Het maatschappelijke harder.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het maatschappelijke harder."

Transcriptie

1 Het maatschappelijke harder. Het rendement van de huismeester Moeten we dat wel doen, een extra huismeester? Het is wél goed voor de leefbaarheid in die buurt. En misschien dat ie ook nog wat klusjes kan doen voor oudere mensen in dat complex. Maar wat kost ie? Zoveel? Kunnen we daar wel dekking voor vinden? Zijn de huurders in dat complex bereid daar extra voor te betalen? Nee? Dan moeten we het maar niet doen! Een discussie in een managementteam van een willekeurige woningcorporatie. De extra huismeester komt er niet. Weliswaar gemotiveerd vanuit een maatschappelijk belang leefbaarheid van de buurt wordt het uiteindelijk een afweging van kosten versus dekking. En die dekking wordt niet gevonden in de opbrengst of waardetoevoeging van de huismeester voor de wijk of voor het eigen vastgoed. Of in de besparing van kosten die de inzet van de huismeester oplevert. Want wat is nou de waarde van een beetje extra leefbaarheid? Wat is het rendement van de huismeester? Vergelijkbare discussies zijn talrijk. Het maatschappelijke is er wel degelijk, vaak zelfs het primaire motief. Maar het delft het onderspit in afweging en besluitvorming. Bij het al dan niet investeren in wijken, buurten en woningen. Bij de keuze van middelen: in stenen of in mensen? Vaak wint de harde kant van de stenen en de euro s het van de zachte kant van de mensen en de samenleving. Investeren in stenen levert zichtbaar rendement, ten minste dat wordt zo beleefd. Soms een kwestie van belangen, maar vaak een kwestie van perceptie en van het ontbreken van goed zicht op de betekenis van het maatschappelijke. We doen in leefbaarheid, maar wat het rendement is??? Een ander voorbeeld. Een visitatiecommissie op bezoek bij een corporatie. Een goed gesprek over bedrijfsvoering en beleidsproces. Niet moeilijk om vast te stellen waar de corporatie staat en om handreikingen voor verbeteringen te geven. Lastiger wordt het gesprek over de maatschappelijke prestaties. De corporatie heeft ze niet goed in beeld. Het huisvesten van de primaire doelgroep, de kernvoorraad, dat lukt nog. En dat er in leefbaarheid wordt geïnvesteerd dat is wel duidelijk. Aantoonbaar zelfs, in activiteiten én geld. Maar was is het rendement, wat leveren de inspanningen van de corporatie op? Ook de belanghouders van de corporatie kunnen daarover nauwelijks uitspraken doen (en doorgaans evenmin over hun eigen maatschappelijk presteren). Ze noemen de corporatie een actieve club. Prima, maar wat dat allemaal oplevert..en kost? En of het beter kan?

2 De visitatiecommissie vindt het moeilijk tot een oordeel te komen over het maatschappelijk presteren van de corporatie. De corporatie weet het zelf niet, haar belanghouders evenmin en het ontbreekt de visitatiecommissie aan het zicht om hier uitspraken over te doen. Dit lot treft niet alleen visitatiecommissies. Diverse geledingen die zich bezighouden met toezicht, intern en extern, zijn onvoldoende in staat toezicht te houden op juist het maatschappelijk presteren van corporaties. En dat terwijl daar de hoofddoelstellingen van corporaties als maatschappelijk ondernemingen zijn gelegen. Evenzo is verantwoording afleggen zo goed als onmogelijk en zinloos als daarin niet de maatschappelijke prestaties aan de orde komen. Het maatschappelijke harder belangen op het spel! Het is op zijn minst vreemd dat anno 2005 woningcorporaties niet in staat zijn hun maatschappelijk presteren zichtbaar te maken. Niet voor intern gebruik beter afwegen en besluiten -, niet voor extern gebruik beter verantwoorden. Terwijl er grote belangen op het spel staan. Het maatschappelijk belang Er is absoluut sprake van een groot maatschappelijk belang om het maatschappelijk presteren van corporaties meer zichtbaar te maken. Het kan namelijk niet anders dan dat het onvoldoende zicht hebben op het maatschappelijk presteren leidt tot suboptimaal maatschappelijk presteren. Hoe weet een corporatie of ze maatschappelijk effectief is als ze niet weet of haar inzet, de middelen die ze kiest, bijdraagt aan de vermindering van een maatschappelijk vraagstuk? Laat staan dat ze dan weet in welke mate haar inzet daaraan bijdraagt. Het maatschappelijk belang is er ook niet mee gediend dat de corporatie zich beperkt tot een interne afweging, zich uitsluitend buigt over de eigen inzet. En toch is dat het logisch gevolg van het feit dat een corporatie zelden zicht heeft op de maatschappelijke effecten van haar inzet, deze zelfs niet als doel heeft geformuleerd (het BBSH vraagt dat ook niet van de corporatie). Een dergelijk gebrek leidt er toe dat inspanningen van andere partijen gericht op hetzelfde maatschappelijk effect niet in beeld zijn en dus geen (optimale) betekenis kunnen hebben. Een onvoldoende oriëntatie op (gemeenschappelijk beoogd) maatschappelijke effecten draagt bij aan verkokering en staat verbinding en creativiteit in de weg. Van een maatschappelijk belang is tevens sprake waar het de inzet van maatschappelijk (bestemd) vermogen betreft. Met het ontplooien van activiteiten, het leveren van prestaties, het inzetten van instrumenten is (veel) geld gemoeid. Daar waar niet bekend is of en in welke mate activiteiten bijdragen aan beoogd

3 maatschappelijke effecten zal (veel) geld onvoldoende maatschappelijk efficiënt besteed worden. Geld wordt bijvoorbeeld in stenen gestopt, daar waar met een tiende van datzelfde geld mogelijk een tienvoudig maatschappelijk effect zou worden bereikt. We weten het niet, we weten wel dat dat niet-weten tot verspilling leidt. Last but not least is sprake van een maatschappelijk belang in de betrokkenheid en zeggenschap van de samenleving bij de inzet van corporatieinstrumenten en vermogen. Ontbreken van het zicht op maatschappelijke prestaties, hun rendement en het gemoeide vermogen, maakt een goede dialoog aan de voorkant van het beleidsproces én aan de achterkant - daarover nauwelijks mogelijk. Die dialoog blijft dan - op zijn best - beperkt tot de vraag houdt de corporatie zich met de juiste dingen bezig uiterst belangrijk natuurlijk maar mist dan zinvolle uitspraken over doet ie de goede dingen goed?. De maatschappelijke effectiviteit en efficiency alsmede de maatschappelijke betrokkenheid heeft baat bij meer zicht op het maatschappelijke. Het is vooral vanuit deze maatschappelijke belangen dat de SEV wil bijdragen aan dit vraagstuk! Het organisatiebelang Het zijn (gelukkig) niet langer uitsluitend maatschappelijke belangen die aansporen tot het harder maken van het maatschappelijke. Woningcorporaties en de bedrijfstak als geheel staan onder toenemende druk om hun maatschappelijk presteren zichtbaar te maken. Omdat er twijfel is of corporaties wel voldoende presteren. Omdat men vindt dat corporaties onvoldoende transparant zijn over hun inzet (van vermogen), afwegingen en prestaties en daarover geen voldoende verantwoording afleggen. Woningcorporaties voelen dat hun legitimiteit onder druk staat en voelen de noodzaak hun maatschappelijk presteren zichtbaar te maken. Het is niet alleen deze externe druk die daartoe leidt. De voortgaande professionalisering (willen weten om beter te sturen) én financiële en (andere) bedrijfsbelangen (geld verdienen waar het kan, waardeontwikkeling van het vastgoed) zorgen voor meer sense of urgency en initiatieven bij maatschappelijk ondernemers intern om het zicht op het maatschappelijke te vergroten; maar nog bij te weinig woningcorporaties. Deze sense of urgency wordt gevoeld op het niveau van de individuele corporatie, maar ook op dat van de bedrijfstak. Het imago van de bedrijfstak als geheel staat op het spel. Op het spel staat mogelijk de derde weg als alternatief voor markt en overheid. En daarmee zijn opnieuw maatschappelijke belangen gemoeid.

4 Bestaansrecht onder druk (legitimiteit), professionalisering en bedrijfs- en sectorbelangen zorgen bij woningcorporaties voor krachtige impulsen om het maatschappelijke harder te maken. Het toezicht(houder)sbelang Een bijzonder belang in dit verband is dat van het toezicht en de toezichthouder. Intern of extern, horizontaal of verticaal, het toezicht op het maatschappelijk (volkshuisvestelijk) presteren is onvoldoende, zo is recentelijk vanuit verschillende instanties geconstateerd. Daarvoor zijn er meerdere oorzaken, maar één ervan is zeker het ontbreken van goed zicht op het maatschappelijk presteren. Toezichthouders kunnen hun toezichtfunctie niet naar behoren uitoefenen. Ook daar is de behoefte om het maatschappelijke harder te maken. Grote operatie het maatschappelijke harder is van belang Er zijn vele belangen en belanghouders van waaruit reden is om meer grip te krijgen op het maatschappelijk presteren van woningcorporaties. Het lijkt alsof het vooral woningcorporaties zijn die daarbij zowel een lijdende als leidende rol (kunnen) vervullen. Omdat ze zich profileren als maatschappelijk ondernemer (en die gaat voor maatschappelijk rendement), omdat ze meer taken en rollen in het publieke domein (kunnen) oppakken (meer dan volkshuisvesting), omdat ze een krachtige professionalisering doormaken en omdat ze worden aangesproken op de inzet van een groot maatschappelijk bestemd vermogen. Toch is het vraagstuk in zichzelf niet corporatiespecifiek. Ook de overheid voelt de noodzaak (en heeft de plicht) om te sturen en zich te verantwoorden over haar maatschappelijk presteren. Hetzelfde geldt andere (maatschappelijk) ondernemers, zoals in welzijn en onderwijs. En ook in andere sectoren, in de markt, is behoefte aan meer zicht en grip op het rendement van het maatschappelijke. Wat levert maatschappelijk investeren me op in direct en indirect financieel rendement? is dan de vraag. En nog nergens zijn er definitieve manieren en antwoorden gevonden. Vandaar deze grote operatie onder de titel het maatschappelijke harder.

5 Het maatschappelijke harder meer dan een lijstje indicatoren Het maatschappelijke harder is er op gericht om het maatschappelijke de plek in beleids- en bedrijfsvoering (afwegingen, besluitvorming, instrumentatie, toezicht en verantwoording) van woningcorporaties te geven die het op grond van missie en (genoemde) belangen verdient. Daarvoor is het nodig dat: het maatschappelijke wordt gedefinieerd het maatschappelijke (hard) wordt gemeten (en geweten ) het maatschappelijke wordt verankerd in de beleids- en bedrijfsvoering. Het maatschappelijke definiëren Het blijkt niet eenvoudig om in een definitie uit te drukken wat het maatschappelijke (van woningcorporaties) is. Een mogelijkheid is in prestatievelden waarop corporaties zich begeven, de zelfgedefinieerde of de BBSH-prestatievelden? Of de prestaties daarbinnen, zoals kernvoorraad of veiligheid? Een andere mogelijkheid is het benoemen van de beleidsterreinen, zoals wonen, welzijn en onderwijs? Of in de doelstellingen die ze formuleren? Of juist in de instrumenten waarvan corporaties zich bedienen, zoals vastgoed of mensen? Is een corporatie die doet in maatschappelijke diensten meer maatschappelijk dan een corporatie die met vastgoed een hoog maatschappelijk rendement behaalt? Is zekerheid bieden voor mensen meer maatschappelijk dan keuzemogelijkheden creëren? En is het bieden van woongenot niet gewoon klantrendement in plaats van maatschappelijk rendement? Maatschappelijkheid, maatschappelijk rendement en presteren, ze behoeven een gezaghebbende definiëring en definitie. Het maatschappelijke (hard) meten (en weten) Een vraagstuk waar velen zich de afgelopen (tientallen) jaren over hebben gebogen is het vraagstuk van het meten van maatschappelijkheid, van maatschappelijk rendement en presteren. De ambitie daarbij is om dit maatschappelijk presteren zoveel mogelijk af te meten aan de (beleefde) toestand van de samenleving. Want wat zegt het dat miljoenen worden geïnvesteerd in leefbaarheid of in de herstructurering van een wijk? Het gaat om wat het oplevert voor de bewoners, voor de wijk en voor de stad. Dit meten op effect- en outcomeniveau is al helemaal niet eenvoudig, maar kan wel (en gebeurt ook, zoals Lemon). Het weten in de zin van of ontwikkelingen in de wijk of in de waardering van bewoners een relatie hebben met geleverde prestaties is al zeer moeilijk; er zijn immers vele andere factoren in het spel en er kan een grote periode zitten tussen geleverde inspanning en opgetreden effect. Toch is juist

6 deze effectiviteitsvraag van het grootste belang. En studies (Research voor Beleid) en experimenten (in onder andere het GroteStedenbeleid) leren ook dat er absoluut nog winst te boeken is in het aantonen van een causale relatie, waarbij het bewijsniveau van plausibiliteit daarin haalbaar is. Belangrijk dus om uitspraken te doen over social return on (financial) investment. Een dergelijke benadering wordt door critici als technocratisch beschouwd. Deze critici opteren voor een andere weg, die van het vaststellen van proceswaarborgen vanuit de benadering als het proces goed is georganiseerd is het resultaat goed : een goed beleids- en bedrijfsproces is in die optiek een voldoende garantie voor goed maatschappelijk presteren. Deze procesbenadering wordt door het andere kamp als een terugvaloptie beschouwd. Zij stellen dat als outcome-niveau niet haalbaar is, het altijd mogelijk is om op lagere niveaus (output=prestaties, throughput=competenties/bedrijfsvoering, input=geïnvesteerd geld) uitspraken te doen; maar, zo stellen zij, deze lagere niveaus zeggen steeds minder over het maatschappelijk presteren. Interessant is ook de behoefte en beweging om dit meten en weten harder te maken. Is het mogelijk om maatschappelijk rendement af te meten in euro s, bijvoorbeeld de ontwikkeling in leefbaarheid in de waardeontwikkeling van vastgoed? Is dat een goede indicator? Misschien kun je investeringen in leefbaarheid ook vertalen in bijvoorbeeld lagere uitgaven voor veiligheid door politie of gemeente. Kortom, levert een betere samenleving ook geld op? Is er zoiets als financial return on (social) investment? En zijn algemene maatschappelijke belangen dus uiteindelijk (deels) ook financiële belangen van betrokken partijen. Als samenhang tussen maatschappelijk en financieel rendement kan worden aangetoond c.q. maatschappelijk rendement in financiële termen kan worden uitgedrukt zal het maatschappelijke een stevige rol kunnen krijgen in investeringsafwegingen. Bovendien, een deel van de legitimatie voor woningcorporaties om zich met andere zaken dan volkshuisvesting bezig te houden berust op het vastgoedbelang. Een andere manier van harder maken is het meten op outcome/effectniveau te doen op het feitelijk gedrag van mensen en niet uitsluitend op wat ze zeggen (wat mensen doen is immers niet hetzelfde als wat ze zeggen en v.v.). Daarvoor is het nodig dat mensen meer met hun voeten moeten kunnen stemmen (exit) dan nu het geval is. Ook het afzetten van het gedrag van de maatschappelijk ondernemer (in het publieke domein) tegenover dat van de gewone ondernemer (in de markt) is een manier om het maatschappelijke harder te maken: maatschappelijk rendement is dan hetzelfde als het bewust (vanuit maatschappelijke motieven) niet gerealiseerde financieel rendement.

7 Het maatschappelijke verankeren Definiëren, meten en weten van maatschappelijk presteren is geen doel op zich. Het moet de belangen en functies dienen die eerder zijn genoemd. Anders wordt de informatie niet gebruikt. Het maatschappelijke harder maken reikt dus absoluut verder dan het genereren van indicatorenlijstjes. Dat betekent dat voorafgaand aan het meten en weten de functies ervan goed in kaart moeten worden gebracht; wie wil wat waarom weten? Beginnen bij de functies die meten en weten van het maatschappelijke in de praktijk van corporaties dus kan hebben; bij investeringsbeslissingen, bij dialoog met stakeholders, bij verantwoording, bij toezicht, etcetera. Vervolgens is het belangrijk dat het niet bij definiëren en meten blijft; bakken informatie en planning & control genoeg. Analyse en reflectie zijn nodig om te leren. Toepassing in diverse cycli van ondernemingsbeleid, in afwegingen in bijvoorbeeld vastgoed- en wijkontwikkeling, in verantwoording over gemaakte keuzes moet leiden tot betere sturing. Het maatschappelijke harder meerdere wegen naar Rome Uit het voorgaande moge blijken dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden. Maar daarbij is er niet zozeer een of-of-vraag aan de orde maar een en-en-antwoord. Er is niet één (beste) weg naar Rome, het maatschappelijke harder maken vraagt om het afleggen van meerdere routes. Ze zijn hierboven genoemd. Wel is het zaak om, na een grondige verkenning, tot gezaghebbende en bruikbare keuzes te komen, op basis waarvan een gemeenschappelijke taal en begrippenkader ontstaat met de status van een standard. Bestaande instrumenten en initiatieven Binnen (en buiten) de bedrijfstak, nationaal en internationaal zijn inmiddels nogal wat instrumenten in gebruik of in ontwikkeling die beogen het maatschappelijke harder te maken. En er zijn talrijke initiatieven of behoeften op dit gebied. Zodanig zelfs dat velen door de bomen het bos niet meer zien. En met het risico dat een nieuwe versnippering van methoden ontstaat, die alle het gezag missen om te voorzien in de behoeften en belangen om het maatschappelijke harder te maken. De SEV neemt daarom het volgende initiatief: een verkenning van kansrijke (nieuwe) initiatieven en instrumenten die tot doel hebben maatschappelijk rendement te definiëren en meten c.q. het maatschappelijke harder te maken; mede op basis hiervan kan de grote operatie van het maatschappelijke harder maken nader worden vormgegeven een bundeling van (nieuwe) initiatieven op dit gebied. De SEV wil als onverdachte partij, omwille van vooral het maatschappelijk belang, tot een bundeling van krachtige initiatieven komen. Om te voorkomen dat op verschillende plaatsen ongeveer dezelfde wielen uitgevonden worden c.q.

8 om er voor te zorgen dat een gezaghebbend model en methode ( standard ) wordt gerealiseerd. Daarvoor wil de SEV verbindingen leggen met betrokken en deskundige partners. Mocht bundeling van initiatieven niet haalbaar of effectief blijken, dan zal de SEV zelf het voortouw nemen ondersteuning van studies en experimenten die passen in de puzzel om het maatschappelijke harder te maken. Voorbeelden zijn: - definitie van maatschappelijk (presteren) ; op basis van gezaghebbende studies en in een discours binnen (en buiten) de bedrijfstak komen tot een gedeelde definitie - goed toezicht begint met goed zicht ; ontwikkeling toezichtskader - het jaarverslag van corporaties als instrument van maatschappelijke verantwoording - ontwikkeling meet- en stuurinstrumentarium, zoals audits, visitatie, benchmarks, e.d. - investeren in leefbaarheid ; samenhang sociale en fysieke pijler alsmede samenhang maatschappelijk en economisch rendement - duurzame gebiedsexploitatie ; op weg naar een alliantie- en rekenmodel waarin deelbelangen en het sociale, economische en ecologische verbonden worden - tendering: wie levert de beoogd maatschappelijke effecten? Een brug slaan tussen inspanningen en effecten - en andere. Uitnodiging Heeft U ideeën voor experimenten die passen binnen de grote operatie Het Maatschappelijke harder? Laat ze ons weten! De SEV zal ze graag ondersteunen. Ons adres: Drs. Paul Doevendans, programmaregisseur SEV (doevendans@sev.nl, ) of SEV, Postbus BW Rotterdam

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op 17-5-2017 TBV Wonen is een betrokken en klantgerichte woningcorporatie met ruim 7500 woningen in Tilburg. Zij richt zich op de huisvesting

Nadere informatie

6 september Zomerbloeii.

6 september Zomerbloeii. 6 september Zomerbloeii. Themabijeenkomst: Maatschappelijk Rendement Raeflex Catharijnesingel 56, 3511 GE Utrecht Postbus 8068, 3503 Utrecht (030) 230 31 50 www.raeflex.nl Visitaties van Raeflex Gestart

Nadere informatie

Handreiking Maatschappelijke identiteit

Handreiking Maatschappelijke identiteit Handreiking Maatschappelijke identiteit Woningcorporaties lijken op veel punten sterk op elkaar, maar kennen ook behoorlijke verschillen, met name waar het gaat over maatschappelijke positionering en profilering.

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten Profielschets Directeur-bestuurder Woningstichting Putten ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningstichting Putten Datum: 21 oktober 2014 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningstichting Putten

Nadere informatie

Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem

Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem Versie: 9 juni 2017 Vastgesteld door Raad van Toezicht en Raad van Bestuur: 21 juni 2017 Inleiding Met de Invoering

Nadere informatie

Samenvatting visitatierapport

Samenvatting visitatierapport Samenvatting visitatierapport Visitatie, de voorbereiding Visitatie is, als onderdeel van de Aedescode, voor leden van branchevereniging Aedes verplicht. Naast een verantwoordingsinstrument is visitatie

Nadere informatie

VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES. Verantwoorden en leren

VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES. Verantwoorden en leren VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES Verantwoorden en leren In een visitatie leggen woningcorporaties openbaar verantwoording af over hun maatschappelijke prestaties in de afgelopen vier jaar. Visitatie richt

Nadere informatie

Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting

Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting De wijze waarop de woningmarkt nu georganiseerd is met 2,4 miljoen sociale huurwoningen is niet meer houdbaar. We zullen naar een systeemverandering

Nadere informatie

LEFIER PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN MAART 2014. Profielschets raad van commissarissen Lefier ten behoeve van de werving 1

LEFIER PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN MAART 2014. Profielschets raad van commissarissen Lefier ten behoeve van de werving 1 LEFIER PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN MAART 2014 Profielschets raad van commissarissen Lefier ten behoeve van de werving 1 PROFIEL RAAD VAN COMMISSARISSEN 1. Kerntaken van de raad van commissarissen

Nadere informatie

Profielschets. Lid Raad van Commissarissen op voordracht van de huurders. HBV Dudok Wonen

Profielschets. Lid Raad van Commissarissen op voordracht van de huurders. HBV Dudok Wonen Profielschets Lid Raad van Commissarissen op voordracht van de huurders HBV Dudok Wonen ERLY the consulting company Datum: januari 2016 Adviseur: drs. Lilian Vos Dudok Wonen & HBV Dudok Wonen Dudok Wonen

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016

VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016 VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016 Woningcorporaties staan voor het huisvesten van mensen met een bescheiden inkomen en voor kwetsbare groepen. Woningcorporaties

Nadere informatie

Visitatie. Omnia Wonen 2012. Maatschappelijke prestaties op het gebied van: Ambities en doelstellingen

Visitatie. Omnia Wonen 2012. Maatschappelijke prestaties op het gebied van: Ambities en doelstellingen Visitatie Omnia Wonen 2012 Maatschappelijke prestaties op het gebied van: Ambities en doelstellingen Landelijke, regionale en lokale opgaven Belanghebbenden Vermogen en effiency Governance DIT IS EEN UITGAVE

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Versie: september 2018 Vastgesteld door raad van commissarissen en bestuur: 19 november 2018 Inleiding Met de invoering van de Woningwet per 1 juli 2015

Nadere informatie

In onderstaande figuur staan de scores die GenO haalt op de verschillende ratio s (dit zijn perspectieven) die we voor deze visitatie hanteren.

In onderstaande figuur staan de scores die GenO haalt op de verschillende ratio s (dit zijn perspectieven) die we voor deze visitatie hanteren. Samenvatting In deze samenvatting geven wij in een notendop de uitkomsten van de maatschappelijke visitatie van Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken (verder afgekort tot GenO). 1. Beoordeling

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwstichting Cothen

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwstichting Cothen Profielschets Directeur-bestuurder Woningbouwstichting Cothen ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningbouwstichting Cothen Datum: april 2015 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningbouwstichting

Nadere informatie

In contact met belanghouders!

In contact met belanghouders! In contact met belanghouders! met zestien bewezen werkvormen voor corporaties Inleiding Iedere corporatiebestuurder vraagt zich weleens af welke methoden er bestaan om contacten met belanghouders te managen.

Nadere informatie

Stappenplan Social Return on Investment. Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth

Stappenplan Social Return on Investment. Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth Stappenplan Social Return on Investment Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth 1 1. Inleiding Het succesvol implementeren van ehealth is complex en vraagt investeringen van verschillende

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen R.K. Woningbouwvereniging Zeist

Profielschets Raad van Commissarissen R.K. Woningbouwvereniging Zeist Profielschets Raad van Commissarissen R.K. Woningbouwvereniging Zeist 1. Inleiding De RvC van de R.K. Woningbouwvereniging Zeist heeft drie taken: - toezicht houden op het bestuur en op de gang van zaken

Nadere informatie

De kracht van een goede opdracht

De kracht van een goede opdracht PREVIEW De kracht van een goede opdracht Het moment is nu Als er íets zeker is, dan is het wel dat dit een bijzonder interessante tijd is om bij een woningcorporatie te werken. Naast de sociale opgave

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN

FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN FUNCTIEPROFIEL LID RAAD VAN COMMISSARISSEN PROFIEL VASTGOED VELISON WONEN Functie-eisen Algemene eisen Academisch niveau van denken en functioneren en inzicht in (strategische) bestuurlijke processen binnen

Nadere informatie

Maatschappelijke visitatie. aanpak Ecorys

Maatschappelijke visitatie. aanpak Ecorys aanpak Ecorys 2014 Inhoud presentatie 1.Maatschappelijke visitatie a. Algemeen b. Beoordelingskader c. Resultaten/eindproducten d. Verschil methodiek 3.0 en 5.0 2. Aanpak Ecorys 3. Organisatie en tijdplanning

Nadere informatie

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam

Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Pagina 1 / 6 Bijdrage van woningcorporaties aan leefbare buurten in Amsterdam Veel gehoord en gelezen is dat inzet op leefbaarheid geen verantwoordelijkheid en kerntaak meer is van woningcorporaties. Handen

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

TRIAS LEGITIMATIE- CHECK DENKRAAM

TRIAS LEGITIMATIE- CHECK DENKRAAM TRIAS LEGITIMATIE- CHECK DENKRAAM THEORIE: HET DENKRAAM VAN DE TRIAS LEGITIMATIECHECK Wat is en hoe krijgt u er grip op binnen uw corporatie? Lees hier meer over het concept en de -uitingen, aspecten,

Nadere informatie

Samenvatting en recensie

Samenvatting en recensie Samenvatting en recensie Samenvatting In oktober 2009 heeft WORMERWONEN te Wormer de opdracht gegeven om een visitatie uit te voeren. De visitatie is uitgevoerd op basis van de 3.0-versie van de methodiek

Nadere informatie

BELEID LEEFBAARHEIDSBIJDRAGEN. FidesWonen

BELEID LEEFBAARHEIDSBIJDRAGEN. FidesWonen BELEID LEEFBAARHEIDSBIJDRAGEN FidesWonen Versie 2.0 Sommelsdijk, 10 april 2014 Doel leefbaarheidsbijdragen Naamsbekendheid, een goede reputatie, het bereiken van specifieke doelgroepen en klantenbinding,

Nadere informatie

VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT

VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT Inleiding Door de ontwikkelingen bij woningcorporaties worden de bestuurlijke organen gedwongen om zich te professionaliseren. Een bestuurder

Nadere informatie

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

"! " # $ % & ' ( ) % * ' ( $ +, -! *

!  # $ % & ' ( ) % * ' ( $ +, -! * ! "!"#$ %&' () %*' ($ +,-!* Maatschappelijke kosten baten analyses Jeroen Frissen Maatschappelijk rendement in het nieuws De maatschappelijke nutsfunctie van schiphol als mainport van Nederland wordt de

Nadere informatie

Visie op het toezicht Raad van Commissarissen Vivare

Visie op het toezicht Raad van Commissarissen Vivare Inleiding In dit document beschrijft de Raad van Commissarissen van Vivare haar visie op toezicht. Hiermee geven we invulling aan bepaling 1.1 van de Governance Code Woningcorporaties 2015. Daarin staat

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen l escaut woonservice

Profielschets Raad van Commissarissen l escaut woonservice Profielschets Raad van Commissarissen l escaut woonservice Inleiding Bij het opstellen van de profielschetsen is rekening gehouden met de statuten van l escaut, de Governancecode Woningcorporaties en de

Nadere informatie

Evidence based assetmanagement. ofwel: onderbouwd kaders stellen en keuzes maken

Evidence based assetmanagement. ofwel: onderbouwd kaders stellen en keuzes maken Evidence based assetmanagement ofwel: onderbouwd kaders stellen en keuzes maken Even voorstellen: Stadlander Woningcorporatie West Brabant 15.000 VHE Bergen op Zoom en Tholen Reorganisatie achter de rug:

Nadere informatie

Profiel Raad van Toezicht. Stichting de Woonmensen/ KWZA

Profiel Raad van Toezicht. Stichting de Woonmensen/ KWZA Profiel Raad van Toezicht Stichting de Woonmensen/ KWZA KP 14 november 2012 1 Inleiding Uitgangspunt voor de bezetting van de Raad van Toezicht is, dat deze bestaat uit generalisten die gezamenlijk een

Nadere informatie

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda 2012-2013 Inleiding M&S Breda bestaat uit acht organisaties die er voor willen zorgen dat de kwetsbare burger in Breda mee kan doen. De deelnemers in M&S Breda delen

Nadere informatie

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Versie 2017.1 Vastgesteld door de RvC op 25 oktober 2017 Algemeen 1. Omgeving 1.1 Woonstichting Land van Altena Woonstichting Land van Altena is een woningcorporatie

Nadere informatie

M&S Breda. M&S Toetsingskader. Een reflectie- en leerinstrument voor welzijn- en zorg

M&S Breda. M&S Toetsingskader. Een reflectie- en leerinstrument voor welzijn- en zorg M&S Toetsingskader Een reflectie- en leerinstrument voor welzijn- en zorg 1 Inleiding M&S Breda is een netwerk van en voor organisaties die als uitgangspunt hebben dat zorg en welzijn in de eerste plaats

Nadere informatie

Breda s Toetsingskader

Breda s Toetsingskader Breda s Toetsingskader Inleiding De organisaties die samenwerken in Zorg voor elkaar Breda delen het uitgangspunt dat welzijn en zorg in de eerste plaats van mensen zelf zijn. Zij hebben als doel dat kwetsbare

Nadere informatie

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 WSN: Thuis in Nijkerk Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 V O O R W O O R D Bertus Rakhorst over...geborgenheid Een goed en veilig thuis vormt een stevige basis van waaruit je je verder kunt

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

Civiele kracht Stem geven aan verankering. 21 januari 2010

Civiele kracht Stem geven aan verankering. 21 januari 2010 Civiele kracht Stem geven aan verankering 21 januari 2010 Verkenning: Stem geven aan verankering Opzet - Aanleiding - Centrale vraag - Uitgangspunten - Analyse - Voice nader bekeken Aanleiding Legitimiteit

Nadere informatie

AEDESCODE. Laatstelijk gewijzigd 19 april 2011

AEDESCODE. Laatstelijk gewijzigd 19 april 2011 Laatstelijk gewijzigd 19 april 2011 2 Preambule Een thuis is meer dan een huis. Woningcorporaties zetten zich er al ruim 100 jaar voor in dat mensen fijn wonen in goede huizen in een prettige buurt. Ze

Nadere informatie

Profielschets. Manager Finance & Reporting. Wooncompagnie. ERLY the consulting company Datum: mei 2016 Telefoonnummer:

Profielschets. Manager Finance & Reporting. Wooncompagnie. ERLY the consulting company Datum: mei 2016 Telefoonnummer: Profielschets Manager Finance & Reporting Wooncompagnie ERLY the consulting company Datum: mei 2016 Telefoonnummer: 035 543 00 88 Wooncompagnie Wooncompagnie is een nuchtere en bescheiden woningcorporatie

Nadere informatie

Notitie. Aanbevelingen Voor elk onderwerp beschrijven we onze aanbevelingen vanuit de vragen: Wat? Waarom? Wanneer? Wie? Hoe?

Notitie. Aanbevelingen Voor elk onderwerp beschrijven we onze aanbevelingen vanuit de vragen: Wat? Waarom? Wanneer? Wie? Hoe? Notitie kenmerk V17.0252.RZ betreft conclusies en aanbevelingen bij het rapport Door en voor huurders aan bestuur Stichting Huurdersvertegenwoordiging Woonbedrijf, t.a.v. de heer Jacques Zegveld, voorzitter

Nadere informatie

De controller in de Circle of Trust (Hoe) kan de controller bouwen aan vertrouwen?

De controller in de Circle of Trust (Hoe) kan de controller bouwen aan vertrouwen? De controller in de Circle of Trust (Hoe) kan de controller bouwen aan vertrouwen? De controller in de Circle of Trust VRC Midzomer Event 19 juni 2014 drs. Daphne Braal*Verhoog Directeur Centraal Fonds

Nadere informatie

SROI-rapport Huismeester

SROI-rapport Huismeester Vooraf SROI-rapport Huismeester Dit SROI-rapport is het resultaat van de SEV-experimenten met de methode Social Return on Investment (SROI). Het onderwerp is de huismeester. Het rapport valt daardoor op

Nadere informatie

Goed bestuur (ook) in de ogen van belanghouders Een zorg van bestuurder (en RvC)

Goed bestuur (ook) in de ogen van belanghouders Een zorg van bestuurder (en RvC) Museumlaan 2 3581 HK Utrecht T 030 2328760 E office.gs@governancesupport.com Corporate governance en de rol van de RvC Goed bestuur (ook) in de ogen van belanghouders Een zorg van bestuurder (en RvC) MKW

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden.

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

Visitaties van Raeflex

Visitaties van Raeflex 24 mei 2012 Netwerkbijeenkomst 10 jaar visitatie: Balans tussen leren en verantwoorden Catharijnesingel 56, 3511 GE Utrecht Postbus 8068, 3503 Utrecht (030) 230 31 50 www.raeflex.nl Visitaties van Gestart

Nadere informatie

Missie We zijn een maatschappelijke vastgoedonderneming, die met en voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde.

Missie We zijn een maatschappelijke vastgoedonderneming, die met en voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde. Governance handboek Besturingsmodel Havensteder Inleiding Het besturingsmodel van woningcorporatie Havensteder maakt de verbanden zichtbaar tussen missie, visie en strategie. En de daarvan afgeleide doelstellingen,

Nadere informatie

KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK

KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK ALGEMEEN Woningstichting Wonen Vierlingsbeek is een kleine woningcorporatie (ca. 500 vhe) met een sterke lokale binding. De stichting wordt bestuurd door een

Nadere informatie

Social Return On Investment

Social Return On Investment Social Return On Investment De maatschappelijke opbrengst van Onderwijs Zorg Arrangementen 9 maart 2015 Introduc4e Sinzer Pla$orm voor meten van impact Social impact consultancy Training 2 Missie Sinzer

Nadere informatie

HOE WAARDEER JE EEN MAATSCHAPPELIJK INITIATIEF?

HOE WAARDEER JE EEN MAATSCHAPPELIJK INITIATIEF? HOE WAARDEER JE EEN MAATSCHAPPELIJK INITIATIEF? In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken ontwikkelde het Ins1tuut voor Publieke Waarden een waarderingskader voor maatschappelijke ini6a6even.

Nadere informatie

PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGSTICHTING VAALS

PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGSTICHTING VAALS PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGSTICHTING VAALS 1. De functie van de Raad van Commissarissen In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden en bevoegdheden van de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

Eigen Haard en het Driekamermodel. Voor Alert 12 maart 2015

Eigen Haard en het Driekamermodel. Voor Alert 12 maart 2015 Eigen Haard en het Driekamermodel Voor Alert 12 maart 2015 Programma (voorstel) 1. 17.00 uur Het Driekamermodel: hoe werkt het? (Ortec) 2. 17.20 uur Eigen Haard quiz 3. 17.40 uur Hoe besteedt Eigen Haard

Nadere informatie

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente In deze bijlage wordt per thema aangegeven wat gezamenlijk en daarnaast wat afzonderlijk door de corporaties dan wel de gemeente (aanvullend) is

Nadere informatie

Uw imago onder uw regionale belanghouders. Resultaten imago-onderzoek Elan Wonen

Uw imago onder uw regionale belanghouders. Resultaten imago-onderzoek Elan Wonen Uw imago onder uw regionale belanghouders Resultaten imago-onderzoek Elan Wonen Over het onderzoek Elan Wonen heeft in oktober 2017 deelgenomen aan het imago-onderzoek dat KWH uitvoerde onder de regionale

Nadere informatie

BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ

BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ BELEIDSVISIE BETER WONEN VECHTDAL 2016 BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ MISSIE: KERNWAARDEN: MOTTO: IN BONDGENOOTSCHAP EN BETROKKENHEID BIJ MENSEN EEN VEILIGE, VERTROUWDE EN DIERBARE WOON- EN LEEFOMGEVING

Nadere informatie

Totale beoordeling. Presteren naar Opgaven en Ambities 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0. Presteren naar Vermogen

Totale beoordeling. Presteren naar Opgaven en Ambities 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0. Presteren naar Vermogen C Samenvatting Visitatie De Woonmensen Deze visitatie is uitgevoerd op basis van de 5.0-versie van de Methodiek Maatschappelijke Visitatie Woningcorporaties (Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland,

Nadere informatie

Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid. Werk in uitvoering

Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid. Werk in uitvoering Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid Werk in uitvoering Vastgesteld door de Bestuurder op 17-06-2014 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen op 26-03-2015 INHOUD INVESTERINGSSTATUUT INLEIDING...

Nadere informatie

Ondernemingsplan Ruimte voor mensen

Ondernemingsplan Ruimte voor mensen Ondernemingsplan 2013 Ruimte voor mensen Continuïteit, met een focus op mensen TBV Wonen heeft in 2002 nadrukkelijk gekozen voor de koppeling tussen wonen en zorg. Onder het motto Plezierig wonen werd

Nadere informatie

Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert

Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert Recensie Stichting de Woonmensen/SJA (woningcorporatie) werkt

Nadere informatie

Missionstatement en core values

Missionstatement en core values Missionstatement en core values Inhoud 1 Het formuleren van missionstatement en core values... 1 2 Het maken en uitdragen van missie en kernwaarden... 5 1 Het formuleren van missionstatement en core values

Nadere informatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie BLANCO gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6463 Inboeknummer 15bst01200 Beslisdatum B&W 8 september 2015 Dossiernummer 15.37.551 Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie 2015-2018 Inleiding

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen Profielschets Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningbouwvereniging Compaen Datum: juni 2015 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningbouwvereniging

Nadere informatie

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in Woningwet 2015 woningcorporaties en gemeenten Informatie voor gemeenten de piketpalen gaan nu de grond in drs. ad hereijgers april 2016 drs. ton streppel 1 Inhoud informatie over gemeente en Woningwet

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6 Strategisch kader 2013-2017 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Missie en kernwaarden...3 3. Ambitie en speerpunten...5 4. Doorvertaling organisatie...6 1 1. Inleiding Ons vorige ondernemingsplan Wonen

Nadere informatie

Profielen Raad van Commissarissen. Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW)

Profielen Raad van Commissarissen. Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW) Profielen Raad van Commissarissen Stichting Christelijke Woningcorporatie (SCW) 1. De functie van de Raad van Commissarissen In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden en bevoegdheden

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen. woningstichting Het Grootslag

Profielschets Raad van Commissarissen. woningstichting Het Grootslag Profielschets Raad van Commissarissen woningstichting Het Grootslag 1. De functie van de Raad van Commissarissen In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden en bevoegdheden van de Raad

Nadere informatie

Advies. Bewoners Advies Groep. Begroting 2014

Advies. Bewoners Advies Groep. Begroting 2014 Advies Bewoners Advies Groep Begroting 2014 November 2013 Het advies in hoofdlijn: 1. De ambitie van Nijestee moet vooral gericht zijn op de kerntaken, goede en betaalbare huisvesting voor de doelgroep

Nadere informatie

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want:

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Marktanalyse Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Onbekendheid gebouweigenaren & gebruikers met de mogelijkheden en winst die te behalen valt Ondoorzichtige

Nadere informatie

PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGBOUWVERENIGING POORTUGAAL

PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGBOUWVERENIGING POORTUGAAL PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN WONINGBOUWVERENIGING POORTUGAAL 1. Uitgangspunten Deze profielschets is vastgesteld en goedgekeurd in de vergadering van de Raad van Commissarissen d.d. 17 mei 2013

Nadere informatie

Naar een effectief gemeentelijk instrumentarium voor particuliere woningverbetering

Naar een effectief gemeentelijk instrumentarium voor particuliere woningverbetering Naar een effectief gemeentelijk instrumentarium voor particuliere woningverbetering 6-5-2012 Delft University of Technology Challenge the future Rollen particuliere woningeigenaar en gemeente bij PWV*

Nadere informatie

Uit de beleidsvisie maakt de AFM op dat vier modellen voor de inrichting van de corporatie te onderscheiden zijn. Dit zijn:

Uit de beleidsvisie maakt de AFM op dat vier modellen voor de inrichting van de corporatie te onderscheiden zijn. Dit zijn: Ministerie van VROM t.a.v. dr. P. Winsemius Postbus 20951 2500 EZ DEN HAAG Datum 22 januari 2007 Uw kenmerk DB02006310723 Betreft Advies inzake (financieel) toezicht op activiteiten met en zonder staatssteun

Nadere informatie

Belanghouders beleid De Woonplaats

Belanghouders beleid De Woonplaats Belanghouders beleid De Woonplaats Juni 2017 1. Aanleiding De Woonplaats staat midden in de maatschappij. Daarom hechten wij aan een goede relatie met onze belanghouders. Wij willen graag begrijpen wat

Nadere informatie

OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN

OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN OVERZICHTSNOTITIE INZENDINGEN Deze notitie behandelt enkele conclusies op hoofdlijnen, gebaseerd op de 36 inzendingen die zijn ingediend voor de pilot woonconcepten voor EU-arbeidsmigranten. Positieve

Nadere informatie

Toezicht Woningcorporaties. Albert Kerssies, directeur VTW

Toezicht Woningcorporaties. Albert Kerssies, directeur VTW Toezicht Woningcorporaties Albert Kerssies, directeur VTW 16-3-2017 Corporatiesector 335 corporaties 2,4 miljoen vhe Corporatiegrootte: 30 83000 vhe 1600 toezichthouders Aedes brancheorganisatie VTW Sinds

Nadere informatie

Woningcorporatie 2020: Professionalisering Communicatie. Uitkomsten benchmarkonderzoek 2012

Woningcorporatie 2020: Professionalisering Communicatie. Uitkomsten benchmarkonderzoek 2012 Woningcorporatie 2020: Professionalisering Communicatie Uitkomsten benchmarkonderzoek 2012 Between-us, 2012 Voorwoord Met vijftien jaar ervaring in de corporatiebranche heeft Between-us een solide inzicht

Nadere informatie

Uw imago onder uw regionale belanghouders. Resultaten imago-onderzoek Wonen Noordwest Friesland

Uw imago onder uw regionale belanghouders. Resultaten imago-onderzoek Wonen Noordwest Friesland Uw imago onder uw regionale belanghouders Resultaten imago-onderzoek Wonen Noordwest Friesland Over het onderzoek Wonen Noordwest Friesland heeft in oktober 2017 deelgenomen aan het imago-onderzoek dat

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2009-2013

Ondernemingsplan 2009-2013 Verbindingen leggen Samenwerken voor maatschappelijke prestaties Ondernemingsplan 2009-2013 vanaf 2010 1. Inleiding Verbindingen leggen om maatschappelijke opgaven te realiseren. Zo zien we onze opdracht

Nadere informatie

Toekomstbestendig 2019

Toekomstbestendig 2019 Toekomstbestendig 2019 20 19 Missie TBV Wonen is een excellente woningcorporatie in Noord-Brabant, die zich richt op het huisvesten van mensen die daarbij een helpende hand kunnen gebruiken. Wij investeren

Nadere informatie

TOEZICHTSVISIE RAAD VAN TOEZICHT NOVA COLLEGE. 8 februari

TOEZICHTSVISIE RAAD VAN TOEZICHT NOVA COLLEGE. 8 februari TOEZICHTSVISIE RAAD VAN TOEZICHT NOVA COLLEGE 8 februari 2017 1 Inleiding In deze toezichtvisie geven wij als de Raad van Toezicht van het Nova College aan waarom wij toezicht houden, wat we daarmee willen

Nadere informatie

Whitepaper. www.facto.nl. De regiepiramide ontsluierd

Whitepaper. www.facto.nl. De regiepiramide ontsluierd De regiepiramide ontsluierd Inleiding Regie is een veelgebruikte term voor een vorm van organiseren in het facilitaire werkveld. Toch is het lang niet altijd duidelijk wat er precies onder moet worden

Nadere informatie

Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ

Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ Inleiding Energiesprong is een programma dat de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) uitvoert in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen Versie

Profielschets Raad van Commissarissen Versie Profielschets Raad van Commissarissen Versie 1.3-16-07-2014 1. Uitgangspunten De profielschets voor de Raad van Commissarissen van Clavis wordt bepaald door: De verantwoordelijkheden taken, en bevoegdheden

Nadere informatie

Profielschets. Voorzitter Raad van Commissarissen. Beter Wonen Almelo. ERLY the consulting company Datum: november 2015 Adviseur: drs.

Profielschets. Voorzitter Raad van Commissarissen. Beter Wonen Almelo. ERLY the consulting company Datum: november 2015 Adviseur: drs. Profielschets Voorzitter Raad van Commissarissen Beter Wonen Almelo ERLY the consulting company Datum: november 2015 Adviseur: drs. Lilian Vos Beter Wonen Beter Wonen is een maatschappelijk gedreven en

Nadere informatie

Woningstichting Welbions. Rapport van Aanbevelingen

Woningstichting Welbions. Rapport van Aanbevelingen Woningstichting Welbions Rapport van Aanbevelingen Utrecht, juni 2011 Colofon Raeflex Catharijnesingel 56 3511 GE Utrecht E: w.dewater@raeflex.nl W: www.raeflex.nl Visitatiecommissie De heer D.H. van Ginkel

Nadere informatie

Woningstichting Simpelveld. Visie op Toezicht en Besturen

Woningstichting Simpelveld. Visie op Toezicht en Besturen Woningstichting Simpelveld Visie op Toezicht en Besturen Vastgesteld RvC 29 jan 2018 RvC Woningstichting Simpelveld Januari 2018 VISIE OP TOEZICHT Woningcorporaties staan voor het huisvesten van mensen

Nadere informatie

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V.

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V. Certificeren Waardevol?? KVGM Improvement Solutions: + Specialisten in verbetermanagement + 20 jaar ervaring + 6 deskundige, gedreven en pragmatische professionals + Praktische aanpak waarbij de klantorganisatie

Nadere informatie

Uw imago onder uw regionale belanghouders. Resultaten imago-onderzoek Heuvelrug Wonen

Uw imago onder uw regionale belanghouders. Resultaten imago-onderzoek Heuvelrug Wonen Uw imago onder uw regionale belanghouders Resultaten imago-onderzoek Heuvelrug Wonen Over het onderzoek Heuvelrug Wonen heeft in oktober 2017 deelgenomen aan het imago-onderzoek dat KWH uitvoerde onder

Nadere informatie

De facilitator begeleidt het horizontale beraad conform vastgestelde stappen:

De facilitator begeleidt het horizontale beraad conform vastgestelde stappen: Dialoog met externe belanghebbenden Stichting Zuidwester is een maatschappelijke organisatie die de dialoog met belanghebbenden een zodanige invulling geeft dat deze het mogelijk maakt om de ondersteuningsbehoefte

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten

Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten Profielschets Raad van Commissarissen Woningstichting De Volmacht te Gieten In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden en bevoegdheden van de Raad van Commissarissen binnen het kader

Nadere informatie

Profielschets Raad van Toezicht Augustus 2014

Profielschets Raad van Toezicht Augustus 2014 Profielschets Raad van Toezicht Augustus 2014 Profielschets Raad van Toezicht Woningbouwvereniging Helpt Elkander Nuenen Algemeen profiel Raad van Toezicht Het hoofddoel van de RvT is toezicht te houden

Nadere informatie

Wij zijn Brabantse Waard

Wij zijn Brabantse Waard Wij zijn Brabantse Waard Gastvrij wonen Inhoudsopgave 3 Wie is Brabantse Waard 4 Een organisatie met een transparante structuur 5 Onze missie en visie 5 Doelstellingen waarin de gast centraal staat 6 Onze

Nadere informatie

Woonstichting Hulst presteert evenwichtig en goed over de volle breedte

Woonstichting Hulst presteert evenwichtig en goed over de volle breedte Woonstichting Hulst presteert evenwichtig en goed over de volle breedte Woonstichting Hulst is werkzaam in de kern Hulst en heeft daar een bezit van ca. 1. verhuureenheden, waarvan ca. 1.33 wooneenheden.

Nadere informatie

Visie op besturen en toezicht

Visie op besturen en toezicht Visie op besturen en toezicht Patrimonium Barendrecht Raad van commissarissen & directeur-bestuurder 20 mei 2018 Inleiding De raad van commissarissen en de directeur-bestuurder van Patrimonium Barendrecht

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

De beleidscontext van opdrachtformulering: MAATSCHAPPELIJKE EFFECTEN, BELEIDSDOELEN EN RESULTATEN

De beleidscontext van opdrachtformulering: MAATSCHAPPELIJKE EFFECTEN, BELEIDSDOELEN EN RESULTATEN De beleidscontext van opdrachtformulering: MAATSCHAPPELIJKE EFFECTEN, BELEIDSDOELEN EN RESULTATEN MAATSCHAPPELIJK EFFECT Een maatschappelijk effect is een geformuleerde globale ambitie welke de overheid

Nadere informatie

Van kostennaar waardesturing

Van kostennaar waardesturing Hoofdstuk Investeren in maatschappelijk vastgoed Van kostennaar waardesturing Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 7 Van kosten- naar waardesturing 9 Reacties uit het veld 21 Waardesturing in de praktijk 29 Samenwerken

Nadere informatie