Brussel, 18 november 2004 CIRCULAIRE D. 249 AAN DE VERZEKERINGSONDERNEMINGEN. Betreft : omzetting van :

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brussel, 18 november 2004 CIRCULAIRE D. 249 AAN DE VERZEKERINGSONDERNEMINGEN. Betreft : omzetting van :"

Transcriptie

1 Prudentiële controle op de verzekeringsondernemingen Brussel, 18 november 2004 CIRCULAIRE D. 249 AAN DE VERZEKERINGSONDERNEMINGEN Betreft : omzetting van : - de richtlijn 2002/12/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 maart 2002 tot wijziging van richtlijn 79/267/EEG van de Raad op het gebied van de solvabiliteitsmargevereisten voor levensverzekeringsondernemingen ; - de richtlijn 2002/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 maart 2002 tot wijziging van richtlijn 73/239 van de Raad op het gebied van de solvabiliteitsmargevereisten voor schadeverzekeringsondernemingen. Geachte Mevrouw, Geachte Mijnheer, De bovenvermelde Europese richtlijnen werden omgezet in Belgische wetgeving door de volgende Koninklijke besluiten van 26 mei 2004 tot wijziging op het vlak van de solvabiliteitsmargevereisten van ( 1 ): - de wet van 9 juli 1975 betreffende de controle der verzekeringsondernemingen (hierna de controlewet genoemd) ; - het Koninklijk besluit van 22 februari 1991 houdende algemeen reglement betreffende de controle op de verzekeringsondernemingen (hierna het algemeen reglement genoemd). De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen heeft met deze circulaire de bedoeling de aandacht van de verzekeringsondernemingen uitsluitend op de wijzigingen van de reglementering betreffende de solvabiliteitsmarge te vestigen en deze toe te lichten. Deze wijzigingen betreffen : ( 1 ) Gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 28 mei 2004 Congresstraat Brussel t f

2 2 - de samengestelde of aanwezige solvabiliteitsmarge; het betreft de bestanddelen die in aanmerking mogen genomen worden voor het samenstellen van de solvabiliteitsmarge; - de vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge ; het betreft de berekening van de samen te stellen solvabiliteitsmarge; - de interventiemogelijkheden van de CBFA; het betreft bijkomende interventiemogelijkheden van de CBFA. Hierna worden deze wijzigingen toegelicht. 1. Wijzigingen betreffende de samengestelde solvabiliteitsmarge. De wijzigingen betreffende de bestanddelen die in aanmerking komen om de solvabiliteitsmarge samen te stellen, behelzen zowel : het voorzien van nieuwe bestanddelen, nadere preciseringen van de voorwaarden voor de aanwending van bestaande bestanddelen, het schrappen van sommige elementen, het in mindering brengen van bepaalde elementen en de samenstelling van de aanwezige solvabiliteitsmarge. Deze aanpassingen treden in werking op 28 mei 2004 publicatiedatum van het desbetreffende koninklijk besluit in het Belgisch Staatsblad behalve indien anders gestipuleerd Nieuwe bestanddelen. De volgende bestanddelen worden voortaan ook als bestanddeel van de solvabiliteitsmarge in aanmerking genomen : - het fonds voor toekomstige toewijzingen (zie artikel 15 bis 1, 4 van de controlewet). Het betreft het bedrag vermeld in de balansrubriek B. bis Fonds voor toekomstige toewijzingen (code 13) ( 2 ). Dit komt voort uit het positieve resultaat van de technische rekening levensverzekering waarover op de datum van afsluiting van het boekjaar nog geen beslissing is genomen of het aan de aandeelhouders of aan de verzekerden zal worden uitgekeerd. - p.m. : het gecumuleerd preferent aandelenkapitaal (zie artikel 15bis 1,6 van de controlewet). Door gecumuleerd preferent aandelenkapitaal wordt bedoeld aandelen die indien in vorige jaren het preferent dividend niet of niet geheel is uitgekeerd, de volgende jaren ook preferent zijn voor het achterstallige. Eerst nadat alle achterstallige dividenden zijn betaald op de cumulatief preferente aandelen, kan dividend op de gewone aandelen worden uitgekeerd. ( 2 ) Zie koninklijk besluit van 17 november 1994 betreffende de jaarrekening van verzekeringsondernemingen.

3 3 De aanwending van het gecumuleerd preferent aandelenkapitaal als bestanddeel van de solvabiliteitsmarge wordt als volgt beperkt : - de som van het gecumuleerd preferent aandelenkapitaal, de achtergestelde leningen en de effecten met onbepaalde looptijd mag maximum 50% van het laagste bedrag van de samengestelde of vereiste solvabiliteitsmarge belopen; - het gecumuleerd preferent aandelenkapitaal met vaste looptijd mag maximum 25% van het laagste bedrag van de samengestelde of vereiste solvabiliteitsmarge belopen. Deze mogelijkheid was reeds voorzien door de richtlijnen 92/49 EEG van 18 juli 1992 en 92/96 van 10 november 1992 die respectievelijk de richtlijnen 73/239 en 79/267 hebben aangepast. Dit kent in België geen concrete toepassing daar de vennootschapswetgeving dit soort effecten niet voorziet Nadere preciseringen van de voorwaarden voor de aanwending van bestaande bestanddelen voor de solvabiliteitsmarge. De voorwaarden waartegen de hierna volgende bestanddelen mogen aangewend worden om de solvabiliteitsmarge samen te stellen worden als volgt aangepast : de helft van het niet-gestort gedeelte van het maatschappelijk kapitaal of maatschappelijk fonds zodra het gestort gedeelte 25% van het kapitaal of het fonds bedraagt (zie artikel 15 bis 1, 8 van de controlewet). Voor de aanwending van dit element dient de verzekeringsonderneming een met bewijzen gestaafd verzoek bij de CBFA in te dienen en haar akkoord te bekomen. Dit element komst slechts in aanmerking als bestanddeel van de solvabiliteitsmarge voor maximum 50% van het laagste bedrag van de samengestelde of vereiste solvabiliteitsmarge. Daarenboven moet het nog te storten bedrag per onderschrijver minstens 5% van het absoluut minimum van het waarborgfonds belopen de suppletiebijdragen die onderlinge verzekeringsverenigingen die enkel contracten met variabele bijdragen aanbieden, van hun leden uit hoofde van het boekjaar kunnen eisen, dit tot een bedrag gelijk aan de helft van het verschil van de maximum bijdrage en de werkelijk geïnde bijdrage (zie artikel 15 bis 1, 9 van de controlewet). Dit element mag uitsluitend aangewend worden door de onderlinge verzekeringsverenigingen voor de samenstelling van de solvabiliteitsmarge betreffende hun niet-levensverzekeringsverrichtingen mits het indienen van een met bewijzen gestaafd verzoek en het bekomen van het akkoord van de CBFA.

4 4 De CBFA gaat hierbij na of de onderneming statutair of contractueel de mogelijkheid heeft deze bijdragen ook reëel op te vragen en onder welke voorwaarden. In elk geval moet de verzekeringnemer via de verzekeringsovereenkomst kennis kunnen hebben van deze mogelijkheid. Dit element komt slechts in aanmerking voor maximum 50% van het laagste bedrag van de samengestelde of vereiste solvabiliteitsmarge de latente meerwaarden betreffende activa (zie artikel 15 bis 1, 10 van de controlewet). De verzekeringsondernemingen dienen voor de aanwending van de latente meerwaarden op activa die geen uitzonderlijk karakter hebben, als bestanddeel van de solvabiliteitsmarge een met bewijzen gestaafd verzoek te richten aan de CBFA en haar akkoord te bekomen de niet-afgeschreven acquisitiekosten vervat in de technische voorzieningen (zie artikel 15 bis 1, 11 van de controlewet). De voorwaarden om dit element als bestanddeel van de solvabiliteitsmarge te mogen aanwenden zijn niet gewijzigd, wel werd er toegevoegd dat het akkoord van de CBFA moet bekomen worden Geschrapte elementen De toekomstige winsten inzake de levensverzekeringsverrichtingen worden niet meer als bestanddeel van de solvabiliteitsmarge aanvaard (zie artikel 15 bis 1, 12 van de controlewet). De schrapping van dit element wordt echter gespreid in de tijd tot 01 januari Ook worden de voorwaarden waartegen dit element in tussentijd als bestanddeel van de solvabiliteitsmarge mag aangewend worden verscherpt. De toekomstige winsten mogen slechts voor maximum 25% van het laagste bedrag van de samengestelde of van de vereiste solvabiliteitsmarge aangewend worden. Het bedrag van de toekomstige winsten wordt als volgt berekend : - het rekenkundig gemiddelde van het resultaat van de laatste vijf jaren betreffende de verrichtingen van de takken 21, 22 en 23 wordt berekend op basis van de gedetailleerde technische rekening levensverzekering; - dit gemiddelde wordt vermenigvuldigd met een factor die de gemiddelde resterende looptijd van de overeenkomsten uitdrukt ; deze factor mag niet meer dan 6 belopen.

5 5 Van het alzo bekomen bedrag, mag maximum aangewend worden tot : - 31 december 2004 : 50% - 31 december 2005 :.42% - 31 december 2006 : 34% - 31 december 2007 : 25% - 31 december 2008 : 17% - 31 december 2009 : 8 % Daarenboven dient de aangewezen actuaris een actuarieel verslag op te stellen, waaruit blijkt dat deze winsten in de toekomst waarschijnlijk ook daadwerkelijk zullen worden gerealiseerd en mogen ze geen dubbel gebruik maken met latente meerwaarden op activa aangewend als bestanddeel van de solvabiliteitsmarge. Tevens dienen de verzekeringsondernemingen die dit element als bestanddeel voor de samenstelling van hun solvabiliteitsmarge wensen te gebruiken, een met bewijzen gestaafd verzoek te richten aan de CBFA en haar akkoord te bekomen Elementen die in mindering moeten gebracht worden : onlichamelijke bestanddelen (zie artikel 15 2 van de controlewet). Voortaan dienen alle onlichamelijke bestanddelen of immateriële activa, ook degene die te gelde zouden kunnen gemaakt worden, afgetrokken te worden van de bestanddelen van de samengestelde solvabiliteitsmarge eigen aandelen (zie artikel 15 bis 4 van de controlewet). Indien een onderneming rechtstreeks eigen aandelen aanhoudt, dienen deze in mindering van de bestanddelen van de solvabiliteitsmarge gebracht te worden discontering van de technische voorziening voor te betalen schaden van de niet-levensverzekeringsverrichtingen (zie artikel 15 bis 5 van de controlewet). Indien een verzekeringsonderneming haar technische voorziening voor te betalen schaden inzake de niet-levensverzekeringsverrichtingen disconteert overeenkomstig artikel 34 sexies 1, 2 de lid van het koninklijk besluit van 17/11/1994 betreffende de jaarrekening van verzekeringsondernemingen, dienen de bestanddelen van de solvabiliteitsmarge verminderd te worden met het verschil tussen de niet-gedisconteerde en gedisconteerde voorzieningen voor te betalen schaden.

6 6 De discontering van de technische voorziening voor te betalen schaden betreffende de renten en de takken 1 en 2 dienen niet afgetrokken te worden van de bestanddelen van de solvabiliteitsmarge Samenstellingswijze van de aanwezige of samengestelde solvabiliteitsmarge (zie artikel 19 2 van het algemeen reglement). De samengestelde solvabiliteitsmarge dient voor minstens een derde van het bedrag van de vereiste solvabiliteitsmarge en ten minste voor het bedrag van het absoluut minimum van het waarborgfonds, samengesteld te worden door : - het gestort maatschappelijk kapitaal verhoogd met de uitgiftepremies ; - de wettelijke en vrije reserves; - de overgebrachte resultaten; - het fonds voor toekomstige toewijzingen; - de achtergestelde leningen; - het gecumuleerd preferent aandelenkapitaal; - de effecten met onbeperkte looptijd. Deze bepaling treedt inwerking op : - 28 mei 2004 voor de nieuwe ondernemingen; - 01 januari 2005 voor de bestaande ondernemingen. 2. Wijzigingen betreffende de vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge (zie artikel 18 van het algemeen reglement). Het betreft wijzigingen aangebracht aan de berekeningswijze van de vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge betreffende de nietlevensverzekeringsverrichtingen en de levensverzekeringsverrichtingen. Ook het absoluut minimum van het waarborgfonds of van de minimale samen te stellen solvabiliteitsmarge wordt aangepast. Deze aanpassingen treden in werking op : - 28 mei 2004 voor de nieuwe ondernemingen ; - 01 januari 2005 voor de bestaande ondernemingen behalve indien anders gestipuleerd Wijzigingen betreffende de berekening van de samen te stellen of vereiste solvabiliteitsmarge betreffende de niet-levensverzekeringsverrichtingen. De berekening van de vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge wordt zoals in het verleden bepaald zowel ten opzichte van de jaarlijkse premies als ten opzichte van de gemiddelde schadelast van de laatste drie of zeven boekjaren.

7 Berekening van de vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge ten opzichte van de premies. - De berekening wordt uitgevoerd op het hoogste bedrag van hetzij de uitgegeven brutopremies of bijdragen hetzij de verdiende brutopremie of-bijdragen; - De premies of bijdragen betreffende de verrichtingen van de takken 11, 12 en 13 worden met 50% verhoogd. Deze aanpassing wordt gespreid ingevoerd over een periode van vijf jaar te beginnen van 31 december 2005 ; hetgeen betekent dat deze premies of bijdragen verhoogd dienen te worden voor de berekening van de vereiste solvabiliteitsmarge op (zie artikel 39ter 4 van het algemeen reglement) : - 31 december 2005 met 10% - 31 december 2006 met 20% - 31 december 2007 met 30% - 31 december 2008 met 40% - 31 december 2009 met 50% - De eerste schijf van de premies of bijdragen waarvan 18% wordt genomen wordt verruimd tot ,- ; - De verminderingscoëfficiënt die rekening houdt met de afgestane herverzekering, wordt als een gemiddelde berekend over de laatste drie boekjaren Berekening van de vereiste solvabiliteitsmarge ten opzichte van de gemiddelde schadelast. - De bedragen inzake de uitkeringen, de technische voorzieningen en het uitgeoefend verhaal van de takken 11, 12 en 13 worden met 50% verhoogd. Deze aanpassing wordt gespreid uitgevoerd over een periode van 5 jaar zoals voor de berekening ten opzichte van de premies van de betrokken takken. - De eerste schijf van de gemiddelde schadelast waarvan 26% wordt genomen, wordt verruimd tot ,-. - De verminderingscoëfficiënt die rekening houdt met de afgestane herverzekering, wordt als een gemiddelde berekend over de laatste drie boekjaren Uitzonderingsregime bij een dalende vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge.

8 8 Indien uit de berekeningen ten opzichte van de premies of ten opzichte van de gemiddelde schadelast, blijkt dat de vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge daalt ten opzichte van het vorige boekjaar, dan mag de vereiste solvabiliteitsmarge niet lager zijn dan deze van het voorgaande boekjaar vermenigvuldigd met het verhoudingsgetal van het bedrag van de voorzieningen voor te betalen schaden aan het einde van het betrokken boekjaar en aan het begin van dit boekjaar. Voor deze berekening worden de technische voorzieningen voor te betalen schaden verminderd met de afgestane herverzekering ; deze coëfficiënt mag niet meer dan 1 belopen Wijzigingen betreffende de berekening van de samen te stellen of vereiste solvabiliteitsmarge betreffende de levensverzekeringsverrichtingen. De aanpassingen van de berekening van de vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge voor de levensverzekeringsverrichtingen betreffen de activiteiten van de takken 23 en Berekening van de vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge voor de verrichtingen van de tak 23. Voortaan zal er ook voor de verrichtingen van de tak 23 waarvoor de beheerskosten vast zijn voor een periode van minder dan 5 jaar, een solvabiliteitsmarge dienen samengesteld te worden van 25% van de netto beheerskosten van deze verrichtingen Berekening van de vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge voor de verrichtingen van de tak 24. De vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge voor deze verrichtingen uitgeoefend door levensverzekeringsondernemingen wordt bekomen door aan de vroegere berekening het resultaat toe te voegen van de berekening die bekomen wordt door toepassing van de berekening voor de ziekteverzekering uitgeoefend door nietlevensverzekeringsondernemingen Wijzigingen betreffende het absoluut minimum van het waarborgfonds (zie artikel 19 1 van het algemeen reglement). Het absoluut minimum van het waarborgfonds of de absoluut minimaal vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge beloopt voor de takken : - 1 t/m 9 en 16 t/m , t/m 15 en 21 t/m ,- 3. Wijzigingen betreffende de interventiemogelijkheden van de CBFA (zie artikel 26 2 laatste lid van de controlewet). De interventiemogelijkheden van de CBFA worden uitgebreid en betreffen :

9 9 - het eisen van een financieel saneringsplan als door de verslechterende financiële positie van de verzekeringsonderneming de rechten van de verzekeringsnemers en/of de verzekerden bedreigd worden. De CBFA kan een dergelijk financieel saneringsplan vragen zelfs als de verzekeringsonderneming nog over de vereiste solvabiliteitsmarge beschikt. Zij zal bijgevolg niet meer moeten wachten totdat er een tekort aan solvabiliteitsmarge ontstaat om in te grijpen en herstelmaatregelen te vragen. Ook zal ze op basis van dit financieel saneringsplan een hogere vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge kunnen eisen dan deze die voortvloeit uit de berekeningen; - het lager waarderen van elementen van de samengestelde solvabiliteitsmarge. De CBFA zal bijvoorbeeld als de marktwaarde van sommige activa sterk gedaald is, de hieruit voortvloeiende latente minderwaarden mogen aftrekken van de bestanddelen van de samengestelde solvabiliteitsmarge; - het beperken van de vermindering van de vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge door de afgestane herverzekering. Als de CBFA van mening is dat de aard of de kwaliteit van de herverzekeringsovereenkomsten sterk verminderd is of als er geen of weinig risico overdracht plaats heeft, kan zij de herverzekeringscoëfficiënt aangewend bij de berekening van de vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge verhogen. 4. Overgangsmaatregel (zie artikel 39ter 2 van het algemeen reglement). De bestaande ondernemingen die op 31 december 2005 niet aan de nieuwe vereisten inzake solvabiliteitsmarge voldoen, kunnen van de CBFA een bijkomende termijn van twee jaar bekomen mits zij een plan ter goedkeuring voorleggen waarmee zij aantonen dat ze binnen deze termijn van twee jaar aan deze nieuwe bepalingen zullen beantwoorden. Tijdens deze periode van twee jaar moeten ze aan de huidige reglementaire eisen blijven voldoen. 5. Diverse bepalingen (zie artikel 19 3 van het algemeen reglement). De bedragen van de schijven van de premies, de schadelast betreffende de berekening van de vereiste of samen te stellen solvabiliteitsmarge voor de nietlevensverzekeringsverrichtingen en van het absoluut minimum van het waarborgfonds, worden voortaan geïndexeerd aan het Europese indexcijfer van de consumptieprijzen. Een officieuze gecoördineerde versie van de controlewet en het algemeen reglement zijn beschikbaar op de website van de CBFA.

10 10 Wij zenden kopie van deze circulaire aan de erkende commissarissen. Met de meeste hoogachting De Voorzitter, E. WYMEERSCH

Circulaire CBFA_2008_06 dd. 11 maart 2008

Circulaire CBFA_2008_06 dd. 11 maart 2008 Circulaire _2008_06 dd. 11 maart 2008 Toepassing van artikel 15bis, 3, van de wet van 9 juli 1975 betreffende de controle der verzekeringsondernemingen: aanvaarding door de van het in aanmerking nemen

Nadere informatie

STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN

STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN C.D.V. - D. 135/D/COR1 STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN Deze staat bevat de gegevens, bestemd voor de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (Belgische toezichthouder inzake verzekeringen) betreffende

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE VERZEKERINGEN MEDEDELING NR. D. 135

CONTROLEDIENST VOOR DE VERZEKERINGEN MEDEDELING NR. D. 135 CONTROLEDIENST VOOR DE VERZEKERINGEN Brussel, 19 april 1995. MEDEDELING NR. D. 135 (Gecoördineerde versie na mededeling D.224) Betreft : Aanwenden als dekkingswaarden van het "aandeel van de herverzekeraars

Nadere informatie

STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN

STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN STAAT VAN HET VRIJ VERMOGEN Deze staat bevat de gegevens, bestemd voor de Controledienst voor de Verzekeringen, betreffende het vrij vermogen van de herverzekeringsonderneming (1) I. ADMINISTRATIEVE GEGEVENS

Nadere informatie

Besluit minimumbedrag eigen vermogen pensioenfondsen

Besluit minimumbedrag eigen vermogen pensioenfondsen Besluit minimumbedrag eigen vermogen pensioenfondsen Besluit van 27 januari 2006, Stb. 2006, 52, houdende regels ter berekening van het minimumbedrag van het eigen vermogen van pensioenfondsen en beroepspensioenfondsen

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 16 juli 2001 (19.07) (OR. en) 10497/01 Interinstitutioneel dossier: 2000/0249 (COD) LIMITE CODEC 683 SURE 43

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 16 juli 2001 (19.07) (OR. en) 10497/01 Interinstitutioneel dossier: 2000/0249 (COD) LIMITE CODEC 683 SURE 43 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 16 juli 2001 (19.07) (OR. en) 10497/01 Interinstitutioneel dossier: 2000/0249 (COD) LIMITE CODEC 683 SURE 43 INFORMATIEVE NOTA Betreft: voorstel voor een richtlijn van

Nadere informatie

18. Correctie ingevolge de bestemming van de winst (af te trekken) 120. 19. Totaal van het niet-hybride eigen vermogen sensu stricto 199

18. Correctie ingevolge de bestemming van de winst (af te trekken) 120. 19. Totaal van het niet-hybride eigen vermogen sensu stricto 199 Tabel 41.70 - SAMENSTELLING VAN HET EIGEN VERMOGEN (Art. 14 en 15 van het reglement) 1. Eigen vermogen sensu stricto (art. 14, 1, 1 ) Boekwaarde Code 05 11. Gestort kapitaal en uitgiftepremies 010 12.

Nadere informatie

D. 72/A Verdeling van het niet uitgekeerd resultaat van het boekjaar (X) : 0000 over de solvabiliteitsmarges "niet-leven" en "leven" (V1)

D. 72/A Verdeling van het niet uitgekeerd resultaat van het boekjaar (X) : 0000 over de solvabiliteitsmarges niet-leven en leven (V1) D. 72/A Verdeling van het niet uitgekeerd resultaat van het boekjaar (X) : 0000 over de solvabiliteitsmarges "niet-leven" en "leven" (V1) 1) Toevoeging aan het eigen vermogen (V2) (V3) : "637.2\637.3"

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3631/4/01 REV 4

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3631/4/01 REV 4 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 5 maart 2002 (OR. en) 2000/0251 (COD) LEX 283 PE-CONS 3631/4/01 REV 4 SURE 38 CODEC 500 RICHTLIJN 2002/13/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Nadere informatie

19. Totaal van het niet-hybride eigen vermogen sensu stricto 199

19. Totaal van het niet-hybride eigen vermogen sensu stricto 199 Tabel 42.70 - SAMENSTELLING VAN HET EIGEN VERMOGEN OP GECONSOLIDEERDE BASIS (Art. 14, 15, 87, 87bis van het reglement) 1. Eigen vermogen sensu stricto (art. 14, 1, 1, art. 87 en 87bis+B40) Boekwaarde Code

Nadere informatie

CIRCULAIRE CPA-2006-2-CPA AAN DE VERZEKERINGSONDERNEMINGEN

CIRCULAIRE CPA-2006-2-CPA AAN DE VERZEKERINGSONDERNEMINGEN Prudentiële controle op de verzekeringsondernemingen Brussel, 19 september 6 CIRCULAIRE CPA-6-2-CPA AAN DE VERZEKERINGSONDERNEMINGEN BETREFT : VRIJSTELLING VAN SAMENSTELLING VAN DE AANVULLENDE VOORZIENING

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST FISCAAL FIRST PENSIOENSPAREN

ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST FISCAAL FIRST PENSIOENSPAREN ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST FISCAAL FIRST PENSIOENSPAREN Inhoudstafel Blz. Artikel 1 : Definities 4 Artikel 2 : Doel van het contract - Algemene beschrijving 4 Artikel 3 : Ingangsdatum van het contract

Nadere informatie

Ontbinding en vereffening

Ontbinding en vereffening Ontbinding en vereffening Art. 208-214 Situering TITEL III : VENNOOTSCHAPSBELASTING Art. 179-219bis HOOFDSTUK I : AAN DE BELASTING ONDERWORPEN VENNOOTSCHAPPEN Art. 179-182 HOOFDSTUK II : GRONDSLAG VAN

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Brussel, 3 december 2007 CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Omzendbrief: 07/23/D1 Rubriek: 26 Uw contactpersoon: Robert VERSCHOREN, Financieel inspecteur-directeur Tel.: 02/209.19.27 KONINKLIJK BESLUIT

Nadere informatie

Afdeling 1. Algemene bepalingen, definities en toepassingsgebied

Afdeling 1. Algemene bepalingen, definities en toepassingsgebied 1. FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN XX-XX-2013. Koninklijk besluit tot goedkeuring van het reglement van de Nationale Bank van België op het eigen vermogen van de instellingen voor elektronisch geld

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2006 52 Besluit van 27 januari 2006, houdende regels ter berekening van het minimumbedrag van het eigen vermogen van pensioenfondsen en beroepspensioenfondsen

Nadere informatie

Prudentiele filters IFRS

Prudentiele filters IFRS Circulaire _2008_07 dd. 11 maart 2008 Prudentiele filters IFRS Toepassingsveld: De verzekeringsondernemingen die onderworpen zijn aan het aanvullende toezicht dat geregeld wordt in de hoofdstukken VII

Nadere informatie

VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING Heijmans N.V., gevestigd te Rosmalen.

VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING Heijmans N.V., gevestigd te Rosmalen. VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING Heijmans N.V., gevestigd te Rosmalen. Zoals dit ter besluitvorming zal worden voorgelegd aan de op 10 april 2019 te houden algemene vergadering van aandeelhouders van de

Nadere informatie

BEHEERSREGLEMENT beleggingsvorm "Rendementsgarantie+ fonds"

BEHEERSREGLEMENT beleggingsvorm Rendementsgarantie+ fonds BEHEERSREGLEMENT beleggingsvorm "Rendementsgarantie+ fonds" INHOUDSTAFEL 1. INLEIDING... 3 2. INTRESTVOET... 3 3. WINSTDELING... 3 3.1. Jaarlijkse winstdeling... 4 3.2. "Interim"-winstdeling... 4 4. BELEGGINGSDOELEINDEN...

Nadere informatie

voor schadeverzekeringsondernemingen

voor schadeverzekeringsondernemingen RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 23 maart 2001 (30.03) (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2000/0249 (COD) 2000/0251 (COD) 7316/01 LIMITE SURE 19 CODEC 261 NOTA van: het secretariaat-generaal van de

Nadere informatie

Betreft : ACTIE - Aanvraag van de incasso s 2012 en certificeringverslag welke uiterlijk op 30 juni 2013 aan de vzw TRIP moeten bezorgd worden.

Betreft : ACTIE - Aanvraag van de incasso s 2012 en certificeringverslag welke uiterlijk op 30 juni 2013 aan de vzw TRIP moeten bezorgd worden. Ter attentie van de leden van TRIP VZW TRIP de Meeûssquare 29 B- 1000 BRUSSEL Tel. +32 2 547 56 11 marc.dierckx@trip- vzw.be md 130410 Aanvraag premie-incasso 2012 en certificeringverslag Brussel, 10 april

Nadere informatie

Hierbij doen wij u toekomen de publicatiestukken over het jaar 2007 van de vennootschap:

Hierbij doen wij u toekomen de publicatiestukken over het jaar 2007 van de vennootschap: Kamer van Koophandel en Fabrieken Afdeling Handelsregister Postbus 6004 4330 LA MIDDELBURG Middelburg, 24 april 2008 Betreft: jaarstukken 2007 ter deponering Geachte heer, mevrouw, Hierbij doen wij u toekomen

Nadere informatie

Brussel, 5 december 2006

Brussel, 5 december 2006 Toezicht op de aanvullende pensioenen Brussel, 5 december 2006 Circulaire WAPZ 1 over de procedure voor het aanvragen van een gemotiveerd advies over het sociaal karakter van een modelpensioenovereenkomst

Nadere informatie

Jaarlijks verslag Boekjaar 2010

Jaarlijks verslag Boekjaar 2010 GEMEENSCHAPPELIJK MOTORWAARBORGFONDS O.V.V. goedgekeurd door K.B. van 12 april 2004 Liefdadigheidstraat 33 Bus 1 1210 Brussel Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 30 mei

Nadere informatie

CIRCULAIRE PPB CPB van de CBFA over de voorbereiding op de inwerkingtreding van de MiFID- richtlijn

CIRCULAIRE PPB CPB van de CBFA over de voorbereiding op de inwerkingtreding van de MiFID- richtlijn Prudentieel beleid Brussel, 20 juni 2007 CIRCULAIRE PPB-2007-8-CPB van de CBFA over de voorbereiding op de inwerkingtreding van de MiFID- richtlijn (circulaire aan de kredietinstellingen, de beleggingsondernemingen,

Nadere informatie

Effectenleningen en cessies-retrocessies van effecten

Effectenleningen en cessies-retrocessies van effecten Circulaire _2009_29 dd. 30 september 2009 Effectenleningen en cessies-retrocessies van effecten Toepassingsveld: Verzekeringsondernemingen onderworpen aan de wet van 9 juli 1975 betreffende de controle

Nadere informatie

Levensverzekeringen tak 21 tak22 Rechtstreekse zaken individueel (zonder KB 14 mei 69) groep (zonder KB 14 mei 69) KB 14 mei 1969 Totaal Totaal

Levensverzekeringen tak 21 tak22 Rechtstreekse zaken individueel (zonder KB 14 mei 69) groep (zonder KB 14 mei 69) KB 14 mei 1969 Totaal Totaal C.D.V. Statistieken Leven : Collectie Rentabiliteit (1) Bijlage I Levensverzekeringen tak 21 tak22 Rechtstreekse zaken individueel (zonder KB 14 mei 69) groep (zonder KB 14 mei 69) KB 14 mei 1969 Totaal

Nadere informatie

DOC C/2003/11 ADVIES. 30 juni 2003

DOC C/2003/11 ADVIES. 30 juni 2003 COMMISSIE VOOR VERZEKERINGEN DOC C/2003/11 ADVIES 30 juni 2003 Advies betreffende het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging op het vlak van de solvabiliteitsmargevereisten van de wet van 9 juli

Nadere informatie

KBC-Life Alternative Selector

KBC-Life Alternative Selector KBC-Life Alternative Investments KBC-Life Alternative Selector KBC-Life Alternative Investments 1 is een tak23-levensverzekering, waarvan het rendement verbonden is met beleggingsfondsen. Type levensverzekering

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE VERZEKERINGEN DE VOORZITTER

CONTROLEDIENST VOOR DE VERZEKERINGEN DE VOORZITTER CONTROLEDIENST VOOR DE VERZEKERINGEN DE VOORZITTER Brussel, 2 ê. J3. Dt O. ref. : Dienst Hypothecaire Kredieten / C A. Mettepenningen - S 02/737.07.63 Betreft : Wet van 4 augustus 1992 op het hypothecair

Nadere informatie

Jaarlijks Verslag Boekjaar 2009

Jaarlijks Verslag Boekjaar 2009 GEMEENSCHAPPELIJK MOTORWAARBORGFONDS O.V.V. goedgekeurd door K.B. van 12 april 2004 Liefdadigheidstraat 33 Bus 1 1210 Brussel Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 31 mei

Nadere informatie

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E

F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E F I N A N C I Ë L E I N F O F I C H E Argenta-Flexx 1 Deze financiële infofiche maakt integraal deel uit van de verzekeringsvoorwaarden T Y P E L E V E N S V E R Z E K E R I N G Levensverzekering met een

Nadere informatie

2. Voorstel tot statutenwijziging in verband met splitsing van aandelen in de verhouding 1:2

2. Voorstel tot statutenwijziging in verband met splitsing van aandelen in de verhouding 1:2 Koninklijke DSM N.V. gevestigd te Heerlen Agenda algemene vergadering van aandeelhouders van Koninklijke DSM N.V., te houden op het hoofdkantoor van de vennootschap, Het Overloon 1, Heerlen, op maandag

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Halfjaarcijfers 2017

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Halfjaarcijfers 2017 Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Halfjaarcijfers 2017 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Halfjaarcijfers 1.1 Balans per 30 juni 2017 2 1.2 Toelichting op de halfjaarcijfers 3 1.1 Balans per 30 juni 2017 (Na resultaatbestemming)

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Halfjaarcijfers 2016

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Halfjaarcijfers 2016 Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Halfjaarcijfers 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Halfjaarcijfers 1.1 Balans per 30 juni 2016 2 1.2 Toelichting op de halfjaarcijfers 3 1.1 Balans per 30 juni 2016 (Na resultaatbestemming)

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2002 2003 Nr. 301 28 838 Wijziging van de Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993 in verband met het actualiseren van de solvabiliteitseisen voor het verzekeringsbedrijf

Nadere informatie

Verslag aan de Koning

Verslag aan de Koning 1. Verslag aan de Koning Sire, Sedert 1 april 2011 is de Nationale Bank van België (hierna: de Bank) bevoegd voor de uitoefening van het prudentieel toezicht op financiële instellingen. Deze bevoegdheid

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2015

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2015 Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2015 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 29 juni 2016. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2015 Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 21

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 21 KBC-Life Capital Type Levensverzekering KBC-Life Capital 1 is een tak 21-beleggingsverzekering met een door de verzekeringsonderneming gegarandeerd rendement. Hoofdwaarborg: Uitkering van de reserve bij

Nadere informatie

Duidelijk. Duidelijk met u. Verslagen en jaarrekeningen. Boekjaar Gewone algemene vergadering van 27 april 2005.

Duidelijk. Duidelijk met u. Verslagen en jaarrekeningen. Boekjaar Gewone algemene vergadering van 27 april 2005. Duidelijk u met Duidelijk met u Verslagen en jaarrekeningen Boekjaar 2004 Gewone algemene vergadering van 27 april 2005 AGF Belgium Insurance n.v. Lakensestraat 35, 1000 Brussel BTW: BE 0403.258.197 -

Nadere informatie

Wijzigingen in de toelichting bij het reglement op het eigen vermogen van de kredietinstellingen

Wijzigingen in de toelichting bij het reglement op het eigen vermogen van de kredietinstellingen Wijzigingen in de toelichting bij het reglement op het eigen vermogen van de kredietinstellingen De volgende wijzigingen worden aangebracht in de toelichting bij het reglement op het eigen vermogen van

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2019/XX Neerlegging van de enkelvoudige jaarrekening bij de Nationale Bank van België: nieuwe modellen van de jaarrekening Ontwerpadvies van 5 juni 2019

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d.

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 26 juni 2017 Inhoudsopgave 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 december

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2014

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2014 Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2014 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 15-07-2015. Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2014 Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

VSJ010 Vennootschappelijke balans voor winstbestemming

VSJ010 Vennootschappelijke balans voor winstbestemming VSJ010 Vennootschappelijke balans voor winstbestemming Immateriële vaste activa Boekjaar Vorig boekjaar 1.1 Value of business acquired VSJ025 1 kolom 1 VSJ025 1.1 kolom 1 1.2 Goodwill VSJ025 1 kolom 2

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de publicatiebalans 2018

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de publicatiebalans 2018 gevestigd te Rapport inzake de publicatiebalans 2018 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 24 juni 2019 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 december 2018 4 1.2 Grondslagen van

Nadere informatie

Date de réception : 27/12/2011

Date de réception : 27/12/2011 Date de réception : 27/12/2011 Resumé C-577/11-1 Zaak C-577/11 Resumé van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 104, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering van het Hof

Nadere informatie

Financiële Infofiche. Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015.

Financiële Infofiche. Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015. NN Life Opti Choice Financiële Infofiche Deze Financiële Infofiche beschrijft de modaliteiten van het product in voege op 1 april 2015. Type levensverzekering Levensverzekering van tak 23 waarvan het rendement

Nadere informatie

FINANCIELE INFORMATIEFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR COMBINATIE VAN TAK 21 EN TAK 23 Onyx Portfolio 1

FINANCIELE INFORMATIEFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR COMBINATIE VAN TAK 21 EN TAK 23 Onyx Portfolio 1 Type levensverzekering Een levensverzekering waarbij een gewaarborgd rendement (tak 21) gecombineerd kan worden met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). De verzekeringnemer bepaalt

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen 20.3.2002 NL Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen L 77/11 RICHTLIJN 2002/12/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 5 maart 2002 tot wijziging van Richtlijn 79/267/EEG van de Raad op het gebied

Nadere informatie

Boekhouding OFP / IBP

Boekhouding OFP / IBP Boekhouding OFP / IBP 27 maart 2014 Harold François Agenda Algemene boekhouding Boekhouding OFP/IBP 2 Agenda Algemene boekhouding Boekhouding OFP/IBP 3 Boekhoudkundige verplichtingen Wet dd. 17/07/1975

Nadere informatie

Jaarrekening. BrightNL Coöperatie U.A. Statutair gevestigd te Amsterdam KvK inschrijving:

Jaarrekening. BrightNL Coöperatie U.A. Statutair gevestigd te Amsterdam KvK inschrijving: Jaarrekening BrightNL Coöperatie U.A. Statutair gevestigd te Amsterdam KvK inschrijving: 60880651 Rapport inzake de jaarrekening 2016 Inhoudsopgave JAARREKENING 2016 3 BALANS 3 WINST- EN VERLIESREKENING

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN ONMIDDELLIJKE RENTE OP ÉÉN HOOFD

ALGEMENE VOORWAARDEN ONMIDDELLIJKE RENTE OP ÉÉN HOOFD ALGEMENE VOORWAARDEN ONMIDDELLIJKE RENTE OP ÉÉN HOOFD Inhoudstafel Blz. Definities 5 Voorwerp van het contract 7 Artikel 1 : Aanvang van het contract 7 Artikel 2 : Duur van het contract 7 Artikel 3 : Eénmalige

Nadere informatie

VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV

VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV 2 VAPZ - Sociaal VAP - RIZIV Inhoud Reden bijvoegsel en invoegetreding...3 Pensioenleeftijd...3 Verdaging van de pensioenleeftijd...3 Gevolgen van de verdaging van de pensioenleeftijd...3

Nadere informatie

3. Herziening van de methodologie met betrekking tot de sector van de verzekeringsinstellingen

3. Herziening van de methodologie met betrekking tot de sector van de verzekeringsinstellingen Integrale versie 3. Herziening van de methodologie met betrekking tot de sector van de verzekeringsinstellingen Om tegemoet te komen aan de voorschriften van het ESR 1995, werd de op de verzekeringsinstellingen

Nadere informatie

Uitbreiding toepassingsgebied belastingneutrale zetelverplaatsing & andere fiscale bepalingen aangenomen in Parlement

Uitbreiding toepassingsgebied belastingneutrale zetelverplaatsing & andere fiscale bepalingen aangenomen in Parlement Uitbreiding toepassingsgebied belastingneutrale zetelverplaatsing & andere fiscale bepalingen aangenomen in Parlement Na de Kamer van volksvertegenwoordigers heeft gisteren ook de Senaat diverse fiscale

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21 Financiële infofiche levensverzekering voor tak 21 Type levensverzekering Waarborgen Doelgroep Tak 21 Rendement isave Income 1 Het product isave Income is een levensverzekering met een gegarandeerde intrestvoet

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor combinatie tak 21 en 23

Financiële infofiche levensverzekering voor combinatie tak 21 en 23 cambio CAMBIO 1 TYPE LEVENSVERZEKERING WAARBORGEN Levensverzekering waarbij een gegarandeerd rendement (tak 21) gecombineerd wordt met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Cambio

Nadere informatie

Kan een VAPZE gecombineerd worden met een groepsverzekering?

Kan een VAPZE gecombineerd worden met een groepsverzekering? Kan een VAPZE gecombineerd worden met een groepsverzekering? Sedert enkele jaren hebben zelfstandigen de mogelijkheid om via hun sociaal verzekeringsfonds een aanvullend pensioen op te bouwen, het zogenaamde

Nadere informatie

Jaarrekening. BrightNL Coöperatie U.A. Statutair gevestigd te Amsterdam KvK inschrijving:

Jaarrekening. BrightNL Coöperatie U.A. Statutair gevestigd te Amsterdam KvK inschrijving: Jaarrekening BrightNL Coöperatie U.A. Statutair gevestigd te Amsterdam KvK inschrijving: 60880651 Rapport inzake de jaarrekening 2015 Inhoudsopgave JAARREKENING 3 BALANS PER 31 DECEMBER 2015 3 WINST- EN

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST INVEST

ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST INVEST ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST INVEST Inhoudstafel Blz. Artikel 1 : Definities 4 Artikel 2 : Doel van het contract - Algemene beschrijving 4 Artikel 3 : Ingangsdatum van het contract - Eerste storting - Onbetwistbaarheid

Nadere informatie

SynVest Beleggingsfondsen NV

SynVest Beleggingsfondsen NV Financiële berichten SynVest Beleggingsfondsen NV Jaarrekening 2015 SYNVEST. Ondernemend vermogen. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2015 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 29

Nadere informatie

Samenvatting/Doelstelling Deze circulaire verschaft informatie over de richtsnoeren van de Bank inzake contractgrenzen.

Samenvatting/Doelstelling Deze circulaire verschaft informatie over de richtsnoeren van de Bank inzake contractgrenzen. de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 35 88 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire Brussel, 25 april 2016 Kenmerk: NBB_2016_24 uw correspondent:

Nadere informatie

VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING VAN BE SEMICONDUCTOR INDUSTRIES N.V., gevestigd te s- Amsterdam

VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING VAN BE SEMICONDUCTOR INDUSTRIES N.V., gevestigd te s- Amsterdam VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING VAN BE SEMICONDUCTOR INDUSTRIES N.V., gevestigd te s- Amsterdam zoals dit ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de op 30 april 2015 te houden algemene vergadering van aandeelhouders

Nadere informatie

A. Inleiding. beroepen. 2 Hervorming verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie L158 van 27 mei 2014.

A. Inleiding. beroepen. 2 Hervorming verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie L158 van 27 mei 2014. Advies van 7 september 2017 over het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 november 2012 met betrekking tot de beheervennootschappen van instellingen voor collectieve

Nadere informatie

UITNODIGING VOOR GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS

UITNODIGING VOOR GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS Naamloze vennootschap De Gerlachekaai 20 te 2000 Antwerpen BTW BE 0860 409 202 RPR Antwerpen UITNODIGING VOOR GEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS De raad van bestuur heeft de eer de aandeelhouders

Nadere informatie

Samenvattende opgave van de dekkingswaarden van de technische voorzieningen

Samenvattende opgave van de dekkingswaarden van de technische voorzieningen Samenvattende opgave van de dekkingswaarden van de technische voorzieningen Aard van de waarden A. REGLEMENTAIRE ACTIVA 3 Code Boekwaarde 1 Affectatiewaarde 2 EURO EURO 1. Obligaties en andere schuldinstrumenten

Nadere informatie

RECORD PREMIUM 1 1. Levensverzekering met een eenmalige premie van het type tak 21, met een gegarandeerde rentevoet op de gestorte nettopremie².

RECORD PREMIUM 1 1. Levensverzekering met een eenmalige premie van het type tak 21, met een gegarandeerde rentevoet op de gestorte nettopremie². RECORD PREMIUM 1 1 Type levensverzekering Waarborgen Levensverzekering met een eenmalige premie van het type tak 21, met een gegarandeerde rentevoet op de gestorte nettopremie². In geval van leven van

Nadere informatie

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) Financiële Infofiche

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) Financiële Infofiche Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) Financiële Infofiche Wat? Het VAPZ is een formule voor aanvullende pensioenopbouw. Het is een tak 21-levensverzekering op naam met gewaarborgd rendement.

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 Post Optima SELECTION 1 Type levensverzekering Waarborgen Een individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan het beleggingsfonds Post Optima Invest Post Optima SELECTION (tak 23).

Nadere informatie

BEWAARBEDRIJF AMEURO N.V. Jaarverslag 31 december 2014

BEWAARBEDRIJF AMEURO N.V. Jaarverslag 31 december 2014 BEWAARBEDRIJF AMEURO N.V. Jaarverslag 31 december 2014 Jaarrekening is vastgesteld door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders gehouden op 24 april 2014 R. Mooij Jaarverslag 2014 31 december 2014 JAARVERSLAG

Nadere informatie

Halfjaarverslag 2012 Mn Services Fondsenbeheer B.V.

Halfjaarverslag 2012 Mn Services Fondsenbeheer B.V. Halfjaarverslag 2012 Mn Services Fondsenbeheer B.V. Inhoud Directie en functionarissen per 30 juni 2012 3 Halfjaarverslag Balans per 30 juni 2012 4 Winst- en Verliesrekening per 30 juni 2012 5 Algemene

Nadere informatie

Interim Jaarrekening 2016

Interim Jaarrekening 2016 Interim Jaarrekening 2016 BrightPensioen Coöperatief U.A. Statutair gevestigd te Amsterdam KvK inschrijving: 65983351 Rapport inzake de interim jaarrekening december 2016 Inhoudsopgave JAARREKENING 2016

Nadere informatie

Sociaal sectoraal pensioenstelsel Transparantieverslag 2008

Sociaal sectoraal pensioenstelsel Transparantieverslag 2008 Sociaal sectoraal pensioenstelsel Transparantieverslag 2008 1. Welke instellingen komen tussenbeide in het beheer van uw aanvullend pensioen? De inrichter van het sociaal sectoraal pensioenstelsel voor

Nadere informatie

Mn Services Fondsenbeheer B.V. Halfjaarverslag per 30 juni 2008

Mn Services Fondsenbeheer B.V. Halfjaarverslag per 30 juni 2008 Mn Services Fondsenbeheer B.V. Halfjaarverslag per 30 juni 2008 Inhoud Directie en functionarissen per 30 juni 2008 3 Halfjaarverslag Balans per 30 juni 2008 4 Winst en Verliesrekening 5 Algemene toelichting

Nadere informatie

VBI WINKELFONDS NV ANNEXUM. Directie Annexum Beheer B.V. WTC, G-Toren Strawinskylaan 485 1077 XX Amsterdam HALFJAARBERICHT 2012

VBI WINKELFONDS NV ANNEXUM. Directie Annexum Beheer B.V. WTC, G-Toren Strawinskylaan 485 1077 XX Amsterdam HALFJAARBERICHT 2012 1 Halfjaarbericht 2012 VBI Winkelfonds NV ANNEXUM VBI WINKELFONDS NV HALFJAARBERICHT 2012 Directie Annexum Beheer B.V. WTC, G-Toren Strawinskylaan 485 1077 XX Amsterdam 2 Halfjaarbericht 2012 VBI Winkelfonds

Nadere informatie

Circulaire. Brussel, 25 april 2016. Circulaire betreffende het aanvullend eigen vermogen NBB_2016_09. Kenmerk:

Circulaire. Brussel, 25 april 2016. Circulaire betreffende het aanvullend eigen vermogen NBB_2016_09. Kenmerk: de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 35 88 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire Brussel, 25 april 2016 Kenmerk: NBB_2016_09 uw correspondent:

Nadere informatie

Managed Funds Balanced Fund 1

Managed Funds Balanced Fund 1 Managed Funds Balanced Fund 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen

Nadere informatie

Safe Return+ Laat uw belegging veilig groeien! 3,40 % in 2010! 1

Safe Return+ Laat uw belegging veilig groeien! 3,40 % in 2010! 1 Safe Return+ Laat uw belegging veilig groeien! 3,40 % in 2010! 1 Een vaste gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar Met Safe Return+ kiest u voor de absolute zekerheid van een aantrekkelijk rendement op

Nadere informatie

Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, titel III, hoofdstuk II, afdeling III, onderafdeling 4. Ondernemingen die investeren in een raamovereenkomst voor de productie van een audiovisueel werk Art. 194ter.

Nadere informatie

Bewaarbedrijf Ameuro N.V. Jaarverslag december 2015

Bewaarbedrijf Ameuro N.V. Jaarverslag december 2015 Jaarverslag 2015 31 december 2015 JAARVERSLAG 2015 Inhoudsopgave Verslag van de directie 2 Jaarrekening 2015 - Balans per 31 december 2015 3 - Winst- en verliesrekening over het jaar 2015 4 - Algemene

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 _ FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 KBC-Life Privileged Portfolio KBC-Life Privileged Portfolio 1 is een tak23-levensverzekering zonder gewaarborgd rendement, waarvan het rendement verbonden

Nadere informatie

Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet!

Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet! Tip voor de bedrijfsleider: Vergeet uw 640 belastingvrij dividend niet! Vanaf 1 januari 2018 kan elke belastingplichtige een dividenduitkering van 640 vrijstellen van belastingen. Wat zijn de spelregels:

Nadere informatie

Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus

Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus Dexia Total Return II Gemeenschappelijk Beleggingsfonds conform Richtlijn 85/611/EEG 136, route d Arlon, L 1150 Luxemburg Gemeenschappelijk Beleggingsfonds

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN I F FAT 0 FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN AANSCHRIJVING 2014/3 Cumulatie met een rust- of overlevingspensioen (art 42bis AOW). Problematiek van de aanrekening van het gedeelte van de rente dat in kapitaal

Nadere informatie

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) Financiële Infofiche

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) Financiële Infofiche Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) Financiële Infofiche Wat? De POZ is een formule voor aanvullende pensioenopbouw, optioneel met een aanvullende waarborg bij overlijden. Het is een tak 21-levensverzekering

Nadere informatie

BIJLAGE IV: ALGEMENE VOORWAARDEN VAN HET STOCKBONUS PLAN

BIJLAGE IV: ALGEMENE VOORWAARDEN VAN HET STOCKBONUS PLAN BIJLAGE IV: ALGEMENE VOORWAARDEN VAN HET STOCKBONUS PLAN INHOUD 1. Doel... 1 2. Definities... 1 3. Toekenning van het aantal Eenheden... 3 4. Vernietiging... 4 5. Bijzondere gevallen... 4 5.1. Definitieve

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Advies van 4 september 2013 1

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Advies van 4 september 2013 1 COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/12 - Erkenning van de opbrengsten en kosten die overeenstemmen met interesten en royalty's, evenals de toewijzing van de resultaten in de vorm van

Nadere informatie

VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING Heijmans N.V., gevestigd te Rosmalen.

VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING Heijmans N.V., gevestigd te Rosmalen. VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING Heijmans N.V., gevestigd te Rosmalen. Zoals dit ter besluitvorming zal worden voorgelegd aan de op 16 april 2014 te houden algemene vergadering van aandeelhouders van de

Nadere informatie

Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus

Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus Dexia Bonds Beleggingsvennootschap conform Richtlijn 85/611/EEG 69, route d Esch, L 2953 Luxemburg Beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs

Nadere informatie

De premies die de tijdelijke handelsvennootschap (THV) DIB-Ethias Lokale Contractanten ontvangt, worden op verscheidene manieren beschermd:

De premies die de tijdelijke handelsvennootschap (THV) DIB-Ethias Lokale Contractanten ontvangt, worden op verscheidene manieren beschermd: Welke zekerheden en garanties werden er ingebouwd in de groepsverzekering van de tweede pijler voor de contractuele personeelsleden van de lokale besturen? De premies die de tijdelijke handelsvennootschap

Nadere informatie

Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken

Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken Summary doc 1 Doel In hoofdlijnen snel inzicht krijgen in het gemiddeld aantal fte s gedurende het boekjaar. Deze informatie dient met name voor statistische

Nadere informatie

Post Optima Pension 1

Post Optima Pension 1 Financiële infofiche Levensverzekeringen voor tak 21 Post Optima Pension 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering van onderworpen aan het Belgisch recht met gegarandeerde rentevoet (tak 21).

Nadere informatie

Het belastingvoordeel dat verbonden is aan een hypotheeklening, noemt men in Vlaanderen de woonbonus.

Het belastingvoordeel dat verbonden is aan een hypotheeklening, noemt men in Vlaanderen de woonbonus. Gepubliceerd op Wikifin (https://www.wikifin.be) Wat is de woonbonus? Wie een hypothecaire lening afsluit om een woning te kopen of bouwen, kan vaak genieten van bepaalde belastingvoordelen gekoppeld aan

Nadere informatie

HALFJAARVERSLAG JULI 2015 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM

HALFJAARVERSLAG JULI 2015 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM HALFJAARVERSLAG 2015 29 JULI 2015 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM Inhoudsopgave ALGEMEEN 3 Fiscale positie 4 JAARREKENING 5 A. Balans per 30 juni 2015 6 B. Winst- en verliesrekening over

Nadere informatie

Fidea Flexinvest. Bij overlijden door ongeval: met een extra uitkering van één of tweemaal de uitkering overlijden

Fidea Flexinvest. Bij overlijden door ongeval: met een extra uitkering van één of tweemaal de uitkering overlijden Fidea Flexinvest Type levensverzekering Fidea Flexinvest 1 is een tak23-levensverzekering zonder gewaarborgd rendement, waarvan het rendement verbonden is met beleggings. Meer concreet heeft men de keuze

Nadere informatie

HALFJAARVERSLAG AUGUSTUS 2016 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM

HALFJAARVERSLAG AUGUSTUS 2016 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM HALFJAARVERSLAG 2016 2 AUGUSTUS 2016 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM INHOUDSOPGAVE Pagina ALGEMEEN 3 Fiscale positie 4 JAARREKENING 5 A. Balans per 30 juni 2016 6 B. Winst- en verliesrekening

Nadere informatie

Managed Funds Aggressive Fund 1

Managed Funds Aggressive Fund 1 Managed Funds Aggressive Fund 1 LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Waarborgen Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Er kunnen

Nadere informatie

ING Lifelong Income 1

ING Lifelong Income 1 ING Lifelong Income 1 Type levensverzekering Levensverzekering (tak 23) van NN Insurance Belgium nv waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (beschreven verder in deze infofiche), waarbij

Nadere informatie

Gewaarborgde rentevoet. AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien

Gewaarborgde rentevoet. AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien Gewaarborgde rentevoet AG Safe+ Laat uw belegging veilig groeien Een vaste, gewaarborgde rentevoet AG Safe+ is een individuele levensverzekering (tak 21) van AG Insurance. Ze is onderworpen aan Belgisch

Nadere informatie