Herkomst van Taekwondo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Herkomst van Taekwondo"

Transcriptie

1 Herkomst van Taekwondo Mensen zijn voortdurend bezig te overleven. Dat was vroeger zo en is nu nog steeds zo, op een ietwat gewijzigde manier. Daarbij hoorde voorheen niet alleen de belangrijke taak om voor eten te zorgen, maar competitief en oorlogszuchtig zoals we altijd zijn geweest, ook het overleven ten opzichte van elkaar. De mens was al vrij snel bezig met allerhande voorwerpen te gebruiken om de jacht op dieren, en soms op elkaar, succesvoller te maken. Maar de man tot man gevechten bleven altijd. Je kon immers je wapens kwijtraken. Tevens was dit voor jongelingen een goede oefening. Ze ontwikkelden hiermee inzicht in de strijd, werden gehard en het was een goede fysieke training. In het vroege Korea leefden drie belangrijke stammen, die hun eigen stijl en competitie hadden. Men gelooft dat de oudste vormen van Taekwondo daar van af stammen. Hierbij moet ik wel opmerken dat het uiterst moeilijk is de juiste herkomst van het Taekwondo te achterhalen. Er zijn diverse versies beschikbaar op het internet. Maar er lijkt er geen te zijn die werkelijke bewijzen aandraagt. Naast deze geschiedenis heb ik ook een stuk gevonden dat kritiek levert op de gangbare verhalen over het ontstaan. Deze kritiek lijkt wat meer gesteund door een objectieve kijk en bewijzen, alhoewel ik die niet heb gecontroleerd. Ik vond het in ieder geval zeer nuttig om te lezen, vandaar dat ik een aantal punten daaruit hier toch wil vermelden. Het is vaak wel nuttig om meerdere kanten van het verhaal te horen. De naam Taekwondo schijnt op de één of andere manier afkomstig te zijn van de oude stijlen en heeft zich ontwikkeld uit: subak, taekkyon of takkyon. Iets later kwamen er drie grote koninkrijken voor in Korea. Deze heten: Koguryo, Paekje en Silla. Deze stammen hadden allemaal hun krijgers, die van jongs af aan werden opgeleid. Bij deze opleiding was de gevechtskunst van groot belang. Het Taekwondo zou uit deze periode (rond het begin van onze jaartelling) kunnen stammen. Hieronder worden deze vroege perioden beschreven, met de rol van de gevechtskunst hierin. Vervolgens de perioden die erna kwamen tot aan de moderne tijd. Ik sluit het stuk over het ontstaan af met een samenvatting van de kritiek die Steven D. Capener heeft op het gangbare geschiedenisverhaal.

2 Koguryo. Koguryo bevond zich in het noorden van Korea, rond het jaar 37 na Christus. Dit gebied grensde in het noorden aan dat van China. In die tijd waren er nog veel gewelddadige stammen. Daarom werd er een leger van strijders geformeerd, genaamd sonbae. Dit woord betekent de man of de eigenschap zich niet terug te trekken uit het gevecht. Een echte vechter dus. In een latere dynastie is over deze strijders geschreven dat ze zich elk jaar op 10 maart verzamelden om samen te wedijveren en feesten. Dit gebeurde door middel van een zwaard dans, boogschieten, subak wedstrijden (Taekkyon). Deze subak wedstrijden waren een hoogtepunt van die dag. Deze sonbae waren niet allen vechters, ze hielpen ook bij het aanleggen van wegen en versterken van vestingen. Het Taekkyon werd beschouwd als de basis van de gevechtskunst. Een muurschildering uit deze periode in de Samsil tempel laat twee strijders zien die tegenover elkaar staan in een wedstrijdje in Takkyon stijl. (Taekwondo) Daarnaast is er ook een muurschildering gevonden waarop strijders aan het worstelen zijn, wat weer schijnt voort te vloeien uit de basis, het Taekkyon. Strijders aan het worstelen.

3 Silla. Het koninkrijk Silla bevond zich in het zuidoosten van Korea. Het werd gesticht in het jaar 57 na Christus. Zij hadden weinig agressieve stammen in de buurt rondzwerven, maar moesten zich later wel beschermen tegen invasies vanuit Koguryo uit het noorden. Tevens bevond zich in het westen het Paekje koninkrijk. Hwarangdo is het typische voorbeeld van de gevechtskunsten uit Silla. Het systeem is vergelijkbaar met dat van de sonbae. Jongens werden al vroeg opgeleid om later het koninkrijk te dienen. Door middel van uiterste toewijding, soms zelfs tot aan opoffering, voor Silla. De leden van hwarangdo, de hwarangs werden zorgvuldig geselecteerd. Ze leefden in groepjes en hielden zich bezig met leren, het oefenen van subak (taekwondo), schermen, paardrijden en Koreaans worstelen (Ssirum). In vredestijd zetten de hwarangs zich ook in voor de gemeenschap evenals de sonbae. De hwarangs zijn beïnvloed door het Boeddhisme. In het Kyongju Museum staan bronzen standbeelden van sterke mannen. Deze beelden laten zien dat de gevechtskunsten in de kloosters ook werden beoefend of bestudeerd, want de mannen staan in verschillende soorten gevechtshoudingen. Dit beeld van Kumgang Yoksa, een sterke strijder, laat een gevechtshouding zien die wel wat lijkt op het huidige Taekwondo. Bij een ander beeld lijkt het alsof er gestoten wordt met de open vuist. Deze techniek is onder andere terug te vinden in Choong-Jang tul. De foto hiernaast laat een detail van dit beeld zien. Aan de stand van de vingers te zien lijkt dit inderdaad erg op deze techniek. De hwarangs hebben het taekkyon, het handen voetvechten, verspreid onder de bevolking doordat ze ook het gewone volk les begonnen te geven.

4 Koryo dynastie. Dit is de volgende periode in de geschiedenis van Korea. Deze duurde van het jaar 918 tot 1392 na Christus. De verschillende koninkrijken waren in deze periode samengevoegd. Het Taekkyon ontwikkelde zich nu steeds systematischer en was nog steeds van groot belang voor de strijdende troepen. De technieken werden toegespitst op het effectieve gebruik in de strijd, dus dodelijker. In het begin van de dynastie was de enige voorwaarde om in het leger te dienen (en een hogere functie te bekleden) kennis van het Taekkyon. Men had snel mensen nodig om een leger van enige betekenis en kracht te kunnen vormen. Dus uitgebreide selecties kon men zich niet veroorloven. Bij onderlinge competitie schijnt er al sprake te zijn geweest van enige regels. Dit wordt volgens sommigen gezien als het beginpunt van de sport Taekwondo. Vooral de leiders van de dynastie waren geïnteresseerd in het competitie systeem, Subakhui. Doordat het in de basisopleiding van militairen zat en de leiders dit graag zagen, werd het overal waar ze kwamen georganiseerd. Aan het eind van deze periode kwam het buskruit in omloop en allerlei andere wapens. Het Taekkyon werd wat meer naar de achtergrond gedrongen. Uiteindelijk werd het Subakhui als volksvermaak, volkssport bekend in de volgende periode, Chosun.

5 Chosun. Met deze naam wordt de periode aangeduid die begint omstreeks het jaar 1392 en loopt tot ongeveer De naam Taekkyon was niet meer in zwang, Subakhui werd nog wel gebruikt. Maar de overheid kreeg steeds minder interesse in deze vorm door de ontwikkeling van allerhande wapens. In deze periode werd het Boeddhisme afgestoten en ging men over op het Confucianisme. Dat hield in dat er nu meer aandacht was voor literaire kunst dan voor gevechtskunst. Van tijd tot tijd werd er nog wel wat Subakhui georganiseerd, in het bijzonder voor de selectie van nieuwe soldaten en voor het vermaak van de leiders. Maar dit gebeurde minder frequent en het kreeg steeds minder aandacht. Totdat Korea werd binnengevallen door de Japanners in het jaar Nu moest er weer meer nadruk worden gelegd op verdediging en strijdbaarheid. Een publicatie uit die tijd genaamd Muyedobo-tongji was een boek met tekeningen (zie hiernaast) van gevechtskunst. Het deel genaamd hand-technieken schijnt 38 bewegingen te bevatten die zijn terug te vinden in de basistechnieken van het huidige Taekwondo. De Japanse overheersers verboden al het volkse vermaak, inclusief het Taekkyon. De meesters in deze kunst zouden hun kennis in het geheim hebben doorgegeven tot de bevrijding in Na de Tweede Wereldoorlog verrezen de eerste kwans. Het woord kwan betekent huis en werd ook gebruikt in de namen van de oorspronkelijke scholen in de Koreaanse krijgskunst. De kwans besloten later, in 1955, de naam Taekwondo te gaan voeren. De kwans die ontstonden waren de volgende: Chung Do Kwan Won Kuk Lee 1944/1945 Moo Duk Kwan Hwang Kee 1945 Yun Moo Kwan Sang Sup Chun 1945 Chi Do Kwan Yon Kye Pyang 1946 Chang Moo Kwan Byung In Yoon, Byung Chik Ro 1953/1954 Ji Do Kwan Gae Byang Yun 1953/1954 Song Moo Kwan Nam Suk Lee Oh Do Kwan Choi Hong Hi, Nam Tae Hi 1954 Zoals reeds vermeld vormden deze kwans samen het Taekwondo. Behalve de Moo Duk Kwan. Deze staat nu bekend als de Tang Soo Do stijl. (the Way of the Knife Hand)

6 Choi Hong Hi zou als kind, via zijn leraar kalligrafie, kennis hebben gemaakt met het Taekyon. Later heeft hij in Japan kennis gemaakt met het Shotokan Karate via een landgenoot genaamd Kim Hyun Soo. Hij behaalde een zwarte band (volgens sommige bronnen een tweede Dan) en bij terugkomst begon hij zijn soldaten te onderwijzen in deze tak van sport. Hij was een tweede luitenant in het nieuwe Zuid Koreaanse Leger. Later werd hij ook Martial Arts Instructor bij de American Militairy Police School in Seoul. Volgens eigen zeggen drong het tot hem door dat zij, de Koreanen, een eigen gevechtskunst moesten ontwikkelen. Die zou dan superieur moeten zijn, zowel mentaal als fysiek, aan het Japanse Karate. Dat werd de Oh Do Kwan, Gym of my Way. Choi Hong Hi ontwikkelde het Taekwondo verder uit het Karate en Taekyon to de moderne variant en de technieken, achtergronden en theorieën werden in 1980 gebundeld in een encyclopedie. De eerste samenwerking resulteerde in de KTA, de Koreaanse Taekwondo Associatie. Later splitste de Chung Do Kwan zich af en vormde de Koreaanse Soo Bahk Do Associatie. In het jaar 1966 kwam Choi in diskrediet toen hij naar Noord-Korea ging met een demonstratie team. Daarna trad hij af als voorzitter van de KTA en richtte de ITF op. Het hoofdkwartier van de ITF verhuisde in 1972 naar Canada. De KTA werd in 1973 de WTF en begon zich te richten op het Taekwondo als sport met een wedstrijdsysteem. De ITF gebruikt ook sparring als onderdeel van het programma, maar dan de semi-contact variant. Dit in tegenstelling tot de WTF die full-contact sparring hanteert. Er wordt wel eens gezegd dat de ITF meer vasthoudt aan de gevechtskunst Taekwondo en dat de sport een onderdeel hiervan is terwijl de WTF zich meer zou richten op het sportaspect. Een gefundeerd oordeel hierover kan ik echter niet geven aangezien ik enkel bekend ben met de ITF.

7 Kritiek op de ontstaansgeschiedenis van het Taekwondo. Veel verschillende bronnen maken gebruik van dezelfde lijn in de geschiedenis en beginnen bij de primitieve gevechtsvormen in de Kogoryo en Silla periode. Het Taekwondo zou afgeleid zijn van namen als Subak of Taekkyon. Er wordt bij deze beschrijving wel aangegeven dat men altijd een soort van gevechtskunst heeft beoefend door de eeuwen heen, maar een duidelijke doorgaande lijn ontbreekt. Dat de naam Taekkyon overeenkomst vertoont met de naam Taekwondo is logisch. Zeker als je nagaat dat met beiden een gevechtskunst wordt aangeduid. De muurschilderingen en beelden impliceren zeker het bestaan, maar het ontbreken van uitgebreide beschrijvingen zorgt er voor dat de rest speculatie is. Taekkyon wordt voor het eerst genoemd in een boek genaamd Chaemulbo. Dit werd geschreven door Yi Song Gi in de periode Hier wordt het gezien als een sport in plaats van een gevechtskunst. Ook is er een schildering genaamd Taek oedo. Hierop is het Taekkyon te zien samen met Ssirum (worstelen) en is het afgebeeld als volksvermaak waaromheen mensen staan te drinken en te roken. In 1921 beschrijft Ch oe Yong Nyon ook het Taekkyon in een boek. Hijzelf is dan al 70 jaar oud. Zijn boek heet Haedong chukchi en het Taekkyon wordt beschreven als een spel waarbij twee deelnemers in een afgezet gebied proberen elkaar op de grond te krijgen met gebruikmaking van de voeten. Hij gaat verder met te vermelden dat hierop weddenschappen werden ingezet. Hierdoor werd het spel later verboden en verdween uiteindelijk rond Dit gebeurde ook met een spel genaamd P yon Ssaum. Hierbij waren twee partijen die elkaar bekogelden met stenen. Maar ook dit spel werd gezien als primitief en opruiend. Vandaar dat het verboden werd door Koning Sejong. Zowel Taekkyon als P yon Ssaum staan beschreven in het boek Korean Games uit In zo n zelfde boek uit 1975, Han guk-ui minsok nori, geschreven door een student Koreaanse Cultuur komt het Taekkyon niet meer voor. In 1958 was er nog een oorspronkelijke Taekkyon speler. Song Tok-ki. Ter gelegenheid van de verjaardag van president Syngman Rhee werd hij uitgenodigd een demonstratie te geven. Maar alle Taekwondo scholen ten spijt, een originele Taekkyon speler was in geen velden of wegen te bekennen. Volgens Song Tok-ki was Taekkyon echt een spel, dat eigenlijk alleen gespeeld werd op enkele locaties in Seoul. Dit klopt niet met de bewering van Choi Hong Hi dat hij het Taekkyon geleerd zou hebben van zijn leraar Han Il-dong.

8 Want zij leefden in de Hamgyong-do provincie in het huidige Noord-Korea. Daarnaast lijkt het niet waarschijnlijk dat een kalligrafie artiest zoals Han Ildong was zich bezig hield met het platvloerse volksvermaak dat Taekkyon zou zijn. Rond de eeuwwisseling (1900 na Chr.) was er een heel duidelijk verschil tussen de welgestelden en het ruwe werkvolk. Het verband met Karate is in ieder geval overduidelijk. Alle Kwans ontvingen training in Japan of van Japanners en ontwikkelden zich later in een eigen richting. Daarbij werd nog wel gebruik gemaakt van Japanse benamingen voor de technieken, evenals de vormen en training uit Japan. Dat was toen nog geen probleem. Later toen Korea begon met de opbouw van het eigen land werd het vanuit politiek opzicht steeds interessanter een eigen gevechtskunst te hebben met een eigen (liefst lange) geschiedenis. Toen moest er dus een Koreaanse naam aan de sport gegeven worden, Taekwondo, en een eigen systeem van technieken. Hierbij hoorde ook een eigen vorm van sparring. Hierbij kwamen meer hoge trappen en geavanceerd beenwerk kijken. Evenals snellere counteraanvallen. Het Karate was in dit opzicht statischer. Een aanval, een blok en een tegenaanval. Het taekwondo kwam met snellere tegenaanvallen soms zelfs zonder blok. Een later discussiepunt tussen de ITF en de WTF, namelijk het sparren, vindt ook zijn origine in het Japanse systeem. Bij de meeste vormen van Karate (uitzondering bijvoorbeeld Kyokushinkai-karate) wordt niet voluit getrapt of gestoten omdat het dodelijk technieken zijn van oorsprong en de kans op verwondingen veel te groot is. Dit is ook één van de verschillen tussen een sport en een gevechtskunst. Bij de gevechtskunst zoals het ooit begonnen is, was training een voorbereiding op de werkelijke strijd. Met alle (levens-)gevaarlijke gevolgen. Als de dreiging van de strijd dan in de loop der tijd afneemt, wordt de gevechtskunst wat afgezwakt. Gevaarlijke technieken worden vermeden of komen pas in een vergevorderd stadium aan bod. En in plaats van de werkelijke strijd komt een ongevaarlijk competitief sparringsdeel voor in de plaats. Met regels wat wel en niet mag.

9 En om het effect van een techniek te testen werd het onderdeel breektest toegevoegd. Dit proces (dat vele gevechtskunsten doorlopen hebben) duurt een tijd, maar resulteert uiteindelijk in een sport die qua doel en essentie ver afstaat van de oorsprong. Hoe Koreaans het Taekwondo van oorsprong is blijft onduidelijk. Dat het een Koreaanse sport is staat buiten kijf, maar doordat er weinig feitelijk is vastgelegd kan het zijn dat er verbanden worden gelegd (gezocht) die er eigenlijk niet waren.

LEERSTOF voor 6 kup (groen)

LEERSTOF voor 6 kup (groen) LEERSTOF voor 6 kup (groen) 1. Historische achtergrond Tul (TAEKWON-DO YOKSA) WON-HYO was de naam van de monnik die het Boedhisme introduceerde in de Silladynastie in het jaar 686 van het jaar des heren

Nadere informatie

Spreekbeurt LO Teakwondpooo

Spreekbeurt LO Teakwondpooo Spreekbeurt LO Teakwondpooo Spreekbeurt door een scholier 1181 woorden 21 januari 2002 7,4 136 keer beoordeeld Vak LO Mijn spreekbeurt gaat over Taekwon-do. Vanaf september 1999 zit ik zelf ook op deze

Nadere informatie

Werkstuk bewegingsonderwijs

Werkstuk bewegingsonderwijs Werkstuk bewegingsonderwijs Taekwon-Do 26-6-2010 Door: Edwin Wanner Klas: V5B Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave.. Pagina 2 1. Plan van aanpak.. Pagina 3 2. Logboek.. Pagina 4 3. Vragen van het interview..

Nadere informatie

GESCHIEDENIS VAN HET TAEKWON-DO

GESCHIEDENIS VAN HET TAEKWON-DO Auteurs: Karel van Orsouw - 9 de Dan oktober 2017 Sytze van der Meer - 5 de Dan Copyright stichting - 2017 GESCHIEDENIS VAN HET TAEKWON-DO 1. HISTORISCHE ACHTERGRONDEN De oorsprong van de zelfverdedigings-

Nadere informatie

Karate. 空 手. Een werkstuk gemaakt door Chuck Beekhuizen.

Karate. 空 手. Een werkstuk gemaakt door Chuck Beekhuizen. Karate. 空 手 Een werkstuk gemaakt door Chuck Beekhuizen. 1 Inhoud: 1 Wat is karate. 2 Karateles. 3 Examen. 4 Hollywood. 5 Japanse vertalingen. 6 Dojo etiketten 2 Karate. Ik houd mijn spreekbeurt over karate,

Nadere informatie

Ik doe mijn spreekbeurt over taekwon-do omdat ik het leuk vind en er nog

Ik doe mijn spreekbeurt over taekwon-do omdat ik het leuk vind en er nog Teakwon-do Taekwon-do vereniging Ma-Ryuk Gennep Ma-Ryuk 1 Ik doe mijn spreekbeurt over taekwon-do omdat ik het leuk vind en er nog wat meer over wil weten. Inhoud: Geschiedenis van Taekwon-Do Onze sportvereniging

Nadere informatie

Extra: Waarom hebben mensen paarden

Extra: Waarom hebben mensen paarden Extra: Waarom hebben mensen paarden In dit extra hoofdstuk leer je: Dat mensen paarden houden met een bepaald doel. Met welk doel mensen vroeger paarden hielden. Waarom mensen nu paarden hebben. Inleiding

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info De Chinese Muur 1. Voorwoord. 2. Wat is de Chinese Muur? 3. Waar ligt de Chinese Muur? 4. Waarom bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 5. Hoe bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 6. Hoe lang en hoe groot

Nadere informatie

Laat ik, voordat ik over taiji (Tai Chi) begin, eerst over mezelf vertellen. Mijn naam is Jos

Laat ik, voordat ik over taiji (Tai Chi) begin, eerst over mezelf vertellen. Mijn naam is Jos (Hemel en Aarde) Taiji Laat ik, voordat ik over taiji (Tai Chi) begin, eerst over mezelf vertellen. Mijn naam is Jos Thissen, ben sinds midden tachtiger jaren bezig met vechtkunsten. Na eerst enkele jaren

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

LEERSTOF voor 9 kup (wit/geel)

LEERSTOF voor 9 kup (wit/geel) LEERSTOF voor 9 kup (wit/geel) 1. Historische achtergrond (TAEKWON-DO YOKSA) Taekwon-do is geen gewone sport, zoals voetbal of tennis. Het is een krijgskunst. Dat wil zeggen dat er bepaalde tradities en

Nadere informatie

Eén Korea, twee landen

Eén Korea, twee landen 1 Doelgroep De lesbrief is bedoeld voor leerlingen in de onderbouw vmbo, havo en vwo. Het uitwerken van de opdrachten kost de leerling ongeveer een tot anderhalf lesuur (van 50 minuten). De onderzoeksvragen

Nadere informatie

Naam: TIJD EN SEIZOENEN

Naam: TIJD EN SEIZOENEN Naam: TIJD EN SEIZOENEN Tijd is belangrijk. Je moet op veel plaatsen op tijd komen. Op tijd op school, op tijd thuis, op tijd voor de bus of de trein. Om te zien hoe laat het is, kijk je op je horloge.

Nadere informatie

SPREEKBEURTMAP KENPO KARATE

SPREEKBEURTMAP KENPO KARATE SPREEKBEURTMAP KENPO KARATE Wat is Kenpo Karate? Kenpo Karate is een sport voor het leren van zelfverdedigingstechnieken. We leren allemaal oefeningen om een lastige situatie of een groep te herkennen

Nadere informatie

LEERSTOF voor 9e Gup (wit/geel)

LEERSTOF voor 9e Gup (wit/geel) LEERSTOF voor 9e Gup (wit/geel) 1. Historische achtergrond (TAEKWON-DO YOKSA) Taekwon-do is geen gewone sport, zoals voetbal of tennis. Het is een krijgskunst. Dat wil zeggen dat er bepaalde tradities

Nadere informatie

Geschiedenis van China

Geschiedenis van China Geschiedenis van China Periodes: Shang dynastie 1766 1046 v.chr. Zhou dynastie 1046 256 v.chr. Han 206 v. Chr. 220 n.chr. Tang dynastie 618 907 Song dynastie 960 1279 Ming dynastie 1368 1644 Qing dynastie

Nadere informatie

De begin jaren van Taekwon-Do

De begin jaren van Taekwon-Do De begin jaren van Taekwon-Do Dakin Burdick 1 maart 1999 1 Inleiding De opkomst van Taekwon-Do is een buitengewoon verhaal. Sinds haar introductie in het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw

Nadere informatie

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie) Praktische-opdracht door J. 1743 woorden 12 september 2011 6,1 32 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag Wat betekenden de verschillen tussen Noord en Zuid-Korea voor de Koude Oorlog? (conclusie)

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

Een vierhoeks oefenvorm waarin diverse Taekwon-do technieken geoefend worden. Een vast patroon van aanvals- en verdedigingstechnieken.

Een vierhoeks oefenvorm waarin diverse Taekwon-do technieken geoefend worden. Een vast patroon van aanvals- en verdedigingstechnieken. Wat is Taekwon-Do? Letterlijk betekent het de manier van de voet en hand. Het is een Koreaanse zelfverdedigingskunst die ontstaan is uit een combinatie van het eeuwenoude Koreaanse Tae-Kyon, met de vele

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

All I.T.F. Taekwon-Do Cup Easter Tournament

All I.T.F. Taekwon-Do Cup Easter Tournament Zondag 31 maart 2013: All I.T.F. Taekwon-Do Cup Easter Tournament A-klasse toernooi Junioren Senioren- Veteranen Tuls en Sparring (poule systeem) Team Tuls en Team Sparring (knock-out systeem) PRIJZENGELD

Nadere informatie

Werkstuk gemaakt door Naomi Buur!

Werkstuk gemaakt door Naomi Buur! Werkstuk gemaakt door Naomi Buur! Hoofdstuk 1: Voorwoord blz. 1 Hoofdstuk 2: Geschiedenis blz. 2 Hoofdstuk 3: Het vervolg van de Spelen blz. 3 Hoofdstuk 4: De moderne Spelen blz. 4 Hoofdstuk 5: Olympische

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Tai Chi. Algemeen. Balans tussen lichaam en geest.

Tai Chi. Algemeen. Balans tussen lichaam en geest. Tai Chi Balans tussen lichaam en geest. Algemeen Geboren op de eeuwenoude bodem van de Chinese cultuur, absorbeert Wushu (pinyin voor gevechtsport) de smaak voor Chinese klassieke filosofie. Men gebruikt

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

Gerak Saka. Guru Muhammad Sjafe i

Gerak Saka. Guru Muhammad Sjafe i Gerak Saka Waar staat Gerak Saka voor. Gerak=Beweging en Saka= Een afkorting van Sesukanja vrijheid en Pusaka. Samengesteld voluit Erfelijke vrije Bewegingen. Guru Muhammad Sjafe i Gerak Saka is één van

Nadere informatie

Beroepsproduct 4D. Schoolsportclinic. René Rosalina. Groep 3. Groep 5. Groep 5-6

Beroepsproduct 4D. Schoolsportclinic. René Rosalina. Groep 3. Groep 5. Groep 5-6 Beroepsproduct 4D Schoolsportclinic Groep 3 Groep 5 Groep 5-6 Naam: Klas: LBB: Koen de Jong LOBOS 3a René Rosalina 0 Inleiding Samen met Carlos Chala hebben wij een schoolsportclinic georganiseerd voor

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking -

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking - Pagina 1 Groep 8 Colofon China - De geschiedenis en cultuur van Peking - Leerling - informatie Inleiding In deze les gaan wij het hebben over de Chinese stad Peking. We kijken met elkaar naar een stukje

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN CHANOEKA

HET VERHAAL VAN CHANOEKA HET VERHAAL VAN CHANOEKA Op de 25e dag van de joodse maand Kislew begint Chanoeka, een feest dat acht dagen duurt. Met Chanoeka denken we terug aan een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van het

Nadere informatie

Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf

Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf Madonna met breiwerk, 1400-1410. Geschilderd door Bertram von Minden (1340-1414), detail uit het Buxtehude Altaar Onderzoek

Nadere informatie

Training en Coaching met Paarden

Training en Coaching met Paarden Pagina2 Paard en Ruiter van Homerus tot Djenghis Khan De tentoonstelling in het Allard Pierson Museum: Paard & Ruiter - Van Homerus tot Djenghis Khan was werkelijk bijzonder de moeite waard om te bezoeken.

Nadere informatie

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62210

Soorten bronnen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62210 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62210 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel Voorwoord Gijsbrecht van Amstel leefde rond 1300. Hij was de belangrijkste man van de stad Amsterdam in die tijd. Gijsbrecht was geliefd bij de bevolking van Amsterdam, maar hij had ook veel vijanden.

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 1

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 1 Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is deel 1. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes! pagina 1 van 3 Tekst 1 Khagendra

Nadere informatie

Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie?

Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie? Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie? Johannes 14:6 Jezus zeide tot hem: Ik ben de weg en de waarheid en het leven; niemand komt tot de Vader dan door Mij. Genesis 20:1-12 1 Abraham

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Welkom op deze vierde studie avond

Welkom op deze vierde studie avond DANIEL DE ZEVENTIG WEKEN Welkom op deze vierde studie avond Zoeklicht Seminar 70Jaarweken van Daniel 12/12/2014 70JW.1: 1 Profetie over de 70 jaarweken van Dan. 9:24-27 Over Israel en Jeruzalem Rechterstoel

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen Tijdvak 1 Toetsvragen 1 De meeste kennis over de periode waarin de eerste mensen leefden, komt van archeologen. Wat houdt het werk van archeologen in? A Zij bestuderen de verschillende theorieën over de

Nadere informatie

DANREGLEMENT. Danreglement

DANREGLEMENT. Danreglement DANREGLEMENT Dit reglement is goedgekeurd door de onderstaande personen en als zodanig goedgekeurd voor gebruik bij Dan examens van en onder auspiciën van Taekwon-Do International Nederland (T.I.N.) Voorzitter

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

Hoe maak ik een Spreekbeurt?

Hoe maak ik een Spreekbeurt? Hoe maak ik een Spreekbeurt? Stap 1: Kies een onderwerp. Voordat je kunt beginnen met het maken van een spreekbeurt, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Het hoeft niet perse een hobby van je te zijn,

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Ro Samenvatting door S. 1180 woorden 29 maart 2016 6,4 11 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 5 De Ro Paragraaf 1 t/m 7 1 Van dorp

Nadere informatie

Paragraaf 4: De Germaanse cultuur - TL 1

Paragraaf 4: De Germaanse cultuur - TL 1 Auteur Floris Sieffers Laatst gewijzigd 28 October 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/65939 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Van Bethlehem tot Golgotha

Van Bethlehem tot Golgotha Van Bethlehem tot Golgotha Het Mysterie van Inwijding Esoterische Begrippen Elly Lichtenberg De Bijbel, een mystiek verhaal of..? Deel I De Bijbel: een mystiek verhaal of..? Is het evangelieverhaal juist?

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

Aikibudo voor 15 jaar en ouder

Aikibudo voor 15 jaar en ouder ikibudo is technisch geen eenvoudige krijgskunst. De beginnende ikidoka zal eerder zaken moeten afleren dan aanleren. Dit gaat niet helemaal op wanneer iemand al eerder met ikibudo in aanraking is geweest.

Nadere informatie

Het verhaal van William Booth

Het verhaal van William Booth Lesmateriaal bij Het verhaal van William Booth Inhoudsopgave Geroepen om te dienen woordzoeker 3 Graaf in het verhaal! 4 Graaf dieper 5 Gods weg doolhof 6 Nieuw leven interview 7 Het Leger des Heils verspreid

Nadere informatie

hierbij weer de nieuwsbrief van de DTF met informatie over Taekwon-do en Hapkido

hierbij weer de nieuwsbrief van de DTF met informatie over Taekwon-do en Hapkido 2009 oktober Taekwon-do. Beste Taekwon-doin, hierbij weer de nieuwsbrief van de DTF met informatie over Taekwon-do en Hapkido Heb je suggesties voor deze nieuwsbrief of wil je zelf een stukje schrijven,

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het boeddhisme. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het boeddhisme. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het boeddhisme Naam: Het boeddhisme Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl.

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl. Van de redactie Het is nu alweer een jaar geleden dat we zijn begonnen met deze nieuwsbrief. Er is in het afgelopen sportseizoen veel gebeurt. Veel nieuwe banden, slips en ook natuurlijk niet te vergeten

Nadere informatie

VOORBEELD / CASUS. Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven. Moet je je aan een afspraak houden?

VOORBEELD / CASUS. Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven. Moet je je aan een afspraak houden? VOORBEELD / CASUS Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven Moet je je aan een afspraak houden? Hieronder treft u een beschrijving van een socratisch gesprek dat ik onlangs begeleidde. Voor de volledigheid

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training 2010 Marco Honkoop NLP coaching & training Introductie Dit ebook is gemaakt voor mensen die meer geluk in hun leven kunnen gebruiken. We kennen allemaal wel van die momenten dat het even tegen zit. Voor

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

Het wonder van het kruis. De omwisseling aan het kruis

Het wonder van het kruis. De omwisseling aan het kruis Het wonder van het kruis De omwisseling aan het kruis Het wonder van het kruis / De Omwisseling Vergeving Verlossing / Reiniging Genezing Bevrijding Verzoening Nieuw leven Getsemane Diezelfde avond ging

Nadere informatie

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij?

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij? Nederland Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Waar? (vul in) Op de. in (plaats) Waarom zijn al die mensen daar?... Welke bekende persoon is er altijd bij?. Hoe heet het meisje rechts? Haar moeder viert

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

DE FAMILIE VAN LOON 130 _

DE FAMILIE VAN LOON 130 _ DE FAMILIE VAN LOON Mooi idee: je familie en huis jarenlang laten portretteren door schilders en fotografen. De roemrijke familie Van Loon uit Amsterdam deed dat. De indrukwekkende stapel familieportretten

Nadere informatie

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat.

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat. BERLIJN Toen ik student was ben ik in 1963 voor het eerst in Berlijn geweest. Er was nog geen muur maar om naar Oost-Berlijn te gaan moest je langs de Vopo s die het geweer op de mensen hielden. Geen prettig

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje.

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje. Onderwijs Schooltje Lhee in het Openluchtmuseum Het schoolgebouwtje dat in het Openluchtmuseum staat, is een dorpsschooltje uit Lhee (Drenthe). De inwoners van Lhee hadden die speciaal gebouwd in de 18e

Nadere informatie

De steentijd Jagers en verzamelaars

De steentijd Jagers en verzamelaars De steentijd Jagers en verzamelaars De prehistorie is de geschiedenis van de mensheid voordat mensen konden lezen en schrijven. We hebben uit de prehistorie daarom geen boeken, dagboeken of andere geschreven

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE WORLD HAPKIDO JIN JUNG ASSOCIATION

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE WORLD HAPKIDO JIN JUNG ASSOCIATION HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE WORLD HAPKIDO JIN JUNG ASSOCIATION Merkelbeek 12 Febuari 2013, Art 1 Art 7 = Lidmaatschap Art1 : Elk lid van de "World Hapkido Jin Jung Association" en de stichting "Jin

Nadere informatie

Dit is de eerste nieuwsbrief van Tang Soo Do school Shi Sun. In deze eerste editie zal ik aandacht besteden aan de volgende onderdelen:

Dit is de eerste nieuwsbrief van Tang Soo Do school Shi Sun. In deze eerste editie zal ik aandacht besteden aan de volgende onderdelen: Nieuwsbrief Tang Soo Do school Shi Sun Jaargang 1, nummer 1. Februari 2016. www.shi-sun.nl Beste lezer, Dit is de eerste nieuwsbrief van Tang Soo Do school Shi Sun. In deze eerste editie zal ik aandacht

Nadere informatie

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff Spreekbeurt en werkstuk over Ridders Door: Oscar Zuethoff Mei 2007 Inleiding Waarom houd ik een spreekbeurt over de ridders en de riddertijd? Toen ik klein was wilde ik altijd al een ridder zijn. Ik vind

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

TRIPLE T SCANDINAVIAN ASIAN INVASION Traditional Technical Taekwondo

TRIPLE T SCANDINAVIAN ASIAN INVASION Traditional Technical Taekwondo Sportvereniging Secretariaat: Rob Onel Dojang: Budo Center Waterland Drontermeer 163 Mercuriusweg 29 1447 JP Purmerend 1443 VA Purmerend 0299-647735 0299-431092 w w w. t cp-purm e r e n d. n l TRIPLE T

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking -

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking - Pagina 1 Groep 8 Colofon China - De geschiedenis en cultuur van Peking - Leerling - informatie Inleiding In deze les gaan wij het hebben over de Chinese stad Peking. We kijken met elkaar naar een stukje

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

De geschiedenis van Karate-Do en Kyokushinkai

De geschiedenis van Karate-Do en Kyokushinkai De geschiedenis van Karate-Do en Kyokushinkai Kara-te betekent 'lege hand'. Vrij vertaalt betreft het de 'kunst van het vechten zonder wapens', gebruik makend van delen van het lichaam die als wapen kunnen

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Pizza Verdi Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Opdrachtenblad Lesuurpakket Pizza Verdi (thema s: sociale verschillen, stereotyperingen/vooroordelen; verdiepingsopdracht Amerikaanse burgerrechten)

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding. Het kerstverhaal klopt niet! 7. Is het echt gebeurd? 10. Klinkt het niet te mooi? 18. Waarom al die lichtjes?

Inhoud. Inleiding. Het kerstverhaal klopt niet! 7. Is het echt gebeurd? 10. Klinkt het niet te mooi? 18. Waarom al die lichtjes? Inhoud Inleiding. Het kerstverhaal klopt niet! 7 Is het echt gebeurd? 10 Klinkt het niet te mooi? 18 Waarom al die lichtjes? 25 Wat betekent Kerst voor mij? 31 Intermezzo. Hoe kan zoiets kleins gevaarlijk

Nadere informatie

Amerika. Inleiding. Inhoud. Geschiedenis

Amerika. Inleiding. Inhoud. Geschiedenis Amerika Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Amerika omdat ik er geboren ben en ik het een mooie staat vind met een interessante geschiedenis. Verder staat Amerika ook om veel dingen bekend, zoals het

Nadere informatie

Gerard Drosterij Praktische opdracht, Geschiedenis HAVO 2006-2007, Luzac College Dordrecht

Gerard Drosterij Praktische opdracht, Geschiedenis HAVO 2006-2007, Luzac College Dordrecht DE HISTORISCHE SENSATIE, TOEN EN NU Gerard Drosterij Praktische opdracht, Geschiedenis HAVO 2006-2007, Luzac College Dordrecht Het eindcijfer voor geschiedenis is opgebouwd uit vier cijfers: 1. het schoolexamen

Nadere informatie

Werkbladen bij uitzending schooltv Docenteninformatie

Werkbladen bij uitzending schooltv Docenteninformatie Docenteninformatie Deze werkbladen horen bij het Schooltv-programma Vrijheid. Aan de hand van de Four Freedoms van president Roosevelt komen verschillende aspecten van vrijheid aan bod. Het programma is

Nadere informatie

Praktische informatie over leer zwaardvechten als een samoerai

Praktische informatie over leer zwaardvechten als een samoerai Wat betekent kendo? Informatie voor de beginners Kendo is een Japanse sport en het betekent; de weg (do) van het zwaard (ken)! Maar ja, wat betekent dat dan weer? De weg van het zwaard betekent; dat je

Nadere informatie

Inspelen met z'n allen

Inspelen met z'n allen Page 1 of 5 Inspelen met z'n allen Dit is een leuke inspeel oefening voor na de warming up. Aan beide kanten van het net stellen twee groepen zich op zoals hiernaast staat afgebeeld. De twee 'teams' blijven

Nadere informatie

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Als wij Pinksteren vieren, dan vieren we toch ook dat de boodschap van Gods liefde wereldwijd rondgaat. Dat we in het

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Mysterie De vluchtende keizer

Mysterie De vluchtende keizer Mysterie De vluchtende keizer De les in een oogopslag Onderwerp: Activiteit: Tijdsduur: Doelen: Beginsituatie: Voorbereiding: Vlucht Keizer Wilhelm naar Nederland Deze mysterie- activiteit is een goede

Nadere informatie

Visie. Waterpolo Z & PC Nunspeet

Visie. Waterpolo Z & PC Nunspeet Visie Waterpolo Z & PC Nunspeet Inhoud Inleiding...3 De Waterpolo Commissie...3 Trainers en Coaches...4 Missie en Visie...5 Scheidsrechters en W officials...5,6 Trainingen en Teams...6,7,8 Inleiding De

Nadere informatie

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS Dit onderzoek bestaat uit 40 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad. Meerkeuze antwoorden worden

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Activiteitenschema Archeologie

Activiteitenschema Archeologie Activiteitenschema Archeologie Soort activiteit: Spullen opgraven uit de zandbak. Tijdsindeling: 5 Minuten de plaatjes in de zandbak verstoppen. 5 Minuten vertellen over hoe de mensen vroeger wat zochten

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie