SEMINAR ESSAY JANUARI 14 L. VAN DER LOO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SEMINAR ESSAY JANUARI 14 L. VAN DER LOO 1576502"

Transcriptie

1 SEMINAR ESSAY JANUARI 14 L. VAN DER LOO

2 INLEIDING ONDERZOEKSVRAAG Dit essay is bedoeld om de lezer te laten zien hoe merkwaarden en corporate visual identity met elkaar in relatie staan en hoe merkwaarden van een merk visueel worden overgebracht naar de buitenwereld toe. Door verschillende bronnen binnen branding te gebruiken, is er een duidelijk beeld geschept over het onderwerp. De motivatie voor dit essay heeft te maken met mijn afstudeeropdracht. Bij deze opdracht ben ik bezig een merk op te zetten. De facetten die daarbij komen kijken komen deels terug in dit essay Met behulp van dit essay wil ik laten zien op welke manier/manieren merkwaarden van invloed zijn op de corporate visual identity van merken. Op welke manier zijn merkwaarden van invloed op de corporate visual identity?

3 Mensen kopen niet wat je doet, ze kopen waarom je het doet. - Simon Sinek Deze uitspraak van schrijver Simon Sinek laat zien dat de merkwaarden van een merk de reden zijn waarom mensen een merk adoreren en dus bereid zijn om (herhaalde) aankopen te doen. De merkwaarden zijn zijn net zo belangrijk voor een merk als het hart is voor de mens. Vanuit bepaalde gedachten is het merk opgebouwd door vast te houden aan de vraag: Waarom doen we dit? Deze waarom raakt mensen, waardoor ze zich betrokken gaan voelen en zich kunnen identificeren met het merk. Maar hoe zien mensen je merkwaarden aan de buitenkant? Hoe worden deze merkwaarden visueel, in bijvoorbeeld het logo, de huisstijl of fotografie? Is daar maar één manier voor of zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden? Daar gaan we in dit essay achterkomen. Merkwaarden: het hart van een merk Ons hart is het belangrijkste orgaan van ons lichaam. Het is de basis van ons bestaan. Ook een merk heeft een hart; de merkwaarden. De merkwaarden staan aan de basis van een merk. Vanuit de merwaarden worden de producten of diensten van een merk bepaald. Deze merkwaarden zorgen ervoor dat een merk staat waar het voor staat. Om followers te generen voor het merk, zullen er op emotioneel en rationeel vlak overeenkomsten/overtuigingen moeten ontstaan bij het gebruik van het merk (of de producten van het merk). Mensen hebben namelijk diverse, generieke behoeften, waarden, 1 persoonlijke drijfveren. Dit zijn sterk verankerde overtuigingen, beliefs, die een belangrijke rol spelen bij de merkrelatie. Waardering, identificatie, adoptie en het aanhangen van het merk gebeurt op basis van overeenkomstige waarden. Deze zijn in vier niveaus in te delen: functionele, psychologische en symbolische waarden en de centrale waarde. 1 Mensen hebben behoeften (Behoeftenhiërarchie Maslow) verkregen op nl/marketing/behoeften-hierarchie-maslow

4 Een voorbeeld om dit schema uit te leggen: De in oktober 2010 geïntroduceerde app Instagram. We hebben er allemaal een beeld bij. Een handige, multifunctionele fotografie app. De instrumentale waarden zijn makkelijk aan te wijzen. Maar vertalen we naar diepere waarden, dan zien we bekwaamheid, moderniteit, creativiteit en zelfs originaliteit. En de gebruiker zal zich wellicht identificeren met een vakbekwame fotograaf, een expert of professional. Instagram vertegenwoordigd een grote groep jonge mensen die simpel en snel foto s bewerken waardoor foto s nog mooier worden. Merkwaarden geven ons een goed beeld over het Wat, Waarom en Hoe van een merk. Voor een merk is het belangrijk dat deze merkwaarden naar de buitenwereld worden gecommuniceerd en getoond, zoiets als: Hallo wereld, dit zijn wij en hier staan wij voor. Jij ook? Doe met ons mee. Maar hoe laat je als merk je merkwaarden aan de wereld zien?

5 Visual corporate identity: ook wel huisstijl Als merk wil je je aan de wereld kunnen presenteren. Merken doen dat middels een corporate visual identity (CVI). De visual corporate identity is een verzamelnaam waarmee de kern van het merk visueel wordt overgebracht. Deze visuele elementen gelden voor de visuele communicatie naar zowel de interne als externe stakeholders. Op Wikipedia² is de rol van CVI verdeeld in vier pijlers: Als we de term corporate identity ruimer nemen wordt duidelijk dat het in te delen is in drie categorieën: gedrag, communicatie en design (van Riel, 2003). Van Riel geeft aan dat gedrag met 90% het grootste aandeel heeft binnen de corporate identity. Communicatie en design omvatten de overige 10% (van Riel, 2003). Middels de corporate identity wordt het imago van een merk gecreëerd (Birkigt & Stadler, 1988). Onderstaande afbeelding laat dit duidelijk zien. - Het zorgt voor zichtbaarheid en herkenbaarheid; - Het symboliseert een organisatie voor externe stakeholders en draagt hiermee bij aan het imago en de reputatie; - Het vertaalt interne zaken als bedrijfsstructuur en kernwaarden naar buiten - Het sterkt de identificatie van werknemers met het bedrijf. De CVI is dus niet alleen een logo (wat vaak wel gedacht wordt). De CVI bestaat namelijk ook uit lettertype, kleurenpallet, fotografie en illustraties. In Nederland wordt dit omschreven als huisstijl. De CVI maakt weer onderdeel uit van de corporate identity. Afb. 2 Corporate identity image (Birkigt & Stadler, 1988) 2 Corporate visual identity definitie, verkregen op Corporate_Visual_Identity_Management

6 CONCEPT Wie je bent (persoonlijkheid) bepaalt hoe je communiceert, hoe je gedrag is ten opzichte van anderen en met wat voor middelen je dat doet. Deze identiteit zorgt weer voor je imago. Om antwoord te krijgen op de onderzoeksvraag, is het belangrijk om te kijken wat er al over het onderwerp geschreven is en of er studies naar gedaan zijn. Het wonderlijke proces van woorden naar beelden Designers hebben de (eigenwijze) eigenschap om in een proces op een heel ander punt te beginnen dan vanaf het begin. Bij het zien van een logo of huisstijl hebben zij al meteen ideeën hoe iets er beter of strakker uit kan zien. Dit geldt natuurlijk niet voor alle designers. Dat zou wel erg kort door de bocht zijn. Maar zijn er vaste processen in de wereld van CVI? Moet men zich houden aan volgorders of vaste patronen? Voor antwoorden moeten we bij het begin beginnen en kijken naar wat de literatuur ons zegt. De literatuur laat ons zien dat er een scala aan informatie aanwezig is. Zowel fysiek als digitaal. Veel van de literatuur gaat over Corporate Identity Management of Corporate Identity Systems. Dit zijn modellen waarmee het proces van identiteit naar imago van een merk wordt weergegeven. In deze modellen komen telkens de drie elementen gedrag, communicatie en design terug.

7 In het Corporate Identity Model van Stuart uit 1999 is het gehele proces van identiteit tot imago in kaart gebracht. Dit model is door professoren en onderzoekers tot stand gekomen en uiteindelijk gevormd door professor Stuart (Stuart, 1999). Het element design (CVI) neemt, samen met communicatie, een andere positie in t.o.v. het element gedrag. Het gedrag bepaalt de communicatie en design. In een later model zijn de elementen design en communicatie samengevoegd, waardoor nog duidelijker wordt dat het gedrag de bepalende factor is. Zie hieronder het model van Melewar & Wooldridge (2001). Afb. 4 Corporate identity model (Melewar & Wooldridge, 2001) Afb. 3 Corporate Identity Management process (Stuart, 1999)

8 Het model van Melewar & Wooldridge is te zien dat Communications and Design en Corporate Behaviour wel in relatie staan met elkaar, maar dat het gedrag de bepaler van de drie is. Gezamenlijk bepalen ze weer het imago van het merk. Bij het consistent doorvoeren van de merkwaarden naar de CVI is het verstandig om guidlines op te stellen. Volgens een onderzoek naar corporate visual identity management van A. van den Bosch (2005) is het opstellen van guidelines noodzakelijk, maar niet voldoende. Zoals van Riel in het boek Identiteit & Imago al aangeeft, wordt de corporate identity voor 90% bepaald door de corporate behaviour van managers binnen een bedrijf/merk. Zij zijn een rolmodel voor medewerkers bij het doorvoeren van de CVI. Als managers zorgvuldig omgaan met de corporate behaviour zal dit een positief effect hebben op de medewerkers bij het doorvoeren van de CVI (van den Bosch, 2005). De corporate behaviour ontstaat uit drie begrippen uit het begin van het proces. Één van die drie is o.a. de merkwaarden van het merk. De andere twee zijn de filosofie en de missie van het merk (Stuart, 1999). In de praktijk De literatuur laat ons zien dat het gedrag van een merk een bepalende factor is voor de corporate visual identity. Hoe speelt zich dit in de praktijk af? Om dit te onderzoeken wordt er een merkanalyse gebruikt van Ikea. In deze merkanalyse komen de merkwaarden en het merkgedrag uitgebreid aan bod. Beiden hebben een grote invloed op de CVI. Eerst kijken we nog naar een ruimere definitie van de term corporate behaviour: Merkgedrag is gedrag dat voortvloeit uit de merkwaarden van een bedrijf. Dit is uniek en merkspecifiek gedrag. Het dient de boodschap te bevestigen die het bedrijf in zijn markt(en) verkondigt en te lezen is in het gedrag van de medewerkers. Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een uniek protocol om cliënten te woord te staan (Dailyresult.nl, 2013).

9 Iedereen kent Ikea. Ikea staat bekend om hun degelijke en betaalbare producten. En natuurlijk denken we aan de Zweedse gehaktballetjes bij het woord Ikea. Ook zien we het geel-blauw van de Zweedse vlag veelvuldig terug bij Ikea. De merkwaarden van Ikea zijn (Commond.nl, 2013): - Betaalbaar - Goede vormgeving - Functioneel - Eigen moderne stijl - Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding - Vertrouwen Uit deze merkwaarden vloeit het merkgedrag, welke als volgt wordt omschreven: Ikea biedt een breed assortiment met functionele, degelijke en goed vormgegeven woonartikelen. De prijs/kwaliteit verhouding is uitstekend, waardoor zoveel mogelijk mensen de producten aan kunnen schaffen. Daarnaast houdt Ikea zich bezig met de kindvriendelijkheid van producten. Als je Ikea als persoon zou moeten omschrijven, zou het een degelijke en vriendelijke Zweedse man zijn met gevoel voor design en bewust omgaand met geld. Extern Naar de buitenwereld straalt Ikea degelijkheid en doeltreffendheid uit. De reclames op TV en radio zijn niet om de haverklap te horen/zien en de boodschap van de reclames is simpel en doeltreffend. Ikea denkt in oplossingen. Denk aan de recente reclame van Ikea waarin een stelletje in verwachting is van een kind en ze hun kleine appartement optimaal kunnen gebruiken met de functionele producten van Ikea. Ook de producten zelf dienen als reclame. Iedereen kent wel een degelijk Ikea product waar hij of zij over te spreken is. Denk aan de bekende Klippan bank. Dit product is een goed voorbeeld van prijs/kwaliteit verhouding en zorgt voor vertrouwen bij de consument. Als laatste is het gratis aanbieden van meetlintjes, potloodjes, tassen en blocnotes ook een vorm van specifiek merkgedrag van Ikea. Dit zorgt wederom voor degelijkheid en waardering. Medewerkers Intern straalt Ikea enthousiasme en informaliteit uit. Dit is terug te zien bij de medewerkers. De drempel om een medewerker aan te spreken is laag. Je wordt vriendelijk geholpen in een ongedwongen sfeer. Klanten moeten zich op hun gemak voelen in de Ikea.

10 CONCLUSIE Hoe zorgt het merkgedrag (en de merkwaarden) voor de corporate visual identity van Ikea? Het meest opvallend is de prominente aanwezigheid van de kleuren blauw en geel. De Ikea-winkels zijn blauw (Pantone 193) en het Ikea-logo is geel (Pantone 109), de kleuren van de Zweedse vlag. Beide zijn goed zichtbaar en herkenbaar. De lettertypes van Ikea zijn hun eigen Ikea Sans en Ikea Serif. De eigen lettertypes zijn een weergave van de merkwaarde Eigen moderne stijl. Beide lettertypes zijn duidelijk, simpel en goed leesbaar (=degelijkheid). De keuzes in fotografie zijn duidelijk. De belichting van de foto s is gericht op het doel en het doel is duidelijk zichtbaar door de centrale compositie. De mensen die gebruikt worden voor de fotografie zijn vaak Westers en zien stralen vriendelijkheid en enthousiasme uit. Als laatste komen de merkwaarden functionaliteit, betaalbaarheid en goede vormgeving terug in de producten van Ikea. De producten zijn probleemoplossend, zijn betaalbaar voor elke portemonnee en hebben een echte degelijke Ikea-touch. Voor dit essay ben ik op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag: Op welke manier zijn merkwaarden van invloed op de corporate visual identity? Ik ben van menig dat de literatuur, ook al is deze stof niet geheel actueel, ons een goed antwoord geeft op de onderzoeksvraag. Het proces staat vast en is een houvast voor merken. De merkwaarden zijn het hart van het merk. Vanuit de merkwaarden wordt het merkgedrag gevormd. Het merkgedrag komt binnen en buiten het merk tot uiting. Intern door de manier waarop er gecommuniceerd wordt. Om dit te realiseren is het belangrijk dat mensen met een hoge functie binnen het merk zich goed bewust zijn van hun verantwoordelijkheid binnen dit proces. Ze dienen als rolmodel voor de werknemers. De medewerkers moeten handelen vanuit de merkwaarden van het bedrijf. De modellen van Stuart en Melewar & Wooldridge geven een overzichtelijk beeld van corporate identity management, waar CVI onderdeel van is. In deze modellen is duidelijk zichtbaar dat gedrag invloed heeft op de communicatie en design. Ook van Riel geeft dit aan in het boek Identiteit & Imago. De drie elementen zorgen gezamenlijk voor het imago van het merk. Hierbij is het dus belangrijk dat het merkgedrag op de juiste manier wordt vertaald naar de interne en externe communicatie. Met deze informatie worden er regels en afspraken gemaakt in de CVI, oftewel de huisstijl. Dit heeft uiteindelijk effect op de communicatiemiddelen (bv. reclames in print) en de producten van het merk. Toch staat het merkgedrag juist uitdragen boven het 3 opstellen van regels. Een studie naar CVI door A. van den Bosch wijst dit uit. 3 Resultaten uit Corporate visual identity management: current practices, impact, and assessment van A. van den Bosch, H9, blz. 140, verkregen op:

11 BRONVERMELDING Om mijn tot stand gekomen mening met behulp literatuur kracht bij te zetten, heb ik een merkanalyse van het merk Ikea gebruikt om te kijken hoe de merkwaarden van inloed zijn op de CVI van Ikea. De merkwaarden zijn bij Ikea duidelijk terug te vinden in het merkgedrag. De resultaten hiervan zijn terug te vinden onder het kopje In de praktijk in dit essay. Het antwoord op de onderzoeksvraag: ik ben van mening dat de manier waarop merkwaarden invloed hebben op de CVI voor het grootste deel bepaald wordt door het uitdragen van het merkgedrag. Het merkgedrag heeft een enorme invloed op de communicatie en design van een merk. Deze drie elementen zorgen voor de CVI van een merk, met een grote verantwoordelijk voor de mensen die het merk zijn en dus handelen in naam van de merkwaarden. Literatuuronderzoek en een duidelijk voorbeeld uit de praktijk versterken mijn uiteindelijke antwoord op de onderzoeksvraag. - van Dixhoorn, D. (2013), Inspiratie als campagnestrategie, geraadpleegd op 23 december 2013, - Keijzer, I. (2009), Merkassociaties en merkwaarden, geraadpleegd op 23 december 2013, - Wikipedia, Instagram, geraapleegd op 24 december 2013, - Possel, J. (2007), Dreiging voor corporate visual identity, geraadpleegd op 24 december 2013, - Wikipedia, Corporate Visual Identity Management, geraadpleegd op 28 december 2013, - JSO (2009), Snelcursus: Identiteit vs. Imago, geraadpleegd op 28 december 2013, Bosch, van den A. (2005), Corporate visual identity management: current practices, impact, and assessment, geraadpleegd op 29 december 2013, thesis_a.vandenbosch.pdf - Fens, R. (2010), Merkinnovatie: de sleutel tot succes, geraadpleegd op 3 januari 2014,

12 BRONVERMELDING - Over de Ikea groep, Bedrijfsinformatie Ikea, geraadpleegd op 3 januari 2014, ikea.com/ms/nl_nl/about-the-ikea-group/company-information/ - Daily Result, Merkgedrag, geraadpleegd op 3 januari 2014, - Brand, J. (2008), Merkanalyse Ikea, geraadpleegd op 3 januari 2014, net/jornbrand/ikea-analyse Scienceprogress, BEHOEFTENHIERARCHIE (MASLOW), geraadpleegd op 3 januari 2014, Afbeeldingen: Afb. 1: Waardenhiërarchiemodel, Sjors van Leeuwen (2007), blog/2009/06/14/merkassociaties-en-merkwaarden/ Afb. 2: Corporare identity image, Birkigt & Stadler (1988), nl/2011/01/imago-identiteit-en-corporate.html Afb. 3: Corporate Identity Management process (Stuart, 1999), H2, pagina 30, utwente.nl/50850/1/thesis_a.vandenbosch.pdf Afb. 4: Corporate identity model (Melewar & Wooldridge, 2001), H2, blz. 32,

Schoolimago en identiteit Wat zien de ouders? concept plus design

Schoolimago en identiteit Wat zien de ouders? concept plus design Schoolimago en identiteit Wat zien de ouders? concept plus design Vanille concept plus design Vanille, wat is dat? Vanille is een basissmaak, neutraal. Wij zijn ontwerpers en werken vanuit de basis, kern

Nadere informatie

make things ETA by Boudewijn Naaijkens

make things ETA by Boudewijn Naaijkens ET S make things ETA by Boudewijn Naaijkens VISUAL IDENTITY Student Boudewijn Naaijkens 2060969 Avans Hogeschool 42CM04 (O) Vakcoördinator Brenda Renssen Avans Hogeschool Overige betrokken docent(en) Marcel

Nadere informatie

Positionering, identiteit en imago

Positionering, identiteit en imago WHITE PAPER Positionering, identiteit en imago Ontwerppartners bv Mauritsstraat 12 4811 EP Breda 076 522 80 66 www.ontwerppartners.nl Inleiding Dagelijks zijn wij met onze klanten in gesprek over branding

Nadere informatie

creatief.uniek.veelzijdig

creatief.uniek.veelzijdig info@r10grafischontwerp.nl www.r10grafischontwerp.nl creatief.uniek.veelzijdig Jezelf duidelijk en onderscheidend positioneren in de markt begint met naar buiten toe treden. Hierbij is het van belang dat

Nadere informatie

A.P.A. Martens 2011513 Waalwijk 2011

A.P.A. Martens 2011513 Waalwijk 2011 [AFSTUDEREN BIJ BEDRIJF] Afstudeerrapportage Avans Communicatie Multimedia Design A.P.A. Martens Waalwijk 2011 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Inleiding 4 Beschrijving organisatie Gevolgde werkwijze Samenvatting

Nadere informatie

DESIGNBIBLE. 4 Visuele families (inspiratie) Afbeeldingroepen die inspiratie zullen bieden voor mijn vorm geving. 1 De websites van de sportbonden

DESIGNBIBLE. 4 Visuele families (inspiratie) Afbeeldingroepen die inspiratie zullen bieden voor mijn vorm geving. 1 De websites van de sportbonden DESIGNBIBLE 1 De websites van de sportbonden Kleuren Beeld 2 Design Tekenstijlen Trends 3 Storytelling websites Websites die inspiratie vormen voor de vorm waarin ik de infographic moet gaan maken en het

Nadere informatie

Screen Design Puntgave Pixels

Screen Design Puntgave Pixels Screen Design Puntgave Pixels Hogeschool Rotterdam Instituut voor Communicatie, Media & ICT Communication & Multimedia Design Jasper Schelling j.a.schelling@hr.nl docent.cmd.hro.nl/scjas Welkom! Dit kwartaal

Nadere informatie

Geïntegreerde communicatie In dit hoofdstuk zul je het volgende leren:

Geïntegreerde communicatie In dit hoofdstuk zul je het volgende leren: OHT 1.1 Geïntegreerde communicatie In dit hoofdstuk zul je het volgende leren: De plaats van marketingcommunicatie in de marketingmix De instrumenten van de communicatiemix Geïntegreerde marketing- en

Nadere informatie

Seminar. Essay conceptstores

Seminar. Essay conceptstores Seminar Essay conceptstores Marlies van den Bos 1622703 Concept Design Eng JDE-SCONE.3V-13 Marvin Fernandes 19-12-2014 1 CONTENT IntroductiE Conceptstores Communicatie Conclusie uitwerking infographic

Nadere informatie

Connect Social Business

Connect Social Business Connect Social Business Joey Kaan September 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren.................. 5 2.2 Facebook API leren door

Nadere informatie

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs Wat is marketing Marketing is het proces die je moet doorgaan om de behoeften van uw klanten te bevredigen. Eerst werd marketing gezien als het geheel van activiteiten die de ruil van producten of diensten

Nadere informatie

Les 5 VID. Corporate Identity. If you don t know what to do make it big and red

Les 5 VID. Corporate Identity. If you don t know what to do make it big and red Les 5 VID Corporate Identity If you don t know what to do make it big and red Les 5 VID Corporate Identity If you don t know what to do make it big and red When in doubt make it big. If still in doubt,

Nadere informatie

Verschil tussen A- en B-merk kleding

Verschil tussen A- en B-merk kleding Verschil tussen A- en B-merk kleding Naam: Manon van de Kraats Studentnummer: 1620476 Specialisatie: UXD Format: Essay Docent: Hans Kemp Blok: D Datum : 27-05-2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdvraag

Nadere informatie

ServiceCultuur. EBOOK CultuurBarbarenspel

ServiceCultuur. EBOOK CultuurBarbarenspel ServiceCultuur EBOOK CultuurBarbarenspel EBOOK CultuurBarbarenSpel www.servicecultuur.nl Alsjeblieft. Een ebook over het CultuurBarbarenSpel. Met dit ebook leer je meer over ons spel. Fabia Hooykaas en

Nadere informatie

Uw bedrijf in beeld. Uw bedrijf in beeld versie 3.1 Pagina 1

Uw bedrijf in beeld. Uw bedrijf in beeld versie 3.1 Pagina 1 Uw bedrijf in beeld De manier waarop en de vorm waarin uw bedrijf zich presenteert, bepaalt in grote mate de beeldvorming van het bedrijf bij uw huidige en toekomstige relaties en klanten. Dit geldt voor

Nadere informatie

New Penguins Talent. De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent!

New Penguins Talent. De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent! New Penguins Talent De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent! Over New Penguins New Penguins realiseert en detacheert op het gebied van marketing, design en development. Dit betekent zowel het

Nadere informatie

Het ideale font voor programmeurs

Het ideale font voor programmeurs Het ideale font voor programmeurs Hogeschool Utrecht Communicatie & Media Design Auteur: Benjamin van Bienen (1576750) Docent: Dick Swart Specialisatie: Visual design seminar 2014-B Menig programmeur leest

Nadere informatie

Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie.

Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie. Communicatie P1 Auteurs: drs. C. Essink-Matzinger en drs. B. Van Veghel. Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie.

Nadere informatie

Missionstatement en core values

Missionstatement en core values Missionstatement en core values Inhoud 1 Het formuleren van missionstatement en core values... 1 2 Het maken en uitdragen van missie en kernwaarden... 5 1 Het formuleren van missionstatement en core values

Nadere informatie

Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie. Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard

Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie. Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard Programma deze week # In de werkgroep vandaag: Het visual designproces, de uitwerkingsfase

Nadere informatie

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Connect Social Business Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Joey Kaan September 21, 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren..................

Nadere informatie

compact communicatietraject Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven

compact communicatietraject Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven Wat wil je met je bedrijf bereiken? En hoe helpt communicatie daarbij? Wij hebben speciaal voor startende en kleine bedrijven een communicatie traject:

Nadere informatie

Identiteit en Interactiviteit

Identiteit en Interactiviteit Identiteit en Interactiviteit Lost Boys 2006 Organisaties Doelgroepen bereiken, beraken bedienen Individuen Merkwaarde versterken omzet/winst vergroten, kosten reduceren efficiency verbeteren Toepassingen

Nadere informatie

Inleiding. Daarnaast geldt dat bij gebruik van een eigen website een link wordt geplaatst bij de contactgegevens naar de homepage van In de Weerd:

Inleiding. Daarnaast geldt dat bij gebruik van een eigen website een link wordt geplaatst bij de contactgegevens naar de homepage van In de Weerd: Huisstijlhandboek Inhoudsopgave Inleiding... 3 Missie & organisatiebeschrijving... 4 Logo, pay-off & pictogrammen... 5 Logo & kleurgebruik... 6 Typografie... 8 Briefpapier... 9 Persbericht... 10 Powerpoint

Nadere informatie

TheMagica The Creations Experience

TheMagica The Creations Experience Graphica s Grafisch Ontwerp Powered by: TheMagica The Creations Experience Ik was op zoek naar een uniek uiterlijk voor mijn product. Dankzij Themagica s grafische diensten heeft Hanisha Design een gezicht

Nadere informatie

Wij maken graag reclame voor anderen

Wij maken graag reclame voor anderen Wij maken graag reclame voor anderen RECLAME ONTWERP WEBSITE HUISSTIJL U wilt uw doelgroep....aanspreken, informeren en overtuigen. Dat doet u met een heldere boodschap en direct in het oog springende

Nadere informatie

Isala. Isala, dat zijn wij! Filmervaringen

Isala. Isala, dat zijn wij! Filmervaringen , dat zijn wij! Filmervaringen Wie zijn wij? zet zich in voor het optimaal herstellen, handhaven en versterken van de kwaliteit van leven van de mensen die aan haar zorg zijn toevertrouwd. (onze missie)

Nadere informatie

FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU

FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU EEN BUREAU MET EEN DUIDELIJK DOEL Adson is een full service reclame- en designbureau, met als doel merken te voorzien van een eigen identiteit en deze bekend te maken.

Nadere informatie

Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst

Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst Een nieuw bankbiljet ontwerpen toegepaste kunst Wat heb je nodig? teken- en aquarelkleurpotloden papier (A4) Wat ga je doen? Je gaat een nieuw europees bankbiljet ontwerpen. Kleding, mp3, computer, geld:

Nadere informatie

Connect Social Business

Connect Social Business Connect Social Business Plan van Aanpak Joey Kaan September 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren.................. 5 2.2 Facebook

Nadere informatie

Connect Social Business

Connect Social Business Connect Social Business Plan van Aanpak Joey Kaan September 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren.................. 5 2.2 Facebook

Nadere informatie

Projectgroep 8: Briefing. CDE Muziekatelier. Eva Thomas & Silke Lauwers

Projectgroep 8: Briefing. CDE Muziekatelier. Eva Thomas & Silke Lauwers Projectgroep 8: Briefing CDE Muziekatelier Eva Thomas & Silke Lauwers Grafische en digitale media 2013-2014 Inhoud Inleiding...3 1. Logo en huisstijl...4 2. Folder...5 3. Poster zomerworkshop...6 4. Advertentie...7

Nadere informatie

ALA Ontwerpstudio Opdracht 1 H 2 0 Ontwerpstudio

ALA Ontwerpstudio Opdracht 1 H 2 0 Ontwerpstudio ALA Ontwerpstudio Opdracht 1 H 2 0 Ontwerpstudio Opdracht 1 moodboard verslag H 2 0 Ontwerpstudio Als u opzoek bent naar een conceptueel sterk ontwerp met gevoel voor detail dan kunt u bij h 2 0 ontwerpstudio

Nadere informatie

Angelique van Kreij. [wie, wat, waar]

Angelique van Kreij. [wie, wat, waar] Angelique van Kreij [wie, wat, waar] Aangenaam [fotograaf] Angeliquè van Kreij [model] Zara [opdracht] Een teen make-over shoot Wat een plezier hebben we gehad. Lekker samen tutten, make up aangebracht

Nadere informatie

Een nieuwe website speciaal op maat gemaakt

Een nieuwe website speciaal op maat gemaakt Een nieuwe website speciaal op maat gemaakt dibbadoo Een onvergetelijke eerste indruk met een website van Dibbadoo Bestaande en potentiële klanten zoeken elke dag op internet naar producten en diensten.

Nadere informatie

Ontwerpdocument Beeld

Ontwerpdocument Beeld Media, Informatie en Communicatie Project Parool Ontwerpdocument Beeld Nikita Brantsen Kim Vendrig Lisa Bol Thom Specht Christel Verwoerd Dewy Muijrers P122A Tutor : Jaimy Ramdin Media, Informatie en Communicatie

Nadere informatie

Praktische opdracht. klas 2. Moderne voortplantingstechnieken

Praktische opdracht. klas 2. Moderne voortplantingstechnieken 1 Praktische opdracht Moderne voortplantingstechnieken 2 Inhoud bladzijde Inleiding 3 Doelen 3 Eisen 3 Overzicht onderwerpen 3 Aanwijzingen voor het verwerken van informatie 4 Aanwijzingen poster 4 Opdrachten

Nadere informatie

Bestaat het logo uitsluitend uit tekst dan spreken we over een woordmerk. Een voorbeeld hiervan is het logo van Hugo Boss.

Bestaat het logo uitsluitend uit tekst dan spreken we over een woordmerk. Een voorbeeld hiervan is het logo van Hugo Boss. Hoofdstuk 8 CASUS Jouw logo In deze opdracht ga je een eigen logo ontwerpen. Hierbij neem je een product, dienst of bedrijf als uitgangspunt. Voordat we overgaan tot de uitvoering hiervan behandelen we

Nadere informatie

gut feeling BRANDBOOK

gut feeling BRANDBOOK gut feeling BRANDBOOK Inhoud 3. inleiding 4. DESIGN PROCES 7. STRATEGY 11. MOODBOOK 18. TEASER Gut Feeling Brandbook 2 inleiding Vanwege het feit dat Gut Feeling zelf branding levert voor bedrijven is

Nadere informatie

5,6. Samenvatting door een scholier 1364 woorden 17 januari keer beoordeeld. Levensbeschouwing

5,6. Samenvatting door een scholier 1364 woorden 17 januari keer beoordeeld. Levensbeschouwing Samenvatting door een scholier 1364 woorden 17 januari 2005 5,6 33 keer beoordeeld Vak Methode Levensbeschouwing Zin leren Samenvatting: vindplaatsen van levensbeschouwing: muziek en reclame Hoofdstuk

Nadere informatie

Welkom bij Brand instinct! In dit merkpaspoort leggen we uit wie wij zijn, wat we beloven, waarom wij doen wat we doen en waar wij voor staan.

Welkom bij Brand instinct! In dit merkpaspoort leggen we uit wie wij zijn, wat we beloven, waarom wij doen wat we doen en waar wij voor staan. merkpaspoort Welkom bij Brand instinct! In dit merkpaspoort leggen we uit wie wij zijn, wat we beloven, waarom wij doen wat we doen en waar wij voor staan. Dit paspoort is voor iedereen die op een of andere

Nadere informatie

Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design.

Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design. Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design. Fleur Bukman User Experience Design - Seminar CMD - jaar 3 Studentnummer: 1618817 Docent: Hans Kemp Mei 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Merkstrategie & Reputatie De cursus Merkstrategie & Reputatie Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

STARTVERSLAG STUDENT - LOTTE VAN DER SCHOOT 1623303 // COÖRDINATOR - INGE SCHAREMAN // STAGEBEGELEIDING - CYNTHIA BOOM & KEVIN KARS

STARTVERSLAG STUDENT - LOTTE VAN DER SCHOOT 1623303 // COÖRDINATOR - INGE SCHAREMAN // STAGEBEGELEIDING - CYNTHIA BOOM & KEVIN KARS STARTVERSLAG STUDENT - LOTTE VAN DER SCHOOT 1623303 // COÖRDINATOR - INGE SCHAREMAN // STAGEBEGELEIDING - CYNTHIA BOOM & KEVIN KARS INHOUD // INLEIDING 4 ORIENTATIEDOCUMENT 5 FACTSHEET 6 LEERDOELEN 7 STARTVERSLAG

Nadere informatie

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan

Handleiding whitepaper schrijven. Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Handleiding whitepaper schrijven Handig stappenplan en tips om zelf aan de slag te gaan Inhoud Inleiding... 3 Wat is een whitepaper?... 3 Kies het juiste onderwerp... 4 Voordat je gaat schrijven... 4 Gegevens

Nadere informatie

Voorwoord. Hoogbegaafdheid in kaart

Voorwoord. Hoogbegaafdheid in kaart Voorwoord In de afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor hoogbegaafde kinderen in het onderwijs. We staan daarmee aan het begin van een leerproces en deze kaarten leveren daar een bijdrage aan

Nadere informatie

ONTWERPDOCUMENT NEMO. Jesse van Thijn & Tessa de Goede Project Visual Visual Essay

ONTWERPDOCUMENT NEMO. Jesse van Thijn & Tessa de Goede Project Visual Visual Essay ONTWERPDOCUMENT NEMO Jesse van Thijn & Tessa de Goede Project Visual Visual Essay Inhoudsopgave Visual essay blz 3 Informatie Nemo blz 4 Moodboard Nemo blz 5 Moodboard inspiratie blz 6 Moodboard Fractal

Nadere informatie

Algemene vragen rondom uw praktijk/inrichting

Algemene vragen rondom uw praktijk/inrichting In verband met mijn studie fysiotherapie ga ik als afstudeerproject een informatieve website Ontwikkelen. Deze informatieve website moet fysiotherapiepraktijken informeren, adviseren en ondersteunen hoe

Nadere informatie

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE 10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE Is uw website aan vernieuwing toe? Pas deze tips toe en haal meer uit je website De laatste jaren zien we grote veranderingen op het gebied van webdesign.

Nadere informatie

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE COMPLETE WEBSITE voor ondernemers 47,50,- per maand zonder opstartkosten. Een complete website voor uw onderneming en die ook nog goed vindbaar is, dat is wat we willen! Maar hoe? EEN ALL-IN WEBSITE ONZE

Nadere informatie

Pas op voor de besmettelijke PORTFOLIOSIS!

Pas op voor de besmettelijke PORTFOLIOSIS! Pas op voor de besmettelijke PORTFOLIOSIS! Nadenken Voorbereiding Maken Presenteren NADENKEN Nadenken Voorbereiding Maken Presenteren Soul-searching Persoonlijkheid Ervaring Doelen Waarden Sterktes en

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

2011 YOURREPUTATION 2

2011 YOURREPUTATION 2 1 2011 YOURREPUTATION 2 Social media guidelines opstellen voor je organisatie Hoewel sommige managers nog tegen proberen te stribbelen is het al lang een feit: medewerkers zitten op social media, en doen

Nadere informatie

: Camiel De Roover Student nummer : 177553 : Fashion Management : INDIVIDUALS. Begeleiders : Mikki Engelsbel en Miriam Goedkoop

: Camiel De Roover Student nummer : 177553 : Fashion Management : INDIVIDUALS. Begeleiders : Mikki Engelsbel en Miriam Goedkoop INDIVIDUALS Door : Camiel De Roover Student nummer : 177553 Afdeling : Fashion Management Bedrijf : INDIVIDUALS Begeleiders : Mikki Engelsbel en Miriam Goedkoop VOORWOORD Dit afstudeeronderzoek is gemaakt

Nadere informatie

Vragenlijst voor nieuwe website

Vragenlijst voor nieuwe website Vragenlijst voor nieuwe website Om het jezelf makkelijk te maken, print je dit formulier uit en vul je het gewoon met pen in. Overleg eens met huisgenoten, collega's en vrienden zodat je een juist beeld

Nadere informatie

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing Quickscan Danique Beeks Studentnummer: 2054232 Advanced Business Creation Stagebedrijf: JH Busines Promotions Bedrijfsbegeleider: John van den Heuvel Datum: 26 augustus 2013 JH Business Promotions heeft

Nadere informatie

Direct MEER impact met je uitstraling. Marlie Franssen Color Connect 2015

Direct MEER impact met je uitstraling. Marlie Franssen Color Connect 2015 Direct MEER impact met je uitstraling Marlie Franssen Color Connect 2015 Dit is ie! Je E-book voor meer impact met je uitstraling. Veel vrouwen worstelen met het probleem hoe ze zichzelf kunnen laten zien.

Nadere informatie

Bouwen van een sterk merk. Presentatie 0318samen 10 juni 2014

Bouwen van een sterk merk. Presentatie 0318samen 10 juni 2014 Bouwen van een sterk merk.! Presentatie 0318samen 10 juni 2014 Bouwen van een sterk merk. #1 INTRODUCTIE #2 MERK #3 3 STAPPEN / MEERDERE MODELLEN Facts & figures. met 28 collega s werken we vanuit Veenendaal

Nadere informatie

Organization Branding; het merk als verbinder. Mary Hoogerbrugge

Organization Branding; het merk als verbinder. Mary Hoogerbrugge Organization Branding; het merk als verbinder Mary Hoogerbrugge Aandacht voor organization branding Giep Franzen Literatuurstudie: een naslagwerk SWOCC Missie: kennisontwikkeling en uitwisseling tussen

Nadere informatie

Eindopdracht Winter 2008

Eindopdracht Winter 2008 Eindopdracht Winter 2008 PATRICK VAN BOXTEL OMER ERSOZ MERIMA RAMIC IKEA Concept Maatschappelijk ondernemen is hot. Grote bedrijven willen transparanter overkomen naar hun klanten. De bedrijven creëren

Nadere informatie

Voorbeeld communicatiemiddelenanalyse. Basisschool anoniem

Voorbeeld communicatiemiddelenanalyse. Basisschool anoniem Voorbeeld communicatiemiddelenanalyse Basisschool anoniem Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 fax: 023 534 59 00 1 Scholen

Nadere informatie

Een goede huisstijl bestaat uit een combinatie van de volgende zes grafische basiselementen:

Een goede huisstijl bestaat uit een combinatie van de volgende zes grafische basiselementen: Een onderscheidende huisstijl heeft zijn eigen karakter en specifieke eigenschappen. Paperclip Design maakt dit tastbaar en voelbaar. Als logo en huisstijl specialist geef ik je graag tips en richtlijnen

Nadere informatie

Inhoud. 10 aanraders. Meer weten? 94 Reeds verschenen 95

Inhoud. 10 aanraders. Meer weten? 94 Reeds verschenen 95 Inhoud 10 aanraders 1. Visie voor beweging 04 2. De vertellende IB er 12 3. De afstemming 22 4. Het succes voorop 30 5. Charisma dat aanzet 40 6. Crea-inspiratie 48 7. De witte zwerm 58 8. Spreukcontact

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Beurstips 3. Standbemanning

Beurstips 3. Standbemanning Beurstips 3 Standbemanning 2 NL EXPO, laat zien wie U bent! Hollandse nuchterheid & creativiteit in combinatie met jarenlange ervaring in presentatieoplossingen. Met een frisse blik helpen wij u uw bedrijf

Nadere informatie

Huisstijlmanagement: praktijken, impact en evaluatie

Huisstijlmanagement: praktijken, impact en evaluatie Samenvatting (Summary in Dutch) Huisstijlmanagement: praktijken, impact en evaluatie Dit proefschrift gaat over het managen van een huisstijl. Het doel is om meer inzicht te krijgen in maatregelen die

Nadere informatie

Presentatiedocument. Persoonlijk logo

Presentatiedocument. Persoonlijk logo Presentatiedocument Persoonlijk logo Timo de Winter IAD 16-10-2010 Inhoudsopgave Logo onderzoek 3 Analyse 3 Uitgangspunten 4 Eigen voorwaarden 4 Concept 4 Schetsen 5 Eerste schetsen 5 Uitgewerkte schetsen

Nadere informatie

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Connect Social Business Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Joey Kaan September 28, 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 1 2 Probleemstelling & Doelstelling 2 2.1 Leren Professioneel Functioneren..................

Nadere informatie

Analyse document. Motion Graphic. Naam: Fabio D Apice student nummer: Docent:Bart Dijkman Datum: Klas: CAVI B

Analyse document. Motion Graphic. Naam: Fabio D Apice student nummer: Docent:Bart Dijkman Datum: Klas: CAVI B Analyse document Motion Graphic Naam: Fabio D Apice student nummer: 512466 Docent:Bart Dijkman Datum: 26-02-14 Klas: CAVI B INHOUDSOPGAVE Inleiding Onderwerp Doel opdracht Kwaliteitseisen Gebruikers/ kijkers

Nadere informatie

BeCube = B. Merkstrategie

BeCube = B. Merkstrategie BeCube, brand & communications BeCube = B 3 Oftewel: wees tot de derde macht. Tijd, ruimte en kansen laten zich afdwingen. Verleg grenzen Er is altijd een oplossing. Altijd een stap meer. Merkstrategie

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2: KLANTGERICHTE MERKMEERWAARDE

HOOFDSTUK 2: KLANTGERICHTE MERKMEERWAARDE HOOFDSTUK 2: KLANTGERICHTE MERKMEERWAARDE 1 INTRODUCTIE H:2 Waaraan kun je een effectieve merkenpositionering herkennen? Wat zijn de bronnen van klantgerichte merkmeerwaarde en welke effecten of voordelen

Nadere informatie

vormgeving combineren met functionaliteit

vormgeving combineren met functionaliteit vormgeving combineren met functionaliteit Nedap, 11 oktober 2012 Jacques Stevens 11-10-2012 1 inhoud even voorstellen wat maakt een ontwerp tot een goed ontwerp? design in de praktijk corporate design

Nadere informatie

Dream Discover Do. Onderzoeksverslag. Eva Borsje 1562560 CMD - Visual Design Marion de Rijk

Dream Discover Do. Onderzoeksverslag. Eva Borsje 1562560 CMD - Visual Design Marion de Rijk Dream Discover Do Onderzoeksverslag Eva Borsje 1562560 CMD - Visual Design Marion de Rijk Inhoudsopgave Probleem & motivatie Onderzoeksvraag Deelvragen Identiteit 1. Wat is Brand Identity? 2. Hoe komt

Nadere informatie

Succesvol dankzij internet

Succesvol dankzij internet Succesvol dankzij internet Gratis workshop voor Ondernemend Roombeek Enschede 24-4-2012 Jorik Heins Deze presentatie komt online beschikbaar op www.marketingman.nl/presentatie Vanavond Wat is een goede

Nadere informatie

Dream Discover Do. Visual/Creative Essay. Mijn identiteit. Eva Borsje CMD - Visual Design Marion de Rijk

Dream Discover Do. Visual/Creative Essay. Mijn identiteit. Eva Borsje CMD - Visual Design Marion de Rijk Dream Discover Do Visual/Creative Essay Mijn identiteit Eva Borsje 1562560 CMD - Visual Design Marion de Rijk 1 Inhoudsopgave Introductie 3 Mijn Brand Identity 4 Mijn Visual Identity 7 Conclusie 10 2 Introductie

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart

Marketing vanuit je hart Waardecreatie en identiteitsmarketing Marketing vanuit je hart Voor zelfstandige ondernemers die hun droom najagen Ingrid Langen INHOUD 1. Inleiding 4 2. Wie moet het lezen 5 3. Het Waarom van dit boek

Nadere informatie

Reputatiemanagement begint en eindigt met het gedrag dat het topmanagement laat zien

Reputatiemanagement begint en eindigt met het gedrag dat het topmanagement laat zien Stelling 1 Groep 1 Reputatiemanagement begint en eindigt met het gedrag dat het topmanagement laat zien Is deze stelling waar? Welk deel is wellicht minder waar? Ja, in beginsel wel. Goed gedrag doet goed

Nadere informatie

Screen Design. Inge van Dam 0880974 CMD2E Screen Design Product page. Inge van Dam 0880974 CMD2E

Screen Design. Inge van Dam 0880974 CMD2E Screen Design Product page. Inge van Dam 0880974 CMD2E 1 Screen Design Inge van Dam 0880974 CMD2E Screen Design Product page 2 Visuele merk en Concurrentie analyse Welke bank heb ik geanalyseerd? Ik heb de ING bank toegewezen gekregen. Ik maak zelf geen gebruik

Nadere informatie

CMD brand guide. Versie 1.0 oktober 2014

CMD brand guide. Versie 1.0 oktober 2014 CMD brand guide Versie 1.0 oktober 2014 Inhoud 5 Uitgangpunten 7 Iconen 10 Totems 13 Typografie 16 Kleurgebruik 20 Fotografie 23 Uitingen 27 Powerpoint 29 Online 33 Beeldbank 35 Combinatie met HvA huisstijl

Nadere informatie

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 Myrthe Lanting Tijdens mijn studies textielontwerp en Design Cultures ben ik me gaan interesseren in hoe ik ontwerp in kan zetten voor sociale innovatie.

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie

[Rapport: Visitekaartjes gefilterd (1) Hannie Mommers. Mommersontwerp

[Rapport: Visitekaartjes gefilterd (1) Hannie Mommers. Mommersontwerp ] [Rapport: Visitekaartjes gefilterd (1) Hannie Mommers De Roskam 16a-18a 4851 TE Ulvenhout Nederland M +31 6 51 41 27 70 studio@mommersontwerp.nl www.mommersontwerp.nl ontwerper Hannie Mommers Bezoek

Nadere informatie

Focus op andere mediatechnieken

Focus op andere mediatechnieken Focus op andere mediatechnieken De wereld om ons heen verandert snel, zowel commercieel als maatschappelijk. Om aansluiting bij onze klanten te houden, vraagt dat binnen Achmea (Versnellen & Vernieuwen),

Nadere informatie

Stagebedrijf: Zwiers communicatiebureau Corporate- en Arbeidsmarktcommunicatie. Opdrachtgever: De RIBW KAM Regionale instelling Beschermt Wonen

Stagebedrijf: Zwiers communicatiebureau Corporate- en Arbeidsmarktcommunicatie. Opdrachtgever: De RIBW KAM Regionale instelling Beschermt Wonen Stagebedrijf: Zwiers communicatiebureau Corporate- en Arbeidsmarktcommunicatie Opdrachtgever: De RIBW KAM Regionale instelling Beschermt Wonen ww w.erikjanbrugman.nl/weblog - Doelgroeponderzoek. - Interviews.

Nadere informatie

VWEC: kritische reflectie Alex Van Leeuwen Social Media Monitoring

VWEC: kritische reflectie Alex Van Leeuwen Social Media Monitoring 2012 VWEC: kritische reflectie Alex Van Leeuwen Social Media Monitoring Robin Vandebroek Lezing De presentatie van Alex Van Leeuwen over social media monitoring ging over de producten die het bedrijf Buzzcapture

Nadere informatie

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D RESEARCH CONTENT Loïs Vehof GAR1D INHOUD Inleiding ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ blz. 2 Methode -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Brochure. Contactpersoon. Royal Webbers. Frans Halsstraat 2B 3583 BP Utrecht

Brochure. Contactpersoon. Royal Webbers.  Frans Halsstraat 2B 3583 BP Utrecht Brochure Royal Webbers Frans Halsstraat 2B 3583 BP Utrecht info@royalwebbers.com www.royalwebbers.com Contactpersoon Amar Muric 06 247 103 04 muric@royalwebbers.com 2 Over Royal Webbers 3 Al meer dan 150

Nadere informatie

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT?

ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? ONDERZOEK VOOR JE PROFIELWERKSTUK HOE DOE JE DAT? Wim Biemans Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie & Bedrijfswetenschappen 4 juni, 2014 2 Het doen van wetenschappelijk onderzoek Verschillende

Nadere informatie

AUTHENTIEKE Organisatie Ontwikkeling

AUTHENTIEKE Organisatie Ontwikkeling AUTHENTIEKE Organisatie Ontwikkeling De Match tussen Persoonlijke Ambitie van de Medewerkers en de Organisatie Ambitie in verbinding met een positieve waardebeleving bij de Doelgroep zorgt voor een hoger

Nadere informatie

CTS GROUP Corporate Brand GUIDELINES. Implementeren van CTS GROUP merk in communicatiemiddelen Laatste update: 2017

CTS GROUP Corporate Brand GUIDELINES. Implementeren van CTS GROUP merk in communicatiemiddelen Laatste update: 2017 CTS GROUP Corporate Brand GUIDELINES Implementeren van CTS GROUP merk in communicatiemiddelen Laatste update: 2017 No Limits in European Distribution & Logistics Table of contents Corporate identiteit

Nadere informatie

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen:

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Reclame is cool en gaaf! Reclame geeft nuttige informatie Reclame laat zien hoe het

Nadere informatie

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN 10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN Introductie Social media wordt steeds vaker door bedrijven gebruikt om beter contact met hun klanten te krijgen en uiteindelijk meer inkomsten te realiseren. Facebook is

Nadere informatie

baken in roerige tijden

baken in roerige tijden baken in roerige tijden - (Her-) positioneren complex continue proces - Iedereen voortdurend juiste doel voor ogen - Brand Guide inzichtelijk richtinggevend model voor het merk - Gids die weg wijst naar

Nadere informatie

Veendam, 3 april. Bijeenkomst 2

Veendam, 3 april. Bijeenkomst 2 Veendam, 3 april Bijeenkomst 2 Aan bod 09:00-10:00 : Jullie actiepunten: aanpak & obstakels? 10:00-11:00 : Je merk vastleggen: hoe vul je dat in? 11:00 - Afsluiting: onderwerpen / datum / plaats volgende

Nadere informatie

De langzaam brandende lont van al wat mogelijk is, wordt ontstoken door verbeelding Emily Dickinson

De langzaam brandende lont van al wat mogelijk is, wordt ontstoken door verbeelding Emily Dickinson Hoe ve r k o o p jij jo u w pr o d u c t of di e n s t. Voorbeeld: ik ben gespecialiseerd in herenmodefoto s en heb al vele bedrijven als zzp-er succesvol mogen ondersteunen met het optimaliseren van de

Nadere informatie