Op weg naar meer energie!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op weg naar meer energie!"

Transcriptie

1 Op weg naar meer energie! Stella Webber, Krachtbron, laat je fysieke en universele energie beter stromen! 50 Energie Smoothies en tips

2 2 Alle Energie Smoothies in dit e-book zijn bedacht, uitgeprobeerd en geschreven door Stella Webber, Krachtbron op Meer energie en weerstand op een simpele manier? Leer gezonde pure Energie-Ontbijt Smoothies en Green Smoothie maken! 50 Energie Smoothies, waaronder (zoete) ontbijt en hartige Smoothies. Eenvoudige recepten. En boordevol tips en weetjes over Smoothies maken en andere gezonde voeding weetjes! Waarom Smoothies? Omdat het: punt 1 erg gezond en lekker is, punt 2 makkelijk te maken is (zelfs voor enkele dagen tegelijk) en punt 3 dé manier om o.a. extra veel vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten binnen te krijgen, wat je met alleen gewoon (gezond) eten niet zo makkelijk lukt. Punt 4 Je krijgt van deze smoothies echt meer energie, een betere weerstand en op gewicht blijven of komen is makkelijker, het vult je maag een tijdje en je krijgt (zeker bij de Hartige Energie Smoothies) geen vet en weinig calorieën binnen. Drink je het bij je boterham s middags, dan zul je zien, dat je met minder brood toe kunt. Dat geldt ook voor je avond eten. Smoothies als medicijn of afslankmiddel!

3 3 Lees a.j.b. eerst mijn tips hieronder door, om op de juiste manier te starten, als smoothies maken nieuw voor je is. Dit voorkomt teleurstelling, geknoei en andere lastige dingen, die ik al heb ondervonden. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden tenslotte! Ik heb mijn absoluut favoriete zoete en absoluut favoriete hartige Energie Smoothie aan gegeven met deze grappige Smiley. Als je benieuwd bent naar mijn meest favoriete Energie Smoothies, zoek je dit teken even op. Er zijn enkele bij, die ik ook als favoriet bestempeld heb, dus ook heel graag drink en regelmatig maak dus. Mijn favoriete recepten, zijn gelukkig ook favoriet bij mijn man. Die drinkt het met net zoveel enthousiasme als ik. Wat een verrassing! En dat terwijl hij best behoorlijk sceptisch was, toen ik aan dit avontuur begon! Elk recept en elke tip of weetje is door mij uitgeprobeerd, dus net als bij alle andere dingen, die ik doe en aanraad, spreek ik uit eigen ervaring :-) Eerst wat leuke en belangrijke weetjes over Smoothies maken. En tips voor nog gezonder eten en leven. De tips en weetjes staan steeds in een kader, om ze makkelijker te vinden.

4 4 Tips Langzaam opbouwen Bouw het drinken van Green of Energie Smoothies langzaam op, vooral als je normaal niet zoveel groente eet, omdat het in het begin kan zorgen voor buikkramp, soort ontgiftingsverschijnselen (misselijkheid, diarree etc.) en dat zou kunnen afschrikken. Terwijl het in feite een goed teken is, dat zorgt voor een schone lei en gezonde darmen. Daarom beginnen met niet vaker dan 2 á 3 smoothies per week. Enkele weken lang, als je merkt dat je lichaam er moeite mee heeft. Wel even doorzetten! Daarna kun je het elke dag drinken en eventueel s morgens een ontbijt (energie) Smoothie en s middags of s avonds een Green Smoothie. Je kunt er langzamerhand wat meer ingrediënten aan toevoegen, zoals tarwegras(evt. tarwegraspoeder, lees verderop mijn tip hierover) en pitten en zaden, waarover straks meer. Altijd eerst, na het water, de zachte ingrediënten (zoals bladgroente etc.) in blender, omdat ze anders moeilijk kapot gaan/omhoog slaan. Bladgroente kan op lagere stand gemixt worden dan de hardere spullen. Daarna steeds hardere ingrediënten erbij en op hoogste snelheid eventjes goed laten draaien. Als je ziet dat alles goed gemengd en fijn is, zet je hem uit en proef je, wat er nog bij kan. Natuurlijk was of schil ik alle groente en fruit heel goed. Appel mag met pitjes/klokhuis en al (pitjes zijn zelfs gezond, bevatten o.a. vitamine B17). Indien biologisch mag de schil er (gewassen) ook bij. Indien niet biologisch, dan wel schillen. Dit geldt trouwens voor veel groentes/fruit. Biologisch is uiteraard gezonder, omdat er o.a. geen bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen. Tip Wist je dat banaan, avocado en ook mango zorgt voor een extra romige smoothie? Citroen en limoen zorgt voor frisse smaak en langere houdbaarheid (max.2 dagen bewaren)

5 5 Mijn voorkeur gaat altijd uit naar zoveel mogelijk biologisch, maar ik rij er geen afstanden voor als ik het niet makkelijk kan vinden. Dat is dan weer slecht voor het milieu Gemberwortel is best lang goed te houden in je koelkast. Snij er dus alleen af wat je nodig hebt, verpak de rest in plastic en schil t stukje en snij in kleinere stukjes zodat het er makkelijker doorgaat. Handige Tip Ik doe iets minder water, in het begin, in de blender en als ik het overgegoten heb in een bewaarkan of de glazen, gooi ik nog een beetje water in de blender en zet hem nog even aan op hoogste snelheid. Ook dat gaat in de kan of glazen. Zo spoel je alle restjes uit de blender en is hij erna heel snel schoon te maken onder de kraan. Weetje: Het is een goede gewoonte om veel water te drinken. Per 10 kg lichaamsgewicht zou je ongeveer een kwart liter vocht moeten binnen krijgen per dag. Dus stel je bent 65 kg, dan drink je liefst 6,5 x 0,25 liter=1,625 liter, afgerond zeg maar tussen 1,5 liter en 2 liter. Vocht betekent in dit geval: water, (liefst kruiden)thee, zuivel(of soja)drank, vruchtensap, smoothies etc. Koffie en alcoholische dranken tellen niet mee, want die leveren wel vocht, maar onttrekken ook weer vocht aan je lichaam.

6 6 Tip Zet b.v. een kan (liefst gefilterd) water bij je uitrustplek met een glas erbij en één bij je werkplek. Kraan water is in Nederland van goede kwaliteit, maar in sommige gebieden is het beter je kraanwater te filteren, om de kalk en andere stoffen (miniem kleine hoeveelheden metalen e.d., die nog veilig genoemd worden, maar als je het veel drinkt, vind ik dat dus niet zo fijn!) er uit te halen. Daar zit je lichaam niet op te wachten tenslotte Ik gebruik daarom een waterfilter, waardoor ik het water echt lekkerder vind en zeker van ben dat er geen onrechtmatige stofjes meer in zitten. Bovendien scheelt het qua kalkafzetting in je kan en glas en ook in je koffieapparaat (daar gebruik ik het ook voor dus). Heb je moeite met zoveel water drinken, maak dan een grote (isoleerkan of) pot kruidenthee, waar je geen calorieën van binnen krijgt, als je er tenminste geen suiker in doet! Liever geen zwarte thee in zulke grote hoeveelheden drinken, want dan krijg je teveel ongewenste stoffen binnen, zoals theïne (net zoiets als cafeïne) en looizuur etc., wat een belasting is voor je nieren o.a. Dit zelfde geldt uiteraard nog meer voor koffie. Ik raad aan niet meer dan zo n 3 kopjes koffie per dag te drinken, om dezelfde reden als

7 7 ik bij zwarte thee noemde. Cafeïne prikkelt bovendien het zenuwstelsel behoorlijk, dus als je gauw slaap problemen hebt, kun je s avonds beter geen cafeïne meer binnen krijgen. Voor mij geldt dat zelfs s middags al: Als ik na 12 uur s middags nog cafeïne gebruik, heb ik s avonds grote moeite om in slaap te komen. Zo overprikkeld is mijn zenuwstelsel dan kennelijk. Weetje Voor ontbijt Energie Smoothies kun je in principe alle fruit soorten gebruiken, leer variëren en smaken combineren, dan is er nog veel meer mogelijk dan hier staat. Allerlei nootsoorten en pitten en zaden e.d. kun je in de blender toevoegen. Als de Smoothie erg dik wordt (met avocado en soms met banaan krijg je dikke romige smoothie), voeg dan de noten en/of zaden al vroeg toe, dus vóór je de avocado of banaan toevoegt. Kokos is ook bij vooral tropisch fruit heerlijk (ook in combinatie met banaan of ananas erg lekker). Verse munt is ook heerlijk in zowel zoete als sommige hartige Smoothies! Zoete Ontbijt-Energie smoothies 1. Sweet Green Smoothie : (bedoeld voor ontbijt, min. 5 á 6 glazen) +/-4 dl. Water/1 appel(met schil+pitjes als t biologisch is)/ ½ ananas/ stukje gember/400 gram spinazie/1 banaan/kaneel/(schepje Vitamineralgreen-poeder evt)/ koriander/ 2 etl. Chiazaad (1 nacht geweekt in water) en/of beetje hennepzaad of hennepzaadolie/1 etl. kokosolie/pitten (pompoen of sesam of lijnzaad b.v.)/handje Gojibessen (nacht geweekt, supergezond)/1/4 limoensap/flinke lepel tarwegraspoeder(zie tip hieronder) en evt. cayennepeper en evt. Probiotica.

8 8 Tip: Tarwegraspoeder kun je aan bijna elke Green (Hartige) Smoothie toevoegen. Bij de meeste ontbijt Energie Smoothies vind ik het zelf niet zo lekker. Tarwegraspoeder opgelost in water en klein beetje honing erbij vind ik wel te doen. Vers tarwegras sap is echt veel lekkerder, maar dan heb je een slow-juicer nodig, wat een dure aanschaf is. Heb het zelf nog niet geprobeerd, maar misschien kun je vers tarwegras ook gewoon in de blender doen, als alternatief. Zodra ik op een biologische markt kom, waar ze vers tarwegras verkopen, ga ik het eens uitproberen. 2. Zoete groene smoothie voor 5 grote glazen (eigen recept) 2 bekers water/flinke hand spinazie/1 appeltje(met klokhuis)/1/4 ananas/2 bloedsinaasappels/2 bananen/etl. kokosolie/(evt. beetje gemalen kokos)/2 flinke lepels lijnzaad+pompoen+zonnebloempitten/evt. scheut havermelk of room (of kokosroom/kokosmelk of amandelmelk o.i.d.)1 citroen Tip: De zaden en pitten en calcium/magnesium poeder kun je door elke ontbijt Smoothie doen, extra gezond. Ik vermeld het dus niet elke keer. Gebruik je weinig zuivel (ik ben niet zo n voorstander van veel zuivel), dan is het zinvol om je calciummagnesium aan te vullen met een goed supplement, liefst in poedervorm. Zaden en pitten bevatten goede olie met onverzadigde vetzuren. Ook erg lekker in Energie Smoothies zijn noten. Ik ben gek op amandelen, maar ook andere soorten zijn gezond en lekker. 3. Zoete smoothie (3 grote glazen) 1,5 beker water, 1 schaaltje mango, half schaaltje ananas, flinke hand druiven, ½ limoen, zonnebloem/pompoenpitten, gebroken lijnzaad en calcium/magnesiumpoeder.

9 9 4. Zoete grapefruit smoothie (2 grote glazen) 1 glaasje grapefruitsap, ½ bekertje water, 1 bloedsinaasappel, 1 kiwi, 1 banaan, flinke hand witte druiven, 1 limoen, flinke schep gemalen kokos, mengsel zonnepitten/pompoenpitten, lijnzaad en calcium-magnesium poeder. 5. Mango/kokos romige Smoothie (minimaal 4 glazen) 2 grote glazen water, 2 kleine mango s(of 1 grote), 2 bananen, 2 kiwi s, 1 avocado, geraspte kokos, handje cranberry s (gedroogde), lijnzaad, zonnebloem- en pompoenpitten, 1 limoen. Tip Evt. doe je er een beetje van een hartige smoothie bij (als je ervan over hebt) b.v. nummer 8 van Hartige Smoothies. Of wat je maar denkt dat er lekker doorheen is. Of gewoon wat baaldjes spinazie, rucola of wat voor bladgroente je maar in huis hebt. Dit maakt de zoete smoothie nog gezonder als ontbijt en zorgt dat je langer verzadigd blijft. De vruchtensuiker uit het fruit wordt ook minder opgeslagen, je suikerspiegel stijgt niet zo snel en blijft stabiel, waardoor je er de hele ochtend energie van hebt, alles verteert langzamer, maar het bevordert toch de stoelgang.

10 10 6. Rucola smoothie met beetje fruit (staat ook bij hartige, omdat t half zoet, half hartig is) 4 bekers water, ½ zak rucola, 1 avocado, ½ komkommer, ½ citroen, 1 banaan, 1 appel, 1 bos-of lente uitje, 3 cm stuk gember, beetje bieslook, beetje verse munt en Herbamare (van Vogel) kruidenzout. Pittig en zoet tegelijk. 7. Variant Rucola Smoothie (min. 4 glazen) 1 á 2 bekertjes water, klein handje rucola, 1 banaan, paar stukjes mango, portie ananas, 1 mandarijntje, 1 kiwi, 1 passievrucht, ½ citroen, handje geraspte kokos. 8. Tropische verrassing- smoothie (5 grote glazen) 1 beker water, 250 gram aardbeien, ½ grote ananas in stukken, 1 grote banaan, 1 limoen, flinke hand geraspte kokos en ½ blikje kokosmelk. Deze is echt heel lekker! Echt een tropische verrassing. Varieer gerust met de hoeveelheden, die ik hier steeds noem. Smaken verschillen tenslotte! 9. Mango/ Tropische verrassing (4 grote glazen)

11 11 1,5 bekertje water, 1 grote mango, 2 bananen, 2 mandarijntjes, geraspte kokos, ¼ blikje kokosmelk, ½ citroen. Yummie! 10. Meloen limoen Smoothie (min. 4 á 5 glazen) 2 bekers water, 1 rijpe (honing-)meloen, 2 limoenen, 1 á 2 cm gemberwortel(afhankelijk van dikte), (evt. beetje honing, maar mijn voorkeur heeft dat niet), evt. klein beetje citroenmelisse. 11. Papaja Smoothie (3 á 4 glazen) Ook één van favoriete zoete smoothies! 1 beker water, 2 goed rijpe papaja s, 1 groene appel, 2 grote zoetere appels, 1 citroen. 12. Grapefruit Smoothie (min. 4 glazen) 1 beker water, 2 roze grapefruits, 2 limoenen, 1 grote sinaasappel. Lekkere citrus smoothie. Fris van smaak! 13. Zomerse subtropische Smoothie (4 á 5 glazen) 1 grote beker water, 2 bananen, 3 passie vruchten, 2 gele kiwi s en 1 groene kiwi, 3 abrikozen, 1 nectarine, 1 citroen en een klein beetje spinazie smoothie (of wat je evt. over hebt van Green Smoothie van avond ervoor).

12 Zomerse fruitmix Smoothie (ook wel een favoriet van mij!) 1,5 beker water, ½ Galia meloen, 250 gram aardbeien, 100 gr. blauwe bessen, 100 gr. rode bessen, 1 grote citroen (sap en vruchtvlees), 1 passievrucht, 1 nectarine, 1 banaan. 15. Avocado/kiwi/mandarijn Smoothie 1,5 bekertje water, 1 grote zwarte (of groene) avocado, 1,5 banaan, 3 kiwi s, 2 mandarijnen, sap van 1,5 limoen. Erg lekker, toch niet te zoet, dankzij avocado en limoen 16. Aardbeien/ banaan Smoothie (2 á 3 glazen) Ook een Favoriet! Beker water, 10 grote aardbeien, 1 of 2 bananen, 1 rijpe avocado, snuf kardemompoeder en snufje peper (cayenne, chili of piment peper) voor de pit. Zoet en pittig tegelijk, lekker als stimulerend (voor je energie en voor je darmen) ontbijt! En verrukkelijk!! Van harte aanbevolen

13 Veel kleurige Tropische verrassing (4 glazen) Favoriet recept van mij van zoete smoothies! 1 ½ bekertje water, 1 mango, 1 banaan, ½ appel, diepvries mix 200 gram van mango, papaja, ananas, meloen en kiwi, beetje geraspte kokos. Lekker dik en smeuïg en vult goed en geeft energie boost als Ontbijt Smoothie, dus super goed begin van je dag! Tips De banaan maakt het lekker smeuïg en het is ook met een lepeltje te eten uit een schaaltje. Dus doe ik dan mijn pompoen- en zonnebloempitten+lijnzaad+ calcium/magnesiumpoeder in het schaaltje erbij. Door het kauwen vult het beter en geeft langer een verzadigd gevoel. De groente, die je eventueel bij je Ontbijt Smoothies doet, zorgt er zo voor, dat de suiker uit het fruit niet te snel opgenomen wordt (en zo een piek in bloedsuikergehalte voorkomt; een zo stabiel mogelijk bloedsuikergehalte is het beste) Ook heb je langer een voldaan gevoel van je ontbijt smoothie, als je er groente bij doet.

14 14 Tip: Voor alle smoothies geldt: Heb je het idee, dat de smaak niet helemaal 100% voor jou geschikt is (of je mede-drinkers)? Iets te pittig (teveel gember misschien?), doe er extra citroen/limoen bij en/of 1 appel of halve banaan extra. Te zoet? Extra limoen of citroen. Te flauw? Extra gember en/of meer verse kruiden. En dus altijd ook tussendoor proeven! Dat doe ik ook bij alles wat ik kook. Tip: Wist je dat banaan, avocado en ook mango zorgt voor een extra romige smoothie? Dit geldt voor zowel de zoete als de hartige smoohties. Tip: Verse kruiden zijn in elke smoothie lekker en gezond. Als je een muntplant hebt (in de tuin of in een pot), kun je naar hartenlust experimenteren met munt toevoegen aan allerlei recepten. Ik gebruik het soms wel, maar vergeet het wel eens, dat het in mijn tuin staat.

15 15 Tips: Ik maak altijd teveel smoothie (zijn maar met zijn tweetjes), maar dan sluit ik de kan met de rest héél goed af (met alu-folie en een koelkastmutsje) om de rest de volgende dag meteen te gebruiken. Gaan wel wat vitamines verloren, maar weggooien is geen optie voor mij. Sommige Green Smoothies zijn fris genoeg om ook s morgens bij het ontbijt te gebruiken. Ik sla dan mijn zuivel (geiten- of gewone of soja-yoghurt) over en doe de (best dikke) smoothie in een schaaltje. Daarin veel pompoen-pijnboom- en zonnebloem pitten en gebroken lijnzaad (en/of lijnzaadolie) + mijn calcium-magnesium poeder (b.v. van Vitals) waar ik al 25 jaar bij zweer, om botontkalking te voorkomen en o.a. voor ontspannen spieren etc. Ook neem ik s avonds voor o.a. een betere ontspanning een magnesium capsule (ook Vitals). Vóór ik mijn smoothie met pitten/zaden (of vóór ik mijn zuivel) neem, eet ik nog 2 á 3 stukken fruit. Of als ik minder trek heb, neem ik later op de ochtend nog wat fruit. Weetje: Fruit hoort altijd vóóraf te gaan aan ander eten of drinken of helemaal apart gebruiken (als tussendoortje). Zo kan het fruit niet gaan `gisten` in je maag/darmen, wat n.l. voor vervelende gassen en zelfs krampen kan zorgen. Het is bovendien een supergoede stimulans voor je darmen om de dag echt met fruit te beginnen. Als je in je ontbijt smoothie wat groente doet, hoef je daar niet over in te zitten. De groente zorgt ervoor dat je suikerspiegel niet te snel stijgt door het vele fruit en dat die ook stabieler blijft gedurende de ochtend. Zodat je het makkelijk redt tot je lunch.

16 16 Weetje: De meeste groentes kunnen ook rauw gegeten of tot smoothie verwerkt worden. Maar niet de groentes van de nachtschade-familie zoals aubergines en aardappelen etc. Tevens kunnen peulvruchten niet rauw gegeten of verwerkt worden. Maar wist je dat in een maaltijd peulvruchten heel goed je vlees of vis kunnen vervangen? B.v. kidneybonen met mais en diverse kleuren paprika vormen een heerlijke, volwaardige en kleurrijke maaltijd! Gedroogde peulvruchten altijd een nacht in water weken en daarna een uur koken. Uit blik of glas hoeft dat weken natuurlijk niet meer. Wist je dat: voor de gezondheid van o.a. je ogen je beter oranje paprika kunt eten dan wortelen? Hoewel alle felgekleurde groente en fruit ruim anti-oxidanten en luteïne bevatten, dit zijn de waardevolle stoffen voor je ogen. O.a. om Macula Degeneratie te voorkomen.

17 17 Hartige Energie Smoothies 1. Hartige Smoothie voor 2-3 grote glazen +/- 4 dl Water/halve komkommer/1 tomaat/koriander (liefst vers)/veel peterselie/1 teentje knoflook/ ½ courgette/ ½ venkelknolletje/1 stengel bleekselderij/1 avocado/ evt. stuk zoete paprika/snufje cayennepeper/scheutje groene olijfolie/1 flinke eetlepel miso/4 handjes postelein/scheutje (Yamaki Nama Shoyu) sojasaus/ 1 partje limoen uitknijpen. In glas serveren en heel fijn gesneden zoete paprikastukjes erop en klein scheutje Bragg Liquid Aminos (natuurlijke namaak soja saus, voor wie geen soja kan of wil gebruiken) of sojasaus.

18 18 2. Spinazie Smoothie (evt. met rijstemelk o.i.d.)voor 1 persoon (gekregen recept) 1 bekertje water/1 banaan, ½ kopje rijstemelk o.i.d., verse wilde spinazie, flinke eetlepel lijnzaad + evt. wat honing of andere zoete stroop (agave o.i.d.) 3. Groene Rucola/spinazie Smoothie (4 glazen) 3 a 4 dl Water/Flinke hand rucola, flinke hand spinazie, stukje gember, 2 kleine appels, 1 citroen(sap), enkele bleekselderijstengels, veel peterselie+beetje tijm, rozemarijn, basilicum, salie 4. Raapsteel smoothie (4 glazen) 1,5 beker water, 200 gram raapstelen, 2 stengels bleekselderij, stukje gember, veel peterselie, beetje tijm/rozemarijn, ½ citroen en 1 appel 5. Spinazie/Venkel smoothie (5 à 6 glazen)favoriet recept van mij! 2 bekertjes water, Paar flinke handen spinazie, halve venkelknol, ½ komkommer, 1,5 appel, 1 citroen, 2 lente-uitjes, 1 avocado, stukje gember, veel peterselie, beetje tijm 6. Variant Spinazie/Venkel smoothie (5 glazen) 2 bekertjes water, 3 flinke handen spinazie, halve venkelknol, ½ komkommer, 2 appels, 1 citroen, 2 lente-uitjes, stukje gember, veel peterselie, beetje basilicum en beetje tijm. 7. Rucola/ avocado smoothie met vleugje zoet 1,5 bekertje water, 2 flinke handen rucola, stukje gember, 1 komkommer, 1 appel, 1 banaan, 1 limoen (sap), beetje peterselie, basilicum en bieslook, 1 tomaat of 5(snoep- )tomaatjes

19 19 8. Raapstelen/avocado smoothie ( 5 glazen) 2 bekertjes water, 2 flinke handen gewassen raapstelen, 1 avocado, ½ komkommer, ½ courgette, 2 bosuitjes, stukje gember, 1 citroen 2 lepeltjes tarwegraspoeder, beetje basilicum, beetje peterselie, flink veel verse munt. Pittig en fris door munt. 9. Raapsteel smoothie (4 glazen) 1,5 bekertje water, 2 handen raapstelen, ½ komkommer, stuk gember, 1 appel, 1 lepel tarwegraspoeder, beetje HerbaMare kruiden(dr.vogel), flink veel verse muntblaadjes, ½ citroen. Ook hier weer lekker fris door de munt. 10. Rucola smoothie met beetje fruit (5 glazen) 4 bekers water, ½ zak rucola, 1 avocado, ½ komkommer, ½ citroen, 1 banaan, 1 appel, 1 bos-of lente uitje, 3 cm stuk gember, beetje bieslook, beetje verse munt en Herbamare kruidenzout. 11. Variant Rucola smoothie met fruit (5 a 6 glazen) 2 bekers water, 2 flinke handen rucola, 1 avocado, 1 hele komkommer, 1 citroen (sap en vruchtvlees), stukje (2 cm) gember, 1 banaan, flink basilicum, peterselie, bieslook en wat verse munt. 12.Wilde spinazie smoothie 2 bekertjes water, 3 flinke handen wilde spinazie (ongeveer 150 gr.). ½ biologische komkommer met schil, 1 appel, 1 banaan, 2 cm gember en 1 citroen. Flinke schep Tarwegraspoeder.

20 20 13.Kool/Spinazie smoothie 2 bekertjes water, Restje veldsla, 1 flinke hand spinazie, flinke hand Chinese kool, ½ komkommer, 1 grote trostomaat, 1 limoen (sap en vruchtvlees), stukje gember 3 cm, 1 appel, 1 banaan, verse tuinkruiden (bieslook, basilicum, peterselie), schepje tarwegraspoeder. 14. Spinazie/kool smoothie (andere verhoudingen dan voorgaande) 2 bekertjes water, 3 flinke handen gewone spinazie, 1 klein handje Chinese kool, ½ komkommer, flink stuk gember (3 cm van dik stuk), 1 citroen (sap en vruchtvlees), 1 rode puntpaprika, veel muntblaadjes, beetje basilicum, beetje peterselie. 15. Raapstelen/venkel smoothie MIJN ABSOLUTE FAVORIET BIJ DE HARTIGE SMOOTHIES 2 bekertjes water, 2 flinke handen raapstelen, 1 klein venkelknolletje, stuk (3 cm) gember, 1 citroen, ½ komkommer, 1 appel, 1 banaan, flink veel verse bieslook, klein beetje basilicum. Lekker pittige en toch frisse anijs-achtige smaak! 16. Wortel/Paksoi Smoothie 2,5 bekertjes water, 400 gram (winter-)wortels, 4 stengels paksoi (met groen en al), halve komkommer, 1 citroen(vlees en sap), stuk gember (3 cm), veel bieslook, veel peterselie en 2 frisse appels (met zoete appels wordt het weeïg) 17. Spinazie/appel Smulsmoothie (4 á 5 glazen) 2,5 bekertje water, 3 handen gewassen spinazie, ½ citroen(sap + vruchtvlees), ½ komkommer, 2 beetje zoete appels, 1 banaan, flink handje peterselie, stuk gember 3 cm. Deze is zoet en pittig tegelijk.

21 Red Smoothie, voor de verandering, die vooral s middags erg lekker is, maar ook s avonds heel goed kan. Is half zoet/half pittig. De weeïg zoete smaak van frambozen met de pit van de peper. Zalig! 1,5 beker water, 2 rode puntpaprika s (zoeter dan gewone), 1 chilipeper (ik doe het zonder zaadjes, pittig genoeg), 250 gram frambozen. Een opkikker dus! 19.Spinazie/appel/banaan smoothie (5 glazen) Iets zoetige smoothie, maar kan s avonds heel goed. 2 bekers water, 3 handen spinazie, hele citroen (sap+vruchtvlees), ¾ komkommer, 2 appels, 1 banaan, heel veel (verse)bieslook, beetje basilicum, 4 cm gember. 20.Spinazie variant smoothie ( ongeveer 5 glazen) Extra fris van smaak. 2 bekers waters, 3 handen spinazie, 2 hele limoenen (sap+vruchtvlees), ½ komkommer, 1 appel, a 1 banaan, 4 cm gember, veel basilicum en beetje bieslook. 21. Wilde Spinazie/Bleekselderij Smoothie (6 glazen) 2 bekers water, 3 flinke handen wilde spinazie (eerst goed wassen), 6 halve stengels bleekselderij (ook goed wassen), handje Rucola melange (waarin ook b.v. rode sla), ruim een ½ komkommer, 1 grote zoete appel, 1 banaan (liefst Fair Trade), klein stukje

22 22 gember (1 á 2 cm afhankelijk van dikte), 1 limoen en 1 citroen (vruchtvlees en sap), beetje bieslook en beetje basilicum. Pittig en fris tegelijk! 22.Venkel/Rode of andere sla Smoothie (4 glazen) 1,5 beker water, ½ (grote) Venkelknol, 2 handen Rode (of andere)sla, 1 grote appel, 1 banaan, 1 citroen (vlees +sap), (evt. klein stukje gember). Je kunt er ook nog kruiden in doen, maar ik vond het jammer, dat je de venkel dan niet meer zou proeven. Als je de gember weg laat, proef je nog iets meer die anijs smaak van venkel. Lekker fris! Met Rode sla is de kleur niet zo mooi groen (onbestemde kleur). 23.Gemengde groente Smoothie (5 grote glazen) 1,5 bekertje water, ¾ komkommer, 3 flinke handen spinazie, grote tomaat, ½ grote venkelknol, 1 á 2 bosuitjes, 1,5 citroen (sap +vruchtvlees), takje basilicum, véél bieslook + peterselie. Dit keer zonder banaan of appel. De venkel en de extra ½ citroen maakt het fris genoeg. De kruiden en het uitje maken het lekker kruidig en pittig. 24.Wilde spinazie/rucola Smoothie (6 glazen) 2 bekers water, 2 handjes wilde spinazie, 2 grote handen Rucola sla, 1 citroen, klein stukje gember, 1 appel, 1 banaan, veel peterselie, klein bosuitje. 25.Andijvie Smoothie (3 á 4 glazen) Bekers water, 200 gram andijvie, water, 1 sinaasappel, 1 peer en 1 appel. Lekker en simpel!!

23 Wilde Spinazie/Koolrabi Smoothie (5 á 6 glazen) 2 bekers water, 3 handen wilde spinazie, ½ koolrabi (natuurlijk schillen en hardste stukken eruit), ½ komkommer, ~1,5 cm gember, grote citroen (sap en vlees), 1 bosuitje, 1 kleine appel, 1 banaan, veel basilicum, veel bieslook, 2 scheppen tarwegraspoeder (of vers tarwegras als je dat hebt/kunt kopen). Aparte smaak heeft deze smoothie, maar erg lekker en bijzonder gezond, vooral ook door de koolrabi en het tarwegras(-poeder) 27. Postelein/Tomaat Smoothie (5 á 6 glazen) 2 bekertjes water, 2 handjes postelein, 4 chocotomaten (te koop bij goede groenteman, zijn bruinrode tomaten, die zoeter zijn dan normale), ½ tot ¾ komkommer, 1 appeltje. 3 cm gember, 1 limoen (sap en vlees) en 1 banaan. Onverwachts lekker! Deze smoothie is ietsje bitter, je blijft de postelein een beetje proeven. Mocht je het te bitter vinden, kun je er altijd nog een stuk komkommer of 1 appel of 1 banaan extra door doen. Hij is niet zo groen als meestal, maar komt vooral door de bruinrode tomaten. Takje basilicum b.v. er op staat fris. 28. Wilde Spinazie/sinaasappel Smoothie (5 á 6 glazen) 1,5 á 2 bekers water, 3 flinke handen (~150 gram) wilde spinazie, 1 flink grote (Navel- ) sinaasappel geschild, ½ grote appel (met klokhuis en pitjes, zie bij tips), ½ banaan, 1 citroen (sap en vlees), 2 cm gember, ½ komkommer, beetje bieslook. 29. Wilde Spinazie/bleekselderij Smoothie (5 á 6 glazen)

24 24 2 bekers water, 2 handen wilde (of gewone) spinazie, 3 hele stengels bleekselderij, 1 sinaasappel, 1 grote appel, 1 citroen (sap+vlees), 2 cm gember, ¾ komkommer, verse bieslook en basilicum. Fris vooral door de bleekselderij. 30. Bleekselderij Smoothie (6 á 7 glazen) 2 bekertjes water, 5 á 6 stengels bleekselderij (incl. de blaadjes die er aan zitten), 2 á 3 flinke handen rucola, 1 zwarte (of groene) avocado, 1 banaan, ½ komkommer, 1 citroen (sap en vlees), 2 cm gember. Heeft een vrij sterke bleekselderij smaak, wat ik heerlijk vind, maar je moet ervan houden Ik heb er geen kruiden in gedaan dit keer. Fris groen van kleur, leuk met takje basilicum of wat je in huis hebt van verse kruiden. 31. Broccoli/bleekselderij Smoothie (7 á 8 flinke glazen) 2 á 2 ½ bekers water, klein stronkje broccoli, 1/3 van struik bleekselderij, flink bosje verse peterselie, 4 cm gember (anders is t een flauw smaakje), 1 citroen en 1 limoen (van beiden sap en vruchtvlees), ½ komkommer (mag ook 1 hele zijn), 2 teentjes knoflook, 1 grote fris-zoete appel, 1 banaan. Goed proeven tussendoor, om melige smaak op te kunnen peppen (meer citroen o.i.d. of meer knoflook of gember) Maar echt een keer een heel nieuwe smaak!

25 25 Broccoli is een enorm gezonde groente qua vitamines en mineralen, maar ook anti oxidanten. Kun je nagaan hoeveel je extra binnen krijgt als je het zo rauw verwerkt! 32. Rucola/Avocado/Amandel Smoothie (5 glazen) 2 ½ á 3 bekers water (begin met minder en voeg water bij als t te dik is), 3 handen rucola, 1 groene grote avocado, 1 banaantje, 1 citroen, 1 klein zoetzuur appeltje (b.v.jonagold), flinke hand rauwe ongezouten ongepelde amandelen, veel verse bieslook en veel verse peterselie. Yummie, romig en lekker nootachtig van smaak! 33. Amandel/Avocado Smoothie (6 á 7 glazen) 2 á 2 ½ flinke bekers water, 2 handjes (of 1 grote hand) rucola sla, 3 handen rauwe ongepelde amandelen, 2 groene kleine avocado s, ½ appeltje, 1 citroen en een ½ komkommer (niet persé nodig). Kruiden niet echt nodig, dus die heb ik niet gebruikt. In deze volgorde toevoegen in de blender, anders krijg je de amandelen niet goed fijn. Het is een dikke smoothie, die ook heel goed als Ontbijt Energie Smoothie kan dienen. Vult goed! Heerlijk romige amandelsmaak! En zo zijn er nog tientallen recepten en variaties te bedenken. Ik ben nog lang niet uit gefantaseerd en er komt zeker een vervolg e-book van mijn hand, b.v. met nog meer tips, Energie Smoothies, sappen en soepen. Gaandeweg zul je ook zelf wel nieuwe recepten ontdekken én uitvinden wat het handigst voor jou werkt.

26 26 Een mooiere en fijnere manier om extra groente en fruit binnen te krijgen is bijna niet te bedenken, volgens mij! Je kunt mij altijd om raad vragen, als iets niet lukt. Ik wens je heel veel Blend-plezier, super veel energie, een top-weerstand, maar vooral ook heel veel smakelijke Smoothies toe!

30 dagen PALEO. challenge. CrossFit 075 Paleo Challenge werkboek

30 dagen PALEO. challenge. CrossFit 075 Paleo Challenge werkboek 30 dagen PALEO challenge Wat is Paleo voeding?! 3 Samenvatting! 4 Proteïne! 4 Koolhydraten: Groenten! 4 Koolhydraten: Fruit! 4 Vetten! 4 Resultaten Paleo voeding! 5 Paleo voor top prestaties! 5 Maar..!

Nadere informatie

1. De Moermantherapie medisch gezien

1. De Moermantherapie medisch gezien PDFaid.Com #1 Pdf Solutions Inhoud: 1. De Moermantherapie medisch gezien 2. De Moermanvoedingslijn 3. Praktische mogelijkheden van de Moermanvoedingslijn 4. Moermanartsen 5. Reguliere hulpverlening bij

Nadere informatie

boordevol recepten Goedenacht Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid

boordevol recepten Goedenacht Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid boordevol recepten Goedenacht Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid Voorwoord Dit boekje wordt u aangeboden door de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). Het bevat informatie,

Nadere informatie

De Schijf van Vijf De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laat zien hoe je gezond kunt eten. Zo werkt het:

De Schijf van Vijf De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laat zien hoe je gezond kunt eten. Zo werkt het: DE SCHIJF VAN VIJF IN KINDERTAAL Gezond eten en veel bewegen: waarom zou je? Gezond eten en veel bewegen is goed voor je. Dat hoor je waarschijnlijk zo vaak dat je het irritant vindt. Vraag je je weleens

Nadere informatie

Groente & Fruit: zó gezond!

Groente & Fruit: zó gezond! SPREEKBEURT OF WERKSTUK Groente & Fruit: zó gezond! Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een spreekbeurt over groente en fruit, en waarom deze zo gezond zijn. Het is handig om je spreekbeurt

Nadere informatie

Elk uur eten, elk uur fitter!

Elk uur eten, elk uur fitter! Elk uur eten, elk uur fitter! Informatieboekje Inhoudsopgave Het VP3-voedingsprogramma bestaat uit 3 fasen! 6 Overtuigende resultaten 9 Ervaringen met het VP3-programma in Nederland 10 Voordelen ten opzichte

Nadere informatie

Koken zonder Poen. Arnhem 2009

Koken zonder Poen. Arnhem 2009 Koken zonder Poen Arnhem 2009 1 Koken zonder poen Arnhem José van Tilburg: Appeltje/Eitje Colofon Uitgave Samenstelling Koken zonder Poen is een uitgave van het Schrijvers en dichters Sander Kooistra Recepten

Nadere informatie

Lekker en gezond eten met diabetes

Lekker en gezond eten met diabetes Lekker en gezond eten met diabetes Dit een uitgave van het Diabetes Fonds. Met medewerking van het Voedingscentrum en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het Diabetes Fonds werkt aan oplossingen voor diabetes.

Nadere informatie

Editie 2012. aan tafel! alles over eten en leren eten

Editie 2012. aan tafel! alles over eten en leren eten Editie 2012 aan tafel! alles over eten en leren eten inhoud 2 Inleiding Hfst. 1 Hfst. 2 Hfst. 3 - p. 5 1. Verandering op het menu p. 5 2. Hygiënisch werken met voeding p. 8 3. Hoe herken ik verse producten?

Nadere informatie

www.dieetboekonline.nl

www.dieetboekonline.nl www.dieetboekonline.nl Dieetboekonline 2012 Introductie Sinds april 2011 is diëtiste Lucinda van der Wardt betrokken bij EenKiloPerWeek; ze is onder andere verantwoordelijk voor de recepten van het EenKiloPerWeek

Nadere informatie

1 2 3 aan tafel. wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet. < Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar >

1 2 3 aan tafel. wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet. < Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar > 1 2 3 aan tafel wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet < Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar > inhoudstafel Gezond eten, een feest! pagina 3 Slaatjes van koksmaatjes pagina 5 Gezond

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding... 7. Ontstaan en aanpakken van overgewicht. Klaarmaken voor de start. Minder eten en meer bewegen

Inhoudsopgave. Inleiding... 7. Ontstaan en aanpakken van overgewicht. Klaarmaken voor de start. Minder eten en meer bewegen Inhoudsopgave 7 9 13 23 Inleiding... 7 Ontstaan en aanpakken van overgewicht Hoe zijn de extra kilo s ontstaan?... 9 Hoe pak je de extra kilo s aan?... 10 Kun je afvallen zonder diëten?... 10 Wat is het

Nadere informatie

Gezond eten, dat is vréselijk belangrijk! Tips en adviezen over voeding voor vrouwen met borstkanker

Gezond eten, dat is vréselijk belangrijk! Tips en adviezen over voeding voor vrouwen met borstkanker Gezond eten, dat is vréselijk belangrijk! Tips en adviezen over voeding voor vrouwen met borstkanker Inleiding Borstkanker is een vreselijke ziekte, die je hele leven totaal overhoop haalt. Van de ene

Nadere informatie

Als eten niet meer vanzelfsprekend is

Als eten niet meer vanzelfsprekend is Als eten niet meer vanzelfsprekend is Adviezen bij voedingsproblemen mca.nl Inhoudsopgave Waarom deze brochure? 3 Het hoofd-/halsteam 4 DEEL 1 KLACHTEN, VOEDINGSPROBLEMEN EN TIPS 1 Slikproblemen 6 2 Verslikken

Nadere informatie

In deze brochure vind je een overzicht van wat en hoe je kan eten en drinken als je muco hebt.

In deze brochure vind je een overzicht van wat en hoe je kan eten en drinken als je muco hebt. In deze brochure vind je een overzicht van wat en hoe je kan eten en drinken als je muco hebt. Wil je graag meer weten over het hoe, wat en waarom? In de inleidende teksten per hoofdstuk vind je meer achtergrondinfo

Nadere informatie

BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN

BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN Loes Neven, Erika Vanhauwaert, Krista Morren Acco Leuven / Den Haag Auteurs: Loes Neven, Erika Vanhauwaert, Krista Morren

Nadere informatie

Ontdek het nieuwe Atkins

Ontdek het nieuwe Atkins Ontdek het nieuwe Atkins Makkelijk en succesvol afvallen Jouw startgids voor een evenwichtig laag koolhydraat dieet Makkelijk vol te houden en snel resultaat IN DEZE BROCHURE Welkom Welkom bij het nieuwe

Nadere informatie

Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs

Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs Inhoudsopgave Les 1: Speurneuzen 6 Les 2: Waar komt ons eten vandaan? 9 Kopieerblad 1 20 Les 3: Lekker uit de Schijf van

Nadere informatie

WERKBOEK GEZONDE LEEFSTIJL. 12 stappenplan voeding & bewegen

WERKBOEK GEZONDE LEEFSTIJL. 12 stappenplan voeding & bewegen WERKBOEK GEZONDE LEEFSTIJL 12 stappenplan voeding & bewegen Géke van der Burgh Henri Cooiman Voorwoord Welkom, wat leuk dat je de moeite neemt om dit ebook te lezen over het ontwikkelen van een gezonde

Nadere informatie

Gezonde Lifestyle Voedingsspecial

Gezonde Lifestyle Voedingsspecial Gezonde Lifestyle Voedingsspecial Versie 2.0 Alle informatie in dit ebook heeft uitsluitend ten doel te informeren. De informatie is niet bedoeld om diagnoses te stellen of welk gezondheidsprobleem dan

Nadere informatie

BEREID JE GOED VOOR!

BEREID JE GOED VOOR! BEREID JE GOED VOOR! De Basis Gezonde voeding is voor sporters belangrijk. Wil je goed presteren op de tennisbaan, dan moet je goed eten. Je hebt immers energie nodig om normaal te kunnen leven en bewegen.

Nadere informatie

EEN OERDIEET VOOR DE MODERNE MENS COPYRIGHT 2012 - JENAIDA VAN WIJK - WWW.JENAIDAVANWIJK.COM

EEN OERDIEET VOOR DE MODERNE MENS COPYRIGHT 2012 - JENAIDA VAN WIJK - WWW.JENAIDAVANWIJK.COM EEN OERDIEET VOOR DE MODERNE MENS COPYRIGHT 2012 - JENAIDA VAN WIJK - WWW.JENAIDAVANWIJK.COM Hartelijk bedankt! Hartelijk bedankt voor het downloaden van mijn e-book Een Oerdieet voor de Moderne Mens.

Nadere informatie

AMAN PRANA. Je levenskracht op een serene wijze ondersteunen en versterken, zonder lichaam en geest geweld aan te doen, zacht en zonder excessen

AMAN PRANA. Je levenskracht op een serene wijze ondersteunen en versterken, zonder lichaam en geest geweld aan te doen, zacht en zonder excessen Voeding als medicijn Je levenskracht op een serene wijze ondersteunen en versterken, zonder lichaam en geest geweld aan te doen, zacht en zonder excessen AMAN PRANA SERENE LEVENSKRACHT 1 5/2014 2013-2014

Nadere informatie

Versiering. Vergeet niet om je kerstboom geregeld water te geven, zet hem niet vlak naast een warmtebron en besprenkel hem elke dag.

Versiering. Vergeet niet om je kerstboom geregeld water te geven, zet hem niet vlak naast een warmtebron en besprenkel hem elke dag. 1 2 Versiering Een echte kerstboom Als je voor een echte kerstboom kiest, koop dan een boom die gekweekt werd zonder pesticiden bij een lokale kweker. Kies voor een echte naaldboom met wortelkluit. Dan

Nadere informatie

Welke voeding voor mijn hond?

Welke voeding voor mijn hond? Waarom vers vlees? Welke voeding voor mijn hond? Als je kiest voor vers vlees, dus rauw onbewerkt vlees, kies je voor voeding die past bij het verteringssysteem van een (opportunistische) carnivoor (vleeseter)

Nadere informatie

Gezond eten en je fit voelen

Gezond eten en je fit voelen NICE - Nutrition Information Center ONDER TOEZichT VAN EEN WETENSCHAPPELIJKE ADVIESRAAD 2 Gezond eten en je fit voelen TIPS EN TRICKS VOOR MANNEN Wat je moet (w)eten De ingrediënten van een gezonde levensstijl

Nadere informatie

Een deugddoende middagbreak

Een deugddoende middagbreak NICE - Nutrition Information Center VIGeZ - Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie - thuis in gezond leven ONDER TOEZichT VAN EEN WETENSCHAPPELIJKE ADVIESRAAD 7 Een deugddoende middagbreak

Nadere informatie

Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar

Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar Goede voeding Voor kinderen van 1-4 jaar Ziekenhuis Gelderse Vallei Ieder kind heeft een goede voeding nodig, dat is bekend. Daarbij moet ook benadrukt worden dat geen enkel kind hetzelfde is. Een goede

Nadere informatie

Energie- en eiwitverrijkt dieet

Energie- en eiwitverrijkt dieet Energie- en eiwitverrijkt dieet mca.nl Inhoudsopgave Wat heeft u dagelijks nodig? 3 Gewicht 3 Suggesties om de eetlust te bevorderen 4 Suggesties om extra energie toe te voegen 5 Suggesties om extra eiwit

Nadere informatie

Jaargang 40 Juni 2013 Uitgave van MMV

Jaargang 40 Juni 2013 Uitgave van MMV 5 Jaargang 40 Juni 2013 Uitgave van MMV Natuur biedt kansen bij leverkanker Marie-Rose Morel leeft voort in Bornem Geen snacks meer voor Herman maar walnoten Bewondering voor maar ook scepsis rond Angelina

Nadere informatie