Samen verminderen, is er écht iets aan doen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen verminderen, is er écht iets aan doen!"

Transcriptie

1 EUROPESE WEEK VAN DE AFVAL VERMINDERING Samen verminderen, is er écht iets aan doen! Met de financiële steun van de Europese Commissie

2 Wat als de Aarde een grote vuilbak zou worden? In Europa wordt elk jaar héél veel afval geproduceerd, bijna drie miljard ton*! Dat komt overeen met een trein van hier tot aan de maan, maar dan vijf keer! Kun je nagaan hoeveel dat is op twee jaar tijd, op drie jaar tijd, op decennia! Al dat afval is slecht voor de Aarde als dat niet beheerst wordt. De gassen die worden uitgestoten bij het transport en de ontbinding van het afval verontreinigen de lucht. Afval dat illegaal gestort wordt, vervuilt de bodem, en afval dat in de natuur wordt weggegooid, ontluistert de landschappen en is schadelijk voor de fauna en flora. Wat gebeurt er met ons afval? Het komt terecht in opslagcentra (stortplaatsen) of wordt verbrand**. Wat kan er gedaan worden om die massale invasie van afval te beperken? Er bestaat een doeltreffende oplossing: de hoeveelheid afval beperken door ons gedrag te veranderen. Het beste afval is het afval dat we niet doen ontstaan, simpel! Als je dit voor ogen houdt, kun je gemakkelijk zelf minder afval produceren. Spoor je familie en vrienden aan om dat ook te doen. Afval verminderen betekent dus geen afval doen ontstaan. Afval sorteren is uiteraard heel goed, maar is geen vermindering want het afval is dan al geproduceerd! Preventie is dus de prioriteit (spaarzamer omgaan met de natuurlijke rijkdommen, de impact op het milieu verminderen, enz.) maar dan nog hebben we stortplaatsen en verbrandingsovens nodig! Wat is ecoconsumptie? Ecoconsumeren is producten kopen die milieuvriendelijk zijn en minder afval genereren. Een goede ecoconsument gebruikt zijn toestellen zo lang mogelijk door ze te onderhouden en te (laten) herstellen. Thuis kun je er op letten geen eten te verspillen door op de uiterste gebruiksdatum te letten bijvoorbeeld, herlaadbare batterijen te gebruiken, producten zonder omverpakking te kopen. Je kunt ook kleren of spullen die je niet meer wilt, weggeven of verkopen. En als je graag al eens iets anders wilt, kun je ook tweedehandse producten kopen! Je vindt prima spullen in tweedehands- of recyclagewinkels. Je zult uiteindelijk ontdekken dat er een paar manieren zijn om een ecoconsument te worden. Verminder mee elke dag opnieuw je afval en word ook een superheld die de Aarde beschermt. *Bron: Eurostat 2010 **40 % van het geproduceerde afval gaat naar stortplaatsen, 20 % wordt verbrand, 17 % wordt biologisch verwerkt (compostering) en 23 % wordt gerecycleerd bron: Eurostat maart 2010

3 DIT ZIJN ONZE VIJF HELDEN. ZONDER DAT ZE ZICH DAAR BEWUST VAN ZIJN, PRODUCEREN ZE DOOR HUN HOUDING EN HUN MANIER VAN LEVEN VEEL AFVAL. IK HEB GRAAG VAN ALLES OP ZAK OM TE ETEN EN TE DRINKEN. IK VIND DIE MINIPRODUCTEN ECHT DE MAX, ZÓ HANDIG! IK WEET ALLES VAN INFORMATICA EN NIEUWE TECHNOLOGIEËN! COMPUTER, LAPTOP, PRINTER, SCANNER, NOEM MAAR OP, IK HEB HET ALLEMAAL EN KOOP VOORTDUREND BIJ. IK WIL HELEMAAL MEE ZIJN. HET LEVEN VAN DE STERREN, DE LAATSTE NIEUWE MODETRENDS, DE RODDELBLAADJES, ZE HEBBEN ALLEMAAL GEEN GEHEIMEN VOOR MIJ. IK KOOP ALLE TIJDSCHRIFTEN DIE VERSCHIJNEN. IK BEN EEN ECHTE LEKKERBEK, IK BEN DOL OP KANT-EN- KLAARGERECHTEN, PIZZA S, NUGGETS, GOED VERPAKT ETEN. IK BEN DOL OP FILMS, TV-SERIES, MUZIEK, IK VERTREK NOOIT ZONDER MIJN MP3-SPELER EN THUIS ZAP IK ER LUSTIG OP LOS MET AL MIJN AFSTANDSBEDIENINGEN, ECHT SUPER!

4 IN EEN EUROPESE STAD EEN GROEP VRIENDEN MAAKT ZICH KLAAR OM NA EEN FEESTJE NAAR HUIS TE GAAN. HIER, GOOI DAT TERWIJL JE PASSEERT S IN DE VUILNISBAK, ALSJEBLIEF? MAAR ER STAAT HEN EEN VERRASSING TE WACHTEN JAKKES, WAT IS DAT? DAT LIJKT WEL EEN REUZENVUILNISBAK!

5 ER VERSCHIJNT EEN MYSTERIEUS PERSONAGE DAT ZIJN DE MEGAVUILBAKKEN! TOEKOMSTIGE MILIEURAMPEN DIE ZIJN GEMAAKT DOOR DE CRADOKS! K BEN DOKTER KLEAN! HET IS MIJN MISSIE HET MILIEU TE BESCHERMEN. DE CRADOKS ZIJN AFSCHUWELIJKE WEZENS. ZE HEBBEN DE AARDE BEZET. EN WIE BEN JIJ? EN WIE ZIJN DIE CRADOKS? ZE GOOIEN ALLES ZO MAAR OVERAL WEG, VERBRANDINGSOVENS EN STORTPLAATSEN KUNNEN HET AFVAL NIET MEER AAN. DE CRADOKS VERSPILLEN WATER EN GRONDSTOFFEN. ZE BEDELVEN ONS ONDER AFVAL, ZE VERGEVEN ONS VAN VERPAKKINGEN EN WEGWERPPRODUCTEN. ZE MAKEN VAN DE PLANEET EEN WERELD VOL AFVAL! OP 30 JAAR TIJD HEBBEN DE CRADOKS HET AFVAL IN EUROPA BIJNA VERDUBBELD. ZE PRODUCEREN ELK GEMIDDELD 524 KG PER INWONER PER JAAR, DAT IS 10 KG PER WEEK. MAAR DE CRADOKS DAT ZIJN WIJ! DE MENSEN!

6 JA, WIJ ZIJN CRADOKS, ALS WE ONS ER NIET BEWUST VAN ZIJN DAT WE DE PLANEET VERVUILEN. WE DENKEN ER NIET BIJ NA ALS WE IETS WEGGOOIEN, MAAR DAT AFVAL VERDWIJNT NIET ALS BIJ TOVERSLAG. 60 %* VAN HET AFVAL DAT IN EUROPA GEPRODUCEERD WORDT, GAAT NAAR EEN STORTPLAATS OF WORDT VERBRAND. EN COMPOSTERING DAN? HELAAS! WE COMPOSTEREN IN EUROPA MAAR 17 % VAN ONS AFVAL. AFVAL TEGENGAAN, IS OOK MINDER VERSPILLEN. SAMEN VERMINDEREN, IS ER ÉCHT IETS AAN DOEN! HALT AAN DE MEGAVUILBAKKEN! LATEN WE DE MUTATIE VAN MENSEN IN CRADOKS STOPPEN! DR. KLEAN, WE GAAN U HELPEN! DANK U! WE GAAN DE OPERATIE NOW STARTEN, NIETS OM WEG TE GOOIEN! IEDER VAN JULLIE ZAL EEN MISSIE TE VERVULLEN HEBBEN. 40 % van het geproduceerde afval gaat naar stortplaatsen, 20 % wordt verbrand, 17 % wordt biologisch verwerkt (compostering) en 23 % wordt gerecycleerd bron: Eurostat maart 2010

7 IN HET HUIS VAN DR. KLEAN WE MOETEN ONS AFVAL AAN DE BRON VERMINDEREN. LATEN WE MET PAPIER BEGINNEN: DAT IS GOED VOOR EEN KWART VAN ONZE VUILNISBAKKEN. EEN KANTOOR-CRADOK GOOIT PER JAAR TE VEEL PAPIER WEG! ELK GEZIN KRIJGT JAARLIJKS GEMIDDELD ZO N 35 KG RECLAMEBLAADJES IN DE BUS. WE MOETEN MINDER OP PAPIER DRUKKEN, LEREN OOK DE ACHTERKANT VAN EEN BLAD TE GEBRUIKEN, OP ONZE BRIEVENBUSSEN EEN STICKER KLEVEN DAT WE GEEN RECLAME WILLEN, ENZ. IK WORD PAPERGIRL! PAPIER, DAAR MAAK IK WERK VAN!

8 LATEN WE HET NU EENS OVER HET PLASTIC HEBBEN: IN SUPERMARKTEN EN BUURTWINKELS WORDEN JAARLIJKS TIENTALLEN MILJARDEN PLASTIC ZAKKEN UITGEDEELD. HET DUURT ÉÉN SECONDE OM EEN PLASTIC ZAK TE MAKEN DIE WE GEMIDDELD 20 MINUTEN GEBRUIKEN MAAR DIE ER HONDERDEN JAREN OVER DOET OM TE VERDWIJNEN. HÉ, MENEER KLEAN, DAN GEBRUIKEN WE ALLEEN BIOLOGISCH AFBREEKBARE OF BETER ZAKKEN! NOG! WE DOEN ONZE BOODSCHAPPEN IN EEN TAS OF MAND. WE KUNNEN AAN DE KASSA OOK NEE ZEGGEN ALS ZE ONS EEN ZAK GEVEN! NATUURLIJK! HET PLASTIC VAN DIE ZAKKEN IS GOED VOOR MILJOENEN TONNEN AFVAL DIE BOVENOP ALLE ANDERE VERPAKKING KOMT. HET GAAT OM HET PRODUCT, NIET OM DE VERPAKKING. HET MOET GEDAAN ZIJN MET DIE MINIDOSES EN DIE INDIVIDUELE PORTIES. LAAT MIJ HET PLASTIC MAAR AANPAKKEN! MAAK KENNIS MET PLASTICBOY!

9 DAN IS HET NU DE BEURT AAN DE ELEKTRONISCHE TOESTELLEN! MET AL DIE TECHNISCHE VERNIEUWING BLIJFT HUN LEVENSDUUR MAAR VERMINDEREN. WANT DE CRADOKS VERVANGEN EEN KAPOT TOESTEL LIEVER DAN HET TE LATEN HERSTELLEN. DE CRADOK VOLGT DE TRENDS EN WIL STEEDS DE LAATSTE NIEUWE GSM EUHM IK BEL JE NOG TERUG RINKEL RINKEL DE LAATSTE NIEUWE VIDEOCONSOLE, DE LAATSTE NIEUWE MP3, OOK AL WERKT DE OUDE NOG PERFECT. JE KUNT OOK HERSTELLEN OF WEGGEVEN IN PLAATS VAN WEGGOOIEN. EEN TOESTEL KAN EEN TWEEDE LEVEN HEBBEN. WE MOETEN BETER KOPEN! GEDAAN MET DIE VERSPILLING LEVE MICROMAN! DAAR ZAL ÍK ME MEE BEZIG HOUDEN!

10 ORGANISCH AFVAL DAN: DAT IS GOED VOOR ÉÉN DERDE VAN HET AFVAL IN ONZE VUILNISBAK EN WORDT MAAR HEEL WEINIG GERECYCLEERD. DE CRADOK WIL GEEN LOSSE PRODUCTEN OF KLEINE HOEVEELHEDEN, WAT NOCHTANS GOEDKOPER IS. HIJ WIL LIEVER PRODUCTEN MET SUPERVEEL VERPAKKING. DE CRADOK KOOPT VEEL EN LAAT ETEN DAN BEDERVEN. HIJ WEET NIET DAT HIJ MAALTIJDRESTEN, SCHILLEN, PLANTAARDIG TUINAFVAL KAN COMPOSTEREN. ORGANISCH AFVAL, DAAR BEN IK GOED IN. IK WORD COMPOSTOR! COMPOST IS EEN UITSTEKENDE MESTSTOF EN HELPT DE MEGAVUILBAKKEN TERUGDRINGEN! UITSTEKEND!

11 BATTERIJEN DAN BATTERIJEN?! MAAR DIE ZIJN KLEIN EN WE HEBBEN ZE NODIG! KLEIN MAAR GEVAARLIJK. EEN KNOOPBATTERIJ VERVUILT 500 LITER WATER OF 1 M³ AARDE GEDURENDE 50 JAAR. DE CRADOKS ZIJN DOL OP BATTERIJEN. CRADOKS GEBRUIKEN THUIS GEMIDDELD ZO N DERTIG BATTERIJEN PER JAAR. BZZZ BZZZZ VEEL BATTERIJEN EINDIGEN IN DE NATUUR. ZE ROESTEN EN GEVEN DAN ZWARE METALEN AF DIE ERNSTIGE GEZONDHEIDSPROBLEMEN VEROORZAKEN. PIN PON VRR VRR AMBULANCE VRR VRR DE VOORRANG MOET GAAN NAAR HERLAADBARE BATTERIJEN, EN LEGE BATTERIJEN HOREN IN DE RECYCLAGEBAKKEN DIE DAAR SPECIAAL VOOR DIENEN. LAAT DE BATTERIJEN MAAR AAN MIJ OVER! SU ER + LEGE BATTERIJEN GOED ZO, VOLTINE!

12 EN DE NIEUWE HELDEN VAN VANDAAG ZETTEN DE AANVAL IN OP DE CRADOKS MET HUN GROTE EN STINKENDE MEGAVUILBAKKEN. HUN VOORBEELD KRIJGT NAVOLGING. ELKE DAG SLUITEN NIEUWE BONDGENOTEN ZICH BIJ HEN AAN. DE CRADOKS WORDEN WEER MENSEN. IK BEN GENEZEN. DE MEGAVUILBAKKEN KRIMPEN IN, DE INVASIE VAN AFVAL VERLIEST TERREIN, HET LEVEN WORDT WEER NATUURLIJK EN MOOI.

13 MAAR WE MOGEN NIET OP ONZE LAUWEREN RUSTEN. WE MOETEN DIE NIEUWE AANPAK BLÍJVEN VOLHOUDEN. NU GEEF IK DE KLEREN DIE IK NIET MEER AANDOE WEG! IK DRINK KRAANWATER! IK KOOP MIJN PRODUCTEN LOS, DAT SCHEELT HEEL WAT VERPAKKING. EN IK KOOP VERS GESNEDEN KAAS. IK DOE MIJN BOODSCHAPPEN IN EEN TAS, LEKKER HANDIG! IK GEBRUIK HERLAADBARE BATTERIJEN. DE LAT MOET NOG HOGER. MINDER VERSPILLEN EN ZO WEINIG MOGELIJK AFVAL MAKEN. ER MOETEN NIEUWE SPECIALE MISSIES KOMEN. AAN JOU OM IETS TE DOEN! IK BEN LOCATOR! IK GA VOOR HET VERHUREN VAN GEREEDSCHAP! IK BEN REPARATOR! IK HERSTEL UW DEFECTE TOESTELLEN! IK BEN MISS ALIM, STOP DE VOEDSEL- VERSPILLING! MET WAT GEDULD EN GOEDE WIL KUNNEN WE ONS AFVAL ALLEMAAL SAMEN AANZIENLIJK VERMINDEREN VOOR ONS EIGEN WELZIJN EN VOOR EEN BETERE TOEKOMST!

14 De Groene pagina Compostering: omzetting van organisch afval in compost, een soort natuurlijke mest van heel goede kwaliteit voor de planten Containerpark: plaats waar giftig of recycleerbaar afval afgegeven kan worden. De mensen mogen afgedankte elektrische of elektronische apparaten, oude meubelen, papier, plastic of tuinafval naar het containerpark brengen. Het meeste afval wordt gerecycleerd. Ecoconceptie: een eco-ontworpen product is een product dat het milieu maar heel weinig schade toebrengt, vanaf zijn ontwerp tot zijn recyclage. Hergebruik: waarom weggooien wat nog te hergebruiken is? Hergebruik geeft een tweede leven aan wat mensen wegdoen: meubelen, kleren, huishoudtoestellen, enz. Er zijn recyclagewinkels waar men z n spullen naartoe kan brengen om te laten herstellen of hergebruiken. Organisch afval: afval dat gecomposteerd kan worden. Er bestaan twee soorten: keukenafval (maaltijdresten, schillen van groenten en fruit, koffiedik, theezakjes, enz.) en tuinafval (bladeren, gemaaid gras, verwelkte bloemen, gekapte takken). Stort: plaats waar afval opgeslagen wordt Uiterste gebruiksdatum: datum waarna een voedingsmiddel niet meer geconsumeerd mag worden Verbrandingsoven: dat is een enorm grote oven waarin afval dat niet te recycleren is op meer dan 850 C verbrand wordt. Met de hitte die daarbij ontstaat, kan energie worden opgewekt. Vermindering aan de bron: verminderen aan de bron is minder afval doen ontstaan. Men kan bijvoorbeeld geen miniproducten meer kopen, of een boodschappentas gebruiken in plaats van plastic zakken. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk tot zero afval te komen. Bron: ADEME

15 Zo maak je minder afval Hoog tijd om iets aan de afvalberg te doen! Sluit je snel aan bij de superhelden en help de CRADOKS mee bestrijden. Hoe? Door samen met je huisgenoten op de volgende manieren minder afval te doen ontstaan: 1. Geen plastic zakken meer! Ik gebruik herbruikbare zakken of een boodschappentas. 2. Ik kleef een antireclamesticker op mijn brievenbus. 3. Ik probeer geen eten te verspillen. Ik maak op wat er nog in huis is alvorens nieuw eten te kopen. 4. Ik vermijd individuele verpakkingen en minidoses en ik koop eerder losse producten of grote verpakkingen. 5. Ik drink kraantjeswater. Zo ga ik de toename van plastic flessen tegen. 6. Ik gebruik minder papier door recto verso te printen. 7. Ik moedig mijn ouders aan milieuvriendelijke navulpakken te kopen voor de was- en poetsproducten of douchegel. 8. Ik maak compost van de maaltijdresten en fruitschillen. 9. Ik gebruik herlaadbare batterijen voor mijn elektronische spelletjes of toestellen. 10. Ik geef de kleren waar ik uitgegroeid ben aan familie of vrienden. 11. Ik laat mijn speelgoed of fiets herstellen als die stuk zijn. 12. Ik zeg mijn ouders dat ze het gereedschap voor werken in huis moeten huren of lenen. En vooral! Praat erover met je vrienden, buren, enz. Ook zíj kunnen zich engageren om onze planeet te redden.

16 DE EUROPESE WEEK VAN DE AFVALVERMINDERING Wat is dat? Over heel Europa vinden er dan in één en dezelfde week allerhande evenementen rond afvalvermindering plaats die alle burgers in Europa willen aanzetten om hun afval te verminderen. Die Week wordt ondersteund door de Europese Commissie. De Super-Organisaties van die Week: Met de financiële steun van de Europese Commissie Het Agence française de l Environnement et de la Maîtrise de l Energie (ADEME, Frans agentschap voor milieu en energiebeheer). ACR +, vereniging van steden en regio s voor de recyclage en het duurzaam beheer van de natuurlijke rijkdommen. In België is die vereniging in Brussel gevestigd. ARC, het Catalaanse afvalagentschap, gevestigd in Catalonië, Spanje. Leefmilieu Brussel - Het Brussels Instituut voor Milieubeheer, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest LIPOR, de intergemeentelijke afvalbeheerdienst van de regio Groot-Porto, Portugal. Maar er zijn overal in Europa nu ook veel andere organisaties actief! Wil je meer te weten komen over afvalvermindering? Kijk dan eens op de website :

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje AFVAL Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert

pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert Wat drijft ons om steeds te consumeren? Wat is de impact van deze overconsumptie op het leefmilieu? Dat is de discussie die deze cartoons

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof Afval inhoud blz. Inleiding 3 1. De afvalberg 4 2. Soorten afval 5 3. Vier belangrijke stappen 7 4. Voorkomen 8 5. Opnieuw gebruiken 9 6. Afval als bran dstof 11 7. Naar de stortplaats 12 8. Filmpjes 14

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen

lesprogramma Duurzaamheid les 1: maken Cradle to Cradle uitgelegd voor kinderen lesprogramma les 1: maken lesprogramma 4 lessen over duurzaamheid: Les 1: Maken Les 2: Gebruiken Les 3: Hergebruiken Les 4: Eindopdracht lesprogramma lesprogramma Les 1: Maken Hoe word ik een flesje water?

Nadere informatie

Zet u in voor het milieu en schrijf uw project in. Met de financiële steun van de Europese Commissie

Zet u in voor het milieu en schrijf uw project in. Met de financiële steun van de Europese Commissie Europese Week van de Afvalvermindering Zet u in voor het milieu en schrijf uw project in Met de financiële steun van de Europese Commissie Wat is de Europese Week van de Afvalvermindering? De Europese

Nadere informatie

Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase. Uitwerking van het project

Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase. Uitwerking van het project ILvA en AFVAL - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor de 2de leerjaar LO BLO eindklassen type 1 en BUSO opleidingsvorm 2 eerste fase Uitwerking van het project Iedere Leerling Voorkomt

Nadere informatie

1. Probleemstelling. Hoe kunnen we dit probleem oplossen?

1. Probleemstelling. Hoe kunnen we dit probleem oplossen? 1. Probleemstelling 1. Als we in de zomer buiten in de tuin spelen of een lekkere barbecue organiseren hebben we wel eens last van opdringerige wespen. De wespen worden aangetrokken door zoetigheid zoals

Nadere informatie

ILvA en AFVAL. Iedere Leerling Voorkomt Afval - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor het 4de leerjaar

ILvA en AFVAL. Iedere Leerling Voorkomt Afval - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor het 4de leerjaar ILvA en AFVAL - PAKKET VOOR DE LEERLING - Lessen- en activiteitenpakket voor het 4de leerjaar Uitwerking van het project Iedere Leerling Voorkomt Afval volgens de principes van de Leerplannen en de Eindtermen

Nadere informatie

Milieuopdrachten Sarahs Wereld

Milieuopdrachten Sarahs Wereld Milieuopdrachten Sarahs Wereld Om de wereld milieuvriendelijker te maken, heeft Sarah zeven milieutips. 1. De ruil je rijk! tip 2. De koop tweedehands! tip 3. De kijk uit wat je koopt! tip 4. De haal het

Nadere informatie

Doelstellingen. Naam activiteit. Werkvorm Materiaal. Werkboekje afval en de Ladder van Lansink

Doelstellingen. Naam activiteit. Werkvorm Materiaal. Werkboekje afval en de Ladder van Lansink Naam activiteit Doel Duur Werkvorm Materiaal Werkboekje afval en de Ladder van Lansink De leerlingen kennen de eerste drie treden van de ladder van Lansink. Ze kennen oplossingen om afval te voorkomen,

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken)

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken) Spreekoefeningen (voor het inburgeringsexamen - spreken) Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen Eet u vaak brood? Wat voor groente eet u vaak? Wat vindt

Nadere informatie

Copyright 2017 Frank Wasse Auteur: Frank Wasse Organisatie: Wormenkwekerij Wasse Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van

Copyright 2017 Frank Wasse Auteur: Frank Wasse Organisatie: Wormenkwekerij Wasse Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van Copyright 2017 Frank Wasse Auteur: Frank Wasse Organisatie: Wormenkwekerij Wasse Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van druk, fotokopieën, geautomatiseerde gegevensbestanden

Nadere informatie

Lees je mee? Blaffende agent en andere bijzondere verhalen. werkbladen om methodisch en thematisch te werken aan leesbeleving

Lees je mee? Blaffende agent en andere bijzondere verhalen. werkbladen om methodisch en thematisch te werken aan leesbeleving Lees je mee? Blaffende agent en andere bijzondere verhalen werkbladen om methodisch en thematisch te werken aan leesbeleving 2013 De Stiep Educatief Werkbladen bij de boeken voor het project Taal voor

Nadere informatie

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be

Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be Vuurtje in de tuin? KIES VOOR EEN GEZOND ALTERNATIEF! www.stookslim.be WETGEVING GEEN VUUR ZONDER ROOK Een vuurtje stoken in de tuin is nooit zonder risico s. De rook is het grootste probleem. Die is ongezond,

Nadere informatie

MISSIES. M01 Gerecycled materiaal gebruiken

MISSIES. M01 Gerecycled materiaal gebruiken MISSIES M01 Gerecycled materiaal gebruiken Bouwmaterialen zijn vaak afkomstig uit de natuur, maar veel van deze materialen zijn schaars of het duurt vele jaren of zelfs eeuwen om de bouwmaterialen aan

Nadere informatie

hergebruiken milieu-impact papier

hergebruiken milieu-impact papier Groene evenementen De meeste Europese steden organiseren en hosten grootschalige evenementen. Honderden tot duizenden bezoekers stromen samen en genereren een aanzienlijke sociale en milieu-impact. De

Nadere informatie

1 1. Bent u een man of een vrouw? 1 antwoord per respondent. Aantal respondenten: 405. Antwoord Aantal Percentage. 1. Vrouw 238 59% 2.

1 1. Bent u een man of een vrouw? 1 antwoord per respondent. Aantal respondenten: 405. Antwoord Aantal Percentage. 1. Vrouw 238 59% 2. 1 1. Bent u een man of een vrouw? Aantal respondenten: 405 Antwoord Aantal Percentage 1. Vrouw 238 59% 2. Man 167 41% 2 2. Wat is uw leeftijd? Aantal respondenten: 414 1. 20 jaar en jonger 0 0% 2. 20-29

Nadere informatie

1. Je woont in... persoonlijke voetafdruk. Ruimte. een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2

1. Je woont in... persoonlijke voetafdruk. Ruimte. een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2 1. Je woont in... een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2 een groot appartement of een huis met 3 à 4 slaapkamers? (+/- 120m²) 3 een groot huis met meer dan 4 slaapkamers?

Nadere informatie

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 5 6 GROEP

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 5 6 GROEP Het MILIEU Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Hé

Nadere informatie

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf Kathelijne De Ridder Hoeveel kilo papier gebruikt de gemiddelde Belg per jaar? a) 265 kilo/jaar b) 354 kilo/jaar c) 358 kilo/jaar Hoeveel kilogram restafval

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden Van afval naar grondstof Informatie en tips over GFT scheiden Korte berichten Circulaire economie: Van Afval Naar Grondstof De Rijksoverheid heeft met de gemeente in Nederland afgesproken dat in 2020 maximaal

Nadere informatie

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop Ook u kunt nog veel kilo s scheiden Veel Amsterdammers scheiden hun afval al. De een wat meer, de ander wat minder. Toch komt er nog steeds veel herbruikbaar

Nadere informatie

Meer doen met minder afval: wat heeft u daarvoor nodig?

Meer doen met minder afval: wat heeft u daarvoor nodig? Meer doen met minder afval: wat heeft u daarvoor nodig? In Nederland, en zeker ook in Het Hogeland, produceren we veel huishoudelijk afval. 200 kilo per persoon per jaar... dat is veel. Een stuk meer dan

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Missies. Achtergrond. M01 - Gerecycled materiaal gebruiken

Missies. Achtergrond. M01 - Gerecycled materiaal gebruiken Missies Achtergrond De TRASH TREK SM Challenge gaat over wat er gebeurt met spullen wanneer we denken dat we er klaar mee zijn of wanneer we denken dat ze niet meer bruikbaar zijn. Met een beetje fantasie

Nadere informatie

INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN

INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN INTRODUCTIE VOOR DE LEERLINGEN Waarom minder afval maken? Wisten jullie dat elk van ons gemiddeld 500 kg huishoudelijk afval per jaar produceert? Op school, in de klas en in onze boekentas blijft erg veel

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

De Gloob-Fanfare. eerste leerjaar CORRECTIESLEUTEL - AFVAL

De Gloob-Fanfare. eerste leerjaar CORRECTIESLEUTEL - AFVAL De Gloob-Fanfare eerste leerjaar CRRECTIESLEUTEL - AFVAL De Gloob-Fanfare! onze uitdagingen: 1. wat hebben die brikjes te maken met de verjaardag van mama? 2. word uitvinder van nieuwe dingen! 3. organiseer

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Klassengesprek - knutselen. Open de envelop, laat de foto zien en lees samen de brief:

Klassengesprek - knutselen. Open de envelop, laat de foto zien en lees samen de brief: Tim eet op Texel 3 en 4 6 Afval Klassengesprek - knutselen Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: beseffen dat er veel voedsel weggegooid wordt. beseffen dat verpakkingsmateriaal van voedsel veel

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

Agriculture Voedselverspilling

Agriculture Voedselverspilling Agriculture Voedselverspilling Supermarkt van de toekomst Voedselverspilling? Wat is dat? Wanneer vind jij dat er (meer) sprake is van voedselverspilling 1. Het brood uit de supermarkt dat niet meer vers

Nadere informatie

VERBETER DE WERELD VANUIT JE LUIE ZETEL.

VERBETER DE WERELD VANUIT JE LUIE ZETEL. _ 1 _ 2 _ 3 LEVEL 1 SOFA SUPERSTAR 5 VERBETER DE WERELD VANUIT JE LUIE ZETEL. LEVEL 2 HOUSEHOLD HERO 8 LEVEL 3 NEIGHBOURHOOD NICE GUY 12 We moeten armoede beëindigen, vechten tegen ongelijkheid en onrecht.

Nadere informatie

SOFA SUPERSTAR HOUSEHOLD HERO NEIGHBOURHOOD NICE GUY

SOFA SUPERSTAR HOUSEHOLD HERO NEIGHBOURHOOD NICE GUY _ 1 _ 2 LEVEL 1 SOFA SUPERSTAR 5 LEVEL 2 HOUSEHOLD HERO 8 LEVEL 3 NEIGHBOURHOOD NICE GUY 12 _ 3 VERBETER DE WERELD VANUIT JE LUIE ZETEL. We moeten armoede beëindigen, vechten tegen ongelijkheid en onrecht.

Nadere informatie

Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten.

Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten. Bij hoofdstuk 16 - vragen. : Ga een boodschap doen in een Nederlandse winkel. Je moet wachten tot je aan de beurt bent. Als je wacht, luister je goed als andere mensen praten. Hoor je mensen vragen stellen?

Nadere informatie

Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan

Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan Het is natuurlijk ook niet de bedoeling om kou te lijden in de klas. Een ideale temperatuur voor een klaslokaal is 19 à 20 C. Is het in jullie

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Per Saltoo, Seniorenadvies in De Liemers

Per Saltoo, Seniorenadvies in De Liemers Per Saltoo, Seniorenadvies in De Liemers Per Saltoo Knipselkrant, nr. 7 week 10, 2016 (verschijnt tweewekelijks) Deze knipselkrant bevat actueel nieuws en wetenswaardigheden voor uzelf of uw ouder(s),

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 15 (Jouw mondiale voetafdruk)

Docentenvel opdracht 15 (Jouw mondiale voetafdruk) Docentenvel opdracht 15 (Jouw mondiale voetafdruk) Als voorbereiding op de opdracht kunt u alvast onderstaande vragen bekijken. De leerlingen gaan deze tijdens de opdracht beantwoorden om er zo achter

Nadere informatie

PROEF RESTAFVAL INZAMELING

PROEF RESTAFVAL INZAMELING PROEF RESTAFVAL INZAMELING Dragonder-noord start 23 september 2013 In uw wijk start eind september 2013 een proef om meer grondstoffen in te zamelen en minder restafval. In deze brochure leest u meer.

Nadere informatie

Toolkit doelgerichte communicatie Bedrijven/Industrie

Toolkit doelgerichte communicatie Bedrijven/Industrie Groene handelszaken Wanneer mensen thuiskomen met hun boodschappen staan ze vaak versteld van de hoeveelheid verpakkingen die ze bij hebben: wikkels, plastic zakjes, piepschuim schaaltjes enz. Deze verpakkingen

Nadere informatie

Voedselverspilling LEI Wageningen UR. Anima Ruissen

Voedselverspilling LEI Wageningen UR. Anima Ruissen Voedselverspilling LEI Wageningen UR Anima Ruissen Inhoud - Deel I Introductie Maatschappelijke context Consumenten Omgeving, gedrag, eigen verantwoordelijkheid? De marktplaats Waar ketenpartijen en consumenten

Nadere informatie

Afval vroeger en nu. Naam: Vroeger was alles anders. De mensen leefden heel primitief. Dat heb je gezien in het filmpje van Schooltv.

Afval vroeger en nu. Naam: Vroeger was alles anders. De mensen leefden heel primitief. Dat heb je gezien in het filmpje van Schooltv. Afval vroeger en nu Naam: Vroeger was alles anders. De mensen leefden heel primitief. Dat heb je gezien in het filmpje van Schooltv. 1. Wat betekent primitief? 3 antwoorden zijn goed. eenvoudig simpel

Nadere informatie

Simpel gezegd, afval is al het afval wat in een huishouden net zoals bij jullie thuis overblijft en wat we dus weggooien.

Simpel gezegd, afval is al het afval wat in een huishouden net zoals bij jullie thuis overblijft en wat we dus weggooien. Spreekbeurt door een scholier 1346 woorden 21 mei 2003 5,8 225 keer beoordeeld Vak Nederlands Ik wil mijn spreekbeurt houden over afval. Er zijn verschillende soorten afval, zoals: - bedrijfsafval - gevaarlijk

Nadere informatie

Docentenhandleiding bij Krijg een les over afval en Attero

Docentenhandleiding bij Krijg een les over afval en Attero Docentenhandleiding bij Krijg een les over afval en Attero Wat is afval? Hoeveel is dat per dag? 538 / 365 dagen = 1,47 kilo per dag Hoeveel gooien we samen thuis elk jaar weg? 538 x 2,2 = 1183,6 per gezin

Nadere informatie

Les 1 Samenvatten Leestekst: Afval

Les 1 Samenvatten Leestekst: Afval Les 1 Samenvatten Leestekst: Afval "Goedemorgen.. De vorige lessen zijn we bezig geweest met het ophelderen van moeilijke woorden in de tekst. Vandaag gaan we een andere manier proberen om de tekst beter

Nadere informatie

Type of activity Date: 17/03/2011. Description of the activity: results of the survey in Belgium. In totaal legden 137 mensen deze enquête af.

Type of activity Date: 17/03/2011. Description of the activity: results of the survey in Belgium. In totaal legden 137 mensen deze enquête af. Comenius Project: Are you a CO 2 nsumer? Number of participants: Organising School: Activity report Total participants 137 Alonso De Ercilla, Ocaña, España O Middenschool Sint-Pieter, Oostkamp, België

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen!

Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! 1. Voorko op de afval-ladder Hoi afvalkameraden! Leuk, zo'n afvalladder! Wiiiiiiiiii! Terwijl ik hier hang, kan jij misschien de ontbrekende woorden invullen! Wat moeten we aanvangen met ons afval? Het

Nadere informatie

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 De nieuwe inzamelwijze gaat in vanaf september 2017. Tot die periode gelden de huidige inzamelregels Waarom afval scheiden 1. Ik heb een brief

Nadere informatie

Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur

Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur Diftarin Herent Diftar? De verwerking van restafval en gft= duur Toepassing vanhet principe van 'de vervuiler betaalt' Door het afval te wegen wordt per gezin/vereniging gefactureerd wat men heeft aangeboden

Nadere informatie

monsters & ander speelgoed! *

monsters & ander speelgoed! * let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen monsters & ander speelgoed! * klooikoffer #2: het lijmpistool! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding.

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding. Mijn kledinggebruik Wellicht weet je al dat verschillende aspecten van kleding slecht zijn voor het milieu. In deze opdracht gaan we bekijken op welke manier jij zelf je steentje bij kan dragen aan het

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. Verhuizen. handige tips & stappenplan

INFORMATIEBROCHURE. Verhuizen. handige tips & stappenplan INFORMATIEBROCHURE Verhuizen handige tips & stappenplan Verhuizen Je verhuist naar een andere woning. Dat wil zeggen dat je oude appartement helemaal leeg & proper moet zijn. Maar hoe begin je daar aan?

Nadere informatie

Bladzijde 2 - In het magazijn

Bladzijde 2 - In het magazijn Bladzijde 2 - In het magazijn 1. Wat is een supermarkt? dat is een super leuke winkel dat is een grote winkel waar je veel eten kunt kopen 2. Hoe komt het eten en drinken in de supermarkt? met een vracht-wagen

Nadere informatie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling door een scholier 1337 woorden 2 juni 2004 5,8 76 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde AFVAL EN ENERGIE Energie Het is heel moeilijk te zeggen wat energie

Nadere informatie

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit 2 Maak verbods borden Maak ter grote van het karton een soort verkeersbod tegen het dumpen van afval. Aantal regels waar dit aan moet beantwoorden: Groot met signaal kleuren (Rood) Geen tekst Eenvoudige

Nadere informatie

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Verbeter de aarde Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Lees hoe je door eenvoudige acties kunt meewerken aan het welzijn van de aarde. Bekijk de aardevriendelijke producten en campagnes

Nadere informatie

De strijd tegen het afvalleger

De strijd tegen het afvalleger Boekje voor de leerling De strijd tegen het afvalleger Een avontuur waarvan JOUW KLAS de held is Hallo! Wij zijn Zina et Oyden, wij wonen in Brussel, wij hebben jouw leeftijd, maar wij leven in de toekomst

Nadere informatie

1 ste jaargang, nr. 1 Maandag 7 december 2015

1 ste jaargang, nr. 1 Maandag 7 december 2015 1 ste jaargang, nr. 1 Maandag 7 december 2015 Met enige trots stellen we u onze coole afvalkrant voor. Een krant voor en door de leerlingen van het 4 de leerjaar samengesteld. Er werd met zeer veel enthousiasme

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik FAQ CAW-gemeenten Komst container aan huis voor plastic verpakkingen, lege pakken van sap, saus en zuivel en blik in de CAW-gemeenten Definitieve versie (4 februari 2016) -------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE LEERMIDDELEN

PEDAGOGISCHE LEERMIDDELEN PEDAGOGISCHE LEERMIDDELEN Sinds vele jaren ontwikkelt Leefmilieu Brussel pedagogisch materiaal ten dienste van het onderwijzend personeel. Hiermee kunnen zij het thema 'leefmilieu' in hun lessen integreren

Nadere informatie

ECOSPEL-KARAKTER. Belasting per parameter (hoe hoger de score, hoe meer de aarde wordt belast):

ECOSPEL-KARAKTER. Belasting per parameter (hoe hoger de score, hoe meer de aarde wordt belast): Jij bent een ECOBOY/-GIRL. Je bent al een tijdje vegetariër, en je woont in een oud rijhuis (slecht geïsoleerd aangezien je niet veel geld hebt om aan verbouwingen te doen). Je koopt je kleren in de kringloopwinkel,

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Het Studenten Uitgaven Onderzoek is in mei 2014 afgenomen bij 886 respondenten met een leeftijd van 17-25 jaar. De studenten volgen een HBO- of

Het Studenten Uitgaven Onderzoek is in mei 2014 afgenomen bij 886 respondenten met een leeftijd van 17-25 jaar. De studenten volgen een HBO- of Het Studenten Uitgaven Onderzoek is in mei 2014 afgenomen bij 886 respondenten met een leeftijd van 17-25 jaar. De studenten volgen een HBO- of WO-opleiding in één van de twaalf grootste studentensteden

Nadere informatie

GROEP 5 EN 6 HOEZO AFVAL?

GROEP 5 EN 6 HOEZO AFVAL? GROEP 5 EN 6 Daar zit veel moois in! DIA 1 Doelen van deze les: Je leert op welke manieren je afval opnieuw kunt gebruiken. Je leert wat een circulaire economie is. Je bedenkt hoe je minder afval kunt

Nadere informatie

Kun jij slim shoppen?

Kun jij slim shoppen? Kun jij slim shoppen? Wie heeft er al iets gehoord over de Week van het geld? Als ik later groot ben Omgaan met geld is leuk, zeker als je hebt geleerd hoe je dit kunt doen. Als jullie groot zijn, krijgen

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Duurzaam van Afval naar Grondstof Bewonersonderzoek De vragenlijst bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel gaat in op de situatie vóór de proef, het laatste

Nadere informatie

Artiesten interview. Artiest1

Artiesten interview. Artiest1 Artiesten interview Artiest1 Ben jij vaak creatief bezig met oude spullen door hier op wat voor manier dan ook (kunst meubilair e.d.) weer nieuwe dingen uit te creeren? En waarom hergebruik je hiervoor

Nadere informatie

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 119 119 HOOFDSTUK 8 Dat is een koopje! WOORDEN 1 2 3 1 Ik ga even naar de.... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 2 Wil je wat drinken? Ja graag, een... koffie alsjeblieft. a fles b beker

Nadere informatie

Spreken. Les 3: Wat zeg je? De supermarkt OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl

Spreken. Les 3: Wat zeg je? De supermarkt OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Beestenbende SLODDERVOSSEN

Beestenbende SLODDERVOSSEN Naam: Beestenbende SLODDERVOSSEN Bekijk het clipje: Sloddervossen Groep: LES 7 - WERKBLAD 1 a) Wat heb je in je schooltas om te eten of te drinken? Haal het uit je tas en zet het op je tafeltje. b) Wat

Nadere informatie

Burgerpanel over delen, lenen, hergebruiken

Burgerpanel over delen, lenen, hergebruiken Burgerpanel over delen, lenen, hergebruiken In maart 2016 is het panel een aantal vragen voorgelegd over het delen, lenen hergebruiken en repareren van producten. In totaal hebben 444 van de 980 panelleden

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

over deze vragen praten. Laat de tweetallen hun antwoorden opschrijven. Sluit dit onderdeel plenair af: wie wil hier iets over zeggen?

over deze vragen praten. Laat de tweetallen hun antwoorden opschrijven. Sluit dit onderdeel plenair af: wie wil hier iets over zeggen? Omgaan met tijd Matrix Tijdmanagement (groepsactiviteit) Omgaan met tijd is een aansprekend thema voor veel vrouwelijke ondernemers. Het runnen van een eigen onderneming, zonder dat dit ten koste gaat

Nadere informatie

Ik ben David de Graaf

Ik ben David de Graaf Ik ben David de Graaf geboren in 1984. met Downsyndroom Surprise! Ook voor mijzelf Ik heb het niet alleen, maar... ik ben ook in vaste dienst van de Stichting Downsyndroom Kort: de SDS www.downsyndroom.nl

Nadere informatie

EEN FEESTJE ORGANISEREN

EEN FEESTJE ORGANISEREN EEN FEESTJE ORGANISEREN De cursus is bijna afgelopen. Je wil met de hele klas een feestje organiseren. Jullie bereiden in groep het feestje voor en schrijven een uitnodiging. Wat moet je doen? Dit is groepswerk.

Nadere informatie

Kennistest 5 Gezondheid

Kennistest 5 Gezondheid Kennistest 5 Gezondheid Invultest Hebben we tijdens het winkelen ook gedacht aan onze gezondheid? Een kleine quiz... Yoghurtdrank en fruitkaasjes zijn even gezond als gewone melk. Wie veel sport, kiest

Nadere informatie

Cradle to Cradle - Hype of toekomst

Cradle to Cradle - Hype of toekomst Cradle to Cradle - Hype of toekomst Opdrachten voor de brugklassen van het Stella Maris College 20 januari 2009 Eerst even dit Deze tentoonstelling gaat over afval. En wat je er allemaal mee kunt doen.

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

OP KAMERS Opdrachtenblad Categorie:

OP KAMERS Opdrachtenblad Categorie: Opdrachten Opdracht 1 Jasmina raadt Wesley aan om wat vaker bij zijn ouders te gaan eten. Welke tips kun je nog meer bedenken om geld te besparen op het moment dat je wat krapper zit? Wesley woont op kamers.

Nadere informatie

INLEIDING. Hoe kunnen we minder afval maken tijdens onze middagpauze en tussendoortjes?

INLEIDING. Hoe kunnen we minder afval maken tijdens onze middagpauze en tussendoortjes? INLEIDING Waarom minder afval maken? Wisten jullie dat ieder van ons gemiddeld 500 kg huishoudelijk afval per jaar produceert? Op school, in de klas en in onze boekentas blijft erg veel afval achter: verpakkingen

Nadere informatie