DE VERBINDER DE VISIE VAN SMON WELZIJN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE VERBINDER DE VISIE VAN SMON WELZIJN"

Transcriptie

1

2 DE VERBINDER DE VISIE VAN SMON WELZIJN Jongerenwerk van SMON Welzijn richt zich op talentontwikkeling, participatie, preventie en begeleiding/coaching. Het jongerenwerk is er voor iedere jongere, houdt rekening met de cultuur en traditie waarin zij opgroeien en zoekt verbindingen met de buurt, school, ouders en wijkagenten om het maatschappelijk succes van jongeren te vergroten. Het jongerenwerk richt zich in haar activiteiten op het stimuleren van de talenten en zelfredzaamheid van jeugdigen, het bevorderen van de sociale en maatschappelijke participatie en begeleiding aan kwetsbare groepen en individuen. SMON Welzijn werkt hieraan door wijkof buurtgerichte activiteiten op het gebied van ontmoeting, bewegen en cultuur te initiëren. Daarnaast wordt ingezet op het

3 PROFIEL VAN DE JONGERENWERKER De jongerenwerker helpt jongeren om bewust te worden van hun eigen gedrag en keuzes en levert gereedschappen aan voor het maken van keuzes. De jongerenwerker ondersteunt individuele jongeren als dat nodig is; ook worden zij doorgeleid naar hulpverlening. De jongerenwerker van de toekomst is een generalist op het gebied van signalering en toeleiding. De jongerenwerker is specialist in het opbouwen en onderhouden van (langdurige) relaties met jeugdigen en is toegerust op het bieden van (kortdurende) begeleiding en coaching. verbeteren van bestaande voorzieningen en ontwikkeling van diensten voor (alle) doelgroepen. Door de toegankelijkheid van de organisatie en de outreachende werkwijze worden risicogroepen sneller gesignaleerd en wordt effectief gewerkt aan het versterken van de positie van kwetsbare burgers. Met netwerkpartners wordt integraal gewerkt aan het oplossen en voorkomen van achterstanden van mensen op de verschillende deelleefgebieden. Leefbaarheid en sociale activering Onze werkers gaan bij hun werkzaamheden uit van de eigen kracht van de (kwetsbare) burger. Door onze rol als verbinder brengen we partijen bij elkaar om te komen tot initiatieven of projecten die de leefbaarheid of de positie van (kwetsbare) burgers verbeteren. Sociale activering en participatie van burgers zijn hierbij leidend. SMON Welzijn participeert in verschillende werkgroepen en belangen- organisaties en biedt ondersteuning bij de ontwikkeling van initiatieven en activiteiten die de leefbaarheid bevorderen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de kook- en eetgroep voor mensen met een psychosociale stoornis, ondersteuning van ASN, deelname aan het platform voor gehandicapten en de werkgroep laaggeletterdheid. Binnen multifunctionele accommodaties (o.a. Kulturhusen) is het van belang om voorzieningen en doelgroepen met elkaar te verbinden door gezamenlijk te programmeren. SMON Welzijn ziet voor de welzijnswerkers een belangrijke rol weggelegd als Kulturhusverbinder.

4 Foto: De Stentor / Tom van Dijke DYNAMIC DUO S Niet teveel óver jongeren praten, maar meer mèt jongeren! In 2011 is de pilot Dynamic Duo gestart. Een project dat volwassenen en jongeren met elkaar verbindt door gezamenlijk minimaal een half jaar op te trekken. Het project Dynamic Duo is ontstaan minder stoffig dan je denkt. Ik heb met naar aanleiding van een brainstormsessie Maurits erg veel plezier gehad. over participatie op het gemeentehuis en Het project wordt gedraaid met een een discussieavond met jongeren in een duidelijke koppeling naar de politiek en horecagelegenheid in de kern Dalfsen. ondernemers. Enerzijds geven bestuurders Twee jongeren, Thirza Kleij (19 jr.) en en ondernemers het goede voorbeeld, Jasin Ajar (13 jr.), hebben zich verbonden maar leren en begrijpen ze meer over de aan burgemeester Han Noten en wethouder jongerencultuur. Anderzijds geeft het de Maurits von Martels. jongeren de mogelijkheid om hun netwerk te vergroten en actief mee te praten over maatschappelijke thema s. Burgemeester Han Noten: Voor mij is na e, e, n ontmoeting al duidelijk dat ik gedwongen word om op onderdelen weer eens heel anders naar de samenleving te kijken. En dat vind ik al winst. Het contact tussen de duo s is niet geheel vrijblijvend. Vooraf worden leerdoelen opgesteld door beide partners, die ervoor moeten zorgen dat je ergens naartoe werkt. SMON Welzijn biedt in het project begeleiding op aanvraag en bemiddeling in de koppeling van jongeren aan volwassenen. Elkaar spontaan ontmoeten staat centraal. Kennismaken met en leren van elkaars leefwereld verrijkt de eigen inzichten kan leiden tot nieuwe initiatieven. Thirza: Dalfsen is ten eerste aanzienlijk groter dan ik dacht. Ook heeft de wethouder maar beperkte macht. Voor veel zaken moet er alsnog met andere mensen overlegd worden. Wethouders zijn ook WORDT U EEN DYNAMIC DUO? SMON Welzijn zoekt gemotiveerde en betrokken volwassenen die aansluiting zoeken bij de leefwereld van jongeren en die tevens bereid zijn om jongeren kennis te laten maken met hun wereld. Koppeling van jongeren en volwassenen is maatwerk. Gezamenlijk zoeken we naar de beste match. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Mevr. Kloekhorst-Augustijn, coördinator Jongerenwerk SMON Welzijn.

5 ACTIEF EN DUURZAAM VERBINDEN ARBEIDSTOELEIDING VOOR JONGEREN UIT DE STRAATCULTUUR In 2013 start het ambulant jongerenwerk met een nieuw project waarbij jongeren uit de straatcultuur actief worden gecoacht en begeleid naar een arbeidsplaats, onderwijsinstelling en/of hulpverleningsinstantie. Het gaat om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze werkwijze biedt jongeren, die door eigen ervaringen wantrouwend tegenover de systeemwereld staan en zorgmijdend gedrag vertonen, een veilige coach/begeleider. De jongerenwerker is immers onderdeel van het dagelijks leven van deze jongere en wordt door de jongere niet gezien als onderdeel van de systeemwereld. Aanleiding voor de start van dit nieuwe project was de succesvolle coaching van Raymon, een jongere die was vastgelopen bij het vinden van werk en het volgen van een opleiding. Deelnemer Raymon: Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en heb geleerd om voor mezelf op te komen Jeroen Slager, werkgever en eigenaar van camping t Reestdal in Balkbrug: Via Twitter las ik jullie oproep voor een werkervaringsplaats voor een jongere en daar heb ik op gereageerd. Als werkgever ben ik bereid om (risico)jongeren kansen en ruimte te bieden. De plaatsing van Raymon in ons team bleek een goede match. Hij was zo uit de sfeer van zijn omgeving. Het belangrijkste resultaat is dat hij de draad heeft opgepakt en weer met een opleiding is gestart. Het slagen van dit project valt of staat met de betrokkenheid van de samenwerkingspartners en met de motivatie en bereidheid van de jongere zelf. Het voordeel van de coaching van de jongerenwerker is dat zij bij meerdere deelleefgebieden van de jongere betrokken zijn en niet alleen aandacht hebben voor het stuk werkbegeleiding. Die betrokkenheid kan de succeskans vergroten. Ik denk dat voor een aantal (risico)jongeren de SMON zeker deze trajecten kan voortzetten. Daarmee bedoel ik dus de jongeren waar zij een goed beeld van hebben binnen hun werkveld. Raymon: Door de jongerenwerkers ben ik terechtgekomen bij camping t Reestdal in Balkbrug. Het is een prettige plek om jezelf te leren kennen en door te groeien. Ik heb hierdoor meer zelfvertrouwen gekregen en heb geleerd om voor mezelf op te komen. Ik volg nu de opleiding Transport en Logistiek, werk bij een transportbedrijf in Zwolle en heb geen Wajong meer. Als jongere zou ik SMON aanbevelen omdat zij met je mee denken, met je overleggen en zij gaan ervoor als jij dat ook wilt. ONDERNEMERS GEZOCHT! SMON Welzijn zoekt gemotiveerde en betrokken ondernemers die jongeren als Raymon een kans willen geven op duurzame arbeidstoeleiding of scholing. Plaatsing van jongeren bij uw bedrijf is maatwerk. Gezamenlijk wordt gekeken welke jongere en welk traject, bijvoorbeeld werken met behoud van uitkering of werken tegen vrijwilligersvergoeding, het beste bij uw bedrijf past. Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met: Mevr. Kloekhorst-Augustijn, coördinator Jongerenwerk SMON Welzijn.

6 Hetty Heldoorn, directrice van CBS de Zaaier over het Overloperproject: Ik vind het een enorm sterk initiatief. Doordat de jongerenwerker zelf het project begeleidt wordt al vroeg contact gelegd met de leerlingen. Deze contacten zijn waardevol voor de toekomst. KLAAR VOOR HET VOORTGEZET ONDERWIJS Het Overloperproject is een breed preventieprogramma voor leerlingen uit groep 8 om ze beter voor te bereiden op de overstap naar het Voortgezet Onderwijs. Hetty Heldoorn, directrice De Zaaier: Het goede van dit project vind ik de korte lijnen, de f lexibiliteit en de inhoud van de lessen Leerlingen reageren enthousiast op de lessen van het Overloperproject. Goed gekozen lesonderdelen die aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen, maken dat er grote aandacht ontstaat. De interesse die de ouders dit jaar op de informatieavonden toonden voor de presentatie van het Overloperproject, toont aan dat het een plek heeft gekregen binnen onze school. OVERLOPERPROJECT Naast de ontwikkeling van de eigen identiteit die leerlingen op deze leeftijd doormaken, krijgen zij ook te maken met een nieuwe omgeving, andere structuren en normen en waarden. Het Overloperproject biedt leerlingen handvatten om deze nieuwe ervaringen en situaties het hoofd te bieden, waardoor de leerling beter is voorbereid op de overstap. Het Overloperproject bestaat onder andere uit voorlichtingslessen over relevante onderwerpen zoals alcohol en drugs, andere culturen en criminaliteit, een weerbaarheidstraining en een praktische workshop. Binnen het Overloperproject werken wij samen met andere organisaties zoals Tactus, Humanitas, Nibud, Vluchtelingenwerk en de Stichting Samenleving en Delinquentie. Het goede van dit preventieproject en van de onderlinge samenwerking vind ik de korte lijnen, de flexibiliteit wanneer bijsturing of uitbreiding in het programma gewenst is en de inhoud van de lessen. Volgend jaar zijn we één van de vijf deelnemende scholen aan dit preventieproject. OVERLOPERPROJECT BIJ U OP SCHOOL? Deelname aan het Overloperproject is maatwerk. Samen met de jongerenwerker van SMON Welzijn wordt gekeken welk programma het beste bij uw school past. Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met: Mevr. Kloekhorst-Augustijn, coördinator Jongerenwerk SMON Welzijn.

7 INDIVIDUELE COACHING EN BEGELEIDING JONGERENSPREEKUUR Voor alle leerlingen op het Agnieten College is er een jongerenspreekuur. Tijdens het spreekuur kun je met een ambulant jongerenwerker praten. Een ambulant jongerenwerker is iemand die jongeren opzoekt waar ze te vinden zijn, bijvoorbeeld op straat, in de keet maar ook op school. Hij of zij kan samen met jou een oplossing zoeken voor je vraag of probleem. Tineke Meijerink, directeur Agnieten College, over de samenwerking met SMON Welzijn: De samenwerking heeft opgeleverd dat de afstand tussen SMON Welzijn en school veel kleiner is geworden. We staan dichter bij elkaar. Ook door het spreekuur van de ambulant jongerenwerkster. We weten elkaar heel snel te vinden. Soms heb je een vraag die je niet zo snel stelt aan een vriend/vriendin of aan je ouders, maar waar je zelf geen antwoord op weet. Of misschien heb je een probleem waar je niet uitkomt. Op het jongerenspreekuur kun je samen met de ambulant jongerenwerker je vraag of probleem bespreken en samen een manier bedenken om het aan te pakken. Jouw verhaal, vraag of probleem wordt niet met anderen besproken, tenzij: 1. je een (zwaar) strafbaar feit hebt gepleegd; 2. je een gevaar bent voor jezelf of een ander; 3. er zorgen zijn over je persoonlijke ontwikkeling of groei. Wanneer bovengenoemde voorwaarden voor jouw vraag of probleem van toepassing zijn gebeurt er het volgende: De school heeft een Zorg Advies Team (ZAT), dit is een groep van mensen die hulp kunnen bieden aan leerlingen met vragen of problemen. Het ZAT bekijkt je probleem en zoekt uit wie je het beste kan helpen. Het kan zijn dat je mentor of je ouders op dat moment betrokken worden bij een plan om je vraag of probleem op te lossen. Het ZAT wordt niet zomaar op de hoogte gesteld van jouw probleem, dit wordt eerst met je besproken. Er gebeurt dus niks, zonder dat jij het weet! WAAR & WANNEER? Het spreekuur is gewoon op school, tijdens de KWT-lesuren. Je kunt een afspraak maken via een mentor of leraar. Als je dat Directeur Tineke Meijerink: De samenwerking met SMON vindt op een heel prettige manier plaats. We hebben korte lijnen naar elkaar toe, dat werkt fantastisch. Ik vind het belangrijk dat de inzet op het niveau blijft zoals het nu is. Het spreekuur is een verrijking voor de school en ik hoop dat het ook kan blijven en dat we het schoolaanbod behouden. Het is goed om de school en welzijnswerk met elkaar te verbinden. Dat heeft ook meerwaarde voor het dorp. moeilijk vindt kun je ook een afspraak maken via de mail: Het jongerenspreekuur is er voor leerlingen met kleine en grote vragen.

8 Hierin bieden we de leerlingen van de Tweemaster een gevarieerd naschools programma met vernieuwende en uitdagende activiteiten waarbij ze ervaringen opdoen, talent ontwikkelen en kennis maken met voor hen onbekende sporten of activiteiten. Voor alle leeftijdsgroepen zijn diverse clusters samengesteld met activiteiten op het gebied van onder meer sport en beweging, dans, muziek, theater en kunst. Deze opzet past helemaal binnen de Brede School-gedachte. MASTER TALENT OBS de Tweemaster, Stichting De Schakel, de buurtsportcoach en SMON Welzijn hebben gezamenlijk een programma-aanbod ontwikkeld voor naschoolse activiteiten. Bij voorkeur doen we de uitvoering van alle activiteiten in samenwerking met andere lokale partners zoals (sport)verenigingen. Leerlingen van de Tweemaster kunnen zich, voor een geringe bijdrage, inschrijven voor deelname aan het naschoolse aanbod. Deze opzet en samenwerking past bij onze nieuwe manier van werken waarbij alle meewerkende organisaties hun kennis, expertise en faciliteiten inbrengen om te komen tot een passend programma dat lokaal wordt aangeboden. ACCOMMODATIEGEBONDEN JONGERENWERK Het accommodatiegebonden jongerenwerk is geen aparte werksoort meer, maar verbonden met de werkwijze van het algehele jongerenwerk van SMON Welzijn. JONGEREN OVER JONGERENCENTRUM PLEXAT, NIEUWLEUSEN Het jongerencentrum is een middel om met jeugdigen in contact te komen. Het jongerencentrum wordt gebruikt om (vrijwilligers)groepen te faciliteren, maar ook om jeugdigen een plek te bieden om elkaar te ontmoeten of om activiteiten te ontplooien. De openingsuren en aard van de activiteiten wordt afgestemd op de wensen en behoeften van de groep die er gebruik van wil maken. Voor accommodaties binnen een multifunctioneel gebouw (zoals een Kulturhus) is het van belang om gezamenlijk te programmeren met andere gebruikers en doelgroepen met elkaar te verbinden. Het alcoholvrije jongerencentrum In het jongerencentrum en tijdens activiteiten van SMON Welzijn wordt geen alcohol geschonken. Deze visie, het alcoholvrije jongerencentrum, dragen wij als organisatie al jaren uit. De (voorbeeld)rol van de jongerenwerker is belangrijk bij het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. Door het jongerencentrum en de begeleiding van de jongerenwerkers heb ik weer een vriendengroep waar ik op terug kan vallen. Door het jongerencentrum ben ik minder aan het chillen op straat. Ook zonder bier is het gezellig! Ik kan en mag er altijd mijzelf zijn. De jongerenwerkers zijn er wanneer je ze nodig hebt. Omdat je het jongerencentrum bezoekt, doe je ook mee met de activiteiten. En daar steek je nog eens iets van op.

9 MEIDENWERK SMON Welzijn biedt op maat gemaakte programma s en activiteiten, weerbaarheidstrainingen en praatgroepen voor meiden (11 t/m 18 jaar). Door specifieke activiteiten voor meiden wordt gewerkt aan het versterken van het zelfbeeld, bewustwording en weerbaarheid. Superwoman In Staphorst wordt al enkele jaren meidenwerk gegeven met behulp van Superwoman, een methodiek die speciaal voor het meidenwerk is geschreven door Youth For Christ. Meiden leren door Superwoman om grenzen te stellen, voor zichzelf (en hun gezin) te zorgen en om hun talenten te leren kennen en in te zetten in de maatschappij. Een van de vrijwilligers is Daniëlle. Zij heeft zelf een jaar deelgenomen aan het programma en is daarna begonnen als vrijwilliger bij het meidenwerk: Ik heb zelf geleerd bij het meidenwerk dat het belangrijk is om te weten wat je talenten zijn en hoe je voor jezelf op kunt komen. Dit geef ik graag weer door aan de meiden. Het is gezellig om te doen en afwisselend. Het is altijd leuk om te merken hoe de meiden op de verschillende thema s reageren. Op de vraag wat ze geleerd hebben van het meidenwerk noemt Tessa: Als je iets niet leuk vindt, dat dan ook te laten zien. Jezelf leren kennen met al je positieve kanten. Naomi: Over ongesteldheid en loverboys. Lotte: Jezelf verdedigen. Girls Talk-deelnemer Denise: Er is diepgang doordat je open durft te zijn. De jongerenwerkers doen zelf ook actief mee, en dat zorgt voor gezelligheid en je bouwt een band op. Girls Talk SMON Welzijn werkt al enkele jaren met de methodiek Girls Talk. Een leuke en vooral leerzame manier om meiden van 15 tot 18 jaar bewust te maken van grensoverschrijdend gedrag op het gebied van liefde en relaties. Binnen de groepen is ruimte om eigen vragen en onderwerpen aan te snijden. Er wordt voornamelijk gewerkt met groepen meiden die elkaar al kennen en die elkaar dagelijks zien. Dit bevordert het gevoel van veiligheid en vertrouwelijkheid. De meiden worden gesterkt in hun probleemoplossend vermogen en durven hun zorgen over de ander bespreekbaar te maken, eventueel te sturen en erbij te betrekken. De kracht van Girls Talk is een afwisselend programma met echte girl dingen, zoals een fotoshoot of high tea, tot leerzame momenten door een gesprek met een ex-gedetineerde vrouw of de GGD. Deelnemer Denise: Het was verhelderend om te leren over zelfstandig wonen en BOEG (Baas over eigen geld). Omdat hier aandacht aan werd besteed bij de Girls Talk heb ik het uit huis gaan toch maar uitgesteld. Een vaste basis, zoals inkomen en geen schulden, is belangrijker dan snel uit huis. INFORMATIE OVER HET MEIDENWERK SMON Welzijn heeft ook speciale Girls Talk groepen voor meiden in een sociaal isolement. Naast maatschappelijke thema s wordt hierin expliciet aandacht besteed aan sociale vaardigheden, versterking van het sociale netwerk en weerbaarheid. De jongerenwerkers bieden ook individuele begeleiding en coaching van meiden. Meiden met hulpvragen kunnen contact opnemen met Erika of Henrike (contactgegevens op de achterzijde). Voor meer informatie over het aanbod:

10 STRAAT HOEK WERK Goede verbindingen met buurt, school, (wijk- en jeugd)agenten en ouders versterken het signalerend vermogen van het jongerenwerk, hetgeen de kansen op maatschappelijk succes van jongeren vergroot. Het straathoekwerk zet tevens in op bemiddeling bij jeugdoverlast. De uitvoering van straathoekwerk in de gehele gemeente Dalfsen heeft geleid tot een nauwe samenwerking tussen gemeente, politie en jongerenwerk. Het pakket aan maatregelen voor bijvoorbeeld het middengebied in Nieuwleusen is hier het resultaat van: burgemeester, wethouder, jongerenwerker, wijkagent en de jeugdagent gingen in gesprek met verschillende groepen jongeren die het middengebied bezoeken. In deze gesprekken werd ingegaan op nieuwe gedragsregels in De ambulant jongerenwerker sluit aan bij de natuurlijke en vanzelfsprekende leefroutes van jeugdigen. De jongerenwerker zoekt daarom jongeren op waar ze te vinden zijn; op straat, in de keet, op school, in het jongerencentrum of bij verenigingen. het middengebied en over de rol van de eigen vriendengroep in het terugdringen van overlast en vernielingen. Jeugdagent Daniëlla Penning: De samenwerking met SMON heb ik het afgelopen jaar als zeer prettig ervaren. De medewerkers van SMON zijn allen zeer betrokken bij de jeugd en zijn bereid voor deze jeugd een stapje extra te maken. Daniëlla Penning (jeugdagent): Door duidelijke afspraken onderling te maken met betrokken partners en jeugd en één lijn te trekken in de aanpak, is de onrust in het dorp Nieuwleusen behoorlijk minder geworden. In het middengebied werd de beveiliging opgepakt door de gemeente. Op advies van de groep jongeren die gebruik maakt van de JOP in het middengebied, werden camera s geplaatst. Marco Luigjes (wijkagent): Het heeft erin geresulteerd dat de overlast verminderd is en gereduceerd naar de normale overlast. Dit is een goede zaak. Vindplaatsen zoals het jongerencentrum zijn belangrijk voor het bieden van activiteiten en inloop voor groepen jongeren. Een vaste plek voor ontmoeting biedt mogelijkheden voor talentontwikkeling, maar ook voor preventieve activiteiten en individuele begeleiding en doorverwijzing van jongeren met problemen. Openstelling van een jongerencentrum kan ook bijdragen aan de vermindering van overlast in buurten of kernen. Marco Luigjes: We pakken gezamenlijk problemen aan om zo onder andere de overlast te verminderen. Wat ik ook belangrijk vind is dat SMON preventief werkt en ook hulp aanbiedt aan jongeren.

11 SPEEL- EN BEWEEGPLEINEN Bewegen en spelen draagt in hoge mate bij aan een goede ontwikkeling en is daardoor van essentieel belang voor kinderen. Onderzoek toont aan dat buitenspelen goed is voor kinderen. Kinderen die meer buitenspelen bewegen en ontmoeting in de eigen woonomgeving meer en hebben aantoonbaar minder centraal. Uitgangspunt is dat deelname overgewicht, relatief minder kans op aan speel- en beweegpleinen laagdrempelig ongevallen, herstellen bij ziekte sneller is en toegankelijk moet zijn voor alle en ze zijn mentaal sterker. Ook bevordert kinderen. Daarnaast versterken speelbuitenspelen de sociale ontwikkeling. en beweegpleinen de sociale cohesie in de wijk. Daar waar kinderen spelen, Kinderen die veel (buiten) spelen zijn ontmoeten ouders elkaar. beter toegerust om gezond en evenwichtig op te groeien. Bij de speel- en beweegpleinen staan (buiten) spelen, bewegen uitgevoerd op (school)pleinen, in De speel- en beweegpleinen worden parken, in wijken en in de winterperiode in de sporthal. Tijdens de speel- en beweegpleinen worden uitdagende en soms vernieuwende activiteiten aangeboden waaraan kinderen van alle leeftijden kosteloos kunnen deelnemen. De speel- en beweegpleinen zijn niet statisch; locaties en aangeboden speel- en beweegactiviteiten zijn wisselend. Bij de uitvoering werken we samen met partners die speel- en beweeg activiteiten aanbieden zoals scouting, de lokale sportschool en (sport)verenigingen. PARTNERS IN BEWEGING Dit project wordt geïnitieerd door : het jeugd- en jongerenwerk van SMON Welzijn, de buurtsportcoach van de gemeente Dalfsen en Stichting de Schakel (sporthal Nieuwleusen). De drie samenwerkingspartners onderschrijven de gezamenlijke visie.

12 DE VISIE VAN SMON WELZIJN POSITIEF JONGERENWERK de cultuurmakelaar (Uitvoeringsnotitie Jongerenwerk gemeente Dalfsen). Talentontwikkeling betekent dat jongeren meedoen, zich gewaardeerd voelen en in SMON Welzijn werkt vanuit Welzijn Nieuwe Stijl en volgt de toetsstenen hun kracht gezet worden met hun eigen binnen de interventieniveaus 1 t/m 4 van Peter Stam. Enerzijds richt unieke talenten. Daarnaast bieden de het jongerenwerk van SMON Welzijn zich op Positief Jongerenwerk activiteiten en diensten van SMON Welzijn en anderzijds op Beschermend Jongerenwerk. de mogelijkheid tot ontmoeting en ontspanning, door ruimte te bieden voor persoonlijke ontwikkeling. Positief Jongerenwerk heeft ten doel talenten en vaardigheden van jeugdigen te vergroten. Door programmering op maat wordt jeugdigen kansen geboden om een gevoel van eigen verantwoordelijkheid te ontwikkelen en worden ze actief bij de samenleving betrokken. De projecten en activiteiten zijn gericht op het versterken van de leefbaarheid in wijken en dorpen om zo uitval en overlast te voorkomen. Positief Jongerenwerk biedt jeugdigen de kans om op te groeien tot betrokken burgers. SMON Welzijn classificeert de activiteiten en projecten binnen het positief jongerenwerk als Talentontwikkeling of Participatie. Talentontwikkeling Het is de taak van het jongerenwerk om vraag en aanbod bij elkaar te brengen en vrijwillige initiatieven op het gebied van talentontwikkeling te ondersteunen. Het jongerenwerk fungeert als verbindende schakel tussen kinderen, tieners en jongeren en het lokale aanbod aan activiteiten van verenigingen, in samenwerking met het Kulturhus, de buurtsportcoaches en Participatie De rol van het professioneel jeugdwerk is om jeugd en jongeren te prikkelen om na te denken over wat zij zèlf kunnen betekenen voor hun eigen (leef)omgeving en hen te ondersteunen bij het uitvoeren van plannen (Uitvoeringsnotitie Jongerenwerk gemeente Dalfsen). Participatie van jeugdigen draagt ertoe bij dat jeugdigen zich betrokken weten bij het vinden van antwoorden op verschillende ontwikkelingen en vraagstukken in de samenleving.

13 AANGEPAST SPORTEN Ondanks een lichamelijke en/of een geestelijke beperking is het heel gezond en leuk om te sporten en te bewegen. Bij ASN wordt een afwisselend sport- en bewegingsprogramma aangeboden, afgestemd op het niveau van de individuele deelnemer. SMON Welzijn creëert de randvoorwaarden en biedt ondersteuning waar nodig. Alyanne van der Hoek is al acht jaar actief als leidster bij Aangepast Sporten Nieuwleusen (ASN): Tweewekelijks gaan we op maandagavond sporten met mensen met een (verstandelijke) beperking. Samen met vrijwilligers Linda en Janny zorgen we ervoor dat er activiteiten uitgevoerd worden en dat we op een gezellige manier lekker bewegen! Iedereen doet dat op zijn eigen niveau en we passen de activiteiten zo aan dat iedereen mee kan doen. Ik vind het bijzonder om het plezier te zien waarmee de deelnemers aan de activiteiten meedoen. Uitgaan van wat ze wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen levert succes en plezier op. Mensen met een beperking kunnen veelal niet meedoen op een reguliere sportclub. Hun motoriek is verschillend (ook onderling!) maar voornamelijk de manier van deelname en de bejegening is van belang. Bewegen voor deze mensen erg belangrijk. Je leert nieuwe dingen en dat is goed voor je zelfvertrouwen, je maakt plezier met anderen en er is ruimte en aandacht als het even wat minder goed lukt. In Nieuwleusen is dit de enige speciale groep waar bewegen centraal staat. De randvoorwaarden en faciliteiten worden door SMON Welzijn georganiseerd, er zijn korte lijnen. Het is erg prettig dat er regelmatig iemand even binnenwaait om contact te hebben, te weten wat er speelt en te zien wat een activiteit inhoudt. Dan is er ruimte om dingen te bespreken. ASN-leidster Alyanne van der Hoek: Ik vind het bijzonder om het plezier te zien waarmee de deelnemers aan de activiteiten meedoen. Uitgaan van wat ze kunnen in plaats van wat ze niet kunnen levert succes en plezier op. REACTIES VAN DEELNEMERS Ik vind het heel leuk! Het is altijd zo snel afgelopen Ik zit er al heel lang op! Sporten is belangrijk voor je lichaam, voor je buik, haha Het is altijd erg gezellig! Meedoen is het belangrijkste Vader van een deelnemer die doof is: Gisteravond heeft hij z n tas al klaargezet en hij praat de hele dag over de gym van vanavond.

14 DE VISIE VAN SMON WELZIJN BESCHERMEND JONGERENWERK

15 Vanuit beschermend jongerenwerk sluit de jongerenwerker aan bij de natuurlijke en vanzelfsprekende leefroutes van jeugdigen. Dit houdt in dat gestreefd wordt naar onder meer schoolgecombineerde aanpak en vroegsignalering. SMON Welzijn neemt altijd de eigen leefomgeving van de jongere als vertrekpunt voor ondersteuning. De jongerenwerker werkt met inzet van de Eigen Kracht methodiek en is een structureel onderdeel van de zorgstructuur (deelname aan CJG, MDO, ZAT en het vroegsignaleringsoverleg) in de gemeente. SMON Welzijn classificeert de activiteiten en projecten binnen het beschermend jongerenwerk als Preventie of Begeleiding en Coaching. Preventie De schoolgecombineerde aanpak leidt tot op maat gemaakte preventieve programma s die zowel inschools als buitenschools ingezet kunnen worden voor groepen jeugdigen. Jongerenwerkers zetten in op behoud of vergroting van het sociale netwerk van (kwetsbare) jongeren. Het jongerenwerk maakt gebruik van preventieve methodes om (groepen) jeugdigen weerbaarder te maken of om actueel maatschappelijk ongewenst gedrag bespreekbaar te maken in groepen. Door samenwerking met de jongeren (en eventueel ouders), buurt en politie wordt gestreefd naar een door de betrokkenen zelf geformuleerd plan van aanpak van probleem- en overlastsituaties. Begeleiding en Coaching SMON Welzijn biedt laagdrempelige ondersteuning aan individuele jongeren die het zelf even niet meer weten of niet meer kunnen. Door de natuurlijke rol van de jongerenwerker in de belevingswereld van jongeren, zijn zij vaak eerste aanspreekpunt voor jongeren die in de problemen zitten. De jongerenwerker brengt samen met de jongere (en eventueel ouders) de problemen in kaart, en biedt praktische begeleiding en ondersteuning. Waar nodig zal de jongerenwerker de verbinder zijn naar hulpverlenende organisaties. De betrokkenheid van de jongerenwerker bij de jongere stopt niet na de doorverwijzing. Belangrijke taak voor de jongerenwerker is het monitoren van de jongere om ook eventuele nieuwe of andere problemen vroegtijdig te signaleren. Daarnaast geeft de vertrouwensband en de betrokkenheid meer mogelijkheden om jongeren die om wat voor reden uit het hulpverleningstraject stappen, weer richting hulp te begeleiden. Het jongerenwerk is niet beperkt tot jongeren tot 18 jaar. In de praktijk blijkt dat de intensievere begeleiding/hulp van het jongerenwerk zich met name richt op jongeren vanaf 18 jaar, een doelgroep die moeilijk te bereiken is voor reguliere hulpverlening. De inzet van de begeleiding en coaching van jongeren is erop gericht om enerzijds het probleemoplossend vermogen van de jongere te versterken en anderzijds te voorkomen dat de jongere zwaardere zorg nodig heeft. SMON-breed wordt gewerkt met onder meer de methodiek Girls Talk/Boys Talk, de methodiek Superwoman en de methodiek Overloper. Daarnaast zet het jongerenwerk in op bemiddeling bij jeugdoverlast door inzet van straathoekwerk. Het jongerenwerk maakt gebruik van het signaleringssysteem Jongeren in Kaart om (overlastgevende) hanggroepen in kaart te brengen en investeert in contacten met deze groepen jongeren.

16 Ontmoetingscentrum De Schakel T Locatie Staphorst Koningin Julianalaan 10 E. Berkenlaan 1 Facebook: KK Nieuwleusen I CA Staphorst jongerenwerk.smon

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Juni 2014 Waarom een visie? Al sinds het bestaan van het vak jongerenwerk is er onduidelijkheid over wat jongerenwerk precies inhoudt. Hierover is doorgaans geen

Nadere informatie

Jeugd- en jongerenwerk in de gemeente Dalfsen. Uitvoeringsnotitie december 2013

Jeugd- en jongerenwerk in de gemeente Dalfsen. Uitvoeringsnotitie december 2013 Jeugd- en jongerenwerk in de gemeente Dalfsen Uitvoeringsnotitie december 2013 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Huidige situatie en ontwikkelingen op het gebied van jeugd... 4 2.1 Kinderwerk ( ± 8-12)...

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan.

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan. Prestatieafspraken Jongeren(opbouw)werk 2012 In de kaders staan de doelstellingen van de productgroepen zoals de gemeente Geldermalsen die kent in het kader van de WMO. Per kader zijn de relevante doelstellingen

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein Preventie in Gooise Meren Preventie in het Sociaal domein Preventie: brede opgave Samen werken aan een vitale samenleving: prettig leefbaar, veilig, toegankelijk, gezond en betrokken Domein overstijgend:

Nadere informatie

De jeugd heeft de toekomst. Notitie Jeugd

De jeugd heeft de toekomst. Notitie Jeugd De jeugd heeft de toekomst Notitie Jeugd Apeldoorn, maart 2018 De jeugd heeft de toekomst De samenleving is volop in beweging. We willen graag dat iedereen mee kan doen en ook mee doet. Daarbij zien we

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid Weerbaarheidstraining voor iedereen Weerbaar met Accres Accres.nl/weerbaarheid Stevig in je schoenen leren staan Weerbaarheidstraining voor iedereen! Overtuigend nee durven zeggen Weerbaar zijn betekent:

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

SAMEN WERKT VISIE STICHTING JEUGDBELANGEN MALDEN

SAMEN WERKT VISIE STICHTING JEUGDBELANGEN MALDEN SAMEN WERKT VISIE 2014-2018 STICHTING JEUGDBELANGEN MALDEN Inhoud Inleiding... 2 Leefomgeving jongeren... 3 De SJeM (het jongerencentrum)... 4 Samenwerking... 5 Bestuur... 7 Voorwaarden... 8 1 Inleiding

Nadere informatie

BROEK POLDER. Jaarverslag Broekpolder

BROEK POLDER. Jaarverslag Broekpolder BROEK POLDER Jaarverslag 2017 Broekpolder INHOUDSOPGAVE INLEIDING JEUGD- EN JONGEREN Knutsel de frutsel middag Spel op Straat Kids ART Kids FUN Spelinloop Jongerencentrum Inside5 Bouwstad Ambulant jongerenwerk

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015!

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! Sportief Hoogeveen Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! 1 De Hoogeveense sportfunctionarissen hebben in 2013 het project Sport JIJ ook? opgezet. Sport JIJ ook?

Nadere informatie

pagina 3 pagina 14 pagina 15 pagina 4 pagina 16 pagina 5 pagina 17 pagina 6 pagina 18 pagina 7 pagina 8 pagina 19 pagina 9 pagina 20 pagina 10

pagina 3 pagina 14 pagina 15 pagina 4 pagina 16 pagina 5 pagina 17 pagina 6 pagina 18 pagina 7 pagina 8 pagina 19 pagina 9 pagina 20 pagina 10 Jaarverslag 2012 inhoud pagina 3 Out of the box VOORWOORD pagina 14 Actief en duurzaam verbinden begeleiding van jongeren uit straatcultuur pagina 4 Kinderwerk JAARVERSLAG IN CIJFERS pagina 15 Koppelwerk

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Aanpak risicojeugd 18 tot 23 jaar in Amsterdam Nieuw-West

Aanpak risicojeugd 18 tot 23 jaar in Amsterdam Nieuw-West Inleiding Aanpak risicojeugd 18 tot 23 jaar in Amsterdam Nieuw-West Als portefeuillehouder Jeugd, zorg en welzijn in Amsterdam Nieuwe West wil ik heel bewust agenderen dat de groep jongeren of jongvolwassenen

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR OUDERS HAPPY EN HEALTHY

INFORMATIE VOOR OUDERS HAPPY EN HEALTHY INFORMATIE VOOR OUDERS HAPPY EN HEALTHY Inleiding Steeds meer kinderen hebben al op jongere leeftijd te maken met overgewicht. Dit gaat niet altijd automatisch over wanneer zij in de puberteit komen en

Nadere informatie

SWH laat zich leiden door een heldere visie en een duidelijke strategie. Beiden worden in het visiedocument gepresenteerd.

SWH laat zich leiden door een heldere visie en een duidelijke strategie. Beiden worden in het visiedocument gepresenteerd. Visiedocument Welzijn 2017-2020 Stichting Welzijn Hattem: Dichtbij en in de buurt De missie en visie van Stichting Welzijn Hattem Stichting Welzijn Hattem (SWH) wil de zelfredzaamheid van de inwoners vergroten

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen

Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen Jaarverslag 2014 Landstede Welzijn Bathmen Landstede Welzijn Raalte Passage 13 8102 EW Raalte 088-8508275 Voorwoord Voor u ligt ons jaarverslag van 2014. 2014 stond wederom in het teken van verandering.

Nadere informatie

De beelden die u gedurende de presentatie ziet, zijn afbeeldingen van uitgevoerde activiteiten in 2011.

De beelden die u gedurende de presentatie ziet, zijn afbeeldingen van uitgevoerde activiteiten in 2011. Welkom & voorstellen Hallo allemaal. Mijn naam is Ellen Dikici en samen met mijn collega Patrick van der Beek zijn wij de jongerenwerkers binnen de gemeente Winterswijk. De beelden die u gedurende de presentatie

Nadere informatie

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou!

Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg van Zideris Wij zijn er voor jou! Eigenzinnige zorg, wat verstaan jullie daar onder? vragen mensen mij wel eens. De claim zet je ook aan het denken, want het betekent ook dat je eigenwijs

Nadere informatie

Zoektocht. Directeur/bestuurder Socius

Zoektocht. Directeur/bestuurder Socius Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de webversie. Klik hier voor een PDF van de nieuwsbrief. Socius januari 2014 Zoektocht Op de drempel van 2014 kijk ik nog eens naar wat ons het

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

JONGERENWERK Rhenen maakt een nieuwe start!

JONGERENWERK Rhenen maakt een nieuwe start! JONGERENWERK Rhenen maakt een nieuwe start! Voorwoord Het jongerenwerk van Mozaïek heeft de afgelopen periode (augustus november) met meerdere partijen gesproken om een zo goed mogelijk beeld te krijgen

Nadere informatie

Jongerencoaching Raster

Jongerencoaching Raster Jongerencoaching Raster School is de plek waar jonge mensen kennis en vaardigheden ontwikkelen, maatschappelijk toegerust worden tot verantwoordelijke burgers en ondersteund worden hun talenten te ontwikkelen.

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Preventieprogramma Jeugdhulp Hoeksche Waard 2016-2018 14 september 2015

Verslag bijeenkomst Preventieprogramma Jeugdhulp Hoeksche Waard 2016-2018 14 september 2015 Verslag bijeenkomst Preventieprogramma Jeugdhulp Hoeksche Waard 2016-2018 14 september 2015 1 Welkom en introductie Preventieprogramma Jeugdhulp Wethouder Paans spreekt allereerst zijn steun uit aan professionals

Nadere informatie

Bekijk de actuele vragen en reageer!

Bekijk de actuele vragen en reageer! Subscribe Share Past Issues Translate Haarlemmermeervoorelkaar doet je goed! Bekijk deze e-mail in je browser Beste Carline, Iets goeds doen voor iemand kan al met iets kleins. Van het aansluiten van een

Nadere informatie

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder!

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij Stichting ROAT

Hartelijk welkom bij Stichting ROAT Hartelijk welkom bij Stichting ROAT Missie ROAT (Reach Out and Touch) Iedereen is kansrijk Niemand staat alleen Doelstelling Stichting ROAT Biedt duurzame oplossingen voor hardnekkige overlast situaties

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Inleiding. Noodzaak. Het is ongeveer een jaar

Inleiding. Noodzaak. Het is ongeveer een jaar Inleiding Dit projectplan laat zien hoe wij, betrokken inwoners van de gemeente Steenwijkerland, - willen komen tot een inloophuis voor jongeren van 12-23 jaar in Steenwijk. Wij zijn tot dit projectplan

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze Inspireren, Leren & Werken Werken aan een nieuwe werkwijze WIE, WAT, WAAR? BOOTCAMP JEUGDWERK 2014 BLZ 4 DAG 4 DONDERDAG 4 SEPTEMBER BLZ 8 DAG 1 MAANDAG 1 SEPTEMBER BLZ 5 DAG 5 VRIJDAG 5 SEPTEMBER BLZ

Nadere informatie

Welzijnswerk Sociaal cultureel werk: Jongerenwerk/kinderwerk Gemeente Organisatie Taken

Welzijnswerk Sociaal cultureel werk: Jongerenwerk/kinderwerk Gemeente Organisatie Taken Welzijnswerk Definitie: Welzijnswerk is een verzamelnaam voor diensten gericht op het bevorderen van welzijn van burgers. Welzijnswerk bestaat uit diverse maatschappelijke diensten en voorzieningen voor

Nadere informatie

Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp

Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp Gewijzigde subsidieaanvraag 2018 SCw Leiderdorp n.a.v. sociale agenda Uitgaande van Maatschappelijke doelen en indicatoren sociaal domein uit het programma Meedoen in Leiderdorp 1.INWONERS KUNNEN, NAAR

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht

Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht Dit artikel is gebaseerd op informatie verkregen uit interviews met medewerkers van Divers, NeXus-Care, het Koning Willem I College en de gemeente. Het artikel

Nadere informatie

Vrijwilligers Sport & Bewegen Informatie & Advies

Vrijwilligers Sport & Bewegen Informatie & Advies ensen brengt m samen Bij Stichting Welzijn Veere staan de inwoners van alle kernen van onze gemeente centraal. Bij ons draait het om u: hoe het met u gaat en of u zich thuis voelt in uw woonomgeving. Samen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Subsidieregeling Ambulant Jongerenwerk

Subsidieregeling Ambulant Jongerenwerk Subsidieregeling Ambulant Jongerenwerk 2020-2023 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op artikel 2, eerste lid, onder h, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening Roosendaal;

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Project Alcohol 2014

Project Alcohol 2014 Project Alcohol 2014 Naam: Jong geleerd is oud gedaan!!!! Laat je niet Naam: F L s E s E N Klas:!!! 1 Inleiding De carnaval komt eraan. Een feest dat gevierd moet worden. Maar is het feestje van plezier

Nadere informatie

Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod

Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod Projecten CJG = structureel aanbod = pilot/tijdelijk aanbod Coaching on the Job Over Coaching on the Job Begin 2016 is er in samenwerking met STEK en IJsselkids gestart met de pilot Coaching on the Job.

Nadere informatie

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS Een school met talentuitdagend onderwijs Een basisschool kiezen is moeilijk. Er is zoveel om op te letten. Is de school wat zij lijkt? Van buiten kan een schoolgebouw

Nadere informatie

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Het is belangrijk dat kinderen al jong kennis maken met bedrijven en beroepen. Roefelen maakt dat mogelijk. De in 2011 opgerichte

Nadere informatie

Onderzoek Maatschappelijke Stage

Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek in opdracht van Welzijn Barneveld Uitgevoerd door Rianne Stuij en Rianne Heijkoop Studenten Christelijke Hogeschool Ede December 2015 mei 2016 Inhoud Aanleiding...

Nadere informatie

Sociom in de gemeente Mill en Sint Hubert

Sociom in de gemeente Mill en Sint Hubert Sociom in de gemeente Mill en Sint Hubert www.sociom.nl PRESENTATIE COMMISSIE SAMENLEVING EN BESTUUR 12 april 2016 Anne de Coole, AMW Melanie Heezen, AMW Catheleine Verstraten, welzijn Karin Werts, manager

Nadere informatie

informatie voor cliënten

informatie voor cliënten Colofon Redactie: Jose Schilderinck, Frank Nijhuis en Gerdi Verkerk Contact en algemene vragen: Postadres 820, 7550 AV Hengelo t. 088 777 60 00 e. info@ambiq.nl i. www.ambiq.nl Concept en ontwerp: Vanille

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Team Bemoeizorg Wageningen. Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt

Team Bemoeizorg Wageningen. Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt Team Bemoeizorg Wageningen Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt Team Bemoeizorg Wageningen Tientallen hulpvragen, twee organisaties, één meldpunt We willen allemaal wel hulp bieden aan

Nadere informatie

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren Bouwen aan zelfvertrouwen Jeugd 1. Weerbaarheidstrainingen voor kinderen Heeft uw kind moeite met voor zichzelf op te komen? Of is uw kind wellicht te weerbaar?

Nadere informatie

Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september Terug naar eerste pagina

Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september Terug naar eerste pagina Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september 2009 Programma 1. Opening door wethouder Everink 2. Toelichting op gemeentelijk onderwijs- en jeugdbeleid Locale Educatieve Agenda (LEA) Centrum voor Jeugd en Gezin

Nadere informatie

Feiten en cijfers: Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463. Omzet: 4,3 miljoen

Feiten en cijfers: Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463. Omzet: 4,3 miljoen Wat feiten en cijfers: Feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463 Omzet: 4,3 miljoen Werkgebied: 5 gemeenten Land van Cuijk West Maas en Waal (Gelderland)

Nadere informatie

maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig

maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig Zelf maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig Gastenhof biedt Onze jeugdigen horen erbij Hoe doe je mee in een maatschappij waar het tempo vaak hoog ligt? 2 perspectief Inhoud 4 Voor wie

Nadere informatie

Workshop. De buurtsportcoach in een glansrol op het sociale domein: werk, zorg, jeugd.

Workshop. De buurtsportcoach in een glansrol op het sociale domein: werk, zorg, jeugd. Workshop De buurtsportcoach in een glansrol op het sociale domein: werk, zorg, jeugd. Buurtsportcoach/combinatiefunctionaris: Een glansrol op het sociaal domein: werk, zorg en jeugd. Bewegen werkt Jan

Nadere informatie

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen Huis van Renkum Doelen waaraan wordt bijgedragen Het Huis van Renkum draagt in de meest brede zin bij aan het hoofddoel van de gemeente Renkum: het vergroten van de zelfredzaamheid, het sociaal functioneren

Nadere informatie

Aandacht voor Basiskracht.

Aandacht voor Basiskracht. Aandacht voor Basiskracht. Vroegsignalering op basisschool, peuterspeelzaal en kinderdagverblijf Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt

Nadere informatie

ERGO CONTROL. Bewegen Werkt. Ook wel bekend onder de naam: Beweging als Warming-up voor Re-integratie (BWR)

ERGO CONTROL. Bewegen Werkt. Ook wel bekend onder de naam: Beweging als Warming-up voor Re-integratie (BWR) ERGO CONTROL Bewegen Werkt Ook wel bekend onder de naam: Beweging als Warming-up voor Re-integratie (BWR) Voorstellen: Caroline Odink en Linda Broersma Gelooft in de rol van bewegen bij het bevorderen

Nadere informatie

IrisZorg Preventieve wijkgerichte

IrisZorg Preventieve wijkgerichte IrisZorg Preventieve wijkgerichte hulpverlening 1. Wie zijn Bianca Lubbers en Vincent Stijns? 2. Wat is IrisZorg? 3. Wat is IRIS in de Buurt? 4. Wat doet IRIS in de Buurt? casuïstiek 5. Maatschappelijk

Nadere informatie

Jongerenwerkersdag 20 september 2018 in Café Oud Brabant, Programma. 10:00 uur: Inloop

Jongerenwerkersdag 20 september 2018 in Café Oud Brabant, Programma. 10:00 uur: Inloop Programma 10:00 uur: Inloop 10:30 uur Opening: : De wereld veranderde, maar de jeugd eigenlijk niet workshop 1 11:00-12:15 uur: Introductie (Ambulant) Jongerenwerk workshop 2 11:00-12:15 uur: Frank van

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders Debora Wattel, GGD GHOR Nederland Marthine Bos, GGD IJsselland Teberh Belay, Sleutelpersoon Marlies Overmars, Saam Welzijn Ghassan al Hariri,

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM

KAMERTRAININGSCENTRUM KAMERTRAININGSCENTRUM Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 17 tot 23 jaar Voor wie? Een Kamertrainingscentrum (KTC) is bedoeld voor jongeren met een licht

Nadere informatie

Opleiding Docent Weerbaarheid

Opleiding Docent Weerbaarheid Over MOVISIE MOVISIE is hét landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor toepasbare kennis, adviezen en oplossingen bij de aanpak van sociale vraagstukken op het terrein van welzijn, participatie, sociale

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

Uitvoeringsplan. Thematafel Opgroeien in Schiedam

Uitvoeringsplan. Thematafel Opgroeien in Schiedam Uitvoeringsplan 2019 2020 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Dromen en maatschappelijke resultaten per niveau 4 2.1 Activiteiten voor kinderen jongeren en talentonwikkeling 4 2.1.1 Droom 4 2.1.2 Uit subsidiekader

Nadere informatie

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks Vanessa Peters, GGD Gelderland Midden Marinka de Feijter, GGD N-O Gelderland Ineke van der Vlugt, Rutgers WPF 1

Nadere informatie

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Agenda Sport en Bewegen in de Buurt Werkgroep en Proces Advies: We zien de noodzaak en benutten de kansen Onze visie Onze programma

Nadere informatie

Jaarverslag Figulus Welzijn

Jaarverslag Figulus Welzijn Jaarverslag 2015 Figulus Welzijn Mei 2016 1 Ten geleide Voor u ligt het jaarverslag van Figulus-Welzijn over 2015. Het jaarverslag is een weergave van de werkzaamheden van Figulus-Welzijn. Voor de verantwoording

Nadere informatie

1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA:

1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA: Plan van aanpak Terugdringen jeugdoverlast in de Schadewijk 1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA: Constaterende dat, - Er afgelopen jaar een

Nadere informatie

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland

Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland Oogst Netwerkborrel Samenwerkingspartners Nieuwland 4 februari 2016 Thema: Hoe kunnen wij een stevigere sociale samenwerking en effectieve zorg in de wijk bevorderen? Op 4 februari 2016 werd een netwerkborrel

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades.

Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades. Welzijn is meedoen. Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades. Kwetsbare inwoners worden gedefinieerd als:

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Preventieprogramma Jeugdhulp Hoeksche Waard 2016-2018 16 september 2015

Verslag bijeenkomst Preventieprogramma Jeugdhulp Hoeksche Waard 2016-2018 16 september 2015 Verslag bijeenkomst Preventieprogramma Jeugdhulp Hoeksche Waard 2016-2018 16 september 2015 1 Welkom en introductie Preventieprogramma Jeugdhulp De vijf gemeenten in de Hoeksche Waard geven samen vorm

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

www.youngeratheart.nl

www.youngeratheart.nl www.youngeratheart.nl Younger at heart Younger at heart is een jonge, innovatieve jongerenwerkorganisatie. Younger at heart richt zich op jongeren en jong volwassenen van 12 tot 30. Core business is het

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

In deze raadsinformatiebrief informeren wij u over het jongerenwerk in onze gemeente.

In deze raadsinformatiebrief informeren wij u over het jongerenwerk in onze gemeente. R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: Ons kenmerk: Afdeling: Contactpersoon: Uw brief van: Onderwerp: 8 mei 2012 2012002371 Samenleving

Nadere informatie

Kinderen/jeugdigen hebben hun plek in de openbare ruimte/de samenleving. Een sterk jeugd- en jongerenwerk gebaseerd op Welzijn Nieuwe Stijl

Kinderen/jeugdigen hebben hun plek in de openbare ruimte/de samenleving. Een sterk jeugd- en jongerenwerk gebaseerd op Welzijn Nieuwe Stijl Vrije Tijd 2012- Optimale ontmoetings- en De jeugd faciliteren om elkaar te ontwikkelingsmogelijkheden voor ontmoeten in de eigen omgeving kinderen en jeugdigen zodat zij hun sociale netwerken opbouwen

Nadere informatie

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed Welzijn nieuwe stijl Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen 19 oktober 2010 Marjon Breed Presentatie Welzijn nieuwe stijl Welzijn in Geldermalsen De Wmo Welzijn Actuele ontwikkelingen Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo.

Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Rapportage doelstellingen 2009 Kadernota Wmo. Overzicht volgens beleidsdoelen uit kadernota Wmo 2008-2012 Mee(r)doen in Dalfsen* 2009 Thema Wmo-loket Informatie geven over wonen, welzijn en zorg Wmo-loket

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Lokaal Gezondheidsbeleid 2013 en 2014

Uitvoeringsplan Lokaal Gezondheidsbeleid 2013 en 2014 Uitvoeringsplan Lokaal Gezondheidsbeleid en 2014 Via de evaluatie Lokaal Gezondheidsbeleid 2010- hebben wij gemeld dat voor Lokaal Gezondheidsbeleid geen afzonderlijke nota meer verschijnt. Dit omdat gezondheid

Nadere informatie

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten Ouders in Huis: gesprekskaarten Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek Ontmoeten 1. Vind je dat er initiatieven nodig zijn waar ouders elkaar kunnen leren kennen? Heb je hier ideeën over?

Nadere informatie

Met een goede start naar de basisschool

Met een goede start naar de basisschool Met een goede start naar de basisschool INSPIRATIEDOCUMENT OVER HET BELANG VAN DE OPVOED- EN OPGROEIOMGEVING VOOR DE ONTWIKKELING VAN JONGE KINDEREN MEE Nederland ActiZ GGD GHOR Nederland MOgroep 1 Over

Nadere informatie

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt Positionering De Klankhof en t Kofschip, Etten-Leur Kernwoorden: Je mag er zijn Vertrouwen Positief kijken naar jezelf en anderen Meervoudige intelligentie Samen de merkbelofte van De Klankhof t Kofschip:

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik OUDERS & OPVOEDERS Als er binnen uw gezin sprake is van seksueel misbruik, heeft dat grote invloed. Er is veel verdriet, boosheid, wantrouwen en schuldgevoel.

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie