BEGELEIDEND DOSSIER bij het DRINKBUSSENPROJECT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEGELEIDEND DOSSIER bij het DRINKBUSSENPROJECT"

Transcriptie

1 BEGELEIDEND DOSSIER bij het DRINKBUSSENPROJECT AFVAL VAN DRANKVERPAKKING BEPERKEN 1. Wat is de EWAV? 2. Waarom drankverpakkingsafval gaan verminderen? 3. Hoe drankverpakkingsafval verminderen? 4. Hoe de schoolgemeenschap sensibiliseren? 5. Welke hulpmiddelen zijn er hiervoor beschikbaar?

2 1. Wat is de EWAV? De Europese Week van de Afvalvermindering (EWAV) is een initiatief dat overal in Europa sensibiliseringsacties wil promoten rond duurzame bronnen en afvalbeheer tijdens dezelfde week. Elk jaar stimuleert de EWAV overheden, privébedrijven, verenigingen, scholen en particulieren om zich te engageren voor minder afval. Een hele week lang worden verscheidene activiteiten tegelijk georganiseerd in heel Europa en alle betrokken partijen worden gemobiliseerd. In 2014, werden projecten uitgevoerd om afval te verminderen! Dit is dus de gelegenheid bij uitstek om erover te praten, uw adviezen, ervaringen of vragen uit te wisselen en vooral in te grijpen om de immense hoeveelheid afval waarmee we de aarde dagelijks belasten te verminderen. De EWAV spoort aan om acties te organiseren die gebaseerd zijn op het principe van de 3R s : 1. Afval verminderen 2. Producten hergebruiken 3. Materialen recycleren De 7 e editie van de EWAV zal plaatsvinden van 21 tot 29 november In Brussel Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft zich bij de Europese Unie geëngageerd om zijn hoeveelheid afval te beperken. Zo heeft het Gewest zich onder meer voorgenomen om tegen 2020 het verpakkingsafval per leerling met 1 kg te verminderen (vooral van drank). De EWAV levert AWARDS af om de meest opmerkelijke projecten in de kijker te zetten tijdens een Europese plechtigheid. De jury bestaat uit prominente figuren uit de milieusector, erkend op Europees vlak, en professionals in het domein van afvalpreventie. De winnaars van 2014 worden bekendgemaakt tijdens de slotceremonie op 27 mei 2015 in Budapest.

3 2. Waarom drankverpakkingsafval gaan verminderen? Omdat het goed is voor het milieu, voor de economie, de gezondheid en omdat het binnen ons handbereik ligt! Sinds de jaren 1970 is het gewicht van huishoudafval eenvoudigweg verdubbeld en het is de voorbije 15 jaar bijzonder hoog gebleven. In 2011 heeft elke burger die lid is van de Europese Unie, gemiddeld 500 kg afval geproduceerd. Dat afval is het resultaat van niet-duurzame productie- en consumptiewijzen. "Het beste afval is het afval dat je niet produceert!" De toename van het te beheren afval vereist ook meer infrastructuur voor het verzamelen en verwerken ervan. Die kosten wegen zwaar op het budget van de lokale en regionale overheidsinstanties. De consumptie van frisdrank is verdrievoudigd sinds 1980 en drankverpakkingen vertegenwoordigen momenteel de helft van het verpakkingsafval op school! Zowat 50% van de verpakking op de markt is bestemd voor drank en bestaat meestal uit plastic. Toch kunnen glazen flessen met statiegeld tot 60 keer opnieuw gebruikt worden en PET-flessen tot 25 keer! Met kleine ingrepen elke dag (afval vermijden, hergebruiken, composteren ) kunnen we die afvalmassa gevoelig terugdringen. Want die verstikt de planeet en put onze natuurlijke bronnen uit. Een eenvoudige en spaarzame reflex is binnen ieders handbereik: kraantjeswater drinken! Kraantjeswater kost gemiddeld 300 keer minder dan flessenwater of frisdrank. Het produceert geen enkel afval! Twijfel over de kwaliteit van het leidingwater? Vivaqua garandeert de kwaliteit van het water tot het binnenkomt in de leidingen van uw school. Het wordt permanent gecontroleerd op zowat 60 criteria! Als u twijfels heeft over de kwaliteit van uw leidingen, kunt u een staal van uw water laten analyseren door het laboratorium van Vivaqua. Neem contact met hen op via 02/ of vul het online formulier in:

4 3. Hoe drankverpakkingsafval verminderen? Hierbij enkele tips om uw leerlingen bepaalde reflexen aan te leren, afhankelijk van de situatie in uw school, om tetrapaks, blikjes, plastic flessen te vermijden Over het algemeen is het beter om herbruikbare en stevige verpakkingen te gebruiken en leidingwater vlotter toegankelijk te maken, of dat nu via de gootsteen in de klas of elders is. Geef de leerlingen de kans om in de klas te drinken, enkel met een herbruikbaar bekertje of een drinkfles, en organiseer drinkmomenten voor of na de speeltijd. Geef een vlotte toegang tot gootstenen en stel een "bewaker" aan die belast is met de netheid van de gootsteen en controleert of de kranen goed dicht zijn. Neem in uw klas- of schoolreglement de verplichting op om een drinkfles in de klas te gebruiken en verbied tetrapaks. Voorzie karaffen om te vullen in de kantine en/of voor uw klas. U kan de frisdrankautomaten ook vervangen door automaten met flesjes met statiegeld of waterfonteinen. Koop tijdens verjaardagsfeestjes of andere evenementen grote flessen met statiegeld en vul ieders bekertje in plaats van met aparte drankkartons te werken. Neem een beetje afstand van uw gewoonten... Er wordt al 50 jaar lang melk uitgedeeld aan de allerkleinsten. Voedingsdeskundigen trekken die gewoonte in twijfel (onder meer allergie). Vele scholen zijn er dan ook mee gestopt en bieden nu gewoon water aan hun leerlingen. Ook de leraarskamer mag niet ontsnappen aan die dynamiek. Vervang wegwerpbekertjes door koppen of herbruikbare bekertjes. Rust uw school uit met een duurzaam en herbruikbaar "feestservies". Verjaardagsfeestjes en klasetentjes zullen zo heel wat minder vuilniszakken genereren. Bij Fancy-Fairs en schoolfeestjes gebruikt u glazen flessen met statiegeld. Het bedrijf Ecocup verhuurt herbruikbare bekertjes, karaffen, wijnglazen en neemt ze vuil terug mee na uw evenement. Verscheidene scholen hebben al gebruik gemaakt van hun diensten. Neem contact met ze op via hun website: en vraag een offerte!

5 4. Hoe de schoolgemeenschap sensibiliseren? Hier worden een aantal activiteiten uit de gratis pedagogische leermiddelen van Leefmilieu Brussel voorgesteld om u te helpen uw sensibiliseringsactie rond drankverpakkingen, water of afval in het algemeen uit te werken. Naast de organisatie van een sensibiliseringsactie die hopelijk tot een verbetering van het milieu zal leiden, kan dit project ook andere bedoelingen hebben, als een essentieel iets om concrete voorbeelden uit het officieel onderwijsprogramma te illustreren. Met het thema afval en water als insteek kunt u allerhande onderwerpen aansnijden, zoals de watercyclus, de verschillende waterkwaliteiten, de volumes en meeteenheden met drankverpakkingen, de weldaden van kraantjeswater voor de gezondheid, de voedselpiramide, water in ons dagelijks leven en de bijhorende verspilling, water als waardevolle bron, de schaarste en ongelijke verdeling van water in de wereld, water en klimaatveranderingen, de CO2-impact veroorzaakt door afval van drank Het voeren van uw actie is ook een gelegenheid om tal van vaardigheden aan te wakkeren: mondeling, schriftelijk, wiskundig of artistiek. Til uw project ook gerust een niveau hoger door de "EWAV-actie" te integreren in uw leerprogramma van het jaar. Peterschapsactie En als de oudere leerlingen nu eens de jongere kinderen gaan sensibiliseren? Gemachtigd door hun rol als peter of meter, zullen de oudere leerlingen meer aandacht besteden aan het thema, terwijl de jongere leerlingen meer zullen open staan voor wat hen verteld wordt door hun oudere vrienden. Dit verhaaltje is een mooi startpunt om de kinderen van jongs af aan te overtuigen om de juiste daden te stellen voor onze planeet. Het gaat over een klein plastic wegwerpbekertje dat wordt omgevormd tot een herbruikbaar bekertje. Daarna volgt een rijmpje met een goede reflex elke dag van de week. Het is ook een goede inleiding tot kraantjeswater, goed voor de gezondheid, de portefeuille en het leefmilieu, want zonder afval en zonder transport. De jongste zal meer ontvankelijk zijn voor wat zijn vriendje hem vertelt.

6 Een waterbar organiseren De waterbar kan opengehouden worden door verschillende leerlingen tijdens de speeltijd. Die bar kan de leerlingen een glas kraantjeswater aanbieden, eventueel met een beetje siroop. Denk eraan geen wegwerpbekertjes te gebruiken!! Idee uit het dossier van Good Planet, Action Eau Secours (2010). Een contract en een handvest schrijven De dynamiek van het contract is een goede begeleiding van de moeilijke overgang tussen het moment van de sensibilisering en het aannemen van het nieuwe gedrag. Via dit contract wordt de leerling uitgenodigd om zijn "intenties" te uiten om tot actie over te gaan zonder hem te willen afschrikken. Hij verbindt zich individueel voor een bepaalde tijd om een specifieke daad te stellen voor de planeet. Voorbeelden van een verbintenis: geen frisdrank en enkel kraantjeswater drinken, een drinkfles en herbruikbare bekertjes gebruiken, een douche nemen in plaats van een bad... De leerling moet eerst een individueel engagement nemen want dat overschrijdt het schoolkader om ook buiten de school te handelen. Het handvest zal het contract collectief verlengen en vermeldt gedrag dat leerlingen in de klas aanzet om te respecteren. Door het handvest te tekenen verbindt de leerling zich ertoe de regels ervan te respecteren. Elke leerling kan regels voorstellen op een stukje papier en de hele klas kiest dan de belangrijkste voorstellen die in het handvest worden opgenomen. Voorbeelden van een engagement: de drinkfles vullen aan de kraan, grote flessen sap/melk kopen in plaats van individuele verpakkingen, de lavabo's van de school proper houden en ervoor zorgen dat de kranen goed dichtgedraaid zijn... Idee uit het dossier Water (2014).

7 Er bestaat ook een contract voor "Geen Afval". Aan u om te kiezen, het aan te passen of uw eigen versie te maken! De Waterproevers Water heeft een smaak die sterk varieert naargelang de plek. Toch heeft het een hardnekkige "slechte reputatie"! Deze activiteit is bedoeld om het vooroordeel te bestrijden over de slechte smaak van kraantjeswater. De kinderen moeten 3 verschillende soorten water proeven en hun mening geven. Daarna moeten ze de smaak van het water beschrijven en bepalen wat het kraantjeswater is. Sommige soorten flessenwater hebben een meer uitgesproken smaak omwille van het hoge gehalte aan magnesium, calcium en andere mineralen. Kraantjeswater staat erom bekend een chloorsmaak te hebben die wordt toegevoegd om microben te vermijden. Een afsluitend gesprek kan bepalen of het kraantjeswater echt een slechte smaak heeft. Dag van het Water Idee uit het dossier Water (2014). Omdat drankverpakking beperken ook neerkomt op kraantjeswater promoten, kunt u een "Dag van het Kraantjeswater" organiseren. Op die dag is het verboden om frisdrank te drinken en leerlingen kunnen het Waterspel spelen uit het dossier Water van Leefmilieu Brussel (cf. p.15). Er zal een bezoek naar alle waterpunten van de school georganiseerd worden en de leerlingen zullen ook een rondetafelgesprek houden met wetenschappelijke experimenten over de kwaliteit en de eigenschappen van het water. De promotie van deze dag zal gebeuren via een tentoonstelling met affiches over kraantjeswater die uitdrukkingen met het woord water illustreren: "Het water in de mond hebben", "Als twee druppels water op elkaar lijken"... U kunt ook de affiches gebruiken die Leefmilieu Brussel u voorstelt:

8 Bericht aan de ouders Hier is een voorbeeldbrief om naar de ouders te sturen om hen te informeren over de activiteiten die u doet: Beste ouders, Actie rond vermindering van drankverpakkingen en ter promotie van kraantjeswater Ter gelegenheid van de Europese Week van de Afvalvermindering organiseert onze school een sensibiliseringsactie om ons afval te beperken. De week van 21 tot 29 november zal volledig in het teken staan van de vermindering van afval van drankverpakkingen en de promotie van kraantjeswater. Wij zouden dan willen vragen dat de leerlingen de hele dag kraantjeswater drinken. Laten we samen de uitdaging aangaan om een hele week lang alleen kraantjeswater te drinken! Hoe zal het concreet gebeuren? Wij vragen aan de leerlingen om geen verpakte drankjes mee te brengen (tetrapaks, blikjes, plastic flessen, drinkzakjes, enz.). Maar omdat we allemaal weten dat het essentieel is voor de gezondheid om voldoende te drinken: - zullen we elke leerling voorstellen om een drinkfles mee te brengen gevuld met kraantjeswater (u kunt er wel wat siroop aan toevoegen) - zullen we kraantjeswater aanbieden in bekertjes (of karaffen) in de eetzaal - zullen we pauzes inlassen na de speeltijd zodat iedereen kan drinken. Opgelet: de frisdrankautomaat op school zal die week niet toegankelijk zijn. Waarom kraantjeswater valoriseren en afval van drank verminderen? Verpakte drank, zoals flessen, blikjes of tetrapaks, vereist veel meer energie en grondstoffen tijdens de volledige bestaanscyclus dan kraantjeswater!! Want het drankje (water, gas, suiker, fruit ) en zijn verpakking (metaal, plastic, karton ) moeten nog gemaakt worden en daarna honderden kilometer vervoerd om uiteindelijk de afval geworden verpakking te verwerken (recyclage, verbranding ). Kraantjeswater staat voor nul vervoer en nul afval voor een prijs die elke concurrentie tart! Leidingwater kost 300 tot 600 keer minder dan flessenwater voor een gelijkaardige kwaliteit. Het wordt bovendien getest op 55 criteria en staat onder permanente controle in elk stadium van de cyclus. Bedankt voor uw medewerking, De directie en het leerkrachtenteam Fragment uit het dossier van Good Planet, Action Eau Secours (2010)

9 Enkele extra ideeën Een conferentie organiseren voor de ouders die door de leerlingen wordt ingevuld. Ieder is verantwoordelijk voor een thema dat te maken heeft met water of afvalbeperking. Een audit uitvoeren in de school over waterverbruik. Een spektakel organiseren voor de ouders en/of de leerlingen. "Waterminuten" invoeren: alle leerlingen drinken op hetzelfde moment in de klas. Minireportages maken over water of afval in de school. Een visueel evenement of een kunstwerk maken met de astronomische hoeveelheden afval die een school kan produceren in een dag of een week (afvalsculptuur). 5. Welke hulpmiddelen zijn er hiervoor beschikbaar? Leefmilieu Brussel heeft al verscheidene pedagogische tools uitgewerkt om leerlingen te informeren en te sensibiliseren rond afvalbeperking en gebruik van kraantjeswater. Wij stellen u hier enkele tools voor die u kunt gebruiken in het kader van dit project. De papieren versies van de pedagogische tools zijn voorbehouden voor leerkrachten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en zijn gratis te verkrijgen via Leefmilieu Brussel op 02/ of via e- mail info@leefmilieu.irisnet.be. Het downloaden van de tools is gratis en toegankelijk voor iedereen op Pedagogische dossiers Pedagogisch dossier bestemd voor leerkrachten: "Afval: beter voorkomen" biedt een overzicht van de algemene problematiek rond afval: waarom en hoe afval beperken in de school, ideeën om uw leerlingen warm te maken voor het thema en concrete manieren om in te grijpen in uw klas of in uw school. U vindt er onder meer: een audit over afval om te voeren in de school, hoe een "recycling actie" organiseren, hoe een vieruurtje met "minimale afval" invoeren, informatie over composteren, over de "groene" boekentas Het pedagogisch dossier "Zin in water" is bedoeld voor leerkrachten basisonderwijs vanaf het 3 e leerjaar. U vindt er informatie en activiteiten over de watercyclus, flessenwater en kraantjeswater, water en gezondheid, de prijs van water, waar komt ons drinkwater vandaan, de verschillende kwaliteiten, het gebruik en de consumptie ervan in België, waterbeheer in Brussel, waterlopen in Brussel en in België...

10 Ook in dit dossier: het Waterspel (zie verder) en de activiteit "De fasen in de levensduur van een fles water". Het illustreert alle etappes in de productie, het vervoer, het verbruik en de recyclage van een fles water. De leerlingen moeten beschrijven wat ze zien en het verband leggen tussen de afbeelding en het flessenwater. Projectfiches Het Bubble netwerk stelt projecten verwezenlijkt door leerkrachten van scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de kijker. U vindt op dit platform heel wat ideeën en ervaringen om uw project uit te werken. Raadpleeg gratis de projecten of word lid op de website: Lectuur De strip "De invasie van de MEGAVUILBAKKEN" werd gemaakt voor een vorige editie van de EWAV en benadert afvalpreventie op humoristische wijze. De 5 helden produceren zonder het te beseffen heel veel afval. Nadat hun "euro" gevallen is, willen ze hun gedrag veranderen en ontpoppen ze zich tot de superhelden van de afvalbeperking. Zo willen ze vermijden dat de aarde wordt overspoeld door reuzenvuilbakken en de bijhorende inhoud. Deze strip is een handige introductie van het concept van de EWAV bij de leerlingen. Hij toont aan dat we verantwoordelijk zijn voor ons afval en dat we vlot kunnen ingrijpen door dagelijks enkele dingen anders te doen. Spelletjes Het Waterspel is een bordspel dat in team wordt gespeeld. Het werkt met vragen en uitdagingen (een woord tekenen of uitbeelden). Als de proef geslaagd is, winnen de leerlingen van het team een punt (een waterdruppel). Met dit spel kunt u het thema water in zijn geheel op ludieke wijze aankaarten.

11 Het avonturenspel "De strijd tegen het afvalleger": Zina en Oyden, twee sympathieke helden afkomstig uit een toekomst zonder afval, gaan terug in de tijd om de hele klas te helpen bij een spel vol ontdekking en avontuur om de ongelofelijke hoeveelheid afval die in onze tijd gemaakt wordt, te verminderen. Het spelboekje bevat 12 ludieke en gevarieerde proeven, uit te voeren in de klas. Na afloop is het "afvalleger" overwonnen. Bij elke proef worden twee acties voorgesteld om afval te beperken. Dit avontuur behandelt de verschillende thema's verbonden met afvalbeperking en stelt acties voor om in de klas toe te passen. Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen met : edeconinck@leefmilieu.irisnet.be

PEDAGOGISCHE LEERMIDDELEN

PEDAGOGISCHE LEERMIDDELEN PEDAGOGISCHE LEERMIDDELEN Sinds vele jaren ontwikkelt Leefmilieu Brussel pedagogisch materiaal ten dienste van het onderwijzend personeel. Hiermee kunnen zij het thema 'leefmilieu' in hun lessen integreren

Nadere informatie

Zet u in voor het milieu en schrijf uw project in. Met de financiële steun van de Europese Commissie

Zet u in voor het milieu en schrijf uw project in. Met de financiële steun van de Europese Commissie Europese Week van de Afvalvermindering Zet u in voor het milieu en schrijf uw project in Met de financiële steun van de Europese Commissie Wat is de Europese Week van de Afvalvermindering? De Europese

Nadere informatie

hergebruiken milieu-impact papier

hergebruiken milieu-impact papier Groene evenementen De meeste Europese steden organiseren en hosten grootschalige evenementen. Honderden tot duizenden bezoekers stromen samen en genereren een aanzienlijke sociale en milieu-impact. De

Nadere informatie

LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL

LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL LABO LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL LEREN AFVAL BEHEREN OP SCHOOL Kinderen bewust leren omgaan met afval Leren Afval Beheren Op school (LABO) is een educatieve workshop die leerlingen uit de tweede en derde

Nadere informatie

Doe een nulmeting (bepalen van de startsituatie) om te weten hoeveel drankverpakkingen er op school zijn.

Doe een nulmeting (bepalen van de startsituatie) om te weten hoeveel drankverpakkingen er op school zijn. Naam activiteit Doel Duur Werkvorm Materiaal Actie rond drankverpakkingen GREEN vzw via een campagne het afval van drankverpakkingen op school verminderen. De leerlingen bewust maken van het teveel aan

Nadere informatie

Ecotoerisme. Wat houdt het in?

Ecotoerisme. Wat houdt het in? Ecotoerisme De Europese Commissie beschouwt toerisme als een van de meest veelbelovende economische activiteiten in de Europese Unie. Omdat toerisme zo belangrijk is, moet het een duurzame activiteit worden

Nadere informatie

Maak je eigen suikerbord

Maak je eigen suikerbord Maak je eigen suikerbord Wat heb je nodig? Lege drankverpakkingen van water, fruitsap, chocomelk, frisdrank, fruitdrank Suikerklontjes! er bestaan klontjes van verschillende gewichten. Hou rekening met

Nadere informatie

INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN

INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN Waarom minder afval maken? Wisten jullie dat elk van ons gemiddeld 500 kg huishoudelijk afval per jaar produceert? Op school, in de klas en in onze boekentas blijft erg veel

Nadere informatie

De goede gebaren voor mijn planeet. Ontdekkingsschriftje

De goede gebaren voor mijn planeet. Ontdekkingsschriftje De goede gebaren voor mijn planeet Ontdekkingsschriftje Het sprookje van het bekertje Er was eens een bekertje, zo wit als sneeuw. Het was helemaal in plastic en voelde wat slapjes aan. Samen met miljoenen

Nadere informatie

Kalender van educatieve activiteiten

Kalender van educatieve activiteiten Kalender van educatieve activiteiten 2017-2018 Dit is een voorlopige versie van de educatieve activiteitenkalender van Bubble voor het schooljaar 2017-2018. De agenda van de website van Bubble zal regelmatig

Nadere informatie

Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak. 3 mei 2018

Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak. 3 mei 2018 Van de Plastics Strategy op EU niveau tot de uitbreiding van de blauwe zak 3 mei 2018 Wat is er gaande rond plastics? EU: Circulaire economie met wetgevend pakket EU: Plastics Strategy BE: Uitbreiding

Nadere informatie

Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten

Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Animatie over afval voor de kleinsten Wat is er aan de hand in Viesvuilland? Wat is er aan de hand in Viesvuilland? is een educatieve workshop op maat van de allerkleinsten,

Nadere informatie

Enquête. 262 teruggekregen. Het koekjesabonnement (kleuter)

Enquête. 262 teruggekregen. Het koekjesabonnement (kleuter) Enquête 262 teruggekregen Het koekjesabonnement (kleuter) a Ik mijn kind niet wil benadelen omdat andere kinderen het wel hebben 66 b Ik er niet altijd zou aan denken om een koek mee te geven 46 c Ik de

Nadere informatie

Uittreksel verkorte versie schoolreglement

Uittreksel verkorte versie schoolreglement Uittreksel verkorte versie schoolreglement Beste ouders, Deze bijlage is een uittreksel, met de meeste praktische afspraken die op onze school toegepast worden, uit het volledige schoolreglement van onze

Nadere informatie

Verloop. Quiz. Rollenspel. Debat. U kunt verschillende werkvormen kiezen:

Verloop. Quiz. Rollenspel. Debat. U kunt verschillende werkvormen kiezen: Da' s proper Wat is Da s proper!? Da s proper! is een educatieve workshop voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. De workshop maakt hen bewust van afvalbeheer, zwerfvuil en duurzame consumptie en

Nadere informatie

Kraantjeswater drinkwater

Kraantjeswater drinkwater Kraantjeswater drinkwater IS KRAANTJESWATER ECHT DRINKBAAR? Ongetwijfeld. Kraantjeswater = drinkwater! Geen enkel product wordt zo streng en veelvuldig gecontroleerd als leidingwater. Door de waterbedrijven

Nadere informatie

Toolkit doelgerichte communicatie Bedrijven/Industrie

Toolkit doelgerichte communicatie Bedrijven/Industrie Groene handelszaken Wanneer mensen thuiskomen met hun boodschappen staan ze vaak versteld van de hoeveelheid verpakkingen die ze bij hebben: wikkels, plastic zakjes, piepschuim schaaltjes enz. Deze verpakkingen

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Naar: Raad van Europa, Compasito: Manual on Human Rights Education for Children

Naar: Raad van Europa, Compasito: Manual on Human Rights Education for Children Waterdruppels Naar: Raad van Europa, Compasito: Manual on Human Rights Education for Children Leeftijd: 6-9 jaar; 9-12 jaar Duur: 60 min. Doelen Kinderen worden zich bewust worden van het duurzaam gebruik

Nadere informatie

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf Kathelijne De Ridder Hoeveel kilo papier gebruikt de gemiddelde Belg per jaar? a) 265 kilo/jaar b) 354 kilo/jaar c) 358 kilo/jaar Hoeveel kilogram restafval

Nadere informatie

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persbericht Wat vind je in de virtuele edukit? Een dynamische website Activiteiten in detail De algemene campagne ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Nadere informatie

Kennistest 3 Gezondheid

Kennistest 3 Gezondheid Kennistest 3 Gezondheid Invultest Hebben we tijdens het winkelen ook gedacht aan onze gezondheid? Een kleine quiz... In frisdranken zitten 7 klontjes suiker. Water uit de kraan is drinkbaar. Iedereen moet

Nadere informatie

Reglement van de Prijs voor de beste scriptie in circulaire economie

Reglement van de Prijs voor de beste scriptie in circulaire economie Reglement van de Prijs voor de beste scriptie in circulaire economie 1. Inleiding Om de Brusselse economie een nieuwe impuls te geven vanuit een duurzaam perspectief keurde de regering op 10 maart 2016

Nadere informatie

INLEIDING. Hoe kunnen we minder afval maken tijdens onze middagpauze en tussendoortjes?

INLEIDING. Hoe kunnen we minder afval maken tijdens onze middagpauze en tussendoortjes? INLEIDING Waarom minder afval maken? Wisten jullie dat ieder van ons gemiddeld 500 kg huishoudelijk afval per jaar produceert? Op school, in de klas en in onze boekentas blijft erg veel afval achter: verpakkingen

Nadere informatie

ACTIEFICHE - BASIS ACTIE DIAMANT: GEEF SCHOOLGERIEF EEN LANGER LEVEN. Wat is er aan de hand? duurzame school straffe school

ACTIEFICHE - BASIS ACTIE DIAMANT: GEEF SCHOOLGERIEF EEN LANGER LEVEN. Wat is er aan de hand? duurzame school straffe school ACTIEFICHE - BASIS ACTIE DIAMANT: GEEF SCHOOLGERIEF EEN LANGER LEVEN Wat is er aan de hand? Elk jaar verdwijnt gerief in de vuilnisbak, hoewel het eigenlijk nog niet versleten is. Vaak is dat gewoon omdat

Nadere informatie

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010

Net Brussel. Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal. Oktober 2010 Net Brussel Afval sorteren in de onderneming : Principes en sensibiliseringsmateriaal Oktober 2010 Programma I. Het Agentschap Net Brussel II. Afval sorteren III. Sorteren in de onderneming IV. Het niet-gesorteerd

Nadere informatie

Lesmateriaal op school

Lesmateriaal op school Lesmateriaal op school Instructieblad groep 1 & 2 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie - Instructieblad groep 1 & 2 - Materialen van het pakket: * memoryspel water * zout * 1 praatplaat het meer * 1 praatplaat

Nadere informatie

LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016

LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016 LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016 Woensdag 02/09 ONTMOETINGSMOMENT BUBBLE KLIMAAT Donderdag 15/10 INFOMOMENT ECO-SCHOOLS OPLEIDING GEVAARLIJK AFVAL OP SCHOOL Maandag 30/11

Nadere informatie

ThreeC - verpakkingen. Lessenserie

ThreeC - verpakkingen. Lessenserie ThreeC - verpakkingen Lessenserie Opzet van het project Lesblok1 Maandag 16 maart Lesblok 2 Donderdag 19 maart Lesblok 3 Vrijdag 20 maart Introduc>e op het onderwerp Uitwerken oplossing Posterpresenta>e

Nadere informatie

LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016

LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016 LEEFMILIEU BRUSSEL Kalender van educatieve activiteiten 2015-2016 Woensdag 02/09 ONTMOETINGSMOMENT BUBBLE KLIMAAT Donderdag 15/10 INFOMOMENT ECO-SCHOOLS Zaterdag 21/11 tot Zondag 29/11 EUROPESE WEEK VAN

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

1. Je woont in... persoonlijke voetafdruk. Ruimte. een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2

1. Je woont in... persoonlijke voetafdruk. Ruimte. een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2 1. Je woont in... een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2 een groot appartement of een huis met 3 à 4 slaapkamers? (+/- 120m²) 3 een groot huis met meer dan 4 slaapkamers?

Nadere informatie

ZIN IN WATER. Pedagogisch dossier voor het basisonderwijs

ZIN IN WATER. Pedagogisch dossier voor het basisonderwijs ZIN IN WATER Pedagogisch dossier voor het basisonderwijs INHOUD INLEIDING 3 HET DOSSIER: GEBRUIKSAANWIJZING 4 Voor wie is het bestemd? 4 Wat staat er zoal in? 4 Hoe moet u dit pedagogisch dossier gebruiken?

Nadere informatie

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette

Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Gescheiden inzameling van papierafval, PMD-afval en huishoudelijk glasafval op de campus Jette Dienst Milieucoördinatie, 19 januari 2009 Vanaf 2009 worden op campus Jette volgende afvalfracties gescheiden

Nadere informatie

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten!

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! samen voor kinderen 2 2 Waarom is het belangrijk om leerlingen en leerkrachten te sensibiliseren over de Rechten van het Kind?

Nadere informatie

Pedagogische ACTIVITEITEN

Pedagogische ACTIVITEITEN Pedagogische ACTIVITEITEN Energie in ons dagelijks leven Elk van ons gebruikt enorme hoeveelheden energie, elke dag opnieuw en in verschillende vormen. Een groot deel van deze energie wordt echter zomaar

Nadere informatie

Wat levert het de school en de kinderen op om hieraan mee te doen?

Wat levert het de school en de kinderen op om hieraan mee te doen? Veelgestelde vragen We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van alle informatie nog steeds vragen hebt. Daarom hebben we hier een en ander voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet bij?

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

1. DE GOODPLANET CHALLENGES IN HET KORT

1. DE GOODPLANET CHALLENGES IN HET KORT 1. DE GOODPLANET CHALLENGES IN HET KORT 5 CHALLENGES Jezelf inzetten voor de planeet kan ook op een haalbare en leuke manier. Daarom staan eenvoudig te realiseren gebaren centraal in de campagne. De GoodPlanet

Nadere informatie

1. Probleemstelling. 2. Sorteren van afval

1. Probleemstelling. 2. Sorteren van afval 1. Probleemstelling We leven in een consumptiemaatschappij en produceren meer dan 450 kg huishoudelijk afval per persoon per jaar. Al ons afval mogen we zo maar niet in de natuur achterlaten, maar wat

Nadere informatie

Mineraal- en bronwater in Nederland. Natuurzuiver, gezond en verantwoord

Mineraal- en bronwater in Nederland. Natuurzuiver, gezond en verantwoord Mineraal- en bronwater in Nederland Natuurzuiver, gezond en verantwoord Mineraal- en bronwaters zijn Uniek: Van constante kwaliteit en samenstelling Afkomstig uit wettelijk beschermde en zuivere bronnen

Nadere informatie

KRNWTR Waterkoeler abonnement. KRNWTR creëert een bewustwording die verder gaat dan de duurzaamheid van kraanwater alleen.

KRNWTR Waterkoeler abonnement. KRNWTR creëert een bewustwording die verder gaat dan de duurzaamheid van kraanwater alleen. KRNWTR Waterkoeler abonnement KRNWTR creëert een bewustwording die verder gaat dan de duurzaamheid van kraanwater alleen. Citaat uit Juryrapport Duurzaamste Merk van Nederland Waarom is water drinken belangrijk?

Nadere informatie

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd.

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd. LES VOOR G-KRACHT DRINKWATERS Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Dagelijks scheiden we 2,5 liter uit langs de gekende wegen. We zouden ongeveer 1,5 l water moeten drinken per dag en daarbij nemen

Nadere informatie

THEMATISCHE FICHE: ENERGIE

THEMATISCHE FICHE: ENERGIE THEMATISCHE FICHE: ENERGIE Projectoproep 2015-2016 Vindt de pedagogische leermiddelen, de fiches en de video s van schoolprojecten hieronder op onze webpagina Energie, rubriek Op school 1. WAT IS DE ZIN

Nadere informatie

INLEIDING Iedereen waterdrager!

INLEIDING Iedereen waterdrager! INLEIDING We gebruiken dagelijks water : tanden poetsen, wassen, drinken, koken, kleren wassen, toilet doorspoelen Het volstaat om de kraan open te draaien om proper en drinkbaar water te hebben. Maar

Nadere informatie

PEDAGOGISCH DOSSIER VOOR HET BASISONDERWIJS. Zin in water

PEDAGOGISCH DOSSIER VOOR HET BASISONDERWIJS. Zin in water PEDAGOGISCH DOSSIER VOOR HET BASISONDERWIJS Zin in water VERSIE SEPTEMBER 2008 Het thema water, ingedeeld onder wereldoriëntatie en wetenschapsoriëntatie, maakt noodzakelijk deel uit van het officiële

Nadere informatie

NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN EN DUURZAME MATERIALEN ALDI BELGIË EN LUXEMBURG

NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN EN DUURZAME MATERIALEN ALDI BELGIË EN LUXEMBURG IE E ALDI V ISS AKK I NGSM P R Ve r m i j d e n. n. Hergebruike Re c y c l e r e n. NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID ALDI BELGIË EN LUXEMBURG Versie: juli 2019 NATIONAAL VERPAKKINGSBELEID PRODUCTVERPAKKINGEN

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Kalender van educatieve activiteiten

Kalender van educatieve activiteiten Kalender van educatieve activiteiten 2017-2018 Dit is een voorlopige versie van de educatieve activiteitenkalender van Bubble voor het schooljaar 2017-2018. De agenda van de website van Bubble zal regelmatig

Nadere informatie

1. Probleemstelling. Hoe kunnen we dit probleem oplossen?

1. Probleemstelling. Hoe kunnen we dit probleem oplossen? 1. Probleemstelling 1. Als we in de zomer buiten in de tuin spelen of een lekkere barbecue organiseren hebben we wel eens last van opdringerige wespen. De wespen worden aangetrokken door zoetigheid zoals

Nadere informatie

Beestenbende SLODDERVOSSEN

Beestenbende SLODDERVOSSEN Naam: Beestenbende SLODDERVOSSEN Bekijk het clipje: Sloddervossen Groep: LES 7 - WERKBLAD 1 a) Wat heb je in je schooltas om te eten of te drinken? Haal het uit je tas en zet het op je tafeltje. b) Wat

Nadere informatie

Gezonde dranken en tussendoortjes in de buitenschoolse opvang

Gezonde dranken en tussendoortjes in de buitenschoolse opvang Gezonde dranken en tussendoortjes in de buitenschoolse opvang VIGeZ, Dr. Annelies Vandenberghe 02/04/2015 Inspiratiedag Kinderopvang VVSG 1 VIGeZ vzw, 2015, Gezonde dranken en tussendoortjes in de buitenschoolse

Nadere informatie

Presentatie door Lisse Elsen, projectcoördinator drinkraantjeswater

Presentatie door Lisse Elsen, projectcoördinator drinkraantjeswater Presentatie door Lisse Elsen, projectcoördinator drinkraantjeswater AGENDA 1. Korte voorstelling project drinkraantjeswater 2. Mogelijke issues voor scholen voor een overstap naar kraantjeswater 3. Return

Nadere informatie

Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan

Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan Het is natuurlijk ook niet de bedoeling om kou te lijden in de klas. Een ideale temperatuur voor een klaslokaal is 19 à 20 C. Is het in jullie

Nadere informatie

1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE

1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Methodologische fiche INDICATOR: BEVOORRADING VAN DE ABONNEES MET LEIDING- EN DRINKWATER THEMA: WATER EN AQUATISCH MILIEU 1 BELANG VAN DE INDICATOR EN ELEMENTEN VOOR INTERPRETATIE Vraag achter de indicator:

Nadere informatie

INLEIDING Bovendien vervuilen diezelfde energiebronnen onze planeet!

INLEIDING Bovendien vervuilen diezelfde energiebronnen onze planeet! INLEIDING Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen: koken, verwarmen, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel verschillende

Nadere informatie

Drinkwaters. De les ná G-kracht. In deze les gaat het over:

Drinkwaters. De les ná G-kracht. In deze les gaat het over: De les ná G-kracht Drinkwaters In deze les gaat het over: Welke rol water speelt voor onze gezondheid Welke soorten drinkwater er zijn Hoe je water het best kunt drinken en serveren Opdracht 1: Ben jij

Nadere informatie

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert Wat drijft ons om steeds te consumeren? Wat is de impact van deze overconsumptie op het leefmilieu? Dat is de discussie die deze cartoons

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Kennistest 4 Gezondheid

Kennistest 4 Gezondheid Kennistest 4 Gezondheid Invultest Hebben we tijdens het winkelen ook gedacht aan onze gezondheid? Een kleine quiz... In sommige frisdranken zitten 7 klontjes suiker. Water kun je vervangen door een light

Nadere informatie

Voor de leerkracht: Het bedrijf verkennen via het STEM-schema tijdens het voorbezoek

Voor de leerkracht: Het bedrijf verkennen via het STEM-schema tijdens het voorbezoek Leidraad voorbereiding bedrijfsbezoek Inleiding Het enthousiasme is groot om het beeld bij kinderen van STEM-disciplines, in het bijzonder van techniek, een positieve wending te geven. Dat is ook nodig,

Nadere informatie

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord!

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Milieubewuste inkoop Hero Benelux breidt haar inspanningen voor een duurzame inkoop van grondstoffen verder uit. We letten daarbij niet alleen op kwaliteit.

Nadere informatie

Zwerfvuil & Verbod op plastic zakjes

Zwerfvuil & Verbod op plastic zakjes Zwerfvuil & Verbod op plastic zakjes Wie is waarvoor verantwoordelijk? Theorie: Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid In beginsel verantwoordelijkheid producent Bij retailers voor huismerken & import

Nadere informatie

Samenaankoop glazen karaffen, plastic kannen en herbruikbare bekers met het embleem vriend van den tap

Samenaankoop glazen karaffen, plastic kannen en herbruikbare bekers met het embleem vriend van den tap Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid Fiche 1 Samenaankoop glazen karaffen, plastic kannen en herbruikbare bekers met het embleem vriend van den tap Zet personeel en bezoekers aan tot het drinken van

Nadere informatie

Leerkrachtenbundel: Waterschaarste het spel

Leerkrachtenbundel: Waterschaarste het spel 2010 Leerkrachtenbundel: Waterschaarste het spel Nathalie Beinsberger, Jasper Thierie, Tristan Moens, Jorgy Kostakis, Jonathan Rollin Xios Hogeschool Limburg Inhoud Inleiding... 2 Spel: waterschaarste...

Nadere informatie

Draaiboek. Voor het organiseren van de WALK FOR WATER

Draaiboek. Voor het organiseren van de WALK FOR WATER Draaiboek Voor het organiseren van de WALK FOR WATER Websitetekst Omdat miljoenen mensen elke dag gemiddeld 6 kilometer stappen om drinkbaar water te halen, lopen Vlaamse kleuters, leerlingen en leerkrachten

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

AFSPRAKEN MOS IN BEUK & NOOT

AFSPRAKEN MOS IN BEUK & NOOT AFSPRAKEN MOS IN BEUK & NOOT 1. SORTEREN Klas - Milieustraatje in de klas - Juiste pictogrammen boven vuilnisbak - Fracties: papier, herbruikbaar papier, restafval - Emmer voor GFT. - Papieren zakdoeken

Nadere informatie

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen.

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen. INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

Tijd. 10 min. 55 minuten

Tijd. 10 min. 55 minuten Tijd GROEP 5-6 50 55 minuten 1, 23, 32, 44, 45 en 51 De leerling: weet hoe dag en nacht ontstaan weet dat de tijd niet overal op de wereld hetzelfde is weet met welke instrumenten je tijd kunt meten kent

Nadere informatie

Duurzaamheid op School Aanbod 2013-3014. Basisscholen

Duurzaamheid op School Aanbod 2013-3014. Basisscholen Duurzaamheid op School Aanbod 2013-3014 Basisscholen Milieuzorg op School 2013-2014 Vanaf dit schooljaar worden duurzame ondersteund door de stad. projecten op school gerichter Alle basisscholen kunnen

Nadere informatie

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Geachte leerkrachten en directies, Beste jongens en meisjes,

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Onze VAL-I-PAC missie...

Onze VAL-I-PAC missie... Onze VAL-I-PAC missie... ... uw kopzorgen wegnemen. Waarom doet uw bedrijf een beroep op de diensten van VAL-I-PAC? Uw bedrijf is aangesloten bij VAL-I-PAC omdat u verpakkingsverantwoordelijke bent. Kortweg

Nadere informatie

Formulier voor wijziging van erkenningsgegevens Onderwijsinstellingen en gelijkgestelden

Formulier voor wijziging van erkenningsgegevens Onderwijsinstellingen en gelijkgestelden Form 4a_AE-03 - Ecole EUROPEES PROGRAMMA VOOR SCHOLEN SCHOOLJAAR 2018-2019 Formulier voor wijziging van erkenningsgegevens Onderwijsinstellingen en gelijkgestelden Verstuur dit ondertekende formulier per

Nadere informatie

Projectoproep. Gericht aan de schuldbemiddelingssector. Innoverende projecten of nieuwe initiatieven inzake preventie van overmatige schuldenlast

Projectoproep. Gericht aan de schuldbemiddelingssector. Innoverende projecten of nieuwe initiatieven inzake preventie van overmatige schuldenlast Projectoproep Gericht aan de schuldbemiddelingssector Innoverende projecten of nieuwe initiatieven inzake preventie van overmatige schuldenlast Uiterste datum voor het indienen van de projecten : 6 juli

Nadere informatie

Samen verminderen, is er écht iets aan doen!

Samen verminderen, is er écht iets aan doen! EUROPESE WEEK VAN DE AFVAL VERMINDERING Samen verminderen, is er écht iets aan doen! Met de financiële steun van de Europese Commissie Wat als de Aarde een grote vuilbak zou worden? In Europa wordt elk

Nadere informatie

INLEIDING Iedereen waterdrager!

INLEIDING Iedereen waterdrager! INLEIDING We gebruiken dagelijks water : tanden poetsen, wassen, drinken, koken, kleren wassen, toilet doorspoelen Het volstaat om de kraan open te draaien om proper en drinkbaar water te hebben. Maar

Nadere informatie

Wateronderzoekers : leerlingen van 5TQB - Institut des Filles de Marie

Wateronderzoekers : leerlingen van 5TQB - Institut des Filles de Marie Wateronderzoekers : leerlingen van 5TQB - Institut des Filles de Marie Oppervlaktewater: Vaak vervuild, moet dus behandeld worden Grondwater: Beter beschermd dus zuiverder behalve bij vervuiling van de

Nadere informatie

INLEIDING FOCUS eerste graad

INLEIDING FOCUS eerste graad INLEIDING Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen: koken, verwarmen, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel verschillende

Nadere informatie

Doktor Proktor lesbrief groep 3-4. behorend bij de verteltheatervoorstelling: 'Doktor Proktor's Schetenpoeder' door Marjo Dames/ Sterk-Verhaal

Doktor Proktor lesbrief groep 3-4. behorend bij de verteltheatervoorstelling: 'Doktor Proktor's Schetenpoeder' door Marjo Dames/ Sterk-Verhaal Doktor Proktor lesbrief groep 3-4 behorend bij de verteltheatervoorstelling: 'Doktor Proktor's Schetenpoeder' door Marjo Dames/ Sterk-Verhaal 1 Voorbereiding Samen met uw groep gaat u naar de Verteltheatervoorstelling

Nadere informatie

Voorstel 2: Creëer grondstoffenhubs en recycle bedrijfsafval

Voorstel 2: Creëer grondstoffenhubs en recycle bedrijfsafval Gemeenteblad Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van.. Jaar 2015 Nummer Publicatiedatum Agendapunt initiatiefvoorstel Onderwerp Initiatiefvoorstel van het raadslid

Nadere informatie

Composteren op kantoor

Composteren op kantoor Composteren op kantoor Principe: starten met composteren en zo organisch afval verminderen op kantoor Deze actie promoot het composteren en beperken van organisch afval. Composteren is het belangrijkste

Nadere informatie

FAQ Solidarity Award

FAQ Solidarity Award FAQ Solidarity Award Wat is het doel van de wedstrijd ING Solidarity Award? Wie kan deelnemen aan de wedstrijd ING Solidarity Award, wat zijn de verkiesbaarheidscriteria? Hoe kan ik mijn vereniging inschrijven?

Nadere informatie

MODELFORMULIER AFVALPLAN

MODELFORMULIER AFVALPLAN MODELFORMULIER AFVALPLAN I. IDENTIFICATIE VAN DE INDIENER VAN HET AFVALPLAN INDIEN HET GAAT OM EEN RECHTSPERSOON / VERENIGING / ORGANISATIE: 1) Naam van de rechtspersoon / vereniging / organisatie: 2)

Nadere informatie

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek Voorbereiding: Materialen verzamelen Voor de les alles al klaarzetten. De tafels in groepjes van vier zetten zodat je elk proefje eventueel twee keer kan klaar leggen. De werkbladen kopiëren De opdrachtvellen

Nadere informatie

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken.

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken. Materiaal keuzes Waarom verpakken we het product? Dit is de eerste vraag die beantwoord moet worden. Immers als het niet nodig is om een product te verpakken, is een materiaal keuze ook niet nodig en ontstaat

Nadere informatie

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen lesprogramma les 1: maken lesprogramma 4 lessen over duurzaamheid: Les 1: Maken Les 2: Gebruiken Les 3: Hergebruiken Les 4: Eindopdracht lesprogramma lesprogramma Les 1: Maken Hoe word ik een flesje water?

Nadere informatie

Kraanwater! Wat weten kinderen hier eigenlijk van? Mei 2009. ten behoeve van:

Kraanwater! Wat weten kinderen hier eigenlijk van? Mei 2009. ten behoeve van: Kraanwater! Wat weten kinderen hier eigenlijk van? Mei 2009 ten behoeve van: Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1 Inleiding...3 2 Conclusie...4 3 Achtergrond onderzoek...5 3.1 Doelstelling van het onderzoek...

Nadere informatie

PREMIES VOOR UW VERPAKKINGS- AFVAL, INTERESSE?

PREMIES VOOR UW VERPAKKINGS- AFVAL, INTERESSE? PREMIES VOOR UW VERPAKKINGS- AFVAL, INTERESSE? WEET U DAT UW VERPAKKINGSAFVAL GELD WAARD IS? TE MOOI OM WAAR TE ZIJN? LEES SNEL VERDER! Afval is in vele sectoren een onvermijdelijk gevolg van de economische

Nadere informatie

De online tool voor leerlingen om de wereld te verbeteren!

De online tool voor leerlingen om de wereld te verbeteren! De online tool voor leerlingen om de wereld te verbeteren! Wat is Treemagotchi? Treemagotchi is een persoonlijk online boom, die bloeit en groeit als je duurzame acties uitvoert. Elke week wordt er een

Nadere informatie

4 e Plan voor Preventie en Beheer van Afvalstoffen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

4 e Plan voor Preventie en Beheer van Afvalstoffen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 4 e Plan voor Preventie en Beheer van Afvalstoffen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Goedgekeurd op 11 maart 2010 4e Afvalplan Nieuwe wettelijke context In Brussel : plan van onbepaalde duur, onderworpen

Nadere informatie

Voedingsbeleid ASKA. Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2. 2 Doel blz 2. 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3

Voedingsbeleid ASKA. Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2. 2 Doel blz 2. 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3 Voedingsbeleid ASKA Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2 2 Doel blz 2 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3 4 Pedagogische basisdoelen en onze uitgangspunten blz 5 A018 Voedingsbeleid 030812 1/5

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart!

Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016. Een folder om te bewaren Hou m apart! Nou jaaaa! Wijzigingen afvalinzameling Veenendaal per 1 januari 2016 Een folder om te bewaren Hou m apart! Een betere wereld begint bij je zelf! Per 1 januari 2016 zal de afvalinzameling in Veenendaal

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN NAAM :.. 1. Algemeen Ik: - heb respect en begrip voor anderen; - heb eerbied voor de natuur; - durf mijn eigen mening te uiten; - heb orde en ben steeds beleefd;

Nadere informatie

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement. Hoofdstuk 1: Doel van het reglement

FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement. Hoofdstuk 1: Doel van het reglement FEDERALE PRIJS ARMOEDEBESTRIJDING 2019 *** Reglement Hoofdstuk 1: Doel van het reglement Artikel 1 Dit reglement bepaalt de doelstelling, de deelnemingsvoorwaarden, de selectieprocedure en de toekenningscriteria

Nadere informatie

WIST U DAT U PREMIES KAN KRIJGEN VOOR VERPAKKINGS- AFVAL?

WIST U DAT U PREMIES KAN KRIJGEN VOOR VERPAKKINGS- AFVAL? WIST U DAT U PREMIES KAN KRIJGEN VOOR VERPAKKINGS- AFVAL? WEET U DAT UW VERPAKKINGSAFVAL GELD WAARD IS? TE MOOI OM WAAR TE ZIJN? LEES SNEL VERDER! Afval is in vele sectoren een onvermijdelijk gevolg van

Nadere informatie