon Hoogleraar K.U.Leuven & Universiteit Tilburg Advocaat te Brussel EDITORS

Nadere informatie

De aanvraag tot hernieuwing in een handelshuurovereenkomst

De aanvraag tot hernieuwing in een handelshuurovereenkomst De aanvraag tot hernieuwing in een handelshuurovereenkomst De hernieuwing van een handelshuurovereenkomst gebeurt niet automatisch 1. De aanvraag tot hernieuwing Een handelshuurovereenkomst wordt niet

Nadere informatie

Knelpunten Handelshuur [vol]

Knelpunten Handelshuur [vol] 10-05-2007 13:49 Pagina 1 Editors - Bernard Tilleman en Alain Verbeke De reeks Knelpunten Contractenrecht wordt uitgegeven door Bernard Tilleman en Alain Verbeke. Samen leiden zij het Instituut Contractenrecht

Nadere informatie

PC Advocaten Nieuwsbrief. Hoofdhuurovereenkomsten. Contact. ZZInleiding. ZZToepassingsgebied

PC Advocaten Nieuwsbrief. Hoofdhuurovereenkomsten. Contact. ZZInleiding. ZZToepassingsgebied ZZInleiding Hoofdhuurovereenkomsten Regelmatig stellen verhuurders en huurders vragen i.v.m. hun huurovereenkomst, waarbij ze dan totaal verrast worden door het antwoord. De regels betreffende de huurovereenkomsten

Nadere informatie

HANDELSHUUROVEREENKOMST

HANDELSHUUROVEREENKOMST HANDELSHUUROVEREENKOMST TUSSEN: wonende te handel drijvende onder de naam De vennootschap.. vertegenwoordigd door - de Verhuurder EN: handel drijvende onder de naam De vennootschap... vertegenwoordigd

Nadere informatie

HANDELSHUUR. FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.

HANDELSHUUR. FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten. HANDELSHUUR FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be Vervreemding van het verhuurde pand Vervreemding van verhuurde

Nadere informatie

Handelshuur en pop-upstores

Handelshuur en pop-upstores Handelshuur en pop-upstores FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be 1 Overzicht 1. Algemene inleiding 2. Kernprincipes

Nadere informatie

verricht. Zij moeten de termijn bepalen waarbinnen de werken moeten worden uitgevoerd.

verricht. Zij moeten de termijn bepalen waarbinnen de werken moeten worden uitgevoerd. verricht. Zij moeten de termijn bepalen waarbinnen de werken moeten worden uitgevoerd. W 1997-04-13/43, art. 10, 002; Inwerkingtreding: 31-05-1997; zie evenwel W 1997-04-13/43, art. 15 In dit geval kan

Nadere informatie

Huurovereenkomst woonhuis/appartement

Huurovereenkomst woonhuis/appartement Huurovereenkomst woonhuis/appartement Tussen de ondergetekenden : Hierna genoemd "de verhuurder"; en Hierna genoemd "de huurder"; is het volgende overeengekomen : De verhuurder verklaart te verhuren aan

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. 101 Tips voor Huur & Verhuur

INHOUDSTAFEL. 101 Tips voor Huur & Verhuur INHOUDSTAFEL 101 Tips voor Huur & Verhuur - 1 - 101 TIPS VOOR HUUR & VERHUUR 1. Huurwetgeving: gemene huur en handelshuur...2 A. Gemene huur...4 1. Leveringsverplichting verhuurder - vergunningen...4 2.

Nadere informatie

TYPEHUUROVEREENKOMST (sociale verhuurkantoren)

TYPEHUUROVEREENKOMST (sociale verhuurkantoren) Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage II bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST VOLGENS HET GEMEEN RECHT

HUUROVEREENKOMST VOLGENS HET GEMEEN RECHT HUUROVEREENKOMST VOLGENS HET GEMEEN RECHT Tussen: gsm:.. rijksregisternummer... hierna "verhuurder" genoemd, en: gsm:.. rijksregisternummer... gsm:.. rijksregisternummer... hierna "huurder(s)" genoemd,

Nadere informatie

1. <Handelshuur>. 2. Duur van de <handelshuur>.

1. <Handelshuur>. 2. Duur van de <handelshuur>. 1. . Artikel 1. De bepalingen van deze afdelingen zijn van toepassing op de huur van onroerende goederen of gedeelten van onroerende goederen die, hetzij uitdrukkelijk

Nadere informatie

Model van een Handelshuurcontract

Model van een Handelshuurcontract Model van een Handelshuurcontract Tussen de ondergetekenden : A. De heer en/of mevrouw... (naam) wonende te...(adres) hierna genoemd de verhuurder en B. De heer en/of mevrouw (naam) wonende te...(adres)

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf 3

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf 3 INHOUDSOPGAVE Woord vooraf 3 Wanneer is de woninghuurwet van toepassing? 13 1 Is de Woninghuurwet van toepassing op alle huurovereenkomsten? 13 2 Wat is een hoofdverblijfplaats? 14 3 Wie kan als huurder

Nadere informatie

Decreet houdende huur van korte duur voor handel en ambacht. Overlegtafel Economie, , Brussel

Decreet houdende huur van korte duur voor handel en ambacht. Overlegtafel Economie, , Brussel Decreet houdende huur van korte duur voor handel en ambacht Overlegtafel Economie,, Brussel Overzicht Voor 1 september 2016 Handelshuurwet Bezetting ter bede Dienstenovereenkomst Na 1 september 2016 Decreet

Nadere informatie

VR DOC.0849/6

VR DOC.0849/6 VR 2018 2007 DOC.0849/6 Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van xxx tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het woonbeleid Bijlage 2 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 12

Nadere informatie

Enkele aspecten van de regelgeving betreffende de handelshuur

Enkele aspecten van de regelgeving betreffende de handelshuur Enkele aspecten van de regelgeving betreffende de handelshuur 1.- Binnen het beperkte bestek van dit artikel zullen wij de regelgeving op het vlak van de handelshuur in grote lijnen schetsen. Deze regelgeving

Nadere informatie

HANDELSHUUROVEREENKOMST

HANDELSHUUROVEREENKOMST HANDELSHUUROVEREENKOMST De wetgever werkte voor de handelshuur een bijzonder stelsel uit omdat het gemeen huurrecht onvoldoende stabiliteit kon garanderen aan de handeldrijvende huurder. Het gemeen huurrecht

Nadere informatie

Vlaams decreet van 17 juni 2016 houdende huur van korte duur voor handel en ambacht. (B.S. 26 juli 2016 (1 ste uitgave)) Eerste opmerkingen

Vlaams decreet van 17 juni 2016 houdende huur van korte duur voor handel en ambacht. (B.S. 26 juli 2016 (1 ste uitgave)) Eerste opmerkingen Vlaams decreet van 17 juni 2016 houdende huur van korte duur voor handel en ambacht. (B.S. 26 juli 2016 (1 ste uitgave)) Eerste opmerkingen A: Samenvatting Vanaf 1 september 2016 (ingangsdatum van het

Nadere informatie

Deze afdeling is niet langer van toepassing zodra het gehuurde pand niet meer tot hoofdverblijfplaats wordt bestemd.

Deze afdeling is niet langer van toepassing zodra het gehuurde pand niet meer tot hoofdverblijfplaats wordt bestemd. Wet van 20 februari 1991 met betrekking tot huishuur, B.S. 22 februari 1991 Art. 1 Toepassingsgebied 1. Deze afdeling is van toepassing op huurovereenkomsten betreffende een woning die de huurder, met

Nadere informatie

HANDELSHUUROVEREENKOMST KORTE DUUR POP-UP IN HET VLAAMSE GEWEST

HANDELSHUUROVEREENKOMST KORTE DUUR POP-UP IN HET VLAAMSE GEWEST HANDELSHUUROVEREENKOMST KORTE DUUR POP-UP IN HET VLAAMSE GEWEST Tussen: hierna "verhuurder" genoemd, en: hierna "huurder(s)" genoemd, Die verklaren zich hoofdelijk en ondeelbaar borg te stellen voor alle

Nadere informatie

Wholesaler Excellence Program Training Legal

Wholesaler Excellence Program Training Legal Wholesaler Excellence Program Training Legal Vlerick Gent 26 mei 08 Luc DeBruyn & Christian Ouchinsky Regional Legal Counsels 1 Inhoud 1. De Handelshuur : bespreking van de wetgeving/ diverse aspecten

Nadere informatie

Opleiding private huur

Opleiding private huur Opleiding private huur Afdeling Wonen juli oktober 2014 1 Inhoud overzicht hoofdstukken I. Algemene begrippen II. Toepassingsgebied huurwet III. Essentiële elementen huurovereenkomst IV. Duur huurovereenkomst

Nadere informatie

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN WOONHUIS

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN WOONHUIS MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN WOONHUIS Tussen de ondergetekenden 1. de Heer.... en Mevrouw... wonende te... verder "de verhuurder" genoemd - en 2. de Heer... en Mevrouw... wonende te... verder "de huurder"

Nadere informatie

HUREN & VERHUREN. De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN HET BELGISCH NOTARIAAT

HUREN & VERHUREN. De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN HET BELGISCH NOTARIAAT HUREN & VERHUREN De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN HET BELGISCH NOTARIAAT HUREN & VERHUREN De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN

Nadere informatie

Deze overeenkomst heeft specifieke kenmerken en verschilt met het gewone particuliere huurcontract van een appartement of huis bijvoorbeeld

Deze overeenkomst heeft specifieke kenmerken en verschilt met het gewone particuliere huurcontract van een appartement of huis bijvoorbeeld 10.HET HANDELSHUURCONTRACT Een handelshuurcontract wordt afgesloten voor het huren van een handelspand met de bedoeling van een kleinhandel en/of bedrijf van een ambachtsman te vestigen die in contact

Nadere informatie

HUREN EN VERHUREN. De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN HET BELGISCH NOTARIAAT

HUREN EN VERHUREN. De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN HET BELGISCH NOTARIAAT HUREN EN VERHUREN De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN HET BELGISCH NOTARIAAT HUREN EN VERHUREN De notaris luistert, geeft raad en tekent mee KONINKLIJKE FEDERATIE VAN

Nadere informatie

MODELCONTRACT HANDELSHUUR

MODELCONTRACT HANDELSHUUR 1 MODELCONTRACT HANDELSHUUR (Onderhavig model dient aangepast te worden aan de wensen van de gebruiker(s) en aan de resultaten van de onderhandeling over de inhoud van de overeenkomst. Het geldt louter

Nadere informatie

Algemene inleiding. Voor het verhuren van gebouwen is een «huurovereenkomst» nodig

Algemene inleiding. Voor het verhuren van gebouwen is een «huurovereenkomst» nodig Algemene inleiding Voor het verhuren van gebouwen is een «huurovereenkomst» nodig Een huurovereenkomst is een overeenkomst waarbij een persoon (de verhuurder) zich ertoe verbindt gedurende een bepaalde

Nadere informatie

De wet van 20 februari 1991, de huurwet genaamd

De wet van 20 februari 1991, de huurwet genaamd De wet van 20 februari 1991, de huurwet genaamd De wet van 20 februari 1991 bepaalt de rechten en verplichtingen van de verhuurder en de huurder in de huurcontracten voor de hoofdverblijfplaats. De bepalingen

Nadere informatie

HANDELSHUUROVEREENKOMST

HANDELSHUUROVEREENKOMST HANDELSHUUROVEREENKOMST Tussen de ondergetekenden : 1..... (naam, voornaam, adres/handelsbenaming, maatschappelijke zetel) Hier vertegenwoordigd door... (naam, voornaam) en Hierna genoemd de verhuurder

Nadere informatie

Inhoudstafel. Deel I. Gemeen recht

Inhoudstafel. Deel I. Gemeen recht Deel I. Gemeen recht Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen (1-29) Afdeling 1. Definitie en situering (1-14) Afdeling 2. Algemene geldigheidsvoorwaarden (15-25) Afdeling 3. Bewijs (26-29) Hoofdstuk 2. Duur en

Nadere informatie

De woninghuurwet. HUBEAU, B. (ed.) Auteurs: Maarten DAMBRE Bernard HUBEAU Johan NYCKEES KLUWER RECHTSWETENSCHAPPEN BELG IÉ

De woninghuurwet. HUBEAU, B. (ed.) Auteurs: Maarten DAMBRE Bernard HUBEAU Johan NYCKEES KLUWER RECHTSWETENSCHAPPEN BELG IÉ De woninghuurwet HUBEAU, B. (ed.) Auteurs: Maarten DAMBRE Bernard HUBEAU Johan NYCKEES KLUWER RECHTSWETENSCHAPPEN BELG IÉ sopgave p- I. Inleiding en algemene situering van de woninghuurwet in het huurrecht

Nadere informatie

Huren en Verhuren. De notaris luistert, geeft raad en tekent mee.

Huren en Verhuren. De notaris luistert, geeft raad en tekent mee. Huren en Verhuren De notaris luistert, geeft raad en tekent mee. www.notaris.be INLEIDING Bondig samengevat wordt Huren en Verhuren geregeld door de volgende wetgeving: - Het gemeenrechtelijk regime inzake

Nadere informatie

Persoonlijke kopie van () HANDELSHUUR

Persoonlijke kopie van () HANDELSHUUR HANDELSHUUR HANDELSHUUR Actuele stand van zaken Nicolas Carette (ed.) Antwerpen Cambridge Handelshuur. Actuele stand van zaken Nicolas Carette (ed.), m.m.v. Myriam-Alexandra Vreven 2018 Antwerpen Cambridge

Nadere informatie

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT Tussen de ondergetekenden 1. de Heer... en Mevrouw... wonende te... verder "de verhuurder" genoemd - en 2. de Heer... en Mevrouw... wonende te... verder "de huurder"

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. WOORD VOORAF... v KNELPUNTEN GEMENE HUUR ALOÏS VAN OEVELEN... 1. 1. Inleiding... 1

INHOUDSTAFEL. WOORD VOORAF... v KNELPUNTEN GEMENE HUUR ALOÏS VAN OEVELEN... 1. 1. Inleiding... 1 voorwerk.fm Page vii Friday, March 28, 2003 1:23 PM INHOUDSTAFEL WOORD VOORAF.......................................... v KNELPUNTEN GEMENE HUUR ALOÏS VAN OEVELEN.................................... 1

Nadere informatie

Aankoop sociaal beheersrecht informatie 20 september 2011 SOCIAAL BEHEERSRECHT

Aankoop sociaal beheersrecht informatie 20 september 2011 SOCIAAL BEHEERSRECHT SOCIAAL BEHEERSRECHT VWC: decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse wooncode; BVR: besluit van de Vlaamse regering van 6 oktober 1998 betreffende de kwaliteitsbewaking, het recht van voorkoop en het

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 11 DECEMBER 2014 C.13.0475.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0475.F HANKAR INVEST nv, Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen L ARDENNE PRÉVOYANTE nv, Mr. Jacqueline

Nadere informatie

- 290-bedrijfsruimte: openbare, toegankelijke ruimtes zoals winkels en horecabedrijven;

- 290-bedrijfsruimte: openbare, toegankelijke ruimtes zoals winkels en horecabedrijven; Huurrecht 290-bedrijfsruimte (winkelruimte) Bij huurrecht en een huurovereenkomst denkt men al snel aan het (ver)huren van een onroerende zaak, meestal een gebouw. De meeste huurvragen hebben hier dan

Nadere informatie

Grofweg is een overige bedrijfsruimte alles wat geen 290-bedrijfsruimte of woonruimte is.

Grofweg is een overige bedrijfsruimte alles wat geen 290-bedrijfsruimte of woonruimte is. Huurrecht - kantoorruimte en overige bedrijfsruimte De meeste huurvragen hebben betrekking op het huurrecht en een huurovereenkomst betreffende het (ver)huren van een onroerende zaak. De wet maakt onderscheid

Nadere informatie

SAMENWONING RELEVANTE ARTIKELS UIT HET BELGISCH BURGERLIJK WETBOEK

SAMENWONING RELEVANTE ARTIKELS UIT HET BELGISCH BURGERLIJK WETBOEK WETTELIJKE SAMENWONING RELEVANTE ARTIKELS UIT HET BELGISCH BURGERLIJK WETBOEK BOEK III TITEL Vbis WETTELIJKE SAMENWONING Artikel 1475 Onder wettelijke samenwoning wordt verstaan de toestand van samenleven

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST KANTOOR. Tussen 1. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres)... hierna de verhuurder genoemd

HUUROVEREENKOMST KANTOOR. Tussen 1. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres)... hierna de verhuurder genoemd HUUROVEREENKOMST KANTOOR Tussen 1. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres)... hierna de verhuurder genoemd en 2. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres, ondernemingsnummer en eventueel RPR)

Nadere informatie

Boek 7 Burgerlijk Wetboek: 290-310 BW (huur van bedrijfsruimte)

Boek 7 Burgerlijk Wetboek: 290-310 BW (huur van bedrijfsruimte) Boek 7 Burgerlijk Wetboek: 290-310 BW (huur van bedrijfsruimte) Boek 7 BW, titel 4: Bedrijfsruimte Afdeling 6. Huur van bedrijfsruimte Artikel 290 1. De bepalingen van deze afdeling zijn van toepassing

Nadere informatie

Modelcontract tijdelijke verhuur onzelfstandige woonruimte (juli 2016)

Modelcontract tijdelijke verhuur onzelfstandige woonruimte (juli 2016) Modelcontract tijdelijke verhuur onzelfstandige woonruimte (juli 2016) Aedes en Platform31 bieden de corporaties een modelcontract aan voor de tijdelijke verhuur van onzelfstandige woonruimte. 1 Bij enkele

Nadere informatie

Rolnummer 4790. Arrest nr. 10/2010 van 4 februari 2010 A R R E S T

Rolnummer 4790. Arrest nr. 10/2010 van 4 februari 2010 A R R E S T Rolnummer 4790 Arrest nr. 10/2010 van 4 februari 2010 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 73 van de programmawet (I) van 27 december 2006, gesteld door de Vrederechter van het

Nadere informatie

1 Stichting DUWO, gevestigd te Delft, verder: DUWO en verhuurder ;

1 Stichting DUWO, gevestigd te Delft, verder: DUWO en verhuurder ; Partijen: 1 Stichting DUWO, gevestigd te Delft, verder: DUWO en verhuurder ; 2 Contactnummer: Naam: Geboortedatum: Nationaliteit: Onderwijsinstelling: verder: huurder, die bij aanvang van de huur de hoedanigheid

Nadere informatie

Model tijdelijke huurovereenkomst ex artikel 15 Leegstandwet 1

Model tijdelijke huurovereenkomst ex artikel 15 Leegstandwet 1 Model tijdelijke huurovereenkomst ex artikel 15 Leegstandwet 1 Ondergetekenden, De... gevestigd en kantoorhoudend te... hierna te noemen: verhuurder en...... (elk van hen) hierna te noemen: huurder In

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST VERENIGING VAN VERHUURMAKELAARS AMSTERDAM

HUUROVEREENKOMST VERENIGING VAN VERHUURMAKELAARS AMSTERDAM HUUROVEREENKOMST VERENIGING VAN VERHUURMAKELAARS AMSTERDAM De ondergetekenden: en, verhuurder, huurder Overwegende dat a. verhuurder eigenaar is van de woonruimte aan de te Amsterdam; b. verhuurder in

Nadere informatie

ARTIKEL I. Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd: Artikel 232, vierde lid, vervalt.

ARTIKEL I. Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd: Artikel 232, vierde lid, vervalt. Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Leegstandwet (uitbreiding van de opzeggingsgrond dringend eigen gebruik en uitbreiding van de mogelijkheden tot tijdelijke verhuur) Alzo Wij in overweging

Nadere informatie

Codex voor de Rechtspracticus Boekdeel I Deel 3. Burgerlijk recht BW. Ingevoegd bij W , art. 3

Codex voor de Rechtspracticus Boekdeel I Deel 3. Burgerlijk recht BW. Ingevoegd bij W , art. 3 tract daaraan gegeven is, of volgens die welke, bij gebreke van overeenkomst daaromtrent, naar gelang van de omstandigheden vermoed wordt; 2 De huurprijs op de bepaalde termijn te voldoen. Art. 1728bis.

Nadere informatie

HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR

HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR Sociaal Verhuurkantoor (afgekort SVK) Het Scharnier Vereniging zonder winstgevend doel Adres: Dorpsstraat 9 Postnummer: 3660 Gemeente: Opglabbeek Tel.:0484/ 22-56-46 Fax.: 089/24-54-40

Nadere informatie

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie betreffende de handelshuur van korte duur. 18 oktober 2018

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie betreffende de handelshuur van korte duur. 18 oktober 2018 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende de handelshuur van korte duur 18 oktober 2018 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel :

Nadere informatie

VERHURING VAN ONROERENDE GOEDEREN. 2.1. Totstandkoming en bewijs van de huurovereenkomst

VERHURING VAN ONROERENDE GOEDEREN. 2.1. Totstandkoming en bewijs van de huurovereenkomst 1 VERHURING VAN ONROERENDE GOEDEREN 1. Algemeen 1.1. Overzicht wetgeving/bronnen 1.2. Definitie 2. Gemeenrechtelijk regime 2.1. Totstandkoming en bewijs van de huurovereenkomst 2.2. Prijs 2.3. Duur en

Nadere informatie

Naar een Vlaamse woninghuurwetgeving

Naar een Vlaamse woninghuurwetgeving Naar een Vlaamse woninghuurwetgeving Tom Vandromme Agentschap Wonen-Vlaanderen Huidige situatie: Woninghuurwet (wet van 20 februari 1991, nadien gewijzigd in 1997 en 2007): dwingend. Burgerlijk Wetboek

Nadere informatie

COMPENDIUM ONROEREND GOED

COMPENDIUM ONROEREND GOED COMPENDIUM ONROEREND GOED Deel I. Huur en Pacht Selectie uit de losbladige uitgave "Bijvoorbeeld - Modellen voor het Bedrijfsleven" Editor: W. Van Minnebruggen Auteurs: T. Dekeersmaeker D. Dubois J. Meersman

Nadere informatie

WOORD VOORAF KENMERKEN / VERPLICHTINGEN GEMEEN AAN ALLE HUURCONTRACTEN...6

WOORD VOORAF KENMERKEN / VERPLICHTINGEN GEMEEN AAN ALLE HUURCONTRACTEN...6 1 2 Inhoudstafel WOORD VOORAF...5 1. KENMERKEN / VERPLICHTINGEN GEMEEN AAN ALLE HUURCONTRACTEN...6 1.1. EEN MONDELINGE OF SCHRIFTELIJKE HUUROVEREENKOMST?...7 1.2. MOET IK DE HUUROVEREENKOMST REGISTREREN?...7

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2015:5675

ECLI:NL:RBMNE:2015:5675 ECLI:NL:RBMNE:2015:5675 Instantie Datum uitspraak 29-07-2015 Datum publicatie 03-08-2015 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Midden-Nederland 3947956 MC EXPL 15-2480

Nadere informatie

Inhoud. Hoofdstuk 1. Probleemstelling...3

Inhoud. Hoofdstuk 1. Probleemstelling...3 Voorwoord...v Dankwoord... ix Lijst van verkort geciteerde literatuur... xvii Inleiding Probleemstelling...3 Afdeling 1. Vertrekpunt...3 Afdeling 2. Autonomie en solidariteit...4 Afdeling 3. Europees privaatrecht...

Nadere informatie

De opdrachtgever: Iedere natuurlijke of rechtspersoon die de opdracht aan Homelyrentals verstrekt.

De opdrachtgever: Iedere natuurlijke of rechtspersoon die de opdracht aan Homelyrentals verstrekt. Artikel 1: Toepasselijkheid Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op iedere overeenkomst van opdracht tot dienstverlening en/of bemiddeling, alsmede de daaruit voortvloeiende aanvullende en/of

Nadere informatie

De algemene bepalingen mbt de huur van onroerende goederen

De algemene bepalingen mbt de huur van onroerende goederen De algemene bepalingen mbt de huur van onroerende goederen huur overzicht de huur van bedrijfslokalen die niet valt onder de handelshuur De gemeenrechtelijke huurbepalingen: uittreksel uit het burgerlijk

Nadere informatie

Boek 7A Burgerlijk Wetboek: 1623a-1623o BW (woonruimte)

Boek 7A Burgerlijk Wetboek: 1623a-1623o BW (woonruimte) Boek 7A Burgerlijk Wetboek: 1623a-1623o BW (woonruimte) BUREAU BREIJ B.V. Postbus 15858 1001 NJ AMSTERDAM Kamer van Koophandel, nr. 17082168, ter inzage gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam.

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST LEEGSTANDWET

HUUROVEREENKOMST LEEGSTANDWET HUUROVEREENKOMST LEEGSTANDWET juli 2014 De ondergetekenden: 1., wonende te., hierna te noemen: verhuurder ; en 2., wonende te., hierna te noemen: huurder ; De ondergetekenden 1 en 2 hierna gezamenlijk

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMSTEN VOOR WONINGEN GELEGEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

HUUROVEREENKOMSTEN VOOR WONINGEN GELEGEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST BIJLAGE BIJ HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 04 MEI 2007 GENOMEN IN UITVOERING VAN ARTIKEL 11bis, VAN BOEK III, TITEL VIII, HOOFDSTUK II, AFDELING 2, VAN HET BURGERLIJK WETBOEK HUUROVEREENKOMSTEN VOOR WONINGEN

Nadere informatie

NEMEN IN OVERWEGING DAT

NEMEN IN OVERWEGING DAT Model huurcontract ONDERGETEKENDEN #naam verhuurder# gevestigd/ wonende te #vestigingsplaats# hierna te noemen 'verhuurder', ingeschreven in het handelsregister onder nummer #nummer#, vertegenwoordigd

Nadere informatie

ZEVENDE TITEL VAN HUUR EN VERHUUR

ZEVENDE TITEL VAN HUUR EN VERHUUR ZEVENDE TITEL VAN HUUR EN VERHUUR EERSTE AFDELING ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1568-569 Vervallen. Artikel 1569-570 Huur en verhuur is een overeenkomst, waarbij de ene partij zich verbindt om van de andere

Nadere informatie

BIJLAGE. Tussen de ondergetekenden:

BIJLAGE. Tussen de ondergetekenden: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Huurovereenkomst Tussen de ondergetekenden: de vzw t Stad-huis, vertegenwoordigd door Mark Touchant, voorzitter, en Luc Roose, penningmeester, met maatschappelijke zettel te 1000

Nadere informatie

Modelcontract jongeren zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016)

Modelcontract jongeren zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016) Modelcontract jongeren zelfstandige woonruimte 1 (juli 2016) Aedes en Platform31 bieden de corporaties een modelcontract aan voor de verhuur aan jongeren. Dit model is gebaseerd op het Aedes model-huurcontract

Nadere informatie

BURGERLIJK RECHT. Handelshuur. Date: Woensdag 13 maart 2012

BURGERLIJK RECHT. Handelshuur. Date: Woensdag 13 maart 2012 Handelshuur Date: 2013-03-13 Woensdag 13 maart 2012 BURGERLIJK RECHT Toepassingsgebied van de Handelshuurwet Welke zijn de verschillende huurregimes? Toepassingsvoorwaarden van de handelshuurwet (art.1)

Nadere informatie

Hoofdstuk I. Algemene situering van de Woninghuurwet in het huurrecht 1

Hoofdstuk I. Algemene situering van de Woninghuurwet in het huurrecht 1 Hoofdstuk I. Algemene situering van de Woninghuurwet in het huurrecht 1 Totstandkoming, doelstellingen en evolutie van de Woninghuurwet (A. Van Oevelen) 1 1. De totstandkoming van de huurwet van 20 februari

Nadere informatie

HANDELSHUUROVEREENKOMST

HANDELSHUUROVEREENKOMST Sociaal huis, Oostrozebekestraat 6-8770 Ingelmunster T 051 33 74 60 - F 051 30 45 81 sociaalhuis@ingelmunster.be - www.ingelmunster.be Erkenningsnummer schuldbemiddeling 14AB/74/99017 HANDELSHUUROVEREENKOMST

Nadere informatie

MODEL-HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR

MODEL-HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR MODEL-HODHUURCONTRACT 9 JAAR Sociaal Verhuurkantoor (afgekort SVK) Het Scharnier Vereniging zonder winstgevend doel Adres: Dorpsstraat 9 Postnummer: 3660 Gemeente: Opglabbeek Tel.:0484/ 22-56-46 Fax. Reknr.:778-5998370-42

Nadere informatie

NIET EXCLUSIEVE VERHUUROPDRACHT

NIET EXCLUSIEVE VERHUUROPDRACHT NIET EXCLUSIEVE VERHUUROPDRACHT Binnen zeven werkdagen, te rekenen van de dag die volgt op die van de ondertekening van dit contract, heeft de consument het recht om zonder kosten van zijn aankoop af te

Nadere informatie

VR DOC.0790/2BIS

VR DOC.0790/2BIS VR 2017 1407 DOC.0790/2BIS Voorontwerp van decreet houdende bepalingen betreffende de huur van voor bewoning bestemde goederen of delen ervan DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van

Nadere informatie

ALGEMENE VERHUURVOORWAARDEN. 1. Aanvaarding van de algemene verhuurvoorwaarden & algemene voorwaarden

ALGEMENE VERHUURVOORWAARDEN. 1. Aanvaarding van de algemene verhuurvoorwaarden & algemene voorwaarden ALGEMENE VERHUURVOORWAARDEN 1. Aanvaarding van de algemene verhuurvoorwaarden & algemene voorwaarden 1.1 Alle verhuringen uitgaande van de BECONA NV worden aangegaan onder de hierna vermelde voorwaarden.

Nadere informatie

HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR

HOOFDHUURCONTRACT 9 JAAR Contract afgestemd op: Het model (onder)huurcontract opgenomen in het Besluit van de Vlaamse Regering tot reglementering van het Sociaal Huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode

Nadere informatie

hoofdstuk 6 Huren Huren 131

hoofdstuk 6 Huren Huren 131 hoofdstuk 6 131 Inleiding Samenwonenden en gehuwden kunnen ervoor kiezen om, eventueel voorlopig, samen een woning te huren in plaats van onmiddellijk samen een huis te bouwen of te kopen. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Type-huurcontract bij renovatie

Type-huurcontract bij renovatie BIJLAGE 5 Type-huurcontract bij renovatie Tussen:.. (sociale benaming en adres van de maatschappij-verhuurder). en (naam, voornaam, adres van de huurder(s))... is het volgende overeengekomen : Voorwerp

Nadere informatie

Voorontwerp Vlaams Huurdecreet

Voorontwerp Vlaams Huurdecreet Voorontwerp Vlaams Huurdecreet Voorontwerp Vlaams Huurdecreet Zesde staatshervorming: gewesten bevoegd voor woninghuur het Vlaams Gewest kiest voor een afzonderlijke decretale regeling, het Vlaams Huurdecreet:

Nadere informatie

Huurovereenkomst voor zelfstandige niet-geliberaliseerde woonruimte nummer OGEH/KLNT

Huurovereenkomst voor zelfstandige niet-geliberaliseerde woonruimte nummer OGEH/KLNT Huurovereenkomst voor zelfstandige niet-geliberaliseerde woonruimte nummer OGEH/KLNT Ondergetekenden, De stichting Stichting Staedion, statutair gevestigd te Den Haag en kantoorhoudende aan het Koningin

Nadere informatie

Beëindigen van de huurovereenkomst in verband met renovatie. Violet Acar en Thérèse Fraai 4 april 2019

Beëindigen van de huurovereenkomst in verband met renovatie. Violet Acar en Thérèse Fraai 4 april 2019 Beëindigen van de huurovereenkomst in verband met renovatie Violet Acar en Thérèse Fraai 4 april 2019 Wat gaan we dit uur doen? Keuzevrijheid voor de verhuurder; Dringend eigen gebruik, wanneer is daar

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1978-1979 14249 Bepalingen met betrekking tot huur en verhuur van woonruimte Nr.9 VERGELIJKENDE TEKST Tekst van de artikelen 1623a-1623g van het Burgerlijk Wetboek,

Nadere informatie

MODEL-ONDERHUURCONTRACT 9 JAAR

MODEL-ONDERHUURCONTRACT 9 JAAR MODEL-ONDERHUURCONTRACT 9 JAAR Sociaal Verhuurkantoor (afgekort SVK) Het Scharnier Vereniging zonder winstgevend doel Adres: Dorpsstraat 9 Postnummer: 3660 Gemeente: Opglabbeek Tel.:0484/ 22-56-46 Fax.

Nadere informatie

BRUSSELS GEWEST

BRUSSELS GEWEST BRUSSELS GEWEST AANHANGSEL 4, deel 1 : MEDEHUUR TUSSEN a. Dhr/Mevr. (1)..... Dhr/Mevr. (1)...... OF b. N.V./B.V.B.A./V.Z.W. (1)...... représentée par Mr/Mme (1)....... (hierna genoemd «de verhuurder»)

Nadere informatie

Huurrecht - woonruimte

Huurrecht - woonruimte Huurrecht - woonruimte Bij huurrecht en huurovereenkomst denkt men al snel aan het (ver)huren van een onroerende zaak, meestal een gebouw, en de meeste huurvragen hebben hier ook betrekking op. De wet

Nadere informatie

De besloten vennootschap Nationale Waarborg B.V. gevestigd te Nieuwegein en kantoorhoudende in Nieuwegein aan de Dukatenburg 84b.

De besloten vennootschap Nationale Waarborg B.V. gevestigd te Nieuwegein en kantoorhoudende in Nieuwegein aan de Dukatenburg 84b. ALGEMENE VOORWAARDEN NATIONALE WAARBORG B.V. VERHUURDER Voor het verlenen van huurwaarborgen in verband met huurovereenkomsten voor particulier onroerend goed onder de Leegstandwet. 1. Waarvoor dienen

Nadere informatie

Tot 1991 werden huurovereenkomsten geregeld in tijdelijke wetten. Dit leidde tot onzekerheid. Bovendien werd de wetgeving gaandeweg ook complexer.

Tot 1991 werden huurovereenkomsten geregeld in tijdelijke wetten. Dit leidde tot onzekerheid. Bovendien werd de wetgeving gaandeweg ook complexer. VoorWoorD Vele burgers huren een woning. Met de eigenaar van de woning wordt dan een huurovereenkomst gesloten. In die overeenkomst staan de rechten en plichten van beide partijen, evenals de termijn waarbinnen

Nadere informatie

BEGRIPPENLIJST BIERCONTRACTEN

BEGRIPPENLIJST BIERCONTRACTEN BEGRIPPENLIJST BIERCONTRACTEN Dit document bevat een lijst van begrippen zoals u die kunt tegenkomen in de verschillende contracten en uitingen van de brouwerijen richting horecaondernemers. Omwille van

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST WOONRUIMTE

HUUROVEREENKOMST WOONRUIMTE HUUROVEREENKOMST WOONRUIMTE Model door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) op 30 juli 2003 vastgesteld. Verwijzing naar dit model en het gebruik daarvan zijn uitsluitend toegestaan indien de ingevulde,

Nadere informatie

Modelcontract tijdelijke verhuur zelfstandige DAEB-woonruimte aan bijzondere doelgroepen (juli 2016)

Modelcontract tijdelijke verhuur zelfstandige DAEB-woonruimte aan bijzondere doelgroepen (juli 2016) Modelcontract tijdelijke verhuur zelfstandige DAEB-woonruimte aan bijzondere doelgroepen (juli 2016) Aedes en Platform31 bieden de corporaties een modelcontract aan voor de tijdelijke verhuur van zelfstandige

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST WOONRUIMTE

HUUROVEREENKOMST WOONRUIMTE HUUROVEREENKOMST WOONRUIMTE Model door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) op 30 juli 2003 vastgesteld. Verwijzing naar dit model en het gebruik daarvan zijn uitsluitend toegestaan indien de ingevulde,

Nadere informatie

Adres, Postcode, Plaats

Adres, Postcode, Plaats HUUROVEREENKOMST VOOR BEPAALDE TIJD ONDERGETEKENDEN: Naam : Adres : Postcode / plaats : Telefoon : Mobiele nummer : E-mail adres : IBAN rekeningnummer : Hierna te noemen verhuurder en beheerder. Naam :

Nadere informatie

Huurovereenkomst Onzelfstandige Woonruimte

Huurovereenkomst Onzelfstandige Woonruimte Huurovereenkomst Onzelfstandige Woonruimte Ondergetekende hierna te noemen verhuurder EN hierna te noemen huurder zijn het volgende overeengekomen: 1 Het gehuurde, bestemming 1.1 Verhuurder verhuurt aan

Nadere informatie

Bemiddelingsopdrachten met de consument

Bemiddelingsopdrachten met de consument Bemiddelingsopdrachten met de consument Samenvatting van de verplichte en verboden vermeldingen in bemiddelingsopdrachten De bemiddelingsopdracht met de consument moet vastgelegd worden in een schriftelijke

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW

HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW Model door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) op 30 juli 2003 vastgesteld. Verwijzing naar dit model en het gebruik

Nadere informatie