Nieuwe Ontwikkelingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwe Ontwikkelingen"

Transcriptie

1 LeisureTimes LeisureTimes is het blad van Leisurelands BV - April Nieuwe Ontwikkelingen Duurzame ontwikkeling vraagt om integrale aanpak Impuls voor toerisme Heerderstand Breed recreatieaanbod voor Slingeplas Uitbreiding recreatief aanbod op Rhederlaag is uitdaging Met Light Rail naar Lelystad Belangrijke rol voor natuurbeleving bij Strandparc Nulde en Nijkerk aan Zee 20 recreatiegebieden in Nederland

2 Inhoud PG 8 Uitbreiding recreatief aanbod op Rhederlaag PG 2 Inleiding PG 5 Impuls voor toerisme Heerderstand PG 3 & 4 Duurzame ontwikkeling vraagt om integrale aanpak PG 6 & 7 Breed recreatief aanbod voor Slingeplas PG 9 Column: Met Light rail naar Lelystad PG 10 & 11 Belangrijke rol voor natuurbeleving bij Strandpark Nulde en Nijkerk aan Zee. Inleiding Duurzaam ontwikkelen Zandvoort is Amsterdam aan Zee. Waarom de Veluwe dan niet positioneren als het Central Park van onze hoofdstad? Het is één van de ideeën van Jos Vranken, directeur van NBTC Holland Marketing. Hij is regelmatig sparringpartner van Erik Droogh, directeur van Leisurelands. Beide bedrijven delen een missie: het versterken van de regio en het doorontwikkelen van toerisme en recreatie buiten de Randstad. In dit nummer een interview met Erik Droogh en Jos Vranken, waarin u meer kunt lezen over hun visie en aanpak. Deze editie van de LeisureTimes staat helemaal in het teken van diverse ontwikkelingen op onze recreatiegebieden. Wij zijn continu bezig met het nadenken over de toekomst. Tijden, trends en behoeften veranderen immers steeds. De verwachting is dat het aantal buitenlandse bezoekers blijft groeien. Daarnaast is Nederland een populaire vakantiebestemming voor de Nederlanders zelf, zeker als het gaat om korte vakanties. Maar ook voor de dagrecreatie blijven onze recreatiegebieden belangrijk. Ontwikkelen en investeren doen we nooit alleen. Dat gaat in nauwe samenspraak met omwonenden, provincie en gemeenten. Soms komen daar nog partijen als Rijkswaterstaat bij en in veel gevallen zijn milieuorganisaties nauw betrokken. Idealiter zijn natuur, economische bedrijvigheid, de functie van het gebied en recreatie met elkaar in balans en dat bereik je door intensief samen te werken en goed naar elkaar te luisteren. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkelingen bij Heerderstrand, Slingeplas en Rhederlaag. Een belangrijke rol is ook weggelegd voor de ondernemers. Zonder hen geen investeringen. Met de economie weer op stoom, staan zij te trappelen om diverse ambitieuze plannen uit te voeren. In dit nummer een interview met Gert en Coen van den Broek van de VDB recreatie groep. Recreatie is rust en ruimte is hun motto. Hun plannen voor Strandparc Nulde en Nijkerk aan Zee zijn prachtige ontwikkelingen, die echt meerwaarde gaan opleveren voor deze recreatiegebieden. En ook zij hebben plannen om de toerist te verleiden om buiten Amsterdam te kijken.

3 Duurzame ontwikkeling vraagt om integrale aanpak Nederland is een populaire vakantiebestemming en het aantal bezoekers zal fors blijven toenemen. Daarnaast is Nederland dé vakantiebestemming voor de Nederlanders zelf, zeker als het gaat om de tweede, derde en vierde veelal korte vakantie. Met HollandCity willen wij een optimale spreiding van het groeiend aantal bezoekers in tijd en ruimte realiseren. Daar liggen kansen voor de regio s, aangezien toerisme een hefboom kan zijn voor economische versterking. Denk aan werkgelegenheid, verbetering van het voorzieningenniveau en de bereikbaarheid, aldus Jos Vranken, directeur van het NBTC Holland Marketing oftewel het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Jos Vranken en Erik Droogh, directeur van Leisurelands, ontmoeten elkaar regelmatig om visies en ideeën uit te wisselen. Erik Droogh: Het versterken van de regio s is een belangrijk uitgangspunt. Om onze recreatiegebieden duurzaam in stand te houden moet je over je eigen grenzen kijken en ook werken aan samenwerking en partnerships buiten je eigen sector. Nieuwe verdienmodellen vragen om een andere visie en een integrale aanpak. Zo kunnen wij bijvoorbeeld met onze gebieden ook een bijdrage leveren aan de energietransitie, daar zijn we de laatste jaren al druk mee aan het experimenteren. Jos Vranken Erik Droogh Brede samenwerking Erik Droogh is tevens één van de initiatiefnemers van Renaissance van het Platteland, een platform dat streeft naar nieuwe verbindingen tussen stad en platteland. Erik Droogh: We zien de laatste tijd dat steeds meer partijen aanhaken bij het gedachtengoed van het platform Renaissance. Naast de onderlinge samenwerking tussen de initiatiefnemers van het eerste uur vindt nu ook regelmatig overleg plaats met organisaties als de P10 gemeenten, een samenwerkingsverband van plattelandsgemeenten met kleine kernen, de K6, provincies met krimpregio s, VNO/NCW en het NBTC. Met deze contacten willen wij een brede beweging realiseren om de kansen die een sterkere binding tussen stad en platteland biedt ook bij beleidmakend Nederland op de kaart te krijgen. Dat is nog een hele uitdaging. Voedsel, energie en recreatie Stad en platteland hebben elkaar nodig waar het gaat om gezond en veilig voedsel, de energietransitie en goede en kwalitatief hoogwaardige voorzieningen die ruimte geven aan ontspanning, rust en recreatieve beweging. Erik Droogh: Al deze thema s zijn belangrijk voor ons. In de kern zijn wij natuurlijk een recreatiebedrijf. Maar we zijn ook in gesprek met Eneco om projecten met zonne-energie te ontwikkelen op onze recreatiegebieden, onder andere met drijvende panelen. Het doel is dat Leisurelands in 3.

4 energieneutraal is. Als deze projecten succesvol zijn kunnen wij aangrenzende bedrijven en woningen ook van energie gaan voorzien. Daarnaast verpachten wij gronden aan agrariërs, ook omdat zij kunnen helpen om de natuur en het buitengebied in stand te houden. Zo zien wij een steeds breder scala aan activiteiten ontstaan. Hard nodig om op termijn onze recreatiegebieden duurzaam in stand te houden. Kansen: 50% meer internationale reizigers Jos Vranken sluit zich graag bij deze brede beweging aan: Het NBTC is verantwoordelijk voor de branding, marketing en ontwikkeling van de bestemming Nederland in binnen- en buitenland. Met HollandCity hebben wij een strategie ontwikkeld om internationale bezoekers in tijd en ruimte te spreiden. In het kort gezegd: we laten zien dat Nederland meer is dan Amsterdam, onder andere via thematische samenwerkingsverbanden die we via een internationaal podium bieden. Het spreiden van bezoekers is noodzakelijk om Nederland ook in de toekomst geliefd, leefbaar en winstgevend te houden. Het aantal bezoekers zal in de komende jaren naar verwachting alleen maar toenemen. Voor ons land betekent dat, ten opzichte van 2015, een potentiële groei van zo n 7 miljoen extra bezoekers richting Het is de vraag of hotspots als Amsterdam, Giethoorn, Kinderdijk en Volendam dit aankunnen. Vandaar dat plannen voor spreiding van het toerisme zoveel kansen bieden. HollandCity geeft richting aan groei Aan de hand van HollandCity wordt Nederland internationaal gepositioneerd als een metropool met diverse aantrekkelijke districten op korte afstand van elkaar. Jos Vranken: Voor het overgrote deel van de internationale bezoekers zijn de afstanden in Nederland zo klein dat ze vergelijkbaar zijn met afstanden binnen wereldsteden. Het uitgangspunt van HollandCity is dat we bezoekers spreiden en kennis laten maken met nieuwe bestemmingen. Zo kan je de Veluwe bijvoorbeeld positioneren als het Central Park van ons land. Daar is in veel gebieden wel wat voor nodig: het product moet eerst verder ontwikkeld worden om het potentieel van de regio te realiseren. Met HollandCity als stevige basis voor een meerjarig ontwikkelprogramma voor de bestemming Nederland kunnen we een brug slaan tussen thema s als krimpregio s, een betere verbinding en het begeleiden van bezoekersstromen aan de hand van big data-analyse. Met een integrale aanpak wordt toerisme een hefboom voor gebiedsontwikkeling, groei, werkgelegenheid en bereikbaarheid. En daar ontmoeten wij Leisurelands en het platform Renaissance. We hebben daarin een gezamenlijk belang. Met marketing alleen lukt het niet. We zien dat de investeringen zich nog steeds hoofdzakelijk concentreren binnen de Randstad.

5 Impuls voor toerisme Heerderstrand Recreatiegebied Heerderstrand op de Veluwe Heerderstrand is een recreatiegebied op de Veluwe. Het is een prachtig gebied, omringd door natuur,maar met nog relatief weinig bedrijvigheid en een verouderde inrichting. Daar gaat binnenkort verandering in komen. Voor dit gebied staat een aantal kwaliteitsverbeteringen op stapel, die een positief effect zullen hebben op de aantrekkingskracht van het gebied. Heerderstrand is, met haar ligging direct aan de A50 en aan de rand van de Veluwe, zeer geschikt als start- of rustpunt voor fiets-, wandel-, mountainbike-, hardloop- en ruiterroutes. Door de aanwezige voorzieningen voor parkeren en horeca te verbeteren, wordt het nog aantrekkelijker om hier te starten met recreatieve activiteiten en tussendoor of na afloop iets te drinken of een hapje te eten. Nieuwbouw Paviljoen Fairway Op dit moment is er één bedrijf gevestigd op Heerderstrand: Pitch en Putt Heerde. Zij bieden daar outdooractiviteiten aan, zoals pitch en putt golf, bosgolf en footgolf. De Pitch en Putt baan op Heerde omvat 18 holes, variërend van 34 tot 90 meter lang. De bijbehorende horeca, Paviljoen Fairway, is prachtig gelegen aan het strand met een fantastisch uitzicht over de plas. Binnen afzienbare termijn verrijst hier een geheel nieuw paviljoen met een volwaardige horecafunctie. Uiteraard ook weer met een heerlijk terras aan het water. Kwaliteitsslag Voor de parkeervoorziening op Heerderstrand is een plan ontwikkeld om de hoofdparkeerplaats een forse kwaliteitsimpuls te geven. Niet alleen het aanzicht, maar ook de (brand)veiligheid, biodiversiteit en het gebruikscomfort worden hiermee versterkt. Met name het aanbrengen van een duidelijke structuur met verharde wegen en de aanplant van loofbomen (beuk en schijnacacia) ter vervanging van naaldbomen (grove den), zijn belangrijke verbeteringen op het gebied van (brand)veiligheid. Dit project draagt bij aan de beoogde kwaliteitsslag, een verbetering van het toeristisch product, die wordt nagestreefd in het kader van de gebiedsopgave Veluwe op 1. Deze gebiedsopgave is één van de opgaven die voortkomen uit een Omgevingsvisie van de provincie Gelderland, met als doel om het gebied Veluwe als populairste toeristische bestemming (nummer 1 van Nederland) te verbeteren. VeluweAlliantie Recent is een samenwerkingsovereenkomst getekend, waarin 21 Veluwse gemeenten, de provincie Gelderland, terreinbeheerders, belangenverenigingen, recreatieondernemers en grondeigenaren, waaronder Leisurelands, hebben afgesproken om samen op te trekken onder de naam VeluweAlliantie. Dit om te komen tot een Veluweagenda en Uitvoeringsprogramma s met concrete projecten. De gebieden van Leisurelands zijn waardevol voor de recreatie op de Veluwe, vanwege de ligging en de aanwezigheid van water met de daaraan verbonden kwaliteiten en recreatiemogelijkheden. 5.

6 Breed recreatieaanbod voor Slingeplas Slingeplas is één van de recreatiegebieden in de Achterhoek die Leisurelands in 2014 heeft toegevoegd aan haar portefeuille met de overname van het Recreatieschap Achterhoek Liemers. Er is gekozen voor een breder recreatief aanbod, passend bij de schaal en het karakter van het gebied. Door onder meer te kiezen voor het realiseren van verblijfsrecreatie, wordt de verblijfsduur van bezoekers verlengd. Dit heeft een positief effect op onder meer het dagrecreatieve aanbod en de lokale economie. 6. Sindsdien is er veel gebeurd. Het achterstallig onderhoud is weggewerkt en het gebied is omgevormd naar een open parklandschap. Ook de infrastructuur is flink verbeterd. Om het gebied levendig en rendabel te houden, is tegelijkertijd een gebiedsvisie opgesteld waarin de ontwikkelrichting is bepaald voor de (middel)lange termijn. Diversiteit aan outdooractiviteiten Naast een zone voor verblijfsrecreatie komt er een nieuwe zone voor dagrecreatie. Deze bestaat uit strand en een groene zone, die samen een aantrekkelijk decor vormen voor de recreant. Op basis van een analyse van de eigenschappen van het gebied en de markt is gekozen voor een verdere invulling met outdooractiviteiten. Hiermee worden de kwaliteiten van het gebied beter benut. De nieuwe activiteiten moeten met name de recreatieve waarde vergroten door het aanbod te verbreden en de verblijfsduur van bezoekers te verlengen, maar ook dienen ze als economische drager(s) voor de instandhouding van het recreatiegebied. Zone intensieve recreatie (incl. publieksactiviteiten) met dubbelbestemming agrarisch gebruik oofdontsluiting utoverkeer) VERBINDEN EDEVOORT Aansluiting op regionale fietsen wandelroutes Parkzone met ontwikkellocaties Appartementengebouw en 3 woningen Doortrekken laanstructuur VERBINDEN 2. P Pastoorsdijk P Schaarsbeek Verleggen fiets-/wandelpad naar de dijk 1. Strand Aansluiten op Pastoorsdijk VERBINDEN Boven Slinge Verleggen fiets-/wandelpad naar de dijk Aansluiting op regionale fietsen wandelroutes VERBINDEN Vakantiepark De Twee Bruggen Zoekgebied opwaardering voorzieningen Potentiële ontwikkellocaties dagrecreatief (locaties indicatief) Zone groen decor met extensieve recreatie Versterken laanstructuur Opwaarderen (deels verleggen) fiets-/wandelpad (traject indicatief) Potentiële uitbreidingsrichting Potentiële nieuwe wandel-/fietsroute (traject indicatief) Potentiële doorsteek/ verbinding plassen Versterken/Verbeteren Verbindingen Parkeervoorziening P Gemeente Aalten / Gemeente Winterswijk Boven Slinge 200m Kaart behorende bij gebiedsvisie Slingeplas

7 Nieuw bestemmingsplan Na vaststelling van de gebiedsvisie op 16 februari 2016 door de gemeenteraad van Aalten, is de volgende stap gezet. Dit was de ontwikkeling van een nieuw bestemmingsplan dat ruimte biedt voor de beoogde doorontwikkeling. Daarbij is ingezet op een flexibel ruimtelijk kader met een beeldkwaliteitsplan, waarbinnen een recreatieondernemer de mogelijkheid heeft om een concreet plan uit te werken. Drijvende recreatieverblijven Als vorm voor verblijfsrecreatie wordt gedacht aan maximaal 50 drijvende recreatieverblijven op en aan het water. Hier kan optimaal genoten worden van de kwaliteiten van het gebied. Daarnaast is er ruimte voor een groepsaccommodatie en camperplaatsen, ook weer op een aantrekkelijke plek met uitzicht op het water. Slingeplas kan zich zo ontwikkelen tot een populaire vakantiebestemming en plek voor dagrecreatie: een veelzijdig gebied met veel outdooractiviteiten. Naar verwachting gaat het bestemmingsplan in april 2018 in procedure. De verwachting is dat eind 2019 gestart kan worden met de realisatie. Onder: Inspiratiebeeld uit beeldkwaliteitsplan 7. vrijstaande waterlodges aan vlonderpad Ketelhuis vlonder in landschapsstructuur verbinding over de plas

8 Uitbreiding recreatief aanbod op Rhederlaag is uitdaging Rhederlaag is hét watersportgebied van Oost- Nederland, gelegen in de uiterwaarden van de rivier de IJssel. Het gebied is circa 600 hectare groot, waarvan 360 hectare water is. Doordat het gebied zo waterrijk is, is het een uitdaging om mogelijkheden te vinden voor verdere uitbreiding van de recreatieve voorzieningen. Door goede samenwerking is dat toch gelukt. 8. Het aantrekkelijke watersportgebied is ooit ontstaan door zandwinning. Rhederlaag heeft een grote diversiteit aan recreatievoorzieningen op en rondom het water. Zo zijn er meerdere jachthavens, vakantieparken, horecagelegenheden en stranden. Verder leent het gebied zich uitstekend voor grootschalige evenementen zoals het jaarlijks terugkerende evenement Dreamfields. Water en natuur gaan voor De meerwaarde van de directe verbinding met de IJssel, de ligging in de uiterwaarden, heeft tot gevolg dat het gebied lastig is om te ontwikkelen. Omdat het gebied onder water loopt bij (extreem) hoog water, wordt het gezien als waterbodem. Bepaalde obstakels zoals gebouwen en houtopstanden hebben invloed op de snelheid waarmee water kan worden afgevoerd en capaciteit aan water dat het gebied kan bergen. Om die reden is bepaalde wet- en regelgeving hier van toepassing. Provincie, gemeente, Rijkswaterstaat én het Waterschap zijn dan ook in beeld bij ontwikkelingen op het recreatiegebied. Bebouwing bijvoorbeeld is, met uitzondering van bepaalde gevallen, niet toegestaan. Daarnaast is het gebied opgenomen in Natura2000, wat gepaard gaat met de nodige regelgeving ter bescherming van leefgebieden van bepaalde flora en fauna. Al met al een uitdagende locatie om het recreatief aanbod uit te breiden. Samenwerking In nauwe samenwerking met diverse partijen, bestaande uit ondernemers, omwonenden, verenigingen en belangenbehartigers is een Notitie van uitgangspunten geformuleerd voor de verdere ontwikkeling van het gebied. De belangrijkste ontwikkeling is de uitbreiding van het bestaande vakantiepark De Veerstal met circa 100 seizoensgebonden standplaatsen en een bijbehorend voorzieningengebouw. Middels zandwinning wordt een bestaande baai vergroot. Hier omheen worden nieuwe standplaatsen gesitueerd. Daarbij worden er twee nieuwe baaien gecreëerd die aantrekkelijk zijn voor de watersport. De verwachting is dat de benodigde vergunningen in de zomer van 2018 worden aangevraagd, waarna een uitbreide procedure volgt om de ontwikkelingen mogelijk te maken in de ruimtelijke ordening.

9 Column Met Light Rail naar Lelystad! Gebiedsontwikkeling, duurzame bestemming, investeren in krimp, betere verbindingen, bereikbaarheid en nieuwe verdienmodellen om het buitengebied in stand te houden. Het is een greep uit de thema s als je praat over nieuwe ontwikkelingen en projecten bij Leisurelands. Daar zijn ze dus bezig met de toekomst, denk je dan. En het werkt, want Leisurelands weet de terugloop van traditionele dagrecreatie, oftewel een dagje op je handdoekje aan de plas zitten, goed op te vangen. Het is een kwestie van inspelen op veranderend consumentengedrag en maatschappelijke trends. De uitdaging is of dat op termijn blijft lukken. De vergrijzing en de krimp in de buitengebieden gaan grote gevolgen hebben. In 2030 woont 65% van de mensen wereldwijd in de stad. Ook bij ons gaat het hard. Transitiehoogleraar Jan Rotmans geeft bijvoorbeeld aan dat er tot 2030 in de Achterhoek nog zo n 50 scholen dicht gaan en woningen worden gesloopt. Het is dan toch bijzonder dat ongeveer 100 kilometer verderop ons land volledig dichtslibt en wat ongelukjes of een regenbuitje op de A1 voor urenlange files zorgen. Dat terwijl Nederland in feite het formaat van een redelijke wereldstad heeft en dus eigenlijk ook zo bestuurd zou moeten worden. Je ziet dat op lokaal niveau dus best het een en ander tot stand komt. Sterker nog, de mensen gaan het steeds meer zelf regelen. Logisch, want de landelijke overheid stoot steeds meer taken af. Wat gebeurt er dan nog op nationaal niveau? Neem de infrastructuur. Er worden wat snelwegen verbreed. En de soap rond de luchthaven in Lelystad zal betekenen dat het aantal vluchten van en naar Schiphol verder zal moeten uitbreiden. Gelukkig is het begrip vol daar al jarenlang heel rekbaar. Ook het concept Light Rail werd onlangs weer van stal gehaald. Dat is het realiseren van een fijnmazig netwerk met metroachtige verbindingen in Randstad, en het liefst ook daarbuiten. Dit idee dateert van midden jaren 90 en we zijn nu, bijna 25 jaar later, nog niet veel verder. 9. Dat komt omdat deze discussies zich afspelen op het niveau van de waan van de dag. Ondertussen blijft de bevolking groeien en zal het aantal internationale reizigers sterk toenemen. Rond 2030 heeft Nederland 18 miljoen inwoners en zal het aantal mondiale reizigers (ten opzichte van 2015) met 50% zijn gegroeid. Nederland is internationaal gezien een aantrekkelijke bestemming en dat schept dus enorme kansen. Denk alleen aan de economische impuls die dit geeft, zeker als we in staat zijn om al die toeristen meer over ons land te verspreiden. Kansen ontstaan echter nooit zomaar. Als we die kunnen en willen benutten moet daar iets tegenover staan. Voor al die nieuwe inwoners en toeristen is eigenlijk een Deltaplan voor de infrastructuur nodig. Dat vraagt om overkoepelende visie, urgentie en bestuurlijk lef, weg van het bestaande hokjes denken. Zodat we het ooit nog eens gaan meemaken dat we via de Light Rail-verbinding vanaf de luchthaven Lelystad (of toch die luchthaven in zee?) op onze welverdiende vakantie gaan. Nico Kamminga RM

10 Belangrijke rol voor natuurbeleving bij Strandparc Nulde en Nijkerk aan Zee 10. Het allerbelangrijkste om te kunnen onthaasten, om echt tot rust te komen, is een mooie natuurlijke omgeving. Onze ervaring is dat mensen het beste ontspannen door lekker buiten en in de natuur te zijn, weg van de stad. Recreatie is wat ons betreft: rust en ruimte. Dat laatste is dan ook de kernwaarde van de VDB recreatie groep, het bedrijf van Gert en Coen van den Broek. Ik spreek de twee enthousiaste ondernemers (vader en zoon) in restaurants SES, bij Strandparc Nulde. Aan niets is te zien dat het restaurant onderdeel is van de VDB recreatie groep. Dat doen we bewust, vertelt Gert van den Broek. Niet wij zijn belangrijk, de identiteit en sfeer van de individuele parken en restaurants staat voorop. Kijk, die mensen die daar net binnen komen en een praatje maken met de beheerder, denken dat hij de eigenaar is. Ze hebben geen idee wie wij zijn. En zo hoort het ook, want de mensen die hier werken, zijn het visitekaartje van onze bedrijven. De heldere visie op recreatie heeft hen al ver gebracht. Het Veluws bedrijf, dat al 55 jaar bestaat, heeft inmiddels zes vakantieparken, vijf restaurants, een strand en een klimbos. Beleving, gastvrijheid en een permanent vakantiegevoel in een mooie omgeving staat centraal. Zo is permanente bewoning van recreatiewoningen niet toegestaan, want dat beïnvloed de vakantiebeleving van de andere huurders. Vandaag wil ik alles weten over twee nieuwe projecten die de VDB recreatie groep gaat ontwikkelen op twee terreinen van Leisurelands; Strandparc Nulde en Nijkerk aan Zee. Strandparc Nulde Binnenkort wordt gestart met de uitbreiding van Strandparc Nulde. De procedure voor het bestemmingsplan voor deze uitbreiding is in twee jaar afgerond. Dat is ongelofelijk snel. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? We hebben de ontwikkeling en aanvraag samen met de natuurclubs gedaan, vertellen Gert en Coen. Omdat natuurbeleving bij ons voorop staat, was het verschil in belangen

11 minder groot. Door intensief te overleggen waren we er zo snel uit. Strandparc Nulde wordt met vijf hectare uitgebreid. Er komen lodges (50-125) nabij het strand en boomhutten. De houten lodges krijgen ruime kavels, maar er komen geen hekjes, ze staan middenin de natuur. Er wordt een klein haventje aangelegd en er komt een groepsaccommodatie. Het park wordt helemaal autoluw en we willen een echte strandsfeer creëren. Dat doen we onder meer door beplanting (zoals helmgras) terug te brengen naar hoe het vroeger was, in de Zuiderzeetijd. Tiny houses Inspiratie voor hun ideeën krijgen ze op allerlei plekken. Zo ontstond het idee voor het creëren van tiny houses op een recreatiepark door het principe van moestuintjes. Coen: Mensen maken bij hun moestuintje vaak een heel klein huisje of schuurtje, waar ze ook wel eens overnachten. Ze willen eigenlijk lekker buiten zijn en hebben alleen een plek nodig om te slapen. Dat principe hebben wij toegepast op Strandparc Nulde: we creëren ook kleine units: tiny houses op een park, die je net als een recreatiewoning kunt kopen. Nijkerk aan Zee Van Nijkerk aan Zee wil de VDB recreatie groep weer a place to be maken. Jarenlang lag het terrein er verloederd bij, terwijl het door de centrale ligging aan de poort naar de Veluwe een uniek plekje is. Maar het is geen Bloemendaal. Je moet echt iets kunnen bieden, willen mensen er op af komen. We richten ons op gezinnen met kinderen en 55-plussers, vertelt Gert. En mooie plannen zijn er. Het bestaande Restaurant Strandhuys, dat al even in bezit is van de VDB recreatie groep, krijgt een groot nieuw terras. Er komt een Beachclub op het strand en er zijn plannen voor een Wereldrestaurant, gespecialiseerd in eend. Nijkerk aan Zee biedt straks een breed pallet aan activiteiten: het wordt een evenementenlocatie, je kan er lekker naar het strand, loungen in de hippe Beachclub of langer verblijven op een van de camperplekken. Zelfs trouwen Ibiza-style, met je voeten in het zand, is straks mogelijk. Zaken doen aan het strand Bijzonder is de creatie van businessbeach. We gaan in Nijkerk aan Zee boomhutten maken met uitzicht op het water, vertellen Gert en Coen. Daar gaan we werk- en vergaderplekken creëren en ruimtes om te netwerken of events te organiseren. Volgens mij bestaat zo n concept nog niet, het wordt uniek. Natuurbeleving De recreatiegrond bij Nijkerk aan Zee wordt niet helemaal gecultiveerd. Naast de doe-weide hebben we een stuk grond van 3 hectare die we bestemmen voor natuurbeleving. Dat verhoogt niet alleen de aantrekkelijkheid van het hele gebied, het is ook heel geschikt om natuur- en milieueducatie te geven aan bijvoorbeeld schoolklassen. Allemaal prachtige plannen, wanneer worden deze gerealiseerd? Ook voor dit traject zijn de procedures bijna afgerond. Wijziging van het bestemmingsplan duurde hier vier jaar, dat viel ons nog mee. Ook hier hebben we dit in samenspraak met de natuuren milieuorganisaties gedaan. We willen zo snel mogelijk starten, waarschijnlijk is het deze zomer al mogelijk om een camperplek te huren. 11.

12 Colofon: LeisureTimes is een gelimiteerde uitgave van Leisurelands. Wilt u ook LeisureTimes ontvangen? Neem dan contact op met Leisurelands. Redactie: Bindt communicatie Gates for Glory Leisurelands Vormgeving: Leisurelands Drukwerk: BDUPrint, Barneveld Fotografie: Gerwin van Luttikhuizen Leisurelands Leisurelands Kermisland JC Arnhem Postbus CC Arnhem info@leisurelands.nl 20 recreatiegebieden in Nederland Berendonck Bussloo Groene Heuvels Hambroekplas Heerderstrand Hilgelo Kievitsveld Mookerplas Nevelhorst Rhederlaag Slingeplas Strand Horst Strand Nulde Stroombroek Surfoever Hoge Bijssel Wylerbergmeer Zandenplas Zeumeren

Leisurelands Algemene Ledenvergadering FPG. Erik Droogh, 2 juni 2018

Leisurelands Algemene Ledenvergadering FPG. Erik Droogh, 2 juni 2018 1 www.leisurelands.nl 2 Bussloo Leisurelands Algemene Ledenvergadering FPG Erik Droogh, 2 juni 2018 3 www.leisurelands.nl 4 Inhoud Leisurelands Geschiedenis Organisatie Juridische structuur Missie Verdienmodel

Nadere informatie

Werkatelier 1 Alternatief inrichtingsplan Rhederlaag

Werkatelier 1 Alternatief inrichtingsplan Rhederlaag www.leisurelands.nl Werkatelier 1 Alternatief inrichtingsplan Rhederlaag 3 oktober 2016 2 www.leisurelands.nl 3 Inhoud Leisurelands Ontwikkeling Missie Product Juridische structuur en Organisatie Positie

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Laat het recreatieseizoen maar komen!

Laat het recreatieseizoen maar komen! LeisureTimes LeisureTimes is het blad van Leisurelands BV - Februari 2017 www.leisurelands.nl Laat het recreatieseizoen maar komen! Wakkere winter Leisurelands Erkend Leerbedrijf Kansrijke toekomst voor

Nadere informatie

Relatie recreatie en natuur Veluwe

Relatie recreatie en natuur Veluwe Relatie recreatie en natuur Veluwe Kwaliteitsverbetering voor natuur 3 september, Martin Goossen Inleiding State of the art recreatie en toerisme Wat bepaalt kwaliteit van natuur vanuit recreatie en toerisme

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën. Ga jij de uitdaging aan?

Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën. Ga jij de uitdaging aan? Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën Ga jij de uitdaging aan? Nieuw elan voor het Brielse Meer Het Brielse Meer is een rustig recreatiegebied op het eiland Voorne-Putten. Met schoon,

Nadere informatie

Het Groene Hart mooi dichtbij. ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting

Het Groene Hart mooi dichtbij. ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting Het Groene Hart mooi dichtbij ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting Groene Hart mooi dichtbij Een recreatievisie voor het Groene Hart Voor recreatie buitenshuis wil

Nadere informatie

Partners gezocht voor Strategische Innovaties in de Gastvrijheidssector

Partners gezocht voor Strategische Innovaties in de Gastvrijheidssector Partners gezocht voor Strategische Innovaties in de Gastvrijheidssector 1. Inleiding In de visie van de Gastvrijheidssector voor 2025 (Vinden, Verrassen, Verbinden) is de missie geformuleerd dat Nederland

Nadere informatie

Inhoud. Leisurelands. Sector vrijetijdseconomie. Werkwijze Leisurelands. t Schaartven. Missie Verdienmodel Statistieken

Inhoud. Leisurelands. Sector vrijetijdseconomie. Werkwijze Leisurelands. t Schaartven. Missie Verdienmodel Statistieken www.leisurelands.nl Inhoud Leisurelands Geschiedenis Organisatie Juridische structuur Missie Verdienmodel Statistieken Sector vrijetijdseconomie Markt & Trends Werkwijze Leisurelands Korte termijn kwalitatief

Nadere informatie

Het is tijd voor een nieuwe naam

Het is tijd voor een nieuwe naam LeisureTimes LeisureTimes is het blad van Leisurelands BV - Maart 2015 www.leisurelands.nl Het is tijd voor een nieuwe naam Laagdrempelige leisure met toegevoegde waarde Nieuw elan voor de hele organisatie

Nadere informatie

De Groote Heide - Dommelland. Gebiedsontwikkeling Valkenswaard

De Groote Heide - Dommelland. Gebiedsontwikkeling Valkenswaard De Groote Heide - Dommelland Gebiedsontwikkeling Valkenswaard Agenda Terugblik Toekomstvisie De Groote Heide, natuurlijk avonturen landschap BGTS de Groote Heide Naar nu: de gebiedsontwikkeling Wat houdt

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61 Voor raadsvergadering d.d.: 29-09-2015 Agendapunt:

Nadere informatie

Boekels Ven herontwikkelingsperspectief. Welkom

Boekels Ven herontwikkelingsperspectief. Welkom Welkom Boekel,26 januari 2016 Programma - Terug blik het grotere geheel - Herontwikkelingsperspectief Chris van Grinsven - Toelichting ontwikkelingsscenario s Ad Tielemans - Vragen / Gedachtewisseling

Nadere informatie

B-107 Green Deal Icoonproject recreatiegebieden en natuur Veluwe

B-107 Green Deal Icoonproject recreatiegebieden en natuur Veluwe B-107 Green Deal Icoonproject recreatiegebieden en natuur Veluwe Ondergetekenden 1. De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen, handelend als bestuursorgaan,

Nadere informatie

i.s.m. Toekomstvisie Kraaijenbergse Plassen Erik van Nuland (Van Nuland & Partners)

i.s.m. Toekomstvisie Kraaijenbergse Plassen Erik van Nuland (Van Nuland & Partners) i.s.m. Toekomstvisie Kraaijenbergse Plassen 18-09-2017 Erik van Nuland (Van Nuland & Partners) Aanleiding visie De ambitie 'Toeristische Poort naar de regio Land van Cuijk Wat is het eindplaatje van de

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Beleid en Projecten : N. (Nathalie) de Niet - Risa Voorstel aan de raad Onderwerp :

Nadere informatie

Stoommachinemuseum met op de achtergrond De Kleine Vliet (Bron:

Stoommachinemuseum met op de achtergrond De Kleine Vliet (Bron: Medemblik Medemblik Introductie De stad Medemblik maakt deel uit van de Noord-Hollandse gemeente met dezelfde naam. De gemeente Medemblik bestaat uit 15 kernen met in totaal 43.000 inwoners. Wervershoof

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Onderwerp: Gebiedsopgave Veluwe: VeluweAgenda 1.0 en Uitvoeringsprogramma Veluwe 2017 Portefeuillehouder: Bea Schouten Kerntaak/plandoel: duurzame ruimtelijke ontwikkeling & waterbeheer Doel

Nadere informatie

De zonering inclusief legenda is de afgelopen maanden tot stand gekomen in cocreatie en

De zonering inclusief legenda is de afgelopen maanden tot stand gekomen in cocreatie en Toelichting op de Strandzonering 300617 De zonering inclusief legenda is de afgelopen maanden tot stand gekomen in cocreatie en samenwerking in diverse ateliers (werk/inloop) met alle partijen die bij

Nadere informatie

4.4. SPEERPUNT 3: RECREATIE EN TOERISME

4.4. SPEERPUNT 3: RECREATIE EN TOERISME Overnachten in Ermelo De Structuurvisie zet in op: Benutten potentie Ermelo voor recreatie en toerisme; Sterkere focus op en verbeteren en vernieuwen aanbod voor doelgroepen die gelieerd zijn aan de kwaliteit

Nadere informatie

Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken

Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken Inhoudsopgave 1. Locatie 1 2. Omgeving 1 3. Park 2 3.1 Sfeer 2 3.2 Ecologische verbindingszone 2 3.3 Vakantiewoningen 3 3.4 Plattegrond 3 3.5 Wandelbrug

Nadere informatie

Van huidige naar gewenste situatie Projectbureau Vrolijks, Breda

Van huidige naar gewenste situatie Projectbureau Vrolijks, Breda Bijeenkomst Watersportverbond Regio Vecht en Plassen Van huidige naar gewenste situatie Projectbureau Vrolijks, Breda Vergrijzing van onze sector is het kernprobleem! 2 bootgebruik 25.000 verweesde schepen

Nadere informatie

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Inhoud Doelstelling provincie Presentatie forten Vragen Veel actoren veel belangen 2 provincies 19 gemeenten 3 waterschappen 19 eigenaren 42 beheerders Plek

Nadere informatie

Koers voor de toekomst

Koers voor de toekomst Koers voor de toekomst Er verandert veel in de wereld om ons heen. Neem alleen al de toenemende mobiliteit, of de economie die sterker lijkt dan ooit tevoren, en overal wordt gebouwd, en - om dichter in

Nadere informatie

Projectplan Fruitrijk Fase 2

Projectplan Fruitrijk Fase 2 Projectplan Fruitrijk Fase 2 Ontwikkeling van een gebiedseigen attractie voor Rivierenland 1) Inleiding Uit de Monitor Vrijetijdseconomie, in opdracht van het RBT Rivierenland, is gebleken dat de economische

Nadere informatie

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject De aanleg Waterdunen Waterdunen is een groot recreatienatuurproject in West Zeeuws- Vlaanderen. Het geeft de regio de kans om de leefbaarheid op de lange termijn te waarborgen. Dit gebeurt door te investeren

Nadere informatie

Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren

Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren ONTWERP Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 1 Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 Geachte heer Van Wijk, geachte heer Droogh, beste aanwezigen uit alle windstreken van Nederland, over het antwoord op het verzoek van de heer

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Toerisme en Recreatie

Toerisme en Recreatie Toerisme en Recreatie Wat speelt er? De vraagstukken over toerisme en recreatie zijn divers. Er zijn vraagstukken met betrekking tot de routestructuur, de kwaliteiten in het gebied en nieuwe functies.

Nadere informatie

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 KENNISCENTRUM KUSTTOERISME Onderdeel van HZ University of Applied

Nadere informatie

APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD. Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017

APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD. Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017 APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017 9-10-2017 Is Apeldoorn toeristisch? ZEKER WEL: 4 (inter)nationale attracties (samen zo

Nadere informatie

HET AANVALSPLAN BINNENSTAD

HET AANVALSPLAN BINNENSTAD HET AANVALSPLAN BINNENSTAD Hoe Doetinchem de binnenstad weer teruggeeft aan inwoners en ondernemers Aan de Oude IJssel in Doetinchem zitten mensen tegenwoordig onderuitgezakt in een strandstoel met hun

Nadere informatie

Beter groen. naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in Zuid-Holland. provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland

Beter groen. naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in Zuid-Holland. provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland Beter groen naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in Zuid-Holland provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit in zuid-holland Beter groen. Naar een kwaliteitsimpuls voor recreatiegebieden in

Nadere informatie

Recreatiegebied Rhederlaag

Recreatiegebied Rhederlaag Recreatiegebied Rhederlaag Samen naar een nieuw plan voor versterking van recreatie en natuur Juli 2018 RHEDERLAAG Naar een nieuw plan voor het Rhederlaag Na een intensief en interessant overlegtraject

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik dialoogavonden toelichting uitwerking

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik gesprekken waar zijn we nu mee bezig?

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

Best. Introductie. Gemeente Best (bron:

Best. Introductie. Gemeente Best (bron: Best Best Introductie Best is een Noord-Brabantse gemeente, gelegen op ruim tien kilometer van de stad Eindhoven. De gemeente bestaat uit de centrale kern Best en twee kleine kernen, Aarle en De Vleut.

Nadere informatie

Wat gebeurt hier? Upgrade voor Berendonck. Werk in uitvoering. Nieuwe wijze van communiceren. De grote gemene deler. Facelift voor de regio Oost

Wat gebeurt hier? Upgrade voor Berendonck. Werk in uitvoering. Nieuwe wijze van communiceren. De grote gemene deler. Facelift voor de regio Oost LeisureTimes LeisureTimes is het blad van Leisurelands B.V. - Oktober 2016 www.leisurelands.nl Wat gebeurt hier? Upgrade voor Berendonck Werk in uitvoering Nieuwe wijze van communiceren De grote gemene

Nadere informatie

kansen voor de verblijfsrecreatie

kansen voor de verblijfsrecreatie kansen voor de verblijfsrecreatie kansen voor de verblijfsrecreatie In het programma Vitale Vakantieparken werken gemeenten, provincie, recreatieondernemers en vele andere partijen aan nieuwe perspectieven

Nadere informatie

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007)

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007) Sliedrecht Sliedrecht Sliedrecht is een zelfstandige gemeente in de provincie Zuid-Holland. Het dorp telt 24.000 inwoners en vormt met de plaatsen Alblasserdam, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem

Nadere informatie

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP A. Inleiding en doelstelling In de regiocommissie van 24 oktober jl. is toegezegd dat het college de raad een voorstel doet ten aanzien van de

Nadere informatie

Centrale Zandwinning Weert. Van primaire zandwinkel naar gebiedsontwikkeling

Centrale Zandwinning Weert. Van primaire zandwinkel naar gebiedsontwikkeling Centrale Zandwinning Weert Van primaire zandwinkel naar gebiedsontwikkeling Centrale Zandwinning Weert Situatie Medio 2015: specie uit huidige winning definitief op De continuïteit van een lokale werkgever

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

Strategische visie Baarle-Nassau 2030 Samen Uniek!

Strategische visie Baarle-Nassau 2030 Samen Uniek! De samenleving verandert continu. Dat vraagt om een flexibele gemeente die in het belang van haar inwoners en ondernemers samen met haar partners tijdig anticipeert op maatschappelijke ontwikkelingen.

Nadere informatie

Marktplein Epe. Stationsstraat CP, EPE Tel: Fax:

Marktplein Epe. Stationsstraat CP, EPE Tel: Fax: Marktplein Epe TE HUUR: WINKELRUIMTE HARTJE CENTRUM EPE NOG SLECHTS TWEE UNITS BESCHIKBAAR ± 64 m² en ± 119 m² De Marktwand In het karakteristieke Epe, op de mooie en toeristische Veluwe, ontstaat een

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Grevelingenmeer BW Herkingen TE KOOP K.K.

Grevelingenmeer BW Herkingen TE KOOP K.K. Grevelingenmeer 5 3249 BW Herkingen TE KOOP 137.500 K.K. Grevelingenmeer 5 3249 BW Herkingen Inleiding Aan de rand van rustig bungalowpark en direct aan de dijk van het Grevelingenmeer gelegen, GOED ONDERHOUDEN

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015

Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Ontwerp Weelde in de Beuningse uiterwaarden 2015 Inleiding In dit boekje leest u in hoofdlijnen hoe het ontwerp van de Beuningse uiterwaarden er uit ziet.

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

De provincie en haar partners zien de volgende opgaven voor een gezonde vrijetijdseconomie:

De provincie en haar partners zien de volgende opgaven voor een gezonde vrijetijdseconomie: BIJLAGE 2 Aanvulling van provinciaal beleid Opgesteld door: H? h0 á Ŭ ADVISEURS VOOR,///////, LEEFRUIMTE Postbus 150, 3000 AD Rotterdam Telefoon: 010-2018555 Fax: 010-4121039 E-mail: info@rho.nl Omgevingsvisie

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Havendijk LH Ooltgensplaat TE KOOP K.K.

Havendijk LH Ooltgensplaat TE KOOP K.K. Havendijk 12 50 3257 LH Ooltgensplaat TE KOOP 89.000 K.K. Havendijk 12 50 3257 LH Ooltgensplaat Inleiding Zeer mooi aan het eind van het park, rondom in het groen en met onbelemmerd uitzicht, gelegen,

Nadere informatie

Onderdeel van de J.C. van Kessel Groep. Landgoed Assche Veld. met zorg ontwikkeld, in groen beleefd

Onderdeel van de J.C. van Kessel Groep. Landgoed Assche Veld. met zorg ontwikkeld, in groen beleefd Onderdeel van de J.C. van Kessel Groep Landgoed Assche Veld met zorg ontwikkeld, in groen beleefd Visie Assche Veld Wij, Atriment bv, hebben in samenwerking met provincie Gelderland en gemeente Buren een

Nadere informatie

Kansen voor De Bleek

Kansen voor De Bleek Kansen voor De Bleek Wiep Keikes Rapportage n.a.v. bijeenkomsten 3 juli en 25 september 2015 JongAchterhoek Postadres Terborgseweg 20 7005 BC Doetinchem E-mail info@jongachterhoek.nl Website www.jongachterhoek.nl

Nadere informatie

Nationaal Park Oostvaardersplassen

Nationaal Park Oostvaardersplassen Nationaal Park Oostvaardersplassen Stand van Zaken Project in samenwerking met Door: IJ. Zwart senior adviseur De presentatie bestaat uit Toelichting op processen (sheet 2-5) Behandeling van uw vragen

Nadere informatie

Noordoevers Zwijndrecht. Rustig wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied

Noordoevers Zwijndrecht. Rustig wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied Noordoevers Zwijndrecht Rustig wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied Wonen aan de rand van een uniek getijdengebied Wilt u eigentijds wonen in het park aan de rand van een uniek getijdengebied?

Nadere informatie

Zuiddijk 61 a LV Oude-Tonge TE KOOP K.K.

Zuiddijk 61 a LV Oude-Tonge TE KOOP K.K. Zuiddijk 61 a62 3255 LV Oude-Tonge TE KOOP 99.500 K.K. Zuiddijk 61 a62 3255 LV Oude-Tonge Inleiding VRIJSTAANDE RECREATIEWONING met grote, rondom de woning gelegen tuin met 2 eigen parkeerplaatsen, gelegen

Nadere informatie

Bijlage 1 Achtergronden behoefte recreatiewoningen Limburg

Bijlage 1 Achtergronden behoefte recreatiewoningen Limburg Bijlage 1 Achtergronden behoefte recreatiewoningen Limburg 1 Rabobank, Trends en ontwikkelingen vakantiecentra, 2018 Toerisme zorgt voor groei Door het aantrekkende inkomende toerisme en de toename van

Nadere informatie

Zeeland Recreatieland

Zeeland Recreatieland Zeeland Recreatieland Presentatie onderzoeksresultaten 25 februari 2015 Economisch belang toeristisch cluster Bestedingen 1,72 miljard Economisch belang toeristisch cluster Huidige werkgelegenheid 15.872

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de bedrijventerreinen er straks uit? 16 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over de bedrijventerreinen Wat staat er in

Nadere informatie

Noord Spuidijk LB Dirksland TE KOOP K.K.

Noord Spuidijk LB Dirksland TE KOOP K.K. Noord Spuidijk 30 3247 LB Dirksland TE KOOP 84.000 K.K. Noord Spuidijk 30 3247 LB Dirksland Inleiding Aan rustige dijk aan de rand van het dorp gelegen TUSSENWONING met zonnige tuin op het zuiden. 2 Ligging

Nadere informatie

Sint Joris Doelstraat BA Sommelsdijk TE KOOP K.K.

Sint Joris Doelstraat BA Sommelsdijk TE KOOP K.K. Sint Joris Doelstraat 20 3245 BA Sommelsdijk TE KOOP 139.500 K.K. Sint Joris Doelstraat 20 3245 BA Sommelsdijk Inleiding In het oude en nostalgische centrum van Sommelsdijk gelegen GERENOVEERDE VRIJSTAANDE

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen.

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen. Vragen ter voorbereiding op de commissie Onderwerp: Integrale Strategie Ruimte. Gesteld door: VVD / I. Luijendijk Datum: 27 augustus 2017 Portefeuillehouder: Mart Wijnen Teammanager: Hans Appelmans Deadline:

Nadere informatie

TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND. Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018

TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND. Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018 TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018 WELKOM NAMENS DE TUA TUA = Toeristische UitvoeringsAlliantie Netwerkorganisatie waarin Kenniscentrum

Nadere informatie

FORT ZOEKT ONDERNEMER

FORT ZOEKT ONDERNEMER FORT ZOEKT ONDERNEMER INLEIDING Rondom Amsterdam ligt op een steenworp afstand een bijzondere verdedigingsring: de Stelling van Amsterdam. De Stelling, bestaande uit 42 forten, is aangelegd tussen 1880

Nadere informatie

Toelichting bij Visiekaart Strand Horst

Toelichting bij Visiekaart Strand Horst Toelichting bij Visiekaart Strand Horst Inleiding In de structuurvisie Ermelo 2025 is aangegeven dat In de periode tot 2025 een verdere ontwikkeling en kwaliteitsimpuls van Strand Horst wordt voorgestaan,

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Oost Voorgors KE Middelharnis TE KOOP K.K.

Oost Voorgors KE Middelharnis TE KOOP K.K. Oost Voorgors 68 3241 KE Middelharnis TE KOOP 379.000 K.K. Oost Voorgors 68 3241 KE Middelharnis Inleiding In rustige straat gelegen, zeer goed onderhouden VRIJSTAANDE WONING MET AANGEBOUWDE GARAGE, met

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

Vakantiegedrag. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Factoren die van invloed zijn op vakantiegedrag. Wat is vakantiegedrag?

Vakantiegedrag. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Factoren die van invloed zijn op vakantiegedrag. Wat is vakantiegedrag? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over vakantiegedrag van mensen. Het maakt je duidelijk waarom mensen met vakantie gaan en hoe de keuze voor een vakantie tot stand komt. Wat wordt er van jou

Nadere informatie

Directoraat-generaal Bedrijfsleven & Innovatie Bezoekadres Postadres Overheidsidentificatienr Ons kenmerk

Directoraat-generaal Bedrijfsleven & Innovatie Bezoekadres Postadres Overheidsidentificatienr Ons kenmerk > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

ZaanIJ Unieke locaties aan de oevers van de Zaan

ZaanIJ Unieke locaties aan de oevers van de Zaan ZaanIJ Unieke locaties aan de oevers van de Zaan 2 schiereiland de Hemmes (Wijde Zaan) Unieke locaties aan de oever van de Zaan De Metropoolregio Amsterdam heeft een grote aantrekkingskracht op mensen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Behandeling in commissie 1 november Ontwerpbesluit gemeenteraad De visie Recreatie en Toerisme in Meierijstad vaststellen.

Raadsvoorstel. Behandeling in commissie 1 november Ontwerpbesluit gemeenteraad De visie Recreatie en Toerisme in Meierijstad vaststellen. Raadsvoorstel Datum raad 8 november 2018 Zaaknummer 1948119964 Datum college 9 oktober 2018 Onderwerp Portefeuille Visie Recreatie en Toerisme Meierijstad Sport, onderwijs, recreatie en toerisme en leefbaarheid

Nadere informatie

Duiven. Introductie. Bron:

Duiven. Introductie. Bron: Duiven Duiven Introductie Duiven is een levendige gemeente, bestaande uit het dorp Duiven en de kleinere kernen Groessen en Loo, respectievelijk ten zuidoosten en zuidwesten van het dorp Duiven. De gemeente

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

HORECA PAVILJOEN ZANDRAK

HORECA PAVILJOEN ZANDRAK HORECA PAVILJOEN ZANDRAK PAGINA 4 DE LOCATIE ZANDRAK CAPELLE A/D IJSSEL De locatie Het paviljoen is gelegen op een beeldbepalende locatie aan de Hollandsche IJssel. Een markant punt aan de rivier met een

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. AMBITIES EN POTENTIES Aanleiding Doelstelling Achtergronddocument Ambities

1. INLEIDING 2. AMBITIES EN POTENTIES Aanleiding Doelstelling Achtergronddocument Ambities 1. INLEIDING 1. 1. Aanleiding Het verbeteren van de werkgelegenheid en de leefomgeving is voor veel gemeenten in aantrekkelijke omgevingen de reden geweest te investeren in toerisme en recreatie. Zo ook

Nadere informatie

verblijfsrecreatie noord-veluwe in beeld

verblijfsrecreatie noord-veluwe in beeld verblijfsrecreatie noord-veluwe in beeld Oldebroek Hattem Elburg Heerde Harderwijk Nunspeet Epe Ermelo Putten vitale vakantieparken op de noord-veluwe De gemeenten op de Noord-Veluwe en de provincie Gelderland

Nadere informatie

Stockholmweg LS Den Bommel TE KOOP K.K.

Stockholmweg LS Den Bommel TE KOOP K.K. Stockholmweg 5 3258 LS Den Bommel TE KOOP 149.000 K.K. Stockholmweg 5 3258 LS Den Bommel Inleiding In het kleine buurtschap Zuidzijde, buiten de dorpskern gelegen, VRIJSTAANDE WONING MET TWEE GARAGE'S

Nadere informatie

Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls :36

Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls :36 Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls 30-05-2018 12:36 Delft heeft de ambitie om tot 2040 maar liefst 15.000 woningen, 10.000 banen en bijbehorende voorzieningen aan de stad

Nadere informatie

Welkom. Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen

Welkom. Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen Welkom Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen 16-3-2016 Programma 19.45 uur Ontvangst en inloop 20.00 uur Introductie wethouder Gerard Stoffels 20.15 uur Presentatie enkele plannen ondernemers 20.45

Nadere informatie

Regionale Visie Verblijfsrecreatie Noord-Holland Noord Regionale Raadsbijeenkomst West-Friesland, 13 juni 2018

Regionale Visie Verblijfsrecreatie Noord-Holland Noord Regionale Raadsbijeenkomst West-Friesland, 13 juni 2018 Regionale Visie Verblijfsrecreatie Noord-Holland Noord Regionale Raadsbijeenkomst West-Friesland, 13 juni 2018 Holland boven Amsterdam; meest vitale verblijfsregio van Nederland in 2030 Visie verblijfsrecreatie

Nadere informatie