Rapportage test webpanel 10 september 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapportage test webpanel 10 september 2008"

Transcriptie

1 Rapportage test webpanel 10 september 2008 Op woensdagavond 10 september 2008 is de nieuwe website van de gemeente Rijswijk tijdens drie sessies uitgebreid getest op gebruiksvriendelijkheid, inhoud en vormgeving door bewoners en bedrijven. De website is op dat moment nog niet live. De test is dan ook bedoeld om te achterhalen in hoeverre de nieuwe vraaggerichte structuur van de website, de vormgeving, het taalgebruik en volledigheid van de informatie voldoet aan de eisen van de bezoekers, vóórdat de nieuwe website live gaat. De resultaten uit deze test zijn inmiddels gebruikt om de website te verbeteren. Mede naar aanleiding van deze verbeteringen kon de site op 22 september 2008 live. Samenstelling webpanel Na een oproep in het lokale huis-aan-huisblad hebben zich 25 panelleden aangemeld. Deze panelleden zijn voornamelijk inwoners van Rijswijk. Daarnaast namen een aantal bedrijven deel die graag mee willen denken. Uiteindelijk hebben 18 personen de test daadwerkelijk uitgevoerd. Het panel is als volgt samengesteld: Leeftijdscategorie Aantal vrouwen Aantal mannen Totaal Opzet test De deelnemers zijn verdeeld over drie sessies, van tot uur, van tot uur en van uur. De test vindt plaats in de Raadszaal van het stadhuis. Er is gekozen voor een één-op-één begeleiding. Ieder panellid heeft een eigen PC ter beschikking. De lijst met algemene vragen wordt door het panellid zelfstandig ingevuld. Daarna is er tien minuten tijd om zelf rond te surfen op de website. Het panellid is gevraagd om zowel bij het vrij surfen als bij de scenariovragen hardop te denken en te vertellen wat hij gaat doen, wat hij verwacht te vinden als hij die stap neemt, of de informatie die aangetroffen wordt voldoet aan de verwachting of niet, etc. Hardop denken door het panellid geeft de begeleiding de kans om dóór te vragen, vanzelfsprekend zonder daarbij sturing te geven aan het gedrag van het panellid. De op- en aanmerkingen, opvallend gedrag, tegenvallende verwachtingen worden door de begeleiding genoteerd op een checklist. De test wordt vervolgd met twee scenariovragen, waarbij het panellid gevraagd wordt om aan de hand van de opdrachten de benodigde informatie te achterhalen. Na afloop vult het panellid nog een lijst met afsluitende vragen in, samen met de begeleider. Lijst algemene vragen (zie bijlage 1) Vrije surfsessie Scenariovragen (zie bijlage 2) Afsluitende vragen (zie bijlage 3)

2 Resultaten De vormgeving van de website wordt over het algemeen als fris, rustig en overzichtelijk ervaren. Over het taalgebruik en het aanbod aan informatie zijn de panelleden het eens, het is prettig geschreven informatie, in begrijpelijke (niet ambtelijk) taal, en de informatie is uitgebreid ten opzichte van de oude website. Over het navigeren op de website zijn de meningen wat meer verdeeld. Soms wordt informatie in vooral de rechterbalk van het beeldscherm over het hoofd gezien. Toch is alle informatie uit de scenario s goed te vinden en als het panellid is gewezen op de mogelijkheid van extra informatie aan de rechterzijde wordt deze optie toch als erg handig gezien. Van alle notities is een overzicht gemaakt, verdeelt in cosmetische, navigatie/technische en inhoudelijke aandachtspunten, zie bijlage 4. Een aantal aandachtspunten is binnen een paar weken al opgelost, sommige punten vereisen wat meer aandacht, en een paar punten zijn niet gehonoreerd. Vervolg Het webpanel zal regelmatig gevraagd worden om opnieuw mee te werken aan een test. Dat kan zijn over de website in het algemeen, maar het is ook goed mogelijk dat alleen een nieuwe ontwikkelde functie, bijvoorbeeld een digitaal bestemmingsplan, of een discussie of inspraakmogelijkheid het testonderwerp is.

3 Naam: Sessie: o uur o uur o uur Algemene vragen 1. Welke websites bezoekt u geregeld? 2. Welke informatie zoekt u op internet? 3. De informatie die u zoekt moet: o Zo compleet mogelijk zijn (veel informatie op het scherm waardoor je moet scrollen); o Puntsgewijs staan vermeld (alles in één oogopslag); o Kort en bondig zijn (met de mogelijkheid om door te klikken naar achterliggende informatie). 4. Maa kt u regelmatig gebruik van zoekmachine s zoals Google, Yahoo e.d. o Ja o Nee 5. Met welk doel zou u de gemeentelijke website bezoeken? 6. Heeft u de website van de gemeente Rijswijk al eerder bezocht? o Ja o Nee 7. Zo ja, met welk doel? Bijlage 1 algemene vragen

4 Scenario: Inburgering De volgende drie Rijswijkers willen weten of ze verplicht moeten inburgeren, vrijgesteld zijn of vrijwillig kunnen inburgeren. 1. Na de moord op zijn vrouw is Suleiman met zijn dochtertje Hajar van vier gevlucht uit Irak. Hij is imam en wil aan de slag bij een moskee in Rijswijk. Als hij moet inburgeren moet hij opvang vinden voor zijn dochtertje als hij bijvoorbeeld op cursus moet, daar er verder geen familie is. 2. Clarence komt net uit Suriname, heeft daar een Nederlands VMBO gevolgd en heeft een diploma. In Rijswijk is hij aan de slag gegaan als assistent automonteur bij zijn oom, die hier al jaren woont. Als hij niet verplicht hoeft in te burgeren dan wil hij het ook niet vrijwillig. 3. Heidi komt uit Zwitserland en heeft, na een relatie te hebben gekregen met een Rijswijker die tijdens het EK in haar land was, een baan aangenomen als directiesecretaresse bij de Shell. Zij wil graag inburgeren om meer weten over de Nederlandse taal en cultuur. Zoek uit: A. Wie moet verplicht en wie hoeft niet per se in te burgeren? B. Degene die wel moeten of willen inburgeren willen graag weten: - Bij welke gemeentelijke instantie zij zich kunnen of moeten melden. - Uit welke onderdelen het inburgeringtraject bestaat. - Hoeveel het traject kost. - Of zij eventueel een vergoeding kunnen krijgen voor de kosten. Of na afloop geld terug kunnen krijgen. - Suleiman moet eventueel opvang hebben voor zijn dochtertje, is daar mogelijkheid voor en zo ja is ook hiervoor een vergoeding mogelijk.? Scenario: Startende horeca-ondernemer Na jarenlang in de horeca gewerkt te hebben, wil Ron een eigen zaak beginnen in Rijswijk. Hij weet dat er een café te koop staat en overweegt dit over te nemen. Maar hij wil wel wat zaken wijzigen. Het pand bevindt zich namelijk aan een gezellig plein en Ron wil hier in de zomermaanden graag een klein terras neerzetten (ca 15 m2). Bovendien wil hij in het café een biljarttafel plaatsen in de hoop dat hij daarmee meer mensen trekt. Ron is in het bezit van alle nodige diploma s, maar weet niet precies welke vergunningen hij nodig heeft. Vragen: 1. Welke vergunningen dient Ron aan te vragen? 2. Aan welke voorwaarden dient Ron te voldoen om op het plein een terras te mogen inrichten? 3. Hoe lang duurt het minimaal voordat Ron alle vergunningen heeft ontvangen? 4. Waar kan hij terecht met eventuele vragen? Kenmerken: Ron houdt niet van computers en spendeert nauwelijks tijd op het internet. Als hij te vaak moet klikken, omdat hij niet de juiste informatie krijgt, geeft hij op.

5 Ron heeft een hekel aan procedures en regels en ambtelijke taal. Hij wil gewoon weten waar hij aan toe is. Wat mag wel, wat mag niet, en wat moet hij ervoor doen? Ron weet weinig van gemeentezaken, hij is niet bekend met de diverse afdelingen van de gemeente. Scenario: Uittreksel GBA Mariska is geslaagd voor haar VWO-examen en wil rechten gaan studeren in Leiden. Om zich te kunnen inschrijven heeft zij een uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie nodig. 1. Waar moet zij een uittreksel aanvragen? 2. Kan zij deze aanvraag digitaal doen? Scenario: Afspraak maken voor een aanvraag paspoort Karel moet binnenkort voor zijn werk naar New York maar zijn paspoort is verlopen. Karel is een druk bezet persoon hij heeft weinig tijd om de aanvraag te doen. 1. Kan hij hiervoor een afspraak maken. 2. Op welke termijn kan hij hiervoor terecht 3. Hoe lang moet hij uiterlijk wachten als hij in het stadhuis komt 4. Kan hij het paspoort digitaal aanvragen? Scenario: Wat gebeurt er in mijn buurt? Maria en Henk zijn op zoek naar een huis in Rijswijk. Ze hebben hun oog laten vallen op een woning in de Strijp en zijn benieuwd naar de verbouwingsactiviteiten in de buurt van deze woning. Het adres van de woning is: Strijpwetering DA Rijswijk Scenario: Trouwen in Rijswijk Thea, 35 jaar, heeft de man van haar dromen gevonden en wil trouwen op een romantische locatie in Rijswijk. Ze heeft besloten haar eigen naam te behouden. Thea zit niet vaak op internet, maar neemt nu de tijd om het huwelijk zo goed mogelijk voor te bereiden en de benodigde informatie op te zoeken op de gemeentesite. 1. Welk formulier heeft Thea nodig om haar eigen naam te behouden?

6 2. Welke stukken moeten meegenomen worden bij de ondertrouw? 3. Uit welke locaties kan Thea kiezen? 4. Wat zijn de kosten van een huwelijk op de door haar gekozen locatie? Ze kiest ook voor het leren trouwboekje.

7 Naam: Sessie: o uur o uur o uur Afsluitende vragen 1. Wat is uw algemene indruk? 2. Heeft u alle informatie kunnen vinden? o Ja o Nee 3. Zo nee, wat heeft u gemist? 4. Wat was de oorzaak dat u niet kon vinden wat u zocht? 5. Wat vindt u van de vormgeving? (1 niet goed, 10 uitstekend). Want: 6. Wat vindt u van de leesbaarheid? (1 niet goed, 10 uitstekend) Want: 7. Wat vindt u van het taalgebruik? (1 niet goed, 10 uitstekend) Want: Bijlage 3 afsluitende vragen

8 8. Wat vindt u van de toegankelijkheid van de informatie? (1 niet goed, 10 uitstekend) Want: 9. Wat vindt u van de kwaliteit van de informatie? (1 niet goed, 10 uitstekend) Want: 10. Overige opmerkingen Bedankt voor uw medewerking!

9 Bijlage 4 Overzicht op- en aanmerking webpanel Cosmetische aandachtspunten (bijvoorbeeld lettergrootte, fotogebruik, vorm en kleur) Opmerking Stand van zaken Veel lijstjes vragen moeten doorlezen tot Dit is inherent aan het concept van de informatie gevonden wordt. vraaggestuurde website. Dit item zal in een Vergroten lettertype vervormt het beeld, flikkeren bij het scrollen, te weinig contrast bij blauwe letters. Mijn gemeente wordt afgebroken bij vergroten van letters. Kaart Wat gebeurt er bij u in de buurt wordt over het hoofd gezien Engels rechtsboven verwacht volgende test opnieuw geëvalueerd worden. Is technisch aandachtspunt, wordt opgepakt met leverancier Opnieuw te testen in een volgende sessie. Komt binnenkort Print pagina onderaan niet meteen te vinden Opnieuw te testen in een volgende sessie. Links niet altijd goed te volgen Meer nadruk groen balk in home Dit wordt opgelost door aanpassing navigatie Gemeenteloket moet meer opvallen Dit wordt opgelost door aanpassing navigatie Formulering in uw buurt niet duidelijk Tekst wordt aangepast. Navigatie/Technische aandachtspunten (bijvoorbeeld terug gaan of niet werkende links) Opmerking Stand van zaken Link onder veelgestelde vraag naar Dit ligt waarschijnlijk aan de extra witregel onder gemeenteloket valt de veelgestelde vraag vóór het antwoord, niet op opnemen met leverancier Informatie onder Zie ook in de rechterbalk wordt niet gevonden Uitgebreid zoeken blijft hangen Toon in lijst bij de bekendmakingen werkt niet Geen datum bij titel nieuwsberichten Home is niet te vinden en moet actief thema's aanwijzen Bekijk deze bekendmaking valt weg Fout in postcode 8285 i.p.v Links over het hoofd gezien Gebruik sitemap niet duidelijk Soms veel scrollen Veel doorzoeken Reageer op artikel werkt niet Bij het openen van een pdf tussenpagina wordt een extra scherm getoond Kruimelpad niet altijd duidelijk Links naar externe site opent in hetzelfde venster Zoekmachine niet altijd optimaal Zoekt via tabblad, niet open zoekveld Neiging van surfer om alleen links en midden te bekijken, opgenomen met leverancier om kleur van het Zie ook blok aan te passen zodat deze meer opvalt en aansluit op de navigatiebalk. Dit was een technisch probleem, is inmiddels opgelost. Opgenomen met de leverancier Wordt aangepast. hangt samen met surfgedrag, niet functioneel Opgenomen met leverancier. Aangepast. Navigatie wordt aangepast, is opgenomen met de leverancier. Dit hangt samen met surfervaring Dit wordt opgepakt, waar nodig pagina's opdelen en/of bladwijzers invoegen Navigatiestructuur wordt aangepast met mouse over uitklapmenu Is opgenomen met leverancier, werkt nu wel. Wordt aangepast, is opgenomen met leverancier. Navigatiestructuur wordt aangepast, is opgenomen met leverancier. Is opgenomen met leverancier Opgenomen met leverancier, is aangepast. Wordt aangepast.

10 Wat gebeurt er bij u in de buurt: panellid verdwaalt in bos van rode bolletjes Zoeken op deel van adres via uitgebreid zoeken geeft geen bekendmakingen bij de resultaten Wat gebeurt er bij u in de buurt: Door groene punaise wordt bezoeker op verkeerde been gezet. Bezoeker verwacht alleen de bekendmaking te zien van de eigen postcode, en niet die van de omliggende postcodes Groene pijltje verdwijnt achter rode bolletjes Na invullen het aanvraag GBA-formulier blijft deze hangen Casus horeca wordt verkeerd geïnterpreteerd, waardoor de vergunningen los gezocht worden en niet via het horecaloket Minder stappen naar info Werkt de site ook op andere browsers? Moeilijk zelfde navigatiepad te repliceren Meer nadruk groen balk in home Reageer op artikel werkt niet Wordt opgenomen met leverancier Opnemen met leverancier, bekendmakingen ook op deelwoord in zoekresultaten Als persoon eenmaal doorheeft hoe het werkt is probleem opgelost, er wordt wel opnieuw gekeken naar gebruiksvriendelijkheid van deze functie. Is opgelost. Volgende test kritischer kijken naar vraagstelling in scenario Navigatiestructuur wordt aangepast, is opgenomen met leverancier. Dit wordt al getest. Navigatiestructuur wordt aangepast, is opgenomen met leverancier. Navigatiestructuur wordt aangepast, is opgenomen met leverancier. Is verholpen Inhoud/Content (aanbod informatie, gemiste informatie of onderdelen) Opmerking Stand van zaken Bijschrijven kind: kosten vermelden Is gewijzigd. Geen veelgestelde vraag over Is veelgestelde vraag van gemaakt scholeninformatie, Panelleden missen pagina links zoals op Is gewijzigd oude site Sportinformatie niet makkelijk te vinden Is veelgestelde vraag van gemaakt Pagina met lijst met sportverenigingen Is gewijzigd Openingstijden ook voor loketten? Speciale Is gewijzigd. openingstijden vermelden Tijden en tarieven trouwen stadhuis: één Tekst is aangepast totaalbedrag vermelden in plaats van aparte bedragen Duidelijker aangeven voor welke zaken Wordt aangepast burger wel naar het stadhuis moet Lijst veelgestelde vragen groter Deze lijst veranderd n.a.v. de actualiteit Bedrijfscontactpunt duidelijker maken in Is gewijzigd tekst dat deze informatie ook voor bestaande ondernemers is Informatie over winkelcentra uitgebreider Is gewijzigd Huisartsen/gezondheidcentrum niet te Is gewijzigd vinden Gemeentegids digitaal is verouderd Wijzigingen kunnen direct bij lokaaltotaal.nl aangeleverd worden door bijv. verenigingen Informatie over AED's mist Link is aangemaakt Lijst met telefoonnummers op pagina's geven (niet in de tekst maar eronder) Wordt nog besproken

11 Pagina evenementen is leeg Thema's verkorten en op alfabet Bij de informatie over Inburgeren: formulieren en navigatie is in Nederlands > verwacht in Engels Mist hoe een inburgeraar BSNnummer moet aanvragen (als dat nodig is) In pagina Burgerzaken link naar gemeente loket in Zie ook Webformulier GBA moeilijk te vinden, niet via afkorting GBA bijvoorbeeld Link via terrasvergunning naar horecaloket komt uit op hoofdpagina openingstijden Verwacht speciaal contactformulier horecaloket Panellid denkt door tekst dat je langs moet komen voor GBA Gemeenteraadsleden foto's en mailadres Vaker verwijzen in veelgestelde vragen naar meer informatie, meer onderling linken van pagina s Kreet als Zie ook vermijden Nog werken aan Engelstalige informatie/site Informatie Vrijwilligers vacaturebank mist Lijst belangrijke telefoonnummers (politie) Informatie op de website moet overeen komen met de informatie die beschikbaar is bij de receptie Veelgestelde vraag Hond uitlaten: tekst loopt niet Diverse tekstuele aanpassingen Vacaturesite is aparte website, maar niet duidelijk herkenbaar als zodanig Is inmiddels compleet Thema s informatie is ingekort, op alfabet niet gehonoreerd Blijft zoals het is. Op het moment dat een inburgeraar bij deze informatie komt, cq nodig heeft, is al een heel voortraject geweest. Is gewijzigd Is aangepast. Is aangepast. Niet gehonoreerd, contactformulier biedt keuze, waaronder ondernemen of zelf in te vullen: horecaloket Tekst is aangepast. Zijn nu opgenomen, waren niet zichtbaar omdat nog niet klaar was Is aangepast Niet gehonoreerd Staat ingepland Wordt gewijzigd Is aangepast Heeft onze speciale aandacht. Tekst is aangepast. Zijn aangepast. Kijken naar een oplossing in de navigatie of we dit duidelijker kunnen maken

Tips en Trucs voor gebruik website

Tips en Trucs voor gebruik website Tips en Trucs voor gebruik website De werkgroep communicatie (die de bedenkers van de website zijn) willen heel graag dat iedere doelgroep de website gaat begrijpen en er mee kan omgaan. Daarom zetten

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Navigatie

Functioneel ontwerp. Navigatie Functioneel ontwerp Het functioneel ontwerp bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Navigatie 2. Lijst van alle pagina s 3. Paginaontwerp 4. Formulierontwerp 5. Grafisch ontwerp Navigatie Navigatie wordt

Nadere informatie

FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website

FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website De werkgroep communicatie (die de bedenkers van de website zijn) willen heel graag dat iedere doelgroep de website gaat begrijpen en er mee kan omgaan. Daarom

Nadere informatie

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina!

Verwijderen van een persoon kan door de regel leeg te maken. Met de knop (linksonder) Verwijderen verwijdert u de hele pagina! Algemeen Ingelogd als moderator/ pagina beheerder kan je teksten op een pagina plaatsen, bewerken of verwijderen. Ga naar de pagina waar je toegang tot hebt. Onder het logo en boven de foto (header) krijg

Nadere informatie

IPMarketing. Krijg inzage in uw potentiële klanten door uw website te analyseren! Handleiding 3.0

IPMarketing. Krijg inzage in uw potentiële klanten door uw website te analyseren! Handleiding 3.0 Krijg inzage in uw potentiële klanten door uw website te analyseren! Handleiding 3.0 Voorwoord Welkom bij de handleiding van IP Marketing 3.0. Hier vindt u alle informatie over het gebruik van het vernieuwde

Nadere informatie

Dienstverlening Amsterdam-Noord

Dienstverlening Amsterdam-Noord Dienstverlening Amsterdam-Noord tweede meting bewonerspanel Projectnummer: 9151 In opdracht van stadsdeel Amsterdam-Noord Rogier van der Groep Esther Jakobs Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL

Nadere informatie

Handleiding Docenten/Begeleiders

Handleiding Docenten/Begeleiders Handleiding Docenten/Begeleiders In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor klassikaal begeleidt. 1. Algemene

Nadere informatie

Handleiding Inkijk/Uitruil-website

Handleiding Inkijk/Uitruil-website Handleiding Inkijk/Uitruil-website Inleiding Op de Inkijk/Uitruil-website kun je als ingelogde gebruiker de volgende dingen doen: - een advertentie plaatsen in de garagesale - een foto of webcam plaatsen

Nadere informatie

Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl

Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl Handleiding voor het presenteren van uw kunstwerken op www.kunstinlochem.nl Tip: print deze handleiding uit! Als deelnemer aan de kunstroute kunt u uw kunstaanbod presenteren op de website van kunst in

Nadere informatie

Modulehandleiding VivianCMS. Zoeken

Modulehandleiding VivianCMS. Zoeken Modulehandleiding VivianCMS Zoeken Versie: 1.0 Startdatum: 22-05-2006 Datum laatste wijziging: 19-06-2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1. Algemene

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website

Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website Hoofdstuk 7. Elektronische dienstverlening en website Samenvatting Van de Leidenaren heeft inmiddels 95% de beschikking over internet. Ruwweg betekent dit dat vrijwel alle Leidenaren tot 65 jaar over internet

Nadere informatie

Zalendatabank Installatie- en gebruikershandleiding

Zalendatabank Installatie- en gebruikershandleiding Zalendatabank Installatie- en gebruikershandleiding de8 vzw Van Daelstraat 35-2140 Borgerhout T 03 270 33 33 F 03 235 89 78 info@de8.be Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw Breughelstraat 31-33 - 2018

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013. Inhoud. 1. Inschrijven. 2. Oproep zoeken en erop reageren. 2.1 Inloggen

Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013. Inhoud. 1. Inschrijven. 2. Oproep zoeken en erop reageren. 2.1 Inloggen Gebruikers Handleiding SocSoc Versie 4 februari 2013 Inhoud 1. Inschrijven 2. Oproep zoeken en erop reageren 2.1 Inloggen 2.2 Twee manieren om oproepen te zoeken 2.2.1 Oproep zoeken per rubriek 2.2.2 Oproep

Nadere informatie

Handleiding MijnGemeente-app

Handleiding MijnGemeente-app Handleiding MijnGemeente-app Omschrijving Handleiding MijnGemeente-app Auteur SIMgroep Datum 01-05-2013 Versienummer 0.2 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3 1.1. MIJNGEMEENTE APP... 3 1.2.

Nadere informatie

Handleiding Joomla CMS

Handleiding Joomla CMS Handleiding Joomla CMS Inhoudsopgave Inloggen bij de beheeromgeving 3 Artikelen 4 Prullenbak bekijken 4 Nieuw artikel maken / bewerken 5 Afbeelding toevoegen aan artikel 6 Link in een artikel plaatsen

Nadere informatie

Snel aan de slag met... versie 1.0-2011

Snel aan de slag met... versie 1.0-2011 Snel aan de slag met... versie 1.0-2011 Pagina - 2 - Contents 1. Homepage... 3 1.1 Inloggen... 4 1.2 Nieuwsblok... 5 1.2 Menublok... 6 1.3 Poll... 6 1.5 Kalender... 7 1.6 Zoekbalk... 8 1.7 Navigatie m.b.v.

Nadere informatie

EVALUATIE NIEUWE WEBPAGINA SCHULDHULPVERLENING Vindbaarheid en kwaliteit van de informatie

EVALUATIE NIEUWE WEBPAGINA SCHULDHULPVERLENING Vindbaarheid en kwaliteit van de informatie EVALUATIE NIEUWE WEBPAGINA SCHULDHULPVERLENING Vindbaarheid en kwaliteit van de informatie Onderzoek en Statistiek De diensten die de gemeente Helmond aanbiedt in het kader van schulddienstverlening zijn

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Handleiding Website Laatste update: april 2014

Handleiding Website Laatste update: april 2014 Laatste update: april 2014 1. Google Search Tijdens de ontwikkeling van uw website werd er veel aandacht besteed aan optimalisatie voor zoekmachines zoals Google. Dit onder andere door de broncode technisch

Nadere informatie

Nieuwe website Papendrecht

Nieuwe website Papendrecht Nieuwe website Papendrecht GETEST DOOR BEWONERSPANEL Inhoud 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen bewonerspanel De gemeente Papendrecht heeft haar website vernieuwd met als doel het gebruiksvriendelijker

Nadere informatie

OZO Handleiding 1. Voor gebruikers/deelnemers

OZO Handleiding 1. Voor gebruikers/deelnemers OZO Handleiding 1 Voor gebruikers/deelnemers Inleiding Deze handleiding legt u uit hoe u als gebruiker/deelnemer op overzichtelijke wijze de weg kunt vinden binnen de OZO website. Wilt u uitleg over de

Nadere informatie

Spottofy.nl. Handleiding deelnemer

Spottofy.nl. Handleiding deelnemer Spottofy.nl Handleiding deelnemer 1 2 Inleiding Aanhetwerk.nu is een online test- en- matchsysteem waarin jouw persoonlijke competenties getest en gematcht worden tegen de bestpassende functie. Deze handleiding

Nadere informatie

http://www.ind.nl/nl/algemeen/contact/klachten/index.asp?subhome=&title=&origin=

http://www.ind.nl/nl/algemeen/contact/klachten/index.asp?subhome=&title=&origin= http://www.ind.nl/nl/algemeen/contact/klachten/index.asp?subhome=&title=&origin= http://indklantdienstwijzer.nl/klachten/ Ik wil een klacht indienen Op deze website kunt u in vijf stappen een formulier

Nadere informatie

HTML Editor: tabellen en hyperlinks

HTML Editor: tabellen en hyperlinks LES 19 HTML Editor: tabellen en hyperlinks In deze les leert u nog iets meer over HTML en de HTML Editor van OpenOffice.org. U leert hoe u absolute en relatieve hyperlinks maakt. We staan even stil bij

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met internet. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen.

Postcode van de bibliotheekvestiging. Vragenlijst 2. U heeft geoefend met internet. De bibliotheek heeft u daar graag bij geholpen. Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op Vragenlijst 2 Beste deelnemer, U heeft geoefend met internet. De bibliotheek

Nadere informatie

Bloggen op de website van House of Respect

Bloggen op de website van House of Respect BRO=MAN vormgeving Juni 2015 Wij hebben voor de bezoekers van de website een korte toelichting gemaakt hoe een blogbericht te maken en op de website te plaatsen. Nadat u ingelogd bent ziet u aan de rechterzijde

Nadere informatie

EEN WEBSITE MAKEN MET WEEBLY

EEN WEBSITE MAKEN MET WEEBLY EEN WEBSITE MAKEN MET WEEBLY Dit is de handleiding om op Weebly.com een website te leren maken. De handleiding is verdeeld in 5 hoofdstukken; 1. Aanmelden 2.Weebly werkblad 3. Draggen en Droppen 4.Pagina

Nadere informatie

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media Handleiding Concrete5 website Outbound Media In deze handleiding behandelen we de basis benodigdheden om uw website up-to-date te kunnen houden. We behandelen: Inloggen editen (bewerken) van tekst een

Nadere informatie

Handleiding. Ouderportaal. CBS De Lichtbaak

Handleiding. Ouderportaal. CBS De Lichtbaak Handleiding Ouderportaal CBS De Lichtbaak 1 Handleiding Ouderportaal - Versie 24-9-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 5 Wachtwoord wijzigen... 6 Uitleg menu ouderportaal...

Nadere informatie

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.)

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.) Handleiding Content Management Systeem (C.M.S.) www.wecaremedia.nl info@wecaremedia.nl 0162-223 161 Inhoudsopgave Inloggen... 3 Dashboard... 4 Bestanden... 4 Map aanmaken... 4 Bestanden toevoegen... 5

Nadere informatie

Handleiding Melkvee Connect

Handleiding Melkvee Connect Handleiding Melkvee Connect Inhoudsopgave 1. Wat kun je ermee en hoe werkt het?... 1 2. Je eigen account bewerken... 2 3. Deelnemen aan een netwerk... 4 4. Een netwerk starten... 6 5. Nieuwsberichten plaatsen...

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement Handleiding CROW Kennisbank Contentmanagement Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels in de navigatie...

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld. HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding Versie 2.2 - juni 2014 Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.nl/handleiding Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.2 Pagina 1 Inhoud Inhoud

Nadere informatie

Handleiding Docenten

Handleiding Docenten Handleiding Docenten In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor JOB klassikaal begeleidt. Algemene informatie:

Nadere informatie

Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature

Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature November 2014 Handleiding: Stap 1: Ga naar de website... 1 Stap 2: Ik ben een vrijwilligersorganisatie...

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes - rapportages. Persoonlijk. - facturen. - layout. 1 16-1-2012 14:30:41 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje goed of afkeuren 7 5

Nadere informatie

Handleiding Docenten/Begeleiders

Handleiding Docenten/Begeleiders Handleiding Docenten/Begeleiders In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor klassikaal begeleidt. 1. Algemene

Nadere informatie

Instructie nieuwsbriefmodule Mijnhengelsportvereniging.nl

Instructie nieuwsbriefmodule Mijnhengelsportvereniging.nl Instructie nieuwsbriefmodule Mijnhengelsportvereniging.nl Met de nieuwsbriefmodule is het mogelijk om veilig en eenvoudig digitale nieuwsbrieven te versturen naar abonnees. Voor de module is maatwerk nodig

Nadere informatie

Aan de slag met internet

Aan de slag met internet Aan de slag met internet Titel Aan de slag met internet Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Internet is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERKportal.nl is een product van SBCM en

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS

PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS PvdA websites Quick Start voor het werken met het Hippo CMS Versie 2.0 Amsterdam, 16 maart 2009 2 Inhoudsopgave 1. Beginnen 5 1.1 Het CMS opstarten en afsluiten 5 1.2 De preview website bekijken 5 1.3

Nadere informatie

Inhoud 1. Mijn collectanten De voorbereidingen voor de collecteweek Na afloop van de collecteweek Mijn gebied...

Inhoud 1. Mijn collectanten De voorbereidingen voor de collecteweek Na afloop van de collecteweek Mijn gebied... Uitgebreide omschrijving CollecteKracht per onderdeel Inhoud 1. Mijn collectanten... 2 1.1 De voorbereidingen voor de collecteweek... 2 1.2 Na afloop van de collecteweek... 4 2. Mijn gebied... 5 De overige

Nadere informatie

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Whitepaper Online vindbaarheid Allebedrijvenin augustus 2012 Pagina 1 Een woord vooraf Je hebt een prachtige

Nadere informatie

ICT Publisher 2002 1

ICT Publisher 2002 1 ICT Publisher 2002 1 Werken met Publisher 2002 1. Het maken van een eenvoudige publicatie in Publisher Inhoud Wat gaat er gebeuren? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Nadere informatie

Lynx viewer ::

Lynx viewer :: Lynx viewer :: http://www.gemeentewestland.nl Inleiding Hieronder ziet u een text versie van de geteste site www.gemeentewestland.nl hieronder zie je de verloop van de opgebouwde site. Wat bij ons opviel

Nadere informatie

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding 1 Looproute Microsoft OneNote 2010 Inleiding Dit document beschrijft de werking van het computerprogramma Microsoft OneNote (versie 2010) en is bedoeld voor docenten en leerlingen van het basis- en voortgezet

Nadere informatie

Inhoud CONTROL PANEL HANDLEIDING STANDAARD CMS SEPT. 2012 VERSIE 2

Inhoud CONTROL PANEL HANDLEIDING STANDAARD CMS SEPT. 2012 VERSIE 2 CONTROL PANEL HANDLEIDING STANDAARD CMS SEPT. 2012 VERSIE 2 Inhoud INLOGGEN CMS... 2 WELKOM SCHERM... 3 MODULES - CONTROL PANEL... 4 BEHEER - CONTROL PANEL... 5 GEBRUIKERSBEHEER - TOEVOEGEN... 6 GEBRUIKERSBEHEER

Nadere informatie

SEO handleiding Footsteps. Inleiding. Opbouw

SEO handleiding Footsteps. Inleiding. Opbouw SEO handleiding Footsteps Inleiding Dit document is bedoeld om de zoekmachine resultaten van uw website in grote lijnen te verbeteren. Alle functies ter verbetering van deze resultaten die het Footsteps

Nadere informatie

Handleiding. Koppelen mede-uitvoerder(s) aan perceelgebonden machtiging

Handleiding. Koppelen mede-uitvoerder(s) aan perceelgebonden machtiging Handleiding Koppelen mede-uitvoerder(s) aan perceelgebonden machtiging april 2014 Inhoud Inleiding... 3 Algemeen... 3 Hulpmiddelen... 4 Verkort stappenplan... 4 1 Andere gebruikers van FRS uitnodigen tot

Nadere informatie

Welkom op het ouderportaal Voor digitale informatie en online communicatie

Welkom op het ouderportaal Voor digitale informatie en online communicatie Handleiding Handleiding ouderportaal Welkom op het ouderportaal Voor digitale informatie en online communicatie Beste ouder(s)/verzorger(s), Met ingang van juni 2013 krijgen de ouders van leerlingen op

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Cursus ICT 1 Lieve D Helft

Cursus ICT 1 Lieve D Helft Cursus ICT 1 Inhoud Wat is Outlook? 3 Het scherm 3 Nieuw E-mailbericht maken 4 E-mailbericht versturen 5 E-mailbericht beantwoorden naar verzender 6 E-mailbericht beantwoorden naar verzender en alle ontvangers

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu HANDLEIDING BEHEER WEBSITE Vrouwen van Nu Versie 1.3 11 Oktober 2012 VERSIE INFO Versie Datum Auteur Omschrijving 1.0 25 September 2012 Rudi van Es 1.1 2 Oktober 2012 Maarten Rütten 1.2. 3 Oktober 2012

Nadere informatie

Bijlage 1b: Lidgegevens voor samenvoegen met Word 2003

Bijlage 1b: Lidgegevens voor samenvoegen met Word 2003 In hoofdstuk 1.5 (diverse ledenlijsten) op pagina 24 wordt verwezen naar deze bijlage. In dit document wordt uitgelegd hoe u lidgegevens vanuit het EHBO ledenprogramma kunt samenvoegen met een Word document.

Nadere informatie

WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN!

WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN! Handleiding WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN! LEES EN DEEL OP DIT PLATFORM HET NIEUWS OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN. BEKIJK ALLE EVENEMENTEN EN VOEG JE EIGEN

Nadere informatie

2 Pagina s binnen TYPO3

2 Pagina s binnen TYPO3 2 Pagina s binnen TYPO3 Als u links onder de module Web klikt op de submodule Pagina krijgt u aan de rechterzijde het volgende scherm: Afbeelding 2.2 (frontend) Afbeelding 2.1 (backend) De gele, blauwe

Nadere informatie

U kunt de helpbestanden op verschillende manieren openen. Standaard activeert u de helpbestanden via de toets F1.

U kunt de helpbestanden op verschillende manieren openen. Standaard activeert u de helpbestanden via de toets F1. Les 19 Help In deze les leert u hoe u de helpbestanden van Excel gebruikt om snelle antwoorden te vinden op een aantal vragen die u over het programma hebt. Houd er echter rekening mee dat u online moet

Nadere informatie

Windows 8.1. Wat brengt Windows 8.1 ons voor nieuws. Hoe zit het nu met de Startknop. En nog iets meer. HCC-Haaglanden Tim Woldring

Windows 8.1. Wat brengt Windows 8.1 ons voor nieuws. Hoe zit het nu met de Startknop. En nog iets meer. HCC-Haaglanden Tim Woldring Windows 8.1 Wat brengt Windows 8.1 ons voor nieuws. Hoe zit het nu met de Startknop. En nog iets meer. HCC-Haaglanden Tim Woldring Het is ondoenlijk om alle verschillen en/of vernieuwingen in Windows 8.1

Nadere informatie

UIT-DATABANK. Hoe gratis jouw activiteit toevoegen om een groter publiek te bereiken. Handleiding. Vragen?

UIT-DATABANK. Hoe gratis jouw activiteit toevoegen om een groter publiek te bereiken. Handleiding. Vragen? Ui UIT-DATABANK Hoe gratis jouw activiteit toevoegen om een groter publiek te bereiken Handleiding Vragen? shari.platteeuw@co7.be UiT-databank: what s in a name? Als erfgoedvereniging is het van belang

Nadere informatie

Bezoekersregistratie Open Dagen

Bezoekersregistratie Open Dagen Bezoekersregistratie Open Dagen Maart 2008 1 Uitgangspunten Scholieren kunnen zich via de site vooraanmelden Scholieren ontvangen op hun mobiel een unieke code Scholieren worden geacht deze mee te nemen

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 2

Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web. Vragenlijst 2 Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. De basis en/of Het internet op + Samen op t web Vragenlijst 2 Beste deelnemer, U heeft geoefend met

Nadere informatie

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer Auteur: Niels Bons Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie 2014, Provincie Fryslân Uitgegeven in eigen beheer (mail@infofryslan.nl) Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

BOCC Website Inschrijven Evenementen

BOCC Website Inschrijven Evenementen Ga op de site vanuit de home pagina achtereenvolgens naar Activiteiten Treffens > Inschrijven. (Of voor het ECCR : achtereenvolgens naar ECCR > Inschrijven ) Je opent onderstaand scherm door op de pagina

Nadere informatie

De dienstverlening van Westerpark

De dienstverlening van Westerpark De dienstverlening van Westerpark Vanaf eind mei 2009 konden bewoners en ondernemers van Westerpark zich aanmelden bij het nieuw opgerichte digitale bewonerspanel. In deze rapportage wordt verslag gedaan

Nadere informatie

Handleiding Basisschoolnet.nl (voor ouders en leerkrachten)

Handleiding Basisschoolnet.nl (voor ouders en leerkrachten) Handleiding Basisschoolnet.nl (voor ouders en leerkrachten) Basisschoolnet Apeldoorn Inhoudsopgave: Aanmelden (voor ouders) pag. 2 Profiel pag. 9 Groepen pag. 14 Contacten pag. 20 Berichten pag. 23 Foto

Nadere informatie

Website AC Lebbeke Inhoud

Website AC Lebbeke Inhoud Website AC Lebbeke Inhoud 1. Inloggen 2. Login Aanvraag en roles 3. Nieuwsbericht toevoegen 4. Afspraken nieuwsberichten 5. Pagina s aanpassen en document uploaden 6. Pagina s en nieuwsberichten bewerken

Nadere informatie

HANDLEIDING PATHÉ KLANTENSERVICE ZENDESK

HANDLEIDING PATHÉ KLANTENSERVICE ZENDESK HANDLEIDING PATHÉ KLANTENSERVICE ZENDESK Laatst bijgewerkt: 29-01-2013 Inhoud 1. Hoe komt de klant bij het contactformulier? 3 2. Automatische toewijzingen 6 3. Overzicht agent interface 7 4. Hoe beantwoord

Nadere informatie

Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning

Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning Ministerie van VROM Kennisplein Omgevingsvergunning Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning Rijnstraat 8 Postbus 30945 2500 GX Den Haag Interne postcode IPC 660 http://omgevingsvergunning.vrom.nl

Nadere informatie

Aan de slag met: eenvoudig zoeken en filteren van zoekresultaten

Aan de slag met: eenvoudig zoeken en filteren van zoekresultaten Aan de slag met: eenvoudig zoeken en filteren van zoekresultaten versie januari 0 Wilt u zoeken zoals u in Google zoekt, dan is de homepage uw startpunt. Tik uw zoekvraag in in het zoekveld. Rechts verschijnen

Nadere informatie

11. Internet Explorer 8 (1)

11. Internet Explorer 8 (1) 11. Internet Explorer 8 (1) 11.1 De werkomgeving Internet Explorer, sinds Windows '98 de Browser van Microsoft, heeft in Windows 7 een nieuwe versie gekregen, namelijk versie 8. Internet Explorer openen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Cliëntportaal van Marente

Gebruikershandleiding Cliëntportaal van Marente Gebruikershandleiding Cliëntportaal van Marente Inhoud 1. Voorwoord... 2 2. Inloggen op het cliëntportaal... 2 3. Mijn Afspraken... 4 4. Mijn Dossier... 6 5. Mijn Berichten... 8 6. Mijn Gegevens... 10

Nadere informatie

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd Introductie Deze handleiding heeft tot doel een eenvoudige stap voor stap handleiding te zijn voor eindgebruikers van CMS Made Simple

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek website www.gemeente.groningen.nl

Klanttevredenheidsonderzoek website www.gemeente.groningen.nl Klanttevredenheidsonderzoek website www.gemeente.groningen.nl 2 Klanttevredenheidsonderzoek website www.gemeente.groningen.nl februari maart 2012 Klanttevredenheidsonderzoek website 2012 In opdracht van

Nadere informatie

Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/

Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/ Hier vind je de cursus op het internet: www.acc.dds.nl/acconline/ Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/ Een bestaande website met kompozer www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/website/ Bestanden

Nadere informatie

Succes! Inleiding ThuisTaallessen

Succes! Inleiding ThuisTaallessen 1 EDUMO=EDUFA wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Sociaal Fonds Inleiding ThuisTaallessen Deze handleiding is geschreven voor de deelneemsters van het project EDUMO=EDUFA. Voor

Nadere informatie

- Kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten plaatsen in de Kwaliteitsbibliotheek en aanbieden voor het Register.

- Kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten plaatsen in de Kwaliteitsbibliotheek en aanbieden voor het Register. Zorginstituut Nederland Handleiding Zorginzicht - Kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten plaatsen in de Kwaliteitsbibliotheek en aanbieden voor het Register. Versie 1.0 23-01-15 Handleiding Zorginzicht.nl

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/.

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Handleiding website In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord en beeld uitgelegd. Inloggen

Nadere informatie

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor gebruik van het cms Made Simple

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor gebruik van het cms Made Simple TeD Tekst en Design Basisinformatie voor gebruik van het cms Made Simple Klant: ----- Auteur: TeD Tekst en Design Datum: Mei 2009 TeD Tekst en Design Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen in het CMS...4

Nadere informatie

Handleiding Facebook. SIR-55 Handleiding Facebook 1

Handleiding Facebook. SIR-55 Handleiding Facebook 1 Handleiding Facebook Registreren Facebook is een social network waarbij mensen met elkaar in contact komen. Het is gratis en voor iedereen, vanaf 14 jaar en ouder, toegankelijk. In deze handleiding wordt

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 1 Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. De-installatie... 3 3. Starten

Nadere informatie

Starten met mijn.vensters.nl De beheermodule van uw SchoolVenster

Starten met mijn.vensters.nl De beheermodule van uw SchoolVenster Starten met mijn.vensters.nl De beheermodule van uw SchoolVenster De beheermodule van uw SchoolVenster Afbeelding mijn.vensters.nl na inloggen (voorbeeldschool De Bolster) Klik op de SchoolVenster-tegel

Nadere informatie

Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl

Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl [Geef tekst op] 1. Inloggen Ga naar: http://www.rallykaart.nl/g2 Klik rechtsboven op Inloggen Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat u van ons hebt ontvangen en

Nadere informatie

Instructie OASE. Datum: 23-6-2015

Instructie OASE. Datum: 23-6-2015 Instructie Inleiding Gemeenten en cursusinstellingen kunnen online kandidaten aanmelden voor het centraal inburgeringsexamen. Daarvoor kunt u gebruik maken van het Online Aanmeld Systeem Examens (). is

Nadere informatie

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM ALGEMENE INFORMATIE Het Doit beheer systeem is een modulair opgebouwd systeem waarin modules makkelijk kunnen worden toegevoegd of aangepast, niet iedere gebruiker zal dezelfde

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie

DE NIEUWE WEBSITE VAN DE GEMEENTERAAD VAN PURMEREND RAAD.PURMEREND.NL

DE NIEUWE WEBSITE VAN DE GEMEENTERAAD VAN PURMEREND RAAD.PURMEREND.NL DE NIEUWE WEBSITE VAN DE GEMEENTERAAD VAN PURMEREND RAAD.PURMEREND.NL De nieuwe website van de gemeenteraad van Purmerend: raad.purmerend.nl In opdracht van: De griffie Uitgevoerd door: Afdeling Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Handleiding bij WSM MailformGenerator

Handleiding bij WSM MailformGenerator 1. Voorwoord Welkom bij de handleiding voor de WSM MailformGenerator. Deze handleiding hebben we gemaakt om je snel en gemakkelijk uit te leggen hoe de WSM MailformGenerator werkt. Deze handleiding is

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Activiteiten

Gebruikershandleiding Activiteiten Gebruikershandleiding Activiteiten Index 1 Inloggen 5 2 Veelgestelde vragen 5 3 Groepsactiviteiten aanmaken 7-12 4 Ontvangen aanvragen behandelen 13-15 2 3 1 Inloggen afbeelding 1 Gebruikersnaam Wachtwoord

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes invullen. - rapportages. Persoonlijk. - loonstroken. 1 16-1-2012 12:24:54 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje aanbieden 7 5 Rapportage

Nadere informatie

Zoekmachine Optimalisatie Quickscan Rapport www.zeeuwsreisje.nl

Zoekmachine Optimalisatie Quickscan Rapport www.zeeuwsreisje.nl Zoekmachine Optimalisatie Quickscan Rapport www.zeeuwsreisje.nl Keyword lijst Algemeen Alles in combinatie met zeeland Vakantie Bed and Breakfast / Bed en breakfast Hotel Campings / camping Vakantiehuis

Nadere informatie

Weebly: Stappenplan voor docenten

Weebly: Stappenplan voor docenten Weebly: Stappenplan voor docenten Stap 1: Registratie Ga naar http://education.weebly.com/ Voordat u aan de slag kunt met Weebly moet u zich inschrijven. U vult uw gebruikersnaam en uw e-mailadres in en

Nadere informatie

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders.

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. Stappenplan Website de Palster Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. 1 Inhoudsopgave: Titel bladzijde Aanmelden op de website 3 Foto s in het fotoboek

Nadere informatie

Hoofdstuk 14. Gemeentelijke website

Hoofdstuk 14. Gemeentelijke website Hoofdstuk 14. Gemeentelijke website Samenvatting Van alle Leidenaren heeft 87% de beschikking over internet: 84% beschikt ook thuis over internet, 3% alleen elders. De beschikking over internet is hiermee

Nadere informatie

Handleiding Zwem4daagse website voor organisatoren

Handleiding Zwem4daagse website voor organisatoren Handleiding Zwem4daagse website voor organisatoren Voor u ligt de handleiding voor de Zwem4daagse website voor organisaties. U kunt deze site inrichten naar u eigen wensen met uw eigen teksten, kunt u

Nadere informatie