Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis. mevrouw E.P. van den Broek. de heer J. Fidom. de heer H.W. van Gelder. de heer H.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis. mevrouw E.P. van den Broek. de heer J. Fidom. de heer H.W. van Gelder. de heer H."

Transcriptie

1 Notulen van de vergadering van de raad van de gemeente De Marne gehouden op dinsdag, 31 oktober 2006 om uur in het gemeentehuis, R. Ritzemastraat 2 in Leens. Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis mevrouw E.P. van den Broek de heer J. Fidom de heer H.W. van Gelder de heer H. Gesink de heer M.H.J. Halsema de heer H. van der Heide de heer W.G.J. Limberger de heer J. Roffel de heer L. Smook de heer J.P. van der Vis mevrouw J. Vogel de heer T.M. de Vries de heer B.S.H. Wiertsema de heer F. van der Zee Voorzitter: mevrouw J.A.J. Stam - tevens burgemeester Griffier: mevrouw M. van Bergen Notulist: de heer J. Russchen Aanwezige overige leden burgemeester en wethouders:

2 de heer N. Bakker de heer M. van Dijk - wethouder - wethouder de heer J.L. Hiemstra - wethouder de heer G. Swart - gemeentesecretaris 1. Opening, vaststelling agenda en mededelingen. De voorzitter opent de vergadering, heet de aanwezigen welkom. Ze stelt voor om vanwege de ontslagname van de heer Fidom het agendapunt 5a (Afscheid raadslid) aan de agenda toe te voegen. Ze constateert dat met inachtneming hiervan de agenda wordt vastgesteld. De heer Hiemstra legt uit dat kosten die inmiddels worden gemaakt voor het Masterplan Pieterburen worden betaald uit een post die hiervoor pas in december definitief wordt gevormd. Van deze handelwijze wil hij de raad niet onkundig houden. 2. Spreekrecht voor het publiek. Hiervan wordt geen gebruik gemaakt 3. Aanwijzen primus bij hoofdelijke stemming. Overeenkomstig het bepaalde in artikel 16 van het reglement van orde voor de vergaderingen van de raad wordt overgegaan tot het aanwijzen van de primus en daartoe wordt getrokken nummer 3, mevrouw Van den Broek. 4. Nota reserves en voorzieningen. Opiniërende bespreking: De heer Smook heeft waardering voor de gepresenteerde nota. Alles is nog niet op orde maar de symptomen zijn zichtbaar dat de organisatie bezig is om orde op zaken te stellen. Hij gaat ervan uit dat komende voorjaar een nota wordt gepresenteerd waarin alle tekortkomingen zijn verwerkt. Als er voor dit verbetertraject extra middelen nodig zijn dan zou dat nu moeten worden besproken. Hij gaat ervan uit dat thans de voorliggende nota wordt vastgesteld in de wetenschap dat een aantal zaken er nog in verwerkt moet worden en dat geldt ook voor vragen die zijn beantwoord. Bij de keuzes die het college maakt, plaatst hij kanttekeningen in de vorm van amendementen danwel moties: Door een aantal fracties is gevraagd om voor de WMO een financiële buffer te vormen. Hij is er geen voorstander van als er geen reserve meer is waardoor dan moet worden bezuinigd op die post in Met een aantal WMO-taken heeft de gemeente nog geen ervaring en het is dus de vraag hoe dit gaat uitpakken. Voor burgers die met deze zaak worden geconfronteerd moet er duidelijkheid komen en daarom komt hij met het volgende amendement: Amendement 1. De raad van de gemeente De Marne in vergadering bijeen

3 Ondergetekenden stellen het volgende amendement voor: 1. Aan de reserves en voorzieningen wordt een nieuwe bestemmingsreserve Wet Maatschappelijke Ondersteuning toegevoegd, met een stand van Dit bedrag wordt overgeheveld van bestemmingsreserve 13: GRP (pag. 11). 3. Het doel van de bestemmingsreserve is te waarborgen dat burgers ook bij tegenvallers in de kosten kunnen blijven rekenen op de ondersteuning die ze nodig hebben om te blijven functioneren zoals men nu gewend is. 4. De raad besluit na twee jaar te evalueren of deze reserve in stand moet blijven. Toelichting: De onzekerheid die de WMO financieel met zich mee brengt mag er niet toe leiden dat burgers niet meer kunnen rekenen op de ondersteuning die ze nodig hebben om te kunnen blijven functioneren zoals men nu gewend is. Uitgangspunt moet zijn dat de WMO in 2007 op dezelfde wijze uitgevoerd kunnen worden als in 2006, ook bij tegenvallers in het WMO-budget of in de WMO-uitgaven. Wij stellen daarom voor een bedrag van ,00 over te hevelen van de reserve GRP naar de nieuwe reserve WMO. Dit bedrag kan worden aangemerkt als een tijdelijke reserve die wordt gehaald uit het GRP en het kan worden teruggestort als de gemeente wat meer ervaring heeft met de WMO. Spreker vervolgt te zeggen dat het weerstandsvermogen voldoende is. In het voorjaar van 2007 moeten afspraken worden gemaakt over het nieuw beleid voor Het college stelt dat het beeld hierbij moet worden gericht op het jaar Het lijkt hem gewenst om hiertoe kaders af te spreken en daartoe dient hij de volgende motie in: Motie 1. De raad van de gemeente De Marne in vergadering bijeen d.d. 31 oktober 2006, De raad, Gehoord de beraadslaging, Overwegende dat: de ruimte voor nieuw beleid beperkt is.

4 Constaterende dat: het college het jaar 2011 als referentiepunt wenst te nemen voor het bepalen van de ruimte voor nieuw beleid bij de kadernota 2008 (voorjaar 2007); Overwegende dat: degelijkheid en stabiliteit van het meerjarenperspectief op de langere termijn de voorkeur heeft boven veel nieuw beleid op de kortere termijn; het de voorkeur heeft om de ruimte voor nieuw beleid niet ineens uit te geven, maar elk jaar een evenredig deel van de ruimte voor nieuw beleid aan te wenden. Besluit: de ruimte voor nieuw beleid in 2008 te bepalen door de ruimte in de jaarschijf 2011 van het meerjarenperspectief te delen door 4; het college te verzoeken dit als uitgangspunt te nemen bij het opstellen van de kadernota en gaat over tot de orde van de dag. De heer Berghuis maakt tegen de gang van zaken bezwaar want zowel het amendement als de motie hebben volgens hem betrekking op de begroting en niet op dit agendapunt. De heer Smook komt hier nu mee omdat beide zaken is uitgesplitst over twee agendapunten en hij vreest dat als hij hier nu niet mee komt dat het dan te laat is. De heer Berghuis stelt dat de lijst reserves en voorzieningen 2006 nu moet wordt vastgesteld. Bij het vaststellen van de begroting is het dan mogelijk om hieruit reserveringen te doen. De heer Van der Vis vraagt waarom hierover nogmaals gesproken moet worden want dit is al gebeurd en er zijn terzake afspraken gemaakt. De heer Smook merkt op dat deze nota een aantal nieuwe elementen in zich heeft. De voorzitter vraagt of de situatie duidelijker zou komen te liggen als dit stuk na de begrotingsbehandeling zou plaatsvinden want er moet niet twee keer gesproken worden over dezelfde zaak. Ze wil graag hierover een vergelijk tussen de fracties. De heer Fidom is het met de heer Smook eens dat een aantal aspecten van deze nota nog niet goed zijn geregeld. Daarom kan hij zich voorstellen dat een en ander vóór de begrotingsbehandeling plaatsvindt. De voorzitter stelt voor het amendement nu te behandelen en de motie bij het volgende agendapunt.

5 De heer Smook stemt hiermee in als de andere fracties hem hiertoe de ruimte bieden. Spreker vervolgt te zeggen dat de raad in juni er mee instemde dat ,-- wordt besteed voor onderhoud en herstel van beschoeiingen, kades en bruggen. Nu wordt voorgesteld om dit bedrag te reserveren en dat was niet de bedoeling. De onderhoudstoestand is alarmerend en verder uitstel niet verantwoord. Hij is het met de gang van zaken eens als het college uitdrukkelijk verklaart dat dit bedrag in 2007 daadwerkelijk wordt uitgegeven. In het GRP zit om fluctuaties op te vangen en dat lijkt hem een veel te hoog bedrag mede met het oog op het feit dat wordt gesteld dat de kwaliteit van de rioleringen redelijk tot goed is. Er is behoefte aan om investeringen te doen terwijl dit geld nu vast zit op één plek. Het zou mooi zijn als in Eenrum de jeugdsoos een jaar naar voren zou worden te gehaald. Tot volgend jaar geeft de provincie hiervoor nog subsidie en daarna niet meer. Daarom dient hij het volgende amendement in: Amendement 2 reserve GRP Om de hoogte van de reserve GRP te bepalen op maximaal ,00 en de overige gelden ( ,00) te bestemmen: - zoals aangegeven bij amendement WMO reserve WMO ,00; - bestemming van ,00 voor realisatie jeugdsoos Eenrum; - reserveren van ,00 voor herstel van het trekpad Leens - Ulrum; - en de rest ( ,00) toevoegen aan algemene reserve. Toelichting: Op een jaarbudget van plm. 1,3 miljoen is de voorgestelde reserve GRP te hoog. Een bedrag van om fluctuaties van kosten op te kunnen vangen is niet noodzakelijk. Nader onderzoek hiernaar is niet nodig. Wanneer een kostenoverschrijding van zou plaatsvinden is dat al bijzonder veel. De reserve WOZ kan worden toegevoegd aan de algemene reserve omdat het college betwijfelt of deze reserve na 2006 moet blijven bestaan. In 2007 zal het onroerend goed jaarlijks worden getaxeerd en de daarmee samenhangende kosten zullen moeten worden meegenomen in de begroting. Het is dan niet meer mogelijk om de kosten uit te smeren over meerdere jaren. Hiertoe dient hij het volgende amendement in:

6 Amendement 3 reserve WOZ met waardering De reserve WOZ met waardering kan met ingang van het jaar 2007 worden opgeheven, aangezien dan de herwaardering WOZ jaarlijks plaatsvindt. Het restantbedrag per kan worden toegevoegd aan de algemene reserve, en de kosten WOZ worden vanaf 2007 gewoon in de begroting geraamd en in de rekening verantwoord. Door de NAM is een bijdrage beschikbaar gesteld en het is de bedoeling dat dit bedrag wordt ingezet voor de inwoners voor dorpshuizen en dorpsverenigingen. Hiertoe dient hij de volgende motie in: Motie 2 De raad van de gemeente De Marne, in vergadering bijeen d.d. 31 oktober 2006, De raad, gehoord de beraadslaging m.b.t. reserve algemene activiteiten, Constaterende dat deze voorziening is gevormd uit een bijdrage van de NAM, bedoeld voor algemene activiteiten ten behoeve van inwoners van De Marne, Is van oordeel dat: de inzet van deze gelden ruim ,00 moet worden geconcretiseerd. Daarom stellen wij voor dat onze inwoners aan mogen geven hoe dit geld besteed gaat of kan worden. Het inschakelen van de dorpsverenigingen lijkt ons daarbij een goede keus. Het gebruiken voor dorpsactiviteiten en dorpshuizen is een goed middel om de leefbaarheid in de dorpen te vergroten, Verzoekt het college van burgemeester en wethouders deze reserve beschikbaar te stellen als subsidiepot voor dorpsverenigingen en dorpshuizen, als tegemoetkoming voor speciale activiteiten die de leefbaarheid helpen vergroten en gaat over tot de orde van de dag. De voorzitter stelt vast dat de aangeleverde teksten een amenderende strekking hebben. De heer Berghuis constateert dat de lijst is opgeschoond en deze is inzichtelijker geworden. Op onderdelen is hij nog voor verbetering vatbaar. Er staan nog kostenfactoren in die hierin niet thuishoren zoals: leugenbankje, bouw garnalensloep, MER-studie buitendijks gebied Zoutkamp enzovoorts. Hij vraagt om een toezegging dat bij de behandeling van de Kadernota voor de begroting 2008 alle vermelde kosten van een duidelijke motivering zijn voorzien zodat dan een goed geargumenteerde nota kan worden vastgesteld. Een dergelijke herschikking van middelen heeft uiteindelijk geen financiële consequenties en daarom stemt hij in met de thans

7 voorgestelde nota. De heer Fidom is het er mee eens dat de zaak scherp tegen het licht wordt gehouden. Hij is het met de heer Smook eens om een aantal aspecten nader onder de loep te nemen. De heer Van Dijk antwoordt dat de nota reserves en voorzieningen behoorlijk is opgeschoond. Omdat een en ander steeds werd meegenomen bij de begroting en rekening werd de lijst reserves en voorzieningen steeds omvangrijker en nu is dit teruggebracht tot een overzichtelijk geheel. Een aantal van de gestelde vragen en gemaakte opmerkingen tijdens het vorige week gehouden vragenuur zijn nog niet in dit stuk verwerkt. Daarom stelt hij voor om de genotuleerde antwoorden op de gestelde vragen als onderdeel van de nota aan te merken en als zodanig in de besluitvorming mee te nemen. Bij de behandeling van de Kadernota wordt hierop teruggekomen want het college streeft er naar om haar actueel te houden. Er zal nog een bijgewerkt exemplaar aan de raad worden gepresenteerd en in het voorjaar zal er een volledig bijgewerkte zijn. Bij de opschoning bleek dat er nog voldoende financiële middelen waren alsmede een weerstandsvermogen van ,-- zodat de gemeente er nu gunstiger voor staat dan in het voorjaar werd gedacht. Hij vraagt schorsing voor collegeberaad over de gepresenteerde moties en amendementen. De heer Bakker zegt toe dat volgend jaar het gereserveerde bedrag voor de aanpak van bruggen en beschoeiingen daadwerkelijk zal worden uitgegeven. Is in het amendement inzake het GRP er rekening mee gehouden dat de tarieven voor rioolrechten komend jaar niet worden verhoogd en dat de hiermee verband houdende kosten uit deze reserve worden gefinancierd. De heer Smook kan hier geen antwoord op geven en stelt voor om dit tijdens de schorsing uit te zoeken. De voorzitter schorst vervolgens de vergadering. Na heropening deelt de heer Van Dijk mee dat inzake de WMO (amendement 1) herhaaldelijk is gesteld en afgesproken dat het bestaande voorzieningen-niveau in stand zou worden gehouden. De beschikbaar komende middelen laten zien dat de gemeente er mee toe kan maar er zullen ook geen financiële reserves gaan ontstaan. Het lijkt hem onverstandig om nu reeds geld te gaan reserveren. Het rijk kan de gemeente dan er op wijzen dat zij tekorten zelf in staat is om het tekort aan te vullen en daarom lijkt het hem beter om een overzichtelijk beeld te houden. Het lijkt hem volstrekt niet nodig om overal om hiervoor nu reeds geld te reserveren maar zegt wel toe dat de raad op de hoogte zal worden gehouden van het verdere verloop en via bestuurs-rapportages zal de raad worden geïnformeerd. De Kadernota heeft als basis gediend voor de begroting en amendement 2 wijkt hiervan af. In het voorjaar zullen voor 2008 keuzes worden gemaakt en het lijkt hem niet verstandig om dit nu al te doen. Het is ook gewenst om de situatie rond het GRP nog nader te onderzoeken. In de begroting 2007 is opgenomen dat de rioolrechten niet worden verhoogd en daarvoor is uit dit fonds ,-- geput. Er moet eerst worden nagegaan of er geld vrijvalt en dan moet worden nagegaan hoe met deze middelen dient te worden omgegaan. De heer Smook zegt te hebben begrepen dat een deel van het geld oorspronkelijk afkomstig is uit de algemene middelen. De heer Van Dijk antwoordt dat dit een lange geschiedenis heeft en daarom moet dit nog nader worden onderzocht. Het college wil ook graag weten hoe de situatie rond het GRP er in

8 zijn volle omvang uitziet. Inzake amendement 3 merkt spreker op dat de WOZ doorloopt tot 2008 en dit is dus nog niet afgerond. Hierop kan volgend jaar bij de behandeling van de Kadernota worden teruggekomen en nader worden besloten. Inzake motie 2 wordt opgemerkt dat het geld dat hierop betrekking heeft apart is blijven staan en is bestemd om projecten te financieren die rechtstreeks zichtbaar zijn aan de inwoners. Hij stelt voor dat de raad voor dorpshuizen en verenigingen criteria vast te stellen om voor dit potje in aanmerking te komen. De heer Smook stelt dat het hem er niet om gaat om dit geld specifiek te bestemmen voor dorpshuizen en -verenigingen maar voor het stimuleren van leefbaarheidprojecten. De voorzitter adviseert om deze motie terug te nemen en zich er nader op te beraden want ook het begrip leefbaarheid heeft een erg algemene strekking. De heer Berghuis is tevreden met de reactie van het college. Inzake de WMO is hij het eens met de wethouder dat de zaak budgettair neutraal dient te verlopen. Hij gaat er akkoord mee dat er in 2007 wat extra geld beschikbaar wordt gesteld als dit toch noodzakelijk mocht blijken. De heer Wiertsema gaat in grote lijnen akkoord met het antwoord van de wethouder. Overschotten uit het GRP moeten terugvloeien naar de burger omdat dit ook door hen is opgebracht. Inzake de amendementen 1 en 3 is hij het eens met de visie van de heer Van Dijk. Motie 2 oogt sympathiek maar het is terecht dat criteria voor de bestemming worden vastgesteld. Als de NAM het geld heeft bestemd voor algemene activiteiten voor de inwoners dan moet het hiervoor ook worden aangewend. De heer Van der Vis is het eens met het standpunt van het college. Er is afgesproken om een rustig financieel beleid te gaan voeren zolang de financiële situatie nog niet helemaal duidelijk is. Het is onverstandig dat de gemeente nu voor Sinterklaas gaat spelen want daar gaat het wel wat op lijken. De heer Smook wijst er op dat hij graag dingen gerealiseerd wil zien. De heer Van der Vis stelt dat er dan wel geld voor moet zijn. Zolang dit nog niet zeker is, is het voorbarig om al geld uit te geven. De heer Fidom zegt geneigd is te denken dat de financiële situatie nog zorgelijk is. Tegen die achtergrond kan hij zich voorstellen dat de zaak nog serieus moet worden bekeken. Bij het GRP stelde de wethouder dat nog moet worden nagegaan welk deel terug kan vloeien naar de burger. Het lijkt hem verstandig om voor de WMO een buffer te gaan vormen en dat er ook nog een aantal plannen leven die naar het rijk toe heel goed kunnen worden verantwoord en steunt Amendement 1. Amendement 3 is door de wethouder weerlegd en daarin steunt hij hem. Op Motie 2 heeft de wethouder een erg slimme reactie gegeven. Voor de bestemming van het NAM-geld moeten passende criteria worden bedacht want het zou jammer zijn dat dit geld op de plank blijft liggen. De voorzitter schorst op verzoek van de heer Smook de vergadering. Na heropening deelt de heer Smook mee dat hij te spreken is over de wijze waarop de financiële situatie van de gemeente het afgelopen half jaar de revue heeft gepasseerd. Binnen

9 het kader hiervan moeten op gezette tijden besluiten worden genomen en de ingediende moties en amendementen moeten binnen in dat licht worden geplaatst. Van amendement 1 is substantieel toegezegd dat in 2007 niet wordt bezuinigd op de WMO en als het nodig is dan zal het aangevuld worden uit de algemene reserve. Op grond hiervan hoeft het amendement niet in stemming te worden gebracht en trekt hij deze in. Ook de amendementen 2 en 3 worden door hem ingetrokken omdat hij het college meer tijd wil geven zich er op te beraden. Hij stelt nogmaals dat het beter is om de bouw van de jeugdsoos in Eenrum met het oog op de beschikbaarheid van provinciale subsidie naar voren te halen. De voorzitter dringt er op aan om de discussie helder te houden en geen zaken door elkaar te halen. De heer Smook verklaart vervolgens dat hij de amendementen 2 en 3 intrekt als de strekking ervan volgend jaar bij de opstelling van de Kadernota volledig uitgewerkt wordt meegenomen. Op grond hiervan hoeven ze nu niet in stemming te worden gebracht. Het voorstel van de heer Van Dijk inzake motie 2 vindt hij zinvol en na overleg met de andere raadsfracties zal hij komen met een voorstel. De voorzitter constateert dat alleen de besluitvorming over amendement 2 wordt aangehouden tot het moment dat het college zich hierover nader heeft georiënteerd. Conclusie: amendement 1: ingetrokken amendement 2: ingetrokken amendement 3: ingetrokken motie 1: aangehouden ter besluitvorming onder punt 5 motie 2: aangehouden besluitvorming: Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten. 5. Begroting opiniërende bespreking: De voorzitter vraagt of er nog behoefte aan is om een algemene inleiding te gaan houden. De heer Gesink merkt op dat is afgesproken dat dit zou worden meegenomen bij programma 1. De heer Van der Heide wil eerst een algemeen verhaal gaan houden en vraagt of dit kan worden gedaan bij programma 1. De heer Berghuis antwoordt dat dit ingaat tegen de gemaakte afspraak om geen algemeen verhaal te houden. Per programma zouden op en aanmerkingen naar voren worden gebracht. De voorzitter merkt op dat over de inhoud van de betogen geen nadere afspraken zijn gemaakt. programma 1

10 De heer Van der Heide zegt het volgende: De programmabegroting 2007 is de eerste begroting die wij vaststellen sinds de raadsverkiezingen van maart jongstleden. Het is ook de eerste begroting waarin uitwerking wordt gegeven aan het nieuwe collegeprogramma. De PvdA is één van de partijen die verantwoordelijkheid draagt voor dit programma. Belangrijke doelstellingen uit ons verkiezingsprogramma zijn terug te vinden in het collegeprogramma. Wij vinden het daarom belangrijk om kort stil te staan bij een aantal belangrijke doelstellingen uit ons programma. Wij hebben afgesproken dat wij rondom de begroting 2007 geen algemene beschouwingen zullen houden en geen nieuw beleid zullen vaststellen dat extra geld kost, gezien de zorgelijke financiële situatie op dit moment. Dit betekent dus dat wij creatief zullen moeten zijn, de aanwezige ruimte goed benutten. In het collegeprogramma zijn een aantal concrete projecten geformuleerd, zoals een winkelcentrum, woningbouw voor ouderen en gehandicapten, een multifunctionele accommodatie en het ontwikkelen van recreatie en toerisme in Lauwersmeer, Zoutkamp en Pieterburen. Wij zijn met de meeste projecten goed op weg. Maar we hebben nog wel zorg om het woningbouwprogramma. Daar praten we binnenkort over in de raad, maar onze ambities zullen nog een stuk concreter moeten worden gemaakt. Naast al deze zaken is het onze ambitie om beter te communiceren met de burgers, de relatie met en de dienstverlening aan de burgers sterk te verbeteren. Bij zaken die de directe leefomgeving betreffen, zullen onze inwoners sterker dan voorheen betrokken worden. En dan niet alleen als het om de zojuist genoemde grote projecten gaat. Initiatieven van burgers over de inrichting van hun buurt moeten positief worden benaderd, met een open oog en oor. Wij hebben afgesproken dat er extra geld wordt gestoken in het onderhoud van de leefomgeving. De leefbaarheid van onze dorpen is in het geding en dan gaat het ook om hele kleine, concrete zaken. Wij moeten de initiatieven van burgers en dorpen met open armen tegemoet treden en ondersteunen waar dat mogelijk is. Ook op dit punt hebben wij nog wel zorg. Als we het hebben over de begroting 2007, dan willen we dit graag nog verbeteren. Om een paar concrete suggesties daarvoor te noemen. Wij horen graag van het college wat men vindt van het volgende: 1. Een jeugdsoos in Eenrum: staat gepland voor 2008, maar bij het vorige agendapunt hebben we al voorgesteld dit naar voren te halen, ook om financiële redenen. Een prima zaak als dit gaat lukken. 2. Verbeter de informatie aan de burgers en kom eenmaal gedane toezeggingen beter na. Een voorbeeld waar het beter kan (en moet) is de gang van zaken rondom de nieuwe

11 hangplek in Kruisweg. Zorg ook voor een betere klachtenprocedure voor burgers die niet tevreden zijn met de gemeentelijke dienstverlening. 3. Er is nog veel te doen rondom verkeersveiligheid in de dorpen. Kunnen we daar geen speerpunt van maken in het overleg tussen gemeente en dorpsverenigingen in 2007? wordt volgens ons het jaar van de waarheid voor het bedrijventerrein Ulrum. Zorg alstublieft voor een goede promotie van het bedrijventerrein, in nauw overleg met de ondernemers. 5. Er wordt in 2007 integraal jeugdbeleid ontwikkeld. Wij bevelen aan om ook een jeugdraad in te stellen. Laten wij de jeugd een duidelijke plaats geven om mee te praten over hun eigen leefomgeving in het kader van gemeentelijk jongerenbeleid. 6. Op dit moment al willen wij pleiten voor een breed opgezette evaluatie van diftar in 2007 in onze gemeente, waarbij burgers volop de gelegenheid moeten krijgen om in te spreken vanuit hun persoonlijke ervaringen. De eerste geluiden vanuit de burgers zijn wat ons betreft zorgelijk, maar misschien kan het college nog veel ten goede keren de komende maanden. 7. Tenslotte een suggestie voor onszelf: Moeten wij als raad in 2007 niet vaker zélf actief de communicatie zoeken met burgers als er iets belangrijks speelt in een dorp? Bijvoorbeeld door een hoorzitting (of beter gezegd: een luisterzitting) te houden? Wij vinden dit een goed idee, willen de andere fracties zich hier ook over uitspreken? Ook vinden we dit een goed moment om te zeggen dat we nog meer werk moeten maken van het dualisme. De burger vertegenwoordigen is immers een belangrijke taak voor raadsleden in het duale stelsel. Om die taak goed te kunnen doen moeten we weten wat er leeft.

12 Wij hebben naar het college toe een kaderstellende en controlerende taak. Een herkenbare politiek is vooral een zaak van de mate waarin fracties in staat zijn om op een geloofwaardige manier politieke idealen en doelen te verbinden aan de wensen, noden en belangen uit de samenleving. Een van de ontwikkelingen rond het dualisme is dat het debat terug komt in de raad en het daarmee hopelijk ook weer interessant wordt voor de burger. Tenslotte voorzitter, willen wij bij deze begroting nog aandacht vragen voor één belangrijk aspect: De woonlasten voor de burgers vindt zijn fractie te hoog. In de provincie Groningen zijn wij één van de duurste gemeenten. Wij hebben daarom moeite met een verhoging van de OZB-opbrengst met 2,75%. We zijn ook benieuwd of andere fracties hier moeite mee hebben. De inflatie wordt door het Centraal Planbureau ingeschat op 1,5% voor Kan het college uitleggen wat de burger er concreet beter van wordt voor die extra 1,25% die het college wil heffen? Moet er niet een relatie zijn tussen het verhogen boven de inflatie en concreet nieuw beleid wat er dan mee wordt betaald. De heer Gesink constateert dat jaarlijks op een nieuwe wijze gekomen wordt tot de presentatie van een begroting en dat bevordert de inzichtelijkheid niet. Volgend jaar wordt weer gekomen met een nieuwe aanpak en het lijkt hem beter om een vast model te hanteren die gedurende meerdere jaren wordt gebruikt ook al voldoet deze niet geheel en al aan de eisen des tijds. Hij dringt er op aan hiermee rekening te houden en ook met de wens om dan een vaste peildatum te gaan hanteren want dat leidt tot moeilijke discussies en verwarring. De presentatie van kortingen door het rijk kan bij de opstelling van de begroting lastig zijn. Als een kortingen inzake de WWB gelijkloopt met een daling van het aantal mensen dat er gebruik van maakt dan hoeft dat niet tot problemen te leiden. Het college verklaart zelf ook dat het een goede zaak is dat mensen een WWB-uitkering inruilen voor regulier werk. Desondanks steunt hij de acties van noordelijke gemeenten tegen de verlaging van de WWB-uitkering. Spreker is tevreden met de daling van de afvalstoffenheffing. De tarieven die aanvankelijk werden gepresenteerd waren meer gebaseerd op angst als op concrete feiten. De stijging van de OZB is bijna maximaal en de noodzaak hiertoe is door hem moeilijk te verifiëren aan de hand van de begroting. Er is wat betreft het gepresenteerde overzicht dat gaat over de realisatie van bestuurskosten tussen de begrotingsjaren 2005, 2006 en 2007 nauwelijks relatie te leggen. De heer Wiertsema merkt op dat de grootte van de Groninger gemeenten te klein is en dat daarom wordt voorgesteld om te gaan samenwerken. Zijn voorkeur gaat uit om gestructureerd te gaan samenwerken met andere gemeenten en daarbij is gekozen voor de drie BMWgemeenten en er geen lappendeken in samenwerkingsverbanden van te gaan maken. Er kan langs die weg gekomen worden tot een afstemming van beleid waarbij voorop dient te staan dat de eigen identiteit niet verloren gaat. Het college wordt gevraagd de aspecten nader te onderzoeken om langs die weg tegengas te bieden aan de visie van minister Remkes. In het burgerjaarverslag 2005 staan veel zaken die waarschijnlijk niet allemaal in deze begroting naar voren komen. Op het punt van de klantgerichtheid vindt hij dat de gemeente er is voor de burgers en niet andersom. Hij suggereert om de avondopenstelling van het gemeentehuis te verruimen omdat de praktijk leert dat er veel gebruik van wordt gemaakt en daar dus behoefte aan is. De doorlooptijd van procedures moet worden versneld. Als andere gemeenten procedures vlotter af te wikkelen dan moet zoiets hier ook kunnen. Er moet meer aandacht

13 geschonken worden aan deregulering en administratieve lastenverlichting. Hierover zijn wel afspraken gemaakt maar met het oog op de klantgerichtheid had hij hiervan graag wat meer effect vernomen. De heer Van der Vis stelt dat in het collegeprogramma er naar wordt gestreefd om de procedure rond de verlening van (bouw)vergunningen te vereenvoudigen en informeert hoe het hiermee staat. De heer Fidom constateert dat de omvang van de gepresenteerde tekst kleiner is dan vorig jaar maar hij had graag gezien dat er meer visie in tot uitdrukking was gekomen. Het is echter van belang dat voor de burger duidelijk wordt aangegeven waar de gemeente mee bezig is. De voorzitter geeft in overweging om de beantwoording van de vragen te laten plaatsvinden bij de respectievelijke programma s en dat nu niet te doen. De heer Roffel merkt op dat indien was afgesproken om te komen met algemene beschouwingen deze de omvang zouden hebben gehad van zeker een uur. De voorzitter wijst er op dat dan afspraken moeten worden gemaakt over spreektijden. De heer Van Dijk merkt op dat deze gemeente stijgt op de lijst van gemeenten die een hoge lastendruk hebben. Er is afgesproken om dit een gunstiger beeld te geven zodat met de afvalstoffenheffing en rioolrechten dienaangaande met een voorstel wordt gekomen. Hij heeft het gevoel dat alleen in De Marne de lasten zullen gaan dalen en dat zal een gunstig effect hebben op de lijst die hiervoor bestaat. Met betrekking tot de OZB wordt opgemerkt dat de bepaling van het inflatiecijfer is gebaseerd op een breed scala van goederen en diensten die voor een groot deel niet door de gemeente leverbaar zijn. Als gevolg daarvan vertonen vergelijkingen altijd een vertekend beeld en de gemeente heeft weinig vrijheid om belastingen vast te stellen. Het percentage van 2,75 % staat gelijk met een bedrag van ,--. Een verschil van 1 % staat dus gelijk met ongeveer ,-- aan uitgaven. Op een totaalbedrag van ,-- kunnen dergelijke bedragen worden gekenschetst als praten voor de bühne. De heer Smook vindt die stellingname niet juist want voor gezinnen heeft dit een heel ander effect. De heer Van Dijk merkt op dat het gebruikersdeel van de OZB is afgeschaft zodat hier alleen gaat om het eigenaargedeelte. Voor iemand die een woning heeft van ,-- heeft dit tot gevolg dat minder dan 10,-- meer betaald moet worden uitgaande van een percentage van 2,75 %. De begroting is sluitend met een tekort van 3.000,--. Het totaalbedrag van ,-- op de begroting is voor de gemeente niet van cruciaal belang en een percentage van 1 % staat hierbij gelijk met 3,--. De heer Roffel merkt op dat de heer Van Dijk de verdenking op zich laadt dat hij de OZB maximaal wil verhogen want het percentage van 2,75 % is toevalligerwijze wel het maximaal toelaatbare percentage. De heer Van Dijk antwoordt dat het in de totale begroting gaat om heel veel geld en investeringen waarvoor de gemeente het geld hard nodig heeft. Bovendien zijn er nog een aantal onzekere factoren zoals de korting op de ABW en de invoering van de WMO. Daarom

14 houdt hij vast aan het voorgestelde stijgingspercentage. De heer Hiemstra deelt mee dat convenanten met de individuele verenigingen dorpsbelangen inhoudelijk tegen het licht worden gehouden waarna ze ter vaststelling worden voorgelegd als men het er mee eens is. Een dergelijke proceduregang is volgens hem beter dan die welke de vorige keer is gehanteerd. Als er dingen misgaan dan worden de oorzaken in kaart gebracht en er wordt nagegaan dit kan worden verbeterd. Als er gemeenten zijn die in hun vergunningsprocedures sneller kunnen afwikkelen als De Marne dan is het streven er op gericht om dit hier ook te realiseren. De voorzitter is het eens met ChristenUnie om te streven naar samenwerking met de BMWgemeenten. Er moet veel inzet worden geleverd om in dezen de gemeenten Bedum en Winsum even enthousiast hiervoor te krijgen als De Marne. Ze hoopt dat dit lukt want we hebben er niets aan als het ministerie bepaalde zaken gaat regelen voor de gemeente. Avondopenstelling van het gemeentehuis wordt nader bekeken en er zal worden nagegaan of dit ook kan op andere beleidsterreinen dan alleen burgerzaken. Tot administratieve lastenverlichting kan worden gekomen door zaken beter te stroomlijnen en door meer duidelijkheid. De heer Smook vraagt of thans ook over de bij agendapunt 4 ingediende motie 1 wordt gesproken en besloten. De heer Van Dijk zal de vrijval van geld gaan bekijken bij de Kadernota van volgend jaar. Daarom stelt hij voor om deze zaak uit te stellen. De heer Smook dringt er op aan om dit vroegtijdig te doen en er voor te waken dat dan een heel andere insteek wordt gekozen. De heer Van Dijk is het hier roerend mee eens. De uitgangspunten voor de begroting 2008 wordt vastgesteld in januari/februari. Het gaat in dit geval om inzet van middelen maar zal nagaan of dit dan ook kan worden meegenomen. De heer Smook neemt genoegen met hetgeen de heer Van Dijk stelt en trekt motie 1 in. De heer Wiertsema merkt op dat bij het afsluiten van CAO s loonsverhogingen de laatste jaren nooit zijn uitgekomen boven het inflatiecijfer. De stijgingen van belastingen en heffingen zijn de laatste jaren stelselmatig meer omhoog gegaan dan het inflatiecijfer. Het is dan zo dat de lasten veel sterker stijgen dan de inkomsten die mensen erbij krijgen en komt men uiteindelijk in de problemen. Als er niet een maximum stijgingspercentage gold van 2,75 % dan is hij er benieuwd naar met welk percentage de OZB dan zou zijn gestegen. Een positieve ontwikkeling is dat de rioolrechten niet worden verhoogd. De woonlasten voor mensen net boven het minimumloon moeten kritisch in het oog worden gehouden. De heer Smook vraagt of de heer Wiertsema instemt met een stijgingspercentage van 2,75 %. De heer Wiertsema wil de voorstellen inzake de locale heffingen afwachten. De heer Van der Zee heeft geïnformeerd of de OZB geheel kon worden afgeschaft danwel sterk te laten dalen. De afdeling financiën heeft daarop gesteld dat de gemeente dan wordt gekort door rijk en provincie.

15 De heer Berghuis merkt op dat in de aanbiedingsbrief gesteld wordt dat het percentage van 2,75 van de OZB een trendmatige stijging is. Tegen het gebruik van het woord trendmatig maakt hij bezwaar want dat is hiervoor geen reden Er is steeds gesteld dat het inflatiecijfer zou worden gevolgd en daarom dringt hij er op aan om rekening te houden met de visie van de raad. Zijn fractie neigt er toe het inflatiecijfer als stijgingspercentage te nemen. De heer Van Dijk wijst er op dat voor de inwoners de lasten met 1,6 % zullen dalen. Veel gemeenten hanteren de hondenbelasting en dit kost gemiddeld 50,-- per hond voor ongeveer 10 % van de inwoners. Spreker pleit er niet voor maar volgens dit rekenmodel zou een en ander hier ongeveer ,-- opbrengen. Tegen die achtergrond wil hij het verhaal rond de OZB relativeren want hier gaat het om relatief kleine bedragen. Met trendmatig wordt bedoeld het jaarlijks laten stijgen van belastingen door kostenstijgingen. Conclusie: motie 1 (zie tevens agendapunt 4) ingetrokken programma 2 De heer Berghuis vindt dat vanwege de centrale ligging van het dorp Leens de ambulancepost niet moet worden verplaatst naar Wehe-den Hoorn vanwege de aanrijtijden. Om deze wens te effectueren dient hij het volgende amendement in: Amendement 4 Naar aanleiding van programma 2, Veiligheid stellen wij het volgende amendement voor (pagina 12 van de begroting): Onder het kopje "wat gaan we ervoor doen?" wordt toegevoegd: - het college zet zich maximaal (gewijzigd in: voortvarend) in voor behoud van de ambulancepost te Leens. Motivatie: De ambulancepost te Leens staat zo nu en dan ter discussie, mede gelet op de 24-uurs

16 bezetting van de post. Om de aanrijtijden niet in gevaar te laten komen, is Leens. de beste locatie voor onze gemeente. De heer Wiertsema roept om te onderzoeken of eventueel met een andere gemeente kan worden overgegaan tot aanschaf van een warmtezoeker voor de brandweer omdat dit een middel kan zijn om levens te redden. De heer Van der Vis vraagt waarom in dit hoofdstuk de politie niet wordt genoemd. De heer Bakker is het eens met de strekking van het ingediende amendement. Op dit moment lopen gesprekken om de bestaande post te verbeteren danwel te zoeken naar een andere vestigingslocatie in het dorp Leens. De heer Berghuis wil amendement 4 handhaven omdat er in dit hoofdstuk niet over wordt gerept. De heer Fidom pleit voor een goed gebruik van de Nederlandse taal en vindt dat voor het woord maximaal een ander woord moet worden gekozen. De voorzitter antwoordt dat wordt nagegaan wat de kosten zijn van een warmtezoeker en of het mogelijk is om dit binnen het budget aan te schaffen. De politie wordt niet door de gemeente bekostigd ofschoon ze wel een rol speelt bij het integraal veiligheidsbeleid. De heer Berghuis gaat mee met de wens van de heer Fidom om het woord maximaal te wijzigen in voorvarend. De voorzitter constateert dat amendement 4 met inachtneming van de voorgestelde wijziging zonder hoofdelijke stemming is aanvaard. Conclusie: amendement 4 aanvaard programma 3 De heer Halsema pleit er voor om de aanpak van de Singel en het ophogen van de til gelijktijdig aan te pakken. Hij vraagt opheldering rond de gang van zaken rond overblijvende abri s. Wethouder Bakker heeft eens gesproken over een voorstel dat was goedgekeurd waarin werd gerept over abri s die zouden verdwijnen maar hij kan zich hiervan niets herinneren. De heer Van der Zee merkt op dat het college in 2007 actief bezig gaat met de promotie van een rondweg om Mensingeweer. Er is door Dorpsbelangen Mensingeweer ingesproken tijdens de MER-procedure en zij bepleit een rondweg rond het dorp en hij is het hiermee eens. Gedeputeerde Staten neigt hier ook toe en hij is er benieuwd naar welke prioriteit dit heeft bij het college. Hij dringt er op aan om al het mogelijke te doen om een en ander te realiseren. Hoe staat het met het onderhoudsplan van de bruggen. Het onderhoud van openbaar groen moet worden verbeterd omdat dit nu onacceptabel is. De kwaliteit hiervan bijvoorbeeld bij het gemeentehuis is onder de maat en daarom vraagt hij wat hieraan wordt gedaan. De heer Bakker zegt dat in juli het GVVP kan worden vastgesteld. Hij is bereid om nog de

17 bevolking hierin te betrekken en er opiniërend over te spreken zodat de besluitvorming in september plaatsvindt. Dit wordt ingegeven door het feit dat dit sterk leeft in de dorpen. Er wordt naar gestreefd om de aanpak van de Singel en het ophogen van de til gelijktijdig te laten plaatsvinden zodat de overlast zo beperkt mogelijk is. Het onderhoudsplan voor de bruggen komt over drie weken aan de orde. De zaak rond de overblijvende abri s is aan de orde geweest bij de besluitvorming over het aanleggen van plateaus om bussen beter toegankelijk te maken. Hij was verrast door de visie van de provincie om op plaatsen waar woningen in Mensingeweer het meeste overlast hebben van militair verkeer maatregelen te gaan treffen vooruitlopend op de MER-procedure. Het college vindt dat aan de verkeersoverlast in dit dorp wat moet worden gedaan. De heer Hiemstra vult aan dat hij er tegen is als blijkens de MER van de aanleg van de rondweg om milieuredenen moet worden afgezien om deze dan toch aan te leggen. De uitkomst van de MER moet wel degelijk worden meegenomen in de besluitvorming. De heer Van Dijk is het er mee eens dat het groenonderhoud kan worden verbeterd maar het is de vraag of dit ook moet. In november wordt gesproken met de raad over de BOR en dit kan hierbij worden betrokken. De heer Van der Zee vindt dat de aanblik van het openbaar groen zowel bij het gemeentehuis als in dorpen voor verbetering vatbaar is. Er kan een beroep worden gedaan op Ability om hieraan wat te doen. De heer Wiertsema merkt op dat het GVVP in januari 2006 aan de orde is geweest in de raad. Er wordt gesteld om hierover in juli 2007 een besluit te nemen en nu stelt de wethouder dat hij de inwoners erbij wil betrekken zodat dit in september gaat plaatsvinden. Hij wil vasthouden aan de maand juli 2007 omdat er nog zeven maanden gelegenheid voor is om de inwoners hierbij te betrekken. De heer Gesink merkt op dat de zaak rond de verkeerssituatie in Mensingeweer vanavond aan de orde is tijdens een hoorzitting. De heer Bakker legt uit op de hoorzitting wordt gesproken over het aanpakken van de overlast vooruitlopend op de realisatie van de rondweg. Het GVVP wordt vanwege de personele bezetting naar een later tijdstip verschoven met het oog op de voortgang van andere plannen zoals het Masterplan Pieterburen. De PvdA vraagt om dit met de bevolking te bespreken en hij is bereid hieraan tegemoet te komen. De heer Wiertsema vindt een verschuiving niet nodig omdat er al een conceptplan ligt. De heer Bakker merkt op dat er wel een conceptplan is maar hierin is de gevoerde discussie over 60 en 80 kilometerwegen niet verwerkt. Daardoor moet de zaak weer tegen het licht worden gehouden. De heer Halsema merkt op dat men vóór de verkiezingen dit plan niet meer in de raad wou brengen. De voorzitter wijst er op dat enerzijds door de raad wordt gevraagd om te letten op de verkeersveiligheid en anderzijds keurt de raad een nota af waarin wordt voorgesteld om de snelheid te verlagen. Dit impliceert dat het proces opnieuw moet worden opgestart en dat er

18 met de bevolking over moet worden gesproken. Spreekster constateert vervolgens dat de raad instemt met de procedure rond de GVVP zoals die is voorgesteld door de heer Bakker. programma 4 De heer Fidom presenteert een amendement welke als volgt luidt: Amendement 5 Doelstelling 1 van programma 4, 'zorgen voor een goed ondernemers klimaat, is van groot belang voor De Marne. Het college denkt blijkens de tekst vooral aan het MKB. Dit doet onvoldoende recht aan de economische kansen en mogelijkheden van De Marne. GroenLinks stelt voor twee punten toe te voegen. Het eerste bij hoe kunnen we deze doelstelling bereiken: 'Stimuleren van kleine bedrijven aan huis en van het via internet (regelmatig) thuis voor een baas werken'. Het tweede bij wat gaan we ervoor doen: 'In kaart brengen van eenmansbedrijfjes en telewerkers en inventariseren wat hun wensen zijn'. De heer De Vries merkt op dat op dit beleidsterrein behoorlijke investeringen plaatsvinden: Masterplan Pieterburen en haven Lauwersoog. De doelstelling is om meer toeristen te trekken waardoor de werkgelegenheid kan worden bevorderd. Dit kan worden gestimuleerd door het aanleggen van goede fiets-routes en daarom zou hij graag zien dat de (fiets)route tussen Leens en Ulrum langs het Hunsingokanaal wordt verbeterd. Hij vraagt of een lijst kan worden gepresenteerd met daarop een overzicht van nog gewenste investeringen op dit vlak. De heer Van der Zee lijkt het een goede zaak dat het aantal bedrijven in vergelijking met 2005 en 2006 met 10 toeneemt. Hij vraagt zich af of dit wel lukt en daarom is hij benieuwd welke initiatieven het college onderneemt om dit te bereiken. Vorig jaar is een motie aanvaard om hier een biodieselfabriek te krijgen. Wat heeft het college gedaan om deze fabriek hier te krijgen. Verder vindt hij dat voor economische zaken meer moet worden gehaald uit het Waddenfonds want hier ligt een te sterke nadruk op de natuur. De heer Halsema merkt op dat hetgeen wordt gesteld in het volgende amendement eerder al eens is toegezegd: Amendement 6

19 Doelstelling 3 "het realiseren van groei in de toeristische sector, onder het kopje "wat gaan wij er voor doen?" wordt toegevoegd: "- in het voorjaar van 2007 over te gaan tot de plaatsing van een tiental zitbankjes met afvalbakken langs de fietsroutes". Dekking kan plaatsvinden door ,-- te gebruiken van de post oud papier in programma 9. Deze post zal gezien de huidige oud papier prijzen zeer waarschijnlijk niet gebruikt worden in Motivatie: Onze gemeente leent zich uitstekend voor fietstoerisme. De gemeente De Marne heeft veel fietspaden, waar veel toeristen, maar ook eigen inwoners gebruik van maken. Op de verschillende fietsroutes zijn in verhouding, maar weinig plaatsen, waar men even kan rusten en genieten van het landschap, ondanks het feit dat de gemeente toerisme en recreatie hoog in het vaandel heeft staan. Verder zou hij graag zien dat het trekpad tussen Leens en Ulrum in de toekomst zou worden gemaaid en geëgaliseerd zodat er op een goede wijze gebruik van gemaakt kan worden. De heer Van Dijk antwoordt dat de realisatie van het bedrijventerrein bij Ulrum de aandacht heeft (n.a.v. eerdere opmerking PvdA). Om hieraan een grotere uitstraling en om aan te geven dat het er komt voor de hele gemeente is besloten om het de naam Bedrijvenpark De Marne te geven. Een delegatie van ondernemers uit de gemeente zal de promotiedagen voor het bedrijfsleven bezoeken om zich daar te profileren. De heer Halsema vraagt of men zich hiervoor heeft ingeschreven want in de krant stond dat deze vol was. De heer Van Dijk merkt op men er geen stand gaat innemen maar dat een delegatie daar een verkennend bezoek brengt. Met individuele bedrijven zijn er veel contacten met het oogmerk hen te bewegen om zich hier te vestigen. De realiteit gebied te zeggen dat De Marne in dezen beperkte mogelijkheden heeft. Onlangs is een informatiemarkt gehouden voor startende ondernemers. Het bedrijf dat een biodieselfabriek wilde starten is afgehaakt vanwege

20 problemen van het bulktransport hiervandaan. Op het vlak van biomassa zijn meer mogelijkheden voorhanden. Hij zal komen met een inventarisatielijst voor de toeristische zaken die naar het oordeel van het college nog aangepakt moeten worden. Als op cruciale plekken zitbanken ontbreken dan zal daaraan wat worden gedaan. De heer Bakker antwoordt dat bij het doen van investeringen voor fietspaden de prioriteit wordt gelegd bij het aspect verkeersveiligheid. Er leven nog een aantal wensen met betrekking tot fietspaden en de prioriteit ligt bij het tracé Eenrum Baflo. Het gaat hier om een schoolroute waar al eens een dodelijk ongeval heeft plaatsgevonden. Ook de route Warfhuizen Wehe-den Hoorn is nog in beeld. De heer Halsema merkt op dat er op is aangedrongen om het tracé Leens - Ulrum goed te onderhouden. De heer Van Dijk zegt dat de mogelijkheden zullen worden bekeken om het pad te maaien en te egaliseren. Omdat het gaat om een behoorlijke lengte zal hiermee toch vrij veel geld zijn gemoeid. De heer Van der Heide zal bij de behandeling van de Kadernota terugkomen op het tracé tussen Leens en Ulrum. Hetgeen wordt gevraagd door de heer Halsema is al eens toegezegd en daarom dringt hij er op aan om hieraan uitvoering te geven. Het gaat in dit verband over aanleg van een recreatief pad waarbij het aspect verkeersveiligheid niet speelt. De heer Van Dijk antwoordt dat het pad de aandacht heeft maar het wordt ook door landbouwverkeer gebruikt waardoor er soms diepe sporen ontstaan. Het is nauwelijks mogelijk dat gemeentewerken hierin kan voorzien en dit probleem zou eigenlijk samen met de gebruikers moeten worden aangepakt.. De heer Van der Heide denkt dat de heer Van Dijk gelijk heeft en dat het gewenst is om in dezen afspraken te maken met de betrokken landeigenaren. De heer Van Dijk legt uit dat er zeker 10 bedrijven bij zullen komen want iedereen die zich bij de Kamer van Koophandel inschrijft wordt aangemerkt als bedrijf. Vorige week heeft hij ergens gelezen dat er in deze gemeente 15 bedrijven waren opgericht. Ook eenmansbedrijven scheppen werkgelegenheid. De voorzitter antwoordt dat de gelden uit Waddenfonds zijn bestemd voor economische projecten die zijn gekoppeld aan natuur en landschap of met de Waddenzee als zodanig. De heer Van der Zee merkt op dat er zijns inziens voor meer doeleinden geldt uit dit fonds moet kunnen worden gehaald. De voorzitter wijst er dat de door haar gestelde criteria als zodanig zijn bepaald door de minister en zuiver economische projecten behoudens energie gerelateerde hebben weinig slaagkans. Na enige discussie constateert de voorzitter dat de amendement 5 unaniem door de raad wordt aanvaard. De heer Smook vraagt opheldering over de financiële dekking van amendement 6.

21 De heer Van Dijk antwoordt dat amendement 6 wat hem betreft in financieel opzicht niet op problemen stuit zodat bankjes zo veel als nodig geplaatst kunnen worden. De voorzitter constateert dat amendement 6 zonder hoofdelijke stemming wordt aanvaard. Conclusie: amendement 5: aanvaard amendement 6: aanvaard programma 5 Mevrouw Vogel is bezorgd over het alcoholgebruik door jongeren. Uit onderzoeken blijkt dat men er op steeds jongere leeftijd mee begint en er steeds meer wordt geconsumeerd. Het is nodig om hier actief zowel preventief als handhavend aandacht aan te schenken. Het lijkt haar goed om voorlichting te geven aan de hoogste groepen van basisscholen en dan ook de ouders uit te nodigen. De heer Berghuis stemt op hoofdlijnen in met het voorgestelde beleid. Wanneer komt de jeugdsoos in Zoutkamp klaar en wat is de oorzaak dat deze nog niet klaar is. De voortgang van de realisatie van een jeugdsoos in Eenrum verdient te aandacht. In 2007 kan deze nog in aanmerking komen voor een provinciale subsidie en daarom wordt er op aangedrongen om hiermee rekening te houden en tijdig met een voorstel te komen. Ook wordt aandacht gevraagd voor de vorming van een jeugdplatform en daarom wordt het volgende amendement ingediend: Amendement 7 Op pagina 22 onder het kopje "wat gaan wij ervoor doen" wordt toegevoegd: " - het college komt in 2007 met een voorstel aan de raad voor de oprichting van een jeugdplatform in de gemeente De Marne". Motivatie: Voor diverse groeperingen zijn er binnen de gemeente platforms of belangenverenigingen.

22 Voor de groep jeugd is een dergelijke overlegorgaan of platform niet aanwezig. Mede gezien de vele zaken die op jeugdgebied worden uitgevoerd, lijkt het ons zinvol om een platform op te richten voor de jeugd. Hierbij zou men kunnen denken aan vertegenwoordigers van de besturen van de jeugdsozen in de diverse plaatsen. De heer Limberger vindt dat er wel een jeugdraad moet komen zodat goed met hen kan worden gecommuniceerd. Het instellen van een overkoepelend orgaan voor alle jeugdsozen is belangrijk. De heer Van der Vis gaat akkoord met het amendement 7. Hoe kan het dat deze gemeente niet is betrokken bij de vorming van een spijbelopvang in Winsum. Dit leek hem wel gewenst en hoe gaat het college om met de gegeven situatie. De heer Fidom steunt amendement 7. Hiertoe is voldoende talent aanwezig en hij wijst hierbij op de groepen zoals die in Ulrum en Leensweb. De heer Van Dijk merkt op dat de keuze van een locatie voor een jeugdsoos in Eenrum op problemen stuit. De planprocedure en financiering zijn nog niet rond maar desondanks zal er een moeten komen. De subsidieregeling van de provincie die er op dit punt is loopt tot april Het gaat dan om een multifunctionele accommodatie en hij weet niet zeker of aan dat criterium wordt voldaan maar dat zal worden bekeken. Als dreigt dat subsidie wordt misgelopen dan zal de realisatie naar voren worden gehaald. Over de realisatie van een hangplek in Kruisweg is drie jaar gesproken met de jeugd, omwonenden en de dorpsvereniging en uiteindelijk is het gelukt dat er een plek kwam waar kon worden gestaan. Het is gebleken dat deze voorziet in een behoefte en volgens hem is men er tevreden over. In Zoutkamp gaat het om een zaak die de jeugd zelf moet regelen in de vorm van zelfwerkzaamheid. Soms lopen zaken niet zoals je graag wilt hetgeen ook komt door het feit dat hun mogelijkheden beperkt zijn ondanks dat men van goeden wil is. Hij verwacht dat een en ander binnen afzienbare tijd gereedkomt. Er staat een notitie jeugdbeleid op stapel waarin ook wordt ingegaan op het instellen van een overkoepelend orgaan voor jeugdsozen. In de genoemde notitie zal op de vorming van een jeugdraad worden teruggekomen en dan kan ook worden nagegaan of er voldoende animo voor is. Een bijkomstigheid is nog dat de betreffende groep jeugd een vlot verloop kent men is maar een beperkt aantal jaren actief (vanaf 15 tot ongeveer 20 jaar). Het alcoholgebruik onder jongeren baart grote zorgen en dit heeft aandacht nodig. Bij een bezoek aan de jeugdsoos van Ulrum werd geconstateerd dat daar alcoholische dranken werden geconsumeerd door 14-, 15-, 16-jarigen en dat geldt ook voor gebruik van softdrugs. De voorzitter merkt op dat in de wereld de Nederlandse jeugd het hoogste alcoholgebruik te zien geeft. De provincie Groningen staat voor Nederland en in die provincie Noord- Groningen. Het is dus een groot probleem en bij het gezondheidsbeleid wordt hierop teruggekomen. Mevrouw Van den Broek verklaart dat enige jaren geleden door haar is gesuggereerd om door de GGZ de risico s hiervan onder de aandacht te brengen op scholen. Indertijd werd deze suggestie vanwege de kosten terzijde gelegd. Ze vraagt hiervoor nogmaals aandacht. De voorzitter antwoordt dat wordt getracht met het beschikbare budget wat te gaan doen en daarbij de ouders erbij betrekken.

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

Voorzitter: mevrouw J.A.J. Stam - tevens burgemeester

Voorzitter: mevrouw J.A.J. Stam - tevens burgemeester Notulen van de vergadering van de raad van de gemeente De Marne gehouden op dinsdag/woensdag, 6/7 november 2007 om 19.00 uur in het gemeentehuis, R. Ritzemastraat 2 in Leens. Aanwezige raadsleden: de heer

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL

PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL HET COLLEGE VERZOEKT U DIT RAADSVOORSTEL TE BEHANDELEN ONDERWERP : De Raad op Pad in Broekland ZAAKNUMMER : 3398-2016 B&W VERGADERING : 17 mei 2016 AGENDACOMMISSIE

Nadere informatie

: NOTULEN openbare informatie- en overlegvergadering van de raad van de gemeente Pekela

: NOTULEN openbare informatie- en overlegvergadering van de raad van de gemeente Pekela Betreft : NOTULEN openbare informatie- en overlegvergadering van de raad van de gemeente Pekela Datum : 2 september 2008 Aanvang : 20.00 uur Aanwezig : voorzitter: mevrouw J. Westers-Borgesius, raadsgriffier:

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Raadsvergadering : 15 september 2003 Agendapunt : 23. Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Aan de Raad, In het coalitieprogramma

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 25 september 2012 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga, W.

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber Spelregels Jongerengemeenteraad 19 februari 2015 Er zijn 2 onderwerpen (agendapunten): - Veiligheid - Openings- en sluitingstijden van de horeca Regels van de vergadering - Ieder onderwerp/ agendapunt

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden.

8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden. r^aacte Cfy Agendanr. Voorstelnr Onderwerp *w* 'WvA^ My? 8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden.

Nadere informatie

categotie/ agendanr

categotie/ agendanr Raadsvoorstel Jaar Raad categotie/ agendanr. B.enW. 2016 RA16.0095 B 2 16/760 (b ~Gemeente ~ Emmen 2018-2020 Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Financiën & Belastingen Team: Financieel Advies AS Berghuis

Nadere informatie

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt:

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt: MEMO Aan: presidium Van: griffie Betreft: planningslijst PS-stukken Datum: 16 november 2015 1. Planningslijst Voor u ligt de meest recente planningslijst. In de lijst is de planning van stukken die vragen

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Datum voorstel : 5 juni 2007 Raadsvergadering d.d. : 5 juli 2007 Volgnummer : 2007R0031, agendanummer 6 Taakveld : Financiën Portefeuillehouder

Nadere informatie

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot:

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011 Agendapunt Onderwerp 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: I. tot vaststelling van de geamendeerde Programmabegroting

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Hoogte overhead en productieve uren tarievenboek 2013

Riedsútstel. Underwerp Hoogte overhead en productieve uren tarievenboek 2013 Riedsútstel Ried : 11 oktober 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 5 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : E. Plantinga Taheakke : Bijlage 1 TB-M1 - PvdA motie overhead Bijlage 2 TB-M2 - PvdA motie

Nadere informatie

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013.

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013. RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Instemmen met reactie provincie op programmabegroting 2013. Agenda nr.6 1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Inbreng VVD in begrotingsraad:

Inbreng VVD in begrotingsraad: Inbreng VVD in begrotingsraad: Allereerst is de VVD fractie ontevreden over het antwoord op de extra gestelde vraag over de kosten van het leerlingenvervoer. De VVD heeft expliciet gevraagd of de berekening

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/14830 Datum : 3 september 2013 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder : dhr. T.

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Aanwezig: Dhr. S.H. Koenen Dhr. H. Vrieze Mw. N. Swart-Kolenberg Mw. I. Koen-Paap Mw. E. Singer Mw. F. Fikry Mw. H. Sijm-Wissink

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

Hoofdfunctie 0, bestuur. 0.2 Nieuw beleid.

Hoofdfunctie 0, bestuur. 0.2 Nieuw beleid. Voorzitter, Met de kadernota hebben we een bestaand instrument waarmee we invulling kunnen geven aan de nieuwe werkwijze van de Raad binnen het duaal bestuur. Nog belangrijker als voorheen is deze kadernota,

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsvoorstel U C H( C C» I. 6 IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij : E-mail/tel.nr. : Evaluatiedatum : 358639

Nadere informatie

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven.

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven. RAADSVERGADERING Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 29 oktober 2009 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA 0. Opening en mededelingen

Nadere informatie

Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619

Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619 Preadvies Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619 Onderwerp : Voorstel inzake Winkeltijdenverordening Loon op Zand 2013 Programma : 4. Economische

Nadere informatie

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raad vergadering : 28 november 2011 : 12 december 2011 Documentnr. Zaaknummer : 749 : PR-11-17556 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds

Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds Hoorn, 25 augustus 2009 MKB Hoorn constateert - Dat de gemeente Hoorn eind mei de aanslagen

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE REGLEMENT VAN ORDE 2 HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN... 2 artikel 1: Toepassing van dit reglement 2 artikel 2: Definitiebepalingen 2 artikel 3: Handhaving van de orde 2 artikel 4: Amendementen

Nadere informatie

Notitie financiële positie gemeente Pekela

Notitie financiële positie gemeente Pekela Notitie financiële positie gemeente Pekela De laatste jaren is er sprake van krappe begrotingen en overschotten bij rekeningen vooral als gevolg van het incidenteel zijn van verschillende meevallers. In

Nadere informatie

Voorzitter: de heer M.H.J. Halsema - tevens raadslid

Voorzitter: de heer M.H.J. Halsema - tevens raadslid Notulen van de vergadering van de raad van de gemeente De Marne gehouden op dinsdag, 15 december 2009 om 20.00 uur in het gemeentehuis, R. Ritzemastraat 2 in Leens. Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over verlaging storting reserve groen

Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over verlaging storting reserve groen Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 22 september 2015 Vragen nr. 87 Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Ten aanzien van de leges zullen separaat voorstellen ter besluitvorming worden aangeboden.

Raadsvoorstel. Ten aanzien van de leges zullen separaat voorstellen ter besluitvorming worden aangeboden. Raadsvoorstel Agendapunt 17 Raadsvergadering 14 november 2018 Portefeuillehouder M.J.J. Melissen Begrotingsprogramma Diverse Onderwerp Lokale heffingen 2019 Besluit om: De volgende lokale heffingen voor

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens

Bedrijfsvoering. Bedrijfsvoering. Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan. P. Flens Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100 Fax 075 651 2244 E-mail antwoord@over-gemeenten.nl

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 5 november 2013 Agendanummer: 5b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595-447777 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Nr: 0217 7 RV Agendapunt: 7 Datum: 20 januari Datum: Raadsvergadering, 17 februari Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede Gemeenteblad

Nadere informatie

MEMO. Voorafgaande aan de eerste termijn van de algemene beschouwingen zijn de volgende hamerstukken geagendeerd:

MEMO. Voorafgaande aan de eerste termijn van de algemene beschouwingen zijn de volgende hamerstukken geagendeerd: MEMO Aan Van : Gemeenteraad : Griffie, H. Sepers Betreft : Begroting 10 november 2016 Datum : 4 november 2016 Beste raadsleden, Op donderdag 10 november staat de raadsvergadering in het teken van de begroting.

Nadere informatie

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders.

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders. Riedsútstel Ried : 2 februari 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 11 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : E. Plantinga Taheakke : Conceptraadsbesluit Op besjen : - Underwerp Uitgangspunten voor

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-049 Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Aan de raad, Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Voorstel 1. Het Transformatieplan

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 3 november 2016 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

INLEIDING EN LEESWIJZER

INLEIDING EN LEESWIJZER INHOUD BLZ INLEIDING EN LEESWIJZER De talenten van Oirschot...3 Wat is een structuurvisieplus?...3 Het planproces...5 Opbouw van de structuurvisieplus...7 028-252 gemeente Oirschot StructuurvisiePlus "Inleiding

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Gemeente Bussum Vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen 2012 Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

Geschreven door OVL donderdag 12 november :00 - Laatst aangepast donderdag 12 november :01

Geschreven door OVL donderdag 12 november :00 - Laatst aangepast donderdag 12 november :01 Algemeen Op 21 december 2011 heeft de gemeenteraad van de gemeente Leek ingestemd met een breed gedragen initiatief voor de oprichting van een ondernemersfonds ter behartiging van collectieve belangen

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen?

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen? PvdA Overbetuwe inbreng kadernota 2014 Voorzitter, Een bijzondere vergadering voor u en mij. Onder uw leiding is het voor het eerst dat wij een kadernota bespreken. En al doet mijn grijze haardos anders

Nadere informatie

Onderwerp: Beantwoording raadsvragen over verkeersveiligheid spoorwegovergang Voorhout - Besluitvormend

Onderwerp: Beantwoording raadsvragen over verkeersveiligheid spoorwegovergang Voorhout - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 15 december 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00947 Onderwerp: Beantwoording raadsvragen over verkeersveiligheid spoorwegovergang Voorhout - Besluitvormend Beknopte samenvatting:

Nadere informatie

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: G. Kraaijkamp Tel nr: 0620094919 Nummer: 17A.00840 Datum: 14 augustus 2017 Team: Beleid Sociaal Domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis. de heer H.W. van Gelder. de heer H. Gesink. de heer M.H.J. Halsema. de heer H.

Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis. de heer H.W. van Gelder. de heer H. Gesink. de heer M.H.J. Halsema. de heer H. Notulen van de vergadering van de raad van de gemeente De Marne gehouden op dinsdag, 27 mei 2008 om 20.00 uur in het gemeentehuis, R. Ritzemastraat 2 in Leens. Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de raadsgriffier Datum: 20 februari 2008 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, R. ter Braak, website-beheer, infranet-beheer, raadsgriffier

Nadere informatie

5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk)

5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk) 5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk) Tot de woonlasten worden gerekend de OZB, rioolrechten en afvalstoffenheffing. De woonlasten vormen het grootste deel van de opbrengst uit de gemeentelijke heffingen

Nadere informatie

Uitgangspunten Programma De Uitgangspunten Programma geven de richting aan de op te stellen conceptbegrotingen.

Uitgangspunten Programma De Uitgangspunten Programma geven de richting aan de op te stellen conceptbegrotingen. Adviescommissie 7 oktober 2013 agendapunt 8 Dagelijks bestuur 17 oktober 2013 Algemeen bestuur 21 november 2013 Bijlagen 1 Uitgangspunten Programma 2014-2015 De Uitgangspunten Programma 2014 2015 geven

Nadere informatie

Onderwerp Ontwikkelingsvisie en uitvoeringsprogramma Amstelland

Onderwerp Ontwikkelingsvisie en uitvoeringsprogramma Amstelland Adviescommissie 17 maart 2009 Dagelijks bestuur 26 maart 2009 Dagelijks bestuur 28 mei 2009 (schriftelijk) Algemeen bestuur 18 juni 2009 Aantal bijlagen: 5 Agendapunt: 9 Onderwerp Ontwikkelingsvisie en

Nadere informatie

Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle. Inhoudsopgave Samenvatting pag. 1. Ontwerpbesluit I pag.

Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle. Inhoudsopgave Samenvatting pag. 1. Ontwerpbesluit I pag. STATENVOORSTEL Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle Registratienummer : 2005cgc000636i Rapporteur : J.G.P. van Bergen Titel : Programmabegroting 2006 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening Participatie Sociaal Domein 2016

Onderwerp : Verordening Participatie Sociaal Domein 2016 Vergadering d.d. : 25 augustus 2015 Agendapunt : Registratienummer : Onderwerp : Verordening Participatie Sociaal Domein 2016 De raad van de gemeente Hof van Twente; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept

Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) 14 februari Status verslag Concept Vergadering van Commissie Onderzoek van de Rekening (COR) Vergaderdatum 14 februari 2018 Kenmerk Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer De heer L. Guilonard (extern) 070 4417507 Verslag

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 349007 zienswijze concept begroting 203 Atlant Groep Op voorstel van B&W d.d.: dinsdag 4 september 202 Datum vergadering: dinsdag 6 november 202

Nadere informatie

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5).

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5). Vergadering Gemeenteraad 24-05-2007 Plaats: Raadshuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 18:30 Voorzitter: De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon GESCAND OP Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Gemeenteraad van de gemeente Oostzaan 1 8 NOV. 215 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis ;adres Kerkbuurt 4, 1 5H BD Oostzaan Pöi adres Postbus 2, 1 53 AA Wormer Telefoon

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. Presentatie aan de raad 16 mei 2013

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. Presentatie aan de raad 16 mei 2013 VOORBLAD RAADSVOORSTEL 13RV0032# Ronde Tafel : Debat : 28 mei 2013 Raadsvergadering : 11 juni 2013 Gewijzigd voorstel : Presentatie aan de raad 16 mei 2013 Portefeuillehouder : Johan Varkevisser Organisatieonderdeel

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 10 oktober 2017, kenmerk Nr. SBC/ ;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 10 oktober 2017, kenmerk Nr. SBC/ ; Dordrecht Nr. 1946277 De RAAD van de gemeente Dordrecht; Raadsgriffie Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 10 oktober 2017, kenmerk

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

REKENKAMER BREDA. Rekenkamerbrief bij het gemeentelijke Jaarverslag 2018

REKENKAMER BREDA. Rekenkamerbrief bij het gemeentelijke Jaarverslag 2018 REKENKAMER BREDA Rekenkamerbrief bij het gemeentelijke Jaarverslag 2018 Juni 2019 Rekenkamerbrief bij het gemeentelijke Jaarverslag 2018 1. Inleiding De Rekenkamer Breda reflecteert ieder jaar op het Jaarverslag

Nadere informatie

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken?

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken? algemene beschouwingen Weert 12 november 2015 Onze samenleving verandert. Onze samenleving staat bol van de dynamiek. Een jaar geleden wisten we niet dat de Poort van Limburg leeg zou staan en wisten we

Nadere informatie

Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015

Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015 Betreft Raadsvoorstel inzake vaststelling belastingverordeningen voor 2015 Vergaderdatum 6 november 2014 Gemeenteblad 2014 / 69 Agendapunt 3 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld de navolgende

Nadere informatie

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Ruimte 23 november Opening en mededelingen. 1. Bespreekpunten. A. Doorkijk

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Ruimte 23 november Opening en mededelingen. 1. Bespreekpunten. A. Doorkijk Concept agenda woordvdersoverleg thema Ruimte 23 november 2018 Opening en mededelingen 1. Bespreekpunten A. Doorkijk Lange termijn planning GS, met een concrete blik op de komende zes maanden B. Door fracties

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 8 november 2016 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 8 november 2016 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 8 november 2016 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: J. Hoekzema,

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017

Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017 Tweede Kamer, 57e vergadering, donderdag 23 februari 2017 Besluit vergoedingen rechtsbijstand 2000 en Besluit rechtsbijstand- en toevoegcriteria o Termijn inbreng o Termijn antwoord o stemmingen Aan de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 548 Wijziging van de Wet maatregelen woningmarkt 2014 II naar aanleiding van de evaluatie van de verhuurderheffing Nr. 31 BRIEF VAN DE MINISTER

Nadere informatie

/ /{(/J**- ii iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinii ii

/ /{(/J**- ii iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinii ii Datum vergadering gemeenteraad 1 Raadsvoorstelnummer Agendapunt 8 juli 2014 RV/14/00449 11 Voorstel ingebracht door Begrotingsprogramma Portefeuillehouder W.M.Wilbrink diverse H.N. de Ronde Onderwerp Kadernota

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Kerkrade

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Kerkrade Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Kerkrade De raad van de gemeente Kerkrade gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de volgende verordening:

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.0175 d.d. 5-3-2013 Onderwerp Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders van het raadslid E. Krijgsman (D66) d.d. 28 januari 2013 inzake het cameratoezicht bij station

Nadere informatie

Gemeente Helden. Agendapunt 6

Gemeente Helden. Agendapunt 6 Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel tot het vaststellen van het gewijzigde reglement van orde voor de raad, de gewijzigde verordening raadscommissies, de gewijzigde verordening ambtelijke bijstand, de verordening

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorstel Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 168639 datum voorstel: 7 september 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 *Z022867205E* documentnr.: ADV/RC/17/00341 zaaknr.: Z/C/17/43987 Raadsvoorstel Onderwerp : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 juni 2016. De heer K. van Harten (fractie van de ChristenUnie) is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om 19.30 uur in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga,

Nadere informatie