Overzicht wonen. Donderdag 24 Januari Zaal Heidehof Someren-Heide

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht wonen. Donderdag 24 Januari Zaal Heidehof Someren-Heide"

Transcriptie

1 Overzicht wonen Donderdag 24 Januari Zaal Heidehof Someren-Heide

2 Programma Woonbeleid Nieuwe woonvisie Bouwplannen in ontwikkeling Mantelzorgwoning beleid Mogelijkheden tot levensloopbestendig verbouwen Blijverslening Samenwerking met VAC-adviescommissie wonen Vragen, opmerkingen, discussie etcetera.

3 Presentatie door Yvan Vavier Beleidsmedewerker RO - Wonen

4 Meegeven Denk en overleg svp hoe u wenst te wonen Voorbereiding (ver)bouwen duurt fors langer dan u denkt. Een jaar is niets Vragen.

5 Woonbeleid

6 Cijfers Someren-Heide Woonwensenonderzoek najaar 2017

7 Cijfers Someren-Heide CBS peildatum 26 oktober 2018

8 Cijfers Someren-Heide CBS peildatum 26 oktober 2018

9 Cijfers Someren-Heide

10 Cijfers Someren-Heide

11 Cijfers Someren-Heide

12 Cijfers Someren-Heide

13 Cijfers Someren-Heide

14 Cijfers Someren mag in 2040 : woningen hebben. 1 September 2018 kent Someren woningen. Nog te realiseren : 871 woningen Veel doelgroepen claimen hierop aanspraak : starters, sociale huur, mensen die zelf willen bouwen en senioren die kleiner willen wonen.

15 Cijfers Provinciale prognose 2040 : inwoners : huishoudens % Eenpersoonshuishoudens ,6% Samenwonend zonder kind(eren) ,4% Samenwonend met kind(eren) ,5% Eenouder huishoudens ,4% Overige huishoudens Totaal

16 Cijfers Leeftijd Leeftijd (%) jaar 14,4 15, jaar 18,7 14, jaar 32,4 30, jaar 15,0 10, jaar 11,1 13, ,3 16, ,4 39, ,4 29,3 Totaal jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar jaar Totaal

17 Analyse Toename van plussers : uw vereniging gaat groeien! Deze wonen veelal alleen, dit leidt tot een andere woonvraag Huidige woningvoorraad kent veel gezinswoningen. Nieuwbouw kan bij lange na niet de veranderende woonvraag faciliteren : ook en misschien wel met name aanpassing bestaande voorraad.

18 Huidig beleid Woonvisie % van de nieuwbouw zijn levensloopbestendige woningen (vergelijk 871 * 20% = 175 woningen). Verhouding 5% in sociale huur en 15% in vrije sector. Het propageren van voorzieningen om (met geringere aanpassingen) een slaap- en badkamer te maken op de begane grond. Ruimhartig benaderen van een verbouwing om een woning levensloopbestendig te maken bij een aantoonbare zorgbehoefte.

19 Nieuwe woonvisie

20 Nieuwe woonvisie In oktober 2019 : herziening van de woonvisie Nu cijfers, rapporten, etcetera : de theorie In maart en april 2019 gaan we via gesprekstafels met doelgroepen in overleg om deze theorie te toetsen aan hun ervaringen en visie. Ontwerpvisie ter inzage voor zienswijzen Graag hopen we dat een delegatie van de KBO-kring ook aanschuift aan een dergelijke gesprekstafel.

21 Bouwplannen in ontwikkeling

22 Bouwplannen Someren-Heide Someren-Dorp

23 Someren-Heide In plan Someren-Heide Zuid hebben senioren in eigen beheer twee geschakelde levensloopbestendige woningen gerealiseerd. Dit krijgt navolging van diverse andere particulieren in het plan.

24 Someren-Heide Gedateerd beeld! In plan Someren-Heide Zuid is een tweede CPOproject in voorbereiding. Wens is om hier twee levensloopbestendige woningen in te realiseren.

25 Someren-Heide Gedateerd beeld! Actueel bestemmingsplan planning in februari ter inzage.

26 Someren-Heide Dorpsoverleg Someren- Heide is zich ideëen aan het vormen over de kerk en/of de locatie van de kerk. Visie Dorpshart ikv IDOP Someren-Heide zet in op levensloopbestendige woningen.

27 Someren-Dorp Recentelijk gerealiseerd : 10 levensloopbestendige woningen in vrije sector (7 in eigen beheer) op de voormalige Petrusschoollocatie.

28 Someren-Dorp Recentelijk gerealiseerd : 10 levensloopbestendige woningen in vrije sector (7 in eigen beheer) op de voormalige Petrusschoollocatie.

29 Someren-Dorp 8 levensloopbestendige woningen in sociale huur Voormalige Paulusschoollocatie

30 Someren-Dorp 6 levensloopbestendige woningen SIR55 Voormalige Pauluskerklocatie

31 Someren-Dorp 12 levensloopbestendige woningen nabij Dilmanshof

32 Someren-Dorp 4 levensloopbestendige woningen Floreffestraat - Vaarselstraat

33 Someren-Dorp 4 levensloopbestendige woningen Van Lieshoutstraat en 7 appartementen in voormalige pastorie Kerkstraat

34 Someren-Dorp Groote Hoeven : uitgifte vrije kavels. Veel gehoorde vraag projectmatig seniorwoning. Op diverse kavels is de realisatie van bungalows ook mogelijk.

35 Someren-Dorp 8 woningen in de vrije sector huur aan de Koevink

36 Someren-Dorp Woonzorgcomplex Futurazorg aan de Geldestraat : 18 eenheden voor dementerenden

37 Someren-Dorp 5 Appartementen Wilhelminaplein Gedateerd beeld

38 Someren-Dorp 14 Appartementen Speelheuvelstraat

39 Someren-Dorp Diverse incidentele initiatieven ; 3 woningen Loovebaan, 1 woning Pasakker, 2 woningen Melcherstraat, 1 woning Slievenstraat.

40 Mantelzorg beleid

41 Mantelzorg kom 1 Mantelzorg definitie Het anders dan bedrijfsmatig bieden van zorg aan een of meer leden van een huishouding, die hulpbehoevend is of zijn op het fysieke, psychische en/of sociale vlak. Afhankelijke woonruimte: Een gebouw bij een (bedrijfs)woning dat qua ligging een ruimtelijke eenheid vormt met deze (bedrijfs)woning en waarin een gedeelte van de huishouding uit een oogpunt van mantelzorg gehuisvest is. Bron definitie bestemmingsplan Someren-Dorp.

42 Mantelzorg kom 2 Afwijking van de gebruiksregels a) Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het toestaan dat een aangebouwd bijgebouw bij een woning binnen de bestemming 'Wonen' wordt gebruikt als afhankelijke woonruimte, mits: 1. een dergelijke bewoning noodzakelijk is vanuit het oogpunt van mantelzorg; 2. de afhankelijke woonruimte binnen de vigerende regeling inzake bijgebouwen wordt ingepast met een maximale oppervlakte van 75 m 2 b) Het bevoegd gezag trekt de omgevingsvergunning, verleend op grond van sub a in, indien de bij het verlenen van de omgevingsvergunning bestaande noodzaak vanuit een oogpunt van mantelzorg niet meer aanwezig is.

43 Mantelzorg buitengebied Afwijken ten behoeve van mantelzorg Met een omgevingsvergunning kan van het plan worden afgeweken om toe te staan dat een bijgebouw bij een bedrijfswoning of woning c.q. een deel van een bedrijfsgebouw wordt gebruikt als afhankelijke woonruimte om te voorzien in een tijdelijke behoefte. Hierbij gelden de volgende specifieke randvoorwaarden. 1. Aangetoond wordt dat inwoning in de (bedrijfs)woning ter plaatse redelijkerwijs niet tot de mogelijkheden behoort en bewoning als afhankelijke woonruimte van een bijgebouw en/ of het deel van het bedrijfsgebouw noodzakelijk is vanuit een oogpunt van mantelzorg. Deze laatste eis geldt niet als er sprake is van een eerste lijns familierelatie tussen de bewoners van de woning en die van de afhankelijke woonruimte. 2. De afhankelijke woonruimte wordt binnen de maatvoeringen voor bijgebouwen bij de (bedrijfs)woning c.q. bedrijfsgebouwen volgens de geldende bestemming ingepast, met een maximale oppervlakte van 75 m².

44 Mantelzorg buitengebied 3. De afhankelijke woonruimte wordt bij voorkeur gerealiseerd in een bestaand aangebouwd bijgebouw, of als dat niet mogelijk is in een bestaand vrijstaand bijgebouw of bedrijfsgebouw dat op maximaal 20 meter afstand is gelegen van de achtergevel van de (bedrijf)woning; in het geval er sprake is van een daartoe nieuw te bouwen bijgebouw mag de afstand tot de achtergevel van de (bedrijfs)woning niet meer bedragen dan 10 meter. 4. Aan de omgevingsvergunning wordt het voorschrift verbonden dat binnen twee maanden nadat het gebruik als afhankelijke woonruimte is beëindigd, dit door de hoofdbewoner schriftelijk wordt gemeld bij het college van burgemeester en wethouders.

45 Mantelzorg vergunningsvrij Mantelzorg: Intensieve zorg of ondersteuning, die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt geboden aan een hulpbehoevende, ten behoeve van zelfredzaamheid of participatie, rechtstreeks voortvloeiend uit een tussen personen bestaande sociale relatie, die de gebruikelijke hulp van huisgenoten voor elkaar overstijgt, en waarvan de behoefte met een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere door de gemeente aangewezen sociaal-medisch adviseur kan worden aangetoond; Bron definitie BOR Bijlage 2

46 Mantelzorg vergunningsvrij In bijbehorende bouwwerken: aangebouwd en vrijstaand

47 Mantelzorgwoning

48 Analyse mantelzorg Meer mogelijk dan u denkt. Laat u goed informeren (fiscaal). Vindt u het misschien interessant: vragen via gemeente@someren.nl

49 Levensloopbestendig verbouwen

50 Bebouwde kom Definitie bijgebouw Een op zichzelf staand, al dan niet vrijstaand, gebouw, dat door de vorm onderscheiden kan worden van het op hetzelfde bouwperceel gelegen hoofdgebouw en dat in architectonisch opzicht ondergeschikt is aan het hoofdgebouw. Woonfuncties (slaapkamer / badkamer) mogen dus in bijgebouwen

51 Buitengebied Defintie Bijgebouw Een gebouw dat in bouwkundig opzicht ondergeschikt is aan een op hetzelfde bouwperceel gelegen hoofdgebouw. Woonfuncties (slaapkamer / badkamer) mogen dus in bijgebouwen

52 Analyse verbouwen Meer mogelijk dan u denkt. Laat u goed informeren. Vindt u het misschien interessant: vragen via gemeente@someren.nl

53 Blijverslening

54 Blijverslening SVn

55 Blijverslening Svn Consumptief of hypothecair Minimaal 2.500,-- maximaal ,-- (bij consumptief) of maximaal ,-- (bij hypothecair) Looptijd is 10 jaar (consumptief) en 20 jaar (hypothecair) Boetevrij aflossen is altijd mogelijk vanaf 250,-- De totale financiering (bestaande hypotheek + Blijverslening) mag maximaal 80% van de WOZ-waarde bedragen Rente conform vastgestelde percentages SVn. Zie voor actuele rentestanden

56 Erfpacht Uitgifte in erfpacht: u bebouwt de kavel alsof het uw eigendom is, terwijl de grond in bezit is en blijft van de gemeente. Voorwaarden voor erfpacht U betaalt per jaar 4% van de grondprijs, de zogenoemde canon. Deze is fiscaal aftrekbaar De eerste vijf jaar blijft dit percentage 4% Na die 5 jaar kunt u kiezen: òf u koopt alsnog de grond òf u zet de erfpacht voort. U betaalt dan wel een inflatie correctie. Het erfpachtrecht is eeuwigdurend, afhankelijk van je persoonlijke wens. Kopen is altijd mogelijk, maar nooit een verplichting

57 VAC-adviescommissie Wonen Asten-Someren

58 VAC- Gemeente Someren heeft een samenwerkingsconvenant met VAC Adviescommissie Asten-Someren. Advies bij het levensloopbestendig verbouwen / aanpassen van uw woning: in veel gevallen gratis. vacastensomeren@live.nl

59 Overig Participatie in scootmobielbeleid wocom Project Brandveilig wonen

60 Vragen Uw vragen, opmerkingen, suggesties etcetra.

61 Verdere vragen Vragen na vanochtend of Telefonisch Dank voor uw aandacht

62 Lierop 3 Levensloopbestendige woningen bij entree

63 Lierop Levensloopbestendige woningen in CPO-project en levensloopbestendinge woningen in vrije sector. Deze week nieuwe kavels op

64 Lierop Ruimtelijke verkenning toekomst mogelijkheden Henricushof door wocom Aanleiding vraag Dorpscoöperatie naar 12 zorgplaatsen

65 Lierop Coalitieprogramma aandacht voor complex t Altfort.

66 Someren-Eind Opwaardering Peeljuweel Someren-Eind: Start april 2018

67 Someren-Eind Herinvulling gronden Mariaschool Nieuwendijk Bestemmingsplan in december in procedure.

68 Someren-Eind Esdoornstraat 66, 68, 70 en 72 : verkaveling specifiek bedoelt voor vier levensloopbestendige woningen Één gemeentelijke kavel in december in de uitgifte.

1 Inleiding. 1.1 Aanleiding. 1.2 Doel

1 Inleiding. 1.1 Aanleiding. 1.2 Doel 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Doel De combinatie van wonen en zorg wordt steeds belangrijker omdat van inwoners wordt verwacht dat ze langer thuis blijven wonen en zelf meer participeren. Dit vertaalt

Nadere informatie

Beleidsregels. Mantelzorgwoningen

Beleidsregels. Mantelzorgwoningen Beleidsregels Mantelzorgwoningen 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Doel De combinatie van wonen en zorg wordt steeds belangrijker omdat van inwoners wordt verwacht dat ze langer thuis blijven wonen en zelf

Nadere informatie

Vergunningvrij bouwen en mantelzorg. Henry de Roo

Vergunningvrij bouwen en mantelzorg. Henry de Roo Vergunningvrij bouwen en mantelzorg Henry de Roo Mantelzorg Intensieve zorg of ondersteuning, die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt geboden aan een hulpbehoevende, ten behoeve van zelfredzaamheid

Nadere informatie

2 - Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja

2 - Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja 2 - Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT05739 II III Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja ĵj ^ Onderwerp: Planologische regeling rondom huisvesting t.b.v. mantelzorg Advies: 1. Nota voor

Nadere informatie

Dubbele (be)woning in het buitengebied

Dubbele (be)woning in het buitengebied Dubbele (be)woning in het buitengebied Naam opsteller E.P.H. Weijde-Leenders Datum vaststelling Afdeling Beleids- en Projectontwikkeling Vastgesteld door Team Ruimtelijk Beleid Eventueel publicatiedatum

Nadere informatie

NOTITIE MOGELIJKHEDEN REALISEREN MANTELZORGWONINGEN GEMEENTE CRANENDONCK 2016

NOTITIE MOGELIJKHEDEN REALISEREN MANTELZORGWONINGEN GEMEENTE CRANENDONCK 2016 NOTITIE MOGELIJKHEDEN REALISEREN MANTELZORGWONINGEN GEMEENTE CRANENDONCK 2016 Cranendonck mei Inhoudsopgave: 1. Wat is mantelzorg 5 2. Wat is een mantelzorgwoning 5 3. Is een mantelzorgwoning tijdelijk

Nadere informatie

Verklaring mantelzorgwoning

Verklaring mantelzorgwoning Verklaring mantelzorgwoning 1. Gegevens van mantelzorgontvanger(s) Naam Straat en huisnummer Postcode en woonplaats Geboortedatum BSN-nummer Omschrijving huidige woning in termen Omschrijving nieuwe woonsituatie

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Van toepassing zijnde regels na wijziging in de bestemming

BIJLAGE 2. Van toepassing zijnde regels na wijziging in de bestemming BIJLAGE 2 Van toepassing zijnde regels na wijziging in de bestemming 1 Artikel : Wonen Bestemmingsomschrijving A. De voor Wonen aangewezen gronden zijn bestemd voor: 1. woonhuizen al dan niet in combinatie

Nadere informatie

Namens cliënte, familie Van Kessel, woonachtig aan de Kwadestaartweg 10 te (5752 PV) Deurne, richt ik mij tot u met het volgende.

Namens cliënte, familie Van Kessel, woonachtig aan de Kwadestaartweg 10 te (5752 PV) Deurne, richt ik mij tot u met het volgende. Afz. Kerkstraat 2, 6095 BE Baexem College van Burgemeester en Wethouders van Deurne Postbus 3 5750 AA DEURNE Datum Betreft Ons kenmerk 4 februari 2014 Verzoek om omgevingsvergunning t.b.v. mantelzorg T19221.02.001/HAR

Nadere informatie

Informatieavond Bouwen en Huren in Lierop. Dinsdag 5 september 2017

Informatieavond Bouwen en Huren in Lierop. Dinsdag 5 september 2017 Informatieavond Bouwen en Huren in Lierop Dinsdag 5 september 2017 Welkom Opening door de Werkgroep Wonen de heer Van de Ven 1. Toelichting gemeente op ruimtelijke ordeningsbeleid, woonbeleid en stand

Nadere informatie

Bijlage 3: Bestemmingen na wijziging

Bijlage 3: Bestemmingen na wijziging Bijlage 3: Bestemmingen na wijziging Artikel Agrarisch Agrarisch aanverwant 1.1 Bestemmingsomschrijving De voor 'Agrarisch Agrarisch aanverwant' aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. bedrijfsgebouwen

Nadere informatie

P l a n r e g e l s vrs

P l a n r e g e l s vrs P l a n r e g e l s 012.10.01.02.00.vrs I n h o u d s o p g a v e Artikel 1 Relatie met het vigerende bestemmingsplan 3 Artikel 2 Wonen 4 Artikel 3 Geluidzone (dubbelbestemming) 9 Artikel 4 Anti-dubbeltelregel

Nadere informatie

Beleidsregels wonen met mantelzorg Gemeente Emmen 2013

Beleidsregels wonen met mantelzorg Gemeente Emmen 2013 Beleidsregels wonen met mantelzorg Gemeente Emmen 2013 1. Achtergronden 1.1. Initiatiefvoorstel Het CDA heeft op 15 juni 2012 een initiatiefvoorstel ingediend over kangoeroewonen/mantelzorgwonen. De strekking

Nadere informatie

18 September 2018 Theater De Ruchte

18 September 2018 Theater De Ruchte 18 September 2018 Theater De Ruchte Opening door wethouder de heer Guido Schoolmeesters Van harte welkom We gaan beginnen! Groote Hoeven nieuwe woonbuurt voor Someren Circa 170 woningen in een ruim groen

Nadere informatie

R e g e l s rgl

R e g e l s rgl R e g e l s 277.00.01.13.00.rgl I n h o u d s o p g a v e H o o f d s t u k 1 I n l e i d e n d e r e g e l s Artikel 1 Begrippen 7 H o o f d s t u k 2 B e s t e m m i n g s r e g e l s Artikel 2 Herziening

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 22720 7 november 2012 Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan bouwen één woning Melkstraat 2b te Alphen, West Maas en Waal

Nadere informatie

Beleid Woningsplitsing en meergeneratiewoningen

Beleid Woningsplitsing en meergeneratiewoningen KDK/05830/i.02254 Beleid Woningsplitsing en meergeneratiewoningen 1. Aanleiding In de toelichting van het bestemmingsplan Buitengebied is opgenomen dat woningsplitsing alleen mogelijk is voor karakteristieke

Nadere informatie

Adviesbureau RBOI 0703.008175.40 Rotterdam / Middelburg

Adviesbureau RBOI 0703.008175.40 Rotterdam / Middelburg 163 Artikel 6 Centrum 6.1 Bestemmingsomschrijving De voor Centrum aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. detailhandel, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'supermarkt': tevens een supermarkt; b.

Nadere informatie

Paraplubestemmingsplan Omzetten woningen

Paraplubestemmingsplan Omzetten woningen Bestemmingsplan Regels Paraplubestemmingsplan Omzetten woningen Gemeente Tiel Datum: 5 juli 2018 Projectnummer: 170534 ID: NL.IMRO.0281.BP00039.on01 INHOUD REGELS 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begrippen

Nadere informatie

Het nieuwe vergunningvrije bouwen

Het nieuwe vergunningvrije bouwen Het nieuwe vergunningvrije bouwen Commissie Grondzaken Gemeente Bloemendaal 13 januari 2015 Als start: de systematiek van vergunningvrij bouwen is niet gewijzigd Uitgangspunt: 1.voor al het bouwen is een

Nadere informatie

Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland

Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Notitie oppervlakteregeling aan- en uitbouwen en bijgebouwen Buitengebied Steenwijkerland Code 03-61-02 / 09-06-03

Nadere informatie

Uithuizen, 16 november Aan de raad, KORTE INHOUD :

Uithuizen, 16 november Aan de raad, KORTE INHOUD : RAADSVERGADERING : 30 november 2017 AGENDAPUNT : 09-16.2017 ONDERWERP : Verordening Blijverslening PORTEFEUILLEHOUDER(S) : H. Sienot STATUS : Besluitvormend Uithuizen, 16 november 2017 Aan de raad, KORTE

Nadere informatie

Notitie beleidsregels mantelzorgwoningen 2016

Notitie beleidsregels mantelzorgwoningen 2016 Notitie beleidsregels mantelzorgwoningen 2016 De Beleidsregels Mantelzorgwoningen 2016 zijn opgesteld in verband met de veranderingen in de wettelijke mogelijkheden voor mantelzorg. Deze notitie omvat

Nadere informatie

BELEIDSNOTA AFHANKELIJK WONEN (mantelzorg) gemeente Boxtel

BELEIDSNOTA AFHANKELIJK WONEN (mantelzorg) gemeente Boxtel BELEIDSNOTA AFHANKELIJK WONEN (mantelzorg) gemeente Boxtel Datum van vaststelling Burgemeester en wethouders : 19 februari 2008 Gemeenteraad : 2 juni 2008 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Provinciaal beleid

Nadere informatie

Nadere regels huisvesting in verband met mantelzorg 2015

Nadere regels huisvesting in verband met mantelzorg 2015 Nadere regels huisvesting in verband met mantelzorg 2015 Nadere regels huisvesting in verband met mantelzorg 2015 Titel: Nadere regels huisvesting in verband met mantelzorg 2015 Versie: 1 Datum: 21 april

Nadere informatie

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela 2012 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begrippen... 3 Het beleid uit 2005... 4 Vraagstelling... 4 Planologisch kader... 4 Juridisch

Nadere informatie

B i j l a g e 2 : B e s t e m m i n g G e m e n g d

B i j l a g e 2 : B e s t e m m i n g G e m e n g d B i j l a g e 2 : Bestemming Gemengd Artikel 1 Gemengd 1.1 Bestemmingsomschrijving De voor Gemengd aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woningen, al dan niet in combinatie met: - ruimte voor een aan-huis-verbonden

Nadere informatie

Mantelzorg en ruimtelijk ontwikkelingen. 26 juli 2006, gewijzigd 17 november 2009, vastgesteld 1 december 2009

Mantelzorg en ruimtelijk ontwikkelingen. 26 juli 2006, gewijzigd 17 november 2009, vastgesteld 1 december 2009 Mantelzorg en ruimtelijk ontwikkelingen 26 juli 2006, gewijzigd 17 november 2009, vastgesteld 1 december 2009 1. Inleiding Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden

Nadere informatie

WABO HANDBOEK MEI 2015

WABO HANDBOEK MEI 2015 WABO HANDBOEK MEI 2015 IN OVEREENSTEMMING MET HET BESLUIT OMGEVINGSRECHT (BOR) 2014 Dorp, Stad en Land adviseert gemeenten op gebied van ruimtelijke kwaliteit en cultuurhistorie, met als doel het bevorderen

Nadere informatie

Planregels uitwerking Schoenmakershoek Oost fase 3 (20 oktober 2015)

Planregels uitwerking Schoenmakershoek Oost fase 3 (20 oktober 2015) Planregels uitwerking Schoenmakershoek Oost fase 3 (20 oktober 2015) 2 3 Hoofdstuk 1 INLEIDENDE REGELS Artikel 1 Begrippen 1.1 plan: de "Uitwerking Schoenmakershoek-Oost fase 3" (NL.IMRO.0777.0086SCHOENOOST3-3001)van

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing Woonzorgappartementen en kleinschalige woonvorm aan 1 2 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Woonzorgappartementen en kleinschalige woonvorm in zorgboerderij INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...

Nadere informatie

Ontwerpbestemmingsplan Plattelandswoningen Someren Gemeente Someren

Ontwerpbestemmingsplan Plattelandswoningen Someren Gemeente Someren Inhoud Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begrippen 3 Artikel 2 Toepassingsbereik 3 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 3 Herziening bestemmingsplan Buitengebied Someren 5 Artikel 4 Herziening

Nadere informatie

Planregels uitwerking Schoenmakershoek Oost fase 2

Planregels uitwerking Schoenmakershoek Oost fase 2 Planregels uitwerking Schoenmakershoek Oost fase 2 2 3 Hoofdstuk 1 INLEIDENDE REGELS Artikel 1 Begrippen 1.1 plan: de "Uitwerking Schoenmakershoek-Oost fase 2" van de gemeente Etten-Leur (NL.IMRO.0777.0053SCHOENOOST2-3001);

Nadere informatie

Bestemmingsplan. Buitengebied West, 1 e herziening. Ontwerp

Bestemmingsplan. Buitengebied West, 1 e herziening. Ontwerp Bestemmingsplan Buitengebied West, 1 e herziening Ontwerp 2 Toelichting 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Op 14 oktober 2015 heeft de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk het bestemmingsplan Buitengebied West

Nadere informatie

waarbij, ter plaatse van de aanduiding karakteristiek, de instandhouding van de bestaande karakteristieke hoofdvorm wordt nagestreefd;

waarbij, ter plaatse van de aanduiding karakteristiek, de instandhouding van de bestaande karakteristieke hoofdvorm wordt nagestreefd; 05-01-03 blz 49 Artikel 12: Bedrijfsdoeleinden 12. 1. Bestemmingsomschrijving De voor bedrijfsdoeleinden aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen ten behoeve van: 1. bedrijven die zijn genoemd

Nadere informatie

Beleidsregel Mantelzorg beoordelingscriteria bij vrijstelling van functie bijgebouwen

Beleidsregel Mantelzorg beoordelingscriteria bij vrijstelling van functie bijgebouwen Beleidsregel Mantelzorg 2007 beoordelingscriteria bij vrijstelling van functie bijgebouwen Inleiding Aanleiding Het gemeentebestuur staat positief tegenover vormen van mantelzorg. Mantelzorg heeft mede

Nadere informatie

Beleidsregel voor het tijdelijk plaatsen van vervangende woonruimte (artikel 2.12, lid 2 en artikel 2.23 Wabo)

Beleidsregel voor het tijdelijk plaatsen van vervangende woonruimte (artikel 2.12, lid 2 en artikel 2.23 Wabo) Beleidsregel voor het tijdelijk plaatsen van vervangende woonruimte (artikel 2.12, lid 2 en artikel 2.23 Wabo) 2014 Datum vaststelling college van B&W: 18 maart 2014 Datum publicatie: 26 maart 2014 2 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Artikel 16 Woongebied

Artikel 16 Woongebied blad -1- Artikel 16 Woongebied 16.1 Bestemmingsomschrijving De voor Woongebied aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woningen met bijbehorende voorzieningen zoals tuinen en erven, alsmede aan huis verbonden

Nadere informatie

Wonen. 1.2 Bouwregels

Wonen. 1.2 Bouwregels 1 Wonen 1.1 Bestemmingsomschrijving De voor Wonen - 2 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden beroep of een kleinschalige bedrijfsmatige

Nadere informatie

BELEIDSREGEL NIET-ZELFSTANDIGE WOONRUIMTEN (KAMERVERHUUR)

BELEIDSREGEL NIET-ZELFSTANDIGE WOONRUIMTEN (KAMERVERHUUR) BELEIDSREGEL NIET-ZELFSTANDIGE WOONRUIMTEN (KAMERVERHUUR) (beleidsregel voor verlening van een omgevingsvergunning waarbij met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2 van de Wabo van

Nadere informatie

b e s l u i t : vast te stellen de volgende: Verordening Blijversleningen Gemeente Oldebroek Artikel 1 Begrippen Deze verordening verstaat onder:

b e s l u i t : vast te stellen de volgende: Verordening Blijversleningen Gemeente Oldebroek Artikel 1 Begrippen Deze verordening verstaat onder: De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 29 mei 2017; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t : vast te stellen de volgende:

Nadere informatie

Artikel 4: Woondoeleinden 2

Artikel 4: Woondoeleinden 2 05-01-03 blz 17 Artikel 4: Woondoeleinden 2 4. 1. Bestemmingsomschrijving De voor woondoeleinden 2 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen, al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden

Nadere informatie

Artikel 6: Woondoeleinden 4

Artikel 6: Woondoeleinden 4 05-01-03 blz 29 Artikel 6: Woondoeleinden 4 6. 1. Bestemmingsomschrijving De voor woondoeleinden 4 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen, al dan niet in combinatie met ruimte voor een aan-huis-verbonden

Nadere informatie

Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening

Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening Beleidsregels voor het plaatsen van een tijdelijke woonvoorziening 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Nieuw beleid 3 2.1 Relevante regelgeving betreffende ruimtelijke ontwikkelingen 3 2.2 Relevante regelgeving

Nadere informatie

4 4 vr v ije j ka k ve v ls l s De Sche h ife f la l ar r 15, Veghe h l Vig i ere r nde d be b st s emming n 1

4 4 vr v ije j ka k ve v ls l s De Sche h ife f la l ar r 15, Veghe h l Vig i ere r nde d be b st s emming n 1 4 vrije kavels De Scheifelaar 15,, Veghel Vigerende bestemming 1 Artikel 13 Wonen-1 13.1 Bestemmingsomschrijving De voor 'Wonen-1' aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. wonen; b. de uitoefening van

Nadere informatie

BESTEMMINGSBEPALINGEN

BESTEMMINGSBEPALINGEN 05-01-03 blz 11 BESTEMMINGSBEPALINGEN Artikel 3: Woondoeleinden 1 3. 1. Bestemmingsomschrijving De voor woondoeleinden 1 aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. woonhuizen, al dan niet in combinatie met

Nadere informatie

* * Opinienota Zaakdossier: D

* * Opinienota Zaakdossier: D OPINIENOTA RAAD *15.005421* 15.005421 Opinienota Zaakdossier: D00047025 Auteur: T. Bus Afdeling: Stedelijke Ontwikkeling E-mail: Theo.Bus@uden.nl Port: R. Peerenboom Raadscommissie AZ Raadscommissie PZ

Nadere informatie

Woondialoog Otterlo Donderdag 25 oktober 2018 Onderzoek kwalitatieve programmering dorpen

Woondialoog Otterlo Donderdag 25 oktober 2018 Onderzoek kwalitatieve programmering dorpen Woondialoog Otterlo Donderdag 25 oktober 2018 Onderzoek kwalitatieve programmering dorpen Sunta Veerkamp (gemeente Ede) Geert van der Bruggen (zelfstandig adviseur) Agenda 1. Aanleiding (toelichting Sunta

Nadere informatie

Blijverslening. Blijven wonen in uw eigen huis

Blijverslening. Blijven wonen in uw eigen huis Blijverslening Blijven wonen in uw eigen huis Slaapkamer/ badkamer op de begane grond Wat is de Blijverslening? Wilt u graag comfortabel, veilig en met veel plezier in uw huidige woning blijven wonen?

Nadere informatie

Notitie Blijverslening Inleiding

Notitie Blijverslening Inleiding Notitie Blijverslening 2017 1 Inleiding 1.1 Het speelveld Het aantal ouderen in Nederland neemt de komende jaren sterk toe. Het CBS verwacht dat in 2040 ruim een kwart van de bevolking ouder is dan 65

Nadere informatie

BELEIDSREGEL "PRÉ-MANTELZORGWONINGEN"

BELEIDSREGEL PRÉ-MANTELZORGWONINGEN BELEIDSREGEL "PRÉ-MANTELZORGWONINGEN" (beleidsregel voor verlening van een omgevingsvergunning waarbij met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2 van de Wabo van het bestemmingsplan

Nadere informatie

Opdrachtgever: Gemeente Putten projectnummer:

Opdrachtgever: Gemeente Putten projectnummer: Memo Opdrachtgever: Gemeente Putten projectnummer: 193.00.01.22.08 Aan: Ina Steunebrink Van: Wim Bomhof en Rosalie van Ruler Onderwerp: Besluit omgevingsrecht en Activiteitenbesluit Datum: 25-02-2014 In

Nadere informatie

R e g e l s rgl

R e g e l s rgl R e g e l s 267.00.01.43.01.rgl I n h o u d s o p g a v e I n l e i d e n d e r e g e l s Artikel 1 Begrippen 3 Artikel 2 Relatie met geldend bestemmingsplan 5 B e s t e m m i n g s r e g e l s Artikel

Nadere informatie

Wijzigingsplan Locatie Kwekerij Slot. Gemeente Beemster

Wijzigingsplan Locatie Kwekerij Slot. Gemeente Beemster Wijzigingsplan Locatie Kwekerij Slot Gemeente Beemster Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begrippen 3 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 4 Artikel 2 Wonen - 2 4 Hoofdstuk 3 Algemene regels

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Mantelzorgbeleid

Hellendoorn. Aan de raad. Mantelzorgbeleid Mantelzorgbeleid Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: De fractie van de PvdA/Groen Links heeft gevraagd te onderzoeken of we met een regeling kunnen gedogen dat ouderen tijdelijk mogen wonen in bijvoorbeeld

Nadere informatie

Z/16/ ONTWERPBESLUIT

Z/16/ ONTWERPBESLUIT ONTWERPBESLUIT Uitgebreide omgevingsvergunning voor de activiteit het bouwen een bouwwerken, mede op basis van de pilot Keurmerk garantiewoningen vastgelegd in de Crisis- en herstelwet en de activiteit

Nadere informatie

A r t i k e l 1 T u i n

A r t i k e l 1 T u i n A r t i k e l 1 T u i n 1. 1 B e s t e m m i n g s o m s c h r i j v i n g De voor Tuin aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. tuinen behorende bij de op de aangrenzende gronden gelegen hoofdgebouwen,

Nadere informatie

Raadsvergadering: 26 mei 2005 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp:

Raadsvergadering: 26 mei 2005 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: Aan de Raad Made, 10 mei 2005 Raadsvergadering: 26 mei 2005 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: Bijwonen / wonen op afstand ten behoeve van mantelzorg Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: F.J.M. Stoffels

Nadere informatie

Week 3 (2019) Bekendmakingen en omgevingsvergunningen

Week 3 (2019) Bekendmakingen en omgevingsvergunningen Week 3 (2019) Bekendmakingen en omgevingsvergunningen Bekendmakingen Vastgesteld bestemmingsplan Lieropsedijk 11/Besluit hogere grenswaarden Burgemeester en wethouders van Someren maken ter voldoening

Nadere informatie

Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013

Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013 Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013 1. - Pagina 1 - Inleiding Algemene doelstelling Deze toelichting is opgesteld om duidelijkheid te geven over deze beleidsnotitie. Ook wordt

Nadere informatie

Beleidsregel bed & breakfast en/of gastenverblijf. Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 26 augustus Bekendgemaakt op 3 september 2014

Beleidsregel bed & breakfast en/of gastenverblijf. Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 26 augustus Bekendgemaakt op 3 september 2014 Beleidsregel bed & breakfast en/of gastenverblijf Vastgesteld door burgemeester en wethouders op 26 augustus 2014 Bekendgemaakt op 3 september 2014 Inwerkingtreding op 4 september 2014 Wijzigingen vastgesteld

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Toepassingsregels 3 Artikel 2 Begrippen 3. Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 3 Wonen 5

Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Toepassingsregels 3 Artikel 2 Begrippen 3. Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 3 Wonen 5 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Toepassingsregels 3 Artikel 2 Begrippen 3 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 5 Artikel 3 Wonen 5 Hoofdstuk 3 Overgangs- en slotregels 8 Artikel 4 Slotregel

Nadere informatie

1.5erfafscheidlng: bouwwerk geen gebouw zijnde dat dient als afscheiding van een erf of terrein en is geplaatst in of rondom een erf of terrein;

1.5erfafscheidlng: bouwwerk geen gebouw zijnde dat dient als afscheiding van een erf of terrein en is geplaatst in of rondom een erf of terrein; PLANREGELS 1 1 1.1 afhankelljke woonruimte: een vrijstaand bijgebouw dat qua ligging hoort tot het perceel van de woning en waarin een uit het oogpunt van mantelzorg een gedeelte van het huishouden gevestigd

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDENDE EN ALGEMENE BEPALINGEN. Begripsomschrijvingen 2. BESTEMMINGSBEPALINGEN

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDENDE EN ALGEMENE BEPALINGEN. Begripsomschrijvingen 2. BESTEMMINGSBEPALINGEN Voorschriften VOORSCHRIFTEN De voorschriften van het bestemmingsplan Souburg-Noord, vastgesteld door de raad op 28 november 2002 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Zeeland op 18 februari 2003,

Nadere informatie

Beleidsregels Mantelzorgwoningen 2015 gemeente Landerd

Beleidsregels Mantelzorgwoningen 2015 gemeente Landerd GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Landerd. Nr. 19036 9 maart 2015 Beleidsregels Mantelzorgwoningen 2015 gemeente Landerd Gemeente Landerd, vastgesteld op 10 februari 2015, in werking getreden

Nadere informatie

S 2014 Beleidsregeling Mantelzorgwoning Kenmerk: INT14.3832 Gemeente Brummen 24-11-2014

S 2014 Beleidsregeling Mantelzorgwoning Kenmerk: INT14.3832 Gemeente Brummen 24-11-2014 S 2014 Beleidsregeling Mantelzorgwoning Kenmerk: INT14.3832 Gemeentee Brummen 24-11-2014 1. Inleiding Deze notitie vormt de beleidsregeling mantelzorgwoning. De laatste jaren is er steeds meer aandacht

Nadere informatie

Munselse Hoeve. project Hoeve in Goede Aarde, Boxtel. Verkoop 11 of 12 bouwkavels voor zelfbouw

Munselse Hoeve. project Hoeve in Goede Aarde, Boxtel. Verkoop 11 of 12 bouwkavels voor zelfbouw Munselse Hoeve project Hoeve in Goede Aarde, Boxtel Verkoop 11 of 12 bouwkavels voor zelfbouw Omschrijving uitgifte kavels voor zelfbouw aan de Munselse Hoeve. De gemeente Boxtel is voornemens bouwkavels

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE REGELS

HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE REGELS Regels HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE REGELS... 1 Artikel 1 Begrippen... 1 Artikel 2 Nadere regels... 1 HOOFDSTUK 2 Bestemmingsregels... 2 Artikel 3 Groen... 2 Artikel 4 Maatschappelijk... 2 Artikel 5 Verkeer

Nadere informatie

Cultuur en ontspanning. Bestemmingsomschrijving

Cultuur en ontspanning. Bestemmingsomschrijving Artikel: Cultuur en ontspanning Bestemmingsomschrijving De voor 'Cultuur en ontspanning' aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. gebouwen en overkappingen ten behoeve van culturele en sociaal-culturele

Nadere informatie

Piet Mondriaanstraat - Wolvega

Piet Mondriaanstraat - Wolvega Piet Mondriaanstraat - Wolvega Vraagprijs 75.000,= v.o.n. Omschrijving Piet Mondriaanstraat - Wolvega MOOIE, VRIJ GELEGEN HOEKKAVEL VOOR DE BOUW VAN EEN VRIJSTAAND WOONHUIS! Deze bouwkavel is gelegen op

Nadere informatie

Regels 1e herziening 'Smitsweg', locaties Noord en Midden

Regels 1e herziening 'Smitsweg', locaties Noord en Midden Regels 1e herziening 'Smitsweg', locaties Noord en Midden HOOFDSTUK 1 Inleidende regels Artikel 1 Begrippen 1.1 het plan Het bestemmingsplan '1e herziening Smitsweg, locaties Noord en Midden' met identificatienummer

Nadere informatie

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Zuilichem, Kerkwegje tussen 8 en 10

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Zuilichem, Kerkwegje tussen 8 en 10 Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Zuilichem, Kerkwegje tussen 8 en 10 Bestemmingsplan : Zuilichem, Kerkwegje tussen 8 en 10 Datum vaststelling raad :

Nadere informatie

Ter plaatse van de aanduiding 'onderdoorgang' zijn de gronden tevens bestemd voor langzaam verkeersdoeleinden.

Ter plaatse van de aanduiding 'onderdoorgang' zijn de gronden tevens bestemd voor langzaam verkeersdoeleinden. Artikel 21 Wonen 21.1 Bestemmingsomschrijving De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor wonen met de bijbehorende voorzieningen, zoals tuinen, erven, parkeervoorzieningen, watergangen waterretentievoorzieningen

Nadere informatie

Partiële herziening van het bestemmingsplan Dronten Zuidelijk Deel (1090)

Partiële herziening van het bestemmingsplan Dronten Zuidelijk Deel (1090) Partiële herziening van het bestemmingsplan Dronten Zuidelijk Deel (1090) Partiële herziening van het bestemmingsplan Dronten Zuidelijk Deel (1090) Code 02-11-06.01 / 31-10-06 GEMEENTE DRONTEN 02-11-06.01

Nadere informatie

Beleidsregels mantelzorgwoningen 2016

Beleidsregels mantelzorgwoningen 2016 Beleidsregels mantelzorgwoningen 2016 In verband met: de wijziging van het Besluit omgevingsrecht (Bor) per 1 november 2014 rondom vergunningsvrije mantelzorgwoningen; en de beleidsvrijheid die het college

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing voor de bouw van een woning aan Laurens Stommespad 2 te Middelburg

Ruimtelijke onderbouwing voor de bouw van een woning aan Laurens Stommespad 2 te Middelburg Ruimtelijke onderbouwing voor de bouw van een woning aan Laurens Stommespad 2 te Middelburg Middelburg, 8 januari 2014 Inhoud 1. Inleiding 2. Locatie en project 2.1 Ligging plangebied 2.2 Geldend bestemmingsplan

Nadere informatie

De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. het wonen;

De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. het wonen; Artikel 15 Wonen 15.1 Bestemmingsomschrijving De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor: a. het wonen; alsmede voor: b. garageboxen, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'garage'; c. dienstverlening,

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TWEEDE (BEDRIJFS)WONINGEN IN HET BUITENGEBIED

BELEIDSREGELS TWEEDE (BEDRIJFS)WONINGEN IN HET BUITENGEBIED BELEIDSREGELS TWEEDE (BEDRIJFS)WONINGEN IN HET BUITENGEBIED 1. INLEIDING Er komen geregeld verzoeken binnen bij de gemeente voor het vestigen van een tweede bedrijfswoning bij een agrarisch bedrijf. Ingevolge

Nadere informatie

Omgevingsvergunning UV/

Omgevingsvergunning UV/ Aanvraag Burgemeester en wethouders hebben op 10 maart 2011 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen van C.A. van Zon, Barrierweg 62 a te Liempde voor het gedeeltelijk verbouwen van het bijgebouw

Nadere informatie

Beleidskader Huisvesting mantelzorg

Beleidskader Huisvesting mantelzorg 13 april 2010 Beleidskader Huisvesting mantelzorg 1 Inleiding De maatschappelijke behoefte aan thuis- en mantelzorg en aan geschikte woningen hiervoor neemt toe. Dit heeft meerdere oorzaken. Enerzijds

Nadere informatie

*Z DA7* nummer : 71 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen van de Verordening blijverslening gemeente Heemskerk 2018.

*Z DA7* nummer : 71 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen van de Verordening blijverslening gemeente Heemskerk 2018. *Z0288114DA7* nummer : 71 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen van de Verordening blijverslening gemeente Heemskerk 2018 Aan de raad, Inleiding In samenwerking met de Nederlandse gemeenten heeft de

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit

Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit ten behoeve van de realisatie van 8 rijwoningen in plaats van 7 op een perceel bouwterrein gelegen aan Het Wilgert te Epse Inleiding Tussen de straten Het

Nadere informatie

GEMEENTE HEERENVEEN UITWERKING 3 e FASE SKOATTERWÂLD (WONINGBOUW TEN OOSTEN VAN DE BOSVELDEN, DEEL 1) INHOUDSOPGAVE

GEMEENTE HEERENVEEN UITWERKING 3 e FASE SKOATTERWÂLD (WONINGBOUW TEN OOSTEN VAN DE BOSVELDEN, DEEL 1) INHOUDSOPGAVE GEMEENTE HEERENVEEN UITWERKING 3 e FASE SKOATTERWÂLD (WONINGBOUW TEN OOSTEN VAN DE BOSVELDEN, DEEL 1) REGELS INHOUDSOPGAVE blz HOOFDSTUK 1 INLEIDENDE REGELS 1 Artikel 1: Begripsbepalingen 1 HOOFDSTUK 2.

Nadere informatie

Bouwen en wonen in het buitengebied

Bouwen en wonen in het buitengebied Gemeente Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl Bouwen en wonen in het buitengebied Inleiding Op 9 januari

Nadere informatie

Correctief bestemmingsplan De Kamp

Correctief bestemmingsplan De Kamp Correctief bestemmingsplan De Kamp GEMEENTE 06-62-04 / 16-12-09 CORRECTIEF BESTEMMINGSPLAN DE KAMP Correctief bestemmingsplan De Kamp bestaat uit: De plankaart Correctief bestemmingsplan De Kamp, nr. 06-62-

Nadere informatie

Beleid tijdelijke mantelzorgwoonruimten aan de Streek

Beleid tijdelijke mantelzorgwoonruimten aan de Streek Beleid tijdelijke mantelzorgwoonruimten aan de Streek Datum: 19 september 2016 College besluit: 27 september 2016 Publicatiedatum: 4 oktober 2016 Zaaknummer: Z18782 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding

Nadere informatie

12 tijdelijke huurwoningen in het centrum van Surhuisterveen Initiatief draagt bij aan doelen van de Woonvisie nvt

12 tijdelijke huurwoningen in het centrum van Surhuisterveen Initiatief draagt bij aan doelen van de Woonvisie nvt A D V I E S N O T A AAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Dossiernummer Z2015-10471 Datum 1 december 2015 naam redacteur J. Urban/W.F. van der Lugt afdeling portefeuillehouder M. van der Veen

Nadere informatie

KORTE NOTITIE HUISVESTING TERUGTREDENDE BOER

KORTE NOTITIE HUISVESTING TERUGTREDENDE BOER KORTE NOTITIE HUISVESTING TERUGTREDENDE BOER Inleiding Huisvesting van de terugtredende boer heeft landelijk al veel stof doen opwaaien. In feite is er sprake van een worsteling tussen het sociaal menselijke

Nadere informatie

* * * *

* * * * *18-0011304* *18-0011304* Omgevingsvergunning Kenmerk : WABO-2017-0118 Aanvraagnummer (OLO) : 2818780 Aanvrager : R.A.G. van Gool Onderwerp : tijdelijk - persoonsgebonden- gedoogbeschikking ten behoeve

Nadere informatie

Beheersverordening Bedrijventerrein Roggel

Beheersverordening Bedrijventerrein Roggel Beheersverordening Bedrijventerrein Roggel Regels NL.IMRO.1640.BV13BtRoggel-VG01 Afbeelding: plangebied Bedrijventerrein Roggel Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Toepassing

Nadere informatie

Verordening Blijverslening gemeente Aa en Hunze

Verordening Blijverslening gemeente Aa en Hunze Verordening Blijverslening gemeente Aa en Hunze Artikel 1 Begrippen Deze verordening verstaat onder: a) Aanvrager: een eigenaar-bewoner, die een aanvraag voor een Blijverslening doet. Bij twee of meer

Nadere informatie

Beleidsregels voor huisvesting van meer dan één huishouden in een woning

Beleidsregels voor huisvesting van meer dan één huishouden in een woning Beleidsregels voor huisvesting van meer dan één huishouden in een woning 1. Aanleiding Deze nota gaat over beleidsregels voor huisvesting van meer dan één huishouden in één woning. De Osse standaardregels

Nadere informatie

mevr. C de Boer De Feart NT DRACHTSTERCOMPAGNIE

mevr. C de Boer De Feart NT DRACHTSTERCOMPAGNIE Aan mevr. C de Boer De Feart 49 9222 NT DRACHTSTERCOMPAGNIE Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 3 april 2017 15-0458/cor Z1492129 Alexander van der Veen OLO 2404587 D1905646 0512 581234 al.van.der.veen@smallingerland.nl

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Fort Imperial te Breskens

Ruimtelijke onderbouwing Fort Imperial te Breskens Ruimtelijke onderbouwing Fort Imperial te Breskens 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding 4 1.2 Ligging en begrenzing plangebied 4 1.3 Vigerende bestemmingsplan 5 2. Bestaande situatie 6 2.1 ruimtelijke

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit kamerverhuurpanden Voorne Putten 2014

Uitvoeringsbesluit kamerverhuurpanden Voorne Putten 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Spijkenisse. Nr. 8461 19 februari 2014 Uitvoeringsbesluit kamerverhuurpanden Voorne Putten 2014 De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten op

Nadere informatie

- het (ver)bouwen van een bouwwerk. - het gebruik van gronden of bouwwerken in strijd met bestemmingsplan.

- het (ver)bouwen van een bouwwerk. - het gebruik van gronden of bouwwerken in strijd met bestemmingsplan. Besluit OMGEVINGSVERGUNNING OV-2015-003 Burgemeester en Wethouders hebben op 25 december 2014 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen van J.T. Bongers, Botsestraat 13, 6579 JA Kekerdom voor

Nadere informatie

Aan- en uitbouw Een aan een hoofdgebouw gebouwd gebouw dat in bouwkundig opzicht te onderscheiden is van het hoofdgebouw.

Aan- en uitbouw Een aan een hoofdgebouw gebouwd gebouw dat in bouwkundig opzicht te onderscheiden is van het hoofdgebouw. BEGRIPSBEPALINGEN Aan- en uitbouw Een aan een hoofdgebouw gebouwd gebouw dat in bouwkundig opzicht te onderscheiden is van het hoofdgebouw. Aansluitend terrein / erf Al dan niet bebouwd perceel, of een

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing Dagbesteding, therapie, workshops en kleinschalige woonvorm aan 1 2 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Dagbesteding, therapie, workshops en kleinschalige woonvorm aan INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...

Nadere informatie

Bouwkosten: vastgestelde bouwkosten (excl. BTW) : ,10

Bouwkosten: vastgestelde bouwkosten (excl. BTW) : ,10 ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING (Wabo artikel 2.1) Dossiernummer: VROM/HZ_WABO-2017-0169 Burgemeester en wethouders van de gemeente Someren Datum gezien de aanvraag van : B. Leenen adres, postcode en woonplaats

Nadere informatie

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteiten handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening en bouwen Burgemeester en wethouders hebben op 17 april 2013 van de heer A.W.A. Bongers, Sint

Nadere informatie