Uitnodiging voor het indienen van voorstellen binnen de tender Online afstandsonderwijs in de Master

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitnodiging voor het indienen van voorstellen binnen de tender Online afstandsonderwijs in de Master"

Transcriptie

1 Uitnodiging voor het indienen van voorstellen binnen de tender Online afstandsonderwijs in de Master Aan: directeuren onderwijs, opleidingsdirecteuren masterprogramma s, hoofden O&S, ICTO-contactpersonen Samenvatting Wilt u alle studenten met talent, ook in centraal Afrika en Bangladesh, kunnen bereiken met uw onderwijs? verschillende startmomenten door het jaar heen mogelijk maken? nieuwe doelgroepen aanboren, zoals life long learners? studenten de mogelijkheid geven tijd- en plaatsonafhankelijk te studeren? ervaring opdoen met het ontwikkelen en uitvoeren van online afstandsonderwijs? de internationale zichtbaarheid van uw opleiding vergroten? Masteropleidingen die zich in bovenstaande herkennen worden uitgenodigd een voorstel in te dienen voor de tender Online afstandsonderwijs in de Master. Online afstandsonderwijs is één van de speerpunten in het onlangs door het CvB vastgestelde beleidsplan Onderwijs & Technologie De ambitie is om op termijn van een select aantal masteropleidingen een virtuele variant in de markt te zetten. Deze tender is bedoeld als een eerste stap in de realisatie van die virtuele masteropleidingen. Het is de bedoeling dat één masteropleiding een pilot uit gaat voeren waarbij een substantieel deel van die masteropleiding wordt omgebouwd tot online afstandsonderwijs (bijvoorbeeld alle vakken uit één leerlijn, een heel semester, uit elke periode één vak). In de pilot wordt de hele onderwijscyclus, waaronder inschrijving, begeleiding, toetsing en certificering doorlopen en worden de verschillende (on)mogelijkheden van online afstandsonderwijs aan het licht gebracht en opgelost/uitgeprobeerd. Voor de pilot is een bedrag van 100k euro beschikbaar. Bovendien zal vanuit centrale organisatieonderdelen, zoals OC Focus/O&S en SSC-ICT expertise en ondersteuning beschikbaar worden gesteld. Waarom online afstandsonderwijs? Onder online afstandsonderwijs verstaan we afstandsonderwijs dat wordt ondersteund met ICT middelen. Online afstandsonderwijs heeft de toekomst. Het traditionele formele onderwijs kan niet langer tegemoet komen aan de enorme wereldwijde vraag naar onderwijs. Veel instellingen wereldwijd zijn bezig vormen van online onderwijs aan te bieden (voor een aantal voorbeelden zie bijlage 1).

2 De TU Delft wil in deze ontwikkelingen meegaan en ervaring opdoen, zodat een grotere, wereldwijde doelgroep met een deel van het onderwijs kan worden bereikt. De hoofdvraag is : hoe kunnen we via online afstandsonderwijs ons onderwijs opschalen naar veel grotere aantallen zonder kwaliteitsverlies en daarbij de mogelijkheden die de technologie ons biedt zo optimaal mogelijk inzetten? Met deze tender willen we voorbouwen op de ervaringen die de afgelopen jaren zijn opgedaan bij de TU Delft met OpenCourseWare en met de toepassing van ICT in het onderwijs. Met OpenCourseWare wordt digitaal cursusmateriaal via Internet wereldwijd beschikbaar gemaakt onder een Creative Commons licentie. Bestudering van het materiaal biedt geen recht op begeleiding en/of certificering. OpenCourseWare materiaal kan echter wel de basis zijn voor online afstandsonderwijs, waarbij het geschikter wordt gemaakt voor zelfstudie en er een schil omheen wordt gebouwd van begeleiding, feedback, opdrachten en toetsing. Het is de bedoeling dat de onderwijsmaterialen vanuit de pilot via OpenCourseWare gepubliceerd worden. Randvoorwaarden: - Voor de online aangeboden vakken kan een certificaat worden behaald - Het lesmateriaal wordt digitaal en open beschikbaar gesteld (onder Creative Commons licentie). - Er wordt gebruik gemaakt van bestaande, binnen de TU Delft beschikbare ICT middelen. Als er goede redenen zijn om daar van af te wijken is een positief advies van de ICT afdeling nodig. Beoordelingscriteria Belangrijke criteria om de voorstellen te beoordelen zijn: Er wordt voortgebouwd op eerdere ervaringen van de opleiding met ICT in het onderwijs Het is duidelijk op welke doelgroepen de opleiding zich richt en het is aannemelijk dat de doelgroepen belangstelling zullen hebben. Er is een potentieel grote doelgroep voor het online onderwijs In het voorstel moet duidelijk aandacht gegeven worden aan de didactische opzet van het online onderwijs. De hele leercyclus moet aan de orde komen. Er is sprake is van een gevarieerde inzet van ICT middelen Het voorstel is haalbaar (planning, begroting, capaciteit, draagvlak) Er is een beoogd projectleider benoemd en er is voldoende capaciteit beschikbaar om het project binnen de looptijd uit te voeren

3 Er is een heldere beschrijving van de beoogde resultaten; niet alleen de directe output, maar ook de manier waarop het bijdraagt aan de profilering van het onderwijs van de TU Delft op de belangrijke thema s De Directeur Onderwijs van de faculteit geeft goedkeuring aan het project Het is duidelijk op welke manier de opleiding van plan is een vervolg te geven aan de pilot In het voorstel moet aandacht worden gegeven aan het toekomstige business model Procedure Donderdag 26 januari 2012 van vindt een informatiebijeenkomst plaats over deze tender in het cultuur centrum, zaal cultuur 1. U kunt zich hiervoor aanmelden via OS@tudelft.nl Projectvoorstellen kunnen worden ingediend bij Sofia Dopper (s.m.dopper@tudelft.nl), projectleider ICTO tenders, voor 15 maart 2012 op basis van bijgaand format. De projectvoorstellen zullen worden besproken binnen het ICTO afstemmingsoverleg van O&S. Uiterlijk 30 maart 2012 zal één voorstel worden geselecteerd. De betreffende opleiding zal gevraagd worden dit voorstel nader uit te werken in een projectplan. Op basis van het projectplan volgt uiterlijk 15 mei 2012 een go-no go moment. De bewaking van de voortgang van het project is belegd bij Sofia Dopper. Voor het project is 100K euro beschikbaar. Op basis van kwartaalrapportages en declaratie van gemaakte kosten wordt de bijdrage overgemaakt. De laatste 25% komt beschikbaar na oplevering van het project, op basis van een eindrapportage. Uurtarief : 75,- per uur. Matching niet nodig. Ondersteuning vanuit een centraal organisatieonderdeel hoeft niet te worden betaald uit het budget. De looptijd waarin het project wordt gerealiseerd is collegejaar (voorbereiding) en collegejaar (implementatie en evaluatie).

4 Format voor het indienen projectaanvraag tender Online afstandsonderwijs Indienen uiterlijk 15 maart 2012 bij Sofia Dopper: Betrokken masteropleiding Doel Wat wil de opleiding precies bereiken en waarom? Keuze online onderdelen Welke onderdelen van de masteropleiding worden in de pliot omgezet naar een online variant en waarom deze onderdelen? Gekozen opzet Op welke manier zal online onderwijs worden opgezet/vormgegeven (begeleiding, lesmateriaal, feedback, toetsing, practica)? Doelgroep Op welke doelgroepen richt de opleiding zich met het online aanbod? Waaruit blijkt dat de doelgroep belangstelling heeft? Hoe bereik je de doelgroepen? Activiteiten + planning Projectresultaten Business model Projectleider (naam/functie + inzet) Projectdeelnemers (naam/functie + rol in het project + inzet) Directeur Onderwijs Ondersteuning Projectperiode Totale kosten + begroting Relevante documenten (meesturen) (directeur Onderwijs of opleidingsdirecteur onder wie het project valt) Welke centrale ondersteuning is nodig om het project te realiseren? (start- en einddatum) (begroting meesturen) Op welke manier wordt de 100k euro besteed? Bijlage 1 Voorbeelden van online afstandsonderwijs Om een indruk te krijgen wat er bij andere instellingen in de wereld gebeurt op het gebied van online onderwijs hier een paar voorbeelden: 1. Stanford university In het najaar 2011 heeft Stanford University zijn meest populaire engineeringvakken (introduction to artificial intelligence, introduction to databases en introduction to Machine learning) online aangeboden voor de hele wereld. Het animo voor deze gratis online cursussen was overweldigend. Voor meer informatie zie stanford engineering everywhere (SEE):

5 Voor meer informatie over de online class Introduction to artificial intelligence: Alle colleges van deze cursus zijn na te kijken op youtube (link te vinden op de pagina). Introduction to databases: Introduction to Machine learning: In nrc next is een artikel verschenen: is een website die mensen helpt het online programma te vinden dat bij hen past. Van allerlei universiteiten hebben zij de online programma s gecategoriseerd en via een zoeksysteem toegankelijk gemaakt. Ook de science en technology masterprogramma s (o.a. computer science, electrical engineering, construction management) zijn hier te vinden en ook de instituten die de online programma s aanbieden. Een van de bekende instituten is bijvoorbeeld de University of Phoenix met studenten ( 3. Peer to peer university Zie voor een overzicht van het online aanbod: Een paar filmpjes over de filosofie van peer to peer university kun je vinden op: 4. MITX: online onderwijs van MIT. Dit zal in het voorjaar van 2012 gelanceerd worden. Willem van Valkenburg schreef op zijn blog MITx will offer a portfolio of MIT courses through an online interactive learning platform that will: organize and present course material to enable students to learn at their own pace feature interactivity, online laboratories and student-to-student communication allow for the individual assessment of any student s work and allow students who demonstrate their mastery of subjects to earn a certificate of completion awarded by MITx operate on an open-source, scalable software infrastructure in order to make it continuously improving and readily available to other educational institutions. MIT expects that this learning platform will enhance the educational experience of its on-campus students, offering them online tools that supplement and enrich their classroom and laboratory experiences. MIT also expects that MITx will eventually host a virtual community of millions of learners around the world.

6 Voor meer informatie zie het interview met de projectleider in de campuskrant van MIT: 5. Stockholm Univerity De universiteit van Stockholm biedt een online afstandsprogramma aan op gebied van Geoscience. Zie Het gaat om gratis en openbare modules Geoscience van in totaal 165 ECTS. Het onderwijsconcept gaat uit van zelfstudie, vragen worden door de docent via beantwoord, het examen bestaat uit vragen en/of opdrachten per hoofdstuk van het vak dat door de docent nagekeken wordt. Een hoofdstuk bestaat meestal uit een introductie, internetlecture (afbeeldingen + tekst), zelftest, examen. Allerlei tools zijn beschikbaar voor de student. Om de modules te bekijken hoef je niet in te loggen. Pas als je daadwerkelijk een tentamen wilt doen, moet je je inschrijven. Naast Zweeds, zijn de modules ook grotendeels in het Engels. 6. Open University NL De open Universiteit biedt online onderwijs aan via een nieuwe website Op de website staat: Het wordt voor ieder steeds belangrijker om een leven lang te leren, kennis te actualiseren, periodiek kortere of langere studietrajecten te volgen en diploma's en certificaten te behalen. OpenU ondersteunt dit op moderne wijze, door u thuis, op het werk of onderweg toegang te geven tot hoogwaardige kennis en leermogelijkheden. Momenteel worden er binnen de vakgebieden Onderwijs en leerwetenschappen en informatica onder andere online masterclasses aangeboden. Als je op de website naar portaal onderwijs en leerwetenschappen gaat en dan naar masterclasses, kun je voor verschillende online masterclasses de opnames bekijken. 7. Windesheim De Hogeschool Windesheim heeft ook een aantal opleidingen die op afstand (met grotendeels e-learning) aangeboden worden: pabo, volerarenopleidingen, verpleegkunde (verkort). Hiervoor werkt Windesheim samen met de LOI. Blackboard wordt gebruikt als ELO. De vierjarige opleidingen kunnen zowel in voltijd als in deeltijd gedaan worden. Als voorbeeld de lerarenopleiding Wiskunde: info bij de LOI / info bij Windesheim.

7 Bijlage 2: Aandachtspunten voor online afstandsonderwijs Bron: Mebus, L. (red) (2008). Beleidsaanbevelingen afstandsonderwijs, Windesheim Online afstandsonderwijs is geen sinecure. Zoals zo vaak geldt, is een goede voorbereiding noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de juiste doelgroepen bereikt worden en het onderwijs ook daadwerkelijk geschikt is voor online afstandsleren. ICT-middelen ICT-middelen zijn noodzakelijk om online afstandsonderwijs te ondersteunen. Studenten zijn vaak geheel afhankelijk van ICT-middelen om het onderwijs te kunnen volgen. Ondersteuning op technisch en functioneel gebied is noodzakelijk. Beschikbaarheid en ondersteuning bij uitval van ICT middelen 24 uur per dag (in ieder geval ook s avonds en in het weekend) is noodzakelijk. Gebruik niet te veel verschillende ICT middelen, maak duidelijk welk middel waarvoor gebruikt wordt, en instrueer gebruikers door middel van handleidingen en filmpjes. Instroom Niet iedere student is geschikt voor afstandsleren. Het is belangrijk voor de student èn de opleiding om de juiste verwachtingen te hebben. Geef dus goede voorlichting over de opzet van het onderwijs en wat er van de studenten in het online onderwijs wordt verwacht. Didactisch concept De vorm van afstandsonderwijs kan niet hetzelfde zijn als de vorm van het reguliere onderwijs. Het is dus nodig om onderwijs speciaal voor afstandsleren te ontwerpen en ontwikkelen. Het is belangrijk een visie te ontwikkelen over online afstandsonderwijs. Wat wil de opleiding met online afstandsonderwijs, hoe wil men het organiseren? Zelfstudie, of samenwerkend leren in groepen? Hoe regel je de begeleiding, communicatie, feedback en toetsing. Zorg ervoor dat alles (organisatie, onderwijsmateriaal, opdrachten) wat aangeboden wordt, extreem duidelijk is en dat de student zich persoonlijk voelt aangesproken. Student (begeleiding) Ook al vinden studenten het prettig om vrijheid te hebben in het tempo waarin ze studeren, veel vrijheid zorgt ook voor uitstel en uitval. Een stok achter de deur en ook persoonlijke aandacht voor de student is nodig om studiesucces te behalen. Gebruik foto s / profielsite voor groepsgevoel, faciliteer contact tussen studenten. Zorg voor persoonlijke begeleiding van iedere individuele student.

8 Docent Docenten worden vooral gemotiveerd door het contact met studenten. Ook binnen online afstandsonderwijs kan dit contact tot stand gebracht worden. En studenten die op afstand willen leren, blijken vaak een schat aan ervaring en hoge motivatie mee te brengen, zodat het voor docenten een plezier kan zijn om met deze studenten te werken. Het online lesgeven is een andere tak van sport dan on campus lesgeven. Belangrijk is docenten te professionaliseren en te begeleiden in ontwikkelen en verzorgen van online afstandsonderwijs (o.a. communiceren en begeleiden op afstand, netetiquette, voorzichtig formuleren van reacties, feedback geven op afstand). Als onderdeel van de begeleiding is het bieden van ruimte voor docenten om onderling ervaringen uit te wisselen essentieel. Zorg voor een goede didactiek voor online afstandsleren waardoor docenten in contact komen met studenten, kennis kunnen overdragen en studenten kunnen begeleiden. Ontwikkelen Goed onderwijs begint met goed onderwijsmateriaal en passende didactische werkvormen. Het materiaal dient van bijzonder goede kwaliteit te zijn, op zichzelf te kunnen staan en een student te motiveren om met de stof aan de slag te gaan. Iedere onduidelijkheid levert vragen en onzekerheid op bij iedere student, en dus extra begeleidingsdruk bij docenten en ondersteuners. Zorg voor voldoende tijd en expertise om kwalitatief goed materiaal te ontwikkelen.

nog geen BKO behaald met > 5 jaar ervaring EWI KO niet afgerond EWI KO afgerond ervaring

nog geen BKO behaald met > 5 jaar ervaring EWI KO niet afgerond EWI KO afgerond ervaring Docenten van EWI, professioneel en altijd beter! Inhoud: 1. Doorstroomschema: waar sta ik? 2. Overzicht met verplicht en keuzeprogramma 3. Toelichting op elk onderdeel van het overzicht Docent met < 5

Nadere informatie

Digitalisering & Studiesucces E-merge 2011-2014 Anka Mulder Secretaris TU Delft Directeur Onderwijs TU Delft. Challenge the future

Digitalisering & Studiesucces E-merge 2011-2014 Anka Mulder Secretaris TU Delft Directeur Onderwijs TU Delft. Challenge the future Digitalisering & Studiesucces E-merge 2011-2014 Anka Mulder Secretaris TU Delft Directeur Onderwijs TU Delft 1 Digitalisering 1. Waar staan we? 2. Waarom digitaliseren? De vraagkant 3. Studiesucces 4.

Nadere informatie

Online voorbereiden op de start van je opleiding

Online voorbereiden op de start van je opleiding Online voorbereiden op de start van je opleiding LIESBETH GEBBEN Aanmelders bij het domein Techniek kunnen in aanloop naar hun studie hun niveau verhogen door online courses te volgen op het gebied van

Nadere informatie

Op weg naar EUR-strategie online leren

Op weg naar EUR-strategie online leren Op weg naar EUR-strategie online leren SURF Symposium Open en Online Education, 11 maart 2014 Dr. Gerard Baars Directeur Risbo en projectleider deelprogramma online leren EUR Bouwstenen strategie online

Nadere informatie

Pilots doorontwikkeling ELO. Geert van der Wijk Adviseur Onderwijs & ICT

Pilots doorontwikkeling ELO. Geert van der Wijk Adviseur Onderwijs & ICT Pilots doorontwikkeling ELO Geert van der Wijk Adviseur Onderwijs & ICT Even voorstellen - Implementatie/doorontwikkeling ELO en Digitaal toetsen - Implementatie CRM/relatiebeheer Even polsen Ga naar m.socrative.com

Nadere informatie

STIMULERINGSREGELING OPEN EN ONLINE ONDERWIJS 2018 VOORLICHTINGSBIJEENKOMST 18 SEPTEMBER Vragen? #SURF_OO

STIMULERINGSREGELING OPEN EN ONLINE ONDERWIJS 2018 VOORLICHTINGSBIJEENKOMST 18 SEPTEMBER Vragen? #SURF_OO STIMULERINGSREGELING OPEN EN ONLINE ONDERWIJS 2018 VOORLICHTINGSBIJEENKOMST 18 SEPTEMBER 2017 Vragen? www.surf.nl/livestream STIMULERINGSREGELING OPEN EN ONLINE ONDERWIJS 2018 Online onderwijs Open leermaterialen

Nadere informatie

Opleiden in het digitale tijdperk Mary Dankbaar

Opleiden in het digitale tijdperk Mary Dankbaar Opleiden in het digitale tijdperk Mary Dankbaar Online learning is the single biggest change in education since the printing press John Chubb and Terry Moe Inhoud Online leren Voordelen en aandachtspunten

Nadere informatie

Stimuleringsregeling Open en Online Onderwijs 2015 VOORLICHTINGSBIJEENKOMST 16 OKTOBER 2015

Stimuleringsregeling Open en Online Onderwijs 2015 VOORLICHTINGSBIJEENKOMST 16 OKTOBER 2015 Stimuleringsregeling Open en Online Onderwijs 2015 VOORLICHTINGSBIJEENKOMST 16 OKTOBER 2015 Livestream https://blog.surf.nl/open-online/ Programma 10.00 Achtergrond en doelstellingen Janina van Hees, SURFnet

Nadere informatie

Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU

Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Projecten Educatieve Middelen Pool 2007 2008 Aanvraagformulier ondersteuning Onderwijscentrum VU Aanvraag Samenwerkend leren op afstand II Mathilde Molendijk FALW IVM / IVA Opdrachtgever: prof. dr. H.J.

Nadere informatie

A. Persoonlijke gegevens

A. Persoonlijke gegevens Windesheim, Gesprek op afstand Zelfevalutie/feedbackformulier Beste (aankomende) student, Hartelijk dank voor het invullen en versturen van het Intakeformulier Afstandsleren School of Education. Per e-mail

Nadere informatie

OpenU, DLWO en curriculum. Wilfred Rubens

OpenU, DLWO en curriculum. Wilfred Rubens OpenU, DLWO en curriculum Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens Programma Ambitie OU Concept OpenU bij OLW Curriculum? Onderdeel OpenU als casus curriculum Demonstratie Open Universiteit: spin

Nadere informatie

Werken met Studienet. Louise Stijnen, Steven Verjans, Leo Wagemans Kees Pannekeet, Khaled Zamani 22 maart 2012 Open Universiteit

Werken met Studienet. Louise Stijnen, Steven Verjans, Leo Wagemans Kees Pannekeet, Khaled Zamani 22 maart 2012 Open Universiteit Werken met Studienet Louise Stijnen, Steven Verjans, Leo Wagemans Kees Pannekeet, Khaled Zamani 22 maart 2012 Open Universiteit Doelstellingen Begrijpen hoe Studienet werkt Perspectief docent/ontwikkelaar

Nadere informatie

Uw online leerplatform. Slimmer leren

Uw online leerplatform. Slimmer leren Uw online leerplatform Slimmer leren Leer slimmer Blijf vitaal bent een succesvolle organisatie. U past U zich aan nieuwe omstandigheden aan. U wilt dat uw medewerkers inspelen op die veranderingen. Daarom

Nadere informatie

Profileren met open en online onderwijs

Profileren met open en online onderwijs Profileren met open en online onderwijs Keuze MOOC platform - op weg naar succes Ulrike Wild, WageningenUR If we will speak of MOOCs over 5 years, we don't know. But there will be a legacy and lasting

Nadere informatie

Eindrapportage Interactieve Leerlijnen. www.dnsleerroutes.net. Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010. Kennisnet.

Eindrapportage Interactieve Leerlijnen. www.dnsleerroutes.net. Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010. Kennisnet. Eindrapportage Interactieve Leerlijnen versie datum 1 / 7 Eindrapportage Interactieve Leerlijnen www.dnsleerroutes.net Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010 Kennisnet.nl www.dnsleerroutes.net

Nadere informatie

CASE. Meer waarde door. e-learning. Place full-screen image on layer Background. Expect more. Expect Pink. start

CASE. Meer waarde door. e-learning. Place full-screen image on layer Background. Expect more. Expect Pink. start CASE Meer waarde door Expect more. Expect Pink. start e-learning Place full-screen image on layer Joost-IT Joost-IT is een informeel bedrijf gespecialiseerd in Agile Service Management en IT Tooling Consultancy.

Nadere informatie

Werken met Studienet Workshop BKO A-0211B

Werken met Studienet Workshop BKO A-0211B Werken met Studienet Workshop BKO A-0211B Leo Wagemans, Louise Stijnen, Kees Pannekeet 24 september 2013 Open Universiteit Doelstellingen Begrijpen hoe Studienet werkt Perspectief docent/ontwikkelaar

Nadere informatie

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC (www.nioc.nl) stelt zich conform zijn statuten tot doel: het realiseren van congressen over informatica onderwijs en voorts al hetgeen

Nadere informatie

Massive Open Online Courses voor de professionele ontwikkeling van medewerkers. Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com

Massive Open Online Courses voor de professionele ontwikkeling van medewerkers. Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com Massive Open Online Courses voor de professionele ontwikkeling van medewerkers Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com EMMA Pilots MOOCs Meerdere talen #EUMoocs Aggregator http://europeanmoocs.eu/

Nadere informatie

HOGESCHOOL WINDESHEIM

HOGESCHOOL WINDESHEIM HOGESCHOOL WINDESHEIM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het

Nadere informatie

Dit format kan ook gebruikt worden voor een uitvoeriger eindrapportage (svp apart aanleveren).

Dit format kan ook gebruikt worden voor een uitvoeriger eindrapportage (svp apart aanleveren). Eindrapportage ICTO Fonds projecten Deze factsheet vraagt om een aantal gegevens als afsluiting van uw ICTO fonds project. De (beknopte)gegevens van alle projecten worden op de ICTO site (http://www.ic.uva.nl/icto/)

Nadere informatie

Massive Open Online Courses Droom of nachtmerrie? Wilfred Rubens

Massive Open Online Courses Droom of nachtmerrie? Wilfred Rubens Massive Open Online Courses Droom of nachtmerrie? Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com Inhoud MOOC? Aanleiding MOOC e-learning: doelen en opzet Deelname, tevredenheid, participatie Geleerde lessen!2

Nadere informatie

Cursusontwikkeling / Centrale ELO

Cursusontwikkeling / Centrale ELO Cursusontwikkeling / Centrale ELO Leo Wagemans 7 september 2011 Overleg met Leeuwenborgh opleidingen Agenda Uitgangspunten van de OU Onderwijsontwerp en ontwikkeling ADDIE-cyclus Ontwikkelteam / Cursusteam

Nadere informatie

IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK?

IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK? IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK? Dit stappenplan neemt je mee langs vragen die relevant zijn als je online onderwijs wilt ontwikkelen: waarom wil je inzetten op online

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakelprogramma 6 INHOLLAND met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES

BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct

Nadere informatie

Matching bij de UU. Sjors van der Beek. Projectleider administratieve en technische implementatie

Matching bij de UU. Sjors van der Beek. Projectleider administratieve en technische implementatie Matching bij de UU Sjors van der Beek Projectleider administratieve en technische implementatie 1 Inhoud Matching bij de UU Het matchingsproces Ontstaansgeschiedenis Matching en onderwijslogistiek 2 Matching

Nadere informatie

Van Blackboard naar N@tschool! Geert van der Wijk Adviseur Onderwijs & ICT

Van Blackboard naar N@tschool! Geert van der Wijk Adviseur Onderwijs & ICT Van Blackboard naar N@tschool! Geert van der Wijk Adviseur Onderwijs & ICT Even voorstellen Afgelopen 3 jaar vooral bezig met implementatie en doorontwikkeling nieuwe ELO en digitale toetsapplicatie (QMP->Surpass)

Nadere informatie

4TU.AMI Blended Learning. Hans Cuypers

4TU.AMI Blended Learning. Hans Cuypers 4TU.AMI Blended Learning Hans Cuypers January 27, 2017 4TU.AMI Blended Learning 2/14 Een combinatie van face-to-face onderwijs en onderwijs ondersteund door digitale tools biedt kansen om ons onderwijs

Nadere informatie

Reglement Stimuleringsregeling MediaMosa 2011:

Reglement Stimuleringsregeling MediaMosa 2011: Reglement Stimuleringsregeling MediaMosa 2011: Versie 1.0 Datum 29 maart 2011 SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma Het SURFnet/ Kennisnet Innovatieprogramma wordt financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie

Nadere informatie

Verkenning Next DLO VU. Overzicht Alternatieve Systemen

Verkenning Next DLO VU. Overzicht Alternatieve Systemen Verkenning Next DLO VU Overzicht Alternatieve Systemen Onderwijscentrum VU Amsterdam 8 oktober 2009 2009 Vrije Universiteit, Amsterdam Overzicht Alternatieve Systemen 2 Auteur Opdrachtgever Status Versie

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Studeren in deeltijd 8 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Samen Mediawijzer! Kennisdeling die leidt tot verbinding, versterking en inspiratie bij onderwijzers, opvoeders en kinderen

Samen Mediawijzer! Kennisdeling die leidt tot verbinding, versterking en inspiratie bij onderwijzers, opvoeders en kinderen Samen Mediawijzer! Kennisdeling die leidt tot verbinding, versterking en inspiratie bij onderwijzers, opvoeders en kinderen Auteur(s) : Hester Viëtor Versienummer : 1.1 (14-09-2011) Inhoudsopgave 1 Documentgeschiedenis...

Nadere informatie

Special interest group Blended learning KICK-OFF BIJEENKOMST

Special interest group Blended learning KICK-OFF BIJEENKOMST Special interest group Blended learning KICK-OFF BIJEENKOMST 18 april 2016 Welkom en inleiding Wat is een SIG? Special interest groups (SIG's) van SURF zijn kennisgemeenschappen (communities) rondom specifieke

Nadere informatie

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven:

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven: 10 SPECIFIEKE FACULTAIRE BEPALINGEN Faculteit: Faculteit A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven: Artikel 32 Inschrijving voor cursussen 3A De student

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) HOGESCHOOL ROTTERDAM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Herontwerp bacheloropleidingen. VSNU Conferentie Studiesucces 13 juni 2012 dr. Diana Vinke en drs.

TU/e Bachelor College Herontwerp bacheloropleidingen. VSNU Conferentie Studiesucces 13 juni 2012 dr. Diana Vinke en drs. TU/e Bachelor College Herontwerp bacheloropleidingen VSNU Conferentie Studiesucces 13 juni 2012 dr. Diana Vinke en drs. Jim Bergmans Inhoud presentatie Grote veranderingen in het TU/e bacheloronderwijs

Nadere informatie

De OU kiest een nieuwe koers. Lex Bijlsma 23 november 2013

De OU kiest een nieuwe koers. Lex Bijlsma 23 november 2013 De OU kiest een nieuwe koers Lex Bijlsma 23 november 2013 Accreditatie en visitaties Bachelor Informatiekunde: gevisiteerd 4 april 2012 Accreditatie definitief 13 juni 2013 Master Software Engineering:

Nadere informatie

Open & Online. De (mogelijke) rollen van bibliotheken. Onderwijs

Open & Online. De (mogelijke) rollen van bibliotheken. Onderwijs Open & Online De (mogelijke) rollen van bibliotheken Onderwijs Enthousiasme om mee te werken aan het onderzoek De opkomst hier vandaag Vragen en nieuwsgierigheid Leidraad met vragen opgesteld Telefonische

Nadere informatie

Het indienen van ICT- projecten

Het indienen van ICT- projecten Het indienen van ICT- projecten 1. Projectaanvragen sluiten aan bij het ICT-beleid De ICT-projectaanvragen dienen aan te sluiten bij de uitgangspunten van het ICT-beleidsplan van de Erasmus Universiteit

Nadere informatie

Werken en professionaliseren bij de Hogeschool van Amsterdam

Werken en professionaliseren bij de Hogeschool van Amsterdam Werken en professionaliseren bij de Hogeschool van Amsterdam Professionele ontwikkeling functioneren en beoordelen creating tomorrow Inhoudsopgave Voorwoord 1 Professionele ontwikkeling 2 Jaargesprek 3

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

Prikkelen tot leren. door de didactische inzet van Virtuele Werelden en Serious Gaming. Presentatie bij: V&VN-congres 2015.

Prikkelen tot leren. door de didactische inzet van Virtuele Werelden en Serious Gaming. Presentatie bij: V&VN-congres 2015. Prikkelen tot leren door de didactische inzet van Virtuele Werelden en Serious Gaming Presentatie bij: V&VN-congres 2015 Lokatie: De Reehorst, Ede Datum: 29-01-2015 Dr. W.J.Trooster Drs. E. Ploeger Domein

Nadere informatie

Studiekeuze & studeren Waar begint mijn kind aan?

Studiekeuze & studeren Waar begint mijn kind aan? 1 Studiekeuze & studeren Waar begint mijn kind aan? Hidde de Haas - Studieadviseur Faculteit der Letteren Geschiedenis & IRIO Naomi Schuitema & Vivien van Dongen 2 Rijksuniversiteit Groningen sinds 1614

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) FONTYS HOGESCHOLEN Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende

Nadere informatie

MultiCampusOnderwijs Videoseminarie Expertisenetwerk SoE Leuven

MultiCampusOnderwijs Videoseminarie Expertisenetwerk SoE Leuven http://associatie.kuleuven.be/onderwijs/mco MultiCampusOnderwijs Videoseminarie Expertisenetwerk SoE Leuven 17.04.2013 Luc Vandeput Vooraf: Creative commons Slideshare: www.slideshare.com/luput/mco_mulllti

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling van de masteropleiding

Onderwijs- en examenregeling van de masteropleiding vrije Universiteit amsterdam Faculteit der Exacte Wetenschappen Onderwijs- en examenregeling van de masteropleiding Computer Science Deel B Preambule In dit document wordt een A en een B gedeelte onderscheiden.

Nadere informatie

Werken en studeren Toegepaste Informatica

Werken en studeren Toegepaste Informatica Werken en studeren Toegepaste Informatica 2014 departement Design & Technologie Je hebt een deeltijdse of voltijdse job, maar je wil je graag bij- of omscholen tot informaticus? De Erasmushogeschool Brussel

Nadere informatie

Eindrapportage Gepersonaliseerd online oefenmateriaal voor statistiek Utrechts Stimuleringsfonds Onderwijs Faculteit Bètawetenschappen 2017

Eindrapportage Gepersonaliseerd online oefenmateriaal voor statistiek Utrechts Stimuleringsfonds Onderwijs Faculteit Bètawetenschappen 2017 Eindrapportage Gepersonaliseerd online oefenmateriaal voor statistiek Utrechts Stimuleringsfonds Onderwijs Faculteit Bètawetenschappen 2017 September 2018 Doel van het project Het doel van dit project

Nadere informatie

Grassroots en shoots subsidies voor onderwijsinnovatie

Grassroots en shoots subsidies voor onderwijsinnovatie Grassroots en shoots subsidies voor onderwijsinnovatie Aanvraagformulier voorjaar 2018, deadline 4 juni 2018 Heeft u een idee voor onderwijsinnovatie en heeft u een steuntje in de rug nodig om uw idee

Nadere informatie

Voorlichting en studiekeuze

Voorlichting en studiekeuze Pilot 4: Voorlichting en studiekeuze Pilot Naam Instelling Vak naam Studenten Aantal Ca. 150 Ronde 2 Voorlichting en studiekeuze UU Voorlichting Datum uitvoering 2010-2011 Variant Voorlichtingsweblecture

Nadere informatie

De school komt naar u toe.

De school komt naar u toe. De school komt naar u toe. k.wever@horizoncollege.nl klaaswever@hotmail.com Afstandsleren Welzijn/Zorg 2.0 Vraagstelling Een aanvraag tot samenwerking met een zorginstelling om medewerkers op te schalen

Nadere informatie

Inleiding Sociale Wetenschappen. Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2. Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Collegeweblecture

Inleiding Sociale Wetenschappen. Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2. Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Collegeweblecture Pilot Naam Instelling Vak naam Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2 Verrijke weblectures VU Inleiding Sociale Wetenschappen Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Variant Collegeweblecture

Nadere informatie

Free Technology Academy

Free Technology Academy Free Technology Academy Symposium 21 november 2009 Wat is vrije software? Begrip geïntroduceerd door Richard Stallman in 1985 Niet verwarren met gratis software (freeware) 'Free as in free speech, not

Nadere informatie

AkhMa at. Vraag en aanbod, ICT-alignment Paul van Uffelen

AkhMa at. Vraag en aanbod, ICT-alignment Paul van Uffelen Vraag en aanbod, ICT-alignment Paul van Uffelen Het domein wil een digitale leer- en werkomgeving (DLWO) Achtereenvolgens Enkele ervaringen vooraf en hoe deze een rol speelden bij de opzet van het project

Nadere informatie

Projectvoorstel Grassroots VU 2015-2016

Projectvoorstel Grassroots VU 2015-2016 1. Gegevens van de aanvrager Naam aanvrager: Faculteit: Eric Vos Lisanne Möller Aard- en Levenswetenschappen E-mailadres: Functie: r.a.vos@vu.nl l.m.moller@vu.nl Docent Telefoon: 020 598 2671 2. Titel

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de bacheloropleidingen Informatica en Informatiekunde

Ontwikkelingen in de bacheloropleidingen Informatica en Informatiekunde Ontwikkelingen in de bacheloropleidingen Informatica en Informatiekunde Frank Wester (ook namens Remko Helms) TouW-symposium SC A dam 23 november 2013 Onderwerpen Verschenen cursussen in het afgelopen

Nadere informatie

TENCompetence: infrastructuur

TENCompetence: infrastructuur TENCompetence: infrastructuur voor de competentieontwikkeling van individu, team en organisatie in Europa. Presentatie Dr. Marlies Bitter-Rijpkema, Open Universiteit Nederland. Horeca Branche Instituut,

Nadere informatie

Trends in onderwijs. Interview met Coen Free

Trends in onderwijs. Interview met Coen Free Trends in onderwijs Interview met Coen Free Welke trends doen er toe? Trends in het onderwijs: welke zijn van belang en welke niet? Waar kan uw onderwijsinstelling haar voordeel mee doen en welke kun je

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Naam opleiding: Industrieel Ontwerpen Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Premaster Managementwetenschappen

Premaster Managementwetenschappen Premaster Managementwetenschappen Studeren om hogerop te komen Zelfstandig naar een masteropleiding toe werken, maar toch ook weer niet alleen. Studeren in modulen, op momenten dat het je zelf uitkomt,

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Implementeren van onderwijstechnologie: hoe toekomstbestendig is uw aanpak?

Implementeren van onderwijstechnologie: hoe toekomstbestendig is uw aanpak? Implementeren van onderwijstechnologie: hoe toekomstbestendig is uw aanpak? Vragen staat vrij Bart van Luik Tim Remmers Summer Schools 2010 Onderwijskundige expertise Organisatorisch inzicht Technologische

Nadere informatie

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank

Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC Stichting NIOC en de NIOC kennisbank Stichting NIOC (www.nioc.nl) stelt zich conform zijn statuten tot doel: het realiseren van congressen over informatica onderwijs en voorts al hetgeen

Nadere informatie

Free Technology Academy

Free Technology Academy Free Technology Academy Europees onderwijs over Vrije Software en Open Standaarden (*) en Wouter Tebbens (**) (*) (**) Voorzitter, Free Knowledge Institute Wat is Vrije Software? Begrip geïntroduceerd

Nadere informatie

Online begeleiden. Steven Verjans Centre for Learning Sciences and Technologies Open Universiteit Nederland. #SoEDL

Online begeleiden. Steven Verjans Centre for Learning Sciences and Technologies Open Universiteit Nederland. #SoEDL Online begeleiden Steven Verjans Centre for Learning Sciences and Technologies Open Universiteit Nederland #SoEDL Kleine anecdote Student bij Haagse Hogeschool Volgt keuzevak bij Sheffield Hallam Uni Groep

Nadere informatie

Open avond woensdag 14 november 2018

Open avond woensdag 14 november 2018 Open avond woensdag 14 november 2018 ens onze open avond helpen wij je graag om de opleiding te vinden die bij je past. Je vindt er informatie over onze deeltijdopleidingen, modules, post-hbo-opleidingen,

Nadere informatie

Open Course Ware OPEN SHARING, GLOBAL BENEFITS. aan de TU Delft. 21 februari 2008. Ir. W.F. van Valkenburg w.f.vanvalkenburg@tudelft.

Open Course Ware OPEN SHARING, GLOBAL BENEFITS. aan de TU Delft. 21 februari 2008. Ir. W.F. van Valkenburg w.f.vanvalkenburg@tudelft. Open Course Ware aan de TU Delft OPEN SHARING, GLOBAL BENEFITS 21 februari 2008 1 Ir. W.F. van Valkenburg w.f.vanvalkenburg@tudelft.nl SSC ICT Ontwikkeling & Innovatie Agenda Wie is Willem van Valkenburg?

Nadere informatie

Grip op planning van personeel en middelen

Grip op planning van personeel en middelen Grip op planning van personeel en middelen Grip op het planproces bij de HAN Introductie Selectie inzetplanningsysteem Grip op het planproces Waar willen we grip op hebben Hoe doen we dat nu / hoe gaan

Nadere informatie

Excellente (ICT) studenten NIOC2013

Excellente (ICT) studenten NIOC2013 Excellente (ICT) studenten NIOC2013 1 Excellentie in onderwijs Regulier onderwijs vraagt (te) weinig van hooggetalenteerden Daardoor Komen zij niet volledig tot hun recht Kunnen motivatieproblemen optreden

Nadere informatie

Directeur onderwijsinstituut

Directeur onderwijsinstituut Directeur onderwijsinstituut Doel College van van Bestuur Zorgdragen voor de ontwikkeling van het facultair en uitvoering en organisatie van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen de faculteit, uitgaande

Nadere informatie

Krachtenveld. Masterprogramma Content & Knowledge Engineering. Ministerie OCW. ß-faculteit. onderwijsvisitatie. bacheloropleidingen.

Krachtenveld. Masterprogramma Content & Knowledge Engineering. Ministerie OCW. ß-faculteit. onderwijsvisitatie. bacheloropleidingen. Masterprogramma Content & Knowledge Engineering Curriculum 2010-2011 Hans Voorbij Krachtenveld onderwijsvisitatie zelfevaluatie ß-faculteit bacheloropleidingen master CKE vakgebied docenten Ministerie

Nadere informatie

Zes jaar OpenCourseWare in Nederland Wat zijn de ervaringen?

Zes jaar OpenCourseWare in Nederland Wat zijn de ervaringen? Zes jaar OpenCourseWare in Nederland Wat zijn de ervaringen? Marja Verstelle 20-11-12 Wilfred Rubens Willem van Valkenburg Delft University of Technology Challenge the future Agenda Wat is OpenCourseWare

Nadere informatie

De ICT trends in de toekomst

De ICT trends in de toekomst UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM De ICT trends in de toekomst Michiel van Geloven 4 oktober 2001 UvA 4 oktober 2001 Michiel van Geloven 1 Wat komt er op ons af? de omgeving verandert wat er landelijk gebeurt

Nadere informatie

ICT en de onderwijsorganisatie. Michiel van Geloven juni 2002

ICT en de onderwijsorganisatie. Michiel van Geloven juni 2002 ICT en de onderwijsorganisatie Michiel van Geloven juni 2002 Introductie de plaats van ICT&O in het huidige hoger onderwijs (facultair) beleid het E -onderwijsconcept implementatie financiën ICT in het

Nadere informatie

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam Aanvraagformulier nieuwe opleiding Basisgegevens Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Universiteit van Amsterdam Postbus 19268 1000 GG Amsterdam Contactgegevens Naam opleiding Internationale

Nadere informatie

Deeltijd voor professionals

Deeltijd voor professionals Deeltijd voor professionals Presentatie informatiedossier 13-04-2016 Aanvraag Vooraf Gemeenschappelijk onderwijsmodel Informatiedossier Bijlagen Onze vraag voor NVAO Voldoet opzet en uitwerking 2 Inleiding

Nadere informatie

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een grootschalig landelijk onderzoek waarin jaarlijks alle Bachelor en Master studenten in het hoger onderwijs gevraagd

Nadere informatie

Idee gebaseerd op: 1.Creating an Educational Game Program for Higher Education. 2.Digitale toetsing Strategiegame. Steve Ackerman. and Kathy Christoph

Idee gebaseerd op: 1.Creating an Educational Game Program for Higher Education. 2.Digitale toetsing Strategiegame. Steve Ackerman. and Kathy Christoph Idee gebaseerd op: 1.Creating an Educational Game Program for Higher Education 2.Digitale toetsing Strategiegame Steve Ackerman and Kathy Christoph Focus en doelstelling bijeenkomst Speel het spel en doe

Nadere informatie

Help, ik word opgenomen

Help, ik word opgenomen Help, ik word opgenomen Deze publicatie bevat praktische en didactische adviezen voor docenten van de TU Delft wiens college wordt opgenomen op video (Collegerama). - Door Sofia Dopper (OC Focus) en Ruud

Nadere informatie

Voorbereidingscursussen

Voorbereidingscursussen Voorbereidingscursussen Biologie Natuurkunde Scheikunde Wiskunde Studeren aan de Open Universiteit voorbereidings cursussen Het systeem van eindexamenprofielen in het voortgezet onderwijs brengt met zich

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) op onderwijs- en personeelsbeleid opzet leertraject BDB (inclusief BKE) toetsing en

Nadere informatie

Begroting en plan van aanpak Strategie Activerende werkvormen en blended learning Faculteit Geesteswetenschappen (FGw) 12 juli 2017

Begroting en plan van aanpak Strategie Activerende werkvormen en blended learning Faculteit Geesteswetenschappen (FGw) 12 juli 2017 Begroting en plan van aanpak Strategie Activerende werkvormen en blended learning Faculteit Geesteswetenschappen (FGw) 12 juli 2017 De FGw heeft een strategie geformuleerd op het gebied van activerende

Nadere informatie

Open avond woensdag 25 april 2018

Open avond woensdag 25 april 2018 Open avond woensdag 25 april 2018 Tijdens onze open avond helpen wij je graag om de opleiding te vinden die bij je past. Je vindt er informatie over onze deeltijdopleidingen, modules, post-hbo-opleidingen,

Nadere informatie

Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus

Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus (TiU) gebruikt Blackboard Learn als digitale leeromgeving. In dit document staan de meest essentiële onderdelen van Blackboard kort uitgelegd. Neem

Nadere informatie

Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Wat is het belangrijkste doel van de pilot? Wat is de positie binnen de eigen organisatie?

Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Wat is het belangrijkste doel van de pilot? Wat is de positie binnen de eigen organisatie? Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Bij de Fontys PABO Eindhoven krijgen studenten nu van verschillende docenten en studieloopbaanbegeleiders (SLB) uitleg bij onderwerpen die relevant zijn voor

Nadere informatie

Free Electives (15 ects)

Free Electives (15 ects) Free Electives (15 ects) Information about the Master RE&H (and the free electives) can be found at the following page: http://www.bk.tudelft.nl/en/about-faculty/departments/real-estate-and-housing/education/masterreh/free-electives/

Nadere informatie

MINOR SOFTWARE KWALITEIT EN TESTEN. 15 mei 2019 Maurice van Haperen

MINOR SOFTWARE KWALITEIT EN TESTEN. 15 mei 2019 Maurice van Haperen MINOR SOFTWARE KWALITEIT EN TESTEN 15 mei 2019 Maurice van Haperen Agenda Introductie Aanleiding, ontwikkeltraject Programma en toetsing Ervaringen Hoe verder Discussie / vragen en (eventueel) een bijdrage

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 6. Het Pre-masterprogramma 7. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 6. Het Pre-masterprogramma 7. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 6 Het Pre-masterprogramma 7 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Juryrapport 1 e Nederlandse e-learning Award

Juryrapport 1 e Nederlandse e-learning Award Juryrapport 1 e Nederlandse e-learning Award Winnaar: Trimbos Instituut met De gezonde school en genotmiddelen Uitgereikt tijdens het Nationale E-learning Congres op 10 februari 2009 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Hoger Onderwijs 3.0 met OpenU #ehon2012. Wilfred Rubens

Hoger Onderwijs 3.0 met OpenU #ehon2012. Wilfred Rubens Hoger Onderwijs 3.0 met OpenU #ehon2012 Wilfred Rubens Inhoud Urgentie om te veranderen OpenU als 'ontwrichtende' innovatie Aspecten van OpenU (OER, snapshots, kennisabonnement, leertraject, middel voor

Nadere informatie

Door Pieter Swager, Lectoraat elearning, mei 2006

Door Pieter Swager, Lectoraat elearning, mei 2006 Interview met etutor Jaap Jansen, Docent en coördinator van internationale Master Visual Knowledge Building (VKB) van de School of Communication & Media Rotterdam (Hogeschool INHOLLAND) Door Pieter Swager,

Nadere informatie

Ervaringen met begeleiding FTA cursus Deployment of Free Software Systems

Ervaringen met begeleiding FTA cursus Deployment of Free Software Systems Ervaringen met begeleiding FTA cursus Deployment of Free Software Systems Frans Mofers Nederland cursusmateriaal & CAA's alle cursusmateriaal vrij downloadbaar als PDF betalen voor volgen cursus cursussite

Nadere informatie

Foto: V.l.n.r. Bas van der Veldt (Algemeen Directeur AFAS), Margriet Jongerius (wethouder Gemeente Utrecht) en Jan Bogerd Vz CvB Hogeschool Utrecht

Foto: V.l.n.r. Bas van der Veldt (Algemeen Directeur AFAS), Margriet Jongerius (wethouder Gemeente Utrecht) en Jan Bogerd Vz CvB Hogeschool Utrecht Hogeschool Utrecht, AFAS Software en de gemeente Utrecht hebben de pilot in samenwerking ontwikkeld. Deze Utrechtse partners maken gebruik van de expertise van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF

Nadere informatie

Programmaoverzicht. Bachelor Open dag 3 februari Page 1 of 6

Programmaoverzicht. Bachelor Open dag 3 februari Page 1 of 6 Programmaoverzicht Bachelor Open dag 3 februari 2018 Page 1 of 6 Informatiesessies geven voorlichting over de opleiding, zoals de opbouw, toekomstperspectieven en de ervaring van een student. Kennismakingscolleges

Nadere informatie

Vraag en Antwoord over de Stimuleringsregeling Open en Online onderwijs

Vraag en Antwoord over de Stimuleringsregeling Open en Online onderwijs Vraag en Antwoord over de Stimuleringsregeling Open en Online onderwijs Online onderwijs Op basis van voorgaande edities en vragen gesteld tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten Versie 3 okt 2017 Deelname

Nadere informatie