Stageverslag 10 mavo en 10 havo (PTA LOB) Inleveren bij je mentor ter beoordeling. Decaan mavo: Roos van Goudoever. Eindverantwoordelijke:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2015-2016. Stageverslag 10 mavo en 10 havo (PTA LOB) Inleveren bij je mentor ter beoordeling. Decaan mavo: Roos van Goudoever. Eindverantwoordelijke:"

Transcriptie

1 Stageverslag 10 mavo en 10 havo (PTA LOB) Inleveren bij je mentor ter beoordeling Eindverantwoordelijke: Decaan mavo: Roos van Goudoever

2 Inhoudsopgave Stages Het zoeken van een stageplaats Stappenplan Tijdens je stage Doel van de stage Stageprogramma Voorbereiding en afsluiting Waar moet je op letten Afmelden / verzuim Problemen Bezoek De verslaglegging Opdrachten 1. Logboek 2. Sectoropdrachten 3. Verplichte opdrachten 4. Keuzeopdrachten Beoordelingsformulier werkgever Beoordelingslijst Tips voor de presentatie

3 STAGES IN DE 10 E KLAS Het sectorwerkstuk Naast het volgen van de lessen is er dit jaar een stage. Voor 10 mavo geldt: Je gaat werken op een plek waar je kennis kunt opdoen over jouw toekomstige beroep. Voor 10 havo geldt: Je gaat op zorgstage. Je krijgt een stageboek mee met allerlei opdrachten die je tijdens de stage moet doen. Na en tijdens de stage schrijf je het stageverslag en je houdt een presentatie op school van wat jij op de stage hebt meegemaakt/geleerd. De stage zelf, het verslag én de presentatie worden beoordeeld en je hebt dan het verplichte sectorwerkstuk gemaakt. Om te slagen moet dit werkstuk minimaal voldoende zijn. Het stageboek is een aparte brochure die je kort vóór de stage ontvangt. Het sectorwerkstuk moet een uitwerking zijn van een thema dat past bij een van je gekozen vakken (nask, biologie, economie of geschiedenis). Een van de opdrachten in je stageboekje sluit daarom hierbij aan. Na de presentatie lever je je stageverslag bij je mentor in. STAGE Stage lopen is leuk, spannend en leerzaam. Je werkt in een bedrijf of instelling waar je veel zult meemaken. De mensen in het bedrijf verwachten dat jij goed je best doet en meehelpt, maar dat mag jij ook van hen verwachten. Je werkgever en collega s zullen je opdrachten geven en dingen uitleggen. Zij zullen je helpen als dit nodig is. Tijdens de stage zal je mentor, tevens stagebegeleider, contact opnemen met het bedrijf of de instelling waar je stage loopt. Soms wordt de stageplaats ook bezocht door de mentor.

4 HET ZOEKEN VAN EEN STAGEPLAATS In deze stage is het belangrijk dat je een stageplaats bij een bedrijf zoekt dat jij zelf interessant vindt. Je hebt veel keuzevrijheid. Er is heel veel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan werken bij een ontwerpbureau, een fysiotherapeut, een smid, een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf, meubelstofeerder, bloemist, cateringbedrijf, (biologische) boerderij. Het is belangrijk dat je een bedrijf vindt, waar genoeg werk te doen is, want je steekt veel meer op als je echt aan de slag bent. Als je een bedrijf of instelling op het oog hebt, bel je op, mail je of spreek je de mensen persoonlijk aan. Het is belangrijk dat je een goede indruk maakt. Stel je voor met voor- en achternaam; Vertel dat je op het Parcival College zit en dat je een stageplaats zoekt. Leg het volgende uit: o Je zoekt een stageplaats voor twee weken. o Vertel waarom je graag bij dit bedrijf stage zou willen lopen. o Het doel van de stage is: ervaren hoe het is om in een bedrijf of instelling te werken en om uit te zoeken of een opleiding in deze richting voor jou de juiste is. Stel je enthousiast en geïnteresseerd op. Het kan gebeuren dat je niet wordt aangenomen. Dat kan veel verschillende redenen hebben en meestal ligt het niet aan jou. Laat je dus niet ontmoedigen en probeer een nieuw adres. Wanneer blijkt dat je stage kunt lopen, vul je het formulier stageovereenkomst in. (Te downloaden via de site.) Je levert het je zo snel mogelijk in bij je decaan. Het stappenplan samengevat: 1. Denk na over wat voor stage je zou willen lopen. 2. Maak een lijstje van mogelijke bedrijven of instellingen. 3. Benader je eerste keuze 4. Je wordt afgewezen probeer je volgende keuze Je wordt aangenomen vul het formulier stageovereenkomst in. 5. Laat je ouders en je werkgever de stageovereenkomst invullen en ondertekenen. 6. Lever de ondertekende stageovereenkomst zo snel mogelijk bij je mentor in. Als je mentor een handtekening heeft gezet, is de stage geregeld.

5 TIJDENS JE STAGE Het doel van de stage Ervaren hoe het is om in een bedrijf of instelling te werken. Wat je op school hebt geleerd toepassen in de praktijk. Leren samenwerken met collega s. Uitzoeken of deze richting bij jou past. Het stageprogramma Het uitvoeren van door de werkgever opgegeven werkzaamheden. Je werkt acht uur per dag. Je werkt zoveel mogelijk volgens de werktijden van het bedrijf. Het verwerken van de ervaring die je hebt opgedaan. Je schrijft iedere dag na je werk het dagverslag van die dag en maakt de opdrachten. Voorbereiding en afsluiting Tijdens klassenuren voorafgaand aan je stage wordt de stage voorbereid. Na je stage bereid je je stagepresentatie voor. Deze stagepresentatie vindt plaats op een avond, op school. Waar moet je op letten? Je zorgt ervoor dat je jezelf aanpast aan de cultuur van het bedrijf of de instelling waar je werkt. Dat betekent: - Zorg dat je op tijd bent. - Zorg dat je gepast gedraagt. - Zorg dat je goed uitgerust bent. - Zorg dat je er verzorgd uitziet, draag kleding die past bij het bedrijf. Afmelden / verzuim Als je, om welke reden dan ook, niet naar je werk kunt, moet je je vóór 9 uur afmelden bij je werkgever en bij school. Bel eerst je werkgever en dan de school.

6 Problemen Als er tijdens je stage problemen zijn neem dan direct contact op met je mentor of je decaan. De verslaglegging Het stageverslag bestaat uit drie onderdelen: 1. Het logboek, waarin per dag beschreven staat wat je werkzaamheden en ervaringen waren. In je logboek noteer je per dag wat je gedaan hebt (werkzaamheden), wat goed ging en wat tegenviel. 2. Een aantal verplichte opdrachten. Een aantal van deze opdrachten moet je uitvoeren voor aanvang van de stage, een aantal tijdens de stage en een aantal na de stage. Lees ze dus van tevoren goed door, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 3. Een aantal keuzeopdrachten. Kijk goed of de opdrachten van je keuze tijdens of na je stage uitgevoerd moet worden. Het is de bedoeling dat je van dit stageverslag een werkstuk maakt, waarin jouw ervaringen tijdens de stage zijn opgetekend, maar waarin ook jouw identiteit tot uitdrukking komt. Maak er een heel EIGEN document van! Het verslag wordt beoordeeld op volledigheid, verzorging en eigenheid. Na de stage presenteer je je ervaringen tijdens de stagepresentatie. Daar word je beoordeeld op presentatie, duidelijkheid, volledigheid en eigenheid.

7 OPDRACHTEN 1. LOGBOEK Beschrijf van ELKE dag van je stage wat je werkzaamheden waren, wat goed ging en wat minder goed ging, wat je meegevallen is, wat tegengevallen is en wat je hebt geleerd. Daarnaast maak je opmerkingen over iets wat jou die dag extra opviel of wat belangrijk was. Zet bij elk dagverslag de datum.

8 2. Sectoropdrachten Kies uit de volgende opdrachten de opdracht die aansluit bij één vak uit jouw vakkenpakket. Zet dit vak duidelijk boven de uitwerking van deze opdracht in jouw stageverslag. Beantwoord de vragen door onderzoek te doen in jouw stagebedrijf. Doe dat door met mensen te praten, vragen te stellen of door ander informatiemateriaal (site, folders en dergelijke) te raadplegen. Geschiedenis: Onderzoek de geschiedenis van het bedrijf of de instelling waar jij stage loopt. Doe dat door de volgende vragen te beantwoorden: 1. Wanneer is het bedrijf/ de instelling gestart of ontstaan? (Noem het jaartal.) 2. Wie waren er bij de oprichting betrokken? 3. Is het tekenend geweest voor het bedrijf of de instelling dat het in die tijd opgericht is? 4. Heeft het in de loop der tijd naamsverandering of een grote organisatorische verandering ondergaan? Welke? 5. Is het bedrijf/ de instelling in de loop van de jaren gegroeid of gekrompen? Waardoor kwam dat en hoe is er mee omgegaan? 6. Wie stonden er in het begin aan het hoofd? Is dat nog steeds zo? Hoe is het nu? 7. Welke plannen voor de toekomst heeft de bedrijfsvoering met het bedrijf? Nask: Onderzoek de natuur- en scheikundige kant van het bedrijf of de instelling waarin jij stage loopt. Doe dat door de volgende vragen te beantwoorden: 1. Welk product of materiaal wordt er in het bedrijf vervaardigd of gebruikt? 2. Worden in het bedrijf met verschillende stoffen gewerkt en moeten hier veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Zo ja, wat zijn deze maatregelen? 3. Hoe wordt er gebruik gemaakt van de verschillende stofeigenschappen binnen het bedrijf? Denk hierbij aan dichtheid, duurzaamheid. 4. Hoe vindt de afvalverwerking plaats binnen het bedrijf? 5. Hoe gaan ze met hun elektriciteitsverbruik om? Vraag of je het elektriciteitsverbruik mag meten en verbind hieraan conclusies over het verbruik. Onderzoek ook het verschil tussen verbruik voor verwarming en elektriciteitsverbruik. 6. Beschrijf het productieproces van stof uit de natuur tot product. 7. Houdt het bedrijf zich bezig met duurzaamheid? Op welke manier?

9 Biologie: Onderzoek welke rol bacteriën en schimmels spelen in het bedrijf. Zij spelen een belangrijke rol bij de hygiënische omstandigheden van het bedrijf of de instelling, maar ook bij de voeding of catering van het bedrijf of de instelling. Bacteriën en schimmels; handig of lastig zijn namelijk overal. Kies juit de onderstaande opdrachten uit de opdrachten Hygiëne of Voedsel. Hygiëne: 1. Onderzoek waarom bacteriën en schimmels in het bedrijf/ de instelling lastig zijn. 2. Welke maatregelen worden er genomen om de lastige bacteriën en schimmels te bestrijden? 3. Welke schoonmaak- of ontsmettingsmiddelen worden er gebruikt in de instelling? 4. Zoek uit welke van de gebruikte schoonmaakmiddelen schadelijk zijn voor het milieu (chemische schoonmaakmiddelen) en welke niet schadelijk voor het milieu (milieuvriendelijke). 5. Op welke manier werkt het schoonmaakmiddel tegen de lastige bacteriën en/of schimmels? 6. Is er een protocol waarin wordt beschreven hoe men in het bedrijf moet omgaan met hygiëne (ontsmetting)? 7. Welke mogelijke gevaren van ziektes (lastige bacteriën- of schimmelverspreiding) zijn er in het bedrijf/de instelling? 8. Onderzoek of je verbeterpunten kunt vinden om binnen het bedrijf/de instelling de hygiënische omstandigheden te optimaliseren. (vb. zeep in de toiletten/ affiches regelmatig handen wassen ). 9. Zijn er chemische schoonmaakmiddelen binnen het bedrijf/de instelling die kunnen worden vervangen door milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen? Voedsel: 1. Onderzoek of er voedingsmiddelen worden verkocht of geproduceerd in het bedrijf/ de instelling. 2. Op welke manieren wordt dit voedsel geconserveerd (beschermd tegen lastige bacteriën en schimmels, )? 3. Zijn er voedingsmiddelen met daarin bacteriën en schimmels die handig zijn voor het product? 4. Is er een protocol om ervoor te zorgen dat het voedsel veilig (niet aangetast door lastige bacteriën of schimmels) wordt aangeboden? 5. Controleer of er binnen het bedrijf/de instelling aan de volgende criteria in de voorkom een voedselinfectie-kaart (protocol) hiernaast wordt voldaan. 6. Onderzoek a.d.h.v. de criteria in de voorkom een voedselinfectiekaart, of je verbeterpunten kunt vinden om binnen het bedrijf/de instelling veilig eten te garanderen.

10 Economie: Onderzoek de economische kant van het bedrijf of de instelling waarin jij stage loopt. Doe dat door de volgende vragen te beantwoorden: 1. Wat doet het bedrijf aan marketing en wat is de doelgroep? 2. Beantwoord de 4 P's: Product, Plaats, Prijs, Promotie. 3. Voeg een afbeelding van het logo toe. Beantwoord daarbij de volgende vragen: Wat betekent dit logo? Waar wordt het toegepast binnen het bedrijf en daarbuiten (waar kom je het zoal tegen)? Waarom is voor dit logo gekozen? 4. Is er sprake van een commercieel bedrijf of van een niet-commerciële instelling? Waaruit blijkt dat? 5. Komt het bedrijf in aanraking met goederen of diensten die schaars zijn of dreigen te worden? Hoe wordt daarmee omgegaan? 6. Op welke manier wordt er omgegaan met conjuncturele veranderingen? Wat merkt men daarvan in het bedrijf?

11 3. VERPLICHTE OPDRACHTEN: VERPLICHTE OPDRACHTEN VOOR AANVANG VAN DE STAGE 1. Vertel aan hand van de volgende stellingen wat je verwacht van je stage. Doe dit in een lopend verhaal. Stelling Tijdens mijn stage krijg ik veel afwisselend werk. Ik moet de hele dag hard werken. Ik ga leuke mensen leren kennen. Ik zal veel nieuwe dingen leren. Ik zal school heel erg missen. Het is niet erg als ik een keer te laat kom. Je mag overal eten en drinken zo vaak je maar wilt. Ik mag zelf bedenken wat ik in het bedrijf kan doen. Ik krijg vast een stagevergoeding. Wanneer ik iets verkeerd doe laat ik het niet merken. De mensen in het bedrijf hebben veel tijd voor mij. Als het me leuk lijkt om een bepaald klusje te doen, vraag ik hier om. De stagebegeleider blijft de hele dag bij mij in de buurt. Als ik iets niet weet of begrijp vraag ik hulp. Ik werk iedere dag even aan mijn logboek. Binnen mijn stageplaats wordt gewerkt in speciale kleding. 2. Schrijf op welke werktijden je afgesproken hebt en wat je over je werkzaamheden afgesproken hebt. 3. Schrijf op waarom je voor dit bedrijf / deze instelling hebt gekozen. 4. Waar kijk je naar uit en waar zie je eventueel tegenop? VERPLICHTE OPDRACHTEN TIJDENS DE STAGE 5. Opbouw en organisatie van het stagebedrijf: beschrijf het stagebedrijf aan de hand van de volgende aandachtspunten: Naam instelling / bedrijf Hoeveel mensen werken er? Adres Welk product maakt het bedrijf of wat voor dienst biedt het aan?

12 Wat voor soort klanten of gasten komen er naar het bedrijf Wat voor soort werk doen de werknemers? Zijn er verschillende afdelingen binnen de instelling en zo ja welke? In welk gedeelte van de instelling ga jij werken? Welke soorten of typen beroepen zijn er werkzaam? (Voorbeeld: Op een school heb je vaak: directeur, afdelingshoofden of coördinatoren, leraren, klassenassistenten, schoonmakers, vrijwilligers, stagiaires) Over het gebouw en de (werk)ruimtes: Welke soorten ruimtes zijn er op de afdeling te onderscheiden? Welke hulpmiddelen (bij een school bijv. schoolbord) zijn er aanwezig in de werkruimtes om het dagelijkse werk te verrichten? 6. Maak foto s van jouw stageplaats. Laat door een ander ook een foto nemen waarop jij zelf te zien bent. Je kunt deze foto s laten zien tijdens de presentatie. 7. Interviewopdracht. Neem een interview af met een van de werknemers van je stagebedrijf. Laat in het verslag van het interview de volgende zaken naar voren komen. (Schrijf dit in lopende zinnen op, dus niet puntsgewijs.) naam; korte beschrijving van de werkzaamheden die hij/zij in een week verricht; welke vooropleiding deze werknemer heeft; wat hij/zij interessant vindt aan het werk; wat hem/haar moeite kost; wat hij/zij vooral tijdens de opleiding heeft geleerd; wat hij/zij vooral tijdens het werk heeft geleerd. 8. Onderzoeksvraag. Beschrijf wat je in deze stage te weten wilt komen: Tot welke branche behoort jouw bedrijf? (Een branche is een benaming voor alle bedrijven samen die actief zijn in een bepaalde categorie producten of diensten. Voorbeelden van branches: bouw, onderwijs, zorg, horeca.) Wat doet deze branche eigenlijk? Wat vind jij interessant aan deze branche? Wat zou jij graag te weten willen komen over deze branche? Formuleer je onderzoeksvraag. Hoe ga je dit onderzoeken?

13 VERPLICHTE OPDRACHTEN NA DE STAGE 9. Geef bij elke vraag antwoord in algemene zin en ondersteun elk antwoord met een voorbeeld uit de stagepraktijk. Kun jij goed samenwerken? Neem je initiatieven? Hoe? (Of waarom niet?) Durf je ideeën uit te spreken? Hoe? (Of waarom niet?) Heb je doorzettingsvermogen? Kun je zelfstandig werken? Wat zijn je kwaliteiten? Hoe kun jij jouw kwaliteiten aan bod laten komen tijdens je stage? 10. In welke mate heeft deze stage je meer inzicht gegeven in de richting van jouw toekomst (werk of opleiding)? 11. Maak deze opdracht NA dat je de evaluatie van je stagebegeleider hebt gelezen. Geef antwoord op de volgende vragen: Wat heeft de stagebegeleider vooral in jou gewaardeerd? Waarvan vindt de stagebegeleider dat je het nog moet leren? Waarmee ben je het eens? Waarmee ben je het eventueel oneens? Wat heeft jou verrast in het beeld dat de begeleider van jou heeft?

14 4. KEUZEOPDRACHTEN Kies uit de onderstaande opdrachten eerst A of B. Kies daarna twee opdrachten uit opdracht C tot en met F. A. Dit is een opdracht voor leerlingen die stage lopen in een instelling. De doelgroep. Beschrijf de werkzaamheden van het personeel. Welke dagindeling bestaat er voor doelgroep en medewerkers? Neem één uur uit een dag die typerend is voor wat er in de instelling gebeurt en beschrijf de handelingen van personeel en doelgroep. Je gaat extra letten op het gedrag van de doelgroep. Geef een beschrijving van twee of drie opvallende gebeurtenissen (voorvallen) die typerend zijn voor deze doelgroep. Je gaat ook kijken naar de werkwijze van het personeel. De doelgroep wordt op een bepaalde manier en volgens min of meer vaste methodes benaderd in het werk. Beschrijf deze. Geef een beschrijving van die aanpak. Je kunt daarbij denken aan individueel of meer collectief, losjes of heel gestructureerd, zelfstandigheid van de doelgroep, hulpmiddelen, sfeer, humor, aandacht, creativiteit en meer. B. Dit is een opdracht bestemd voor leerlingen die stage lopen in een bedrijf. Productie en verkoop. Geef een algemene beschrijving van het bedrijf (soort producten, bewerking in het bedrijf, toelevering of inkoop, afzet, grootte/omzet, en dergelijke). Beschrijf de werkzaamheden van het personeel. Welke dagindeling bestaat er voor de medewerkers? Welke werkzaamheden of handelingen worden er verricht door het personeel vanaf het beginpunt (wat er binnenkomt) tot het eindproduct (wat naar buiten gaat)? Geef de logistieke volgorde van begin tot eind. Je gaat speciaal letten op één beroep/persoon en zijn/haar werkzaamheden. Kies iemand uit waarvan je de werkzaamheden interessant vindt. Geef een overzicht van de werkzaamheden die deze persoon in één week verricht. Wanneer er meerdere producten worden gemaakt of verhandeld kies je er één uit en beschrijft het. Je noteert tevens de kwaliteitseisen die er door het bedrijf aan gegeven zijn en je geeft een idee van het soort klanten waarvoor dit product bedoeld is. Kies twee opdrachten uit C tot en met G. C. Ontwerp een (ander) logo voor de instelling of het bedrijf. Houd daarbij rekening met de uitstraling die je stagebedrijf wat jou betreft moet hebben.

15 D. Verplaats je in de directeur van het bedrijf en beschrijf 3 zaken die volgens jou anders zouden moeten worden geregeld. E. Beschrijf het leukste moment uit je stage. En: Beschrijf het lastigste moment uit je stage. F. Je hebt jezelf een doel gesteld in de onderzoeksvraag. In welke mate (+ en -) is de vraag beantwoord met deze stage? G. Bij sommige bedrijven en instellingen wordt gewerkt in bedrijfskleding of een uniform. Als jij jouw stagebedrijf daarvoor geschikt vindt, ontwerp en teken dan de kleding die volgens jou gedragen zou moeten worden. Schrijf erbij waarom je voor bedrijfskleding kiest en waarom deze eruit ziet zoals in jouw ontwerp (denk aan: model, draagbaarheid, herkenbaarheid, kleur, etc.)

16 Beoordelingsformulier voor de werkgever Naam leerling:.. Naam bedrijf: Naam beoordelaar: Datum:.. Kunt u over de volgende punten uw mening geven voorzien van een korte toelichting? Hoe is de werkhouding van de stagiaire? Hoe is de motivatie van de stagiaire? Toont de stagiaire initiatief? Toont de stagiaire doorzettingsvermogen?

17 Kan de stagiaire zelfstandig werken? Hoe is de omgang met collega s? Eventuele opmerkingen Datum: Naam: Handtekening:

18 Beoordeling in te vullen door mentor/stagecoördinator Op tijd inleveren van: in orde niet in orde Stageformulier 0 0 Stageverslag 0 0 Dagverslagen: Compleet 0 0 Volledig uitgewerkt 0 0 Opdrachten: Compleet 0 0 Volledig uitgewerkt 0 0 Stageverslag algemeen: Verzorging 0 0 Geschreven beoordeling door de mentor. (zowel wat betreft stagebezoek als verwerking in het stageboek) Handtekening:..

19 Tips voor de presentatie Je hebt het een en ander op papier. Vertel datgene eruit wat je graag kwijt wil. Vertel geen details of opsommingen Dat wat jou enthousiast gemaakt heeft, wat je verwonderd heeft, wat leuk is, of interessant, is voor het publiek ook interessant! Schrijf de hele tekst uit, liefst wat meer dan nodig, zodat je op het laatst nog iets kunt overslaan (of vergeten). Gebruik bij het spreken kaartjes met korte tekst in goede volgorde van wat je wilt vertellen. Eventueel leg je de volledige tekst binnen handbereik. Onderstreep dan belangrijke zaken, zodat je het snel vindt als dat nodig is. Een hoofdindeling van de tekst kan zijn: 1. Waarom deze stage koos en een korte beschrijving van bedrijf of instelling. 2. Welke werkzaamheden heb je verricht en hoe verging je dat? 3. Wat ben je te weten gekomen en wat heb je opgedaan/geleerd? Het is voor het publiek prettig als er enige omlijsting is bij het verhaal. Een tekening op bord, projectie van foto s of iets vergelijkbaars. Let op je houding en bewegingen die je maakt. Neem rustig een glaasje water als je een droge mond hebt of als je even wilt nadenken. Laat enthousiasme zien door jouw houding en het spreken. Spreek duidelijk, goed gearticuleerd en met wat variatie in toonhoogte en stem. Doe kleren aan waarin je je zeker voelt. Het mag best wat feestelijk ogen. Daarmee laat je zien dat deze presentatie voor jou belangrijk is. Als je zenuwachtig bent en je niet wil laten afleiden kijk dan over de hoofden heen en af en toe naar iemand die je vertrouwt. Succes met je stage! Roos van Goudoever, decaan mavo/ stagecoördinator klas 10 mavo en havo

Inhoudsopgave. Stages. Het zoeken van een stageplaats Stappenplan

Inhoudsopgave. Stages. Het zoeken van een stageplaats Stappenplan Stageverslag klas 9 Parcival College 2013 Inhoudsopgave Stages Het zoeken van een stageplaats Stappenplan Tijdens je stage Doel van de stage Stageprogramma Voorbereiding en afsluiting Waar moet je op letten

Nadere informatie

Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege. 12 t/m 16 oktober 2015. Naam: Klas 3:

Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege. 12 t/m 16 oktober 2015. Naam: Klas 3: Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege 12 t/m 16 oktober 2015 Naam: Klas 3: DIT STAGEVERSLAG IS VAN Naam Emailadres Telefoon Klas MIJN STAGE DOE IK BIJ Naam organisatie Soort bedrijf Adres Plaats

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-2040290 mail: post@svszeist.nl

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-2040290 mail: post@svszeist.nl Klas 9 STAGE 2015/2016 Stageboekje van : Klas : Stagebegeleider : Winkelstageplaats bij Naam instelling : Straat : Plaats : Telefoonnummer : Stagebegeleider : Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs

Nadere informatie

stageboekje STAGE sector economie administratief 3 e klas Handel en Administratie Naam: Klas: (administratief)

stageboekje STAGE sector economie administratief 3 e klas Handel en Administratie Naam: Klas: (administratief) 3 e klas Handel en Administratie stageboekje (administratief) Naam: Klas: stage klas 3 HA (administratief) herzien 2011 1 VOORWOORD Wanneer je net begonnen bent op een nieuwe werkplek zul je aan veel dingen

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Naam Klas Mentor Waar loop jij stage? Naam 1 e stagebedrijf Adres Telefoon Stagebegeleider Startdatum stage Einddatum stage Aantal stagedagen

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN

LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN LESBRIEF BIJ STAGE LOPEN WAAROM DIT BOEKJE? 1. Denk jij, na het lezen van deze bladzijde dat dit boekje nuttig voor jou kan zijn? a. Ja,.. b. Nee, want c. Dat weet ik nog niet, omdat 2. Wat hoop jij na

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS:

Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Werkboek LINTSTAGE NAAM: KLAS: Inhoudsopgave Gegevens van het talent, de school en het leerbedrijf... 1 Belangrijke regels... 3 Wat wordt er van je verwacht als je stageloopt?... 4 Verslagonderdeel A...

Nadere informatie

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE PRESENTATIE BEROEPENSTAGE Naam Klas Inleiding In de week van 13 februari ga je je klas vertellen en laten zien waar je stage hebt gelopen en hoe je dit hebt ervaren. Deze presentatie met powerpoint duurt

Nadere informatie

STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas:

STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas: STAGE LOGBOEK 3MAVO Naam: Klas: Waarom een stageperiode Het vmbo-onderwijs bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding in het MBO. In dat kader wordt er voor de leerlingen van 3 mavo in maart 2016

Nadere informatie

STAGEBOEKJE 2016 / 2017

STAGEBOEKJE 2016 / 2017 STAGEBOEKJE 2016 / 2017 Naam: Klas: Bedrijf / Instelling: 1 Dit stageboekje is voor jou gemaakt. Aan de hand van een logboek en een aantal opdrachten hopen we dat je zoveel mogelijk van je stage kunt leren.

Nadere informatie

STAGEBOEK CONTACTPERSONEN SCHOOL GEGEVENS LEERLING. Van der Meij College

STAGEBOEK CONTACTPERSONEN SCHOOL GEGEVENS LEERLING. Van der Meij College 1 STAGEBOEK Naam : Van der Meij College Adres : Gravin Jacobastraat 1 1823 DS ALKMAAR telefoon 072-5675570 fax 072-5675571 CONTACTPERSONEN SCHOOL Stage coördinator Docent Techniek Breed BWI Docent Techniek

Nadere informatie

STAGE sector economiedetailhandel/bedrijven/instellingen. Stageboekje detailhandel/bedrijven/instellingen 3 E KLAS HA/MC. Sector economie.

STAGE sector economiedetailhandel/bedrijven/instellingen. Stageboekje detailhandel/bedrijven/instellingen 3 E KLAS HA/MC. Sector economie. Stageboekje detailhandel/bedrijven/instellingen 3 E KLAS HA/MC Sector economie Naam: Klas: DETAILHANDEL/BEDRIJVEN/INSTELLINGEN klas 3 MC/HA herzien 2010 1 Voorwoord Wanneer je net begonnen bent op een

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 MAVO

Beroepenwerkstuk 3 MAVO Beroepenwerkstuk 3 MAVO 2015 2016 1 INLEIDING Het beroepenwerkstuk: Een van de onderdelen van het programma beroepenoriëntatie in 3 mavo is het maken van een beroepenwerkstuk en het presenteren hiervan

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Heerbeeck college Best Schooljaar 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! -handen ineen -elkaar helpen -samenwerken -iets voor een ander doen -sociaal Stage coördinator: mevr. A. Luteyn

Nadere informatie

STAGEBOEKJE ZEVENDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van:

STAGEBOEKJE ZEVENDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van: STAGEBOEKJE ZEVENDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van: 14 24 april 2014 Willem van Oranje College Wijk en Aalburg Tel: 0416-691722 Inleiding Van 14 tot en met 24 april 2014 ga jij 7 dagen stage lopen.

Nadere informatie

Snuffelstage leerjaar 2

Snuffelstage leerjaar 2 Snuffelstage leerjaar 2 Naam Klas STAGEOVEREENKOMST Jouw gegevens Naam Klas Op deze datum ga ik stage lopen: Van uur tot uur. Gegevens van de stageplek Naam bedrijf Straat Postcode Plaats Contactpersoon

Nadere informatie

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE MVI

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE MVI PRESENTATIE BEROEPENSTAGE MVI Naam Klas Inleiding In de week van 13 februari ga je je klas vertellen en laten zien waar je stage hebt gelopen en hoe je dit hebt ervaren. Deze presentatie met powerpoint

Nadere informatie

Naam:. Woonplaats: Telefoon: Naam organisatie: Plaats: E-mail:. Functie:. Telefoonnummer:...

Naam:. Woonplaats: Telefoon: Naam organisatie: Plaats: E-mail:. Functie:. Telefoonnummer:... ALGEMEEN DIT STAGEBOEK IS VAN Naam: Adres: Woonplaats: Telefoon: Klas:.. MIJN STAGE DOE IK BIJ Naam organisatie: Adres: Plaats: Telefoon: E-mail:......... MIJN STAGEBEGELEIDER IS Naam:. Functie:. Telefoonnummer:...

Nadere informatie

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl STAGE-INFORMATIEBOEK Klas 10 2014/2015 Stageboekje van : Klas : Stagebegeleider : Stageplaats bij Naam instelling : Straat : Plaats : Telefoonnummer : Stagebegeleider : Stichtse Vrije School Voortgezet

Nadere informatie

STAGEBOEKJE NEGENDAAGSE SNUFFELSTAGE

STAGEBOEKJE NEGENDAAGSE SNUFFELSTAGE STAGEBOEKJE NEGENDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van: 11 21 april 2016 Willem van Oranje College Wijk en Aalburg Tel: 0416-691722 INLEIDING Van 11 tot en met 21 april 2016 ga jij 9 dagen stage lopen.

Nadere informatie

STAGEBOEK MaS+ Samenwerking tussen leerlingen van Pleincollege Nuenen en van Novaliscollege Eindhoven. Klas :

STAGEBOEK MaS+ Samenwerking tussen leerlingen van Pleincollege Nuenen en van Novaliscollege Eindhoven. Klas : STAGEBOEK MaS+ Samenwerking tussen leerlingen van Pleincollege Nuenen en van Novaliscollege Eindhoven Naam : Klas : Pleincollege Nuenen Novalis College Sportlaan 8 Sterrenlaan 16 5670 AA Nuenen 5631 KA

Nadere informatie

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl

Stichtse Vrije School Voortgezet onderwijs Socrateslaan 24 3703 GL Zeist Telefoon: 030-692 3054 mail: post@svszeist.nl STAGE-INOFRMATIEBOEK Klas 11 2013/2014 Stageboekje van : Klas : Stagebegeleider : Stageplaats bij Naam instelling : Straat : Plaats : Telefoonnummer : Stagebegeleider : Stichtse Vrije School Voortgezet

Nadere informatie

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal.

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal. & OHHUOLQJHQKDQGOHLGLQJ LQOHLGLQJ Het sectorwerkstuk staat voor de deur. Misschien heb je er al slapeloze nachten van, misschien lijkt het je de leukste opdracht van je hele opleiding. Eindelijk iets leren

Nadere informatie

STAGEBOEKJE VIERDAAGSE SNUFFELSTAGE

STAGEBOEKJE VIERDAAGSE SNUFFELSTAGE STAGEBOEKJE VIERDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van: 16 19 april 2018 Willem van Oranje College Wijk en Aalburg Tel: 0416-691722 INLEIDING Van 16 tot en met 19 april 2018 ga jij 4 dagen stage lopen.

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage Stappenplan Zoek een leuke stageplek. Ga zelf op zoek in je omgeving, kom naar de MAS markt (4 oktober 2018) op school of ga naar de MAS-vacaturebank: https://vacaturebanksvv.adsysco.nl.

Nadere informatie

SECTORWERKSTUK 2013-2014

SECTORWERKSTUK 2013-2014 SECTORWERKSTUK 2013-2014 1 HET SECTORWERKSTUK Het sectorwerkstuk is een verplicht onderdeel voor alle leerlingen uit het Mavo. Het maken van een sectorwerkstuk is een manier waarop je, als eindexamenkandidaat,

Nadere informatie

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3

Maatschappelijke stage op het Trias 1. Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2. Tips voor ouders 3 Inhoudsopgave Maatschappelijke stage op het Trias 1 Verschil tussen maatschappelijke stage en beroepsoriënterende stage 2 Tips voor ouders 3 Stageboekje (deze gebruiken de leerlingen) 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

STAGEBOEKJE VIJFDAAGSE SNUFFELSTAGE

STAGEBOEKJE VIJFDAAGSE SNUFFELSTAGE STAGEBOEKJE VIJFDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van: 8 11 OKTOBER 2018 Willem van Oranje College Wijk en Aalburg Tel: 0416-691722 INLEIDING Van 8 tot en met 11 oktober 2018 ga jij 5 dagen stage lopen.

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages

Maatschappelijke Stages Maatschappelijke Stages Inhoudsopgave 3 4 4 6 7 8 11 12 13 15 Inleiding Wat is een Maatschappelijke Stage? De stage Overzicht belangrijke data Hulp bij het zoeken naar stageplekken De eindopdracht en de

Nadere informatie

LOB. Stagewerkboek Loopbaan oriëntatie en-begeleiding(lob) Wie kan mij daarbij helpen? Wat kan ik? Hoe kan ik dat doen? Waar kan ik dat doen?

LOB. Stagewerkboek Loopbaan oriëntatie en-begeleiding(lob) Wie kan mij daarbij helpen? Wat kan ik? Hoe kan ik dat doen? Waar kan ik dat doen? Stagewerkboek Loopbaan oriëntatie en-begeleiding(lob) Wie kan mij daarbij helpen? Wat kan ik? Hoe kan ik dat doen? LOB Waar kan ik dat doen? Wat wil ik? Naam: Klas: DIT STAGEWERKBOEK IS VAN Naam: Adres:

Nadere informatie

Nieuwsbrief decanaat 10 mavo 2015-2016 nr. 1, sept. 2015

Nieuwsbrief decanaat 10 mavo 2015-2016 nr. 1, sept. 2015 Nieuwsbrief decanaat 10 mavo 2015-2016 nr. 1, sept. 2015 Inhoud: voorlichting over de keuzetrajecten in 10 mavo A Keuzetraject MBO opleiding 1. Het vak LOB 2. Het keuzetraject in data 3. Portfolio LOB

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren!

maandag 11 mei inleveren! maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... Stageboek 2015 1 Gegevens Leerling Naam -------------------------------------------------------------------------------------- Adres Postcode Woonplaats

Nadere informatie

STAGEBOEKJE DRIEDAAGSE SNUFFELSTAGE

STAGEBOEKJE DRIEDAAGSE SNUFFELSTAGE STAGEBOEKJE DRIEDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van: 15 17 april 2019 Willem van Oranje College Wijk en Aalburg Tel: 0416-691722 INLEIDING Van 15 tot en met 17 april 2019 ga jij 3 dagen stage lopen.

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

2. Hoe moet je dit experimentele stagewerkboek gebruiken?

2. Hoe moet je dit experimentele stagewerkboek gebruiken? Inleiding: 1. Voorwoord Voor je ligt het experimentele stagewerkboek voor je stage. Het is een werkboek waarin een aantal aanwijzingen en regels staan waaraan je je tijdens de stage moet houden. Lees ze

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Opbouw sollicitatiegesprek

Opbouw sollicitatiegesprek Opbouw sollicitatiegesprek Voorbereiding Bespreek vooraf met collega( s) waarmee u de selectie doet welke punten beslist aan de orde moeten komen. Maak vooraf afspraken met de collega( s) waarmee u de

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

WERKEN IN DE ZORG EN WELZIJN

WERKEN IN DE ZORG EN WELZIJN Het stageboek Stage is leren in de praktijk. Je maakt kennis met het werk wat jij misschien in de toekomst zou willen gaan doen. Het stageboek is bedoeld als hulpmiddel bij het leren. Met behulp van stageopdrachten

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Jouw toekomst. Havo 5

Jouw toekomst. Havo 5 Jouw toekomst. Havo 5 2011-2012 LOB havo 5 Havo 5 Fase 4 = Beslissen: Deze fase ga je in als je in Havo 5 zit. Je stelt nu je definitieve top 2 vast. Je gaat nog een keer naar de beroepenavond, je organiseert

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage.

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage. Je kunt een woordenlijst aanleggen. Je kunt een evaluatie invullen. Je weet wat formeel en informeel betekent. Je kunt een interview op je stageplaats

Nadere informatie

STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING..

STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING.. STAGEBOEK 2014 VAN AFDELING.. Stageboek 2014 1 Gegevens Leerling Naam -------------------------------------------------------------------------------------- Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon

Nadere informatie

Bedrijvendag. 20 januari 2016. Scholieren in Bedrijf. Inleiding

Bedrijvendag. 20 januari 2016. Scholieren in Bedrijf. Inleiding Bedrijvendag 20 januari 2016 Scholieren in Bedrijf Inleiding Op 20 januari 2016 ga jij kennis maken met een aantal bedrijven in de regio. Je gaat die dag verschillende dingen doen om erachter te komen

Nadere informatie

1. Portfolio van de leerling

1. Portfolio van de leerling 1 Handleiding voor de leerling Dit is het doorstroomportfolio van de leerling. Om je in te schrijven voor een mbo-opleiding moet je dit portfolio zo volledig mogelijk invullen. Vraag je decaan / mentor

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE

MAATSCHAPPELIJKE STAGE 1. zoek een stageplek a. via de stagemarkt begin oktober in de aula. b. Eigen stage Stageboek 2. maak een afspraak met je stagebegeleider. Denk aan je stage contract MAATSCHAPPELIJKE STAGE Havo-4 van:

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo loopbaanoriëntatie Op acht bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Informatie voor leerlingen van dr. Aletta Jacobs College. Schooljaar 2012-2013 1 Welkom bij de Maatschappelijke Stage! Dit schooljaar ga jij mee doen aan de

Nadere informatie

www.keiinde maatschappij.nl

www.keiinde maatschappij.nl LOGBOEK MAATSCHAPPELIJKE STAGE www.keiinde maatschappij.nl Inleiding Wat is het verschil tussen stagelopen en maatschappelijke stage? Een gewone stage bereidt je voor op een beroep of beroepskeuze. Maatschappelijke

Nadere informatie

DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT LFG 1

DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT LFG 1 DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT COMPETENTIEOPDRACHT INTRODUCTIE AQUA & LEISURE 1. INLEIDING Een belangrijk werkveld in de zwembadsector is het werken als lifeguard in een zwembad. Dit kan zowel in publiek zwembad,

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

BPV Styling Design 1e jaars 2009 2010

BPV Styling Design 1e jaars 2009 2010 BPV Styling Design 1 e jaars 2009 2010 BPV STYLING DESIGN 2009-2010 Voor je ligt het werkboek voor de eerste BPV-periode van het eerste jaar. De volgende afspraken gelden voor deze stage: Per week loop

Nadere informatie

Stagepaspoort. Voor de leerlingen van de 4e klas van het Trivium College. 2014 Trivium College locatie Trias

Stagepaspoort. Voor de leerlingen van de 4e klas van het Trivium College. 2014 Trivium College locatie Trias Stagepaspoort Voor de leerlingen van de 4e klas van het Trivium College. 2014 Trivium College locatie Trias 1 Neem deze punten zorgvuldig door 1. Gedraag je correct en beleefd. Steek geen handen in je

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKESTAGE

MAATSCHAPPELIJKESTAGE MAATSCHAPPELIJKESTAGE schooljaar 015-016 voor leerlingen uit het derde leerjaar. Contactpersoon Maatschappelijke stage: dhr./mevr... Telefoonnummer: Contactpersoon Zwin College, mevr. H. Roodbeen 0117-454555,

Nadere informatie

1. Portfolio van de leerling 1

1. Portfolio van de leerling 1 1. Portfolio van de leerling 1 Handleiding voor de leerling Dit is het doorstroomportfolio van de leerling. Om je in te schrijven voor een mbo-opleiding moet je dit portfolio zo volledig mogelijk invullen.

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema 1 Introles De leerling oriënteert zich op

Nadere informatie

Regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden

Regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden Regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden inhoud Vóór je stage 4 NAW-gegevens 5 Wie doet wat? 6 Het kennismakingsgesprek 7 Welke vaardigheden heb je nodig voor deze stage? 8 Tijdens je stage 10 Logboek: wat

Nadere informatie

Stageboek Ilex college

Stageboek Ilex college Stageboek Ilex college 2017-2018 Leerjaar 4 Inhoudsopgave Opzet van de stage... 4 Planning... 5 Stageverslag... 7 Stageovereenkomst... 8 Dagverslagen... 11 Stageopdrachten... 44 Stageopdracht 1 De stageplek...

Nadere informatie

OPDRACHTEN 1a ALH LFG 1 - Handleiding document

OPDRACHTEN 1a ALH LFG 1 - Handleiding document OPDRACHTEN 1a ALH LFG 1 - Handleiding document Dit document is beschikbaar in meerdere bestandsformaten. Start met het juiste document! Beschikbaar zijn: Adobe:.PDF (Acrobat Reader - alleen lezen, niet

Nadere informatie

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën

8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën 8a. Wat en hoe? Het stappenplan, tips en ideeën Ga je een sectorwerkstuk maken? Dan is orgaan- en weefseldonatie een goed onderwerp! Hier vind je allerlei tips, bronnen en ideeën om een sectorwerkstuk

Nadere informatie

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International!

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje voor jouw MaS bij Amnesty International! DRAAIBOEK LEER ZE N LESJE Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International! 1. Je kunt beginnen met het doen van de e-learning op de Amnesty

Nadere informatie

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent BPV-praktijkboek Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Crebocode 90440, dossier 2013-2014 Bedrijfsnaam :. Naam Student : Cohort :.. Wat is een BPV werkboek Dit BPV werkboek maakt onderdeel uit van de Opleiding

Nadere informatie

STAGEBOEK CONTACTPERSONEN SCHOOL GEGEVENS LEERLING. Van der Meij College

STAGEBOEK CONTACTPERSONEN SCHOOL GEGEVENS LEERLING. Van der Meij College STAGEBOEK Naam : Van der Meij College Adres : Gravin Jacobastraat 1 1823 DS ALKMAAR 072-5675570 info@vandermeijcollege.nl CONTACTPERSONEN SCHOOL Stage coördinator Docent Techniek Breed BWI Docent Techniek

Nadere informatie

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016

Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016 Beroepenwerkstuk 3 havo / 3 vwo 2015-2016 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Opdracht 4 Stappenplan 4 Logboek 8 Overzicht van taken 9 Langetermijnplanning 10 Overzicht informatiebronnen profielkeuze 13 2 INLEIDING

Nadere informatie

STAGEBOEK BEROEPSGERICHT D&P LEERJAAR 3 SAENREDAM COLLEGE

STAGEBOEK BEROEPSGERICHT D&P LEERJAAR 3 SAENREDAM COLLEGE STAGEBOEK BEROEPSGERICHT D&P LEERJAAR 3 SAENREDAM COLLEGE Adressen & contactpersonen Gegevens stagiair Naam: Klas: Adres: Telefoonnummer: Mobiel: Email: Gegevens school School: Saenredam College Adres:

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2014-2015

MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGE 2014-2015 WAT GA JE DOEN? De maatschappelijke stage is een stage waarin jij vrijwilligerswerk gaat doen. Dat vrijwilligerswerk kan er op heel veel verschillende manieren uitzien.

Nadere informatie

Handleiding maatschappelijke stage

Handleiding maatschappelijke stage Handleiding maatschappelijke stage Christiaan Huygens College Broodberglaan Voorwoord Het 3e jaar ga je een maatschappelijke stage lopen. Dat is een andere stage dan de arbeidsoriëntatie stage, waar je

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek Maatschappelijke Stage (MaS) Heerbeeck College Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Extra Handen Samenwerken Vrijwillig Inzet Bijdrage Maatschappij

Nadere informatie

WERKEN IN DE ZORG EN WELZIJN

WERKEN IN DE ZORG EN WELZIJN WERKEN IN DE ZORG EN WELZIJN Kinderopvang Het stageboek Stage is leren in de praktijk. Je maakt kennis met het werk wat jij misschien in de toekomst zou willen gaan doen. Het stageboek is bedoeld als hulpmiddel

Nadere informatie

Stageverslag bedrijfsoriëntatie

Stageverslag bedrijfsoriëntatie Stageverslag bedrijfsoriëntatie Naam: Klas: Een onderdeel van je stage is het maken van een verslag. Als hulp daarvoor gebruik je het stageboekje en deze verslagrichtlijnen. Lever aan het einde van je

Nadere informatie

Sectoren. Inhoud. 1. Het sectorwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Sectorwerkstuk

Sectoren. Inhoud. 1. Het sectorwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Sectorwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je sectorwerkstuk? Dan is het misschien interessant voor je. Sectoren Volg je de sector Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan kijken we vooral naar de

Nadere informatie

Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het?... Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:...

Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het?... Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:... Vakgebonden Vakoverschrijdend Over welk(e) vak(ken) gaat het? Doel: eerder formatief eerder summatief Formuleer uw doelen:............ Belangrijkste doelen in bewoordingen voor de leerlingen:............

Nadere informatie

DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT LFG 2

DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT LFG 2 DEEL A COMPETENTIEOPDRACHT COMPETENTIEOPDRACHT TOEZICHTHOUDER 1. INLEIDING Een belangrijk werkveld in de zwembadsector is het werken als lifeguard in een zwembad. Dit kan zowel in publiek zwembad, een

Nadere informatie

Stageboek Ilex college

Stageboek Ilex college Stageboek Ilex college 2017-2018 Leerjaar 3 Inhoudsopgave Opzet van de stage... 4 Planning... 5 Stageverslag... 7 Stageovereenkomst... 8 Dagverslagen... 11 Stageopdrachten... 53 Stageopdracht 1 De stageplek...

Nadere informatie

S T A G E W E R K B O E K

S T A G E W E R K B O E K Oriëntatie op werk en beroep S T A G E W E R K B O E K Naam: Klas: Havo 4 Week 16-20 november 2015 INHOUD 1. De stage ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Kwalificatie Eerste Fietstechnicus. Proeve 7: Pr- en marketingbeleid. Opdracht deelnemer

Kwalificatie Eerste Fietstechnicus. Proeve 7: Pr- en marketingbeleid. Opdracht deelnemer Kwalificatie Eerste Fietstechnicus Crebo 95442, cohort 2014-2015 Proeve 7: Pr- en marketingbeleid Opdracht deelnemer Proeve 7: Pr- en marketingbeleid Inleiding Deze Proeve gaat over public relations (pr)

Nadere informatie

RSC PROFIELWERKSTUK 2015 / 2016 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK

RSC PROFIELWERKSTUK 2015 / 2016 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK Beste leerling, RSC PROFIELWERKSTUK 2015 / 2016 PLAN VAN AANPAK EN LOGBOEK Voor je ligt het Logboek dat je gaat gebruiken bij het maken van je profielwerkstuk. Na de PWS-weken lever je een geschreven werkstuk

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

Stageboek GL

Stageboek GL Stageboek GL 2016-2017 Lever dit stageboek uiterlijk dinsdag 9 mei in bij jouw afdeling Met de handtekening van de stagebegeleider! Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoeksche Waard Stageboek van:

Nadere informatie

Criteria. De beroepencarrousel

Criteria. De beroepencarrousel Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. 2 VMBO, HAVO en VWO. Mijn beroep. Dit is de werkmap van :.. Klas :..

Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. 2 VMBO, HAVO en VWO. Mijn beroep. Dit is de werkmap van :.. Klas :.. Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding 2 VMBO, HAVO en VWO Mijn beroep Dit is de werkmap van :.. Klas :.. osg Piter Jelles De Foorakker Sint Annaparochie, 2013 2014 Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding 2 VMBO,

Nadere informatie

NU en LATER PROFIELWERKSTUK KLAS 4 NAAM: klas:4_

NU en LATER PROFIELWERKSTUK KLAS 4 NAAM: klas:4_ NU en LATER PROFIELWERKSTUK KLAS 4 NAAM: klas:4_ Inhoud Week 37: Tijdens het mentoruur opdracht 1 beroepentest...2 Week 38: Tijdens het mentoruur verwerkingsopdracht beroepentest. 3 Week 46: Voorlichtingsavond

Nadere informatie

Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10

Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10 Van: Klas: 1 Inhoud: Handleiding Portfolio pag. 3 Deel 1. Dit ben ik pag. 6 Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10 Deel 3. Ervaringen pag. 11 3.1 stage (binnen schooltijd)

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 - oefening 20 Extra Schrijfoefeningen

Hoofdstuk 4 - oefening 20 Extra Schrijfoefeningen Hoofdstuk 4 - oefening 20 Extra Schrijfoefeningen Instructie U maakt 12 opdrachten waarbij u iets moet schrijven. Bij de opdracht staat precies wat u moet doen. Lees de opdracht goed door voordat u gaat

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk Praktijkkern c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema Praktijkkern 12. Het vinden

Nadere informatie

Stichtse Vrije School

Stichtse Vrije School Studiewijzer Eindwerkstuk Stichtse Vrije School Klas 11A / 11B Schooljaar 2014-2015 Algemeen Je sluit je vrijeschooltijd af door een eindwerkstuk te maken. Je bent vrij in de keuze van de vorm en inhoud

Nadere informatie

LINT STAGEBOEK VAN ZORG EN WELZIJN

LINT STAGEBOEK VAN ZORG EN WELZIJN LINT STAGEBOEK 2013-2014 VAN ZORG EN WELZIJN Gegevens Leerling Naam -------------------- Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling / leerweg School Naam schoolbegeleider E. Venema adres

Nadere informatie