pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert"

Transcriptie

1 pedagogische leermiddelen het afvalstripverhaal van jean rivert

2 Wat drijft ons om steeds te consumeren? Wat is de impact van deze overconsumptie op het leefmilieu? Dat is de discussie die deze cartoons willen aanzwengelen. Een goede manier om, op een positieve en uitnodigende toon, je ertoe aan te zetten na te denken over meer verantwoord gedrag. En om deze tips niet te vergeten, kan je de cartoons uitknippen en gebruiken als bladwijzer in je boeken.

3 & kopen is belastend

4 kopen is belastend Het verbruik in onze huidige maatschappij ligt enorm hoog. Met een gigantische impact op de CO 2 - uitstoot tot gevolg: in België is de productie en het verbruik van goederen verantwoordelijk voor meer dan 50 % van onze uitstoot! Achter elke aankoop schuilen er bovendien steeds schaarser wordende natuurlijke hulpbronnen, een (overmatig) gebruik van brandstoffen, hopen afval, vervuiling, Kortom, onze planeet raakt uitgeput! Wist je dat de productie van een katoenen jeansbroek 5,5 kg CO 2 - uitstoot veroorzaakt (dat is evenveel als een rit van 35 km met een auto) en liter water vergt? Om maar niet te spreken van de pesticiden die in de intensieve katoenteelt worden gebruikt Maar, hoe kan je je impact op het milieu beperken en je afval verminderen? Bijvoorbeeld door vooraleer je een nieuwe gsm gaat kopen, je af te vragen of dat wel nodig is. En met het uitgespaarde geld kan je doodleuk naar de bioscoop of een concert gaan.

5 & de ecologische last

6 de ecologische last kg afval voor de productie van een computer van 20 kg. Onmogelijk? Wel, dat heet dan de ecologische rugzak. Die geeft aan wat het gewicht is van het materiaal en de energie, nodig om dat product te vervaardigen. Vind je dat enorm veel? Dan geven we je nog een ander voorbeeld: een gsm staat voor 75 kg afval! Bestaan er hiervoor oplossingen? Natuurlijk. Zoals, in plaats van onmiddellijk een nieuwe versie te kopen, eerst je elektronische toestellen - voor weinig geld up te graden! En als je hen echt moet vervangen, koop dan kwaliteitsvol spul dat lang meegaat. Bovendien kan je ze, als ze nog werken, altijd aan bedrijven uit de sociale economie schenken (bv. Oxfam of Spullenhulp). Zo doe je er een ander plezier mee!

7 & hout kappen, dat snijdt geen hout!

8 hout kappen, dat snijdt geen hout! Weet je dat de productie van een pak van 500 bladen papier een CO 2 -uitstoot van 2,9 kg veroorzaakt? Dit komt overeen met een autorit van 17 km. En weet je dat de leerlingen in Brussel elk jaar meer dan 25 miljoen bladen papier gebruiken? Als je al dit papier op elkaar zou stapelen, zou je een toren krijgen die 25 keer zo hoog is als het Atomium! De vervaardiging van nieuw papier vergt heel wat grondstoffen (hout, water, energie). Bovendien neemt het papierverbruik over een periode van vijf jaar toe met 20 %! Minder papier verbruiken betekent dan ook je planeet beschermen. Hoe pak je dat aan? Door minder af te drukken, en als je toch moet afdrukken, door dit recto verso te doen, door je documenten op het scherm na te lezen of door gerecycleerd papier te gebruiken. Je kan zelfs toffe blocnotes maken met bladen papier waarvan maar een zijde is gebruikt.

9 & gevaarlijk afval : een bittere pil!

10 gevaarlijk afval : een bittere pil! Werken je draagbare spelconsole, je mp3-speler, je afstandsbediening op batterijen? Dan moet je weten dat in die batterijen niet-hernieuwbare energiebronnen en giftige materialen zitten: cadmium, zink, enz. Gebruik voor je toestellen beter herlaadbare batterijen (dat is veel goedkoper) of schakel ze rechtstreeks aan op het elektriciteitsnet. Of vraag voor je verjaardag of voor de eindejaarsfeesten liever toestellen die op zonne-energie werken. Let ook op voor het gebruik van andere gevaarlijke producten, zoals bijvoorbeeld verf, insecticiden, detergenten. Deze producten veroorzaken gevaarlijk afval en zijn moeilijk te recycleren. Maar ook hiervoor zijn er alternatieven. Zo kan je bijvoorbeeld muggen verdelgen met citroenkruid. En met azijn kan je zonder moeite heel wat schoonmaken.

11 jouw beurt om inventief te zijn &

12 jouw beurt om inventief te zijn Deze lege cartoon wacht enkel nog op jouw originele ideeën. Laat je fantasie werken en plaats er nieuwe grappige commentaren in over ons consumptiepatroon en over afvalpreventie. Toon je nieuwe cartoon aan je vrienden, familie En waarom niet een wedstrijd tussen klassen of een tentoonstelling organiseren?

13 Leefmilieu Brussel is de administratie voor milieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Om geregeld informatie over verschillende milieuonderwerpen te krijgen, kan je je abonneren op het gratis krantje Mijn Stad, onze Planeet, dat je elke maand concrete informatie bezorgt om de hulpbronnen van onze planeet te bewaren. Contact: Infodienst T Inschrijven kan ook via onze site: > particulieren > abonneer u op onze nieuwsbrief voor particulieren.

14 Illustrator : Joël Scuttenaire Redactie : Mathieu Molitor, Cathel Van Renterghem Coördinatie : Cathel Van Renterghem Lay-out : Marianne Desager Verantwoordelijke uitgevers : J.-P. Hannequart & E. Schamp Gulledelle Brussel Wettelijk depot : D/5762/2011/02 Leefmilieu Brussel, december 2010.