De open data labs. Figuur 1 het team World Port Hackathon onder leiding van Leon Gommans

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De open data labs. Figuur 1 het team World Port Hackathon onder leiding van Leon Gommans"

Transcriptie

1 Verslag Open Data Estafette Smart Logistics & Ports Op 5 november vond de drukbezochte Open Data Estafette Smart Logistics & Ports plaats bij Connekt in Delft. Het evenement was met bijna 200 bezoekers erg geslaagd. Opvallend was bovendien het hoge aantal verladers onder de aanwezigen. Er waren gedurende de dag meerdere (interactieve) sessies met toonaangevende sprekers. Het programma bestond onder andere uit keynotes van Paul Suijkerbuijk (open data aanjager van BZK) en van Michiel Jak (directeur Smart Port 2.0). Ook stonden er showcases, workshops en visies op het programma; onder andere de showcase Smart Data Factory van TNO, een workshop open geodata voor transport van Geonovum en een presentatie van het Kadaster over het snel beschikbaar maken van open geodata door gemeentes en andere overheden. De dag werd afgesloten met een speech van Lidewijde Ongering, Secretaris-Generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Tevens reikte zij prijzen uit aan de winnaars van de Open Data Wedstijd. De prijzen gingen naar partijen die de best toepasbare en opschaalbare Open Data initiatieven hebben ontwikkeld, met een duidelijke business case en toegevoegde waarde in de logistieke markt. Achtergrond van de Open Data Estafette Nederland wil voorop lopen met innovatie. We hebben een lange traditie in logistiek en zijn wereldspeler met havenactiviteiten. Op welke manier kunnen we steden zo efficiënt en duurzaam mogelijk bevoorraden? Hoe kan creatief gebruik van informatie de bereikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid van havens aanzienlijk verbeteren? Welke innovatieve toepassingen zijn nog onbenut in de logistiek? Open data en proprietary (data tussen private bedrijven) zijn belangrijke grondstoffen. Toegang tot (realtime) open datasets dragen bij aan efficiënte logistiek en vermindering van CO2. Bovendien bieden ze ondernemers nieuwe businesskansen. Gedurende de Open Data Estafette stond de vraag centraal hoe Open Data gebruikt kunnen worden om de logistieke sector en havens slimmer te maken en zo maatschappelijke problemen op te lossen. De Open Data Estafette is onderdeel van het ICT Doorbraakproject 'Open geodata als grondstof voor groei en innovatie'. Dit project is een publiekprivate samenwerking tussen de ministeries EZ, IenM en BZK met Geobusiness Nederland en de TU-Delft. ECP ondersteunt dit doorbraakproject. Connekt organiseerde in opdracht van deze partijen het congres Open Data Smart logistics & ports. Het congres is niet eenmalig, maar maakt onderdeel uit van een reeks succes-volle congressen voor andere thema s, zoals Agro en Food (2013), Water (maart 2014), Energie (juni 2014) en Smart Cities (november 2014).

2 De open data labs World Port hackathon In de ochtend van 5 november kwam het team World Port Hackathon bijeen om klaar te stomen voor de pitch die later deze dag zou worden gegeven. Vanuit de World Port Hackathon werd hun idee Currently genonimeerd voor de Open Data Estafette. Waar tijdens de Hackathon de focus werd gelegd op de werking en ontwikkeling van de applicatie, zetten de IT-specialisten nu een stap buiten hun werkgebied en werkten de value case voor schippers en verladers verder uit. Immers, gunstiger varen op de stroming van rivieren leidt tot brandstofreductie en dus CO2- en kostenbesparing, Lean and Green dus. Het idee van World Port Hackathon: Currently verzamelt en ontsluit stromingsgegevens, Figuur 1 het team World Port Hackathon onder leiding van Leon Gommans schippers kunnen op basis daarvan hun ideale vertrektijd bepalen met de stroom mee vaar je efficiënter. Stadsdistributie In een ander data lab gingen logistieke en ITS partijen met elkaar in gesprek over stadsdistributie: hoe kunnen we de verblijfstijden van vrachtwagens en bestelbussen in de stad verminderen? Het idee: dit initiatief selecteert adressen waar pakketjes kunnen worden bezorgd. Bewoners van deze adressen zorgen voor de verdere verspreiding van de pakketjes. Het aantal adressen waar moet worden bezorgd daalt daarmee van 7 ½ miljoen naar adressen. Ketensamenwerking Startpunt van deze data lab is een bestaand initiatief en wel Wild van de Spits, een spitsmijdenproject dat zich richt op de regio Rotterdam. Het team Ketensamenwerking richtte zich op de volgende vraag: hoe kan het initiatief Wild van de Spits worden doorontwikkeld naar een besturingssysteem waarmee niet alleen personenvervoer, maar ook logistiek wegtransport rond een grote Figuur 2 het team Stadsdistributie onder leiding van Bas van Bree (Dinalog) Figuur 3 Het team ketensamenwerking onder leiding van Rene Postulart (Buck)

3 stedelijke kern kan worden geoptimaliseerd? Het team werkte een idee uit waarbij tijdens de spits, of tijdens evenementen of andere gelegenheden de diverse bestuurders (en bedrijven) zo worden geïnformeerd, gestimuleerd c.q. beloond dat er maximale doorstroming rond en in de stad wordt geborgd. Smart Data Factory Wat als je precies weet wanneer een container aankomt in de haven? Voor deze uitdaging verzon het team Smart Data Factory een oplossing: real-time data over containertransport op het traject Rotterdam - Venlo. De beoogde demonstrator biedt actueel inzicht voor alle betrokken partijen in de huidige status van containers op het traject Rotterdam Venlo. Hiervoor is een data integratie stap nodig waarbij informatie wordt gecombineerd tot nieuwe inzichten, zoals een voorspelling van de verwachte aankomsttijd van de container op het distributie centrum van de klant. Smart Ports Het innen van havengelden, kan dat met open data? Het team van Smart Ports verzon er een oplossing voor: gebruik AIS data. Het team heeft ook al een idee uitgedacht voor een concrete pilot in drie havens. AIS-transponders zenden automatisch op regelmatige tussenpozen informatie uit, zoals hun positie, snelheid en op de reis betrekking hebbende scheepsgegevens en in het idee van het team Smart Ports wordt deze data gebruikt voor havengelden. Figuur 4 het team Smart Data Factory onder leiding van Siem van Merrienboer (TNO) Figuur 5 het team Smart Ports onder leiding van Roy van den Berg (Havenbedrijf Rotterdam)

4 De middagsessies In de middag sloten de overige deelnemers zich aan bij de Open Data Lab teams, hiermee kwam het totaal aantal deelnemers uit op circa 200 deelnemers. De kick-off van de middag werd gedaan door Nico Anten van Connekt en dagvoorzitter Dick van Damme van de Hogeschool Amsterdam. De middag startte met twee keynotes: een vanuit de kant van open data en een vanuit de kant van logistiek. Keynote Paul Suijkerbuijk: open data Paul Suijkerbuijk, van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, nam de aanwezigen mee in de wondere wereld van data.overheid.nl en ook. Niks aan de hand in Groningen? Kijk eens naar visualisatie van aardbevingen in de afgelopen honderd jaar, gebaseerd op open data. Welke politieke kleur heeft een gemeente? Mooi gevisualeerd op basis van open data bronnen. Paul insipireerde aanwezigen om vooral te kijken naar wat er al beschikbaar is en hiervan vooral gebruik te maken. Keynote Michiel Jak: logistiek Michiel Jak, directeur Smart Ports 2.0, schetste de uitdaging van de logistiek: er is groei in het aantal logistieke bewegingen, maar de infracapaciteit blijft nagenoeg gelijk. Dit leidt tot een noodzaak van optimaal benutten van het infrasysteem, waar real time open en gedeelde informatie een cruciale rol in speelt. Het gaat om het bijeenbrengen van gesloten data, half-open data en open data. Maar: het gaat niet alleen over technologie, data en ICT, minstens zo belangrijk is governance en menselijk gedrag. Want als het zo belangrijk is, waarom is het er nog niet? Volgens Michiel door vertrouwen, tegenstrijdige belangen en omdat de benefits niet vallen bij de partij die de data/informatie beschikbaar stelt. Figuur 6 keynote Paul Suijkerbuijk Figuur 7 Keynote Michiel Jak De pitches Na de keynotes kregen de Open Data Lab teams de mogelijkheid om in 3 minuten hun ideeën te pitchen voor de jury en het aanwezige publiek.

5 Het jury overleg Terwijl het publiek zich verdeelde over drie parallelsessies, trok de jury zich terug om de winnaar van de Open Data Estafette te kiezen. Hierbij werden ze geadviseerd door de stemmen van het publiek. De jury bestond uit: Michiel Jak (TNO), Frans Lips (ministerie van Economische Zaken), Arie van Scheer (ministerie Binnenlandse Zaken), Noud Hooymans (ministerie Infrastructuur en Milieu) en Camille van der Harten (Geobusiness) De jury beoordeelt de inzendingen op basis van de volgende factoren: Figuur 8 de jury in beraad In welke mate speelt open gedeelde data een rol in de beschrijving van de business case? Hoe groot is de opschaalbaarheid van de inzending?

6 Hoe toepasbaar is de inzending, en zijn daar concrete mogelijkheden voor? Wat is de toegevoegde waarde van de business case in de logistieke markt? Hoe geloofwaardig is de inzending? Wat stond er op het spel: twee prijzen van 4.000,- plus het gebruik van een datacoach van Geonovum en eeuwige roem. Aan het eind van de middag werden de winnaars bekend gemaakt door de Secretaris-Generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Lidewijde Ongering. Smart Data Factory en Demanes In de eerste luisteren deelsessie namen de sprekers Michel Emde en Siem van Merrienboer, beide werkzaam bij TNO, de aanwezigen mee in de opzet en werking van de Smart Data Factory. De Smart Data Factory for Logistics (of kortweg: SDF) dient als katalysator en incubator voor logistieke innovaties rondom real-time data in de logistieke keten. SDF zorgt ervoor dat innovaties snel en doeltreffend van idee en uitgewerkt plan als pilot kunnen worden uitgerold, met zicht op een operationele uitrol. DEMANES is een dergelijke pilot die gebruik maakt van SDF en test binnen de Smart Container Terminal een toepassing waarbij de wachtrij en de duur van afhandeling op de container terminal wordt voorspeld voor vrachtwagens. De aanwezigen reageerden enthousiast op de pilot en de mogelijkheden via de SDF en namen alvast een voorschot op de mogelijkheden voor bredere toepassing, zoals bijvoorbeeld in andere logistieke sectoren of een breder gedeelte van de keten.

7 FIWARE en PDOK In de tweede ronde break-outs was het mogelijk voor aanwezigen om aan te sluiten bij de verhalen vanuit FIWARE en PDO. Arjen Hof, FIWARE, lichtte toe dat FIWARE een EU-initiatief is en in diverse landen een kant-en-klare infrastructuur en een bibliotheek van standaard componenten biedt. Je zou het kunnen vergelijken met lego bouwblokjes. De aanwezigen kregen twee demo s. Robin Puthli liet zien hoe hij gebruik maakte van het FIWARE platform om door middel van een LORA-netwerk straks containerbeveiliging te realiseren en Jan Willem Smeenk lichtte de ontwikkeling van Smart Road Salting toe door middel van datapunten in het asfalt. De aanwezigen prijsden de verbinding met de ontwikkelingen zoals Internet of Things, maar vroegen zich af of dergelijke datapunten dan open data zouden kunnen genereren voor nieuwe toepassingen of dat deze gesloten worden? Ine de Visser nam vervolgens het stokje over en lichtte aan de groep het initiatief toe van de PDOK Geodataregister. PDOK staat voor Publieke Data Op de Kaart en biedt een laagdrempelige manier voor met name lagere overheden om hun open geodata op 1 gecentraliseerde plek aan te bieden, welke vervolgens wordt gekoppeld aan de open data registers van de rijksoverheid. Uit de discussie bleek dat deze laagdrempelige manier zowel voordelen biedt, snel en goedkoop datasets beschikbaar stellen, maar daardoor de betrouwbaarheid een aandachtspunt blijft. Kunnen er services op deze datasets gebouwd worden? Synchromodaal: Look beyond your limits In de grote zaal stond zowel in de eerste als tweede ronde het onderwerp synchromodaal op de agenda. Zoals Michiel Jak in zijn verhaal aangaf is goederenvervoer de afgelopen decennia sterk toegenomen, onder meer door de groeiende afstand tussen productielocaties en markten en de verregaande specialisatie van activiteiten in supply chains. Het is nodig een goede balans te vinden tussen de logistieke en economische, de sociale, en de milieutechnische effecten van goederenvervoer in netwerken. De ontwikkeling van een informatie-infrastructuur die niet alleen bestaat uit informatie en communicatietechnologie, maar ook uit onder meer samenwerkingsverbanden tussen organisaties op het gebied van informatie delen en gezamenlijk plannen, kan daarbij van grote waarde zijn. Figuur 9 Synchromodaal: in gesprek met verladers In de eerste ronde ging Nico Anten (Connekt) in op complexe samenwerkingsverbanden waardoor Lean and Green Synchromodal geïnitieerd werd, Nico introduceerde het belang van dating with data. Rob Zuidwijk (RSM) lichtte de rol van open data in synchromodaal transport nader toe. Waarna Rob Bagchus aangaf hoe ECT inspeelt op toekomstige ontwikkelingen.

8 In de tweede ronde gin Rob Zuidwijk (RSM) in gesprek met verladers: hoe lastig was het om bestaande patronen te doorbreken en welke weg ligt er nu open? Het woord was aan John van der Steen van LambWeston/Meijer, Stijn Scheffers van Sabic, Peter-Paul Mulder van Mars en Jean-Paul van der Meer van Samsung. De uitkomsten van de sessie: synchromodaal is complex, maar nodig voor de concurrentiepositie van Nederland. Volume van transport is noodzakelijk om frequentie te halen en dat trekt weer volume aan en data is cruciaal voor inzicht in kansen. Als sluitstuk op de sessie is de whitepaper krachten bundelen om vracht te bundelen overhandigd aan Kees Verweij (Buck). Het whitepaper is te downloaden via deze link. Figuur 10 Whitepaper aangeboden NLIP en Simacan Het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP) is ontwikkeld om de logistieke sector in Nederland weer een voorsprong te geven in Europa. Met het NLIP wordt informatie door de hele keten op een slimme wijze aangeleverd en gedeeld. Michiel Haarman (NLIP daagde de aanwezigen uit om live te ervaren wat het is om te opereren in een wereld waarin datamodellen veranderen. Welke data zou je eigenlijk willen delen met je buurman? Figuur 11 Michiel Haarman licht NLIP toe Vervolgens maakte Rob Schuurbiers, Simacan, data delen concreet: Simacan ontwikkelde een control tower, die bedrijven controle en inzicht biedt over hun logistieke operatie. De actuele posities van eigen vrachtwagens en die van ingehuurde transporteurs zijn zichtbaar op een kaart. Daar wordt ook de real-time verkeersinformatie op zowel snelwegen, provinciale als stedelijke wegen gevisualiseerd. Dit maakt het voor verladers als Ahold mogelijk om de wegcapaciteit slim te gebruiken. Figuur 13 Rob Schuurbiers over control towers Open Geodata voor transport In deze werksessie nam Thijs Brentjens, Geonovum, de aanwezigen mee in de wereld van de open geodata, toegespitst op transport en vervoer. Thijs lichtte de standaarden voor geodata toe en liet in een live demo zien welke data al beschikbaar is en wat je hiermee kunt doen. Figuur 12 Real live demo van beschikbare data

9 De prijsuitreiking en sluiting Na alle deelsessies verzamelden de deelnemers zich voor de prijsuitreiking. Lidewijde Ongering, Secretaris-Generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, ging in haar speech in op het belang van logistiek voor Nederland, de rol van de Topsector Logistiek en de noodzaak tot slimme oplossingen. Vervolgens maakte zij bekend welke twee teams de beste pitch hebben gegeven en daarmee de jury hebben overtuigd van hun idee. En de winnaars zijn: World Port Hackaton en Stadsdistributie. Zij wonnen de prijs vanwege hun best toepasbare en opschaalbare Open Data initiatieven, met een duidelijke business case en toegevoegde waarde in de logistieke markt. Juryvoorzitter Michiel Jak(Smart Port 2.0) prees World Port Hackathon omdat het kan leiden tot minder brandstofverbruik en dus minder CO2 uitstoot en ook minder kosten. Bovendien is het volgens de jury opschaalbaar, omdat ook andere data kunnen worden toegevoegd zoals sluis- en brugtijden. De jury vond vooral het aspect van de deeleconomie in de pitch van Stadsdistributie een positief punt. Wel moet het gebruik van open data meer in dit initiatief worden geïntegreerd bijvoorbeeld voor het bepalen van de adressen. Figuur 14 Dagvoorzitter Dick van Damme deelt de uitkomsten van de sessies met de zaal Dagvoorzitter Dick van Damme dankte vervolgens alle aanwezigen voor hun inbreng en de inspirerende ideeën die zij door de connectie tussen logistiek en open data naar voren hebben gebracht en nodigde vervolgens iedereen uit om na te praten tijdens de borrel. Figuur 15 Lidewijde Ongering maakt de winnaars van de Open Data Estafette bekend Figuur 17 Mogelijkheid tot napraten tijdens de borrel Figuur 16 De prijsuitreiking: van Links naar rechts Bas van Bree (Stadsdistributie), Wouter Naloop, Jorik Schouten (World Port Hackathon), Michiel Jak (SmartPort2.0) en Lidewijde Ongering (secretaris-generaal van het Ministerie I&M)

10 Open data in het nieuws Scheepvaartkrant:

11

4C VOOR BOUWLOGISTIEK. Toepassing van een real-time smart data platform Siem van Merriënboer

4C VOOR BOUWLOGISTIEK. Toepassing van een real-time smart data platform Siem van Merriënboer 4C VOOR BOUWLOGISTIEK Toepassing van een real-time smart data platform Siem van Merriënboer INHOUD Problematiek van logistiek in de bouw Ontwikkelingen in logistiek TKI-project 4C in bouwlogistiek Voorbeeld:

Nadere informatie

Samen werken aan een toekomstbestendige sector. ishare-project.org

Samen werken aan een toekomstbestendige sector. ishare-project.org Samen werken aan een toekomstbestendige sector ishare-project.org Samen werken aan een toekomstbestendige sector 2 Het gaat goed met de sector Transport & Logistiek. En dat wil de Nederlandse overheid

Nadere informatie

Doorbraakproject Open Geodata als grondstof voor groei en innovatie. Belemmeringen rondom Open Geodata wegnemen

Doorbraakproject Open Geodata als grondstof voor groei en innovatie. Belemmeringen rondom Open Geodata wegnemen Doorbraakproject Open Geodata als grondstof voor groei en innovatie Belemmeringen rondom Open Geodata wegnemen Agenda Context Wat gaan we doen Belemmeringen De aanleiding Topsectoren aanpak onder Rutte

Nadere informatie

Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober :00-17:30

Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober :00-17:30 Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober 2018 13:00-17:30 Beste genodigde, Een urgenter vraagstuk dan de toekomst van onze planeet is er niet. Daarom is er ook geen urgentere

Nadere informatie

Supermarktlogistiek. Datadelen via OpenTripModel. 24 november 2016

Supermarktlogistiek. Datadelen via OpenTripModel. 24 november 2016 Supermarktlogistiek Datadelen via OpenTripModel 24 november 2016 Presentatie Voorstellen OpenTripModel Integratie actuele verkeersinformatie en logistieke data Beter Benutten ITS Supermarktlogistiek Private

Nadere informatie

StadsDashboard. Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld. Merle Blok 12 mei 2015

StadsDashboard. Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld. Merle Blok 12 mei 2015 StadsDashboard Staat van de Stad brengt slimme logistiek in beeld Merle Blok 12 mei 2015 Missie TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2014

Nieuwsbrief november 2014 Nieuwsbrief november 2014 Deze week in de ECP nieuwsbrief aandacht voor veilig internetten, de Open Data Estafette Smart Cities en uiteraard het Jaarcongres ECP welke donderdag plaatsvindt in de Fokker

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst prijsvraag Uitrol synchromodaal netwerk

Informatiebijeenkomst prijsvraag Uitrol synchromodaal netwerk Informatiebijeenkomst prijsvraag Uitrol synchromodaal netwerk Herman Wagter Topsector Logistiek / Connekt Topsectorenbeleid Topsector Logistiek: 2e plaats in de World Logistics 3e plaats in de Enabling

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. Movares symposium 29 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

Doorbraakproject Open Geodata als grondstof voor groei en innovatie. Belemmeringen rondom Open Geodata wegnemen

Doorbraakproject Open Geodata als grondstof voor groei en innovatie. Belemmeringen rondom Open Geodata wegnemen Doorbraakproject Open Geodata als grondstof voor groei en innovatie Belemmeringen rondom Open Geodata wegnemen De aanleiding Topsectoren aanpak onder Rutte 1 Wat is er gebeurd Digitale Agenda.nl (17 mei

Nadere informatie

Driekwart ondernemend Nederland doet niets aan ICT

Driekwart ondernemend Nederland doet niets aan ICT Nieuwsbrief JUNI 2014 Juni 2014: Een maand van inspirerende bijeenkomsten, awarduitreikingen en nieuwe ICT campagnes. We wensen u veel leesplezier! Laatste kans! Deelnemers Special 3D Printing Aankomende

Nadere informatie

Doorbraakproject Open Geodata als grondstof voor groei en innovatie. Belemmeringen rondom Open Geodata wegnemen

Doorbraakproject Open Geodata als grondstof voor groei en innovatie. Belemmeringen rondom Open Geodata wegnemen Doorbraakproject Open Geodata als grondstof voor groei en innovatie Belemmeringen rondom Open Geodata wegnemen De aanleiding Topsectoren aanpak onder Rutte 1 Wat is er gebeurd Digitale Agenda.nl (17 mei

Nadere informatie

Kansen voor stimulering export logistieke diensten en kennis

Kansen voor stimulering export logistieke diensten en kennis Kansen voor stimulering export logistieke diensten en kennis Workshop Nationale Distributie Dag Nijmegen, 15 oktober 2015 Liesbeth Staps-Brugemann Program Manager TKI Dinalog Kees Verweij Partner Buck

Nadere informatie

Programma seminar De informatie gestuurde haven Informatiemanagement binnen de innovatieve context van transport & logistiek.

Programma seminar De informatie gestuurde haven Informatiemanagement binnen de innovatieve context van transport & logistiek. Programma seminar De informatie gestuurde haven Informatiemanagement binnen de innovatieve context van transport & logistiek. Datum: donderdag 21 november 2013 Tijd: 12.00-18.00u Plaats: STC gebouw, Wilhelminakade

Nadere informatie

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht

Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht Kick-off Kenniskring Zelfredzaamheid ICT, Zorg en Welzijn 20 maart 2014, In de Ruimte, Utrecht 13.30 - Opening danielle@digitalestedenagenda.nl h.haveman@enschede.nl www.twitter.com/dezorgendestad 1 Digitale

Nadere informatie

1. Context en doel. 1.1 Voorbeelden belemmeringen per deelgebied 1.1.1 Governance en juridische belemmering

1. Context en doel. 1.1 Voorbeelden belemmeringen per deelgebied 1.1.1 Governance en juridische belemmering 1. Context en doel Het NLIP heeft tot doel om de elektronische informatie-uitwisseling in de Logistieke Sector in Nederland te verbeteren. En dan niet alleen de informatie-uitwisseling tussen specifieke

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. ALV ELC, Venlo 30 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

Samen werken aan een toekomstbestendige sector. ishare-project.org.

Samen werken aan een toekomstbestendige sector. ishare-project.org. Samen werken aan een toekomstbestendige sector ishare-project.org www.ishare-project.org simpel Uenniform, gecontroleerd logistieke data delen Het gaat goed met de sector Transport en Logistiek. En dat

Nadere informatie

Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek. Ronde Tafel 2: Matchmaking

Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek. Ronde Tafel 2: Matchmaking Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek Ronde Tafel 2: Matchmaking TKI DINALOG, Breda, donderdag 18 mei 2017 1. Doel, deelnemers en agenda DINALOG en BCI organiseren een serie van

Nadere informatie

4 OKTOBER 2018 Jaarbeurs, Utrecht

4 OKTOBER 2018 Jaarbeurs, Utrecht 4 OKTOBER 2018 Jaarbeurs, Utrecht 4 OKTOBER 2018 JAARBEURS, UTRECHT MAKE GEOSPATIAL MATTER Make Geospatial Matter is een jaarlijks terugkerend evenement van IMAGEM. Een dag vol inspirerende lezingen, succesverhalen

Nadere informatie

Congres. KOSTENBESPARING door SAMENWERKING in de BOUW en INFRA. Dinsdag 5 juni CineMec Ede, Laan der Verenigde Naties 150, 6716 JE Ede

Congres. KOSTENBESPARING door SAMENWERKING in de BOUW en INFRA. Dinsdag 5 juni CineMec Ede, Laan der Verenigde Naties 150, 6716 JE Ede Congres KOSTENBESPARING door SAMENWERKING in de BOUW en INFRA CineMec Ede, Laan der Verenigde Naties 150, 6716 JE Ede Bouw- en infraprojecten worden geplaagd door kostenoverschrijdingen. Hoe kan een project

Nadere informatie

In de serie impactverhalen van SmartPort; aanjager van haveninnovatie

In de serie impactverhalen van SmartPort; aanjager van haveninnovatie Truck Platooning In de serie impactverhalen van SmartPort; aanjager van haveninnovatie Rotterdams bedrijfsleven omarmt truck platooning Vanaf 2022 moeten er 100 truck platoons per dag uit de Rotterdamse

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Congres en Inspiratiesessies vragen om concreet vervolg

Congres en Inspiratiesessies vragen om concreet vervolg Congres en Inspiratiesessies vragen om concreet vervolg Uit het congres en de daaraan voorafgaande inspiratiesessies (najaar 2013) kunnen we af-leiden dat ondernemers in de logistieke sector duidelijke

Nadere informatie

Hoe spreek je het uit? Heb je wel eens gehoord van PDOK? Nico Claij 6 juni 2013 6/11/2013

Hoe spreek je het uit? Heb je wel eens gehoord van PDOK? Nico Claij 6 juni 2013 6/11/2013 Heb je wel eens gehoord van PDOK? Nico Claij 6 juni 2013 Hoe spreek je het uit? Péé Déé Ooo Kaa PuhDOK Péé DOK Publieke Dienstverlening Op de Kaart 1 Programma 1. Inleiding 2. Het merk PDOK 3. Beleidskader

Nadere informatie

Toeval of Niet. Realisatie. Stef van Grieken / A.J. Slaghuis. Versie 1.0

Toeval of Niet. Realisatie. Stef van Grieken / A.J. Slaghuis. Versie 1.0 Realisatie Toeval of Niet Stef van Grieken / A.J. Slaghuis Versie 1.0 Hoge der A 12 9712 AC Groningen bestuur@hetnieuwestemmen.nl www.hetnieuwestemmen.nl Groningen, 9 December 2011 Inhoudsopgaven 1 Inleiding...

Nadere informatie

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur Beter Benutten Slim en vlot van deur tot deur Slim en vlot van deur tot deur Omdat er, zeker in de stad, nog maar weinig mogelijkheden zijn om de infrastructuur uit te breiden, is juist daar een wereld

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2015

Nieuwsbrief juni 2015 Nieuwsbrief juni 2015 In deze zomerse nieuwsbrief maken we het thema van het Jaarcongres ECP 2015 bekend, zoomen we in op het congres Digitaal Zakendoen en eid met als hoogtepunt de presentatie van het

Nadere informatie

Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek. Ronde Tafel 1: Visievorming

Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek. Ronde Tafel 1: Visievorming Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek Ronde Tafel 1: Visievorming TKI DINALOG, Breda, dinsdag 9 mei 2017 1. Doel, deelnemers en agenda Op dinsdag 9 mei heeft de eerste thematische

Nadere informatie

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Aart de Koning, april 2010 De aanleiding: de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam staat onder druk De haven van Rotterdam is altijd sterk verankerd geweest

Nadere informatie

SBIR Verduurzamen voedselproductie

SBIR Verduurzamen voedselproductie SBIR Verduurzamen voedselproductie Informatiebijeenkomst 16 juli 2014 Alexia Michel, Ministerie EZ Topsector Agri&Food en Tuinbouw&Uitgangmaterialen Achtergrond Initiatief: topsector Agri&Food en ministerie

Nadere informatie

Congres Stadslogistiek Amsterdam 13 april 2016

Congres Stadslogistiek Amsterdam 13 april 2016 Congres Stadslogistiek Amsterdam 13 april 2016 Slimmer, schoner, sneller en s.ller Stadslogis.ek April 2016 - Amsterdam Stelling Business modellen bestaan niet alleen uit een kostenplaatje, maatschappelijke

Nadere informatie

22 Oktober Rob Koppejan

22 Oktober Rob Koppejan 22 Oktober 2018 Rob Koppejan Emission Synchromodaal 2.0 Goederen bundelen Onderzoek nieuwe stromen en verbindingen Voorkomen logistieke knelpunten Circulair supply chains of the future FL Zero Emission

Nadere informatie

Niet meer asfalt maar data tegen dichtslibben wegen 90 mln voor slimme verkeerstechnologie, als voorschot op zelfrijdende auto

Niet meer asfalt maar data tegen dichtslibben wegen 90 mln voor slimme verkeerstechnologie, als voorschot op zelfrijdende auto FD 23 november 2016 - voorpagina Niet meer asfalt maar data tegen dichtslibben wegen 90 mln voor slimme verkeerstechnologie, als voorschot op zelfrijdende auto Pieter Lalkens - Amsterdam Voor elke automobilist,

Nadere informatie

Integratie is groen! Lean & Green 2.0

Integratie is groen! Lean & Green 2.0 Integratie is groen! Lean & Green 2.0 Integratie als randvoorwaarde voor grip op logistieke proces in keten Frank Erftemeijer 03-10-2013 Agenda Introductie Yellowstar Lean & Grean trends Overheid Verladers

Nadere informatie

1. Ambitie, doelstellingen, acties

1. Ambitie, doelstellingen, acties 1. Ambitie, doelstellingen, acties Van Nederlandse distributie naar Nederlandse ketenregie Uitvoering van het Nationaal Innovatieprogramma Logistiek en Supply Chain Management 1 Agri-Food Chemie Hightech

Nadere informatie

Binnenvaart in Beweging

Binnenvaart in Beweging Binnenvaart in Beweging Bureau Voorlichting Binnenvaart Wilco Volker Directeur Even voorstellen: Bureau Voorlichting Binnenvaart Onafhankelijke stichting Opgericht in 1989, 25 jaar Communicatie & Voorlichting

Nadere informatie

Agro Businessclub Westland

Agro Businessclub Westland Agro Businessclub Westland multimodaal vervoer van geconditioneerde Groenten & Fruit containers richting het achterland 1 Landelijke logistieke G&F hotspots en verbindingen Mainports Greenports Hoofdroutes

Nadere informatie

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Factsheet Algemene informatie Wat is het project Spookfiles A58? In de hele wereld wordt gewerkt aan manieren om het verkeer sneller, veiliger, comfortabeler en duurzamer maken. Nederland loopt voorop

Nadere informatie

Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie

Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie Overseas Logistics Multimodal Inland Locations Supply Chain Solutions Advanced logistics for a smaller world Als het gaat om het optimaal beheersen

Nadere informatie

Tit V e o l r ti o jl p v i a n n d m e o o d nt el w i b k e k w el e i r n k g e n van multimodale ketenregie

Tit V e o l r ti o jl p v i a n n d m e o o d nt el w i b k e k w el e i r n k g e n van multimodale ketenregie Titelstijl Voorop in van de model ontwikkeling bewerken van multimodale ketenregie 8 oktober 2012 Visie vanuit de logistieke dienstverlener Nederlandse vereniging van binnenhavens Floriade 5 Oktober 2012

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Digitale Transformatie van de Binnenvaart en het belang voor de BV Nederland

Digitale Transformatie van de Binnenvaart en het belang voor de BV Nederland Digitale Transformatie van de Binnenvaart en het belang voor de BV Nederland RPPC Voorjaarslezing Ries Bode Voorzitter Bureau Telematica Binnenvaart Rotterdam, 23 mei 2017 Bureau Telematica Binnenvaart

Nadere informatie

Verandering in Logistiek Twente. Denken vanuit netwerken. Kees Verweij

Verandering in Logistiek Twente. Denken vanuit netwerken. Kees Verweij Verandering in Logistiek Twente Denken vanuit netwerken Kees Verweij Principal Consultant Lid Stuurgroep Synchromodaal Transport 22 januari 2015 Buck Consultants International Postbus 1456 6501 BL Nijmegen

Nadere informatie

De mens bestaat voor 80% uit INFORMATIE! Hoe zorgen we dat hij/zij daar dan ook de baas over is?

De mens bestaat voor 80% uit INFORMATIE! Hoe zorgen we dat hij/zij daar dan ook de baas over is? Concept MijnIk.nl Aanpak beschreven door: Dick Laan (Gemeente Enschede), Michel Veenhuis (Kune Group), Ben Keizers (Staatshuys) en Wiro Kuipers (Zin in de Zaak) De mens bestaat voor 80% uit INFORMATIE!

Nadere informatie

Diensteninnovatie: wat is dat?

Diensteninnovatie: wat is dat? Over de AWT De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) adviseert regering en parlement over beleid voor wetenschap, technologie en innovatie De AWT adviseert gevraagd en ongevraagd.

Nadere informatie

Dat wordt allemaal mogelijk als de actuele waterstand in de rivieren en kanalen continue gemeten wordt en op heel veel posities.

Dat wordt allemaal mogelijk als de actuele waterstand in de rivieren en kanalen continue gemeten wordt en op heel veel posities. CoVadem Altijd een betrouwbare en actuele MGD (minst gepeilde diepte) hebben, ook buiten Nederland. Precies weten hoeveel lading je kan meenemen. Slim de vaarsnelheid aanpassen aan de verwachte hoeveelheid

Nadere informatie

Simacan Connect verwerkt en harmoniseert verschillende databronnen, zodat deze te gebruiken zijn met eigen databronnen.

Simacan Connect verwerkt en harmoniseert verschillende databronnen, zodat deze te gebruiken zijn met eigen databronnen. Integratie van verkeersinformatie in logistieke processen Simacan, onderdeel van de OVSoftware Groep (www.ovsoftware.nl), richt zich op het verwerken, beschikbaar maken en inzichtelijk maken van grote

Nadere informatie

Dinalog: What s in it for me?

Dinalog: What s in it for me? KDC HAN 31 januari 2013 Dinalog: What s in it for me? door: Harry van den Hoff - Dinalog Harry van den Hoff Programma Manager MKB & Kennisverspreiding 076 5315305 vandenhoff@dinalog.nl 31 jan 2013 Ambitie

Nadere informatie

LED & de integratie in slimme netwerken met diverse sensoren, bieden nieuwe kansen voor openbare verlichting,

LED & de integratie in slimme netwerken met diverse sensoren, bieden nieuwe kansen voor openbare verlichting, / solution partner of the at TU/e De vraag Samenhangende vraagstellingen mbt openbare verlichting: Mogelijke vervanging van 21.000 lichtmasten in de stad Strategie die breder kijkt dan energiebesparing

Nadere informatie

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw de rol van onderzoek 19 oktober 2017, prof.dr.ir. Jack van der Vorst, lid concernraad Wageningen University & Research Wereldwijde uitdagingen land-

Nadere informatie

Projectnummer NWO projectnummer: NWO Referentie TNO: Betrokkenen:

Projectnummer NWO projectnummer: NWO Referentie TNO: Betrokkenen: Datum: 27 juni 2019 Projectnummer 060.24849 NWO projectnummer: NWO 439.16.613 Referentie TNO: 100322238 Betrokkenen: Jannette de Bes, Siem van Merriënboer, Renee Louman, Christian van Ommeren (TNO) Dianne

Nadere informatie

plan van aanpak opschaling e- health

plan van aanpak opschaling e- health plan van aanpak opschaling e- health Matthijs Jantzen Projectleider E-health GGz Centraal even voorstellen Historicus Informatiemanager Webmaster Stafmedewerker historie e-health GGz Centraal 2008 eerste

Nadere informatie

Whitepaper Future Events

Whitepaper Future Events Whitepaper Future Events Versie: R0s2 Datum: 01 maart 2015 Auteur: Felicia Flamm Over Future Events Naar aanleiding van de ondertekening van het Smart City convenant (6 maart 2013), een diner pensant (13

Nadere informatie

Purpose, action, impact!

Purpose, action, impact! Purpose, action, impact! Accelereren naar een duurzame toekomst Donderdag 9 november 2017 Congrescentrum 1931, s-hertogenbosch Het Nationaal Sustainability Congres Dé jaarlijkse mijlpaal voor duurzame

Nadere informatie

Sensor City Presentatie meeting Digitale Steden Agenda. TT Circuit Assen, 16 juni 2016

Sensor City Presentatie meeting Digitale Steden Agenda. TT Circuit Assen, 16 juni 2016 Sensor City Presentatie meeting Digitale Steden Agenda TT Circuit Assen, 16 juni 2016 1 Focus op sensor technologie Elementen van Living Lab Assen Living Lab: open innovatiesysteem gericht op de gebruiker

Nadere informatie

idialoog Versie 1.0 Status Definitief Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie

idialoog Versie 1.0 Status Definitief Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie Directoraat-Generaal Wonen, Bouwen en Integratie idialoog Versie 1.0 Status Definitief Auteurs Dirk van Roode (Nederland ICT) Melissa Montoya Gmelig Meyling (BZK) Inhoud Inleiding... 3 1 Verbeteren kwaliteit

Nadere informatie

Workshop Ruimte voor verbeelding. ICTU / GBO 9 april 2009

Workshop Ruimte voor verbeelding. ICTU / GBO 9 april 2009 Workshop Ruimte voor verbeelding ICTU / GBO 9 april 2009 Aanleiding Programma Kabinet neemt toegenomen administratieve lasten en regeldruk van ondernemers serieus Er zijn diverse overheidsacties in het

Nadere informatie

MaaS: Samenwerken aan optimalistie van het mobiliteitssysteem

MaaS: Samenwerken aan optimalistie van het mobiliteitssysteem MaaS: Samenwerken aan optimalistie van het mobiliteitssysteem Kennisbijeenkomst MaaS Leerplatform MIRT Bert Timmermans IenW, unit Innovatie 7 februari 2019 2 3 4 Toename in snelheid van verspreiding nieuwe

Nadere informatie

Stedelijke distributie: van kansloos naar kansrijk! Hogeschool van Amsterdam Walther Ploos van Amstel Mei 2015

Stedelijke distributie: van kansloos naar kansrijk! Hogeschool van Amsterdam Walther Ploos van Amstel Mei 2015 Stedelijke distributie: van kansloos naar kansrijk! Hogeschool van Amsterdam Walther Ploos van Amstel Mei 2015 Walther Ploos van Amstel Hogeschool van Amsterdam Lector Citylogistiek Vrije Universiteit

Nadere informatie

Stichting Uniforme Transport Code. Beheers- en expertisecentrum voor logistiek

Stichting Uniforme Transport Code. Beheers- en expertisecentrum voor logistiek Stichting Uniforme Transport Code Beheers- en expertisecentrum voor logistiek Agenda Opening Overdracht Open Trip Model Presentatie Open Trip Model Presentatie ishare pauze Presentatie TransFollow Presentatie

Nadere informatie

Welkom bij het eerste Gebruikersplatform PDOK / INSPIRE

Welkom bij het eerste Gebruikersplatform PDOK / INSPIRE Welkom bij het eerste Gebruikersplatform PDOK / INSPIRE Noud Hooyman 2 juli 2014 Welkom bij het eerste gecombineerde Gebruikersplatform 2 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Waarom combineren? Vanuit

Nadere informatie

Rotterdam en de kracht van het achterland. Oss, 6 april 2011

Rotterdam en de kracht van het achterland. Oss, 6 april 2011 Rotterdam en de kracht van het achterland Oss, 6 april 2011 Inhoud Containerontwikkeling Rotterdam Achterlandstrategie Logistiek knooppunten 2 Ontwikkeling overslagvolume 30 2008 2009 2010 25 20 15 10

Nadere informatie

Met genoegen kondigen we de verkiezing van De Slimste Binnenstad van Nederland aan.

Met genoegen kondigen we de verkiezing van De Slimste Binnenstad van Nederland aan. Gemeente t.a.v. het College van Burgemeester en wethouders Datum: 24-2-2015 verkiezing@smartdatacity.org Aankondiging Slimste Binnenstad van Nederland Bijlage: Toelichting Geacht college, Met genoegen

Nadere informatie

Van strategische ligging naar strategische positie. Henk Rosman directeur REWIN West Brabant

Van strategische ligging naar strategische positie. Henk Rosman directeur REWIN West Brabant Van strategische ligging naar strategische positie 17 mei 2017 Henk Rosman directeur REWIN West Brabant Context: de uitdaging Globalisering = internationale concurrentieslag Sleutel: innovatie en vernieuwing

Nadere informatie

Emissiescan Logistiek voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars. Beschrijving & case

Emissiescan Logistiek voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars. Beschrijving & case voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars Beschrijving & case Inhoud Inhoud beschrijving Emissiescan Logistiek Kern van de tool Aanpak Mensen & middelen Resultaat Toepassing Aanvullende informatie 2

Nadere informatie

NL.IN.BUSINESS Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen

NL.IN.BUSINESS Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen NL.IN.BUSINESS 2020 Mondiale uitdagingen, Nederlandse oplossingen MONDIALE UITDAGINGEN Verstedelijking, economische groei en verduurzaming brengen uitdagingen met zich mee op bijvoorbeeld het gebied van

Nadere informatie

Smart Industry Event KPN ervaringen Fokker 4.0 project en next steps

Smart Industry Event KPN ervaringen Fokker 4.0 project en next steps Smart Industry Event KPN ervaringen Fokker 4.0 project en next steps 4 februari 2016 Theater Orpheus - Apeldoorn 1 Agenda Introductie Smart Industry Ervaringen Smart Factory project Fokker 4.0 Aanpak Smart

Nadere informatie

Port of Rotterdam. Ports and Hinterland congres 2012 5-12-2012

Port of Rotterdam. Ports and Hinterland congres 2012 5-12-2012 Port of Ports and Hinterland congres 2012 Emile Hoogsteden Directeur Containers, Breakbulk & Logistics 1 2 1 Port of Agenda Havenvisie 2030 Containeroverslag (t/s en achterlandvolume) Modal split Marktaandeel

Nadere informatie

Guus Balkema, 010Works & initiatiefnemer & voorzitter SuGu Club. Arash Aazami, Bas Nederland & initiatiefnemer SuGu Club

Guus Balkema, 010Works & initiatiefnemer & voorzitter SuGu Club. Arash Aazami, Bas Nederland & initiatiefnemer SuGu Club De SuGu Club De SuGu (Start-Up & Grown-Up) Club richt zich op de biobased- en de creatieve industrie van Rotterdam. Op dit moment zien wij als ondernemers te weinig concrete samenwerking in deze sectoren,

Nadere informatie

Model Stedelijke Distributie voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars. Beschrijving & case

Model Stedelijke Distributie voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars. Beschrijving & case voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars Beschrijving & case 18 mei 2011 Inhoud Inhoud beschrijving Model Stedelijke Distributie Kern van de tool Aanpak Mensen & middelen Resultaat Case beschrijving

Nadere informatie

Innovatie in de Waterketen. Inleiding

Innovatie in de Waterketen. Inleiding Innovatie in de Waterketen Inleiding Aanleiding Uitdagingen: Vervangingsopgave riolering Financiële doelmatigheid (ook - of juist door - functiekoppeling) Inspelen op brede maatschappelijke kansen en uitdagingen

Nadere informatie

In de serie impactverhalen van SmartPort; aanjager van haveninnovatie

In de serie impactverhalen van SmartPort; aanjager van haveninnovatie Smart Shipping In de serie impactverhalen van SmartPort; aanjager van haveninnovatie SmartPort: de (kennis)hub voor Smart Shipping Technologische innovaties volgen elkaar in een rap tempo op. Dit geldt

Nadere informatie

Smart Industries, Smart Connections Leo Esselman, Financieel directeur NLR, Kernteamlid cluster maakindustrie Amsterdam Economic Board Innovatie

Smart Industries, Smart Connections Leo Esselman, Financieel directeur NLR, Kernteamlid cluster maakindustrie Amsterdam Economic Board Innovatie Smart Industries, Smart Connections Leo Esselman, Financieel directeur NLR, Kernteamlid cluster maakindustrie Amsterdam Economic Board Innovatie Ontketend - 10 sept 2015 Innovatie Ontketend: Smart Industries,

Nadere informatie

Lean and Green Personal Mobility

Lean and Green Personal Mobility Lean and Green Personal Mobility Connekt heeft in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu het programma Lean and Green ontwikkeld voor duurzame mobiliteit. Sinds de introductie in

Nadere informatie

SMART SOCIETY DESIGN

SMART SOCIETY DESIGN SMART SOCIETY MEETS DESIGN De wereld staat voor grote uitdagingen en tegelijkertijd hebben we al die technologische mogelijkheden. dat kan alleen maar tot volledige wasdom komen met creativiteit en een

Nadere informatie

Seminar Slim en gezond stedelijk ontwerp: een blik op de toekomst van het Beurskwartier 18 februari 2019 Villa Jongerius, Utrecht

Seminar Slim en gezond stedelijk ontwerp: een blik op de toekomst van het Beurskwartier 18 februari 2019 Villa Jongerius, Utrecht Programma Seminar Slim en gezond stedelijk ontwerp: een blik op de toekomst van het Beurskwartier 18 februari 2019 Villa Jongerius, Utrecht PROGRAMMA 10.00 10.30 uur Inloop 10.30 11.00 uur Opening door

Nadere informatie

Project Transumo A15 Van Maasvlakte naar Achterland Innovatie input TU Delft

Project Transumo A15 Van Maasvlakte naar Achterland Innovatie input TU Delft Project Transumo A15 Van Maasvlakte naar Achterland Innovatie input TU Delft Satish K. Beella, René van Someren september 2008 Inhoudsopgave Introductie 3 Schematisch overzicht transportpreventie (goederen)

Nadere informatie

ICT-ontwikkelingen. Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city

ICT-ontwikkelingen. Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city ICT-ontwikkelingen Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city Wouter van de Kasteele, Hoofd van de sector I&B en Johannes van Veen, Strategisch adviseur, CIO office, sector Strategie

Nadere informatie

Lessen en ervaringen met Geintegreerd Netwerkbreed Verkeersmanagement (GNV) 6 oktober 2016

Lessen en ervaringen met Geintegreerd Netwerkbreed Verkeersmanagement (GNV) 6 oktober 2016 Lessen en ervaringen met Geintegreerd Netwerkbreed Verkeersmanagement (GNV) 6 oktober 2016 Waarom PPA? PPA is geen doel en staat niet op zich! Problemen door verkeer: Milieu: 29,3 miljoen ton CO 2 uitstoot

Nadere informatie

SCHEEPVAART EN DE ROL VAN DATA. Arjen de Leege en Johan Gille NDW Stakeholdersoverleg, 7 december 2017

SCHEEPVAART EN DE ROL VAN DATA. Arjen de Leege en Johan Gille NDW Stakeholdersoverleg, 7 december 2017 SCHEEPVAART EN DE ROL VAN DATA Arjen de Leege en Johan Gille NDW Stakeholdersoverleg, 7 december 2017 Rol van data in Scheepsvaart 1. Monitoring verkeersbewegingen 2. Efficiëntere afhandeling scheepvaart

Nadere informatie

Jasper de Vries XTNT Danielle de Bruin XTNT

Jasper de Vries XTNT Danielle de Bruin XTNT Verslag themabijeenkomst Stedelijke distributie: de winkelier centraal! Datum : 26 mei 2011 Aanwezig : Marco Potters Stadsregio Rotterdam Dick Everwijn Gemeente Lelystad André van der Krogt Gemeente Zuidplas

Nadere informatie

Een toelichting op Circular IQ

Een toelichting op Circular IQ Een toelichting op Circular IQ Vereniging Circulair Friesland Roy Vercoulen & Claire Teurlings Founders Circular IQ 14 Februari 2017 Een slim interactief platform dat duurzaamheidsinformatie verandert

Nadere informatie

Inbound Logistics in de Fashion branche

Inbound Logistics in de Fashion branche vereniging V Inbound Logistics in de Fashion branche logistiek Internet: www.vlmnet.nl management vlm Community Fashion logistiek M vlm Community Fashion Logistiek (300+) a subgroep of vlm (1000+) 16 juni

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Zo Dichtbij

Beleidsplan Stichting Zo Dichtbij Beleidsplan 2015-2017 Stichting Zo Dichtbij Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. DE AMBITIE... 3 3. DOELSTELLING... 4 4. ANBI STATUS... 5 5. WERKZAAMHEDEN... 5 6. MIDDELENWERVING EN VERMOGEN... 6 7. ZEGGENSCHAP

Nadere informatie

Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more

Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more Multi Enterprise Social Network Platform 10 redenen om mee te doen Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more Intranet, Extranet, Social Organiseer mensen en informatie op natuurlijke wijze TransportLAB

Nadere informatie

Prof. dr. Iris F.A. Vis. i.f.a.vis@rug.nl. www.cargohitching.com. 21 maart 2013, Krimpcafé XL. Supported by:

Prof. dr. Iris F.A. Vis. i.f.a.vis@rug.nl. www.cargohitching.com. 21 maart 2013, Krimpcafé XL. Supported by: Workshop: Slim transport t in een krimpregio Prof. dr. Iris F.A. Vis Hoogleraar Industrial Engineering i.f.a.vis@rug.nl 050-3637491 www.cargohitching.com 21 maart 2013, Krimpcafé XL Supported by: Inhoud

Nadere informatie

Voortgang en planning. Leo van der Sluijs Productmanager PDOK

Voortgang en planning. Leo van der Sluijs Productmanager PDOK Voortgang en planning Leo van der Sluijs Productmanager PDOK Klantendag PDOK, INSPIRE, BGT 20 november 2013 Agenda PDOK Highlights tweede helft 2013 Klantsignalen BRK en PDOK Planning 2014 Hoofddoelstelling

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

coalition paper Smart Mobility

coalition paper Smart Mobility coalition paper Smart Mobility 2 Coalition Paper Smart Mobility Coalition Paper Smart Mobility Provincies zien kansen voor Smart Mobility. Niet voor niets werken wij met anderen aan talloze slimme innovaties

Nadere informatie

Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1

Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1 Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1 Dutch industry fit for the future?! onze wereld verandert en dus ook onze industrie. met impact op economie en samenleving smart industry agenda

Nadere informatie

TOEKOMST WEGTRANSPORT

TOEKOMST WEGTRANSPORT TOEKOMST WEGTRANSPORT.. WEG VAN DE (SNEL) WEG..? Dr. D.A. (Dick) van Damme Lector Mainport Logistiek Hogeschool van Amsterdam Tilburg 4 februari 2016 1 AGENDA 1. Ontwikkelingen logistiek 2. Innovaties

Nadere informatie

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Hartelijk dank voor uw interesse in onze high tech belevenissen! Wij willen mensen graag op een verrassende en toegankelijke manier in contact brengen

Nadere informatie

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur

Startbijeenkomst keten innovatieprogramma. Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Startbijeenkomst keten innovatieprogramma Kunststof & Rubber in de Ondergrondse Infrastructuur Utrecht, 21 oktober 2015 Inhoud Introductie 3 Zij waren er bij! 4 Circulaire economie 5 RACE programma 6 Sectoranalyse

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR SEPTEMBER 2016

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR SEPTEMBER 2016 ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR SEPTEMBER 2016 Titel van de opdracht Ontwikkeling Logistieke Hub bij Flora Holland Eelde Korte omschrijving van de onderzoeksopdracht In samenwerking met verschillende partners

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZOER]EN 1 7 NOV. 2011. mr. drs. G.A.A. Verkerk. , secretaris.w. Andriessen l.s. Geachte heerfmevrouw,

Gemeente Delft VERZOER]EN 1 7 NOV. 2011. mr. drs. G.A.A. Verkerk. , secretaris.w. Andriessen l.s. Geachte heerfmevrouw, Wijk- en Stadszaken hm Milieu Doorkiesnummers: Telefoon 260 22 64 Fax 21 3 68 23 Aan De leden van de Gemeenteraad VERZOER]EN 1 7 NOV. 2011 Datum 14-1 1-2011 Ons kenmerk 1181575 Uw brief van Onderwerp Aanbieding

Nadere informatie

Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek. Ronde Tafel 3: Van idee naar praktijk

Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek. Ronde Tafel 3: Van idee naar praktijk Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek Ronde Tafel 3: Van idee naar praktijk TKI DINALOG, Breda, donderdag 30 mei 2017 1. Doel, deelnemers en agenda Op dinsdag 30 mei 2017 heeft de

Nadere informatie

Samen Werkt. Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water

Samen Werkt. Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water Samen Werkt Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water Samen Werkt Posities en kansen op de innovatiemarkt voor mobiliteit en water Wegen, water, spoor en luchtruim worden drukker.

Nadere informatie

Dit is MMP. MMP boekt al jaren prima resultaten met partners als Euretco.

Dit is MMP. MMP boekt al jaren prima resultaten met partners als Euretco. just smarter... Dit is MMP. MMP boekt al jaren prima resultaten met partners als Euretco. Voor een eerste offshore traject met MMP in India waren onze ambities behoorlijk hoog. Maar alle deadlines werden

Nadere informatie

Trade Compliance: Een last of een kans? VLM Workshop 18-11-2014

Trade Compliance: Een last of een kans? VLM Workshop 18-11-2014 Trade Compliance: Een last of een kans? VLM Workshop 18-11-2014 Agenda Opening Introductie Doel van de bijeenkomst Netwerk Trade Compliance Wat is Trade Compliance? Uitdagingen voor Trade Compliance Innovaties

Nadere informatie