Omslag Pastoraalbeleidsplan van de parochie. Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming goedgekeurd tijdens de Parochievergadering van.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Omslag Pastoraalbeleidsplan van de parochie. Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming goedgekeurd tijdens de Parochievergadering van."

Transcriptie

1 Omslag Pastoraalbeleidsplan van de parochie Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming goedgekeurd tijdens de Parochievergadering van 19 oktober 2010 PASTORAALBELEIDSPLAN VAN DE PAROCHIE ONZE LIEVE VROUW TEN HEMELOPNEMING TE PRINSENBEEK. Beleidsplan en werkplannen: Dit beleidsplan legt intenties en globale doelstellingen voor de komende jaren vast. Op basis van dit plan kunnen werkplannen worden opgesteld waarin voor de korte termijn concrete doelen worden vastgelegd en activiteiten worden beschreven. Zowel het beleidsplan als de werkplannen zijn bedoeld om richting te geven aan onze parochie. Bestuur, pastores en vrijwilligers verplichten zichzelf daarmee tot een bepaalde gedragslijn en inspanning. Tegelijkertijd presenteert de parochie zich hiermee aan de parochianen en aan de Prinsenbeekse samenleving. Uit de plannen kan het "gezicht" van de parochie worden afgeleid, zowel naar binnen als naar buiten. Omschrijving van onze parochie.

2 De parochie Prinsenbeek is een gemeenschap van mensen die geloven en leven naar het voorbeeld van Jezus én die samen gestalte willen geven aan het beloofde Rijk Gods. Het grondgebied van de parochie is voornamelijk bepaald door het dorp Prinsenbeek; de parochie omvat alle katholieken van dat gebied. Deze omschrijving is gebaseerd op het Algemeen Reglement voor het Bestuur van een parochie van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, vastgesteld door de diocesane bisschoppen op 14 juni 1988 en laatstelijk gewijzigd op 9 mei De pastorale zorg over de parochie is toevertrouwd aan een priester die, onder het gezag van de Bisschop van Breda, samen met een pastoraal werkster, de zorg uitoefent. In de parochie werken pastores en vrijwilligers met elkaar samen. Zij dragen ieder een eigen verantwoordelijkheid. Zij doen dit in verbondenheid met het dekenaat De Baronie, de Bisschop van Breda en de diocesane bisschoppen van de R.K. kerkprovincie van Nederland als onderdeel van de wereldkerk. Samen onderweg. Wij zijn samen onderweg en we hebben Gods hulp en elkaar nodig om de weg van Christus te volgen. De geloofsgemeenschap is geen doel op zichzelf maar staat in dienst van de verwerkelijking van Gods Rijk op aarde. Samen zijn we met vele anderen op zoek naar God en naar zijn Geest. Het samen zoeken is wezenlijk. De weg van Christus. Er zijn verschillende mogelijkheden om de weg van Christus te volgen. Het beleid zal daar op gericht zijn. Als parochiegemeenschap hebben we een beleid uitgestippeld en in dit document vastgelegd. Dat vraagt periodiek evaluatie en waar nodig bijstelling van beleid. Het beleidsplan beoogt niet aan het waardevolle in het bestaande beleid, activiteiten, werkwijzen en organisatie van de parochie afbreuk te doen. Een beleidsplan omvat altijd bestaand én nieuw beleid. Uitgangspunten van het beleid van onze parochie. Het beleid is erop gericht om een uitnodigende, motiverende en inspirerende geloofsgemeenschap te zijn waarin velen zich thuis kunnen voelen.

3 De kerk zal een plaats van ontmoeting zijn waar zorg en aandacht bestaat voor elkaar, voor mensen dichtbij en verder weg, voor medegelovigen, kerkbetrokkenen en minder kerkbetrokkenen. De parochie wil gelegenheid en inspiratie bieden aan mensen om aan het verhaal van God en de mensen actief en passief mee te doen. Het hart van de parochie bestaat uit mensen die relaties met elkaar aangaan en die elkaar, vanuit een gelovige levenshouding, sterken en steunen. Zij komen regelmatig bijeen om de belofte van het Rijk Gods opnieuw te beluisteren en te vieren. Men deelt overtuiging, normen en waarden, helpt elkaar en staat elkaar bij. Er is aandacht voor mensen die zonder vaste binding religieus bewogen zijn en die op zoek zijn naar de zin van ons bestaan. De parochie Prinsenbeek is op deze wijze ook en zal proberen dit steeds meer te zijn, een netwerk van mensen met oog en oor voor elkaar in het alledaagse leven, in het gezin, in de buurt waarin men leeft en op de plaats waar men werkt. Men ziet naar elkaar om en bouwt met elkaar de geloofsgemeenschap op. De parochie is dus een plaats waar veel wordt geboden. Het aanbod is veelvormig: vieringen, opdoen van geloofskennis, verdieping in het geloof, diaconie, gemeenschapsvorming, aandacht voor persoonlijke noden en verdere opbouw van de geloofsgemeenschap en de parochie. Programma van de parochie. Het aangegeven zicht op onze geloofsgemeenschap en de beleidsuitgangspunten hebben gevolgen. Het gaat niet om een tijdloze en onveranderlijk wederkerende presentatie van liturgie, catechese en diaconie, gemeenschapsopbouw en aandacht voor ieder persoonlijk. Het beleid zorgt voor een naar omstandigheden veranderbaar programma van vierende, lerende en dienende momenten waarin het dagelijkse leven van mensen opgevangen wordt, in een gelovig perspectief van ontmoetingen waarin God hen voelbaar nabij komt. Hierna wordt beschreven hoe de parochie de opdracht uitvoert, welke activiteiten er zullen zijn, voor wie ze bedoeld zijn en wat er mee wordt beoogd. Vieren ( liturgie). Met liturgie [1] wordt al het vierend samenkomen van de parochie en van groepen in de parochie bedoeld.

4 Daartoe behoren handelingen die als teken van Gods openbaring in Jezus Christus en het daaruit voortgekomen geloof worden verricht: Eucharistie, bediening van andere sacramenten (doop, vormsel, huwelijk, schulderkenning en vergeving, ziekenzalving), woord- en communievieringen, gebedsdiensten, kinder(neven)diensten, jubileumvieringen, uitvaarten en avondwakes, ziekenzegening. De eucharistie is en blijft het middelpunt en het hoogtepunt en daarmee dé liturgie voor de gehele parochie. Maar het zal niet altijd mogelijk zijn om eucharistie te vieren. Andere vormen van vieren, zoals woord- en communievieringen en gebedsdiensten zijn eveneens waardevol. Het Tweede Vaticaans Concilie heeft hiervoor ruimte geschapen en de waarde erkend. Ook bij huwelijken, uitvaarten en jubilea zal een eucharistieviering niet altijd mogelijk zijn. In overleg met de betrokkenen zal dan een andere vorm van liturgie worden gekozen. De avondwake aan de vooravond van een uitvaartdienst wordt, indien de nabestaanden van een overledene een avondwake wensen, in de vorm van een gebedsdienst gehouden, waarin medeparochianen voorgaan. De parochie biedt ook liturgische diensten afgestemd op specifieke groepen of op speciale gelegenheden. Daarbij moet onder meer gedacht worden aan schoolgaande jeugd, jongeren, ouderen, carnaval en ZLTO vieringen. In overleg zijn er meer mogelijkheden. Leren (catechese). Onder catechese wordt verstaan het, veelal groepsgewijze, leerproces rond het geloven en het kerk zijn. Catechese kan ook worden aangeduid als: godsdienstige vorming van kinderen, jongeren en volwassenen als voorbereiding tot het opnemen in en volwaardig deelnemen aan het sacramenteel en kerkelijk leven. Naast het opdoen van kennis van Bijbel en van geloofstraditie is er verdieping in het geloof. In te houden groepsbijeenkomsten waarin een bepaalde voortgang zit, wordt samen aan de hand van de Bijbel geleerd. Men groeit aldus in denken, voelen en handelen in de richting van het evangelie. Door naar elkaar te luisteren en met elkaar te praten leren we (beter) omgaan met geloven en met ons persoonlijk geloof. De parochie biedt catechese aan bij de voorbereiding op doop, communie, vormsel en huwelijk, maar beperkt zich hier niet toe. Ook voor andere groepen en meer in algemene zin wordt naar catechetisch aanbod gezocht. Te denken valt aan actuele religieuze, ethische of maatschappelijke thema s, normen en waarden, toekomstperspectief, het ouder worden en de laatste levensfase. Het aanbod kan

5 verschillende vormen krijgen waarin bijvoorbeeld ook plaats is voor creatieve uitingen, het samen films bekijken en nabeschouwen. Het beleid is gericht op het actief zoeken naar en benadering van doelgroepen. Dienen (diaconie) Het als parochiegemeenschap samen onderweg zijn krijgt ook gestalte in diaconie, de dienst van de kerk aan de samenleving. Buiten en binnen de kerk zijn er mensen die in nood verkeren en die om een luisterend oor of een helpende hand vragen. Hun omstandigheden of die van de groep waartoe zij behoren, kunnen zeer verschillend zijn: financiële, materiële of geestelijke nood, minderbedeeld, door het leven gekwetst, ontrecht, gevlucht of gevangen zijn. Het geloof vraagt open te blijven staan voor wat er rondom ons gebeurt en daarin de uitnodiging van God te herkennen. Anders uitgedrukt: wij dienen ons ook maatschappelijk betrokken te voelen. Deze houding vraagt steeds weer bezinning en ook ommekeer, luisteren naar de mens en naar het evangelie om zo vanuit ons geloof de tekenen van de tijd te verstaan. Diaconie behoort bij het wezen van de kerk. Kerk zonder diaconie is ondenkbaar. Een kerk die niet dient, dient tot niets. De solidariteit strekt zich uit van de eigen omgeving tot de Nederlandse, Europese en mondiale samenleving. Het beleid van de parochie vergt systematisch aandacht geven aan engagement en solidariteit. Voor parochianen moet het zich inzetten voor een rechtvaardige samenleving en wereld geïntegreerd onderdeel zijn van hun geloofsbeleving. Gemeenschapsopbouw. Door inzet op bovengenoemde activiteiten manifesteert de parochie zich als een gemeenschap van gelovige mensen met saamhorigheidsgevoel, een gemeenschap waarin men naar elkaar omziet. Onder gemeenschapsopbouw worden de activiteiten verstaan die gericht zijn op het ontwikkelen en onderhouden van relaties en contacten tussen mensen van de parochie, met en tussen mensen van de dorpsgemeenschap Prinsenbeek en met maatschappelijke organisaties. We ondersteunen elkaar daarbij, denken na en spreken met elkaar in het parochiebestuur, parochievergadering, werkgroepen en individueel. We zorgen voor bereikbaarheid, geven een

6 parochieblad uit, onderhouden een website en heten nieuwe parochianen welkom en nodigen ze uit voor een kennismaking. Ter ondersteuning van de gemeenschapsopbouw is een goed en steeds zelfstandiger functionerend secretariaat van groot belang. Besturen, werkgroepen en pastores staan in dienst van de geloofsgemeenschap en werken zo goed mogelijk samen om gestalte te geven aan het uitgestippelde beleid. Zij scheppen de voorwaarden om het programma van vierende, lerende en dienende momenten te realiseren. Vrijwilligers beleid. Een levende geloofsgemeenschap is alleen mogelijk met inzet van vrijwilligers, niet alleen voor het verrichten van hand- en spandiensten, maar ook voor pastorale taken. Dit vergt gerichte aandacht voor heldere taakomschrijvingen, werving, toerusting en begeleiding van vrijwilligers. Er wordt een voor ieder toegankelijk boek bijgehouden waarin van alle groepen vrijwilligers en functies wordt omschreven wat de activiteiten en functie inhoudt. Zo nodig worden daarbij ook de kwalificaties aangegeven waaraan voldaan moet zijn om een functie te kunnen vervullen. Middels een vrijwilligersreglement zijn de rechten en plichten van vrijwilligers vastgelegd. Bestuursleden en leden van de parochievergadering hebben bepaalde aandachtsgebieden toebedeeld gekregen. Jaarlijks is er een bijeenkomst van personen die een werkgroep of activiteit vertegenwoordigen met de bedoeling zaken te coördineren en informatie uit te wisselen. De parochie heeft een onafhankelijk vertrouwenspersoon benoemd waar vrijwilligers een beroep op kunnen doen als ze problemen ervaren. Periodiek wordt een vacaturekrant uitgegeven met de bedoeling nieuwe vrijwilligers werven. Communicatie. De kerkelijke betrokkenheid heeft in de afgelopen jaren aanzienlijke verandering ondergaan. Een groep mensen kiest bewust voor het geloven en de geloofsgemeenschap en neemt regelmatig deel aan vieringen. Daarnaast zijn er anderen die er nog steeds bij willen horen en op bepaalde momenten in het leven een beroep doen op diensten van de parochie. Dan is er nog een groep mensen die de band met kerk en parochie volledig of bijna volledig heeft losgelaten. Dat betekent niet dat mensen geen vragen hebben over de diepere betekenis van ons bestaan. De parochie dient respectvol open te staan voor eenieder, dus ook voor hen die niet direct betrokken zijn en dit ook uit te dragen. Dit vergt een gedegen en gevarieerd communicatie- en

7 voorlichtingsbeleid. Dat kan alleen vruchtbaar zijn als de communicatie rekening houdt met degenen op wie ze zich richt. Jongeren vragen een andere benadering dan ouderen. Naast de reguliere communicatiekanalen - Modern Prinsenbeek, eigen website, parochie-blad Lieve Hemel, de website Prinsenbeeknieuws en andere regionale media - dienen doelgroepen rechtstreeks te worden benaderd onder meer via en berichtgeving via de eigen kanalen van de desbetreffende doelgroep. Aandacht gericht op jongeren (en hun ouders) wordt als speerpunt gezien. Zij moeten de continuïteit in vitaliteit van onze geloofsgemeenschap gaan waarborgen. Dat betekent niet dat de aandacht voor ouderen, nabestaanden, nieuwkomers en andere groepen mag verslappen. Bij het onderhouden van het netwerk van relaties behoort ook de communicatie en het contact met andere parochies, het dekenaat, het bisdom, andere kerkgenootschappen zoals de Protestants Christelijke Gemeente Prinsenbeek, maatschappelijke instellingen en verenigingen binnen Prinsenbeek. Civiele zaken en financiën van de parochie Het te voeren beleid met betrekking tot gebouwen, goederen en hulpmiddelen van de parochie berust bij het parochiebestuur. Naast de voortdurende zorg voor de kwaliteit en onderhoud van begraafplaats en gebouwen en aandacht voor een gezond financieel beheer, dient het bestuur een voorwaarde scheppend en stimulerend beleid te voeren zodat pastores en vrijwilligers optimaal kunnen functioneren. Het financieel beheer van de parochie wordt zichtbaar gemaakt in een jaarlijks door het parochiebestuur vast te stellen begroting en jaarrekening, waarover verantwoording wordt afgelegd in de parochievergadering. De organisatorische aangelegenheden van de parochie dienen zo veel mogelijk aan vrijwilligers te worden toevertrouwd, onder leiding van het parochiebestuur. Dat vergt inzet van vele doe mensen. Samenwerking met de Nazarethparochie. Het bisdombeleid is gericht op fusie dan wel vergaande samenwerking tussen parochies.

8 Onze parochie dient samenwerking met de Nazarethparochie inhoud te geven. Dit vraagt uitwerking van een gemeenschappelijk pastoraal plan waarin voldoende ruimte zit voor het eigen karakter van de onderscheiden geloofsgemeenschappen binnen het samenwerkingsverband. Dit plan zal input vormen voor dat gemeenschappelijk pastoraal plan. Op basis van een gemeenschappelijk gedragen pastoraal plan kunnen de pastores van beide parochies als één team gaan functioneren. Daarbinnen moeten aandachtsgebieden en taken worden verdeeld terwijl aan ieder ook één of meer geloofsgemeenschappen worden toebedeeld van waaruit zoveel mogelijk gewerkt gaat worden. Werkplannen. Zoals in het begin van dit beleidsplan is aangegeven, moeten concrete activiteiten in werkplannen worden uitgewerkt. In een werkplan worden de op te zetten activiteiten beschreven voor het komende werkjaar of de eerstkomende jaren: programma, beoogde doelgroepen, wijze van benadering van doelgroepen, informatie en voorlichting over activiteiten, begeleiding, inzet van mensen en middelen. Het streven is om in de loop van het werkjaar 2010/2011 werkplannen samen te stellen voor liturgie, catechese, diaconie en communicatie. Een werkplan kan, afhankelijk van situatie en omstandigheden, voor een periode van 1 tot 3 jaren geldig zijn. Ten slotte: bij alle idealen is het noodzakelijk helder te houden wat onze geloofsgemeenschap op dit moment is, welke de sterke en zwakke kanten zijn en welke ambities we hebben. In de parochievergadering is dit wat verder uitgewerkt. De notitie dienaangaande is hieronder opgenomen. Dit beleidsplan is een actualisering van het plan uit 1998 en is goedgekeurd en vastgesteld door de parochievergadering op 19 oktober Pastor P. Schakenraad voorzitter L. Moeleker, vicevoorzitter waarnemend secretaris. UITGANGSPUNTEN VOOR PASTORAAL BELEID. GEWENST KARAKTER VAN DE PAROCHIE O.L. VROUW ten HEMELOPNEMING.

9 De huidige situatie. Een levende geloofsgemeenschap met: veel aandacht voor kwalitatief goede liturgische vieringen, inzet van veel mensen op een breed terrein van activiteiten, een grote onderlinge betrokkenheid, solidariteit en verwevenheid met de dorpsgemeenschap, georganiseerde aandacht voor diaconale taken, een goede band met Mexico in het kader van de Intercambio, catechese zowel algemeen vormend als rond sacramenten, een degelijk beheer van gebouwen en middelen, een financieel gezonde positie. Kritisch naar onszelf kijkend stellen we vast dat: we toekomstbewuster zijn geworden, maar daar in de concrete aanpak van zaken nog meer mee zouden kunnen doen, er weliswaar vooruitgang zit in het bereiken van jonge ouders en hun kinderen, maar dat, nog een heel terrein te veroveren is als het gaat om het vasthouden van engagement na deelname aan de sacramenten. het diaconale karakter zichtbaarder dient te worden en dat de diaconale werkgroepen meer vanuit één gezamenlijk beleid zouden kunnen werken, de beschikbare pastorale beroepskrachten nog altijd dicht in de buurt zijn, we daardoor de noodzaak van aansluiting zoeken bij andere parochiekernen nog niet zo direct ervaren. Onze ambities voor de toekomst. Er is genoeg potentie aanwezig om ook in de toekomst een levende geloofsgemeenschap te blijven met een open maar tevens eigen karakter. We zien in dat samenwerking met andere geloofsgemeenschappen over en weer vruchtbaar kan zijn. Dat geldt zowel voor andere parochies als voor oecumenische contacten. Liturgie. We willen ons blijven profileren met een liturgisch goed en gevarieerd aanbod. Diensten moeten uitnodigend zijn en het mysterie laten beleven. De hieruit voortvloeiende acties betreffen:

10 a. bijzondere vieringen op momenten die zich daar voor lenen, b. meer variatie in diensten, c. diensten afstemmen op bepaalde groepen, zoals jongeren, d. inzet van bekwame vrijwilligers bij meer soorten diensten, (o.a.crematoriumdiensten) e. veel aandacht voor sacramentele diensten, f. behoud van meerdere koren ieder met eigen karakter, goede dirigenten en organisten. Catechese. We willen catechetisch aanbod dat aansluit bij wat in de samenleving leeft, dat afgestemd is op verschillende leeftijdsgroepen en dat zich ook richt op mensen die minder kerk betrokken zijn. De hieruit voorvloeiende acties betreffen: a. projectmatige aanpak, b. aanbod niet alleen in cursusvorm, maar ook d.m.v. activiteiten en creatieve uitingen, c. aansluiting zoeken bij actuele levensvragen van mensen, d. bij kinderen de ouders inschakelen en hen handreikingen bieden, e. de mogelijkheden onderzoeken van vieringen gecombineerd met catechese, f. nieuwe vormen vinden voor de relatie met de scholen, g. catechese in oecumenisch verband. h. Diaconie. We willen de diaconale inzet, de sociale bewogenheid bij alle parochianen activeren/ actualiseren. De hieruit voortvloeiende acties betreffen: i. meer verbindingen leggen in vieringen tussen geloofsbeleving en maatschappelijke betrokkenheid, j. de diaconale werkgroepen en initiatieven meer integreren in het totale parochiële handelen, k. samenhang bevorderen tussen de diverse diaconale werkgroepen en hun

11 activiteiten, l. open oog en oor hebben voor nieuwe en veranderende noden dichtbij en veraf (denk onder meer aan emotionele nood en eenzaamheid). m. opstellen van de sociale kaart n. meer samenwerking zoeken, juist ook over de eigen parochiegrenzen heen. Er wordt al wel deelgenomen aan het stedelijk diaconaal overleg en er wordt geparticipeerd in verschillende gemeenschappelijke activiteiten, o.a. Annahuis, vluchtbed. Kerkopbouw. We willen de onderlinge hechte band in stand houden. De hieruit voortvloeiende acties zijn: o. zorgen voor een pastoraatsgroep, een kleine kerngroep die ook als de pastores in de toekomst meer op afstand komen te staan, toch het scharnierpunt kan zijn van waaruit alles gecoördineerd wordt, p. handhaven van een goed vrijwilligersbeleid, ondersteund met een reglement en de inzet van een vertrouwenspersoon, q. bevorderen van werving, maar ook doorstroming van vrijwilligers. De hechte band mag niet leiden tot een gesloten gemeenschap. Vanuit het samenwerkingsverband verwachten we dan ook nieuwe uitdagingen. Persoonlijke pastorale zorg. We willen persoonlijke pastorale zorg, ook bij afnemende beschikbaarheid van pastorale beroepskrachten, mogelijk houden. De hieruit voortvloeiende acties zijn: a. medeparochianen die het vertrouwen genieten begeleiden en trainen in het verlenen van persoonlijke pastorale zorg, (dat houdt ook in het kennen van de grenzen). b. een netwerk opzetten van mensen die in staat zijn de behoefte aan persoonlijke pastorale zorg te onderkennen. Beheer.

12 We willen het beheer goed geborgd houden en financieel gezond blijven. De hieruit voortvloeiende acties zijn: c. zorgen voor voldoende toerusting, zowel materieel als immaterieel, van groepen en individuele personen die zich inzetten voor de parochie, d. goed onderhouden van gebouwen en begraafplaats, e. actief blijven voor de actie kerkbalans, f. nieuwe bronnen van inkomsten zoeken. Communicatie. We willen een actief communicatiebeleid voeren dat zowel in- als extern gericht is. De hieruit voortvloeiende acties zijn: g. bestaande communicatie middelen blijven gebruiken en waar mogelijk verbeteren, h. doelgroepen onderscheiden en de communicatie afstemmen op hun behoeften en persoonlijke belevingswereld, i. gericht gebruik maken van de algemene media, j. communicatiemiddelen ontwikkelen gericht op mensen die we nu veelal niet bereiken. Opnieuw bewerkt en goedgekeurd door parochiebestuur en parochievergadering van de Parochie Prinsenbeek.

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan?

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? De vertrouwde parochie gaat binnenkort met de buurparochies (in enkele gevallen: wel tien of meer) één nieuwe clusterparochie vormen. Wat gaan we daarvan

Nadere informatie

Pastoraatsgroep beleidsplan Samen op weg in geloof 1

Pastoraatsgroep beleidsplan Samen op weg in geloof 1 Inhoud. Blz. 1 Voorwoord. Blz. 2 Inleiding en voorgeschiedenis. Blz. 3 Beleidsplan 2011-2015. Blz. 5 Afsluiting. Blz. 7 Goedkeuring en vaststelling. Blz. 7 Bijlagen. Blz. 7 Samen op weg in geloof 1 Voorwoord.

Nadere informatie

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht Beleidsvisie 2016-2015 Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht 1 Beleidsplan 2016-2025 1. Inleiding 2. Onze missie: waar staan we

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Jaarplan 2015 Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Ter inleiding: Voor u ligt het jaarplan 2015 van de parochiekern Sint Bartholomeus. Dit jaarplan is opgesteld door de Commissie Pastoraal

Nadere informatie

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden.

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. Adventactie. In de voorbereidingsweken op het feest van kerstmis willen de geloofsgemeenschappen

Nadere informatie

Jaarplan Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout

Jaarplan Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Jaarplan 2017 Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Ter inleiding: Voor u ligt het jaarplan 2017 van de parochiekern Sint Bartholomeus. In dit jaarplan vermelden wij wat voor activiteiten

Nadere informatie

Betreft: visie en voorstel op parochie als gemeenschap van gemeenschappen van de locatieraad en pastoraatgroep HH Cosmas en Damianus, Abcoude

Betreft: visie en voorstel op parochie als gemeenschap van gemeenschappen van de locatieraad en pastoraatgroep HH Cosmas en Damianus, Abcoude R.K. Parochie St. Jan de Doper, Vecht en Venen Geloofsgemeenschap HH. Cosmas en Damianus Kerkstraat 23 1391 HB Abcoude 0294 281335 secretariaat@cosmasendamianus.nl www.stjandedoper-vechtenvenen.nl Aan

Nadere informatie

PAROCHIEAVOND 22 NOVEMBER Welkom

PAROCHIEAVOND 22 NOVEMBER Welkom PAROCHIEAVOND 22 NOVEMBER 2018 Welkom WAT WILLEN WE VANAVOND BEREIKEN? Parochieleden krijgen inzicht in de voorliggende keuzes van de komende jaren Parochieleden moeten de gelegenheid hebben om feedback

Nadere informatie

Jaarplan Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout

Jaarplan Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Jaarplan 2016 Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Ter inleiding: Voor u ligt het jaarplan 2016 van de parochiekern Sint Bartholomeus. In dit jaarplan vermelden wij wat voor activiteiten

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2015-2020 Beleidsplan 2015-2020 Parochie Z. Titus Brandsma Inleiding Deze nota vormt een verkorte weergave van de beleidsplannen van de parochie Z. Titus Brandsma. In par.2 wordt een schets

Nadere informatie

Als leerling het Evangelie leven

Als leerling het Evangelie leven Pastoraal beleidsplan r.-k. federatie Vlietstreek 2019-2021 Parochies van de Heilige Bonifatius, Sint Maarten en Trinitas 9 september 2019 Pastoraal beleidsplan r.-k. federatie Vlietstreek 2019-2021 Inleiding:

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph. Jaarverslag 2015

Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph. Jaarverslag 2015 Parochie Christus Hemelvaart H. Joseph Jaarverslag 2015 Jaarprogramma 2016 Jaarverslag 2015 en Jaarprogramma 2016 van de parochie Christus Hemelvaart H. Joseph Voorwoord Voor u ligt het Jaarverslag 2015

Nadere informatie

Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan

Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan Hoorzitting Kilder Herstructureringsplan 30 mei 2017 Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan We signaleren: minder betrokkenheid / kerkbezoek vermogen te spreken over geloof neemt af vergrijzing vrijwilligerskorps

Nadere informatie

Kwaliteitsmodel Parochies. Quo Vadis Waar gaan we naar toe?

Kwaliteitsmodel Parochies. Quo Vadis Waar gaan we naar toe? Quo Vadis Waar gaan we naar toe? Kwaliteitsmodel Werken aan kwaliteit Dit is het kwaliteitsmodel voor parochies in het bisdom van Breda. Dit digitale model beperkt de vragen voor parochies tot enkele essentiële

Nadere informatie

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal Allemaal zoeken we naar een zinvol leven. Gelovigen hebben in die zoektocht eigen ankerpunten om met die grote en kleine vragen die het

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

Toekomstbeeld Z. Titus Brandsma Parochie. Informatiebijeenkomsten locaties Bennekom, 8 september 2015

Toekomstbeeld Z. Titus Brandsma Parochie. Informatiebijeenkomsten locaties Bennekom, 8 september 2015 Toekomstbeeld Z. Titus Brandsma Parochie Informatiebijeenkomsten locaties Bennekom, 8 september 2015 Toekomstbeeld Z. Titus Brandsma Aanleiding Voorzieningenniveau niet langer handhaven door: - afnemend

Nadere informatie

Op weg naar pastorale eenheden. Doelstellingen van deze bijeenkomst

Op weg naar pastorale eenheden. Doelstellingen van deze bijeenkomst Op weg naar pastorale eenheden Korte verkenning van de visie en de pastorale keuzes die staan uitgeschreven in de beleidstekst voor de territoriale pastoraal WELKOM Op weg naar pastorale eenheden Doelstellingen

Nadere informatie

BELEIDSPLAN van de Protestantse Gemeente het Vierkant, Wognum-Benningbroek-Sijbekarspel-Nibbixwoud VIERKANT VOORUIT

BELEIDSPLAN van de Protestantse Gemeente het Vierkant, Wognum-Benningbroek-Sijbekarspel-Nibbixwoud VIERKANT VOORUIT BELEIDSPLAN 2014 2018 van de Protestantse Gemeente het Vierkant, Wognum-Benningbroek-Sijbekarspel-Nibbixwoud VIERKANT VOORUIT Wognum februari 2014 Aangepaste versie februari 2017 INHOUDSOPGAVE BELEIDSPLAN

Nadere informatie

BIJLAGEN bij het. FUSIEPLAN bij de start van de. EMMAÜS-PAROCHIE in de Noordoostpolder

BIJLAGEN bij het. FUSIEPLAN bij de start van de. EMMAÜS-PAROCHIE in de Noordoostpolder BIJLAGEN bij het FUSIEPLAN bij de start van de EMMAÜS-PAROCHIE in de Noordoostpolder 1 Inhoud 1. HUISHOUDELIJK REGLEMENT PAROCHIEBESTUUR binnen de EMMAÜSPAROCHIE van de NOORDOOSTPOLDER... 5 1. Begrippen...

Nadere informatie

Gods liefde voor allen

Gods liefde voor allen Pastoraal beleidsplan parochie Christus Koning 2015-2018 Heilige Bartholomeus Nootdorp en Ypenburg Heilige Joannes de Dooper Pijnacker Onze Lieve Vrouw Geboorte Berkel en Rodenrijs Onze Lieve Vrouwe Visitatie

Nadere informatie

Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de

Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Dienen Pastorale School - toelichting op

Nadere informatie

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING HET BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING 2017-2021 Beleidsplan 2017 2021 van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk Zuidwending. Wat voor gemeente zijn wij De Hervormde Gemeente Ommelanderwijk

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden P.E. & Catechese kansen & mogelijkheden Leidraad: pastorale brief Vragen en uitdagingen hebben te maken met de zin zelf van ons bestaan als kerk. Hoe kunnen we vandaag het evangelie ontdekken als een woord

Nadere informatie

-TUSSEN DUIN EN TUIN -

-TUSSEN DUIN EN TUIN - PASTORAAL BELEIDSPLAN VOOR DE FEDERATIE SINT FRANCISCUS -TUSSEN DUIN EN TUIN - VOOR DE JAREN 2017-2019 1 Introductie Waar beroepskrachten aan het werk zijn mogen eisen gesteld worden aan kennis en kunde

Nadere informatie

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden WELKOM! Per 1 januari 2015 Emmaus, West Willibrord, Maaspoort San Salvator, Orthen Waarom zijn we hier bij elkaar? Vanwege onze opdracht als gedoopten: Staand

Nadere informatie

Heeft onze kerk toekomst?

Heeft onze kerk toekomst? Heeft onze kerk toekomst? Visie op kerk en pastoraat in 2024 De parochie. Een korte terugblik Het kerkelijk leven in Twente en Oldenzaal in de laatste decennia Hoe nu verder? Kerk-zijn in de toekomst Stellingen

Nadere informatie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Bron: Fr. James Mallon, Divine Renovation Guidebook, 2016, p. 74-79. Bewerkt door Alpha Nederland en Centrum voor Parochiespiritualiteit,

Nadere informatie

Personele Unie Informatiebijeenkomst 13 mei 2014

Personele Unie Informatiebijeenkomst 13 mei 2014 Personele Unie Laren - Blaricum - Huizen Wat doen we vanavond? Achtergrond huidige ontwikkelingen Introductie Personele Unie Huidige situatie Laren Zorgpunten Te ondernemennemen acties Communicatie Laren

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Lichtenvoorde

Protestantse Gemeente Lichtenvoorde Protestantse Gemeente Lichtenvoorde Jaarwerkplan voor kerkenraad, predikant en kerkelijk werker voor 2015 I. Procedure 1. Dit Jaarwerkplan is een afgeleide van het (meerjarig) beleidsplan van onze kerkelijke

Nadere informatie

Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de

Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Dienen Pastorale School - toelichting op

Nadere informatie

Colofon Interdiocesaan Overleg Kerkledenadministratie september 2012

Colofon Interdiocesaan Overleg Kerkledenadministratie september 2012 Colofon Interdiocesaan Overleg Kerkledenadministratie september 2012 Pastorale inzet van de Kerkledenadministratie De Kerk is een gemeenschap van mensen. Een gemeenschap waar contacten worden gelegd en

Nadere informatie

Protestantse gemeente Kantens Stitswerd - Rottum. Beleidsplan

Protestantse gemeente Kantens Stitswerd - Rottum. Beleidsplan Protestantse gemeente Kantens Stitswerd - Rottum Beleidsplan 2013-2018 Inleiding In dit beleidsplan proberen wij een beeld te geven van onze werkzaamheden op dit moment en in de komende drie jaren. We

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN. Beleidsplan

Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN. Beleidsplan Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN Beleidsplan Beleidsplan Protestantse wijkgemeente Zuid 2018-2022 In dit document zetten we het beoogde beleid voor de Protestantse wijkgemeente

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Nalaten aan het. netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD

Nalaten aan het. netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD Nalaten aan het netwerk van liefde HET OVERWEGEN MEER DAN WAARD De Kerk is een netwerk van liefde De Kerk is een netwerk van liefde rond Christus. Voor velen is het beeld van het netwerk van liefde iets

Nadere informatie

Naar een Pastorale Eenheid. Deurne Borgerhout extra muros

Naar een Pastorale Eenheid. Deurne Borgerhout extra muros Naar een Pastorale Eenheid Deurne Borgerhout extra muros Als je iets over de kerk leest dan gaat dat meestal over treurige feitelijkheid maar dat weten wij intussen wel. Ik stel dus voor dat we het daar

Nadere informatie

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op.

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk 2017-2022 Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. 1 We zijn een open christelijke gemeente die al meer dan 125 jaar een eigen plek heeft in de Nijkerkse samenleving. Als

Nadere informatie

Stappenplan om te komen tot een beleidsplan voor parochies

Stappenplan om te komen tot een beleidsplan voor parochies Stappenplan om te komen tot een beleidsplan voor parochies HOE GAAN WE DAT AANPAKKEN? A. Kerngroep vitalisering B. Kloostermoment STAP 1 Wie zijn wij? Verkenning van ons geloof in deze wereld STAP 2: Het

Nadere informatie

BELEIDSPLAN VRIJWILLIGERS

BELEIDSPLAN VRIJWILLIGERS BELEIDSPLAN VRIJWILLIGERS - 1 - Inhoud Inleiding pagina 3 1. De functie van het vrijwilligersbeleid in onze parochie pagina 4 2. Het vrijwilligersbeleid pagina 5 2.1. Doelstelling van het vrijwilligersbeleid

Nadere informatie

Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan

Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan Informatiebijeenkomst Wehl Herstructureringsplan 16 mei 2017 Pastoraal en Bestuurlijk Beleidsplan We signaleren: minder betrokkenheid / kerkbezoek vermogen te spreken over geloof neemt af vergrijzing vrijwilligerskorps

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de Eucharistie (1 e communie) St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.:

Nadere informatie

van het evangelie op een blijvende, aantrekkelijke en aansprekende Op die manier straalt zij licht, warmte en betrokkenheid uit naar de

van het evangelie op een blijvende, aantrekkelijke en aansprekende Op die manier straalt zij licht, warmte en betrokkenheid uit naar de 'Een vitale geloofsgemeenschap is een gemeenschap die de boodschap van het evangelie op een blijvende, aantrekkelijke en aansprekende wijze uitdraagt. Deze gemeenschap staat in de traditie en geeft de

Nadere informatie

1. Een overzicht van de huidige pastorale situatie.

1. Een overzicht van de huidige pastorale situatie. Een toekomst voor de parochiekerken Instrumentarium 4 Uitschrijven pastorale planning en organisatie Dit instrumentarium helpt u bij het opstellen van een pastorale planning en organisatie. De delen 1

Nadere informatie

Werkinstrument. De vitale parochie

Werkinstrument. De vitale parochie Werkinstrument De vitale parochie Inleiding 1 1. Probleemstelling 1 2. Om parochie te kunnen zijn 2 3. Instrumentarium vitaliteit parochies 5 4. Hoe dit instrumentarium te gebruiken 8 5. Conclusie 8 Bijlage:

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015)

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Voor informatie en opgave E opgave@sintfranciscuscentrum.nl of T 076 5223444 (alleen ochtenden) Beste lezer, VOORWOORD Voor

Nadere informatie

Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen

Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen Standpunt van parochiebestuur en pastoraal team over de toekomst van de geloofsgemeenschappen en de kerkgebouwen van de parochie. Amersfoort, september 2012.

Nadere informatie

Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk. te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018

Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk. te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018 Samenvatting beleid/visie Gereformeerde Kerk te Wagenborgen voor de komende jaren tot 2018 januari 2015 Waarom dit 'beleidsplan'? We kunnen discussiëren over het nut, maar dat heeft niet zoveel zin. Wel

Nadere informatie

Analyse visieteksten vijf bisdommen

Analyse visieteksten vijf bisdommen Analyse visieteksten vijf bisdommen 5 visieteksten van de 5 bisdommen De kracht van het Evangelie. IJkpunten voor de pastorale zones. Mgr. Leon Lemmens, 2013. Blikopener. Christelijke gemeenschappen in

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2017

EERSTE COMMUNIE 2017 EERSTE COMMUNIE 2017 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Het was een vrijwillige keuze én een engagement om

Nadere informatie

PROTOCOLLEN januari 2013

PROTOCOLLEN januari 2013 PROTOCOLLEN januari 2013 1 2 Pastoraal Team Vinkeveen, januari 2013 Beste mensen, In de afgelopen jaren hebben wij een aantal afspraken gemaakt over sacramentenbediening en uitvaarten. We hebben ze nog

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan. Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018

Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan. Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018 Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018 Programma Opening Het proces van samenwerking van parochies diocesaan-administrator Mgr. Hub Schnackers Noodzaak

Nadere informatie

WELKOM 10/09/2015. De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie

WELKOM 10/09/2015. De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie WELKOM Welkom en gebed Herhalen van visie en visioen Samen lezen van basisoptie en

Nadere informatie

BELEIDSPLAN DIACONIE. Jaar Het College van diakenen Protestantse Gemeente Blaricum

BELEIDSPLAN DIACONIE. Jaar Het College van diakenen Protestantse Gemeente Blaricum BELEIDSPLAN DIACONIE Jaar 2017 Het College van diakenen Protestantse Gemeente Blaricum 1 VOORWOORD De bedoeling van dit Beleidsplan is inzicht te geven in de werkzaamheden en de keuzes die het college

Nadere informatie

Situering in de parochiegemeenschap

Situering in de parochiegemeenschap 2 Situering in de parochiegemeenschap 1. Een parochie wordt opgebouwd door het samenspel van vele mensen, groepen en verenigingen die zich laten inspireren door de Bijbel en de woorden en daden van Jezus

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

Welkom! Parochie Licht van Christus Zorgzaam en Zichtbaar

Welkom! Parochie Licht van Christus Zorgzaam en Zichtbaar Welkom! Parochie Licht van Christus Zorgzaam en Zichtbaar 1 Inhoud 3 Welkom! 4 Pastoor Martin Los 5 Pastoraal werker Yuri Saris 6 De kerken 7 De parochie 8 Gemeenschapsopbouw 10 Liturgie 11 Catechese 13

Nadere informatie

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Cursusaanbod Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Studiejaar 2012-2013 CURSUS GROEIEN IN GELOOF In september 2012 opnieuw van start Wil jij Jezus Christus als leidraad van je leven? Vind je het moeilijk

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

Informatie-bijeenkomst voor nieuw benoemde leden van kerkbesturen in het bisdom van s-hertogenbosch

Informatie-bijeenkomst voor nieuw benoemde leden van kerkbesturen in het bisdom van s-hertogenbosch Welkom in de Bisdomzaal Informatie-bijeenkomst voor nieuw benoemde leden van kerkbesturen in het bisdom van s-hertogenbosch Programma 19.30 u. Opening met gebed 19.35 u. Toelichting programma 19.40 u.

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek

Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek Moge het geloof waarin we staan Hoorbaar worden in ons spreken. Moge de hoop die leeft in ons hart Zichtbaar

Nadere informatie

Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015

Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015 Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015 Identiteit De Regenboogkerk van Epe vormt een gemeenschap van gelovigen. Het geloof dat hen samenbindt stoelt op de Bijbel. De kern van

Nadere informatie

Zicht krijgen op de diaconie in de parochie

Zicht krijgen op de diaconie in de parochie Zicht krijgen op de diaconie in de parochie Situering Deze inventarisatie stelt u in staat een beeld te krijgen van diverse vormen van diaconale betrokkenheid in een parochie(-verband). Daarnaast kan van

Nadere informatie

Samen Eucharistie vieren

Samen Eucharistie vieren Samen Eucharistie vieren Presentatie 23 november 2017 Methode OPSTAP 1 Situatieschets catechese 2 Omvorming De Kerk die erop uitgaat is de gemeenschap van missionaire leerlingen die initiatief nemen, die

Nadere informatie

Betrokken & gastvrij Beleidsplan Protestantse Gemeente te Dalfsen

Betrokken & gastvrij Beleidsplan Protestantse Gemeente te Dalfsen Beleidsplan Protestantse Gemeente te Dalfsen 2015 2020 november 2014 Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de Protestantse Gemeente te Dalfsen. Dit beleidsplan 2015-2020 is gebaseerd op de visie, zoals

Nadere informatie

Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW)

Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW) Status: Concept van de werkgroep voor de informele consultatie (29 mei 2017 ) Visie op de vorming van een Protestantse Gemeente in Woerden (PGW) Missie van de Protestantse Gemeente Woerden De Protestantse

Nadere informatie

PROVINCIALE RAAD VAN KERKEN

PROVINCIALE RAAD VAN KERKEN PROVINCIALE RAAD VAN KERKEN IN GRONINGEN EN DRENTHE JAARVERSLAG 2010 *Inleiding De leden van de raad De provinciale raad van kerken in Groningen en Drenthe (voortaan de raad ) bestaat uit leden die namens

Nadere informatie

Volwassenencatechese in de Federatie 3 Catechese en geloofsbeleving 3

Volwassenencatechese in de Federatie 3 Catechese en geloofsbeleving 3 Volwassenencatechese In de R.K. Federatie H. Maria Magdalena Programma 2014-2015 INHOUDSOPGAVE Volwassenencatechese in de Federatie 3 Catechese en geloofsbeleving 3 Programma 2014-2015 5 Christen worden

Nadere informatie

EVALUATIE LITURGISCH BELEID. Pastoraal team. HH. Franciscus en Clara Parochie

EVALUATIE LITURGISCH BELEID. Pastoraal team. HH. Franciscus en Clara Parochie EVALUATIE LITURGISCH BELEID Pastoraal team HH. Franciscus en Clara Parochie Notitie voor evaluatie met allen die betrokken zijn bij de liturgie 1 EVALUATIE LITURGISCH BELEID FRANCISCUS EN CLARA PAROCHIIE

Nadere informatie

Het verschil tussen wat we doen en wat we zouden kunnen doen is voldoende om de grootste problemen op te lossen. (Ghandi)

Het verschil tussen wat we doen en wat we zouden kunnen doen is voldoende om de grootste problemen op te lossen. (Ghandi) Plan van Aanpak St. Jan de Doper 2014-2016 Het verschil tussen wat we doen en wat we zouden kunnen doen is voldoende om de grootste problemen op te lossen. (Ghandi) We gaan aan de slag met (de uitvoering

Nadere informatie

1. INLEIDING Waar komen we vandaan Wie zijn wij Waarom een beleidsplan De beleids- en begrotingscyclus 4

1. INLEIDING Waar komen we vandaan Wie zijn wij Waarom een beleidsplan De beleids- en begrotingscyclus 4 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 1. INLEIDING 3 1.1. Waar komen we vandaan 4 1.2. Wie zijn wij 4 1.3. Waarom een beleidsplan 4 1.4. De beleids- en begrotingscyclus 4 2. STERKTE- EN ZWAKTE ANALYSE VAN AIB 5 3. MISSIE

Nadere informatie

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één De scholen van Catent - afzonderlijk en gezamenlijk - zijn als een

Nadere informatie

Als een baken op zee

Als een baken op zee AK 150407-4 Als een baken op zee Beleidsplan 2014 t/m 2017 Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Scheveningen deel uitmakend van de Protestantse Kerk in Nederland Beleidsplan AK PGS versie

Nadere informatie

Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen

Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen 14 november 2017. Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen 2018-2021. INLEIDING. De ProtestantseTweestromengemeente te Rossum Heerewaarden - Hurwenen (PT )is

Nadere informatie

bij avondwake en kerkelijke uitvaart

bij avondwake en kerkelijke uitvaart Informatie bij avondwake en kerkelijke uitvaart Rooms-katholieke parochies van de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin Maasdijk - Poeldijk Heenweg - s Gravenzande Kwintsheul - De Lier

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2018

EERSTE COMMUNIE 2018 EERSTE COMMUNIE 2018 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Mia Verbanck sterke symbolen Het was een vrijwillige

Nadere informatie

Beleidsplan 2011-2017 VDGH "Ploegen, zaaien en oogsten "

Beleidsplan 2011-2017 VDGH Ploegen, zaaien en oogsten Beleidsplan 2011-2017 VDGH "Ploegen, zaaien en oogsten " De afbeelding op deze pagina 1s van Marc Chagall Concept beleidsplan 2011-2017 :Ploegen,zaaien en oogsten ". Inleiding: Deze aanzet tot het beleidsplan

Nadere informatie

2 Veelkleurige gemeente Typering van onze gemeente en kernwaarden (wat vinden wij belangrijk)

2 Veelkleurige gemeente Typering van onze gemeente en kernwaarden (wat vinden wij belangrijk) Protestantse Gemeente Veendam Beleidsplan 2019-2025 Inhoud 1 Missie 2 Veelkleurige gemeente Typering van onze gemeente en kernwaarden (wat vinden wij belangrijk) 3 Visie 2025 4 Speerpunten Beleid 2019-2025

Nadere informatie

Pastoraal beleidsplan St. Ursula en O.L. Vrouw van Sion

Pastoraal beleidsplan St. Ursula en O.L. Vrouw van Sion Pastoraal beleidsplan 2019 2022 St. Ursula en O.L. Vrouw van Sion De vrucht van de Geest is liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, zachtheid, ingetogenheid. (Galaten 5, 22) 1. Inleiding

Nadere informatie

Beleidsplan Diaconie NGK De Pelgrim. Augustus 2016

Beleidsplan Diaconie NGK De Pelgrim. Augustus 2016 Beleidsplan Diaconie NGK De Pelgrim Augustus 2016 Diaconaal beleidsplan NGK De Pelgrim Waar staat de diaconie voor? Als we het bevestigingsformulier erbij halen, dan begint het met de dienst der barmhartigheid.

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

PAROCHIËLE CARITAS INSTELLING ALMERE

PAROCHIËLE CARITAS INSTELLING ALMERE BELEIDSPLAN 2015-2016 PAROCHIËLE CARITAS INSTELLING ALMERE Sint Bonifatiusparochie Almere Preambule Het beleidsplan 2011 2016 van de PAROCHIËLE Caritasinstelling Almere -Stad is naar aanleiding van de

Nadere informatie

Toerusting van de parochies Pastoor, parochievicaris, diaken, parochieassistent(e), plaatselijke contactpersoon, parochieteam

Toerusting van de parochies Pastoor, parochievicaris, diaken, parochieassistent(e), plaatselijke contactpersoon, parochieteam Beleidsnota nr. 19 Toerusting van de parochies Pastoor, parochievicaris, diaken, parochieassistent(e), plaatselijke contactpersoon, parochieteam De laatste jaren stellen we een snelle evolutie vast in

Nadere informatie

opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen

opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen opleiding KAIROS-opleiding: Omdat we samen de kerkgemeenschap dragen Wijzelf zoeken naar zin en betekenis, net als onze samenleving. Als gelovigen willen we met onze en hun vragen aan de slag gaan. Dit

Nadere informatie

Cursusbeschrijving

Cursusbeschrijving Cursusbeschrijving 2019-2020 Jaar 2 Voorwoord In dit overzicht van het tweede cursusjaar wordt een serie vakken aangeboden. Er is gekozen om voort te bouwen op het fundament dat in het eerste basisjaar

Nadere informatie

Parochie nodig. Pagina 1

Parochie nodig. Pagina 1 Parochie nodig Katholiek worden Wanneer u als volwassene er over nadenkt om katholiek te worden willen wij u daar graag bij begeleiden. Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden dan kunt u contact

Nadere informatie

Structuurplan. R.K. Geloofsgemeenschap Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand te Bilthoven (onderdeel van de H.H. Martha & Mariaparochie)

Structuurplan. R.K. Geloofsgemeenschap Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand te Bilthoven (onderdeel van de H.H. Martha & Mariaparochie) Structuurplan R.K. Geloofsgemeenschap Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand te Bilthoven (onderdeel van de H.H. Martha & Mariaparochie) mei 2014 Pagina 1 van 11 1. Inleiding Waarom een structuurplan?

Nadere informatie

Oase veelgestelde vragen:

Oase veelgestelde vragen: Oase veelgestelde vragen: De mensen van Oase krijgen vaak vragen van mensen buiten Oase, met name van katholieken van wie de thuis-kerk gesloten is. In dit artikel proberen we daar antwoord op te geven.

Nadere informatie

Voorstelling eerste resultaten onderzoeksproject Manifest Gelovigen nemen het Woord. Wim Vandewiele Antwerpen, 30/11/2013

Voorstelling eerste resultaten onderzoeksproject Manifest Gelovigen nemen het Woord. Wim Vandewiele Antwerpen, 30/11/2013 Voorstelling eerste resultaten onderzoeksproject Manifest Gelovigen nemen het Woord Wim Vandewiele Antwerpen, 30/11/2013 Inhoud Inleiding Wie is onze respondent? Gelovigheid en geloofsbeleving Het Manifest

Nadere informatie

BIG! Dromen, wensen en plannen voor ! voor kinderen en jongeren in Doesburg en Angerlo!

BIG! Dromen, wensen en plannen voor ! voor kinderen en jongeren in Doesburg en Angerlo! BIG Dromen, wensen en plannen voor 2015-2020 voor kinderen en jongeren in Doesburg en Angerlo Versie: woensdag 17 juni 2015 Na intensief overleg met leiding en beleidsmakers presenteren wij hierbij als

Nadere informatie

Ik heb jou nodig. Parochieplan

Ik heb jou nodig. Parochieplan Ik heb jou nodig Parochieplan 2018-2023 Parochie Dongen en Klein Dongen-Vaart Parochie Heilige Geest Hongerdoek 'Ik ben omdat wij zijn' 'Ik ben omdat wij zijn' Mens-zijn is deel uitmaken van een relatienetwerk,

Nadere informatie

1a. Op welke wijze wordt er aandacht besteed aan diaconie in uw parochie?

1a. Op welke wijze wordt er aandacht besteed aan diaconie in uw parochie? Inventarisatie diaconie in de parochie Deze inventarisatie stelt in staat een beeld te krijgen van diverse vormen van diaconale betrokkenheid in een parochie(-verband). Daarnaast kan van de inventarisatie

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Algemeen beleidsplan parochie 24 april 2012 Pagina 1 van 22

Algemeen beleidsplan parochie 24 april 2012 Pagina 1 van 22 Pagina 1 van 22 Pastoraal beleidsplan parochie te Hoorn e.o. Inhoud: Blz Bijlagen Begrippenlijst / Voorwoord / Algemene inleiding 2/3/4 1. Visie en Missie: 1.1 visie 1.2 missie 5/6 1a en 1b 2. Geloofsgemeenschappen

Nadere informatie

Werkplan College van diakenen PKN Hoorn Zwaag Blokker

Werkplan College van diakenen PKN Hoorn Zwaag Blokker Werkplan College van diakenen PKN Hoorn Zwaag Blokker College van diakenen 13-2-2017 Inleiding In 2012 werd de laatste Visie-Beleid-Werkplan van het College van Diakenen van de Protestantse Gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker

Nadere informatie

Visie Jokri begeleiders 2.0

Visie Jokri begeleiders 2.0 Visie Jokri begeleiders 2.0 Jokri is dé vereniging van jonge christenen tussen 12 en 18 jaar in het bisdom Gent. Ze is ontstaan uit Jonge Kerk en uit de Kringwerkingen. Vandaag behoort ze tot de familie

Nadere informatie