VERSLAG STARTVERGADERING 29 april 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSLAG STARTVERGADERING 29 april 2011"

Transcriptie

1 VERSLAG STARTVERGADERING 29 april 2011

2 WATERKWALITEIT Inleiding: Als inleiding werd de inzamelingskaart van VMM getoond, waarop de rioleringsstengen, subsidiedossiers en bovengemeentelijke projecten op vermeld staan, die er voor zorgen dat het afvalwater gesaneerd wordt in de verschillende zuiveringsgebieden en zo de kwaliteit van de Herk en Mombeek moeten verbeteren. Hierbij werd de werkwijze van een subsidiedossier en een bovengemeentelijk project toegelicht. Als ook de opmaak van het GUP(gebiedsdekkend uitvoeringsplan). Bespreking: Verschillende problemen werden aangehaald: Communiceren naar de buitenwereld o.a. in verband met waarom burgers hun afvalwater moeten scheiden? Wat met het gebruik van sproeistoffen en pesticiden bij een gescheiden stelsel? Wat doet strooizout met de kwaliteit van de waterlopen? In de stad Hasselt mogen geen pesticiden meer gebruikt worden is dit reeds merkbaar in de waterlopen? Problemen rond de Lerebeek werden aangehaald Afspraken: Tegen de volgende werkgroep zal er een overzicht gemaakt worden over de waterkwaliteit / MAP / resultaten van het pesticidenonderzoek Opzoeken welke acties er reeds in het bekkenbeheersplan zijn opgenomen Ook de Provincie zou in deze werkgroep moeten aanwezig zijn Een kaart per zuiveringsgebied met de gegevens van de zonering (eerste gebieden zijn Borgloon Jesseren en Wimmertingen omdat er in Jesseren nog een ruilverkavelingsproject lopende is.)

3 WATERKWANTITEIT Actie 1: Jeroen Jansen contacteert Wouter Van Muysen (VLM) voor terugkoppeling omtrent werkveld en eventuele bijkomende input. Verwachtingen van het werkveld Overzicht behouden van diverse plannen en projecten; werkveld als kruispunt van informatie. Stimuleren van samenwerking tussen diverse actoren en afstemming tussen diverse plannen indien mogelijk en indien noodzakelijk. Vertrekken vanuit concrete problemen omtrent wateroverlast. Creëren van win win situaties voor waterveiligheid en natuur via meer natuurlijke overstromingsgebieden en meer ecologisch beheer van waterlopen. Overlopen van lopende en geplande acties In valleien van Herk en Mombeek en zijlopen zijn heel wat acties omtrent waterkwantiteit lopend of gepland. Een aantal acties zullen in uitvoering of uitgevoerd zijn binnen de looptermijn van het strategisch project. Afstemming tussen diverse projecten kan op verschillende vlakken worden nagegaan: afstemming tussen projecten stroomop en stroomafwaarts. afstemming tussen waterloop en omliggende valleisysteem/landgebruik. afstemming tussen tijdspad van projecten. Actie 2: Een overzicht met de stand van zaken van de acties wordt op korte termijn opgemaakt door het bekkensecretariaat en rondgestuurd naar alle betrokkenen. Dit overzicht kan doorheen de loop van het strategisch project wijzigen en verder worden aangevuld. Kansen en prioriteiten binnen het strategisch project Herk en Mombeek (opsomming) Creëren van waterveiligheid onder andere door het aanleggen van gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG s). Op Vlaams niveau is het gebied van Herk en Mombeek een unieke gelegenheid om naast de reeds geplande of in uitvoering zijnde GOG s bijkomende kansen voor waterberging én natuurwaarden te creëren. De ontwikkeling van natuurlijke overstromingsgebieden met herstel van de verbinding tussen waterloop en valleisysteem is dan ook een belangrijk aandachtspunt binnen het strategisch project. Waterberging dient niet enkel gesitueerd te zijn in natuurgebieden, maar is evenzeer mogelijk in combinatie met landbouwgebruik (groen blauwe diensten). Niet enkel end of the pipe oplossingen, maar voldoende aandacht voor brongerichte maatregelen.

4 Een goede waterkwaliteit is in het gebied een belangrijke randvoorwaarde (met de bedenking dat we niet overal kunnen wachten op uitstekende waterkwaliteit vooraleer water kan geborgen worden). Binnen het strategisch project dient bekeken te worden waar en in hoeverre ecologisch beheer van waterlopen kan worden gepromoot met het oog op een verruwing van de waterlopen.

5 EROSIE Conclusies: Dankzij de inspanningen van de Watering van Sint Truiden/provinciaal steunpunt/enkele gemeentes in het verleden vormt de ruime omgeving van het zuiden van het projectgebied reeds een voorbeeldgebied op vlak van erosiebestrijding voor de rest van Vlaanderen. Nergens zijn er al zoveel erosiegrasbufferstroken en perceelsranden aangelegd als in de zuidelijke gemeentes van Haspengouw. Er is voldoende kennis van de erosieproblematiek en visie op de te nemen maatregelen, o.a. vanuit de gemeentelijke erosiebestrijdingsplannen. Ook de knelpuntgebieden staan hierin opgelijst. Het is uiteraard niet de bedoeling de (gemeentelijke) keuzes gemaakt in deze plannen en financiële aspecten hieraan verbonden in twijfel te trekken. Deze gelden dan ook als vertrekpunt. Wat wel ontbreekt, is een overzicht van de knelpuntgebieden en te nemen/genomen maatregelen binnen het studiegebied (info nu te verspreid + verborgen). Doel tegen volgende werkveldoverleg: opmaak inventarisatiekaart (GIS oef) met voor het hele stroomgebied: info via ALBON uit gem. erosiebestrijdingsplannen (knelpuntgebieden, kleinschalige erosiebestrijdingswerken), alle afgesloten beheerovereenkomsten erosie + perceelsranden (VLM), ligging erosiegevoelige akkers langs waterlopen, overlap met hamstergebieden en akkervogelgebieden Deze kaart zal ook belangrijke insteek vormen naar de andere werkvelden (via website). Voor het werkveld erosie vormt de wisselwerking met de andere werkvelden (vooral blauwgroene diensten) één van de belangrijkste bijdragen van het strategisch project aan het reeds goed lopende erosiebeleid. Deze kaart kan als basis dienen voor het definiëren van prioriteiten in een later stadium. Zowel bufferstroken langs waterlopen, KLE s als brongerichte maatregelen zijn belangrijk in het kader van integraal waterbeleid binnen Herk en Mombeek. * Bufferstroken: Obv de inventarisatiekaart kunnen alle erosiegevoelige akkerpercelen langs een waterloop gelokaliseerd worden Er kunnen aan de bedrijfsplanner van VLM (Martijn Erckens) knelpuntzones aangereikt worden zodat hij gebiedsgericht beheerovereenkomsten erosie kan afsluiten vanaf 2012 De aanleg van beekranden vraagt heel wat sensibilisatie van landbouwers. Ook hier is een rol weggelegd voor het strategisch project. Om slaagkansen te hebben blijkt echter een persoonlijke aanpak aangewezen. Naast sensibilisatie ook handhavingsbeleid van belang (vb brief alle burgemeesters politiezone Borgloon ivm 1m langs openbare weg)=> gemeenschappelijk initiatief voor waterlopen eventueel mogelijk. * Brongerichte, teelttechnische maatregelen: Deze vergen een echte mentaliteitsverandering bij landbouwers en de inzet van pioniers zoals Jos Piffet. Er kan nog uitgezocht worden hoe dit kan ondersteund worden.

6 * aanleg/onderhoud KLE s: Ikv Natuurverbinding 41 (project RLHV ): Horpmaal Heks Widooie: aanplanten van hagen, houtkanten en hoogstamboomgaarden ifv vleermuizen en natuur en ter verbinding van Herkebeekvallei en Mombeekvallei: eveneens rol ikv erosiebestrijding. Erosiebestrijdingsmaatregelen ook een ecologische functie geven (inrichting erosiepoelen en dammen, KLE s, bloemrijke grasstroken, ) wordt reeds toegepast in het projectgebied. Eventueel kan hier meer aandacht naar gaan maar dit is typisch maatwerk en generieke leidraden voor uitvoering opstellen is dan ook niet opportuun. Ook hier weer vormt communicatie met andere werkvelden een belangrijk punt: via de inventarisatiekaart kan doelbewuster gezocht worden naar combinatie met BHO akkervogels, hamsters.

7 BLAUW-GROENE DIENSTEN Een inleidende presentatie werd gegeven door bekkencoördinator Jan Vanvelk. Doel van deze werkgroep is het concept blauwgroene diensten te gaan verruimen (breder dan enkel beheersovereenkomsten) en verduurzamen door toepassing ervan op het projectgebied. Volgende onderwerpen en bedenkingen kwamen hierbij aan bod: Waar zou in het projectgebied prioritair kunnen worden ingezet op blauwgroene diensten? De focus zal liggen op de groengebieden die recent werden herbestemd via 2 gewestelijke RUP s, goedgekeurd zonder grote tegenstand vanuit landbouwhoek. Hier zijn evenwel redelijk wat verlaten percelen, dus de uitdaging zal erin bestaan een beheerder hiervoor te vinden. Om een duidelijk beeld te krijgen van kansen en knelpunten dient wel te worden nagegaan o in welke mate en waar er nog landbouwgebruik is o of er een ontheffing van nulbemesting (en eventuele andere vrijstellingen in het kader van het mestdecreet) is goedgekeurd o waar de natuurreservaten en hun uitbreidingsperimeters gesitueerd zijn o waar landbouwers enkel pachters zijn of ook eigenaars o eventuele andere ruimtelijke pro s en contra s Hiertoe zal de shapefile van het projectgebied worden rondgestuurd naar de verschillende projectpartners. Op welke manier zullen de landbouwers vergoed worden voor de geleverde diensten? Publieke financiering: o niet alleen inzetten op beheersovereenkomsten maar zeker ook op gebruiksovereenkomsten (cfr. Natuurdecreet) en eventuele financiering die via onroerend erfgoed ter beschikking kan worden gesteld o ook zal worden nagegaan welke mogelijkheden MAP IV kan bieden Private financiering o De projecten ECO² en B.Akkerbrood zijn goede voorbeelden van alternatieve financiering voor het leveren van blauwgroene diensten. Binnen de werkgroep is hieromtrent veel expertise beschikbaar waaruit kan geput worden. o Er wordt gevraagd om (al dan niet concrete) ideëen voor potentiële vergoedingskanalen door te geven aan Joke Charles Hoe kan men landbouwers motiveren om deel te nemen aan het project? Er bestaat reeds een agrobeheergroep (d.i. een vereniging van landbouwers die actief werken rond agrarisch natuurbeheer) Tongeren Bilzen; deze is momenteel vooral werkzaam rond holle wegen. Er zal worden bekeken of hier interesse/potentieel is om rond blauwgroene diensten te gaan werken. Er is nood aan een of meerdere trekker landbouwers, zogenaamde ambassadeurs, waardoor andere landbouwers sneller over de streep zullen getrokken worden om ook mee te doen.

8 Ideëen voor concrete personen die werkzaam zijn in de deelgebieden kunnen worden overgemaakt aan Joke Charles of Jan Vanvelk. In de vallei is het aantal landbouwers dat met pensioen gaat evenwel groot. Hoe kunnen we landbouwers in de vallei houden zonder dat het gebied zal te lijden hebben onder schaalvergroting en de typische kleinschalige hooilandjes van Haspengouw behouden blijven? Volgende vergadering: Donderdag 26 mei in de gebouwen van het regionaal landschap te Kortessem

9 VALLEIGEBONDEN NATUUR Op deze eerste workshop werd de vraag gelanceerd welke thema s mogelijk aan bod kunnen komen de komende 3 jaar Buffering van natuurkernen is een belangrijk aandachtspunt. In de bovenlopen is de vallei vaak zeer smal en sterk gevoelig voor invloeden van nabij gelegen landbouwgebruik. Vooral nutriëntenuitspoeling en het gebruik van sproeimiddelen naast de beek zijn knelpunten. Het afsluiten van beheerovereenkomsten kan een oplossing zijn. In uitbreidingsperimetergebieden van natuurverenigingen kunnen echter geen BO s afgesloten worden. Hiervoor dient een oplossing gezocht te worden Voor groengebieden : aankoopbeleid versus blauwgroene diensten? Deze vraag dient gebied per gebied bekeken te worden. Heel wat natuurgebieden worden nu al beheerd in samenspraak met landbouwers (begrazing of hooibeheer). Voor andere gebieden is een intensiever beheer nodig dat niet meer rendabel is voor een landbouwer. De ecologische ambitie die men heeft per gebied is ook sturend. Wil men doorgedreven ontwikkeling van graslanden in de richting van natuurdoeltypes, dan is aankoopbeleid wellicht aan te bevelen. Mikt men op een kleinschalig agrarisch landschap met KLE s, kunnen wellicht blauw groene diensten worden ingezet. Conclusie : nood aan een gebiedsdekkende ecologische ambitie kaart. Bij het opstellen van zo een visie dient rekening gehouden te worden met de andere thema s : gebieden met meer overstroming zullen wellicht botanisch minder verregaand kunnen ontwikkelen. De beheerinspanningen voor verschraling in zo een gebied zullen daar dan logischerwijze ook minder intensief zijn. De randbemerking wordt gemaakt dat meer aankopen ook meer beheer vergt. De beschikbare budgetten voor regulier beheer zijn eerder beperkt. Samenwerken met de landbouwsector is 1 van de mogelijke oplossingen Beheerdoelstellingen moeten realistisch zijn: relatie met praktische (financiële) uitvoerbaarheid en de abiotische situatie (eerder voedselrijke situatie van bodem en waterkwaliteit in midden en benedenloop Herk en Mombeek) De nadruk wordt sterk gelegd op mogelijke ecologische meerwaarden van bufferbekkens. Maximaal ecologische winst halen uit gebieden die onttrokken worden aan de landbouw Gemeenten kunnen structureel en financieel bijdragen aan projecten. De boodschap is hen reeds in beginstadium van projecten te betrekken. De verschillende gemeentelijke milieuraden kunnen een belangrijke rol spelen. Projecten moeten in begrijpelijke mensentaal worden voorgesteld. Niet iedereen is vertrouwd met de vaak moeilijke natuurdoeltypologie. Communicatie, informatie en educatie rond natuurmaatregelen is zeer belangrijk. Gemeentelijke informatieblaadjes zijn een goed instrument om een ruim publiek te bereiken

S T R A T E G I S C H P R O J E C T & Herk MoMbeek 1 SPHerk&Mombeer_ 20pag_10x14cm_boekje 1.indd 1 26/04/11 12:57

S T R A T E G I S C H P R O J E C T & Herk MoMbeek 1 SPHerk&Mombeer_ 20pag_10x14cm_boekje 1.indd 1 26/04/11 12:57 Herk & S T R A T E G I S C H P R O J E C T Mombeek 1 Herk & S T R A T E G I S C H P R O J E C T Mombeek W a a r o m s t r a t e g i s c h p r o j e c t H e r k - e n M o m b e e k? p 3 W a t e r k w a

Nadere informatie

Participatie in het (decreet) integraal waterbeleid. Iedereen doet mee. Jan Vanvelk Bekkencoördinator Demerbekken

Participatie in het (decreet) integraal waterbeleid. Iedereen doet mee. Jan Vanvelk Bekkencoördinator Demerbekken Participatie in het (decreet) integraal waterbeleid Iedereen doet mee Jan Vanvelk Bekkencoördinator Demerbekken 1 Participatie in het (decreet) integraal waterbeleid 1. Integraal Waterbeleid in Vlaanderen

Nadere informatie

Integrale projecten in het Demerbekken. Integraal waterbeleid in en rond Hasselt

Integrale projecten in het Demerbekken. Integraal waterbeleid in en rond Hasselt Integrale projecten in het Demerbekken Integraal waterbeleid in en rond Hasselt 1 Integrale Projecten in het Demerbekken 2 In het begin was er 3 4 5 6 1. Integraal waterbeleid & integrale projecten 4 x

Nadere informatie

Wat vinden de waterbeheerders van het erosiebeleid? Studiedag 10 jaar erosiebeleid

Wat vinden de waterbeheerders van het erosiebeleid? Studiedag 10 jaar erosiebeleid Wat vinden de waterbeheerders van het erosiebeleid? Studiedag 10 jaar erosiebeleid Astrid Van Vosselen 15 maart 2012 Overzicht presentatie CIW werkgroep Bagger- en Ruimingsspecie Rol van erosie binnen

Nadere informatie

Integrale projecten in het Demerbekken. Jan Vanvelk Bekkencoördinator Demerbekken

Integrale projecten in het Demerbekken. Jan Vanvelk Bekkencoördinator Demerbekken Integrale projecten in het Demerbekken Jan Vanvelk Bekkencoördinator Demerbekken 1 Kaderrichtlijn Water Goede toestand waterlichamen Nood aan Puntlozingen Diffuse instroom Structuurkwaliteit Overstromingsrichtlijn

Nadere informatie

ECOlogie X ECOnomie =

ECOlogie X ECOnomie = Symposium biodiversiteit Antwerpen Agrarisch natuur en landschapsbeheer als economische activiteit Kansen creëren voor landbouw, natuur en landschap Sven Defrijn ECOlogie X ECOnomie = Samenwerking tussen

Nadere informatie

Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Start werking erosiecoördinatoren - Bertem

Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Start werking erosiecoördinatoren - Bertem Donderdag 7 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Start werking erosiecoördinatoren - Bertem Geachte schepen De Muylder, Geachte mevrouw Meesschaert,

Nadere informatie

KLEINSCHALIGE EEN PRAKTIJKVOORBEELD EROSIEBESTRIJDINGSWERKEN. Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

KLEINSCHALIGE EEN PRAKTIJKVOORBEELD EROSIEBESTRIJDINGSWERKEN. Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap KLEINSCHALIGE EROSIEBESTRIJDINGSWERKEN EEN PRAKTIJKVOORBEELD A F D E L I N G L A N D Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 3 Inhoudsopgave 1. Situering en doel van deze brochure 5 2. Voorstellen en ontwerpen

Nadere informatie

Kansen creëren voor landbouw, natuur en landschap

Kansen creëren voor landbouw, natuur en landschap Trefdag Landbouw en milieu Proclam 25/11/2010 Workshop natuur- en landschapszorg door boeren Kansen creëren voor landbouw, natuur en landschap Sven Defrijn ECOlogie X ECOnomie = Rurale ondernemers creëren

Nadere informatie

BEHEEROVEREENKOMSTEN. Katrien Neudt Bedrijfsplanner

BEHEEROVEREENKOMSTEN. Katrien Neudt Bedrijfsplanner BEHEEROVEREENKOMSTEN Katrien Neudt Bedrijfsplanner Uitdaging LANDBOUW + NATUUR i.p.v. landbouw vs. natuur 31/08/2018 3 Beheerovereenkomsten Wat? Vrijwillig Overeenkomst VLM - landbouwer 5 jaar Start 1

Nadere informatie

Erosiebeleid in Vlaanderen. Annelies Gorissen, Karel Vandaele, Jo Lammens en Peter Priemen Provinciaal Steunpunt Land & Water

Erosiebeleid in Vlaanderen. Annelies Gorissen, Karel Vandaele, Jo Lammens en Peter Priemen Provinciaal Steunpunt Land & Water Erosiebeleid in Vlaanderen Annelies Gorissen, Karel Vandaele, Jo Lammens en Peter Priemen Provinciaal Steunpunt Land & Water Actoren Sensibiliseren en stimuleren Beheersovereenkomsten (VLM) VLIF-steun

Nadere informatie

EROSIEBESTRIJDING. een algemene toelichting. Catherine Puype Steunpunt erosie Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek

EROSIEBESTRIJDING. een algemene toelichting. Catherine Puype Steunpunt erosie Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek EROSIEBESTRIJDING een algemene toelichting Catherine Puype Steunpunt erosie Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek Erosiebestrijding in de praktijk 1. Voorstelling steunpunt Erosie 2. Erosieproblematiek

Nadere informatie

Integrale projecten in het Demerbekken. Jan Vanvelk Bekkencoördinator Demerbekken

Integrale projecten in het Demerbekken. Jan Vanvelk Bekkencoördinator Demerbekken Integrale projecten in het Demerbekken Jan Vanvelk Bekkencoördinator Demerbekken 1 Stroomgebiedbeheerplan BEHALEN GOEDE TOESTAND VLAAMSE WATERLICHAMEN! DEMERBEKKEN 11 bekkens GEBIEDSVISIE - speerpuntgebieden

Nadere informatie

Beheerovereenkomsten binnen PDPOII: mogelijkheden voor paardenhouderij

Beheerovereenkomsten binnen PDPOII: mogelijkheden voor paardenhouderij Beheerovereenkomsten binnen PDPOII: mogelijkheden voor paardenhouderij De Vlaamse overheid: 13 beleidsdomeinen Economie, Wetenschap en Innovatie Onderwijs en Vorming Landbouw en Visserij Leefmilieu, Natuur

Nadere informatie

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Watering van Sint-Truiden. (enkel het gesproken woord telt)

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Watering van Sint-Truiden. (enkel het gesproken woord telt) Vrijdag 6 mei 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Watering van Sint-Truiden (enkel het gesproken woord telt) Geachte voorzitter van de Watering, Mevrouw

Nadere informatie

Zaal KLEINE POST 3.2. Adaptatie: droogte en wateroverlast in West-Vlaanderen

Zaal KLEINE POST 3.2. Adaptatie: droogte en wateroverlast in West-Vlaanderen Zaal KLEINE POST 3.2. Adaptatie: droogte en wateroverlast in West-Vlaanderen Adaptatie: Droogte en wateroverlastbestrijding in en door de Provincie West-Vlaanderen 2 Exacte ligging waterlopen, per adres

Nadere informatie

Erosiebestrijding: zoveel meer dan modderstromen vermijden

Erosiebestrijding: zoveel meer dan modderstromen vermijden Erosiebestrijding: zoveel meer dan modderstromen vermijden Petra Deproost, Departement Omgeving Daan Renders, Fluves Symposium Ecosysteemdiensten in Vlaanderen Naar een robuuste en klimaatbestendige omgeving

Nadere informatie

Demerdag 20 september Else Deflem

Demerdag 20 september Else Deflem Demerdag 20 september 2012 Else Deflem Het Demerbekken in Vlaanderen De Herk- en Mombeekvallei 3 De waterkwaliteit MAP-meetnet Waterbodem meetnet Meetnet oppervlaktewater Meetnet Meetnet afvalwater 4 Overstort

Nadere informatie

VLM - acties rond de Heulebeek. Charline Vanneste Celhoofd Bedrijfsdoorlichting Mestbank Regio West

VLM - acties rond de Heulebeek. Charline Vanneste Celhoofd Bedrijfsdoorlichting Mestbank Regio West VLM - acties rond de Heulebeek Charline Vanneste Celhoofd Bedrijfsdoorlichting Mestbank Regio West Mestbank BA - HH Oppervlaktewater Grondwater Doelstellingen MAP5 - nitraat Maximum 5% van de MAPmeetpunten

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

boeren op een helling

boeren op een helling boeren op een helling EROSIE IN DE VLAAMSE ARDENNEN MAARTEN RAMAN AGROBEHEERCENTRUM ECO² Agrobeheercentrum Eco² Organisatie voor alle landbouwers win win situatie economie x ecologie Collectief van agrobeheergroepen

Nadere informatie

Uitvoering Raamakkoord Landschap de Liereman en omgeving

Uitvoering Raamakkoord Landschap de Liereman en omgeving Uitvoering Raamakkoord Landschap de Liereman en omgeving Studie instrumentenmix Infoavond landbouwers 13 juni 2012 20-6-2012 1 Studie Instrumentenmix Het raamakkoord vermeldt: een studie naar de meest

Nadere informatie

Erosiebestrijding: meer dan sediment uit de waterlopen houden

Erosiebestrijding: meer dan sediment uit de waterlopen houden Erosiebestrijding: meer dan sediment uit de waterlopen houden : De verdoken schakel in het waterbeleid. Sediment samen aanpakken biedt vele kansen. Departement LNE Dienst Land en Bodembescherming Sediment

Nadere informatie

BEHEEROVEREENKOMSTEN. Sebastiaan Hanoulle Bedrijfsplanner Heuvelland-Poperinge-Vleteren

BEHEEROVEREENKOMSTEN. Sebastiaan Hanoulle Bedrijfsplanner Heuvelland-Poperinge-Vleteren BEHEEROVEREENKOMSTEN Sebastiaan Hanoulle Bedrijfsplanner Heuvelland-Poperinge-Vleteren LANDBOUW + NATUUR i.p.v. landbouw vs. natuur 13/03/2017 2 Beheerovereenkomsten Wat? Vrijwillig Overeenkomst VLM -

Nadere informatie

Woensdag 29 juni Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Woensdag 29 juni Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Woensdag 29 juni 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR 10 jaar beheerovereenkomsten (in Oost-Vlaanderen) Mijnheer de gedelegeerd bestuurder, Geachte genodigden,

Nadere informatie

VASTE BEHEEROVEREENKOMSTEN VLM

VASTE BEHEEROVEREENKOMSTEN VLM DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VASTE BEHEEROVEREENKOMSTEN VLM Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Landinrichting Inrichtingsplan Groenhove Vrijgeweid

Landinrichting Inrichtingsplan Groenhove Vrijgeweid Landinrichting Inrichtingsplan Groenhove Vrijgeweid Milieuraad Torhout 02/12/2013 Projectleider Eva Verstraete 1 Inhoud Het inrichtingsplan Groenhove Vrijgeweid Maatregelen rond mobiliteit Maatregelen

Nadere informatie

1-meter teeltvrije zone. Robin Bedert Coördinerend toezichthouder VLM-Mestbank

1-meter teeltvrije zone. Robin Bedert Coördinerend toezichthouder VLM-Mestbank Robin Bedert Coördinerend toezichthouder VLM-Mestbank Intro Wat is de Waar van toepassing Doel Ondersteunende maatregelen Beheerovereenkomsten Gevolgen Controleactie Handhaving 2018-2019 Aanpak Resultaten

Nadere informatie

Water vasthouden aan de bron

Water vasthouden aan de bron Water vasthouden aan de bron Congres watertoets 10 november 2011 Ir. Raf Bellers Voorzitter InterRio Deze presentatie InterRio even voorstellen Vasthouden aan de bron zomerstormen en regenwaterstelsels

Nadere informatie

Studiedag NKB: Inleiding

Studiedag NKB: Inleiding Wat is bodemerosie Gevolgen Instrumenten Liesbeth Vandekerckhove Afdeling Land en Bodembescherming, Ondergrond, Natuurlijke Rijkdommen Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Studiedag niet-kerende bodembewerking,

Nadere informatie

Vrijdag 19 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR ECO²: Boomplantactie Gentse Kanaalzone

Vrijdag 19 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR ECO²: Boomplantactie Gentse Kanaalzone Vrijdag 19 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR ECO²: Boomplantactie Gentse Kanaalzone Welkom in de Gentse Kanaalzone! Het gebied rond de Gentse

Nadere informatie

Beekrandenbeheer in het stroomgebied van de Dommel en de Warmbeek. 31 mei 2011

Beekrandenbeheer in het stroomgebied van de Dommel en de Warmbeek. 31 mei 2011 Beekrandenbeheer in het stroomgebied van de Dommel en de Warmbeek 31 mei 2011 Inhoud 1. Ontstaan van het project 2. Projectinhoud 3. Aanpak 4. Reflectie 1. ONTSTAAN VAN HET PROJECT Ontstaan van het project

Nadere informatie

Aanpak van erosie- en waterproblemen Riemst

Aanpak van erosie- en waterproblemen Riemst Gemeentelijk beleid in grensoverschrijdende plattelandsregio s studiebezoek La politique locale en milieu rural transfrontalier voyage d étude 23 maart 2012 Riemst, een prachtige plattelandsgemeente Aanpak

Nadere informatie

Werking steunpunt erosie

Werking steunpunt erosie Werking steunpunt erosie provincie Oost-Vlaanderen Liesbet Rosseel Steunpunt erosie Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek Werking steunpunt erosie 1. erosiecoördinator in 21 gemeenten in Vlaamse Ardennen

Nadere informatie

Programma Water- Land- Schap. Samen werken aan klimaatrobuust agrowaterbeheer

Programma Water- Land- Schap. Samen werken aan klimaatrobuust agrowaterbeheer Programma Water- Land- Schap Samen werken aan klimaatrobuust agrowaterbeheer in Vlaanderen Water-land-schap Landinrichting om klimaatrobuust te kunnen boeren Landinrichting om een klimaatbestendig Vlaanderen

Nadere informatie

BEHEEROVEREENKOMSTEN 2018 IN CIJFERS

BEHEEROVEREENKOMSTEN 2018 IN CIJFERS BEHEEROVEREENKOMSTEN 2018 IN CIJFERS Figuur 1. Verdeling van de lopende beheerovereenkomsten volgens oppervlakte per beheerdoelstelling.... 2 Figuur 2. Verdeling van het aantal dossiers in 2018, weergegeven

Nadere informatie

Excursie Werk maken van erosiebestrijding in Truiense regio Donderdag 13 december 2007 Sint-Truiden & Gingelom

Excursie Werk maken van erosiebestrijding in Truiense regio Donderdag 13 december 2007 Sint-Truiden & Gingelom Excursie Werk maken van erosiebestrijding in Truiense regio Donderdag 3 december 27 Sint-Truiden & Gingelom Samenwerking Land & Water Gingelom, St-Truiden, Nieuwerkerken, Geetbets, Herk-de-St ad en de

Nadere informatie

Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur?

Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur? Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur? NATUUR EN LANDBOUW// VORSELAAR// 14 maart 2012 Draagvlakverbredingsproject Melk van Hier 1/1/2013 31/12/2013 Dit initiatief kadert binnen een overkoepelend

Nadere informatie

V L A A M S E R E G E R I N G Vergadering van vrijdag 12 december

V L A A M S E R E G E R I N G Vergadering van vrijdag 12 december V L A A M S E R E G E R I N G Vergadering van vrijdag 12 december 2008 ------------------------------ VR PV 2008/47 - punt 0027 Betreft : Regio Noorderkempen Afbakening van de gebieden van de natuurlijke

Nadere informatie

Welkom op dit feestelijk moment ter gelegenheid van 10 jaar. beheerovereenkomsten in Oost-Vlaanderen. Vandaag sta ik graag

Welkom op dit feestelijk moment ter gelegenheid van 10 jaar. beheerovereenkomsten in Oost-Vlaanderen. Vandaag sta ik graag Woensdag 29 juni 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR 10 jaar beheerovereenkomsten (in Oost-Vlaanderen) Mijnheer de gedelegeerd bestuurder, Geachte genodigden,

Nadere informatie

AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN. Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012

AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN. Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012 AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012 Agroforestry in het juridisch landschap Agroforestry was in Vlaanderen al aanwezig voor 2011 Voorbeelden: populieraanplant met

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel

Nadere informatie

De Provincie als streekmotor. Samen sleutelen aan je streek. Gebiedsprogramma Kleine Nete

De Provincie als streekmotor. Samen sleutelen aan je streek. Gebiedsprogramma Kleine Nete De Provincie als streekmotor. Samen sleutelen aan je streek. Gebiedsprogramma Kleine Nete Gebiedsgerichte werking? Samenwerking Over de gemeentegrenzen heen Bottom up Meerdere overheden Meerdere thema

Nadere informatie

Beleidslijnen IBA s. Leentje De Backer. Afdeling Ecologisch Toezicht Team Waterzuiveringsbeleid

Beleidslijnen IBA s. Leentje De Backer. Afdeling Ecologisch Toezicht Team Waterzuiveringsbeleid Beleidslijnen IBA s Leentje De Backer Afdeling Ecologisch Toezicht Team Waterzuiveringsbeleid Beleid IBA s Aansluiten op riolering of een IBA plaatsen? Wanneer moet die IBA er staan? Individuele of collectieve

Nadere informatie

Dag van de Rivierbeek Vlaamse Landmaatschappij

Dag van de Rivierbeek Vlaamse Landmaatschappij Dag van de Rivierbeek Vlaamse Landmaatschappij Dag van de Rivierbeek Inrichtingsprojecten Vlaamse Landmaatschappij Stroomgebied Rivierbeek gelegen binnen 4 landinrichtingsprojecten: Randstedelijk Gebied

Nadere informatie

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan vallei van de kleine nete en aa

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan vallei van de kleine nete en aa AFBAKENING GEBIEDEN NATUURLIJKE EN AGRARISCHE STRUCTUUR REGIO NETELAND gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan vallei van de kleine nete en aa gebiedsgericht overleg, 25 oktober 2013 1 gebiedsgericht overleg

Nadere informatie

Actie bekkenbeheerplannen: Water in de stad

Actie bekkenbeheerplannen: Water in de stad Actie bekkenbeheerplannen: Water in de stad Studiedag Water in de buurt, Diest, 17/10/2011 1 Decreet Integraal waterbeleid (2003) Doel = integraal waterbeleid gecoördineerd & geïntegreerd ontwikkelen,

Nadere informatie

Donderdag 6 oktober Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 6 oktober Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 6 oktober 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Persconferentie Mid-term review ECO² - Boortmeerbeek (enkel het gesproken woord telt) Mijnheer

Nadere informatie

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kelsbeek Nieuwenhoven

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kelsbeek Nieuwenhoven AFBAKENING GEBIEDEN NATUURLIJKE EN AGRARISCHE STRUCTUUR REGIO HASPENGOUW - VOEREN gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kelsbeek Nieuwenhoven startvergadering 31 maart 2015 1 agenda startvergadering kennismaking

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Water-Land-Schap

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Water-Land-Schap Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Water-Land-Schap DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting,

Nadere informatie

Erosiebestrijding in de randvoorwaarden. Riemst 20 juni 2017 Maarkedal 29 juni 2017

Erosiebestrijding in de randvoorwaarden. Riemst 20 juni 2017 Maarkedal 29 juni 2017 Erosiebestrijding in de randvoorwaarden Riemst 20 juni 2017 Maarkedal 29 juni 2017 Erosiebestrijdingsmaatregelen in de randvoorwaarden Inhoud: Inleiding Nieuwe regelgeving vanaf 2016 Voorbeelden rotaties

Nadere informatie

Grondmobiliteit versterken via het decreet landinrichting

Grondmobiliteit versterken via het decreet landinrichting Grondmobiliteit versterken via het decreet landinrichting Decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting Uitvoeringsbesluit van 6 juni 2014 betreffende de landinrichting 22 juni 2015 Grondmobiliteit

Nadere informatie

De strijd tegen de overstromingen in Ronse

De strijd tegen de overstromingen in Ronse 1 De strijd tegen de overstromingen in Ronse ir Annie Vanslambrouck Grontmij Belgium STAR-FLOOD, 26 maart 2015 1 Inhoud 2 Waarom is Ronse gevoelig voor overstromingen? Hoe werd het probleem aangepakt (studie)?

Nadere informatie

Landbouwdiensten en beleid. Hoe zijn deze diensten op vandaag georganiseerd in Vlaanderen?

Landbouwdiensten en beleid. Hoe zijn deze diensten op vandaag georganiseerd in Vlaanderen? Landbouwdiensten en beleid. Hoe zijn deze diensten op vandaag georganiseerd in Vlaanderen? Evy Mettepenningen Guido Van Huylenbroeck 1 Overzicht 1.Instrumenten voor de vergoeding van groene en blauwe diensten

Nadere informatie

Perceelswerken NU! Infovergadering 26 november 20142014

Perceelswerken NU! Infovergadering 26 november 20142014 Perceelswerken NU! Infovergadering 26 november 20142014 Welkom WAT? Subsidies voor pachters, gebruikers en eigenaars Landbouwpercelen in het Vrijgeweid Verbeteringen op het vlak van waterhuishouding, toegankelijkheid

Nadere informatie

Een enthousiaste bedrijfsvoering

Een enthousiaste bedrijfsvoering Maatwerk voor akkervogels EEN INTEGRAAL VERHAAL Vandaag zijn er veel minder akkervogels dan vroeger. Daarom gaan we samen aan de slag. Iedereen draagt zijn steentje bij: landbouwers, jagers, de Vlaamse

Nadere informatie

Bekkenwerking en het integraal waterbeleid. Micheline Gruwé Bekkencoördinator Leie

Bekkenwerking en het integraal waterbeleid. Micheline Gruwé Bekkencoördinator Leie Bekkenwerking en het integraal waterbeleid Micheline Gruwé Bekkencoördinator Leie Regionaal milieuoverleg 27 oktober 2015 Roeselare Inhoud 1. Werking bekkensecretariaat en de bekkenstructuren rol & taken

Nadere informatie

Ruimte voor water in de planfase

Ruimte voor water in de planfase Ruimte voor water in de planfase Hans Leinfelder Departement RWO - ruimtelijke planning en stedenbouwkundig beleid 10 november 2011 Inhoud 1. Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en water 2. Water in stedenbouwkundig

Nadere informatie

o Visie gemeente: Hoe het gemeentehuis verwarmen met biomassa? Jan Van der Velpen, schepen landbouw en leefmilieu Bierbeek

o Visie gemeente: Hoe het gemeentehuis verwarmen met biomassa? Jan Van der Velpen, schepen landbouw en leefmilieu Bierbeek o Toelichting streefdoelen provincie: Klimaatneutraal tegen 2040, Tie Roefs, gedeputeerde voor leefmilieu Vlaams-Brabant o Visie gemeente: Hoe het gemeentehuis verwarmen met biomassa? Jan Van der Velpen,

Nadere informatie

project Gestroomlijnd Landschap

project Gestroomlijnd Landschap Molenbeek Graadbeek project Gestroomlijnd Landschap Gebiedsgerichte aanpak voor natuurverbindingen via waterlopen Doelstelling Gestroomlijnd Landschap Decretale taken provincie: natuurverbindingen en integraal

Nadere informatie

ADVIES VAN 25 MEI 2016 OVER HET VOORONTWERP RUP MUNSTERBOS

ADVIES VAN 25 MEI 2016 OVER HET VOORONTWERP RUP MUNSTERBOS ADVIES VAN 25 MEI 2016 OVER HET VOORONTWERP RUP MUNSTERBOS SARO KONING ALBERT II-LAAN 19 BUS 24 1210 BRUSSEL INHOUD I. SITUERING... 1 II. ALGEMENE BEOORDELING... 1 III. MUNSTERBOS ALS GROTE EENHEID NATUUR...

Nadere informatie

Het weer in Vlaanderen wordt grilliger. Juni 2016 was heel nat, juni 2017 extreem droog. Die uitersten zijn slecht nieuws, in het bijzonder voor de

Het weer in Vlaanderen wordt grilliger. Juni 2016 was heel nat, juni 2017 extreem droog. Die uitersten zijn slecht nieuws, in het bijzonder voor de 1. Het weer in Vlaanderen wordt grilliger. Juni 2016 was heel nat, juni 2017 extreem droog. Die uitersten zijn slecht nieuws, in het bijzonder voor de land- en tuinbouwsector. Daarom lanceert Vlaams Minister

Nadere informatie

Integrale beekherstelprojecten in Vlaanderen. Kansen voor realisatie doelstellingen KRLW én Habitatrichtlijn?

Integrale beekherstelprojecten in Vlaanderen. Kansen voor realisatie doelstellingen KRLW én Habitatrichtlijn? Integrale beekherstelprojecten in Vlaanderen Kansen voor realisatie doelstellingen KRLW én Habitatrichtlijn? Beekherstelproject Marke Rechtgetrokken, verbrede en gestuwde waterloop Problemen wateroverlast

Nadere informatie

Werk voor en door landbouwers. Wim Commers

Werk voor en door landbouwers. Wim Commers Werk voor en door landbouwers Wim Commers Agenda 1. Wat is agro aanneming 2. Ontstaan Agrobeheergroep Agronatuurbeheer Zemst 3. Activiteiten Beheer bos van Aa Landschapswerken 4. Toekomstvisie Wat is agro

Nadere informatie

Agro-beheersgroepen Boereninitiatief in boerenhand Boer, natuur en landschap worden er beter van!

Agro-beheersgroepen Boereninitiatief in boerenhand Boer, natuur en landschap worden er beter van! module 10 Agro-beheersgroepen Boereninitiatief in boerenhand Boer, natuur en landschap worden er beter van! inhoud module 10 van idee naar project (Eco²) van project naar praktijk pilootprojecten opstart

Nadere informatie

Ontheffing tot het opstellen van een MER. Ontheffingsbeslissing. Project:

Ontheffing tot het opstellen van een MER. Ontheffingsbeslissing. Project: Vlaamse Overheid Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20, bus 8 1000 BRUSSEL tel: 02/553.80.79 fax: 02/553.80.75 Ontheffing tot het opstellen van een

Nadere informatie

nr. 306 van GWENNY DE VROE datum: 9 februari 2018 aan JOKE SCHAUVLIEGE Gescheiden rioleringen - Stand van zaken

nr. 306 van GWENNY DE VROE datum: 9 februari 2018 aan JOKE SCHAUVLIEGE Gescheiden rioleringen - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 306 van GWENNY DE VROE datum: 9 februari 2018 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Gescheiden rioleringen - Stand van zaken De thematiek van de

Nadere informatie

Bruggenbouwer op het platteland. De Vlaamse Landmaatschappij

Bruggenbouwer op het platteland. De Vlaamse Landmaatschappij De Vlaamse Landmaatschappij Al meer dan 75 jaar zet de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) zich in voor de omgevingskwaliteit op het Vlaamse platteland en in de stadsrand. Gebiedsgericht en altijd samen met

Nadere informatie

PLANNING ALS MEERVOUDIGE OPDRACHT IN DE DEMERVALLEI

PLANNING ALS MEERVOUDIGE OPDRACHT IN DE DEMERVALLEI Wouter Pattyn SYMPOSIUM DEMERVALLEI PLANNING ALS MEERVOUDIGE OPDRACHT IN DE DEMERVALLEI drv afdeling Gebieden en Projecten Jana Van Hoyweghen Gerard Stalenhoef www.ruimtevlaanderen.be departement Ruimte

Nadere informatie

Infomoment. Provincie Limburg VAC Hasselt Donderdag 16 november 2017

Infomoment. Provincie Limburg VAC Hasselt Donderdag 16 november 2017 Infomoment Provincie Limburg VAC Hasselt Donderdag 16 november 2017 Programma Water- Land- Schap Klimaatrobuust agro-waterbeheer Opbouw presentatie Focus programma? Inhoud programma? projectoproep?

Nadere informatie

Samen - Werken. Provinciaal Integraal waterbeleid. Provinciale infosessie Interne Staatshervorming Integraal waterbeleid Doorbraak 63 19 maart 2013

Samen - Werken. Provinciaal Integraal waterbeleid. Provinciale infosessie Interne Staatshervorming Integraal waterbeleid Doorbraak 63 19 maart 2013 Provinciaal Integraal waterbeleid Samen - Werken Provinciale infosessie Interne Staatshervorming Integraal waterbeleid Doorbraak 63 19 maart 2013 ir. Rik Awouters ingenieur-dienstchef Dienst Water en Domeinen

Nadere informatie

Ontwerp startbeslissing signaalgebied MISPELAAR BRUGGE (ASSEBROEK)

Ontwerp startbeslissing signaalgebied MISPELAAR BRUGGE (ASSEBROEK) Ontwerp startbeslissing signaalgebied MISPELAAR BRUGGE (ASSEBROEK) STATUS/VERSIE: Goedgekeurd door de Vlaamse Regering d.d. 9/05/2014 LEESWIJZER Dit document geeft voor het betrokken signaalgebied invulling

Nadere informatie

De Vlaamse Landmaatschappij

De Vlaamse Landmaatschappij De Vlaamse Landmaatschappij Al meer dan 75 jaar zet de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) zich in voor de omgevingskwaliteit op het Vlaamse platteland en in de stadsrand. Gebiedsgericht en altijd samen met

Nadere informatie

Van visie naar uitvoering

Van visie naar uitvoering Van visie naar uitvoering in beekvalleien, Deinze 24 juni 2016 Isabelle Putseys, Stefaan Verreu Gebiedsvisies: van visie naar uitvoering Gebiedsvisies: van visie naar uitvoering Beekvalleien maken deel

Nadere informatie

Landschapsbeheer met landbouwers

Landschapsbeheer met landbouwers Landschapsbeheer met landbouwers Inspiratiedag Beheerlijke bermen, RLM Eeklo, 15 juni 2016 Vande Ryse Luc Provincie Oost-Vlaanderen, dienst Landbouw en Platteland Stimuli voor landschapsbeheer dienst Landbouw

Nadere informatie

Erkenning natuurreservaat Rothoek-Kwarekken Erkenning van het privaat natuurreservaat E-211 Rothoek-Kwarekken te Westerlo (Antwerpen) 21 juni 2012

Erkenning natuurreservaat Rothoek-Kwarekken Erkenning van het privaat natuurreservaat E-211 Rothoek-Kwarekken te Westerlo (Antwerpen) 21 juni 2012 Briefadvies Erkenning natuurreservaat Rothoek-Kwarekken Erkenning van het privaat natuurreservaat E-211 Rothoek-Kwarekken te Westerlo (Antwerpen) Datum van goedkeuring Volgnummer Coördinator Co-auteur

Nadere informatie

Openruimtekamers Gavers en Esser 9 mei Wouter Billiet Evelyne Vercauteren Dienst Ruimtelijke Planning Provincie West-Vlaanderen

Openruimtekamers Gavers en Esser 9 mei Wouter Billiet Evelyne Vercauteren Dienst Ruimtelijke Planning Provincie West-Vlaanderen Openruimtekamers Gavers en Esser 9 mei 2017 1 Wouter Billiet Evelyne Vercauteren Dienst Ruimtelijke Planning Provincie West-Vlaanderen 2 Situering provinciaal domein De Gavers Situering provinciaal domein

Nadere informatie

Vandaag zie ik hier voor mij landbouwers, bewoners, mensen uit het. bedrijfsleven en vertegenwoordigers van de overheid Een unieke

Vandaag zie ik hier voor mij landbouwers, bewoners, mensen uit het. bedrijfsleven en vertegenwoordigers van de overheid Een unieke Woensdag 7 juli 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR ECO²-project en Convenant Groen Raamwerk Gentse kanaalzone Mijnheer de gouverneur, Mijnheer de burgemeester,

Nadere informatie

Landschapsparken Haspengouw en Voerstreek Stuurgroepvergadering 17 december Fauconval - Kortessem

Landschapsparken Haspengouw en Voerstreek Stuurgroepvergadering 17 december Fauconval - Kortessem Landschapsparken Haspengouw en Voerstreek Stuurgroepvergadering 17 december 2010 - Fauconval - Kortessem AANWEZIGEN Frank Smeets, gedeputeerde, provincie Limburg voorzitter landschapsparken Stefan Carolus,

Nadere informatie

Water en natuur: complexe uitdaging in een versnipperd landschap. Koen Martens, VMM AOW met input van vele collega s

Water en natuur: complexe uitdaging in een versnipperd landschap. Koen Martens, VMM AOW met input van vele collega s Water en natuur: complexe uitdaging in een versnipperd landschap Koen Martens, VMM AOW met input van vele collega s Inleiding Decreet IWB, decreet natuurbehoud, SBZ, : vraag naar ecologisch herstel waterlopen

Nadere informatie

Uitdagingen en kansen. Michiel Sels, Boerenbond

Uitdagingen en kansen. Michiel Sels, Boerenbond {beek.boer.bodem} {beek.boer.bodem} Verwelkoming Uitdagingen en kansen voor de landbouw rondom de Aa Projectvoorstelling {beek.boer.bodem} Voorbeelden van maatregelen en begeleiding Verdere stappen in

Nadere informatie

Infoavond waterlopen Aarschot. 4 juni 2018

Infoavond waterlopen Aarschot. 4 juni 2018 Infoavond waterlopen Aarschot 4 juni 2018 Inhoud infoavond 0. Inleiding 1. Dagelijks beheer en onderhoud 2. Erosiebestrijding 3. Investeringswerken 4. Nieuw beleid Hemelwaterplan Aarschot Subsidiereglement

Nadere informatie

KNELPUNT C. LEUNENSSTRAAT. Infomoment bewoners woensdag 21 juni 2017

KNELPUNT C. LEUNENSSTRAAT. Infomoment bewoners woensdag 21 juni 2017 KNELPUNT C. LEUNENSSTRAAT Infomoment bewoners woensdag 21 juni 2017 AGENDA Inleiding door burgemeester & schepenen Actieplan gemeente Schade Individuele bescherming Waterlopen Knelpunt C. Leunensstraat.

Nadere informatie

Perceelswerken NU! Tope Tegoare Oproep 2014 SUBSIDIEREGLEMENT

Perceelswerken NU! Tope Tegoare Oproep 2014 SUBSIDIEREGLEMENT Landinrichtingsproject Jabbeke Wingene Inrichtingsplan Groenhove Vrijgeweid Perceelswerken NU! Tope Tegoare Oproep 2014 SUBSIDIEREGLEMENT Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Wie kan de subsidie aanvragen?... 2

Nadere informatie

POP-3. Plattelands Ontwikkelings Programma 2014-2020. Informatiebijeenkomst Europese Fondsen november 2014 POP3

POP-3. Plattelands Ontwikkelings Programma 2014-2020. Informatiebijeenkomst Europese Fondsen november 2014 POP3 Informatiebijeenkomst Europese Fondsen november 2014 POP3 POP-3 Plattelands Ontwikkelings Programma 2014-2020 1 Provincie Zeeland Uitvoering POP-3: Johan Wandel Boy Saija Arjon Copper Programma Zeeuws

Nadere informatie

Biodiversiteit op bedrijventerreinen

Biodiversiteit op bedrijventerreinen Biodiversiteit op bedrijventerreinen 9 november 2010 Biodiversiteit op bedrijventerreinen Overzicht Vertrekpunt: bestaand of nieuw terrein? Beschikbare ruimte efficiënt ruimtegebruik Waar liggen kansen?

Nadere informatie

Participatie- en infomoment PRUP GOG Blekerijbeek (Ichtegem)

Participatie- en infomoment PRUP GOG Blekerijbeek (Ichtegem) Participatie- en infomoment PRUP GOG Blekerijbeek (Ichtegem) Participatie- en infomoment 9 oktober 2017 Toelichting i.k.v. raadpleging start- en procesnota Algemeen - toelichting omtrent de plannen rond

Nadere informatie

De Bosbeek: What s going on? Jef Guelinckx, Bekkensecretariaat Maasbekken

De Bosbeek: What s going on? Jef Guelinckx, Bekkensecretariaat Maasbekken De Bosbeek: What s going on? Jef Guelinckx, Bekkensecretariaat Maasbekken 1 Europese en Vlaamse wetgeving waterkwaliteitsdoelen 2 e generatie stroomgebiedbeheerplannen 2016-2021: 17 speerpuntgebieden:

Nadere informatie

Agro-beheersgroepen. gebiedsgericht samenwerken voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Agro-beheersgroepen. gebiedsgericht samenwerken voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer Agro-beheersgroepen gebiedsgericht samenwerken voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer Agro-beheersgroepen Lokale samenwerkingsverbanden van landbouwers m.b.t. agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Nadere informatie

1. Perceel met uniforme helling

1. Perceel met uniforme helling Omschrijving van types hellingen in het kader van de toepassing van het keuzepakket bufferstrook op percelen met een hoge of zeer hoge erosiegevoeligheid om te voldoen aan de randvoorwaarden erosie 1.

Nadere informatie

Nieuwe erosieregelgeving randvoorwaarden. Lierde 17/3/2016 Bart Debussche

Nieuwe erosieregelgeving randvoorwaarden. Lierde 17/3/2016 Bart Debussche Nieuwe erosieregelgeving randvoorwaarden Lierde 17/3/2016 Bart Debussche Nieuwe erosiebestrijdingsmaatregelen in de randvoorwaarden Inhoud: Historiek Nieuwe regelgeving vanaf 2016 Erosiegevoeligheid percelen:

Nadere informatie

Kaartenreeks 5: Beleid open ruimte

Kaartenreeks 5: Beleid open ruimte Kaartenreeks 5: Beleid open ruimte GEWESTPLAN OPEN RUIMTE Kaart: Gewestplan open ruimte bestemming Vlaanderen 3,2 2,4 1,8 33,7 59 Andere bestemmingen Landbouw Cijfers: Gewestplan open ruimte bestemming

Nadere informatie

BELEIDSPLAN RUIMTE VLAANDEREN

BELEIDSPLAN RUIMTE VLAANDEREN BELEIDSPLAN RUIMTE VLAANDEREN Samen denken over de Vlaamse (landbouw)ruimte - - van GROENBOEK naar WITBOEK - Korte termijn acties Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Samen denken over de Vlaamse Ruimte Ruimtelijke

Nadere informatie

Investeren in het platteland met beheerovereenkomsten. VLM.be VLAANDEREN.be/pdpo VLAAMSE LAND MAATSCHAPPIJ

Investeren in het platteland met beheerovereenkomsten. VLM.be VLAANDEREN.be/pdpo VLAAMSE LAND MAATSCHAPPIJ VLM Dien je aanvraag ten laatste in op 1 oktober. VLAAMSE LAND MAATSCHAPPIJ Investeren in het platteland met beheerovereenkomsten Als actieve landbouwer kan je beheerovereenkomsten sluiten met de Vlaamse

Nadere informatie

De goede toestand, een utopie?

De goede toestand, een utopie? De goede toestand, een utopie? Jeroen Jansen VMM, planningsverantwoordelijke - bekkensecretariaat Demerbekken 1 De goede toestand, een utopie? De goede toestand bepalen en gebiedsgericht de goede toestand

Nadere informatie

Water in Vlaanderen: van integraal beleid naar beheer

Water in Vlaanderen: van integraal beleid naar beheer Water in Vlaanderen: van integraal beleid naar beheer Didier D hont Afdelingshoofd Integraal Waterbeleid VMM Juridisch kader: Europees aangestuurd Kaderrichtlijn Water (2000) Goede toestand 2015 / uitstel

Nadere informatie

RUP Demervallei en Laak. Actorenoverleg 23 juni 2017

RUP Demervallei en Laak. Actorenoverleg 23 juni 2017 RUP Demervallei en Laak Actorenoverleg 23 juni 2017 Doel van het overleg Toelichting opmaak gewestelijk RUP Situering en voortraject ontwikkelingsperspectieven vertaling naar bestemmingen procedure en

Nadere informatie

Bodemerosie: oorzaken en oplossingen. Jan Vermang, Martien Swerts, Petra Deproost Departement LNE Dienst Land en Bodembescherming

Bodemerosie: oorzaken en oplossingen. Jan Vermang, Martien Swerts, Petra Deproost Departement LNE Dienst Land en Bodembescherming Bodemerosie: oorzaken en oplossingen Jan Vermang, Martien Swerts, Petra Deproost Departement LNE Dienst Land en Bodembescherming Wat is bodemerosie? Bodemerosie = belangrijke bron van sediment in oppervlaktewater!!

Nadere informatie

Beheerovereenkomsten PDPOIII: Onder voorbehoud van goedkeuring PDPOIII door EU

Beheerovereenkomsten PDPOIII: Onder voorbehoud van goedkeuring PDPOIII door EU Beheerovereenkomsten PDPOIII: 2014-2020 Onder voorbehoud van goedkeuring PDPOIII door EU Algemeen Wat is een beheerovereenkomst? Vrijwillige overeenkomst tussen landbouwer en VLM Doel: behouden en verbeteren

Nadere informatie

Gebiedsdekkend Uitvoeringsplan Beersel

Gebiedsdekkend Uitvoeringsplan Beersel Gebiedsdekkend Uitvoeringsplan Beersel TzBdZcwD Id: 1206 Cluster/GUP nummer: Adres: Stropstraat 1 9000 Gent Voor de bezwaren op het voorliggend gebiedsdekkend uitvoeringsplan voor het grondgebied BEERSEL

Nadere informatie