Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. W.J.M.K. Senden (SP) (d.d. 26 februari 2009) Nummer 2249

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. W.J.M.K. Senden (SP) (d.d. 26 februari 2009) Nummer 2249"

Transcriptie

1 van Gedeputeerde Staten op vragen van W.J.M.K. Senden (SP) (d.d. 26 februari 2009) Nummer 2249 Onderwerp Kankerverwekkende koolwaterstoffen Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Het beleid voor kankerverwekkende koolwaterstoffen van de provincie Zuid-Holland is er op gericht om de uitstoot van deze stoffen te minimaliseren. Een kwantitatieve doelstelling is er niet. Maar opvallend is dat de uitstoot van kankerverwekkende koolwaterstoffen van grote bedrijven in de regio Rijnmond tussen 1998 en 2007 gestegen is van circa 100 ton per jaar naar bijna 200 ton. Deze stijging is vooral het gevolg van een grotere productie (zie ook het rapport Het milieu in de regio Rotterdam 2008, pag. 35). Opmerkingen naar aanleiding van de toelichting In het rapport Milieu in de regio Rotterdam is uitgegaan van bijna 200 ton. Vanwege nieuwe inzichten is deze rapportage nu bijgesteld naar 140 ton (de uitstoot van Odfjell was te hoog gerekend en is verlaagd met 40 ton). De opmerking in het MSR -rapport dat de afgelopen jaren er zelfs weer sprake is van een stijging van de uitstoot klopt dus niet. De trend is dat na de daling van de uitstoot sinds de 80-er jaren de uitstoot de laatste jaren ongeveer gelijk blijft (zie grafiek hieronder). Daarbij kan ook nog worden aangetekend dat de gerapporteerde emissies door de bedrijven zijn toegenomen doordat er een nieuwe berekeningswijze is toegepast door de raffinaderijen en de open overslag sector van natte bulk producten. Hierdoor zijn emissies in de rapportage toegenomen, maar is de feitelijke milieusituatie uiteraard niet gewijzigd. FZ/GS/Alg

2 Pagina 2/7 Uitstoot carcinogene koolwaterstoffen 1200 ton/jaar Zijn Gedeputeerde Staten met de SP van mening dat de toename van de uitstoot van kankerverwekkende koolwaterstoffen in de regio Rijnmond onacceptabel is gezien het beleid om de uitstoot te minimaliseren? Neen. Zoals hierboven aangegeven is er geen sprake van een toename. De dalende trend uit de 80-er jaren heeft geresulteerd in gelijkblijvend lage emissies. Bij vergunningverlening toetst de provincie aan de wettelijk geldende normen en aanvullend provinciaal beleid. Als het gaat om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen heeft de Nederlandse overheid bepaald dat per jaar maximaal één extra kankergeval per miljoen Nederlanders toelaatbaar is. Het Maximaal Toelaatbare Risiconiveau is de bovengrens voor een stof, die op basis van wetenschappelijke gegevens aangeeft bij welke concentratie ofwel geen als negatief te waarderen effect is ofwel (in het geval van kankerverwekkende stoffen) een kans van 10-6 op sterfte voorspeld kan worden. Daar ligt dus de grens. Ligt het risico boven deze grens, dan moeten er maatregelen worden genomen. Het landelijk en ook provinciaal beleid voor kankerverwekkende koolwaterstoffen is er daarnaast op gericht om de uitstoot van kankerverwekkende stoffen te minimaliseren. In de Nederlandse emissie Richtlijn (NeR) is een methodiek (5-stappenplan) opgenomen om invulling te geven aan deze Minimalisatie Nerplichting (MVP). Het provinciaal beleid is er tot slot op gericht om vergunningen ouder dan 10 jaar te actualiseren. In 1997 is hiermee gestart. Een groot deel van de vergunningen is inmiddels geactualiseerd waarin de stoffen waar een minimalisatie verplichting voor geldt, ook zijn meegenomen. Een klein aantal vergunningen is nog niet geactualiseerd, maar deze zullen uiterlijk in 2010 actueel zijn waarin ook het 5-stappenplan van de NeR zal zijn opgenomen.

3 Pagina 3/7 2. Op welke manier willen GS de uitstoot van deze stoffen terugdringen in plaats van op te laten lopen? Bijvoorbeeld: Aan welke hoeveelheid emissies denken GS in 2010, in 2015 en in 2020? Conform landelijk beleid moet vanaf 2010 alle immissies van stoffen die onder de minimalisatie verplichting vallen op of onder de MTR liggen en moet als inspanningsverplichting, inzet worden gepleegd om aan de Streefwaarde (Sw) te voldoen. Deze ligt meestal op een honderdste van het MTR. De MTR-waardes worden in de Rijnmond al geruime tijd niet meer overschreden. Het streven blijft gericht op het minimaliseren van de emissies, zodat de streefwaarden voor de immissie in zicht komen. Er zijn in het Beleidsplan Groen, Water en Milieu geen aparte provinciale emissiestreefwaarden gesteld voor 2015 en Welke bedrijven zijn de grootste bronnen van kankerverwekkende koolwaterstoffen en hoeveel bedroeg vorig jaar de emissie van kankerverwekkende stoffen per bedrijf? In bijlage 1 is een overzicht opgenomen van alle emittenten van kankerverwekkende koolwaterstoffen in het Rijnmondgebied, zoals gerapporteerd in het MJV van 2007 door de desbetreffende bedrijven. De totale gerapporteerde uitstoot door de bedrijven in 2007 bedroeg 140 ton per jaar. Voor bovengenoemde stoffen zijn MTR-waardes vastgesteld met uitzondering van benzeen. Deze worden al geruime tijd niet meer overschreden. Voor benzeen is een Europese norm gesteld van 5 µg/m 3 voor de jaargemiddelde benzeenconcentratie waaraan vanaf 2010 voldaan moet worden. Deze wordt in Nederland al bijna 15 jaar niet meer overschreden. In 2007 bedroeg de jaargemiddelde benzeen achtergrondconcentratie 0,6 µg/m 3 en de totale concentratie op meetpunten in het Rijnmondgebied nabij industriegebieden circa 2 µg/m Zijn de vergunningen van deze bedrijven actueel en hoeverre voldoen zij op dit moment aan de Best Beschikbare Technieken, zoals geformuleerd in artikel 8.11, lid 3 van de Wet milieubeheer, IPPC-richtlijn? 5. Kunt u bevestigen dat in alle relevante vergunningen het 5-stappenplan van de Nationale EmissieRichtlijnen (NER) voor minimalisatie van emissies van kankerverwekkende stoffen is opgenomen? 4 en 5 Het overgrote deel van de vergunningen is actueel met dien verstande dat een vergunning ouder dan 10 jaar wordt beschouwd als niet meer actueel. Indien een vergunning ouder is dan 10 jaar wordt op basis van een aantal criteria bepaald wat de urgentie voor actualisatie is. Hierbij wordt prioriteit gegeven aan actualisatie van vergunningen waar een grote milieuwinst haalbaar is. Overigens schrijft de wet slechts voor dat periodiek moet worden bezien of een vergunning nog actueel is en kent de wet geen vaste termijnen voor aanpassing.

4 Pagina 4/7 Op een aantal uitzonderingen na voldoen de bedrijven aan de best beschikbare technieken. In relevante vergunningen is het vijf stappenplan uit de NeR opgenomen, dan wel zijn vergelijkbare afdoende voorschriften opgenomen om de emissie van kankerverwekkende stoffen te beperken. Het 5-stappenplan is in oktober 2004 opgenomen in de NeR. In vergunningen van voor die datum is het 5-stappenplan vanzelfsprekend dus nog niet opgenomen. Bij bedrijven die het 5-stappenplan van de NeR nog niet in hun vergunning hebben is een herziening van de vergunning in 2009 of 2010 voorzien. Zie voor een toelichting per bedrijf bijlage Hoe groot is het effect van de uitstoot van de kankerverwekkende koolwaterstoffen op de volksgezondheid in de regio Rijnmond? Van de genoemde kankerverwekkende koolwaterstoffen is er alleen voor benzeen een wettelijke grenswaarde voor de luchtkwaliteit (5 µg/m 3, te behalen in 2010). De optredende concentraties in het Rijnmondgebied liggen al geruime tijd onder deze grenswaarde (zie MSR blz. 32). Voor de andere stoffen zijn geen (wettelijke) grenswaarden voor de luchtkwaliteit. Wel zijn hiervoor niet wettelijke MTR-waarden vastgelegd. Voor geen enkele kankerverwekkende stof wordt in de Rijnmond een wettelijke grenswaarde dan wel MTR overschreden.

5 Pagina 5/7 Bijlage 1: Geëmitteerde hoeveelheid kankerverwekkende koolwaterstoffen 1 per bedrijf Emissies kankerverwekkende koolwaterstoffen (ton/jaar) 2007 Chemie Lyondell Botlek 9,4 Kemira Polymers 0,2 LBC 0,4 DSM Special Products 0,9 Exxon RAP 28,5 Shell Nederland Chemie (SNC) 2,5 Hexion Pernis 2 Lyondell Maasvlakte 1,7 Shin Etsu PVC Pernis 3,3 Shin Etsu VCM Botlek 16,6 Totaal chemie 65,5 Tank op- en overslag Vopak Botlek 6,7 Vopak Chemiehaven 3,1 Odfjell 14 Vopak TTR 7,5 Totaal Tank op- en overslag 31,3 Raffinaderijen Esso raffinaderij 26,4 Kuwait Petroleum Europoort (KPE) 0,4 BP 6,7 Shell Nederland Raffinaderij (SNR) 10 Totaal Raffinaderijen 43,5 Totaal 140,3 1 Kankerverwekkende stoffen zijn: acrylonitril, benzeen, 1,2-dichloorethaan, epichloorhydrine, ethyleenoxide, propyleenoxide en vinylchloride.

6 Pagina 6/7 Bijlage 2: Toelichting vergunningsituatie per bedrijf Lyondell Botlek De vergunning van Lyondell Botlek is vorig jaar geactualiseerd en voldoet aan BBT (Beste beschikbare technieken). Het 5 stappenplan van de NeR is opgenomen in de vergunning. De uitworp van MVP stoffen betreft uitsluitend diffuse emissies (lekverliezen van afdichtingen ) van totaal ca 9 ton propyleenoxide, De beperking en aanpak van deze verliezen is BBT en ook in lijn met het protocol lekverliezen overeengekomen met de VNCI. Kemira Polymers De vergunning is actueel (verleend in 2005 en in 2007 aangepast). Het 5 stappenplan van de NeR is in 2007 doorlopen. LBC De vergunning is van In de vergunning is een onderzoeksverplichting opgenomen naar een verdere reductie van deze stoffen in de periode Daarnaast is in de vergunning opgenomen dat het streven erop gericht moet zijn een "nulemissie" te bereiken. DSM Special Products De vergunning is actueel (2007) en voldoet aan BBT. Het 5-stappenplan is opgenomen in de vergunning. Shell Nederland Chemie De vergunning is actueel (2006) en voldoet aan BBT. Het 5-stappenplan is opgenomen in de vergunning. Hexion Pernis/Botlek De ontwerpvergunning is zeer recent (januari 2009) verleend en voldoet aan BBT. Het 5-stappenplan is opgenomen in de vergunning. Lyondell Maasvlakte De vergunning is van Het 5-stappenplan van de NeR is niet opgenomen in de vergunning. Actualisatie van de vergunning zal in 2010 worden afgerond. Vopak Botlek De vergunning is actueel (2007) en voldoet aan BBT. Er is aandacht besteed aan de minimalisatie verplichte stoffen en er zijn maatregelen opgenomen om deze te verminderen. Vopak Chemiehaven De vergunning is van 1989 en zal in 2010 gereviseerd worden. Het 5-stappenplan zal in deze revisievergunning opgenomen worden. Vopak TTR De vergunning is van 1987 en zal in 2009 gereviseerd worden. Het 5-stappenplan zal in deze revisievergunning opgenomen worden. Exxon RAP De vergunning is van De benzeenuitstoot van Exxon RAP is de laatste jaren afgenomen, met name in 2008/2009 door toepassing Domes bij de opslagtanks waarmee uitvoering is gegeven aan de BREF Storage en het stappenplan van de NeR. Uit een recente immissietoets blijkt de impact buiten het bedrijfsterrein ver onder de normering te liggen. Er wordt momenteel een actualisatie van de vergunning voorbereid, uit te voeren in 2009, om onder andere het inmiddels achterhaalde emissieplafond in de vergunning van 1995 aan te passen. Daarbij zal worden nagegaan of verdergaande reducties (minimalisatieverplichting) mogelijk zijn en het 5-stappenplan van de NeR opgenomen worden in de vergunning.

7 Pagina 7/7 Shin Etsu PVC Pernis, Shin Etsu VCM Botlek (VC en EDC- emissies uit VCMfabriek Botlek en VC-emissies uit PVC-fabriek Pernis) De vergunningen van beide fabrieken zijn actueel (dateren van 2004); de fabrieken voldoen aan BBT (geconcludeerd op grond van BBT-toets in 2004 aan toen beschikbare BREF's, en op grond van aanvullende BREF-toets eind 2008) Bij vergunningen voor beide fabrieken is het 5-stappenplan doorlopen bij vergunningverlening; herhalingsonderzoek voorgeschreven en voor beide locaties uitgevoerd in KPE KPE heeft een vergunning (revisie 2001), die voldoet aan BBT. Het 5-stappenplan uit de NeR voor MVP-stoffen is niet vastgelegd in de vergunning. BP De vergunning is van Deze zal geactualiseerd worden. De procedure hiertoe is reeds gestart. Hierin zal ook het 5-stappenplan van de NeR worden opgenomen. Odfjell In de Odfjell revisievergunning van 2004 is voorgeschreven dat IMKO-2 2 aandachtsstoffen in een DVI 3 behandeld moeten worden. Dit moet gezien worden als een BBTmaatregel. Het NeR-stappenplan is niet voorgeschreven. Wel zal Odfjell via het (voorgeschreven) emissiereductieplan en het BMP de emissie van kankerverwekkende stoffen verder reduceren. Esso De vergunning is van 1993 en is getoetst aan de van toepassing zijnde BREFs. Er is niet getoetst aan het 5-stappenplan van de NeR. Besloten is om de vergunning in zijn totaliteit te actualiseren waarbij ook het 5-stappenplan zal worden voorgeschreven in de vergunning. SNR De nieuwe ontwerprevisievergunning zal zeer binnenkort ter inzage gaan. Hierin is het 5-stappenplan van de NeR opgenomen. Den Haag, 28 april 2009 Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, secretaris, voorzitter, M.H.J. van Wieringen-Wagenaar J. Franssen 2 IMKO 2 is een convenant met de VOTOB bedrijven (op- en overslag bedrijven natte bulk) in vervolg op het IMKO 1 om de emissies van VOS te beperkten. Het IMKO 2 convenant is nog niet getekend). 3 DVI: Dampverwerkingsinstallatie

Inventarisatie en vergelijking jaaremissies Rijnmond. over de jaren

Inventarisatie en vergelijking jaaremissies Rijnmond. over de jaren Inventarisatie en vergelijking jaaremissies Rijnmond over de jaren 2007-2017 DCMR mtieudienst Rijn mond Inventarisatie en vergelij king jaaremissies Rijnmond over de jaren 2007-2017 Autorisatie Naam Functie

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over rampbestrijdingsplannen, risico, gevaarlijke stoffen, handhaving en veiligheid

Vragen en antwoorden over rampbestrijdingsplannen, risico, gevaarlijke stoffen, handhaving en veiligheid Vragen en antwoorden over rampbestrijdingsplannen, bedrijven met een verhoogd risico, gevaarlijke stoffen, handhaving en veiligheid Inhoudsopgave Rampbestrijdingsplannen 3 1. Wat is een rampbestrijdingsplan?

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Limburg Postbus MA Maastricht. Datum 8 november 2017 Betreft Advies aanvraag milieuvergunning Chemelot/PVC

Gedeputeerde Staten van Limburg Postbus MA Maastricht. Datum 8 november 2017 Betreft Advies aanvraag milieuvergunning Chemelot/PVC > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag Gedeputeerde Staten van Limburg Postbus 5700 6202 MA Maastricht ILT Afval, Industrie en Bedrijven Handhaving Industrie en Ruimte Graadt van Roggenweg 500 Utrecht

Nadere informatie

Inventarisatie en vergelijking jaaremissies Rijnmond. over de jaren

Inventarisatie en vergelijking jaaremissies Rijnmond. over de jaren Inventarisatie en vergelijking jaaremissies Rijnmond over de jaren 2006-2014 Inhoud 1 Inleiding 7 2 Opgave per branche 8 2.1 Inleiding 8 2.2 Totaal opgegeven emissies 8 2.1 Energie en Utilities 13 2.2

Nadere informatie

Inventarisatie en vergelijking jaaremissies Rijnmond. over de jaren

Inventarisatie en vergelijking jaaremissies Rijnmond. over de jaren Inventarisatie en vergelijking jaaremissies Rijnmond over de jaren 2007-2015 Inhoud Samenvatting 1 Inleiding 7 2 Opgave per branche 8 2.1 Inleiding 8 2.2 Totaal opgegeven emissies 8 2.3 Energie en Utilities

Nadere informatie

Inventarisatie en vergelijking jaaremissies. over de jaren 2006-2011

Inventarisatie en vergelijking jaaremissies. over de jaren 2006-2011 Inventarisatie en vergelijking jaaremissies over de jaren 26-211 Inventarisatie en vergelijking jaaremissies over de jaren 26-211 Kwaliteitstoets Paraaf Autorisatie Paraaf Naam Bart Wester Naam Functie

Nadere informatie

Inventarisatie en vergelijking jaaremissies Rijnmond. over de jaren

Inventarisatie en vergelijking jaaremissies Rijnmond. over de jaren Inventarisatie en vergelijking jaaremissies Rijnmond over de jaren 26-213 Inhoud 1 Inleiding 6 2 Opgave per branche 7 2.1 Inleiding 7 2.2 Totaal opgegeven emissies 7 2.1 Energie en Utilities 11 2.2 Chemie

Nadere informatie

Toelichting bij overtredingen BRZO bedrijven

Toelichting bij overtredingen BRZO bedrijven Toelichting bij overtredingen BRZO bedrijven Aanvullend op de Statenvraag 67 inzicht in toezicht BRZO bedrijven, vindt u bijgevoegd de overzichten van het aantal geconstateerde milieuovertredingen bij

Nadere informatie

RAPPORT LUCHTKKWALITEIT

RAPPORT LUCHTKKWALITEIT RAPPORT LUCHTKKWALITEIT Kerkstraat te Renswoude Gemeente Renswoude Opdrachtgever: Contactpersoon: de heer M. Wolleswinkel de heer M. Wolleswinkel Documentnummer: 20152200/C01/RK Datum: 1 oktober 2015 Opdrachtnemer:

Nadere informatie

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit 73 Bijlage L Indicatieve bepaling effect alternatieven N 377 op luchtkwaliteit Inleiding De provincie Overijssel is voornemens de N 377 Lichtmis Slagharen (verder

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A ONDERWERP Luchtkwaliteitsonderzoek REC Harlingen storing 12 november 2018 DATUM 20 november 2018 PROJECTNUMMER C05055.000169 ONZE REFERENTIE 083725337 A VAN ing. A. (Abdu) Boukich AAN Omrin Inleiding Op

Nadere informatie

S A U S R R A O E. Naar lagere lokale emissies in de stadsregio Arnhem Nijmegen

S A U S R R A O E. Naar lagere lokale emissies in de stadsregio Arnhem Nijmegen S R L G S A H R R U T Y O U A E E D R A F O R A S Naar lagere lokale emissies in de stadsregio Arnhem Nijmegen Eolus Naar lagere lokale emissies in de stadsregio Arnhem Nijmegen Het programma Eolus beantwoordt

Nadere informatie

ZSS stoffenbeleid in uitvoering!

ZSS stoffenbeleid in uitvoering! ZSS stoffenbeleid in uitvoering! Edwin de Roij Senior Beleidsmedewerker Milieu & Procesveiligheid Dirk van Well Senior Beleidsmedewerker Stoffenbeleid en Arbeidshygiëne ZZS, het is me allemaal wat! 2 Wat

Nadere informatie

Vergunningsituatie en naleving Odfjell Terminals Rotterdam BV. Onderzoek naar aanleiding van twee ongewone voorvallen in 2011

Vergunningsituatie en naleving Odfjell Terminals Rotterdam BV. Onderzoek naar aanleiding van twee ongewone voorvallen in 2011 Vergunningsituatie en naleving Odfjell Terminals Rotterdam BV Onderzoek naar aanleiding van twee ongewone voorvallen in 2011 Vergunningsituatie en naleving Odfjell Terminals Rotterdam BV Onderzoek naar

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Overzicht presentatie Luchtkwaliteit getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van stikstofdioxide en fijn stof De nieuwste

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Zeeland Postbus LA Middelburg

Gedeputeerde Staten van Zeeland Postbus LA Middelburg > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag Gedeputeerde Staten van Zeeland Postbus 6001 4330 LA Middelburg ILT Afval, Industrie en Bedrijven Handhaving Industrie en Ruimte Graadt van Roggenweg 500 Utrecht

Nadere informatie

Z Naast de gegevens uit het E-PRTR is er gebruik gemaakt van de gegevens uit de vigerende vergunning.

Z Naast de gegevens uit het E-PRTR is er gebruik gemaakt van de gegevens uit de vigerende vergunning. Notitie Aan Van Onafhankelijk Papendrecht OZHZ Dossier Nedstaal Zaaknummer Kenmerk Datum 14 december 2016 Onderwerp Beantwoording vragen Z-16-313511 BEANTWOORDING VRAGEN EX ARTIKEL 40 REGLEMENT VAN ORDE

Nadere informatie

Overzicht emissies e-mjv bedrijven Zuid-Holland (excl. Rijnmond) ( )

Overzicht emissies e-mjv bedrijven Zuid-Holland (excl. Rijnmond) ( ) Overzicht emissies e-mjv bedrijven Zuid-Holland (excl. Rijnmond) (2002-2015) Inhoud 1 Inleiding 5 2 Bedrijven en emissies (2002-2015) 6 3 Verloop emissies Zuid-Holland (excl. Rijnmond) 8 4 Opgave per

Nadere informatie

Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014

Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014 Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014 Achtergrondinformatie Fijnstof is een vorm van luchtverontreiniging die een negatief effect kan hebben op de gezondheid van de mens. Kortstondige blootstelling

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 26 april J. van Rooij

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 26 april J. van Rooij Notitie 20120520-03 Ontwikkeling hotelzone Maastricht Aachen Airport Beoordeling luchtkwaliteitsaspecten Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 26 april 2012 20120520-03 J. van Rooij 1 Inleiding

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum Bescliikking 00532065 ODH-2018-00160159 2 8 JAN. 2019 Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen@odh.nl

Nadere informatie

Samenvatting datarapporten Luchtkwaliteit (IJmond, Haarlemmermeer, Havengebied Amsterdam).

Samenvatting datarapporten Luchtkwaliteit (IJmond, Haarlemmermeer, Havengebied Amsterdam). kenmerk: 653847/687260 Memo Aan Kopie aan Datum Van Telefoon E-mail Onderwerp: College van GS 4 juni 2015 Samenvatting datarapporten Luchtkwaliteit (IJmond, Haarlemmermeer, Havengebied Amsterdam). In deze

Nadere informatie

ERVARINGEN ZZS-UITVRAAG BIJ PZH/DCMR

ERVARINGEN ZZS-UITVRAAG BIJ PZH/DCMR Ronald van Ieperen ERVARINGEN ZZS-UITVRAAG BIJ PZH/DCMR 1 ERVARINGEN ZZS-UITVRAAG INHOUD PRESENTATIE: ZZS-opdracht PZH 1e ZZS-uitvraag 2017 2e ZZS-uitvraag 2018 Landelijke uitrol ZZS-uitvraag 2 1 Noot

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van L. van Aelst (SP) (d.d. 22 maart 2011) Nummer Onderwerp Veiligheid chemiebedrijven

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van L. van Aelst (SP) (d.d. 22 maart 2011) Nummer Onderwerp Veiligheid chemiebedrijven van Gedeputeerde Staten op vragen van L. van Aelst (SP) (d.d. 22 maart 2011) Nummer 2463 Onderwerp Veiligheid chemiebedrijven Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Veel chemiebedrijven

Nadere informatie

Reconstructie N226 ter hoogte van de Hertekop. Luchtkwaliteitsonderzoek

Reconstructie N226 ter hoogte van de Hertekop. Luchtkwaliteitsonderzoek Reconstructie N226 ter hoogte van de Hertekop Luchtkwaliteitsonderzoek Reconstructie N226 ter hoogte van de Hertekop Luchtkwaliteitsonderzoek Rapportnummer: 20165415.R02.V01 Document: 14209 Status: definitief

Nadere informatie

N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten. Luchtkwaliteitsonderzoek

N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten. Luchtkwaliteitsonderzoek N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten Luchtkwaliteitsonderzoek N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten Luchtkwaliteitsonderzoek Rapportnummer: 20155031.R04.V01 Document: 14067 Status: definitief

Nadere informatie

Afbeelding 1.1. Situering emplacement Rouaanstraat 2. TOETSINGSKADER

Afbeelding 1.1. Situering emplacement Rouaanstraat 2. TOETSINGSKADER Afbeelding 1.1. Situering emplacement Rouaanstraat 2. TOETSINGSKADER In de Wet milieubeheer titel 5.2 ( Wet luchtkwaliteit ) zijn luchtkwaliteiteisen opgenomen voor luchtverontreinigende stoffen in de

Nadere informatie

EMBARGO TOT , 9.30 UUR

EMBARGO TOT , 9.30 UUR EMBARGO TOT 12-10-2012, 9.30 UUR Geachte redactie, Onderstaand een persbericht over onderzoeken naar risicovolle bedrijven in het Rijnmondgebied. Als u vragen heeft over het bericht, neem dan contact op

Nadere informatie

Lucht in het Activiteitenbesluit. Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016

Lucht in het Activiteitenbesluit. Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016 Lucht in het Activiteitenbesluit Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016 Oefening Het gaat om een nieuw IPPC-bedrijf. Er is een BBT-conclusie voor stof. Er is geen BBT-conclusie voor geur. Waar staan de

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Overzicht presentatie Waarom luchtmetingen in Vlaanderen? Evolutie van de laatste decennia Toetsen van de luchtkwaliteit aan de heersende

Nadere informatie

(Ömgevingstí ienst Midden- en West-Brabant

(Ömgevingstí ienst Midden- en West-Brabant (Ömgevingstí ienst Beschikking van Gedeputeerde Staten van Ons kenmerk C2126019/3519842 Noord-Brabant op de op 23 juli 2013 bij hen ingekomen aanvraag van Waterschap Brabantse Delta, om vergunning krachtens

Nadere informatie

Bijlage F Voorbeelden bepalingsprotocollen. Monitoringsprotocol voor bepaling van de VOS-emissies door puntbronnen in de chemie

Bijlage F Voorbeelden bepalingsprotocollen. Monitoringsprotocol voor bepaling van de VOS-emissies door puntbronnen in de chemie Bijlage F Voorbeelden bepalingsprotocollen Monitoringsprotocol voor bepaling van de VOS-emissies door puntbronnen in de chemie Inleiding In de Handreiking Validatie is een algemene methode opgenomen voor

Nadere informatie

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4 Rapport Luchtkwaliteit 2012 Doetinchem Oktober 2013 INHOUD 1. Inleiding... 4 2. Algemeen... 5 2.1 Wet luchtkwaliteit... 5 2.2 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit... 5 2.3 Bronnen van luchtverontreiniging...

Nadere informatie

Inleiding De gemeenteraad van Alblasserdam heeft op 21 januari 2013 een motie aangenomen die luidt:

Inleiding De gemeenteraad van Alblasserdam heeft op 21 januari 2013 een motie aangenomen die luidt: Notitie Aan Ester Kardienaal (gemeente Alblasserdam) Kopie aan Datum Documentnummer Project Auteur 18 maart 2013 21539712 13-058 ir. J.W.T. Voerman en ir. P.B. van Breugel Onderwerp Fijnstofmetingen in

Nadere informatie

RWS-2017/328 M. Inhoudsopgave. 1. Aanhef 2. Besluit 3. Voorschrift 4. Overwegingen 5. Ondertekening 6. Mededelingen. 1. Aanhef

RWS-2017/328 M. Inhoudsopgave. 1. Aanhef 2. Besluit 3. Voorschrift 4. Overwegingen 5. Ondertekening 6. Mededelingen. 1. Aanhef Onderwerp Maatwerkvoorschrift op grond van artikel 3.5e van het Activiteitenbesluit milieubeheer voor RWZI Piershil, voor het lozen van fosfor op het Spui. Zaaknummer RWSZ2016-00018059 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Industrie koppelen aan het warmtenet Rotterdam. Verkenning van kansen voor aansluiting van acht bedrijven in Botlek/Pernis op het warmtenet

Industrie koppelen aan het warmtenet Rotterdam. Verkenning van kansen voor aansluiting van acht bedrijven in Botlek/Pernis op het warmtenet Industrie koppelen aan het warmtenet Rotterdam Verkenning van kansen voor aansluiting van acht bedrijven in Botlek/Pernis op het warmtenet Openbare samenvatting Delft, oktober 2012 Opgesteld door: A. (Ab)

Nadere informatie

Hoarnestreek RN Tzummarum. Omgevingsvergunning

Hoarnestreek RN Tzummarum. Omgevingsvergunning Aan: Jorritsma Hoarnestreek 10 8851 RN Tzummarum Gemeente ^l > F T3 06 kc faded Omgevingsvergunning Burgemeester en Wethouders hebben op 29 maart 2012 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. P.L. Vermeulen (SP), W.J.M.K Senden (SP) (d.d. 6 september 2007) Nummer 2099

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. P.L. Vermeulen (SP), W.J.M.K Senden (SP) (d.d. 6 september 2007) Nummer 2099 van Gedeputeerde Staten op vragen van P.L. Vermeulen (SP), W.J.M.K Senden (SP) (d.d. 6 september 2007) Nummer 2099 Onderwerp Asbest stortplaats Crayestein-West Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting

Nadere informatie

Vergunningprocedure DuPont

Vergunningprocedure DuPont Vergunningprocedure DuPont Milieuvergunning in het kader van de Wet milieubeheer Historie Huidige milieuvergunning (24 september 1998) gevolgd door een groot aantal wijzigingen: onoverzichtelijk geheel

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op de op 27 mei 2009 bij hen ingekomen aanvraag van Shell Nederland Chemie BV, vestiging Moerdijk, om de op 22 april 2003 aan haar verleende Wm-vergunning

Nadere informatie

Notitie Vergelijking Plateau- en Klagenfurtalternatief Rijksweg 74 ten aanzien van luchtkwaliteit

Notitie Vergelijking Plateau- en Klagenfurtalternatief Rijksweg 74 ten aanzien van luchtkwaliteit Notitie Vergelijking Plateau- en lagenfurt RWS Limburg juli 2007 1 1. Samenvatting en conclusies Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met TNO de effecten in en rond Venlo van Rijksweg 74 op luchtkwaliteit

Nadere informatie

RAPPORT. Luchtemissies ten gevolge van installatie RTO. Vopak Terminal Amsterdam Wespoort B.V.

RAPPORT. Luchtemissies ten gevolge van installatie RTO. Vopak Terminal Amsterdam Wespoort B.V. RAPPORT Luchtemissies ten gevolge van installatie RTO Vopak Terminal Amsterdam Westpoort Klant: Vopak Terminal Amsterdam Wespoort B.V. Referentie: I&BBD9209-101-100R002F04 Versie: 04/Finale versie Datum:

Nadere informatie

Aanpak fijn stof bij veehouderijen

Aanpak fijn stof bij veehouderijen Aanpak fijn stof bij veehouderijen Ministerie van Infrastructuur en Milieu 13 december 2011 1. Inleiding In het kader van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) is in 2009 en 2010 onderzoek

Nadere informatie

Saneringsprogramma externe veiligheid inrichtingen. januari 2008 Provincie Zuid-Holland

Saneringsprogramma externe veiligheid inrichtingen. januari 2008 Provincie Zuid-Holland Saneringsprogramma externe veiligheid inrichtingen januari 2008 Provincie Zuid-Holland 1 Inleiding en aanleiding In het Zuid-Hollandse uitvoeringsprogramma externe veiligheid 2006-2010 wordt saneren van

Nadere informatie

Lucht5. Wet- en regelgeving en beleid. Inspanningen

Lucht5. Wet- en regelgeving en beleid. Inspanningen Lucht De grote concentratie van industrie, de hoge bevolkingsdichtheid en de grote verkeersdruk maken de luchtkwaliteit in de regio Rijnmond een blijvend onderwerp van zorg. Stikstofoxiden (NO x ) en fijn

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B ONDERWERP Luchtkwaliteitsonderzoek REC Harlingen storing 6 oktober 2018 DATUM 2 november 2018 PROJECTNUMMER C05055.000169 ONZE REFERENTIE 083701871 B VAN ing. A. (Abdu) Boukich AAN Omrin 1. Inleiding Op

Nadere informatie

N34 WITTE PAAL - DRENTSE GRENS LUCHTKWALITEITSONDERZOEK

N34 WITTE PAAL - DRENTSE GRENS LUCHTKWALITEITSONDERZOEK N34 WITTE PAAL - DRENTSE GRENS LUCHTKWALITEITSONDERZOEK PROVINCIE OVERIJSSEL 24 augustus 2015 078483231:C - Definitief B03203.000003.0600 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Wet- en regelgeving luchtkwaliteit...

Nadere informatie

Vergunningprocedure DuPont

Vergunningprocedure DuPont Vergunningprocedure DuPont Milieuvergunning in het kader van de Wet milieubeheer Historie Huidige milieuvergunning (24 september 1998) gevolgd door een groot aantal wijzigingen: onoverzichtelijk geheel

Nadere informatie

Overzicht emissies e-mjv bedrijven Zuid-Holland (excl. Rijnmond) ( )

Overzicht emissies e-mjv bedrijven Zuid-Holland (excl. Rijnmond) ( ) Overzicht emissies e-mjv bedrijven Zuid-Holland (excl. Rijnmond) (2002-2014) Inhoud 1 Inleiding 5 2 Bedrijven en emissies (2002-2014) 6 3 Verloop emissies Zuid-Holland (excl. Rijnmond) 8 4 Opgave per

Nadere informatie

Onderzoek naar de veiligheid bij opslagen van brandbare vloeistoffen in tanks. "Buncefield" onderzoek. Datum 24 augustus 2009 Status Definitief

Onderzoek naar de veiligheid bij opslagen van brandbare vloeistoffen in tanks. Buncefield onderzoek. Datum 24 augustus 2009 Status Definitief Onderzoek naar de veiligheid bij opslagen van brandbare vloeistoffen in tanks "Buncefield" onderzoek Datum 24 augustus 2009 Status Definitief Colofon Contactpersoon Auteurs S.M. Smeulders VROM-Inspectie

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD), A. van Hunnik (GL) en H. van Dieren (SGP/CU) (d.d. 4 mei 2017) Nummer 3292

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD), A. van Hunnik (GL) en H. van Dieren (SGP/CU) (d.d. 4 mei 2017) Nummer 3292 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD), A. van Hunnik (GL) en H. van Dieren (SGP/CU) (d.d. 4 mei 2017) Nummer 3292 Onderwerp Schriftelijke vervolgvragen bebouwing strand Hoek van

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Koen Toté - VMM Overzicht presentatie Luchtkwaliteit 2017 getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van fijn stof en stikstofdioxide

Nadere informatie

Notitie. Luchtkwaliteit Paleis het Loo. 1 Inleiding. 2 Werkwijze en uitgangspunten

Notitie. Luchtkwaliteit Paleis het Loo. 1 Inleiding. 2 Werkwijze en uitgangspunten Notitie Contactpersoon Sander Kamp Datum 7 februari 2017 Kenmerk N001-1233768KMS-evp-V03-NL Luchtkwaliteit Paleis het Loo 1 Inleiding Paleis het Loo is voornemens uit te breiden en een groei te realiseren

Nadere informatie

Notitie. Aan : Roel Volman (SO, team bestemmingsplannen) Van : Paul Bruijkers (SO, Ingenieursbureau) Datum :

Notitie. Aan : Roel Volman (SO, team bestemmingsplannen) Van : Paul Bruijkers (SO, Ingenieursbureau) Datum : Notitie Stadsontwikkeling Aan : Roel Volman (SO, team bestemmingsplannen) Van : Paul Bruijkers (SO, Ingenieursbureau) Datum : 12-7- 2016 Bezoekadres: De Rotterdam Wilhelminakade 179, Rotterdam Postadres:

Nadere informatie

Rapportage luchtkwaliteit Ambachtsmark 3

Rapportage luchtkwaliteit Ambachtsmark 3 Rapportage luchtkwaliteit Ambachtsmark 3 Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Team Ruimte&Wonen A. Sjauw Telefoon (036) 5484057 Fax (036) 5399920 Stadhuisplein 1 Postbus 200 1300 AE Almere Telefoon

Nadere informatie

Instituut voor Toegepaste Milieu-Economie

Instituut voor Toegepaste Milieu-Economie KOSTEN EFFECTIVITEIT VOS MAATREGELEN 2010 Achtergronddocument Energieproductie/Nogepa Jochem Jantzen Henk van der Woerd 6 oktober 2003 Instituut voor Toegepaste Milieu-Economie (TME) Hogeveenseweg 24 2631

Nadere informatie

Hoe stellen we grenswaarden op voor kankerverwekkende stoffen zonder drempelwaarde : Een duivels dilemma?

Hoe stellen we grenswaarden op voor kankerverwekkende stoffen zonder drempelwaarde : Een duivels dilemma? Hoe stellen we grenswaarden op voor kankerverwekkende stoffen zonder drempelwaarde : Een duivels dilemma? Jan Twisk, Industrial Hygiene Technology Leader Dow Chemical Namens Werkgroep Arbeidshygiene VNCI

Nadere informatie

Memo. In totaal worden er maximaal 110 woningen gerealiseerd. Dit kunnen zowel grondgebonden woningen zijn alsook gestapeld woningen.

Memo. In totaal worden er maximaal 110 woningen gerealiseerd. Dit kunnen zowel grondgebonden woningen zijn alsook gestapeld woningen. Memo aan: van: Gemeente Arnhem SAB datum: 18 maart 2015 betreft: Luchtkwaliteit Schuytgraaf Arnhem project: 150131 INLEIDING Het voornemen bestaat om veld 13 van de in aanbouw zijnde woonwijk Schuytgraaf

Nadere informatie

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Jaarrapportage 2016

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Jaarrapportage 2016 Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam Jaarrapportage 2016 Colofon Raad van Accreditatie De DCMR Milieudienst Rijnmond is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd voor de NEN-EN-ISO/IEC 17025:2005

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 16 maart M. Souren

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 16 maart M. Souren Notitie 20120273-02 BP Vijverdalseweg te Maastricht Inventarisatie luchtkwaliteitsaspecten Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 16 maart 2012 20120273-02 M. Souren 1 Inleiding In opdracht van

Nadere informatie

Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling

Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie Postbus 299-4600 AG Bergen op Zoom + 31 (0)164 212 800 nieuwesluisterneuzen@vnsc.eu www.nieuwesluisterneuzen.eu Rapport Vlaams

Nadere informatie

Samenvatting eindrapport Ammoniakmetingen in Noord-Brabant

Samenvatting eindrapport Ammoniakmetingen in Noord-Brabant Samenvatting eindrapport Ammoniakmetingen in Noord-Brabant 2007-2013 ECN-O--14-044 augustus 2014 Auteur: Bleeker, A. ECN Environment & Energy Engineering Postbus 1 1755 ZG Petten T: +31 88 515 4130 a.bleeker@ecn.nl

Nadere informatie

Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling

Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie Postbus 299-4600 AG Bergen op Zoom + 31 (0)164 212 800 nieuwesluisterneuzen@vnsc.eu www.nieuwesluisterneuzen.eu Rapport Vlaams

Nadere informatie

Wijzigingsplan Fasering Maastricht Aachen Airport. Gemeente Beek / Gemeente Meerssen

Wijzigingsplan Fasering Maastricht Aachen Airport. Gemeente Beek / Gemeente Meerssen Wijzigingsplan Fasering Maastricht Aachen Airport Wijzigingsplan Fasering Maastricht Aachen Airport Toelichting Bijlage Voorschriften Plankaart Schaal 1:2.500 Datum: 24 februari 2012 Projectgegevens:

Nadere informatie

Tabel 1 Grenswaarden maatgevende stoffen Wet luchtkwaliteit stof toetsing van grenswaarde geldig stikstofdioxide (NO 2 )

Tabel 1 Grenswaarden maatgevende stoffen Wet luchtkwaliteit stof toetsing van grenswaarde geldig stikstofdioxide (NO 2 ) Luchtkwaliteit 1.1. Toetsingskader Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen De Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen (ook wel Wet luchtkwaliteit genoemd, Wlk) bevat grenswaarden voor zwaveldioxide, stikstofdioxide

Nadere informatie

Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Overzicht gegevens

Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Overzicht gegevens Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting Overzicht gegevens Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Doel 3 2 Algemeen 4 2.1 Gebruikte gegevens 4 2.2 Welke stoffen zijn betrokken? 4 2.3 Normen

Nadere informatie

Monitoring NSL. Werksessie Veehouderijen. Hans Berkhout RIVM

Monitoring NSL. Werksessie Veehouderijen. Hans Berkhout RIVM Monitoring NSL Werksessie Veehouderijen Hans Berkhout RIVM 1 Werksessie NSL 31 maart 2016 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 1. Doel monitoring NSL 2. Bepalen luchtkwaliteit 3. Resultaten MT2015

Nadere informatie

kan vijf keer Een studie naar de milieuvergunningen van dertien grote bedrijven in Zuid-Holland

kan vijf keer Een studie naar de milieuvergunningen van dertien grote bedrijven in Zuid-Holland Industrie kan vijf keer schoner Een studie naar de milieuvergunningen van dertien grote bedrijven in Zuid-Holland Industrie kan vijf keer schoner 2 Een studie naar de milieuvergunningen van dertien grote

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Bogor projectontwikkeling

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Bogor projectontwikkeling memo aan: van: Bogor projectontwikkeling SAB datum: 4 februari 2015 betreft: Luchtkwaliteit Plantageweg 35 Alblasserdam project: 140479 INLEIDING Het gebied tussen de Plantageweg, de Cornelis Smitstraat,

Nadere informatie

Praktijkervaring ZZS beleid

Praktijkervaring ZZS beleid Mini Symposium ZZS Praktijkervaring ZZS beleid Door Raúl Zweevel 1 Ontwikkeling minimalisatie beleid Minimalisatie van zorgstoffen al jaren onderdeel van emissiebeleid Vanaf 1989: Prioritaire stoffen en

Nadere informatie

Aardgasgestookte STEGcentrale InterGen in Rijnmond te Pernis

Aardgasgestookte STEGcentrale InterGen in Rijnmond te Pernis Aardgasgestookte STEGcentrale InterGen in Rijnmond te Pernis Advies voor richtlijnen voor het milieueffectrapport 9 februari 2006 / rapportnummer 1686-15 Advies voor richtlijnen voor het milieueffectrapport

Nadere informatie

Lucht4. Wet- en regelgeving en beleid. Inspanningen

Lucht4. Wet- en regelgeving en beleid. Inspanningen Lucht4 De luchtkwaliteit in Rijnmond blijft onvermijdelijk een belangrijk onderwerp. De grote concentratie van industrie, de hoge bevolkingsdichtheid en de daarmee samenhangende grote verkeersdruk maken

Nadere informatie

Beoordeling onderzoek luchtkwaliteit Heijmans AC Meppel

Beoordeling onderzoek luchtkwaliteit Heijmans AC Meppel Beoordeling onderzoek luchtkwaliteit Heijmans AC Meppel Auteur: drs. E.M. Korevaar Datum: 1 juni 2009 Kenmerk: ASM010609/rap EW Milieu-advies Dorstige Hartsteeg 5a 3512 NV Utrecht tel. 030 2671870 mob.

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

Datum Onderwerp Informatie bezien vergunning en Informatieverzoek over (Potentiele) Zeer Zorgwekkende Stoffen

Datum Onderwerp Informatie bezien vergunning en Informatieverzoek over (Potentiele) Zeer Zorgwekkende Stoffen > Retouradres T : xxxxxxxxxx F : xxxxxxxxx www.rijkswaterstaat.nl Contactpersoon S. Aoulad Mohammadi of Denice Ooiberg T: xxxx Datum Onderwerp Informatie bezien vergunning en Informatieverzoek over (Potentiele)

Nadere informatie

Beste beschikbare technieken. Cathine Knijff. 29 maart 2012

Beste beschikbare technieken. Cathine Knijff. 29 maart 2012 Beste beschikbare technieken Cathine Knijff 29 maart 2012 Inhoud Wettelijke regeling Jurisprudentie Afdeling bestuursrechtspraak EU IED Wetsvoorstel ter implementatie IED Andere relevante wetsvoorstellen

Nadere informatie

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009

Gemeente Ridderkerk. Rapportage. Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Gemeente Ridderkerk Rapportage Berekenen en meten: de Luchtkwaliteit in Ridderkerk 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Monitoring 3 1.2 Berekenen versus meten 3 1.3 NO 2 en PM 10 3 1.4 Tot slot 3 2 Berekende

Nadere informatie

Luchtkwaliteit aansluiting. 2 rotondes Hamelandweg

Luchtkwaliteit aansluiting. 2 rotondes Hamelandweg aansluiting 2 rotondes Hamelandweg te Lichtenvoorde Versie opdrachtgever Gemeente Oost Gelre Postbus 17 7130 AA Lichtenvoorde auteur drs. A.D. Postma INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... I SAMENVATTING... 1

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND

BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND *"»*> «(*, Provincie Zeeland BESCHIKKING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND Algemeen Aan: Cargill Benelux B.V. Postbus 9 4550 AA Sas van Gent Plaats Datum Kenmerk Afdeling Bijlagen Onderwerp Middelburg

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het besluit. betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting. DSM EP te Emmen

VOORSCHRIFTEN. behorende bij het besluit. betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting. DSM EP te Emmen VOORSCHRIFTEN behorende bij het besluit betreffende de Wet milieubeheer voor de inrichting DSM EP te Emmen 2 INHOUDSOPGAVE 1 AFVALSTOFFEN 3 1.1. Afvalscheiding 3 2 AFVALWATER 3 2.1. Monitoringsplan 3 BIJLAGE

Nadere informatie

Bijlage A (bij de eindrapportage Pilot Regelbeheer) 19 maart 2018 ANALYSE VERGUNNINGVOORSCHRIFTEN (VV2.0)

Bijlage A (bij de eindrapportage Pilot Regelbeheer) 19 maart 2018 ANALYSE VERGUNNINGVOORSCHRIFTEN (VV2.0) Bijlage A (bij de eindrapportage Pilot Regelbeheer) 19 maart 2018 ANALYSE VERGUNNINGVOORSCHRIFTEN (VV2.0) 1 INLEIDING ANALYSE VAN VOORSCHRIFTEN IN VERGUNNINGEN Tijdens het onderzoek en de afstemming die

Nadere informatie

Actualiteiten Activiteitenbesluit 4 e tranche VMR

Actualiteiten Activiteitenbesluit 4 e tranche VMR Actualiteiten Activiteitenbesluit 4 e tranche VMR Corinne van Neerven 22 maart 2017 1 januari 2016 alg vrs afd 2.3 Lucht en geur vtp op type A, B, C inrichting - normatieve deel van de NeR Algemene voorschriften:

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 19 juni 2013) Nummer Onderwerp Publicatie van besluiten

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 19 juni 2013) Nummer Onderwerp Publicatie van besluiten van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 19 juni 2013) Nummer 2831 Onderwerp Publicatie van besluiten Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Vanaf 2014

Nadere informatie

4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.)

4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.) 4.4 VLUCHTIGE ORGANISCHE STOFFEN (V.O.S.) Het gehalte vluchtige organische stoffen in de omgevingslucht wordt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op 6 verschillende plaatsen gemeten, n.l. te Molenbeek

Nadere informatie

Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein Hoorn. Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein stadsstrand Hoorn

Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein Hoorn. Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein stadsstrand Hoorn Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein stadsstrand Hoorn Status definitief Versie 002 Rapport M.2016.1428.00.R001 Datum 19 oktober 2017 Colofon Opdrachtgever Contactpersoon Gemeente Hoorn postbus 603

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Limburg Postbus MA Maastricht

Gedeputeerde Staten van Limburg Postbus MA Maastricht > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag Gedeputeerde Staten van Limburg Postbus 5700 6202 MA Maastricht ILT Afval, Industrie en Bedrijven Handhaving Industrie en Ruimte Graadt van Roggenweg 500 Utrecht

Nadere informatie

Lid Gedeputeerde Staten

Lid Gedeputeerde Staten Lid Gedeputeerde Staten R.A. Janssen 070 441 70 86 ra.janssen@pzh.nl F. Vermeulen T 070-441 70 49 f.vermeulen@pzh.nl Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441

Nadere informatie

VROM: beleid en regelgeving t.a.v. emissies

VROM: beleid en regelgeving t.a.v. emissies VROM: beleid en regelgeving t.a.v. emissies Cor van den Bogaard VROM-inspectie CGC-NVMM 17 sept 2009 Afwentelen gezondheidsrisico s van werknemers op omwonenden Inhoud Stoffenbeleid VROM Wet en regelgeving

Nadere informatie

E115J11ij ( 55.

E115J11ij ( 55. Omgevingsdienst Zuid-Holland Z PrAO PAP / A r A Gemeente Papendrecht t.a.v. de heer B. Seelen Postbus 11 3350 AA PAPENDRECHT 11 1 1 0 E115J11ij111111111 ( 55. OPD 31.05.2013 0721 1 _ - -arkgst CNV 31 i'1/44ei

Nadere informatie

Onderwerp Informatie toezegging luchtkwaliteit Aanpak Ring Zuid. Steller Jeroen Engels. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Onderwerp Informatie toezegging luchtkwaliteit Aanpak Ring Zuid. Steller Jeroen Engels. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN >ote Bestuursdienst Onderwerp Informatie toezegging luchtkwaliteit Aanpak Ring Zuid Steller Jeroen Engels De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Bezoekadres Waagstraat 1 Postadres

Nadere informatie

Notitie. : Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam : P.R. Beaujean Datum : 12 oktober 2007 : M. Zieltjens Onze referentie : 9S6248.01/N0003/902610/Nijm

Notitie. : Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam : P.R. Beaujean Datum : 12 oktober 2007 : M. Zieltjens Onze referentie : 9S6248.01/N0003/902610/Nijm Notitie Aan : Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam Van : P.R. Beaujean Datum : 12 oktober 2007 Kopie : M. Zieltjens Onze referentie : 9S6248.01/N0003/902610/Nijm Betreft : Luchtkwaliteitsonderzoek Tiendhove

Nadere informatie

Aircraft Fuel Supply B.V. Postbus ZS Luchthaven Schiphol

Aircraft Fuel Supply B.V. Postbus ZS Luchthaven Schiphol Bezoekadres Ebbehout 31 1507 EA Zaandam Aircraft Fuel Supply B.V. Postbus 75650 1118 ZS, Luchthaven Schiphol Postbus 209 1500 EE Zaandam www.odnzkg.nl Besluit omgevingsvergunning Ambtshalve wijziging art.2.31

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Limburg Postbus MA Maastricht

Gedeputeerde Staten van Limburg Postbus MA Maastricht > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag Gedeputeerde Staten van Limburg Postbus 5700 6202 MA Maastricht ILT Veiligheid en instituties Publieke instellingen Bedrijven Postbus 16191 2500 BD Den Haag

Nadere informatie

Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht

Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Luchtvervuiling in Nederland in kaart Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Hoofdpunten uit de GCN/GDN-rapportage 2013 Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Hoofdpunten uit de GCN/GDN-rapportage

Nadere informatie

Luchtkwaliteit t.g.v. wegverkeer. parkeren Spoorzone

Luchtkwaliteit t.g.v. wegverkeer. parkeren Spoorzone Luchtkwaliteit t.g.v. wegverkeer parkeren Spoorzone te Winterswijk Versie 2 december 2008 opdrachtnummer 08-159lucht datum 2 december 2008 opdrachtgever Gemeente Winterswijk Postbus 101 7100 AC Winterswijk

Nadere informatie

Vergunningen, Luchtkwaliteit en Gezondheid. Wijkplatformvergadering IJmuiden Noord 8 juni 2016

Vergunningen, Luchtkwaliteit en Gezondheid. Wijkplatformvergadering IJmuiden Noord 8 juni 2016 Vergunningen, Luchtkwaliteit en Gezondheid Wijkplatformvergadering IJmuiden Noord 8 juni 2016 Onderwerpen Vergunningverlening Bevoegde gezag BBT, BBT+, Bref s Voorschriften (Activiteitenbesluit - Vergunningen)

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B ONDERWERP Luchtkwaliteitsonderzoek REC Harlingen DATUM 19 juni 2018 PROJECTNUMMER C05055.000152 ONZE REFERENTIE 079879774 B VAN ing. A. (Abdu) Boukich AAN Omrin 1. Inleiding Op 31 mei 2018 is er bij REC

Nadere informatie

LUCHTKWALITEITONDERZOEK BESTEMMINGSPLAN SCHOOLSTRAAT-OOST GAMEREN

LUCHTKWALITEITONDERZOEK BESTEMMINGSPLAN SCHOOLSTRAAT-OOST GAMEREN LUCHTKWALITEITONDERZOEK BESTEMMINGSPLAN SCHOOLSTRAAT-OOST GAMEREN WAALWAARDWONEN 30 september 2011 075989560:0.4 B01055.000230.0120 Inhoud 1 Luchtkwaliteitonderzoek 2 1.1 Inleiding 2 1.1.1 Huidige situatie

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten. Joost Wesseling

Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten. Joost Wesseling Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten Joost Wesseling Inhoud: Doorsneden door de luchtkwaliteit Concentraties: de laatste decennia; EU normen; Nederland in de EU. Luchtkwaliteit en gezondheid.

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Apeldoorn Johan van der Burg

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Apeldoorn Johan van der Burg memo aan: van: Gemeente Apeldoorn Johan van der Burg datum: 10 maart 2014 betreft: Luchtkwaliteit Nagelpoelweg 56 te Apeldoorn project: 140171 INLEIDING Aan de Nagelpelweg 56 in Apeldoorn is het bedrijf

Nadere informatie