NBOV s NO WASTE Recipes. Hergebruik van retourbrood: Tips en recepten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NBOV s NO WASTE Recipes. Hergebruik van retourbrood: Tips en recepten"

Transcriptie

1 NBOV s NO WASTE Recipes Hergebruik van retourbrood: Tips en recepten

2 Brookjes Brookjes zijn koekjes die gemaakt zijn met behulp van retourbrood. De koekjes zijn knapperig en licht zoet. De koekjes hebben een gezonde uitstraling door de havermout die is toegevoegd. Ook is de vorm niet helemaal perfect, waardoor het product reform of biologisch lijkt. Het mooiste van alles is dat de Brookjes voor 34% uit retourbrood bestaan! Bereidingstijd: 30 minuten bereidingstijd, 30 minuten afbakken. Één heel brood levert ongeveer 75 koekjes van 30 gram. Ingrediënten gram brood gram suiker gram roomboter gram havermout gram rozijnen gram eieren - 90 gram bruine basterd suiker - 3,5 gram kaneel - 2 gram vanille suiker Bereidingswijze - Doe het brood 2x door de broodsnijmachine heen. - Wel de rozijnen in warm water. - Meng de boter, suiker, basterdsuiker, eieren en vanille suiker door elkaar totdat het een romig mengsel geeft. - Voeg de broodsnippers en kaneel toe en meng totdat het brood niet meer duidelijk zichtbaar is in het mengsel. - Voeg de havermout en de rozijnen toe en meng totdat deze goed verdeeld zijn. - Rol het deeg uit tot het deeg een dikte heeft van ongeveer 0,5 cm en steek rondjes (of andere vormen) uit het deeg. - Bak de koekjes 30 minuten op 180 C Variatietips: Voeg in plaats van rozijnen, chocolade, kokos, gedroogde vruchten of andere smaakmakers naar wens toe.

3 ABC tje ABC tje staat voor AppelBroodCake. Dit is een kruising tussen een appeltaartje en een cake. De gehele cake bestaat voor 31% uit retourbrood! Bij het afnemen van een enquête hebben 86 bezoekers van bakkerijen het product geproefd. Meer dan de helft van de consumenten gaf aan bereid te zijn tot aankoop van de ABC tjes indien deze bij een bakker te koop zou zijn. Het ABC tje kan in verschillende vormen geproduceerd worden, zoals een ronde vorm, waaruit taartpunten gesneden kunnen worden, of de ABC tjes kunnen op een plaat gemaakt worden, waaruit rechthoekige of vierkante stukken gesneden kunnen worden. Bereidingstijd: 30 minuten bereidingstijd, 65 minuten baktijd. Één heel brood geeft ongeveer 50 stukken rechthoekige ABC tjes van 50 gram. Ingrediënten gram brood gram suiker gram eieren gram rozijnen of cranberry s gram appel ml thee (appel thee wordt aanbevolen, hierdoor - komt de smaak van de appel beter naar voren) - 25 gram bakpoeder - 4,5 gram kaneel - 4,5 gram vanillesuiker Bereidingswijze - Doe het brood 2x door de broodsnijmachine. - Week het brood in de thee samen met een deel van de suiker. - Snijd de appel in kleine stukjes en week de rozijnen. - Klop de eieren op met de rest van de suiker. - Meng de broodmassa tot een glad geheel. - Voeg aan het brood de vanillesuiker, kaneel, appel, rozijnen en de losgeklopte eieren toe. Meng dit met elkaar tot een homogeen beslag. - Voeg het bakpoeder toe en meng totdat het bakpoeder goed over het beslag verdeeld is. - Doe de massa in een vorm of verdeel de massa over een plaat en bak ongeveer één uur op 180 C.

4 Ontbijtkoek Ontbijtkoek of Peperkoek is een product wat veel bakkers in het assortiment hebben. Bij de meeste bakkers (ook industriële bakkers) wordt een deel kantkoek of oude ontbijtkoek bij het nieuwe koekdeeg gevoegd. Dit kan ook met brood gedaan worden. Tot 10% brood kan aan de ontbijtkoek toegevoegd worden zonder dat dit de kwaliteit van de ontbijtkoek beïnvloed. Wanneer 20% retourbrood aan de ontbijtkoek toegevoegd wordt is dit nog steeds een acceptabel product, maar is het aan te raden de ontbijtkoek een andere naam te geven, aangezien het niet meer goed vergelijkbaar is met een standaard ontbijtkoek. De ontbijtkoek met 20% retourbrood toegevoegd is iets donkerder, heeft een kleiner volume en een iets andere structuur. Bij het toevoegen van retourbrood aan de ontbijtkoek kan het standaard ontbijtkoek recept aangehouden worden. Het deel brood is vervangend voor een deel roggebloem. De overige ingrediënten blijven dus hetzelfde. Het brood wordt 2x door de broodsnijmachine heen gehaald zodat het brood dusdanig verkleind is dat het gemakkelijk toegevoegd kan worden. Het brood of een deel hiervan wordt vervolgens meegekookt met de suikerstroop, het water en de kantkoek of oude ontbijtkoek. Wanneer niet al het brood bij het suikerstroop mengsel past, kan de rest van het brood ook met de roggebloem toegevoegd worden. Het gronddeeg wordt gemengd totdat de stukken brood nauwelijks meer in het mengsel te herkennen zijn. Vervolgens wordt het standaard productieproces aangehouden. Het deeg met 10% retourbrood lijkt op het gronddeeg van de standaard ontbijtkoek. Het gronddeeg met 20% retourbrood is iets plakkeriger en het kan zijn dat stukken brood te zien zijn in het deeg.

5 Pizza s van retourbrood Maak knapperige pizza s van het brood. De geroosterde sneden brood kunnen belegd worden met verschillende ingrediënten naar keuze en kort afgebakken worden in de oven, totdat de kaas is gesmolten. Bij verkoop kunnen de pizza s nog kort opgewarmd worden. Bereidingstijd: 20 minuten voor één heel brood Ingrediënten: - Brood door de lengte gesneden - Saus, zoals pesto, tomatensaus, knoflookboter, enzovoort - Beleg. Dit kan alles zijn, vlees, vis, vegetarisch, groenten, enzovoort. Gebruik eigen creativiteit! - Kaas, zoals mozzarella, geraspte kaas, geitenkaas, enzovoort. Zolang het maar kan smelten en bij de andere ingrediënten van de pizza past. Bereidingswijze: - Haal het brood in de lengte door de snijmachine. - Rooster de sneden brood. - Bestrijk de geroosterde sneden brood met de saus. - Snijd het beleg in mooie stukken en beleg de pizza hiermee. - Bestrooi de pizza met de kaas naar keuze; - Verwarm in de oven totdat de kaas gesmolten is (+/- 5 minuten). Probeer bijvoorbeeld: Geroosterd brood met groene pesto als bodem, belegd met paprika, ui en champignons. Om het af te maken, op de bovenkant geraspte kaas.

6 Tips Naast de recepten in dit boekje, zijn de volgende tips om het aandeel retourbrood zoveel mogelijk te reduceren: - Het brood kan aan de voedselbank geschonken worden. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland leven onder de armoede grens. Door brood aan de voedselbank te doneren wordt de armoede bestreden, wordt het milieu minder belast en verdwijnen voedseloverschotten. Een deel van deze gift kan afgetrokken worden van de belasting wanneer de waarde van deze gift meer is dan 1% van het inkomen; - Gebruik het witte retourbrood als paneermeel om in de bakkerij te gebruiken. Het witte brood kan versnipperd worden en vervolgens worden gedroogd in de oven; - Maak broodchips van het overgebleven witte brood. Verschillende marinades van onder andere Sonneveld en Verstegen zijn op de markt. Maar eigen marinades kunnen ook worden gebruikt. Het witte brood wordt in repen gesneden, door de marinade heen gehaald en afgebakken; - Maak zoete broodstengels van het witte brood. Bij deze broodstengels worden de repen brood licht vochtig gemaakt en worden de repen op de boven en onderkant met suiker (en kaneel) bestrooid. Vervolgens worden de repen afgebakken; - Croissantjes die over zijn van de vorige dag kunnen verkocht worden als ham/kaas croissantjes. Ook kan een worst in de croissant worden gedaan om als worstenbroodje te verkopen; - Houd bij hoeveel brood per dag weg wordt gegooid. Wanneer een patroon ontstaat in het teveel geproduceerde brood kan hier rekening mee worden gehouden in de planning; - Verkoop het retourbrood van een dag oud als Brood van Gisteren in een speciaal schap in de winkel. Het brood kan gesneden en verpakt goedkoper worden verkocht dan het verse brood. Wanneer dit gedaan wordt, moet wel rekening gehouden worden met de nieuwe broodproductie.

7 Achtergrondinformatie Wereldwijd wordt 1/3 van al het voedsel weggegooid. Dit is zowel in de productie keten als bij consumenten thuis. In Nederland wordt jaarlijks al 75 miljoen kg aan brood weggegooid. Hiervan is 35 miljoen kg dagvers brood, dat dus bij bakkers of in de industrie wordt weggegooid. Brood is hierbij de nummer 2 meest verspilde voedingsmiddel in Nederland. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wordt steeds belangrijker in Nederland en in de wereld. Het is een van de manieren om je te kunnen onderscheiden van anderen. Het geeft een goed gevoel om duurzaam bezig te zijn. Het verwerken van duurzaamheid in de dagelijkse werkzaamheden kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door afval te scheiden, door gezonder brood te maken of minder zout toe te voegen, door het retourbrood aan de voedselbank te geven, enzovoort. Een andere mogelijkheid voor het verwerken van duurzaamheid in de dagelijkse bezigheden is door het retourbrood te verwerken in nieuwe (bakkerij)producten. Hierdoor komt het brood in een andere vorm weer in de bakkerij terecht en hoeft het niet weggegooid of weggegeven te worden. Dit document is speciaal voor de leden van de NBOV ontworpen, met het oog op duurzaamheid en besparing van kosten. Het document is in samenwerking met studenten van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie van de HAS Hogeschool in s- Hertogenbosch ontwikkeld. Naast dit document zijn demonstratiefilmpjes gemaakt van de ontbijtkoek, het ABC tje en van de Brookjes. Deze zijn te vinden op de website van de NBOV.

2. RECEPTEN. 2.1 Wok met rijst, kip en groentjes. Portie voor 4 personen

2. RECEPTEN. 2.1 Wok met rijst, kip en groentjes. Portie voor 4 personen 1. INLEIDING In een evenwichtige gezonde voeding is het belangrijk om iedere dag een goeie portie groenten en fruit te eten. Deze kunnen soms duur oplopen. Daarom is het belangrijk om groenten en fruit

Nadere informatie

Degen en beslagen/pâtes et appareils

Degen en beslagen/pâtes et appareils Degen en beslagen/pâtes et appareils Voor het maken van brood, taarten of gebak heb je deeg of beslag nodig. Deeg is een vaste, kneedbare massa, die je vaak moet uitrollen en opvouwen. Beslag is een min

Nadere informatie

Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs

Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs Inhoudsopgave Les 1: Speurneuzen 6 Les 2: Waar komt ons eten vandaan? 9 Kopieerblad 1 20 Les 3: Lekker uit de Schijf van

Nadere informatie

boordevol recepten Goedenacht Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid

boordevol recepten Goedenacht Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid boordevol recepten Goedenacht Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid Voorwoord Dit boekje wordt u aangeboden door de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). Het bevat informatie,

Nadere informatie

Goed eten om goed te groeien, dat leer je!

Goed eten om goed te groeien, dat leer je! Goed eten om goed te groeien, dat leer je! Kinderen aanleren goed te eten kan ook leuk zijn. Moedig hen aan, van kleins af, om hun voeding goed te selecteren: van sommige mogen ze heel veel eten, van andere

Nadere informatie

Ontdek het nieuwe Atkins

Ontdek het nieuwe Atkins Ontdek het nieuwe Atkins Makkelijk en succesvol afvallen Jouw startgids voor een evenwichtig laag koolhydraat dieet Makkelijk vol te houden en snel resultaat IN DEZE BROCHURE Welkom Welkom bij het nieuwe

Nadere informatie

Recepten zonder zout. 1. Natriumarme bouillon. Bereidingstijd: 2½ uur. Ingrediënten voor 1 liter. Bereidingswijze. Variatie

Recepten zonder zout. 1. Natriumarme bouillon. Bereidingstijd: 2½ uur. Ingrediënten voor 1 liter. Bereidingswijze. Variatie Recepten zonder zout Inhoud 1. Natriumarme bouillon 1 2. Basisrecept gehaktbal 2 3. Varkenshaas met sinaasappelroomsaus 3 4. Goulash 3 5. Kalkoenfilet op een bedje van groenten 4 6. Kabeljauw in aluminiumfolie

Nadere informatie

Lekker en gezond eten met diabetes

Lekker en gezond eten met diabetes Lekker en gezond eten met diabetes Dit een uitgave van het Diabetes Fonds. Met medewerking van het Voedingscentrum en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het Diabetes Fonds werkt aan oplossingen voor diabetes.

Nadere informatie

Koken zonder Poen. Arnhem 2009

Koken zonder Poen. Arnhem 2009 Koken zonder Poen Arnhem 2009 1 Koken zonder poen Arnhem José van Tilburg: Appeltje/Eitje Colofon Uitgave Samenstelling Koken zonder Poen is een uitgave van het Schrijvers en dichters Sander Kooistra Recepten

Nadere informatie

Elk uur eten, elk uur fitter!

Elk uur eten, elk uur fitter! Elk uur eten, elk uur fitter! Informatieboekje Inhoudsopgave Het VP3-voedingsprogramma bestaat uit 3 fasen! 6 Overtuigende resultaten 9 Ervaringen met het VP3-programma in Nederland 10 Voordelen ten opzichte

Nadere informatie

ALS JE OPTIMAAL WILT PRESTEREN OP DE FIETS, IS VOEDING HEEL BELANGRIJK. WE LEGGEN JE REGELMATIG DE BASISPRINCIPES VAN GOEDE VOEDING UIT.

ALS JE OPTIMAAL WILT PRESTEREN OP DE FIETS, IS VOEDING HEEL BELANGRIJK. WE LEGGEN JE REGELMATIG DE BASISPRINCIPES VAN GOEDE VOEDING UIT. TRAIN JE kookkunsten ALS JE OPTIMAAL WILT PRESTEREN OP DE FIETS, IS VOEDING HEEL BELANGRIJK. WE LEGGEN JE REGELMATIG DE BASISPRINCIPES VAN GOEDE VOEDING UIT. MAAR ZELFS MET DIE KENNIS IS HET NOG NIET ZO

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding... 7. Ontstaan en aanpakken van overgewicht. Klaarmaken voor de start. Minder eten en meer bewegen

Inhoudsopgave. Inleiding... 7. Ontstaan en aanpakken van overgewicht. Klaarmaken voor de start. Minder eten en meer bewegen Inhoudsopgave 7 9 13 23 Inleiding... 7 Ontstaan en aanpakken van overgewicht Hoe zijn de extra kilo s ontstaan?... 9 Hoe pak je de extra kilo s aan?... 10 Kun je afvallen zonder diëten?... 10 Wat is het

Nadere informatie

1 2 3 aan tafel. wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet. < Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar >

1 2 3 aan tafel. wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet. < Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar > 1 2 3 aan tafel wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet < Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar > inhoudstafel Gezond eten, een feest! pagina 3 Slaatjes van koksmaatjes pagina 5 Gezond

Nadere informatie

KNLTB Concept broodjes voorstel voor 7 dagen per week:

KNLTB Concept broodjes voorstel voor 7 dagen per week: KNLTB Concept broodjes voorstel voor 7 dagen per week: - Brood is een belangrijk voedingsmiddel in de Nederlandse cultuur. - Mits goed bereid levert het brood belangrijke bouw-, brandstoffen om te presteren

Nadere informatie

Minder zout in uw voeding

Minder zout in uw voeding Minder zout in uw voeding Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2011 pavo 0922 Inleiding U heeft het advies gekregen om minder zout in uw voeding te gaan gebruiken. In deze folder leggen we uit waarom en hoe

Nadere informatie

Gezonde traktaties. Pro Regeschool, schooljaar 2009-2010

Gezonde traktaties. Pro Regeschool, schooljaar 2009-2010 Gezonde traktaties Pro Regeschool, schooljaar 2009-2010 Aan tafel! Eten en snoepen in kinderboeken Van het sprookje van Hans en Grietje tot Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl. Meters boekenplanken

Nadere informatie

De Schijf van Vijf De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laat zien hoe je gezond kunt eten. Zo werkt het:

De Schijf van Vijf De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum laat zien hoe je gezond kunt eten. Zo werkt het: DE SCHIJF VAN VIJF IN KINDERTAAL Gezond eten en veel bewegen: waarom zou je? Gezond eten en veel bewegen is goed voor je. Dat hoor je waarschijnlijk zo vaak dat je het irritant vindt. Vraag je je weleens

Nadere informatie

Tessa Kiros mijn BesTe recepten

Tessa Kiros mijn BesTe recepten Tessa Kiros mijn BesTe recepten inhoud inleiding viii VerKLarenDe WoorDenLijsT xxx HooFDsTUK 1 BrooD & ontbijt 1 HooFDsTUK 2 antipasti 30 HooFDsTUK 3 soep 62 HooFDsTUK 4 salades 86 HooFDsTUK 5 PasTa, GnoCCHi

Nadere informatie

Een opkikkertje nodig?

Een opkikkertje nodig? NICE - Nutrition Information Center VIGeZ - Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie - thuis in gezond leven ONDER TOEZichT VAN EEN WETENSCHAPPELIJKE ADVIESRAAD 9 Een opkikkertje nodig?

Nadere informatie

Dieet bij chronische nierinsufficiëntie

Dieet bij chronische nierinsufficiëntie Dieet bij chronische nierinsufficiëntie Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : O (0223) 69 69 16 O (0223) 69 69 27 O (0223) 69 62 81 O (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. De nieren in optimale

Nadere informatie

Schol is. Schol is lekker en gezond. Schol is smullen!

Schol is. Schol is lekker en gezond. Schol is smullen! Schol is smullen! GEZOND SNEL LEKKER Ook de mannen van de zee zijn enthousiast: schol is eenvoudig te bereiden, niet vet en heerlijk van smaak. Bovendien is de graat gemakkelijk te verwijderen en hebben

Nadere informatie

Als eten niet meer vanzelfsprekend is

Als eten niet meer vanzelfsprekend is Als eten niet meer vanzelfsprekend is Adviezen bij voedingsproblemen mca.nl Inhoudsopgave Waarom deze brochure? 3 Het hoofd-/halsteam 4 DEEL 1 KLACHTEN, VOEDINGSPROBLEMEN EN TIPS 1 Slikproblemen 6 2 Verslikken

Nadere informatie

Groente & Fruit: zó gezond!

Groente & Fruit: zó gezond! SPREEKBEURT OF WERKSTUK Groente & Fruit: zó gezond! Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een spreekbeurt over groente en fruit, en waarom deze zo gezond zijn. Het is handig om je spreekbeurt

Nadere informatie

DE LANGE SOESTER. Het smakelijkste nieuws van Soest en omstreken!

DE LANGE SOESTER. Het smakelijkste nieuws van Soest en omstreken! DE LANGE SOESTER Het smakelijkste nieuws van Soest en omstreken! De Lange Soester is een eenmalige uitgave van Banketbakkerij Lex Verkley 14 september 2011 Thé Complet barstensvol zoete zaligheden Wat

Nadere informatie

Alles over zelf bonbons maken. Alles over zelf bonbons maken

Alles over zelf bonbons maken. Alles over zelf bonbons maken Alles over zelf bonbons maken Alles over zelf bonbons maken Lekkere recepten voor eigengemaakte Met de juiste ingredienten en een beetje oefening kunt u zelf deze zoete en verleidelijke lekkernijen bereiden:

Nadere informatie

Gezond eten en je goed voelen

Gezond eten en je goed voelen NICE - Nutrition Information Center ONDER TOEZichT VAN EEN WETENSCHAPPELIJKE ADVIESRAAD 3 Gezond eten en je goed voelen Tips en tricks voor vrouwen Wat je moet (w)eten Gezond eten is niet moeilijk, saai

Nadere informatie

Kruidje-roer-me goed koken met kruiden

Kruidje-roer-me goed koken met kruiden Kruidje-roer-me goed koken met kruiden Inleiding In deze les gaan we aan de slag met kruiden. In de biologie slaat het woord kruid op niet-verhoute planten. Maar hier gebruiken we het woord kruid voor

Nadere informatie

Goed gemutst de ochtend door

Goed gemutst de ochtend door NICE - Nutrition Information Center VIGeZ - Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie - thuis in gezond leven ONDER TOEZichT VAN EEN WETENSCHAPPELIJKE ADVIESRAAD 6 Goed gemutst de ochtend

Nadere informatie

Verslag infomiddag Tapovan 31 januari 2015

Verslag infomiddag Tapovan 31 januari 2015 Verslag infomiddag Tapovan 31 januari 2015 Deel 1: In stand houden / groeien van Tapovan Vasistha heet iedereen (32 personen) welkom en start met deel 1: Stand van zaken, hoe het nu gaat. We starten met

Nadere informatie

GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR

GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR GEZONDE VOEDING VOOR KINDEREN VAN 1-4 JAAR Peuters en kleuters hebben een goede voeding nodig, dat is bekend. Maar waaruit moet deze voeding eigenlijk bestaan? In deze brochure wordt uiteengezet waaraan

Nadere informatie