Wat had hij graag gewoordspekeld. De hele tijd. Van ochtendzucht tot avondval. Met DE VADER bijvoorbeeld Maar alles bij hem zat draaidekselvast.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat had hij graag gewoordspekeld. De hele tijd. Van ochtendzucht tot avondval. Met DE VADER bijvoorbeeld Maar alles bij hem zat draaidekselvast."

Transcriptie

1 LESMAP

2 Nog één keer mag hij spreken, DE ZOON. Honderduit mondgebroken gefluister. En als er iemand luistert, dan bestaat hij. Nog een laatste keer! Want écht bestaan doet hij niet meer. Wat had hij graag gewoordspekeld. De hele tijd. Van ochtendzucht tot avondval. Met DE VADER bijvoorbeeld Maar alles bij hem zat draaidekselvast. Of liever nog, met DE MOEDER. Maar zij liep uit het zicht en hart ver weg. Zelfs met DE VROUW. Nooit meer allenig op de wereld! Of met HET DORP. De kletsklap van de kletskop. Met HET LIEF kon het. Alles op de tafelplank. In talig tonggedraai. Maar toch bleef alles stil. Muizenissig stil. Tekst * Sven Ronsijn Regie * Jelle Marteel Spel * Els Trio Lore Dejonckheere Kurt Defrancq Poppen * Filip Peeters Kostuums * Chris Snik Scenografie & techniek * Rupert Defossez Misschien, als we erover zwijgen, dat het stillekes passeert.

3 Vertelstandpunt OE IST brengt het verhaal van de zoon. Hij vertelt ons de kroniek van een zeer jammerlijk voorval waar nu nietnie meer aan te veranderen valt. Laat de leerlingen die kroniek in eigen woorden navertellen: wie zijn de verschillende personages, waar speelt het verhaal zich af, wat heeft de jongen gebracht tot Fuck de zwaartekracht., Dat de voorstelling verteld wordt vanuit het standpunt van de zoon, wordt op verschillende manieren duidelijk gemaakt: de pop van de zoon is de enige pop die geen gelijkenis vertoont met één van de acteurs, de zoon is het enige personage dat door de drie acteurs gespeeld wordt, de zoon staat zo goed als altijd op het voorplan. Bovendien is hij de enige die rechtstreeks tegen het publiek praat om het verhaal te vertellen. De andere drie poppen doen dat nooit, zij blijven steeds in het verhaal. De vader, de vrouw en het lief zijn de figuranten in de vertelling van en door de zoon De vader, de vrouw en het lief richten zich, wanneer de acteur /actrice achter de pop vandaan komt, wel af en toe rechtstreeks tot het publiek, maar dat is steeds beschouwend. Ze geven ons een inkijk in wat ze denken en voelen. Bijvoorbeeld: Hij mag mij niet. Ik voel dat direct. Ik heb daar een extra zintuig voor. (de vrouw over de zoon) Wanneer de acteurs van achter hun pop vandaan komen, vertellen zij wat hen echt bezighoudt, vertellen zij de waarheid zonder die te verbloemen. Van de zoon krijgen wij een oprecht gezicht te zien. Taal * Vreemde woorden * Vooral de vader en het dorp gebruiken eigen woorden: Geeft ons speekselvocht zodat onze mond woordspekelt! k heb k ik daarnaar nie gevraagsteld! Hij trok zijn hemd en zijn plastronkoord uit Het gebruik van deze woorden klinkt als een soort dialect. De vader is afkomstig uit het dorp zonder dat de ligging van dat dorp bepaald wordt - en gebruikt deze woorden vaak. Het is ook niet de bedoeling van de auteur om deze voorstelling op een specifieke plaats te

4 situeren, omdat het universeel is. De gekunstelde manier van praten is een manier om niet écht te hoeven praten. * Lege spreekwoorden * t Is stille waar dat t niet waait. * Flauwe humor * Vooral de vader, maar ook het dorp, steken zich weg achter flauwe grapjes: De deur staat hier altijd open. Behalve als t vriest. t Glas is halfvol. k ga t rap uitdrinken voor dat t opdroogt! t Zit overal ne keer een haar in de boter. Of in de soep. Flauwe humor wordt vaak gebruikt om zich achter te verschuilen, zo hoeft men niets waarachtigs te zeggen. Kunnen de leerlingen nog voorbeelden geven van gebruikte vreemde woorden, lege spreekwoorden en flauwe humor? Gebrek aan communicatie Niet alleen het taalgebruik, maar ook de nietszeggende dialogen onderstrepen het gebrek aan communicatie. * Nietszeggende conversaties * Jaja jong. Jaaaa. Abaja. En anders? Geen spanders. Allez, da s goed. Geen nieuws, goed nieuws. Dat zeggen ze toch. - Oe ist met u? Goed. En de vrouw? Ook goed. De zoon? Kan niet beter. Ga eens na bij de leerlingen hoe vaak wij Goed, goed. antwoorden op de vraag Oe ist?, hoe weinig wij laten weten hoe we ons echt voelen en wat we echt denken? * naast elkaar leven * Niemand van de personages kent elkaar echt. Bijvoorbeeld: de zoon zegt van zijn vader dat hij een opkropper eerste klas is. Uit welke scène blijkt dat zeer zeker? (scène waarin de vader over de turnleraar vertelt Ik heb niet genoeg mijn best gedaan om het te verdringen. ). Wat houdt de vader verborgen voor zijn zoon, het dorp, zijn nieuwe vrouw? De personages leven elk op hun eiland zonder een echte connectie te hebben met elkaar: Graag zien, wat is dat? En genoeg, hoeveel is dat? (de vader) De zoon geeft verschillende keren een signaal dat het niet zo goed met hem gaat. De vader is echter druk bezig met zijn eigen leven weer op de rails te zetten en luistert niet echt naar zijn zoon. Pakt u een Dafalgan, t zal wel overgaan Het smaakt wrang wanneer de vrouw tegen de zoon zegt: Ik ben blij dat we zo goed kunnen babbelen. Ik wil dat ge weet dat ge met alles bij mij terecht kunt. Met alles. Luisteren da s mijnen job, he. De vrouw stelt zich wel open, maar de zoon kan niet vertellen wat er scheelt. Alleen bij zijn lief kan hij praten, zichzelf zijn, en asemen.

5 Laat de leerlingen een aantal mogelijke connecties schetsen: - de moeder en de zoon: de telefoongesprekken tussen de moeder en de zoon zijn zo leeg dat de zoon gewoon de verbinding verbreekt. Met welke vragen blijft de zoon zitten na het vertrek van zijn moeder? (Wat heb ik misdaan? Ziet ze mij niet graag? Besta ik nog zonder haar? ) - de vrouw trouwt met de vader omdat ze niet alleen wil zijn. Ze heeft schrik en wil zich door de zoon niet opzij laten zetten. Is er wel een echte connectie (graag zien) tussen de vrouw en de vader? * huidige manieren van communiceren * Hoe staan de leerlingen tegenover het gebruik van facebook, instagram, datingwebsites,? Zijn dat vormen van waarachtige communicatie? Vlucht - asem Weg hier! Mijn armen open. De wind die eronder glijdt. Mij optilt. Mijn voeten uit diene moerasgrond. Vogelvrij. Fuck de zwaartekracht. Dit fragment komt een aantal keer terug wanneer het allemaal te zwaar wordt voor de zoon. Bij wie kan de zoon terecht? Wat gebeurt er als het voor het lief te veel wordt? Waarom verbreekt het lief hun relatie? Waarin vlucht de zoon dan? Positie van de personages De positie van de personages ten opzichte van elkaar verraadt de onderlinge verhoudingen. Laat de leerlingen een paar voorbeelden bedenken: - wanneer de vrouw met de zoon komt kennismaken, staat ze letterlijk tussen de vader en de zoon in - het lief en de zoon staan steeds dicht bij elkaar behalve wanneer het lief het uitmaakt. Het hebben van een plaats (letterlijk en figuurlijk) is zeer belangrijk, zeker voor de zoon: (de vrouw) Zijn er vaste plaatsen? (de zoon) Ik zit altijd hier. (de vader) En ik hier. (de vrouw) Dan ik hier zeker? (Heeft de vrouw een stoel?) Ook in de dialogen worden de verhoudingen duidelijk. Zo staan de vrouw en de vader aan dezelfde kant (geen van beiden wil alleen zijn): Ge ziet: we vullen elkaar goed aan, he. (de vader tegen de zoon over de vrouw) Speel met de leerlingen bijvoorbeeld het spel rond hoge en lage status. Zie en- lage- status/ Bunraku ( 文楽 ) Bunraku is het traditionele poppentheater van Japan. Het ontstond in de 17e eeuw in Osaka en is ondertussen samen met noh en kabuki door UNESCO erkend als cultureel erfgoed. Er zijn veel beeldfragmenten te vinden op

6 Poppen De poppen hangen niet aan touwtjes, maar worden gemanipuleerd door drie spelers: de centrale speler en twee assistenten. Enkel het gezicht van de eerste is zichtbaar. De twee assistenten hebben een zwarte kap op. Ze zijn als het ware onzichtbaar. De Bunraku- poppen zijn ongeveer half zo groot als een mens. Het hoofd van de pop wordt gehanteerd door een hand in de rug, de armen worden verlengd door staafjes, de pop heeft benen en voeten en is langgerekt. De lippen bewegen niet mee wanneer een pop spreekt. Onze poppen zijn ook zo gemaakt. Bovendien zijn drie van de vier poppen zeer gelijkend op de acteurs die ze hanteren: de vader lijkt op Kurt Defrancq, de nieuwe moeder op Els Trio en het lief op Lore Dejonckheere. Dat zijn de drie personages in het verhaal van de zoon. De zoon staat centraal en wordt door de drie acteurs vertolkt. Decor Het Bunraku- decor bestaat uit verschillende niveaus waarop de poppen steeds in de breedte bewegen. Ons decor is ook opgebouwd uit verschillende speelvlakken: vijf tafels staan achter elkaar en bieden een vreemd en interessant perspectief. De tafels worden niet alleen hoger, maar ze worden ook breder. Die verhoging en verbreding gebeuren niet gelijkmatig, maar de decorbouwer gebruikte een soort algoritme. Het verschil in hoogte en breedte is kleiner tussen tafel één en twee dan tussen tafel vier en vijf. Het verschil neemt als het ware toe. De verschillende speelniveaus doen denken aan een soort tentoonstellingsruimte waarbij taferelen te kijk worden gezet: het dorp, de keukentafel, de tv- hoek, De speelvlakken lijken te zweven en het geheel oogt licht en poëtisch. Het staat in contrast met de zware thematiek van de voorstelling. De vijf smalle en lange tafels doen denken aan de straten van het dorp en bieden de mogelijkheid om de verhoudingen tussen de personages kracht bij te zetten.

Wat had hij graag gewoordspekeld. De hele tijd. Van ochtendzucht tot avondval. Met DE VADER bijvoorbeeld Maar alles bij hem zat draaidekselvast.

Wat had hij graag gewoordspekeld. De hele tijd. Van ochtendzucht tot avondval. Met DE VADER bijvoorbeeld Maar alles bij hem zat draaidekselvast. LESMAP Nog één keer mag hij spreken, DE ZOON. Honderduit mondgebroken gefluister. En als er iemand luistert, dan bestaat hij. Nog een laatste keer! Want écht bestaan doet hij niet meer. Wat had hij graag

Nadere informatie

Maar los blijft niet los. Niet voor altijd. Zonder dat Max het doorheeft, wordt los gewoon minder los.

Maar los blijft niet los. Niet voor altijd. Zonder dat Max het doorheeft, wordt los gewoon minder los. LOS (6+) lesmap Beste leerkracht Binnenkort komen jullie naar Los kijken. Om de voorstelling vooraf te kaderen en achteraf te bespreken, kan je gebruik maken van deze lesmap. Op onze website www.ultima-thule.be

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE Figurentheater Propop vzw Figurentheater Propop en De Poppenzaal Steenweg op oosthoven 114 2300 Turnhout - België Tel : 014.423322 Email : info@propop.be Website

Nadere informatie

6

6 6 Maria Dit verhaal gaat over Maria. Ze is de zus van Marta en Lazarus. Ze houdt veel van Jezus en weet dat Hij snel moet sterven. Daarom wil ze Jezus laten zien hoeveel ze van Hem houdt. Hoeveel krijgt

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling PING

Lesbrief bij de voorstelling PING Lesbrief bij de voorstelling PING U heeft met uw groep gekeken naar de theatervoorstelling PING, gemaakt en gepeeld door Esther de Koning. Deze lesbrief bestaat uit een nagesprek, toneelopdrachten en een

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Scene 1: Rollen: heks. Katrijn

Scene 1: Rollen: heks. Katrijn Rollen: Speler 1: Speler 2: * prinses heks * Jan Klaassen Katrijn Benodigdheden: * Decor: * Kistje In het kistje zit een zak met nootjes Haakje bevestigd aan poppenkast waar de muzieksleutel aan hangt.

Nadere informatie

4HOOG STELT VOOR KRIEP

4HOOG STELT VOOR KRIEP 4HOOG STELT VOOR KRIEP Gevaarlijk grappig op het puntje van je stoel! Als ze het NIET hadden gehoord Hadden ze het nooit geweten En was alles anders geweest Maar... Ze HADDEN het gehoord Dus wisten ze

Nadere informatie

SCENARIO THE HAUNTED MINE

SCENARIO THE HAUNTED MINE SCENARIO THE HAUNTED MINE PERSONAGES EN HUN KENMERKEN EVA Eva is een speels en een zelfzeker personage. Ze maakt al een paar dagen een dagboek met haar smartphone voor een opdracht van school. Eva is het

Nadere informatie

Lesmap Saperlipopette. of hoe verbeelding verlies verlicht. Een voorstelling van Ultima Thule samen met Une Tribu

Lesmap Saperlipopette. of hoe verbeelding verlies verlicht. Een voorstelling van Ultima Thule samen met Une Tribu Lesmap Saperlipopette of hoe verbeelding verlies verlicht Een voorstelling van Ultima Thule samen met Une Tribu inleiding Beste leerkracht, Jullie komen binnenkort kijken naar de voorstelling Saperlipopette

Nadere informatie

De exodus. Foto s van het materiaal

De exodus. Foto s van het materiaal De exodus Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de uittocht van het volk van God (Exodus 11:1 15:21). Het verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

in de klas Opzet lesbrief

in de klas Opzet lesbrief in de klas lesbrief Opzet lesbrief De lesbrief Alleen op de wereld sluit aan bij de voorstelling van Maas theater en dans en nummer #92 van het BoekieBoekietijdschrift. Alle lessen zijn ook geschikt voor

Nadere informatie

tauberbach LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

tauberbach LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING tauberbach LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING Chris Van der Burght!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen.

Nadere informatie

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Chen en zijn grote broer Joey

Chen en zijn grote broer Joey Henry Ik kijk de wereld in. Kijkt de wereld terug? Zelfs op halve kracht zie ik het goed. Het licht is me uit de ogen geslagen. Maar mijn kracht zit diep. Ook al lijk ik op niemand, ik ben te herkennen.

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Poppenkastverhaal kinderboekenweek 2004 thema: MUZIEK

Poppenkastverhaal kinderboekenweek 2004 thema: MUZIEK Poppenkastverhaal kinderboekenweek 2004 thema: MUZIEK Rollen: Speler 1: * Prinses * Heks Speler 2: * Jan Klaassen * Katrijn Benodigdheden: *Decor: * Kistje * In het kistje zit een zakje met nootjes * Haakje

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Activiteit 7. Poppenspel met pompoenen

Activiteit 7. Poppenspel met pompoenen Taal en drama Poppenspel met pompoenen Doelen 1 De kleuters kunnen naar een gebeurtenis (Halloween) toeleven. (4) (MV 6.1) 2 De kleuters kunnen en durven iets zeggen tegen de poppen. (3) (WO 6.3) 3 De

Nadere informatie

Inhoudsopgave BIJLAGEN

Inhoudsopgave BIJLAGEN BIJLAGEN Leerlijn Theater Thema Identiteit Groep 7 en 8 Mei 2017 Inhoudsopgave BIJLAGEN 1. Introductie van het project - (Voorbeeld)brief van de theaterdirecteur - Reflectievragen 2. Oriëntatie 2.1. Het

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Poppentheater Trollemor maakt producties met marionetten en liedjes. Er wordt bij de voorstellingen betrekkelijk weinig taal gebruikt.

Poppentheater Trollemor maakt producties met marionetten en liedjes. Er wordt bij de voorstellingen betrekkelijk weinig taal gebruikt. Website: Mail to: www.trollemor.nl info@trollemor.nl Poppentheater Trollemor maakt producties met marionetten en liedjes. Er wordt bij de voorstellingen betrekkelijk weinig taal gebruikt. De handeling

Nadere informatie

ULTIMA THULE. Door de muur

ULTIMA THULE. Door de muur LESMAP ULTIMA THULE stelt voor Door de muur vanaf 14 jaar Gent, najaar 2015 Beste leerkracht, Binnenkort komt u met uw klas kijken naar Door de muur. Om dit theaterbezoek voor te bereiden en om de voorstelling

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Ze verschijnen ook op de Oase website.

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Ze verschijnen ook op de Oase website. Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Ze verschijnen ook op de Oase website. Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Licht en Zout Navertelling Matteüs 5,13-16

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Er kan er maar één de baas zijn, een buik vol en een punthoofd

Er kan er maar één de baas zijn, een buik vol en een punthoofd Er kan er maar één de baas zijn, een buik vol en een punthoofd Fien zit op haar kamer. Mama heeft haar gezegd dat ze daar maar even moet blijven. Ze heeft haar buik er vol van. Van Fien, van het geruzie

Nadere informatie

Margreet zit op bed in een stripboek te bladeren en ik speel een spelletje op haar nieuwe spelcomputer. Weet jij dat het morgen 1 april is?

Margreet zit op bed in een stripboek te bladeren en ik speel een spelletje op haar nieuwe spelcomputer. Weet jij dat het morgen 1 april is? Margreet zit op bed in een stripboek te bladeren en ik speel een spelletje op haar nieuwe spelcomputer. Weet jij dat het morgen 1 april is? vraagt Margreet. Vorig jaar heb ik de onder - broeken van mijn

Nadere informatie

Uitspraaknr

Uitspraaknr Landelijke Klachtencommissie voor het openbaar en het algemeen toegankelijk onderwijs (mr. E.N. Brons, S.J. Drijver, J.Toes) Uitspraaknr. 05.135-142 Datum: 16 februari 2006 Treiteren en pesten door groepsleerkracht,

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Lesmap bij de voorstelling

Lesmap bij de voorstelling Lesmap bij de voorstelling Voorbereiding op het theaterbezoek Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun achtergrond, kan het nuttig zijn om het theaterbezoek met hen voor te bereiden. Voor jonge

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

1 Kussen over mijn hoofd

1 Kussen over mijn hoofd 1 Kussen over mijn hoofd De woonkamerdeur valt met een klap achter mij dicht. Ik ren de trap op, sla hier en daar een tree over. Niet vallen, denk ik nog, of misschien wel vallen. Mijn been breken en dan

Nadere informatie

SPEL en WERKELIJKHEID

SPEL en WERKELIJKHEID SPEL en WERKELIJKHEID Lesbrief bij de voorstelling Boring van theatergroep koeterwaals. We hopen dat jullie Boring een leuke voorstelling vonden. Wij hebben bij de voorstelling nog een lesbrief gemaakt

Nadere informatie

Louis van Dievel. De onderbroek

Louis van Dievel. De onderbroek DE ONDERBROEK Louis van Dievel De onderbroek 2015 Louis van Dievel & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Kardinaal Mercierplein 1, 2800

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! ik weet een geheim! Navertelling Marcus 1,40-45 Geheime Genezing! Een man met een

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Griezelgrapjesdag. Spinne spanne spokie, koekie krokodil, gri gra griezeldag, ginnegappe GIL!

Griezelgrapjesdag. Spinne spanne spokie, koekie krokodil, gri gra griezeldag, ginnegappe GIL! 0 Griezelgrapjesdag Het is ochtend. Saar en Haas staan voor het raam. In pyjama. Ze zwaaien naar mama. Papa blijft thuis. 'Weet jij welke dag het is vandaag?' vraagt Saar aan Haas. Haas denkt na. 'Papadag

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

het jongetje en he t onverwachte beeld

het jongetje en he t onverwachte beeld het jongetje en he t onverwachte beeld Jan Willem ten Dam Eigenlijk wilde ik opschrijven dat ik terug zat te denken aan de vrijdag waarop wij Insel Hombroich hebben bezocht. Maar ik bedenk me. Ik probeerde

Nadere informatie

Voorbeelden van een kerstwandeling en een lichtjestocht

Voorbeelden van een kerstwandeling en een lichtjestocht Voorbeelden van een kerstwandeling en een lichtjestocht U vindt hier een voorbeeld voor een kerstwandeling en twee voorbeelden van een lichtjestocht. Kerstwandeling Voor deze kerstwandeling is een route

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries

Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries Boekverslag door een scholier 1480 woorden 25 mei 2016 0 keer beoordeeld Auteur Genre Anke de Vries Jeugdboek Eerste uitgave 1992 Vak Nederlands

Nadere informatie

Recensie Bibian Voortallen

Recensie Bibian Voortallen Recensie Bibian Voortallen 1.Playstation 8+ Er is bijna geen decor, er hangt alleen een VR-bril. Er komt een stelletje de zaal binnen, de jongen ziet een vr bril hangen en doet hem op, vriendin word boos

Nadere informatie

Het verstaan van spraak door kinderen van 8, 9, 10 en 11 jaar

Het verstaan van spraak door kinderen van 8, 9, 10 en 11 jaar Het verstaan van spraak door kinderen van 8, 9, 10 en 11 jaar Wij zijn heel blij dat je mee wilt doen aan ons onderzoek! Je vader of moeder heeft je misschien al iets verteld over het onderzoek. Voor het

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

OPGELEGDE TEKSTEN DERDE JAAR (EERSTE JAAR TWEEDE GRAAD) Drama

OPGELEGDE TEKSTEN DERDE JAAR (EERSTE JAAR TWEEDE GRAAD) Drama Drama Lolo Kom kijken, vlug, kom Chris Ik kom, ik kom Lolo Juliette Vigne heeft een nieuwe vrijer. Chris Is ze dan niet meer bij Jan? Lolo Te laat, ze zijn het café op de hoek binnen. Chris Hoe ziet hij

Nadere informatie

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 1. Ouderbrief 2. Kenmerken familie, les 1, afronden 3. Het verhaal van Ruth, les 1, extra 4. De oude grootvader en zijn kleinzoon, les 3, extra. Beste ouders, We hebben

Nadere informatie

geheim nooit aan iemand anders vertelt. En vooral niet aan grote mensen. Dat zou rampzalige gevolgen hebben. Ze zouden zeggen dat ik een gevaarlijke

geheim nooit aan iemand anders vertelt. En vooral niet aan grote mensen. Dat zou rampzalige gevolgen hebben. Ze zouden zeggen dat ik een gevaarlijke 1 Een geheim Ik heb een geheim. De kinderen van groep 3 4 keken op. Allemaal legden ze hun kleurpotloden neer en keken vol belangstelling naar meester Frans. Is het een groot geheim, meester? vroeg Sita.

Nadere informatie

Ik moet je iets belangrijks vertellen

Ik moet je iets belangrijks vertellen Ik moet je iets belangrijks vertellen Ik moet je iets belangrijks vertellen Carli Biessels Met illustraties van Marije Tolman Uitgeverij Tobi Vroegh Ik moet je iets belangrijks vertellen Carli Biessels

Nadere informatie

Versnellen Versnellen geeft een fijne slapstickachtige sfeer en genereert altijd energie.

Versnellen Versnellen geeft een fijne slapstickachtige sfeer en genereert altijd energie. Vormgevingsprincipes Dynamoritme Deze term komt uit de mimetechniek. Het betekent dat je gaat nadenken over het ritme van de scène, beweging of dans. Je werkt met herhalen, versnellen, vertragen (slow-motion)

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Ziekenzegening. Inleiding. Kruisteken We staan hier samen rond het ziekbed van

Ziekenzegening. Inleiding. Kruisteken We staan hier samen rond het ziekbed van Ziekenzegening. 1. Wat wil ik tot uitdrukking brengen in dit ritueel? Zoeken naar een houvast in momenten van verdriet en ontreddering. Zoeken naar sterkte voor de zieke om zijn weg te kunnen gaan. Zoeken

Nadere informatie

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart 2007 5.6 12 keer beoordeeld Auteur Genre Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Vak Engels Mening, Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege Verhalen uit het Midden-Oosten naverteld door Sandra van der Stege Moeilijke woorden staan schuin. Ze worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 63. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Inhoud

Nadere informatie

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan TIPS VOOR DOCENTEN HUIL! Het lucht op Nu met nog meer tranen! Kim Koelewijn Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan 9-99 TIPS VOOR DOCENTEN Dichtbij en verder weg Wanneer je met

Nadere informatie

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen!

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! 1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! Ge zijt nooit in orde! Ge zijt altijd te laat! Ge zijt nooit

Nadere informatie

Het is stil in de klas. Iedereen zit te zweten boven een taaltoets. Een belangrijke, heeft meester Frank gezegd. Tijn legt zijn vel papier op de rand

Het is stil in de klas. Iedereen zit te zweten boven een taaltoets. Een belangrijke, heeft meester Frank gezegd. Tijn legt zijn vel papier op de rand 1 Het is stil in de klas. Iedereen zit te zweten boven een taaltoets. Een belangrijke, heeft meester Frank gezegd. Tijn legt zijn vel papier op de rand van zijn tafel. Hij vond het niet zo moeilijk en

Nadere informatie

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren AUGUSTUS ergens op de vlakte naverwerking lesmap voor leraren !! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Siska Goeminne. Nu niet. Nog niet.

Siska Goeminne. Nu niet. Nog niet. Nu niet. Nog niet. Siska Goeminne Nu niet. Nog niet. Dit verhaal gaat over 2018 Siska Goeminne & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft

Nadere informatie

1. Naar het erf van dominee Visky

1. Naar het erf van dominee Visky 1. Naar het erf van dominee Visky Fek, Fek. Een jongen met zwart haar, die naast Freek aan de tafel zit, trekt Freek aan zijn mouw en wijst naar buiten. Freek, die samen met Gerdien en hun moeders in Roemenië

Nadere informatie

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe We zijn in de kamer van Sinterklaas in Nederland. Sint zit er wat sip bij. Het boek van Sint is verdwenen! Wie moet nou welk cadeautje? Sint

Nadere informatie

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK WIJ OOK Spel: Jason Van Laere en Marjan De Schutter Tekst & Regie: Stijn Van de Wiel Scenografie: Jan Strobbe Camera, Montage: Dries Segers Dramaturgie: Bram Verschueren 1 7+ Ik ben ik. Jason. Dat is mijn

Nadere informatie

KLEINE DEUGNIET Door Marcel van Rijn

KLEINE DEUGNIET Door Marcel van Rijn KLEINE DEUGNIET Door Marcel van Rijn Vet: bewegingen en activiteiten Gewoon: verteller Schuin: gesproken text De kerkklokken luiden. Mensen komen vanuit de kerk naar buiten. Als laatste is daar de pastoor.

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

LESBRIEF DE VRIENDELIJKE DRAAK

LESBRIEF DE VRIENDELIJKE DRAAK LESBRIEF DE VRIENDELIJKE DRAAK 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding blz. 3 1.1. Het verhaal blz. 3 1.2. Achtergrondinformatie blz. 3 2. Voor de voorstelling blz. 4 2.1. Het educatiemateriaal blz. 4 2.2. De voorbereidingsactiviteit

Nadere informatie

Op het schoolplein is het druk. Er staan grote kinderen in groepjes te praten. De kleintjes spelen in de zandbak. Een bal vliegt over het plein.

Op het schoolplein is het druk. Er staan grote kinderen in groepjes te praten. De kleintjes spelen in de zandbak. Een bal vliegt over het plein. De eerste schooldag Berend en zijn moeder fietsen naar school. Ze hebben de wind tegen. Het is de eerste dag na de grote vakantie. Berend heeft er zin in. Hij woont pas kort in Nieterdam. Hij kent nog

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Lesmap bij de voorstelling

Lesmap bij de voorstelling Lesmap bij de voorstelling Vòòr de voorstelling Voorbereiding op het theaterbezoek Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun achtergrond, kan het nuttig zijn om het theaterbezoek met hen voor

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL Met alle geweld in één klap alleen Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 Stoer Yung loopt de school uit. Zijn rugtas hangt over zijn rechterschouder. Zo ziet hij er stoer uit. Yung draagt

Nadere informatie

Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl

Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl isbn 978 90 216 7308 0 / nur 277 Tekst: Hans Kuyper en Janny van der Molen 2014 Illustraties: Els van Egeraat 2014 Vormgeving:

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij het vertonen van mensenrechtenfilms op school.

Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij het vertonen van mensenrechtenfilms op school. Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij Opdrachtenblad Naam film: Aanduidingen Kijkwijzer: Regie: Jaar: Duur: Eventueel website van de film: Leerdoelen 1. Je kunt op een kaart aanwijzen

Nadere informatie

ver moeiender dan ik had verwacht. Wat een klas. Nee,

ver moeiender dan ik had verwacht. Wat een klas. Nee, DAGBOEKfragment Vrijdag 13 januari, 19.17 uur, hoofd van Pat Ik ben moe. Een week met acht uur lesgeven in 1C is veel ver moeiender dan ik had verwacht. Wat een klas. Nee, eigenlijk klopt dat niet. Het

Nadere informatie

het laatste station van de wereld

het laatste station van de wereld het laatste station van de wereld 1 het tekeningen van ingrid godon laatste station van de wereld een verhaal van paul verrept 2 3 4 5 6 7 8 9 1 De schilder Emile stond om vier uur op. Hij droeg een lang,

Nadere informatie

Tekst gekleurd in roze = opmerkingen/bedenkingen van de vertaler (niet uit het originele patroon)

Tekst gekleurd in roze = opmerkingen/bedenkingen van de vertaler (niet uit het originele patroon) 1/13 KNABBEL & BABBEL Irka! (Irene Kiss) Vertaling Charami.com VRIJWARINGSCLAUSULE PATROON Dit patroon, inclusief alle foto s, behoort toe aan Irka!, ook bekend als Irene Kiss (http://irkachan.blogspot.com).

Nadere informatie

FILMTECHNIEK PRAKTIJKVOORBEELD 1: THUIS. Scenario. Storyboard

FILMTECHNIEK PRAKTIJKVOORBEELD 1: THUIS. Scenario. Storyboard FILMTECHNIEK PRAKTIJKVOORBEELD 1: THUIS Scenario In het scenario zijn er geen fouten aanwezig behalve dat sommige personages hier en daar een woordje veranderen. Voorbeeld: Julia: Echt waar, ik vond het

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei Johannes 14

Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei Johannes 14 Ontmoetingskerk Laren NH 1 mei 2016 Johannes 14 Als iemand in deze tijd zou zeggen: Ik ben de weg, de waarheid en het leven, zouden we hem al snel fundamentalistisch noemen. We leven in een multiculturele

Nadere informatie

Boekverslag Duits Die Ilse ist weg door Christine Nostlinger

Boekverslag Duits Die Ilse ist weg door Christine Nostlinger Boekverslag Duits Die Ilse ist weg door Christine Nostlinger Boekverslag door een scholier 1983 woorden 20 maart 2006 7,3 289 keer beoordeeld Auteur Christine Nöstlinger Eerste uitgave 1976 Vak Duits Personages

Nadere informatie

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:.

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:. ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week 2018 28 tot en met 31 augustus Grote Kerk Hilversum dit boekje is van:. Themalied Couplet 1: Ik heb gehoord, van een man, Die een storm stoppen kan. Die een storm stoppen

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Filmposter 1 American History X

Filmposter 1 American History X Filmposter 1 American History X Er zijn hier belangrijke punten die de aandacht vestigen. Dat zijn de twee gezichten en de titel. Naar mijn idee loopt de lijn diagonaal over de gezichtspunten heen. Ik

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen week zaten we met elkaar aan tafel. Ik had gekookt en had 5 gehaktballen gemaakt. Alle 5 even groot, tenminste, dat was de bedoeling. Maar

Nadere informatie

Er was eens een meisje dat zich heel alleen voelde. Haar naam was Sterre. Ze hield van lezen, maar ze had maar één boek:

Er was eens een meisje dat zich heel alleen voelde. Haar naam was Sterre. Ze hield van lezen, maar ze had maar één boek: Er was eens een meisje dat zich heel alleen voelde. Haar naam was Sterre. Ze hield van lezen, maar ze had maar één boek: De onzichtbare wereld van vlinders en andere vladderaars. Ze had het boek wel honderd

Nadere informatie

De kattenboot AVI AVI

De kattenboot AVI AVI AVI E4 Vera gaat op poezen passen. Haar vriendin Lizzy helpt. Het zijn meer poezen dan Vera dacht. Niet een beetje meer, maar héél véél meer! Er gaat van alles mis. En plots is ook nog grijze kat Bo spoorloos!

Nadere informatie

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE 'DE VOORSTELLINGEN VAN HOFPLEIN ROTTERDAM WORDEN GESPEELD MÉT JONGEREN, VÓÓR JONGEREN.' HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam richt zich op theater

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie