Nieuwsbrief Vastgoed juni 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Vastgoed 17 14 juni 2012"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Vastgoed juni 2012 In deze uitgave Algemeen Vastgoedpraktijk van Loyens & Loeff wederom op nummer 1 in Legal 500 Fiscaal Overdrachtsbelasting bij verkrijging participaties vastgoedfonds Tijdelijke goedkeuring overdrachtsbelasting alsnog verlengd Btw en overdrachtsbelasting met betrekking tot de uitvoering van gemeentelijke bestemmingsplannen (ii) Voorstel tot modernisering Wet WOZ Kwijtschelding overdrachtsbelasting bij overdracht tussen woningcorporaties niet uitgesloten Civiel Ongerechtvaardigde verrijking bij beroep op bankgarantie Erfpacht en toestemming Nieuwe UAV 2012 NEN-normen geen gratis algemeen verbindende voorschriften NIEUW: Bouwbesluit 2012 Algemeen Vastgoedpraktijk van Loyens & Loeff wederom op nummer 1 in Legal 500 Loyens & Loeff staat al jaren op de eerste plek in de Real Estate-categorie in de Legal 500. Zo ook dit jaar. Legal 500 zegt over ons in haar 2012-editie: Loyens & Loeff understands the market and organises its team efficiently, and is noted for its one-stop-shop service that includes tax law expertise. Ook in de categorieën Tax, Banking & Finance, Environment & Planning, en Mediation staat Loyens & Loeff (wederom) in tier 1. Legal 500 is een toonaangevende gids die analyses, informatie en evaluaties verschaft over juridische dienstverleners in meer dan honderd landen. Fiscaal Omstreden wetsvoorstel overdrachtsbelasting participaties vastgoedfondsen ingetrokken De voorgestelde wetswijziging waarbij de overdracht van participaties van vastgoedfondsen wordt belast met overdrachtsbelasting, is voorlopig van de baan. Dat blijkt uit de Nota van Wijziging bij de Fiscale verzamelwet Voor meer details over de eerder voorgestelde wetswijziging wordt verwezen naar onze Nieuwsflash Vastgoed van 27 april dit jaar. Dit betekent echter niet een definitief afstel. Naar verwachting zal de Staatssecretaris van Financiën op termijn met een aangepast voorstel komen.

2 De Staatssecretaris heeft namelijk aangegeven dat het hoofddoel van de wetswijziging (het repareren van een arrest waardoor indirecte verkrijgingen van vastgoed in veel situaties thans niet belast zijn) overeind blijft, maar dat meer overleg met de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en de vastgoedbranche nodig is om tot een evenwichtiger regeling te komen. Naar verwachting zullen in dat overleg onder meer de verhandelbaarheid van participaties, het vestigingsklimaat voor vastgoedfondsen, het voorkomen van marktverstoringen en het eventueel treffen van een overgangsregeling centraal staan. Over een mogelijke ingangsdatum van een alternatieve regeling valt nog niets te zeggen. Ynze van der Tempel tel. +31 (0) Tijdelijke goedkeuring overdrachtsbelasting alsnog verlengd De tijdelijke regeling dat onder bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting is verschuldigd als dezelfde verkrijger de economische eigendom verkrijgt van een nieuw vervaardigde onroerende zaak en op een later tijdstip de juridische eigendom, loopt niet af, maar blijft van kracht, met een onbekende einddatum. Voorwaarden Oorspronkelijk was tot 1 juli 2011 geen overdrachtsbelasting verschuldigd als dezelfde verkrijger de economische eigendom verkrijgt van een nieuw vervaardigde onroerende zaak (dus verkrijgt vóór, op of uiterlijk twee jaren na het tijdstip van eerste ingebruikneming) en op een later tijdstip de juridische eigendom, onder de voorwaarden dat: de onroerende zaak niet als bedrijfsmiddel is gebruikt, dan wel de verkrijger geen btw in aftrek kan brengen; en de juridische eigendomsoverdracht uiterlijk op 30 juni 2011 plaatsvond. ABC-levering Deze goedkeuring is ook van toepassing bij een zogenoemde ABC-levering, waarbij A de economische eigendom overdraagt aan B, B vervolgens de economische eigendom overdraagt aan C, waarna A de juridische eigendom direct aan C overdraagt. Hierbij geldt als voorwaarde dat B een wezenlijke functie vervult. Regeling blijft van kracht Eerder werd goedgekeurd dat de voorgaande regeling kon blijven gelden tot 1 juli Thans is bekendgemaakt dat deze (overgangs)regeling van kracht blijft, met een onbekende einddatum. Eerder was het de bedoeling dat er andere voorwaarden zouden gaan gelden, namelijk dat er overdrachtsbelasting verschuldigd zou zijn over de waardestijging van de onroerende zaak in de periode gelegen tussen de economische en de juridische verkrijging. Deze heffing blijft vooralsnog achterwege. Jérôme Germann jerome.germann@loyensloeff.com; tel. +31 (0)

3 Btw en overdrachtsbelasting met betrekking tot de uitvoering van gemeentelijke bestemmingsplannen (ii) Op 7 februari 2012 heeft de staatssecretaris van Financiën een nieuw besluit gepubliceerd over de heffing van btw en overdrachtsbelasting bij publiekrechtelijke lichamen. Dit besluit dient ter vervanging van het besluit 10 juni 2009 (zie ook Nieuwsbrief Vastgoed 6) en bevat een aantal goedkeuringen die voor de vastgoedsector relevant zijn. De meest relevante ziet op de uitvoering van gemeentelijke bestemmingsplannen door een derde. Overdrachtsbelasting In de praktijk komt het voor dat een projectontwikkelaar met een gemeente een overeenkomst sluit waarbij de projectontwikkelaar een volledig bestemmingsplan realiseert om vervolgens de gemeenschapsvoorzieningen om niet of tegen een symbolisch bedrag over te dragen aan een gemeente. Bij een dergelijke overdracht van de gemeenschapsvoorzieningen wordt de gemeente geconfronteerd met de zogenoemde strafheffing overdrachtsbelasting. Bij besluit van 10 juni 2009 is goedgekeurd dat deze strafheffing bij de verkrijging van gemeenschapsvoorzieningen achterwege kan blijven, tenzij de btw op de verkrijging van de gemeenschapsvoorzieningen op basis van de Wet op het Btw-compensatiefonds niet voor compensatie in aanmerking komt (zie ook Nieuwsbrief Vastgoed 6). Deze goedkeuring is gehandhaafd in het besluit van 7 februari Btw Bij de overdracht van gemeenschapsvoorzieningen om niet kan de projectontwikkelaar, volgens de staatsecretaris, de btw op gemaakte kosten in verband met de aanleg van de gemeenschapsvoorzieningen in sommige gevallen beperkt of in het geheel niet in aftrek brengen. De staatssecretaris acht dit onwenselijk en keurt nu expliciet goed dat de btw volledig in aftrek mag worden gebracht, onder de voorwaarden dat (i) de (op)levering van de gemeenschapsvoorzieningen belast zou zijn met btw als deze om baat zou zijn verricht en (ii) de projectontwikkelaar geen btw in aftrek brengt, indien en voor zover de gemeente geen recht zou hebben op compensatie van btw op basis van de Wet op het Btw-compensatiefonds als de btw rechtstreeks aan de gemeente in rekening zou zijn gebracht. Om gebruik te kunnen maken van deze goedkeuring dient de projectontwikkelaar in het bezit te zijn van een verklaring van de gemeente omtrent de compensatiegerechtigdheid. Jérôme Germann jerome.germann@loyensloeff.com; tel. +31 (0) Bart Heijnen bart.heijnen@loyensloeff.com; tel. +31 (0)

4 Voorstel tot modernisering Wet WOZ Op 2 april 2012 is een wetsvoorstel gepubliceerd ter zake van de modernisering van de Wet WOZ. Wijzigingen In het wetsvoorstel zijn de volgende wijzigingen opgenomen: 1. verruiming van de openbaarheid van WOZ-waarden; 2. landelijke voorziening WOZ-waarde bij het Kadaster; 3. schrappen van de Fierensmarge; en 4. introductie van een informele manier van bezwaarafhandeling. Hieronder volgt een korte uiteenzetting van de voorgestelde wijzigingen. 1. Verruiming openbaarheid WOZ-waarden Het kabinet stelt voor om de WOZ-waarde van woningen in combinatie met adresgegevens openbaar te maken. In verband met de bescherming van de persoonsgegevens worden de achterliggende waardegegevens of kenmerken van woningen niet openbaar gemaakt. Voor niet-woningen zullen de WOZ-waarden niet openbaar worden gemaakt. Voor het opvragen van de WOZ-waarde voor nietwoningen blijft vereist dat sprake moet zijn van een gerechtvaardigd belang van de aanvrager. 2. Landelijke voorziening WOZ-waarde bij het Kadaster Het idee is om de WOZ-gegevens van woningen die door gemeenten worden gegenereerd onder voorwaarden op landelijk niveau digitaal beschikbaar te stellen. De exploitatie en het beheer van de landelijke voorziening zullen worden ondergebracht bij het Kadaster. Door de instelling van de landelijke voorziening WOZ-waarde kunnen bestuursorganen, notarissen, derden, zoals verzekeringsmaatschappijen en hypotheekverstrekkers, en belanghebbenden, de WOZ-waarde van een woning direct opvragen bij het Kadaster. Deze gegevens kunnen dan niet meer worden opgevraagd bij gemeenten. De verstrekking van de gegevens kan in principe kosteloos plaatsvinden. Ter dekking van eventuele beheerskosten van het systeem kan het Kadaster een kleine verstrekkingsvergoeding in rekening brengen aan de opvrager van de gegevens. Gemeenten verstrekken alleen nog het taxatieverslag en de daarop vermelde WOZ-waarden van referentiepanden aan degene die een WOZbeschikking heeft ontvangen. Daarnaast blijven gemeenten de WOZ-waarde voor niet-woningen verstrekken, aangezien deze WOZ-waarden niet openbaar worden en getoetst moet worden of de aanvrager een gerechtvaardigd belang heeft. 3. Afschaffen Fierensmarge De Fierensmarge wordt afgeschaft omdat de Hoge Raad op 22 oktober 2010 heeft geoordeeld dat de regeling in strijd is met EU recht (zie ook Nieuwsbrief Vastgoed 12). De Fierensmarge is een in de Wet WOZ opgenomen regeling, waarbij een te hoog vastgestelde WOZ-waarde geacht wordt juist te zijn, als de afwijking van de werkelijke waarde binnen een bepaalde bandbreedte blijft.

5 4. Informele manier van bezwaarafhandeling Voorgesteld wordt om een herzieningsmogelijkheid in de Wet WOZ op te nemen en deze als volgt vorm te geven. De belanghebbende ontvangt een WOZ-beschikking die niet voor bezwaar vatbaar is. Naar aanleiding van deze beschikking kan de belanghebbende binnen zes weken na dagtekening van deze beschikking een verzoek tot herziening indienen bij de gemeente of vragen om nadere toelichting van de WOZ-beschikking. In deze herzieningsperiode kan (laagdrempelig en informeel) zonder vormvereisten overleg plaatsvinden tussen belanghebbende en de gemeente. Na de herzieningsperiode zijn er drie mogelijkheden: 1. Belanghebbende en gemeente zijn er samen uitgekomen. Indien de beschikking is verminderd staat daartegen geen bezwaar open. 2. Het verzoek om herziening wordt geheel of gedeeltelijk afgewezen. Tegen deze afwijzende beschikking kan de belanghebbende in bezwaar gaan binnen zes weken. 3. De gemeente reageert niet binnen zes weken op het verzoek om herziening. In die situatie kan alsnog bezwaar worden aangetekend tegen de oorspronkelijk ontvangen WOZ-beschikking. Als geen gebruik wordt gemaakt van de herzieningsmogelijkheid, staat de bezwaarprocedure niet meer open. Indien de WOZ-beschikking en de OZB-aanslag zijn samengevoegd in één document, wordt een verzoek om herziening ook geacht te zijn gericht tegen de aanslag OZB. Jérôme Germann tel. +31 (0) Carolijne Koornstra-Sturm tel. +31 (0) Kwijtschelding overdrachtsbelasting bij overdracht tussen woningcorporaties niet uitgesloten Volgens de Hoge Raad zijn woningcorporaties in het algemeen belang werkzaam. Daardoor komt de overdrachtsbelasting verschuldigd als gevolg van een overdracht van vastgoed tussen twee woningcorporaties in beginsel voor kwijtschelding in aanmerking. Kwijtscheldingsresolutie De casus betrof een overdracht van vastgoed tussen twee woningcorporaties. Ter zake van de overdracht was een koopsom van 43 mln. bedongen. De verkrijgende woningcorporatie deed een beroep op een oudere resolutie van december 1988 ( Kwijtscheldingsresolutie ). In de Kwijtscheldingsresolutie wordt goedgekeurd dat in bepaalde gevallen kwijtschelding van overdrachtsbelasting wordt verleend aan instellingen die in het algemeen belang werkzaam zijn. Het betreft onder meer gevallen van fusies, reorganisaties en wijzigingen van rechtsvorm dan wel wanneer dergelijke instellingen delen van hun taken bij elkaar onderbrengen. Daarbij geldt te allen tijde de eis dat commerciële factoren geen rol mogen spelen bij de transactie. In dat verband is in de kwijtscheldingsresolutie opgemerkt dat dit doorgaans zal betekenen dat geen koopsom zal mogen worden bedongen.

6 Algemeen belang Volgens de Hoge Raad moet bij een woningcorporatie als uitgangspunt worden genomen dat zij het algemeen belang dient. De zaak is doorverwezen naar Hof Amsterdam voor onderzoek of tevens aan de overige eisen van de kwijtscheldingsresolutie is voldaan. Naar ons inzicht zal de in deze transactie bedongen koopsom bij dat onderzoek een centrale rol spelen. Jérôme Germann tel. +31 (0) Dimitri Koeprijanov tel (0) Civiel Ongerechtvaardigde verrijking bij beroep op bankgarantie Het Hof Leeuwarden heeft op 10 januari 2012 geoordeeld dat een verhuurder die in geval van faillissement van een huurder een beroep doet op een door de huurder gestelde bankgarantie, onder omstandigheden ongerechtvaardigd verrijkt wordt (TEP Autodrome/Curatoren, LJN: BV0734). De casus Nadat de huurder failliet was verklaard, heeft de curator op grond van de Faillissementswet de huurovereenkomst vroegtijdig opgezegd. De verhuurder heeft leegstandsschade (schade vanwege de vroegtijdige beëindiging van de huurovereenkomst) gevorderd en om betaling onder de bankgarantie verzocht. Deze leegstandsschade in geval van faillissement was in de tekst van de bankgarantie uitdrukkelijk opgenomen als door de bank te dekken schade (zoals ook in de modelbankgarantie van de ROZ het geval is). De bank heeft deze leegstandsschade als eigen schuld onder de bankgarantie aan de verhuurder betaald en vervolgens hetzelfde bedrag op grond van de door de huurder gestelde contragarantie in mindering gebracht op het creditsaldo van de failliete huurder bij de bank. De uitspraak Het Hof redeneert dat de opzegging door de curator een rechtmatige beëindiging is en de verhuurder derhalve geen aanspraak kan maken op de leegstandsschade (zie ook arrest Aukema/Uni-Invest van de Hoge Raad van 4 januari 2011). De failliete boedel is door de betaling door de bank verarmd en de verhuurder is met hetzelfde bedrag verrijkt. Het Hof acht de verrijking van de verhuurder ongerechtvaardigd omdat de opzegging door de curator een rechtmatige beëindiging is. De verhuurder dient de van de bank ontvangen gelden aan de curator/de boedel te voldoen. Waarde van bankgarantie verminderd De praktische waarde van een door een huurder gestelde bankgarantie is met dit arrest bepaald verminderd. Banken, verhuurders, wetenschappers en advocaten werken thans aan een oplossing voor de voormelde problematiek Lonne Rooseboom lonne.rooseboom@loyensloeff.com; tel. +31 (0)

7 Erfpacht en toestemming Een erfpachter moet vooraf schriftelijke instemming van de grondeigenaar vragen als de erfpachter de bestemming wil wijzigen die in de erfpachtakte initieel is gegeven aan het registergoed dat in erfpachtrecht is uitgegeven, tenzij de erfpachtvoorwaarden anders luiden. Artikel 3:89 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek stelt namelijk: Hij mag echter zonder toestemming van de eigenaar niet een andere bestemming aan de zaak geven of een handeling in strijd met de bestemming van de zaak verrichten. De vraag is echter of de grondeigenaar aan een dergelijke toestemming ook voorwaarden, zoals financiële voorwaarden, mag verbinden. Hierover ging de casus Rb. Amsterdam 17 augustus 2011, nr / HA ZA (LJN BT8289). Erfpachter X is sinds 1957 erfpachter van een gebouw dat door de gemeente in voortdurende erfpacht is uitgegeven. Volgens de erfpachtakte bedraagt tot het jaar 2032 de canon ƒ per jaar. Naar aanleiding van een verbouwing die X heeft doen uitvoeren, wil de gemeente de canon verhogen naar ruim per jaar. Volgens de gemeente is zij hiertoe bevoegd omdat sprake is van een erfpachtrechtelijke bestemmingswijziging waarvoor de toestemming van de gemeente is vereist. X is echter van mening dat de erfpachtvoorwaarden geen mogelijkheid bieden om de canon te verhogen bij een dergelijke wijziging. Toestaan onder voorwaarde Door de verbouwing is er meer kantoorfunctie gerealiseerd en wordt tevens horeca in het gebouw ondergebracht. Die functies passen binnen het huidige publiekrechtelijke bestemmingsplan. In de akte van vestiging van de erfpacht was echter een aantal erfpachtrechtelijke gebruiksbestemmingen opgesomd zonder verwijzing naar een onderlinge verhouding van deze bestemmingen waaronder de bestemming kantoor. De erfpachtbestemming horeca is echter niet opgenomen in de erfpachtvoorwaarden. Uit de van toepassing verklaarde algemene voorwaarden volgt dat toestemming van de gemeente vereist is bij een bestemmingswijziging. Mag de gemeente buiten de regeling in de erfpachtvoorwaarden om een canonverhoging als voorwaarde stellen voor haar instemming met een erfpachtrechtelijke bestemmingswijziging? De rechtbank overweegt dat enerzijds als uitgangspunt geldt dat waar de gemeente volgens de erfpachtvoorwaarden bevoegd is om een bestemmingswijziging af te wijzen, het mindere (het toestaan onder een voorwaarde) haar in beginsel ook is toegestaan. Anderzijds moet, volgens de Rechtbank, worden gelet op het karakter van de erfpachtovereenkomst en de daarin opgenomen regelingen. Conclusie in casu Volgens de rechtbank leidt dat in casu tot de volgende conclusie: een voorwaarde die inhoudt dat volledige herberekening van de canon plaatsvindt naar de maatstaven die gelden op het moment dat een bestemmingswijziging plaatsvindt, is in strijd met de in de erfpachtovereenkomst opgenomen termijn voor canonwijziging van 75 jaar. Een dergelijke voorwaarde is volgens de Rechtbank daarom zozeer in strijd met de strekking van de wezenlijke bepalingen van de erfpachtovereenkomst, dat het misbruik van recht in de zin van artikel 3:13 BW oplevert. De bevoegdheid om al dan niet in te stemmen met een bestemmingswijziging heeft volgens de Rechtbank als doel te vermijden dat de zaak een ongewenste erfpachtrechtelijke bestemming krijgt. Deze bevoegdheid is niet bedoeld om via een omweg de termijn waarvoor de canon vaststaat te bekorten.

8 Wordt echter slechts een herberekening toegepast met betrekking tot het deel van de zaak dat van bestemming wijzigt, en worden daarbij de normen gehanteerd die ten tijde van het sluiten van de erfpachtovereenkomst zouden hebben gegolden voor die bestemming, dan levert het stellen van zo n eis in beginsel geen misbruik van recht op, zo concludeert de Rechtbank. Voor X volgt in casu ondanks het vorenstaande toch een positieve uitspraak, omdat de gemeente te laat kenbaar heeft gemaakt dat zij een dergelijke financiële voorwaarde wenste te verbinden aan haar instemming. Redactie erfpachtvoorwaarden Gezien deze casus is het juist redigeren van erfpachtvoorwaarden op dit punt van belang, wil een grondeigenaar aan de goedkeuring tot een erfpachtrechtelijke bestemmingswijziging een financiële voorwaarde verbinden. Een grondeigenaar dient in zijn erfpachtvoorwaarden niet slechts te volstaan met de mededeling dat goedkeuring nodig is, maar zou ook expliciet moeten vermelden dat wijziging van een bestemming financiële consequenties tot gevolg kan hebben niet alleen bij een gehele bestemmingswijziging, maar ook bij een gedeeltelijke bestemmingswijziging. In dat kader zou ook om verdere discussies te voorkomen nagedacht moeten worden over de basisbeginselen waarmee een dergelijke canonwijziging berekend dient te worden en wat daarbij de diverse grondslagen zijn die gehanteerd moeten worden. Vorenstaande geeft dan aan zowel de erfpachter als de grondeigenaar duidelijkheid over de gevolgen van een eventuele bestemmingswijziging. Robert Bol robert.bol@loyensloeff.com; tel. +31 (0) Nieuwe UAV 2012 Op 30 januari 2012 zijn de nieuwe Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012) officieel vastgesteld. Het gaat om een actualisering van de UAV Tevens zijn de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van Technische Installatiewerken (UAVTI 1992) geïntegreerd in de UAV Aanleiding voor de nieuwe versie van de UAV zijn de wijzigingen in relevante wetgeving, ontwikkelingen in de jurisprudentie en de invoering van de euro. In opdracht van de overheid heeft het Instituut voor Bouwrecht (IBR) geadviseerd over de herziening van de UAV Het advies van de IBR werkgroep Herziening UAV, waarin vertegenwoordigers van opdrachtgevers en opdrachtnemers zitting hadden, is integraal overgenomen. De Ministeries van Defensie en van Infrastructuur en Milieu hebben evenwel onlangs aangegeven dat zij de UAV 2012 niet zullen ondertekenen. Wijzigingen Met de UAV 2012 zijn geen fundamentele inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van de UAV 1989 beoogd. Veel wijzigingen zien op meer eenduidigheid van begrippen en definities. Andere, toch meer inhoudelijke wijzigingen zijn ingegeven door de invoering van het nieuwe Burgerlijk Wetboek in 1992 (en de daarin in 2003 opgenomen titel 7.12 Aanneming van werk ) en jurisprudentie sinds Zo is voor de aannemersaansprakelijkheid ex artikel 7A:1645 BW in de plaats gekomen de aansprakelijkheid na oplevering voor ernstige gebreken (par. 12 lid 4, sub (b)), waarbij de bewijslast ten aanzien van het causaal verband tussen gebrek en toerekenbare tekortkoming van de aannemer is komen te rusten op de opdrachtgever. Verder is de wettelijke (dwingendrechtelijke) waarschuwingsplicht van de aannemer voor prijsverhoging als gevolg van meerwerk (par. 36 lid 1a) opgenomen.

9 Een voorbeeld van een wijziging vanwege jurisprudentie is het vervallen van par. 5 lid 5: de aansprakelijkheid voor de voorgeschreven leverancier is gelijkgetrokken met die voor de voorgeschreven onderaannemer (par. 6 lid 27). Daarnaast zijn er wijzigingen met het oog op de invoeging van de UAVTI 1992; nieuwe paragrafen (8a en 10a) zijn toegevoegd, die de beproeving van technische installatiewerken regelen. Klik hier voor de tekstvergelijking van de UAV 1989 en de UAV Algemene voorwaarden: niet automatisch van toepassing en afwijkingen mogelijk De UAV 2012 zijn geen wetgeving maar algemene voorwaarden en dus niet automatisch van toepassing. Anders gezegd: de UAV 2012 zijn pas van toepassing op de uitvoering van werken indien deze (geheel of gedeeltelijk) door partijen van toepassing zijn verklaard. Evenmin vervangen deze de UAV 1989 die al van toepassing zijn op een werk. Van de UAV 2012 kan dus ook worden afgeweken, bij voorkeur in het bestek (par. 2 lid 1). Het blijft zaak om de contractuele spelregels af te stemmen op het te realiseren project. Dat geldt vooral bezien vanuit het perspectief van de opdrachtgever. Illustratief blijft de korting wegens te late oplevering (par. 42): hoewel verhoogd van ƒ 75 per dag naar 60 per dag, staat deze niet in verhouding tot de werkelijke schade van de opdrachtgever ingeval van verlate oplevering en is een afwijking wenselijk. De Ministeries van Defensie en van Infrastructuur en Milieu ondertekenen de UAV 2012 niet, waarmee deze aangeven de UAV 2012 niet van toepassing te willen verklaren op hun opdrachten. De reden hiervoor is dat de ministeries niet akkoord zijn met de verborgen gebrekenregeling (par. 12): opdrachtgever is aansprakelijk voor gebreken na oplevering, tenzij het gebrek aan de aannemer toe te rekenen is en de directie het gebrek ondanks nauwlettend toezicht niet had kunnen onderkennen. Volgens de ministeries wordt met deze bepaling verondersteld dat dagelijks intensief toezicht gehouden wordt, terwijl dat niet het geval is; gebreken zouden dan ten onrechte niet als verborgen gebreken kwalificeren en daarmee voor rekening van de opdrachtgever komen. Die uitleg strookt echter niet met de jurisprudentie. De terughoudendheid van de ministeries lijkt dan ook op een misverstand te berusten. Timo Huisman timo.huisman@loyensloeff.com; tel. +31 (0) Annicka van de Laar annicka.van.de.laar@loyensloeff.com; tel. +31 (0)

10 NEN-normen geen gratis algemeen verbindende voorschriften In de bouwpraktijk komen met regelmaat discussies tussen opdrachtgever en opdrachtnemer voor over de vraag of bepaalde Nederlandse normen van de Stichting Nederlands Normalisatie- Instituut (NEN-normen) van toepassing zijn op de uitvoering van het werk. Deze vraag is, zij het indirect, ook onderwerp van de cassatiezaak van Knooble B.V. tegen de Staat der Nederlanden en de Stichting Nederlands Normalisatie-Instituut. Het arrest van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 22 juni De conclusie van de advocaat-generaal is in ieder geval al bekend: volgens hem zijn NEN-normen geen algemeen verbindende voorschriften. Conclusie advocaat-generaal De Hoge Raad volgt in de meeste gevallen de conclusie van de advocaat-generaal. De conclusie van de advocaat-generaal mr. F.F. Langemeijer d.d. 30 maart 2012 (LJN: BW0393) luidt als volgt: NENnormen zijn geen algemeen verbindende voorschriften, ook niet indien daarnaar wordt verwezen in het Bouwbesluit. Om die reden hoeven NEN-normen niet gratis ter beschikking te worden gesteld aan gebruikers. NEN-normen zijn (voorlopig) dus slechts tegen betaling te verkrijgen bij de Stichting Nederlands Normalisatie-Instituut. Toepasselijkheid NEN-normen Deze conclusie NEN-normen zijn geen algemeen verbindende voorschriften bevestigt ook nog eens dat NEN-normen niet van rechtswege van toepassing zijn op een door een opdrachtgever aan een opdrachtnemer opgedragen werk. Toepasselijkheid is pas aan de orde indien NEN-normen hetzij via het Bouwbesluit of andere bouwregelgeving van toepassing zijn hetzij in de overeenkomst van toepassing zijn verklaard (vergelijk par. 2 lid 2 UAV 2012). Kortom, de opdrachtgever doet er goed aan om de gewenste NEN-normen uitdrukkelijk in het bestek of de overeenkomst zelf op te nemen. Remco Bäcker remco.backer@loyensloeff.com; tel. +31 (0) Timo Huisman timo.huisman@loyensloeff.com; tel. +31 (0) Cees-Bart Spoelder cees-bart.spoelder@loyensloeff.com; tel (0)

11 NIEUW: Bouwbesluit 2012 Op 1 april 2012 is het Bouwbesluit 2012 in werking getreden. Het Bouwbesluit 2012 behelst nieuwe technische voorschriften voor het (ver)bouwen, het gebruik, de staat en de sloop van bouwwerken. De voorschriften van het geactualiseerde en vereenvoudigde Bouwbesluit gelden ter waarborging van de minimaal gewenste kwaliteit en veiligheid van bouwwerken. Terugdringen van regeldruk Door het samenvoegen van diverse besluiten en regels is het aantal artikelen in het Bouwbesluit 2012 een derde minder geworden. De overheid meent daarmee een forse stap te hebben gezet in het terugdringen van de regeldruk in het hele bouwproces. Minister Spies van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) benadrukte in een interview in Cobouw van 30 maart jl. dat bouwregelgeving nooit klaar is, al is het alleen maar omdat steeds weer nieuwe technieken worden ontwikkeld. We moeten wel nadenken wat er hierna moet. Voor nu is de markt echt geholpen. Wijzigingen Belangrijke wijziging door het Bouwbesluit 2012 is dat voor het verbouwen van leegstaande kantoren naar woningen geen ontheffing van nieuwbouweisen meer nodig is van de gemeente; daarvoor in de plaats geldt nu dus een landelijk verbouwniveau. Dit leidt tot besparing van tijd en kosten, waarmee de overheid (actief) meehelpt aan het oplossen van de aanzienlijk toegenomen leegstand onder kantoorgebouwen. Een andere belangrijke wijziging is dat de sloop van een bouwwerk voortaan van start mag na een sloopmelding, zonder dat daarvoor een vergunning vereist is. De uitwerking ten aanzien van Milieu (voorheen hoofdstuk 6; nu afdeling 5.2) is evenwel vooralsnog redelijk beperkt gebleven; deze afdeling treedt overigens pas later in werking. Gemeenten kunnen in hun publiekrechtelijke rol geen strengere duurzaamheidseisen bedingen dan die welke voortvloeien uit het Bouwbesluit 2012 (artikel 122 Woningwet). Als (privaatrechtelijke) opdrachtgever staat hen dit wel vrij. Bruikbaarheid en toepasbaarheid Bij de totstandkoming van het Bouwbesluit 2012 zijn vertegenwoordigers van de bouwsector en de bouwconsumenten betrokken geweest en zijn praktijktesten uitgevoerd die inzicht gaven in de bruikbaarheid en de toepasbaarheid van de nieuwe voorschriften. Vanzelfsprekend zal de bouwpraktijk dat moeten uitwijzen. Remco Bäcker remco.backer@loyensloeff.com; tel. +31 (0) Timo Huisman timo.huisman@loyensloeff.com; tel. +31 (0) Cees-Bart Spoelder cees-bart.spoelder@loyensloeff.com; tel (0)

12 Colofon De Nieuwsbrief Vastgoed is een uitgave van de praktijkgroep Vastgoed van Loyens & Loeff. Deze praktijkgroep bundelt de specialistische kennis op civiele deelgebieden als civiel bouwrecht, administratief recht en ruimtelijke ordening, mededingings- en aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht, financieringen, alsmede directe en indirecte belastingen. De Nieuwsbrief Vastgoed wordt uitsluitend verzonden aan relaties van Loyens & Loeff. Hoewel deze publicatie met grote zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaarden Loyens & Loeff N.V. en alle andere entiteiten, samenwerkingsverbanden, personen en praktijken die handelen onder de naam Loyens & Loeff, geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit deze uitgave zonder hun medewerking. De aangeboden informatie is bedoeld ter algemene informatie en kan niet worden beschouwd als advies. Hoofdredacteur: J.M. Gerretsen Eindredacteuren: H.W. Heyman R.N.G. van der Paardt R.P.C. Cornelisse Redacteuren: J.H. Germann S.R.A. Lucas AMSTERDAM ARNHEM BRUSSEL EINDHOVEN LUXEMBURG ROTTERDAM ARUBA CURAÇAO DUBAI FRANKFURT GENÈVE HONG KONG LONDEN NEW YORK PARIJS SINGAPORE TOKIO ZÜRICH

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief Onlangs is een wetswijziging aangenomen waardoor het algemene btw-tarief in Nederland van 19% naar 21% zal worden verhoogd. In de praktijk leidt dit tot verschillende

Nadere informatie

1.1 Verruiming van de openbaarheid van de WOZ-waarde van woningen

1.1 Verruiming van de openbaarheid van de WOZ-waarde van woningen WETSVOORSTEL MODERNISERING WET WOZ 1 Inleiding De staatssecretaris van Financiën heeft het voornemen de Wet WOZ op enkele punten te moderniseren. Het voorbereide wetsvoorstel zal de Wet WOZ op vier te

Nadere informatie

Wijzigingen UAV2012 t.o.v. de UAV1989

Wijzigingen UAV2012 t.o.v. de UAV1989 Uniforme administratieve voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012) Nr. 2011-2000541953 Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving De Ministers van Binnenlandse

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vastgoed 10 16 augustus 2010

Nieuwsbrief Vastgoed 10 16 augustus 2010 Nieuwsbrief Vastgoed 10 16 augustus 2010 In deze uitgave Fiscaal Vermindering overdrachtsbelasting bij opeenvolgende verkrijging afhankelijk van bestemming onroerende zaak Uitbreiding definitie econoom

Nadere informatie

31 mei 2012 z2012-00245

31 mei 2012 z2012-00245 De Staatssecretaris van Financiën Postbus 20201 2500 EE DEN HAAG 31 mei 2012 26 maart 2012 Adviesaanvraag inzake openbaarheid WOZwaarde Geachte, Bij brief van 22 maart 2012 verzoekt u, mede namens de Minister

Nadere informatie

PUBLICATIE NIEUWE NEN 3569; Wat zijn bouwbreed de gevolgen?

PUBLICATIE NIEUWE NEN 3569; Wat zijn bouwbreed de gevolgen? PUBLICATIE NIEUWE NEN 3569; Wat zijn bouwbreed de gevolgen? Bij het ter perse gaan van deze tweede nieuwsbrief ligt de ontwerp NEN 3569, handelend over vlakglas voor gebouwen, voor commentaar ter inzage.

Nadere informatie

Wetgeving voor accountantsorganisatie van OOB s Verplichte kantoorroulatie (ingangsdatum: 1 januari 2016) en scheiding van controle en advies (einde

Wetgeving voor accountantsorganisatie van OOB s Verplichte kantoorroulatie (ingangsdatum: 1 januari 2016) en scheiding van controle en advies (einde Wetgeving voor accountantsorganisatie van OOB s Verplichte kantoorroulatie (ingangsdatum: 1 januari 2016) en scheiding van controle en advies (einde overgangstermijn: 31 december 2014). Gevolgen voor Organisaties

Nadere informatie

Schriftelijke vragen. Inleiding door vragenstelster.

Schriftelijke vragen. Inleiding door vragenstelster. Gemeenteraad Schriftelijke vragen Jaar 2014 Datum akkoord college van b&w van 2 december 2014 Publicatiedatum 5 december 2014 Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid mevrouw M.D.

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk, in haar vergadering van 26 juli 2005;

Het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk, in haar vergadering van 26 juli 2005; Het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk, in haar vergadering van 26 juli 2005; gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 1, tweede lid, en 29a, tweede lid, van

Nadere informatie

Beleid voor de herziening van voortdurende erfpachtrechten bij Transformatie

Beleid voor de herziening van voortdurende erfpachtrechten bij Transformatie Beleid voor de herziening van voortdurende erfpachtrechten bij Transformatie Onderwerp Beleid voor de herziening van voortdurende erfpachtrechten bij Transformatie Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 595 Wijziging van artikel 247 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enkele andere wetten als gevolg

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Den Haag, 21 april 2017 dossiernummer: 103601 uw kenmerk: telefoonnummer: +31 (0)70 335 35 61 e-mail: m.deregt@advocatenorde.nl Betreft: consultatie

Nadere informatie

Achterstand Gieterij Drunen Beheer BV heeft een achterstand in het betalen van de erfpachtcanon van circa een jaar.

Achterstand Gieterij Drunen Beheer BV heeft een achterstand in het betalen van de erfpachtcanon van circa een jaar. Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Zoals bij u bekend, is Gieterij Drunen BV enkele weken geleden failliet verklaard. Wethouder Van Aart heeft u wekelijks geïnformeerd over de stand van zaken

Nadere informatie

De afgelopen jaren is de vraag, of overheidsopdrachten in het kader van gebiedsontwikkeling aanbesteed

De afgelopen jaren is de vraag, of overheidsopdrachten in het kader van gebiedsontwikkeling aanbesteed November 2011 R u i mt e l i j k e O r d e n i n g Afwijken van bestemmingsplan In een uitspraak van 26 oktober jl. heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een nadere precisering gegeven

Nadere informatie

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief voor de vastgoedsector 25 juli 2012

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief voor de vastgoedsector 25 juli 2012 Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief voor de vastgoedsector 25 juli 2012 Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen over de btw-tariefsverhoging voor de vastgoedsector. Bij eerdere tariefswijzigingen

Nadere informatie

Gemeente Utrecht mevrouw mr. M.C. Don prof. dr. R.N.G. van der Paardt - belastingadviseur. fiscale aspecten omzetten erfpacht naar vol eigendom

Gemeente Utrecht mevrouw mr. M.C. Don prof. dr. R.N.G. van der Paardt - belastingadviseur. fiscale aspecten omzetten erfpacht naar vol eigendom Memorandum AAN T. A. V. VAN D A T U M 3 juli 2015 Gemeente Utrecht mevrouw mr. M.C. Don prof. dr. R.N.G. van der Paardt - belastingadviseur B E T R E F T fiscale aspecten omzetten erfpacht naar vol eigendom

Nadere informatie

3. Beleid verticale splitsing van erfpachtrechten

3. Beleid verticale splitsing van erfpachtrechten 3. Beleid verticale splitsing van erfpachtrechten Onderwerp Beleid verticale splitsing van erfpachtrechten De gemeenteraad stemt in met het navolgende besluit van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Kluwer Online Research. Kwartaalbericht Estate Planning, Besluit toepassing van artikel 10 van de Successiewet 1956

Kluwer Online Research. Kwartaalbericht Estate Planning, Besluit toepassing van artikel 10 van de Successiewet 1956 Kwartaalbericht Estate Planning, Besluit toepassing van artikel 10 van de Successiewet 1956 Auteur: - Besluit toepassing van artikel 10 van de Successiewet 1956 Op 4 april is een nieuw besluit uitgevaardigd

Nadere informatie

Memorandum RECENTE BELASTINGONTWIKKELINGEN MET BETREKKING TOT DE FISCALE EENHEID

Memorandum RECENTE BELASTINGONTWIKKELINGEN MET BETREKKING TOT DE FISCALE EENHEID Memorandum REENTE ELASTINGONTWIKKELINGEN MET ETREKKING TOT DE FISALE EENHEID Op 6 juni 2018 heeft de Staatssecretaris van Financiën het wetsvoorstel Wet spoedreparatie fiscale eenheid gepubliceerd. In

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 059 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en de Faillissementswet, alsmede enige andere wetten in verband met de introductie van aanvullende

Nadere informatie

Civiel. Nieuwsbrief Vastgoed. Spoorboekje bij wijziging splitsing appartementsrechten

Civiel. Nieuwsbrief Vastgoed. Spoorboekje bij wijziging splitsing appartementsrechten 23 mei 2013 - Editie 20 Nieuwsbrief Vastgoed Civiel Spoorboekje bij wijziging splitsing appartementsrechten In de huidige marktomstandigheden is wijziging van het gebruik van vastgoed een actueel onderwerp.

Nadere informatie

REGULIERE BOUWVERGUNNING EN VRIJSTELLING EX ARTIKEL WRO

REGULIERE BOUWVERGUNNING EN VRIJSTELLING EX ARTIKEL WRO Reg. Nummer: REGULIERE BOUWVERGUNNING EN VRIJSTELLING EX ARTIKEL WRO BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DORDRECHT, Gelezen de op 20 maart 2008 ingekomen aanvraag van B.H.Honcoop, Matensestraat Dodewaard om

Nadere informatie

Beschikking Omgevingsvergunning

Beschikking Omgevingsvergunning Beschikking Omgevingsvergunning Zaaknummer: 2016.0046 Documentnummer: 201600583 Locatie: Zevenhuizen 9 Besluitdatum: 6-12-2016 OLO-nummer: 2670753 Wij hebben op 6-12-2016 besloten om de aangevraagde omgevingsvergunning

Nadere informatie

1. Beleid bestemmings- en bebouwingswijziging. Onder embargo tot 12 mei 2017

1. Beleid bestemmings- en bebouwingswijziging. Onder embargo tot 12 mei 2017 1. Beleid bestemmings- en bebouwingswijziging Onder embargo tot 12 mei 2017 Onderwerp Beleid bestemmings- en bebouwingswijziging De gemeenteraad stemt in met het navolgende besluit van het college van

Nadere informatie

Mandaatbesluit FUMO. Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van de FUMO d.d. 16 september Mandaatbesluit FUMO

Mandaatbesluit FUMO. Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van de FUMO d.d. 16 september Mandaatbesluit FUMO Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van de FUMO d.d. 16 september 2013 BESLUIT MANDAAT, VOLMACHT EN MACHTIGING FUMO Het dagelijks bestuur en de voorzitter van het openbaar lichaam gemeenschappelijke

Nadere informatie

BIJZONDERE VEILINGVOORWAARDEN Rustenburgerweg 12 te 1636 WH Schermerhorn

BIJZONDERE VEILINGVOORWAARDEN Rustenburgerweg 12 te 1636 WH Schermerhorn BIJZONDERE VEILINGVOORWAARDEN Rustenburgerweg 12 te 1636 WH Schermerhorn Nagenoemde bijzondere veilingvoorwaarden zijn nog niet definitief vastgesteld. De definitief vastgestelde bijzondere veilingvoorwaarden

Nadere informatie

6. Beleid canonherziening einde tijdvak

6. Beleid canonherziening einde tijdvak i 6. Beleid canonherziening einde tijdvak Onderwerp Beleid inzake de canonherziening einde tijdvak De gemeenteraad stemt in met het navolgende besluit van het college van burgemeester en wethouders dd

Nadere informatie

Datum 10 juni 2014 Betreft Behandeling WWZ, schriftelijke reactie op voorstel VAAN d.d. 2 juni 2014

Datum 10 juni 2014 Betreft Behandeling WWZ, schriftelijke reactie op voorstel VAAN d.d. 2 juni 2014 > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T

Nadere informatie

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht

Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht Beschikking Omgevingsvergunning Aanvrager : Handelsonderneming Gebroeders Rast V.O.F. Aangevraagde activiteiten : Het bouwen van een overkapping Locatie : Dikkersweg

Nadere informatie

Erfbelasting. Toepassing van artikel 10 van de Successiewet 1956

Erfbelasting. Toepassing van artikel 10 van de Successiewet 1956 Erfbelasting. Toepassing van artikel 10 van de Successiewet 1956 Belastingdienst/Landelijk Kantoor Belastingregio s, Brieven en beleidsbesluiten Besluit van 4 april 2012, nr. BLKB2012/103M, Staatscourant

Nadere informatie

4. Beleid splitsing in appartementsrechten van erfpachtrechten. Onder embargo tot 12 mei 2017

4. Beleid splitsing in appartementsrechten van erfpachtrechten. Onder embargo tot 12 mei 2017 4. Beleid splitsing in appartementsrechten van erfpachtrechten Onder embargo tot 12 mei 2017 Onderwerp Beleid splitsing in appartementsrechten van erfpachtrechten De gemeenteraad stemt in met het navolgende

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Algemene Fiscale Politiek Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus

Nadere informatie

Omgevingsvergunning, reguliere procedure

Omgevingsvergunning, reguliere procedure DORDRECHT Omgevingsvergunning, reguliere procedure Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dordrecht hebben op 29 augustus 2011 een verzoek om wijziging gebruik ontvangen voor een ontheffing van het

Nadere informatie

tot wijziging van het Besluit omgevingsrecht (aanwijzing bovengrondse elektriciteitsleiding als vergunningvrij bouwwerk)

tot wijziging van het Besluit omgevingsrecht (aanwijzing bovengrondse elektriciteitsleiding als vergunningvrij bouwwerk) Besluit van tot wijziging van het Besluit omgevingsrecht (aanwijzing bovengrondse elektriciteitsleiding als vergunningvrij bouwwerk) Op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu van,

Nadere informatie

MINISTERIE VAN FINANCIEN

MINISTERIE VAN FINANCIEN MINISTERIE VAN FINANCIEN DIRECTORAAT-GENERAAL VOOR FISCALE ZAKEN DIRECTIE DIRECTE BELASTINGEN Nr. DB 2012-125 M s-gravenhage,. 2012 Wijziging van de Wet waardering onroerende zaken en enkele andere wetten

Nadere informatie

Loyens & Loeff N.V., M. van Schuppen en J.M. van Poelgeest. memorandum regulatoire aspecten financiering apotheken

Loyens & Loeff N.V., M. van Schuppen en J.M. van Poelgeest. memorandum regulatoire aspecten financiering apotheken Memorandum POSTADRES Postbus 71170 1008 BD AMSTERDAM KANTOORADRES Forum Fred. Roeskestraat 100 1076 ED AMSTERDAM TELEFOON +31 (0)20 578 5161 FAX +31 (0)20 578 5824 INTERNET www.loyensloeff.com AAN Surventis

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Zesde Kamer) 8 februari 1990*

ARREST VAN HET HOF (Zesde Kamer) 8 februari 1990* ARREST VAN 8. 2. 1990 ZAAK C-320/88 ARREST VAN HET HOF (Zesde Kamer) 8 februari 1990* In zaak C-320/88, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 177 EEG-Verdrag van de Hoge Raad der Nederlanden,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Juridischee Zaken Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vastgoed 14 22 augustus 2011

Nieuwsbrief Vastgoed 14 22 augustus 2011 Nieuwsbrief Vastgoed 14 22 augustus 2011 In deze uitgave Fiscaal Vrijstelling overdrachtbelasting bij verkrijging van aandelen in onroerende-zaaklichaam Hoge Raad stelt prejudiciële vragen inzake btw-heffing

Nadere informatie

meest gestelde vragen over De Proeftijd De Gier Stam &

meest gestelde vragen over De Proeftijd De Gier Stam & meest gestelde vragen over De Proeftijd De Gier Stam & De 10 meest gestelde vragen over De Proeftijd De Gier Stam & Colofon De Gier Stam & Advocaten Lucasbolwerk 6 Postbus 815 3500 AV UTRECHT t: (030)

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 3. Algemeen verbintenissenrecht Het gebruik van algemene voorwaarden; zo standaard is het niet!

NIEUWSBRIEF 3. Algemeen verbintenissenrecht Het gebruik van algemene voorwaarden; zo standaard is het niet! NIEUWSBRIEF 3 Welkom bij de periodieke nieuwsbrief van Koppelaar & Linssen Advocaten. In een kort tijdsbestek bent u op de hoogte van uw rechten, plichten en (recente) juridische ontwikkelingen. In onze

Nadere informatie

8. Beleid voor de conversie van tijdelijke Vicarie-erfpachtrechten naar eeuwigdurende erfpachtrechten

8. Beleid voor de conversie van tijdelijke Vicarie-erfpachtrechten naar eeuwigdurende erfpachtrechten 8. Beleid voor de conversie van tijdelijke Vicarie-erfpachtrechten naar eeuwigdurende erfpachtrechten Onderwerp Erfpachtbeleid voor de conversie van tijdelijke Vicarie-erfpachtrechten naar eeuwigdurende

Nadere informatie

Dordrecht. Pubiieksdiensten. Verstegen Accountants en Belastingadviseurs B.V. t.a.v. de heer J.M. Paans Noordendijk RN DORDRECHT

Dordrecht. Pubiieksdiensten. Verstegen Accountants en Belastingadviseurs B.V. t.a.v. de heer J.M. Paans Noordendijk RN DORDRECHT Pubiieksdiensten Dordrecht Postbus 8 3300 AA Dordrecht Verstegen Accountants en Belastingadviseurs B.V. t.a.v. de heer J.M. Paans Noordendijk 189 3311 RN DORDRECHT Bezoekadres (alleen op afspraak) Regiokantoor

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 818 Wijziging van verschillende wetten in verband met de hervorming van het ontslagrecht, wijziging van de rechtspositie van flexwerkers en

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17546 28 juni 2013 Regeling van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 21 juni 2013, nr. 2013-0000352681 tot wijziging

Nadere informatie

Voorstel aan de Gemeenteraad

Voorstel aan de Gemeenteraad 14-11-2013 Onderwerp Voorbereidingsbesluiten Beleidsveld Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder H.J.W. Mulder Vragen bij H. Laheij Dienst Dienst Stedelijke Ontwikkeling Telefoon 036 5484386

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. Van: Albij administratieve dienstverlening Iroko PM Dordrecht KvKnr hierna te noemen de opdrachtnemer.

ALGEMENE VOORWAARDEN. Van: Albij administratieve dienstverlening Iroko PM Dordrecht KvKnr hierna te noemen de opdrachtnemer. ALGEMENE VOORWAARDEN Van: Albij administratieve dienstverlening Iroko 97 3315 PM Dordrecht KvKnr. 51657023 hierna te noemen de opdrachtnemer. Artikel 1. Toepasselijkheid 1. Deze algemene voorwaarden zijn,

Nadere informatie

Vastgoed-nieuws. 21 november 2013. Huur woonruimte naar zijn aard van korte duur

Vastgoed-nieuws. 21 november 2013. Huur woonruimte naar zijn aard van korte duur Vastgoed-nieuws 21 november 2013 Huur woonruimte naar zijn aard van korte duur Essentie Verhuurders proberen vaak op creatieve manier onder dwingendrechtelijke huur(prijs)beschermingsbepalingen uit te

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 27534/2012010168 Betreft: Beslissing op bezwaar inzake de Stichting Publieke Media instelling Eijsden- Margraten tegen afwijzing van het handhavingsverzoek jegens Stichting

Nadere informatie

ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN Bart Jansen Advies: Bart Jansen Advies, ingeschreven in het Handelsregister onder nummer

ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN Bart Jansen Advies: Bart Jansen Advies, ingeschreven in het Handelsregister onder nummer ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN Bart Jansen Advies: Bart Jansen Advies, ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 74414860 Offerte: een aanbieding (schriftelijk of per mail) van Bart Jansen Advies

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2009:BI9049

ECLI:NL:CRVB:2009:BI9049 ECLI:NL:CRVB:2009:BI9049 Instantie Datum uitspraak 28-05-2009 Datum publicatie 22-06-2009 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 07-4976 AOW Bestuursrecht

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34747 27 december 2013 Regeling van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 18 december 2013, nr. 2013-0000747797, houdende

Nadere informatie

ERFPACHTDIALOOG GEMEENTE ROTTERDAM EN ONDERNEMERS SPAANSE POLDER 25 april 2018 ROBBERT VAN OPSTAL

ERFPACHTDIALOOG GEMEENTE ROTTERDAM EN ONDERNEMERS SPAANSE POLDER 25 april 2018 ROBBERT VAN OPSTAL 1 ERFPACHTDIALOOG GEMEENTE ROTTERDAM EN ONDERNEMERS SPAANSE POLDER 25 april 2018 ROBBERT VAN OPSTAL Agenda 1. Inleiding 2. Verschillende soorten erfpacht 3. Tijdelijke erfpacht 4. Eeuwigdurende erfpacht

Nadere informatie

BESLUIT MANDAAT, VOLMACHT EN MACHTIGING FUMO

BESLUIT MANDAAT, VOLMACHT EN MACHTIGING FUMO Uitgegeven: 11 oktober 2013 2013, nr. 61 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLÂN Mandaatbesluit FUMO Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van de FUMO d.d. 16 september 2013 BESLUIT MANDAAT, VOLMACHT EN MACHTIGING

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 505 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Overige fiscale maatregelen 2011) Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 26 oktober

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk. Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen

Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk. Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen Artikel 750 1. Aanneming van werk is de overeenkomst waarbij de ene partij, de aannemer, zich jegens

Nadere informatie

7. Bij de planvaststelling heeft de raad (voor zover in casu relevant) besloten om:

7. Bij de planvaststelling heeft de raad (voor zover in casu relevant) besloten om: Bijlage 2. Juridische uiteenzetting De onderbouwing van dit raadsbesluit is juridisch complex door de chronologie van besluitvorming (in de procedures voor aanlegvergunning en vaststelling bestemmingsplan)

Nadere informatie

MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW

MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW MODEL HUUROVEREENKOMST KANTOORRUIMTE en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7: 230a BW door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) op 30-1-2015 vastgesteld en tevens gepubliceerd op de website www.roz.nl.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11993 7 juli 2011 Natuurschoonwet 29 juni 2011 Nr. BLKB2011/310M Belastingdienst/Landelijk Kantoor Belastingregio s/brieven

Nadere informatie

Turbo-liquidatie en de bestuurder

Turbo-liquidatie en de bestuurder Turbo-liquidatie en de bestuurder Juni 2012 mr J. Brouwer De auteur heeft grote zorgvuldigheid betracht in het weergeven van delen uit het geldende recht. Evenwel is noch de auteur noch Boers Advocaten

Nadere informatie

tegen de uitspraak van de rechtbank Arnhem van 8 maart 2011, nummers AWB 10/2670 en 10/2672, in het geding tussen belanghebbende en

tegen de uitspraak van de rechtbank Arnhem van 8 maart 2011, nummers AWB 10/2670 en 10/2672, in het geding tussen belanghebbende en Uitspraak GERECHTSHOF ARNHEM Sector belastingrecht nummers 11/00311 en 11/00312 uitspraakdatum: 20 september 2011 Uitspraak van de derde meervoudige belastingkamer op het hoger beroep van X te Z (hierna:

Nadere informatie

Directie Directe Belastingen. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. 16 november 2007 DB M

Directie Directe Belastingen. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. 16 november 2007 DB M Directie Directe Belastingen De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 16 november 2007 DB 2007-00589 M Onderwerp Vrijwillige

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, is het navolgende gebleken.

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, is het navolgende gebleken. RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2005.2662 (068.05) ingediend door: hierna te noemen 'klagers', tegen: hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van Toezicht

Nadere informatie

Algemene Leveringsvoorwaarden Blijswijk Interactive

Algemene Leveringsvoorwaarden Blijswijk Interactive Algemene Leveringsvoorwaarden Blijswijk Interactive 1. Algemeen 1.1. In deze voorwaarden wordt verstaan onder: Voorwaarden: de Algemene Leveringsvoorwaarden van Blijswijk Interactive Opdrachtgever/Klant:

Nadere informatie

Eerste aanleg: ECLI:NL:RBASS:2012:BX5879, Meerdere afhandelingswijzen

Eerste aanleg: ECLI:NL:RBASS:2012:BX5879, Meerdere afhandelingswijzen ECLI:NL:RVS:2013:375 Instantie Raad van State Datum uitspraak 17-07-2013 Datum publicatie 17-07-2013 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201209590/1/A1 Eerste

Nadere informatie

Volgens het overgangrecht blijven de huidige regels gelden als voor de datum van inwerkingtreding de executie is aangezegd

Volgens het overgangrecht blijven de huidige regels gelden als voor de datum van inwerkingtreding de executie is aangezegd Wetsvoorstel 33484 inzake executieveilingen goedgekeurd De Eerste Kamer heeft recentelijk ingestemd met het wetsvoorstel 33484 tot verbetering van de executieveilingen van onroerende zaken. Hierdoor zullen

Nadere informatie

Onroerend Goed, Bouw- en Bestuursrecht

Onroerend Goed, Bouw- en Bestuursrecht Onroerend Goed, Bouw- en Bestuursrecht Nr. 2 juni 2010 In de deze nieuwsbrief worden de volgende rechtsgebieden behandeld: Bestuursrecht Bouwrecht Koop/verkoop Huurrecht 1. Gronduitgifte door Gemeente;

Nadere informatie

---------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------- Voorzieningenrechter Rechtbank Amsterdam k.g.-zitting : 16 juli 2004 te 9.30 uur toevoeging : verleend dan wel aangevraagd P L E I T N O T I T I E S inzake: 1. De heer H. BOS, 2. De heer W. SCHILD, 3.

Nadere informatie

2. Advies commissie bezwaarschriften. 3. Uitspraak rechtbank Noord-Nederland. 4. Uittreksel bestemmingsplan Komplan Haren

2. Advies commissie bezwaarschriften. 3. Uitspraak rechtbank Noord-Nederland. 4. Uittreksel bestemmingsplan Komplan Haren Voorstel aan : Gemeenteraad van 29 juni 2015 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 15 juni 2015 Nummer : 31 Onderwerp : Verklaring van geen bedenkingen voor het bouwplan Horecagelegenheid Vondellaan

Nadere informatie

Belastingplicht overheidsondernemingen

Belastingplicht overheidsondernemingen Belastingplicht overheidsondernemingen Gered door de vrijstellingen? Marcel Buur marcel.buur@loyensloeff.com Vrijstellingen - inleiding Van vrijgesteld, tenzij naar belastingplichtig, tenzij Tenzij vormgegeven

Nadere informatie

Raadsvoorstel Verordening gegevensverstrekking basisregistratie personen

Raadsvoorstel Verordening gegevensverstrekking basisregistratie personen gemeente Haarlemmermeer onderwerp Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering Raadsvoorstel 2014.0001672 Verordening gegevensverstrekking basisregistratie personen drs. Th.L.N. Weterings

Nadere informatie

UAV Uneto-Vni. Mr. Sjoerd J.H. Rutten. 20 januari 2012

UAV Uneto-Vni. Mr. Sjoerd J.H. Rutten. 20 januari 2012 UAV 2012 Uneto-Vni Mr. Sjoerd J.H. Rutten 20 januari 2012 UAV 2012 (I) Onderwerpen Doelstelling aanpassingen UAV 1989 Belangrijkste aanpassingen 2 / Doc ID: L_LIVE_EMEA2:6022883v1 UAV 2012 (II) Doelstelling

Nadere informatie

ÀrchiefexMhpteat ~T. Onderwerp: Omgevingsvergunning op grond van artikel 3.10, derde lid Wabo verlenen aan Dow Benelux B.V.

ÀrchiefexMhpteat ~T. Onderwerp: Omgevingsvergunning op grond van artikel 3.10, derde lid Wabo verlenen aan Dow Benelux B.V. ÀrchiefexMhpteat Provincie Zeeland 1 1 1 ~T BESLUIT OMGEVINGSVERGUNNING (REGULIER) Algemeen Aan: Dow Benelux B.V. Postbus 48 4530 AA Terneuzen Kenmerk: 12076689 Afdeling: Milieuhygiëne Datum: 27 november

Nadere informatie

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2014

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2014 Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2014 Arbeidsrecht Wetsvoorstel Wet Werk en Zekerheid Flexibele arbeid 1 juli 2014 Ontslagrecht 1 juli 2015 WW 1 januari 2016 3 Flexibele arbeid I Ketenbepaling

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vastgoed

Nieuwsbrief Vastgoed Nieuwsbrief Vastgoed 15 juli 2014 Nieuwbouw en verbouwing scholen door gemeente. Recht op btw-aftrek? De Hoge Raad heeft zich in april tweemaal uitgelaten over omzetbelasting (of: btw) bij de bouw/verbouwing

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 2 Datum: 21 februari 2013

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 2 Datum: 21 februari 2013 FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 2 Datum: 21 februari 2013 Gegevens failliet : de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid One-to-Market B.V., tevens handelende onder de namen Onetomarket alsmede

Nadere informatie

Directoraat-generaal Belastingdienst, Belastingdienst/Caribisch Nederland. Besluit van 19 december 2010, nr. DGB2010/8059M, Staatscourant 2010, 21197

Directoraat-generaal Belastingdienst, Belastingdienst/Caribisch Nederland. Besluit van 19 december 2010, nr. DGB2010/8059M, Staatscourant 2010, 21197 Besluit Wet op de inkomstenbelasting BES. Directoraat-generaal Belastingdienst, Belastingdienst/Caribisch Nederland Besluit van 19 december 2010, nr. DGB2010/8059M, Staatscourant 2010, 21197 De staatssecretaris

Nadere informatie

Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013.

Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013. Datum 4 oktober 2016 Registratienummer RIS295193 Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013. Toelichting Voor het college

Nadere informatie

TWEEDE OPENBAAR, TEVENS EINDFAILLISSEMENTSVERSLAG IN DE FAILLISSEMENTEN VAN LEMMER VASTGOED BV, IJSSELMEER VASTGOED BV EN CNH VASTGOED BV

TWEEDE OPENBAAR, TEVENS EINDFAILLISSEMENTSVERSLAG IN DE FAILLISSEMENTEN VAN LEMMER VASTGOED BV, IJSSELMEER VASTGOED BV EN CNH VASTGOED BV Dit verslag ziet uitsluitend op hetgeen zich in de afgelopen verslagperiode heeft voorgedaan. Daar waar de nummering ontbreekt, zijn de hoofdstukken reeds afgesloten en wordt voor informatie verwezen naar

Nadere informatie

Nieuwsbrief Arbeidsrecht > 2010 6 5 november 2010

Nieuwsbrief Arbeidsrecht > 2010 6 5 november 2010 Nieuwsbrief Arbeidsrecht > 2010 6 5 november 2010 In deze uitgave Handreiking voor thuiswerken Arbeidsinspectie mag bij onderbetaling administratie in beslag nemen Subsidie voor meer bewustzijn arbeidsrisico

Nadere informatie

Dit besluit wijzigt het besluit van 18 februari 2014, nr. BLKB 2014/15M, Staatscourant 2014, nr De wijzigingen zijn de volgende.

Dit besluit wijzigt het besluit van 18 februari 2014, nr. BLKB 2014/15M, Staatscourant 2014, nr De wijzigingen zijn de volgende. Vennootschapsbelasting. Dividendbelasting. Fiscale beleggingsinstelling. Wijziging van het besluit van 18 februari 2014, nr. BLKB 2014/15M, Staatscourant 2014, nr. 5544 Belastingdienst/Directie Vaktechniek

Nadere informatie

Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Utrecht H.. ' '.. I .',, ...I ..'

Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Utrecht H.. ' '.. I .',, ...I ..' ..' H.. ' '.. %.',,...... Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Utrecht d Erfpacht is het recht op het 'vol genot. iet onroerend goed van iemand anders. Voor dat recht moet de erfpachter een vergoeding betalen

Nadere informatie

Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen. Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M,

Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen. Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M, Omzetbelasting. Kleine ondernemersregeling Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M, De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Nadere informatie

de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs Commissie Wetsvoorstellen

de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs Commissie Wetsvoorstellen de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs Commissie Wetsvoorstellen Ministerie van Justitie en Veiligheid Ingediend op https://www.internetconsultatie.nl/moderniseringpersonenvennootschap Amsterdam, 29

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2014:3998

ECLI:NL:RVS:2014:3998 ECLI:NL:RVS:2014:3998 Instantie Raad van State Datum uitspraak 05-11-2014 Datum publicatie 05-11-2014 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201403900/1/A3 Eerste

Nadere informatie

Beleidsregels gemeente Druten: intrekken omgevingsvergunning voor

Beleidsregels gemeente Druten: intrekken omgevingsvergunning voor Beleidsregels gemeente Druten: intrekken omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen 1. Inleiding De gemeente Druten verleent jaarlijks veel omgevingsvergunningen. Verreweg het grootste deel van die

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp beheersverordeningen Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Nijmegen Bedrijventerrein Oosterhout en Rietgraaf e.o.

Onderwerp Ontwerp beheersverordeningen Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Nijmegen Bedrijventerrein Oosterhout en Rietgraaf e.o. Openbaar megen Onderwerp Ontwerp beheersverordeningen Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Nijmegen Bedrijventerrein Oosterhout en Rietgraaf e.o. Programma Stedelijke Ontwikkeling BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Praktijknotitie BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-algemeen. 3. Leegstand vóór ingebruikneming Aftrek investerings-btw

Praktijknotitie BTW. 1. Inleiding. 2. Btw-algemeen. 3. Leegstand vóór ingebruikneming Aftrek investerings-btw Van: NOAB Adviesgroeplid -INSTITUUT, dhr. Frank Resseler en drs. Daphne van den Heuvel Datum: April 2018 Onderwerp: Btw en leegstand 1. Inleiding Het gebeurt regelmatig dat onroerende zaken leeg staan

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-384 d.d. 23 oktober 2014 (mr. C.E. du Perron, voorzitter, mr. J.W.M. Lenting en mr. E.M. Dil-Stork, leden en mr. E.C. Aarts, secretaris)

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Eerste Wijzigingsverordening belastingen 2017 BBVnr: 2017/63173

Raadsstuk. Onderwerp: Eerste Wijzigingsverordening belastingen 2017 BBVnr: 2017/63173 Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Eerste Wijzigingsverordening belastingen 2017 BBVnr: 2017/63173 1. Inleiding Met deze Eerste wijzigingsverordening belastingen 2017 worden ten aanzien van enkele tarieven in

Nadere informatie

Wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de regeling van opzegging van erfpacht te verbeteren (Wet verbetering opzegging erfpacht)

Wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de regeling van opzegging van erfpacht te verbeteren (Wet verbetering opzegging erfpacht) Wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de regeling van opzegging van erfpacht te verbeteren (Wet verbetering opzegging erfpacht) ONTWERP VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

VOORDRACHT ALGEMEEN BESTUUR NATUUR- EN RECREATIESCHAP IJSSELMONDE

VOORDRACHT ALGEMEEN BESTUUR NATUUR- EN RECREATIESCHAP IJSSELMONDE VOORDRACHT ALGEMEEN BESTUUR NATUUR- EN RECREATIESCHAP IJSSELMONDE Onderwerp : Erfpachtuitgifte multifunctioneel Centrum Hooge Nesse Kenmerk : 17-2050-13 Bijlagen : - 3 - Besluitdatum : 7 juli 2017 Voorbereid

Nadere informatie

Wij hebben op 15 oktober 2014 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het bouwen van

Wij hebben op 15 oktober 2014 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het bouwen van OMGEVINGSVERGUNNING (b ~1Y...1>... Gemeente '1\..'1" ~ Emmen ~ Wij hebben op 15 oktober 2014 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het bouwen van 2 dubbele woningen en 1 vrijstaande

Nadere informatie

Academie voor bijzondere wetten

Academie voor bijzondere wetten Academie voor bijzondere wetten Auteur Academie voor bijzondere wetten Hoofdonderwerp Conclusie van staatsraad Advocaat-Generaal Widdershoven (hierna: A-G ) met betrekking tot het rechtskarakter van het

Nadere informatie

de bank ambtshalve onderzoek de bank Definitieve Bevindingen

de bank ambtshalve onderzoek de bank Definitieve Bevindingen POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Prins Clauslaan 20 TEL 070-381 13 00 FAX 070-381 13 01 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN de bank DATUM 17 maart 2006 CONTACTPERSOON

Nadere informatie

Rapport. Oordeel: Gegrond. Datum: 27 september 2016 Rapportnummer:2016/087

Rapport. Oordeel: Gegrond. Datum: 27 september 2016 Rapportnummer:2016/087 Rapport Rapport over een klacht over de beslissing van de heffingsambtenaar van de gemeente Schiedam om geen gevolg te geven aan het verzoek tot vermindering van de aanslagen WOZ voor de jaren 2008 en

Nadere informatie

De Algemene wet inzake rijksbelastingen wordt als volgt gewijzigd:

De Algemene wet inzake rijksbelastingen wordt als volgt gewijzigd: Wijziging van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, de Wet waardering onroerende zaken en enige andere wetten in verband met de invoering van een basisregistratie inkomen en een basisregistratie waarde

Nadere informatie

Uniformiteit in termijnen? Sneller en beter?

Uniformiteit in termijnen? Sneller en beter? Uniformiteit in termijnen? Sneller en beter? Mr. C.G.J.M. Termaat* 1 Inleiding Het wetsvoorstel voor de nieuwe Omgevingswet (hierna: Omgevingswet) van 16 juni jl. heeft inmiddels alweer de nodige aandacht

Nadere informatie

ECLI:NL:GHARL:2017:9611

ECLI:NL:GHARL:2017:9611 ECLI:NL:GHARL:2017:9611 Instantie Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Datum uitspraak 07-11-2017 Datum publicatie 10-11-2017 Zaaknummer 16/01141 Formele relaties Eerste aanleg: ECLI:NL:RBNNE:2016:3790, Bekrachtiging/bevestiging

Nadere informatie

CONCEPT-OMGEVINGSVERGUNNING

CONCEPT-OMGEVINGSVERGUNNING CONCEPT-OMGEVINGSVERGUNNING Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Emmen heeft op 10 november 2011 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het bouwen van een bouwwerk

Nadere informatie