Anders Geregeld - Vragen en antwoorden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Anders Geregeld - Vragen en antwoorden"

Transcriptie

1 Anders Geregeld - Vragen en antwoorden 1. Wat houdt de pilot Anders Geregeld in Rozenburg, IJsselmonde en Kralingen in? Ondernemers krijgen te maken met regels, maar soms zitten deze regels het ondernemen in de weg. De gemeente Rotterdam wil met de tijd mee gaan en vernieuwend ondernemerschap stimuleren. Samen met ondernemers en belangrijke partners gaan we experimenteren in drie aangewezen winkelgebieden in Rozenburg, IJsselmonde en Kralingen. We onderzoeken of en zo ja welke regels het ondernemerschap en een vitaal winkelgebied beperken en hoe we dit kunnen veranderen. Een jaar lang houden we kleinschalige experimenten en testen we hoe regelgeving anders kan worden toegepast. Dit doen we met elkaar. Ondernemers dragen initiatieven aan en zijn met hun partners in de wijk verantwoordelijk voor de uitvoering van een experiment. De gemeente heeft een faciliterende rol. Als na het jaar blijkt dat de effecten voor het winkelgebied positief zijn, dan schept dat kansen voor de toekomst van ondernemend Rotterdam. 2. Wat is het doel van Anders Geregeld? De gemeente wil met de pilots ruimte bieden voor (eigentijds) ondernemerschap en de ervaren regeldruk in de pilotgebieden verminderen, waarbij het gebied als geheel goed kan functioneren. Ook wil de gemeente bevorderen dat ondernemers zelf initiatief en verantwoordelijkheid nemen voor vernieuwing en modernisering. 3. Wat is de visie van de gemeente op Regeldrukvermindering? Passende en ondernemersvriendelijke regels juichen we toe, maar overbodige of knellende regels lossen we op (letterlijk). Van regeldruk naar regelgeluk is het motto. 4. Wat is regeldruk? Regeldruk is een containerbegrip en gaat volgens ons over de druk of last die ondernemers voelen bij de toepassing van regelgeving. Het gaat dus over de (individuele) beleving. We zien in de praktijk dat dit kan gaan over feitelijke regels of procedures, maar soms ook over dienstverlening ofwel houding en gedrag van ambtenaren. Het is dan ook goed om met elkaar door te praten over wat precies de gevoelens van druk veroorzaakt, zodat we een passende oplossing/verbetering kunnen zoeken. 5. Kun je de naam van de pilot Anders Geregeld toelichten? De pilot maakt het mogelijk voor ondernemers, gemeente en belanghebbenden om samen tijdelijk anders om te gaan met regels. Het gaat aan de ene kant om een andere technisch/juridische interpretatie van regelgeving. Aan de andere gaat het over houding en gedrag. Dit vraagt een andere aanpak en organisatie van de gemeente en ondernemers. Namelijk een van co-creatie met elkaar en de directe omgeving. In dit winkelgebied regelen we het samen anders! 6. Voor wie is de pilot bedoeld? Wie profiteert ervan?

2 De zittende ondernemers uit de drie winkelgebieden zijn het onderwerp van de pilot en worden uitgenodigd om hun ambities, belemmeringen en bijbehorende oplossingsrichtingen kenbaar te maken. Maar het winkelgebied in zijn geheel profiteert van de pilot, dus belanghebbenden zoals bewoners of veiligheidsdiensten zijn welkom om mee te denken en de ondernemers te steunen in hun ambities. 7. Waarom houdt de gemeente specifiek in deze gebieden een pilot? De betreffende gebiedscommissies in deze gebieden hebben namens de ondernemers aan de gemeenteraad gevraagd om een Anders Geregeld pilot te houden. Er is dus draagvlak in deze gebieden. Verder vragen deze winkelgebieden in de wijkactieprogramma s extra inzet en draagt de pilot Ander Geregeld bij aan de doelstellingen voor het winkelgebied. Ook geldt dat er in deze gebieden reeds projectgroepen of BIZ stichtingen werkzaam zijn, die een sterke zelforganisatiegraad kennen van ondernemers, omwonenden, veiligheidsdiensten e.d. 8. Wat mag de ondernemer na de experimenten verwachten? Als de experimenten succesvol zijn, dan bestaat de mogelijkheid dat de tijdelijke veranderingen in regels definitief gemaakt worden voor het pilotgebied. Sommige oplossingen zijn ook interessant voor andere (winkel)gebieden in Rotterdam. Zo bieden de pilots kansen voor de toekomst van ondernemend Rotterdam. 9. Welke regels waren onderwerp van de pilot op de West Kruiskade? Op de West-Kruiskade hadden ondernemers het meeste last van het stopverbod, dat een negatief effect had op de sfeer in het winkelgebied. Verder wensten ondernemers dat hun reclameborden verder van de gevel af geplaatst konden worden en dat bepaalde horecazaken en een nachtwinkel hun openingstijden mochten verruimen na middernacht. Daar is mee geëxperimenteerd. Uiteindelijk leidden de experimenten tot positieve effecten op het winkelgebied in zijn geheel. Ze zijn daarom verlengd of de onderliggende ontheffingen zijn permanent doorgevoerd. 10. Wat gebeurt er na de pilot? Gaat alles dan weer terug naar het oude? Na de pilot gaat alles in principe terug naar het oude. Maar zoals je ziet op de West- Kruiskade, heeft de pilot daar al geleid tot permanente verlichting van regels. Wij verwachten dat succesvolle pilots op kleine schaal uiteindelijk kunnen leiden tot permanente regeldrukvermindering in heel Rotterdam. Maar alles hangt in eerste instantie af van de ondernemers die worden uitgenodigd om hun initiatieven kenbaar te maken en die in de pilot samen moeten bewijzen dat het inderdaad anders kan. In deze vervolg ronde van Anders Geregeld laten we zien dat niet alleen op de West- Kruiskade regels anders kunnen worden toegepast. Gaat dit goed, dan hebben we een representatieve set aan voorbeelden die pleiten voor permanente regeldrukvermindering in heel Rotterdam. 11. Wat maakt de pilot aantrekkelijk voor ondernemers? /Waarom zou ik als ondernemer mee willen doen?

3 - Een ondernemer kan zich bij het uitoefenen van zijn bedrijf gehinderd voelen door bepaalde regelgeving. Door deze regelgeving tijdelijk te versoepelen ontstaan er mogelijkerwijs positieve effecten op het ondernemerschap, zoals meer of intensievere samenwerking met andere ondernemers en de ontwikkeling van vernieuwende concepten. Met als mogelijke positieve effecten een toename van de klandizie en/of omzet. - Daarnaast biedt de pilot kansen voor een meer structurele versoepeling van regelgeving omdat de gemeente kennis en ervaring opdoet in het anders regelen. Daar kan uiteindelijk heel ondernemend Rotterdam van profiteren. 12. Waarom zijn de experimenten tijdelijk? Het houden van experimenten is verbonden aan een aantal voorwaarden, zoals begrenzing van het gebied en tijdelijkheid. Het gebied wordt daarom beperkt tot de drie winkelgebieden en de pilot loopt van begin tot eind Verder is het goed te noemen dat bepaalde regels zijn uitgesloten van experimenten, zoals regels met betrekking tot brandveiligheid, voedselveiligheid en volksgezondheid. Maar ook regels met betrekking tot lokale lasten en financiële sturingsmiddelen zoals belastingen, gevelsubsidie, precario, leges, WOZ, parkeertarieven e.d. zijn uitgesloten van experimenten. Verder mogen de effecten niet onomkeerbaar zijn. Dus het slopen van een pand binnen de looptijd van de pilot terwijl dit eigenlijk niet mag, is niet aan de orde. 13. Doen alle regels mee? In principe worden alle regels die de ondernemers uit het pilot gebied aandragen serieus bekeken. Maar op voorhand is een aantal regels uitgesloten. Denk aan o landelijke regels. Daarvoor is Rotterdam afhankelijk van het Rijk. o basisregels die ons als burger beschermen zoals (brand)veiligheid en (voedsel)veiligheid. o financiële regels. We gaan niet experimenteren met belastingen, precario, parkeertarieven of leges etc. De experimenten moeten omkeerbaar zijn. Dus het slopen van een pand binnen de looptijd van de pilot terwijl dit eigenlijk niet mag, is niet aan de orde. 14. Van welke regels mag worden afgeweken? Mag je ook landelijke wetgeving negeren? De pilot richt zich vooral op de lokale regels want daar heeft de gemeente invloed op. Uiteraard heeft de projectorganisatie ook een signaleringsfunctie t.a.v. landelijke of provinciale regels. Van lokale regels is afwijking op verschillende manieren mogelijk: via de vergunningvoorwaarden als het gaat om iets dat de ondernemer alleen mag als hij over een vergunning beschikt. Ook ontheffingen kunnen hierbij een rol spelen. Afwijking van regels uit de APV kan ook mogelijk gemaakt worden via gebruikmaking van het artikel 1:10 APV. Het college of de burgemeester kan een experiment van start laten gaan waarbij een aantal ondernemers in het gebied iets tijdelijk wel mag of iets tijdelijk niet hoeft.

4 Afwijken van landelijke regels is moeilijk. Als toezicht en handhaving bij de gemeente is belegd, is gedogen een optie. In andere gevallen zal het meestal neerkomen op signaleren van het probleem en lobbyen voor wijziging ervan. De belangenvereniging van de ondernemers kan hier ook een rol bij spelen. 15. Hoe lang duurt het experiment? De experimenten duren vanaf de start begin 2018 in beginsel een jaar. We willen goed onderzoeken wat een andere regel voor effecten heeft in het winkelgebied. Start een experiment dus later, dan is de experimenteertijd waarschijnlijk korter, tot een minimum van een half jaar. Houdt hier dus rekening mee bij eventuele investeringen die je doet. Overigens kan de wethouder een experiment op elk moment stoppen als er a.g.v. het experiment ongewenste maatschappelijke effecten ontstaan. 16. Wie bepaalt of een experiment succesvol is? Na een jaar experimenteren wordt in een evaluatie de balans opgemaakt voor het winkelgebied. Daarbij wordt gekeken naar de effecten voor de ondernemers (zoals toegenomen klandizie of meer mogelijkheden voor nieuwe winkelconcepten) maar ook naar de effecten in het winkelgebied in zijn geheel. De evaluatie gaat in op de kwalitatieve aspecten en zal worden ondersteund met kwantitatieve meetgegevens. Belanghebbenden uit het gebied worden bij de evaluatie en bij de benodigde metingen betrokken, denk aan toezichthouders, bewonersvertegenwoordigers of de politie. 17. Wat als een ondernemer een idee heeft maar geen lid is van de biz/onderdeel is van de pilotzone? De ondernemers die binnen de grenzen van de pilot vallen worden gevraagd om initiatieven kenbaar te maken. Ondernemers van buiten het gebied zijn geen deelnemer maar kunnen wel belanghebbende zijn en dus baat hebben bij een levendig winkelgebied. Denk aan ambulante handel/markt, maar dit geldt ook voor bewoners, politie en stadswachten. Zij zijn welkom om mee te denken en de ondernemers uit het pilotgebied te steunen in hun initiatief. 18. Wanneer krijgen ondernemers na de startbijeenkomst reactie terug? Na de startbijeenkomst onderzoekt het pilotteam samen met experts van de relevante regelgeving hoe we het anders kunnen regelen. Door de juridische complexiteit kan dat even duren. We zullen de opbrengst daarvan eerst met de ondernemers afstemmen. Dat doen we in overleg met de voorzitters van de BIZ / winkeliersvereniging. We streven om begin 2018 met de eerste andere regels te starten. 19. Krijgen we volgend jaar dan geen boze stadswachten of politie op ons dak? Een van de randvoorwaarden van de pilot is dat de experimenten aan het winkelgebied in zijn geheel ten goede komen. Samenwerking met politie, stadswacht, bewoners en brandweer is dus heel belangrijk. Samen vinden we een modus om tijdelijk anders met regelgeving om te gaan.

5 20. Aan welke regels moet ik denken bij regeldrukvermindering? Regels waar u zich aan dient te houden bij het uitoefenen van uw beroep als ondernemer. Misschien voelt u zich soms gehinderd door de regels bij het uitproberen van nieuwe concepten of als u met collega ondernemers wilt samenwerken. Denkt u hierbij aan experimenten in de pilot Anders Geregeld op de West-Kruiskade (opheffing stopverbod, verruiming uitstalbeleid, verruiming openingstijden) of in de pilot Blending010 (mengvormen winkel/horeca). 21. Hebben de bewoners ook iets te zeggen? Bewoners hebben belang bij een vitaal winkelgebied. Zij zijn door de winkeliersvereniging/ stichting BIZ uitgenodigd om mee te denken met de ondernemers. De pilot richt zich op de zittende ondernemers uit de drie winkelgebieden en beoogt meer inzicht te bieden in de regelgeving die hen belemmert bij het eigentijds ondernemen. Versoepeling van bepaalde regels kan effect hebben op bewoners uit de straat (denk bijvoorbeeld aan andere openings- en sluitingstijden, of regels met betrekking tot laden en lossen). Daarom houdt de pilot ook rekening met de belangen van bewoners. Zij worden vertegenwoordigd door de bewonersorganisaties, vve s of andere belangengroepen. 22. Hebben ondernemers die niet onder de pilot vallen de mogelijkheid zich te laten horen? Zeker want als de huidige pilots succesvol verlopen is het niet uit te sluiten dat de gemeente hierna in andere gebieden verder gaat. We zien de signalen van ondernemers dan ook graag tegemoet. Gebruik hiervoor: andersgeregeld@rotterdam.nl. 23. Wat maakt deze pilot anders? - een duidelijke organisatiegraad (in Beverwaard is de projectgroep Niet Lullen Maar Poetsen actief, onder leiding van de voorzitter van de winkeliersvereniging, in Rozenburg en in de Lusthofstraat is het pilot gebied gelijk aan de Bedrijfs Investerings Zone); - een vervolg op de succesvolle pilot Anders Geregeld op de West-Kruiskade; - een volgende stap richting permanente regeldrukvermindering; - commitment bij de diverse wethouders, de ambtenarij en het gebied; - heldere afspraken over wie, wat, waar, hoe lang etc. - duidelijkheid vooraf over wat en hoe wordt gemonitord en geëvalueerd, zodat de uitkomsten van de pilot inzichtelijk en bruikbaar zijn; - het beschikbaar hebben van artikel 1:10 APV (experimenteerartikel). 24. Welke regels waren onderwerp van de pilot op de West Kruiskade? Op de West-Kruiskade hadden ondernemers het meeste last van het stopverbod, dat een negatief effect had op de sfeer in het winkelgebied. Verder wensten ondernemers dat hun reclameborden verder van de geval af geplaatst konden worden en dat bepaalde horecazaken en een nachtwinkel hun openingstijden mochten verruimen na middernacht. Daar is mee geëxperimenteerd. Uiteindelijk leidden de experimenten tot

6 positieve effecten op het winkelgebied in zijn geheel. Ze zijn daarom verlengd of de onderliggende ontheffingen zijn permanent doorgevoerd. 25. Wat betekent experimenteerartikel? Dit betekent dat er tijdelijk, bij wijze van experiment, mag worden afgeweken van een groot aantal artikelen uit de APV die voor ondernemers relevant zijn, waaronder de horeca exploitatievergunning. De kans is groot dat veel van de initiatieven onder dit experimenteerartikel vallen. En dat maakt de pilot in Rotterdam nieuw, uniek en anders geregeld! Het experimenteerartikel is een permanent artikel dat niet alleen voor de drie gebieden, maar voor de heel Rotterdam geldt. 26. Hoeveel tijd zit er tussen het indienen van een initiatief en de start van het experiment? Dat ligt aan de complexiteit van het initiatief of experiment. We streven begin 2018 met de eerste experimenten in de winkelgebieden te kunnen starten. 27. Zijn er kosten aan verbonden aan deelname? Nee, deelname kost geen geld. Er wordt vooral beroep gedaan op de inzet van ondernemers en belanghebbenden (menskracht en denkkracht). Verder kan het voorkomen dat eventuele investeringen niet worden terugverdiend indien de pilot na een jaar definitief eindigt.

Regeldrukaanpak in een nieuw fase. Heleen lobbe. Bestuursjurist gemeente Rotterdam. 1 november 2017

Regeldrukaanpak in een nieuw fase. Heleen lobbe. Bestuursjurist gemeente Rotterdam. 1 november 2017 Regeldrukaanpak in een nieuw fase Heleen lobbe Bestuursjurist gemeente Rotterdam 1 november 2017 Van red tape tot aanpak regeldruk Evolutie van het begrip: Red tape > deregulering > reductie administratieve

Nadere informatie

Pilot verlengde openingstijden horeca in de centra van Sittard en Geleen

Pilot verlengde openingstijden horeca in de centra van Sittard en Geleen Pilot verlengde openingstijden horeca in de centra van Sittard en Geleen (vanaf 1 december 2012 t/m 1 december 2013) Pagina 1 van 5 Inleiding Op 15 december 2010 heeft de gemeenteraad van de gemeente Sittard

Nadere informatie

1. AANLEIDING. Kleinschalige proef. Ervaring en evaluatie 2014. Uitgangspunten terrasvlonders

1. AANLEIDING. Kleinschalige proef. Ervaring en evaluatie 2014. Uitgangspunten terrasvlonders Terrasvlonders 2015 INHOUDSOPGAVE 1. AANLEIDING 3 Kleinschalige proef 3 Ervaring en evaluatie 2014 3 Uitgangspunten terrasvlonders 3 2. TERRASVLONDERS 2015 5 Voorwaarden 5 Proces van vergunningverlening

Nadere informatie

Pilot Verlichte regels winkelgebieden

Pilot Verlichte regels winkelgebieden Pilot Verlichte regels winkelgebieden Inspiratiedag levendige stadskernen, UNIZO, Gent,12 juni 2017 Hanneke van Rooijen Projectleider Ruimte en Economie, Platform31 (Nederland) Bij kennisorganisatie Platform31

Nadere informatie

Gemeente Almere. Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Besluit. Aanwijzingsbesluit uitstallingen, reclameborden, speeltoestellen en overige objecten

Gemeente Almere. Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Besluit. Aanwijzingsbesluit uitstallingen, reclameborden, speeltoestellen en overige objecten Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Besluit Verseon 16 oktober 2015 Pagina 6/6 Vergaderdatum 13 oktober 2015 Besluit conform voorstel B en W besluit Aanwijzingsbesluit uitstallingen, reclameborden,

Nadere informatie

Gezamenlijke regionale aanpak Vrachtwagenparkeren MRDH

Gezamenlijke regionale aanpak Vrachtwagenparkeren MRDH Gezamenlijke regionale aanpak Vrachtwagenparkeren MRDH ir. Ming Wong 20 juni 2017 Tel: 06 144 23 863 mailto: ming.wong@levatis.nl INHOUD Aanleiding Trends en ontwikkelingen Stakeholders Plan van aanpak

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering Datum:

Voordracht voor de raadsvergadering Datum: Nummer Afdeling BD2011-004305 Voordracht voor de raadsvergadering Datum: 21-12-2011 Publicatiedatum Programma 4 Werk, Inkomen en Economie Agendapunt

Nadere informatie

Leegstand agrarisch vastgoed

Leegstand agrarisch vastgoed Leegstand agrarisch vastgoed Aard, omvang, duiding en oplossingsrichtingen 26 mei 2016, Edo Gies, Alterra Wageningen UR 2 Een stille revolutie op het platteland Dynamiek in de landbouw (1950 2016) 4 x

Nadere informatie

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Introductie In de uitnodigingsmail komt: In 2019 wordt de Omgevingswet landelijk ingevoerd. Die wet vervangt alle wet- en regelgeving voor

Nadere informatie

Tijdelijk Anders Gebruiken

Tijdelijk Anders Gebruiken Tijdelijk Anders Gebruiken van terreinen en gebouwen Ingrid van de Vossenberg Projectleider T.A.G. / Stedenbouwkundige / Gemeente Nijmegen Wat is TAG? De ontwikkelaar: sloopt niet, maar stelt gebouw

Nadere informatie

Tussenevaluatie proef mengvormen winkel/horeca centrum Venray (blurring)

Tussenevaluatie proef mengvormen winkel/horeca centrum Venray (blurring) B en W Adviesnota Onderwerp Tussenevaluatie proef mengvormen winkel/horeca centrum Venray (blurring) Zaaknummer 410743 Teammanager Ingrid Starmans B & W datum 2 juli 2018 Team Vergunningverlening Toezicht

Nadere informatie

Voorstel aan Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Voorblad Onderwerp Programma Portefeuillehouder(s) Soort Stuk Voorgesteld besluit Uitstallingen, reclameborden, speeltoestellen en overige objecten Openbare Ruimte,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1070719 Datum: Behandeld door: tjw schreuder Afdeling/Team: Maatschappelijke Ontwikkeling / Beleidsontwikkeling Onderwerp: Nachtopvang dak- en thuislozen

Nadere informatie

Onderwerp: Beantwoording raadsvragen over: Vrijheid voor horeca en detailhandel - Besluitvormend

Onderwerp: Beantwoording raadsvragen over: Vrijheid voor horeca en detailhandel - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 26 april 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00333 Onderwerp: Beantwoording raadsvragen over: Vrijheid voor horeca en detailhandel - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Raadslid

Nadere informatie

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Resultaten monitoring uitvoeringsprogramma leefbaarheid provincie Groningen 2017-2018 Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Beschrijving project Het centrum van Oude Pekela heeft te maken met leegstand

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 14 juli 2011

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 14 juli 2011 1 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 14 juli 2011 OPSTELLER VOORSTEL: AFDELING: PORTEFEUILLEHOUDER: G. Snapper FJZ/AJZ M.C.M. Waanders Agendapunt: No. /'11 Dokkum, 27 mei 2011 ONDERWERP: Sluitingstijden

Nadere informatie

Raadsvergadering: 22 mrt 2016 Besluit: Unaniem Aangenomen

Raadsvergadering: 22 mrt 2016 Besluit: Unaniem Aangenomen Raadsvergadering: 22 mrt 2016 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 7 Voorstelnr.: RB2016016 Onderwerp: aanpassing Algemene Plaatselijke Verordening Programma: programma 2 Reden van agendering: ter besluitvorming

Nadere informatie

B&W Vergadering. Dossiernummer 761 Vertrouwelijk Vergaderdatum 6 september 2016 Agendapunt Zaaknummer

B&W Vergadering. Dossiernummer 761 Vertrouwelijk Vergaderdatum 6 september 2016 Agendapunt Zaaknummer 2.1.10 Herijking reclamebeleid 1 Dossier 761 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 761 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 6 september 2016 Agendapunt 2.1.10 Omschrijving Herijking reclamebeleid Zaaknummer

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

Gemeente Losser. Convenant H aproef 2017

Gemeente Losser. Convenant H aproef 2017 Gemeente Losser Convenant H aproef 2017 1. Inleiding Dit document beschrijft de spelregels en verhoudingen tijdens de proef met de horecabranche. De proef houdt in dat de openingstijd voor de horecaondernemers

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673

RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673 RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 27 november 2018 Portefeuillehouders) Wethouder Noorthoek Portefeuille(s) : ^ Verkeer en parkeren Contactpersoon

Nadere informatie

Datum: Adviserend. 24 januari Feb/mrt 30 januari

Datum: Adviserend. 24 januari Feb/mrt 30 januari Oplegvel 1. Onderwerp Brief aan provincie over opwekking duurzame energie 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang In het Energieakkoord Holland

Nadere informatie

Aanvraagformulier vergunning terrassen

Aanvraagformulier vergunning terrassen Aanvraagformulier vergunning terrassen In artikel 2.10 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is geregeld dat het zonder vergunning verboden is voorwerpen te plaatsen op of aan een openbare plaats

Nadere informatie

BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ)

BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ) BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ) biz BEDRIJVENINVESTERINGZONE EINDHOVEN VOORWOORD De SOEC (Stichting Ondernemersfonds Eindhoven Centrum) is in 2011 opgericht om het centrum van Eindhoven op een doordachte,

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Gemeenteraad Beekstraatkwartier Bestemd Gemeenteraad Periode April/mei 2013. Status Openbaar Datum 13 mei 2013

Voortgangsrapportage Gemeenteraad Beekstraatkwartier Bestemd Gemeenteraad Periode April/mei 2013. Status Openbaar Datum 13 mei 2013 Voortgangsrapportage Gemeenteraad Beekstraatkwartier Bestemd Gemeenteraad Periode April/mei 2013 voor Status Openbaar Datum 13 mei 2013 1. Organisatie Gemeente Weert a) bestuurlijk College van B&W, H.

Nadere informatie

De nieuwe DHW. Presentatie NVWA

De nieuwe DHW. Presentatie NVWA De nieuwe DHW Presentatie NVWA 17-10-2012 Programma Belangrijkste wijzigingen DHW Taakverdeling gemeente/politie/nvwa na 1-1-2013 Toezicht DHW - wat komt er bij kijken? Ondersteuning door NVWA/ministeries

Nadere informatie

ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017

ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017 ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017 Ontwerp Locatievisie terrassen binnenstad Z.61961/D.32939 1 van 7 Inleiding Terrassen zijn een belangrijk onderdeel van de horeca. Ze zorgen

Nadere informatie

Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone Coevorden

Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone Coevorden Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone Coevorden Gemeente Coevorden Stichting Ondernemersfonds Coevorden Ondergetekenden, De gemeente Coevorden, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de

Nadere informatie

Van: L. Lindeman Tel nr: 8642 Nummer: 18A.00172

Van: L. Lindeman Tel nr: 8642 Nummer: 18A.00172 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: L. Lindeman Tel nr: 8642 Nummer: 18A.00172 Datum: 12 februari 2018 Team: Ruimtelijke plannen Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan:

Nadere informatie

BELEIDSPLAN ONDERNEMERSVERENIGING KATENDRECHT

BELEIDSPLAN ONDERNEMERSVERENIGING KATENDRECHT BELEIDSPLAN 2014-2016 ONDERNEMERSVERENIGING KATENDRECHT Datum: 17 november 2014 Inhoud 1. Inleiding p.3 2. Organisatie van de Ondernemersvereniging Katendrecht p.4 3. Uitwerking van de doelstellingen p.5

Nadere informatie

Namens de gemeente Wethouder Johan Lalieu (vz) Karin Peeters (accountmanager Bedrijven; verslag)

Namens de gemeente Wethouder Johan Lalieu (vz) Karin Peeters (accountmanager Bedrijven; verslag) Verslag Betreft: Het Horecaoverleg Gemeente Maasgouw Van: Karin Peeters Onderwerp: Vergadering dd. 14 oktober 2015 Aanwezig: Namens bestuur Koninklijke Horeca Maasgouw: René Broen Luc van Engelen Nicole

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 11 9 2012 september 2012 Agendanummer: 9. Onderwerp: Papierloos vergaderen. Voorgestelde besluit:

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 11 9 2012 september 2012 Agendanummer: 9. Onderwerp: Papierloos vergaderen. Voorgestelde besluit: Vergadering: 11 9 2012 september 2012 Agendanummer: 9 Status: Informerend Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Papierloos vergaderen Voorgestelde besluit: Wij stellen u voor: 1. Een pilot papierloos vergaderen

Nadere informatie

Proef Flexibele openingstijden voor winkels in Centrum

Proef Flexibele openingstijden voor winkels in Centrum Projectplan Proef Flexibele openingstijden voor winkels in Centrum 2017-2018 RvE Economie 1 1. Introductie en aanleiding experiment Introductie Voor u ligt het projectplan Proef Flexibele openingstijden

Nadere informatie

Gemeenteraad Gooise Meren

Gemeenteraad Gooise Meren Gemeenteraad Gooise Meren Informatieve vragen van feitelijke/technische aard Van : Lodewijk Zweers (CDA) 18 juni 2017 Datum indiening : Betreft : Raadsvoorstel Parkeerbeleid Gooise Meren, zaaknr. 307923

Nadere informatie

Regel die burgerinitiatieven

Regel die burgerinitiatieven Regel die burgerinitiatieven Meedoen met vervolgacties eindadvies onderzoek burgerinitiatieven en aansprakelijkheid November 2013 1 2 Regel die Burgerinitiatieven Aansprakelijkheid als belemmering? We

Nadere informatie

Welkom in Gemeente Haaren

Welkom in Gemeente Haaren Welkom in Gemeente Haaren Programma Themabijeenkomst Vrijkomende Agrarische Bebouwing Programma 1 2 3 4 5 6 Welkom en inleiding Aanleiding en doel van het project Het proces tot nu toe Toelichting op het

Nadere informatie

Nachtwinkels. Alleen ter besluitvorming door het College Formele consultatie van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp

Nachtwinkels. Alleen ter besluitvorming door het College Formele consultatie van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Openbaar Onderwerp Nachtwinkels Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir / B. van Hees / H. Bruls Samenvatting Bij raadsbesluit van 20 november 2013 is de Verordening Winkeltijden Nijmegen

Nadere informatie

Plan van Aanpak BIZ Vianen

Plan van Aanpak BIZ Vianen Plan van Aanpak BIZ Vianen Plan van Aanpak BIZ Voorstraat Vianen oktober 2011 1 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Als vestingstad met historie, onder de rook van Utrecht, is Vianen trots op haar Voorstraat.

Nadere informatie

Ontmoet elkaar in. it} Usselstein. Overeenkomst "Veilig Uitgaan" t IJsselstein. p ^ LITI E NEDERLAND

Ontmoet elkaar in. it} Usselstein. Overeenkomst Veilig Uitgaan t IJsselstein. p ^ LITI E NEDERLAND ^ Ontmoet elkaar in it} Usselstein Overeenkomst "Veilig Uitgaan" 2019-2024 p ^ LITI E ^ % Gemeente t IJsselstein NEDERLAND Overeenkomst "Veilig Uitgaan" IJsselstein 2019-2024 Colofori De Overeenkomst Veilig

Nadere informatie

DEELNEMERSREGLEMENT. 1.2 Mijn Droomwinkel is een initiatief van gemeente Roermond, hierna te noemen de organisatie.

DEELNEMERSREGLEMENT. 1.2 Mijn Droomwinkel is een initiatief van gemeente Roermond, hierna te noemen de organisatie. DEELNEMERSREGLEMENT Overweging Roermond heeft de ambitie de binnenstad levendig te houden en de retailstad van Limburg te zijn en te blijven. Ook wil Roermond een stad zijn waar nieuw ondernemerschap welkom

Nadere informatie

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij DIR/DB (0162)

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij DIR/DB (0162) Aan de fracties van VVD en PvdA de heer A.J.H. Wijers, mevrouw C.P.W. Bode-Zopfi Datum Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij DIR/DB d.bosmans@oosterhout.nl (0162) 48 91 03 Onderwerp Vragen ex art.

Nadere informatie

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 invullen organisatie registratienr. 17INT09157 casenr. BBV17.0501 voorstel over vaststellen Nota Zonne-energie

Nadere informatie

OPENBAAR Adviseur: D. Pronk (CS, tst. 883) Portefeuillehouder: J. Roeffen en E.M. Timmers - van Klink 13.01980 OPINIËRENDE NOTA

OPENBAAR Adviseur: D. Pronk (CS, tst. 883) Portefeuillehouder: J. Roeffen en E.M. Timmers - van Klink 13.01980 OPINIËRENDE NOTA OPENBAAR Adviseur: D. Pronk (CS, tst. 883) Portefeuillehouder: J. Roeffen en E.M. Timmers - van Klink 13.01980 1 OPINIËRENDE NOTA Politieke Ronde d.d. 11 april 2013 Raadsvergadering d.d. 25 april 2013

Nadere informatie

Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek. Forse investering noodzakelijk! Centrum op de schop!

Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek. Forse investering noodzakelijk! Centrum op de schop! Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek Goor als winkelhart van de Hof van Twente aangevuld met muzikale elementen: Beeld bepalende elementen (muziekkoepel etc.); Muzikale evenementen (zie Bigband festival);

Nadere informatie

Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008

Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 In Nederland gelden hoge eisen voor kinderopvang. We willen dat kinderen gezond en veilig kunnen leren, spelen, slapen

Nadere informatie

LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK

LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK Ondergetekenden: de burgemeester van de gemeente Oldebroek; hierna te noemen 'de burgemeester'; de politie Oost Nederland, team Veluwe Noord, te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken

Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken 2010-2020 Besproken in de colleges van B&W op 4 november 2008 Versie 30 oktober

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuibouievard 300 3311 GR DORDRECHT Datum 22 februari 2011 Ons kenmerk SBC/529089 Begrotingsprogramma Bestuur en samenwerking Betreft vaststellen Verordening

Nadere informatie

Projectaanpak Dorpsstraat Vlieland

Projectaanpak Dorpsstraat Vlieland Projectaanpak Dorpsstraat Vlieland COLOFON Opdrachtgever Contactpersoon :Gemeente Vlieland :Peter Jan Tijdeman Contactpersoon Rho Adviseurs : Aukje de Graaf Projectnummer : 20160846 Datum : 16-6-2016 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving Vraag Belangrijk Legenda Leestip Met de klok mee Start op 1 uur Van het midden uit naar buiten Per tak van boven naar beneden Deze PDF staat uit meerdere pagina's Welkom Hoop bekende gezichten Leuk mix

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Inhoud presentatie 1. Impact Wabo o o o Doelstellingen Verplichtingen Kansen 2. Inzicht in de inhoud o o o o Inhoud en reikwijdte Procedures Aandachtspunten Inwerkingtreding

Nadere informatie

* *

* * ADVIESNOTA RAAD / RAADSVOORSTEL Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *13.0013675* 13.0013675 Raadsvergadering: 19 december 2013 Voorstel: 8.42 Agendapunt: 9 Onderwerp 1 e wijziging Algemene

Nadere informatie

Terrassenbeleid. Nota Terrassenbeleid Heerhugowaard

Terrassenbeleid. Nota Terrassenbeleid Heerhugowaard Agendanr. : Voorstelnr. : 2003-69 Onderwerp : Terrassenbeleid Heerhugowaard Aan de Raad, Heerhugowaard, 24 februari 2004 Beknopt voorstel 1. Instemmen met het voorgestelde terrassenbeleid Heerhugowaard;

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Voorwerpen of stoffen op of aan de openbare plaats

AANVRAAGFORMULIER Voorwerpen of stoffen op of aan de openbare plaats AANVRAAGFORMULIER Voorwerpen of stoffen op of aan de openbare plaats Stadsbeheer Afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving Dossiernr. SBA: 1. Aanvrager Datum ontvangst: Stadhuisplein 1 Postbus 200

Nadere informatie

Pilot vrije openingstijden horeca Deventer binnenstad 2015

Pilot vrije openingstijden horeca Deventer binnenstad 2015 Pilot vrije openingstijden horeca Deventer binnenstad 2015 1 Inleiding Vanuit de Deventer horeca is de wens uitgesproken voor meer flexibiliteit en vrij ondernemerschap. In het bestuursakkoord 2014-2018

Nadere informatie

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden.

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden. Aan: Gemeenteraad van Druten Druten, 27 juli 2015 Geachte voorzitter en leden van de gemeenteraad, In de eerste rekenkamerbrief van 2015 komt inkoop en aanbesteding aan bod. Dit onderwerp heeft grote relevantie,

Nadere informatie

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Netwerk Informele Zorg en Netwerk Mantelzorg Eindhoven Contact adres secretariaat: Mw. Marijke van der Zanden tel: 040-238 27 97 m.vd.zanden@eindhoven.nl

Nadere informatie

Horeca; ontwerp nieuw locatiebeleid

Horeca; ontwerp nieuw locatiebeleid ** Concept Sectie RBL Economische Zaken Horeca; ontwerp nieuw locatiebeleid Pilot: horeca als eerste bouwsteen economische visie Juli 2013 Auteur: Martijn Schot 1 Aanleiding Sinds april 2008 zijn plannen

Nadere informatie

Raadsvoorstel Gebied en Wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann. Veiligheid. Handhaving

Raadsvoorstel Gebied en Wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann. Veiligheid. Handhaving Titel Activiteitenplan handhaving 2012 Nummer 12/32 Datum 23 april 2012 Programma Fase Onderwerp Veiligheid Handhaving Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530

Nadere informatie

ECSD/U

ECSD/U Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid(SZW) Mw. drs. J. Klijnsma Postbus 90801 2509 LV 'S-GRAVENHAGE doorkiesnummer (070) 373 8249 betreft Verzoek bestuurlijke reactie Besluit experimenten Participatiewet

Nadere informatie

Parapluherziening Terrassen

Parapluherziening Terrassen Ontwerpbestemmingsplan Parapluherziening Terrassen Opgesteld door Stadsontwikkeling Ruimte en Wonen Bureau Bestemmingsplannen Galvanistraat 15 Postbus 6575 3002 AN ROTTERDAM. Vastgesteld d.d Onherroepelijk

Nadere informatie

Bijlage 4. Procesvoorstel samenspraak Voorweg-Noord

Bijlage 4. Procesvoorstel samenspraak Voorweg-Noord Bijlage 4 Procesvoorstel samenspraak Voorweg-Noord B&W-voorstel Onderwerp Procesvoorstel Samenspraak lokatieontwikkeling Voorweg- Noord Zaaknummer -2016-000173 Documentnummer DOC-2016-001530 Versie Auteur

Nadere informatie

Decentralisatie Toezicht

Decentralisatie Toezicht Decentralisatie Toezicht Presentatie NVWA 8-12-2011 De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit Programma Wijzigingen DHW Taakverdeling gemeente/politie/nvwa Decentralisatie toezicht

Nadere informatie

DETAILHANDELSSTRUCTUURVISIE

DETAILHANDELSSTRUCTUURVISIE DETAILHANDELSSTRUCTUURVISIE Behorende bij raadsbesluit d.d. 21 juli 2016 Detailhandelsstructuurvisie Nederweert DETAILHANDELSSTRUCTUURVISIE Op basis van de constateringen en adviezen van BRO heeft het

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Voorwerpen of stoffen op of aan de openbare plaats

AANVRAAGFORMULIER Voorwerpen of stoffen op of aan de openbare plaats AANVRAAGFORMULIER Voorwerpen of stoffen op of aan de openbare plaats Stadsbeheer Afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving Registratie Gemeente Almere (uitsluitend voor intern gebruik) Dossiernr. SBA:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 11.0013. Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151

RAADSVOORSTEL 11.0013. Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151 RAADSVOORSTEL 11.0013 Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151 Naam programma +onderdeel: Veiligheid. Onderwerp: Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening 2009 met

Nadere informatie

Convenant inzake de proeftuin bezorgen van reisdocumenten

Convenant inzake de proeftuin bezorgen van reisdocumenten De Convenant inzake de proeftuin bezorgen van reisdocumenten Partijen, De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, als vertegenwoordiger van de Staat der Nederlanden, dr. R.H.A. Plasterk,

Nadere informatie

Onderwerp Voorstel tot het vaststellen van de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur (AVOI) gemeente Olst-Wijhe

Onderwerp Voorstel tot het vaststellen van de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur (AVOI) gemeente Olst-Wijhe Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 19 januari 2015 8 2015/02 n.v.t. wethouder M. Blind Kenmerk 14.408410

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Voordracht voor de collegevergadering van

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Voordracht voor de collegevergadering van Nummer Directie Dienst BD2013-010040 directie sb dienst ivv Voordracht voor de collegevergadering van 29 oktober 2013 Portefeuille 29 Agendapunt A0 Tekst van openbare besluiten Onderwerp wordt gepubliceerd

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad,

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad, Agendapunt : 11 Voorstelnummer : 06-33 Raadsvergadering : 29 juni 2010 Naam opsteller : Sipke Diepbrink Informatie op te vragen bij : Sipke Diepbrink Portefeuillehouders : Hetty Hafkamp Onderwerp: Beleidsnota

Nadere informatie

Wie we zijn

Wie we zijn R-LINK Wie we zijn R-LINK R-LINK onderzoekt hoe kleinschalige bottom-up initiatieven in de gebiedsontwikkeling kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Deze kennis helpt bij

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 000 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2019 Nr. 116 BRIEF

Nadere informatie

Centrumontwikkeling Zuidlaren 15 januari 2019

Centrumontwikkeling Zuidlaren 15 januari 2019 Centrumontwikkeling Zuidlaren 15 januari 2019 Programma Introductie Participatieconcept Stand van zaken Inzichten en uitgangspunten Doelgroepen Co-creatieconcept Ruimtelijk plan in co-creatie Fasering

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/005105/9510. Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/005105/9510. Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling Aan de raad. Hoogmadeseweg 60A Besluit categorie vvgb 09-2014 Beslispunten *Z001D11AA5 5* 1.

Nadere informatie

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Reg.nr: BW16-0005 Portefeuillehouder: C. van Diemen Casenr.: Cbb0004 Agenda: Openbaar Sector/afd.:Stadsbeheer / Wijkbeheer B&W d.d. 08-03- Steller/tel/e-mail:

Nadere informatie

De Utrechtse Participatiestandaard

De Utrechtse Participatiestandaard De Utrechtse Participatiestandaard Participatie leidt tot betere projecten, betere afwegingen en besluitvorming en tot meer draagvlak. Bij ieder project is de vraag aan de orde wanneer en in welke mate

Nadere informatie

CONCEPT Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Domburg

CONCEPT Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Domburg CONCEPT Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Domburg 2018-2023 Ondergetekenden, Gemeente Veere, ter zake van deze overeenkomst rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heerin zijn hoedanigheid

Nadere informatie

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning?

Inleiding. 1.1 Wat is de omgevingsvergunning? 1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat deel met een korte bespreking wat een omgevingsvergunning is en wat vergunningsvrij bouwen is. De achtergrond en doelstellingen van de belangrijkste regelingen (de Wet algemene

Nadere informatie

Gemeenteraad van Delft Postbus ME Delft. Delft, 8 april Geachte dames en heren,

Gemeenteraad van Delft Postbus ME Delft. Delft, 8 april Geachte dames en heren, Gemeenteraad van Delft Postbus 78 2600 ME Delft Delft, 8 april 2013 Geachte dames en heren, Tijdens de vergadering van de raadscommissie SVR van 6 februari hebben wij onze bezwaren tegen het bestemmingsplan

Nadere informatie

Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds

Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds Hoorn, 25 augustus 2009 MKB Hoorn constateert - Dat de gemeente Hoorn eind mei de aanslagen

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Kenmerk 15.503838. Vergaderdatum 9 juni 2015. Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018

Voorstel aan de raad. Kenmerk 15.503838. Vergaderdatum 9 juni 2015. Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Kenmerk 15.503838 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 9 juni 2015 Geheim Nee Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Het College van burgemeesters

Nadere informatie

1. Vast te stellen de brief aan de raad over de uitkomst van de ronde tafel gesprekken.

1. Vast te stellen de brief aan de raad over de uitkomst van de ronde tafel gesprekken. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Uitkomst ronde tafel gesprekken aanwijzing vuurwerkvrije zones Programma Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Ter uitvoering van de moties tot het onderzoeken

Nadere informatie

Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum

Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum Foto: Pieter Musterd - (cc) - Flickr Het Oude Centrum is een wijk die de potentie heeft om zich te ontwikkelen tot een moderne en levendige centrumwijk.

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u de vergunning voor dit evenement. Wij verzoeken u kennis te nemen van de vergunning.

Hierbij ontvangt u de vergunning voor dit evenement. Wij verzoeken u kennis te nemen van de vergunning. Samenwerkende Ondernemers Oelemarkt De heer N. Joosen Oelemarkt 20 6001 ES Weert Weert, 5 augustus 2015 Onderwerp Ons kenmerk : : Aanvraag vergunning VTH/042174 Beste heer Joosen, Op 30 juni 2015 en 5

Nadere informatie

Meer grip op vakantieparken

Meer grip op vakantieparken Meer grip op vakantieparken Het vraagstuk De markt rondom vakantieparken is verzadigd. Dit betekent dat een deel van de terreinen hun recreatieve functie heeft verloren. Op een aantal parken ontstaat hiermee

Nadere informatie

Subsidieregeling maatschappelijk initiatief stadsdeel Zuid

Subsidieregeling maatschappelijk initiatief stadsdeel Zuid Subsidieregeling maatschappelijk initiatief stadsdeel Zuid Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze subsidieregeling wordt verstaan onder: a. algemeen bestuur: het algemeen bestuur van de bestuurscommissie

Nadere informatie

Gemeente Delft. : Modernisering systematiek uitbreiding parkeerregulering

Gemeente Delft. : Modernisering systematiek uitbreiding parkeerregulering Raadsvoorstel """ Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV Onderwerp : college van B&W : 30-01-2018 : Lennart Harpe : Kay van der Kraan : 06-14877674

Nadere informatie

Nota van beantwoording

Nota van beantwoording Nota van beantwoording Betreft ontwerp verkeers Lammermarkt (herinrichting openbare ruimte). Er is 1 brief met zienswijzen ontvangen. De zienswijze heeft betrekking op de herinrichting van de Lammermarkt

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK

BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK BELEIDSREGELS BED & BREAKFAST EN VERHUUR (BOVEN)WONINGEN IN CENTRUMGEBIEDEN VOOR RECREATIEF GEBRUIK en ambtshalve aanpassingen Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand

Nadere informatie

Raadsvoorstel Pilot Tijdelijke Horeca

Raadsvoorstel Pilot Tijdelijke Horeca gemeente Eindhoven 16R6787 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00475 Beslisdatum B&W 18 april 2016 Dossiernummer 16.16.752 Raadsvoorstel Pilot Tijdelijke Horeca Inleiding In maart 2014 is het Horecabeleidsplan

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Registratienr.: 2012I02088

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Registratienr.: 2012I02088 Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Afdeling: Beleid Leiderdorp, 3-01-2013 Onderwerp: RVS Transformatie naar wonen Elisabethhof 1 ( Astellas) Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord te gaan met transformatie

Nadere informatie

Terrasvlonders

Terrasvlonders Terrasvlonders 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1. AANLEIDING 3 Voortzetten van terrasvlonders 3 Uitgangspunten terrasvlonders 3 2. TERRASVLONDERS 2016 5 Voorwaarden 5 Proces van vergunningverlening 6 Toezicht en

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het instemmen met camerabewaking in de openbare

Raadsvoorstel tot het instemmen met camerabewaking in de openbare gemeente Eindhouen Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling R a a dsnummer O8. R 8 O q.. O O Z Inboeknummer o8bstoao88 Beslisdatum B%W a8 oktober 2008 Dossiernummer 8qq asa Raadsvoorstel tot het instemmen

Nadere informatie

Doetinchem, 2 juli 2008 ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008. Visie op dienstverlening

Doetinchem, 2 juli 2008 ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008. Visie op dienstverlening Aan de raad AGENDAPUNT 7k ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008 Visie op dienstverlening Voorstel: 1. Vaststellen visie op dienstverlening voor de periode 2008-2015: Wij als organisatie spelen constant in op een

Nadere informatie

Portefeuillehouder: H. Blok Behandelend ambtenaar K. Schuurman, (t.a.v. K. Schuurman)

Portefeuillehouder: H. Blok Behandelend ambtenaar K. Schuurman, (t.a.v. K. Schuurman) Vergadering: 13 januari 2015 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: H. Blok Behandelend ambtenaar K. Schuurman, 0595-447785 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. K. Schuurman) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Experimentwetgeving en regelluwe zones. Peter Van Humbeeck 10 november 2016

Experimentwetgeving en regelluwe zones. Peter Van Humbeeck 10 november 2016 Experimentwetgeving en regelluwe zones Peter Van Humbeeck 10 november 2016 Inhoud 2 SERV-advies en rapport (www.serv.be) Op basis van Inventaris literatuur over experimentwetgeving en regelluwe zones Voorbeelden

Nadere informatie

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen Plan van Aanpak Horecavisie Emmen vastgesteld door b&w op 19-06-2018 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Onderwerpen Horecavisie... 3 1.3 Reikwijdte Horecavisie... 3 2. Onderwerpen Horecavisie...

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012

OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012 OPLEGNOTITIE; TOELICHTING OP DE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING WESTVOORNE 2012 Inleiding In 2011 is de APV Westvoorne voor het laatst herzien. Dit jaar zijn veel artikelen in de model

Nadere informatie

Participatiewijzer gemeente De Bilt

Participatiewijzer gemeente De Bilt Participatiewijzer gemeente De Bilt Stap 1: Inventarisatie Je staat aan de start van een project/ beleidstraject, maar vraagt je af of en hoe je inwoners en/of ondernemers moet betrekken bij je project.

Nadere informatie

Bent u aangesloten bij de Bedrijfsinvesteringszone (BIZ)? Kunt u aangeven hoe uw onderneming er voor staat ten opzichte van pakweg 3 jaar geleden

Bent u aangesloten bij de Bedrijfsinvesteringszone (BIZ)? Kunt u aangeven hoe uw onderneming er voor staat ten opzichte van pakweg 3 jaar geleden Uitkomsten van enquête onder ondernemers door Cees Pluimgraaff Bent u aangesloten bij de Bedrijfsinvesteringszone (BIZ)? ja nee De straat waarin ik onderneem kent geen BIZ Kunt u aangeven hoe uw onderneming

Nadere informatie