Verder kan u de cijfers van Mortsel vinden en verwijzen wij naar cijfergegevens van de opvoedingswinkel Brasschaat en Zoersel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verder kan u de cijfers van Mortsel vinden en verwijzen wij naar cijfergegevens van de opvoedingswinkel Brasschaat en Zoersel."

Transcriptie

1 Inleiding In 7 voorzag het decreet opvoedingsondersteuning een opvoedingswinkel in elke centrumstad. In opende de opvoedingswinkel in Antwerpen waar stad Antwerpen de regie voerde en de uitvoering in handen gaf van CAW De Terp. Niet veel later vonden twee organisaties elkaar, namelijk het Diensten- en Begeleidingscentrum Openluchtopvoeding in Brasschaat (OLO) en Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) De Terp. Ze deelden de mening dat opvoedingsondersteuning, onder de vorm van een opvoedingswinkel, ook buiten de stad Antwerpen dichter bij de bewoners moest komen. Er werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Er zouden in drie centrumgemeenten van het arrondissement opvoedingswinkels komen met Opvoedingspunten. In Brasschaat en Zoersel zijn deze nu al een tijd actief maar in 13 kwam er ook de winkel in Mortsel bij waardoor de cirkel rond is. De organisaties zetten hiervoor eigen middelen in en krijgen financiële ondersteuning van provincie Antwerpen, steden en gemeenten Brasschaat, Mortsel en Zoersel en de betrokken gemeentebesturen van de Opvoedingspunten (Borsbeek, Edegem, Essen, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Malle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wuustwezel en Zandhoven). Sommige gemeenten kozen ervoor om vaste openingsuren te hebben andere punten werken enkel op afspraak. Er zijn ook punten die na evaluatie kozen om enkel nog op afspraak te werken. In Mortsel zijn er twee halftijdse medewerkers werkzaam en halftijds een teamverantwoordelijke (voor opvoedingswinkel en team levens- en gezinsvragen). In Brasschaat zijn er twee halftijdse medewerkers werkzaam en in Zoersel 3 halftijdse medewerkers. Voor beide werkingen is er een halftijdse teamverantwoordelijke. Verder kan u de cijfers van Mortsel vinden en verwijzen wij naar cijfergegevens van de opvoedingswinkel Brasschaat en Zoersel. We willen ook al vooruit kijken naar de uitdagingen die 1 met zich zal meebrengen. CAW De Terp maakt nu deel uit van een nieuwe grote organisatie CAW Antwerpen waar alle werkingen van CAW De Terp, CAW De Mare en CAW Metropool nu onder vallen. Het decreet preventieve gezinsondersteuning gaat dit jaar in voege en de Huizen van het Kind gaan vorm krijgen. De opvoedingswinkels zullen hierin zeker een partner zijn en de evoluties in de regio opvolgen. De winkels in Brasschaat en Zoersel staan voor een feestelijk jaar want zij vieren hun vijfjarig bestaan. Verder blijven wij uiteraard, met steun van partners, verder werken aan onze bekendheid en willen we onze laagdrempelige en preventieve werkingen verder uitbouwen. Opvoedingswinkel Mortsel.

2 De Opvoedingswinkel Mortsel is een samenwerking van volgende partners: Inleiding cijfers 13 In wat volgt kan u alle cijfers vinden van de winkel in Mortsel en de Opvoedingspunten in Borsbeek, Edegem en Kontich. Ter vergelijking kan u ook cijfers van 13 terugvinden van de winkels in Brasschaat en Zoersel. We focussen in deze cijfers op 3 belangrijke opdrachten: Verlenen van informatie; Pedagogisch adviseren; Organiseren van vormingsavonden. Als laatste punt geven we ook weer welke acties we hebben ondernomen rond overleg, bekendmaking,... Achtereenvolgend kan u volgende items vinden: Aantal mail / telefoon / afspraak / onthaal (mensen komen binnen in de winkel zonder afspraak); Aantal gesprekken per vraag (bij een nieuwe vraag is dit een nieuw contact); Wie neemt contact met ons op? Leeftijd en geslacht van de kinderen; Samenstelling en grootte van het gezin; Woonplaats; Aard van de vraag; Naar waar verwijzen wij eventueel door? Via welke weg komen mensen tot bij ons? Soms zijn bovenstaande gegevens onbekend, gezien de contactname via mail of er geen navraag is gedaan om de anonimiteit te kunnen waarborgen.

3 1 Pedagogisch advies en informatieverstrekking Locatie Mortsel Borsbeek Edegem Kontich Grafiek 1: aantal contacten Mortsel en Opvoedingpunten Totaal: 17 contacten over maanden (opening 1 maart 13). Ter vergelijking in (over 1 maanden) in Opvoedingswinkel Brasschaat 16 contacten en in Opvoedingswinkel Zoersel 1 contacten. In 13 waren er in Brasschaat 6 contacten en in Zoersel 37. Het aantal inwoners van de zorgregio Brasschaat bedraagt ongeveer 171., voor Zoersel 136. en voor Mortsel 6.7. Onderstaande cijfers en grafieken geven de totalen weer van de opvoedingswinkel en de opvoedingspunten: Borsbeek, Edegem en Kontich.

4 1.1 Aantal mails, telefoons en bezoekers per stad/gemeente In volgend schema wordt een vergelijking gemaakt van het totale aantal contacten: rechtstreeks (onthaal = binnenlopen tijdens opening, afspraak = eerst afspraak gemaakt), telefonisch en via mail Onthaal Mail Afspraak Telefoon Grafiek 1a: aantal mails, telefoons, afspraken Mortsel Onthaal Mail Afspraak Telefoon Grafiek 1b: aantal mails, telefoons, afspraken Opvoedingspunten In Borsbeek werd meestal een afspraak gemaakt, voor Kontich zowel afspraak als onthaal en in Edegem merendeel vragen via mail.

5 1. Aantal gesprekken per vraag In deze grafieken is af te lezen hoeveel gesprekken er per vraag nodig waren. Van de geregistreerde gesprekken zijn er 1 vervolggesprekken voor Mortsel. Voor de Opvoedingspunten zijn dit 1 vervolggesprekken contact contacten 3 contacten Grafiek a: aantal gesprekken per vraag Mortsel contact contacten 3 contacten contacten 1 1 Grafiek a: aantal gesprekken per vraag Opvoedingspunten

6 Meestal hebben ouders voldoende aan één gesprek. Er waren nooit meer dan gesprekken nodig per opvoedingsvraag. Nota: indien dezelfde personen opnieuw een vraag stellen maar rond een ander thema, wordt dit niet geregistreerd als een vervolggesprek maar wel een nieuwe vraag. Ter vergelijking met Brasschaat en Zoersel in 13: ook hier hebben mensen meestal voldoende aan 1 gesprek en was er een maximum van gesprekken. 1 keer waren gesprekken niet voldoenden voor een opvoedingsvraag. In 13 werden er in Zoersel 37 vragen gesteld waarvan 1 afgerond werden na 1 gesprek. In Brasschaat waren er 6 contacten, 176 hiervan werden afgerond na 1 gesprek. 1.3 Opvoedingsverantwoordelijke Onderstaande grafieken beschrijven wie de opvoedingvraag of de vraag naar informatie heeft gesteld Moeder Beide ouders Andere familieleden Vader CLB OCMW (sociale dienst) Student School/oudercomité Opvoedingsondersteuner CAW Onbekend Grafiek 3a: opvoedingsverantwoordelijke Mortsel Het merendeel van de vragen aan de opvoedingswinkel worden door moeders gesteld. Uit de cijfergegevens van Brasschaat en Zoersel zien we dat ook daar het vooral moeders zijn die een vraag stellen aan de opvoedingswinkels. De term opvoedingsondersteuner staat voor alle professionelen die een vraag stellen aan de opvoedingswinkel zoals bv. een onthaalmoeder, opvoeder in een instelling,...

7 Moeder Beide ouders Vader Onbekend Andere familieleden/vrienden/ke nnissen Buitenschoolse kinderopvang 3 1 Grafiek 3b: opvoedingsverantwoordelijke Opvoedingspunten 1. Leeftijd van de kinderen Onderstaande grafieken geven de leeftijd van het kind weer waarop de vraag betrekking had jaar 3 6 jaar 6 1 jaar 1 1 jaar Ouder dan 1 jaar Onbekend Grafiek a: leeftijd van de kinderen Mortsel

8 De meeste vragen in de winkel betreffen lagere schoolkinderen. In de opvoedingswinkel komen, weliswaar in beperkte mate, ouders van +1 jarigen over de vloer. We kunnen stellen dat jongvolwassenen (tot + jaar) en hun ouders eveneens met onzekerheden en vragen te maken krijgen en ze niet weten waar de nodige info en ondersteuning te vinden jaar 3 6 jaar 6 1 jaar 1 1 jaar Ouder dan 1 jaar Onbekend 1 Grafiek b: leeftijd van de kinderen opvoedingspunten Uit de cijfergegevens van 13 zien we dat in Brasschaat de meeste vragen lagere school kinderen betreffen. In Zoersel gaan deze meestal over jongeren tussen 1 en 1 jaar. In Borsbeek gaan de meeste vragen over kinderen van lagere schoolleeftijd, voor Edegem zijn dit meestal 1 tot 1 jarigen en in Kontich is de hoogste score voor 3 tot 6 jarigen. In deze grafieken moeten we wel vermelden dat er ook de vervolggesprekken bijgeteld worden waardoor dit de cijfers kan beïnvloeden.

9 1. Geslacht van de kinderen Onderstaande grafieken geven een beeld van de verhouding jongens/meisjes. We merken dat er significant meer vragen werden gesteld over jongens. Uit de gegevens van 13 blijkt dat ook in Brasschaat en Zoersel de opvoedingsvragen meer over jongens dan meisjes gaan jongen meisje onbekend Grafiek a: geslacht van de kinderen Mortsel 3 3 jongen meisje onbekend Grafiek b: geslacht van de kinderen Opvoedingspunten Enkel in Borsbeek werden meer vragen gesteld over meisjes. Ook hier moeten we rekening houden met vervolggesprekken die mee in het geheel vervat zitten.

10 1.6 Aard van het gezin Onderstaande grafieken geven een beeld van de samenstelling van het gezin dat contact zoekt met de opvoedingswinkel Samenwonend Alleenstaand NSG onbekend Grafiek 6a: aard van het gezin Mortsel De meeste vragen worden gesteld door een ouder die uit een kerngezin komt (samenwonende ouders). De cijfers van Brasschaat en Zoersel geven hetzelfde weer. Ook daar werden in 13 de meeste vragen gesteld door ouders uit een kerngezin. Aanvullend kunnen we meegeven dat 31 gezinnen maatschappelijk kwetsbaar zijn. Volgens de definitie van Kind en Gezin spreekt men van een maatschappelijk kwetsbaar gezin als het ofwel bedreigd is met uitsluiting vanwege een culturele of taalbarrière, ofwel bedreigd is omdat het gebrekkige toegang heeft tot maatschappelijk hooggewaardeerde goederen zoals werk, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg,. Bij 11 vragen worden deze gesteld door allochtone gezinnen.

11 Samenwonend Alleenstaand NSG onbekend Grafiek 6b: aard van het gezin Opvoedingspunten De meeste vragen worden gesteld door een ouder uit een kerngezin (samenwonende ouder). Voor de opvoedingspunten: gezinnen maatschappelijk kwetsbaar, 6 vragen werden gesteld door allochtone gezinnen. Ook hier is er een hoge score voor onbekend wat de cijfers zeker zal beïnvloeden.

12 1.7 Gezinsgrootte In de volgende grafieken wordt de gezinsgrootte weergegeven kind kinderen 3 kinderen of meer kinderen onbekend Grafiek 7a: gezinsgrootte Mortsel kind kinderen 3 kinderen of meer kinderen onbekend Grafiek 7b: gezinsgrootte Opvoedingspunten In Borsbeek werden de meeste vragen gesteld door gezinnen met 1 kind, in Edegem en Kontich door gezinnen met kinderen. Het aantal onbekende gegevens kan de relevantie van de cijfers zeker beïnvloeden. De cijfergegevens van 13 tonen aan dat in Brasschaat de vragen vooral komen uit gezinnen met kinderen, in Zoersel zijn dat gezinnen met 1 kind.

13 1. Woonplaats van de gezinnen Hieronder geven we een overzicht van de woonplaats van de gezinnen Mortsel Edegem Hove Borsbeek Antwerpen Lier Duffel Kontich Wilrijk Boechout Lint Berchem Vremde Aartselaar Grafiek a: woonplaats gezinnen Mortsel Wanneer we hier kijken naar de woonplaats van de gezinnen, merken we dat de winkel vooral gefrequenteerd wordt door gezinnen uit Mortsel, Kontich, Edegem en Wilrijk. De vragen in Brasschaat en Zoersel worden meestal gesteld door gezinnen uit de gemeente Kontich Edegem Borsbeek Mortsel Wommelgem Deurne Berchem Lier Grafiek b: woonplaats gezinnen Opvoedingspunten In elk opvoedingspunt is de hoogte score voor de inwoners van de eigen gemeente.

14 1.9 Aard van de vraag In onderstaande tabellen geven we een overzicht van de inhoud van de vragen die ouders in de opvoedingswinkel stellen. Van de contacten waren er pedagogische adviesgesprekken, contacten gingen over informatieverstrekking Lichamelijke ontwikkeling Sociale ontwikkeling Spel en vrije tijd Aanpak opvoeding Info over cursussen/vormingen elders Verstandelijke ontwikkeling Emotionele ontwikkeling Opvang/school Afhalen folders/brochures/lectuur Info over Opvoedingswinkel Vraag naar info over een voorziening 1 Grafiek 9a1: aard van de vraag algemeen Mortsell

15 1 1 Ongehoorzaamheid Slaapproblemen Relatie ouder-kind Driftbuien Agressief gedrag Zelfbeeld Verschil in aapak ouders Temperament 16 Angsten Eetproblemen 1 1 Vrienden Aandacht vragen Nachtmerries Beleving ouderschap Echtscheiding/omgangsregeling Zindelijkheid Ruzies Taal-en spraakontwikkeling Faalangst Leerprestaties Verwerken echtscheiding Concentratieproblemen Niet naar school willen gaan Pesten Jaloezie Problemen op school Koppigheid Brutaal woordgebruik Straffen Contactproblemen Huiswerk Teruggetrokken gedrag Liegen Hoogbegaafdheid Botsing culturen Relatie kind-leerkracht Leerproblemen Grafiek 9a: aard van de vraag specifiek Mortsel 3 Opvallend gedrag Aanpak opvoeding Emotionele ontwikkeling Lichamelijke ontwikkeling 17 Verstandelijke ontwikkeling Opvang/school 1 13 Spel en vrije tijd Vraag naar info over een voorziening Info over Opvoedingswinkel Info over cursussen/vormingen elders Sociale ontwikkeling Grafiek 9b1: aard van de vraag algemeen Opvoedingspunten

16 Van de 7 contacten waren er pedagogische adviesgesprekken, contacten gingen over informatieverstrekking 6 Driftbuien Zelfbeeld Relatie ouder-kind Zindelijkheid Agressief gedrag Ongehoorzaamheid Echtscheiding Verschil in aapak ouders Eetproblemen Straffen Verwerken echtscheiding Stelen Brutaal woordgebruik Nachtmerries Problemen op school Slaapproblemen Temperament Angsten Aandacht vragen Beleving ouderschap Computer/gsm/internet Concentratieproblemen verschil in aanpak ouder-grootouder Hoogbegaafdheid Faalangst Hyperactief Drugs Overgewicht Rouwverwerking Taal-en spraakontwikkeling Liegen Teruggetrokken gedrag Vrienden Zakgeld Intelligentie Grafiek 9b: aard van de vraag specifiek Opvoedingspunten

17 1. Doorverwijzing Onderstaande grafieken geven een beeld van de diensten waar we ouders en andere opvoedingsverantwoordelijken naar doorverwezen CAW Therapie/diagnostiek privé Website Triple P groepscursus Opvoedingsondersteuning CLB CKG Cursussen privé Ontmoetingsruimte Tejo CGG Kind en Gezin Eigen vorming Huisarts/Psychiater Advocaat Bijzondere Jeugdzorg Grafiek a: doorverwijzingen Mortsel, 3, 3, 1, 1, Therapie/diagnostiek privé CAW CLB Opvoedingsondersteuning Ontmoetingsruimte Diensten Vrije Tijd CGG Triple P groepscursus De Open Deur CKG Tejo Kinderrechtswinkel Grafiek b: doorverwijzingen Opvoedingspunten

18 1.11 Kennismaking Tijdens gesprekken wordt er, vaak, aan ouders gevraagd hoe ze de Opvoedingswinkel hebben leren kennen Onbekend Folder 1 CLB/zorgcoördinator Andere familieleden/kennissen/vrienden OCMW (sociale dienst) Website/internet Opvoedingswinkel CAW Trajectbegeleiding CKG Opvoedingsondersteuner Kind en Gezin 6 Huisarts Media Grafiek 11a: kennismaking Mortsel Onbekend OCMW (sociale dienst) CAW Folder Website/internet Media CLB/zorgcoördinator Opvoedingswinkel Kind en Gezin Grafiek 11b: kennismaking Opvoedingspunten

19 Vormingen Vanuit opvoedingswinkel Mortsel worden er vormingen georganiseerd samen met stad Mortsel en voor enkele vormingen in samenwerking met Gezinsbond Mortsel. De andere gemeenten uit de regio nemen zelf initiatieven om vormingen te organiseren. Er wordt wel vanuit het regionaal overleg opvoedingsondersteuning een gezamenlijke folder gemaakt waar mensen alle vormingen in kunnen vinden. Zo kennen deze een brede bekendmaking bij de inwoners. In 13 gingen er reeds vormingen door in Mortsel. Mortsel opvoedingswinkel: bijeenkomsten: /9 tem 3/ + 1 terugkom avond (gesloten groep) Samen partner, niet samen ouders!? Aantal aanwezigen: 1 personen Mortsel, stadhuis: / Weerbaarheid bij kinderen Aantal aanwezigen: 33 personen Voor 1 staan al gepland: 'Opvoeden met een kwinkslag' en 'Hotel mama'. Ook Brasschaat en Zoersel organiseren vormingen in samenwerking met de eigen gemeente en de gemeenten waar zij een opvoedingspunt hebben. 3 Overlegstructuren, bekendmaking en deelname aan extern overleg 3.1 Intern overleg, intervisie, opleiding Het is belangrijk dat medewerkers voldoende mogelijkheden krijgen tot overleg en intervisie om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Daarom is er een wekelijks overleg tussen de medewerkers alsook mogelijkheid om zaken te bespreken op een gezamenlijk overleg met de collega's van het team voor Levens en gezinsvragen die in hetzelfde gebouw werken. Maandelijks is er een intervisiemoment met de collega's van Antwerpen en tweemaal per jaar wordt er een vormingsmoment georganiseerd voor de medewerkers van Antwerpen, Brasschaat, Mortsel en Zoersel. Indien nodig kunnen onze medewerkers ook beroep doen op een interne supervisor. De opvoedingswinkel neemt ook deel aan het regionaal, provinciaal en sectoraal overleg. Per medewerker is ook een opleidingsbudget voorzien en ze volgden het afgelopen jaar verscheidene opleidingen: Triple P, opleiding rond Integrale jeugdhulp, CEDES,...

20 3. Extern overleg Het is belangrijk om als partner aanwezig te zijn op verschillende overlegmomenten binnen de stad en gemeenten om samenwerkingen verder uit te bouwen en feedback te kunnen krijgen. We waren dan ook o.a. aanwezig op LOKO Mortsel en Kontich, welzijnsoverleg te Borsbeek en sociaal overleg te Edegem. 3.3 Bekendmaking Aangezien 13 ons eerste jaar was, geven we graag een kort overzicht van enkele stappen die we namen voor onze bekendmaking. Er werd een brede mailing gedaan naar alle partners binnen de regio, o.a. scholen, huisartsen, privetherapeuten, en op maart was onze officiële opening waar ook Peter Adriaenssens aanwezig was om het belang van een opvoedingswinkel voor de regio te benadrukken. Er verschenen eveneens enkele artikeltjes in kranten. We legden ook contacten met verschillende diensten waaronder interne diensten, Kind en Gezin, In de week van de opvoeding die jaarlijks doorgaat in mei organiseerden we een tekenwedstrijd waar zowel voor de winkel als elk punt een prijs werd voorzien. Maandelijks sturen we een opvoedingstip door naar onze partners die zij kunnen publiceren in gemeentebladen of op de website. Het organiseren van de vormingsavonden in Mortsel, onze aanwezigheid daar en het uitgeven van een folder met heel het regionale aanbod zorgt eveneens voor een breed draagvlak.

Jaarverslag 2014 Opvoedingswinkel Mortsel

Jaarverslag 2014 Opvoedingswinkel Mortsel Jaarverslag 1 Opvoedingswinkel Mortsel Inleiding De opvoedingswinkel in Mortsel ging in 13 van start maar 1 was ons eerste volledige werkingsjaar. We kijken terug op een boeiend werkjaar met nieuwe samenwerkingen,

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Opvoedingswinkel Mortsel

Jaarverslag 2015 Opvoedingswinkel Mortsel Jaarverslag Opvoedingswinkel Mortsel Inleiding De Opvoedingswinkel te Mortsel met punten in Borsbeek, Edegem en Kontich ging van start in en is ondertussen een gedragen project binnen de verschillende

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Opvoedingswinkel Mortsel

Jaarverslag 2016 Opvoedingswinkel Mortsel Jaarverslag 216 Opvoedingswinkel Mortsel Inleiding De Opvoedingswinkel te Mortsel met punten in Borsbeek, Edegem en Kontich ging van start in 213. We kozen er dit jaar voor om de cijfers in dit jaarverslag

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Opvoedingswinkel Mortsel

Jaarverslag 2017 Opvoedingswinkel Mortsel Jaarverslag 7 Opvoedingswinkel Mortsel Inleiding Net zoals de voorgaande jaren geven we u hierbij graag een beeld van onze werking Opvoedingswinkel Mortsel over het jaar 7. We kenden boeiende tijden binnen

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013. Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel. Jaarverslag 2013 Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel 1

JAARVERSLAG 2013. Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel. Jaarverslag 2013 Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel 1 JAARVERSLAG 213 Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel Jaarverslag 213 Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel 1 Inhoudstafel Inhoudstafel... 2 Woord vooraf... 3 I Overzicht 213 Brasschaat en Zoersel...

Nadere informatie

JAARVERSLAG Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat

JAARVERSLAG Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat JAARVERSLAG 212 Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat Inhoudstafel Inhoudstafel...2 Woord vooraf...3 I Overzicht 212 Brasschaat en Zoersel...4 1 Pedagogisch advies en informatieverstrekking...4 2 Vormingen...19

Nadere informatie

jaarverslag 2015 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel

jaarverslag 2015 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel jaarverslag 2015 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel Jaarverslag 2015 1 2 Inhoud 1. Inleidend woordje... 3 2. Aantal contacten met cliënten in de winkels en opvoedingspunten... 6 3. Aantal

Nadere informatie

jaarverslag 2014 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel

jaarverslag 2014 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel jaarverslag 2014 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel 1 Inhoud 1. Aantal contacten met cliënten in de winkels en opvoedingspunten...6 2. Aantal gesprekken per vraag...8 3. Wie stelt een

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat 1

Jaarverslag 2011 Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat 1 Jaarverslag 211 Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat 1 Jaarverslag opvoedingswinkels 211 Inhoudstafel Inhoudstafel ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Registratiegegevens Opvoedingswinkels 2009

Registratiegegevens Opvoedingswinkels 2009 Registratiegegevens Opvoedingswinkels 2009 Situering p. 1 Gegevensverzameling gesubsidieerde opvoedingswinkels 2009 p. 1 Algemeen overzicht p. 2 Basisinformatie over opvoeden ter beschikking stellen p.

Nadere informatie

Rapport Gegevens Opvoedingswinkels werkingsjaar 2010

Rapport Gegevens Opvoedingswinkels werkingsjaar 2010 Rapport Gegevens Opvoedingswinkels werkingsjaar 21 Sinds april 29 verzamelen de erkende en gesubsidieerde opvoedingswinkels op een uniforme manier cijfergegevens over hun werking. Jaarlijks verwerkt Kind

Nadere informatie

Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres

Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres Aartselaar Arendonk Baarle Hertog Balen Balen Tel: 014 44 83 63 Beerse jef.meuws@kbc.be Beerse Tel: 014 44 83 45

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor SVK-verhuurders - renteloze lening (0 %)

Aanvraagformulier voor SVK-verhuurders - renteloze lening (0 %) Aanvraagformulier voor SVK-verhuurders - renteloze lening (0 %) Van toepassing vanaf 1.10.2017 1. Wat? Het Vlaamse Gewest verstrekt goedkope of renteloze leningen (energielening) aan natuurlijke personen

Nadere informatie

INFO VOOR DE WEBSITE: PARTNERS VAN HUIS VAN HET KIND WUUSTWEZEL

INFO VOOR DE WEBSITE: PARTNERS VAN HUIS VAN HET KIND WUUSTWEZEL INFO VOOR DE WEBSITE: PARTNERS VAN HUIS VAN HET KIND WUUSTWEZEL Ontdek het aanbod van onze partners: LANDELIJKE KINDEROPVANG STEKELBEES Landelijke Kinderopvang Initiatief buitenschoolse opvang Gasthuisdree

Nadere informatie

Armoede en kwetsbaarheid op het platteland:

Armoede en kwetsbaarheid op het platteland: Armoede en kwetsbaarheid op het platteland: Cijfers & achtergrondinformatie Dienst welzijn & gezondheid 1-3/06/2015 Inhoud Armoede (op het platteland)? Uitdagingen voor de leadergebieden? Ondersteuning

Nadere informatie

Postnummer Steden en Gemeenten Provincie Antwerpen Antwerpen 2018 Antwerpen Antwerpen 2020 Antwerpen Antwerpen 2030 Antwerpen

Postnummer Steden en Gemeenten Provincie Antwerpen Antwerpen 2018 Antwerpen Antwerpen 2020 Antwerpen Antwerpen 2030 Antwerpen Postnummer Steden en Gemeenten Provincie 2000-2990 2000 Antwerpen Antwerpen 2018 Antwerpen Antwerpen 2020 Antwerpen Antwerpen 2030 Antwerpen Antwerpen 2040 Antwerpen Antwerpen 2040 Berendrecht Antwerpen

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning binnen de preventieve zorg van K&G. 8 juni 2012

Opvoedingsondersteuning binnen de preventieve zorg van K&G. 8 juni 2012 Opvoedingsondersteuning binnen de preventieve zorg van K&G 8 juni 2012 Inhoud 1. OO binnen K&G - Maatschappelijk noodzakelijk - Maatwerk! 2. Onze maatjes 1. Opvoedingsondersteuning binnen Kind & Gezin

Nadere informatie

Aanvraagformulier - renteloze lening

Aanvraagformulier - renteloze lening Aanvraagformulier - renteloze lening 1. Wat? Het Vlaamse Gewest verstrekt goedkope of renteloze leningen (energielening) aan natuurlijke personen voor energiebesparende ingrepen en maatregelen in particuliere

Nadere informatie

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent Missie & visie Opvoedingswinkel Gent 1 Inhoudstafel... 1 Missie & visie Opvoedingswinkel Gent... 1 Inhoudstafel... 1 Intro... 3 1. Missie... 4 2. Doelgroep... 4 3. Werking... 4 4. Beleidskader... 5 5.

Nadere informatie

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Kind en Gezin èn Agentschap Jongerenwelzijn? Kind en Gezin en Agenschap Jongerenwelzijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Hors plan de délestage Buiten afschakelplan Commune Gemeente. Tranche 6 Schijf 6 Aartselaar 69 60 129. Tranche 2 Schijf 2. Tranche 1 Schijf 1

Hors plan de délestage Buiten afschakelplan Commune Gemeente. Tranche 6 Schijf 6 Aartselaar 69 60 129. Tranche 2 Schijf 2. Tranche 1 Schijf 1 Aartselaar 69 60 129 Aartselaar 69 60 129 Antwerpen 80 121 2.375 2.576 Albertdok 6 372 378 Antwerpen Kern-Oude Stad 238 238 Berchem 163 163 Borgerhout 1 104 105 Charlottalei 79 79 Deurne 79 161 240 Ekeren

Nadere informatie

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs PROVINCIE ANTWERPEN

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs PROVINCIE ANTWERPEN BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs. 2015 PROVINCIE ANTWERPEN 1 INLEIDING Dit rapport toont u vrijblijvend enkele kerncijfers voor uw gemeente en de gemeenten binnen uw provincie. In totaal worden 6 kerncijfers

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor particulieren - renteloze lening (0 %)

Aanvraagformulier voor particulieren - renteloze lening (0 %) Aanvraagformulier voor particulieren - renteloze lening (0 %) Van toepassing vanaf 1.10.2017 1. Wat? Het Vlaamse Gewest verstrekt goedkope of renteloze leningen (energielening) aan natuurlijke personen

Nadere informatie

Het secundair onderwijs in cijfers

Het secundair onderwijs in cijfers Het secundair onderwijs in cijfers Schooljaar 2010-2011 Sara Vertommen Opdrachtgever: Algemeen Onderwijsbeleid Stad Antwerpen, Lerende Stad en Lokaal Overlegplatform Vlaamse Gemeenschap, Departement Onderwijs

Nadere informatie

Antwerpen. De financiële resultaten volgden niet altijd dat succes..

Antwerpen. De financiële resultaten volgden niet altijd dat succes.. Antwerpen We kijken tevreden terug op de resultaten van de campagne in 2012. Met Sing for the Climate, het filmpje met Bart Cannaerts, de vele acties van onze vrijwilligers, was de campagne erg zichtbaar.

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor RECHTSPERSONEN - goedkope lening (1 %)

Aanvraagformulier voor RECHTSPERSONEN - goedkope lening (1 %) Aanvraagformulier voor RECHTSPERSONEN - goedkope lening (1 %) Van toepassing vanaf 1.10.2017 1. Wat? Het Vlaamse Gewest verstrekt goedkope of renteloze leningen (energielening) aan natuurlijke personen

Nadere informatie

kleuren of krimpen bevolking op actieve leeftijd: lokale evolutie Provincie Antwerpen Dienst Welzijn en Gezondheid

kleuren of krimpen bevolking op actieve leeftijd: lokale evolutie Provincie Antwerpen Dienst Welzijn en Gezondheid kleuren of krimpen bevolking op actieve leeftijd: lokale evolutie 2005-2025 Provincie Antwerpen Dienst Welzijn en Gezondheid 1 Kleuren of krimpen. Bevolking op actieve leeftijd: lokale evolutie 2005-2025

Nadere informatie

15/12/'11 De Halloweenwandeling Griezelbuiten van Hier is Ginderbuiten! wint de Culturele publieksprijs 2011.

15/12/'11 De Halloweenwandeling Griezelbuiten van Hier is Ginderbuiten! wint de Culturele publieksprijs 2011. Gazet van Antwerpen Promo Nieuwe BMW 3 Reeks Berline vanaf 285*/maand Word GvA-correspondent! Solliciteer nu! Bezorg ons uw leukste foto's van jonge antwerpen > mol Griezelbuiten wint Culturele Publieksprijs

Nadere informatie

a) Rijdt er naast het oudjaarsaanbod ook nog een regulier aanbod?

a) Rijdt er naast het oudjaarsaanbod ook nog een regulier aanbod? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 670 van ANNICK DE RIDDER datum: 9 februari 2015 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn Antwerpen - Aanbod

Nadere informatie

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN vs PROVINCIE ANTWERPEN

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN vs PROVINCIE ANTWERPEN BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2017 vs. 2016 PROVINCIE ANTWERPEN 1 INLEIDING Dit rapport toont u vrijblijvend enkele kerncijfers voor uw gemeente en de gemeenten binnen uw provincie. In totaal worden 6 kerncijfers

Nadere informatie

Webinar Opvoedingsondersteuning

Webinar Opvoedingsondersteuning Webinar Opvoedingsondersteuning 26 mei 2016 Kristien Nys Lector Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee) Praktijkonderzoekster Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek (KULeuven) Ben je 0

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING

OPVOEDINGSONDERSTEUNING OPVOEDINGSONDERSTEUNING Opvoedingsondersteuning - beleidsmatig op de agenda! (1) Tot voor enkele jaren OO nauwelijks item Geen overleg, nauwelijks gezamenlijke actie, Anno 2015 Op Vlaams niveau Decreten

Nadere informatie

Enquête bedrijfsvriendelijke gemeente Wommelgem-Ranst

Enquête bedrijfsvriendelijke gemeente Wommelgem-Ranst Enquête bedrijfsvriendelijke gemeente Wommelgem- Algemene voorstelling Luc Luwel / 2 oktober 2008 Bewora Building 24 mei 2012 210 jaar groei 2012 1802 / 1804 oprichting Kamer van Koophandel 2002 fusie

Nadere informatie

Bevindingen behoeftenbevraging bij Dilbeekse ouders. Uitdagingen voor het Dilbeekse Huis van het Kind

Bevindingen behoeftenbevraging bij Dilbeekse ouders. Uitdagingen voor het Dilbeekse Huis van het Kind Bevindingen behoeftenbevraging bij Dilbeekse ouders Uitdagingen voor het Dilbeekse Huis van het Kind Terugkoppeling partners HVHK: Dilbeek, 24 maart 2016 Kristien Nys (Hoger instituut voor Gezinswetenschappen,

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA OUDERSCHAP EN OPVOEDINGSONDERSTEUNING

V R A G E N K A A R T THEMA OUDERSCHAP EN OPVOEDINGSONDERSTEUNING V R A G E N K A A R T? THEMA OUDERSCHAP EN OPVOEDINGSONDERSTEUNING THEMA: OUDERSCHAP EN OPVOEDINGSONDERSTEUNING? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben

Nadere informatie

Dossiers opvoedingswinkels: horizontale evaluatie

Dossiers opvoedingswinkels: horizontale evaluatie Dossiers opvoedingswinkels: horizontale evaluatie Interne evaluatie op basis van de werkingsverslagen opvoedingswinkels (2009). Benedikte Van den Bruel Methode 14 dossiers bekeken Aangevuld met cijfermatige

Nadere informatie

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning 7.1. Organogram 7.2. Inleiding 7.3. Statistische gegevens ~ 93 ~ 7 Project opvoedingsondersteuning 7.1 Organogram project opvoedingsondersteuning Het project opvoedingsondersteuning

Nadere informatie

Oplaadpunten in Antwerpen

Oplaadpunten in Antwerpen Oplaadpunten in Antwerpen Naam Adres Openingsuren Verlofdagen Antwerpen 24/7 Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout, 12u30-16u00, 12u30-16u00, 12u30-16u00, 12u30-16u00 Geel 24/7 Dr. Van de Perrestraat 218,

Nadere informatie

Inleiding... 2 Projecten en acties in Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3

Inleiding... 2 Projecten en acties in Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3 Jaarverslag 2012 Inhoudstafel Inhoudsopgave Inleiding... 2 Projecten en acties in 2012... 3 Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3 Websitebezoek en elektronische nieuwsbrieven Beschrijving

Nadere informatie

Tarieven zoals van toepassing vanaf 1/1/2017

Tarieven zoals van toepassing vanaf 1/1/2017 Tarieven zoals van toepassing vanaf 1/1/2017 U vindt de tarieven op de volgende blz van jaarlijks vastrecht variabel tarief - progressief tarief: tarief per gemeente variabel tarief intergrale - vlak tarief:

Nadere informatie

Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede

Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede De jaarlijkse poll Wie is aan de slag in een huis van het kind? Wie is nu al actief betrokken bij een huis van het kind of werkt samen met een huis van het kind? (niet

Nadere informatie

Hoe veilig is uw gemeente?

Hoe veilig is uw gemeente? 3 Hoe veilig is uw gemeente? Grote steden, grote(re) problemen Een analyse van criminaliteitscijfers leert dat vooral Antwerpen en in de provincie Antwerpen met misdaad kampen. In landelijke gemeenten

Nadere informatie

Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag

Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag Sessies door de FOD Financiën georganiseerd in provincie Antwerpen Vergeet niet: Identiteitskaart verplicht Komt u voor iemand anders? Breng

Nadere informatie

VOORWAARDEN GROEPSAANKOOP MUURISOLATIE 1. ALGEMENE WERKWIJZE. 1.1 Richtlijnen bij het invullen van het prijzenborderel

VOORWAARDEN GROEPSAANKOOP MUURISOLATIE 1. ALGEMENE WERKWIJZE. 1.1 Richtlijnen bij het invullen van het prijzenborderel VOORWAARDEN GROEPSAANKOOP MUURISOLATIE 1. ALGEMENE WERKWIJZE Dit voorjaar organiseert IGEAN samen met 23 gemeenten (Boechout, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Edegem, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint,

Nadere informatie

Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag

Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag Sessies door de FOD Financiën georganiseerd in provincie Antwerpen Vergeet niet: Identiteitskaart verplicht Komt u voor iemand anders? Breng

Nadere informatie

NR NAAM DEELNEMER. CIPAL DV Deelnemersregister - laatste aanpassing ingevolge AV 12/06/2015 Ondernemingsnummer /8

NR NAAM DEELNEMER. CIPAL DV Deelnemersregister - laatste aanpassing ingevolge AV 12/06/2015 Ondernemingsnummer /8 I. STEDEN EN GEMEENTEN 1 Gemeente Aalter 2 Gemeente Aartselaar 3 Gemeente Arendonk 4 Gemeente As 5 Gemeente Baarle-Hertog 6 Gemeente Balen 7 Stad Beringen 8 Gemeente Berlaar 9 Stad Bilzen 10 Stad Blankenberge

Nadere informatie

Algemeen. Gemeente: Hasselt. Provincie: Limburg. Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt

Algemeen. Gemeente: Hasselt. Provincie: Limburg. Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt Algemeen Gemeente: Hasselt Provincie: Limburg Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt Contactgegevens: Wendy Souvereyns, Loket.kinderopvang@hasselt.be, 0486/586940 Werkingsgebied:

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ OMGEVINGSANALYSE EN LITERATUURSTUDIE AANBOD OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ 10- TOT 17-JARIGEN ANTWERPEN PRESENTATIE 27 OKTOBER 2015 1 SITUERING VAN HET ONDERZOEK 4 grote onderdelen: literatuurstudie focusgroep

Nadere informatie

Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag

Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag Sessies door de georganiseerd in provincie Antwerpen Vergeet niet: Identiteitskaart verplicht Komt u voor iemand anders? Breng dan ook een kopie

Nadere informatie

Voor ouders met opvoedingsvragen over gezonde leefstijl

Voor ouders met opvoedingsvragen over gezonde leefstijl www.gezondopvoeden.be Voor ouders met opvoedingsvragen over gezonde leefstijl 1 Lies Racquet, 2014 = een website voor ouders van kinderen en jongeren met opvoedingsvragen over gezonde voeding, beweging,

Nadere informatie

Provincie Antwerpen kinderopvang in kaart

Provincie Antwerpen kinderopvang in kaart Provincie Antwerpen kinderopvang in kaart Provinciale afdeling Antwerpen Jean Paul Van der Elst m.m.v. Vera Marien Inhoudstafel Inleiding 3 Situering en verantwoording 3 Inhoudelijk overzicht 3 I. Provincie

Nadere informatie

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking Parelcoaching Leuven Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking 1. Historiek Historiek 2004: Opstart Parelcoaching UZLeuven Voorzichtige opstart Parelnetwerk Leuven 2014 Parelnetwerk goeddraaiend

Nadere informatie

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram 7.2. Inleiding 7.3. Statistische gegevens 103 Deel 7: Project opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram project opvoedingsondersteuning Het project

Nadere informatie

De organisatie van opvoedingsondersteuning

De organisatie van opvoedingsondersteuning De organisatie van opvoedingsondersteuning 1. Wat is opvoedingsondersteuning? Opvoedingsondersteuning bestaat uit al die activiteiten die tot doel hebben om ouders en andere opvoeders steun te bieden bij

Nadere informatie

Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning

Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning Moderator: Ludo Serrien Steunpunt Mens en Samenleving (SAM) vzw Kristien Nys Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee) Alain Slock Centrum

Nadere informatie

Eerstelijnspsychologische zorg

Eerstelijnspsychologische zorg Eerstelijnspsychologische zorg Versterking van de GGZ op de eerste lijn Klinisch psycholoog/psychotherapeut Psycholoog Eerstelijnshuis huisartsenkring Antwerpen-Oost Netwerkcoördinator ELP GGZ- Netwerk

Nadere informatie

Natuurpunt november Behaag.. natuurlijk 2006

Natuurpunt november Behaag.. natuurlijk 2006 Natuurpunt november 26 Behaag.. natuurlijk 26 Natuurpunt Verkochte pakketten Behaag.. natuurlijk 26 Totaal Pakketten Natuurpuntafdeling Gemeente Regio Gemeente Totaal Pak. P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P1

Nadere informatie

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 Koen Clijsters Algemeen diensthoofd OCMW Heusden-Zolder Tel. 011/45.61.50 koen.clijsters@ocmwheusdenzolder.be Heusden- Zolder Provincie Limburg 31.500

Nadere informatie

Controleer altijd eerst de start en einddatum van de bijstandsovereenkomsten van de cliënten.

Controleer altijd eerst de start en einddatum van de bijstandsovereenkomsten van de cliënten. Handleiding: Jaarverslag begeleid wonen 2010 Gelieve na te zien of alle cliënten die uw dienst in de loop van 2010 verlaten hebben uitgeschreven zijn en de nieuwe cliënten ook correct geregistreerd staan

Nadere informatie

Naar een jeugdvisie voor de gemeente Oirschot. 16 oktober 2012

Naar een jeugdvisie voor de gemeente Oirschot. 16 oktober 2012 Naar een jeugdvisie voor de gemeente Oirschot 16 oktober 2012 Opzet van de avond Positionering Doel van de avond Proces en burgerparticipatie Toelichting ideeën College van B&W m.b.t. jeugdvisie Discussie

Nadere informatie

Gezond Opvoeden LIES RACQUET, BACK TO BASICS, EETEXPERT, 2014

Gezond Opvoeden LIES RACQUET, BACK TO BASICS, EETEXPERT, 2014 Gezond Opvoeden LIES RACQUET, BACK TO BASICS, EETEXPERT, 2014 Project: = een website waarop ouders terecht kunnen met hun opvoedingsvragen over voeding, beweging en sedentair gedrag en over tabak, alcohol

Nadere informatie

Deel 5: Opvoedingsondersteuning

Deel 5: Opvoedingsondersteuning Deel 5: Opvoedingsondersteuning ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS Jaarverslag 203 07 ORGANOGRAM Directeur Adjunct-directeur Verantwoordelijke / Hergomoderator HCA-dienst Ouders Steunen in

Nadere informatie

Kalmthout 21 september 2016 ggz-congres

Kalmthout 21 september 2016 ggz-congres Kalmthout 21 september 2016 ggz-congres 1 2 historiek zorgarme regio afstanden naar stad en stadsrand groot 4 betrokken organisaties engageren zich: CAW De Terp, CGG Andante, AZ Klina, OLO intersectorale

Nadere informatie

Brasschaat Hoogstraten Zoersel

Brasschaat Hoogstraten Zoersel foto: Anita Peppers Brasschaat Hoogstraten Zoersel Opvoedingspunten Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Merksplas, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wuustwezel en Zandhoven vormingsaanbod voorjaar 2016

Nadere informatie

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : J A A R

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : J A A R THUISSITUATIE, KINDEROPVANG EN OPVOEDING K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R Jeugd 2010 2 Kinderenonderzoek 2010 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied,

Nadere informatie

INVENTARIS POLITIONEEL EN JUSTITIEEL AANBOD INTRAFAMILIAAL GEWELD Arr. Antwerpen

INVENTARIS POLITIONEEL EN JUSTITIEEL AANBOD INTRAFAMILIAAL GEWELD Arr. Antwerpen INVENTARIS POLITIONEEL EN JUSTITIEEL AANBOD INTRAFAMILIAAL GEWELD Arr. Antwerpen VERSIE APRIL 2012 Referentiemagistraten intrafamiliaal geweld Parket Antwerpen Bolivarplaats 20 bus 2 2000 Antwerpen Sofie

Nadere informatie

Gebiedsomschrijving gerechtelijke kantons binnen het arrondissement Antwerpen vanaf 1 mei 2018

Gebiedsomschrijving gerechtelijke kantons binnen het arrondissement Antwerpen vanaf 1 mei 2018 Vredegerechten Antwerpen Ingevolge K.B. van 29/3/2018 (BS 4/4/2018) gelden voor de regio Antwerpen vanaf 1 mei 2018 de nieuwe kantongrenzen zoals omschreven bij art. 29 van de wet van 25/12/2017 (BS 29/12/2017

Nadere informatie

Contactgegevens: Josée Van de Wouwer,

Contactgegevens: Josée Van de Wouwer, Algemeen Gemeente: Antwerpen Provincie: Antwerpen Naam van het lokaal loket: De Kinderopvangzoeker en Het Contactpunt Kinderopvang/Lokaal Loket Contactgegevens: Josée Van de Wouwer, josee.vandewouwer@stad.antwerpen.be,

Nadere informatie

Overzicht aan te besteden ritten Openbare Aanbesteding d.d. 28 april Beschikbaarheid (van - tot) 's morgens 's avonds woensdagmid

Overzicht aan te besteden ritten Openbare Aanbesteding d.d. 28 april Beschikbaarheid (van - tot) 's morgens 's avonds woensdagmid De Lijn Grotehondstraat 58, 18 Openbare Aanbesteding d.d. 28 april SIBO Burchtse Weel Burchtseweel 102 03/2 44 1 1/ANT/001 100 Hoevenen - Ekeren - - Merksem 06: - 08:35 15: - 17: 12:25-14: - Extra binnenspiegel

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP V R A G E N K A A R T? THEMA JEUGDHULP THEMA: JEUGDHULP? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema jeugdhulp en

Nadere informatie

BE-A0512_108015_106605_DUT

BE-A0512_108015_106605_DUT BE-A0512_108015_106605_DUT Inventaris van het archief van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Antwerpen. Burgerlijke Stand. Nationaliteitsverklaringen. Overdracht 2006 (1882-1960) / T. Luyckx, K. Van Honacker

Nadere informatie

Het Huis van het Kind voor iedereen

Het Huis van het Kind voor iedereen Het Huis van het Kind voor iedereen Welke uitdagingen liggen er? Vandaag zijn er in Vlaanderen 153 Huizen van het Kind die samen 210 gemeenten bereiken. De subsidieoproep van eind februari en de Roadmap

Nadere informatie

Inleiding. Door samen te werken, kunnen we elkaar versterken. Op die manier brengen we met ons WIJ-verhaal een sterkere meerwaarde naar gezinnen.

Inleiding. Door samen te werken, kunnen we elkaar versterken. Op die manier brengen we met ons WIJ-verhaal een sterkere meerwaarde naar gezinnen. BROCHURE Inleiding Welkom in ons Huis, hier werken we samen voor ouders en kinderen. Een huis van het Kind is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties die samen een aanbod voorzien ter

Nadere informatie

Waarden. Gelijkwaard

Waarden. Gelijkwaard *Missie Alles wat CAW Antwerpen doet maakt ons samen leven gelijkwaardiger. Wij richten ons op mensen die gelijkwaardigheid het minst ervaren. We blijven hen de veilige ruimte geven om op krachten te komen

Nadere informatie

Ingrid Bombay Provinciaal afdelingshoofd Kind en Gezin - Provincie West- Vlaanderen

Ingrid Bombay Provinciaal afdelingshoofd Kind en Gezin - Provincie West- Vlaanderen Ingrid Bombay Provinciaal afdelingshoofd Kind en Gezin - Provincie West- Vlaanderen 2 - Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst 09-04-18 Speech Minister Vandeurzen Samen met Vlaanderen inzetten op

Nadere informatie

Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon:

Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 mei 2016 Toelichting Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/5 Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging IGEAN.

Nadere informatie

Transportservice. De makkelijke manier om je meubels thuis te krijgen

Transportservice. De makkelijke manier om je meubels thuis te krijgen NEDERLANDS IKEA WILRIJK Transportservice De makkelijke manier om je meubels thuis te krijgen IKEA verkoopt zijn meubels in platte pakketten. Zo kunnen wij de transport- en opslagkosten drukken... en betaal

Nadere informatie

Deelrapportage met resultaten uit de gezondheidsenquête volwassenen/ouderen 2010

Deelrapportage met resultaten uit de gezondheidsenquête volwassenen/ouderen 2010 Opvoedondersteuning Deelrapportage met resultaten uit de gezondheidsenquête volwassenen/ouderen 2010 Opvoedvragen zijn van alle tijden. Als ouders vragen hebben over de opvoeding van hun kind, zoeken zij

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 Meldpunt discriminatie Antwerpen

Jaarverslag 2011 Meldpunt discriminatie Antwerpen Jaarverslag 2011 Meldpunt discriminatie Antwerpen Algemeen Het Meldpunt discriminatie is een dienst die via informatie- en adviesverlening, bemiddeling, en sensibilisering ondersteuning biedt aan slachtoffers

Nadere informatie

Contactgegevens: Wendy Valijs, of

Contactgegevens: Wendy Valijs, of Algemeen Gemeente: Maasmechelen Provincie: Limburg Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Maasmechelen Contactgegevens: Wendy Valijs, wendy.valijs@maasmechelen.be of loketkinderopvang@maasmechelen.be,

Nadere informatie

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Jeugd Toeleidingsactiviteiten Mijn kind is groep 3 Naschoolse activiteiten Weerbaarheid Opvoeden doe je niet

Nadere informatie

Antwerpen. Bestuursorganen. Wie is wie? Legislatuur

Antwerpen. Bestuursorganen. Wie is wie? Legislatuur Antwerpen Bestuursorganen Wie is wie? Legislatuur 2019-2025 Situatie maart 2019 Raad van bestuur s Koen Kennis Voorzitter Schepen Antwerpen Paul Verbeeck Ondervoorzitter Burgemeester Nijlen Dirk Bauwens

Nadere informatie

Overzicht aan te besteden ritten Openbare Aanbesteding d.d. 15 november Beschikbaarheid (van - tot) 's morgens 's avonds woensdagmid

Overzicht aan te besteden ritten Openbare Aanbesteding d.d. 15 november Beschikbaarheid (van - tot) 's morgens 's avonds woensdagmid De Lijn Grotehondstraat 58, 18 Openbare Aanbesteding d.d. 15 november 16 De Leerexpert SIBLO 6 Biekorfstraat 21 60 03292.21.10 1 1ANT018 52 6: - 8:45 15:15-17:10 12:35-14: - Max. lengte 9m De Leerexpert

Nadere informatie

Jaarverslag Erkend en gesubsidieerd door het VAPH

Jaarverslag Erkend en gesubsidieerd door het VAPH Jaarverslag 2013 Begeleid Wonen Tienen v.z.w. Beauduinstraat 150 3300 Tienen Tel.: 016/81 48 46 E-mail: secretariaat@begeleidwonentienen.be Website: www.begeleidwonentienen.be Erkend en gesubsidieerd door

Nadere informatie

KRACHTLIJNEN 2030 HUIS VAN HET KIND VOORKEMPEN

KRACHTLIJNEN 2030 HUIS VAN HET KIND VOORKEMPEN 2030 HUIS VAN HET KIND VOORKEMPEN ZOERSEL - BRECHT - ZANDHOVEN - WIJNEGEM - SCHILDE INHOUD INLEIDING 5 2030 1. Onderwijs 6 2. Gezondheid 8 3. Kinderopvang 10 4. Geestelijk Welbevinden 12 5. Sociale cohesie

Nadere informatie

inkomens, woningprijzen en ouderenzorg Essen Hoogstraten Kalmthout Wuustwezel Brecht Brasschaat Malle Schoten Schilde Zoersel Wijnegem Vorselaar

inkomens, woningprijzen en ouderenzorg Essen Hoogstraten Kalmthout Wuustwezel Brecht Brasschaat Malle Schoten Schilde Zoersel Wijnegem Vorselaar Types van gemeenten: inkomens, woningprijzen en ouderenzorg Essen Hoogstraten Kalmthout Wuustwezel Baarle-Hertog Ravels Merksplas Rijkevorsel Stabroek Kapellen Brasschaat Brecht Malle Turnhout Oud-Turnhout

Nadere informatie

Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO. Therapeuten voor Jongeren

Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO. Therapeuten voor Jongeren Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO Therapeuten voor Jongeren ONTSTAAN DE STANDAARD 04 09 2009 GUY TEGENBOS TEJO Gent: de start TEJO Therapeuten voor Jongeren De

Nadere informatie

Overzicht aan te besteden ritten Openbare Aanbesteding d.d. 24 mei Beschikbaarheid (van - tot) 's morgens 's avonds woensdagmid.

Overzicht aan te besteden ritten Openbare Aanbesteding d.d. 24 mei Beschikbaarheid (van - tot) 's morgens 's avonds woensdagmid. De Leerexpert Columbiastraat 8 20 Antwerpen 0477/96 25 73 1 Antwerpen 1/ANT/057 80 Wilrijk - Hoboken - Berchem - Borgerhout - Antwerpen 6:20-9:00 15:20-18:10 12: - 14:45 - Max. lengte 9m - Bagageruimte

Nadere informatie

Steenokkerzeel, Wijnegem, Zelzate en Zwijndrecht en tot opheffing van de beslissingen

Steenokkerzeel, Wijnegem, Zelzate en Zwijndrecht en tot opheffing van de beslissingen Beslissing van de VREG van 25/04/2019 tot aanwijzing van Fluvius Antwerpen als aardgasdistributienetbeheerder voor de gemeenten Aartselaar, Antwerpen, Brasschaat, Boechout, Boom, Borsbeek, Brecht, Duffel,

Nadere informatie

Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind

Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind Naar een organisatie van de Preventieve Gezinsondersteuning in Gent krijtlijnen voor de realisatie van de Huizen van het Kind Inhoud Inleiding... 1 Aansturing en overleg... 2 Doelstellingen en doelgroep...

Nadere informatie

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS 2018 / 2019 CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS Dit is een document over het cursusaanbod van het Sociaal Pedagogisch Werk van Partners in Welzijn. Het is opgedeeld in cursussen voor kinderen,

Nadere informatie

Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding vzw OLO

Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding vzw OLO Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding vzw Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening Onthaal, pedagogisch adviseren en outreach Doelgroep: Algemene opvoedingsondersteuning (Opvoedingswinkel)

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Datum 29 april 2016

Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Datum 29 april 2016 Aan de leden van de zoneraad Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Datum ZR-2016-03-25-ng Hugo Tant 29 april 2016 hugo.tant@brandweer.zonerand.be Zoneraad Geachte burgemeester Bijgevoegd vindt u de goedgekeurde

Nadere informatie

Provinciale omgevingsanalyse. Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie

Provinciale omgevingsanalyse. Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie Provinciale omgevingsanalyse Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie 30 09 2014 Provinciale omgevingsanalyse Samenlevingsopbouw Antwerpen Provincie 30 september 2014 Inleiding... 5 1. Feiten en cijfers

Nadere informatie

Deel 5: Opvoedingsondersteuning

Deel 5: Opvoedingsondersteuning Deel : Opvoedingsondersteuning ORGANOGRAM INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS Jaarverslag 04 0 ORGANOGRAM Directeur Adjunct-directeur Verantwoordelijke / Hergomoderator HCA-dienst Ouders Steunen in Opvoeden

Nadere informatie

TOVEREN MET JONGEREN IN WOELIGE TIJDEN

TOVEREN MET JONGEREN IN WOELIGE TIJDEN TOVEREN MET JONGEREN IN WOELIGE TIJDEN RUBEN 14 JAAR pestsituatie sociaal isolement suïcidale gedachten laag zelfbeeld beperkte sociale vaardigheden relationele problemen gebrek aan ondersteuning Bloemen

Nadere informatie

Onderzoek schoolzwemmen in de Midden-Provincie: cijfermateriaal. 59 van de 89 aangeschreven scholen vulden een vragenlijst in = 66,3% responsgraad

Onderzoek schoolzwemmen in de Midden-Provincie: cijfermateriaal. 59 van de 89 aangeschreven scholen vulden een vragenlijst in = 66,3% responsgraad Onderzoek schoolzwemmen in de Midden-Provincie: cijfermateriaal RESPONS 59 van de 89 aangeschreven scholen vulden een vragenlijst in = 66,3% responsgraad In totaal ontvingen we van die 59 scholen 88 ingevulde

Nadere informatie

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten Ouders in Huis: gesprekskaarten Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek Ontmoeten 1. Vind je dat er initiatieven nodig zijn waar ouders elkaar kunnen leren kennen? Heb je hier ideeën over?

Nadere informatie

Opdracht van het OCMW bestuur: project ontwikkelen om kinderarmoede te voorkomen/bestrijden

Opdracht van het OCMW bestuur: project ontwikkelen om kinderarmoede te voorkomen/bestrijden Studiedag VVSG Kinderopvang en Gezinsbeleid Mechelen 26 maart 2013 2010: Europees Jaar ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting: strijd tegen kinderarmoede is topprioriteit voor de Vlaamse regering

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SOCIALE HUURWONING 2018

AANVRAAGFORMULIER SOCIALE HUURWONING 2018 AANVRAAGFORMULIER SOCIALE HUURWONING 2018 1. MIJN GEGEVENS INFORM ATIE OVER JOU (EN JE EVENTUELE PARTNER) Gegevens referentie-huurder Gegevens partner Naam :... Naam :... Voornaam :... Voornaam :... Geboortedatum

Nadere informatie