Jaarverslag Boxtel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2013. Boxtel"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2013 Boxtel

2 Voorwoord De werkgroep Lokale Agenda 21 presenteert hierbij zijn jaarverslag over het jaar Middels dit jaarverslag geeft de werkgroep graag inzicht in zijn doelen en uitgevoerde werkzaamheden. Deze informatie is bedoeld voor alle inwoners van Boxtel die belangstelling hebben getoond voor ons werk en in het bijzonder voor de Gemeente Boxtel. De Gemeente ondersteunt de werkzaamheden LA21 vanaf de oprichting op financiële en administratieve wijze. LA21 spreekt hierbij tevens haar waardering uit voor de prettige samenwerking met de organisaties waarmee de werkgroep incidenteel contacten onderhoudt ten behoeve van de verschillende projecten. De werkgroep hoopt de lezer op passende wijze te informeren en is steeds beschikbaar voor nadere toelichting.

3 Algemeen Historie. In 1992 heeft een VN-conferentie plaatsgevonden in Rio de Janeiro met als doel een agenda te hebben voor mondiale duurzaamheid in de 21e eeuw. Hier kon op lokaal niveau bij worden aangesloten om duurzaamheid te verankeren in eigen beleid en processen. In 1995 heeft vervolgens een congres in Boxtel plaatsgevonden en naar aanleiding daarvan ging op 24 april 1996 LA21 Boxtel van start. LA21 is ingesteld door het College van B&W. In Boxtel is dat in de vorm van een niet-ambtelijke werkgroep, bestaande uit vrijwilligers, die zich bezighoudt met duurzame ontwikkeling. Halverwege de jaren negentig waren er 147 groepen LA21 in Nederland. Op dit moment is Boxtel een van de weinige overgebleven groepen Lokale Agenda 21. Wel zijn er werkgroepen onder een andere naam verder gegaan in het land. LA21 werkt aan deze doelstellingen: Duurzaamheid in de 21ste eeuw in de belangstelling en op de agenda houden in Boxtel. Samen met burgers in Boxtel concrete projecten op het gebied van duurzaamheid realiseren. Stimuleren van een duurzame ontwikkeling die aansluit bij de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Steeds weer andere doelgroepen uit de Boxtelse samenleving bij het streven naar duurzaamheid betrekken. In de volgende paragrafen kunt u meer lezen over een aantal acties waarmee LA21 inhoud tracht te geven aan deze doelstellingen. Samenstelling. Lokale Agenda 21 had per 1 januari 2013 vijf actieve leden en een secretaris. Mevrouw Betsie van der Sloot-van der Heijden, voorzitter Dhr. Richard Permentier, penningmeester Dhr. Gerard Buiks, lid Dhr. Joost van der Pluijm, lid Mevrouw Conchita Torres, lid Dhr. Johan van de Biggelaar, secretaris.

4 Postadres: Gemeentehuis Boxtel, Postbus , 5280 DA Boxtel Website adres: Het secretarisschap wordt door de gemeente Boxtel verzorgd. Als secretaris fungeert de heer de heer Johan van den Biggelaar. Communicatie. In het verslagjaar heeft LA21 de vernieuwde website die eind 2012 was opgezet, in gebruik genomen. Tevens heeft de werkgroep zijn presentatiemogelijkheden verder verbeterd door de aanschaf van enkele bedrukte beachflags. Deze zijn tijdens de Herfstfair voor het eerst gebruikt. Duurzaam voedsel 1. Appelproeverij De appelproeverij bleek in zijn eerste editie in 2012 een groot succes. Het kon daarom niet uitblijven dat LA21 ook in 2013 een appelproeverij zou organiseren. De opzet was nu nog ambitieuzer door het aantrekken van meer deelnemende organisaties en bedrijven ( bijvoorbeeld een imker en een hoogstamfruit kweker ) en vooral door de komst van een appelpers. Het evenement vond plaats op zondag 6 oktober, tijdens en in samenwerking met de organisatie van de Herfstfair. Als locatie werd wederom de boomgaard achter de Markt gekozen. Dit past in ons eerder geformuleerd streven om een meer actieve openbare functie in de duurzame sfeer van de oude boomgaard te bevorderen, in overeenstemming met de groenbeleidsnota van de Gemeente. LA21 is tevens in overleg getreden om in samenwerking met de werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer, de plaatsing van een zitbank en de aanleg van een looppad te realiseren en hoopt komen verslag hierover te kunnen berichten. In de stand van Lokale Agenda 21 zijn ruim 40 soorten appels te proeven. Het proeven en smullen van allerlei onbekende soorten appels en peren trok wederom honderden bezoekers. Zij konden tevens genieten van een voor de gelegenheid door de Gemeente extra verzorgde boomgaard en van accordeonmuziek. De reacties waren dan ook zonder uitzondering positief en men realiseerde zich dat het winkelassortiment aan appels erg beperkt is.

5 Ook konden de bezoekers proeven van de heerlijke zelfgemaakte jams, gelei en appelmoes. Deze werden in beperkte mate ook te koop aangeboden. De appelpers als primeur in Boxtel was een groot succes. Meer dan 3000 kg fruit is aangeboden om er sap van te laten persen. Dit sap is vrij van toevoegingen en blijft 3 jaar houdbaar. De eerste verpakking werd door LA21 voorzitter aangeboden aan Wethouder P. van der Wiel. De Gemeente heeft enkele verpakkingen aangekocht voor recepties ed. LA21 is zeer tevreden met de geweldige respons op dit evenement. 2. Telling EkoEko- producten. In 2013 heeft supermarkt JUMBO op Oosterhof de meeste biologische producten in hun assortiment. Jumbo steeg dit jaar van 267 biologische producten in 2012 naar 418 dit jaar.de Fairtrade producten worden zoveel mogelijk in de winkel verspreid. De filiaalhouder zegt dat biologische producten steeds meer in trek zijn. Dit komt omdat de klanten zich bewust worden van de kwaliteit en de natuurlijke productiewijze. Lokale Agenda 21 heeft in samenwerking met Transition Town de tellingen verricht. Jumbo overhandigde als beloning een pakket met biologische producten aan een klant. Hoewel landelijk Milieudefensie na 16 jaar stopt met de tellingen, willen we in Boxtel verder gaan. Het is de moeite waard om de supermarkten scherp te houden. Inmiddels is ook het aanbod van Fairtrade-producten sterk toegenomen.

6 3. Boxtel Fairtrade gemeente. Na bijna twee jaar van intensief samenwerken als lokale Fairtrade-werkgroep onder leiding van Arjen Witteveen, is tijdens het Werelddiner (een initiatief van de Wereldwinkel), de Fairtrade titel uitgereikt. Wethouder Van de Wiel nam de titel in ontvangst uit handen van een vertegenwoordiger van het landelijke campagneteam. Lokale Agenda 21 heeft zich als deelnemende groep mede ingezet om in samenwerking met andere partijen in korte tijd aan de prestatienormen te voldoen en de procedure te doorlopen. De titel wordt materieel uitgedrukt door middel van een `verkeersbord dat de Gemeente Boxtel naast zijn naambord op de gemeentegrens mag voeren. Boxtel is nu een van de 37 gemeenten in Nederland en 1407 gemeenten in de wereld die deze erkenning hebben ontvangen. Ook in deze rij staan Schijndel en Eindhoven maar ook San Francisco, Parijs en Londen. Om de titel te behouden moet men regelmatig toetsen of de titel behouden blijft. Men dient te voldoen aan zes basisregels: 1. Een werkgroep stimuleert Fairtrade Er is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en behouden. 2. De lokale overheid kiest Fairtrade. De gemeente neemt dit op in beleid en koopt Fairtrade in. 3. Winkels en horeca verkopen Fairtrade producten.in plaatselijke winkels verkopen ze duidelijk zichtbaar eerlijke producten. Horecazaken serveren Fairtrade producten. 4. Bedrijven en organisaties gebruiken Fairtrade. Lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties kopen en gebruiken Fairtrade producten 5. Lokale (media)aandacht voor Fairtrade. Er bestaat een strategie om de campagne langdurig in het nieuws te houden. De werkgroep organiseert publieksevenementen. 6. Stimuleer maatschappelijk verantwoord ondernemen. De werkgroep ondersteunt of onderneemt zelf initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid.

7 Duurzaam groen 4. Opfleuren muren en tuinen Dit project, gestart in 2012, is met succes voortgezet in In samenwerking met woningstichting St.Joseph, buurtvereniging Selissen en de gemeente is weer getracht om meer natuurlijke woonomgeving te ontwikkelen in met name de wijk Selissenwal. Er zijn in die wijk zgn. stoeptuintjes aangelegd. De tuintjes zijn voorzien van biologisch tuingoed. Ook is de zandbak bij een Hoogheemflat omgespit en voorzien van biologisch tuinmateriaal. 5.. Aanplanten fruitbomen LA21 heeft na in 2012 de aanplant van 9 fruitbomen aan de Europalaan en in Lennisheuvel te hebben gerealiseerd, in dit verslagjaar zijn inzet om tot meer aanplant te komen voortgezet. In samenwerking met de Gemeente Boxtel, een locatie gekozen in de nabijheid van de Dommel aan de van de Voortweg. Aldaar zullen een aantal bijzondere rassen van verschillende soorten fruitbomen geplant worden. La21 hecht eraan dat de locatie goed/beter toegankelijk wordt gemaakt zodat de omwonenden intensief kunnen genieten van deze aanwinst. Vanwege nog te voeren gemeentelijk overleg met andere belanghebbenden is dit project nog niet tot uitvoering gekomen. Deze activiteit past ook in het kader van het behouden en uitbreiden van hoogstamboomgaarden in de gemeente. Hoogstamboomgaarden vormen alle seizoenen van het jaar een lust voor het oog. Brabant kende in de vorige eeuw tot aan de ruilverkaveling verschillende streekrassen. De meesten daarvan zijn teruggevonden en worden bewaard in collectieboomgaarden. Duurzaam samen 6.De Smaak S van Boxtel. De Smaak van Boxtel is al elf jaar een begrip. Er wordt gekookt door vijf Boxtelaren die van oorsprong niet uit Nederland komen. Zij worden bijgestaan door ongeveer 30 gasten. Men leert gerechten maken uit verschillende landen. Tijdens de maaltijd wordt nog extra informatie gegeven over de herkomst van de

8 gerechten, de kookgewoontes en met name ook over het leven in het geboorteland van de kok. Al jarenlang is de Smaak van Boxtel een stimulerend voorbeeld van samenkomst tussen inwoners van Boxtel met een verschillende culturele achtergrond. Het belang dat de koks hechten aan deze activiteit komt mede tot uiting in de interviews die opgenomen zijn in ons nieuwste kookboek. In dit verslagjaar is door Omroep Dommelland een item uitgezonden over de Smaak van Boxtel. Dit jaar zijn er weer 10 avonden georganiseerd. Alle avonden zijn vrij snel volgeboekt. Heel bijzonder blijven de kookavonden die Cello reserveert voor zijn cliënten. _ Wittlich. Op 11 mei is een aantal koks als delegatie van de Smaak van Boxtel meegegaan naar Wittlich. Tijdens het 50 jarig jubileum van de jumelage Boxtel/Wittlich in juli 2009 in Boxtel heeft De Smaak van Boxtel voor vele Wittlichers en anderen een internationaal menu klaargemaakt voor zo'n 100 personen. In de jaren daarna hebben bewoners geprobeerd om het concept van De Smaak van Boxtel op te starten in Wittlich. Dit is tot op heden niet gelukt. Nu hebben de koks met hulp van bestuurders uit Wittlich lekkernijen klaargemaakt die in de avond tijdens het wijnproeven geserveerd werden. Het is een groot succes geworden. - Bazaar. De Smaak van Boxtel heeft in 2013 wederom een bijdrage geleverd aan de viering van Deze Bazaar in Boxtel. De vrijwilligers die regelmatig deelnemen aan onze kookavonden, hebben tijdens de Bazaar zelfgemaakte gerechten en hapjes verkocht die van oorsprong uit landen van over de hele wereld komen. De organisatie van de Bazaar heeft een loterij met verschillende prijzen georganiseerd en heeft de winst die hiermee is behaald gedoneerd aan LA21 ten behoeve van het nieuw kookboek ( zie elders in dit verslag). - Proef de lente. Aan het einde van ieder seizoen van De Smaak van Boxtel worden alle koks uitgenodigd om bij de voorzitter van Lokale Agenda 21 te genieten van heerlijke Hollandse gerechten. In 2013 heeft deze activiteit plaatsgevonden op 18 mei. Dit is een dank je wel voor de medewerking om tijdens de kookavonden als gastkok actief te zijn geweest. Belangrijk is ook dat de mensen van vele nationaliteiten elkaar beter te leren kennen. Het is een feest om te gast te mogen zijn bij een Hollandse familie. Het is inmiddels een leuke traditie geworden die door de koks zeer gewaardeerd wordt.

9 7.Internationale vrouwendag Aan de oproep om deel te nemen van de Internationale Vrouwendag Boxtel op 8 maart, is tot vreugde van de organisatie massaal gehoor gegeven. De opkomst was boven verwachting. Ruim 200 vrouwen hebben zich verzameld in Gemeenschapshuis de Walnoot. Vrouwen van allerlei leeftijd en uit vele windstreken. Bij binnenkomst welkom geheten door de Accordeongroep Mamadodo. Zij zorgden dat er meteen een ontspannen en feestelijke stemming was. Het thema voor de Internationale Vrouwendag 2013 is: Samen voor elkaar in de toekomst zal SAMEN het sleutelwoord worden omdat door allerlei maatregelen professionele hulp niet meer vanzelfsprekend is en we er Samen voor elkaar zullen moeten zijn. Wij hebben de bezoekers van de Internationale Vrouwendag een interessante, ontspannen en leerzame avond aangeboden in de vorm van creatieve, recreatieve en sportieve workshops. Bijvoorbeeld over: glasschilderen, decoratieve vlindermasken, zelfverdediging, Zumba, wereldkoor, bedankdoosjes, tekenen mandala s, Koningsdagkrans en Haiku schrijven, Marokkaanse kleding. De bibliotheek was vertegenwoordigd met de leeskist, Amnestie International met de handtekeningenactie. Een hoedenmaakster was aanwezig en gaf advies. Na afloop van de workshops heeft het Wereldkoor een optreden verzorgt met Nederlandse en buitenlandse liedjes waarbij heerlijk kon worden meegezonden. De avond werd traditiegetrouw afgesloten met een disco. Vele vrijwilligers hebben gezorgd voor internationale hapjes die gretig aftrek vonden. Een zeer geslaagde, gezellige avond met een gemoedelijke en ontspannen sfeer, mogelijk gemaakt dank zij vrouwenorganisaties uit Boxtel en Liempde, het Platform Integratie en Lokale Agenda 21. De twee laatste hebben tevens financieel bijgedragen.

10 8. Wereldkoor: or: Het Wereldkoor is in 2013 onverminderd actief geweest. De belangstelling heeft zich positief ontwikkeld zowel voor wat betreft het aantal leden als het aantal optredens. Om dit alles tot een succesvolle onderneming te maken wordt er veel geoefend. De oefenavonden worden gehouden in gemeenschapshuis De Walnoot. Regelmatig is het wereldkoor uitgenodigd om een optreden te verzorgen: 26 februari speciaal optreden op winkelcentrum Oosterhof, namelijk een Flashmob. Al winkelend sluiten steeds meer winkelende koorleden aan om gezamenlijk enkele liederen ten gehore te brengen. 8 maart optreden en workshop tijdens Internationale Vrouwendag. 13 maart optreden voor de ouderen bij Elisabethsdael. 24 maart optreden voor de bewoners van Cello. 16 april optreden in het Asielzoekerscentrum AZC Oisterwijk. 11 mei optreden in de zustergemeente Wittlich in Duitsland. Ons eerste buitenlands optreden is door de bewoners van onze partnergemeente zeer gewaardeerd. 9 juni optreden tijdens de Bazaar. 23 juni optreden bij de Langspier tijdens Sax on the Beach met BIG Band Boxtel. 14 september optreden tijdens de tweede editie van de UITmarkt in Podium Boxtel.

11 29 september optreden op Oostdag. 19 november optreden voor de ouderen in Simeonshof. 15 december optreden bij het kerstevenement bij Cello in Haaren. 18 december presentatie CD. Op dit moment heeft het Wereldkoor 62 leden waarvan 21 een buitenlandse achtergrond hebben. Door het zingen is een groot saamhorigheidsgevoel ontstaan. De koorleden leven met elkaar mee en komen bij elkaar op visite. Zelfs elke repetitie wordt ervaren als een feest van ontmoeting. LA21 beoogt met deze activiteit een bijdrage te leveren aan de sociale cohesie in onze gemeente. Het koor treedt veelal op bij non-profit instellingen en activiteiten en vraagt daarom normaliter geen vergoeding. 9.Realisatie kookboek met Wereldk W ereldkoor cd. LA21 kon vorig jaar melden dat het Wereldkoor een cd ( Toetie Froetie) had opgenomen met kinderliedjes uit 20 verschillenden landen. De enthousiasmerende inzet van de koorleden en andere vrijwilligers alsook het goede verkoopresultaat, heeft ons gemotiveerd om een nog omvangrijker project op ons te nemen in het kader van sociale duurzaamheid: Een boek met recepten, interviews en een cd waarin de culturele diversiteit die in Boxtel aanwezig is op een positieve wijze naar voren wordt gebracht. Tijdens dit hele verslagjaar is er hard gewerkt aan de totstandkoming ervan. Er is gekozen voor 15 liedjes uit landen waar ook koks vandaan komen die meewerken aan "De Smaak van Boxtel". Naast het repeteren om de liederen muzikaal diende ook veel aandacht besteedt te worden aan het beheersen van de uitspraak van de verschillende talen. De uitgave omvat, zoals hierboven opgemerkt, ook 17 interviews met deelnemers aan de activiteiten van de Smaak van Boxtel en het Wereldkoor. De interviews geven in het kort een indruk van de achtergronden en motivatie van deze Boxtelaren. De recepten zijn allemaal eerder bereid tijdens de kookavonden. In totaal staan er 115 recepten in het boekje gekozen uit een voorraad van ruim 350 recepten vanaf De gerechten komen uit 39 landen, van Nepal tot Angola. Van Brazilië tot Afghanistan. In het boekje staan vele foto's die gemaakt zijn tijdens de kookavonden. De totstandkoming werd mogelijk gemaakt door het enthousiasme en de inzet van velen: Geertje Schellekens trad op als dirigent en begeleider op de gitaar. Ruud van Nooyen heeft gezorgd voor de opnames. Als opnamestudio mocht het Wereldkoor gebruikmaken van de Serenade in Liempde. Bij de feestelijke presentatie op 18 december waren 160 bezoekers aanwezig. Zij hebben tevens gezorgd voor een succesvolle eerste verkoopactie. Verder wordt de verkoop

12 voortgezet bij alle LA21-activiteiten, bij boekhandel Elckerlyc en de Wereldwinkel. Uiteraard kan men ook de leden van LA21 benaderen voor aankoop. Duurzaam mobiel 9. Mobiliteitsweek. Ook dit najaar is weer aandacht geschonken aan de mobiliteit en weer in samenwerking met de Fietsersbond afdeling Boxtel. Deze week werd gehouden in de periode 12 tot en met 22 september. Er is in die week weer een leestafel ingericht in de bibliotheek. Deze wijze van promotie rond het mobiliteitsthema blijkt nog steeds te voldoen. Een zeer beperkt aantal Boxtelse scholen heeft weer meegewerkt aan de actie rond het thema: groene voetstappen. Rijkssubsidie wordt niet meer verstrekt voor de mobiliteitsweek. 10. Winkelen op de fiets Het stimuleren van het winkelend publiek om boodschappen te doen op de fiets in plaats van met de auto. Met name de luchtkwaliteit verbetert door de vermindering van de CO2- uitstoot. Daarnaast heeft het stimuleren van het fietsgebruik een positief effect op parkeerproblemen, de gezondheid en de verkeersveiligheid. Ondermeer LA21, winkeliers, de

13 Fietsersbond, de Gemeente en de SRE Milieudienst hebben het project gedragen. LA21 is tot de conclusie gekomen dat dit project weinig rendement heeft gehad. De bekendheid en het aantal deelnemers zijn achtergebleven bij onze verwachting en staan niet in een goede verhouding tot de kosten. LA21 beraadt zich op verbeteringspunten voor eventuele voortzetting in De doelstelling van het project blijft LA21 onverminderd ondersteunen.

14 Bijlagen Bijlage 1: Jaarrekening 2013 Bijlage 2: Projectoverzicht 2014

15 Bijlage 1: Jaarrekening 2013 FINANCIEEL OVERZICHT LA BEGROTING WERKELIJKE CIJFERS Algemene kosten ,95 Appelproeverij (1) ,84 Banners ,16 Bijeenkomst Nederlandse LA ,00 biodiversiteit Gevels/tuinen, zandbak (2) ,00 Boxtelse lentemarkt 750 0,00 De Smaak van Boxtel ,19 Duurzame boodschappen eco-telling (3) 100 0,00 European Mobility Week ,00 Internationale vrouwendag ,26 kookboek de smaak van Boxtel (4) ,22 Lezing/film 500 0,00 Ledenwerving LA ,00 Oude Boomgaard bij gemeentehuis ,00 Proef de Lente ,83 Project Winkel op de fiets (5) ,07 Website ,58 Wereldkoor (6 ) ,46 Boekje Toetie Froetie (7 ) ,65 Deelname Bazaar 0 316, ,67 1. appelpers door derden betaald 2. In het kader van dit project is door de Woningbouwvereniging rechtstreeks 500,- betaald aan de leverancier 3.door Jumbo gefinancierd 4. Nog 300 boeken in voorraad resp. niet afgerekend is 300 X 6 = Op de kosten is al in mindering gebracht 700 aan bijdrage Bazaar en 1205 aan opbrengst boeken 5. Deze post is negatief, omdat de gemeente een bijdrage van 500,00 heeft verstrekt. 6. Op de kosten wereldkoor is 330,00 opbrengst optredens in mindering gebracht. 7. Het boekje Toetie Froetie is in 2012 uitgebracht. De drukkosten zijn in 2013 betaald.op de drukkosten is 1000,-- aan opbrengst verkoop boekjes in mindering gebracht. Opmerking In de werkelijke kosten 2013 is een bedrag van 3322,46 opgenomen aan kosten, die betrekking hebben op 2013 en die in 2014 zijnbetaald resp. worden betaald. Dit betreft: Kosten Appelproeverij 354,56, Kosten Bazaar 316,60, Kosten De Smaak van Boxtel 1402,78 waarvan 1300 huur keuken, Kosten kookboek 580,92 Kosten kookboek 159,47, Kosten Proef de Lente 395,83 Algemene kosten 112,30

16 Bijlage 2: 2 : Projectoverzicht 2014 PLANNING PROJECTEN 2014 LOKALE AGENDA 21 Duurzaam welzijn en gezondheid op lokaal niveau De uitvoering van onze brede doelstelling is door welkome activiteiten van andere mensen/groepen versmald. Zo is er voor ons geen directe taak meer voor energiemaatregelen (Boxtelse energiecoöperatie). We zijn sterk en onderscheidend in projecten op het vlak van sociale duurzaamheid. We willen ons specifieker richten op duurzaam welzijn en gezondheid. Algemeen Algemene kosten 300 Binnen deze post vallen veelal kleine uitgaven die niet aan een project te koppelen zijn, maar wel nodig voor het dagelijks functioneren van de werkgroep. Te denken is aan reproductiekosten, verzendkosten, reiskosten, kosten deelname aan bijeenkomsten elders e.d. Overigens, de leden van de werkgroep zijn vrijwilligers, zonder financiële vergoeding voor hun werk. De kosten worden ook beperkt door gebruik van vergaderruimte in het gemeentehuis. Website 200 De website wordt steeds meer het visitekaartje voor LA21. De website is vorig jaar nog sterk aangepast en belangrijk is dat de site goed onderhouden wordt. Meer leden voor LA Op dit moment is het van essentieel belang om het aantal leden van Lokale Agenda 21 uit te breiden. Hiervoor willen we in het voorjaar middels een artikel in Brabants Centrum en via verschillende politieke partijen, organisaties en verenigingen komen tot een voldoende bezetting van de werkgroep. Verkiezingsdebat 400 Net als bij de andere gemeenteraadsverkiezingen organiseren van een debat over duurzaamheid op 27 februari Wat hebben de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma? Activiteiten sociale duurzaamheid Internationale vrouwendag 550 De opzet van het vieren van Internationale Vrouwendag is destijds op initiatief van Lokale Agenda 21 in samenwerking met de verschillende vrouwenorganisatie en belangstellenden vorm gegeven. Tijdens een samenzijn worden diverse workshops aangeboden. In het kader van sociale duurzaamheid is Lokale Agenda 21 een belangrijke spil in de organisatie in een goede samenwerking met Platform Integratie, die ook een grote bijdrage levert aan de uitvoeringskosten. Op deze avond mogen we rekenen op een bezoekersaantal van 250 vrouwen.

17 De Smaak van Boxtel 1500 De unieke kookactiviteit van Lokale Agenda 21 van koken, praten, eten en drinken heeft inmiddels al een reputatie opgebouwd van 10 jaar en zal in 2014 worden gecontinueerd. De opzet van zo'n avond is een goed concept. Er wordt gekookt door 5 koks, woonachting in Boxtel, die van oorsprong uit een ander cultuur komen. Het draait om het onderlinge contact tussen mensen van verschillende komaf. Elke avond kunnen 25 gasten assisteren bij het maken van de vijf gerechten. Bij de maaltijd wordt nog extra informatie gegeven over de herkomst van het gerecht, het land en de gewoontes. Er wordt genoten van het heerlijke eten. Daarbij gaat het over van alles en nog wat. Dat is leerzaam en gezellig. Proef de lente 275 Alle koks die tijdens de Smaak van Boxtel een gerecht verzorgen worden bedankt tijdens de bijeenkomst Proef de lente. 40/50 personen nemen deel en krijgen deze middag, inclusief warme maaltijd, aangeboden als een dank je wel voor het mee werken aan de Smaak van Boxtel. Dit is een goede manier om elkaar beter te leren kennen en bevordert de integratie tussen de diverse bevolkingsgroepen. Dit is ook duidelijk een activiteit in het kader van sociale duurzaamheid. Wereldkoor 500 Op dit moment telt het koor ongeveer 55 leden (vrouwen) waarvan 17 vrouwen uit een andere cultuur komen. De koorleden brengen liederen in vanuit hun eigen cultuur. Regelmatig worden repetities gehouden en het koor hoopt ook in 2013 regelmatig op te treden bij Boxtelse (non-profit) evenementen. Door enkele financiële bijdrages voor de optredens is het streven de kosten zo laag mogelijk te houden. Activiteiten Energie& Klimaat LED op verlichting 2000 Nieuw op te zetten project waar aandacht besteed gaat worden bij scholen aan duurzame energie. Eventueel wordt er gekeken of het mogelijk is een klaslokaal op een school zo duurzaam mogelijk qua energie in te richten. Duurzame boodschappen 100 Ook in 2014 gaan wij i.s.m. Transition Towns Boxtel door met het uitvoeren van tellingen van o.a.: het aantal duurzame producten in supermarkten (eco-tellingen), het aantal dichte en open winkeldeuren,het aantal meters open koelingen en gebruik van plastic verpakkingsmateriaal. Duurzame tip van de week ---- Lokale Agenda 21 verzorgt met regelmaat duurzame tips, te plaatsen in het gemeentekatern van Brabants Centrum. Deze tips omvatten maximaal 200 woorden. Het doel is de lezer via deze tips attent te blijven houden op de verduurzaming van de leefstijl. Project "winkel op de fiets" 700 Voortzetting van het in 2013 gestarte project om meer mensen met de fiest naar de winkel te krijgen. Lezing Duurzaamheid of film 500 In 2014 zal afhankelijk van het aanbod een geschikte film (max. 3) in samenwerking met Transition town groep getoond worden.

18 Schoonmaakactie ---- Lokale Agenda 21 heeft zich altijd ingezet voor de schoonmaakactie in de gemeente. Ook de leden van de werkgroep geven hier weer acte de préséance. European mobilityweek 500 De european mobilityweek wordt in gehouden in september. Het is een jaarlijks terugkerend project dat plaatsvindt in september in samenwerking met de fietsersbond afdeling Boxtel. Elk jaar wordt een speciaal thema speerpunt. Activiteiten Biodiversiteit Vergeten groente 400 Infoavond over vergeten groeten, 30 januari Welke groenten zijn er nog te vinden al zijn ze voor velen onbekend geworden. Hoe gebruik je ze? Fruitbomen 1000 Ook dit jaar zal weer ene locatie gezocht worden voor het plaatsen van hoogstamfruitbomen. In overleg met de hoogstamfruitbrigade en de gemeente boxtel. Appelproeverij 1250 Dit project "Proeverij" wil uitgaan van het laten proeven van appels en peren van oude fruitrassen die nu nog te vinden zijn in de boomgaarden binnen de gemeente. Het is de bedoeling dat inwoners van de gemeente Boxtel die een eigen boomgaard(je) hebben met hun appels en peren komen. Belangstellenden kunnen dan bij elke stand proeven van de lekkere smaak van speciale appels en peren. De eigenaren mogen ook hun eigen fruit verkopen. Het is de bedoeling dat ook een persoon van een pomologische vereniging aanwezig zal zijn om de te herkennen of wel onderzoek daar naar te doen. Dit jaar wordt een begin gemaakt met het inventariseren van Boxtelse fruitbomen van meer onbekende rassen waarvan we kunnen enten. Ook het proeven en eventueel verkopen van diverse jams is prima. Mocht het een goed oogstjaar worden dan denken we aan het inhuren van een grote fruitpers voor het persen van vele kilo's fruit tot appelsap. Deze proeverij willen we combineren met het herfstfair op de locatie oude boomgaard. Biodiversiteit in de tuinen/gevels 750 Gevels, schuttingen en tuinmuren worden te weinig benut voor beplanting terwijl ze zich bij uitstek lenen voor het plaatsen van diverse planten, struiken en kruiden. De aandacht van LA21 gaat hierbij uit naar de eetbaarheid, de diversiteit en het behoud van of de terugkomst van inheemse planten. Dit dient tevens het sociaal belang van een aangename leefomgeving. Dit project is gestart in 2010 en loopt nog steeds door. Het wordt uitgevoerd in overleg met gemeente en met medefinanciering van woningcorporatie St. Joseph.

19 Totaal begroting projecten 2014 LA 21 Algemene kosten 300 Website 200 Meer leden voor LA Verkiezingsdebat 400 Internationale vrouwendag: 550 De Smaak van Boxtel: 1500 Proef de lente: 275 Wereldkoor: 500 LED op verlichting 2000 Duurzame boodschappen 100 Duurzame tip van de week ---- Project "winkel op de fiets". 700 Lezing Duurzaamheid of film 500 Schoonmaakactie ---- European mobilityweek 500 Vergeten groente 400 Fruitbomen 1000 Appelproeverij 1250 Biodiversiteit in de tuinen/gevels 750 Totaal

PLANNING PROJECTEN 2015 LOKALE AGENDA 21. Duurzaam welzijn en gezondheid op lokaal niveau

PLANNING PROJECTEN 2015 LOKALE AGENDA 21. Duurzaam welzijn en gezondheid op lokaal niveau PLANNING PROJECTEN 2015 LOKALE AGENDA 21 Duurzaam welzijn en gezondheid op lokaal niveau De uitvoering van onze brede doelstelling is door welkome activiteiten van andere mensen/groepen versmald. Zo is

Nadere informatie

Toelichting bij begroting 2012 Lokale Agenda 21

Toelichting bij begroting 2012 Lokale Agenda 21 Toelichting bij begroting 2012 Lokale Agenda 21 Algemeen Algemene kosten 300 Binnen deze post vallen veelal kleine uitgaven die niet aan een project te koppelen zijn, maar wel nodig voor het dagelijks

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Boxtel

Jaarverslag 2012 Boxtel Jaarverslag 2012 Boxtel 1 Voorwoord De werkgroep Lokale Agenda 21 presenteert hierbij zijn jaarverslag betreffende het jaar 2012. Middels dit jaarverslag geeft de werkgroep graag inzicht in zijn doelen

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 Boxtel

Jaarverslag 2011 Boxtel Jaarverslag 2011 Boxtel Voorwoord De werkgroep Lokale Agenda 21 presenteert hierbij zijn jaarverslag betreffende het jaar 2011. Middels dit jaarverslag geeft de werkgroep graag inzicht in zijn doelen en

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade

Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade Keurmerken Sinds 2010 Fairtrade Gemeente Dronten Sinds 2016 zichtbaar bij de ingangswegen Doelstelling 7-Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu 8-Er is meer eerlijke

Nadere informatie

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer. Beleidsplan 2018

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Boxmeer. Beleidsplan 2018 Beleidsplan 2018 Definitief Secretariaat: bank: NL02 TRIO 0338 6495 06 KvK nr. 17151409 Inleiding Achtergrond Dagblad Trouw 3 maart 1995: De basis voor de lokale Agenda 21 werd gelegd in 1992 tijdens de

Nadere informatie

Iedereen kan Vergroenen

Iedereen kan Vergroenen Iedereen kan Vergroenen Voorop in de Vergroening Prijsvraag 2013 Aanleiding Lentiz LIFE College is een school voor VMBO en MBO (AOC), in een sterk geürbaniseerde omgeving (Schiedam). Met een AOC midden

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede beurt. Nummer 8, september 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede beurt. Nummer 8, september 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: Goede beurt 1 Winkeldemonstraties in UK een succes! 2 P8 aanwezig tijdens Retail congres DOGK - Düsseldorf 4 P8 aanwezig bij ledenbijeenkomsten 4 49 jaar paprika in Nederland:

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg 2014 Jaarverslag 2014 Tilburg Stichting Prisma Tilburg Voorwoord Sinds 2008 zetten wij ons als stichting in voor een harmonieuze samenleving. We streven naar een samenleving waarin iedereen meedoet, waar

Nadere informatie

Stichting Bos der Onverzettelijken. Jaarverslag 2012

Stichting Bos der Onverzettelijken. Jaarverslag 2012 Stichting Bos der Onverzettelijken Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 1.0. Voorwoord.... 3 2.0. Projecten en Activiteiten... 4 2.1. Groot onderhoud Bos der Onverzettelijken... 4 2.2.

Nadere informatie

Graag willen wij u nogmaals feliciteren met het behalen van de award Zilver bij de verkiezingen van de Beste Teamattractie van het Jaar 2014.

Graag willen wij u nogmaals feliciteren met het behalen van de award Zilver bij de verkiezingen van de Beste Teamattractie van het Jaar 2014. Noordwijk-Events / SPEV T.a.v. Marco Mens Postbus 193 2210 AD Noordwijkerhout Uw ref. BMG/MA15/A02 Onze ref. Datum 22-04-2015 Betreft Juryrapport verkiezingen MEETINGS AWARDS Geachte heer Mens, Graag willen

Nadere informatie

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond Unal College Trainingen en werkbegeleiding aan (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking Unal College Professionele ondersteuning en training met aandacht voor culturele achtergrond voor (jong)

Nadere informatie

a. het ondersteunen van lokale initiatieven; ad a. Het ondersteunen van lokale initiatieven ad b. Het Zingen voor je Leven Koor Leiden

a. het ondersteunen van lokale initiatieven; ad a. Het ondersteunen van lokale initiatieven ad b. Het Zingen voor je Leven Koor Leiden BELEIDSPLAN 2015 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN DOEL VAN DE STICHTING: In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: Het oprichten en in stand houden van een koor onder

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 VERENIGING ISLAMITISCHE CULTUUR LANGEDIJK. Telefoon : (0226) Site :

Jaarverslag 2017 VERENIGING ISLAMITISCHE CULTUUR LANGEDIJK. Telefoon : (0226) Site : VERENIGING ISLAMITISCHE CULTUUR LANGEDIJK Jaarverslag 2017 Telefoon : (0226) 341 863 Site : www.moskeelangedijk.nl E-mail : info@moskeelangedijk.nl Potjesdam 2a 1722 XN Zuid-Scharwoude Voorwoord De Vereniging

Nadere informatie

Groenkracht Beleidsplan

Groenkracht Beleidsplan Groenkracht Beleidsplan De doelstelling van de Stichting Groenkracht is het verbinden van personen en plaatsen in Delft en omgeving om eenieder bewust te maken van de mogelijkheden van duurzaam voedsel

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2017

Beleidsplan 2013-2017 Voorwoord Deventer is trots op de veelkleurige, multiculturele samenstelling van haar inwoners. Al eeuwen lang onderhoudt Deventer, als Hanzestad contacten met vele landen en culturen over heel de wereld.

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT. Verbinden, verjongen, verbreden

JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT. Verbinden, verjongen, verbreden JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT Verbinden, verjongen, verbreden 1. INLEIDING Bij ons aantreden als nieuw bestuur vorig jaar hebben drie speerpunten gekozenen: verbinden, verjongen, en verbreden. We hebben

Nadere informatie

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Naam: William Ton (1604410) Docent: Rob van den Idsert Specialisatie: Concept Periode: 2015-D Datum: 27-05-2015 Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Activiteit Oliebollen en spelletjes. Mrt / Apr In je agenda :

NIEUWSBRIEF. Activiteit Oliebollen en spelletjes. Mrt / Apr In je agenda : Mrt / Apr 2018 Activiteit Oliebollen en spelletjes Het was de eerste keer dat we in 2018 elkaar weer ontmoeten en we de mogelijkheid hadden elkaar de beste wensen over te brengen. Traditiegetrouw had de

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2015 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2015 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2015 van de Stichting Coalitie Erbij Woudenberg.

Nadere informatie

Fairtrade Gemeente Weert

Fairtrade Gemeente Weert Fairtrade Gemeente Weert Hans Kreutzer, Trijnie Helfferich, Henrieke Graven 17 april 2013 Fairtrade Gemeente Fairtrade Gemeente is een eretitel die aangeeft dat de gemeente bijzonder veel aandacht heeft

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2019 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN. In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven:

BELEIDSPLAN 2019 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN. In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: BELEIDSPLAN 2019 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN DOEL VAN DE STICHTING: In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: Het oprichten en in stand houden van een koor onder

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Maart 2012 1. Voorwoord Op 20 april 2011 was het zover: de officiële oprichting van de Vereniging Buurtmoestuin Castellum! Het was het tastbare resultaat

Nadere informatie

Jaarverslag Millenniumplatform

Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform 2013 In 2008 heeft de gemeenteraad unaniem besloten onze gemeente uit te roepen tot Millenniumgemeente. Dit betekent dat de gemeente zich conformeert

Nadere informatie

1e Kwartaal 2015. Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin.

1e Kwartaal 2015. Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin. www.wenumhoeve.nl 2015 Jaargang 11 Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin. Zoals gebruikelijk een overzicht van alle activiteiten in het afgelopen jaar kort weergegeven. Uiteraard

Nadere informatie

Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid

Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid Jaarplan 2011 Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid www.paleisvandeverdraagzaamheid.nl Verdraagzaamheid is respect en waardering voor en acceptatie van de rijke verscheidenheid van de culturen in onze

Nadere informatie

Beleidsplan Historisch Festival Almelo

Beleidsplan Historisch Festival Almelo Beleidsplan Historisch Festival Almelo Juni 2014 1 Inhoud 1 Inleiding 2 Uitgangspunten 2.1 De Stichting 2.1 Doelstelling 3 Activiteiten 3.1 ANBI 3.2 Beheer 3.3 Samenwerking 3.4 Activiteiten 4 Organisatie

Nadere informatie

Het recept voor de huisgemaakte g e r e c h t e n. bij Châteauform

Het recept voor de huisgemaakte g e r e c h t e n. bij Châteauform Het recept voor de huisgemaakte g e r e c h t e n bij Châteauform De huisgemaakte gerechten bij Châteauform'... Châteauform' bestaat al 16 jaar - de tijd vliegt! Als er een gebied is waar de tijd beter

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2016 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN. In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven:

BELEIDSPLAN 2016 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN. In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: BELEIDSPLAN 2016 STICHTING ZINGEN VOOR JE LEVEN KOOR LEIDEN DOEL VAN DE STICHTING: In de statuten van de stichting staat het doel als volgt omschreven: Het oprichten en in stand houden van een koor onder

Nadere informatie

JAAROVERZICHT ACTIVITEITEN WERELDWINKEL VENLO 2017

JAAROVERZICHT ACTIVITEITEN WERELDWINKEL VENLO 2017 JAAROVERZICHT ACTIVITEITEN WERELDWINKEL VENLO 2017 De activiteiten in dit chronologische jaaroverzicht en meer vindt u allemaal uitgebreider terug in de berichten bij nieuws en acties op onze website wereldwinkelvenlo.nl.

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

Op zoek naar leuke activiteiten en verenigingen in De Stichtse Hof?

Op zoek naar leuke activiteiten en verenigingen in De Stichtse Hof? Meer informatie? Welzijnsprogramma 2015 Vivium De Stichtse Hof Neem voor meer informatie gerust even contact op met het Uitbureau van De Stichtse Hof. Wij helpen u graag! Op zoek naar leuke activiteiten

Nadere informatie

Energie Management Plan 2015

Energie Management Plan 2015 Energie Management Plan 2015 Bijlage bij het KAM jaarplan 2015 Voorlopig Versie 1.0 VBG 2015-09 22 Energie Management Plan 2015 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave Energie Management Plan 2015 1 Veiligheid 2

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2017 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2017 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Coalitie Erbij Woudenberg: 2017 In vogelvlucht In de laatste maand van het jaar kijk

Nadere informatie

Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy

Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy Welkomstwoord De vrijwilligers van Raffy en Lâle zijn de olie in de machine. Zonder olie loopt de machine heel snel

Nadere informatie

Kookstudio brochure 2015

Kookstudio brochure 2015 Kookstudio brochure 2015 Wat u van ons kunt verwachten.. Tijdens een kookworkshop gaat u zelf koken in groepsverband, onder begeleiding van een professionele kok ofwel kookdocent. U maakt gebruik van de

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

Agendapunt: 9 No. 72/'11. Dokkum, 6 september 2011. ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 9 No. 72/'11. Dokkum, 6 september 2011. ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 9 No. 72/'11 Dokkum, 6 september 2011 ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, In de raadsvergadering van 18 juni 2009 is besloten de gemeente

Nadere informatie

Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014

Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014 Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014 Inleiding Dit plan bestaat uit vier delen: De voornemens van de Millenniumwerkgroep voor 2014 als overkoepelende werkgroep; Het activiteitenplan van de werkgroep

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Geachte mevrouw, meneer, Hierbij bieden wij u graag onze nieuwsbrief voor vrijwilligers aan.

Nieuwsbrief. Geachte mevrouw, meneer, Hierbij bieden wij u graag onze nieuwsbrief voor vrijwilligers aan. Nieuwsbrief J A A R G A N G 3 N R. 1 H E T E R E N ; 2 9-0 1-2 0 1 4 I N H O U D : V I S I E B I J E E N K O M S T I N T E R N E V R I J - W I L L I G E R T E A M S E N N A- M E N P R I J S V E R H O-

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING HAPPYNEZZ

BELEIDSPLAN STICHTING HAPPYNEZZ Vakantieweek voor meervoudig gehandicapten Regio West Brabant BELEIDSPLAN STICHTING HAPPYNEZZ 2016-2021 Datum 28-02-2016 Stichting Happynezz Parallelweg 101 4621 JV Bergen op Zoom e-mail: secretaris@happynezz-wb.nl

Nadere informatie

Zorgcentrum Symfonie, Boxmeer

Zorgcentrum Symfonie, Boxmeer Zorgcentrum Symfonie, Boxmeer Uniek gelegen locatie met stijlvolle uitstraling Voelt beter Uniek gelegen locatie met stijlvolle uitstraling Zorgcentrum Symfonie in Boxmeer trekt mensen vanuit alle omliggende

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 FHL Nederland

Jaarverslag 2014 FHL Nederland Jaarverslag 2014 FHL Nederland 1-3-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Bijeenkomsten... 3 2.1 Centra... 3 2.2 Workshops... 3 2.3 Retraite... 3 2.4 Boeken, audio en video... 3 3 Organisatie... 4 3.1

Nadere informatie

STICHTING MALUKU VIERT 50 jaar Molukkers in CUIJK. en 60 jaar Molukkers in Nederland BIJLAGE I - Informatie Pasar Maluku 29-10-2011

STICHTING MALUKU VIERT 50 jaar Molukkers in CUIJK. en 60 jaar Molukkers in Nederland BIJLAGE I - Informatie Pasar Maluku 29-10-2011 STICHTING MALUKU VIERT 50 jaar Molukkers in CUIJK en 60 jaar Molukkers in Nederland BIJLAGE I - Informatie Pasar Maluku 29-10-2011 1.0 Aanleiding Pasar Maluku komt dit jaar alweer met de vijfde editie

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2012

Activiteitenverslag 2012 Activiteitenverslag 2012 Activiteitenverslag Volle Evangelie Gemeente Rijswijk 2012 INLEIDING De Volle Evangelie Gemeente Rijswijk (vegr)is een eigentijdse en actieve geloofsgemeenschap in het centrum

Nadere informatie

Koken in het Groen Dakpark Delfshaven Kookt in het Groen!

Koken in het Groen Dakpark Delfshaven Kookt in het Groen! Koken in het Groen Dakpark Delfshaven Kookt in het Groen! De 6 de editie Koken in het Groen: een mengelmoes aan nationaliteiten genoot met elkaar van een late zomerdag op een van s stads mooiste tuinen.

Nadere informatie

Verdiepingsplan november 2017 Pagina 1

Verdiepingsplan november 2017 Pagina 1 Gemeente Leusden Contactpersoon Chieni Wassink Telefoonnummer Klik hier als u tekst wilt invoeren. Mailadres Ch.wassink@gmail.com Datum 27-11-2017 Naam verdiepingsplan Leusden gaat voor duurzamer Fairtrade

Nadere informatie

1. Voorwoord. 2. Terugblik

1. Voorwoord. 2. Terugblik v 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Terugblik 3. Bijdrage aan het museum 4. Financiële verslaglegging 5. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord 1. Voorwoord Het afgelopen jaar trok

Nadere informatie

. Verzoek om deze nieuwsbrief door te sturen aan andere mogelijk geïnteresseerden.

. Verzoek om deze nieuwsbrief door te sturen aan andere mogelijk geïnteresseerden. Nieuwsbrief 2 Vrienden van La Pasión Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser. Verzoek om deze nieuwsbrief door te sturen aan andere mogelijk geïnteresseerden. Happy New Year! Carolien van Leeuwen, Bea Woldring,

Nadere informatie

Haren Fairtrade Gemeente

Haren Fairtrade Gemeente Pagina 1 Verantwoordelijkheid Wereldwinkel Ineke Wielinga Projectgroep Wereldwinkel Adèle Dummer gemeente Haren Hinke de Boer Petronel Rietema Zernike College Martine Slager Kerkelijke gemeenschap Marco

Nadere informatie

Verslag werkbezoek Project: mobiele keuken Iasi (R) 9 november tot en met 15 november 2014

Verslag werkbezoek Project: mobiele keuken Iasi (R) 9 november tot en met 15 november 2014 Verslag werkbezoek Project: mobiele keuken Iasi (R) 9 november tot en met 15 november 2014 November 2014 1 Inleiding Tijdens het werkbezoek van 9 november tot en met 15 november 2014 is verder uitvoering

Nadere informatie

S0ch0ng Raadhuisconcerten Hilversum. Beleidsplan Mei 2016

S0ch0ng Raadhuisconcerten Hilversum. Beleidsplan Mei 2016 S0ch0ng Raadhuisconcerten Hilversum Beleidsplan 2017 Mei 2016 Inhoudsopgave Stichting Raadhuisconcerten Hilversum Pagina Inhoudsopgave 2 Introductie 3 Programmering 4 Organisatie 6 Bijdrage aan doelen

Nadere informatie

De waarde van perceel Hogeweg 112 voor de Leefbaarheid

De waarde van perceel Hogeweg 112 voor de Leefbaarheid Zienswijze De waarde van perceel Hogeweg 112 voor de Leefbaarheid in de wijken Liendert-Rustenburg-Hogekwartier Doelstelling: Dit document is opgesteld om B&W van de gemeente Amersfoort inzicht te geven

Nadere informatie

UITNODIGING. Het bestuur. Vriendenbrief nr.5 van het schipperskoor de Maessanghers. 1*)Waar in deze nieuwsbrief wordt geschreven

UITNODIGING. Het bestuur. Vriendenbrief nr.5 van het schipperskoor de Maessanghers. 1*)Waar in deze nieuwsbrief wordt geschreven Vriendenbrief nr.5 van het schipperskoor de Maessanghers Uitgave: december 2018. Na een beknopte update van belangrijke gebeurtenissen, die medio dit jaar aan u werd toegezonden ontvangt u nu onze vijfde

Nadere informatie

Proeven in stijl groepen

Proeven in stijl groepen Proeven in stijl Ontdek de wijnschatten van Arnhem Bij wijnhandel Robbers & van den Hoogen aan de Arnhemse Velperweg wordt de wijn nog gekoesterd. Het wijnkopershuis ademt de sfeer van een wijnbedrijf

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Beleidsplan 2012 t/m 2016

Beleidsplan 2012 t/m 2016 Beleidsplan 2012 t/m 2016 Mei 2012 Beleidsplan 2012 t/m 2016 Inleiding Dit beleidsplan is het resultaat van een voortgaand proces, waar we sinds twee jaar aan werken. In die periode is het volgende gebeurd.

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2019 Stichting Akyazili Nederland Dit document maakt inzichtelijk welke plannen het bestuur heeft gemaakt naar aanleiding van haar toekomst. Het bestuur 3 februari 2016 Diergaardesingel

Nadere informatie

met activiteiten van Savant Ik ben blij dat ik nu mee doe. Gewoon gezellig en lekker actief.

met activiteiten van Savant Ik ben blij dat ik nu mee doe. Gewoon gezellig en lekker actief. met activiteiten van Savant Ik ben blij dat ik nu mee doe. Gewoon gezellig en lekker actief. Gewoon gezellig, lekker actief! Met de activiteiten van Savant Zorg kunt u samen met anderen veel plezier beleven.

Nadere informatie

RAMADAN Beste lezer

RAMADAN Beste lezer RAMADAN 2017 30 mei 2017 pagina 3 09 juni 2017 pagina 4 20 juni 2017 pagina 9 21 juni 2017 pagina 10 RAMADAN 2017 Beste lezer De Kunst van het Samenleven diners die Stichting Ebru in samenwerking met Time

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Stichting Sociale Moestuin Sliedrecht

Jaarverslag 2012. Stichting Sociale Moestuin Sliedrecht 1. VOORWOORD VAN DE VOORZITTER Bij het verschijnen van dit jaarverslag zijn we een heel jaar aan het werk op de tuin. In dit jaar zijn we met het Bestuur en de vaste vrijwilligers in een andere fase terecht

Nadere informatie

Zorg voor de bewoners van t Huys te Hoecke, De Korenschoof en Hofwijk

Zorg voor de bewoners van t Huys te Hoecke, De Korenschoof en Hofwijk Jaaroverzicht 2015 van Stichting Vrienden van t Huys te Hoecke (SVHH) Zorg voor de bewoners van t Huys te Hoecke, De Korenschoof en Hofwijk Het contactadres van SVHH is: Zorgwaard locatie t Huys te Hoecke,

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn:

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn: 1 Aan: de Raad van de Gemeente Dordrecht dtv de raadsgriffier Postbus 8 3300AA Dordrecht c.c.: College van Burgemeester en Wethouders Dordrecht, 1 november 2011 Betreft: Stadslandbouw in Dordrecht Geachte

Nadere informatie

Inhoudelijk jaarverslag 2015

Inhoudelijk jaarverslag 2015 Inhoudelijk jaarverslag 2015 Januari 2016 Voorwoord 1 Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag over het jaar 2015. In dit verslag zullen wij de ontwikkelingen rondom stichting Sema delen met de lezers.

Nadere informatie

uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna

uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna Simeon en Anna, uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna Simeon en Anna Laurens Simeon en Anna is het bekende woonzorgcentrum in de deelgemeente Feijenoord, waar alles erop is gericht om tot op hoge

Nadere informatie

LeidenPanel. Centrummarkt. BELEIDSONDERZOEK I I

LeidenPanel. Centrummarkt. BELEIDSONDERZOEK I I LeidenPanel Centrummarkt BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl I www.leidenincijfers.nl Inleiding De Leidse weekmarkt op woensdag en zaterdag in het centrum van Leiden is van oudsher

Nadere informatie

Verslag periode 1 januari 2014 t/m 31 december 2014. Stichting Vrienden Historische Buitenplaats Maarsbergen

Verslag periode 1 januari 2014 t/m 31 december 2014. Stichting Vrienden Historische Buitenplaats Maarsbergen Verslag periode 1 januari 2014 t/m 31 december 2014 Stichting Vrienden Historische Buitenplaats Maarsbergen 1 Inhoud ALGEMENE INFORMATIE!... 3 Algemeen!... 3 Doelstelling!... 3 Juridische structuur!...

Nadere informatie

Gebruik de talenten die je hebt. In het bos zou het heel stil zijn als alleen de best zingende vogels te horen waren.

Gebruik de talenten die je hebt. In het bos zou het heel stil zijn als alleen de best zingende vogels te horen waren. Agenda komende weken Ma 02-11 Oudergesprekken groep 8 Ma 16-11 Infobrief 6 Di 03-11 Oudergesprekken groep 8 Di 24-11 Oudergesprekken groep 1-7 Do 05-11 LET OP! Leerlingen vanaf 12.00 uur Do 26-11 Oudergesprekken

Nadere informatie

STICHTING MUZIEK JONG VOOR OUD Jaarverslag 2007

STICHTING MUZIEK JONG VOOR OUD Jaarverslag 2007 STICHTING MUZIEK JONG VOOR OUD Jaarverslag 2007 Oorsprong Albin Ograjensek, de initiatiefnemer van de Stichting Muziek Jong voor Oud, is al jaren werkzaam in de ouderenzorg in Maastricht. Het viel hem

Nadere informatie

www.cornelismusius.nl cornelismusius@laurentiusstichting.nl 04-03- 2016 Inhoud Studiemiddag 1 maart... 1 Opening van de Studie Muis... 2 Een nieuw gezicht... 2 Pasen... 3 Hallo allemaal hier weer een wist

Nadere informatie

STICHTING LEERGALOOS JAARREKENING 2017

STICHTING LEERGALOOS JAARREKENING 2017 STICHTING LEERGALOOS JAARREKENING 2017 UTRECHT 18 JUNI 2018 INHOUDSOPGAVE 1. Jaarverslag 3 2. Jaarrekening 2.1 Balans 5 2.2 Winst- en verliesrekening 6 2.3 Grondslagen financiële verslaggeving 7 2.4 Toelichting

Nadere informatie

ditie E Berkenhove www.atlant.nl

ditie E Berkenhove www.atlant.nl Wonen in Berkenhove Berkenhove ligt op een prachtige locatie Vlakbij appartementencomplex Berkenhove vindt u de binnenstad van Apeldoorn. Theater Orpheus ligt op loopafstand, net als de gezellige winkels

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK

DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK Tadek de Ruijter Niek Schadenberg Guillermo Peroti CMD2d Inhoudsopgave Inleiding 2 Vragenlijst 3 Albert Heijn Allerhande 4 Albert Heijn doelgroep 5 Interview 1 6 Interview

Nadere informatie

Marineterrein Amsterdam

Marineterrein Amsterdam Marineterrein Amsterdam Informatie- en consultatieronde Marineterrein Amsterdam Midden in het centrum van Amsterdam ligt het Marineterrein. Dit terrein, zo n 13 hectare groot, is eeuwenlang afgesloten

Nadere informatie

Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders

Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders Inhoudsopgave Voorwoord 1 Voorleeskring 2 Themacollectie 2 Wisselcollectie 3 Instellingsabonnement 3 Daisyspeler 4 Informatiebijeenkomst Anders lezen

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing!

Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing! Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing! Flavours to go Het flexibele concept voor uw interne catering waar u de smaak van te pakken krijgt! Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing!

Nadere informatie

MEMO. - Het uitbreiden van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen ter hoogte van mogelijk toekomstig terras aan de Oostzanddijk;

MEMO. - Het uitbreiden van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen ter hoogte van mogelijk toekomstig terras aan de Oostzanddijk; MEMO Aan Van : Jan Arie Meijer : Carole Bakker Onderwerp : Communicatieplan Promotie jachthaven Hellevoetsluis Datum : 26 oktober 2012 1. Inleiding Op 13 oktober 2011 (advies 20110670) heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Evaluatie SamenOud activiteiten najaar 2013

Evaluatie SamenOud activiteiten najaar 2013 Evaluatie SamenOud activiteiten najaar 2013 Een evaluatierapport over de SamenOud-activiteiten in Stadskanaal, Veendam en Pekela. R. Brans Mei 2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Doel

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2016 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2016 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Stichting Coalitie Erbij Woudenberg.

Nadere informatie

Sponsorplan 2015. Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen!

Sponsorplan 2015. Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen! Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen! Inleiding De Stichting Rondje Bergen is 35 jaar geleden opgericht om een hardloopevenement in het mooie Bergen te organiseren. De prachtige

Nadere informatie

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht Over OMA OMA beekbergen ondersteunt werkende ouders om de balans tussen de eisen van het privéleven en die van het werk te behouden of te herstellen. Bij

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Nieuwe Kadekwartier Arnhem TE KOOP. Nieuwe Kadekwartier Arnhem

Nieuwe Kadekwartier Arnhem TE KOOP. Nieuwe Kadekwartier Arnhem Nieuwe Kadekwartier Arnhem TE KOOP Nieuwe Kadekwartier Arnhem ALGEMEEN Nieuwe Kadekwartier Een nieuwe woonwijk in wording! Links en rechts van de recent vernieuwde Westervoortsedijk verrijst de komende

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord van de voorzitter

Inhoud. Voorwoord van de voorzitter 1 Inhoud Voorwoord van de voorzitter Stichting Emetofobie in het kort Wie zijn we? Hoe zijn we ontstaan? Wat willen we bereiken? Wat doen we? Hoe betalen we het? Waarom geen CBF-keurmerk? Beleid en resultaten

Nadere informatie

JAARVERSLAG Platform voor mensen met een beperking Schouwen-Duiveland

JAARVERSLAG Platform voor mensen met een beperking Schouwen-Duiveland JAARVERSLAG 2005 Platform voor mensen met een beperking Schouwen-Duiveland Jaarverslag 2005 van het Platform voor Mensen met een Beperking Schouwen-Duiveland. Doelstelling. Het Platform geeft gevraagd

Nadere informatie

BIOLOGISCH VERS VAN HET LAND

BIOLOGISCH VERS VAN HET LAND OOGSTEN BEREIDEN BELEVEN PRODUCTEN BIOLOGISCH VERS VAN HET LAND Kom zelf plukken koken, genieten op de boerderij www.sprankenhof.com Udenhout 013 511 64 94 Inhoud Oogsten 4 Bereiden 6 Beleven 8 Producten

Nadere informatie

Horeca en Facility 2016/2017

Horeca en Facility 2016/2017 novacollege.nl/horecafacility Facilitair management Gastheer/gastvrouw Horeca management en ondernemen Kok Horeca en Facility 2016/2017 Op het Nova College leer ik niet alleen veel over eten, drinken en

Nadere informatie

voor elke smaak, voor elk budget! DE BUN PARTYCENTRUM

voor elke smaak, voor elk budget! DE BUN PARTYCENTRUM voor elke smaak, voor elk budget! bedrijfsthemafeesten, vergaderingen, personeelsfeesten, lunches en symposia bruiloften, feesten en partijen en catering gezellig restaurant/bar zaterdag en zondag open

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans INLEIDING

Jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans INLEIDING Jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans INLEIDING Voor u ligt het jaarverslag 2018 van Stichting Museum Vekemans. Uit een oogpunt van kostenbesparing heeft het bestuur besloten tot versobering van

Nadere informatie

Groningen Ukulele Society. Stichtingsplan

Groningen Ukulele Society. Stichtingsplan Groningen Ukulele Society Stichtingsplan 2015 1. Inleiding De ukelele is een instrument dat snel in belangstelling groeit over de hele wereld, vooral in Groot-Brittannië, Amerika, Frankrijk, Duitsland

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting De Fontein, Hattem

Jaarverslag Stichting De Fontein, Hattem Jaarverslag 2017 Stichting De Fontein, Hattem Inhoudsopgave Winkel... 2 1. Speciale thema's... 2 Week van het Christelijke Boek... 2 Hart van Pasen... 2 Maand van de Christelijke Film... 2 Vier de Zomer...

Nadere informatie

ons Onder Verhuisd! Inhoud: Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden 2 Berichten 3 Verhuizing naar het nieuwe WZH Transvaal in beeld

ons Onder Verhuisd! Inhoud: Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden 2 Berichten 3 Verhuizing naar het nieuwe WZH Transvaal in beeld De digitale versie vindt u op www.wzh.nl/transvaal Onder nr 5 - september/oktober 2014 ons magazine voor cliënten van WZH Transvaal 5 Inhoud: 2 Berichten 3 Verhuizing naar het nieuwe WZH Transvaal in beeld

Nadere informatie

Ouderenonderzoek in de Hilversumse Meent, voorjaar 2015. Enquête voorjaar 2015, Zorg & Ondersteuning, 65+. 2-10-2015

Ouderenonderzoek in de Hilversumse Meent, voorjaar 2015. Enquête voorjaar 2015, Zorg & Ondersteuning, 65+. 2-10-2015 Ouderenonderzoek in de Hilversumse Meent, voorjaar 2015 1 De aanloop Veranderend beleid bij de overheid Langer zelfstandig Meer zelf en met behulp van eigen netwerk Hoog % ouderen in de wijk Bezuinigingen

Nadere informatie