ALLES MET DE HAND Inleiding Instelling van de afstand

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ALLES MET DE HAND Inleiding Instelling van de afstand"

Transcriptie

1 ALLES MET DE HAND Inleiding Meestal zetten we onze camera op automatisch wanneer we gaan filmen. In vele gevallen geeft dat een vrij goede opname maar in extreme gevallen, of wanneer we een speciaal effect willen bereiken, komen we er daar niet mee. Vandaar dat het belangrijk is om te weten hoe en waarom we onze camera manueel moeten instellen. Dit doen we meestal (om niet te zeggen altijd) door de camera automatisch de instelling te laten bepalen en deze dan te blokkeren zodat, wanneer er iets verandert, de camera zich niet aanpast. Om te weten wat we moeten doen is een beetje theoretische uitleg niet overbodig. We gaan het hierbij dan hebben over : - instelling van de afstand, en daarmee gepaard gaand het begrip scherptediepte of soms ook nog dieptescherpte genoemd. Volgens het Groene Boekje zijn beide juist, maar Van Dale vermeldt alleen scherptediepte. - lichtmeting - witbalans Instelling van de afstand Wanneer de camera op automatisch staat zal deze zelf het onderwerp kiezen waarop scherp gesteld wordt en dat is niet altijd dat wat wij wensen. Zo zal dan misschien ons hoofdonderwerp niet scherp worden weergegeven. We gaan dan als volgt te werk : - richt de camera op het hoofdonderwerp - laat de camera zich daar op instellen of bepaal zelf de plaats waarop de camera zich moet instellen (bv. door het hoofdonderwerp aan te tikken op het beeldscherm of door aan de afstandsintellingsring te draaien) - blokkeer deze stand Beter is echter, maar dit kan alleen bij camera s waarbij de automaat kan uitgeschakeld worden, aan de instellingsring van het objectief te draaien zodat het onderwerp scherp in de zoeker te zien is (selectieve scherpstelling). Hierbij levert de camera dikwijls een hulpmiddeltje door bijvoorbeeld rond dat deel waarop is scherp gesteld, een rode markering weer te geven (die wordt uiteraard niet mee opgenomen). Voorbeeld van het gebruikt van de selectieve scherpstelling :

2 Scherptediepte Bepaling : de diepte van het gebied waarvan men nog een scherp beeld krijgt. De scherptediepte is afhankelijk van 3 factoren - de afstandsinstelling - het diafragma - de brandpuntsafstand van de lens De afstandsinstelling : Daar hebben we het daarjuist over gehad. Het diafragma : Dat bestaat uit een reeks lamellen die zich binnen in ons objectief bevinden en die over mekaar schuiven zodat dit kan geregeld worden van een groot gat (laat veel licht door) tot een klein gat (laat nog weinig licht door). Hiermee wordt aldus de lichthoeveelheid geregeld die op de sensor van de camera valt. Wat betreft de scherptediepte zal een groot diafragma een klein scherpteveld veroorzaken en een klein diafragma een groot scherpteveld. Bij f/1.8 (grote opening) is maar een klein deel van de gitaar scherp (het middelste van de gitaararm) en bij f/16 (kleine opening) is heel de gitaar scherp weergegeven. Het lijkt hierbij paradoxaal dat een groot getal een kleine opening weergeeft en een klein getal een grote opening. Dit komt omdat het eigenlijk een verhoudingsgetal is van de brandpuntsafstand van de lens tot de doormeter van de opening (in feite staat daar 1/1.8-1/2.8-1/4 - enz). Let wel op want de grootte van het diafragma heeft zijn invloed op de sluitersnelheid van de camera, maar dat leggen we subiet wel uit in het onderdeel over de lichtmeting. Een duidelijk beeld hiervan geeft volgende tekening : in beide gevallen wordt dezelfde lens gebruikt (zelfde brandpuntsafstand) en werd juist op het hoofdonderwerp scherp gesteld maar - in de bovenste helft wordt een grote diafragmaopening gebruikt met een klein scherptediepteveld tot gevolg - in de onderste helft wordt een kleine diafragmaopening gebruikt met een groot scherptediepteveld tot gevolg

3 Men kan stellen dat het scherptediepteveld zich verdeelt van 1/3 voor en 2/3 na het punt waarop de afstand werd ingesteld. Hierbij nog enkele voorbeelden hoe er met de scherptediepte kan gespeeld worden. Zoals je kan zien krijgen we hierdoor dikwijls een beter effect doordat ons onderwerp van de achtergrond los komt en we zo een ruimtelijk effect verkrijgen. De brandpuntsafstand : Dit is (in millimeter) de afstand van het optisch middelpunt van het objectief tot de sensor. Wanneer deze afstand gelijk is aan de doormeter van de sensor spreekt men van een normaal objectief (of standaardlens), is deze kleiner dan is het een groothoeklens, is deze groter dan spreekt men van een telelens. Het type van lens is ook van invloed op de scherptediepte. Zo geeft een groothoeklens een groot scherptediepteveld weer, een telelens een klein scherptediepteveld. Het volgende voorbeeld geeft dit duidelijk weer (hierbij zijn verschillende lenzen gebruikt waarbij de afstand tot het onderwerp zo gekozen is dat dit steeds even groot werd weergegeven, dus met groothoeklens dicht bij het onderwerp, met telelens er verder van af). Bij de opname met telelens is de houten achterwant onscherp doordat het scherptediepteveld niet tot daar reikte, bij de groothoeklens is alles scherp.

4 Lichtmeting In onze camera is een lichtmeter ingebouwd. Dit is een toestel dat meet met hoeveel licht ons onderwerp belicht wordt en dan het diafragma en de sluitersnelheid zo instelt dat er prepr cies de juiste hoeveelheid licht op de sensor terecht komt. Komt er teveel licht op de sensor dan hebben we een overbelichting (bleke, uitgewassen uitgewassen beelden met vale kleuren), bij te weiwe nig licht krijgen we een onderbelichting (donkere beelden). Wanneer we algemene beelden filmen met een vrij egale verlichting, levert de automaat meestal wel een behoorlijk resultaat. Maar is de verlichting niet egaal egaal (bv. om een speciaal effect te creëren, of bij tegenlicht, enz.) laat die di automaat ons meestal wel in de steek en moemo ten we de belichting manueel instellen, instellen, dus blokkeren van de belichting zodat deze niet autoaut matisch door de camera wordt aangepast. aangepast Dit kan op verschillende manieren : - integraalmeting - door spotmeting - door gebruik van een grijskaart - door or gebruik van een losse lichtmeter lichtme Even ter zijde : wij (en dus ook onze camera) zien een voorwerp doordat het licht (van de zon of van een lamp) er op weerkaatst wordt Integraalmeting Hierbij wordt het licht gemeten over het totale onderwerp waarbij de camera dan ingesteld wordt op een gemiddelde middelde van de totale lichthoeveelheid. In de meeste gevallen, waarbij geen speciale effecten of geen uitzonderlijke belichtingen worden toegepast, geeft dit een behoorbehoo lijk resultaat.

5 Spotmeting Veel camera s laten toe om slechts op een deel van het onderwerp het licht te meten. Dan wordt de belichting automatisch hierop ingesteld en zal het hoofdonderwerp juist belicht zijn. Best is uiteraard deze instelling te blokkeren zodat deze niet verandert wanneer we de camera gaan bewegen (pan, rijopname, tilt). Een veel voorkomend voorbeeld hiervan is het filmen van een toren met een tilt-up : we beginnen beneden te filmen (en de belichting is juist) en draaien de camera dan langzaam naar boven. Hierbij komt dan een groot deel van de lucht in beeld, de lichtmeter ziet veel licht en past het diaframa aan (kleiner diafragma) met als gevolg dat de lucht mooi belicht is maar de toren nog uitsluitend een donkere silhouet is. Dit lossen we op door, voor we filmen, het licht beneden aan de toren te meten, dan de belichting te blokkeren en vervolgens te filmen. Uiteraard wordt bij de tilt-up de lucht totaal overbelicht, maar dat is niet erg (wat dat is toch ons hoofdonderwerp niet) want de toren blijft juist belicht. Ook bij opnames in tegenlicht (bv. een persoon voor een raam) gaan we als volgt te werk : we zoomen in op het onderwerp (in CU), blokkeren de instelling die de camera bepaald heeft, zoomen uit en filmen dan. Gebruik van een grijskaart In de handel is er een handig en betaalbaar hulpmiddeltje te bekomen waarmee de belichting op een correcte manier kan bepaald worden : de grijskaart. Dit is een kaart met een bepaalde grijswaarde die 18% van het licht dat er op valt weerkaatst. Dit is een standaard waarop alle lichtmeters (dus ook deze die in onze camera is ingebouwd) gekalibreerd zijn. De grijskaart wordt constant gebruikt in professionele filmopnames. Het gebruik van zo een grijskaart is doodeenvoudig : je plaatst deze kaart op de plaats van het onderwerp, zoomt met je camera hierop in zodanig dat er niets anders meer in beeld staat, meet hierop de belichting, zet deze vast en zoom terug uit. En klaar is Kees. Gebruik van een losse lichtmeter Het beste resultaat levert de losse lichtmeter omdat er op verschillende manieren mee gemeten kan worden. Hiertoe staat er op elke lichtmeter een wit half balletje dat kan verschoven worden zodat het al dan niet voor de lichtgevoelige cel staat. Zo een losse lichtmeter is echter niet het goedkoopste accessoire want een goed exemplaar gaat al vlug een paar honderd euro kosten. Een eerste methode is het meten van het invallende (of gereflecteerde) licht. Dit is gewoon het meten van het licht dan van ons onderwerp naar de camera weerkaatst wordt. We plaatsen de lichtmeter op de plaats van de camera en richten deze naar het onderwerp. Dat is dus identiek hetzelfde als wat de ingebouwd lichtmeter in onze camera doet. Alleen kan men met een losse lichtmeter flexibeler werken. Bij speciale lichtomstandigheden of om een speciaal effect te bekomen, werkt men natuurlijk ook best in combinatie met een grijskaart.

6 Een tweede methode is het meten van het opvallende licht. Dit geeft een veel beter en juister resultaat omdat hierbij het licht gemeten wordt dat op het onderwerp valt en waarbij dit niet kan beïnvloed worden door externe factoren (bv. donkere en lichte delen in het onderwerp, schaduw die op het onderwerp valt, enz.). In dit geval schuiven we het halve eitje voor de lichtgevoelige cel van de lichtmeter, plaatsen hem op de plaats van het onderwerp en richten hem naar de camera. Hierbij wordt al het licht gemeten dat in een ruimtelijke hoek van 180 op het onderwerp valt. Maar bij een losse lichtmeter duikt er een groot probleem op : de filmgevoeligheid moet ingesteld worden. Dit is wat we kennen als de ISO-waarde (vroeger gekend als ASA-waarde die trouwens hetzelfde is als de ISO-waarde, maar niet meer gebruikt evenals de DINwaarde). Wat is de gevoeligheid van onze sensor? Dit staat nergens in de handleiding vermeld. Er is wel een handig truckje om dit te kennen. De enige voorwaarde is dat we bij een lichtmeting met de camera kunnen zien op welke sluitersnelheid en op welk diafragma hij zich heeft ingesteld. We gaan dan als volg te werk : - we meten het licht met onze camera op de grijskaart volgens de eerste methode (invallend licht) - we zien na welk diafragma en welke sluitertijd aangeduid staan - we meten in dezelfde omstandigheden met onze losse lichtmeter het licht op de grijskaart - dan draaien we de instelschaal op de lichtmeter in die stand zodat dezelfde diafragmawaarde tegenover dezelfde sluitertijd staat - op de instelschaal kunnen we dan de ISO-waarde aflezen. Dat is dan de gevoeligheid van onze sensor en is dus de waarde die we altijd zullen moeten instellen als we een losse lichtmeter gebruiken. Witbalans Om te begrijpen waarvoor de instelling van de witbalans dient, moeten we toch wat kennis hebben over licht want wat wij ervaren als wit licht is niet zo wit als we denken. Onze hersenen passen de informatie die zij via het oog binnen krijgen voortdurend aan waardoor wij datgene wat wij verwachten dat wit zou moeten zijn, ook als wit zien. Onze camera kan niet op deze wijze logisch redeneren en geeft de kleur dus weer zoals ze is. Samenstelling van wit licht Maar wat is wit licht precies? Wit licht is een samenstelling van een hele gamma kleuren (iedere kleur heeft zijn eigen golflengte). Dat kunnen we duidelijk zien wanneer we een witte lichtstraal door een prisma sturen. Hierbij worden de verschillende golflengtes op een andere manier gebroken en zien we de ontbinding van wit licht in al zijn schakeringen (het spectrum).

7 Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij een regenboog. Alhoewel dit spectrum een oneindig aantal kleurschakeringen bevat, heeft men vastgesteld dat er slechts 3 kleuren proportioneel het meest aanwezig zijn, nl. blauw, groen en rood. Door menging van deze drie kleuren in verschillende proporties kunnen alle kleuren van de regenboog worden weergegeven. Daardoor is het ook zo dat onze sensor in de camera slechts voor deze 3 hoofdkleuren gevoelig is. Bij menging in gelijke proporties krijgt men WIT. En daar wringt het schoentje want in het witte licht dat wij gebruiken zijn deze proporties niet gelijk. Bij buitenopnames (met het zonlicht) verschilt de kleur, afhankelijk van het tijdstip tijdens de dag, de aard van het wolkendek en wat nog meer. Bij binnenopnames (met kunstlicht) zijn er ook grote verschillen naar gelang de aard van de lampen die gebruikt worden. In deze gevallen spreek men van kleurtemperatuur. En dat heb begrip temperatuur hier gebruikt wordt, kan duidelijk aangetoond worden meteen voorbeeld : wanneer steenkool smeult (warm) ziet het donkerrood, drijft men de temperatuur op dan wordt het eerst helder rood (iets warmer), dan oranje (heet) vervolgens geel (nog heter) en ten slotte wit (zeer heet). Nog hogere temperaturen zien we dan bij een gasbrander waarbij de allerhoogste temperatuur een blauwe vlam heeft. Met de stijging van de temperatuur van een gloeiend voorwerp vergroot in het uitgestraalde licht de verhouding rood tegenover blauw (groen blijft praktisch onveranderd). Doordat we dit weten is het mogelijk verschillende witte lichtbronnen op een praktische wijze te kenmerken, namelijk de temperatuur waarop een verhit voorwerp zich bevindt (bv. de gloeidraad van een lamp) om licht van een bepaalde variatie van wit uit te stralen. Deze temperatuur wordt uitgedrukt in absolute graden of KELVIN (kelvin = celsius + 273). Het duidt als het ware aan of het licht werkelijk wit, roodachtig of blauwachtig is. Zo kunnen we naaststaande indeling maken. De kleurtemperatuur van het licht kan gemeten worden met een speciale meter : de kleurtemperatuurmeter (vrij duur accessoire), maar geen nood, er is er een ingebouwd in onze camera.

8 Witbalans Waarom moeten we eigenlijk een witbalans maken? We nemen onze beelden toch op zoals wij ze zien! Dit is helaas maar alles behalve waar. Zoals we zojuist hebben gezien verschilt de witheid van het licht nogal sterk volgens het tijdstip van de dag (buitenopname) of volgens de aard van de gebruikte lampen (binnenopname). Zoals wij daarjuist gezien hebben heeft onze camera geen hersenen die de witheid van wat hij ziet aanpassen. Vandaar dat wij moeten ingrijpen om de kleurtemperatuur aan te passen door het maken van een witbalans. Hierdoor ziet onze camera het zogezegde wit licht als een standaard wit licht, of m.a.w. past onze camera een kleine kleurcorrectie toe om ons wit licht bij te werken tot standaard wit. Hoe kunnen we een witbalans maken? Een eerste methode bestaat er in met de camera naar het onderwerp gekeerd (dus zoals we het beeld willen opnemen) en op een 30-tal cm voor de lens een zuiver wit papier te houden, zodanig dat dit beeldvullend is. Dit wit papier weerkaatst het licht dat uiteraard dezelfde kleurtemperatuur heeft als onze lichtbron zelf. Maar opgelet!!! Wit papier is ook niet altijd zo wit als we denken. Het beste is dan ook de gestandaardiseerde witkaart te gebruiken die bij iedere rechtschapen fotohandelaar te koop is. Meestal is deze witkaart de achterkant van de grijskaart die we gebruiken bij de lichtmeting. Deze grijskaart kan ook gebruikt worden om de witbalans te maken, het resultaat zal hetzelfde zijn. Maar de witkaart is hierbij wel aangewezen omdat deze 90% van het licht weerkaatst en de grijskaart maar 18% (dus 5 maal minder). Vooral in minder gunstige lichtomstandigheden is de grijskaart dus af te raden. Wij raden dus aan om ALTIJD de witkaart te gebruiken om de witbalans te maken. Voor de tweede methode maken we gebruik van dat witte plastieken plaatje dat bij sommige camera s aanwezig is en dat we voor de lens plaatsen. Om hiermee een juiste witbalans te maken gaan we tewerk zoals bij de lichtmeting van het opvallend licht : we plaatsen onze camera op de plaats van ons onderwerp en richten hem naar de plaats waar hij bij de opname zal staan. Hiermee meten we dan rechtstreeks het licht dat van de lichtbron komt. Alleen op een van deze manieren zullen we achteraf tot een juiste kleurweergave van ons onderwerp komen. De meeste camera s hebben ook een automatische witbalans. deze meet echter de gemiddelde kleur van het licht dat door ons onderwerp weerkaatst wordt. Veelal is deze vrij juist (maar nooit exact) omdat bij de doorsnee onderwerpen alle kleuren ongeveer in gelijke mate aanwezig zijn en een menging ervan wit (of neutraal grijs = donker wit) benadert. Maar wanneer er in het totaalbeeld een bepaalde kleur overheerst dan zal deze de algemene kleurindruk beïnvloeden en een lichte kleurzween veroorzaken. Sommige camera s hebben ook de mogelijkheid om de witbalans vast in te stellen volgens de aard van de gebruikte lichtbron. Hierbij meet de camera de kleurtemperatuur niet meer maar gaat er van uit dat deze steeds constant is. Op nevenstaande tabel zien we verschillende mogelijkheden van de camerainstellingen.

9 Wat is het resultaat bij een verkeerde instelling van de witbalans? Hierna 2 voorbeelden die dat wel duidelijk aantonen : 1) de camera staat op kunstlicht en we maken een buitenopname : de camera verwacht roodachtig licht (3.400 K) en krijgt beelden binnen die belicht werden met blauwachtig daglicht (5.500 K) = we krijgen een blauwzweem (het beeld is te blauw). 2) de camera staat op daglicht en we maken een binnenopname met lampen : de camera verwacht blauwachtig licht (5.500 K) en krijgt beelden binnen die belicht werden met roodachtig kunstlicht (3.400 K) =we krijgen een roodzweem (het beeld is te rood). Hierbij nog een voorbeeld met verschillende (foutieve) instellingen van de witbalans (uiterst rechts is de juiste instelling).

42 ste jaargang. Verantwoordelijke uitgever: Louis Stroobants, Celestijnenlaan 47/bus Heverlee

42 ste jaargang. Verantwoordelijke uitgever: Louis Stroobants, Celestijnenlaan 47/bus Heverlee Verantwoordelijke uitgever: Louis Stroobants, Celestijnenlaan 47/bus 4-3001 Heverlee 42 ste jaargang Juni 2018 Voorwoord Al dikwijls hebben we in de club ons hoofd gebroken over de vraag: Wanneer heb ik

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

Welkom op deze Fotocursus

Welkom op deze Fotocursus Welkom op deze Fotocursus 1 DIGITALE FOTOCURSUS Fons Strijbosch www.footoos.nl fons@footoos.nl 0653 847682 2 LESONDERDELEN 3 LESONDERDELEN Camera techniek (instellingen) 3 LESONDERDELEN Camera techniek

Nadere informatie

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE centrum voor VOLWASSENENONDERWIJS Heusden - Zolder Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE Uitgegeven door het CVO Heusden-Zolder Auteur: Rebecca Dekleermaeker Copyright 2010 CVO - All rights reserved http://www.cvohz.be

Nadere informatie

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB?

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB? Witbalans Wat is WB? Waarom zou je je bezighouden met WB? Wit licht bestaat niet, althans er is niet één unieke witte kleur. Maar de ogen (en vooral de hersenen) zijn minder kritisch wat kleur betreft

Nadere informatie

Grote voordelen van het fotograferen in RAW

Grote voordelen van het fotograferen in RAW Grote voordelen van het fotograferen in RAW 1. Je kunt de witbalans nog aanpassen Het is in een RAW converter heel gemakkelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans, van je foto te corrigeren. Als

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Licht meten en lichtmeters

Licht meten en lichtmeters Licht meten en lichtmeters Je wilt geen overbelichte foto's. En ook geen onderbelichte. Je wilt foto's die belicht zijn zoals jij dat voor ogen hebt. Nu kun je gaan experimenteren. Iedere keer een foto

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Photo Hobby Club Werken met de witbalans

Photo Hobby Club Werken met de witbalans Inleiding: Je kent het gevoel wel. Je denkt een mooie foto te hebben gemaakt, maar je bent niet tevreden over het uiteindelijke resultaat. Bijvoorbeeld, de kleuren op de foto vallen behoorlijk tegen en

Nadere informatie

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Peter Suijker 2010 Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Deze kleine workshop heb ik gemaakt voor de EOS dag 12 juni 2010 en geeft een beknopte uitleg over het gebruik van een opzetflitser,

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE www.beeldvlak.nl info@beeldvlak.nl FOTOGRAFIE Sluitertijd De sluiter heeft als oorspronkelijke bedoeling de belichtingstijd te regelen. Door de belichtingstijd te veranderen kun je de lichthoeveelheid

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

Hobby Film Ternat. Belichten! Freddy Borms 28 mei F. Borms

Hobby Film Ternat. Belichten! Freddy Borms 28 mei F. Borms Hobby Film Ternat Belichten! Freddy Borms 28 mei 2008 Wat is licht Programma Waarneming van licht Wat is kleur Kleurtemperatuur Witbalans Witbalans en het Oog Witbalans en de Camera Witbalans en Adobe

Nadere informatie

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 Inleiding Een aantal factoren speelt een rol bij het maken van een goede foto. In de eerste plaats het onderwerp en dan vooral de manier waarop het onderwerp is ingekaderd.

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand

Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand Diafragmavoorkeur (A/Av) Hebben we tot nu toe gebruikt om stilstaande onderwerpen te fotograferen Halfautomatisch: jij het f-getal, camera berekent nodige sluitertijd

Nadere informatie

Handleiding Optiekset met bank

Handleiding Optiekset met bank Handleiding Optiekset met bank 112110 112110 112114 Optieksets voor practicum De bovenstaande Eurofysica optieksets zijn geschikt voor alle nodige optiekproeven in het practicum. De basisset (112110) behandelt

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Extra Thema: Voedingsfotografie

Extra Thema: Voedingsfotografie Extra Thema: Voedingsfotografie Belichting Gebruik zoveel mogelijk enkel maar natuurlijk licht. Dus overdag aan een (groot) raam fotograferen en alle spotjes in keuken uit Schaduwzones in het gerecht

Nadere informatie

Scherp stellen. Functies van de videocamera. Onscherp. Scherpstellen

Scherp stellen. Functies van de videocamera. Onscherp. Scherpstellen De zomervakantie is in aantocht. Voor velen het uitgelezen moment om een nieuwe videocamera te kopen of om een al aanwezige camera uit de tas te vissen en te controleren. Dit is tevens een ideaal moment

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur Inleiding Wanneer we fotograferen, maken we gebruik van licht. Dit kunnen lichtomstandigheden zijn, die we zelf volledig onder controle hebben. Denk hierbij aan een fotostudio, waarbij we zelf de hand

Nadere informatie

Nachtfotografie. de nacht geeft haar geheimen prijs. G. van Koppen

Nachtfotografie. de nacht geeft haar geheimen prijs. G. van Koppen Nachtfotografie de nacht geeft haar geheimen prijs G. van Koppen Nachtfotografie? Bij nachtfotografie wordt het onderwerp niet door direct zonlicht verlicht. Het tijdstip is vanaf het moment dat de zon

Nadere informatie

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer?

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Je camera heeft een aantal voorkeuze modi waarmee je de camera op verschillende manier kunt laten werken. De P, Av, Tv en M standen zijn hierbij de

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld.

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld. Instellingen 3 Hoe geavanceerd de camera ook is, met mondfotografie zijn de beste resultaten te bereiken door manueel te werken. Dit hoofdstuk zal dat duidelijk maken. Omdat de instelling van de verschillende

Nadere informatie

Fotograferen in de Berry

Fotograferen in de Berry Fotocursus op camping le Bonhomme met dank aan de HCC versie feb 2008 Deel 1 blad 1 Inleiding Iedereen schiet weleens een plaatje, maar het resultaat is niet altijd zoals verwacht. De foto is onscherp,

Nadere informatie

Alles wat je moet weten over de witbalans

Alles wat je moet weten over de witbalans Bron: Shoot - (de linken in onderstaande tekst werken) Alles wat je moet weten over de witbalans door Erik Derycke, 29 april 2013 Op je camera staat een witbalansregeling. Waar dient die voor, en hoe zorg

Nadere informatie

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud Welkom op de avond Basistechniek camera Gerrit Valkenwoud 1 Basistechniek camera Nodig om je te onderscheiden van de kiekjesmaker Geeft beter voorspelbare foto s Alleen te leren door veel te doen Lees

Nadere informatie

Goed gebruikt is dergelijke lichtmeting een goede indicatie. Is meestal erg ingewikkeld in gebruik.

Goed gebruikt is dergelijke lichtmeting een goede indicatie. Is meestal erg ingewikkeld in gebruik. Interieurfotografie Zonder twijfel is interieurfotografie een disipline die veel inzicht in de aard en de werking van licht en kunstlicht vergt. De relatie kunstlicht en daglicht moet de fotograaf goed

Nadere informatie

Licht op locatie. Inleiding:

Licht op locatie. Inleiding: Licht op locatie. Inleiding: We bedoelen met licht op locatie in elk geval niet het opheffen van een tekort aan licht, zoals in de meeste gevallen kunstlicht gebruikt wordt. Hieronder vallen alle omstandigheden,

Nadere informatie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram & Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Focus + Scherptediepte + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Digitale fotografie onder water

Digitale fotografie onder water Digitale fotografie onder water Digitale fotografie wordt meer en meer bereikbaar voor de gewone duiker (Jan-met-de- Cap). Dit komt omdat veel camera merken goed geprijsde onderwaterhuizen leveren voor

Nadere informatie

Kleurtemperatuur en aanpassing door middel van Filters

Kleurtemperatuur en aanpassing door middel van Filters Kleurtemperatuur en aanpassing door middel van Filters Eenheid: graden K (Kelvin) Kelvin (K) Definitie: Het 1/273,16e deel van de temperatuur, bepaald door het tripelpunt van water. Standaardeenheid van

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Update 2012-2013

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Update 2012-2013 FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Update 2012-2013 Theorie - Digitale fotografie - Basis Fotografisch principe - belichting - lichtmeten - kleurtemperatuur - begrippen - belichtingstappen Er valt zeer

Nadere informatie

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s FLITSFOTOGRAFIE Leerdoelen Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s Leren dat je diafragma de hoeveelheid licht op je hoofdonderwerp bepaalt Leren dat je

Nadere informatie

Algemene Camera techniek

Algemene Camera techniek Mei 2010 Algemene Camera techniek Een camera zonder geheimen G.van Koppen Wat komt er aan bod... De camerafamilie Compact vs. Spiegelreflex (DSLR) Invloed van sluiter, diafragma en ISO Scherptediepte Lichtmeting

Nadere informatie

Scherptediepte. Inleiding

Scherptediepte. Inleiding Inleiding In ieder objectief vinden we een diafragma. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen, die tesamen openingen met verschillende diameters kunnen vormen. Doordat het diafragma deze verschillende

Nadere informatie

BELICHTING(SDRIEHOEK)

BELICHTING(SDRIEHOEK) BELICHTING(SDRIEHOEK) Wat je moet weten om foto s te maken Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 19 september 2017, Paul van der Zwan 2 INHOUD Werking camera Diafragma Sluitertijd ISO De belichtingsdriehoek

Nadere informatie

Een machtige communicatietool

Een machtige communicatietool 16 tips voor een professionele video Een machtige communicatietool The sleeping giant! Veel ondernemers hebben het nog niet door, maar video is een machtige communicatietool. Je bedrijf krijgt hiermee

Nadere informatie

Basiscursus cactusfotografie (zonder extra flitslicht):

Basiscursus cactusfotografie (zonder extra flitslicht): Basiscursus cactusfotografie (zonder extra flitslicht): 1 Inleiding Voor het fotograferen van cactussen is geen speciaal gerief vereist Hoewel gespecialiseerde onderdelen in specifieke gevallen een groot

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

In veel kerkdiensten kan er met behulp van in de kerk geplaatste camera s live worden uitgezonden en/of terug bekeken op internet.

In veel kerkdiensten kan er met behulp van in de kerk geplaatste camera s live worden uitgezonden en/of terug bekeken op internet. Deputaten Mediazaken White Paper - Bedienen van een simpele camera Onderwerp Bedienen van een simpele camera. Doelgroep : Mediateams kerken In veel kerkdiensten kan er met behulp van in de kerk geplaatste

Nadere informatie

ISO. Diafragma. Sluitertijd. Scherptediepte

ISO. Diafragma. Sluitertijd. Scherptediepte En toen was er licht! deel 2 ISO Diafragma Sluitertijd Scherptediepte 1 Er zijn 4 voorwaarden welke bepalen hoeveel licht er uiteindelijk op de camera-sensor (analoog-film) terecht komt, namelijk: 1) Hoeveelheid

Nadere informatie

Licht Belichting Lichtmeting

Licht Belichting Lichtmeting Licht Belichting Lichtmeting PUNTJES VOORAF 29 april 2015 Kees van Gageldonk 2 Inhoud Licht Algemene inleiding Belichting Inleiding Conclusie Correctiemogelijkheden Lichtmeting Inleiding Dynamisch bereik

Nadere informatie

HET DIAFRAGMA. Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen

HET DIAFRAGMA. Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen HET DIAFRAGMA Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen Allemaal gebruiken wij het, maar toch blijkt uit regelmatig terugkerende vragen op het forum dat dit gebruiken soms iets anders is dan

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Witbalans Camera RAW Photoshop

Witbalans Camera RAW Photoshop Inhoud Camera RAW Photoshop Inleiding Kleur en kleurtemperatuur Definitie / Werking Instelmogelijkheden Instelling op camera activeren Camera RAW Photoshop 27 mei 2015 Kees van Gageldonk 2 Voorbeeld INLEIDING

Nadere informatie

Handleiding Pentax SFXn

Handleiding Pentax SFXn Handleiding Pentax SFXn Michel Anne Michel Anouska Clement Filip Séverine Bladzijde 1/11 datum 23/02/2004 1 Omschrijving van de drukknoppen, schakelaars en led s op de camera. 1.1 Aanzetten van de camera:

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip Wanneer is Macro Macro? Een macrofoto heeft een vergrotingsfactor van 1:1. In de praktijk betekent dit dat het gefotografeerde object ongeveer even groot is als de sensor. In de andere gevallen wordt het

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

Onderstaande werkwijze geldt zeker voor mensen die een spiegelreflex camera hebben maar is ook van toepassing op de meeste compact camera s.

Onderstaande werkwijze geldt zeker voor mensen die een spiegelreflex camera hebben maar is ook van toepassing op de meeste compact camera s. Avondfotografie Tijdens de fototocht in het arboretum te Kalmthout zijn vragen gesteld over de op handen zijnde avondfotografie in de binnenstad van Breda (zondag 26 februari, 17:00u Haven). Ik heb beloofd

Nadere informatie

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde Inleiding Het woord fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Vertaald naar de camera betekent dit, dat we een bepaald moment vastleggen op een sensor. *) We drukken op een knopje en de foto

Nadere informatie

Proefbeschrijving optiekset met bank 112110

Proefbeschrijving optiekset met bank 112110 112114 Optieksets voor practicum De bovenstaande optieksets zijn geschikt voor alle nodige optiekproeven in het practicum. De basisset () behandelt de ruimtelijke optiek en de uitbreidingset (112114) de

Nadere informatie

Architectuurfotografie. Tips

Architectuurfotografie. Tips Architectuurfotografie Tips Compositie Onderwerp zien?) Abstractie detail) Standpunt vogelperspectief) Kadering (omgeving) Lijnenspel beweging) Structuur symmetrie) Contrast(en) elementen) Lichtval en

Nadere informatie

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd Demonstratie objectfotografie Fotomateriaal Uitleendienst Erfgoed Vereisten erfgoedinventaris - minstens 1 goede foto per object, meestal frontale overzichtsfoto - maak ook foto s van details, merken,

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1 FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1 Kijk even op www.erikboot.nl/dnv/213202v en klik bij de les even op de link 'flitslessen deel 1' Je ziet dan een pagina met

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is "LICHT". En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken.

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is LICHT. En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken. Het doel van deze opdracht is kwalitatief betere portretten te kunnen maken. Niet in een studio want de meesten hebben niet genoeg ruimte of de kennis om er een op te zetten. We werken met eenvoudige middelen

Nadere informatie

Belichting corrigeren

Belichting corrigeren Belichting corrigeren Belichtingsmeter van de camera is ingesteld op gemiddeld grijs. Dit betekent dat camera ervan uitgaat dat elementen in je foto gemiddeld 18% van het licht terugkaatsen. Bij goed belichte

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas LES 4 - LICHT Licht meten Belichten Oefening Histogram Belichtingscompensatie Thuisopdracht Profiel: Erwin Olaf ESSAY Plannen / ideeen / vragen? LICHT METEN / BELICHTEN

Nadere informatie

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field)

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Eerst en vooral een kleine herhaling: Het Diafragma of Lensopening. Als je de technische specs van je lens bekijkt,

Nadere informatie

Over witbalans en grijskaarten

Over witbalans en grijskaarten Over witbalans en grijskaarten Het bepalen van je witbalans kun je aan de camera overlaten. Maar je kunt het ook zelf doen. Wat is nu de theorie erachter, wat zijn de valkuilen en hoe doe je het nu goed?

Nadere informatie

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos Het gebruik van filters bij landschapsfotografie Waarom zijn er filters nodig? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen.

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen.

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen. 296 Tips & trucs voor de digitale fotografie Licht Licht is het element van de fotografie; foto's zijn weerspiegelingen van onze wereld. En daarom ligt het vaak aan het licht of foto's mislukken. Een gelukte

Nadere informatie

Flitsfotografie. begrippen. Basis

Flitsfotografie. begrippen. Basis Flitsfotografie begrippen Basis Enkele begrippen Belichtingswaarde/lichtwaarde(LW) (Exposure value EV in het Engels) Dit is een maat die aangeeft hoeveel licht er nodig is om een goed belichte

Nadere informatie

Gebruik hyperfocale afstand

Gebruik hyperfocale afstand Gebruik hyperfocale afstand Hyperfocale afstand wordt veel gebruikt door landschapsfotografen. Het gaat over een scherpstelafstand waarbij een zo groot mogelijke scherptediepte behaald wordt. De scherpstelafstand

Nadere informatie

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg Reader 37 Workshop Fotografie September 2007 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Theorie van fotografie.. 4 1.1 Diafragma en sluitertijd. 4 1.2 Pixels. 8 1.3 Bestandgrootte.. 9 1.4 Scherpte/diepte.

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

Extra oefenopgaven licht (1) uitwerkingen

Extra oefenopgaven licht (1) uitwerkingen Uitwerking van de extra opgaven bij het onderwerp licht. Als je de uitwerking bij een opgave niet begrijpt kun je je docent altijd vragen dit in de les nog eens uit te leggen! Extra oefenopgaven licht

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Portretfotografie Dieptescherpte

Portretfotografie Dieptescherpte Portretfotografie Hoe benaderen : Dieptescherpte o Lens o Instellingen diafragma o Instellingen sluitertijd o Instellingen gevoeligheid Belichting o Lichtmeting Matrix Centraalmeting Spotmeting o Belichting

Nadere informatie

donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1

donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1 Analoog vs Digitaal donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1 Programma De verschillende modules: De foto maken Mijn eerste afdruk Basis verbeteringen aanbrengen Geavanceerde bewerkingen De meest

Nadere informatie

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522 Het 5 stappenplan voor het gebruik van Nikon D3100 spiegelreflex camera: Bij elke camera is er een onderverdeling van hoofdonderdelen en aanvullingen. In deze handleiding wil ik in 5 stappen de basis,

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

Belichtingsregelingen: Introductie

Belichtingsregelingen: Introductie Belichtingsregelingen: Introductie In een aantal afleveringen worden de meest toegepaste belichtingregelingen bij digitale camera s behandeld. De afleveringen sluiten aan op de presentaties Basiskennis

Nadere informatie

Les 5. Histogram + High/Low Key + Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram + High/Low Key + Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram + High/Low Key + Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 Les 5 Les 6 Les 7 Les 8 Les 9 Les 10 Focus + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

Een verzameling voorbeeldfoto s

Een verzameling voorbeeldfoto s Een verzameling voorbeeldfoto s SB-800/600 Ontdek de fascinerende wereld van Nikons creatieve verlichtingssysteem met de SB-800/600. De bladzijdennummers tussen haakjes verwijzen naar beschrijvingen in

Nadere informatie

NACHTFOTOGRAFIE, EEN INTRODUCTIE.

NACHTFOTOGRAFIE, EEN INTRODUCTIE. NACHTFOTOGRAFIE, EEN INTRODUCTIE. 1. WOORD VOORAF. Bij nachtfotografie is het onze opdracht om met weinig licht toch voldoende detail in ons beeld weer te geven met respect voor de nachtelijke sfeer. Normaal

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé!

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé! Als u tijdens de vakantie in zonnige oorden fotografeert, zult u met enige regelmaat met contrasten te maken krijgen die voor onze beeldsensor niet meer te overbruggen zijn. De beste remedie is natuurlijk

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1922 woorden 10 februari keer beoordeeld. Natuurkunde

Samenvatting door een scholier 1922 woorden 10 februari keer beoordeeld. Natuurkunde Samenvatting door een scholier 1922 woorden 10 februari 2012 6 129 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova 1 Zien Lichtbronnen zien Lichtbronnen: Voorwerpen die zelf licht geven Lichtstralen: de straal

Nadere informatie

Fotografie in de wondzorg KRIS GARROY KAREL DE GROTE HOGESCHOOL

Fotografie in de wondzorg KRIS GARROY KAREL DE GROTE HOGESCHOOL Fotografie in de wondzorg KRIS GARROY KAREL DE GROTE HOGESCHOOL Fotografie Phootos : licht Grafoo: schrijven Een foto is het resultaat van een subtiel evenwicht tussen een hoeveelheid licht aan een bepaalde

Nadere informatie