Jaarverslag 2014 Opvoedingswinkel Mortsel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2014 Opvoedingswinkel Mortsel"

Transcriptie

1 Jaarverslag 1 Opvoedingswinkel Mortsel

2 Inleiding De opvoedingswinkel in Mortsel ging in 13 van start maar 1 was ons eerste volledige werkingsjaar. We kijken terug op een boeiend werkjaar met nieuwe samenwerkingen, uitdagingen en de omvorming van de 3 Antwerpse CAW's naar CAW Antwerpen. Het decreet preventieve gezinsondersteuning ging in voege en de Huizen van het Kind kregen verder vorm. Na het indienen van alle dossiers is nu duidelijk welke plannen er op stapel staan voor de komende periode. Als Opvoedingswinkel blijven we ons verder inzetten om deel uit te maken van deze nieuwe ontwikkelingen. We organiseerden rond de Huizen van het Kind in 1 een info avond waar verschillende partners aanwezig waren, waaronder afgevaardigden van stad en gemeenten van de regio, provincie Antwerpen. De informatie werd gegeven door mensen van Kind & Gezin. Voor de stad Mortsel zijn de gesprekken lopende over het opstarten van een fysiek Huis van het Kind. Daarnaast heeft stad Mortsel ook een duidelijke keuze gemaakt om een kinderarmoede coördinator aan te werven en rond dit thema intensief te gaan werken in de komende periode. De gemeente Edegem maakte eveneens de keuze voor een fysiek huis en ook hier blijven we actief betrokken in het denkproces dat aan de opstart vooraf gaat. In Kontich werd dezelfde keuze gemaakt en zijn de gesprekken lopende. Vanuit het regionaal overleg, zijn er contacten met de andere gemeenten van de regio en gemeente Boechout kiest voor een digitaal Huis van het Kind. We organiseerden rond de Huizen van het Kind in 1 een info avond waar verschillende partners aanwezig waren, waaronder afgevaardigden van stad en gemeenten van de regio, provincie Antwerpen en deze avond werd voorgezeten door mensen van Kind & Gezin. We verwijzen nog graag naar de samenwerking tussen CAW Antwerpen en OLO (Diensten- en Begeleidingscentrum Openluchtopvoeding) in de uitbouw van de opvoedingswinkels. Naast de winkels in Antwerpen, Brasschaat, Mortsel en Zoersel verwelkomen we binnen dit verband nu ook de collega's van de winkel in Hoogstraten. Voor 1 kijken we dus ook verder uit naar de ontwikkelingen op al deze gebieden en de nieuwe kansen die dit zal bieden op vlak van samenwerking. Opvoedingswinkel Mortsel.

3 De Opvoedingswinkel Mortsel is een samenwerking van volgende partners: Inleiding cijfers 1 In wat volgt kan u alle cijfers vinden van de winkel in Mortsel en de Opvoedingspunten in Borsbeek, Edegem en Kontich. Cijfergegevens van de de opvoedingswinkel in Brasschaat en Zoersel vind je terug op hun website onder publicaties/jaarverslagen. We focussen in deze cijfers op 3 belangrijke opdrachten: Verlenen van informatie Pedagogisch adviseren Organiseren van vormingsavonden Als laatste punt geven we ook weer welke acties we hebben ondernomen rond overleg en bekendmaking. Achtereenvolgend kan u volgende items vinden: Aantal mail / telefoon / afspraak / onthaal (mensen komen binnen in de winkel zonder afspraak) Aantal gesprekken per vraag (bij een nieuwe vraag is dit een nieuw contact) Wie neemt contact met ons op Leeftijd en geslacht van de kinderen Samenstelling en grootte van het gezin Woonplaats van de gezinnen Aard van de vraag

4 Naar waar verwijzen wij eventueel door Via welke weg komen mensen tot bij ons Soms zijn bovenstaande gegevens onbekend, gezien de contactnamen via mail of er geen navraag is gedaan om de anonimiteit te kunnen waarborgen. 1. Pedagogisch advies en informatieverstrekking Locatie 1 19 Mortsel Borsbeek Edegem Kontich Grafiek 1: aantal contacten Mortsel en Opvoedingspunten Totaal: 17 contacten over 1 maanden. 1 contacten voor Mortsel en 3 contacten voor de Opvoedingspunten. Ter vergelijking in 13 waren er 17 contacten over een periode van maanden (opening 1 maart 13). contacten voor Mortsel en 7 contacten voor de Opvoedingspunten.

5 1.1 Aantal mails, telefoons en bezoekers In volgend schema wordt een vergelijking gemaakt van het totaal aantal contacten: rechtstreeks (onthaal = binnenloper tijdens opening, afspraak = eerst afspraak gemaakt), telefonisch en via mail Onthaal Mail Afspraak Telefoon 13 Grafiek 1a: aantal afspraken, mails, telefoons Mortsel 1 11 Onthaal Mail Afspraak Telefoon Grafiek 1b: aantal afspraken, mails, telefoons Opvoedingspunten De contacten in Borsbeek bestonden uit onthaal en afspraak. Voor Kontich zowel afspraak als mail en in Edegem kwamen de vragen via mail en telefoon.

6 1. Aantal gesprekken per vraag In deze grafieken is af te lezen hoeveel gesprekken er per vraag nodig waren. Van de geregistreerde gesprekken zijn er 1 vervolggesprekken voor Mortsel. Voor de Opvoedingspunten zijn dit vervolggesprekken contact contacten 3 contacten contacten 13 1 Grafiek a: aantal gesprekken per vraag Mortsel contact contacten 3 contacten 1 1 Grafiek b: aantal gesprekken per vraag Opvoedingspunten

7 De meeste ouders hebben voldoende aan één gesprek. Er waren nooit meer dan gesprekken nodig per opvoedingsvraag. Kijken we terug naar 13 zien we dat ook toen ouders voldoende hadden aan één gesprek. Nota: Indien dezelfde persoon opnieuw een vraag stelt maar rond een ander thema werd dit niet geregistreerd als een vervolggesprek maar als een nieuwe vraag. 1.3 Opvoedingsverantwoordelijke Onderstaande grafiek geeft weer wie de opvoedingsvraag of de vraag naar informatie heeft gesteld Mama Opvoedingondersteuners Beide ouders Papa Studenten Ouder en plusouder Andere familieleden CLB Onbekend/NVT OCMW Grafiek 3a: opvoedingsverantwoordelijke Mortsel Het merendeel van de vragen aan de opvoedingswinkel worden door moeders gesteld. De term 'opvoedingsondersteuner' staat voor alle professionelen die een vraag stellen aan de opvoedingswinkel zoals bv. Onthaalmoeders, opvoeders van een instelling, e.d.

8 Mama Papa Opvoedingondersteuners Beide ouders Onbekend/NVT 1 Grafiek 3b: opvoedingsverantwoordelijke Opvoedingspunten. 1. Leeftijd van de kinderen Onderstaande grafieken geven de leeftijd van het kind weer waarop de vraag betrekking had jaar 3- jaar -1 jaar 1-1 jaar Ouder dan 1 jaar Onbekend/NVT 7 Grafiek a: leeftijd van de kinderen Mortsel De meeste vragen hebben betrekking op lagere school kinderen en kinderen tussen de 1 en 1 jaar.

9 jaar 3- jaar -1 jaar 1-1 jaar Onbekend/NVT Grafiek b: leeftijd van de kinderen Opvoedingspunten In Borsbeek hebben de meeste vragen betrekking op kinderen tussen de 3 en jaar. Voor Edegem ligt de leeftijd tussen en 3 en voor Kontich werden de meeste vragen gesteld voor kinderen tussen en 3 jaar, 1 en 1 jaar en en 1 jaar. In deze grafiek werd er geen onderscheid gemaakt tussen eerste gesprekken en vervolggesprekken. Dit kan de cijfers beïnvloeden.

10 1. Geslacht van de kinderen Onderstaande grafieken geven een beeld van de verhouding jongens/ meisjes. In Mortsel zien we dat de vragen die gesteld werden zowel betrekking hadden op meisjes als jongens. In de opvoedingspunten werden er meer vragen gesteld over meisjes Jongen Meisje Onbekend/NVT Grafiek a: geslacht van de kinderen Mortsel Meisje Jongen Onbekend/NVT Grafiek b: geslacht van de kinderen Opvoedingspunten

11 1. Aard van het gezin Onderstaande grafieken geven een beeld van de samenstelling van het gezin dat contact opneemt met de opvoedingswinkel Samenwonend Alleenstaand Alleenstaand en gescheiden NSG Onbekend/NVT Grafiek a: aard van het gezin Mortsel De meeste vragen werden gesteld door ouders uit een kern gezin (samenwonende ouders) en alleenstaande ouders die gescheiden zijn. Aanvullend kunnen we meegeven dat gezinnen maatschappelijk kwetsbaar zijn. Volgens de definitie van Kind en Gezin spreekt men van een maatschappelijk kwetsbaar gezin als het ofwel bedreigd is met uitsluiting vanwege culturele of taalbarrière, ofwel bedreigd is omdat het gebrekkig toegang heeft tot maatschappelijk hooggewaardeerde goederen zoals werk, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg. Van de 1 contacten in Mortsel werden er 1 vragen gesteld door allochtone gezinnen.

12 1 Samenwonend Alleenstaand Alleenstaand en gescheiden NSG Onbekend/NVT Grafiek b: aard van het gezin Opvoedingspunten In de opvoedingspunten zien we eveneens dat de meeste vragen gesteld werden door een ouder uit een kerngezin (samenwonende ouder). Van de 3 contacten in de opvoedingspunten werden er 13 vragen gesteld door maatschappelijk kwetsbare gezinnen. vragen kwamen van allochtone gezinnen. Zowel in de grafiek van Mortsel als in de grafiek van de Opvoedingspunten zien we een hoge score voor 'onbekend' wat de cijfers zeker zal beïnvloeden.

13 1.7 Gezinsgrootte In de volgende grafieken worden de aantal kinderen binnen een gezin weergeven kind kinderen 3 kinderen of meer kinderen Onbekend/NVT 9 1 Grafiek 7a: aantal kinderen in een gezin Mortsel kind kinderen 3 kinderen of meer kinderen Onbekend/NVT Grafiek 7b: aantal kinderen in een gezin Opvoedingspunten Zowel in Borsbeek als in Kontich werden de meeste vragen gesteld door gezinnen met kinderen. De vragen vanuit Edegem werden gesteld door gezinnen met 1 kind. Ook hier kan het aantal 'onbekende' gegevens invloed hebben op de relevantie van de cijfers.

14 1. Woonplaats van de gezinnen Mortsel Boechout Edegem Berchem Antwerpen Kontich Onbekend Wilrijk Borsbeek Vremde Hove Wommelgem Borgerhout Brasschaat Keerbergen Lint Deurne Hoboken Lier Mechelen Grafiek a: woonplaats gezinnen Mortsel In de winkel van Mortsel zien we dat de meeste vragen komen van gezinnen die in Mortsel zelf wonen Kontich Edegem Borsbeek Lint Wommelgem 1 1 Grafiek b: woonplaats gezinnen Opvoedingspunten In elk opvoedingspunt is de hoogste score voor de inwoners van de eigen gemeente.

15 1.9 Aard van de vraag In deze grafieken geven we een overzicht van de inhoud van de vragen die ouders stellen in de opvoedingswinkel. Van de 1 contacten waren er 9 pedagogische adviesgesprekken. contacten gingen over informatieverstrekking Aanpak opvoeding Emotionele ontwikkeling Info over cursussen/ vorming elders Opvallend gedrag Info over opvoedingswinkel Opvang en school Vraag naar info voor een voorziening Afhalen folders/ brochures 3 39 Lichamelijke ontwikkeling Sociale ontwikkeling Spel en vrije tijd Verstandelijke ontwikkeling 1 9 Grafiek 9a1: aard van de vraag algemeen Mortsel

16 Relatie ouder- kind Ongehoorzaamheid Verschil in aanpak beide ouders Agressief gedrag Brutaal woordgebruik Omgangsregeling echtscheiding Opvoedingsaanpak algemeen Relatie kind- grootouder Gamen Aandacht vragen Koppigheid Zindelijkheid Contactproblemen Faalangst Huiswerk Leerprestaties Nachtmerries Puberteitsconflicten Straffen TV kijken Verlegenheid Grenzen stellen Verwerking echtscheiding Slaapproblemen Problemen op school Driftbuien Anderen Eetproblemen Temperament Stelen Computerspelletjes Relatie broer- zus Angsten Drugs Hoogbegaafdheid Jaloezie Liegen Naschoolse activiteiten Rouwverwerking Taal- en spraakontwikkeling Vakantiebesteding Vrienden grafiek 9a: aard van de vraag specifiek Mortsel Aanpak opvoeding Opvallend gedrag Vraag naar info voor een voorziening Opvang en school Info over cursussen/ vorming elders Emotionele ontwikkeling Info over opvoedingswinkel Lichamelijke ontwikkeling Spel en vrije tijd Sociale ontwikkeling 1 1 Grafiek 9b1: aard van de vraag algemeen Opvoedingspunten

17 Van de 3 contacten waren er pedagogische adviesgesprekken en contacten over informatieverstrekking. 7 Relatie ouder- kind Brutaal woordgebruik Verschil in aanpak beide ouders Overmatig huilen Ongehoorzaamheid Temperament Driftbuien Verwerking echtscheiding Eetproblemen Agressief gedrag Anderen Faalangst Angsten Jaloezie Omgangsregeling echtscheiding Niet kunnen samenspelen TV kijken Problemen op school Slaapproblemen Grafiek 9b: aard van de vraag specifiek Opvoedingspunten

18 1. Doorverwijzing Onderstaande grafieken geven een beeld van de diensten waar we ouders en andere opvoedingsverantwoordelijken naar doorverwezen CAW Eigen vorming Triple P Tejo CLB CKG Therapie privé Kind en gezin Bemiddeling Website Juridisch CGG Bijzondere Jeugdbijstand Advocaat BZW Tiener moeders Grafiek a: doorverwijzingen Mortsel 3, 3, 1, 1, Kind en gezin CAW Cursussen privé CLB Huisarts Politie Tejo VKA Slachtofferbejegening Psychiater Juridisch advies Therapie privé Bemiddeling UZA Grafiek b: doorverwijzingen Opvoedingspunten

19 In 1 hadden we 17 contacten. 9 contacten hiervan hebben wij doorverwezen naar één van boven vernoemde diensten. 1 van deze contacten waren pedagogische adviesgesprekken en bij contacten ging het om informatieverstrekking. Doorverwijzingen naar eigen vormingen zijn hierin niet opgenomen. Onder doorverwijzing zitten zowel contacten die wij vanuit de opvoedingswinkel niet verder konden helpen en effectief hebben doorverwezen naar ander diensten als contacten die wel bij ons terecht konden maar wij hen geïnformeerd hebben over andere diensten voor bijkomende ondersteuning of ondersteuning in de toekomst Kennismaking Tijdens gesprekken wordt er aan ouders gevraag hoe zij de opvoedingswinkel hebben leren kennen. Onderstaande grafiek geeft een overzicht Onbekend Anderen School/CLB Folder Kind en Gezin Internet CAW Opvoedingwinkel/Eigen vormingen Politie Huisarts OCMW Griffie Grafiek 11a: kennismaking Mortsel

20 7 Anderen Onbekend School/CLB OCMW Internet Politie CAW Opvoedingswinkel/Eigen vorming Folder Kind en Gezin Grafiek 11b: kennismaking Opvoedingspunten

21 . Vormingen In samenwerking met stad Mortsel en de Gezinsbond Mortsel organiseerden we ook in 1 vormingen rond het thema opvoedingsondersteuning. Vanuit het regionaal overleg maken we nog steeds een gezamenlijke folder met alle initiatieven rond dit thema. Onderstaande grafiek geeft een overzicht van de vormingen die in Mortsel georganiseerd werden en het aantal deelnemers Opvoeden met een kwinkslag 1/1 Opvoeden met een kwinkslag / Hotel mama / Opvoeden met vertrouwen / Cyberpesten /11 EHBO 1/11 Grafiek : aantal deelnemers vormingen Mortsel De vorming 'Opvoeden met een kwinkslag' werd opgesplitst in twee groepen wegens grote interesse. Deze vorming en de vorming 'EHBO' werd georganiseerd i.s.m. de Gezinsbond Mortsel De vorming Cyberpesten kon niet doorgaan wegens te weinig inschrijvingen. Voor 1 gaat er opnieuw een vormingsreeks door 'Samen partner, niet samen ouder'.

22 3. Overlegstructuren, deelname aan extern overleg en bekendmaking 3.1 Overlegstructuren Het is belangrijk dat onze medewerkers van Opvoedingswinkel Mortsel ( halftijds equivalenten + teamverantwoordelijke) voldoende ondersteuning krijgen en ingebed zitten in structuren die overleg, samenwerking en intervisie mogelijk maken. Intern is er een wekelijkse teamvergadering en mogelijkheid om casussen te bespreken met de collega's van het team Levens- en Gezinsvragen die in hetzelfde gebouw zitten. Er werden verschillende intervisies gepland met de collega's van Opvoedingswinkel Antwerpen en inhoudelijke bijeenkomsten waar ook de collega's van Brasschaat en Zoersel aanwezig waren. Voor het komende jaar kijken we naar de mogelijkheid om deze intervisie vorm te geven met medewerkers van alle provinciale opvoedingswinkels. Indien nodig kunnen medewerkers ook beroep doen op een interne supervisor. Uiteraard is er opleidingsmogelijkheid. Het voorbije jaar werd o.a. de opleiding pedagogisch adviseren gevolgd en interne opleiding rond de problematiek van intrafamiliaal geweld. 3. Extern overleg We zijn op verschillende overlegmomenten aanwezig geweest bij de verschillende partners. Steeds meer zijn deze overlegmomenten in het kader van opstart Huizen van het Kind. Ook het regionaal overleg, provinciaal overleg en sectoroverleg liepen door. 3.3 Bekendmaking Bekendmaking is voor de Opvoedingswinkel cruciaal om in de aandacht te blijven. Steeds meer professionelen kennen ons en verwijzen door maar we moeten ook blijven inzetten om ons bekend te maken bij het brede publiek. Maandelijks schrijven we een opvoedtip die we aan de partners van de regio bezorgen. Op de vormingsavonden in Mortsel is er telkens iemand aanwezig en we gingen ook naar aan vormingsavond van de gemeenten waar we een punt hebben. In Borsbeek maakten we de werking ook bekend op info avonden van de scholen. Het voorbije jaar maakten we verder kennis met de collega's van Kind & Gezin in de regio en legden we contacten met de Welzijnsschakels. We publiceerden onze gegevens ook in het regionaal blad 'Het Periodiekske'.

Jaarverslag 2015 Opvoedingswinkel Mortsel

Jaarverslag 2015 Opvoedingswinkel Mortsel Jaarverslag Opvoedingswinkel Mortsel Inleiding De Opvoedingswinkel te Mortsel met punten in Borsbeek, Edegem en Kontich ging van start in en is ondertussen een gedragen project binnen de verschillende

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Opvoedingswinkel Mortsel

Jaarverslag 2016 Opvoedingswinkel Mortsel Jaarverslag 216 Opvoedingswinkel Mortsel Inleiding De Opvoedingswinkel te Mortsel met punten in Borsbeek, Edegem en Kontich ging van start in 213. We kozen er dit jaar voor om de cijfers in dit jaarverslag

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Opvoedingswinkel Mortsel

Jaarverslag 2017 Opvoedingswinkel Mortsel Jaarverslag 7 Opvoedingswinkel Mortsel Inleiding Net zoals de voorgaande jaren geven we u hierbij graag een beeld van onze werking Opvoedingswinkel Mortsel over het jaar 7. We kenden boeiende tijden binnen

Nadere informatie

Verder kan u de cijfers van Mortsel vinden en verwijzen wij naar cijfergegevens van de opvoedingswinkel Brasschaat en Zoersel.

Verder kan u de cijfers van Mortsel vinden en verwijzen wij naar cijfergegevens van de opvoedingswinkel Brasschaat en Zoersel. Inleiding In 7 voorzag het decreet opvoedingsondersteuning een opvoedingswinkel in elke centrumstad. In opende de opvoedingswinkel in Antwerpen waar stad Antwerpen de regie voerde en de uitvoering in handen

Nadere informatie

Registratiegegevens Opvoedingswinkels 2009

Registratiegegevens Opvoedingswinkels 2009 Registratiegegevens Opvoedingswinkels 2009 Situering p. 1 Gegevensverzameling gesubsidieerde opvoedingswinkels 2009 p. 1 Algemeen overzicht p. 2 Basisinformatie over opvoeden ter beschikking stellen p.

Nadere informatie

jaarverslag 2015 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel

jaarverslag 2015 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel jaarverslag 2015 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel Jaarverslag 2015 1 2 Inhoud 1. Inleidend woordje... 3 2. Aantal contacten met cliënten in de winkels en opvoedingspunten... 6 3. Aantal

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013. Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel. Jaarverslag 2013 Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel 1

JAARVERSLAG 2013. Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel. Jaarverslag 2013 Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel 1 JAARVERSLAG 213 Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel Jaarverslag 213 Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel 1 Inhoudstafel Inhoudstafel... 2 Woord vooraf... 3 I Overzicht 213 Brasschaat en Zoersel...

Nadere informatie

JAARVERSLAG Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat

JAARVERSLAG Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat JAARVERSLAG 212 Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat Inhoudstafel Inhoudstafel...2 Woord vooraf...3 I Overzicht 212 Brasschaat en Zoersel...4 1 Pedagogisch advies en informatieverstrekking...4 2 Vormingen...19

Nadere informatie

jaarverslag 2014 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel

jaarverslag 2014 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel jaarverslag 2014 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel 1 Inhoud 1. Aantal contacten met cliënten in de winkels en opvoedingspunten...6 2. Aantal gesprekken per vraag...8 3. Wie stelt een

Nadere informatie

Rapport Gegevens Opvoedingswinkels werkingsjaar 2010

Rapport Gegevens Opvoedingswinkels werkingsjaar 2010 Rapport Gegevens Opvoedingswinkels werkingsjaar 21 Sinds april 29 verzamelen de erkende en gesubsidieerde opvoedingswinkels op een uniforme manier cijfergegevens over hun werking. Jaarlijks verwerkt Kind

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat 1

Jaarverslag 2011 Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat 1 Jaarverslag 211 Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat 1 Jaarverslag opvoedingswinkels 211 Inhoudstafel Inhoudstafel ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede

Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede De jaarlijkse poll Wie is aan de slag in een huis van het kind? Wie is nu al actief betrokken bij een huis van het kind of werkt samen met een huis van het kind? (niet

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning binnen de preventieve zorg van K&G. 8 juni 2012

Opvoedingsondersteuning binnen de preventieve zorg van K&G. 8 juni 2012 Opvoedingsondersteuning binnen de preventieve zorg van K&G 8 juni 2012 Inhoud 1. OO binnen K&G - Maatschappelijk noodzakelijk - Maatwerk! 2. Onze maatjes 1. Opvoedingsondersteuning binnen Kind & Gezin

Nadere informatie

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Kind en Gezin èn Agentschap Jongerenwelzijn? Kind en Gezin en Agenschap Jongerenwelzijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Contactgegevens: Josée Van de Wouwer,

Contactgegevens: Josée Van de Wouwer, Algemeen Gemeente: Antwerpen Provincie: Antwerpen Naam van het lokaal loket: De Kinderopvangzoeker en Het Contactpunt Kinderopvang/Lokaal Loket Contactgegevens: Josée Van de Wouwer, josee.vandewouwer@stad.antwerpen.be,

Nadere informatie

INFO VOOR DE WEBSITE: PARTNERS VAN HUIS VAN HET KIND WUUSTWEZEL

INFO VOOR DE WEBSITE: PARTNERS VAN HUIS VAN HET KIND WUUSTWEZEL INFO VOOR DE WEBSITE: PARTNERS VAN HUIS VAN HET KIND WUUSTWEZEL Ontdek het aanbod van onze partners: LANDELIJKE KINDEROPVANG STEKELBEES Landelijke Kinderopvang Initiatief buitenschoolse opvang Gasthuisdree

Nadere informatie

Deel 5: Opvoedingsondersteuning

Deel 5: Opvoedingsondersteuning Deel : Opvoedingsondersteuning ORGANOGRAM INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS Jaarverslag 04 0 ORGANOGRAM Directeur Adjunct-directeur Verantwoordelijke / Hergomoderator HCA-dienst Ouders Steunen in Opvoeden

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING

OPVOEDINGSONDERSTEUNING OPVOEDINGSONDERSTEUNING Opvoedingsondersteuning - beleidsmatig op de agenda! (1) Tot voor enkele jaren OO nauwelijks item Geen overleg, nauwelijks gezamenlijke actie, Anno 2015 Op Vlaams niveau Decreten

Nadere informatie

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning 7.1. Organogram 7.2. Inleiding 7.3. Statistische gegevens ~ 93 ~ 7 Project opvoedingsondersteuning 7.1 Organogram project opvoedingsondersteuning Het project opvoedingsondersteuning

Nadere informatie

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking Parelcoaching Leuven Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking 1. Historiek Historiek 2004: Opstart Parelcoaching UZLeuven Voorzichtige opstart Parelnetwerk Leuven 2014 Parelnetwerk goeddraaiend

Nadere informatie

Inleiding... 2 Projecten en acties in Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3

Inleiding... 2 Projecten en acties in Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3 Jaarverslag 2012 Inhoudstafel Inhoudsopgave Inleiding... 2 Projecten en acties in 2012... 3 Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3 Websitebezoek en elektronische nieuwsbrieven Beschrijving

Nadere informatie

Webinar Opvoedingsondersteuning

Webinar Opvoedingsondersteuning Webinar Opvoedingsondersteuning 26 mei 2016 Kristien Nys Lector Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee) Praktijkonderzoekster Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek (KULeuven) Ben je 0

Nadere informatie

Voor ouders met opvoedingsvragen over gezonde leefstijl

Voor ouders met opvoedingsvragen over gezonde leefstijl www.gezondopvoeden.be Voor ouders met opvoedingsvragen over gezonde leefstijl 1 Lies Racquet, 2014 = een website voor ouders van kinderen en jongeren met opvoedingsvragen over gezonde voeding, beweging,

Nadere informatie

Opdracht van het OCMW bestuur: project ontwikkelen om kinderarmoede te voorkomen/bestrijden

Opdracht van het OCMW bestuur: project ontwikkelen om kinderarmoede te voorkomen/bestrijden Studiedag VVSG Kinderopvang en Gezinsbeleid Mechelen 26 maart 2013 2010: Europees Jaar ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting: strijd tegen kinderarmoede is topprioriteit voor de Vlaamse regering

Nadere informatie

alle campagnefoto s Maak het mee : Paul Delaet provincie Limburg Universiteitslaan 1 B-3500 HASSELT limburg.be

alle campagnefoto s Maak het mee : Paul Delaet provincie Limburg Universiteitslaan 1 B-3500 HASSELT limburg.be alle campagnefoto s Maak het mee : Paul Delaet provincie Limburg Universiteitslaan 1 B-3500 HASSELT limburg.be deontologisch kader pedagogisch advies Situering Het Limburgs netwerk opvoedingsondersteuning

Nadere informatie

Kind en Gezin http://www.kindengezin.be/

Kind en Gezin http://www.kindengezin.be/ Kind en Gezin http://www.kindengezin.be/ 1 2 Missie en Waarden http://www.kindengezin.be/over-kind-en-gezin/missie-en-waarden/ 3 4 Opdracht Kind en Gezin http://www.kindengezin.be/over-kind-en-gezin/wat-doen-we/

Nadere informatie

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram 7.2. Inleiding 7.3. Statistische gegevens 103 Deel 7: Project opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram project opvoedingsondersteuning Het project

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA OUDERSCHAP EN OPVOEDINGSONDERSTEUNING

V R A G E N K A A R T THEMA OUDERSCHAP EN OPVOEDINGSONDERSTEUNING V R A G E N K A A R T? THEMA OUDERSCHAP EN OPVOEDINGSONDERSTEUNING THEMA: OUDERSCHAP EN OPVOEDINGSONDERSTEUNING? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben

Nadere informatie

Controleer altijd eerst de start en einddatum van de bijstandsovereenkomsten van de cliënten.

Controleer altijd eerst de start en einddatum van de bijstandsovereenkomsten van de cliënten. Handleiding: Jaarverslag begeleid wonen 2010 Gelieve na te zien of alle cliënten die uw dienst in de loop van 2010 verlaten hebben uitgeschreven zijn en de nieuwe cliënten ook correct geregistreerd staan

Nadere informatie

Dossiers opvoedingswinkels: horizontale evaluatie

Dossiers opvoedingswinkels: horizontale evaluatie Dossiers opvoedingswinkels: horizontale evaluatie Interne evaluatie op basis van de werkingsverslagen opvoedingswinkels (2009). Benedikte Van den Bruel Methode 14 dossiers bekeken Aangevuld met cijfermatige

Nadere informatie

CAW Antwerpen

CAW Antwerpen CAW Antwerpen 2019 1 Visie en Missie CAW Antwerpen Toegankelijke hulpverlening Continuïteit in hulpverleningstrajecten Preventief werken Bijzondere aandacht voor kwetsbare doelgroepen Doelgroep CAW Antwerpen

Nadere informatie

Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO. Therapeuten voor Jongeren

Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO. Therapeuten voor Jongeren Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO Therapeuten voor Jongeren ONTSTAAN DE STANDAARD 04 09 2009 GUY TEGENBOS TEJO Gent: de start TEJO Therapeuten voor Jongeren De

Nadere informatie

Contactgegevens: Wendy Valijs, of

Contactgegevens: Wendy Valijs, of Algemeen Gemeente: Maasmechelen Provincie: Limburg Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Maasmechelen Contactgegevens: Wendy Valijs, wendy.valijs@maasmechelen.be of loketkinderopvang@maasmechelen.be,

Nadere informatie

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent Missie & visie Opvoedingswinkel Gent 1 Inhoudstafel... 1 Missie & visie Opvoedingswinkel Gent... 1 Inhoudstafel... 1 Intro... 3 1. Missie... 4 2. Doelgroep... 4 3. Werking... 4 4. Beleidskader... 5 5.

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 Meldpunt discriminatie Antwerpen

Jaarverslag 2011 Meldpunt discriminatie Antwerpen Jaarverslag 2011 Meldpunt discriminatie Antwerpen Algemeen Het Meldpunt discriminatie is een dienst die via informatie- en adviesverlening, bemiddeling, en sensibilisering ondersteuning biedt aan slachtoffers

Nadere informatie

Deel 5: Opvoedingsondersteuning

Deel 5: Opvoedingsondersteuning Deel 5: Opvoedingsondersteuning ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS Jaarverslag 203 07 ORGANOGRAM Directeur Adjunct-directeur Verantwoordelijke / Hergomoderator HCA-dienst Ouders Steunen in

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig?

Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig? leeftijds ladder Alle mensen hebben rechten en plichten. Maar die verschillen wel naargelang je meerderjarig of minderjarig bent. Wat mag op welke leeftijd? Wat is het verschil tussen minder- en meerderjarig?

Nadere informatie

De organisatie van opvoedingsondersteuning

De organisatie van opvoedingsondersteuning De organisatie van opvoedingsondersteuning 1. Wat is opvoedingsondersteuning? Opvoedingsondersteuning bestaat uit al die activiteiten die tot doel hebben om ouders en andere opvoeders steun te bieden bij

Nadere informatie

Dagcentrum 't Spant. Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT

Dagcentrum 't Spant. Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT Dagcentrum 't Spant Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT Wat is het dagcentrum? Dagcentrum t Spant is een voorziening van Huize St. Vincentius

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ OMGEVINGSANALYSE EN LITERATUURSTUDIE AANBOD OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ 10- TOT 17-JARIGEN ANTWERPEN PRESENTATIE 27 OKTOBER 2015 1 SITUERING VAN HET ONDERZOEK 4 grote onderdelen: literatuurstudie focusgroep

Nadere informatie

Kinderen uit familiehuwelijken

Kinderen uit familiehuwelijken Een gezonde baby Kinderen uit familiehuwelijken D e geboorte van je baby is een van de mooiste momenten in je leven. 9 maanden kijk je er naar uit en natuurlijk hoop je dat je kind gezond is. Gelukkig

Nadere informatie

Intakevragenlijst voor ouders/verzorgers

Intakevragenlijst voor ouders/verzorgers Praktijk Dekker & Dooyeweerd Intakevragenlijst voor ouders/verzorgers (Met dank voor het invullen) 1. Informatie over uw kind en gezin Graag aankruisen wat van toepassing is 0. Indien een vraag niet van

Nadere informatie

Postnummer Steden en Gemeenten Provincie Antwerpen Antwerpen 2018 Antwerpen Antwerpen 2020 Antwerpen Antwerpen 2030 Antwerpen

Postnummer Steden en Gemeenten Provincie Antwerpen Antwerpen 2018 Antwerpen Antwerpen 2020 Antwerpen Antwerpen 2030 Antwerpen Postnummer Steden en Gemeenten Provincie 2000-2990 2000 Antwerpen Antwerpen 2018 Antwerpen Antwerpen 2020 Antwerpen Antwerpen 2030 Antwerpen Antwerpen 2040 Antwerpen Antwerpen 2040 Berendrecht Antwerpen

Nadere informatie

PROTOCOL. School en echtscheiding 2013-2017

PROTOCOL. School en echtscheiding 2013-2017 PROTOCOL School en echtscheiding 2013-2017 De Malelande Juttepeergaarde 2 3824 BE Amerfoort 033-4564410 malelande@kpoa.nl Inleiding Dit protocol is geschreven om ouders en leerkrachten een handreiking

Nadere informatie

Stad Antwerpen. Perinatale regierol ECK De Kraamvogel vzw. Veerle Decorte Vroedvrouw Coördinator

Stad Antwerpen. Perinatale regierol ECK De Kraamvogel vzw. Veerle Decorte Vroedvrouw Coördinator H Stad Antwerpen Perinatale regierol ECK De Kraamvogel vzw Veerle Decorte Vroedvrouw Coördinator De Kraamvogel vzw o Ontstaan begin jaren 80 o Expertisecentrum Kraamzorg in elke Vlaamse provincie: 2003

Nadere informatie

Gezond Opvoeden LIES RACQUET, BACK TO BASICS, EETEXPERT, 2014

Gezond Opvoeden LIES RACQUET, BACK TO BASICS, EETEXPERT, 2014 Gezond Opvoeden LIES RACQUET, BACK TO BASICS, EETEXPERT, 2014 Project: = een website waarop ouders terecht kunnen met hun opvoedingsvragen over voeding, beweging en sedentair gedrag en over tabak, alcohol

Nadere informatie

Eerstelijnspsychologische zorg

Eerstelijnspsychologische zorg Eerstelijnspsychologische zorg Versterking van de GGZ op de eerste lijn Klinisch psycholoog/psychotherapeut Psycholoog Eerstelijnshuis huisartsenkring Antwerpen-Oost Netwerkcoördinator ELP GGZ- Netwerk

Nadere informatie

Algemeen. Gemeente: Stad Gent. Provincie: Oost Vlaanderen. Naam van het lokaal loket: Kinderopvangpunt Gent

Algemeen. Gemeente: Stad Gent. Provincie: Oost Vlaanderen. Naam van het lokaal loket: Kinderopvangpunt Gent Algemeen Gemeente: Stad Gent Provincie: Oost Vlaanderen Naam van het lokaal loket: Kinderopvangpunt Gent Contactgegevens: Danny Verdonck, danny.verdonck@stad.gent, 09/268 20 82 Werkingsgebied: Stedelijk

Nadere informatie

Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres

Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres Aartselaar Arendonk Baarle Hertog Balen Balen Tel: 014 44 83 63 Beerse jef.meuws@kbc.be Beerse Tel: 014 44 83 45

Nadere informatie

Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap. Borrelen en bruisen 10 december 2013

Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap. Borrelen en bruisen 10 december 2013 Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap Borrelen en bruisen 10 december 2013 Inclusie binnen Kind en Gezin Strategische ambitie van K&G opgenomen in ondernemingsplan 2013-2014 'Te werken

Nadere informatie

Voorbeeld inschrijvingsformulier

Voorbeeld inschrijvingsformulier Voorbeeld inschrijvingsformulier Datum inschrijving: LEERLINGGEGEVENS Officieel adres Naam: Voornamen: Roepnaam: Woont bij: beide ouders /vader / moeder / ander Straat en nummer: Postcode: Gemeente: Thuistelefoon:

Nadere informatie

*Dit is het percentage ten opzichte van het totale aantal dialogen (23.507). Let wel, in één dialoog kunnen meerdere thema's aan bod komen.

*Dit is het percentage ten opzichte van het totale aantal dialogen (23.507). Let wel, in één dialoog kunnen meerdere thema's aan bod komen. THEMA'S TOP 10 TOTAAL thema rangorde aantal % van totaal* relatie tot ouders 1 3401 15% verliefdheid/ aanmaken/afwijzen 2 3380 15% vriendschap/ vrienden helpen/ vrienden maken 3 1936 8% problemen of ruzie

Nadere informatie

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN POPERINGE 11.933 HA (IN TOP 5 W-VL) - 19.894 INW KANSARME BUURTEN Kansarmoedeatlas Provincie West-Vlaanderen (Steunpunt

Nadere informatie

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Jeugd Toeleidingsactiviteiten Mijn kind is groep 3 Naschoolse activiteiten Weerbaarheid Opvoeden doe je niet

Nadere informatie

Armoede en kwetsbaarheid op het platteland:

Armoede en kwetsbaarheid op het platteland: Armoede en kwetsbaarheid op het platteland: Cijfers & achtergrondinformatie Dienst welzijn & gezondheid 1-3/06/2015 Inhoud Armoede (op het platteland)? Uitdagingen voor de leadergebieden? Ondersteuning

Nadere informatie

Voor meer info: Hilde Rekkers hilde.rekkers@vlaamseprovincies.be +32 2 508 13 26

Voor meer info: Hilde Rekkers hilde.rekkers@vlaamseprovincies.be +32 2 508 13 26 Voor meer info: Hilde Rekkers hilde.rekkers@vlaamseprovincies.be +32 2 508 13 26 Intrafamilaal geweld: provincies slaan brug tussen federale en Vlaamse overheid Intrafamiliaal geweld is een groot maatschappelijk

Nadere informatie

4 Ik tel mee. in het gezin

4 Ik tel mee. in het gezin 4 Ik tel mee in het gezin [A] Fotozoektocht Waar kan ik hulp vinden bij problemen? Inhoudsopgave 1. Enkele instellingen waar je terecht kan... p.137 2. Adresgegevens, foto s en wegbeschrijvingen van die

Nadere informatie

2017 SV Schriftelijke vraag: Vragen betreffende aantal personen dat zich in de stad vestigde of de stad verliet

2017 SV Schriftelijke vraag: Vragen betreffende aantal personen dat zich in de stad vestigde of de stad verliet KB Filip Dewinter Klaverveldenlaan 1 2180 Ekeren-Antwerpen Alle briefwisseling te richten aan het college van burgemeester en schepenen, Grote Markt I, 2000 Antwerpen I. L _j uw bericht van 16 oktober

Nadere informatie

Kinderopvang in Knesselare een samenwerkings -verhaal

Kinderopvang in Knesselare een samenwerkings -verhaal Kinderopvang in Knesselare een samenwerkings -verhaal Herlinde Trenson Schepen Kinderopvang Kinderopvang : samenwerken Aanleiding Totaal concept Knesselare Traject Partners Partners en hun rol Rol coördinator

Nadere informatie

Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding vzw OLO

Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding vzw OLO Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding vzw Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening Onthaal, pedagogisch adviseren en outreach Doelgroep: Algemene opvoedingsondersteuning (Opvoedingswinkel)

Nadere informatie

Huis van het Kind Zottegem, een huis met een verhaal. Congres EXPOO Donderdag 10 december 2015

Huis van het Kind Zottegem, een huis met een verhaal. Congres EXPOO Donderdag 10 december 2015 Huis van het Kind Zottegem, een huis met een verhaal Congres EXPOO Donderdag 10 december 2015 2010 Europees Jaar ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting Strijd tegen kinderarmoede : start van

Nadere informatie

Jaarverslag EXPOO 2014

Jaarverslag EXPOO 2014 Jaarverslag EXPOO 2014 EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning van de Vlaamse overheid, bouwt mee aan een positieve leefomgeving waar het voor kinderen en jongeren goed is om op te groeien.

Nadere informatie

Het secundair onderwijs in cijfers

Het secundair onderwijs in cijfers Het secundair onderwijs in cijfers Schooljaar 2010-2011 Sara Vertommen Opdrachtgever: Algemeen Onderwijsbeleid Stad Antwerpen, Lerende Stad en Lokaal Overlegplatform Vlaamse Gemeenschap, Departement Onderwijs

Nadere informatie

Lokaal loket kinderopvang. Resultaten enquête 2016

Lokaal loket kinderopvang. Resultaten enquête 2016 Lokaal loket kinderopvang Resultaten enquête 2016 Inleiding Doelstelling: kinderopvang als basisvoorziening Recht van elk kind/ elk gezin op een kwaliteitsvolle dienstverlening Opvang in voldoende mate

Nadere informatie

Transportservice. De makkelijke manier om je meubels thuis te krijgen

Transportservice. De makkelijke manier om je meubels thuis te krijgen NEDERLANDS IKEA WILRIJK Transportservice De makkelijke manier om je meubels thuis te krijgen IKEA verkoopt zijn meubels in platte pakketten. Zo kunnen wij de transport- en opslagkosten drukken... en betaal

Nadere informatie

scheiding Ouders blijven ouders Recht van spreken

scheiding Ouders blijven ouders Recht van spreken Het is niet niks als je ouders gaan scheiden. Misschien verschiet je er geweldig van. Misschien vind je de nieuwe duidelijkheid juist wel goed. Hoe dan ook, bij zo n scheiding moet er van alles worden

Nadere informatie

Aanvraagformulier - renteloze lening

Aanvraagformulier - renteloze lening Aanvraagformulier - renteloze lening 1. Wat? Het Vlaamse Gewest verstrekt goedkope of renteloze leningen (energielening) aan natuurlijke personen voor energiebesparende ingrepen en maatregelen in particuliere

Nadere informatie

Inleiding. Door samen te werken, kunnen we elkaar versterken. Op die manier brengen we met ons WIJ-verhaal een sterkere meerwaarde naar gezinnen.

Inleiding. Door samen te werken, kunnen we elkaar versterken. Op die manier brengen we met ons WIJ-verhaal een sterkere meerwaarde naar gezinnen. BROCHURE Inleiding Welkom in ons Huis, hier werken we samen voor ouders en kinderen. Een huis van het Kind is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties die samen een aanbod voorzien ter

Nadere informatie

Het Huis van het Kind voor iedereen

Het Huis van het Kind voor iedereen Het Huis van het Kind voor iedereen Welke uitdagingen liggen er? Vandaag zijn er in Vlaanderen 153 Huizen van het Kind die samen 210 gemeenten bereiken. De subsidieoproep van eind februari en de Roadmap

Nadere informatie

Hors plan de délestage Buiten afschakelplan Commune Gemeente. Tranche 6 Schijf 6 Aartselaar 69 60 129. Tranche 2 Schijf 2. Tranche 1 Schijf 1

Hors plan de délestage Buiten afschakelplan Commune Gemeente. Tranche 6 Schijf 6 Aartselaar 69 60 129. Tranche 2 Schijf 2. Tranche 1 Schijf 1 Aartselaar 69 60 129 Aartselaar 69 60 129 Antwerpen 80 121 2.375 2.576 Albertdok 6 372 378 Antwerpen Kern-Oude Stad 238 238 Berchem 163 163 Borgerhout 1 104 105 Charlottalei 79 79 Deurne 79 161 240 Ekeren

Nadere informatie

Natuurpunt november Behaag.. natuurlijk 2006

Natuurpunt november Behaag.. natuurlijk 2006 Natuurpunt november 26 Behaag.. natuurlijk 26 Natuurpunt Verkochte pakketten Behaag.. natuurlijk 26 Totaal Pakketten Natuurpuntafdeling Gemeente Regio Gemeente Totaal Pak. P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P1

Nadere informatie

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper Dit verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Ieper. Casus 1 Er is verwaarlozing

Nadere informatie

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen Kristel Bovijn Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) Het VK is het meldpunt voor vermoedens van kindermishandeling, -verwaarlozing

Nadere informatie

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten Ouders in Huis: gesprekskaarten Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek Ontmoeten 1. Vind je dat er initiatieven nodig zijn waar ouders elkaar kunnen leren kennen? Heb je hier ideeën over?

Nadere informatie

Wie zijn jullie? Wie is er student? Wie is er kraamverzorgende? Wie is er vroedvrouw? Wie werkt er in de thuiszorg? Wie in het ziekenhuis?

Wie zijn jullie? Wie is er student? Wie is er kraamverzorgende? Wie is er vroedvrouw? Wie werkt er in de thuiszorg? Wie in het ziekenhuis? Welkom! Wie zijn jullie? Wie is er student? Wie is er kraamverzorgende? Wie is er vroedvrouw? Wie werkt er in de thuiszorg? Wie in het ziekenhuis? Wie zijn wij? Simonne Vandewaerde Kraamzorg Landelijke

Nadere informatie

Ingrid Bombay Provinciaal afdelingshoofd Kind en Gezin - Provincie West- Vlaanderen

Ingrid Bombay Provinciaal afdelingshoofd Kind en Gezin - Provincie West- Vlaanderen Ingrid Bombay Provinciaal afdelingshoofd Kind en Gezin - Provincie West- Vlaanderen 2 - Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst 09-04-18 Speech Minister Vandeurzen Samen met Vlaanderen inzetten op

Nadere informatie

Naar een jeugdvisie voor de gemeente Oirschot. 16 oktober 2012

Naar een jeugdvisie voor de gemeente Oirschot. 16 oktober 2012 Naar een jeugdvisie voor de gemeente Oirschot 16 oktober 2012 Opzet van de avond Positionering Doel van de avond Proces en burgerparticipatie Toelichting ideeën College van B&W m.b.t. jeugdvisie Discussie

Nadere informatie

HUIS VAN HET KIND EEKLO

HUIS VAN HET KIND EEKLO HUIS VAN HET KIND EEKLO Indicatoren Kinderarmoedebestrijding 18,00% 16,00% 14,00% 12,00% 10,00% 8,00% 8,02% 10,64% 8,03% 8,61% 16,11% 10,45% 12,66% 11,90% 9,47% 6,00% 4,00% 2,00% 0,87% 0,78% 2,10% 1,40%

Nadere informatie

uitgave december 2011 beroepsgeheim

uitgave december 2011 beroepsgeheim uitgave december 2011... met thet beroepsgeheim ... met het beroepsgeheim Sommige problemen, ziektes, kan je niet in je eentje oplossen. Om deze problemen aan te pakken, heb je hulp nodig van mensen die

Nadere informatie

Contactgegevens: Marc Lammar, of of

Contactgegevens: Marc Lammar, of of Algemeen Gemeente: Mechelen Provincie: Antwerpen Naam van het lokaal loket: Kinderopvangwijzer Mechelen Contactgegevens: Marc Lammar, marc.lammar@mechelen.be of kinderopvang@mechelen.be, 015 29 83 24 of

Nadere informatie

Opvoedingswinkel Mechelen Activiteitenkalender

Opvoedingswinkel Mechelen Activiteitenkalender Opvoedingswinkel Mechelen Activiteitenkalender januari april 2015 Workshop: Hoe slecht is een slecht rapport? (ADHD) ZIT STIL VZW Ouders vinden school belangrijk. Over huiswerk maken en lessen leren wordt

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

scheiding Ouders blijven ouders Hoorrecht

scheiding Ouders blijven ouders Hoorrecht Het is niet niks als je ouders gaan scheiden. Misschien verschiet je er geweldig van. Misschien vind je de nieuwe duidelijkheid juist wel goed. Hoe dan ook, bij zo n scheiding moet er van alles worden

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van huiselijk geweld net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning 7.1. Organogram 7.2. Inleiding 7.3. Statistische gegevens - 100 - Deel 7: Project opvoedingsondersteuning 7.1. Organogram project opvoedingsondersteuning Het project

Nadere informatie

TZITEMZO NA 30 JAAR KINDERRECHTSWINKEL

TZITEMZO NA 30 JAAR KINDERRECHTSWINKEL TZITEMZO NA 30 JAAR KINDERRECHTSWINKEL Wat vooraf ging De start Uitgangspunten Opdrachten Organisatie en financiën Vandaag Uitdagingen voor de toekomst WAT VOORAF GING Het internationaal jaar van de jeugd

Nadere informatie

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 Koen Clijsters Algemeen diensthoofd OCMW Heusden-Zolder Tel. 011/45.61.50 koen.clijsters@ocmwheusdenzolder.be Heusden- Zolder Provincie Limburg 31.500

Nadere informatie

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS 2018 / 2019 CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS Dit is een document over het cursusaanbod van het Sociaal Pedagogisch Werk van Partners in Welzijn. Het is opgedeeld in cursussen voor kinderen,

Nadere informatie

KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning

KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning 10 december 2015 8 ste Jaarcongres EXPOO Brussel Opbouw 1. Welzijnsschakels

Nadere informatie

BABY-NEST vzw JAARVERSLAG Morekstraat Wondelgem. Coördinatoren dagelijkse werking: Wieske De Bosscher Wies Timmermans

BABY-NEST vzw JAARVERSLAG Morekstraat Wondelgem. Coördinatoren dagelijkse werking: Wieske De Bosscher Wies Timmermans BABY-NEST vzw JAARVERSLAG 2017 Morekstraat 159 9032 Wondelgem Tel: 0486 14 16 87 baby-nest@telenet.be www.baby-nest.weebly.com Rek.Nr. Baby-Nest: BE22 8909 5427 7947 Coördinatoren dagelijkse werking: Wieske

Nadere informatie

INVENTARIS POLITIONEEL EN JUSTITIEEL AANBOD INTRAFAMILIAAL GEWELD Arr. Antwerpen

INVENTARIS POLITIONEEL EN JUSTITIEEL AANBOD INTRAFAMILIAAL GEWELD Arr. Antwerpen INVENTARIS POLITIONEEL EN JUSTITIEEL AANBOD INTRAFAMILIAAL GEWELD Arr. Antwerpen VERSIE APRIL 2012 Referentiemagistraten intrafamiliaal geweld Parket Antwerpen Bolivarplaats 20 bus 2 2000 Antwerpen Sofie

Nadere informatie

15/12/'11 De Halloweenwandeling Griezelbuiten van Hier is Ginderbuiten! wint de Culturele publieksprijs 2011.

15/12/'11 De Halloweenwandeling Griezelbuiten van Hier is Ginderbuiten! wint de Culturele publieksprijs 2011. Gazet van Antwerpen Promo Nieuwe BMW 3 Reeks Berline vanaf 285*/maand Word GvA-correspondent! Solliciteer nu! Bezorg ons uw leukste foto's van jonge antwerpen > mol Griezelbuiten wint Culturele Publieksprijs

Nadere informatie

Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag

Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag Sessies door de georganiseerd in provincie Antwerpen Vergeet niet: Identiteitskaart verplicht Komt u voor iemand anders? Breng dan ook een kopie

Nadere informatie

Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind

Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind Inhoud Inleiding... 1 Aansturing en overleg... 2 Doelstellingen en doelgroep...

Nadere informatie

Gezinnen ondersteunen op vlak van gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van kind(eren) sociale, informele netwerken rondom gezinnen bevorderen en ondersteunen Preventie: problemen (gezondheid, ontwikkeling,

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners

Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners 1 Inhoudsopgave 1. GEZAMENLIJKE VISIE 3 2. TOEGANKELIJKHEID 4 3. DOMEINEN 5 3.1. PREVENTIEVE GEZONDHEIDSZORG 5 3.2. LEREN

Nadere informatie

Bevindingen behoeftenbevraging bij Dilbeekse ouders. Uitdagingen voor het Dilbeekse Huis van het Kind

Bevindingen behoeftenbevraging bij Dilbeekse ouders. Uitdagingen voor het Dilbeekse Huis van het Kind Bevindingen behoeftenbevraging bij Dilbeekse ouders Uitdagingen voor het Dilbeekse Huis van het Kind Terugkoppeling partners HVHK: Dilbeek, 24 maart 2016 Kristien Nys (Hoger instituut voor Gezinswetenschappen,

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor SVK-verhuurders - renteloze lening (0 %)

Aanvraagformulier voor SVK-verhuurders - renteloze lening (0 %) Aanvraagformulier voor SVK-verhuurders - renteloze lening (0 %) Van toepassing vanaf 1.10.2017 1. Wat? Het Vlaamse Gewest verstrekt goedkope of renteloze leningen (energielening) aan natuurlijke personen

Nadere informatie

A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01

A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01 A0326 A0327 A0328 Acties binnen de vereniging SPOOR FOBVBP01 VOORAF: de vereniging SPOOR De vereniging SPOOR staat voor Samenwerking rond Preventie in het kader van Opvoeding en Onderwijs Regio Brugge

Nadere informatie