Jaarverslag 2011 Boxtel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2011 Boxtel"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2011 Boxtel

2 Voorwoord De werkgroep Lokale Agenda 21 presenteert hierbij zijn jaarverslag betreffende het jaar Middels dit jaarverslag geeft de werkgroep graag inzicht in zijn doelen en uitgevoerde werkzaamheden. Deze informatie is bedoeld voor alle inwoners van Boxtel die belangstelling hebben getoond voor ons werk en in het bijzonder voor de Gemeente Boxtel. De Gemeente ondersteunt de werkzaamheden LA21 vanaf de oprichting op financiële en administratieve wijze. LA21 spreekt hierbij tevens haar waardering uit voor de prettige samenwerking met de organisaties waarmee de werkgroep incidenteel contacten onderhoudt ten behoeve van de verschillende projecten. In het verslagjaar zijn er contacten geweest met Delta, het Baanderherencollege, de Rabobank Dommel en Aa, Sint Joseph woonstichting, Transition Towns, buurtvereniging Selissen, de basisscholen en de zusterorganisaties uit onder andere Haaren en Uden. De werkgroep hoopt de lezer op passende wijze te informeren en is steeds beschikbaar voor nadere toelichting. Algemeen Historie. In 1992 heeft een VN-conferentie plaatsgevonden in Rio de Janeiro met als doel een agenda te hebben voor mondiale duurzaamheid in de 21e eeuw. Hier kon op lokaal niveau bij worden aangesloten om duurzaamheid te verankeren in eigen beleid en processen. In 1995 heeft vervolgens een congres in Boxtel plaatsgevonden en naar aanleiding daarvan ging op 24 april 1996 LA21 Boxtel van start. LA21 is ingesteld door B&W. In Boxtel is dat in de vorm van een nietambtelijke werkgroep, bestaande uit vrijwilligers, die zich bezighoudt met duurzame ontwikkeling. Halverwege de jaren negentig waren er 147 groepen LA21 in Nederland. Op dit moment is Boxtel een van de weinige overgebleven groepen Lokale Agenda 21. Wel zijn er werkgroepen onder een andere naam verder gegaan in het land. LA21 werkt aan deze doelstellingen: Duurzaamheid in de 21ste eeuw in de belangstelling en op de agenda houden in Boxtel. Samen met burgers in Boxtel concrete projecten op het gebied van duurzaamheid realiseren. Stimuleren van een duurzame ontwikkeling die aansluit bij de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Steeds weer andere doelgroepen uit de Boxtelse samenleving bij het streven naar duurzaamheid betrekken. In de volgende paragrafen kunt u meer lezen over een aantal acties waarmee LA21 inhoud tracht te geven aan deze doelstellingen.

3 Samenstelling. Lokale Agenda 21 had per 1 januari 2011 vijf actieve leden en een secretaris. Mevrouw Betsie van der Sloot-van der Heijden, voorzitter Dhr. Richard Permentier, penningmeester Dhr. Gerard Buiks, lid Dhr. Joost van der Pluijm, lid Mevrouw Conchita Torres, lid Dhr. Johan van de Biggelaar, secretaris. Postadres: Gemeentehuis Boxtel, Postbus , 5280 DA Boxtel Website adres: la21c.torres@gmail.com Het secretarisschap wordt zijdens de gemeente Boxtel verzorgd. Als secretaris fungeert de heer de heer Johan van den Biggelaar. In het verslagjaar nam de heer Roel Wirtz afscheid als ambtenaar van de Gemeente Boxtel en daarmee kwam tevens een einde aan zijn jarenlange inzet als secretaris voor de werkgroep. Ook op deze plaats wil de werkgroep zijn dank uitspreken voor de voortreffelijke wijze waarop hij zijn taak heeft vervuld. Rekenkamercommissie. Eind 2011 heeft er een onderzoek plaatsgevonden door de Rekenkamercommissie. Dit geschiedde in opdracht van de Gemeenteraad. Bij meerdere fracties bestond onduidelijkheid over besteding van de gemeentemiddelen en over de wijze waarop activiteiten of resultaten van LA21 worden verantwoord. Op 6 oktober heeft de werkgroep een gesprek gehad met een vertegenwoordiger van de Rekenkamer. De resultaten van dit onderzoek over de doelmatigheid en doeltreffendheid van LA21 worden begin 2012 voorgelegd aan de Raad in een zogenoemde Rekenkamerbrief. Folder. LA21 heeft in het verslagjaar een langgekoesterde wens kunnen realiseren: er is een drieslag folder opgesteld en uitgebracht waarmee LA21 zich op een professionele wijze kan introduceren en presenteren bij zijn contacten. Groene Handdruk. Op 19 januari kreeg Lokale Agenda 21 uit handen van wethouder van de Wiel de Groene Handdruk uitgereikt. Deze onderscheiding die op initiatief van samenwerkingsverband Duurzame Driehoek in het leven is geroepen, is bestemd voor personen of organisaties die zich sterk maken voor natuur en milieu, biodiversiteit en duurzaamheid. De werkgroep LA21 ontving deze handdruk voor de vele projecten op het gebied van duurzaamheid, waaronder een plantactie met inheems materiaal, projecten voor compostering en energiebesparing. Ook het opzetten van een straatopfleur-actie samen met woonstichting St. Joseph werd gewaardeerd. De prijs behelst een geldbedrag van 250 euro, in te zetten in lijn met de onderliggende doelstellingen.

4 foto: voorzitter Betsie van der Sloot ontvangt de Groene Handdruk. Voorlichtingsactiviteiten Hoewel alle activiteiten van LA21 op een of andere wijze componenten van voorlichten en bewustmaking in zich dragen, is er een aantal, dat specifiek daarop gericht is: Website. De website van LA21speelt een belangrijke rol hierbij. Daarin kan onze doelgroep niet alleen lezen over onze activiteiten maar ook vindt men er allerlei achtergrondinformatie en interessante links naar websites waar men organisaties en onderwerpen verder kan bestuderen. Men vindt er bijvoorbeeld uitgebreide documentatie over composteren aan huis en enkele pdfpresentaties. Bijvoorbeeld de presentatie "Energievoorziening in Boxtel" van D.Andreae, G.vd Bosch, J.Juffermans, en R.v Mensvoort die de lokale doelstellingen en kansen voor Boxtel op langere termijn (2020) in beeld brengt. Ook kan men er vele eenvoudige tips vinden om in het dagelijkse leven bewuster om te gaan men grondstoffen en milieu. De website is in 2009 in gebruik genomen. Helaas heeft een computerstoring is voor gezorgd dat de website gedurende de laatste maanden van het verslagjaar niet up to date kon worden gehouden. Inmiddels zijn deze problemen opgelost. Tip van de week. In 2011 heeft LA21 de rubriek Tip van de week gecontinueerd als publicatie in het Brabants Centrum en tevens op de website. Hierin wordt iedere week op bondige wijze een tip gegeven die eenvoudig na te volgen is waarmee eenieder een steentje kan bijdragen aan een duurzamer gemeente. De tip gaat vergezeld van een korte informatieve argumentatie. Uiteraard worden alle gepubliceerde tips van de week ook bewaard op de betreffende pagina van onze website. voorbeeld Tip van de week uit oktober 2011: LED loont! Met de kortere dagen en lange avonden in aantocht, gaan de lampen meer aan. Tijd om eens naar het energieverbruik van uw verlichting te kijken! Vooral halogeenspots zijn energievreters. Er zijn nu mooie LED spots verkrijgbaar met eenzelfde kleurentemperatuur als halogeenlicht (2700 graden Kelvin). Een goede LED spot met GU10 fitting is verkrijgbaar voor ca. 20 euro, waarmee u van 40 W halogeen overstapt naar slechts 4 Watt LED. Met bijvoorbeeld 1000 branduren per jaar (ongeveer drie uur per dag) bespaart u dus 36 kilowattuur per jaar. Met ca. 22 cent per KWh is de besparing aan energie dus bijna 8

5 euro per lamp per jaar. Binnen 2,5 jaar heeft u de lamp dus al terugverdiend, vanuit de energiebesparing. Lampen met meer dan 1000 branduren per jaar verdienen zich nog sneller terug. Vervang dus eerst de lampen met de meeste branduren. Een goede LED-lamp heeft tot branduren. U hoeft dus bijna nooit meer nieuwe lampen te kopen! Kortom: LED loont! Rubriek Van de compostmeester. In het kader van het thuiscomposteringsproject, heeft LA21 publicaties verzorgd in het Brabants Centrum onder de rubriek Van de compostmeester. Het doel is om de Boxtelse burger te blijven motiveren voor het thuis-composteren en degenen die daarin reeds actief zijn bij te staan met tips en informatie. Het Herfstfestijn. In oktober 2011heeft de werkgroep deelgenomen aan het Herfstfestijn op de Markt. Daar werd door in gesprek te komen met de vele bezoekers en het uitdelen van foldermateriaal over allerlei onderwerpen veel informatie verstrekt over onderwerpen die de werkgroep op de agenda heeft. Tevens werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de duurzame boodschappentas uitdelen ( zie ook hieronder). foto: informatiekraam LA21 Openbare lezing. Ook het houden van lezingen is een activiteit die de werkgroep gebruikt om de inwoners van Boxtel voor te lichten en milieubewust te maken. In dit verslagjaar werd er een lezing verzorgd door de heer prof. Peijnenburg. De heer Peijnenburg baseerde zijn lezing "Naar een duurzame leefomgeving perspectief voor duurzaam handelen" op zijn oratie uitgesproken d.d bij de aanvaarding van zijn leerstoel milieutoxicologie en biodiversiteit aan de Universiteit van Leiden. De 40 belangstellenden, waaronder wethouder Peter van de Wiel, kregen een interessante en leerzame uiteenzetting te horen over de ontwikkelingen van de laatste decennia inzake het gebruik van giftige stoffen en belasting van het leefmilieu.

6 foto: Prof. Peijnenburg Winkels en boodschappen. In het verslagjaar 2011 heeft LA21 wederom aandacht gevraagd voor de positie van supermarkten aangaande hun inzet voor duurzaamheid: Eerlijke producten. Met dank aan de vrijwilligers Micheline Leemans, Marjo Roelofs en David Andreae, die voor Milieudefensie weer het aantal biologische en Fair Trade producten in de supermarkten van Boxtel hebben geteld, heeft LA21 op haar website de resultaten gepubliceerd van de EKO-tellingen in de Boxtelse supermarkten. De conclusie is dat in het afgelopen jaar, Boxtel de landelijke stijging van 30% niet heeft gevolgd. Er waren gemiddeld zelfs 20% minder EKO producten dan in In Boxtel is Albert Heijn is de winnaar met 277 producten. Teleurstellend waren de Plus (vorige jaar winnaar) en de veelbelovende nieuwe Jumbo, die beide minder hadden dan in Maar op Fair Trade gebied is er goed nieuws: deze drie supers hebben meer producten in hun aanbod dan vorig jaar. In Boxtel nam de Plus de leiding met 56 Fair Trade producten, gevolgd door Albert Heijn (54) en Jumbo (48). Het gemiddelde van de 6 supermarkten steeg met een respectabele 30%. Het landelijk gemiddeld steeg met een spectaculaire 40%. LA21 benadrukt is haar voorlichting dat naast de supermarkten, de klant ook terecht kan bij de natuurvoedingswinkels. Dichte deurenactie. In het kader van Boxtel Energie Neutraal heeft Lokale Agenda 21 in november 2011 aan winkeliers in het centrum een open-dicht embleem uitgereikt. Dit samen met het verzoek om de winkeldeuren dicht te houden en in de winkels zuiniger te zijn met energie. Wethouder Peter van de Wiel heeft het eerste plaatje uitgereikt. Een aantal winkeliers heeft inmiddels gehoor gegeven aan deze oproep. Boodschappentas. In het kader van het streven naar afvalvermindering in Boxtel heeft LA21 een duurzame tas van jute laten maken en bij het Herfstfestijn uitgedeeld aan een honderdtal bezoekers. De tas is bedrukt met informatie over bewust boodschappen doen en voorzien van informatiemateriaal over een meer duurzame leefstijl, met minder klimaatdruk. Het gebruik van een jute tas levert een bijdrage aan het terugdringen van de plastic boodschappentas die in winkels veelal wordt verkocht of verstrekt.

7 Maatschappelijk e betrokkenheid/sociale duurzaamheid. LA21 organiseerde en leverde ook in het verslagjaar 2011 een belangrijke bijdrage aan activiteiten die tot doel hebben om de sociale betrokkenheid tussen Boxtelse burgers te verstevigen: De Smaak van Boxtel. De unieke kookactiviteit van koken, praten, eten en drinken die al voor het negende jaar plaats vond, heeft een goede reputatie opgebouwd. Het draait om het onderlinge contact tussen mensen van verschillende komaf. Er wordt gekookt door vijf inwoners van Boxtel/Liempde die van oorsprong niet uit Nederland komen. Zij worden geassisteerd door belangstellenden, jong en oud uit Boxtel, die een avond helpen bij het bereiden van de gerechten. Bij het klaarmaken van de maaltijd wordt gesproken over van alles en nog wat en met name ook over het leven in het geboorteland van de kok. Samen genieten de deelnemers van een heerlijke maaltijd en wordt nog extra informatie gegeven over de herkomst van de gerechten, het land en de kookgewoontes. De gasten betalen 8,50 euro voor de maaltijd. Al jarenlang is de Smaak van Boxtel een stimulerend voorbeeld van samenkomst tussen inwoners van Boxtel met een verschillende culturele achtergrond. In het verslagjaar zijn er 9 kookavonden gehouden waarvan die van 23 november 2011 apart vermelding verdient. Toen zijn er televisieopnames zijn gemaakt voor de jubileumdocumentaire rondom het 10-jarig huwelijksfeest van Prins Alexander en Prinses Maxima. Het eerste Appeltje van Oranje werd in 2003 uitgereikt door Prinses Maxima aan de Boxtelse groep Contactouders. Deze Contactouders waren te gast bij de bewuste kookavond in november. Proef de Lente. Voor de deelnemers die gedurende het jaar kok zijn geweest, werd een extra bijeenkomst georganiseerd. De koks waren hiervoor op 7 mei te gast bij de voorzitter van LA21, Betsie van der Sloot. Zij werden bedankt voor hun inzet en hadden een goede gelegenheid om hun sociaal netwerk uit te bouwen. De Smaak van Boxtel heeft twee receptenboeken uitgegeven. De laatste is nog te koop via boekhandel Elckerlijc en wordt ook door de werkgroep aangeboden op de verschillende locaties waar activiteiten worden gehouden. Het wereldkoor. Wat begon als een initiatief van LA21 om eenmalig een optreden te organiseren in het kader van Internationale vrouwendag, was reeds in 2010 uitgegroeid tot een enthousiast wereldkoor. Er bleek een ruime belangstelling te bestaan onder vrouwen van allerlei nationaliteiten om samen te zingen. De koorleden dragen zelf liederen aan uit hun thuisland zodat er behalve veel Nederlandse liederen ook Portugese, Turkse, Spaanse, Engelse, en zo meer gezongen worden. Betreffende het jaar 2011 kunnen wij concluderen dat het wereldkoor nog meer leden en meer bekendheid heeft gekregen. Het wereldkoor is diverse malen uitgenodigd om optredens te verzorgen bij Boxtelse

8 evenementen. Zo is er bijvoorbeeld opgetreden bij de Bazaar Selissen, de wijkdag Oost, bij het Kerstontbijt in de Walnoot, bij de viering van Internationale Vrouwendag en voor de zustergemeente Wittlich in Duitsland. Door de vele optredens is het wereldkoor zichtbaar geworden in de Boxtelse samenleving. Internationale Vrouwendag Internationale Vrouwendag stond en staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Op 15 maart hebben ongeveer 250 vrouwen deelgenomen aan een veelzijdig programma in het kader van Internationale Vrouwendag. In verband met Carnaval werd de viering een week opgeschoven. Het thema van 2011 was:"wij wereldvrouwen!. De avond werd gehouden bij Delta Stichting Welzijn aan de Baroniestraat. Tijdens de viering komen vrouwen graag met elkaar in contact door middel van workshops. Tijdens het beoefenen van een activiteit komt een gesprek vaak vanzelf op gang. In dit gesprek kunnen wereldwijsheden worden uitgewisseld en ontstaan nieuwe vriendschappen.. Er zijn 10 workshops georganiseerd, waar de vrouwen aan kunnen deelnemen. Daarna was er een dansfeest met een opening door het wereldkoor. Ook was er een lekkere proeverij van internationale hapjes gemaakt door vrouwen uit allerlei culturen. De viering werd georganiseerd door Lokale Agenda 21, KVO Boxtel, Vrouwencontact Liempde, Platform Integratie en Delta Stichting Welzijn. Woonomgeving. Hieronder een korte opsomming van enkele activiteiten die als gezamenlijke noemer hebben dat LA21 concreet aan de slag gaan met de inwoners van Boxtel om hun directe leefomgeving te verbeteren. De leefomgeving kan en moet schoner en natuurlijker. Opschoondag. Eenmaal per jaar steekt LA21 letterlijk de handen uit de mouwen om Boxtel een stukje schoner te krijgen. Dit gebeurt in het kader van de landelijke actiedag Nationale opschoondag. In samenwerking met de afdeling Openbare Werken en tezamen met vele andere verenigingen werd op 12 oktober Boxtel opgeschoond. De noodzaak daartoe blijft jaarlijks evident. foto: vuil ophalen

9 Nacht van de nacht. In de nacht van oktober gaat de wintertijd weer in. In de wintertijd gebruiken we aanzienlijk meer elektriciteit voor de verlichting niet alleen binnenshuis maar vooral ook buitenshuis. Verlichting buitenhuis ter bevordering van de (verkeers)veiligheid is uiteraard een goede zaak. Vaak treft men echter ook verlichting aan op plaatsen waarop deze verlichting niet bijdraagt aan verhoging van veiligheid. In Nederland is er, onder meer ter besparing van energie, steeds meer aandacht voor het behoud van de duisternis en tracht men onnodige vervuiling door licht tegen te gaan. Speciaal voor de kinderen tot en met 12 jaar organiseert Lokale Agenda 21ieder jaar een activiteit op de Nacht van de nacht. Kinderen worden via hun school opgeroepen om samen met hun ouders en broertjes/zusjes op de avond van 30 oktober naar buiten te gaan om te kunnen genieten van de sterrenpracht aan de hemel. Hierover kan een tekening, gedicht of verhaal ingestuurd worden. Onder de deelnemende kinderen worden prijsjes uitgereikt. Dit jaar hebben de zusjes Maartje en Renske Kamping de prijzen gewonnen. Foto: winnaar Maartje Kamping ontvangt haar prijs. Opfleuren muren en tuinen. Het project is opgezet in overleg met Woonstichting St.Joseph, buurtvereniging Selissen en de gemeente Boxtel. Doel is het creëren van een meer natuurlijke woonomgeving waarin bewoners zich prettiger voelen en leren aandacht te besteden aan het onderhoud van natuurlijke elementen. De gang van zaken rond dit project is moeizaam verlopen. Met name de gemeentelijke inzet bleef lang uit. Er is een proefproject uitgevoerd in de wijk Selissen. Een viertal voortuinen is op de schop gegaan. Deze tuinen zijn "schoon"gemaakt en voorzien van aanplant van biologische en onderhoudsarme aard. Hierbij is uitdrukkelijk uitgegaan van biodiversiteit in de beplanting. De partners en bewoners zijn enthousiast. Reden waarom er een vervolg zal zijn en er meerder tuinen en openbare ruimten opgefleurd zullen worden. Het proefproject heeft zich op voldoende aandacht in de plaatselijke pers mogen verheugen.

10 Fruitbomen. Dit project is dit verslagjaar in ontwikkeling genomen. Doel is het planten van fruitbomen in de openbare ruimten en poten van eetbare groenten in tuinen van particulieren met als doel de burger dichter bij de natuur te brengen. De gemeente participeert hierin. Er zijn middelen beschikbaar vanuit de gemeente en provincie. Ook LA21 levert een financiële bijdrage. Als eerst zal er een aanplant-project wordt gestart bij het Jacob Roeland Lyceum. Het binnenterrein van de school wordt voorzien van fruitbomen van een oorspronkelijk ras. In het komende jaar zullen er meer open plekken in Boxtel voorzien worden van fruitbomen. Meer activiteiten. Dag van de duurzaamheid. Ter gelegenheid van zijn 15-jarig jubileum organiseerde LA21 op 10 oktober 2011 een netwerkbijeenkomst en een lezing. De datum was niet per toeval gekozen, 10 oktober was namelijk de dag van duurzaamheid. Wethouder Peter van der Wiel sprak daarbij: "een goedlopende LA 21, die veel activiteiten opzet met verschillende burgers is van groot belang voor de Boxtelse gemeenschap en wenst de werkgroep daar succes mee". De netwerkbijeenkomst kreeg de titel Duurzame Ontwikkeling en werd gehouden in de raadzaal te Boxtel. Vertegenwoordigers van verschillende werkgroepen en stichtingen die in dezelfde sfeer als LA21 voor de duurzame ontwikkeling van hun gemeente aan de slag zijn ontmoetten elkaar. Daarnaast waren vertegenwoordigers van gemeenten aanwezig die momenteel nog geen werkgroep Lokale Agenda werkgroep hebben. Deelnemende organisaties waren: HEET/LMNH Haaren, Gemeente Den Bosch, Fairtrade Schijndel, Gemeente Veghel en LA 21 Uden. In hoofdzaak kwamen de ca. 15 deelnemers uit gemeenten binnen de Duurzame Driehoek. Onder leiding van dagvoorzitter Joost van der Pluijm werd informatie uitgewisseld en gediscussieerd. Leerzaam was te horen hoe de stand van het werk is in de verschillende gemeenten, waarbij de meest succesvolle projecten toegelicht werden als best practices. Aan bod kwam de vraag naar de factoren die een rol spelen om succesvol te zijn. LA21 Boxtel bracht met name de activiteiten op het terrein van sociale duurzaam onder de aandacht. Dit werd met grote belangstelling gevolgd. De groepen en gemeenten zullen met elkaar in contact blijven en projectinformatie uitwisselen. De middag werd

11 afgerond met de lezing van oud-boxtelaar prof. Willie Peijnenburg: Naar een duurzame leefomgevings-perspectief voor duurzaam handelen. De week van de vooruitgang, mobiliteitsweek. Ook dit najaar is weer aandacht geschonken aan de mobiliteit en weer in samenwerking met de fietsersbond afdeling Boxtel. Deze week werd gehouden in de periode 12 tot 22 september. Er is in die week weer een leestafel ingericht in de bibliotheek. Deze wijze van promotie rond het mobiliteitsthema blijkt nog steeds te voldoen. Een aantal Boxtelse scholen heeft weer meegewerkt aan de actie rond het thema groene voetstappen. Vanaf 2011 geeft het Rijk geen subsidie meer voor de mobiliteitsweek, onduidelijk is of dit landelijke evenement de komende jaren blijft bestaan. Overzicht activiteiten 19 januari: Smaak van Boxtel 19 januari: uitreiking Groene Handdruk. 16 februari: Smaak van Boxtel 10 maart: landelijke Opschoondag. 16 maart: Smaak van Boxtel 15 maart: optreden wereldkoor Internationale vrouwendag 6 april: Smaak van Boxtel 7 mei: Proef de lente 28 mei:optreden wereldkoor voor de zustergemeente Wittlich in Duitsland 3 juli: optreden wereldkoor Bazaar Selissen 12 september: Week van de vooruitgang 21 september: Smaak van Boxtel

12 25 september:optreden wereldkoor wijkdag Oost 2 oktober: optreden wereldkoor Herfstfestijn 2 oktober: informatiestand Herfstfestijn 10 oktober: netwerkbijeenkomst 10 oktober: lezing Prof. Peijnenburg 19 oktober: Smaak van Boxtel 30 oktober: optreden wereldkoor Fair Trade Schijndel 2 november: Smaak van Boxtel 4 november: optreden voor Palestijnse vrouwen in Boxtel 23 november: Smaak van Boxtel 12 december :optreden wereldkoor bij Elisabethdael en Vinkenrode 14 december: Smaak van Boxtel 17 december: optreden wereldkoor Kerstontbijt Selissen Doorlopende activiteiten: zie aldaar. Alle activiteiten vinden plaats in Boxtel. Bij de betreffende pagina s op onze website leest u meer over deze activiteiten. 1 Bijlage: Financieel overzicht

13 Financieel overzicht LA21 werkelijk begr begr 2011 Algemene kosten , Bankkosten , Bijeenkomst Nederlandse LA , bijvriendelijke rotondes 0 biodiversiteit Gevels/ltuinen Biodiversiteit in wijk, Fruitbomen Biomarkt Boxtel schoon 0 Brochure LA , De Smaak van Boxtel , Duurzame boodschappen ecotellingen Duurzame boodschappentas , fairtrade gemeente 0 Internationale vrouwendag ,5 350 kookboek de smaak van Boxtel 2000 Led-energie 0 Lezing/film Mobiliteitsweek/Week vd vooruitgang Nacht van de Nacht 50 30,73 50 Onvoorzien , Opschoondag Proef de lente Proeverij oude fruitrassen 500 Warme truiendag Website Wekelijkse Colum BC Wereldkoor , wereldkoor/kindercd/boek ,

Toelichting bij begroting 2012 Lokale Agenda 21

Toelichting bij begroting 2012 Lokale Agenda 21 Toelichting bij begroting 2012 Lokale Agenda 21 Algemeen Algemene kosten 300 Binnen deze post vallen veelal kleine uitgaven die niet aan een project te koppelen zijn, maar wel nodig voor het dagelijks

Nadere informatie

PLANNING PROJECTEN 2015 LOKALE AGENDA 21. Duurzaam welzijn en gezondheid op lokaal niveau

PLANNING PROJECTEN 2015 LOKALE AGENDA 21. Duurzaam welzijn en gezondheid op lokaal niveau PLANNING PROJECTEN 2015 LOKALE AGENDA 21 Duurzaam welzijn en gezondheid op lokaal niveau De uitvoering van onze brede doelstelling is door welkome activiteiten van andere mensen/groepen versmald. Zo is

Nadere informatie

De werkgroep hoopt de lezer op passende wijze te informeren en is steeds beschikbaar voor nadere toelichting.

De werkgroep hoopt de lezer op passende wijze te informeren en is steeds beschikbaar voor nadere toelichting. Jaarverslag 2010 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de werkgroep Lokale Agenda 21 betreffende het jaar 2010. Middels dit jaarverslag geeft de werkgroep graag inzicht in zijn doelen en uitgevoerde

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Boxtel

Jaarverslag 2012 Boxtel Jaarverslag 2012 Boxtel 1 Voorwoord De werkgroep Lokale Agenda 21 presenteert hierbij zijn jaarverslag betreffende het jaar 2012. Middels dit jaarverslag geeft de werkgroep graag inzicht in zijn doelen

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Boxtel

Jaarverslag 2013. Boxtel Jaarverslag 2013 Boxtel Voorwoord De werkgroep Lokale Agenda 21 presenteert hierbij zijn jaarverslag over het jaar 2013. Middels dit jaarverslag geeft de werkgroep graag inzicht in zijn doelen en uitgevoerde

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer. Beleidsplan 2018

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer. Beleidsplan 2018 Beleidsplan 2018 Definitief Secretariaat: bank: NL02 TRIO 0338 6495 06 KvK nr. 17151409 Inleiding Achtergrond Dagblad Trouw 3 maart 1995: De basis voor de lokale Agenda 21 werd gelegd in 1992 tijdens de

Nadere informatie

Vrijwilligers Wij zijn heel blij met onze vrijwilligers, gezamenlijk wordt er telkens weer een mooie activiteit neergezet!

Vrijwilligers Wij zijn heel blij met onze vrijwilligers, gezamenlijk wordt er telkens weer een mooie activiteit neergezet! JAARVERSLAG 2018 Voor u ligt het jaarverslag van de Stichting Coalitie Erbij Woudenberg. Zoals u onderstaand kunt lezen hebben wij ook dit jaar, behalve de bijeenkomsten van Samen op Zondag, diverse activiteiten

Nadere informatie

Reglement Vrijwilligersprijzen Twenterand 2013

Reglement Vrijwilligersprijzen Twenterand 2013 Reglement Vrijwilligersprijzen Twenterand 2013 Artikel 1. Begripsbepaling a. De vrijwilligersprijs: De Vrijwilligersprijs Twenterand voor personen van 23 jaar of ouder. b. De jongerenprijs: De Vrijwilligersprijs

Nadere informatie

Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn

Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn 21 april 2016 Impressies, bouwblokken en afspraken Inhoud Voorwoord... 3 Verwachtingen van deelnemers vooraf... 4 De werkconferentie... 5 Uitkomsten van

Nadere informatie

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Bronckhorst datum 28 augustus 2013 aan Ine Heesink Gemeente Bronckhorst van Brenda Boerema Ingenieursbureau Oranjewoud project Participatie zwerfafval projectnummer

Nadere informatie

Inhoudelijk jaarverslag 2013

Inhoudelijk jaarverslag 2013 Inhoudelijk jaarverslag 2013 Datum: maart 2014 Naam: Stichting Regenboog Zaandam Adres: Sparrestraat 68 A Postcode en plaats: 1505 AM Zaandam Kvk Nummer: 34389380 1 INHOUDSOPGAVE Inhoud Inleiding... 3

Nadere informatie

Duurzaam Montfoort. Forum Samenleving. 21 maart

Duurzaam Montfoort. Forum Samenleving. 21 maart Duurzaam Montfoort Forum Samenleving 1 21 maart 2017 Wat doen we Duurzaam Montfoort stelt zich als taak betrokken partijen: bewust te maken van het onderwerp duurzaamheid en energie, te informeren en met

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s

Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Drs. Sj. Cox PON Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant

Nadere informatie

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Inhoudsopgave 1. Doelstelling... 3 2. Inleiding... 4 3. Wat is duurzaamheid?... 5 4. Lange termijn perspectief (..2030)... 6 5. Actieprogramma... 7 6. Financiële paragraaf...

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Lekstroom School s cool

Jaarverslag 2017 Lekstroom School s cool Jaarverslag 2017 Lekstroom School s cool Inhoudsopgave Voorwoord 1. Lekstroom School s cool in het kort 2. Aantallen en resultaten 3. Ontwikkelingen vrijwilligers 4. Verbreden in de regio 5. 2017 Financieel

Nadere informatie

Inhoudelijk jaarverslag 2015

Inhoudelijk jaarverslag 2015 Inhoudelijk jaarverslag 2015 Januari 2016 Voorwoord 1 Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag over het jaar 2015. In dit verslag zullen wij de ontwikkelingen rondom stichting Sema delen met de lezers.

Nadere informatie

Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn. Jaarverslag 2014

Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn. Jaarverslag 2014 Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn Jaarverslag 2014 Voorwoord Geachte lezer, D O O R G A A N Voor u ligt het jaarverslag 2014 van de Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn (SGB). Een jaar waarin we als

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Present Barneveld

Jaarverslag Stichting Present Barneveld Jaarverslag Stichting Present Barneveld 2013 Stichting Present Barneveld is opgericht op 7 mei 2013 De akte van oprichting is verleden door notaris mr. G.A. van den Bos De statutaire vestigingsplaats is

Nadere informatie

Fairtrade Actie Award

Fairtrade Actie Award Fairtrade Actie Award Fairtrade Actie Award Leukste activiteit insturen 11 inzendingen 3 genomineerden Super inspirerend! Drie genomineerden Wassenaar Boxmeer Weststellingwerf En dan nu Presentaties van

Nadere informatie

JAARVERSLAG Platform voor mensen met een beperking Schouwen-Duiveland

JAARVERSLAG Platform voor mensen met een beperking Schouwen-Duiveland JAARVERSLAG 2005 Platform voor mensen met een beperking Schouwen-Duiveland Jaarverslag 2005 van het Platform voor Mensen met een Beperking Schouwen-Duiveland. Doelstelling. Het Platform geeft gevraagd

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg 2014 Jaarverslag 2014 Tilburg Stichting Prisma Tilburg Voorwoord Sinds 2008 zetten wij ons als stichting in voor een harmonieuze samenleving. We streven naar een samenleving waarin iedereen meedoet, waar

Nadere informatie

FAIRTRADE NIEUWSBRIEF BOXMEER December 2014

FAIRTRADE NIEUWSBRIEF BOXMEER December 2014 FAIRTRADE NIEUWSBRIEF BOXMEER December 2014 Met deze Nieuwsbrief wil de Werkgroep Fairtrade gemeente Boxmeer alle ambassadeurs, winkels, bedrijven, verenigingen en iedereen met belangstelling voor fairtrade

Nadere informatie

RAMADAN Beste lezer

RAMADAN Beste lezer RAMADAN 2017 30 mei 2017 pagina 3 09 juni 2017 pagina 4 20 juni 2017 pagina 9 21 juni 2017 pagina 10 RAMADAN 2017 Beste lezer De Kunst van het Samenleven diners die Stichting Ebru in samenwerking met Time

Nadere informatie

EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011

EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011 EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011 Voor het veertiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING HAPPYNEZZ

BELEIDSPLAN STICHTING HAPPYNEZZ Vakantieweek voor meervoudig gehandicapten Regio West Brabant BELEIDSPLAN STICHTING HAPPYNEZZ 2016-2021 Datum 28-02-2016 Stichting Happynezz Parallelweg 101 4621 JV Bergen op Zoom e-mail: secretaris@happynezz-wb.nl

Nadere informatie

Agendapunt: 9 No. 72/'11. Dokkum, 6 september 2011. ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 9 No. 72/'11. Dokkum, 6 september 2011. ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 9 No. 72/'11 Dokkum, 6 september 2011 ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, In de raadsvergadering van 18 juni 2009 is besloten de gemeente

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2012

Activiteitenverslag 2012 Activiteitenverslag 2012 Activiteitenverslag Volle Evangelie Gemeente Rijswijk 2012 INLEIDING De Volle Evangelie Gemeente Rijswijk (vegr)is een eigentijdse en actieve geloofsgemeenschap in het centrum

Nadere informatie

Voordracht nieuw lid voor de Raad van Commissarissen

Voordracht nieuw lid voor de Raad van Commissarissen Inhoudsopgave: Inleiding Samenstelling Algemeen Bestuur Adviezen en werkzaamheden Werkgroep Bewonerscommissies Werkgroep Communicatie Werkgroep Huuradvies Scholing Algemeen Bestuur Voordracht nieuw lid

Nadere informatie

Activiteitenplan FODOK 2016

Activiteitenplan FODOK 2016 Federatie van Ouders van Dove Kinderen - met of zonder CI Postbus 354 3990 GD Houten 030-2900360 1. Algemene informatie Hoofddoelstelling Aan te vragen subsidie voor 2016 De FODOK streeft naar een situatie

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting stedenband Veenendaal-Olomouc

Jaarverslag Stichting stedenband Veenendaal-Olomouc Jaarverslag 2017 Stichting stedenband Veenendaal-Olomouc 1 Inhoudsopgave 1. Jaarverslag Pagina 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Beleidsvisie 3 1.4 Activiteiten 2017 3 1.5 Samenstelling bestuur 4

Nadere informatie

Stichting Bos der Onverzettelijken. Jaarverslag 2012

Stichting Bos der Onverzettelijken. Jaarverslag 2012 Stichting Bos der Onverzettelijken Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 1.0. Voorwoord.... 3 2.0. Projecten en Activiteiten... 4 2.1. Groot onderhoud Bos der Onverzettelijken... 4 2.2.

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2017 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2017 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Coalitie Erbij Woudenberg: 2017 In vogelvlucht In de laatste maand van het jaar kijk

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2016 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2016 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Stichting Coalitie Erbij Woudenberg.

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2015 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2015 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2015 van de Stichting Coalitie Erbij Woudenberg.

Nadere informatie

Jaarverslag 2013/2014. Stichting Simbólica Projecten

Jaarverslag 2013/2014. Stichting Simbólica Projecten Jaarverslag 2013/2014 Stichting Simbólica Projecten 1 maart 2013 28 februari 2014 Inhoud Algemeen 3 Beleid 4 Uitgevoerde projecten 6 Financieel overzicht 7 2 Algemeen Dit jaarverslag bestaat uit drie delen

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG regio Midden Brabant JAARVERSLAG 2014-2015 2015 Initiatief van de cliëntenraden: Inhoud: Voorwoord Pagina 3 Algemene Informatie Pagina 4 Wat is het Platform Pagina 4 Overlegmomenten Pagina 4 Doelstellingen

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Duurzaam Heino 2011-2012

Jaarverslag Stichting Duurzaam Heino 2011-2012 1 Jaarverslag Stichting Duurzaam Heino 2011-2012 Oprichting in 2011. De Stichting Duurzaam Heino (SDH) werd op 20 mei 2011 ten overstaan van de Heinose notaris mw. mr. H.E. van der Werf door Johan Seekles,

Nadere informatie

De leden van het Platform Maatschappelijke Verkenning. Geachte dames en heren,

De leden van het Platform Maatschappelijke Verkenning. Geachte dames en heren, De leden van het Platform Maatschappelijke Verkenning datum 18 september 2006 behandeld door Griffie ons kenmerk -- doorkiesnummer 078-6418322 faxnummer 078-6418316 onderwerp Uitnodiging vergadering PMV

Nadere informatie

Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014

Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014 Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014 Inleiding Dit plan bestaat uit vier delen: De voornemens van de Millenniumwerkgroep voor 2014 als overkoepelende werkgroep; Het activiteitenplan van de werkgroep

Nadere informatie

Zuilen. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 30 september 2014, Buurthuis Zuilen

Zuilen. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 30 september 2014, Buurthuis Zuilen Zuilen Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 30 september 2014, Buurthuis Zuilen We willen u als bewoner van Zuilen graag informeren over de uitkomsten van de netwerkbijeenkomst in Buurthuis Zuilen op 30 september.

Nadere informatie

Verdiepingsplan november 2017 Pagina 1

Verdiepingsplan november 2017 Pagina 1 Gemeente Leusden Contactpersoon Chieni Wassink Telefoonnummer Klik hier als u tekst wilt invoeren. Mailadres Ch.wassink@gmail.com Datum 27-11-2017 Naam verdiepingsplan Leusden gaat voor duurzamer Fairtrade

Nadere informatie

DAG VAN DE DUURZAAMHEID, OCEANEN EN MILIEU 2 NOVEMBER 2015

DAG VAN DE DUURZAAMHEID, OCEANEN EN MILIEU 2 NOVEMBER 2015 DAG VAN DE DUURZAAMHEID, OCEANEN EN MILIEU 2 NOVEMBER 2015 De Dag van de duurzaamheid, oceanen en het milieu 2015 is tot stand gekomen door samenwerking tussen basisschool de Wereldwijzer, gemeente Alphen

Nadere informatie

Inhoud. Beleid en resultaten Op het gebied van lotgenotencontact Op het gebied van voorlichting Op het gebied van stimuleren van onderzoek

Inhoud. Beleid en resultaten Op het gebied van lotgenotencontact Op het gebied van voorlichting Op het gebied van stimuleren van onderzoek Inhoud Stichting Emetofobie in het kort Wie zijn we? Hoe zijn we ontstaan? Wat willen we bereiken? Wat doen we? Hoe betalen we het? Waarom geen CBF-keurmerk? Beleid en resultaten Op het gebied van lotgenotencontact

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2017 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het derde jaarverslag van TOV te Tiel. Stichting jij bent TOV bestaat sinds Februari 2015. Dit is alweer het

Nadere informatie

Jaarverslag Voedselbank Wijchen

Jaarverslag Voedselbank Wijchen VOEDSELBANK WIJCHEN EN OMSTREKEN Postbus 151 6600 AD Wijchen Telefoon: 06-27896871 info@voedselbankwijchen.nl Jaarverslag Voedselbank Wijchen 2005-2013 Ontstaan, oprichting en doelstelling. In september

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord van de voorzitter

Inhoud. Voorwoord van de voorzitter 1 Inhoud Voorwoord van de voorzitter Stichting Emetofobie in het kort Wie zijn we? Hoe zijn we ontstaan? Wat willen we bereiken? Wat doen we? Hoe betalen we het? Waarom geen CBF-keurmerk? Beleid en resultaten

Nadere informatie

Historisch Genootschap Midden-Kennemerland

Historisch Genootschap Midden-Kennemerland Beleidsplan 2019-2022 Vastgesteld op 4 december 2018 Historisch Genootschap Midden- Kennemerland Historisch Genootschap Midden-Kennemerland 1. INLEIDING Dit is het eerste beleidsplan van de vereniging

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Stichting Sociale Moestuin Sliedrecht

Jaarverslag 2012. Stichting Sociale Moestuin Sliedrecht 1. VOORWOORD VAN DE VOORZITTER Bij het verschijnen van dit jaarverslag zijn we een heel jaar aan het werk op de tuin. In dit jaar zijn we met het Bestuur en de vaste vrijwilligers in een andere fase terecht

Nadere informatie

PROVINCIALE RAAD VAN KERKEN IN GRONINGEN EN DRENTHE

PROVINCIALE RAAD VAN KERKEN IN GRONINGEN EN DRENTHE PROVINCIALE RAAD VAN KERKEN IN GRONINGEN EN DRENTHE JAARVERSLAG 2016 *Inleiding De leden van de raad De provinciale raad van kerken in Groningen en Drenthe (voortaan de raad ) bestaat uit leden die namens

Nadere informatie

Onderzoeksplan Rekenkamercommissie 2011

Onderzoeksplan Rekenkamercommissie 2011 Onderzoeksplan Rekenkamercommissie 2011 Boxtel, maart 2011 Voorwoord Voor u ligt het onderzoeksplan 2011 van de rekenkamercommissie Boxtel. Het onderzoeksplan is het resultaat van de suggesties die we

Nadere informatie

Wij zetten onze bijdrage aan een duurzamer Leusden graag op een rij:

Wij zetten onze bijdrage aan een duurzamer Leusden graag op een rij: Terugblik 2015 Het eerste jaar van De Groene Belevenis lijkt voorbijgevlogen. Wat is er veel gebeurd afgelopen jaar Wat zijn we blij met onze naam die goed past bij wie we zijn en de vrijheid tot ondernemen

Nadere informatie

Deelnemers van Duurzame Leverancier streven naar een CO2-reductie van 20% in het jaar 2020 (t.o.v. 2010)

Deelnemers van Duurzame Leverancier streven naar een CO2-reductie van 20% in het jaar 2020 (t.o.v. 2010) Actieve deelname aan initiatieven Dit document beschrijft de actieve deelname van Pilkes aan het initiatief Duurzame Leverancier, Nederland CO2 neutraal en het initiatief van SKAO (CO2-Prestatieladder).

Nadere informatie

Evaluatie SamenOud-lezingen voorjaar 2014

Evaluatie SamenOud-lezingen voorjaar 2014 Evaluatie SamenOud-lezingen voorjaar 2014 Een evaluatierapport over de SamenOud-lezingen in, en R. Brans September 2014 0 Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding... 2 1.2 Doel van de lezingen... 2 1.1

Nadere informatie

1 Samenstelling. Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af.

1 Samenstelling. Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. jaar verslag 17 Met dit jaarverslag leggen wij inhoudelijk en financieel verantwoording af. In dit jaarverslag gaan wij in op: de samenstelling van de rekenkamercommissie, onze werkwijze, het onderzoek

Nadere informatie

Betreft: Culture activiteiten Beuningen

Betreft: Culture activiteiten Beuningen Betreft: Culture activiteiten Beuningen Titel activiteit: Hierbij willen we een aanvraag doen voor de activiteit: Culturele activiteiten Beuningen! Datum & locatie: Deze activiteit zal plaatsvinden in

Nadere informatie

Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat

Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat Actieplan Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Rustig aan is van de baan Stichting Wij(k) en Wijkcommissie De Bergse Plaat 10-01-2018 Seniorenontmoetingspunt De Bergse Plaat Pagina 1 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Welzijn Heemstede van de toekomst Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Juni 2015 Deze brochure is een samenvatting van het plan: Welzijn Heemstede van de toekomst Transformatieplan Welzijn Heemstede

Nadere informatie

Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt

Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt 7 november 2013 Voor het zestiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en fairtrade producten in de

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2011 VELT EETBAAR KORTRIJK

Activiteitenverslag 2011 VELT EETBAAR KORTRIJK Activiteitenverslag 2011 VELT EETBAAR KORTRIJK Voorwoord De werking van de lokale Velt(vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) -afdelingen richt zich traditioneel op de meer landelijke thema s en

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede beurt. Nummer 8, september 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede beurt. Nummer 8, september 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: Goede beurt 1 Winkeldemonstraties in UK een succes! 2 P8 aanwezig tijdens Retail congres DOGK - Düsseldorf 4 P8 aanwezig bij ledenbijeenkomsten 4 49 jaar paprika in Nederland:

Nadere informatie

Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade

Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade Keurmerken Sinds 2010 Fairtrade Gemeente Dronten Sinds 2016 zichtbaar bij de ingangswegen Doelstelling 7-Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu 8-Er is meer eerlijke

Nadere informatie

Wij zetten onze bijdrage aan een duurzamer Leusden en omstreken graag op een rij:

Wij zetten onze bijdrage aan een duurzamer Leusden en omstreken graag op een rij: Terugblik 2016 De Groene Belevenis is een gepassioneerd producent, adviseur, uitvoerder, ondersteuner, verbinder, en activator op het gebied van duurzaamheid. Vanuit onze persoonlijke kernwaarden en onze

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Stichting Steensoep

Jaarverslag 2013 Stichting Steensoep Jaarverslag 2013 Stichting Steensoep Brede Hilledijk 590, 3072 NK Rotterdam Tel.: 0613467100, 0653224897 KvK: 54218853 E: moniquestrijk@hotmail.com, post@marianbentvelzen.nl 1. Over Stichting Steensoep

Nadere informatie

Agenda Groen voor de Stad

Agenda Groen voor de Stad Agenda Groen voor de Stad Een nieuw Haags groenbeleid Derde stadsgesprek, 19 april 2016 Programma 1. Opening 2. Presentatie: resultaten gesprek met de stad 3. Deelsessies 4. Vervolg 5. Afronding en borrel

Nadere informatie

Jaarverslag Millenniumplatform

Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform 2013 In 2008 heeft de gemeenteraad unaniem besloten onze gemeente uit te roepen tot Millenniumgemeente. Dit betekent dat de gemeente zich conformeert

Nadere informatie

Praat mee over de nieuwe Millennium doelen!

Praat mee over de nieuwe Millennium doelen! Praat mee over de nieuwe Millennium doelen! Millennium Gemeente Langedijk 9 november 2015 Programma Presentatie Workshop Toelichten resultaten uit de workshop Borrel en napraten Inleiding In 1999 stelt

Nadere informatie

Verslag Internationale Vrouwendag Nieuwkoop 8 maart 2017

Verslag Internationale Vrouwendag Nieuwkoop 8 maart 2017 Verslag Internationale Vrouwendag Nieuwkoop 8 maart 2017 Deze dag is tot stand gekomen op initiatief van Vrouwen van Nu afd. Nieuwkoop e.o. in samenwerking met o.a. Vluchtelingenwerk, TOM in de Buurt,

Nadere informatie

Verduurzamen bedrijventerrein Kagerweg Oost. samen sterk, samen duurzaam

Verduurzamen bedrijventerrein Kagerweg Oost. samen sterk, samen duurzaam Verduurzamen bedrijventerrein Kagerweg Oost samen sterk, samen duurzaam Wie Stichting GreenBiz Beverwijk Jan Boudesteijn (voorzitter) Boudesteijn Groep "Biodiesel, groengas of elektrisch vervoer, de keuze

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl Verslag Meet-up #4 19-februari 2019 @de Burgt Rijnsburg detoekomstvankatwijk.nl Meet-up #4 Dit was alweer de vierde meet-up van de Toekomst van Katwijk! Deze keer waren alle inwoners, ondernemers en organisaties

Nadere informatie

Aanpak zwerfafval in Projectgroep Schoon is gewoon

Aanpak zwerfafval in Projectgroep Schoon is gewoon Aanpak zwerfafval in 2018 Projectgroep Schoon is gewoon Januari 2019 Zoetermeer is een fijne stad om in te wonen, te werken en te recreëren. Dat komt onder andere doordat we de stad schoon, heel en veilig

Nadere informatie

Op weg naar een dementievriendelijke wijk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Jasper Kimenai Alzheimer Nederland

Op weg naar een dementievriendelijke wijk. Iedereen kan een steentje bijdragen. Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Op weg naar een dementievriendelijke wijk Iedereen kan een steentje bijdragen Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Programma dementievrienden

Nadere informatie

Jaarverslag Salland

Jaarverslag Salland Jaarverslag 2017 Salland De Brede Bibliotheek in 2017 Op 19 april 2017 opende in de Bibliotheek Raalte het Leer&Meer Plein. Het is een plek voor iedereen om te werken en te leren, voor kennismaking en

Nadere informatie

Stichting Hospice Stadskanaal en Omstreken Jaarverslag 2017

Stichting Hospice Stadskanaal en Omstreken Jaarverslag 2017 Stichting Hospice Stadskanaal en Omstreken Jaarverslag 2017 Inhoudsopgave: Voorwoord 1. Bestuur 2. Coördinatoren 3. Vrijwilligers 4. Huisvesting 5. Donaties 6. Balans Voorwoord: Na ruim zes jaren van voorbereidingen,

Nadere informatie

Dementie Coöperatie Oisterwijk. Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015

Dementie Coöperatie Oisterwijk. Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015 Dementie Coöperatie Oisterwijk Presentatie Rabobank Hart van Brabant Themagroep zorg en ouderen 24 juni 2015 dementie: Brabantse feiten Verhouding aantal mensen met dementie in de Brabantse bevolking 2012

Nadere informatie

Zorg voor de bewoners van t Huys te Hoecke, De Korenschoof en Hofwijk

Zorg voor de bewoners van t Huys te Hoecke, De Korenschoof en Hofwijk Jaaroverzicht 2015 van Stichting Vrienden van t Huys te Hoecke (SVHH) Zorg voor de bewoners van t Huys te Hoecke, De Korenschoof en Hofwijk Het contactadres van SVHH is: Zorgwaard locatie t Huys te Hoecke,

Nadere informatie

Verslag onderzoek UvA-senioren

Verslag onderzoek UvA-senioren Verslag onderzoek UvA-senioren 1. Inleiding De Kring UvA-senioren heeft een enquête gehouden onder haar leden. Met deze enquête is onderzocht hoe de leden de activiteiten ervaren, wat ze van de Uitdienstbode

Nadere informatie

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden.

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. s-hertogenbosch, 20 december 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. Marianne van der Sloot 1 Jeugdlintjes

Nadere informatie

HUIS MARANT MAART Groepswerking Marant. Mechelsesteenweg Herent

HUIS MARANT MAART Groepswerking Marant. Mechelsesteenweg Herent MAART 2013 HUIS MARANT Groepswerking Marant wordt gevormd door mensen die armoede een stem willen geven. We komen samen in en organiseren maandelijks informatieve en ontspannende activiteiten. Het Marantboekje

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2007 Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart 2008 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de rekenkamercommissie Tynaarlo 2006. De

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering Buurtvereniging Roderweg. Manege Rekkendonken 5 februari 2015

Algemene Ledenvergadering Buurtvereniging Roderweg. Manege Rekkendonken 5 februari 2015 Algemene Ledenvergadering Buurtvereniging Roderweg Manege Rekkendonken 5 februari 2015 Agenda 1. Opening 2. Mededelingen 3. Notulen jaarvergadering 2014 4. Jaarverslag van de secretaris 5. Verslag kascommissie

Nadere informatie

Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw

Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw 7 oktober 2015, Jan Eelco Jansma Samenvatting Dit document doet verslag van een online enquête (voorjaar-zomer 2015) onder betrokkenen bij stadslandbouw.

Nadere informatie

Diaconaal Steunpunt. Per 1 januari is Derk Jan Poel met veel enthousiasme begonnen als opvolger van Dirk-Albert Prins.

Diaconaal Steunpunt. Per 1 januari is Derk Jan Poel met veel enthousiasme begonnen als opvolger van Dirk-Albert Prins. Rapportage werkzaamheden periode: September 2008 September 2009 Samenvatting Het Diaconaal Steunpunt (DS) zet zich in om het diaconaat van de GKv te stimuleren via het ondersteunen van de diaken. Met afgelopen

Nadere informatie

Rippei. Reg.no. Cl.no. Q o (

Rippei. Reg.no. Cl.no. Q o ( Fair Aan het College van Burgemeester en Wethouders van Krimpen aan den IJssel Raadhuisplein 2 2922 AD Krimpen aan den IJssel Rippei KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ingekomen d.d. - 3 AU6. 2012 Afdclihr] Reg.no.

Nadere informatie

Jaarverslag 2015. een project van Vrede voor de Stad

Jaarverslag 2015. een project van Vrede voor de Stad Jaarverslag 2015 een project van Vrede voor de Stad Inhoudsopgave Voorwoord 3 Jaarverslag bestuur 4/5 Jaarverslag Activiteitencommissie Voedselbank Spijkenisse e.o. 6/7 Financieel verslag Balans Voedselbank

Nadere informatie

Stichting Natuur, Tijd en Tafel. Tijd voor Eten. Jaarverslag 2009

Stichting Natuur, Tijd en Tafel. Tijd voor Eten. Jaarverslag 2009 Stichting Natuur, Tijd en Tafel Tijd voor Eten Jaarverslag 2009 Utrecht, maart 2010 Inleiding In 2009 heeft de stichting Natuur, Tijd en Tafel (NTT) zich gericht op de uitvoering van de pilot Tijd voor

Nadere informatie

Word een participatie-expert!

Word een participatie-expert! Word een participatie-expert! Coaching bij extern participatietraject van een klimaatactie Van juli tot mei 2017 coacht Bond Beter Leefmilieu (BBL), in samenwerking met de provincie Antwerpen, gemeenten

Nadere informatie

Jaargang 16, nummer 25 Woensdag

Jaargang 16, nummer 25 Woensdag Jaargang 16, nummer 25 Woensdag 22-03-2017 Mee naar huis genomen De kinderen (per gezin) krijgen deze week flyers en een boekje mee naar huis over drinkwater met een stickervel zoekplaat over speuren naar

Nadere informatie

SWOS in het kort. Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest KvK

SWOS in het kort. Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest KvK SWOS in het kort 212 Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest 35 6 23 681 info@swos.nl www.swos.nl twitter @swos1 KvK 41189365 Bestuursrapportage Met genoegen bieden wij U het jaarverslag

Nadere informatie

jaarverslag: Projectjaar

jaarverslag: Projectjaar Inleiding Het eerste jaar Ons Raadhuis Velp. Met plezier en trots bieden wij u hierbij het jaarverslag van 2016 aan. Ons Raadhuis is na een intensieve periode van voorbereiden geopend in het voorjaar 2016.

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord van de voorzitter

Inhoud. Voorwoord van de voorzitter Inhoud Voorwoord van de voorzitter Stichting Emetofobie in het kort Wie zijn we? Hoe zijn we ontstaan? Wat willen we bereiken? Wat doen we? Hoe betalen we het? Waarom geen CBF-keurmerk? Beleid en resultaten

Nadere informatie

JAARVERSLAG OUDERRAAD

JAARVERSLAG OUDERRAAD JAARVERSLAG OUDERRAAD 2009/2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag.2 2. Structuur Ouderraad pag.2 2.1 Samenstelling Ouderraad pag.2 3. Activiteitenverslag pag.2 3.1 Sinterklaas pag.2 3.2 Kerst pag.3 3.3 Pasen

Nadere informatie

JAAROVERZICHT ACTIVITEITEN WERELDWINKEL VENLO 2017

JAAROVERZICHT ACTIVITEITEN WERELDWINKEL VENLO 2017 JAAROVERZICHT ACTIVITEITEN WERELDWINKEL VENLO 2017 De activiteiten in dit chronologische jaaroverzicht en meer vindt u allemaal uitgebreider terug in de berichten bij nieuws en acties op onze website wereldwinkelvenlo.nl.

Nadere informatie

DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest

DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Hengelosestraat 51 Aan de Gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest UW BRIEF

Nadere informatie

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk De Lokale Duurzame Energie Coöperatie EnergieCoöperatieBoxtel Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk WWW.ECBOXTEL.NL LDEC: Waarom en waartoe leidt het Samen met leden realiseren van betaalbare, duurzame,

Nadere informatie

19 t/m 23 september Uitnodiging tot succesvol zaken doen in de seniorenmarkt. 25e Jubileum-editie. Jaarbeurs Utrecht

19 t/m 23 september Uitnodiging tot succesvol zaken doen in de seniorenmarkt. 25e Jubileum-editie. Jaarbeurs Utrecht 19 t/m 23 september 2017 FOCUS LOONT Uitnodiging tot succesvol zaken doen in de seniorenmarkt 25e Jubileum-editie Jaarbeurs Utrecht S WERELDS GROOTSTE EVENEMENT VOOR ACTIEVE PLUSSERS Thema s Mode & Beauty

Nadere informatie