Congres Medezeggenschap: n medicijn?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Congres Medezeggenschap: n medicijn?"

Transcriptie

1 Congres Medezeggenschap: n medicijn? Verschillende perspectieven en oplossingen voor sterke medezeggenschap in de zorg- en welzijnssector Locatie: Abrona te Huis ter Heide (bij Zeist) Van: donderdag 30 juni 2016, tot uur INLEIDING "De grootste maatschappelijke verandering vindt plaats in de welzijn- en zorgsector", aldus trendwatchers en politici. Organisaties in de zorg- en welzijnssector zoeken naar antwoorden op toenemende innovaties, veranderingen in de eisen van de inspectie en de wil om de cliënt en de patiënt centraal te stellen. Bestuurders zoeken samen met Raden van Toezicht, ondernemingsraden en cliëntraden naar oplossingen om te zorgen dat de organisatie aan alle wensen en eisen voldoet. Welke dilemma s levert dat op en welke oplossingen worden daarvoor bedacht? Congres Het congres wordt afgetrapt voor Philip Idenburg. Hij schetst de belangrijkste trends in de zorg- en welzijnssector. De directeuren Wulff (Argos/Welzijn) en Taks (Diakonessenhuis/zorg) reageren hier op. Een paneldiscussie tussen or-leden, var-leden en cliëntenraadleden zorgt voor reflectie. Daarna zijn er allerlei workshops en een open space waarin je als deelnemer met allerlei verschillende experts in gesprek kan. De dag is dynamisch en gericht op de praktijk. Boek Medezeggenschap: n medicijn? In dit boek worden de belangrijkste ontwikkelingen in de zorg- en welzijnssector besproken en wordt er aandacht besteed aan de wijze waarop deze ontwikkelingen in organisatie een plek krijgen (structuurwijzigingen, bezuinigingen, professional centraal). In de laatste twee blokken wordt aandacht besteed aan de medezeggenschap (stand van nu en in de toekomst). Het boek is praktisch, concreet en biedt voldoende handvatten voor de dagelijkse praktijk. Meld je aan Je kunt je aanmeldingen via Kosten: 75,- ex BTW (inclusief: lunch en boek). Bij meer dan drie inschrijvingen 25,- korting per deelnemer. Wij hopen u te mogen begroeten bij dit congres! LOMOZ, FWG, SER, BeBright, De Voort Advocaten Mediators en Wiekiesjij (vanaf 16-6 e-democracy)

2 BIJLAGE Programma Inloop en ontvangst De toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg en opdracht aan medezeggenschap. Door: Philip Idenburg Idenburg schetst de belangrijkste ontwikkelingen in de zorg- en welzijnssector en verbindt daar een opdracht aan de medezeggenschap aan Decentralisaties en de gevolgen voor de welzijnssector. Door Peter Wulff Wulff schetst de belangrijkste gevolgen, van de decentralisaties, voor zijn organisatie. Uitdagingen zijn er om te zorgen dat familie meer mee gaat doen, medewerkers de cliënt centraal stelt en de balans wordt gevonden tussen de bedoeling van welzijn en noodzakelijke procedures Veranderende omgeving van de zorg. Door John Taks Taks heeft een indrukwekkende loopbaan in de zorgsector doorlopen en is thans bestuurder bij het Diakonessenhuis in Utrecht/Zeist. Taks geeft een doorkijkje in zijn visie op de toekomst van de zorg en doet een oproep aan or-leden Pauze Medezeggenschap in de zorg- en welzijnssector De medezeggenschap kent veel verschillende medezeggenschapsvormen: or, cliëntenraad, VAR en zelfsturende teams. Een discussie over de verschillende stellingen van de vorige sprekers: hoe kijken verschillende medezeggenschappers er naar? Advies aan de sector. Door Evert Verhulp Verhulp is voorzitter van de commissie bevordering medezeggenschap van de Sociaal Economische Raad. Verhulp heeft de hele ochtend kunnen luisteren naar de verschillende bijdragen: welk advies heeft hij voor u? Lunch Workshopronden en open space Deze middag kunt u kiezen uit verschillende workshops. Er is een workshoplijn voor deelnemers uit de zorg en een voor deelnemers uit de welzijnssector. U volgt twee workshops en tussendoor kunt u deelnemen aan de open space Presentatie boek Het eerste exemplaar wordt uitgereikt. U krijgt er zelf ook één mee naar huis.

3 16.45 Afsluiting met een drankje Workshops (zorg)(kan nog aangevuld worden) 1. Ontwikkelingen in de zorg en functiehuizen. FWG, drs. Astrid Westerbeek In deze workshop projecten we de belangrijkste ontwikkelingen in de zorg op functies. Daarna maken we de stap naar jouw functie: wat betekenen deze ontwikkelingen voor jou? En welke rol kan de medezeggenschap spelen om te zorgen dat medewerkers in deze bewegingen een goede kans krijgen? Resultaat: bij invoering van nieuwe functies weet je als medezeggenschapper welke vragen je moet stellen om te zorgen dat de implementatie kwalitatief goed verloopt 2. Innovaties in zorg en medezeggenschap. BeBright, Drs. Vivian Dekkers en drs. Bob Vermaak (Wiekiesjij/e-democracy) In het plenaire gedeelte heeft Philip Idenburg zijn visie op de belangrijkste ontwikkelingen in de zorg- en welzijnssector gepresenteerd. In deze workshop gaan we hier wat dieper op in: Dekkers focust op de zorgsector en bespreekt welke resultaten over, pak hem beet, 3 jaar gerealiseerd moeten zijn. Vermaak biedt handvatten om te bepalen welke rol de or, cliëntenraad of var, je kunt innemen. Daarna schetst hij de belangrijkste ontwikkelingen en innovaties in de medezeggenschap. Resultaat: inzicht hebben in de belangrijkste innovaties in de zorg (aan de hand van concrete voorbeelden), de resultaten die behaald moeten worden en de verschillende rollen van de verschillende vormen van participatie. 3. Fusies in de zorg. De Voort Advocaten \ Mediators, mr. Els Huisman Fusies in de zorg komen steeds vaker voor. De Sociaal Economische Raad heeft, in de bundel Medezeggenschap: n medicijn? de gedragsregels uiteengezet. Huisman gaat in op de praktijk: waar loop je tegenaan en waar moet je alert op zijn? Resultaat: inzicht hebben in de theorie en praktijk van fusies in de zorg. Concrete handvatten om goed positie te kunnen innemen. 4. Ondernemingsraad uit de zorgsector aan het woord Een ondernemingsraad uit de zorgsector presenteert zijn werkwijzen en visie op de ontwikkelingen. Welke dilemma s hebben zij? Hoe werken zij aan organisatieontwikkeling en teamontwikkeling? De praktijk aan het woord (nog in te vullen) Workshops (welzijn)(kan nog aangevuld worden) 1. Innovaties in welzijn en medezeggenschap. BeBright, Drs. Vivian Dekkers en drs. Bob Vermaak (Wiekiesjij/e-democracy) In het plenaire gedeelte heeft Philip Idenburg zijn visie op de belangrijkste ontwikkelingen in de zorg- en welzijnssector gepresenteerd. In deze workshop gaan we hier wat dieper op in: Dekkers focust op de welzijnssector en bespreekt welke resultaten over, pak hem beet, 3 jaar gerealiseerd moeten zijn. Vermaak biedt handvatten om te bepalen welke rol de or, cliëntenraad of var, je kunt innemen. Daarna schetst hij de belangrijkste ontwikkelingen en innovaties in de medezeggenschap.

4 Resultaat: inzicht hebben in de belangrijkste innovaties in de welzijnssector (aan de hand van concrete voorbeelden), de resultaten die behaald moeten worden en de verschillende rollen van de verschillende vormen van participatie. 2. Medezeggenschap in de welzijnssector. De Voort Advocaten. Mr. J. Janssen Er zijn verschillende vormen van medezeggenschap opgetuigd: de or, de cliëntenraad, de var, zelfsturende teams en ga zo maar door. Als bestuurder maar ook als medezeggenschap is het dus een wijdverbreid landschap. Hoe zorg je er voor dat er meerwaarde uit overleggen komt? Welke bedoeling dient de medezeggenschap eigenlijk? Resultaat: inzicht hebben in de belangrijkste vormen van medezeggenschap en hoe je kan zorgen voor krachtige medezeggenschap binnen jouw organisatie. 3. Zelfsturende teams: hoe richt je dat goed in? SBI / Formaat, Coby Franken en Sido Groenland De term zelfsturende teams is erg in zwang. Wat zijn zelfsturende teams en hoe zorg je er voor dat de juiste condities geschapen zijn? Wat betekenen zelfsturende teams voor medezeggenschap? Resultaat: inzicht hebben in de voorwaarden van zelfsturende teams en handvatten om als medezeggenschappers hierin een praktische rol te spelen. 5. Ondernemingsraad uit de welzijnssector aan het woord Een ondernemingsraad uit de welzijnsector presenteert zijn werkwijzen en visie op de ontwikkelingen. Welke dilemma s hebben zij? Hoe werken zij aan organisatieontwikkeling en teamontwikkeling? De praktijk aan het woord (nog in te vullen). De workshops zullen mogelijk nog worden aangevuld in de loop van komende weken. Inschrijven doe je op de dag zelf. OPEN SPACE In een open space-ruimte kan je met elkaar een gezamenlijk probleem oplossen. Dit probleem wordt aan het einde van de ochtend, op een deliberatieve wijze, bepaald. Deze vraag wordt, in de middag, door iedereen van antwoorden voorzien. Voorwaarden voor een goede open space: Complex probleem Duidelijke vraagstelling die voor iedereen relevant is Oplossing is onduidelijk Er is sprake van zekere tijdsdruk ( Met deze vorm willen enerzijds met alle deelnemers een probleem oplossen en anderzijds willen we je kennis laten maken met een werkvorm welke je ook binnen je eigen organisatie kan inzetten. Bij de open space zijn aanwezig: Margot Hendriks: expert op het gebied van teamontwikkeling en verandering

5 Fedde Monsma: vernieuwing van arbeidsverhoudingen en vakorganisaties René Snel: medezeggenschap oude-stijl? Eline Kramer: ontwikkelingen en functiehuizen Judith Scherrenberg: pensioenen en zorg/welzijn Shauna Brown: visualisaties en beeldmateriaal Deze lijst zal nog aangevuld worden. De dagvoorzitter Nephtis Brandsma zorgt voor de noodzakelijke voortgang in de open space. Iedereen doet een sessie aan de open space mee. Daarnaast volg je workshops waar je je voor kan intekenen.

Congres Medezeggenschap: n medicijn?

Congres Medezeggenschap: n medicijn? Congres Medezeggenschap: n medicijn? Verschillende perspectieven en oplossingen voor sterke medezeggenschap in de zorg- en welzijnssector Locatie: Abrona te Huis ter Heide (bij Zeist) Van: donderdag 30

Nadere informatie

Congres Medezeggenschap: n medicijn? 30 juni 2016 Abrona - Huis ter Heide

Congres Medezeggenschap: n medicijn? 30 juni 2016 Abrona - Huis ter Heide Congres Medezeggenschap: n medicijn? 30 juni 2016 Abrona - Huis ter Heide De grootste maatschappelijke verandering vindt plaats in de welzijns- en zorgsector, aldus trendwatchers en politici. Organisaties

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 3. Inspectie en zorg 53 Anja Jonkers, Hans Schoo (Inspectie voor de Gezondheidszorg) en Nephtis Brandsma (interviewer)

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 3. Inspectie en zorg 53 Anja Jonkers, Hans Schoo (Inspectie voor de Gezondheidszorg) en Nephtis Brandsma (interviewer) Voorwoord door staatssecretaris Van Rijn 11 Inleiding 13 BLOK I. Ontwikkelingen in samenleving en vakgebied 17 Intermezzo I De patiënt aan het woord 19 Hoofdstuk 1. De toekomst van de Nederlandse gezondheidzorg

Nadere informatie

Voorwoord door staatssecretaris Van Rijn

Voorwoord door staatssecretaris Van Rijn Voorwoord door staatssecretaris Van Rijn De zorg in Nederland is flink in beweging. Dat geldt voor zowel cure als care. Kern van de veranderingen is dat de zorg steeds meer cliëntgericht wordt. Cliënten

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht 5 van de SBI Formaat MonitOR Thema: de rechten en bevoegdheden van de OR

Bijlage bij persbericht 5 van de SBI Formaat MonitOR Thema: de rechten en bevoegdheden van de OR Bijlage bij persbericht 5 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: de rechten en bevoegdheden van de OR We starten de analyse met de overkoepelende vraag: In hoeverre benut de OR volgens u zijn rechten

Nadere informatie

dé communicatiekans van 2015

dé communicatiekans van 2015 - OVER INNOVATION CHALLENGE dé communicatiekans van 2015 X-OVER X-OVER OVERSTEKENDE ONDERNEMERS De Cross-over Innovation Challenge is hét innovatie congres voor de Regio Zwolle. Ondernemers worden gestimuleerd

Nadere informatie

De toekomst van het wonen is niet van gisteren

De toekomst van het wonen is niet van gisteren Uitnodiging SVn Deelnemersbijeenkomst De toekomst van het wonen is niet van gisteren Donderdagmiddag 6 november 2014 Media Plaza Jaarbeurs Utrecht Welkom U bent van harte welkom op de negende SVn Deelnemersbijeenkomst!

Nadere informatie

Congres Kleinschalig Zorgen

Congres Kleinschalig Zorgen Congres Kleinschalig Zorgen Praktische tips voor de duizendpoot! 7 april 2015 ReeHorst, Ede Alweer 25 jaar geleden werd de eerste kleinschalige woonvorm opgericht. In de afgelopen jaren is er veel veranderd

Nadere informatie

Nut en noodzaak van een goed imago Informatie Workshops drs. J.M. (Walther) Verhoeven vrijdag 28 november 2008 11.45 18.00 uur

Nut en noodzaak van een goed imago Informatie Workshops drs. J.M. (Walther) Verhoeven vrijdag 28 november 2008 11.45 18.00 uur Media (e)en zorg De media is niet meer weg te denken in de gezondheidszorg. Lees de afgelopen maanden de kranten er maar eens op na en je vindt uiteenlopende berichtgeving over zorggerelateerde onderwerpen.

Nadere informatie

Werkconferentie Als de gemeente kantelt, kantelt de samenwerking tussen bestuurder, management en OR?

Werkconferentie Als de gemeente kantelt, kantelt de samenwerking tussen bestuurder, management en OR? Werkconferentie Als de gemeente kantelt, kantelt de samenwerking tussen bestuurder, management en OR? Gemeenten staan voor enorme uitdagingen. Er is een duidelijke omslag naar vraaggericht werken, steeds

Nadere informatie

Donders Ontmoet Onderwijs 2018 > meld je aan

Donders Ontmoet Onderwijs 2018 > meld je aan Congres Donders Ontmoet Onderwijs 2018 > meld je aan Diploma s zijn hopeloos achterhaald. Leren vindt nu een leven lang plaats. Prof. Dr. Harold Bekkering 2 donders ontmoet onderwijs: toekomstgericht leren

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht 8 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: animo en draagvlak voor de OR

Bijlage bij persbericht 8 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: animo en draagvlak voor de OR Bijlage bij persbericht 8 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: animo en draagvlak voor de OR Het aantal leden dat een OR telt, wordt in beginsel bepaald door het aantal in de onderneming werkzame

Nadere informatie

Kleinschalig Zorgen. Terug. 09.15 Ontvangst met koffie en thee. 09.45 Opening door dagvoorzitter Angèle Jonkers

Kleinschalig Zorgen. Terug. 09.15 Ontvangst met koffie en thee. 09.45 Opening door dagvoorzitter Angèle Jonkers Terug Kleinschalig Zorgen 09.15 Ontvangst met koffie en thee 09.45 Opening door dagvoorzitter Angèle Jonkers 09.55 Kleinschalig wonen: kans of kwetsbaarheid? Het traditionele verpleeghuis is uit. Kleinschalig

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht 9 van de SBI Formaat MonitOR Thema: OR-werk, loopbaan en ontwikkeling

Bijlage bij persbericht 9 van de SBI Formaat MonitOR Thema: OR-werk, loopbaan en ontwikkeling Bijlage bij persbericht 9 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: OR-werk, loopbaan en ontwikkeling Door hun deelname aan de medezeggenschap leveren OR-leden een toegevoegde waarde voor (de besluitvorming

Nadere informatie

Zelfsturende Teams en Medezeggenschap in de Zorg -en Welzijnssector

Zelfsturende Teams en Medezeggenschap in de Zorg -en Welzijnssector Zelfsturende Teams en Medezeggenschap in de Zorg -en Welzijnssector Het Onderzoek (in perspectief) Wat betekenen zelfsturende teams voor het organiseren van de medezeggenschap in de zorg -en welzijnssector?

Nadere informatie

OR INSIGHT. Performa s onderzoek. drs Simone van Houten-Pilkes MMO dr John Snel

OR INSIGHT. Performa s onderzoek. drs Simone van Houten-Pilkes MMO dr John Snel drs Simone van Houten-Pilkes MMO dr John Snel OR INSIGHT Performa s onderzoek HET GROOTSTE ONDERZOEK NAAR DE STAND VAN DE MEDEZEGGENSCHAP IN NEDERLAND Colofon Uitgever en redactie: Analyse en tekst: Met

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht 2 van de SBI Formaat MonitOR Thema: informatie- en initiatiefrecht

Bijlage bij persbericht 2 van de SBI Formaat MonitOR Thema: informatie- en initiatiefrecht Bijlage bij persbericht 2 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: informatie- en initiatiefrecht Eén van de voorwaarden voor een OR om zijn werk goed te kunnen doen is de informatievoorziening. In

Nadere informatie

wat betekent dit voor jou?

wat betekent dit voor jou? CONGRES INDIVIDUALISERING OPLEIDINGSDUUR: wat betekent dit voor jou? DONDERDAG 26 MEI 2016 15.30 21.00 UUR FORT VOORDORP, GROENEKAN Op donderdag 26 mei 2016 organiseert de Federatie Medisch Specialisten

Nadere informatie

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5.

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen : UITNODIGING vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht Accreditatie FGzP: 6 punten Voorwoord Geachte collega, In het voorjaar van

Nadere informatie

Meedenken over werk en organisatie

Meedenken over werk en organisatie CONGRES MEDEZEGGENSCHAP ANDERS, MEESTER IN BEWEGEN Meedenken over werk en organisatie Door: Walter Baardemans / Fotografie: Kees Winkelman Veranderingen binnen gemeenten vragen grotere flexibiliteit en

Nadere informatie

ZET VOET IN EEN ANDERE BRANCHE

ZET VOET IN EEN ANDERE BRANCHE ZET VOET IN EEN ANDERE BRANCHE - OVER INNOVATION CHALLENGE dé communicatiekans van 2016 De Cross-over Innovation Challenge is hét innovatie congres voor de Regio Zwolle. Ondernemers worden gestimuleerd

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht 6 van de SBI Formaat MonitOR Thema: faciliteiten voor het OR-werk

Bijlage bij persbericht 6 van de SBI Formaat MonitOR Thema: faciliteiten voor het OR-werk Bijlage bij persbericht 6 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: faciliteiten voor het OR-werk De tijd voor het OR-werk Een belangrijke faciliteit is de tijd die een OR-lid mag besteden aan zijn OR-werkzaamheden.

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN DE STUDIEDAG

PROGRAMMA VAN DE STUDIEDAG PROGRAMMA VAN DE STUDIEDAG Voor Leden van het Platform voor medezeggenschap in de bibliotheeksector DATA Donderdag 24 januari2019 LOCATIE OBA Amsterdam Amsterdam CURSUSLEIDING Annegret Sterken Informatie

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht 3 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: artikel 24 en de toezichthouder

Bijlage bij persbericht 3 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: artikel 24 en de toezichthouder Bijlage bij persbericht 3 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: artikel 24 en de toezichthouder Artikel 24 Ondernemingsraden hebben nog al eens het gevoel dat ze advies- of instemmingsaanvragen (te)

Nadere informatie

UITNODIGING. Waar? In vergadercentrum t Lichtpunt van Abrona, Amersfoortseweg 56 in Huis ter Heide.

UITNODIGING. Waar? In vergadercentrum t Lichtpunt van Abrona, Amersfoortseweg 56 in Huis ter Heide. UITNODIGING Feestelijk CONGRES zaterdag 14 november 2009 Waarom dit congres? VraagRaak bestaat eind van dit jaar 10 jaar! Begonnen als zelfstandige stichting is VraagRaak nu het steunpunt medezeggenschap

Nadere informatie

Nieuw in de OR. Vaardigheidstraining

Nieuw in de OR. Vaardigheidstraining Nieuw in de OR Vaardigheidstraining Nieuw in de OR Introductie U bent gekozen, al dan niet met stemmen, in de ondernemingsraad. Gefeliciteerd! Het is een boeiende wereld waar u in gestapt bent. Waar /hoe

Nadere informatie

Inhoud. Deelnemers. De masterclass richt zich op voorzitters van RvC s.

Inhoud. Deelnemers. De masterclass richt zich op voorzitters van RvC s. Basis 13 PE-punten Masterclass Goed voorzitterschap Goed leiderschap BIEDT U REFERENTIEKADERS OM OP UW PRAKTIJK ALS VOORZITTER VAN DE RvC SAMEN MET COLLEGA S TE REFLECTEREN. RIJKT PRAKTISCHE HANDVATTEN

Nadere informatie

De veranderde rol van de zorgprofessional Workshop 3.8 Kennismarkt 2015

De veranderde rol van de zorgprofessional Workshop 3.8 Kennismarkt 2015 De veranderde rol van de zorgprofessional Workshop 3.8 Kennismarkt 2015 Peter Andriessen & Marieke Horjus Onderzoekers FWG Doelen van de workshop Kennis delen met betrekking tot veranderingen in het zorglandschap

Nadere informatie

LOMOZ themadag: de medezeggenschapsdialoog. Workshop: Halen en brengen 16 december 2009

LOMOZ themadag: de medezeggenschapsdialoog. Workshop: Halen en brengen 16 december 2009 LOMOZ themadag: de medezeggenschapsdialoog Workshop: Halen en brengen 16 december 2009 1 Even voorstellen Marijke ten Have Consultant Berenschot Inhoudelijke en procesmatige begeleiding aan bestuurders

Nadere informatie

Achterban Participatie app

Achterban Participatie app Achterban Participatie app Achterban Participatie app Betrokkenheid vergroten van burgers, achterban, leden of medewerkers? Maak gebruik van onze achterban participatie app. In deze presentatie komen de

Nadere informatie

Voorbeeld conferentiedag MEDEZEGGENSCHAP, (N)IETS voor MIJ?

Voorbeeld conferentiedag MEDEZEGGENSCHAP, (N)IETS voor MIJ? Voorbeeld conferentiedag MEDEZEGGENSCHAP, (N)IETS voor MIJ? Informatiemiddag voor allen binnen VWS die betrokken zijn bij beleid, strategie en medezeggenschap 1 maart 2005 van 13.30 tot 16.30 uur in Apollozaal

Nadere informatie

Heb je het veel te druk? Vind je het moeilijk om te kiezen? Vind je het lastig om anderen te overtuigen van jouw meerwaarde?

Heb je het veel te druk? Vind je het moeilijk om te kiezen? Vind je het lastig om anderen te overtuigen van jouw meerwaarde? Heb je het veel te druk? Vind je het moeilijk om te kiezen? Vind je het lastig om anderen te overtuigen van jouw meerwaarde? Volg dan deze 2-daagse Masterclass. Hierin leer je werken met het Strategisch

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding Gemeentelijke regisseurs Regisseren en de kunst van de verleiding Van traditioneel management naar modern regisseren De gemeente heeft de regie dat gebeurt niet zomaar, en ook niet van de ene op de andere

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Congres. KOSTENBESPARING door SAMENWERKING in de BOUW en INFRA. Dinsdag 5 juni CineMec Ede, Laan der Verenigde Naties 150, 6716 JE Ede

Congres. KOSTENBESPARING door SAMENWERKING in de BOUW en INFRA. Dinsdag 5 juni CineMec Ede, Laan der Verenigde Naties 150, 6716 JE Ede Congres KOSTENBESPARING door SAMENWERKING in de BOUW en INFRA CineMec Ede, Laan der Verenigde Naties 150, 6716 JE Ede Bouw- en infraprojecten worden geplaagd door kostenoverschrijdingen. Hoe kan een project

Nadere informatie

Bij uw patiënt op spreekuur

Bij uw patiënt op spreekuur De toekomst van de zorgonderneming Bij uw patiënt op spreekuur Hét congres over positieve gezondheid, mensgerichte zorg en zelfmanagement 9 september 2016 10.00 15.00 uur Inn Style Maarssen 275 200 Zomer

Nadere informatie

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche UITNODIGING Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche 25 oktober ACHTERGROND De digitale revolutie heeft ook zijn impact in de zorg.

Nadere informatie

Leergang mbo 2016. Programma

Leergang mbo 2016. Programma Leergang mbo 2016 Programma Dinsdag 22 maart 2016, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2016 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Meer handen aan het bed door innovatieve logistiek

Meer handen aan het bed door innovatieve logistiek . Masterclass Meer handen aan het bed door innovatieve logistiek donderdag 29 November 2018 Zorglogistiek tbv Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg DUUR 10.00 16:00 INCLUSIEF lunch, koffie & thee LOCATIE Breda

Nadere informatie

NIEUW IN DE OR. Introductie. Inhoud van de training. Aantal deelnemers. Open inschrijving. Garantie

NIEUW IN DE OR. Introductie. Inhoud van de training. Aantal deelnemers. Open inschrijving. Garantie NIEUW IN DE OR NIEUW IN DE OR Introductie U bent gekozen, al dan niet met stemmen, in de ondernemingsraad. Gefeliciteerd! Het is een boeiende wereld waar u in gestapt bent. Waar /hoe nu verder? Waar moet

Nadere informatie

Werken. Netwerken. Interactieve workshop over de zin en onzin van werken in een netwerk.

Werken. Netwerken. Interactieve workshop over de zin en onzin van werken in een netwerk. Werken in Netwerken Interactieve workshop over de zin en onzin van werken in een netwerk. Aansluiting op Actuele Trend Verandering is inmiddels een constante en organisaties vernieuwen voortdurend. Flexibiliteit

Nadere informatie

In twee dagen leer je wat scrum betekent, hoe je het doet en hoe je het intern kunt introduceren.

In twee dagen leer je wat scrum betekent, hoe je het doet en hoe je het intern kunt introduceren. Ben je het oude communicatieplan zat? Wil je flexibeler werken en meer plezier beleven aan de projecten waarin je meedraait? In twee dagen leer je wat scrum betekent, hoe je het doet en hoe je het intern

Nadere informatie

Leergang mbo Programma

Leergang mbo Programma Leergang mbo 2016 Programma Dinsdag 22 maart 2016, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2016 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Prinsjesdagsymposium 2012

Prinsjesdagsymposium 2012 Professional development Prinsjesdagsymposium 2012 Meedoen moet! Maar kan het ook? aandacht voor de onderkant van de arbeidsmarkt Dinsdag 18 september 2012 Toelichting MEEDOEN MOET! MAAR KAN HET OOK? Aandacht

Nadere informatie

Het DB op koers. DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen

Het DB op koers. DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen Het DB op koers DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen Tijdens deze training leggen we een goede basis voor het Dagelijks Bestuur van de OR om op een enthousiaste en effectieve wijze de OR op maat

Nadere informatie

Verslag!bijeenkomst+Stedelijke+Alliantie+!

Verslag!bijeenkomst+Stedelijke+Alliantie+! Verslagbijeenkomst+Stedelijke+Alliantie+ 19#mei#2015# Televisiestraat3DenHaag Programma' 12.15# #13.00## Inloopenontvangstmetlunch 13.00# #13.20## WelkomdoorEmeteErarslan,bestuurderRoyaalZorgenJogerdeJong

Nadere informatie

early bird 5 t m 9 november

early bird 5 t m 9 november early bird 5 t m 9 november 2018 www.like2shareontour.nl 5 t m 9 november 2018 Alles over ICT & Onderwijs bij u in de buurt! Like to Share ON TOUR is een beurs over de impact van Technologie op Leren.

Nadere informatie

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR:

IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: IAS SYMPOSIUM VAN DURBAN NAAR AMSTERDAM AMSTERDAM 22 JULI 2016 MEETING PROSPECTUS DEZE WORKSHOP WORDT GEZAMENLIJK GEORGANISEERD DOOR: INHOUD Introductie... 3 Beschrijving bijeenkomst... Achtergrond...4

Nadere informatie

PRESENTEER UW ORGANISATIE AAN 200 ZORGPROFESSIONALS

PRESENTEER UW ORGANISATIE AAN 200 ZORGPROFESSIONALS PRESENTEER UW ORGANISATIE AAN 200 ZORGPROFESSIONALS Na een zeer succesvolle eerste congres in 2017 organiseert De Zorg Brandveilig op dinsdag 27 maart opnieuw een bijzonder congres over risicogestuurde

Nadere informatie

Van werkvoorziening naar werkbedrijf anticiperen door de OR op de toekomst

Van werkvoorziening naar werkbedrijf anticiperen door de OR op de toekomst Programma Landelijke MZSW-Conferentie 29 september 2016 Antropia, Driebergen. Van werkvoorziening naar werkbedrijf anticiperen door de OR op de toekomst Met als centrale spreker Cedris-voorzitter Job Cohen

Nadere informatie

MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING. Diagnose van organisaties

MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING. Diagnose van organisaties MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING Diagnose van organisaties Nieuwe netwerken, sociale media, individualisering, decentralisatie, losse samenwerkingsvormen en informelere omgangsvormen, roep om transparantie:

Nadere informatie

INSPIRATIE VOOR INNOVATIE Ontwikkelingen in de acute intensieve zorg

INSPIRATIE VOOR INNOVATIE Ontwikkelingen in de acute intensieve zorg INVITATIONAL CONFERENCE 14 november 2013 locatie: Scandic Sanadome, Weg door Jonkerbosch 90, Nijmegen INSPIRATIE VOOR INNOVATIE Ontwikkelingen in de acute intensieve zorg INLEIDING Wij nodigen professionals

Nadere informatie

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad De Gouden tips serie is in 2014-2016 verschenen op www.schateiland.com, op OR TV (Youtube) en in OR Rendement. Walter Landwier Help,

Nadere informatie

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching KRACHT IN BEELD Professionalisering met Video Coaching Geelen Communicatie organiseert in samenwerking met de ROC-Academie Midden Nederland de conferentie Kracht in Beeld Video is een krachtig reflectiemiddel,

Nadere informatie

Vraag 1. Wat is uw reactie ten aanzien van de principes en de uitwerking van deze principes?

Vraag 1. Wat is uw reactie ten aanzien van de principes en de uitwerking van deze principes? BoZ t.a.v. Yvonne C.M.T. van Rooy Utrecht, 24 juni 2016 Betreft: consultatie governance code zorg 2017 Geachte mevrouw van Rooy, Het LSR stelt het zeer op prijs dat u een consultatieronde organiseert aangaande

Nadere informatie

Nummer 4* mei 2015. Hallo collega s OUD EN NIEUW

Nummer 4* mei 2015. Hallo collega s OUD EN NIEUW Nummer 4* mei 2015 Hallo collega s De kop is er af, de nieuwe OR is begonnen en inmiddels hebben we de taken en rollen verdeeld. In dit 4 de bulletin blikken we terug op de afgelopen periode van de nieuwe

Nadere informatie

NOVEMBER Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking

NOVEMBER Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking NOVEMBER 2018 Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking Zo blijf je op de hoogte Over deze nieuwsbrief Dit is een nieuwsbrief voor cliënten van Syndion. Nieuwsbrief Cliënt Er staat

Nadere informatie

Rehabilitatie in de praktijk

Rehabilitatie in de praktijk Rehabilitatie in de praktijk Voor jongvolwassenen met een psychotische stoornis Utrecht, 23 april 2008 Lectoraat Rehabilitatie Rehabilitatie in de praktijk Voor jongvolwassenen met een psychotische stoornis

Nadere informatie

HOE BEWAAK JE JOUW VEILIGHEID?

HOE BEWAAK JE JOUW VEILIGHEID? Vakmensen DAG VAN DE VEILIGHEID HOE BEWAAK JE JOUW VEILIGHEID? Dinsdag 22 november 2016, Veenendaal Als handhaver, beveiliger of BOA is het jouw taak de veiligheid van anderen te waarborgen. Maar hoe handhaaf

Nadere informatie

Bestuurlijke planning en control en concernsturing

Bestuurlijke planning en control en concernsturing Miniconferentie 19 september 2003 Bestuurlijke planning en control en concernsturing Respons voor provincies Hoe sluit de ambtelijke cyclus aan op de bestuurlijke? Wat is de balans tussen sturing en verantwoording?

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht 7 van de SBI Formaat MonitOR Thema: OR en scholing

Bijlage bij persbericht 7 van de SBI Formaat MonitOR Thema: OR en scholing Bijlage bij persbericht 7 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: OR en scholing Leden van de ondernemingsraad hebben volgens de Wet op de ondernemingsraden (WOR) een zelfstandig recht op minimaal

Nadere informatie

AS ontzorgd Actualiteiten in de zorg. Jolande Janssen & Steven Jellinghaus Soest 17 november 2015

AS ontzorgd Actualiteiten in de zorg. Jolande Janssen & Steven Jellinghaus Soest 17 november 2015 AS ontzorgd Actualiteiten in de zorg Jolande Janssen & Steven Jellinghaus Soest 17 november 2015 Programma Medezeggenschapstructuur - Zelfsturende teams - Resultaat verantwoordelijke eenheden WWZ in de

Nadere informatie

Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen

Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen Vooraankondiging Symposium voor zorgaanbieders en cliëntenraden woensdag 14 maart 2012 Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen Dialoog in de dagelijkse praktijk van cliëntenraden en zorgaanbieders Belangrijke

Nadere informatie

Vijfde Landelijk Congres Eerste Lijn. Vrijdag 31 oktober 2014

Vijfde Landelijk Congres Eerste Lijn. Vrijdag 31 oktober 2014 Vijfde Landelijk Congres Eerste Lijn Vrijdag 31 oktober 2014 Locatie: Van der Valk Hotel, Almere Veluwezoom 45, 1327 AK Almere Organisatie: In samenwerking met: Waarom dit congres? Inleiding De wetgeving

Nadere informatie

Uitwisselingsestafette De Vrije Professional

Uitwisselingsestafette De Vrije Professional Uitnodiging Uitwisselingsestafette De Vrije Professional Twee werkconferenties over meer eigen regie van de cliënt in de Jeugdzorg 9 en 10 november 2011 Meer eigen regie van de Op 9 en 10 november 2011

Nadere informatie

De driehoek voorbij... WissemaGroup. medezeggenschap is van ons allemaal!

De driehoek voorbij... WissemaGroup. medezeggenschap is van ons allemaal! De driehoek voorbij... medezeggenschap is van ons allemaal! Doelstellingen Inzicht geven in het krachtenveld in een complexer wordende wereld Handvatten bieden voor invloed Dialoog over de rol van medezeggenschap

Nadere informatie

Een open gesprek met de cliënt en het netwerk maakt de samenwerking duurzaam

Een open gesprek met de cliënt en het netwerk maakt de samenwerking duurzaam Inspiratie voor hbo zorg en welzijn Informele zorg & Social Work aan de Christelijke Hogeschool Ede Een open gesprek met de cliënt en het netwerk maakt de samenwerking duurzaam Een open gesprek met de

Nadere informatie

LEVEL UP! INSPIRATIE DAG 18 OKTOBER 2016

LEVEL UP! INSPIRATIE DAG 18 OKTOBER 2016 18 OKTOBER 2016 Ondernemers, managers, leidinggevenden, ambitieuze medewerkers. Iedereen heeft soms even behoefte aan een moment voor zichzelf, even sparren met anderen, investeren in zijn eigen ontwikkeling

Nadere informatie

Preventieve GGZ van vroeg tot later

Preventieve GGZ van vroeg tot later Rob Giel Onderzoekcentrum Preventieve GGZ van vroeg tot later Locatie: Mediant Geestelijke Gezondheidszorg, Helmertheater Broekheurnering 1050, 7546 TA Enschede Datum:13-12-2016 Tijd: 13.00-16.50 uur Preventieve

Nadere informatie

Saskia Reijnen Advies, training en procesbegeleiding

Saskia Reijnen Advies, training en procesbegeleiding Saskia Reijnen Advies, training en procesbegeleiding Missie en droom Mijn droom is om op professionele en vooral op creatieve wijze mijn expertise in te zetten, namelijk het faciliteren van organisatie,

Nadere informatie

1 People Do Change/IVA Onderwijs

1 People Do Change/IVA Onderwijs 1 People Do Change/IVA Onderwijs 2 People Do Change/IVA Onderwijs 3 People Do Change/IVA Onderwijs 1 Dit vergt minimaal 1 dagdeel van 4 klokuren. De werkwijze kan tot 10 teamleden door 1 facilitator worden

Nadere informatie

Nieuw samenspel met burgerinitiatieven en right to challenge Langer Thuis 27 mei 2015

Nieuw samenspel met burgerinitiatieven en right to challenge Langer Thuis 27 mei 2015 Nieuw samenspel met burgerinitiatieven en right to challenge Langer Thuis 27 mei 2015 6/3/2015 In deze workshop 1. Burgerinitiatieven in wonen-welzijn-zorg 2. Stellingen; waar staat u voor? 3. Condities

Nadere informatie

FINANCIEEL BELEID DE ONDERNEMINGSRAAD EN DE EIGEN CIJFERS

FINANCIEEL BELEID DE ONDERNEMINGSRAAD EN DE EIGEN CIJFERS FINANCIEEL BELEID DE ONDERNEMINGSRAAD EN DE EIGEN CIJFERS Tweedaagse Open Inschrijvingscursus Financieel Beleid in de Gehandicaptenzorg data 21 en 22 juni 2012 2 en 3 juli 2012 11 en 12 september 2012

Nadere informatie

Vernieuwing en verandering...

Vernieuwing en verandering... Vernieuwing en verandering...... en hoe we daar als medezeggenschap mee omgaan 3 mei 2017, Zwolle. Dagvoorzitter: Isaäk Mol, 06 14 33 88 90 of isaak@komeet.pro / www.komeet.pro Programma 10.15 uur veranderingen

Nadere informatie

congres taal in bedrijf 2011

congres taal in bedrijf 2011 Vlaams-Nederlands meerjarenprogramma voor Nederlandstalige taal- en spraaktechnologie uitnodiging congres taal in bedrijf 2011 Dinsdag 29 november 2011 Concert- en congresgebouw De Doelen Rotterdam congres

Nadere informatie

FINANCIEEL BELEID DE ONDERNEMINGSRAAD EN DE EIGEN CIJFERS

FINANCIEEL BELEID DE ONDERNEMINGSRAAD EN DE EIGEN CIJFERS FINANCIEEL BELEID DE ONDERNEMINGSRAAD EN DE EIGEN CIJFERS Tweedaagse Open Inschrijvingscursus Financieel Beleid in de Zorgsector data 13 en 14 juni 2012 27 en 28 september 2012 locatie trainers/adviseurs

Nadere informatie

Cliëntenraad. Jaarverslag 2017

Cliëntenraad. Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Jaarverslag 2017 Hunneveldweg 12 6903 ZN Zevenaar T 088-044 1999 Postadres : Postbus 12 6900 GA ZEVENAAR Internet www.liemerije.nl Mailadres clientenraad@liemerije.nl 1 Inleiding In dit jaarverslag

Nadere informatie

In twee dagen leer je wat scrum betekent, hoe je het doet en hoe je het intern kunt introduceren.

In twee dagen leer je wat scrum betekent, hoe je het doet en hoe je het intern kunt introduceren. Ben je het oude communicatieplan zat? Wil je flexibeler werken en meer plezier beleven aan de projecten waarin je meedraait? In twee dagen leer je wat scrum betekent, hoe je het doet en hoe je het intern

Nadere informatie

Kansen in schaarste, de kunst van het kiezen

Kansen in schaarste, de kunst van het kiezen Uitnodiging studiedag voor burgemeesters, wethouders, gemeentesecretarissen en griffiers Kansen in schaarste, de kunst van het kiezen Vrijdag september De Leeuwenbergh te Utrecht Als bestuurder aan het

Nadere informatie

UITNODIGING. november. Innovatie van het mbo- onderwijs door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen

UITNODIGING. november. Innovatie van het mbo- onderwijs door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen UITNODIGING Innovatie van het mbo- MASTER CLASS onderwijs door digitaal leiderschap Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen 28 november ACHTERGROND Door de digitale revolutie nemen ontwikkelingen

Nadere informatie

Lerende gebouwen. meer comfort & minder energie. 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft

Lerende gebouwen. meer comfort & minder energie. 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft Lerende gebouwen meer comfort & minder energie 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft 2 e Expert meeting Thermisch Actieve Gebouwen, woensdag 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool

Nadere informatie

MANTELZORG IN BEELD. Verhuizen naar een verpleeghuis. Training voor professionals zorg & welzijn

MANTELZORG IN BEELD. Verhuizen naar een verpleeghuis. Training voor professionals zorg & welzijn MANTELZORG IN BEELD Verhuizen naar een verpleeghuis Training voor professionals zorg & welzijn Voorwoord Verhuizen naar een verpleeghuis heeft een enorme impact op de cliënt en op zijn of haar mantelzorger(s).

Nadere informatie

Welkom bij de Werkconferentie infectiepreventie bij kwetsbare ouderen in zorginstellingen BRMO

Welkom bij de Werkconferentie infectiepreventie bij kwetsbare ouderen in zorginstellingen BRMO Welkom bij de Werkconferentie infectiepreventie bij kwetsbare ouderen in zorginstellingen BRMO 8 september 2014 Programma 9:00-9:45 Ontvangst + inschrijven met bezoek trade show 9:45-10:00 Opening dagvoorzitter

Nadere informatie

Zelfsturende teams en medezeggenschap in de zorg en welzijnssector

Zelfsturende teams en medezeggenschap in de zorg en welzijnssector Zelfsturende teams en medezeggenschap in de zorg en welzijnssector 01-09-2015 - Een samenvatting van onderzoeksresultaten, door: Sido Groenland & Coby Franken Veel zorg en welzijnsorganisaties zijn zich

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMSTEN CENTRALE EINDTOETS 2019

INFORMATIEBIJEENKOMSTEN CENTRALE EINDTOETS 2019 INFORMATIEBIJEENKOMSTEN CENTRALE EINDTOETS 2019 Centrale Eindtoets primair onderwijs Het College voor Toetsen en Examens heet u van harte welkom op de informatiebijeenkomsten over de Centrale Eindtoets

Nadere informatie

Donderdag 5 maart: Basiscursus Medische Aansprakelijkheid

Donderdag 5 maart: Basiscursus Medische Aansprakelijkheid FEBRUARI 2015 TRAININGSAANBOD 2015: 5 maart: Basiscursus Medische Aansprakelijkheid Verdiepingscursus ʻRechtsverhouding en grondslagen bij aansprakelijkheid in medische zakenʼ Training ʻWerken met de GBL

Nadere informatie

OSO congres donderdag 8 november 2012 in Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof te Tiel.

OSO congres donderdag 8 november 2012 in Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof te Tiel. . Uitnodiging juni 2012 OSO congres donderdag 8 november 2012 in Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof te Tiel. "Water als toeristisch en recreatief verdienmodel; mogelijkheden en maatschappelijke verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Topleider, geef je bloot! Arthur Hol

Topleider, geef je bloot! Arthur Hol Symposium Kwetsbare leiders, Krachtige Communities Topleider, geef je bloot! Arthur Hol Dominicanenklooster Zwolle, 20 september 2018 Mijn persoonlijk motto is Mens boven Systeem Mijn vertaling in de praktijk

Nadere informatie

Anders organiseren binnen de doorgaande lijn KO-PO-VO.

Anders organiseren binnen de doorgaande lijn KO-PO-VO. SAMEN LEREN ORGANISEREN, DÁT IS DE KRACHT VAN VERNIEUWING Anders organiseren binnen de doorgaande lijn KO-PO-VO. 1 JUNI 2018 VAN 14.00-18.00 UUR LOCATIE FONTYS SITTARD DAGVOORZITTER ANKI DUIN PACT voor

Nadere informatie

Samen werken aan betere zorg. Handreiking voor begeleiding van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten

Samen werken aan betere zorg. Handreiking voor begeleiding van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten Samen werken aan betere zorg van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Participatie van cliënten... 4 De rol van de cliëntenraad in verbetertrajecten... 6 Het stappenplan:

Nadere informatie

Fijn ouder worden, ook als je een beperking hebt. Beeldverslag Open Podium - 6 oktober 2012

Fijn ouder worden, ook als je een beperking hebt. Beeldverslag Open Podium - 6 oktober 2012 Fijn ouder worden, ook als je een beperking hebt Beeldverslag Open Podium - 6 oktober 2012 Fijn ouder worden, ook als je een beperking hebt Mensen met een beperking, naasten, zorgverleners en cliëntenraden

Nadere informatie

PROGRAMMA NVC COLLEGE TOUR: BEWONERS- PARTICIPATIE EN MOBILITEIT. Presentatie Workshop 1. 16 maart NHL Hogeschool Leeuwarden

PROGRAMMA NVC COLLEGE TOUR: BEWONERS- PARTICIPATIE EN MOBILITEIT. Presentatie Workshop 1. 16 maart NHL Hogeschool Leeuwarden Deze NVC College Tour-bijeenkomst wordt voor u georganiseerd door: NVC COLLEGE TOUR: BEWONERS- PARTICIPATIE EN MOBILITEIT 16 maart NHL Hogeschool Leeuwarden PROGRAMMA 13.00 uur Opening door dagvoorzitter

Nadere informatie

Symposium. PERI-OPERATIEVE ZORG Toekom(s)tmuziek

Symposium. PERI-OPERATIEVE ZORG Toekom(s)tmuziek Symposium PERI-OPERATIEVE ZORG Toekom(s)tmuziek Donderdag 30 maart 2017 Toelichting De Radboudumc Health Academy/PAO Heyendael organiseert op donderdag 30 maart 2017 voor de 16e keer een landelijk symposium

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. 23 november, 27 november, 7 december, 12 december 2017

Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging. 23 november, 27 november, 7 december, 12 december 2017 Bijeenkomst cliëntenraden Verpleging & Verzorging 23 november, 27 november, 7 december, 12 december 2017 Programma Welkom Zorginkoop 2018 Kwaliteitskader verpleeghuiszorg Pauze Workshop Plenaire afsluiting

Nadere informatie

Training Verbindend Leiderschap

Training Verbindend Leiderschap Training Verbindend Leiderschap Voor vrouwen die leiding geven binnen de Medezeggenschap (of deze ambitie hebben) Het idee achter deze training is ontstaan vanuit gesprekken met vrouwen in een leidinggevende

Nadere informatie

Bijlage bij persbericht 4 van de SBI Formaat MonitOR Thema: het advies- en instemmingsrecht

Bijlage bij persbericht 4 van de SBI Formaat MonitOR Thema: het advies- en instemmingsrecht Bijlage bij persbericht 4 van de SBI Formaat MonitOR 2015-2016 Thema: het advies- en instemmingsrecht Het adviesrecht en het instemmingsrecht worden ook wel de kernrechten van de Nederlandse ondernemingsraad

Nadere informatie

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Omgaan met (on)macht in de acute intensieve zorg Leren van ervaringen Donderdag 14 oktober 2010 te Nijmegen Inleiding Iedere hulpverlener ervaart

Nadere informatie

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference Uitnodiging Introductiemiddag Classroom of Difference Introductiemiddag Classroom of Difference Neem een gemiddelde klas van 25 leerlingen en je hebt even zoveel achtergronden, opvattingen en gevoeligheden.

Nadere informatie

Datum. Donderdag 31 januari 2013. Locatie Slot Zeist, Zeist PROGRAMMA. 12.00 uur Ontvangst. 12.30 uur Opening dagvoorzitter/ uitgever/ hoofdredacteur

Datum. Donderdag 31 januari 2013. Locatie Slot Zeist, Zeist PROGRAMMA. 12.00 uur Ontvangst. 12.30 uur Opening dagvoorzitter/ uitgever/ hoofdredacteur Datum Donderdag 31 januari 2013 Locatie Slot Zeist, Zeist PROGRAMMA 12.00 uur Ontvangst 12.30 uur Opening dagvoorzitter/ uitgever/ hoofdredacteur 12.35 uur Árpád Gerecsey (SocialPeople) Hij schept op dit

Nadere informatie