Congres 18 juni uur. Vitaal verbinden. Extramuralisering: wonen, zorg en wel zijn in de wijk. Rijtuigenloods Amersfoort

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Congres 18 juni 2014 09.30-16.30 uur. Vitaal verbinden. Extramuralisering: wonen, zorg en wel zijn in de wijk. Rijtuigenloods Amersfoort"

Transcriptie

1 Congres 18 juni uur Vitaal verbinden Extramuralisering: wonen, zorg en wel zijn in de wijk Rijtuigenloods Amersfoort

2 In de komende tijd gaat er veel veranderen in de zorg. Vooral de aanpassingen in de organisatie van de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten zullen ingrijpend zijn. Mensen met zorgvragen zullen langer thuis blijven wonen. Ook het streven van de overheid naar decentralisatie brengt flinke veranderingen met zich mee. Voor u als bestuurder of beleidsmaker bij een gemeente, zorginstelling, woningcorporatie of zorgverzekeraar leidt dat tot nieuwe uitdagingen, maar ook tot nieuwe kansen. In de dagelijkse praktijk krijgt u te maken met indringende vragen zoals: Hoe overleeft mijn organisatie al die veranderingen? Hoe kunnen mensen zo lang mogelijk thuis wonen en gezond blijven en wat kost dat? Hoe houd ik de collectieve of private lasten beheersbaar? Hoe ga ik om met mijn vastgoed? Welke rol neemt de gemeente of zorgverzekeraar op zich en hoe speel ik daarop in? Het congres geeft antwoord op deze vragen en biedt u inzicht in actuele trends en in de rollen die de verschillende spelers gaan vervullen. De bijdragen van de sprekers zijn praktisch ingestoken, zodat u er direct mee aan de slag kunt. Zo krijgt u zicht op de perspectieven en kansen die het nieuwe beleid biedt en op de manier waarop u uw eigen organisatie kunt voorbereiden op de veranderingen. De verdiepingssessies in de middag bieden volop gelegenheid om met elkaar en met deskundigen van gedachten te wisselen. Uw dagvoorzitter is Wim van de Meeren, voorzitter Raad van Bestuur, CZ Het congres sluit af met een borrel, waar gelegenheid is om na te praten en nieuwe contacten te leggen.

3 Sprekers Opening congres Wim van de Meeren, voorzitter Raad van Bestuur, CZ De opening van het congres wordt verzorgd door dagvoorzitter Wim van de Meeren, voorzitter van de Raad van Bestuur van CZ. Hij belicht de thema s van het congres mede vanuit de optiek van de zorgverzekeraar. Langer zelfstandig gaat niet vanzelf Pieter Hooimeijer, lid Raad voor de leefomgeving en infrastructuur Het afbouwen van capaciteit in verzorgingshuizen sluit aan bij de groeiende behoefte aan autonomie. De huidige versnelling leidt echter tot vijf knelpunten, die deze juist bedreigen. De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur komt met concrete aanbevelingen voor meer keuzevrijheid in wonen, zorg en welzijn. Nieuwe beroepenstructuur in 2030 voor de gezondheidszorg Marian Kaljouw, voorzitter Commissie Zorgberoepen en Opleidingen Marian Kaljouw gaat in op de eerste resultaten van de verschillende bouwstenen zoals het TNO-rapport uit de broedplaatsen en het rapport van het Verwey-Jonker Instituut over meedenkers uit de focusgroepen. Doel daarvan is een nieuwe beroepenstructuur voor de gezondheidszorg in Weten wat er gebeurt monitors en scenario s voor beleidsmakers Norman Egter van Wissekerke, onderzoeker/adviseur, TNO De transities in de zorg leiden tot grote verschuivingen tussen overheden. Onderzoek en beleidsondersteunende instrumenten bieden daar beter zicht op. Slimme combinaties van databronnen bieden nieuwe perspectieven. Onderzoek, analyses en modellen maken het doorrekenen van scenario s mogelijk. Van zorggebouw naar wonen in een buurt Carolien Vermaas, concerndirecteur vastgoed Laurens en Laurens Wonen Hoe speelt Laurens Wonen en Zorg in op de aangekondigde wijzigingen door de extramuralisering? Carolien Vermaas vertelt hoe de transitie van zorggebouwen in haar optiek vorm krijgt en hoe het vastgoed (eigendom en huur) toekomstbestendig wordt gemaakt. Monitoring als basis voor opgave gericht werken in Zwolle Jaap Pleeging beleidsadviseur, gemeente Zwolle Minder geld en minder mensen, maar veel meer informatica en data. Daarmee moeten gemeenten het de komende jaren doen. Dat vraagt om goed gebruik van informatie, zowel in de beleidsvorming als bij het volgen van effecten. Zwolle gebruikt geotechnieken bij het combineren en zichtbaar maken van verbanden, patronen en trends. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor communicatie, idee-ontwikkeling en besluitvorming. Age friendly city Manchester Aanpak van de stad Paul McGarry, Senior Strategy manager, Gemeente Manchester (UK) In Manchester deed de Southway Housing Trust onderzoek naar manieren waarop de fysieke en sociale leefomgeving in de wijk Old Moat verbeterd kan worden. Uit het onderzoek blijkt onder andere waar zich barrières bevinden om zelfstandig te blijven wonen of waar voorzieningen alleen geschikt zijn voor jongeren, terwijl de wijk vergrijst.

4 Verdiepingssessies 1. Nader inzoomen op de aanpak in Manchester Paul McGarry, Senior Strategy manager, Gemeente Manchester (UK) In deze sessie gaat u samen met Paul McGarry dieper in op de uitvoering van het onderzoek in Manchester. Ook de onderzoeksresultaten komen aan bod, met name manieren om de fysieke en sociale leefomgeving van de bewoners van de wijk Old Moat te verbeteren. 2. Visualisatie van de sociale en fysieke inrichting van de wijk: inzicht in indicatoren voor langer thuis wonen Frank Pierik, senior onderzoeker Urban Environment and Health, TNO en Erwin Tak, onderzoeker en projectleider Life Style, TNO Met de decentralisaties in de zorg komen er belangrijke uitdagingen af op gemeenten en zorgaanbieders. Hoe kunnen zij bijvoorbeeld ouderen langer thuis laten wonen? In deze verdiepingssessie wordt door middel van door TNO ontwikkelde tools complexe informatie uit wonen, welzijn en zorg inzichtelijk gemaakt in een geografische weergave. 3.Blijven buurten: mens, woning, wijk Penny Senior, adviseur, Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg; Marianne Stadlander, principal business consultant, TNO en Willeke van Staalduinen, senior research scientist Age Friendly Environments, TNO Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en TNO delen kennis, innovaties en ervaringen over vraagarticulaties en gepersonaliseerde interventies. Het gaat om zo lang mogelijk kunnen blijven functioneren in de eigen omgeving. De interventies richten zich op mensen met dementie, hun mantelzorgers en op hen samen. Daarnaast wordt kennis gedeeld over dementievriendelijk ontwerpen en aanpassen van woningen en wijken. 4. Woningcorporatie en technologie huisvesting mensen met zorgvragen en omgeving Rens Balkenende, adviseur en partner, VAC Thuistechnologie en Eric Borggreve, manager Wonen en Zorg, Vestia Mensen blijven langer thuis wonen omdat ze dat willen, maar ook omdat het moet. Innovatieve technologie kan hen daarin steunen. Maar dat zal geen traditionele domotica zijn. Om welke technologieën gaat het dan wel en wat zijn de maatschappelijke business-cases? 5. Waardoor stijgen de kosten van zorg? Trends in het gebruik van zorg en zijn determinanten Isolde Woittiez, senior wetenschappelijk medewerker, Sociaal Cultureel Planbureau Nederlanders doen een steeds groter beroep op zorgvoorzieningen. Het idee is, dat demografische ontwikkelingen zoals de vergrijzing daarvan de oorzaak zijn, maar het zijn eerder de voorzieningen die snel groeien. Deze sessie gaat in op de vraag welk deel van de kostenstijging in de zorg het gevolg is van demografische veranderingen en welk deel van andere factoren.

5 programma uur Ontvangst uur Opening Dagvoorzitter Wim van de Meeren, voorzitter Raad van Bestuur, CZ uur Langer zelfstandig gaat niet vanzelf Pieter Hooimeijer, lid Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, hoogleraar Sociale Geografie en Demografie, Universiteit Utrecht uur Nieuwe beroepenstructuur in 2030 voor de gezondheidszorg Marian Kaljouw, voorzitter Commissie Zorgberoepen en Opleidingen uur Weten wat er gebeurt monitors en scenario s voor beleidsmakers Norman Egter van Wissekerke, onderzoeker/adviseur, TNO uur Pauze uur Van zorggebouw naar wonen in een buurt Carolien Vermaas, concerndirecteur vastgoed Laurens en Laurens Wonen uur Monitoring als basis voor opgave gericht werken in Zwolle Jaap Pleeging, beleidsadviseur, gemeente Zwolle uur Age friendly city Manchester Aanpak van de stad Paul McGarry, senior strategy manager, gemeente Manchester (UK) uur Lunchpauze uur Verdiepingssessies ronde uur Pauze uur Verdiepingssessies ronde uur Borrel en napraten Verdiepingssessies Aanpak Age friendly city Manchester: Hoe bewoners langer in hun eigen omgeving kunnen blijven. Indicatoren tools van TNO: Visualisaties van de sociale en fysieke inrichting van de wijk: inzicht in indicatoren voor langer thuis wonen. Hoe mensen met dementie langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen Thuistechnologie: vernieuwing en maatschappelijke businesscases Waardoor stijgen de kosten van zorg? Trends in het gebruik van zorg en zijn determinanten Woensdag 18 juni uur U kunt zich aanmelden via

6 Vitaal verbinden Extramuralisering: wonen, zorg en wel zijn in de wijk Voor leden van Raden van Bestuur, directies en beleidsmedewerkers van zorginstellingen voor langdurende zorg, gemeenten, verzekeraars, cliëntenorganisaties, woningcorporaties en adviesbureaus DATUM 18 juni 2014 TIJD uur LOCATIE Rijtuigenloods Piet Mondriaanplein GZ Amersfoort AANMELDEN U kunt zich aanmelden via De kosten bedragen 265, exclusief btw. Meer informatie Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Willeke van Staalduinen van TNO: E willeke.vanstaalduinen@tno.nl T Voor praktische informatie: CongressenMetZorg T E info@congressenmetzorg.nl TNO.NL JRV

VOORWOORD. In deze brochure vindt u voorbeelden van projecten waarmee we een bijdrage leveren aan het oplossen van zorgvraagstukken.

VOORWOORD. In deze brochure vindt u voorbeelden van projecten waarmee we een bijdrage leveren aan het oplossen van zorgvraagstukken. VITALE WIJKEN 1 VOORWOORD Gemeenten en zorginstellingen krijgen andere taken rondom preventie, welzijn en zorg voor kwetsbare groepen. Naast de drie zorgtransities vinden demografische veranderingen plaats

Nadere informatie

COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH

COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH WAT KUNNEN DEZE OPKOMENDE TECHNOLOGIEËN VOOR JOUW ORGANISATIE BETEKENEN? NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Blockchain geldt als dé grote belofte als het gaat om

Nadere informatie

Zoek geen beren, zoek de weg

Zoek geen beren, zoek de weg KIEN Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland Wanda Kruijt wandakruijt@stichtingkien.nl Zoek geen beren, zoek de weg Programma 9:00 9:30 Ontvangst met koffie of thee 9:30 9:40 Welkom (Adrie van Duijne)

Nadere informatie

Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag. Strategische handvaten voor deze opgave

Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag. Strategische handvaten voor deze opgave Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag Strategische handvaten voor deze opgave Een groeiende zorgvraag Dat mensen die zorg nodig hebben toch zelfstandig kunnen wonen, zich thuis voelen en zo lang mogelijk

Nadere informatie

Een nieuwe generatie ouderen(zorg) Samen ontdekken, durven, doen!

Een nieuwe generatie ouderen(zorg) Samen ontdekken, durven, doen! Een nieuwe generatie ouderen(zorg) Samen ontdekken, durven, doen! Een initiatief van: 10 november 2015 NBC Nieuwegein Een nieuwe generatie ouderen(zorg) Samen ontdekken, durven, doen! Dit is het voorlopig

Nadere informatie

Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed. Gerard Koster VNG

Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed. Gerard Koster VNG Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed Gerard Koster VNG Opbouw presentatie 1. Ontwikkelingen 2. Opgaven regionaal/lokaal 3. Samenwerking 4. Voorbeelden 5. Vragen aan u 1. Ontwikkelingen Extramuralisering:

Nadere informatie

Effectieve beleidsontwikkeling met data science

Effectieve beleidsontwikkeling met data science Driedaagse Training Course Programma Effectieve beleidsontwikkeling met data science Vrijdagen 18, 25 mei en 1 juni Centraal Museum, Utrecht Doelgroepen: Beleidsmakers Beleidsonderzoekers en data-analisten

Nadere informatie

Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg

Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg Leerkring Strategisch werken aan Wonen, welzijn en zorg Wilt u handen en voeten geven aan een gebiedsgerichte aanpak wonen, welzijn en zorg? Maar blijkt het lastig om de integrale aanpak hoog op de gemeentelijke

Nadere informatie

Een nieuwe generatie ouderen(zorg)

Een nieuwe generatie ouderen(zorg) 6 accreditatiepunten voor het Kwaliteitsregister V&V van V&VN Een nieuwe generatie ouderen(zorg) Een initiatief van: 30 november 2016 Jaarbeurs Utrecht Conferentie Een nieuwe generatie ouderen(zorg) 08.45

Nadere informatie

Het zorgberoep van de toekomst verdiepingssessie

Het zorgberoep van de toekomst verdiepingssessie Het zorgberoep van de toekomst verdiepingssessie Saskia Schalkwijk, SIGRA en Zorginstituut NL Corine Latour, Hogeschool van Amsterdam Klaus Boonstra, College Zorg Opleidingen Innovatie zorgberoepen en

Nadere informatie

De Gezonde Wijk. Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009

De Gezonde Wijk. Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009 De Gezonde Wijk Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009 De Gezonde Wijk, thema van de toekomst AT Osborne organiseert op 29 oktober 2009 het symposium:

Nadere informatie

HET SUCCES VAN DE VERGRIJZING

HET SUCCES VAN DE VERGRIJZING HET SUCCES VAN DE VERGRIJZING E EN VIS IE O P DE TO E KOMS T VA N W ER K, Z OR G, WO NE N EN VO O RZ IEN I N GEN HET D EN H A AG C EN TRU M VO O R S T R AT E G I S CHE S T UDI E S EN TN O HET SUCCES VAN

Nadere informatie

Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009

Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009 De Gezonde Wijk J.F. Kennedylaan 100 3741 EH Baarn Postbus 168 3740 AD Baarn T 31 (0)35 543 43 43 F 31 (0)35 543 43 44 E info@atosborne.nl Kijk op onze website voor meer informatie: www.atosborne.nl Samenspel

Nadere informatie

Wijkdashboard Langer thuis wonen. Erwin Tak, Norman Egter van Wissekerke

Wijkdashboard Langer thuis wonen. Erwin Tak, Norman Egter van Wissekerke Wijkdashboard Langer thuis wonen Erwin Tak, Norman Egter van Wissekerke Ontwikkeling wijkdashboard Het wijkdashboard ondersteunt (gemeentelijke) beleidsmakers door het voorspellen en visualiseren van beleidsscenario's

Nadere informatie

Toekomstbestendige ouderenzorg vergt nieuw paradigma

Toekomstbestendige ouderenzorg vergt nieuw paradigma Toekomstbestendige ouderenzorg vergt nieuw paradigma Prof.dr. Robbert Huijsman MBA, Bijzonder hoogleraar Management & Organisatie Ouderenzorg Senior manager Kwaliteit & Innovatie, Achmea Enkele belangrijke

Nadere informatie

WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON

WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON 1 november 2013 Toelichting De ouderenzorg is actueler dan ooit. Het kabinet zet in op een verdere

Nadere informatie

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN NVZD najaarscongres 25 november 2015, Nyenrode Business Universiteit, Breukelen GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN Naar permanente leiderschapsontwikkeling Ambitie De NVZD wil met dit congres onderstrepen

Nadere informatie

Transities in de langdurende zorg. Lizette de Laat Rens de Haas

Transities in de langdurende zorg. Lizette de Laat Rens de Haas Transities in de langdurende zorg Lizette de Laat Rens de Haas Initiatief Deze workshop is ontstaan vanuit een gezamenlijk initiatief van de gemeente Tilburg en de Tilburgse zorgaanbieders De Wever en

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp)

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT ir. Bart Vuijk TNO: MISSIE TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving

Nadere informatie

Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: een wenkend perspectief? Erik van Rossum lector zorginnovaties voor kwetsbare ouderen

Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: een wenkend perspectief? Erik van Rossum lector zorginnovaties voor kwetsbare ouderen Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: een wenkend perspectief? Erik van Rossum lector zorginnovaties voor kwetsbare ouderen Take home messages Zorgstelsel gaat echt op de schop De beroepenstructuur ook Dit

Nadere informatie

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei 2016 06-23169709 Inleiding Trends in de woningmarkt (m.n. voor senioren) Trends in de zorg Trends onder ouderen Levensloopbestendigheid??

Nadere informatie

Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg. Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat

Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg. Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat Wonen en zorg: onlosmakelijk met elkaar verbonden Introductie

Nadere informatie

Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013

Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013 Uitnodiging Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013 Voor de burger is het straks van belang dat gemeenten en zorgverzekeraars tot een goede afstemming van

Nadere informatie

De toekomst van het wonen is niet van gisteren

De toekomst van het wonen is niet van gisteren Uitnodiging SVn Deelnemersbijeenkomst De toekomst van het wonen is niet van gisteren Donderdagmiddag 6 november 2014 Media Plaza Jaarbeurs Utrecht Welkom U bent van harte welkom op de negende SVn Deelnemersbijeenkomst!

Nadere informatie

Innovaties in wonen, zorg en pensioenen Beweging aan de basis en in beleid

Innovaties in wonen, zorg en pensioenen Beweging aan de basis en in beleid Innovaties in wonen, zorg en pensioenen Beweging aan de basis en in beleid Cor van Montfort Meike Bokhorst Henk Griffioen Wendy Asbeek Brusse Marianne de Visser 1 Vraagstelling verkenning 1. In kaart brengen

Nadere informatie

Naar nieuwe zorg en zorgberoepen

Naar nieuwe zorg en zorgberoepen Datum 10 april 2015 Zorginstituut Nederland Strategie, Communicatie & Bestuursondersteuning Eekholt 4 1112 XH Diemen Postbus 320 1110 AH Diemen www.zorginstituutnederland.nl info@zinl.nl T +31 (0)20 797

Nadere informatie

Titel van de presentatie

Titel van de presentatie Urban Strategy: een interactieve planningstool om bewegingsvriendelijke wijken te realiseren Dr. Luuk Engbers Beweegvriendelijke stadswijken Zowel stoep als speeltuin belangrijk voor bewegen Speelruimte

Nadere informatie

Leegstand, herbestemming en verzorgingshuizen: een verkenning door de oogharen heen

Leegstand, herbestemming en verzorgingshuizen: een verkenning door de oogharen heen Lars Brugman Lars Brugman is projectadviseur/onderzoeker bij Kadaster Ruimte & Advies. Hij legt zich toe op complexe maatwerkvraagstukken vanuit de bij het Kadaster beschikbare ruimtelijke informatie.

Nadere informatie

Acht vragen over de SCP leefsituatie-index voor gemeenten. Onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken

Acht vragen over de SCP leefsituatie-index voor gemeenten. Onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken Acht vragen over de SCP leefsituatie-index voor gemeenten Onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken Acht vragen over de SCP leefsituatie-index voor gemeenten Vraagt u zich ook wel eens af: hoe gaat

Nadere informatie

Laagdrempelig inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen, vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling. Urban Insights Monitor & Platform

Laagdrempelig inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen, vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling. Urban Insights Monitor & Platform Laagdrempelig inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van wonen, vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling Urban Insights Monitor & Platform Urban Insights Platform & Monitor Laagdrempelig inzicht

Nadere informatie

Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn

Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn Rapportage December 2014 c14theswz Aanleiding USP Marketing Consultancy heeft samen met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg onderzoek gedaan naar

Nadere informatie

Leegstand, herbestemming en verzorgingshuizen: een verkenning door de oogharen heen

Leegstand, herbestemming en verzorgingshuizen: een verkenning door de oogharen heen Auteur: Lars Brugman 1 Datum: 2 februari 2015 Deze publicatie in samenwerking met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg opgesteld en gebaseerd op een eerdere publicatie van het Kadaster in de Barometer

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp)

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

ISOQOL-NL. Welkom. ISOQOL NL bestuur Caroline Terwee Sandra Beurskens Jolanda de Vries Lotte Haverman

ISOQOL-NL. Welkom. ISOQOL NL bestuur Caroline Terwee Sandra Beurskens Jolanda de Vries Lotte Haverman ISOQOL-NL Welkom ISOQOL NL bestuur Caroline Terwee Sandra Beurskens Jolanda de Vries Lotte Haverman PROGRAMMA 10:00 10:10 Welkom voorzitter ISOQOL-NL Caroline Terwee 10:10 10:20 Intro dagvoorzitter Sandra

Nadere informatie

Cursus Volkshuisvesting 2013

Cursus Volkshuisvesting 2013 Cursus Volkshuisvesting 2013 PROGRAMMA DATA: 7 mei, 8 mei, 4 juni en 5 juni 2013 LOCATIE: Villa Jongerius, Kanaalweg 64, Utrecht Versie 14 mrt 2013, Arjan Raatgever, Platform31 Dag 1: Inleiding in de volkshuisvesting

Nadere informatie

AGE FRIENDLY CITIES ZIJN SMART CITIES

AGE FRIENDLY CITIES ZIJN SMART CITIES AGE FRIENDLY CITIES ZIJN SMART CITIES Door: Esther Felix en Marianne Linde, TNO De vergrijzende samenleving vraagt om slimme oplossingen in de stedelijke omgeving. Dit kunnen aanpassingen in de fysieke

Nadere informatie

klaar voor de toekomst!

klaar voor de toekomst! Jongeren met chronische aandoeningen klaar voor de toekomst! gratis Training Transitie, Zelfmanagement en Participatie voor zorgverleners Training Transitie, Zelfmanagement en Participatie voor zorgverleners

Nadere informatie

Data-analyse voor Doelmatig Overheidsbeleid

Data-analyse voor Doelmatig Overheidsbeleid Conceptprogramma Driedaagse Leergang Data-analyse voor Doelmatig Overheidsbeleid Vrijdagen 2, 9 en 16 juni 2017 Hotel NH Utrecht Doelgroepen: Managers van kennis en informatie bij de overheid, waaronder:

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG

DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG Samen met collega- zorgorganisaties aan de slag met duurzame inzetbaarheid! Aanleiding voor een ACTIEF Netwerk De gezondheidszorg

Nadere informatie

Werkatelier Informatiebeleid 2016-2020 Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening

Werkatelier Informatiebeleid 2016-2020 Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening Native Consulting heeft een 4-daagse praktische en interactieve workshop ontwikkeld over ICT-beleid in relatie tot de gemeentelijke strategie. U komt niet alleen om te luisteren naar nieuwe kennis en inzichten,

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

Julius Academy. COPD Ketenzorg. Uitnodiging voor het congres. 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht

Julius Academy. COPD Ketenzorg. Uitnodiging voor het congres. 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht Julius Academy Uitnodiging voor het congres COPD Ketenzorg 8 e nationale congres op 12 februari 2015 Locatie: UMC Utrecht Samen sterk voor COPD Op veel verschillende manieren trachten professionals, managers,

Nadere informatie

StadsDashboard. Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld. Merle Blok 12 mei 2015

StadsDashboard. Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld. Merle Blok 12 mei 2015 StadsDashboard Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld Merle Blok 12 mei 2015 Missie TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn

Nadere informatie

Strategie & omgeving. Bram Baselmans Brenda Meusen-den Ouden

Strategie & omgeving. Bram Baselmans Brenda Meusen-den Ouden IVVU: Leergang innoveren locaties intramurale zorg Strategie & omgeving Bram Baselmans Brenda Meusen-den Ouden Programma leergang Blok 1: Strategie & omgeving Blok 2: Zorg & bedrijfsvoering Blok 3: Wonen

Nadere informatie

Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg Activiteitenplan 2018

Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg Activiteitenplan 2018 Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg Activiteitenplan 2018 Transitie naar programmatische brede samenwerking op wonen, welzijn, zorg Inleiding 2018 is een transitiejaar voor het Aedes-Actiz Kenniscentrum

Nadere informatie

Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim

Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim Netwerkbijeenkomst decentraliseren = innoveren, georganiseerd door Zorg voor Innoveren, Utrecht, 26 juni 2014 Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

NEDERLANDS CONGRES Volksgezondheid 2012 VOLKSGEZONDHEID. 11 en 12 april 2012 VU medisch centrum Amsterdam

NEDERLANDS CONGRES Volksgezondheid 2012 VOLKSGEZONDHEID. 11 en 12 april 2012 VU medisch centrum Amsterdam NEDERLANDS CONGRES Volksgezondheid 2012 S A M E N I N V E S T E R E N I N G E Z O N D H E I D VOLKSGEZONDHEID 2 0 11 en 12 april 2012 VU medisch centrum Amsterdam Volksgezondheidsprijs 2011 Fikse korting

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Retouradres / Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Uw kenmerk Datum 6 juni 2013 Betreft vergrijzing, extramuralisering

Nadere informatie

Workshop Wonen, huisvesting & vastgoed. Werkconferentie Noordelijke Maasvallei Hub Hamers & Masi Mohammadi, Cuijck, 26 september 2013

Workshop Wonen, huisvesting & vastgoed. Werkconferentie Noordelijke Maasvallei Hub Hamers & Masi Mohammadi, Cuijck, 26 september 2013 Workshop Wonen, huisvesting & vastgoed Werkconferentie Noordelijke Maasvallei Hub Hamers & Masi Mohammadi, Cuijck, 26 september 2013 Doel, resultaat & uitgangspunten Inhoudelijke visie m.b.t. zorg(leefbaarheid)

Nadere informatie

IMISCOE Congres Zorg voor en sociaal welbevinden van oudere migranten

IMISCOE Congres Zorg voor en sociaal welbevinden van oudere migranten IMISCOE Congres Zorg voor en sociaal welbevinden van oudere migranten 19 februari 2019 Leyden Academy on Vitality and Ageing, Leiden Inhoudsopgave Inleiding Focus ochtendsessie Focus middagsessie Programma

Nadere informatie

Doet scheiden lijden?

Doet scheiden lijden? Doet scheiden lijden? Extramuralisering na Zorgakkoord en Kamerbrief Jasper Klapwijk Strateeg Espria Woonzorg Nederland Apeldoorn, 30 mei 2013 Extramuralisering voor zorgaanbieders Waar staan we? Zorgakkoord

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Studiereis sociaal domein Denemarken

Collegevoorstel. Zaaknummer Studiereis sociaal domein Denemarken Zaaknummer 00437489 Onderwerp Studiereis sociaal domein Denemarken Collegevoorstel Feitelijke informatie De gemeente Heusden is lid van het Landelijk contact gemeentelijk Welzijn (LCGW). Via de LCGW ontving

Nadere informatie

Wonen-zorg in regio Rivierenland

Wonen-zorg in regio Rivierenland Wonen-zorg in regio Rivierenland Voor: Platform Zelfredzaam Rivierenland Monitor Wonen-Zorg 2016 Provincie Gelderland www.ruimtevoorzorg.nl Henk Nouws, 27-03-2016 Doelen Hoe ontwikkelen vraag en aanbod

Nadere informatie

De toekomst van de zorg in een vergrijzende samenleving

De toekomst van de zorg in een vergrijzende samenleving De toekomst van de zorg in een vergrijzende samenleving Nieuwe visie op zorg noodzakelijk! Stijgende vraag naar zorg Kostengroei Grote vraag naar zorgpersoneel Verwachtingen burgers Meer eigen regie in

Nadere informatie

Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: de contouren. Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen 28 mei 2015

Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: de contouren. Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen 28 mei 2015 Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: de contouren Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen 28 mei 2015 Opdracht De Minister van Volksgezondheid adviseren over een toekomstgerichte beroepenstructuur

Nadere informatie

Age-friendly City. een programma. voor ouderen

Age-friendly City. een programma. voor ouderen Age-friendly City een programma voor ouderen 18 januari 2016 Wie zijn wij? Astrid van Ketel, GGD Amsterdam Functionaris gezondheidsbevordering Astrid Krikken, Onderwijs, Jeugd en Zorg Beleidsadviseur Zorg

Nadere informatie

Innoveren bij de (semi)overheid: van denken naar doen! Gezocht

Innoveren bij de (semi)overheid: van denken naar doen! Gezocht Innoveren bij de (semi)overheid: van denken naar doen! De wereld om ons heen is volop in beweging. Economische en maatschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Bezuinigingen, decentralisaties

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp)

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief scheiden van Verblijf van wonen naar Wonen en zorg & van verblijf naar wonen door extramuralisering en scheiden wonen/zorg Programma Doel van vandaag Meer grip

Nadere informatie

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015 Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland De aftrap Op heeft JSO met u de aftrap gegeven van het programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid- Holland. Het programma voorziet in

Nadere informatie

Iedereen binnenboord DENKTANK IZO 22 NOVEMBER 2018

Iedereen binnenboord DENKTANK IZO 22 NOVEMBER 2018 Iedereen binnenboord DENKTANK IZO 22 NOVEMBER 2018 Welkom op de tweede Denktank IZO van 2018 in Corpus Congress Centre in Oegstgeest Deze Denktank staat in het teken van inclusieve systemen. Informatie-uitwisseling

Nadere informatie

Programma conferentie de Bredebieb Openbare bibliotheken in het sociaal domein

Programma conferentie de Bredebieb Openbare bibliotheken in het sociaal domein Programma conferentie de Bredebieb Openbare bibliotheken in het sociaal domein 28 november 2014 (13:00-19:00) The Alignment House nodigt u van harte uit voor de conferentie de Bredebieb op 28 november

Nadere informatie

Memo Wonen en Zorg Scholeneiland Bunnik Inleiding

Memo Wonen en Zorg Scholeneiland Bunnik Inleiding Memo Wonen en Zorg Scholeneiland Bunnik 16-9-2016 1. Inleiding De gemeente heeft op het Scholeneiland Bunnik een locatie beschikbaar voor zorgwoningen 1, voor de doelgroep dementerende ouderen. Een eerste

Nadere informatie

MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT

MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT SNEL EN WENDBAAR WERKEN AAN CONTINUE VERBETERING IN ORGANISATIES LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INDEX Inleiding 3 Masterclass Agile Management

Nadere informatie

Eerstelijn & gemeente(n)

Eerstelijn & gemeente(n) Programma tweedaagse workshop Eerstelijn & gemeente(n) Think global, act local Doelstellingen: Aan het eind van deze workshop bent u in staat om: Veranderingen in de AWBZ, WMO en jeugdzorg te duiden en

Nadere informatie

MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN

MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN LEER HOE JE EEN NIEUWE MANIER VAN LEIDERSCHAP VORMGEEFT IN SAMENWERKING MET NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Veranderingen die organisaties

Nadere informatie

Serviceflats grote kans voor innovatie van zorg- en woonsector

Serviceflats grote kans voor innovatie van zorg- en woonsector Serviceflats grote kans voor innovatie van zorg- en woonsector Enschede, 8 april 2011 SVF/LH/11/51 Lennart Homan MSc ir. Bernhard Hoeksma TimesLab Capitool 42 7521 PL Enschede Tel. +31 (0)53 433 9033 info@timeslab.nl

Nadere informatie

Paradigmashift in de zorg. 12 juni 2012, Ids Thepass, Raad van Bestuur Laurens

Paradigmashift in de zorg. 12 juni 2012, Ids Thepass, Raad van Bestuur Laurens Paradigmashift in de zorg 12 juni 2012, Ids Thepass, Raad van Bestuur Laurens Inhoud Thematiek Enkele kengetallen Laurens Twee strategische lijnen Actuele thema s Huis op orde Vastgoedstrategie WMO Thematiek

Nadere informatie

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche UITNODIGING Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche 25 oktober ACHTERGROND De digitale revolutie heeft ook zijn impact in de zorg.

Nadere informatie

OTB PLATFORM31 WOONCONGRES 2014

OTB PLATFORM31 WOONCONGRES 2014 Betaalbaarheid van het wonen OTB PLATFORM31 WOONCONGRES 2014 12 NOVEMBER HAAGSE HOGESCHOOL, DEN HAAG Mariette Carstens / Hollandse Hoogte OTB Platform31 Wooncongres 2014 Betaalbaarheid van het wonen 12

Nadere informatie

Opgave: De ondersteuningsvraag betrof in eerste instantie de volgende vragen:

Opgave: De ondersteuningsvraag betrof in eerste instantie de volgende vragen: Traject Zwolle Aanvragers: Jan-Willem Dollekamp, senior beleidsadviseur, gemeente Zwolle, later vervangen door Marc Stevens, beleidsambtenaar ouderen- en gehandicaptenbeleid samen met Travers (Welzijn,

Nadere informatie

Kleinschalig Zorgen. Terug. 09.15 Ontvangst met koffie en thee. 09.45 Opening door dagvoorzitter Angèle Jonkers

Kleinschalig Zorgen. Terug. 09.15 Ontvangst met koffie en thee. 09.45 Opening door dagvoorzitter Angèle Jonkers Terug Kleinschalig Zorgen 09.15 Ontvangst met koffie en thee 09.45 Opening door dagvoorzitter Angèle Jonkers 09.55 Kleinschalig wonen: kans of kwetsbaarheid? Het traditionele verpleeghuis is uit. Kleinschalig

Nadere informatie

WAT HELPT OM LANGER THUIS TE BLIJVEN WONEN

WAT HELPT OM LANGER THUIS TE BLIJVEN WONEN WAT HELPT OM LANGER THUIS TE BLIJVEN WONEN Lonneke Taks Annette de Boer Met stakeholders in gesprek over domotica Met stakeholders in gesprek over domotica 3 Wat helpt om langer thuis te blijven wonen

Nadere informatie

Adriaan Visser, assitant lector

Adriaan Visser, assitant lector Adriaan Visser, assitant lector Kenniscentrum Zorginnovatie, Lectoraat transities in zorg, Hogeschool Rotterdam a.p.visser@hr.nl en adriaan.visser@planet.nl Daarover is onderzoek gedaan! Betreft m.n.

Nadere informatie

MARKTONDERZOEK OUDERENZORG UW KLANTVRAAG IN BEELD.

MARKTONDERZOEK OUDERENZORG UW KLANTVRAAG IN BEELD. MARKTONDERZOEK OUDERENZORG UW KLANTVRAAG IN BEELD www.atosborne.nl AANLEIDING EN ACTUALITEIT Een reistijdenanalyse laat alle wijkverpleging klanten zien, die vanaf uw locatie binnen 15 minuten te bereiken

Nadere informatie

Mantelzorg is goedkoop maar niet gratis!

Mantelzorg is goedkoop maar niet gratis! Julius Academy Mantelzorg is goedkoop maar niet gratis! congres en beurs over versterking van mantelzorg door middel van begeleiding, cursussen, trainingen, apps, financiële prikkels en gerichte subsidies

Nadere informatie

Ontwikkelingen in zorg, welzijn en wonen Joop Blom, voorzi-er commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden ANWB.

Ontwikkelingen in zorg, welzijn en wonen Joop Blom, voorzi-er commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden ANWB. Ontwikkelingen in zorg, welzijn en wonen Joop Blom, voorzi-er commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden ANWB. De Bilt, 27 november 2015. Vergrijzing in Nederland 27 november

Nadere informatie

Transitiecursus zorg en welzijn Een nieuw transitiekundig perspectief op het sociale domein

Transitiecursus zorg en welzijn Een nieuw transitiekundig perspectief op het sociale domein Transitiecursus zorg en welzijn Een nieuw transitiekundig perspectief op het sociale domein Hoe kunnen we ons zorg en welzijnssysteem meer mensgericht en tegelijk economisch volhoudbaar maken? Dat is momenteel

Nadere informatie

De Beleidsregels subsidieverstrekking Programma Thuisgeven in Gelderland vast te stellen als volgt:

De Beleidsregels subsidieverstrekking Programma Thuisgeven in Gelderland vast te stellen als volgt: 15 april 2009 - zaaknummer 2008-011526 Beleidsregels subsidieverstrekking Programma Thuisgeven in Gelderland GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Gelet op artikel 1.2, derde lid, van de Subsidieregeling

Nadere informatie

MASTERCLASS RETAILMARKETING 2019

MASTERCLASS RETAILMARKETING 2019 MASTERCLASS RETAILMARKETING De retailwereld verandert sneller dan ooit tevoren. Het is cruciaal om het retail spel goed te begrijpen om in te kunnen spelen op die veranderingen. Daarom organiseert Q&A

Nadere informatie

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL Panels Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Gezondheidszorgonderzoek vanuit het perspectief van de Nederlander nivel panels Het Nivel onderzoekt met behulp van een aantal panels

Nadere informatie

Uitnodiging seminar E-health in de zorg. In het kader van de nationale e-healthweek 2018

Uitnodiging seminar E-health in de zorg. In het kader van de nationale e-healthweek 2018 Uitnodiging seminar E-health in de zorg In het kader van de nationale e-healthweek 2018 Donderdag 25 januari 2018 17.00-21.00 uur Karspelhuis in Beilen Karspelstraat 3, 9411 ND Beilen Meld u snel aan op

Nadere informatie

Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg Annette Duivenvoorden

Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg Annette Duivenvoorden Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg Annette Duivenvoorden Projectleider Rem op AWBZ: 3 miljard Hervorming Langdurige Zorg Niet nieuw - Extramuralisering al gewenst beleid sinds jaren 90 - Geleid

Nadere informatie

Wat zijn mogelijke oorzaken voor de toename?

Wat zijn mogelijke oorzaken voor de toename? Netwerk Sociaal Domein/Wmo Oosterschelderegio Wat zijn mogelijke oorzaken voor de toename? Nadere analyse maatwerkvoorziening dagbesteding en begeleiding Onderzoeksvraag In de periode 2015-2016 zien we

Nadere informatie

Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief

Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief Themadag Zorg op de juiste plek vanuit financieel perspectief Wat is de impact op de bedrijfsvoering van de zorgaanbieder en wat is de rol van de financial hierbij? BDO Advisory - Gezondheidszorg Vincent

Nadere informatie

Vijfde Landelijk Congres Eerste Lijn. Vrijdag 31 oktober 2014

Vijfde Landelijk Congres Eerste Lijn. Vrijdag 31 oktober 2014 Vijfde Landelijk Congres Eerste Lijn Vrijdag 31 oktober 2014 Locatie: Van der Valk Hotel, Almere Veluwezoom 45, 1327 AK Almere Organisatie: In samenwerking met: Waarom dit congres? Inleiding De wetgeving

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

Geachte genodigde, Op 26 juni van 10 tot 12 u, in zaal 27 van Provinciehuis Utrecht

Geachte genodigde, Op 26 juni van 10 tot 12 u, in zaal 27 van Provinciehuis Utrecht Geachte genodigde, De leefbaarheid van de kleine kernen wordt steeds meer door inwoners zelf opgepakt. Dat doen zij in de vorm van bewonerscollectieven die het initiatief en de regie nemen over bijvoorbeeld

Nadere informatie

Beweegvriendelijke Wijken in Rotterdam

Beweegvriendelijke Wijken in Rotterdam Beweegvriendelijke Wijken in Rotterdam Naar een beweegvriendelijke omgeving: van theorie naar oplossingen? Ir.Otto Trienekens Veldacademie Veldacademie Ambities Rotterdamse Woonservicegebieden Een betrokken

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) Wat kost een dorp? Onderzoek naar de geldstromen in een dorp.

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) Wat kost een dorp? Onderzoek naar de geldstromen in een dorp. ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

Kennis- en experimentenprogramma Langer Thuis

Kennis- en experimentenprogramma Langer Thuis Kennis- en experimentenprogramma Langer Thuis Vervolg 2016 2017 Platform31 In samenwerking met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg Den Haag, 21 maart 2016 Inhoudsopgave Langer Thuis in eigen buurt: activiteiten

Nadere informatie

DATAGEDREVEN WERKEN BINNEN DE OVERHEID

DATAGEDREVEN WERKEN BINNEN DE OVERHEID Driedaagse leergang: DATAGEDREVEN WERKEN BINNEN DE OVERHEID Vrijdag 5 en 12 april en woensdag 17 april, Den Haag Doelgroep: Beleidsonderzoekers Statistici Data managers Kennismanagers binnen de overheid

Nadere informatie

Marktonderzoek wonen en zorg Lorentz genootschap. Chris Theuws Directeur-bestuurder Bergopwaarts

Marktonderzoek wonen en zorg Lorentz genootschap. Chris Theuws Directeur-bestuurder Bergopwaarts Marktonderzoek wonen en zorg Lorentz genootschap Chris Theuws Directeur-bestuurder Bergopwaarts Lorentz genootschap 2013 Zorginstelling woningcorporatie Veranderingen in de zorg Proactief Lorentz zaal

Nadere informatie

Indicatie zorgvraag 2030 Prognoses van chronische aandoeningen en functioneren

Indicatie zorgvraag 2030 Prognoses van chronische aandoeningen en functioneren Indicatie zorgvraag 2030 Prognoses van chronische aandoeningen en functioneren Prof. Dr. Nico L.U. van Meeteren Dr. Marianne Stadlander Dr. Astrid Chorus Dr. Rom Perenboom Drs. Hedwig Hoffstetter Gezond

Nadere informatie

Jaarverslag BJ 2013. Stichting Wetenschap Balans. 1 augustus 31 december. Tel 06-46741683 Keileweg 8 3029 BS Rotterdam

Jaarverslag BJ 2013. Stichting Wetenschap Balans. 1 augustus 31 december. Tel 06-46741683 Keileweg 8 3029 BS Rotterdam Jaarverslag BJ 2013 1 augustus 31 december Stichting Wetenschap Balans Tel 06-46741683 Keileweg 8 3029 BS Rotterdam www.swbalans.nl info@swbalans.nl Inhoudsopgave Inhoud Highlights... 1 Strategische highlights...

Nadere informatie

Congres Medezeggenschap: n medicijn?

Congres Medezeggenschap: n medicijn? Congres Medezeggenschap: n medicijn? Verschillende perspectieven en oplossingen voor sterke medezeggenschap in de zorg- en welzijnssector Locatie: Abrona te Huis ter Heide (bij Zeist) Van: donderdag 30

Nadere informatie

16-20 september 2013 MAANDAG 16 SEPTEMBER

16-20 september 2013 MAANDAG 16 SEPTEMBER BUILDING ENERGY U BENT UITGENODIGD VOOR DE DUTCH GREEN BUILDING WEEK Energie is de belangrijkste grondstof voor succes, daarom gaan wij er zorgvuldig mee om. We realiseren en faciliteren gebouwen die in

Nadere informatie

Workshop. Nieuwe generaties in vergrijzende organisaties

Workshop. Nieuwe generaties in vergrijzende organisaties Workshop Nieuwe generaties in vergrijzende organisaties Zo n 85% van de Nederlandse en Europese organisaties vergrijzen spectaculair. De piek ligt rond 2035. De komende decennia zijn daar de oudste generaties

Nadere informatie