Jaarverslag 2015 Opvoedingswinkel Mortsel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2015 Opvoedingswinkel Mortsel"

Transcriptie

1 Jaarverslag Opvoedingswinkel Mortsel

2 Inleiding De Opvoedingswinkel te Mortsel met punten in Borsbeek, Edegem en Kontich ging van start in en is ondertussen een gedragen project binnen de verschillende organisaties. De winkels van Antwerpen en Mortsel behoren tot CAW Antwerpen en de collega's van DBC OLO (Diensten- en Begeleidingscentrum Openluchtopvoeding) sturen de winkels van Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel aan. Het voorbije jaar was er een van vele ontwikkelingen binnen de sector en het verder concretiseren van Huizen van het Kind in onze zorgregio. De stad Mortsel en gemeenten Edegem en Kontich bouwden verder aan hun huis. Als Opvoedingswinkel zijn wij actief betrokken in alle overlegfora en werken we verder aan de concretisering van opvoedingsondersteuning in de Huizen van het Kind. In stad Mortsel viel al snel de keuze voor een fysiek Huis van het Kind waar al enkele stappen werden gezet. De kinderkansencoördinator werkte enkele pistes uit zoals het Speelhuisje en nauwe samenwerking met Kind en Gezin en de Welzijnsschakel. In de toekomst zal er in Mortsel een Welzijnscampus zijn waar ook de Opvoedingswinkel zijn plaats zal krijgen. In de gemeenten Edegem en Kontich wordt verder gewerkt aan een fysiek Huis van het Kind. Hier eveneens in nauw overleg met andere partners zoals OCMW, CLB, Kind en Gezin,... Binnen de zorgregio Mortsel gaat er nog steeds een regionaal overleg door en zijn we naast verschillende lokale overlegfora nog steeds aanwezig op het provinciale en sectorale overleg. Zo kunnen we op alle vlakken een vinger aan de pols houden. Het wordt makkelijker om met verschillende diensten te kunnen samenwerken en kunnen ons netwerk verder uitbreiden. Tijdens verschillende evaluatiemomenten bekeken we ook het huidige aanbod van openingsuren en we zullen dit in de loop van bijsturen. Voor kijken we uit naar al deze verdere ontwikkelingen en de nieuwe mogelijkheden rond samenwerkingen die dit kan bieden. Als CAW zijn we het voorbije jaar een intersectorale samenwerking aangegaan en in zal Kruispunt Mortsel zijn deuren openen. Dit aanbod is eveneens voor alle inwoners van onze zorgregio en wil een toegankelijke en intersectorale werking worden voor mensen met vragen rond psychosociale thema's. De partners die hier mee hun schouders onder zetten zijn Mobilant (vanuit sector van Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap), het fusieziekenhuis Mortsel Boechout (vanuit de sector psychiatrie) en Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Andante zal mee inhoudelijk ondersteunen. Ook hier kunnen we vooruit kijken naar een boeiend jaar. Opvoedingswinkel Mortsel.

3 De Opvoedingswinkel Mortsel is een samenwerking van volgende partners: Inleiding cijfers In wat volgt kan u alle cijfers vinden van de winkel in Mortsel en de Opvoedingspunten in Borsbeek, Edegem en Kontich. Cijfergegevens van de opvoedingswinkel in Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel vindt u terug op hun website onder publicaties/jaarverslagen. We focussen in deze cijfers op belangrijke opdrachten: Verlenen van informatie Pedagogisch adviseren Organiseren van vormingsavonden Als laatste punt geven we ook weer welke acties we hebben ondernomen rond overleg en bekendmaking. Achtereenvolgend kan u volgende items vinden: Aantal mail / telefoon / afspraak / onthaal (mensen komen binnen in de winkel zonder afspraak) Aantal gesprekken per vraag (bij een nieuwe vraag is dit een nieuw contact) Wie neemt contact met ons op Leeftijd en geslacht van de kinderen Samenstelling en grootte van het gezin Woonplaats van de gezinnen Aard van de vraag Naar waar verwijzen wij eventueel door Via welke weg komen mensen tot bij ons Soms zijn bovenstaande gegevens onbekend, gezien contactnamen via mail of er geen navraag is gedaan om de anonimiteit te kunnen waarborgen.

4 . Pedagogisch advies en informatieverstrekking Locatie Mortsel Kontich Edegem Borsbeek 9 Grafiek : aantal contacten Mortsel en Opvoedingspunten Totaal: 7 contacten over maanden. 9 contacten voor Mortsel en contacten voor de Opvoedingspunten. Ter vergelijking in waren er 7 contacten over een periode van maanden. contacten voor Mortsel en contacten voor de Opvoedingspunten.

5 . Aantal mails, telefoons en bezoekers In volgend schema wordt een vergelijking gemaakt van het totaal aantal contacten: rechtstreeks (onthaal = binnenloper tijdens opening, afspraak = eerst afspraak gemaakt), telefonisch en via mail onthaal mail afspraak telefoon Grafiek a: aantal afspraken, mails, telefoons Mortsel onthaal mail afspraak telefoon Grafiek b: aantal afspraken, mails, telefoons Opvoedingspunten De contacten in Borsbeek bestonden merendeel uit afspraak. Voor Kontich zowel onthaal, mail als afspraak en in Edegem kwamen de vragen via afspraak en mail.

6 . Aantal gesprekken per vraag In deze grafieken is af te lezen hoeveel gesprekken er per vraag nodig waren. Van de geregistreerde gesprekken zijn er vervolggesprekken voor Mortsel. Voor de Opvoedingspunten zijn dit vervolggesprekken contact contacten contacten contacten Grafiek a: aantal gesprekken per vraag Mortsel contact contacten contacten Grafiek b: aantal gesprekken per vraag Opvoedingspunten

7 De meeste ouders hebben voldoende aan één gesprek. Kijken we terug naar en zien we dat ook toen ouders voldoende hadden aan één gesprek. Wel merken we een stijging in de vervolggesprekken in vergelijking met en. Nota: Indien dezelfde persoon opnieuw een vraag stelt maar rond een ander thema werd dit niet geregistreerd als een vervolggesprek maar als een nieuwe vraag.. Opvoedingsverantwoordelijke Onderstaande grafiek geeft weer wie de opvoedingsvraag of de vraag naar informatie heeft gesteld Mama beide ouders Ouder en plusouder studenten samenwerkingsverbanden grootouders papa opvoedingsondersteuner andere school CLB OCMW NVT/Onbekend Grafiek a: opvoedingsverantwoordelijke Mortsel Het merendeel van de vragen aan de opvoedingswinkel worden door moeders gesteld. De term 'opvoedingsondersteuners' staat voor alle professionelen die een vraag stellen aan de opvoedingswinkel zoals bv. onthaalmoeders, opvoeders van een instelling, e.d.

8 Mama beide ouders papa OCMW anderen grootvader Grafiek b: opvoedingsverantwoordelijke Opvoedingspunten.. Leeftijd van de Kinderen Onderstaande grafieken geven de leeftijd van het kind weer waarop de vraag betrekking had. 7 - jaar - jaar - jaar - jaar Ouder dan jaar Onbekend/NVT Grafiek a: leeftijd van de kinderen Mortsel

9 De meeste vragen hebben betrekking op lagere school kinderen. In de Opvoedingswinkel komen in beperkte mate, ouders van + jarigen over de vloer. 7 - jaar - jaar - jaar - jaar Ouder dan jaar Onbekend/NVT Grafiek b: leeftijd van de kinderen Opvoedingspunten In Borsbeek hebben de meeste vragen betrekking op kinderen tussen de en jaar. Voor Edegem ligt de leeftijd tussen en, alsook tussen en jaar en voor Kontich werden de meeste vragen gesteld voor kinderen tussen en jaar. In deze grafiek werd er geen onderscheid gemaakt tussen eerste gesprekken en vervolggesprekken. Dit kan de cijfers beïnvloeden.

10 . Geslacht van de kinderen Onderstaande grafieken geven een beeld van de verhouding jongens/ meisjes. Zowel in in Mortsel als in de opvoedingspunten zien we dat de vragen die gesteld werden zowel betrekking hadden op meisjes als jongens meisjes jongens jongens/meisjes onbekend/nvt Grafiek a: geslacht van de kinderen Mortsel meisjes jongens onbekend/nvt Grafiek b: geslacht van de kinderen Opvoedingspunten

11 . Aard van het gezin Onderstaande grafieken geven een beeld van de samenstelling van het gezin dat contact opneemt met de opvoedingswinkel. 7 samenwonend alleenstaand gescheiden alleenstaand NSG onbekend/nvt Grafiek a: aard van het gezin Mortsel De meeste vragen werden gesteld door ouders uit een kerngezin (samenwonende ouders) en alleenstaande ouders die gescheiden zijn. Aanvullend kunnen we meegeven dat gezinnen maatschappelijk kwetsbaar zijn. Volgens de definitie van Kind en Gezin spreekt men van een maatschappelijk kwetsbaar gezin als het ofwel bedreigd is met uitsluiting vanwege culturele of taalbarrière, ofwel bedreigd is omdat het gebrekkig toegang heeft tot maatschappelijk hooggewaardeerde goederen zoals werk, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg. Van de contacten in Mortsel werden er 9 aangegaan door allochtone gezinnen.

12 samenwonend alleenstaand gescheiden onbekend/nvt Grafiek b: aard van het gezin Opvoedingspunten In de opvoedingspunten zien we eveneens dat de meeste vragen gesteld werden door een ouder uit een kerngezin (samenwonende ouder). Van de contacten in de opvoedingspunten werden er vragen gesteld door maatschappelijk kwetsbare gezinnen waarvan vragen kwamen van allochtone gezinnen. Zowel in de grafiek van Mortsel als in de grafiek van de Opvoedingspunten zien we een hoge score voor 'onbekend' wat de cijfers zeker zal beïnvloeden.

13 .7 Gezinsgrootte In de volgende grafieken worden de aantal kinderen binnen een gezin weergeven. kind kinderen kinderen kinderen onbekend/nvt Grafiek 7a: aantal kinderen in een gezin Mortsel kind kinderen kinderen kinderen onbekend/nvt Grafiek 7b: aantal kinderen in een gezin Opvoedingspunten Zowel in Borsbeek als in Edegem werden de meeste vragen gesteld door gezinnen met kinderen. De vragen vanuit Kontich werden gesteld door gezinnen met kind en kinderen. Ook hier kan het aantal 'onbekende' gegevens invloed hebben op de relevantie van de cijfers.

14 . woonplaats van de gezinnen Mortsel onbekend/nvt Berchem Boechout Kontich Edegem Hove Antwerpen Boom Brasschaat Deurne Lint Sint- Katelijne- Waver Wilrijk Grafiek a: woonplaats gezinnen Mortsel In de winkel van Mortsel zien we dat de meeste vragen komen van gezinnen die in Mortsel zelf wonen. Kontich Edegem Broechem Borsbeek Mortsel Willebroek Wommelgem NVT/Onbekend Grafiek b: woonplaats gezinnen Opvoedingspunten

15 In het opvoedingspunt Edegem en Kontich is de hoogste score voor de inwoners van de eigen gemeente, voor Borsbeek voor de inwoners van de omliggende gemeenten..9 Aard van de vraag In deze grafieken geven we een overzicht van de inhoud van de vragen die ouders stellen in de opvoedingswinkel. Van de 9 contacten waren er pedagogische adviesgesprekken. Waarvan 9 contacten gingen over informatieverstrekking Opvallend gedrag Aanpak opvoeding Emotionele ontwikkeling info over de opvoedingswinkel Lichamelijke opvoeding Vraag naar info voorziening Spel en vrije tijd Sociale ontwikkeling Verstandelijke ontwikkeling Afhalen folders Grafiek 9a: aard van de vraag algemeen Mortsel

16 Ongehoorzaamheid Relatie ouder- kind Agressief gedrag Temperament Driftbuien Slaapproblemen Verschil in aanpak beide ouders Verwerking echtscheiding Grenzen stellen Omgangsregeling echtscheiding Angsten Eetproblemen Zindelijkheid Aandacht vragen 7 Liegen Opvoedingsaanpak algemeen Brutaal woordgebruik Verschil in aanpak plus ouder Zelfbeeld Faalangst Hoogbegaafdheid Relatie grootouder- kind Koppigheid Relatie plusouder- kind Leerprestaties Anderen 9 Computerspelletjes Ontwikkelingsstimulering Seksuele ontwikkeling Puberteitsconflicten Vakantiebesteding Zichzelf niet kunnen vermaken Relatie kind- leerkracht Motorisch ontwikkeling Ruzie met broer Sociale ontwikkeling TV Kijken Vrienden Bijten Ruzie met andere kinderen grafiek 9a: aard van de vraag specifiek Mortsel 7 Aanpak opvoeding Opvallend gedrag Emotionele ontwikkeling info over de opvoedingswinkel Lichamelijke opvoeding Sociale ontwikkeling Opvang school Spel en vrije tijd Grafiek 9b: aard van de vraag algemeen Opvoedingspunten

17 Van de contacten waren er pedagogische adviesgesprekken en contacten informatieverstrekking. Relatie ouder- kind Ongehoorzaamheid Grenzen stellen Brutaal woordgebruik Opvoedingsaanpak Verschil in aanpak beide ouders Driftbuien Eetproblemen psychische problemen Temperament Agressief gedrag Alleen wonen Computerspelletjes Contactproblemen Omgangsregeling echtscheiding Pesten Faalangst Verwerking echtscheiding Zindelijkheid Slaapproblemen Grafiek 9b: aard van de vraag specifiek Opvoedingspunten

18 . Doorverwijzing Onderstaande grafieken geven een beeld van de diensten waar we ouders en andere opvoedingsverantwoordelijken naar doorverwezen. 9 9 CAW Kind en gezin Columbus Bemiddeling privé 7 Politie Therapie privé Opvoedingswinkel Antwerpen Triple P Welzijnsschakel Tejo CGG Diagnostische centra Ondersteunende pleegzorg Gezinsbond Mortsel VK CKG Cursussen privé Websites Awel CBO CLB JAC Vakantie opvang Teleonthaal Grafiek a: doorverwijzingen Mortsel,,, Therapie privé JAC Opvoedingswinkel Mechelen CLB Bemiddeling privé Websites, Grafiek b: doorverwijzingen Opvoedingspunten

19 In hadden we 7 contacten, contacten hiervan hebben wij doorverwezen naar één of meerdere van boven vernoemde diensten. van deze contacten waren pedagogische adviesgesprekken en bij contacten ging het om informatieverstrekking. Doorverwijzingen naar eigen vormingen zijn hierin niet opgenomen. Onder doorverwijzing zitten zowel contacten die wij vanuit de opvoedingswinkel niet verder konden helpen en effectief hebben doorverwezen naar andere diensten als contacten die wel bij ons terecht konden maar wij hen geïnformeerd hebben over andere diensten voor bijkomende ondersteuning of ondersteuning in de toekomst.. Kennismaking Tijdens gesprekken wordt er aan ouders gevraagd hoe zij de opvoedingswinkel hebben leren kennen. Onderstaande grafiek geeft een overzicht. 7 Onbekend Internet Huisarts Eigen vorming CAW CLB Samenwerkingsverbanden Folder/ poster Familie/ vrienden/ kennis School Werk Stad Mortsel Begeleid wonen Integratie dienst Mortsel Kind en gezin OCMW Opvoedingskraam Grafiek a: kennismaking Mortsel

20 Onbekend Familie/ vrienden/ kennis Internet School Slachtofferbejegening Politie CLB Kind en gezin Gemeente Kontich Samenwerkingsverbanden Grafiek b: kennismaking Opvoedingspunten

21 . Vormingen In samenwerking met stad Mortsel en de Gezinsbond Mortsel organiseerden we ook in vormingen rond het thema opvoedingsondersteuning. Vanuit het regionaal overleg maken we nog steeds een gezamenlijke folder met alle initiatieven rond dit thema. Onderstaande grafiek geeft een overzicht van de vormingen die in Mortsel georganiseerd werden en het aantal deelnemers. De vorming 'Faalangst' werd georganiseerd i.s.m. De Gezinsbond. De Vorming 'Samen partner, niet samen ouder?!' is een vorming die loopt over avonden, waar maximum gewerkt wordt met deelnemers. 9 Samen partner, niet samen ouder januari/ februari Faalangst / Opvoeden zonder straffen en belonen / Geweldloos verzet 7/ Grafiek : aantal deelnemers vormingen Mortsel

22 . Overlegstructuren, deelname aan extern overleg en bekendmaking. Overlegstructuren Opvoedingswinkel Mortsel is onderdeel van CAW Antwerpen. De werking is samen gehuisvest met het team Levens- en Gezinsvragen en in de nabije toekomst Kruispunt Mortsel. In de Opvoedingswinkel werken halftijdse medewerkers en een teamverantwoordelijke. Er is een wekelijks overleg met de collega's waarop ook de mogelijkheid is om casussen te bespreken. Elke dagen is er een eigen overleg. Tussen de Opvoedingswinkels van provincie Antwerpen zijn er intervisiemomenten rond interessante thema's. Medewerkers van het CAW kunnen beroep doen op interne intervisie indien dit nodig is. Ook opleidingen worden voorzien, het voorbije jaar werd o.a. Triple P level en gevolgd en een opleiding rond geweldloze communicatie.. Extern overleg Er gaat veel aandacht naar de overlegmomenten met partners en de vergaderingen rond Huis van het Kind. Het regionaal, provinciaal en sectoroverleg blijven continueren.. Bekendmaking Communicatie en bekendmaking zijn erg belangrijke facetten voor een Opvoedingswinkel. We schrijven een opvoedtip en doen ook regelmatig mailings naar professionelen en mensen die aangaven op de hoogte te willen blijven van onze activiteiten. In Mortsel waren we tijdens de week van de opvoeding zichtbaar aanwezig op de markt. Daarnaast komt er tweemaal per jaar een vormingsfolder uit met het regionale aanbod rond het thema opvoedingsondersteuning. Het uitbouwen van netwerken in de stad en gemeenten geeft een extra forum om ons breder bekend te maken.

Jaarverslag 2016 Opvoedingswinkel Mortsel

Jaarverslag 2016 Opvoedingswinkel Mortsel Jaarverslag 216 Opvoedingswinkel Mortsel Inleiding De Opvoedingswinkel te Mortsel met punten in Borsbeek, Edegem en Kontich ging van start in 213. We kozen er dit jaar voor om de cijfers in dit jaarverslag

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Opvoedingswinkel Mortsel

Jaarverslag 2014 Opvoedingswinkel Mortsel Jaarverslag 1 Opvoedingswinkel Mortsel Inleiding De opvoedingswinkel in Mortsel ging in 13 van start maar 1 was ons eerste volledige werkingsjaar. We kijken terug op een boeiend werkjaar met nieuwe samenwerkingen,

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Opvoedingswinkel Mortsel

Jaarverslag 2017 Opvoedingswinkel Mortsel Jaarverslag 7 Opvoedingswinkel Mortsel Inleiding Net zoals de voorgaande jaren geven we u hierbij graag een beeld van onze werking Opvoedingswinkel Mortsel over het jaar 7. We kenden boeiende tijden binnen

Nadere informatie

Verder kan u de cijfers van Mortsel vinden en verwijzen wij naar cijfergegevens van de opvoedingswinkel Brasschaat en Zoersel.

Verder kan u de cijfers van Mortsel vinden en verwijzen wij naar cijfergegevens van de opvoedingswinkel Brasschaat en Zoersel. Inleiding In 7 voorzag het decreet opvoedingsondersteuning een opvoedingswinkel in elke centrumstad. In opende de opvoedingswinkel in Antwerpen waar stad Antwerpen de regie voerde en de uitvoering in handen

Nadere informatie

jaarverslag 2015 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel

jaarverslag 2015 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel jaarverslag 2015 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel Jaarverslag 2015 1 2 Inhoud 1. Inleidend woordje... 3 2. Aantal contacten met cliënten in de winkels en opvoedingspunten... 6 3. Aantal

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013. Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel. Jaarverslag 2013 Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel 1

JAARVERSLAG 2013. Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel. Jaarverslag 2013 Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel 1 JAARVERSLAG 213 Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel Jaarverslag 213 Opvoedingswinkels Brasschaat en Zoersel 1 Inhoudstafel Inhoudstafel... 2 Woord vooraf... 3 I Overzicht 213 Brasschaat en Zoersel...

Nadere informatie

jaarverslag 2014 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel

jaarverslag 2014 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel jaarverslag 2014 opvoedingswinkels Brasschaat, Hoogstraten en Zoersel 1 Inhoud 1. Aantal contacten met cliënten in de winkels en opvoedingspunten...6 2. Aantal gesprekken per vraag...8 3. Wie stelt een

Nadere informatie

Registratiegegevens Opvoedingswinkels 2009

Registratiegegevens Opvoedingswinkels 2009 Registratiegegevens Opvoedingswinkels 2009 Situering p. 1 Gegevensverzameling gesubsidieerde opvoedingswinkels 2009 p. 1 Algemeen overzicht p. 2 Basisinformatie over opvoeden ter beschikking stellen p.

Nadere informatie

JAARVERSLAG Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat

JAARVERSLAG Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat JAARVERSLAG 212 Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat Inhoudstafel Inhoudstafel...2 Woord vooraf...3 I Overzicht 212 Brasschaat en Zoersel...4 1 Pedagogisch advies en informatieverstrekking...4 2 Vormingen...19

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat 1

Jaarverslag 2011 Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat 1 Jaarverslag 211 Opvoedingswinkels Zoersel en Brasschaat 1 Jaarverslag opvoedingswinkels 211 Inhoudstafel Inhoudstafel ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Rapport Gegevens Opvoedingswinkels werkingsjaar 2010

Rapport Gegevens Opvoedingswinkels werkingsjaar 2010 Rapport Gegevens Opvoedingswinkels werkingsjaar 21 Sinds april 29 verzamelen de erkende en gesubsidieerde opvoedingswinkels op een uniforme manier cijfergegevens over hun werking. Jaarlijks verwerkt Kind

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning binnen de preventieve zorg van K&G. 8 juni 2012

Opvoedingsondersteuning binnen de preventieve zorg van K&G. 8 juni 2012 Opvoedingsondersteuning binnen de preventieve zorg van K&G 8 juni 2012 Inhoud 1. OO binnen K&G - Maatschappelijk noodzakelijk - Maatwerk! 2. Onze maatjes 1. Opvoedingsondersteuning binnen Kind & Gezin

Nadere informatie

Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO. Therapeuten voor Jongeren

Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO. Therapeuten voor Jongeren Gwendy Moentjens & Valérie Samsoen (TEJO Gent) Geert Petit (TEJO Ronse) TEJO Therapeuten voor Jongeren ONTSTAAN DE STANDAARD 04 09 2009 GUY TEGENBOS TEJO Gent: de start TEJO Therapeuten voor Jongeren De

Nadere informatie

INFO VOOR DE WEBSITE: PARTNERS VAN HUIS VAN HET KIND WUUSTWEZEL

INFO VOOR DE WEBSITE: PARTNERS VAN HUIS VAN HET KIND WUUSTWEZEL INFO VOOR DE WEBSITE: PARTNERS VAN HUIS VAN HET KIND WUUSTWEZEL Ontdek het aanbod van onze partners: LANDELIJKE KINDEROPVANG STEKELBEES Landelijke Kinderopvang Initiatief buitenschoolse opvang Gasthuisdree

Nadere informatie

Deel 5: Opvoedingsondersteuning

Deel 5: Opvoedingsondersteuning Deel : Opvoedingsondersteuning ORGANOGRAM INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS Jaarverslag 04 0 ORGANOGRAM Directeur Adjunct-directeur Verantwoordelijke / Hergomoderator HCA-dienst Ouders Steunen in Opvoeden

Nadere informatie

Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres

Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres Relatiebeheerders Land- en Tuinbouw Provincie Antwerpen Gemeente Relatiebeheerder Adres Aartselaar Arendonk Baarle Hertog Balen Balen Tel: 014 44 83 63 Beerse jef.meuws@kbc.be Beerse Tel: 014 44 83 45

Nadere informatie

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent Missie & visie Opvoedingswinkel Gent 1 Inhoudstafel... 1 Missie & visie Opvoedingswinkel Gent... 1 Inhoudstafel... 1 Intro... 3 1. Missie... 4 2. Doelgroep... 4 3. Werking... 4 4. Beleidskader... 5 5.

Nadere informatie

CAW Antwerpen

CAW Antwerpen CAW Antwerpen 2019 1 Visie en Missie CAW Antwerpen Toegankelijke hulpverlening Continuïteit in hulpverleningstrajecten Preventief werken Bijzondere aandacht voor kwetsbare doelgroepen Doelgroep CAW Antwerpen

Nadere informatie

*Dit is het percentage ten opzichte van het totale aantal dialogen (23.507). Let wel, in één dialoog kunnen meerdere thema's aan bod komen.

*Dit is het percentage ten opzichte van het totale aantal dialogen (23.507). Let wel, in één dialoog kunnen meerdere thema's aan bod komen. THEMA'S TOP 10 TOTAAL thema rangorde aantal % van totaal* relatie tot ouders 1 3401 15% verliefdheid/ aanmaken/afwijzen 2 3380 15% vriendschap/ vrienden helpen/ vrienden maken 3 1936 8% problemen of ruzie

Nadere informatie

Kalmthout 21 september 2016 ggz-congres

Kalmthout 21 september 2016 ggz-congres Kalmthout 21 september 2016 ggz-congres 1 2 historiek zorgarme regio afstanden naar stad en stadsrand groot 4 betrokken organisaties engageren zich: CAW De Terp, CGG Andante, AZ Klina, OLO intersectorale

Nadere informatie

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking Parelcoaching Leuven Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking 1. Historiek Historiek 2004: Opstart Parelcoaching UZLeuven Voorzichtige opstart Parelnetwerk Leuven 2014 Parelnetwerk goeddraaiend

Nadere informatie

De organisatie van opvoedingsondersteuning

De organisatie van opvoedingsondersteuning De organisatie van opvoedingsondersteuning 1. Wat is opvoedingsondersteuning? Opvoedingsondersteuning bestaat uit al die activiteiten die tot doel hebben om ouders en andere opvoeders steun te bieden bij

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA OUDERSCHAP EN OPVOEDINGSONDERSTEUNING

V R A G E N K A A R T THEMA OUDERSCHAP EN OPVOEDINGSONDERSTEUNING V R A G E N K A A R T? THEMA OUDERSCHAP EN OPVOEDINGSONDERSTEUNING THEMA: OUDERSCHAP EN OPVOEDINGSONDERSTEUNING? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben

Nadere informatie

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Kind en Gezin èn Agentschap Jongerenwelzijn? Kind en Gezin en Agenschap Jongerenwelzijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Deel 5: Opvoedingsondersteuning

Deel 5: Opvoedingsondersteuning Deel 5: Opvoedingsondersteuning ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS Jaarverslag 203 07 ORGANOGRAM Directeur Adjunct-directeur Verantwoordelijke / Hergomoderator HCA-dienst Ouders Steunen in

Nadere informatie

Webinar Opvoedingsondersteuning

Webinar Opvoedingsondersteuning Webinar Opvoedingsondersteuning 26 mei 2016 Kristien Nys Lector Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee) Praktijkonderzoekster Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek (KULeuven) Ben je 0

Nadere informatie

Eerstelijnspsychologische zorg

Eerstelijnspsychologische zorg Eerstelijnspsychologische zorg Versterking van de GGZ op de eerste lijn Klinisch psycholoog/psychotherapeut Psycholoog Eerstelijnshuis huisartsenkring Antwerpen-Oost Netwerkcoördinator ELP GGZ- Netwerk

Nadere informatie

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning 7.1. Organogram 7.2. Inleiding 7.3. Statistische gegevens ~ 93 ~ 7 Project opvoedingsondersteuning 7.1 Organogram project opvoedingsondersteuning Het project opvoedingsondersteuning

Nadere informatie

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram 7.2. Inleiding 7.3. Statistische gegevens 103 Deel 7: Project opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram project opvoedingsondersteuning Het project

Nadere informatie

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten 06/06/2016 Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten Vandaag is het eerste intersectorale jaarverslag 2015 van de jeugdhulp voorgesteld, in aanwezigheid van Jo Vandeurzen, Vlaams minister

Nadere informatie

Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding vzw OLO

Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding vzw OLO Diensten- en begeleidingscentrum Openluchtopvoeding vzw Rechtstreeks Toegankelijke Hulpverlening Onthaal, pedagogisch adviseren en outreach Doelgroep: Algemene opvoedingsondersteuning (Opvoedingswinkel)

Nadere informatie

Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede

Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede Presentatie Netwerkdag Kinderarmoede De jaarlijkse poll Wie is aan de slag in een huis van het kind? Wie is nu al actief betrokken bij een huis van het kind of werkt samen met een huis van het kind? (niet

Nadere informatie

Dossiers opvoedingswinkels: horizontale evaluatie

Dossiers opvoedingswinkels: horizontale evaluatie Dossiers opvoedingswinkels: horizontale evaluatie Interne evaluatie op basis van de werkingsverslagen opvoedingswinkels (2009). Benedikte Van den Bruel Methode 14 dossiers bekeken Aangevuld met cijfermatige

Nadere informatie

Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag

Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag Sessies door de georganiseerd in provincie Antwerpen Vergeet niet: Identiteitskaart verplicht Komt u voor iemand anders? Breng dan ook een kopie

Nadere informatie

TOVEREN MET JONGEREN IN WOELIGE TIJDEN

TOVEREN MET JONGEREN IN WOELIGE TIJDEN TOVEREN MET JONGEREN IN WOELIGE TIJDEN RUBEN 14 JAAR pestsituatie sociaal isolement suïcidale gedachten laag zelfbeeld beperkte sociale vaardigheden relationele problemen gebrek aan ondersteuning Bloemen

Nadere informatie

Voor ouders met opvoedingsvragen over gezonde leefstijl

Voor ouders met opvoedingsvragen over gezonde leefstijl www.gezondopvoeden.be Voor ouders met opvoedingsvragen over gezonde leefstijl 1 Lies Racquet, 2014 = een website voor ouders van kinderen en jongeren met opvoedingsvragen over gezonde voeding, beweging,

Nadere informatie

Inleiding... 2 Projecten en acties in Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3

Inleiding... 2 Projecten en acties in Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3 Jaarverslag 2012 Inhoudstafel Inhoudsopgave Inleiding... 2 Projecten en acties in 2012... 3 Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3 Websitebezoek en elektronische nieuwsbrieven Beschrijving

Nadere informatie

Het Huis van het Kind voor iedereen

Het Huis van het Kind voor iedereen Het Huis van het Kind voor iedereen Welke uitdagingen liggen er? Vandaag zijn er in Vlaanderen 153 Huizen van het Kind die samen 210 gemeenten bereiken. De subsidieoproep van eind februari en de Roadmap

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ OMGEVINGSANALYSE EN LITERATUURSTUDIE AANBOD OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ 10- TOT 17-JARIGEN ANTWERPEN PRESENTATIE 27 OKTOBER 2015 1 SITUERING VAN HET ONDERZOEK 4 grote onderdelen: literatuurstudie focusgroep

Nadere informatie

UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren. Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA

UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren. Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA Casus 5 Je werkt voor een opvang van jongeren die geplaatst

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Begeleiding jonge kinderen Spreker: Krista De Vos (Kind en Gezin) Kind en Gezin Kleine kinderen, wij maken er werk van! 1 Voorgeschiedenis 1919: Nationaal Werk voor het Kinderwelzijn

Nadere informatie

Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag

Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag Sessies door de FOD Financiën georganiseerd in provincie Antwerpen Vergeet niet: Identiteitskaart verplicht Komt u voor iemand anders? Breng

Nadere informatie

Natuurpunt november Behaag.. natuurlijk 2006

Natuurpunt november Behaag.. natuurlijk 2006 Natuurpunt november 26 Behaag.. natuurlijk 26 Natuurpunt Verkochte pakketten Behaag.. natuurlijk 26 Totaal Pakketten Natuurpuntafdeling Gemeente Regio Gemeente Totaal Pak. P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P1

Nadere informatie

Antwerpen. De financiële resultaten volgden niet altijd dat succes..

Antwerpen. De financiële resultaten volgden niet altijd dat succes.. Antwerpen We kijken tevreden terug op de resultaten van de campagne in 2012. Met Sing for the Climate, het filmpje met Bart Cannaerts, de vele acties van onze vrijwilligers, was de campagne erg zichtbaar.

Nadere informatie

Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag

Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag Uw belastingaangifte invullen? Onze experten helpen u graag Sessies door de FOD Financiën georganiseerd in provincie Antwerpen Vergeet niet: Identiteitskaart verplicht Komt u voor iemand anders? Breng

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING

OPVOEDINGSONDERSTEUNING OPVOEDINGSONDERSTEUNING Opvoedingsondersteuning - beleidsmatig op de agenda! (1) Tot voor enkele jaren OO nauwelijks item Geen overleg, nauwelijks gezamenlijke actie, Anno 2015 Op Vlaams niveau Decreten

Nadere informatie

Sterke mensen, sterk Hasselt. Strategische doelstelling van het Huis van het Kind Hasselt

Sterke mensen, sterk Hasselt. Strategische doelstelling van het Huis van het Kind Hasselt ENGAGEMENTSVERKLARING Sterke mensen, sterk Hasselt Strategische doelstelling van het Huis van het Kind Hasselt HET HUIS VAN HET KIND HASSELT WIL ALLE GEZINNEN MET KINDEREN EN JONGEREN, KINDEREN EN JONGEREN

Nadere informatie

Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning

Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning Opvoeding partnerrelatie - ondersteuning Moderator: Ludo Serrien Steunpunt Mens en Samenleving (SAM) vzw Kristien Nys Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee) Alain Slock Centrum

Nadere informatie

Controleer altijd eerst de start en einddatum van de bijstandsovereenkomsten van de cliënten.

Controleer altijd eerst de start en einddatum van de bijstandsovereenkomsten van de cliënten. Handleiding: Jaarverslag begeleid wonen 2010 Gelieve na te zien of alle cliënten die uw dienst in de loop van 2010 verlaten hebben uitgeschreven zijn en de nieuwe cliënten ook correct geregistreerd staan

Nadere informatie

Jaarverslag Erkend en gesubsidieerd door het VAPH

Jaarverslag Erkend en gesubsidieerd door het VAPH Jaarverslag 2013 Begeleid Wonen Tienen v.z.w. Beauduinstraat 150 3300 Tienen Tel.: 016/81 48 46 E-mail: secretariaat@begeleidwonentienen.be Website: www.begeleidwonentienen.be Erkend en gesubsidieerd door

Nadere informatie

Armoede en kwetsbaarheid op het platteland:

Armoede en kwetsbaarheid op het platteland: Armoede en kwetsbaarheid op het platteland: Cijfers & achtergrondinformatie Dienst welzijn & gezondheid 1-3/06/2015 Inhoud Armoede (op het platteland)? Uitdagingen voor de leadergebieden? Ondersteuning

Nadere informatie

Contactgegevens: Josée Van de Wouwer,

Contactgegevens: Josée Van de Wouwer, Algemeen Gemeente: Antwerpen Provincie: Antwerpen Naam van het lokaal loket: De Kinderopvangzoeker en Het Contactpunt Kinderopvang/Lokaal Loket Contactgegevens: Josée Van de Wouwer, josee.vandewouwer@stad.antwerpen.be,

Nadere informatie

[TELE-ONTHAAL IN CIJFERS]

[TELE-ONTHAAL IN CIJFERS] [TELE-ONTHAAL IN CIJFERS] JAARVERSLAG 24 7. 69.42 7.78 68.895 69.874 22.5 7.99 6. 9.59 6.76 JAARVERSLAG 24 76.2 7.44 75.979 74.998 75.644 25.86 2.77 22.2 6.799.45 ALGEMEEN +. Aantal oproepen en gesprekken

Nadere informatie

De Zelfmoordlijn in cijfers 2012

De Zelfmoordlijn in cijfers 2012 De Zelfmoordlijn in cijfers De Zelfmoordlijn is een erkende en anonieme nooddienst voor mensen die aan zelfdoding denken, hun omgeving en nabestaanden na zelfdoding. De vrijwillige beantwoorder tracht

Nadere informatie

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs PROVINCIE ANTWERPEN

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs PROVINCIE ANTWERPEN BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs. 2015 PROVINCIE ANTWERPEN 1 INLEIDING Dit rapport toont u vrijblijvend enkele kerncijfers voor uw gemeente en de gemeenten binnen uw provincie. In totaal worden 6 kerncijfers

Nadere informatie

alle campagnefoto s Maak het mee : Paul Delaet provincie Limburg Universiteitslaan 1 B-3500 HASSELT limburg.be

alle campagnefoto s Maak het mee : Paul Delaet provincie Limburg Universiteitslaan 1 B-3500 HASSELT limburg.be alle campagnefoto s Maak het mee : Paul Delaet provincie Limburg Universiteitslaan 1 B-3500 HASSELT limburg.be deontologisch kader pedagogisch advies Situering Het Limburgs netwerk opvoedingsondersteuning

Nadere informatie

ZORGEND NETWERKEN EEN LEIDRAAD

ZORGEND NETWERKEN EEN LEIDRAAD ZORGEND NETWERKEN EEN LEIDRAAD INHOUDSOPGAVE INLEIDING & DOEL 1 BONDGENOOTSCHAP MET OUDERS 2 HET LANDSCHAP VAN DE HULPVERLENING 7 SAMENWERKEN MET PARTNERS 24 INLEIDING EN DOEL INCLUSIE In onze organisatie

Nadere informatie

VERENIGING VLAAMSE OCMW-SECRETARISSEN AFDELING WEST-VLAANDEREN

VERENIGING VLAAMSE OCMW-SECRETARISSEN AFDELING WEST-VLAANDEREN VERENIGING VLAAMSE OCMW-SECRETARISSEN AFDELING WEST-VLAANDEREN ALGEMENE VERGADERING TORHOUT 22 JANUARI 2015 1 www.desocialekaart.be wegwijs in welzijn en gezondheid 2 VOORSTELLING wat waar? door wie voor

Nadere informatie

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be Info avond Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be SAMENWERKINGSVERBAND Open Gezin Open Thuis Open Haard Opvang Dienst Gezinsplaatsing

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Jaarverslag FTO 2013: CIJFERBIJLAGEN

Jaarverslag FTO 2013: CIJFERBIJLAGEN Jaarverslag FTO 2013: CIJFERBIJLAGEN I. ALGEMEEN 1. Aantal oproepen per jaar (telefoon + chat) 128.000 126.000 124.000 122.000 125510 124158 126492 125252 125861 122899 121226 121377 122112 120.000 118.000

Nadere informatie

Waarden. Gelijkwaard

Waarden. Gelijkwaard *Missie Alles wat CAW Antwerpen doet maakt ons samen leven gelijkwaardiger. Wij richten ons op mensen die gelijkwaardigheid het minst ervaren. We blijven hen de veilige ruimte geven om op krachten te komen

Nadere informatie

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen Kristel Bovijn Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) Het VK is het meldpunt voor vermoedens van kindermishandeling, -verwaarlozing

Nadere informatie

Contactgegevens: Wendy Valijs, of

Contactgegevens: Wendy Valijs, of Algemeen Gemeente: Maasmechelen Provincie: Limburg Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Maasmechelen Contactgegevens: Wendy Valijs, wendy.valijs@maasmechelen.be of loketkinderopvang@maasmechelen.be,

Nadere informatie

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : J A A R

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : J A A R THUISSITUATIE, KINDEROPVANG EN OPVOEDING K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R Jeugd 2010 2 Kinderenonderzoek 2010 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied,

Nadere informatie

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS 2018 / 2019 CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS Dit is een document over het cursusaanbod van het Sociaal Pedagogisch Werk van Partners in Welzijn. Het is opgedeeld in cursussen voor kinderen,

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van huiselijk geweld net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Jaarverslag FTO 2012: CIJFERBIJLAGEN

Jaarverslag FTO 2012: CIJFERBIJLAGEN Jaarverslag FTO 2012: CIJFERBIJLAGEN I. ALGEMEEN 1. Aantal oproepen per jaar (telefoon + chat) 128.000 126.000 124.000 122.000 126492 125510 125252 125933 124158 122899 121445 122113 121226 120.000 118.000

Nadere informatie

R E C H T S T R E E K S T O E G A N K E L I J K E J E U G D H U L P H A G E L A N D

R E C H T S T R E E K S T O E G A N K E L I J K E J E U G D H U L P H A G E L A N D UITBREIDING R E C H T S T R E E K S T O E G A N K E L I J K E J E U G D H U L P H A G E L A N D NAAR EEN SNELLERE, PREVENTIEVE EN MEER SAMENHANGENDE JEUGDHULP Uitbreiding rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp:

Nadere informatie

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN vs PROVINCIE ANTWERPEN

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN vs PROVINCIE ANTWERPEN BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2017 vs. 2016 PROVINCIE ANTWERPEN 1 INLEIDING Dit rapport toont u vrijblijvend enkele kerncijfers voor uw gemeente en de gemeenten binnen uw provincie. In totaal worden 6 kerncijfers

Nadere informatie

Ingrid Bombay Provinciaal afdelingshoofd Kind en Gezin - Provincie West- Vlaanderen

Ingrid Bombay Provinciaal afdelingshoofd Kind en Gezin - Provincie West- Vlaanderen Ingrid Bombay Provinciaal afdelingshoofd Kind en Gezin - Provincie West- Vlaanderen 2 - Pas aan bij: Invoegen / Koptekst en Voettekst 09-04-18 Speech Minister Vandeurzen Samen met Vlaanderen inzetten op

Nadere informatie

Centrum algemeen welzijnswerk Brussel ( ), Priemstraat 19A te 1000 Brussel

Centrum algemeen welzijnswerk Brussel ( ), Priemstraat 19A te 1000 Brussel Bijlage nr. 1 Fiche Titel initiatief: Initiatiefnemer: Algemeen Welzijnswerk CAW Brussel Centrum algemeen welzijnswerk Brussel (464.230.122), Priemstraat 19A te 1000 Brussel Omschrijving CAW Brussel verbindt

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Aantal oproepen en gesprekken per jaar Aantal telefoonoproepen en gesprekken per jaar 03

Inhoudstafel. 1. Aantal oproepen en gesprekken per jaar Aantal telefoonoproepen en gesprekken per jaar 03 Inhoudstafel 1. Aantal oproepen en gesprekken per jaar 03 2. Aantal telefoonoproepen en gesprekken per jaar 03 1. De oproepen 1.1. Aantal oproepen per maand 05 1.2. Aantal oproepen per dag van de week

Nadere informatie

Congres NVKVV Maart 2014

Congres NVKVV Maart 2014 Samen naar een nieuwe in Vlaanderen Congres NVKVV Maart 2014 Sectoren van de Sectoren Jeugdhulp gevat onder het decreet IJH: Agentschap Jongerenwelzijn (AJ) Algemeen Welzijnswerk (AWW) Centra Geestelijke

Nadere informatie

TOVEREN MET JONGEREN IN WOELIGE TIJDEN

TOVEREN MET JONGEREN IN WOELIGE TIJDEN TOVEREN MET JONGEREN IN WOELIGE TIJDEN FACE IT RUBEN 14 JAAR pestsituatie sociaal isolement suïcidale gedachten laag zelfbeeld beperkte sociale vaardigheden relationele problemen gebrek aan ondersteuning

Nadere informatie

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 08/03/2016 in De Takel in Oostende

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 08/03/2016 in De Takel in Oostende Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 08/03/2016 in De Takel in Oostende In verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Oostende. Casus 1. De

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 Meldpunt discriminatie Antwerpen

Jaarverslag 2011 Meldpunt discriminatie Antwerpen Jaarverslag 2011 Meldpunt discriminatie Antwerpen Algemeen Het Meldpunt discriminatie is een dienst die via informatie- en adviesverlening, bemiddeling, en sensibilisering ondersteuning biedt aan slachtoffers

Nadere informatie

Huis van het Kind Zottegem, een huis met een verhaal. Congres EXPOO Donderdag 10 december 2015

Huis van het Kind Zottegem, een huis met een verhaal. Congres EXPOO Donderdag 10 december 2015 Huis van het Kind Zottegem, een huis met een verhaal Congres EXPOO Donderdag 10 december 2015 2010 Europees Jaar ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting Strijd tegen kinderarmoede : start van

Nadere informatie

Kind en Gezin http://www.kindengezin.be/

Kind en Gezin http://www.kindengezin.be/ Kind en Gezin http://www.kindengezin.be/ 1 2 Missie en Waarden http://www.kindengezin.be/over-kind-en-gezin/missie-en-waarden/ 3 4 Opdracht Kind en Gezin http://www.kindengezin.be/over-kind-en-gezin/wat-doen-we/

Nadere informatie

Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap. Borrelen en bruisen 10 december 2013

Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap. Borrelen en bruisen 10 december 2013 Inclusie kinderen met specifieke zorgbehoefte/handicap Borrelen en bruisen 10 december 2013 Inclusie binnen Kind en Gezin Strategische ambitie van K&G opgenomen in ondernemingsplan 2013-2014 'Te werken

Nadere informatie

Opvang en begeleiding voor minderjarigen en hun context.

Opvang en begeleiding voor minderjarigen en hun context. Opvang en begeleiding voor minderjarigen en hun context. Minor-Ndako wil kinderen en jongeren uit alle windstreken weerbaar en sterker maken voor de toekomst. Toelichting werking: Eligo Gent Verschillende

Nadere informatie

ISCinternettensamenwerkingscel

ISCinternettensamenwerkingscel PREVENTIEVE GEZINSONDERSTEUNING: DE HUIZEN VAN HET KIND EN DE CLB S 1. INLEIDING Met deze nota willen we een kader meegeven aan de CLB s en de actoren binnen de huizen van het kind om tot optimale samenwerking

Nadere informatie

Brugge(n) voor jongeren. Terugblik 2016 Vooruit in 2017

Brugge(n) voor jongeren. Terugblik 2016 Vooruit in 2017 Brugge(n) voor jongeren Terugblik 2016 Vooruit in 2017 Brugge(n) voor jongeren Is een samenwerking tussen de Stad Brugge, het OCMW Brugge en het CAW Noord-West-Vlaanderen, met medewerking van alle lokale

Nadere informatie

Cultuursensitieve seksuele en reproductieve gezondheidsvoorlichting

Cultuursensitieve seksuele en reproductieve gezondheidsvoorlichting Cultuursensitieve seksuele en reproductieve gezondheidsvoorlichting Hanan Ben Abdeslam Expertisecentrum kraamzorg Volle Maan Ontwikkeld ism VGC Inhoud 1. Opzet 2. Projectdoel en projectresultaat 3. Inzichten

Nadere informatie

Teamcoördinator Regioteam Mortsel

Teamcoördinator Regioteam Mortsel Functie- en competentieprofiel Teamcoördinator Regioteam Mortsel Datum Organisatie CAW Antwerpen Medewerker Deelwerking Regioteam Mortsel Plaats in de organisatie Teamcoördinator Waarom deze functie Deze

Nadere informatie

Het secundair onderwijs in cijfers

Het secundair onderwijs in cijfers Het secundair onderwijs in cijfers Schooljaar 2010-2011 Sara Vertommen Opdrachtgever: Algemeen Onderwijsbeleid Stad Antwerpen, Lerende Stad en Lokaal Overlegplatform Vlaamse Gemeenschap, Departement Onderwijs

Nadere informatie

Anderstalige hulpverlening in Antwerpen bij CAW Antwerpen, CGG Vagga en CGG Andante en de drugshulpverlening.

Anderstalige hulpverlening in Antwerpen bij CAW Antwerpen, CGG Vagga en CGG Andante en de drugshulpverlening. Anderstalige hulpverlening in Antwerpen bij CAW Antwerpen, CGG Vagga en CGG Andante en de drugshulpverlening. Beste, Geregeld krijgen we vragen over anderstalige hulpverlening in Antwerpen. Om aan deze

Nadere informatie

Voor meer info: Hilde Rekkers hilde.rekkers@vlaamseprovincies.be +32 2 508 13 26

Voor meer info: Hilde Rekkers hilde.rekkers@vlaamseprovincies.be +32 2 508 13 26 Voor meer info: Hilde Rekkers hilde.rekkers@vlaamseprovincies.be +32 2 508 13 26 Intrafamilaal geweld: provincies slaan brug tussen federale en Vlaamse overheid Intrafamiliaal geweld is een groot maatschappelijk

Nadere informatie

De Zelfmoordlijn in cijfers 2011

De Zelfmoordlijn in cijfers 2011 De Zelfmoordlijn in cijfers 2011 De Zelfmoordlijn is een erkende en anonieme nooddienst voor mensen die aan zelfdoding denken, hun omgeving en nabestaanden na zelfdoding. De vrijwillige beantwoorder tracht

Nadere informatie

Jaarverslag EXPOO 2014

Jaarverslag EXPOO 2014 Jaarverslag EXPOO 2014 EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning van de Vlaamse overheid, bouwt mee aan een positieve leefomgeving waar het voor kinderen en jongeren goed is om op te groeien.

Nadere informatie

Hors plan de délestage Buiten afschakelplan Commune Gemeente. Tranche 6 Schijf 6 Aartselaar 69 60 129. Tranche 2 Schijf 2. Tranche 1 Schijf 1

Hors plan de délestage Buiten afschakelplan Commune Gemeente. Tranche 6 Schijf 6 Aartselaar 69 60 129. Tranche 2 Schijf 2. Tranche 1 Schijf 1 Aartselaar 69 60 129 Aartselaar 69 60 129 Antwerpen 80 121 2.375 2.576 Albertdok 6 372 378 Antwerpen Kern-Oude Stad 238 238 Berchem 163 163 Borgerhout 1 104 105 Charlottalei 79 79 Deurne 79 161 240 Ekeren

Nadere informatie

OP HET POTJE. Infoavond over zindelijkheid. voor ouders met een peuter én voor leerkrachten en kindbegeleiders die met peuters werken.

OP HET POTJE. Infoavond over zindelijkheid. voor ouders met een peuter én voor leerkrachten en kindbegeleiders die met peuters werken. INFOMOMENTEN OVER OPVOEDEN ROESELARE VOORJAAR 2018 OP HET POTJE Infoavond over zindelijkheid voor ouders met een peuter én voor leerkrachten en kindbegeleiders die met peuters werken. Zindelijk worden

Nadere informatie

RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE

RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE RAPPORT KANSARMOEDE-INDICATOREN IN ERPE-MERE Bij het openen van het rapport worden de meest recente gegevens uit de databank gehaald. Inleiding In dit document worden de kansarmoede-indicatoren weergegeven

Nadere informatie

1. Respons. 2. Werd er in elke gemeente een lokale coördinator (LCO) aangesteld? beleidsplananalyse: vragenlijstmethode:

1. Respons. 2. Werd er in elke gemeente een lokale coördinator (LCO) aangesteld? beleidsplananalyse: vragenlijstmethode: Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Partner in de Hogeschool Universiteit Brussel Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel Bevraging van de gemeenten in verband met de implementatie van het decreet opvoedingsondersteuning

Nadere informatie

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning 7.1. Organogram 7.2. Inleiding 7.3. Statistische gegevens - 100 - Deel 7: Project opvoedingsondersteuning 7.1. Organogram project opvoedingsondersteuning Het project

Nadere informatie

Lokaal loket kinderopvang. Resultaten enquête 2016

Lokaal loket kinderopvang. Resultaten enquête 2016 Lokaal loket kinderopvang Resultaten enquête 2016 Inleiding Doelstelling: kinderopvang als basisvoorziening Recht van elk kind/ elk gezin op een kwaliteitsvolle dienstverlening Opvang in voldoende mate

Nadere informatie

a) Rijdt er naast het oudjaarsaanbod ook nog een regulier aanbod?

a) Rijdt er naast het oudjaarsaanbod ook nog een regulier aanbod? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 670 van ANNICK DE RIDDER datum: 9 februari 2015 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn Antwerpen - Aanbod

Nadere informatie

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor dienst voor Contextbegeleiding Mobilé Groot Begijnhof 26 9040 Sint-Amandsberg tel: 09/ 238 44 40 fax: 09/ 229 34 85 e-mail: mobile@vzwdesteiger.be website: www.vzwdesteiger.be WEGWIJS IN MOBILE dienst

Nadere informatie

Bevindingen behoeftenbevraging bij Dilbeekse ouders. Uitdagingen voor het Dilbeekse Huis van het Kind

Bevindingen behoeftenbevraging bij Dilbeekse ouders. Uitdagingen voor het Dilbeekse Huis van het Kind Bevindingen behoeftenbevraging bij Dilbeekse ouders Uitdagingen voor het Dilbeekse Huis van het Kind Terugkoppeling partners HVHK: Dilbeek, 24 maart 2016 Kristien Nys (Hoger instituut voor Gezinswetenschappen,

Nadere informatie

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders

Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Informatiefolder voor ouders 2012 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Jeugd Toeleidingsactiviteiten Mijn kind is groep 3 Naschoolse activiteiten Weerbaarheid Opvoeden doe je niet

Nadere informatie