Inhoud. Inleiding...3. Autodrop...4. Excursie...6. Materialen...7. Productieproces...9. Ontwerpbeperkingen Kosten Nieuwe droplijn...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud. Inleiding...3. Autodrop...4. Excursie...6. Materialen...7. Productieproces...9. Ontwerpbeperkingen...11. Kosten...12. Nieuwe droplijn..."

Transcriptie

1

2 Inhoud Inleiding...3 Autodrop...4 Excursie...6 Materialen...7 Productieproces...9 Ontwerpbeperkingen...11 Kosten...12 Nieuwe droplijn...14 Nieuw productieproces...17 Nieuwe kosten...21 Conclusie...23

3 Inleiding Bij ons bezoek aan de fabriek waar Autodrop wordt gemaakt hebben wij kennisgemaakt met de processen die nodig zijn om uiteindelijk tot een dropje te komen. Het mengen van de ingrediënten, toevoegen van de kleurstoffen. Het opschuimen van de substanties om de structuur van het snoepgoed aan te passen en nog vele andere dingen. Wij hebben ons tijdens deze opdracht vooral gericht op een bepaald aspect bij het ontwikkelen van een dropje, namelijk het meelgieten. Tijdens ons bezoek hebben we meer inzicht gekregen in het proces en de mogelijkheden en beperkingen die het meelgieten met zich meebrengen. Autodrop heeft natuurlijk als kenmerk dat de dropjes zijn bedrukt aan een enkele zijde. Het leek ons een uitdaging om beide zijden van het dropje een bepaald reliëf te geven, maar dat leek makkelijker gezegd dan gedaan. Het meelgietproces is vrij primitief en staat weinig verandering toe. In ons verslag wordt eerst een korte beschrijving gegeven van de historie van het bedrijf en het productportfolio, vervolgens brengen we verslag uit van ons bezoek aan de fabriek. Daarna wordt ingegaan op de materialen (ingrediënten) die voorkomen in drop en beschrijven we uitgebreid het meelgietproces. Hierna wijden we ons volledig aan het ontwerp van het nieuwe dropje en de criteria waaraan deze moet voldoen. Als laatste zullen we in een korte conclusie uit zetten wat onze leerervaringen zijn bij dit project en ons nieuwe product afronden.

4 Autodrop Productportfolio Onder het merk Autodrop vallen de welbekende autootjes en zwarte figuurtjes, zoals de parkeerwachter enz. Autodrop is een merk van Concorp, een snoepfabrikant die ook het merk Oldtimers produceert. Daarnaast produceert het bedrijf ander snoep en drop eigen merken en voor een groot aantal huismerken. Zakje 175 gram Zakje 95 gram Doosje 275 gram Doosje 250 gram Stazak 150/ 250 gram De groei van het bedrijf De fabriek waar het autodrop wordt ontwikkeld, bestaat al langere tijd als Van Slooten maar het merk Autodrop bestaat sinds Inmiddels heet deze overkoepelende organisatie Concorp en worden er in de fabriek vele dropmerken geproduceerd. Zo zijn ook de Oldtimers sinds 1999 op de markt. De fabriek is dus steeds meer gegroeid en omvat steeds meer dropmerken en varianten. Hoewel het vraagtekens oproept dat een fabriek drop produceert voor concurrerende merken, is het natuurlijk ook erg slim om op deze manier andere fabrikanten te beconcurreren.

5 Verschillende snoeplijnen Onder het merk Autodrop bevinden zich verschillende lijnen: de grote uitdeelzakken, mixzakken winegum en drop, en zakken met een enkele soort drop. met uitzondering van de mixzakken, zijn vrijwel alle varianten in verschillende formaten zakken en doosjes verkrijgbaar. de zwarte zakjes met mensfiguurtjes vormen een aparte categorie binnnen het merk. mixdoosjes/zakken winegum en drop uitdeelzakken winegum/drop dropzakjes Nieuw dropje Bij het ontwikkelen van het nieuwe dropje, willen wij ons voornamelijk richting op een nieuwe vorm en dus een andere productiemethode. De ingrediënten kunnen enigszins in hoeveelheid aangepast worden, zodat de stukprijs ongeveer gelijk blijft aan de andere dropjes. Echter, Autodrop heeft een status van kwaliteitsdrop en dus moet er aan de ingrediënten niet teveel worden gesleuteld. In de nieuwe dropzak willen we een combinatie maken van de verschillende dropjes die aangeboden worden bij Autodrop. Zo willen we winegums, dropschuimpjes, gecombineerde drop en winegums en het pure drop. Op die manier is er voor ieder wat wils en kan beter worden beoordeeld hoe het nieuwe dropje wordt ontvangen door de consument, dan wanneer er alleen wordt gericht op een bepaald soort drop of snoep.

6 Excursie We zijn met twee auto s vroeg in de ochtend vertrokken richting de fabriek van Concorp waar Autodrop wordt gemaakt, in Friesland. Toen we hier aankwamen kregen we nog een kopje koffie voordat we de fabrieksruimte binnen gingen en overladen werden door de zoete geur van de drop. Tijdens de rondleiding gingen we systematisch het gehele proces langs om zo dus te beginnen bij het invoeren van de grondstoffen. Hier kregen we te zien hoe de voedingstoffen, zoals het zoethout, in grote pakketen in bakken werden gedaan waardoor ze met elkaar gemengd werden. Hierna werd de drop op een temperatuur van ongeveer 70 graden celcius gebracht en omhoog vervoerd door grote buizen. In dit gedeelte kon naar wens ook lucht bij worden gevoegd om een meer beluchte drop uiteindelijk als resultaat te krijgen. Hierna werd de drop naar spuitmonden vervoerd die boven een lopende band waren geplaatst. Over deze band rolden grote bakken met meel, waarin te zien was dat er dropvormpjes in waren gedrukt door middel van gipsen of metalen mallen. Deze bakken liepen langs de spuitmonden waar we te zien kregen hoe ze werden gevuld met de stroperige drop. De gevulde bakken werden opgestapeld en vervoerd naar de droogkasten waar ze ongeveer 36 uur moesten drogen afhankelijk van het weer buiten. Eenmaal uitgehard werden ze naar een andere kamer gebracht waar de afhandeling van de drop werd verzorgd, hier werd onder andere ervoor gezorgd dat het meel van de drop af ging en dat hij mooi begon te glimmen, of dat hij werd voorzien van een dun laagje suiker. Hierna konden we zien hoe ze werden vervoerd naar een andere hal waar ze verpakt werden.

7 Materialen Het materiaal is op te splitsen in twee hoofdsoorten: winegums en drop. Belangrijkste ingrediënten (Glucosefructose)stroop, zorgt voor zoetheid, is vloeibaar Suiker, zorgt voor zoetheid, is vast Water, zorgt voor zachtheid (Gemodificeerd) zetmeel, zorgt voor structuur en stevigheid Arabische gom, zorgt voor de hardheid, hoe meer arabische gom, hoe harder het snoepje Gelatine, zorgt voor structuur, stevigheid en elasticiteit Voedingszuren, zorgt voor frisse smaak. Er wordt meestal gebruikt gemaakt van appelzuur Kleur en smaakstoffen, zorgen voor kleur en smaak. De gebruikte kleurstoffen zijn karmijn (E120) en koperchlorofyl (E141) (voor winegums). En sulfi et-ammoniakcaramel (E150d) of koolstof (E153) (voor drop). Smaakstoffen voor winegums zijn voornamelijk vruchtenextracten en speciale aroma s. Voor drop wordt gebruik gemaakt van een zelf geproduceerde dropmix bestaande uit salmiakzout, zoethoutwortelextract en melasse. Coatings, voor een mooie afwerking. Hiervoor worden glansmiddelen zoals bijenwas gebruikt, maar ook zure suiker, salmiakzout en dergelijke. Kleur Winegums hebben felle kleuren, meestal door toevoeging van kleurstoffen, maar soms ook gewoon door de ingrediënten die er toch al inzitten. Als toegevoegde kleurstoffen worden voor autodropjes alleen karmijn (E120) en koperchlorofyl (E141) gebruikt. Aan drop wordt soms ook kleurstof toegevoegd. Hiervoor wordt sulfiet-ammoniakcaramel (E150d) of koolstof (E153) gebruikt. Smaak De smaak van zowel winegums als drop wordt voor een groot deel bepaald door de suiker, glucose-fructosestroop. Daarnaast bestaat de smaak van winegums vooral uit vruchtenextracten, en aroma s. De smaak van drop wordt verder bepaald door melasse, zoethoutwortelextract en salmiakzout. Voor het proeven van een smaak is de textuur ook heel belangrijk. Een schuimig dropje of winegum smaakt bijvoorbeeld heel anders dan een niet schuimig snoepje. Ook de eventuele bijzondere buitenlaag is van belang. Denk hierbij aan een buitenlaag van (zure) suiker, zoethoutmoeder

8 Textuur Zowel drop als winegum zijn zacht en elastisch. De elasticiteit is afhankelijk van de hoeveelheid water, arabische gom (maakt het harder) en gelatine in een dropje. Een dropje bestaat voor 15% uit water. Hoe meer water, hoe elastischer, dus bij een langere droogtijd zal er minder water in het dropje zitten dus een grotere hardheid. Naast drop en winegums met een normale textuur, zijn er ook schuimtexturen. Het percentage lucht is hierin hoger. Mogelijkheden en beperkingen van verschillende substanties Het materiaal kan harder gemaakt worden door minder water toe te voegen of meer water af te voeren (langer laten drogen). Dit kan ook de toevoeging van meer Arabische gom. Het materiaal kan elastischer gemaakt worden door de toevoeging van meer gelatine. Door met twee verschillende winegum en/of dropmengsels te werken, kan een gecombineerd snoepje worden gemaakt. De twee lagen plakken zullen goed aan elkaar plakken. Speciale bewerkingen Naast een normale glanslaag van oliën of bijenwas kan een snoepje bedekt worden met korreltjes van bijvoorbeeld suiker, salmiakzout, anijs.

9 Productieproces Huidige productie proces Zeven stappen 1. Het produceren van een basismix (dropmix, de verhouding van ingrediënten verschilt per dropje) (afbeelding 1) 2. Het toevoegen van additieven en/of lucht aan de mix. Denk daarbij aan kleur/smaak stoffen en luchtbehandeling om de dichtheid van het drop goed te beïnvloeden. 3. a) maken van de meel mallen. Door middel van een positieve mal wordt er een negatieve in meel gemaakt waar bij de volgende stap de drop in word gegoten. De meellaag is 1-2 cm dik. b) Het daadwerkelijke meelgieten. (zie hieronder) 4. Gevulde mallen worden op pallets in droogkamers (afb. 2) gereden, met ieder een capaciteit van 60 pallets, wat staat voor 3000 kilogram drop. 5. De drop en het meel uit de mallen worden in een trommel gekieperd waar het drop van het meel gescheiden word d.m.v. een zeef. 6. Op een sorteer trilplaat wordt het mislukte snoepgoed van de wel gelukte snoepjes gescheiden, waarna ze op een transportband naar de volgende afdeling worden getransporteerd. 7. De trommel behandeling: Hier wordt het snoepgoed van een glans laagje voorzien. Dit zorgt ervoor dat de snoepjes niet aan elkaar plakken. Ook kunnen hier verschillende coatings worden aangebracht. 8. Na de trommel behandeling worden grote bakken met dropjes enige tijd, afhankelijk van de snoepsoort. 9. Het snoepgoed wordt naar de inpakmachines gebracht, alwaar het in de juiste verpakking wordt verpakt. 10. Het verpakte snoepgoed wordt in dozen op pallets opgeslagen. Afb. 2 Afb. 1

10 Afb. 3 Meelgieten Links: Afb. 7 Boven: Afb. 4 De basis dropmix wordt onder druk naar een tweede gebied getransporteerd, waar geconcentreerde kleurstoffen (afb. 4), smaakstoffen (afb. 5) en lucht (afb. 6) worden toegevoegd, indien noodzakelijk. Houten bakken met meel worden vóór de gietmachine op de doorvoerband voorzien van de negatieve mallen (afb. 7), waarna ze worden doorgevoerd onder de gietmachine, alwaar zij worden volgegoten. De volle mallen worden automatisch opgestapeld. Capaciteit De fabriek in Jirnsum produceert 6,5 miljoen kilo snoepgoed per jaar, wat ongeveer neerkomt op 6,5 miljard eenheden per Afb. 5 jaar. Cyclustijd De cyclustijd verschilt per product. Het grootste gedeelte van de tijd word in genomen door het drogen van het product. Het opstarten en uitzetten van het systeem neemt weinig tijd in beslag, zoals wij zelf hebben ervaren bij de rondleiding, aangezien er meerdere malen opnieuw opgestart werd. Toleranties Bij de productie van de meelmallen wordt er rekening gehouden met het vetgehalte van het meel, wat 7% moet zijn. Bij het sorteren van mislukte en gelukte dropjes is er een bovengrens van 7% (in eenheden) wat mag mislukken. I O I n d u s t r i e l e P r o d u c t i e - S p e c i a l i s a t i e p r o j e c t - Afb. 6 G r o e p 1 8 D r o p o u t s

11 Ontwerpbeperkingen Mogelijkheden meelgieten We hebben de verschillen en overeenkomsten tussen meelgieten en zandgieten opgezocht, omdat zandgieten qua proces veel op meelgieten lijkt. Hieruit hebben we een aantal conclusies getrokken over de ontwerpbeperkingen van het meelgieten. Overeenkomsten Mallen zijn slechts een keer bruikbaar De mallen zijn recyclebaar Er kunnen veel details worden aangebracht. Het product kan niet direct na het gieten uit de mal worden gehaald. Verschillen Bij het meelgieten ben je beperkt tot één mal materiaal. De oppervlaktekwaliteit van meelgieten is fijner, maar altijd hetzelfde Meelgieten kan alleen op lage temperaturen. Bij meelgieten is het niet mogelijk om mallen met een bovenkast te maken. Bij zandgieten word er altijd gebruik gemaakt van gietlopers en opkomers. De complexiteit van het meelgietproces is lager De mogelijke complexiteit van het meelgietproduct is lager. Conclusie Meelgieten geeft minder vormvrijheid dan zandgieten, maar is daarentegen ook simpeler, goedkoper en minder arbeidsintensief. Qua productontwerp komt dit neer op een vorm die een blinde zijde heeft (de onderkant ) en beperkt is tot afgeronde ontwerpen. Het omzetten van de productielijn is vele malen simpeler bij meelgieten, vanwege de productbeperkingen en het ontbreken van ingewikkelde nabewerkingen bijvoorbeeld het verwijderen van opkomers, polijsten, schuren e.d..

12 Kosten De kostprijs van één Autodropje bestaat uit de totale kosten die gemaakt worden voor het produceren of leveren van het product. Dit bestaat uit de vaste doorlopende kosten zoals gebouwen, afschrijvingen, verzekeringen, arbeidscontracten. Dan heb je nog de variabele kosten, alle kosten die per dropje worden gemaakt, zoals materiaalkosten, energiekosten enzovoort. Hieronder een lijstje met factoren die invloed hebben op de verkoopprijs. Gebouwen Afschrijving Verzekering Arbeidscontracten Materiaalkosten Energiekosten Onderhoud Productieomvang Verpakking Transport Jaarlijks worden er ongeveer 10 miljard dropjes bij Autodrop geproduceerd. De smaak van een dropje wordt grotendeels bepaald door één ingrediënt, namelijk zoethout. Dit is tevens de grootste kostenpost qua ingrediënten. Er worden verschillende zoethouten in verschillende landen geproduceerd. Autodrop haalt zijn zoethout uit Iran, omdat Iraanse zoethout de specifieke smaak heeft voor Autodrop. Dit halffabricaat uit Iran is relatief gezien heel duur, ongeveer 5 euro per kilo. Autodrop is eigenlijk volledig afhankelijk van deze zoethout uit Iran, een andere zoethout met een andere smaak is geen optie. De prijs schommelt af en toe door de politieke situatie waarin het land verkeert. Daarom zit Autodrop ook niet echt te wachten op een inval van Amerika; dit zal een serieus probleem kunnen zijn voor het bedrijf. Naast zoethout komen er relatief goedkope ingrediënten in Autodrop voor zonder specifieke smaakeisen.

13 Deze productie vereist dure machines. De inpakmachines variëren tussen en euro. Sommigen hebben ze al 30 jaar en andere moeten nog geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld een de Bruin meelgietmachine voor de nieuwste productielijn, deze kost euro.. Precieze gegevens over onder houd en reparatiekosten zijn onbekend. Er werken ongeveer 60 man in de fabriek die wij hebben bezocht. Deze werken overdag in twee verschillende Alles is geïntegreerd in één gebouw: halffabricaatopslag, menghal, giethal, drooghal, verpakhal en magazijn voor opslag om de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Sommige dropladingen blijven drie maanden liggen, andere kunnen dezelfde dag als de productiedag getransporteerd worden naar een distributiecentrum. Op deze manier kan er gespeeld worden met de verkoopprijs in de winkel. Als Albert Heijn bijvoorbeeld de Autodrop in de aanbieding wil doen, moeten ze voor een lagere inkoopprijs inkopen. Dit is alleen mogelijk door een veel grotere partij in te kopen. Aantal actuele prijzen: Generaal Zwartkop (250g, plastic zakje) 1,50 Inspecteur Zwartzaad (225g, plastic zakje) 1,50 Mixdoosje Drop Donders (300g, doosje) 1,50 Mixdoosje Total Loss (300g, doosje) 1,50 Autodrop Oldtimers Sneker Zoethoudertjes (250g, doosje) 2,00

14 Nieuwe droplijn Criteria Lossend Stuk prijs vergelijkbaar met huidige Hygiënisch en geen vervuilende stoffen die niet eetbaar zijn Reliëf aan beide kanten Een zo kort mogelijke droogtijd --> weinig water Seriegrootte vergelijkbaar met een exclusieve dropsoort (bijvoorbeeld een zoute dropsoort) Smaak: zoet Geen speciale bewerking of coating (te duur en overbodig voor combizak) Mag niet aan de mal blijven plakken Vijf verschillende snoepjes in een zakje Stoplicht (drop + wingum (rood, geel en groene winegum met zwarte drop)) Tram (gele wingum) Standbeeld (zwarte drop) Fontein (groene wingum) Herenhuis (rode wingum) Kerk (zwarte drop + luchtige drop (bruin schuim)) Een dropmix in de autootjeslijn van Autodrop Naam van de mix: Sweets in the city Zakje van 175 gram en 95 gram Doosje van 275 gram Textuur is belangrijk bij proeven drop --> dubbel zoveel reliëf --> voorkomen dat de smaakbeleving twee keer zo groot wordt Niet zo elastisch, want dan hoeft bovenmal niet zo diep erin --> weinig water / veel Arabische gom

15 Thema en vormgeving Het thema van deze dropmix wordt De stad. Dit bouwt voort op de bestaande autolijnen, agenten en parkeerwachters. De mix zal de naam Stadsdrop krijgen. Een autodropmix bevat rond de 5 verschillende snoepjes, dus er zal van dit aantal worden uitgegaan. Om een compleet beeld te krijgen van de stad moet de mix de volgende onderwerpen bevatten: o Gebouwen o Vervoersmiddel o Verkeer o Stadsbeelden Na een brainstorm over deze onderwerpen is er een selectie gemaakt op basis van vorm, kleur en grootte, waaruit de volgende snoepjes gekomen zijn: o Stoplicht (drop + wingum (rood, geel en groene winegum met zwarte drop)) o Tram (gele wingum) o Standbeeld (zwarte drop) o Fontein (groene wingum) o Herenhuis (rode wingum) o Kerk (zwarte drop + luchtige drop (bruin schuim)) Zo zijn er slechts drie verschillende winegummixen nodig voor vier snoepjes, wat voordeliger is. De snoepjes worden vormgegeven volgens de cartoonachtige stijl van Autodrop. Ze komen er als volgt uit te zien.

16 krakende kerk frisse fontein standvastig standbeeld parmant pand trage tram I O I n d u s t r i e l e P r o d u c t i e - stoer stoplicht S p e c i a l i s a t i e p r o j e c t - G r o e p 1 8 D r o p o u t s

17 Nieuw productieproces Om het snoepgoed te maken wat wij voor ogen hebben, namelijk met twee zijden met reliëf, is een extra handeling aan het eind van het proces nodig. Deze handeling is niets anders dan een plaat boven op de mal leggen, zodat er een afbeelding aan de, tot op heden, blinde kant van de drop ontstaat. Aangezien de gevulde mallen automatisch gestapeld worden, is een extra machine nodig om de platen tussen de mallen te stoppen. Bij een nieuw ontwerp moeten we rekening houden met het nieuwe productieproces, wat inhoud dat we van twee kanten gaan bedrukken. Dit zou problemen kunnen geven als er te weinig drop in de mal zou zitten, dan komt er geen goede afdruk in de drop, of als er teveel drop inzit dan kan de mal overlopen door een te kleine ruimte. Dit kan worden verholpen door de boven print iets harder in de mal te drukken zodat je zeker afdruk krijgt en een holle ruimte in boven print maakt zodat daar de drop in kan gaan. Bij het ontwerp moet ook gelet worden op de grote van details, als deze te klein krijg je geen goede afdruk vooral niet aan de bovenkant omdat daar weinig druk van de drop op zit. Met het nieuwe productieproces zal de drop langer in de droogkast moeten staan omdat er minder water kan verdwijnen via de bovenkant, aangezien deze nu afgesloten is.

18 Nieuwe machine Om er voor te zorgen dat de kunststof stempelplaten in de productielijn ingevoerd kunnen worden, zonder dat de productie lijn onderbroken hoeft te worden, moet er een machine aangeschaft worden die de platen machinaal op de bakken legt. Deze machine komt tussen het gieten en de plaats waar de bakken automatisch opgestapeld worden. De machine maakt gebruik van de giet pauzes om de stempelbak snel op de gietbak te leggen. Hierna gaan de bakken zonder tijdsverlies verder en worden ze op de normale manier opgestapeld. (zie onderstaande figuur)

19 Toleranties Snelheid Qua snelheid moet de machine gelijkgeschakeld worden aan de opstapelmachine, dit is gemakkelijk te waarborgen door dezelfde versnellingen te gebruiken. Plaatsing De plaatsing van de plaat is belangrijker dan de snelheid waarmee dit gebeurt, zodat het reliëf aan de blinde kant goed geplaatst wordt. Laterale plaatsing is minder belangrijk dan verticale plaatsing, zoals te zien bij huidige autodrop producten. Bij deze producten is duidelijk te zien dat de contour vaak verandert, maar dat er altijd een profiel te zien is, welke variërende diepte heeft. De toleranties zijn in bovenstaande afbeelding aangegeven. De stempelplaat De door ons ontworpen stempelplaat maakt het mogelijk om dropjes te maken die aan alle kanten bedrukt zijn. De vlakke kant die je nu bij ieder dropje van autodrop tegenkomt, word met dit systeem bedrukt door een kunststof stempelplaat. Productie v.d. plaat De plaat wordt door middel van een extrusie-blaasproces gefabriceerd. Het materiaal wordt in de vorm van een geëxtrudeerde buis toegevoerd, waarna het binnenste van de vorm onder druk wordt gezet. Het verschil tussen normaal blazen en de versie die wij willen gebruiken is het verschil tussen de twee zijdes. Zie afbeelding hiernaast. Verder wordt het blaaspunt ook met hitte gesealed, zoals ook de onderkant is gedaan. Dit moet gedaan worden als de druk binnenin de mal ongeveer 2 atmosfeer bedraagt.

20 Mogelijkheden blaasvormen Massa - 0,005 tot 0,4 kg Wanddikte - 0,4 tot 3 mm Toleranties - 0,25 tot 1 mm Ruwheid v. oppervlakte - 0,2 tot 1,6 µm Oppervlakteruwheid - A (erg glad) Seriegrootte tot 5 e7 stuks Materiaal Voor blaas vormen zijn er een aantal kunststoffen die er vaak voor worden gebruikt, hieronder vallen PET, PC, HDPE, LDPE, PP, ABS, PVC. In onderstaande tabel zijn een aantal materiaaleigenschappen te zien. Prijs per kg kg/m3 Geschiktheid voor blaasvormen Slagvastheid Vloeigrens PET 1,11 1,29 e ,5 MPa m1/2 56,5 MPa PC 2,4 1,14 e ,1 MPa m1/2 59,0 MPa HDPE 1, ,72 MPa m1/2 29,0 MPa LDPE 1, ,44 MPa m1/2 17,9 MPa PP 1, MPa m1/2 20,7 MPa ABS 1,59 1,10 e ,19 MPa m1/2 18,5 MPa PVC 1,04 1,3 e ,46 MPa m1/2 35,4 MPa Duidelijk is dat de geschiktheid voor blaasvormen (CES Edupack, Moldability), gelijk is. De rest van de eigenschappen scheelt nogal onderling, de kunst is om de goede kunststof eruit halen.

21 PVC lijkt de ideale combinatie te zijn van lage prijs, redelijke slagvastheid en hogere vloeigrens. Echter, PVC is wel het zwaarste materiaal uit de lijst. Dit heeft wel weer een positieve invloed op de stabiliteit van het product. Materiaalkosten Volume van het product in meters: ( 1,0 x 0,5 x 0,01 ) + ( (0,02 x 0,02 x 0,10) x 4 ) = 0,00516 Hoofdbak + Pootjes = Volume De pinnetjes zullen maximaal 10% extra materiaal innemen. Het totale volume is dus 0,00516 x 1,05 = 0, Omdat het product hol is, wordt er 95% van het totale volume afgenomen. Het totale gewicht komt dan neer op 0,37 kg. 0,37 kg x 1,04 = 0,40 materiaalkosten per plaat. Met de ruwe regel van Materiaal x 3 = Productiekosten blijkt dat de plaat ongeveer 1,20. Voor de berekeningen blijven we aan de veilige kant en nemen we 2,00 als plaatkosten. Hier zijn eventuele assemblagekosten, transportkosten etc. bij ingecalculeerd. Cyclustijd De nieuwe drop moet langer in de droogkast staan, waardoor de cyclustijd verlengt en dus de kosten stijgen. Dit zou betekenen dat je extra kosten zou maken, doordat je extra ruimte moet vrij maken voor grotere droogruimtes, omdat je meer in de kast kwijt moet kunnen. Volgens het bedrijf was dit gelukkig geen probleem omdat er genoeg ruimte was. Om het proces toch nog te versnellen moet de bovenmal de drop bedrukken met bepaalde drukpunten, pinnen; hierdoor kan de drop toch nog goed luchten, kunnen we de drop goed bedrukken en heeft de drop tussen de drukpunten genoeg ruimte om omhoog te drukken. Om de kostprijs te drukken moeten we zorgen voor de nieuwe dropjes dat we gebruik kunnen maken van de oude machines met eventueel enkele aanpassingen. Voor de rest gebruiken we het huidige mengsel van drop omdat we hier geen aanpassingen in aan willen brengen en de drop niet veel duurder willen maken. Een richtprijs voor de verkoop van drop wordt ongeveer voor een doosje Stadsdrop (300g) 1,50. Kosten

22 Kosten nieuwe drop Om ons nieuwe dropje te produceren hebben we de cyclus met 4 uur moeten verlengen. Dit komt door de hogere droogtijd. Naar schatting zal er ongeveer euro moeten worden geïnvesteerd in nieuwe machines. Dit zal weinig invloed hebben op de uiteindelijke verkoopprijs omdat deze machines lang mee kunnen. Het produceren van de huidige 3,5-4,5g dropjes kost ongeveer 0.8 tot 1,9 cent per kilo aan grondstoffen. De grootste kosten zitten hem dus in andere factoren als verpakking en arbeidskosten. Omdat wij dezelfde ingrediënten gebruiken en dezelfde verpakkingstechniek, gebouwen en personeel denken wij ons product voor ongeveer dezelfde prijs te kunnen verkopen. Wel hangt dit af van de levensduur van de gebruikte platen. In een slecht scenario gaat de plaat maar één keer mee, dan komt er een halve cent per dropje bij (400 dropjes per plaat a 2 ). In elk doosje gaan plus minus 300g/75 dropjes, dit zou op een ongeveer verkoopprijs ongeveer 37,5 euro hoger maken. Maar we gaan er van uit dat de plaat zo lang meegaat als de droplijn. Concluderend bieden wij het dropje voor dezelfde prijs aan als de andere mixdoosjes: Mixdoosje Stadsdrop (300g, doosje) 1,50.

23 Conclusie Als we ons product van een afstand bekijken, zonder onze passie voor het gieten van snoepgoed, zien we dat het vrij reëel is om een stuk snoepgoed te maken, welke aan twee kanten bedrukt is. Qua kosten hebben we een manier verzonnen die financieel gezien duurzaam is. De mallen kunnen namelijk, als de lijn eenmaal een succes is, eindeloos hergebruikt worden. Ook is bij het ontwerp van deze stempelplaten rekening gehouden met integrale sterkte, opstapeling, laterale en verticale toleranties. Omdat we een soort messen gebruiken om profielen te stempelen in de blinde kant, is er genoeg ruimte over om lucht door te laten, waardoor de droogtijd niet veel hoger wordt dan eerst. De beperkingen van het ontwerp liggen voornamelijk in de stempelplaat, niet in het materiaal. Met het materiaal is in principe van alles mogelijk, het ligt aan de hoeveelheid water die er in de mix zit hoe snel het dropje droogt. Echter, soms is er veel water voor een specifieke smaak nodig, dus aan die hoeveelheid kan af en toe niet aan getornd worden. Dus, Stadsdrop is een vrij reëel concept, met veel vrijheden qua vormgeving, smaak, kleur, en textuur alleen nog niet in een uitvoerbaar stadium. Er is een precieze detaillering van de stempelplaat en bijbehorende mal nodig, net zoals de negatieven die gebruikt moeten worden om de stempelplaat vorm te geven. Stadsdrop, zo lekker, het zou verboden moeten worden! Wij bedanken het bedrijf Concorp voor hun medewerking.

Snoep. Inleiding. drop

Snoep. Inleiding. drop Snoep Inleiding Er zijn van allerlei soorten snoep zoals: winegums, drop, zure bommen, salmiak snoepjes, kauwgum, chocolade, suiker snoep, suikervrij snoep, honing staafjes, lolly's, zuurtjes, pepermunt,

Nadere informatie

Afbeelding 1 t/m 3: Van een nieuwe LEGO serie maakt men eerst een 'artist impression', een schets met allerlei dingen die bij dit thema passen.

Afbeelding 1 t/m 3: Van een nieuwe LEGO serie maakt men eerst een 'artist impression', een schets met allerlei dingen die bij dit thema passen. Stap 1: Ontwerp Elk jaar brengt LEGO honderden nieuwe dozen uit. Dat betekend erg veel werk voor het ontwerpteam. Hieronder zie je wat er allemaal bij komt kijken om een nieuwe LEGO set te maken. Afbeelding

Nadere informatie

1. Drop in Nederland 2. Het belangrijkste in drop Van zoethout tot blokdrop

1. Drop in Nederland 2. Het belangrijkste in drop Van zoethout tot blokdrop 1. Drop in Nederland "Mam, mag ik een snoepje?" Dat vraag je vast wel eens. Misschien mag je kiezen uit een zuurtje, een lolly, een stukje chocolade of een dropje. Drop is in Nederland het meest gegeten

Nadere informatie

Snoep. De geschiedenis van snoep

Snoep. De geschiedenis van snoep Snoep De geschiedenis van snoep Ook in de oertijd hielden mensen van zoet. Als onze voorouders in de oertijd iets eetbaars zochten in het veld,namen ze alleen zoete vruchten mee. Ook zij wisten dus al

Nadere informatie

Drop in Nederland Het belangrijkste in drop Van zoethout tot blokdrop

Drop in Nederland Het belangrijkste in drop Van zoethout tot blokdrop Drop in Nederland "Mam, mag ik een snoepje?" Dat vraag je vast wel eens. Misschien mag je kiezen uit een zuurtje, een lolly, een stukje chocolade of een dropje. Drop is in Nederland het meest gegeten snoep.

Nadere informatie

Er is sprake van een zuivere stof als er slechts één stof is. Salmiak is dus een zuivere stof.

Er is sprake van een zuivere stof als er slechts één stof is. Salmiak is dus een zuivere stof. Boekverslag door D. 2309 woorden 17 juni 2010 6.3 52 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie 3 Drop en ander snoep 3.1 Reactie en reactieschema 1 Bij het mengen worden stoffen alleen maar

Nadere informatie

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D 1 M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D Na wat rondkijken op internet, en vragen stellen aan andere aquarianen ben ik toch zelf begonnen. Ik had er ook in div. winkels al veel gezien

Nadere informatie

IJS FABRIEK IJS MAKEN

IJS FABRIEK IJS MAKEN IJS FABRIEK IJS MAKEN Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Module IJsfabriek IJs maken Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Monica

Nadere informatie

Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen 7-8

Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen 7-8 Snoep groep 3 en 4 Dit is een uitgave van Eduboek ter ere van de Kinderboekenweek 2009. Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen

Nadere informatie

6.3. Boekverslag door Een scholier 1714 woorden 3 februari keer beoordeeld. Inleiding

6.3. Boekverslag door Een scholier 1714 woorden 3 februari keer beoordeeld. Inleiding Boekverslag door Een scholier 1714 woorden 3 februari 2005 6.3 189 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding En wij gaan een chips onderzoek houden. Wij willen wat te weten komen over: hoe chips gemaakt wordt;

Nadere informatie

3.3 Behuizing 1, 2 & 3 (Jeroen)

3.3 Behuizing 1, 2 & 3 (Jeroen) 3.3 Behuizing 1, 2 & 3 (Jeroen) 3.3.1 Inleiding: In deze paragraaf wordt besproken hoe deze onderdelen van de lijmklem tot stand zijn gekomen, bijvoorbeeld het verwerkingsproces. Hoe krijgt het onderdeel

Nadere informatie

Creatieve Workshop rond feestdagen

Creatieve Workshop rond feestdagen Creatieve Workshop rond feestdagen Creatieve Workshop rond feestdagen... 1 Eiwitarme marsepein verwerken tot leuke figuurtjes... 2 Recept marsepein... 2 Kleuren van marsepein... 3 Recept suikerlijm...

Nadere informatie

0,8 = m / 350 1 = m / 650

0,8 = m / 350 1 = m / 650 EXTRA De dichtheid van een mengsel 39 a 1L = 1000 ml 1% is dus 10 ml 35% is dan 350 ml Zo kan het ook: (1000 / 100) x 35 = 350 ml alcohol (en dus 1000-350 = 650 ml water) b alcohol water m =? V = 350 cm

Nadere informatie

MEALHELP. Inzending Support Innovatieprijs Eric van den Munckhof. Leerling Fontys hogeschool Techniek & Logistiek Venlo

MEALHELP. Inzending Support Innovatieprijs Eric van den Munckhof. Leerling Fontys hogeschool Techniek & Logistiek Venlo MEALHELP Inzending Support Innovatieprijs 2012 Eric van den Munckhof Leerling Fontys hogeschool Techniek & Logistiek Venlo Het concept De essentie van de mealhelp is kort samen te vatten met de volgende

Nadere informatie

VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN

VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN Naam: Klas: VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN EEN KIJKJE NAAR KEEK INLEIDING Cake is een eenvoudige gebaksoort. Hoewel het woord "cake" in Engelstalige landen een verzamelnaam voor 'gebak' of 'taart'

Nadere informatie

ADVIES VAN ANTALIS REK- EN KRIMPFOLIE HET BELANG VAN DE JUISTE FOLIE WELKE SOORTEN FOLIE ZIJN BESCHIKBAAR? WELKE FOLIE VOOR WELKE TOEPASSING?

ADVIES VAN ANTALIS REK- EN KRIMPFOLIE HET BELANG VAN DE JUISTE FOLIE WELKE SOORTEN FOLIE ZIJN BESCHIKBAAR? WELKE FOLIE VOOR WELKE TOEPASSING? HET BELANG VAN DE JUISTE FOLIE WELKE SOORTEN FOLIE ZIJN BESCHIKBAAR? WELKE FOLIE VOOR WELKE TOEPASSING? Geblazen (Blown) rekfolie Deze folie is zeer sterk. Dezelfde als handmatige folie, standaardfolie

Nadere informatie

5,6. Werkstuk door een scholier 1548 woorden 3 juni keer beoordeeld. Verzorging. Inhoud

5,6. Werkstuk door een scholier 1548 woorden 3 juni keer beoordeeld. Verzorging. Inhoud Werkstuk door een scholier 1548 woorden 3 juni 2003 5,6 136 keer beoordeeld Vak Verzorging Inhoud 1. Inleiding 2. De geschiedenis van drop 3. Hoe wordt drop gemaakt? 4. Interview 5. Welke eisen mag je

Nadere informatie

ASSORTIMENT AFVALZAKKEN

ASSORTIMENT AFVALZAKKEN ASSORTIMENT AFVALZAKKEN EURO PRODUCTS AFVALZAKKEN VOOR IEDERE BRANCHE EEN OPLOSSING Afvalzakken zijn onmisbaar. De kwaliteit moet goed zijn want niets is zo vervelend als een afvalzak die openscheurt.

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan Koffie Inhoud 1. Waar komt koffie vandaan 2. Hoe groeit koffie 3. Oogsten 4. Het mengen en branden 5. 10 uur koffietijd 6. Volksdrank 7. De verpakking 8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie 9. Koffiemolens

Nadere informatie

Moleculaire Gastronomie: Gluten

Moleculaire Gastronomie: Gluten Moleculaire Gastronomie: Gluten Het maken en analyseren van deeg met gluten Inleiding Moleculaire gastronomie heeft alles te maken met het ontdekken van nieuwe smaakcombinaties, experimenteren met structuren

Nadere informatie

1. geschiedenis van de chips. 2. hoe het wordt gemaakt. 3. chips en gezondheid. 4. soorten chips. 5. weetjes en records.

1. geschiedenis van de chips. 2. hoe het wordt gemaakt. 3. chips en gezondheid. 4. soorten chips. 5. weetjes en records. Ik hou mijn spreekbeurt over chips. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik chips heel lekker vindt, en omdat ik er ook wel meer over wou weten. Ik heb 5 hoofdstukken: 1. geschiedenis van de chips. 2. hoe

Nadere informatie

Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden. Door: Niels de Smit

Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden. Door: Niels de Smit Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden Door: Niels de Smit Ik heb dit artikel geschreven omdat ik andere hobbyisten mijn ervaringen wil laten zien, en lezen over het zelf maken van een rotsachterwand

Nadere informatie

Boutique Dairy, Good Heavens divine drinking yogurt.

Boutique Dairy, Good Heavens divine drinking yogurt. 5. In dit deel van het verslag beschrijft men de vergelijking tussen het nieuwe product met de vergelijkbare probiotische producten. Ieder projectlid heeft ongeveer twee tot vier producten vergeleken op

Nadere informatie

Bijlage 1. Module Kunststof

Bijlage 1. Module Kunststof Bijlage 1 Module Kunststof GLASHELDER Je hebt al geleerd wat kunststof is. In deze opdracht ga je een fotolijstje maken. Je krijgt glashelder Acrylaat. Om het helder te houden moet je de beschermfolie

Nadere informatie

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Hoe maak je wijn? Op de volgende pagina s leer je stap voor stap wijn maken van druiven. Zelf doe ik dit nu al 17 jaar, in begin met wisselend succes, maar

Nadere informatie

De basis van de pizza: Het deeg

De basis van de pizza: Het deeg De basis van de pizza: Het deeg Wat is het geheim achter die smaak waar Napolitaanse pizza s over heel de wereld om worden geroemd? Natuurlijk, hun traditionele houtovens maar wat dacht u van het deeg?

Nadere informatie

Missies. Achtergrond. M01 - Gerecycled materiaal gebruiken

Missies. Achtergrond. M01 - Gerecycled materiaal gebruiken Missies Achtergrond De TRASH TREK SM Challenge gaat over wat er gebeurt met spullen wanneer we denken dat we er klaar mee zijn of wanneer we denken dat ze niet meer bruikbaar zijn. Met een beetje fantasie

Nadere informatie

Waarom en op welke manier maken wij zelf een achterwand.

Waarom en op welke manier maken wij zelf een achterwand. Waarom en op welke manier maken wij zelf een achterwand. Waarom? Tja dat is een korte vraag, maar met een lange uitleg. Waarom ik deze zelf gemaakt hebt? Om de simpele reden dat ik een buitenmaat van aquarium

Nadere informatie

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van boter en boterproducten. We vertellen je ook waar je boter en boterproducten voor kunt gebruiken in de keuken en welke soorten boter

Nadere informatie

1." "ontstaan! 2. "soorten! 3. "eigenschappen! 4. "verwerkingen! 5. "toepassinge! 6. "gieten!

1. ontstaan! 2. soorten! 3. eigenschappen! 4. verwerkingen! 5. toepassinge! 6. gieten! kunststof! 1. ontstaan! 2. soorten! 3. eigenschappen! 4. verwerkingen! 5. toepassinge! 6. gieten! ontstaan bakeliet! bakeliet (merknaam fenolhars) wordt beschouwd als de eerste kunststof. Bakeliet dankt

Nadere informatie

HEMA Ontwerp Wedstrijd 2012

HEMA Ontwerp Wedstrijd 2012 HEMA Ontwerp Wedstrijd 2012 Deelnamenummer: H-2012-3943 Deelname Report Muffinhouder wie zijn wij? Wij zijn Anna Lena van Iersel, Jeannette Koenis,Pim Ostendorf en Max Weetzel, eerstejaars studenten Industrial

Nadere informatie

Spreekbeurt. over kauwgom en bubblegum

Spreekbeurt. over kauwgom en bubblegum Spreekbeurt over kauwgom en bubblegum Onderwerpen Geschiedenis Hoe wordt kauwgom gemaakt? Bubblegum Hou het schoon! Wist je dat al? Bijlagen met foto s Geschiedenis 9 Duizend jaar geleden gebruikten de

Nadere informatie

P R O F I L E R E N N A A R S P E C I F I C A T I E A A N B R E N G E N V A N P R O F I E L E N

P R O F I L E R E N N A A R S P E C I F I C A T I E A A N B R E N G E N V A N P R O F I E L E N P R O F I L E R E N N A A R S P E C I F I C A T I E A A N B R E N G E N V A N P R O F I E L E N P R O F I L E R E N Uw bandmateriaal naar specificatie geprofileerd Ook gesneden stukken of gedeelte van

Nadere informatie

WERPPIJPEN THROWING STICKS/ Waarom? Hoe? De ontwikkeling, tot heden ten dage

WERPPIJPEN THROWING STICKS/ Waarom? Hoe? De ontwikkeling, tot heden ten dage THROWING STICKS/ WERPPIJPEN De ontwikkeling, tot heden ten dage Waarom? Throwing sticks oftewel werppijpen bieden de (karper)visser de mogelijkheid om ronde boilies over zeer grote afstanden te werpen,

Nadere informatie

In uw brief van 28 januari 2008 met uw kenmerk 267920 schrijft u het volgende;

In uw brief van 28 januari 2008 met uw kenmerk 267920 schrijft u het volgende; Ingevolge artikel 59 van de WRO worden overtredingen van voorschriften, die deel uitmaken van een bestemmingsplan voor zover die overtreding uitdrukkelijk als strafbaar feit is aangeduid, gestraft met

Nadere informatie

DE ECHTE ZWART-WIT SALMIAK KLINKERS

DE ECHTE ZWART-WIT SALMIAK KLINKERS DE ECHTE ZWART-WIT SALMIAK KLINKERS ENERGIE 1282 KJ / 303 KCAL 53 KJ / 12 KCAL - WAARVAN VERZADIGDE ZUREN 61 G 42 G 2,5 G 1,7 G VEZELS 15 G 0,6 G EIWITTEN 7,0 G ZOUT 0,34 G 0,01 G Salmiakdrop Ingrediënten:

Nadere informatie

Design For Manufacturing: verslaggeving Flash_VR a1.s2.p2.v2. [Bedekkingskap-lens] Constructieonderdeel

Design For Manufacturing: verslaggeving Flash_VR a1.s2.p2.v2. [Bedekkingskap-lens] Constructieonderdeel Design For Manufacturing: verslaggeving Flash_VR-05122017-a1.s2.p2.v2. [Bedekkingskap-lens] Constructieonderdeel Constructiekeuze: Het uitwerken van de Bedekkingskap-lens ging nauw samen met het uitwerken

Nadere informatie

Vorige week. Opdracht materialenstudie uitgewerkt Weektaak uitgewerkt

Vorige week. Opdracht materialenstudie uitgewerkt Weektaak uitgewerkt Verpakken Vorige week Opdracht materialenstudie uitgewerkt Weektaak uitgewerkt Deze week Presenteren opdracht verpakkingsstudie Theorie verpakkingsmaterialen Theorie e-teken Verschillende verpakkingsmaterialen

Nadere informatie

Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B

Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B Look! Inspire : De schaduw kant van verslavende middelen Daan Hermans G&I 1B 1 Inhoudsopgave Inleiding.. 3 Tijdlijn verzameling..4 week 1 & 2..4 week 3 & 4..5 week 5 & 6..6 week 7...7 De verwerkingskeuze....7

Nadere informatie

Materialen. Introductie over Metaal:

Materialen. Introductie over Metaal: Introductie over Metaal: Wat is metaal Winning Structuur Eigenschappen Soorten metaal Methoden van bewerken Methoden van behandelen Metaalproducten Voordelen/nadelen Zuivere metalen IJzer Aluminium Koper

Nadere informatie

De kosten, openingsbalans

De kosten, openingsbalans De kosten, openingsbalans Om de kosten te berekenen moeten er eerst een paar dingen in beeld komen. - De kosten om het pand te huren zijn 2708,33 per maand. - De oppervlakte van de winkel is 186 m 2. De

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Wandverwarming in de Noordoostpolder.

Wandverwarming in de Noordoostpolder. Wandverwarming in de Noordoostpolder. Na dat we de tekeningen klaar hadden voor onze aanbouw, kwamen we tot de conclusie dat we te weinig ruimte haddeen voor het plaatsen van radiatoren, zonder dat ze

Nadere informatie

EXPERIENCE DESIGN LES 3 SENSAGRAM ODETTE JANSEN & SHANNA VAN NAMEN & WARREN KOCH & MIRIAM KNIJF & MARTIN BOON - CMD3B

EXPERIENCE DESIGN LES 3 SENSAGRAM ODETTE JANSEN & SHANNA VAN NAMEN & WARREN KOCH & MIRIAM KNIJF & MARTIN BOON - CMD3B EXPERIENCE DESIGN LES 3 SENSAGRAM ODETTE JANSEN & SHANNA VAN NAMEN & WARREN KOCH & MIRIAM KNIJF & MARTIN BOON - CMD3B HET PRODUCT CHOCOLA Wij hebben gekozen voor product chocola omdat hier veel verschillende

Nadere informatie

Communicatie kracht van Papier Gert Rieder. milieu consultant Antalis

Communicatie kracht van Papier Gert Rieder. milieu consultant Antalis Communicatie kracht van Papier Gert Rieder milieu consultant Antalis Welke communicatie variabelen staan ons bij papier ter beschikking? Touch Kleur Vorm Afmeting Design Afwerking Signaalfunctie Invloed

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Groenten zijn gezond, ze zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen

Nadere informatie

Smikkelbeer Zachte Zoete Drop

Smikkelbeer Zachte Zoete Drop Smikkelbeer Smikkelbeer zacht zoete drop EAN: 8710401087242 (CE), 08710401162727 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Variant Merk Suikerwerk Drop zacht zoete drop Smikkelbeer

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Zoet 2. Honing 3. Suiker 4. Zoet water 5. Smaak en proeven 6. Zoet en tanden 7. Wie zoet is. 8. Snoep 9. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. 1. Zoet 2. Honing 3. Suiker 4. Zoet water 5. Smaak en proeven 6. Zoet en tanden 7. Wie zoet is. 8. Snoep 9. Filmpjes Pluskaarten Zoet Zoet inhoud blz. 1. Zoet 3 2. Honing 4 3. Suiker 6 4. Zoet water 7 5. Smaak en proeven 8 6. Zoet en tanden 9 7. Wie zoet is. 10 8. Snoep 11 9. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon

Nadere informatie

Industriële front- en typeplaten

Industriële front- en typeplaten Industriële front- en typeplaten Industriële front- en typeplaten ROBUUSTE FRONT- EN TYPEPLATEN VOOR UW PRODUCT Ongeacht of u met een typeplaat uw aggregaten of machines wilt identificeren, het gezicht

Nadere informatie

Naam. OPDRACHT 1 Project 1: GSM. Kunststoffen. 1. Wat zijn kunststoffen? Chemische verbindingen die niet op een natuurlijke manier worden gemaakt.

Naam. OPDRACHT 1 Project 1: GSM. Kunststoffen. 1. Wat zijn kunststoffen? Chemische verbindingen die niet op een natuurlijke manier worden gemaakt. Naam PDRACHT 1 Kunststoffen 1. Wat zijn kunststoffen? Chemische verbindingen die niet op een natuurlijke manier worden gemaakt. 2. Wat is bakeliet en wie is de uitvinder? Kunststof (PhenolFormaldehyde),

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Rode Lippen

Artikelnummer: EAN: Rode Lippen Frisia Grote, rode fruitgums in de vorm van lippen met aardbeismaak en een gewicht van 9,0 g. EAN: 5411011082377 (CE), 5411011087372 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam

Nadere informatie

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 5

Samenvatting NaSk Hoofdstuk 5 Samenvatting NaSk Hoofdstuk 5 Samenvatting door F. 874 woorden 3 maart 2015 7,6 37 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Natuur/scheikunde overal Samenvatting NaSk, hoofdstuk 5 Omgekeerd ontwerpen = hierbij

Nadere informatie

Conceptenrapport. Groep 5. Module (vakcode) : THSP2. Verbetert Conceptenrapport. Beroepsproduct: Groep: WP11 groep 5

Conceptenrapport. Groep 5. Module (vakcode) : THSP2. Verbetert Conceptenrapport. Beroepsproduct: Groep: WP11 groep 5 Conceptenrapport Groep 5 Module (vakcode) : THSP2 Beroepsproduct: Verbetert Conceptenrapport Groep: WP11 groep 5 Projectieleden: A. J. Houweling, J. Hop, M. van der Jagt, S. Kaptein, T. Jansen, D. Janse,

Nadere informatie

Brief Scheikunde Brief/Rapport appelmoes

Brief Scheikunde Brief/Rapport appelmoes Brief Scheikunde Brief/Rapport appelmoes Brief door een scholier 2280 woorden 9 februari 2006 5 44 keer beoordeeld Vak Scheikunde HAK Consumentenservice Antwoordnummer 7057 3700 TB Zeist Lies ** De Wiel

Nadere informatie

Rekenen met procenten: docentenblad

Rekenen met procenten: docentenblad Rekenen met procenten: docentenblad In dit project ga je de prijzen van supermarkten vergelijken. Er zijn drie soorten opdrachten: De prijsverschillen opzoeken van twee of meer supermarkten. De prijzen

Nadere informatie

Webwinkel verzendmateriaal

Webwinkel verzendmateriaal Webwinkel verzendmateriaal Verzendverpakkingen & accessoires Verpakkingsmateriaal Opvulmateriaal Beschermfolie Sluitmateriaal Dozen enkele golf Verzendverpakkingen Golfkartonnen enkele golf dozen worden

Nadere informatie

Spreekbeurt over ZOUT

Spreekbeurt over ZOUT Wat is zout? Zout zit in bijna alle voedingsmiddelen die we eten. Zelfs in die producten waarin je het helemaal niet verwacht, zoals zoete koeken en zoete drop. Zout geeft smaak aan het eten. En het zorgt

Nadere informatie

1 HEMA ontwerpwedstrijd 2013 Inzending van H 2013 3285

1 HEMA ontwerpwedstrijd 2013 Inzending van H 2013 3285 1 2 Pittig Potje Met de vele verschillende dozen en bakjes van de HEMA kan iedereen gemakkelijk zijn spulletjes ordenen. Behalve het kruidenrekje. Hiervoor heeft de HEMA (nog) geen handige bakjes, waardoor

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Glas Inleiding Ik kies voor dit onderwerp omdat mijn vaderbij de N.V. Verenigde Glasfabriek werkt en omdat ik wat meer over glas wil weten, bijvoorbeeld hoe je moet glasblazen en hoe flessen woorden gemaakt.

Nadere informatie

Bark Verpakkingen. Outsourcing Concept

Bark Verpakkingen. Outsourcing Concept Bark Verpakkingen Outsourcing Concept Outsourcing Bark Verpakkingen BV als uw partner in strategisch verpakkingsmanagement. De win-win relatie tussen 'outsourcing' en uw 'core business efficiency'. Met

Nadere informatie

VOORUITGANG DOOR INNOVATIE

VOORUITGANG DOOR INNOVATIE THERMO TWIN TILE : de onmiskenbare vernieuwing! Met deze nieuwste innovatie van Europe Twin Tile, kunt u heel wat energiekosten besparen! Vandaag de dag besteedt onze overheid veel aandacht aan energieverlies.

Nadere informatie

Het metriek stelsel. Grootheden en eenheden.

Het metriek stelsel. Grootheden en eenheden. Het metriek stelsel. Metriek komt van meten. Bij het metriek stelsel gaat het om maten, zoals lengte, breedte, hoogte, maar ook om gewicht of inhoud. Er zijn verschillende maten die je moet kennen en die

Nadere informatie

Brochure. Uw hulp bij het uitzoeken van de geschikte beachflag producten!

Brochure. Uw hulp bij het uitzoeken van de geschikte beachflag producten! Brochure Uw hulp bij het uitzoeken van de geschikte beachflag producten! Inhoudsopgave Inhoudsopgave 02 Introductie 03 Onze producten 04 Beachflags 06 Beachflagvoeten 08 Overige producten 11 12 Aanlever

Nadere informatie

NBOV s NO WASTE Recipes. Hergebruik van retourbrood: Tips en recepten

NBOV s NO WASTE Recipes. Hergebruik van retourbrood: Tips en recepten NBOV s NO WASTE Recipes Hergebruik van retourbrood: Tips en recepten Brookjes Brookjes zijn koekjes die gemaakt zijn met behulp van retourbrood. De koekjes zijn knapperig en licht zoet. De koekjes hebben

Nadere informatie

doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse

doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse doe je samen Prefab houtskeletbouw van topklasse voor de zakelijke markt prefab houtskeletbouw van topklasse 1. 2. 3. 100% recyclebaar bouwmateriaal uit duurzaam beheerde bossen. Grote maatnauwkeurigheid

Nadere informatie

HET BEREKENEN VAN VERANTWOORDE VERKOOPPRIJZEN VOOR BANKETGEBAK

HET BEREKENEN VAN VERANTWOORDE VERKOOPPRIJZEN VOOR BANKETGEBAK HET BEREKENEN VAN VERANTWOORDE VERKOOPPRIJZEN VOOR BANKETGEBAK Voorstelling van het op regionaal vlak aanvaarde systeem van verkoopprijsberekening. Praktische uitleg van het manuele systeem. 1 Inhoudstabel

Nadere informatie

7 Directe en indirecte kosten

7 Directe en indirecte kosten 7 Directe en indirecte kosten hoofdstuk 7.1 C 7.2 B 7.3 C 7.4 A 7.5 B 7.6 D 800 / 7.0 = 0,101 7.7 B 1.350 13,5 40 = 810 Opslag: 60 / 40 = 1,5 (150%) 7.8 A 2 35 + 10 15 + 0,50 2 35 = 255 7.9 B 12 + 10 +

Nadere informatie

De cyclus van dopjes tot steun aan BCG

De cyclus van dopjes tot steun aan BCG De cyclus van dopjes tot steun aan BCG 1. De recuperatie. Plastic is een afgeleide van petroleum die onder meerdere vormen en functies een uiteindelijke bestemming krijgt: dat kan gaan van boodschappentassen

Nadere informatie

Ellentine. Vraag: Een jong boerenstel gaat op de boerderij wonen! Met koeien en varkens. Hij landelijke, ik modern, hoe te combineren?

Ellentine. Vraag: Een jong boerenstel gaat op de boerderij wonen! Met koeien en varkens. Hij landelijke, ik modern, hoe te combineren? 1. Vraag: Een jong boerenstel gaat op de boerderij wonen! Met koeien en varkens. Hij landelijke, ik modern, hoe te combineren? Antwoord: Dit is een prachtige en goede combinatie. Kies voor moderne vormgeving

Nadere informatie

Werkzaamheid bij werkpakket toevoegen

Werkzaamheid bij werkpakket toevoegen Werkzaamheid bij werkpakket toevoegen Als er een werkpakket gemaakt is kunt u hier 1 of meerdere werkzaamheden aan toevoegen. Dit is afhankelijk van de type werkzaamheden. Een werkzaamheid bestaat uit

Nadere informatie

MISSIES. M01 Gerecycled materiaal gebruiken

MISSIES. M01 Gerecycled materiaal gebruiken MISSIES M01 Gerecycled materiaal gebruiken Bouwmaterialen zijn vaak afkomstig uit de natuur, maar veel van deze materialen zijn schaars of het duurt vele jaren of zelfs eeuwen om de bouwmaterialen aan

Nadere informatie

Alles om je heen is opgebouwd uit atomen. En elk atoom is weer bestaat uit protonen, elektronen en neutronen.

Alles om je heen is opgebouwd uit atomen. En elk atoom is weer bestaat uit protonen, elektronen en neutronen. 2 ELEKTRICITEITSLEER 2.1. Inleiding Je hebt al geleerd dat elektriciteit kan worden opgewekt door allerlei energievormen om te zetten in elektrische energie. Maar hoe kan elektriciteit ontstaan? En waarom

Nadere informatie

8.1. Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart keer beoordeeld. Scheikunde 2.1 AFVAL

8.1. Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart keer beoordeeld. Scheikunde 2.1 AFVAL Antwoorden door een scholier 1081 woorden 3 maart 2005 8.1 128 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie 2.1 AFVAL 1. a. metaal, papier, plastic, hout b. GFT en papierbak 2. bron 1 3. a. het

Nadere informatie

4. In een bakje met natriumjodide-oplossing worden 2 loden elektroden gehangen. Deze twee elektroden worden aangesloten op een batterij.

4. In een bakje met natriumjodide-oplossing worden 2 loden elektroden gehangen. Deze twee elektroden worden aangesloten op een batterij. Test Scheikunde Havo 5 Periode 1 Geef voor de volgende redoxreacties de halfreacties: a Mg + S MgS b Na + Cl NaCl c Zn + O ZnO Geef de halfreacties en de reactievergelijking voor de volgende redoxreacties:

Nadere informatie

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze Drakenbrood 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg de gist met het water en boter toe. Strooi het zout langs

Nadere informatie

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel.

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Er staan recepten in die ik lekker vind, kijk maar eens! Deze recepten kunnen jullie zelf bakken/maken. Als je deze recepten wil maken duurt het minimaal 10

Nadere informatie

Plantenmestcapsules zelf maken

Plantenmestcapsules zelf maken Plantenmestcapsules zelf maken Categorie: aquarium planten en bemesting Of je nu een liefhebber bent van een rijk beplante aquarium, of een ander type aquarium met planten. Zodra er planten in je aquarium

Nadere informatie

Frozen Yoghurt. Frozen Yoghurt Regular art.nr. 90405. Lekker en Gezond! Frozen Yoghurt

Frozen Yoghurt. Frozen Yoghurt Regular art.nr. 90405. Lekker en Gezond! Frozen Yoghurt Frozen Yoghurt Frozen Yoghurt Regular art.nr. 90405 Ready to Use mix voor Frozen Yoghurt met de pure smaak van Volle Yoghurt. Verpakking: Bag in Box van 5 liter Energie per portie*: 86 kcal. Maar er is

Nadere informatie

Samenvatting Economie Hoofdstuk 4

Samenvatting Economie Hoofdstuk 4 Samenvatting Economie Hoofdstuk 4 Samenvatting door D. 1323 woorden 7 februari 2016 1 1 keer beoordeeld Vak Economie Samenvatting Hoofdstuk 4; Aan 't werk Boek: 200% Economie 4 mavo/tl Paragraaf 1; productie

Nadere informatie

Pizza Margherita uit een echte steenoven

Pizza Margherita uit een echte steenoven Pizza Margherita uit een echte steenoven Pizza Margherita uit een echte steenoven Het volledige recept voor deeg, sauce en topping Misschien wel de bekendste pizza ter wereld. Deze pizza werd al in 1889

Nadere informatie

geraamte experiment close up van lasnaad

geraamte experiment close up van lasnaad Ik ben erg blij dat ik deze ISA heb gedaan. Niet alleen heb ik veel geleerd over verschillende materialen maar heb ik ook goeie connecties gemaakt met mensen die verstand hebben van al deze materialen.

Nadere informatie

Uitwerkingen hoofdstuk 4 Kostenindelingen en kostprijs

Uitwerkingen hoofdstuk 4 Kostenindelingen en kostprijs Uitwerkingen hoofdstuk 4 Kostenindelingen en kostprijs Opgave 4-2 Er is hier sprake van een onderneming die een bepaald type koffieautomaat produceert. Op grond van dit gegeven zal bepaald moeten worden

Nadere informatie

Massief houten tafelbladen

Massief houten tafelbladen Massief houten tafelbladen Boomstamtafels uit één stuk hout We kunnen massief houten tafelbladen op maat voor u leveren. Direct uit voorraad. Messcherpe tarieven door eigen import. Eiken, Padouk, Vuren,

Nadere informatie

vwo: Het maken van een natuurkunde-verslag vs 21062011

vwo: Het maken van een natuurkunde-verslag vs 21062011 Het maken van een verslag voor natuurkunde, vwo versie Deze tekst vind je op www.agtijmensen.nl: Een voorbeeld van een verslag Daar vind je ook een po of pws verslag dat wat uitgebreider is. Gebruik volledige

Nadere informatie

EEN APPELTJE VOOR DE DORST

EEN APPELTJE VOOR DE DORST EEN APPELTJE VOOR DE DORST Deze les gaat over appels en kippen. Je hebt heel veel verschillende appels. Appels in allerlei kleuren: groen, geel, knalrood. En in heel veel smaken: zoet, een beetje zurig,

Nadere informatie

Paradiddle-drums Drumstokken. Zo worden drumstokken gemaakt.

Paradiddle-drums Drumstokken. Zo worden drumstokken gemaakt. Paradiddle-drums Drumstokken Zo worden drumstokken gemaakt. 1 Bij stokken fabrikanten komen complete boomstammen binnen die in kleine langwerpige blokjes worden gezaagd. De blokjes worden op pallets gestapeld

Nadere informatie

HALLO. ik ben Lattiz. MELK-waardig

HALLO. ik ben Lattiz. MELK-waardig Latte made easy MELK-waardig MEER KOFFIE MET MELK De populariteit van cappuccino s en latte macchiato s is enorm gestegen in de afgelopen tien jaar, vooral onder de jongere gasten. Melkschuim is dan ook

Nadere informatie

Scanwic. Scanwic MKB machine overzicht 2015 versie-2

Scanwic. Scanwic MKB machine overzicht 2015 versie-2 Scanwic Office Coffee Systems (OCS) lekkerekantoorkoffie.nl L 1 Lirica Plus Klein kantoor, 25 koppen per dag, 4 kg per maand, Actie: 26,- per maand / 0,87per dag Aulika Focus Klein kantoor, 35 koppen per

Nadere informatie

Solflex Zonwering shutter techniek

Solflex Zonwering shutter techniek Solflex Zonwering shutter techniek Over onze shutters Voordelen Product overzicht Meetinstructies Montage Houten shutters vs Kunststof shutters Voordelen Houten shutters Geverfde en gekleurde afwerking

Nadere informatie

Je eigen zachte bolletjes maken. Zachte bolletjes. Benodigdheden. Werkwijze

Je eigen zachte bolletjes maken. Zachte bolletjes. Benodigdheden. Werkwijze Je eigen zachte bolletjes maken Zachte bolletjes Gebruik bij deze opdracht werkblad Je maakt vier zachte bolletjes volgens recept. Benodigdheden 132 gram patentbloem 10 gram gist 2,5 gram zout 16 gram

Nadere informatie

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken.

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken. Materiaal keuzes Waarom verpakken we het product? Dit is de eerste vraag die beantwoord moet worden. Immers als het niet nodig is om een product te verpakken, is een materiaal keuze ook niet nodig en ontstaat

Nadere informatie

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder Wervelbedfilters Een nieuwe ontwikkeling opgebied van filtering is een wervelbedfilter. Deze wordt al een geruime tijd toegepast op proffesioneelgebied denk maar aan Oceaan van Dierentuin Blijdorp te Rotterdam.

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde A Experimenteel (oude stijl)

Examen VWO. Wiskunde A Experimenteel (oude stijl) Wiskunde A Experimenteel (oude stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Donderdag 31 mei 13.30 16.30 uur 20 01 Voor dit examen zijn maximaal 0 punten te behalen; het examen

Nadere informatie

En wat nu als je voorwerpen hebt die niet even groot zijn?

En wat nu als je voorwerpen hebt die niet even groot zijn? Dichtheid Als je van een stalen tentharing en een aluminium tentharing wilt weten welke de grootte massa heeft heb je een balans nodig. Vaak kun je het antwoord ook te weten komen door te voelen welk voorwerp

Nadere informatie

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN Inleiding Sintrecepten Bedankt voor de aankoop van dit e-book, waarin je 10 overheerlijke Sintrecepten vindt - plus 4 bonusrecepten! Dit

Nadere informatie

1. Probleemstelling. Hoe kunnen we dit probleem oplossen?

1. Probleemstelling. Hoe kunnen we dit probleem oplossen? 1. Probleemstelling 1. Als we in de zomer buiten in de tuin spelen of een lekkere barbecue organiseren hebben we wel eens last van opdringerige wespen. De wespen worden aangetrokken door zoetigheid zoals

Nadere informatie

Massief houten tafelbladen

Massief houten tafelbladen Massief houten tafelbladen Boomstamtafels uit één stuk hout We kunnen massief houten tafelbladen op maat voor u leveren. Direct uit voorraad. Messcherpe tarieven door eigen import. Eiken, Padouk, Vuren,

Nadere informatie

LOGISTIEK OPTIMALISEREN IN EEN MARKT VAN SCHAARSTE

LOGISTIEK OPTIMALISEREN IN EEN MARKT VAN SCHAARSTE WHITE PAPER LOGISTIEK OPTIMALISEREN IN EEN MARKT VAN SCHAARSTE Auteur: Chris Rodrigues Sr. consultant bij Adjust INLEIDING Center of gravity (CoG) en Point of Gravity (PoG) zijn beide benamingen voor een

Nadere informatie

ORYX Collar WR PRODUCTBESCHRIJVING

ORYX Collar WR PRODUCTBESCHRIJVING ORYX Collar WR Versie., 0-05-07 (Dutch) ORYX, passie voor passieve brandbescherming ORYX is de specialist in passieve brandbescherming van gebouwen. Dankzij zijn gedreven expertise en een uitgebreid productassortiment

Nadere informatie