Nieuwsbrief Vastgoed augustus 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Vastgoed 10 16 augustus 2010"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Vastgoed augustus 2010 In deze uitgave Fiscaal Vermindering overdrachtsbelasting bij opeenvolgende verkrijging afhankelijk van bestemming onroerende zaak Uitbreiding definitie econoom voor de heffing van overdrachtsbelasting Geen correctie van btw-aftrek ondanks gewijzigd gebruik van onroerende zaak Wanneer wordt een braakliggend bouw terrein gebruikt voor de OZB? Civiel Wijziging en verlenging van erfpacht Aanbesteding Voorstel (nieuwe) Aanbestedingswet Fiscaal Vermindering overdrachtsbelasting bij opeenvolgende verkrijging afhankelijk van bestemming onroerende zaak Indien een onroerende zaak binnen zes maanden na een eerdere verkrijging weer door een ander wordt verkregen, is overdrachtsbelasting (OVB) verschuldigd over de waarde van / tegenprestatie voor de onroerende zaak, verminderd met de waarde waarover ter zake van die eerdere verkrijging OVB verschuldigd was (de vermindering). Indien slechts een gedeelte van een eerder verkregen onroerende zaak wordt doorgeleverd, mag de vermindering alleen worden toegepast voor de waarde van het gedeelte dat wordt doorgeleverd, maar bij de berekening van de vermindering mag wel rekening worden gehouden met de bestemming die dat gedeelte had op het moment van de eerdere verkrijging. In de zaak die leidde tot Hof Den Bosch 12 maart 2010, betrof het een bouwbedrijf dat een perceel grond verwierf, met als doel om daarop een aantal woningen te realiseren. Het bouwbedrijf kreeg geen bouwvergunning voor het gehele perceel en besloot binnen zes maanden na verwerving om een gedeelte waarop wel mocht worden gebouwd over te dragen aan een particulier. In geschil was de hoogte van de vermindering voor de verkrijging door die particulier. Het hof oordeelde dat de verwachting van het bouwbedrijf dat voor het gehele perceel een bouwvergunning kon worden verkregen, ongerechtvaardigd was. Daarom mocht aan het deel dat met bouwvergunning aan de particulier werd overgedragen, een relatief hoge waarde worden toegerekend. Jérôme Germann jerome.germann@loyensloeff.com, tel +31 (0) Bart Heijnen bart.heijnen@loyensloeff.com, tel +31 (0)

2 Uitbreiding definitie econoom voor de heffing van overdrachtsbelasting Met ingang van 1 januari 2011 zal ook overdrachtsbelasting verschuldigd zijn in het geval dat een belang bij een bestanddeel van een onroerende zaak wordt verkregen, zonder dat het bestanddeel juridisch is of wordt verzelfstandigd door vestiging van een beperkt recht. De aanleiding tot deze tekstaanpassing is een uitspraak van de Hoge Raad. Op 11 december 2009 oordeelde de Hoge Raad over een situatie waarbij de verhuurder van de grond de door de huurder aangebrachte opstal verkreeg. Volgens de huidige wettelijke definitie van economische eigendomsverkrijging valt deze situatie volgens de Hoge Raad niet onder die definitie. Dit kon alleen anders zijn indien dat bestanddeel zakenrechtelijk ten opzichte van de (eigendom van de) hoofdzaak verzelfstandigd was door een beperkt recht. Met ingang van 1 januari 2011 zal echter ook in de situatie dat een ander dan de juridisch eigenaar een belang bij een bestanddeel van een onroerende zaak verkrijgt zonder dat zo n belang juridisch is of wordt geformaliseerd, sprake zijn van een met overdrachtsbelasting belaste verkrijging van economische eigendom. Deze aanpassing lijkt in een aantal gevallen wel redelijk met name indien een derde een deel van een gebouw als economisch eigenaar gaat gebruiken. Er kan echter naar onze mening sprake zijn van overkill in gevallen waarin bijvoorbeeld na vertrek van een huurder de door deze aangebrachte zaken (zoals een inbouwpakket van binnenmuren en kasten of een winkelpui) verblijven aan de eigenaar die daarvoor in de regel geen vergoeding betaalt (de huurder moet deze zaken verwijderen of mag ze met toestemming van de eigenaar achterlaten). In dat geval zou de eigenaar van de onroerende zaak overdrachtsbelasting verschuldigd zijn over de waarde in het economisch verkeer van de alsdan in economische zin door de huurder overgedragen bestanddelen, hetgeen thans geen belastbaar feit is, en het de vraag is of de wetgever dit in de toekomst ook beoogt te willen belasten. Jérôme Germann jerome.germann@loyensloeff.com, tel +31 (0) Bernadette Nuijen bernadette.nuijen@loyensloeff.com, tel +31 (0)

3 Geen correctie van btw-aftrek ondanks gewijzigd gebruik van onroerende zaak Als in het boekjaar waarin vastgoed met btw is aangekocht het recht op aftrek van aankoop-btw over dat gehele boekjaar berekend niet meer dan 10% afwijkt van de aanvankelijk door die koper in aftrek gebrachte aankoop-btw, hoeft er geen correctie in dat boekjaar plaats te vinden. Dat oordeelde Hof Den Haag op 10 mei In de vastgoedpraktijk ging men er veelal vanuit dat de zogenoemde 10%-regel niet geldt voor het eerste boekjaar waarin een btw-ondernemer vastgoed is gaan gebruiken. Op 10 mei 2010 oordeelde Hof Den Haag dat de 10%-regel wél geldt in het eerste boekjaar. Het is nog afwachten of het Hof gelijk heeft. Onze verwachting is dat tegen de uitspraak hoger beroep zal worden ingesteld en dat de Hoge Raad zich uiteindelijk definitief zal uitlaten over de toepassing van de 10%-regel in het eerste boekjaar. Jérôme Germann tel +31 (0) Bernadette Nuijen tel +31 (0) Wanneer wordt een braakliggend bouwterrein gebruikt voor de OZB? Recent hebben Hof Arnhem en Hof Den Haag zich in tegengestelde zin uitgelaten over de vraag of grond die bestemd is om te worden bebouwd, wordt gebruikt in de zin van de onroerendezaakbelasting (OZB) als de bouwactiviteiten nog niet zijn gestart. Ter zake van binnen de gemeente gelegen onroerende zaken kan OZB o.a. worden geheven van degenen die bij het begin van het kalenderjaar gebruiker zijn van een onroerende zaak die niet in hoofdzaak tot woning dient (de gebruikersbelasting ). Zowel Hof Arnhem als Hof Den Haag moesten zich buigen over de vraag of sprake is van gebruik in de zin van de OZB als een zakelijk gerechtigde bij het begin van het kalenderjaar beschikt over een bouwterrein, maar de bouwactiviteiten feitelijk nog niet zijn gestart. Hof Arnhem: feitelijk gebruik In de zaak voor Hof Arnhem was het de bedoeling dat op het bouwterrein een woning met garage werd gerealiseerd. (Let wel: Met ingang van 2006 is de gebruikersbelasting ter zake van het gebruik van woningen afgeschaft.) Hof Arnhem lijkt voor het begrip gebruik aan te sluiten bij het feitelijk gebruik van de onroerende zaak. Zij oordeelt dat de wijziging van de wettekst in 1995 waarbij het begrip feitelijk gebruik is vervangen door het begrip gebruik niet inhoudt dat sprake is van gebruik als de bouwactiviteiten nog niet zijn gestart bij het begin van het kalenderjaar.

4 Hof Den Haag: doel van de zakelijk gerechtigde Hof Den Haag komt in haar uitspraak van 8 juni 2010 tot een ander oordeel dat meer in lijn lijkt te liggen van eerdere jurisprudentie over het gebruik van braakliggende bouwterreinen. In deze zaak ging het om de realisatie van een hotel met parkeergelegenheid. Hof Den Haag sluit aan bij het doel van de zakelijk gerechtigde. Daarnaast toetst zij of het bouwterrein wordt aangehouden voor handels- en beleggingsdoeleinden. Deze laatste toets is gebaseerd op eerdere jurisprudentie van de Hoge Raad waarin is geoordeeld dat geen sprake is van gebruik als bouwterreinen voor dergelijke doeleinden worden aangehouden. Volgens het Hof is geen sprake van handels- en beleggingsdoeleinden, omdat belanghebbende met de grond geen ander doel beoogt dan het bouwen van een onroerende zaak. Volgens het Hof staat verder vast dat belanghebbende de onroerende zaak aan het begin van het kalenderjaar aanhield in afwachting van de voor de bouw benodigde vergunningen, zodat het bouwterrein aan het begin van het kalenderjaar door belanghebbende werd gebruikt voor de bouw en niet als beleggingsobject. Cassatie tegen uitspraak Hof Arnhem? Wij verwachten dat in ieder geval tegen de uitspraak van Hof Arnhem cassatie zal worden ingesteld. Hieruit zal moeten blijken of het feitelijk gebruik van de onroerende zaak of het doel van de zakelijk gerechtigde doorslaggevend is voor het heffen van gebruikersbelasting ter zake van braakliggende bouwterreinen. Jérôme Germann jerome.germann@loyensloeff.com, tel +31 (0) Carolijne Koornstra-Sturm carolijne.sturm@loyensloeff.com, tel +31 (0) Civiel Wijziging en verlenging van erfpacht Als de voorwaarden van een erfpacht gewijzigd worden of als de duur van de erfpacht wordt verlengd, rijst de vraag of die aanpassing leidt tot wijziging van het erfpachtrecht danwel tot vestiging van een nieuw erfpachtrecht. Alertheid is hierbij geboden. Een aantal grote Nederlandse gemeenten, maar ook waterschappen, havenschappen en private partijen, geven er de voorkeur aan om bij gronduitgifte niet de volle eigendom af te staan, maar over te gaan tot uitgifte in erfpacht. Het bekendste voorbeeld is het Zuidas-gebied te Amsterdam, waar nagenoeg het gehele gebied met uitzondering van de aan de gemeente toebehorende openbare gebieden in meerdere erfpachtrechten is uitgegeven. In de praktijk blijkt vaak dat na verloop van tijd de voorwaarden van de erfpacht niet meer up-to-date zijn, bijvoorbeeld omdat er wegens uitbreiding of verbouwing meer vierkante meters bruto vloeroppervlakte gerealiseerd worden, de bestemming veranderd moet worden of de canon verhoogd moet worden wegens gewijzigde marktomstandigheden. Daarnaast kan het bij een tijdelijk erfpachtrecht wenselijk zijn dat de duur verlengd wordt.

5 Wijziging vastleggen De wijziging of verlenging van een erfpachtrecht kan niet eenzijdig worden opgelegd door een van de partijen, maar moet overeengekomen worden. De mogelijkheid tot wijziging of verlenging kan reeds bij de vestiging worden geschapen. Wil een wijziging of verlenging derdenwerking hebben, dan zal zij vastgelegd moeten worden op dezelfde manier als de vestiging van een erfpachtrecht vastgelegd moet worden: bij notariële akte, gevolgd door inschrijving in het kadaster, in de lijn met artikelen 3:89 juncto 3:98 van het Burgerlijk Wetboek. De vraag is nu wanneer een wijziging van de voorwaarden of een verlenging van de duur van de erfpacht leidt tot wijziging van het erfpachtrecht danwel tot vestiging van een nieuw erfpachtrecht. Dit is bijvoorbeeld van belang als op het erfpachtrecht andere beperkte rechten zijn gevestigd, zoals een recht van hypotheek. Als de wijziging of verlenging van de erfpacht resulteert in het tenietgaan van het bestaande erfpachtrecht en het ontstaan van een nieuw erfpachtrecht, heeft dit ook tot gevolg dat bijvoorbeeld het recht van hypotheek op het bestaande erfpachtrecht teniet gaat en opnieuw gevestigd moet worden. Wijzigen van de inhoud van het erfpachtrecht: Hof Amsterdam en de Hoge Raad Vorenstaande problematiek kwam aan de orde in een zaak waarover de Hoge Raad zich recentelijk uitsprak (civiele kamer, d.d. 5 februari 2010, nr. 07/11382, RVDW 2010, 252). In deze casus had de erfpachter aan de erfverpachter toestemming gevraagd voor de overdracht van het erfpachtrecht. De erfverpachter gaf deze toestemming, maar eiste kort samengevat dat een andere canon betaald werd en dat er ook onder nieuwe voorwaarden een nieuw erfpachtrecht door de verkrijger afgenomen zou worden. Hof Amsterdam gaf in deze casus terzake de canonwijziging onder meer aan dat (i) de verplichting tot betaling van de canon naar huidig recht geen essentialia is van de erfpachtovereenkomst en dat (ii) wijziging van de canon, danwel de berekening van de hoogte daarvan, niet betekent dat daarmee een nieuwe erfpachtovereenkomst ontstaat. Uit de conclusie van de procureur-generaal bij het arrest blijkt dat in de literatuur op dit punt geen eenduidige mening bestaat. De Hoge Raad sprak zich hier niet over uit. Men zal zich in de praktijk dus bij iedere wijziging nog altijd moeten afvragen of er sprake kan zijn van het ontstaan van een nieuw erfpachtrecht. Wijziging van de inhoud van het erfpachtrecht: de literatuur In de literatuur wordt enerzijds de opvatting verdedigd dat wijziging van de inhoud van het erfpachtrecht in beginsel als een voortzetting in gewijzigde vorm moet worden beschouwd. (Let wel, bij uitbreiding van het object van het erfpachtrecht ontstaat ten aanzien van het uitgebreide erfpachtrecht een nieuw erfpachtrecht, terwijl het bestaande erfpachtrecht in ongewijzigde vorm blijft voortbestaan.) Anderzijds blijkt uit de literatuur dat een wijziging van een erfpachtrecht niet tot een nieuw erfpachtrecht leidt indien slechts een van de essentialia van het erfpachtrecht wordt gewijzigd (bijvoorbeeld een niet in de vestigingsakte voorziene canonwijziging, bestemmingswijziging of wijziging van de duur), maar dat de aanpassing van twee of meer van de essentialia van het erfpachtrecht wél leidt tot het tenietgaan van het bestaande erfpachtrecht en vestiging van een nieuw erfpachtrecht. Wijzigen van de duur van een erfpachtrecht: vier mogelijkheden De problematiek terzake wijziging van een erfpachtrecht geldt evenredig bij de verlenging van de duur van een tijdelijk erfpachtrecht. Wordt het bestaande erfpachtrecht bij verlenging gecontinueerd, of ontstaat er een nieuw erfpachtrecht? Uit de literatuur blijkt dat onderscheid gemaakt moet worden tussen de volgende vier mogelijkheden:

6 1. Als in de erfpachtvoorwaarden de mogelijkheid van verlenging expliciet is uitgesloten, kan er nooit sprake zijn van de verlenging van het tijdelijk erfpachtrecht. Wil men het bestaande erfpachtrecht toch continueren, dan moet een nieuw erfpachtrecht worden gevestigd. Eventueel bestaande beperkte rechten, zoals hypotheekrechten, moeten dan eveneens opnieuw gevestigd worden. 2. Als in de erfpachtvoorwaarden niets is bepaald over de mogelijkheid van verlenging, is het verstandig om een nieuw erfpachtrecht te vestigen. In de literatuur bestaat namelijk geen duidelijke mening over de vraag of verlenging (of wijziging) in dergelijke situaties leidt tot de vestiging van een nieuw erfpachtrecht of kan worden aangemerkt als voortzetting van het bestaande erfpachtrecht. Om twijfel te voorkomen zal een nieuw erfpachtrecht gevestigd moeten worden. 3. Als de erfpachtvoorwaarden voorzien in verlenging en de voorwaarden waaronder de verlenging zal plaatsvinden bepaald zijn in de erfpachtvoorwaarden, kan worden aangenomen dat sprake is van een verlenging van het bestaande erfpachtrecht en niet van het ontstaan van een nieuw erfpachtrecht. 4. Als de erfpachtvoorwaarden voorzien in verlenging, maar de verlenging zelf nog niet vaststaat en er evenmin (in detail) geregeld is onder welke voorwaarden de verlenging zal plaatsvinden, is het verstandig om over te gaan tot vestiging van een nieuw erfpachtrecht. Uit de literatuur blijkt dat hoe duidelijker het recht tot verlenging omschreven is in de bestaande erfpachtovereenkomst en hoe meer bepaalbaar de voorwaarden zijn waaronder de verlenging zal plaatsvinden, des te eerder er sprake zal zijn van verlenging van het bestaande erfpachtrecht. Echter, volledige zekerheid bestaat er op dit punt niet, dus in de praktijk blijkt dat men bij gerede twijfel dient over te gaan tot vestiging van een nieuw erfpachtrecht. Alertheid geboden Ondanks de nog immer bestaande onduidelijkheid rondom wijziging en verlenging van een erfpachtrecht, blijkt uit de dagelijkse praktijk dat de betrokken partijen er veelal van uitgaan dat de wijziging of verlenging geen rechtsgevolgen voor het bestaande erfpachtrecht heeft en dat onderlinge overeenstemming voldoende zekerheid zou moeten bieden. Omdat erfpacht echter wezenlijk verschilt van eigendom, en omdat verlenging en wijziging van erfpacht ook gevolgen hebben voor derden (met name hypotheekhouders), zouden partijen hier minder lichtvaardig mee moeten omgaan. Ook zouden bijvoorbeeld houders van een recht van hypotheek in de betreffende financieringsdocumentatie specifieke bedingen moeten opnemen die zien op een wijziging of verlenging van een erfpachtrecht. Alertheid blijft dus geboden bij wijziging en verlenging van een erfpachtrecht. Robert Bol tel +31 (0)

7 Aanbesteding Voorstel (nieuwe) Aanbestedingswet De ministerraad heeft op 25 juni 2010, op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken, ingestemd met toezending van het voorstel voor de Aanbestedingswet aan de Tweede Kamer. Eerder bespraken wij het concept-voorstel voor deze wet (zie Nieuwsbrief Vastgoed 6). Het wetsvoorstel bevat, in tegenstelling tot het concept-wetsvoorstel, de volgende elementen: De algemene beginselen (gelijkheid, non-discriminatie, transparantie en proportionaliteit) zijn uitgewerkt in de wettekst en de Memorie van Toelichting. De lastenverlichtingsmaatregelen (o.a. eigen verklaring en gratis aanbestedingsstukken) zijn ook onder de drempelwaarde van toepassing verklaard. Met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wordt een convenant gesloten voor een bredere toepassing van het ARW 2005 en de nieuwe richtsnoeren voor leveringen en diensten bij gemeenten. Er wordt een onafhankelijke stichting opgericht die bij geschillen tussen aanbestedende dienst en inschrijver een (niet bindend) oordeel kan geven. Hoofdlijnen wetsvoorstel Het huidige wetsvoorstel houdt op hoofdlijnen het volgende in: Het Bao en het Bass worden opgenomen in de Aanbestedingswet. De Aanbestedingswet geldt dus voor zowel gewone aanbestedende diensten als speciale-sectorbedrijven. Het ARW 2005 blijft behouden. Voor opdrachten voor leveringen en diensten zullen richtsnoeren worden opgesteld om tot uniformering van de procedures te komen. De beginselen van gelijke behandeling en transparantie gelden voor alle aanbestedingen. Voor opdrachten die buiten het toepassingsbereik van de Europese aanbestedingsrichtlijnen vallen en waarbij ook geen sprake is van een duidelijk grensoverschrijdend belang, gelden de beginselen dus ook. Het proportionaliteitsbeginsel geldt voor alle fasen van de aanbestedingsprocedure. Hieronder vallen de keuze voor een bepaalde procedure, aantal en inhoud van de geschiktheidseisen, termijnen, uitsluitingsgronden, clustering van opdrachten en vergoeding van extra inspanningen tijdens de offertefase. Het proportionaliteitsbeginsel lijkt niet te zien op contractsvoorwaarden. Er zal een handreiking proportionaliteit worden opgesteld. In eerste instantie mag van de inschrijver alleen een eigen verklaring worden gevraagd. In de (uniforme) eigen verklaring verklaart een inschrijver dat hij voldoet aan de gevraagde uitsluitingsgronden, geschiktheidseisen en selectiecriteria. Alleen de winnende inschrijver/gegadigde moet originele bewijsstukken inleveren bij de aanbestedende dienst. Er bestaat een mogelijkheid tot het vragen van een gedragsverklaring aanbesteden. Aanbestedende diensten kunnen deze verklaring vragen om te toetsen of inschrijvers onder de uitsluitingsgronden vallen. De verklaring wordt afgegeven door de Minister van Justitie en is breder dan de bestaande VOGrp-verklaring (omdat ook mededingingsrechtelijke overtredingen worden meegenomen). De verklaring heeft een geldigheidstermijn van één jaar.

8 Gebruik van TenderNed is verplicht bij de aankondiging van de aanbesteding. Dit geldt voor opdrachten boven de drempelwaarde én in het geval de aanbestedende dienst ervoor kiest de opdracht openbaar aan te kondigen. Aanbestedingsstukken moeten kosteloos worden aangeboden. De wetgever zal beleidsmaatregelen voorstellen. De beleidsmaatregelen hebben tot doel om aanbestedende diensten handreikingen te bieden en verdere professionalisering te ondersteunen en te stimuleren. Er is ondersteuning voor ondernemers bij het opzetten van een aanbestedingsloket. Het aanbestedingsloket zal de functie van advies- en klachtenloket hebben. Inwerkingtreding Naar verwachting treedt het wetsvoorstel op 1 juli 2011 in werking, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de duur van de parlementaire behandeling. Anke Stellingwerff Beintema anke.stellingwerff@loyensloeff.com, tel +31 (0) Mieke Mel mieke.mel@loyensloeff.com, tel +31 (0)

9 Colofon De Nieuwsbrief Vastgoed is een uitgave van de praktijkgroep Vastgoed van Loyens & Loeff. Deze praktijkgroep bundelt de specialistische kennis op civiele deelgebieden als civiel bouwrecht, administratief recht en ruimtelijke ordening, mededingings- en aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht, financieringen, alsmede directe en indirecte belastingen. De Nieuwsbrief Vastgoed wordt uitsluitend verzonden aan relaties van Loyens & Loeff. Hoewel deze nieuwsbrief met grote zorgvuldigheid is samengesteld, kan Loyens & Loeff geen aansprakelijkheid accepteren voor de gevolgen van het gebruikmaken van deze uitgave zonder haar medewerking. Hoofdredacteur: J.M. Gerretsen Eindredacteuren: H.W. Heyman R.N.G. van der Paardt R.P.C. Cornelisse Redacteuren: J.H. Germann J.C.P. van den Hamer AMSTERDAM ARNHEM BRUSSEL EINDHOVEN LUXEMBURG ROTTERDAM ARUBA CURAÇAO DUBAI FRANKFURT GENÈVE LONDEN NEW YORK PARIJS SINGAPORE TOKIO ZÜRICH

Voorstel (nieuwe) Aanbestedingswet (deel II)

Voorstel (nieuwe) Aanbestedingswet (deel II) Nieuwsflash Aanbesteding 44 22 april 2011 Voorstel (nieuwe) Aanbestedingswet (deel II) In Nieuwsflash Aanbesteding 40 bespraken wij het wetsvoorstel voor de nieuwe Aanbestedingswet. In Nieuwsflash Aanbesteding

Nadere informatie

Gemeente Utrecht mevrouw mr. M.C. Don prof. dr. R.N.G. van der Paardt - belastingadviseur. fiscale aspecten omzetten erfpacht naar vol eigendom

Gemeente Utrecht mevrouw mr. M.C. Don prof. dr. R.N.G. van der Paardt - belastingadviseur. fiscale aspecten omzetten erfpacht naar vol eigendom Memorandum AAN T. A. V. VAN D A T U M 3 juli 2015 Gemeente Utrecht mevrouw mr. M.C. Don prof. dr. R.N.G. van der Paardt - belastingadviseur B E T R E F T fiscale aspecten omzetten erfpacht naar vol eigendom

Nadere informatie

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief

Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief Vragen en antwoorden verhoging btw-tarief Onlangs is een wetswijziging aangenomen waardoor het algemene btw-tarief in Nederland van 19% naar 21% zal worden verhoogd. In de praktijk leidt dit tot verschillende

Nadere informatie

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit Aanbestedingswet en Gids Prof. Mr J.M. Hebly Waardenburg, 12 april 2013 1 VOORGESCHIEDENIS Eigen nationaal wettelijk kader ontbreekt Europees kader (2004) Nationaal kader (2005) Rapport Parlementaire Enquête

Nadere informatie

Nieuwsbrief Arbeidsrecht > 2010 6 5 november 2010

Nieuwsbrief Arbeidsrecht > 2010 6 5 november 2010 Nieuwsbrief Arbeidsrecht > 2010 6 5 november 2010 In deze uitgave Handreiking voor thuiswerken Arbeidsinspectie mag bij onderbetaling administratie in beslag nemen Subsidie voor meer bewustzijn arbeidsrisico

Nadere informatie

3 BESTEMMING EN GEBRUIK

3 BESTEMMING EN GEBRUIK ALGEMENE BEPALINGEN VOOR DE VESTIGING VAN DE ZAKELIJKE RECHTEN VAN ERFPACHT EN OPSTAL IN HET BUNGALOWPARK STILLE WILLE TE OOST-, WEST-, EN MIDDELBEERS (GEMEENTE OIRSCHOT) De Erfpachtbepalingen vastgesteld

Nadere informatie

CONSULTATIEDOCUMENT AANBESTEDINGSWET

CONSULTATIEDOCUMENT AANBESTEDINGSWET CONSULTATIEDOCUMENT AANBESTEDINGSWET Inleiding Het Ministerie van Economische Zaken vraagt uw aandacht voor het concept wetsvoorstel Aanbestedingswet. Het Ministerie van Economische Zaken wil belanghebbenden

Nadere informatie

Uitgiftebeleid eeuwigdurende erfpacht 2016

Uitgiftebeleid eeuwigdurende erfpacht 2016 Uitgiftebeleid eeuwigdurende erfpacht 2016 Vastgesteld door de gemeenteraad van Amsterdam bij zijn besluit van 22 juni 2016, nummer 187/664. Uitgiftebeleid eeuwigdurende erfpacht 2016 blz. 1 van 6 De gemeenteraad

Nadere informatie

2009 -- Overdrachtsbelasting -- Deel 1

2009 -- Overdrachtsbelasting -- Deel 1 Overdrachtsbelasting les 1 programma Inleiding overdrachtsbelasting Verkrijgingen Maatstaf van heffing Verandering in beperkt recht Hoe bij gezamenlijk eigendom Vrijstellingen Heffing en teruggaaf Object

Nadere informatie

Actualiteiten btw en overdrachtsbelasting

Actualiteiten btw en overdrachtsbelasting Actualiteiten btw en overdrachtsbelasting Mr. Henk de Kat Bouw- en vastgoedcursus Slot Zeist 11 juni 2015 Programma BTW: Leegstand gebouw Verbouwing / btw-aftrek Overdracht gebouw aan derde/ in de plaats

Nadere informatie

Beëindiging Koopgarant

Beëindiging Koopgarant Beëindiging Koopgarant 1 mei 2016 Standaard wordt een Koopgarantwoning teruggekocht door de corporatie/ontwikkelaar. Er is echter ook een andere oplossing mogelijk. Hierbij komen partijen overeen dat:

Nadere informatie

Wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de regeling van opzegging van erfpacht te verbeteren (Wet verbetering opzegging erfpacht)

Wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de regeling van opzegging van erfpacht te verbeteren (Wet verbetering opzegging erfpacht) Wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de regeling van opzegging van erfpacht te verbeteren (Wet verbetering opzegging erfpacht) ONTWERP VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

Nieuwsflash Aanbesteding september 2011

Nieuwsflash Aanbesteding september 2011 Nieuwsflash Aanbesteding 46 23 september 2011 Nieuwe standaardformulieren voor aankondigingen Europese aanbestedingen moeten worden bekend gemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie. Aanbestedende

Nadere informatie

7. Beleid voor de conversie van tijdelijke erfpachtrechten naar eeuwigdurende erfpachtrechten. Onder embargo tot 12 mei 2017

7. Beleid voor de conversie van tijdelijke erfpachtrechten naar eeuwigdurende erfpachtrechten. Onder embargo tot 12 mei 2017 7. Beleid voor de conversie van tijdelijke erfpachtrechten naar eeuwigdurende erfpachtrechten Onder embargo tot 12 mei 2017 Onderwerp Beleid voor de conversie van tijdelijke erfpachtrechten naar eeuwigdurende

Nadere informatie

Overdrachtsbelasting -- Deel 1

Overdrachtsbelasting -- Deel 1 Overdrachtsbelasting les 1 programma Inleiding overdrachtsbelasting Verkrijgingen Maatstaf van heffing Verandering in beperkt recht Hoe bij gezamenlijk eigendom Vrijstellingen Heffing en teruggaaf Object

Nadere informatie

Erfpacht óf eigen grond. Gemeente Den Haag

Erfpacht óf eigen grond. Gemeente Den Haag Erfpacht óf eigen grond Gemeente Den Haag 2 Inhoud Wat is eigendom en wat is erfpacht 3 Waarom de keuzemogelijkheid 4 Wat betekent dit voor u? 4 Van erfpacht naar eigen grond 5 Wat kost de bloot eigendom?

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vastgoed 14 22 augustus 2011

Nieuwsbrief Vastgoed 14 22 augustus 2011 Nieuwsbrief Vastgoed 14 22 augustus 2011 In deze uitgave Fiscaal Vrijstelling overdrachtbelasting bij verkrijging van aandelen in onroerende-zaaklichaam Hoge Raad stelt prejudiciële vragen inzake btw-heffing

Nadere informatie

De nieuwe Aanbestedingswet is er!

De nieuwe Aanbestedingswet is er! Alumnidag Rechtsgeleerdheid, 25 januari 2013 De nieuwe Aanbestedingswet is er! Prof.mr. Chris Jansen Plan van behandeling aanbesteden begripsverkenning aanbestedingsrecht vragen, beginselen en andere bronnen

Nadere informatie

Aanbesteden. Kamer van Koophandel. Kim Schofaerts 31 mei 2013. Bijeenkomst Ondernemen in de zorg

Aanbesteden. Kamer van Koophandel. Kim Schofaerts 31 mei 2013. Bijeenkomst Ondernemen in de zorg Aanbesteden Kamer van Koophandel Kim Schofaerts 31 mei 2013 Aanbesteden 2 Inkopen/aanbesteden is een complex proces VU informatiebijeenkomst Aanbestedingswet 3 Waarom aanbesteden? Het stimuleren van vrije

Nadere informatie

Nieuwsbrief BTW-ONP. Hoge Raad: inderdaad eerder een (btw-belast) bouwterrein. 12 juni 2013. In deze nieuwsbrief:

Nieuwsbrief BTW-ONP. Hoge Raad: inderdaad eerder een (btw-belast) bouwterrein. 12 juni 2013. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief BTW-ONP 12 juni 2013 In deze nieuwsbrief: Hoge Raad: inderdaad eerder een (btw-belast) bouwterrein Goed nieuws voor partijen die onbebouwde terreinen graag met btw (vanwege de aftrekmogelijkheden)

Nadere informatie

Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Utrecht H.. ' '.. I .',, ...I ..'

Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Utrecht H.. ' '.. I .',, ...I ..' ..' H.. ' '.. %.',,...... Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Utrecht d Erfpacht is het recht op het 'vol genot. iet onroerend goed van iemand anders. Voor dat recht moet de erfpachter een vergoeding betalen

Nadere informatie

Edelachtbaar college,

Edelachtbaar college, Edelachtbaar college, X% Namens cliënten, a «a ^ ^ ^ ^ ^ M l e n tel^^^^ tekenen wij beroep in cassatie aan tegen de uitspraak van Gerechtshof Amsterdam van 22 september 2011 op het beroepschrift van 10

Nadere informatie

U krijgt te maken met: inkomstenbelasting onroerendezaakbelasting. En mogelijk ook met: overdrachtsbelasting omzetbelasting forensenbelasting

U krijgt te maken met: inkomstenbelasting onroerendezaakbelasting. En mogelijk ook met: overdrachtsbelasting omzetbelasting forensenbelasting Als u een vakantiewoning op het oog heeft in Nederland, is het verstandig u eerst en goed te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en het gebruik van de vakantiewoning verbonden

Nadere informatie

Succesvol inschrijven op aanbestedingen. Bram Braat

Succesvol inschrijven op aanbestedingen. Bram Braat Succesvol inschrijven op aanbestedingen Bram Braat Inleiding 1. Beginselen in het aanbestedingsrecht a) Gelijkheids- en transparantiebeginsel; b) Proportionaliteitsbeginsel (Gids Proportionaliteit). 2.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Aanbesteding januari 2012

Nieuwsbrief Aanbesteding januari 2012 Nieuwsbrief Aanbesteding 51 10 januari 2012 Via de Nieuwsflash Aanbesteding brengen wij u graag op de hoogte van actualiteiten die voor u van belang kunnen zijn. Nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen

Nadere informatie

De belangrijkste verschillen

De belangrijkste verschillen De belangrijkste verschillen Nieuwe aanbestedingsregels: achtergrond (parlementaire geschiedenis) 6 juli 2010: wetsvoorstel Aanbestedingswet naar Tweede Kamer 28 maart 2011: Nota naar aanleiding van het

Nadere informatie

8. Beleid voor de conversie van tijdelijke Vicarie-erfpachtrechten naar eeuwigdurende erfpachtrechten

8. Beleid voor de conversie van tijdelijke Vicarie-erfpachtrechten naar eeuwigdurende erfpachtrechten 8. Beleid voor de conversie van tijdelijke Vicarie-erfpachtrechten naar eeuwigdurende erfpachtrechten Onderwerp Erfpachtbeleid voor de conversie van tijdelijke Vicarie-erfpachtrechten naar eeuwigdurende

Nadere informatie

Inbesteding of aanbesteding?

Inbesteding of aanbesteding? APRIL 2006 Inbesteding of aanbesteding? Opdrachten die door een aanbestedende dienst worden gegund aan een overheidsgedomineerde onderneming (met eigen rechtspersoonlijkheid) vallen in beginsel onder de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vastgoed 17 14 juni 2012

Nieuwsbrief Vastgoed 17 14 juni 2012 Nieuwsbrief Vastgoed 17 14 juni 2012 In deze uitgave Algemeen Vastgoedpraktijk van Loyens & Loeff wederom op nummer 1 in Legal 500 Fiscaal Overdrachtsbelasting bij verkrijging participaties vastgoedfonds

Nadere informatie

Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet

Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet www.severijnhulshof.nl 14 februari 2013 Mr. J. Haest Onderwerpen De nieuwe aanbestedingswet Proportionaliteitsgids ARW 2012 Do s en dont s bij inschrijving Actuele

Nadere informatie

Huidige situatie Aanbestedingswet

Huidige situatie Aanbestedingswet Huidige situatie Aanbestedingswet Belangrijkste verschillen Zoetermeer 8 november 2012 Gert-Wim van de Meent Loyens & Loeff Amsterdam 1 Huidig juridisch kader EU-richtlijnen: - Richtlijn Overheden (Richtlijn

Nadere informatie

Aanbestedingswet 2012

Aanbestedingswet 2012 Aanbestedingswet 2012 Het grote Aanbestedingswetcongres donderdag 14 maart 2013 Prof. mr. G.W.A. van de Meent Loyens & Loeff Amsterdam Programma Doel presentatie Aanstippen enkele in het oog springende

Nadere informatie

Rechtbank Oost-Nederland 14 maart 2013, nrs. AWB 12/1843 en AWB 12/3008

Rechtbank Oost-Nederland 14 maart 2013, nrs. AWB 12/1843 en AWB 12/3008 Rechtbank Oost-Nederland 14 maart 2013, nrs. AWB 12/1843 en AWB 12/3008 Uitspraak van de meervoudige kamer ingevolge artikel 8:77 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van 14 maart 2013 inzake [X], wonende

Nadere informatie

ERFPACHTDIALOOG GEMEENTE ROTTERDAM EN ONDERNEMERS SPAANSE POLDER 25 april 2018 ROBBERT VAN OPSTAL

ERFPACHTDIALOOG GEMEENTE ROTTERDAM EN ONDERNEMERS SPAANSE POLDER 25 april 2018 ROBBERT VAN OPSTAL 1 ERFPACHTDIALOOG GEMEENTE ROTTERDAM EN ONDERNEMERS SPAANSE POLDER 25 april 2018 ROBBERT VAN OPSTAL Agenda 1. Inleiding 2. Verschillende soorten erfpacht 3. Tijdelijke erfpacht 4. Eeuwigdurende erfpacht

Nadere informatie

HET RECHT VAN ERFPACHT HEEFT DRIE ESSENTIELE KENMERKEN:

HET RECHT VAN ERFPACHT HEEFT DRIE ESSENTIELE KENMERKEN: RECHT VAN ERFPACHT BEGRIP Het recht van erfpacht is het recht om het volle genot te hebben van een onroerend goed, dat aan iemand anders toebehoort, gedurende een periode van minimaal 27 jaar tot maximaal

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vastgoed

Nieuwsbrief Vastgoed Nieuwsbrief Vastgoed 15 juli 2014 Nieuwbouw en verbouwing scholen door gemeente. Recht op btw-aftrek? De Hoge Raad heeft zich in april tweemaal uitgelaten over omzetbelasting (of: btw) bij de bouw/verbouwing

Nadere informatie

GERECHTSHOF TE LEEUWARDEN. Nr. 208/86 10 april 1987

GERECHTSHOF TE LEEUWARDEN. Nr. 208/86 10 april 1987 GERECHTSHOF TE LEEUWARDEN BELASTINGKAMER UITSPRAAK Nr. 208/86 10 april 1987 Uitspraak (na verwijzing door de Hoge Raad der Nederlanden bij arrest van 29 januari 1986, nr. 23.254) van bet Gerechtshof te

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Als u nadenkt over de aankoop van een vakantiewoning in Nederland, is het verstandig u eerst te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en

Nadere informatie

AANBESTEDINGSWET 2012

AANBESTEDINGSWET 2012 VERANDERINGEN AANBESTEDINGSWET 2012 GEMEENTE NIJMEGEN MAART 2013 Bureau Inkoop Inleiding Met de inwerkingtreding van de Aanbestedingswet 2012 worden enkele veranderingen doorgevoerd in de diverse aanbestedingsprocedures.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vastgoed oktober 2010

Nieuwsbrief Vastgoed oktober 2010 Nieuwsbrief Vastgoed 11 25 oktober 2010 In deze uitgave Fiscaal Belastingplan 2011 stimuleren van de economie en bestrijding van belastingontwijkende constructies en fraude Civiel Financiële vergoeding

Nadere informatie

Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling. ERFPACHT óf EIGEN GROND

Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling. ERFPACHT óf EIGEN GROND Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling ERFPACHT óf EIGEN GROND ERFPACHT óf EIGEN GROND Inhoud Deze brochure 5 Wat is eigendom en wat is erfpacht 5 Van erfpacht naar eigen grond 6 Wat kost het

Nadere informatie

Beleidsregels toepassing Wet BIBOB bij aanbestedingen en omgevingsvergunningen

Beleidsregels toepassing Wet BIBOB bij aanbestedingen en omgevingsvergunningen Beleidsregels toepassing Wet BIBOB bij aanbestedingen en omgevingsvergunningen 2013 Beleidsregels inzake toetsing van de integriteit bij aanbestedingen als bedoeld in artikel 5 van de Wet BIBOB (Beleidsregels

Nadere informatie

Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes.

Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes. Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes. Inleiding. In de loop der jaren is een groot aantal grondstrookjes die eigendom zijn van de gemeente Weert bij overeenkomst in gebruik gegeven aan particulieren.

Nadere informatie

VERKLARING COMPLEX ONROERENDE ZAKEN MET WOZ-BESCHIKKING

VERKLARING COMPLEX ONROERENDE ZAKEN MET WOZ-BESCHIKKING VERKLARING COMPLEX ONROERENDE ZAKEN MET WOZ-BESCHIKKING De energiebelasting (EB) en opslag duurzame energie (ODE) over elektriciteit en gas moeten worden berekend per aansluiting van de energieverbruiker

Nadere informatie

Voorstel van decreet. van de heren Sven Gatz, Dirk Van Mechelen, Marino Keulen en Sas van Rouveroij. 367 ( ) Nr. 1 9 februari 2010 ( )

Voorstel van decreet. van de heren Sven Gatz, Dirk Van Mechelen, Marino Keulen en Sas van Rouveroij. 367 ( ) Nr. 1 9 februari 2010 ( ) stuk ingediend op 367 (2009-2010) Nr. 1 9 februari 2010 (2009-2010) Voorstel van decreet van de heren Sven Gatz, Dirk Van Mechelen, Marino Keulen en Sas van Rouveroij houdende wijziging van artikel 159

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11993 7 juli 2011 Natuurschoonwet 29 juni 2011 Nr. BLKB2011/310M Belastingdienst/Landelijk Kantoor Belastingregio s/brieven

Nadere informatie

De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012

De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012 De inkoop van Bijlage II B diensten onder de Aanbestedingswet 2012 mr. J.C. (Kees) van de Water, KW Legal, maart 2013 De praktijk van vóór 1 april 2013 laat zien, dat het in voorkomende gevallen voor een

Nadere informatie

Informatie erfpacht, optie- en uitgifteprocedure Zelfbouwkavels Kop Weespertrekvaart juni 2013

Informatie erfpacht, optie- en uitgifteprocedure Zelfbouwkavels Kop Weespertrekvaart juni 2013 Informatie erfpacht, optie- en uitgifteprocedure Zelfbouwkavels Kop Weespertrekvaart juni 2013 Erfpacht Amsterdam is een erfpachtgemeente. Dat wil zeggen dat de gemeente eigenaar blijft van de grond. De

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Datum 19 september 2014

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Datum 19 september 2014 > Retouradres Postbus 20001 2500 EA Den Haag Minister-President Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 19 2513 AA Den Haag Postbus 20001 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012 Aanbestedingswet Opzet presentatie 1. Aanleiding en doel van de wet 2. Hoofdlijnen Aanbestedingswet 3. Motiveringsplicht toegelicht 4. Klachtenregeling en Commissie van Aanbestedingsexperts 5. TenderNed

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. Voorstel van het college aan de raad Onderwerp: Beleid voor uitgifte van gronden in erfpacht Agendapunt Portefeuillehouder: C. van Dijk Kenmerk: 169593 / 171795

Nadere informatie

VAN ERFPACHT. over twee regels PARTICULIERE WONINGBEZITTERS

VAN ERFPACHT. over twee regels PARTICULIERE WONINGBEZITTERS VAN ERFPACHT NAAR hier staat EIGENDOM de kop over twee regels PARTICULIERE WONINGBEZITTERS VAN ERFPACHT NAAR EIGENDOM PARTICULIERE WONINGBEZITTERS 1. Aanleiding 4 2. Wat is erfpacht? 5 3. Wat is blote

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 26 maart 2013. 8 mei 2013. 15 mei 2013

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 26 maart 2013. 8 mei 2013. 15 mei 2013 Onderwerp Geharmoniseerd Inkoop- en Aanbestedingsbeleid HHNK 2013 Registratienummer Voorstel: Infocentrum Aan het CHI voor te stellen: Ja Het nieuwe, geharmoniseerde Inkoop- en Aanbestedingsbeleid HHNK

Nadere informatie

Waterwoningen en woonschepen roerend of onroerend

Waterwoningen en woonschepen roerend of onroerend Regelingen en voorzieningen CODE 4.3.6.76 Waterwoningen en woonschepen roerend of onroerend jurisprudentie bronnen Helpdesk WaterWonen, Toelichting op juridische status uitgave juli 2010 Brief van de Landelijke

Nadere informatie

Achterstand Gieterij Drunen Beheer BV heeft een achterstand in het betalen van de erfpachtcanon van circa een jaar.

Achterstand Gieterij Drunen Beheer BV heeft een achterstand in het betalen van de erfpachtcanon van circa een jaar. Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Zoals bij u bekend, is Gieterij Drunen BV enkele weken geleden failliet verklaard. Wethouder Van Aart heeft u wekelijks geïnformeerd over de stand van zaken

Nadere informatie

Toelichting algemene voorwaarden Erfpacht en opstal Staatsbosbeheer 2012

Toelichting algemene voorwaarden Erfpacht en opstal Staatsbosbeheer 2012 Toelichting algemene voorwaarden Erfpacht en opstal Staatsbosbeheer 2012 In deze toelichting vindt u allereerst een uitleg over erfpacht: wat is erfpacht en waarom maakt Staatsbosbeheer gebruik van erfpacht?

Nadere informatie

Inkoop en aanbesteding bij de gemeente Texel. 16 september 2014. Adviseur inkoop Wilco van Schagen

Inkoop en aanbesteding bij de gemeente Texel. 16 september 2014. Adviseur inkoop Wilco van Schagen Inkoop en aanbesteding bij de gemeente Texel 16 september 2014 Adviseur inkoop Wilco van Schagen 1 Inkoop en aanbesteding Uitleg in twee delen: Aanbestedingswet 2012 Inkoop en aanbestedingsbeleid 2 Aanbestedingswet

Nadere informatie

Overdrachtsbelasting. Maatstaf van heffing

Overdrachtsbelasting. Maatstaf van heffing Overdrachtsbelasting. Maatstaf van heffing 1 Overdrachtsbelasting. Maatstaf van heffing Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, Sector Brieven & beleidsbesluiten Besluit van 19 februari

Nadere informatie

Illlllllllllllllllllllill

Illlllllllllllllllllllill Voorstel aan Dagelijks Bestuur Illlllllllllllllllllllill routina met data: paraaf: overleg portefeuillehouder 19 november 2012 afdelingshoofd dagelijks bestuur 18-12-2012 commissie wb commissie bcwvm algemeen

Nadere informatie

Beperkte rechten in de overdrachtsbelasting

Beperkte rechten in de overdrachtsbelasting Beperkte rechten in de overdrachtsbelasting Hoe worden rechtshandelingen met betrekking tot beperkte rechten in de heffing van overdrachtsbelasting betrokken? Mike Rib, studentnummer 5933382 Scriptie master

Nadere informatie

houdende invoering van een aankoop- en hypotheekpremie ter vervanging van het abattement en het bij-abattement

houdende invoering van een aankoop- en hypotheekpremie ter vervanging van het abattement en het bij-abattement stuk ingediend op 718 (2010-2011) Nr. 1 20 oktober 2010 (2010-2011) Voorstel van decreet van de heren Felix Strackx, Erik Tack en Christian Verougstraete houdende invoering van een aankoop- en hypotheekpremie

Nadere informatie

CONCEPT UITSLUITEND VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN

CONCEPT UITSLUITEND VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN O P T I E O V E R E E N K O M S T De ondergetekenden: 1. [ ] B.V., gevestigd te en kantoorhoudende te [ ], aan [ ], hierna te noemen: Optieverlener, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar statutair

Nadere informatie

Schriftelijke vragen. Inleiding door vragenstelster.

Schriftelijke vragen. Inleiding door vragenstelster. Gemeenteraad Schriftelijke vragen Jaar 2015 Datum akkoord college van b&w van 27 januari 2015 Publicatiedatum 28 januari 2015 Onderwerp Beantwoording nadere schriftelijke vragen van het raadslid mevrouw

Nadere informatie

Overdrachtsbelasting.

Overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting. Vanuit de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) zijn vragen gesteld over de tijdelijke verlaging van het tarief van de overdrachtsbelasting voor woningen (zie het besluit

Nadere informatie

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat Aanbesteden Twee werelden? 1 FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat aanbesteden Twee werelden? Contractsvrijheid Uitgangspunt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vastgoed 16 3 februari 2012

Nieuwsbrief Vastgoed 16 3 februari 2012 Nieuwsbrief Vastgoed 16 3 februari 2012 In deze uitgave Fiscaal OZB bij antikraak bewoning van kantoorpand Geen OZB gebruikersdeel voor eigenaar van braakliggend bouwterrein Integratieheffing en aftrek

Nadere informatie

Kooiweg 2 Zwolle. Vraagprijs: 324.500,00 k.k.

Kooiweg 2 Zwolle. Vraagprijs: 324.500,00 k.k. Kooiweg 2 Zwolle Vraagprijs: 324.500,00 k.k. Op een mooie locatie gelegen in het buitengebied van Zwolle ligt dit agrarisch bedrijf, welke ook geschikt is voor een particulier. De boerderij is zeer centraal

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 399 Wet van 27 juni 2002, houdende de Wet op het BTW-compensatiefonds Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van

Nadere informatie

10. Beleid tegemoetkoming canonverhoging bij canonherziening einde tijdvak of overstap einde tijdvak

10. Beleid tegemoetkoming canonverhoging bij canonherziening einde tijdvak of overstap einde tijdvak 10. Beleid tegemoetkoming canonverhoging bij canonherziening einde tijdvak of overstap einde tijdvak Onderwerp Beleid tegemoetkoming canonverhoging bij canonherziening einde tijdvak of overstap einde tijdvak

Nadere informatie

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen?

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? (vertrouwelijk) Martine Vidal advocaat Aanbestedingsrecht 28 oktober 2013 Wie heeft al gewerkt met de Aanbestedingswet? Welke ervaringen

Nadere informatie

Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur?

Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur? Aftrek en/of compensatie van btw definitief na verwerken factuur? Onlangs heeft de rechtbank Arnhem uitspraak gedaan in een zaak waarbij de Belastingdienst een naheffingsaanslag omzetbelasting heeft opgelegd,

Nadere informatie

TE KOOP OUDWIJKERDWARSSTRAAT 90 BIS 3581 LH UTRECHT. VRAAGPRIJS: 234.000,- k.k.

TE KOOP OUDWIJKERDWARSSTRAAT 90 BIS 3581 LH UTRECHT. VRAAGPRIJS: 234.000,- k.k. TE KOOP OUDWIJKERDWARSSTRAAT 90 BIS 3581 LH UTRECHT Antonius Matthaeuslaan 19 3515 AN Utrecht telefoon 030 271 00 04 info@wijmakelaardij.nl www.wijmakelaardij.nl NL20 INGB 0004 7756 49 kvk 30216129 btw

Nadere informatie

Landsverordening regeling gebruik in deeltijd van onroerende zaken enaanpassing appartementsrecht

Landsverordening regeling gebruik in deeltijd van onroerende zaken enaanpassing appartementsrecht Zoek regelingen op overheid.nl Nederlandse Antillen Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 27ste april 2005 tot wijziging van de Boeken 5 en

Nadere informatie

Aanbestedingsbesluit Geldend van t/m heden

Aanbestedingsbesluit Geldend van t/m heden Aanbestedingsbesluit Geldend van 01-07-2016 t/m heden Besluit van 11 februari 2013, houdende de regeling van enkele onderwerpen van de Aanbestedingswet 2012 (Aanbestedingsbesluit) Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Wetgeving voor accountantsorganisatie van OOB s Verplichte kantoorroulatie (ingangsdatum: 1 januari 2016) en scheiding van controle en advies (einde

Wetgeving voor accountantsorganisatie van OOB s Verplichte kantoorroulatie (ingangsdatum: 1 januari 2016) en scheiding van controle en advies (einde Wetgeving voor accountantsorganisatie van OOB s Verplichte kantoorroulatie (ingangsdatum: 1 januari 2016) en scheiding van controle en advies (einde overgangstermijn: 31 december 2014). Gevolgen voor Organisaties

Nadere informatie

ECLI:NL:GHARN:2007:AZ6619

ECLI:NL:GHARN:2007:AZ6619 ECLI:NL:GHARN:2007:AZ6619 Instantie Gerechtshof Arnhem Datum uitspraak 04-01-2007 Datum publicatie 19-01-2007 Zaaknummer 06-00066 Rechtsgebieden Belastingrecht Bijzondere kenmerken Hoger beroep Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Algemene erfpachtvoorwaarden Schieland 1958

Algemene erfpachtvoorwaarden Schieland 1958 Algemene erfpachtvoorwaarden Schieland 1958 1958 ALGEMENE VOORWAARDEN, waaronder door de Polder Prins Alexander, gevestigd te Rotterdam, gronden in erfpacht worden uitgegeven. Aldus vastgesteld door dijkgraaf

Nadere informatie

CONCEPT-OVEREENKOMST VOOR HET VESTIGEN VAN EEN ERFPACHTRECHT MET EEN ERFPACHTAFHANKELIJK RECHT VAN OPSTAL

CONCEPT-OVEREENKOMST VOOR HET VESTIGEN VAN EEN ERFPACHTRECHT MET EEN ERFPACHTAFHANKELIJK RECHT VAN OPSTAL Blad 1 van 5 CONCEPT-OVEREENKOMST VOOR HET VESTIGEN VAN EEN ERFPACHTRECHT MET EEN ERFPACHTAFHANKELIJK RECHT VAN OPSTAL 1. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, gevestigd te Rotterdam en kantoorhoudende

Nadere informatie

2. Cassatiemiddelen Met betrekking tot dit beroep worden de volgende middelen van cassatie voorgedragen:

2. Cassatiemiddelen Met betrekking tot dit beroep worden de volgende middelen van cassatie voorgedragen: '"Sr "- AANTEKENEN Hoge Raad der Nederlanden Postbus 20303 2500 EH 'S-GRAVENHAGE Datum Referentie Betreft beroep in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof te Arnhem (08/00041) op het hoger beroep

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 614 Wijziging van titel 5.9 (Appartementsrechten) van het Burgerlijk Wetboek Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP Aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

1 Het geding in feitelijke instanties

1 Het geding in feitelijke instanties Uitspraak 10 januari 2014 nr. 09/01485 Arrest gewezen op het beroep in cassatie van de Staatssecretaris van Financiën tegen de uitspraak van het Gerechtshof te Arnhem van 3 maart 2009, nr. 07/00372, betreffende

Nadere informatie

Bancaire richtlijn financierbaarheid erfpachtrechten (te vestigen) vanaf 1-1-2013

Bancaire richtlijn financierbaarheid erfpachtrechten (te vestigen) vanaf 1-1-2013 Bancaire richtlijn financierbaarheid erfpachtrechten (te vestigen) vanaf 1-1-2013 Voorblad Dit document bevat de bancaire richtlijn voor de hypothecaire financiering van woningen voor zover deze particuliere

Nadere informatie

Bart VAN HYFTE Gauthier ERVYN Laurent DELMOTTE Johan VANDEN EYNDE

Bart VAN HYFTE Gauthier ERVYN Laurent DELMOTTE Johan VANDEN EYNDE 77, Gulden Vlieslaan 1060 Brussel Tel 02 290 04 00 Fax 02 290 04 10 info@vdelegal.be 19 / 03 / 2009 Bart VAN HYFTE Gauthier ERVYN Laurent DELMOTTE Johan VANDEN EYNDE Inleiding - Uitgangspunt : o valorisatie

Nadere informatie

Voor de beantwoording van deze vraag is het van belang om het privaatrecht van het publiekrecht te onderscheiden.

Voor de beantwoording van deze vraag is het van belang om het privaatrecht van het publiekrecht te onderscheiden. Bijlage bij DB/ AB-voorstel project Duikwrak Grevelingen In de vergadering van 1 juli 2010 heeft het DB van het Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen kennis genomen van de voortgang van het project

Nadere informatie

Besluit overdrachtsbelasting Nieuwe goedkeuringen.

Besluit overdrachtsbelasting Nieuwe goedkeuringen. Besluit overdrachtsbelasting Nieuwe goedkeuringen. Den Haag, 30 juni 2014 Het besluit nr. BLKB/2014/194M van 3 juni 2014 vervangt het besluit van 14 december 2011, nr. BLKB2011/1803M en bevat beleid over

Nadere informatie

Volgens het overgangrecht blijven de huidige regels gelden als voor de datum van inwerkingtreding de executie is aangezegd

Volgens het overgangrecht blijven de huidige regels gelden als voor de datum van inwerkingtreding de executie is aangezegd Wetsvoorstel 33484 inzake executieveilingen goedgekeurd De Eerste Kamer heeft recentelijk ingestemd met het wetsvoorstel 33484 tot verbetering van de executieveilingen van onroerende zaken. Hierdoor zullen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 065 Aanpassing van de wetgeving aan en invoering van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk

Nadere informatie

Parafering besluit D&H Conform Geparafeerd door: Bos, J.L. Korte, J.D. de

Parafering besluit D&H Conform Geparafeerd door: Bos, J.L. Korte, J.D. de agendapunt 3.a.05 1037519 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden AANGAAN RUILOVEREENKOMST VASTGOED DIVERSE RIOOLGEMALEN Portefeuillehouder Olphen, J.W.A. van Datum 27 november 2012 Aard bespreking

Nadere informatie

In dit BTW-nieuwtje komen de volgende onderwerpen aan bod:

In dit BTW-nieuwtje komen de volgende onderwerpen aan bod: BTW-nieuwtjes 4-2013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 In dit BTW-nieuwtje komen

Nadere informatie

1.5 (Indien van toepassing) Overige deelnemer(s) in het samenwerkingsverband 2 :

1.5 (Indien van toepassing) Overige deelnemer(s) in het samenwerkingsverband 2 : Eigen verklaring onder de Europese aanbestedingsdrempels behorende bij aanbesteding: naam aanbestedende dienst: naam aanbesteding: met referentienummer: 1. Algemene gegevens 1.1 Naam onderneming: 1.2 Gegevens

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Zesde Kamer) 8 februari 1990*

ARREST VAN HET HOF (Zesde Kamer) 8 februari 1990* ARREST VAN 8. 2. 1990 ZAAK C-320/88 ARREST VAN HET HOF (Zesde Kamer) 8 februari 1990* In zaak C-320/88, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 177 EEG-Verdrag van de Hoge Raad der Nederlanden,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Arbeidsrecht > 2010 5 3 september 2010

Nieuwsbrief Arbeidsrecht > 2010 5 3 september 2010 Nieuwsbrief Arbeidsrecht > 2010 5 3 september 2010 In deze uitgave Uitbreiding mogelijkheid verlenging arbeidsovereenkomsten voor jongeren Wetsvoorstellen wijziging vakantiewetgeving en einddatum ww-uitkering

Nadere informatie

(Dis)proportioneel?!

(Dis)proportioneel?! (Dis)proportioneel?! Aanleiding Onlangs werd ik betrokken bij een Europese aanbesteding waarbij de aanbestedende dienst extreem hoge financiële selectie-eisen leek te willen gaan stellen. Bij een verwachte

Nadere informatie

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning Hieronder wordt ingegaan op de fiscale consequenties van de aankoop en het bezit van een recreatiewoning die zodanig met de (onder)grond is verbonden

Nadere informatie

Verkoopvoorwaarden voor de verkoop bij inschrijving van:

Verkoopvoorwaarden voor de verkoop bij inschrijving van: Verkoopvoorwaarden voor de verkoop bij inschrijving van: De kavel gemeente Oirschot, sectie H, nummer 710 (Nieuwedijk) 1. Verkoopvoorwaarden 1. Wij behouden ons uitdrukkelijk het recht voor om, indien

Nadere informatie

Vrijblijvende objectinformatie Burgemeester Sweenslaan 19 te Leidschendam

Vrijblijvende objectinformatie Burgemeester Sweenslaan 19 te Leidschendam Vrijblijvende objectinformatie Burgemeester Sweenslaan 19 te Leidschendam Te koop vrijstaande winkelruimte van ca. 160 m² Pagina 1 van 10 Algemene informatie Te koop Burgemeester Sweenslaan 19 te Leidschendam

Nadere informatie

Inkoop en aanbesteding bij de gemeente Schagen. Adviseur inkoop Wilco van Schagen

Inkoop en aanbesteding bij de gemeente Schagen. Adviseur inkoop Wilco van Schagen Inkoop en aanbesteding bij de gemeente Schagen Adviseur inkoop Wilco van Schagen 8 april 2014 Inkoop en aanbesteding gemeente Schagen Uitleg in twee delen: Aanbestedingswet 2012 Inkoop en aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

Vrijblijvende objectinformatie Dekkershoek 21 te Den Haag Te koop zelfstandige bedrijfsruimte van circa 160 m²

Vrijblijvende objectinformatie Dekkershoek 21 te Den Haag Te koop zelfstandige bedrijfsruimte van circa 160 m² Vrijblijvende objectinformatie Dekkershoek 21 te Den Haag Te koop zelfstandige bedrijfsruimte van circa 160 m² Pagina 1 van 10 Algemene informatie Te koop Dekkershoek 21 te Den Haag Algemeen Op het bedrijventerrein

Nadere informatie

Raad V200700980 versie 4 december 2007. Onderwerp: Vaststellen verordening onroerende-zaakbelastingen 2008

Raad V200700980 versie 4 december 2007. Onderwerp: Vaststellen verordening onroerende-zaakbelastingen 2008 Raadsvoorstel Inleiding:Voor het jaar 2008 dienen de tarieven voor heffing van de onroerende-zaakbelastingen (ozb) te worden vastgesteld vóór de aanvang van het belastingjaar. De ozb wordt geheven op basis

Nadere informatie

1. Beleid bestemmings- en bebouwingswijziging. Onder embargo tot 12 mei 2017

1. Beleid bestemmings- en bebouwingswijziging. Onder embargo tot 12 mei 2017 1. Beleid bestemmings- en bebouwingswijziging Onder embargo tot 12 mei 2017 Onderwerp Beleid bestemmings- en bebouwingswijziging De gemeenteraad stemt in met het navolgende besluit van het college van

Nadere informatie