Spreekbeurt. over kauwgom en bubblegum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spreekbeurt. over kauwgom en bubblegum"

Transcriptie

1 Spreekbeurt over kauwgom en bubblegum

2 Onderwerpen Geschiedenis Hoe wordt kauwgom gemaakt? Bubblegum Hou het schoon! Wist je dat al? Bijlagen met foto s

3 Geschiedenis 9 Duizend jaar geleden gebruikten de mensen al kauwgom. Archeologen uit Zweden hebben een stukje kauwgom gevonden met een gebitsafdruk van een jongen uit de steentijd. In die tijd kon je nog niet in een winkel een pakje kauwgom kopen. De mensen uit deze noordelijke landen haalden de gom uit de spar boom. De maya s, dit is een volk dat 4000 jaar geleden in Zuid-Amerika leefden, kerfden met hun messen in de Sapodillaboom. Hieruit kwam een rubberachtig sap, dat ze chicle noemden, en hiervan maakten ze een soort van kauwgom. Eskimo s kauwden vroeger op de huid van een walvis en Chinezen op wortels van een ginseng plant. De grieken waren ongeveer 2000 jaar geleden de eersten die op iets kauwden wat een beetje lijkt op de kauwgom van nu. Ze haalden een soort hars uit de schors van de mastiekboom en gebruikten dit voor een frisse adem en om hun tanden schoon te maken. Aan de gomsoorten van duizenden jaren geleden zat nog geen smaak. Pas in 1871 hebben ze in Amerika voor het eerst een smaakje toegevoegd aan kauwgom en vanaf toen werd het steeds populairder. De fabrieken gebruikten alleen gom van de sapodillaboom, uit Zuid-Amerika en dit heette chicle. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, dus rond het jaar 1945 kwam de kauwgom met een smaakje naar Nederland toe. Nederland is bevrijd door Amerika en Engeland. De soldaten uit Amerika namen de kauwgom mee en deelden het uit. Na de oorlog hadden de meeste mensen niet veel geld. Wie toch een pakje kauwgom kon kopen was er heel zuinig mee. Vaak kauwden ze meerdere dagen op 1 stukje!

4 Hoe wordt kauwgom gemaakt? Om kauwgom te maken gebruikte de fabriek vroeger alleen maar de gom uit de Sapodillaboom. Er wordt dan een sneetje gemaakt in de boom, zo kan het sap eruit lopen. Dit sap wordt opgevangen met een emmer of zakje. Om de bomen te sparen mag dit maar 1 keer in de 5 jaar, zodat ze de tijd hebben om weer te herstellen. Ook moeten de bomen ouder zijn dan 20jaar, zodat ze sterk genoeg zijn. Tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van synthetische gom. Deze komt niet uit een boom, maar wordt door een fabriek zelf gemaakt. Een pakje kauwgom ligt niet zomaar in de winkel. Er wordt heel goed onderzocht welke smaak de mensen het lekkerste vinden en ook naar de kwaliteit van de kauwgom. Je wilt natuurlijk een lekkere kauwgom kopen, die ook nog lang smaak heeft! In de fabriek (zie ook de foto s) Net als in de keuken worden er allemaal ingrediënten bij elkaar gedaan zodat er een lekker kauwgumpje uitkomt. Om kauwgom te maken heb je 3 onbewerkte ingrediënten nodig: gom, zoetstoffen (bijvoorbeeld suiker) en smaakstoffen (bijvoorbeeld pepermunt). Deze worden in de fabriek verwarmd in een hele grote ketel, zo ontstaat er een kauwgom-massa. Daarna laten ze deze massa afkoelen en gaat via de lopende band naar het volgende station, waar de kauwgom wordt uitgerold in lange repen, waaruit de tabletjes worden gesneden. De buitenkant van een kauwgompje is altijd knapperig. Dit komt omdat ze op het einde worden besproeid met een mengsel van water, zoetstoffen en smaakstoffen. Dit proces heet coating. De kauwgom is nu klaar om ingepakt te worden. Machines verpakken de kauwgom in strips met folie erover heen. Daarna kunnen de pakjes in dozen worden verpakt en kunnen ze met vrachtwagens naar de winkels worden gebracht.

5 Verpakking Er zijn ontzettend veel verschillende soorten merken kauwgom en ook veel verschillende smaken. Zo komt het dat er veel verschillende soorten en kleuren pakjes zijn. Vroeger waren er alleen maar pakjes kauwgom en nu zijn er ook blisters (door-druk-pakjes) en slabs bijgekomen. Pakje kauwgom Blister Slab Smaken Er is kauwgom mét suiker en kauwgom zonder suiker. Daarnaast zijn er heel veel verschillende smaken te koop in de winkels. De meest bekende smaak in Nederland en België is pepermunt. Maar in Amerika is vinden ze kauwgom met kaneel heel lekker en in zweden met drop. Zo heeft ieder land zijn favoriet. Stimorol Het kauwgommerk Stimorol is ontstaan in het hoge, frisse noorden, in Denemarken. In 1959 is het merk naar Nederland gekomen en werd verkocht in pakjes van 12 stuks, zoals links boven afgebeeld.

6 Bubblegum Bubble is engels en betekent luchtbel. Je kunt met deze kauwgom dan ook hele grote bellen blazen! Vroeger was de bubblegum alleen maar roze met de smaak aardbei, maar tegenwoordig zijn ze te koop in heel veel verschillende kleuren en smaken. In Nederland is het bekendste merk Bubblicious. Waarom is bubblegum roze? De uitvinder van de klapkauwgom is Walter Diemer. Hij werkte in 1928 in een kauwgomfabriek en begon voor de lol allerlei ingrediënten door elkaar te mixen. Op het moment dat hij zijn uitvinding deed had hij alleen roze kleurstof in het laboratorium en vandaar dat de bubblegum tot vandaag bijna altijd roze is. Door de hele wereld worden er wedstrijden gehouden wie de grootste bellen kan blazen met kauwgom. Hiervoor wordt altijd bubblegum gebruikt. Niet alleen kinderen doen mee, maar ook volwassen mensen. Ze meten dan hoe groot de bellen zijn. Vaak worden er bellen geblazen die groter zijn dan iemand zijn hoofd!! Het wereldrecord is een bubble bel van 55,8cm!!

7 Hou het schoon! Gemiddeld eten we in de wereld ton kauwgom per jaar, dit is per persoon zo n 300 stukjes per jaar. Kauwgom hoort na gebruik thuis in de vuilnisbak en helemaal niet op straat! Kauwgom is doordat het zo plakt heel moeilijk te verwijderen. Al ga je 20 keer met een bezem over hetzelfde stukje straat, dan nog is de kauwgom niet weg. Je moet ze 1 voor 1 los steken met een mes. Veel schoonmakers gebruiken stikstof. Dit is hele koude lucht, die de dokter gebruikt om voet-wratjes weg te halen. Maar dit stikstof mag niet meer gebruikt worden op straat omdat de lucht slecht is voor het milieu. In veel steden in Nederland is de kauwgom op straat echt een probleem. Als je kauwgom op je kleren zit, kun je het beste het kledingstuk in de vriezer leggen. De kauwgom wordt dan heel hard en na een tijdje kun je het stukje er zo afhalen. Mag je kauwgom inslikken? Ja dat mag. Veel mensen denken dat het gevaarlijk is, maar dat is niet waar. Het stukje komt net als eten in je maag terecht en later gewoon in de w.c.! Toch kan je het stukje kauwgom beter in de prullenbak gooien.

8 Wist je dat al? Kauwgom kauwen helpt je concentratie en geheugen: Als je kauwgom kauwt, dan stroomt er extra bloed naar je hoofd. Dit extra bloed zorgt ervoor dat je beter kunt denken en werken. Wist je dat in Japan er meer dan 150 verschillende smaken kauwgom bestaan? Zo maken ze er bloemkauwgom en kauwgom met augurk smaak. Wist je dat je in Singapore (dit land ligt in Azië) geen kauwgom op straat mag weggooien? Als je dit wel doet, krijg je van de politie een boete van 600 euro! Jongeren tussen de 12 en 17 jaar zijn de grootste groep kauwgomkauwers. Oudere mensen gebruiken maar weinig kauwgom. Wanneer ze een kunstgebit hebben, blijft de kauwgom vaak daaraan plakken. Kauwgom kauwen is goed voor je gebit: Voeding dat suiker bevat, veroorzaakt tandplak in je gebit. Tandplak is een laagje dat op je tanden blijft zitten en erg zuur is. Dit zuur veroorzaakt gaatjes in je tanden. Als je kauwgom eet, komt er speeksel in je mond en dat speeksel helpt om het zuur van je tanden af te halen. Dit helpt om gaatjes te voorkomen. Dit werkt alleen met kauwgom zonder suiker! Verder moet je natuurlijk goed je tanden poetsen en regelmatig naar de tandarts gaan.

9 Bijlagen Met foto s

10 Sapodilla boom De chicle loopt in het zakje

11 Hier komt de kauwgom massa uit de ketel. De 3 ingrediënten zijn samengevoegd en in de ketel gekneed tot deze massa. Hierna gaat de massa naar de uitrol machine.

12 Op de rol-machine wordt de massa uitgerold en in kleine (kauwgom)stukjes gesneden.

13 In deze machine krijgt de kauwgom deknapperige buitenlaag. Dit wordt het coating proces genoemd.

14 Daarna worden de kauwgomtabletjes via de verpakkingsmachines verpakt. Je ziet hier de Lege pakjes waar de kauwgommetjes nog in moeten komen.

15 Tot slot is er de kwaliteits controle. Voordat de kauwgom de fabriek verlaat, vindt er controle plaats.

16 Pakje kauwgom Freshzone Blister Ice Pepermunt kauwgom Senses Slabs Fruit kauwgom Nieuwste smaken!

17 Voorbeelden van Bubblicious producten

18 Moeilijke woorden In sommige hoofdstuken hebben we een paar moeilijke woorden gebruikt. Om er voor te zorgen dat je ze goed Uitspreekt tijdens je spreekbeurt, staat er eerst het normale woord en daarachter de uitspraak genoemd. Hoofdstuk: Geschiedenis Chicle Ginseng plant Tsjikle Djinseng plant Hoofdstuk: Bubblegum Bubble Bubbel Hoofdstuk: Wist je dat al? Singapore Singapoor

19 Voorbeeld schap in een supermarkt

20 Voorbeeld schap bij een benzinestation

21 Succes met je spreekbeurt!

Kauwgom. Inleiding. Inhoud. Punt 1: Kauwgom

Kauwgom. Inleiding. Inhoud. Punt 1: Kauwgom Kauwgom Inleiding Wij houden onze spreekbeurt over kauwgom. Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat we het leuk vinden om het daar over te doen, en omdat we kauwgom lekker vinden. We hebben de informatie

Nadere informatie

5,6. Werkstuk door een scholier 2163 woorden 20 juni keer beoordeeld. Verzorging WERKSTUK KAUWGOM

5,6. Werkstuk door een scholier 2163 woorden 20 juni keer beoordeeld. Verzorging WERKSTUK KAUWGOM Werkstuk door een scholier 2163 woorden 20 juni 2009 5,6 135 keer beoordeeld Vak Verzorging WERKSTUK KAUWGOM Ik hou mijn werkstuk over kauwgom. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik kauwgom vaak kauw,

Nadere informatie

5,2. Spreekbeurt door een scholier 1705 woorden 11 april keer beoordeeld. Nederlands

5,2. Spreekbeurt door een scholier 1705 woorden 11 april keer beoordeeld. Nederlands Spreekbeurt door een scholier 1705 woorden 11 april 2007 5,2 109 keer beoordeeld Vak Nederlands De geschiedenis kauwgom 7000 jaar geleden in het stenen tijdperk hielden ze er al van om op iets te kauwen.

Nadere informatie

Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen 7-8

Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen 7-8 Snoep groep 3 en 4 Dit is een uitgave van Eduboek ter ere van de Kinderboekenweek 2009. Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen

Nadere informatie

1. geschiedenis van de chips. 2. hoe het wordt gemaakt. 3. chips en gezondheid. 4. soorten chips. 5. weetjes en records.

1. geschiedenis van de chips. 2. hoe het wordt gemaakt. 3. chips en gezondheid. 4. soorten chips. 5. weetjes en records. Ik hou mijn spreekbeurt over chips. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik chips heel lekker vindt, en omdat ik er ook wel meer over wou weten. Ik heb 5 hoofdstukken: 1. geschiedenis van de chips. 2. hoe

Nadere informatie

Spreekbeurt over de orthodontist door Joyce de Bie (12 jaar) uit Katwijk

Spreekbeurt over de orthodontist door Joyce de Bie (12 jaar) uit Katwijk Spreekbeurt over de orthodontist door Joyce de Bie (12 jaar) uit Katwijk Ik hou mijn spreekbeurt over de Orthodontist. Ook wel de ortho genoemd. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zelf ook een beugel

Nadere informatie

Werkstuk 'De orthodontist' door Aranka Kwakkernaat (11 jaar) uit Nijmegen

Werkstuk 'De orthodontist' door Aranka Kwakkernaat (11 jaar) uit Nijmegen Werkstuk 'De orthodontist' door Aranka Kwakkernaat (11 jaar) uit Nijmegen Inhoud: Wat is een orthodontist? Wie werken er allemaal? geschiedenis Welke soorten beugels zijn er? Wanneer moet je een beugel?

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Zoet 2. Honing 3. Suiker 4. Zoet water 5. Smaak en proeven 6. Zoet en tanden 7. Wie zoet is. 8. Snoep 9. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. 1. Zoet 2. Honing 3. Suiker 4. Zoet water 5. Smaak en proeven 6. Zoet en tanden 7. Wie zoet is. 8. Snoep 9. Filmpjes Pluskaarten Zoet Zoet inhoud blz. 1. Zoet 3 2. Honing 4 3. Suiker 6 4. Zoet water 7 5. Smaak en proeven 8 6. Zoet en tanden 9 7. Wie zoet is. 10 8. Snoep 11 9. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon

Nadere informatie

Snoep. Inleiding. drop

Snoep. Inleiding. drop Snoep Inleiding Er zijn van allerlei soorten snoep zoals: winegums, drop, zure bommen, salmiak snoepjes, kauwgum, chocolade, suiker snoep, suikervrij snoep, honing staafjes, lolly's, zuurtjes, pepermunt,

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Bashir komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag Gebittenquiz Maak groepjes van +/- vijf kinderen en leg bij het groepje drie vellen waarop A, B en C geschreven staan. De docent stelt de vraag, het groepje mag overleggen en houdt daarna de gekozen letter

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. De man (meneer Onuso / Bashir) komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade is heel erg lekker. Mijn zus kwam op het idee.en ik dacht goed idee. En toen heb ik het dus over chocolade gedaan. Waar komt chocolade vandaan?

Nadere informatie

Slechte adem. Is uw adem fris?

Slechte adem. Is uw adem fris? Slechte adem Is uw adem fris? Een frisse adem. Dat wil iedereen. Maar is uw adem ook fris? De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet. Ze ruiken het zelf niet.

Nadere informatie

Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid Diabetes en mondgezondheid Dit doet diabetes met de mond Hebt u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat kan komen

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

MELK BESTAAT UIT: De melk die van de koe komt wordt ook wel de rauwe melk genoemd. Dit is een plaatje van wat er in de melk van de koe zit.

MELK BESTAAT UIT: De melk die van de koe komt wordt ook wel de rauwe melk genoemd. Dit is een plaatje van wat er in de melk van de koe zit. INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Melk bestaat uit 3 Campina 4 Geschiedenis over schoolmelk 5 Van koe tot melk 6\7 Fabriek 8\9 Wat kun je van melk maken? 10 Tot slot + Bronvermelding 11 1 INLEIDING

Nadere informatie

Er is geen (kapen / reden / zwart) voor paniek. Volgens NASA is er (nog / oord / rood) nooit een slachtoffer gevallen door ruimteafval.

Er is geen (kapen / reden / zwart) voor paniek. Volgens NASA is er (nog / oord / rood) nooit een slachtoffer gevallen door ruimteafval. Voorbeeldtekst: Ruimteafval op aarde Een tijdje terug kwam er afval uit de ruimte op de aarde. Dit afval kwam van een oude (bovendien / satelliet / teruggaan). Er zwerft wel meer ruimteafval rond (de /

Nadere informatie

Snoep. De geschiedenis van snoep

Snoep. De geschiedenis van snoep Snoep De geschiedenis van snoep Ook in de oertijd hielden mensen van zoet. Als onze voorouders in de oertijd iets eetbaars zochten in het veld,namen ze alleen zoete vruchten mee. Ook zij wisten dus al

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit

Eten drinken en een gezond gebit Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Kleuren Inleiding Hallo allemaal. Ik hou mijn spreekbeurt over kleuren omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ook omdat kinderen er niet zo snel op komen denk ik. Ik heb mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Wong komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen goed zijn. Wat leert

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit. Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag

Eten drinken en een gezond gebit. Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

Kom naar voor en duid op de tekening het tandbeen van de tand aan.

Kom naar voor en duid op de tekening het tandbeen van de tand aan. Uit elke groep zal 1 iemand vooraan zijn tanden komen poetsen. Een ideale poetsbeurt duurt 2 minuten. Het is nu aan de andere groepsleden om in te schatten wanneer de 2 minuten van jullie tandenpoetser

Nadere informatie

6,5. Spreekbeurt door een scholier 1728 woorden 5 juni keer beoordeeld. Nederlands

6,5. Spreekbeurt door een scholier 1728 woorden 5 juni keer beoordeeld. Nederlands Spreekbeurt door een scholier 1728 woorden 5 juni 2005 6,5 25 keer beoordeeld Vak Nederlands Ik hou mijn spreekbeurt over kauwgum. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik een keer naar het klokhuis

Nadere informatie

Toelichting PowerPoint groep 1 & 2

Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Nr. Dia Tekst 1 Welkom Vandaag gaan we het hebben over tanden en kiezen. We praten over de tandarts, over ons melkgebit, over hoe een gaatje eruit ziet én hoe we een

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

Tandarts. Wie is er bang voor de tandarts? De tandarts vroeger en nu

Tandarts. Wie is er bang voor de tandarts? De tandarts vroeger en nu Tandarts Wie is er bang voor de tandarts? Mijn spreekbeurt gaat over de tandarts. Ik wil het er even over hebben waarom sommige mensen bang zijn voor de tandarts. De meeste (kleine) kinderen zijn bang

Nadere informatie

Mondzorg Tanden poetsen

Mondzorg Tanden poetsen Mondzorg Tanden poetsen Gezonde tanden en kiezen zijn heel belangrijk voor je gezondheid. Gezonde tanden en kiezen heb je nodig om eten goed te kauwen en makkelijk door te slikken. Maak je tanden, kiezen,

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit

Eten drinken en een gezond gebit Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Gezond én eenvoudig te bereiden 28 pagina s vol met recepten en tips! Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar 2015 Onderstaande recepten zijn in ieder geval geschikt voor

Nadere informatie

Door: Fleur Venmans Groep 6 a

Door: Fleur Venmans Groep 6 a Door: Fleur Venmans Groep 6 a 1 Inhoudsopgave: Voorwoord Blz. 3 Inleiding Blz. 4 Hoofdstuk 1: Wat is een orthodontist en wie werken er allemaal? Blz. 5 Hoofdstuk 2: Geschiedenis van de beugel en uitvinders.

Nadere informatie

Bruine bananen. Doelstellingen

Bruine bananen. Doelstellingen Bruine bananen Voedselverspilling, eerste graad Doelstellingen Kinderen vertellen in eigen woorden wat voedsel verspillen is. Kinderen worden zich ervan bewust dat voedselproductie veel energie en geld

Nadere informatie

Mondverzorging bij radiotherapie

Mondverzorging bij radiotherapie Mondverzorging bij radiotherapie Inleiding U gaat beginnen of bent al bezig met radiotherapie. Als gevolg van deze therapie kunt u last krijgen van een droge mond of last van uw tandvlees, uw mondslijmvlies

Nadere informatie

Glimlachen.be Mond In Actie

Glimlachen.be Mond In Actie Glimlachen.be Mond In Actie SPELHANDLEIDING LAGER ONDERWIJS Inhoud 1. Twister 2. Scrabble 3. Memory 4. Blikken 1 1. Twister Thema: tandvriendelijke voedingsgewoonten Bewust omgaan met onze voeding is belangrijk.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Les14. Opdrachten

Thema Op het werk. Les14. Opdrachten www.edusom.nl Thema Op het werk. Les14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Daarna

Nadere informatie

Inhoud 1. Het gebit 2. De eerste tanden 3. Wisselen 4. Een nieuw gebit 5. Zorg voor je gebit 6. De tandarts 7. Een gaatje 8. Zoet 9.

Inhoud 1. Het gebit 2. De eerste tanden 3. Wisselen 4. Een nieuw gebit 5. Zorg voor je gebit 6. De tandarts 7. Een gaatje 8. Zoet 9. Tanden en kiezen Inhoud. Het gebit 3. De eerste tanden 4 3. Wisselen 5 4. Een nieuw gebit 6 5. Zorg voor je gebit 7 6. De tandarts 0 7. Een gaatje 8. Zoet 9. Filmpje 3 Pluskaarten 4 Bronnen en foto s 6

Nadere informatie

Wegwijzer tentoonstelling

Wegwijzer tentoonstelling Wegwijzer tentoonstelling Tanden bepalen een groot deel van jouw leven. Waarvoor dienen onze tanden? Voedsel kauwen is de belangrijkste functie van de tanden. De tanden vermalen het voedsel en bereiden

Nadere informatie

De orthodontist. Door: Roan Visscher, leeftijd 11 jaar. Dr Kuyperlaan 40, 8014ZG Zwolle. Groep: 8A

De orthodontist. Door: Roan Visscher, leeftijd 11 jaar. Dr Kuyperlaan 40, 8014ZG Zwolle. Groep: 8A De orthodontist Door: Roan Visscher, leeftijd 11 jaar Dr Kuyperlaan 40, 8014ZG Zwolle Groep: 8A Schooljaar 2012-2013 1 Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 3 2. Wat doet een orthodontist blz 4 3. Wie krijgt

Nadere informatie

Infuuspleister Over de infuusnaald komt de infuuspleister. Deze houdt de naald op z n plaats.

Infuuspleister Over de infuusnaald komt de infuuspleister. Deze houdt de naald op z n plaats. Om te zien Spuitjes Iedereen heeft wel eens een prik gehad. Deze spuiten worden bijvoorbeeld gebruikt om medicijnen in te spuiten. Voor jouw veiligheid zitten er geen naalden aan. Spuitjes Infuusnaald

Nadere informatie

Slechte adem Wat helpt niet tegen halitose?

Slechte adem Wat helpt niet tegen halitose? Slechte adem Slechte adem Is uw adem fris? Een frisse adem. Dat wil iedereen. Maar is uw adem ook fris? De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet. Ze ruiken

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest t/m 4. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest!

De Nationale. Smaaktest t/m 4. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest! De Nationale Smaaktest 2009 Beste Smaakprins of Smaakprinses, Mag ik me even voorstellen? Ik ben kok Pierre Wind. Die kale, die drukke. Misschien ken je me wel van de televisie of de smaaktest van andere

Nadere informatie

Mondverzorging bij chemotherapie

Mondverzorging bij chemotherapie Mondverzorging bij chemotherapie Inleiding Chemotherapie kan invloed hebben op de productie van speeksel door de speekselklieren. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt daardoor gaatjes te voorkomen.

Nadere informatie

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout Personen Verteller Huisvrouw Cake ingrediënten; o Bloem o Zout o Suiker o Eieren o Kersen o Sukade o Krenten o Boter (Bij dit toneelstuk

Nadere informatie

SPORTLIFE KAUWGOM IS OM TE KAUWEN!

SPORTLIFE KAUWGOM IS OM TE KAUWEN! SPORTLIFE KAUWGOM IS OM TE KAUWEN! Wie heeft kauwgom uitgevonden? Hoe wordt het gemaakt? Hoe houd je je school kauwgomvrij? Hoe krijg je kauwgom uit je kleren? En hoe halen ze het van de stoep? Wat is

Nadere informatie

Drankenbordles groep 8. Groep 8

Drankenbordles groep 8. Groep 8 Groep 8 1 Over de les In de Drankenbordles leren kinderen spelenderwijs waarom het beter is om water te drinken in plaats zoete dranken. Ze rekenen uit hoeveel suikerklontjes er in veel gedronken drankjes

Nadere informatie

1. Drop in Nederland 2. Het belangrijkste in drop Van zoethout tot blokdrop

1. Drop in Nederland 2. Het belangrijkste in drop Van zoethout tot blokdrop 1. Drop in Nederland "Mam, mag ik een snoepje?" Dat vraag je vast wel eens. Misschien mag je kiezen uit een zuurtje, een lolly, een stukje chocolade of een dropje. Drop is in Nederland het meest gegeten

Nadere informatie

Gesjoemel in het koelvak

Gesjoemel in het koelvak Tekst 1 Lees eerst de vragen in het boekje Examen VMBO-KB. Zoek daarna de antwoorden op in de hierna volgende tekst. Je hoeft de tekst dus niet eerst door te lezen. Let op: deze tekst bestaat uit vijf

Nadere informatie

Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb.

Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb. Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb. Indeling 1)reden van een beugel 2)wie plaatst de beugel 3)soorten beugels 4)hoe lang draag je een beugel 5)onderhoud van een

Nadere informatie

10 VERFRISSENDE RECEPTEN MET TARWEGRAS WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM

10 VERFRISSENDE RECEPTEN MET TARWEGRAS WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM 10 VERFRISSENDE RECEPTEN MET 10 VERFRISSENDE RECEPTEN MET Wie heeft er inmiddels niet van gehoord: Tarwegras! Een ontzettend populair voedingsmiddel met een extreem hoge concentratie aan supergezonde voedingsstoffen.

Nadere informatie

Bacteriën als hulpje. Yoghurt maken. Benodigdheden. Werkwijze

Bacteriën als hulpje. Yoghurt maken. Benodigdheden. Werkwijze Bacteriën als hulpje Yoghurt maken Je gaat in deze opdracht zelf yoghurt maken. Benodigdheden schone pan thermometer warmwaterbad eetlepel yoghurt 0,5l. melk klein flesje van 0,5l. aluminium en elastiekjes

Nadere informatie

Vaste beugel of Slotjesbeugel

Vaste beugel of Slotjesbeugel Vaste beugel of Slotjesbeugel Een Vaste beugel of Slotjesbeugel bestaat uit twee onderdelen. De slotjes (of brackets) en de draad. De brackets worden met een speciale lijm op de tanden en kiezen geplakt

Nadere informatie

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept!

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept! SPREEKBEURT OF WERKSTUK Bananen Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een spreekbeurt over bananen, waar ze vandaan komen en waarom ze gezond zijn. Het is handig om je spreekbeurt onder te

Nadere informatie

Suiker in een gezonde leefstijl. Een kwestie van balans

Suiker in een gezonde leefstijl. Een kwestie van balans Suiker in een gezonde leefstijl Een kwestie van balans Suiker in een gezonde leefstijl Een kwestie van balans Je lichaam heeft overal energie voor nodig. Sporten, werken, fietsen, wandelen, tuinieren,

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Mondverzorging bij chemotherapie

Mondverzorging bij chemotherapie Mondverzorging bij chemotherapie Inleiding Chemotherapie kan invloed hebben op de productie van speeksel door de speekselklieren. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt daardoor gaatjes te voorkomen.

Nadere informatie

Gratis. Gratis. recepten. recepten. lekkere gezonde. nummer 1 in gezondheid

Gratis. Gratis. recepten. recepten. lekkere gezonde. nummer 1 in gezondheid IJS gezond 5 0 Gratis Gratis lekkere gezonde recepten recepten nummer Voorwoord Natuurlijk liggen de supermarkten vol met ijsjes in alle soorten en maten. Maar wat is er nu leuker dan zelf (water) ijsjes

Nadere informatie

Mondspoelmiddelen. Mondspoelmiddelen

Mondspoelmiddelen. Mondspoelmiddelen Mondspoelmiddelen Mondspoelmiddelen Uw tandarts of mondhygiënist heeft u geadviseerd een mondspoelmiddel te gaan gebruiken. U heeft bijvoorbeeld een aantal beginnende gaatjes (cariës). Het tandenpoetsen

Nadere informatie

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen.

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. 10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. Omdat het automatische gedrag is uitgeschakeld kosten onderstaande handelingen je partner al veel energie (hier denk je zo snel niet aan, omdat het

Nadere informatie

Proefjes. Divieny, groep 6

Proefjes. Divieny, groep 6 Proefjes Ik vond het heel leuk en de leukste was ruiken En ik hoop dat het ook leuk is als we de volgende keer weer gaan En die ik niet leuk vond was proeven want er waren een Die ik niet lekker vond en

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011

Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011 Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Het ontstaan van koken... 3 De eerste ontdekking... 3 Het eerste beetje koken... 3 De ontwikkelingen... 3 Kok worden...

Nadere informatie

Les 1 woordenschat 2F. de markt de uitvinding favoriet waarde hechten aan waar voor je geld krijgen de consumptie de trend de claim

Les 1 woordenschat 2F. de markt de uitvinding favoriet waarde hechten aan waar voor je geld krijgen de consumptie de trend de claim Fris innoveert Woorden van deze les de markt de uitvinding favoriet waarde hechten aan waar voor je geld krijgen de consumptie de trend de claim de omzet innoveren Wat weet je al? Lees het woord. Kun jij

Nadere informatie

STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS

STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS PLAK Op onze tanden en in onze mond zitten bacteriën. Dat zijn heel kleine beestjes die we niet met het blote oog kunnen zien. Er zijn goede bacteriën, die ons lichaam beschermen,

Nadere informatie

IJS FABRIEK IJS MAKEN

IJS FABRIEK IJS MAKEN IJS FABRIEK IJS MAKEN Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Module IJsfabriek IJs maken Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Monica

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Gerechten. Ontbijt Lunch Diner - Tussendoortjes. Keep it simple and make it tasty!

Gerechten. Ontbijt Lunch Diner - Tussendoortjes. Keep it simple and make it tasty! Gerechten Ontbijt Lunch Diner - Tussendoortjes Keep it simple and make it tasty! Intro Voeding... Het blijft allemaal lastig en ingewikkeld. Door de grote variatie en vele keuzes die je in het voedingsadvies

Nadere informatie

5.8. Boekverslag door K woorden 29 maart keer beoordeeld. Verzorging. Inhoud.

5.8. Boekverslag door K woorden 29 maart keer beoordeeld. Verzorging. Inhoud. Boekverslag door K. 1669 woorden 29 maart 2003 5.8 65 keer beoordeeld Vak Verzorging Inhoud. Hfst Titel. Inhoud 1 Inleiding 2 Poetsen 3 Ragen, stoken en flossen. 4 Fluoride. 5 Spenen en duimen. 6 Tandbederf

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

De aardbeienconfituur uit de winkel heeft al een hele reis achter de rug. Knip de prentjes op pagina 5 uit en plak ze in de juiste volgorde.

De aardbeienconfituur uit de winkel heeft al een hele reis achter de rug. Knip de prentjes op pagina 5 uit en plak ze in de juiste volgorde. 3de graad lager onderwijs Van aardbei tot confituur De aardbeienconfituur uit de winkel heeft al een hele reis achter de rug. Knip de prentjes op pagina 5 uit en plak ze in de juiste volgorde. Van aardbei

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

Gewoon Gaaf. Individuele preventie voor een gaaf gebit

Gewoon Gaaf. Individuele preventie voor een gaaf gebit Gewoon Gaaf Individuele preventie voor een gaaf gebit Wil jij ook een gaaf gebit voor je kind? En dat je kind met een gezonde mond opgroeit? De Gewoon Gaaf-methode voor kinderen van 0-18 jaar bij je tandarts

Nadere informatie

Cloud Computing. Cloud Computing. Welkom allemaal hier op het science park.

Cloud Computing. Cloud Computing. Welkom allemaal hier op het science park. Cloud Computing Cloud Computing Het Telraam van de Toekomst of Hoe Hyves en Battlefield 2 het Rekenen veranderen... Floris Sluiter Adviseur bij SARA Het Telraam van de Toekomst of Hoe Hyves en Battlefield

Nadere informatie

Waterles groep 3 t/m 7. Handleiding Waterles. Groep 3 t/m 7

Waterles groep 3 t/m 7. Handleiding Waterles. Groep 3 t/m 7 Handleiding Waterles Groep 3 t/m 7 1 Over de les In de Waterles leren kinderen spelenderwijs waarom het beter is om water te drinken in plaats zoete dranken. Doel van deze les is kinderen te motiveren

Nadere informatie

Een mooi en gezond gebit. Jeugdgezondheidszorg

Een mooi en gezond gebit. Jeugdgezondheidszorg Een mooi en gezond gebit Jeugdgezondheidszorg Elke ouder wenst voor zijn of haar kind een gaaf gebit. Maar een gebit gaaf houden, vereist een goede verzorging. Een gaaf gebit is een kostbaar bezit en het

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Ontbijt Frittata. Bereidingswijze. Ingrediënten

Ontbijt Frittata. Bereidingswijze. Ingrediënten Recepten 2.1 Ontbijt Soms is het niet een kwestie van nieuwe recepten bij de hand hebben voor het ontbijt, maar gewoon net even anders tegen het ontbijt aan kijken. Wij zijn als Nederlanders gewend om

Nadere informatie

Waarom zijn bananen krom?

Waarom zijn bananen krom? Alles wat kinderen willen weten over... eten! Mary-Jo de Leeuw Waarom zijn bananen krom? Maak eens waar je over doen lezen WIST JE DAT... Je voor het bereiden van 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig

Nadere informatie

Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid Diabetes en mondgezondheid Locatie Hoorn/Enkhuizen MKA 2 Diabetes en mondgezondheid Wat is diabetes? Diabetes is een ander woord voor suikerziekte. Het heeft te maken met bloedsuiker: de brandstof voor

Nadere informatie

Mondspoelmiddelen. Spoelen, voor wie en waarom? Mondspoelmiddelen tegen gaatjes

Mondspoelmiddelen. Spoelen, voor wie en waarom? Mondspoelmiddelen tegen gaatjes Mondspoelmiddelen Uw tandarts of mondhygiënist heeft u geadviseerd een mondspoelmiddel te gaan gebruiken. U heeft bijvoorbeeld een aantal beginnende gaatjes (cariës). Het tandenpoetsen lukt niet zo goed.

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

EEN UITGAVE VAN HEALTHFOODS NL. Verrassende Kokosolie Recepten Geef Jezelf Een Boost Met De Natuurlijke Power Van Kokosolie!

EEN UITGAVE VAN HEALTHFOODS NL. Verrassende Kokosolie Recepten Geef Jezelf Een Boost Met De Natuurlijke Power Van Kokosolie! EEN UITGAVE VAN HEALTHFOODS NL Verrassende Kokosolie Recepten Geef Jezelf Een Boost Met De Natuurlijke Power Van Kokosolie! 2010-2011 1 BELANGRIJK! Je bent vrij dit document door te sturen naar wie je

Nadere informatie

7. Het gebit De bouw van het gebit Tanden en kiezen noem je gebitselementen. kroon. wortel

7. Het gebit De bouw van het gebit Tanden en kiezen noem je gebitselementen. kroon. wortel Samenvatting biologie voeding en vertering 5tm9 5 eerlijk zullen we alles delen Ondervoeding Vooral in ontwikkelingslanden Oorzaken - Doordat er geen voedsel is - Doordat ze niet genoeg voedsel kunnen

Nadere informatie

BOOM de kampioen. vertelt over de plek die alle bomen over de hele wereld in ons. Er zijn ontelbaar veel boomsoorten en soms heeft een boom

BOOM de kampioen. vertelt over de plek die alle bomen over de hele wereld in ons. Er zijn ontelbaar veel boomsoorten en soms heeft een boom BOOM de kampioen vertelt over de plek die alle bomen over de hele wereld in ons leven innemen. En in het leven van de dieren. Er zijn ontelbaar veel boomsoorten en soms heeft een boom ook nog eens familieleden

Nadere informatie

Slechte adem? Oorzaken en oplossingen

Slechte adem? Oorzaken en oplossingen Slechte adem? Oorzaken en oplossingen Slechte adem: geen zeldzaam verschijnsel Mensen die het hebben merken het niet omdat ze het niet ruiken. Hun omgeving ruikt het des te beter: slechte adem, ook wel

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: de snoepwinkel

Auditieve oefeningen bij het thema: de snoepwinkel Auditieve oefeningen bij het thema: de snoepwinkel Boek van de week: 1; Hans en Grietje 2; De snoepprinses 3; Informatieboek: Snoep 4; Informatieboek: drop maken Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de

Nadere informatie

Streekproducten en eten uit de buurt

Streekproducten en eten uit de buurt Spreekbeurt of werkstuk Streekproducten en eten uit de buurt Inhoud Stap 1. Ga zelf op onderzoek uit Stap 2. Streekproducten of gewoon producten uit de buurt Stap 3. Waarom zijn streekproducten zo bijzonder?

Nadere informatie

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien

Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe. 2. Geschiedenis. 3. Wat heb je nodig. 4.Wat kun je allemaal zien Inhoud: 1. Waarom ik mijn spreekbeurt over duiken doe 2. Geschiedenis 3. Wat heb je nodig 4.Wat kun je allemaal zien WAAROM Ik mijn spreekbeurt over duiken doe Ik heb dit onder werp gekozen omdat mijn

Nadere informatie

Ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne

Ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Ontstoken tandvlees Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees (gingivitis en

Nadere informatie

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken)

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken) Spreekoefeningen (voor het inburgeringsexamen - spreken) Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen Eet u vaak brood? Wat voor groente eet u vaak? Wat vindt

Nadere informatie

Auto. Inleiding. Geschiedenis van de auto

Auto. Inleiding. Geschiedenis van de auto Auto Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat veel mensen dagelijks gebruik van de auto maken en onze wereld zonder auto's nauwelijks meer voor te stellen is. Bovendien wist ik er zelf ook nog niet

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden,

Nadere informatie

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis Bier Inhoud 1. Geschiedenis. 2. Hoe wordt het gebrouwen. 3. Merken en verschillen. 4. Biersoorten 5. Waarom word je van te veel bier dronken? 6. Wist je dat 7. Vragen aan de klas. Inleiding Ik doe mijn

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis.

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Tandenpoetsen Tandenpoetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden, moet u tandplak

Nadere informatie

kinderkrant december 2014

kinderkrant december 2014 kinderkrant december 2014 Inhoud: Voorwoord Pag. 2 Groep 1/2b Pag. 11 & 12 Interview met juf Hanne Pag. 3 Groep 1/2c Pag. 13 & 14 Goed gedaan Pag. 4 Groep 3 Pag. 15 & 16 Kerstboom knutsel Pag. 5 Groep

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie