26 PUPPYWEETJES MIJN PERFECTE PUPPY

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "26 PUPPYWEETJES MIJN PERFECTE PUPPY"

Transcriptie

1 26 PUPPYWEETJES MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS

2 PAGINA 2 VAN 26 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze opgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de auteur.

3 PAGINA 3 VAN 26 PUPPYWEETJES VAN A TOT Z ALLEEN THUIS BLIJVEN Het is handig als jouw pup uiteindelijk een paar uurtjes alleen thuis kan blijven. Van nature vinden honden dat moeilijk en sommige rassen zijn er beter in dan andere. Toch kunnen vrijwel alle honden het leren. Hij moet leren dat de wereld gewoon doordraait, ook als jij er niet bent. Begin daar zo vroeg mogelijk mee. Meestal gaat het al vanzelf omdat jij soms even de kamer uit loopt (bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan) en daarna weer terugkomt. Bouw het langzaam op en houd het tempo van jouw pup aan. Beloon hem als hij stil is geweest. Gaat hij piepen voordat je terugkomt, geef hem dan geen aandacht. Beter is dit moment voor te zijn en al terug te komen voordat hij gaat piepen. Wanneer dit goed gaat, kun je ook eens de voordeur uitlopen en direct weer terugkomen.

4 PAGINA 4 VAN 26 Doe daarna handelingen die je normaal ook doet: jas aan, tas en sleutels pakken en weggaan. Schenk niet te veel aandacht aan jouw pup en vertel hem ook niet dat hij goed op het huis moet passen. Hoe meer nadruk jij legt op jouw vertrek, hoe moeilijker het voor jouw pup wordt. Beloon altijd bij terugkomst. BEWEGING Wanneer je een pup hebt die (vermoedelijk) heel groot (en zwaar) gaat worden, is het belangrijk dat je de beweging goed stuurt. Dat wil zeggen dat je ervoor zorgt dat jouw pup op een niet al te gladde vloer hoeft te lopen. Hij zal dan snel uitglijden wat echt niet bevorderlijk is voor de ontwikkeling van gewrichten. Ga ook niet te lang met hem wandelen. Houd 5 minuten per maand per wandeling aan. Een hond van 8 weken, dus 2 maanden, mag 10 minuten per wandeling lopen. Dat mag uiteraard wel meerdere keren per dag.

5 PAGINA 5 VAN 26 Zo doseer je zijn beweging wat eventuele groeiproblemen kan voorkomen. Voor kleine honden geldt dit in mindere mate. Vraag bij twijfel specifiek advies bij jouw fokker. CASTRATIE Castratie betekent het onvruchtbaar maken door wegnemen (van teelballen bij reuen en eierstokken bij teven) en wordt gedaan op medische gronden of soms om gedrag te beïnvloeden. Castratie is iets voor later als jouw pup een hond is geworden. DOMINANTIE Hierover doen vele verhalen de ronde. Er zijn complete trainingsmethodes die uitgaan van de dominantietheorie waarbij de baas leert de hond te overheersen, hij moet de roedelleider worden.

6 PAGINA 6 VAN 26 Deze theorie is gebaseerd op het roedelleven van wolven. Daarbij heeft de zogenaamde alpha een aantal privileges zoals het zich mogen voortplanten (als enige), als eerste eten en de beste slaapplaats. Hij voert het roedel aan en initieert vaak activiteiten. Ook heeft hij de taak het roedel te verdedigen en te zorgen voor veiligheid. Het is maar sterk de vraag of dit in een gezin ook nodig is. Alsof honden de hele dag bezig zijn om de baas te spelen en de ranghoogste te worden. Honden hebben vooral sturing en duidelijkheid nodig vandaar dat het consequent toepassen van regels in huis zo belangrijk is. Toch zul je goed leiderschap moeten verdienen. Dat doe je door respect te tonen waardoor je respect terugkrijgt. Agressie wordt vaak met agressie beantwoord en het schaadt absoluut de relatie met jouw pup. EIGENWIJS Veel mensen vinden hun hond eigenwijs. Hij doet waar hij zelf zin in heeft en als hij niet wil luisteren, doet hij dat dus niet. Inderdaad. Zo werkt dat bij honden. Maar is een hond dan eigenwijs?

7 PAGINA 7 VAN 26 Pups leren snel en eigenlijk op een eenvoudige manier, net als wij mensen, door associatie. Welk gevolg heeft mijn gedrag? Jouw pup is de hele dag bezig met het ondernemen van activiteiten. Afhankelijk van de gevolgen, herhaalt hij zijn gedrag of doet hij het nooit meer. Alles wat beloond wordt versterkt gedrag, alles wat bestraft wordt stopt gedrag. Dus, als jouw pup niet luistert komt dat omdat hij niet beloond wordt voor het luisteren. Hij is dus niet eigenwijs, hij is gewoon slim. Als jij iets wil van jouw pup, zul je met een goede reden moeten komen. Zeker als hij net aan de houten tafelpoot ligt te knagen. Hoe leuk is dat? Nou, erg leuk. Maar als hij bij jou een pensstaafje krijgt, wordt de keuze al moeilijker en kiest hij misschien toch voor jou. Ook de liefde van de pup gaat door de maag. Jouw pup heeft geen will to please maar een will to eat. Maak daar dus handig gebruik van.

8 PAGINA 8 VAN 26 FORUMS Het lijkt wellicht een vreemd eend in de bijt tussen deze puppyweetjes maar internet is natuurlijk een belangrijke informatiebron geworden voor van alles en nog wat. Dus ook voor pups en honden. Er zijn verschillende soorten forums die of heel algemeen zijn of heel specifiek. Hierna een aantal populaire forums over hondenzaken. Hondenforum dit is het grootste een meest uitgebreide forum over van alles wat met honden (en pups) te maken heeft. Hondengedragsforum dit is een forum speciaal ingericht op hondengedrag. Je kunt hier vragen kwijt en informatie vinden over (ongewenst) gedrag, opvoeding en training. Doggo verzamelplaats voor hondeninformatie in de breedste zin van het woord.

9 PAGINA 9 VAN 26 Verder heeft bijna elk ras wel zijn eigen forum waar je natuurlijk rasspecifieke informatie kunt vinden en vragen kunt stellen. Kun je niets vinden over jouw ras, begin dan zelf een forum. GROEIPIJNEN Groeipijnen komen voor bij honden die te snel groeien. Ogenschijnlijk goed gezonde honden kunnen plotseling met of zonder aanleiding kreupel gaan lopen. De oorzaak wordt vaak gelegd bij foutieve voeding. Een te veel aan calcium zorgt ervoor dat het skelet te snel verbeent. Bij een voer met een onnatuurlijke calciumbron (preparaat) kan een teveel aan calcium minder goed worden afgevoerd dan bij een voer met een natuurlijke calciumbron zoals rauw (gemalen) bot. Toch komen groeipijnen ook voor bij honden die rauw bot eten maar in minder mate. Bovendien is het teveel aan calcium dan makkelijker te regelen door het percentage te verminderen.

10 PAGINA 10 VAN 26 HEUPDYSPLASIE Heupdysplasie (afgekort tot HD) is een aandoening die voorkomt bij groter(re) honden. In sommige rassen is het zo veelvuldig aanwezig dat er haast geen honden meer voorkomen die vrij zijn van HD, zoals de Duitse herder. Maar de lijst van rassen met deze aanleg wordt langer en langer. HD is een afwijking aan de heupgewrichten waarbij de ontwikkeling van de heupen bij een jonge, opgroeiende hond niet normaal verloopt en de gewrichten ernstig misvormd kunnen worden. HD heeft een genetische factor maar kan zich meer gaan ontwikkelen wanneer de heupen van een jonge hond behoorlijk belast worden. In dat kader is traplopen ook sterk af te raden. Ook plotselinge draaibewegingen kunnen een negatieve bijdrage leveren.

11 PAGINA 11 VAN 26 INENTEN Vaccineren is in Nederland niet verplicht, maar de meeste fokkers laten de pups inenten met 6 weken. Deze zogenaamde puppyenting bestaat uit Parvo en Hondenziekte. Vervolgens houden dierenartsen verschillende schema s aan maar de meest gebruikelijke is Op een leeftijd van 9 weken tegen Parvo, Leptospirose (Ziekte van Weil) en eventueel Kennelhoest. Op een leeftijd van 12 weken tegen Parvo, Leptospirose, Hondenziekte (Ziekte van Carré), HCC (besmettelijke leverziekte) en Kennelhoest. Dit wordt ook wel de cocktail genoemd. Elk jaar de cocktail herhalen. Toch zijn er steeds meer dierenartsen die alternatief vaccineren omdat gebleken is dat honden soms behoorlijk ziek kunnen worden of andere bijwerkingen zoals allergische reacties ontwikkelen.

12 PAGINA 12 VAN 26 Bovendien bieden vaccins een bescherming van twee jaar of langer en zijn er dierenartsen die zelfs beweren dat een inenting een leven lang beschermt. Kortom, wees kritisch en denk zelf na Bij Paarse hond worden geen eisen gesteld aan (jaarlijks) vaccineren. KINDEREN EN HONDEN Laat kinderen nooit met honden alleen. Dit mede om te voorkomen dat ze één van de volgende regels overtreden. De etensbak, waterbak of speeltjes van de hond zijn alleen van de hond. Het kind mag hier dan ook niet aankomen (ook niet als de hond er niet uit eet, drinkt of mee speelt). Hetzelfde geldt voor de mand of andere (slaap) plaatsen van de hond. Ook als de hond er zelf niet in ligt. Het uitlaten van de hond door het kind mag alleen onder begeleiding. Kinderen mogen een hond geen correcties geven. Je kunt samen voorzichtig de hond verzorgen, zoals borstelen. Trek- of stoeispelletjes met de hond zijn uit den boze. Evenals in het bijzijn van de hond wild gaan

13 PAGINA 13 VAN 26 rennen. In plaats hiervan kunnen zoek- en apporteerspelletjes gedaan worden. Voorkom dat het kind de hond aan zijn vacht of lichaamsdelen trekt of voorwerpen in ogen of oren steekt of de hond op een andere wijze plaagt of pijn doet. Een etende of slapende hond niet storen. Laat het kind de hond nooit recht in de ogen kijken. De hond niet toestaan om tegen het kind op te springen of omver te duwen. Pas op met vriendjes van eigen kinderen. Hun onderling gestoei wordt door de hond soms opgevat als een bedreiging en kan tot het verdedigen van de eigen kinderen leiden. ALS EEN ONBEKENDE HOND NADERT Blijf rustig stil staan; niet gillen, rennen of roepen. Houd de handen laag voor het lichaam. Kijk de hond niet recht aan, laat hem eventueel rustig snuffelen en weer weggaan. Ga niet zelf naar vreemde honden toe!

14 PAGINA 14 VAN 26 LITERATUUR Er is in de afgelopen 25 jaar heel veel over honden geschreven waaronder helaas ook heel veel onzin. Het is best moeilijk het kaf van het koren te scheiden, daarom hieronder een opsomming van leuke en interessante boeken over honden: Puppywijzer van Gwen Bailey Alle boeken van John Fischer De waarheid over honden van Stefan Budiansky Alle boeken van Klaas Wijnberg Karakter honden, karakter mensen van Sacha Gaus en Nicky Gootjes Alle boeken van Martin Gaus NAGELS KNIPPEN Wanneer jouw pupje veel op een harde ondergrond loopt, zul je misschien nooit de nagels hoeven knippen met uitzondering van eens een duimnagel omdat deze niet van nature afslijt. Sommige rassen hebben zelfs twee duimen aan de achterpoten, de zogenaamde dubbele Hubertusklauw.

15 PAGINA 15 VAN 26 Dit komt onder andere voor bij de Beauceron en de Pyreneese berghond. Durf je het zelf niet, ga dan naar jouw dierenarts. Hij kan het voordoen en het je leren of je laat het door hem doen. OPVOEDEN Opvoeden is grenzen stellen. Daarbij moet de nadruk altijd liggen op het belonen van gewenst gedrag en het voorkomen of negeren van ongewenst gedrag. Kindjes kijken met hun handjes en puppy s kijken met hun tandjes! Iedere puppybezitter heeft wel eens kennis gemaakt met die vlijmscherpe mesjes. Puppy s ontdekken de wereld door overal hun tanden in te zetten. Dat is helemaal niet erg; zelfs heel normaal en natuurlijk gedrag. Hij moet alleen wel leren waar hij wel en niet in mag bijten en vooral hoe hard. Dus zodra hij aan de stoelpoot of tafel begint, leid je hem af met een flostouwtje en speel kort met hem. Boos worden heeft geen zin. Leer hem liever wat hij wel mag.

16 PAGINA 16 VAN 26 Bijt hij in handen, kijk hem dan even strak aan, zeg heel hard au zodat hij zelf loslaat, beloon hem met een vrolijke stem en geef hem zijn favoriete speeltje. Als je pup aandacht vraagt door te blaffen of zich anders opdringerig te gedragen, is de beste remedie dit gewoon te negeren. Negeren is niets zeggen, niet aankijken, rechtop gaan staan of desnoods helemaal de kamer uitlopen. Je pup leert: geen aandacht = geen succes = geen lustgevoel: gedrag stopt. Het verdient aanbeveling de pup niet lichamelijk te straffen wanneer hij ongewenst gedrag vertoont. Straffen is namelijk heel moeilijk en moet aan heel veel voorwaarden voldoen om effectief te zijn. Wees dus creatief in het bedenken van oplossingen om het gedrag van je pup te manipuleren. PARASIETEN Elke hondeneigenaar krijgt er vroeg of laat mee te maken: wormen, vlooien en teken.

17 PAGINA 17 VAN 26 WORMEN Een goede fokker zal zijn pups in het nest meerdere keren ontwormen. Dat komt omdat ze er besmet mee zijn al tijdens de dracht en via de moedermelk. Wellicht krijg je een ontwormingsadvies mee. Zo niet, dan kun te raden gaan bij de dierenarts. Bedenk wel dat wormen alleen bestreden kunnen worden als ze volwassen zijn en dus heeft preventief ontwormen geen enkele zin. VLOOIEN Vlooien zijn parasieten die leven van bloed van hun gastheer. Ze zijn vervelend omdat ze jeuk veroorzaken maar ook ziektes over kunnen brengen. Tref je één vlo aan op jouw pup, dan zijn er honderden in zijn omgeving. Ook vlooien zijn te behandelen. TEKEN Teken zijn seizoensgebonden ongewenst bezoekers die vooral in de lente en zomer actief zijn. Ze komen voornamelijk voor in bosrijke gebieden maar ook in

18 PAGINA 18 VAN 26 struiken als coniferen. Ze leven, net als vlooien, van het bloed van hun gastheer. Teken kunnen redelijk eenvoudig verwijderd worden. Hiervoor zijn tekentangen in de handel maar een beetje stoere hondeneigenaren pakt ze gewoon met blote handen aan. Teken zijn zeker niet onschuldig en kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Deze ziekte is te behandelen met antibiotica maar kan in uitzonderlijke gevallen de dood tot gevolg hebben. ADVIES Niet alle parasieten zijn preventief te behandelen. Bedenk wel dat al deze middelen vergif zijn. Dat betekent dat ze zeker niet ongevaarlijk zijn voor jouw pup. Ook de daadwerkelijke chemische behandeling om parasieten te doden is zwaar. Wanneer jij jouw pup direct al behandelt met allerlei middelen tegen parasieten en hij wordt ook nog eens meerdere malen gevaccineerd dan krijgt zijn kleine lichaampje wel heel veel te verduren wat zeker niet de gezondheid positief zal beïnvloeden terwijl je het probeert goed te doen.

19 PAGINA 19 VAN 26 Het is niet wetenschappelijk bewezen maar wel proefondervindelijk vastgesteld dat knoflook preventief werkt tegen diverse parasieten. Dit kan in diverse vormen worden aangeboden. Mocht het niet baten, dan is het sowieso erg gezond! REGISTRATIE VAN JE HOND Het kan voor een aantal situaties handig zijn je hond te laten registreren. Vroeger gebeurde dat door middel van een tatoeage in de oren, tegenwoordig wordt vaker een chip (zo groot als een rijstkorrel) onder de linkerschouder van de hond ingebracht. Als je een rashond hebt, wordt dat door de fokker geregeld als de hond nog in het nest is. Samen met de stamboom vormt dit dan de totale registratie. Heb je geen rashond, laat dan je hond chippen door je dierenarts. Door middel van een speciale scanner kunnen deze gegevens dan altijd uitgelezen worden door bijvoorbeeld een andere dierenarts of een asiel. Meld vervolgens jouw hond aan bij de NDG (Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren).

20 PAGINA 20 VAN 26 Hier kan 24 uur per dag informatie opgevraagd worden over de eigenaar van een geregistreerd dier. Natuurlijk hoop je dit nooit nodig te hebben maar doe het toch maar. SOCIALISEREN De belangrijkste periode in het leven van een pup is de socialisatieperiode. Een groot gedeelte daarvan vindt bij de fokker plaats maar daarmee is het niet klaar. Je gaat jouw pup laten wennen aan de buitenwereld en alles wat daarmee te maken heeft. Socialiseren in Nederland is in de regel niet erg moeilijk. Zeker als je in de stad woont in een redelijk dichtbevolkte provincie dan socialiseer je al zodra je de voordeur uitloopt. Op straat kom je spelende, schreeuwende of huilende kinderen tegen, mensen in rolstoelen, met hoeden, hoofddoekjes of een wandelstok. Verschillende mensen, honden en andere dieren. Kortom, jouw pup kijkt zijn ogen uit.

21 PAGINA 21 VAN 26 Overdrijf het niet! Ga niet een werkschema maken waarbij je s morgens naar de markt gaat, s middags met de trein en de bus en s avonds naar de kermis. Dat is echt niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn. De pup gaat zich dan afsluiten van nieuwe prikkels en kan er bang van worden. Ga activiteiten ondernemen die je ook zou doen als jouw hond volwassen is. Ga je nooit met het OV en zeker niet met een hond erbij, dan is het ook niet noodzakelijk om dat te doen met een pup. Ga je elke zaterdag naar het voetbalveld, neem dan zeker jouw pup mee. Neem een wat verlegen pup op de arm en laat hem zo met jouw voetbalvrienden kennismaken. En natuurlijk blijf je daarna niet te lang in de kantine hangen TANDEN WISSELEN Vanaf ongeveer 20 weken gaat je pup wisselen. Hij is dan eigenlijk geen pup meer maar sommige honden beginnen er al eerder mee vandaar dat het toch bij de puppycursus hoort.

22 PAGINA 22 VAN 26 Meestal begint het met de voortanden, daarna de kiezen en als laatste de hoektanden. Tijdens deze fase heeft je pup een enorme kauwbehoefte, dus voorzie daar ruimschoots in. Controleer regelmatig of de kiezen en tanden goed doorkomen en of de melktanden ook echt uitvallen. UIT ETEN Stel jouw pup komt de week voor Kerstmis en je hebt allerlei plannen die dagen. Eten bij ouders, schoonouders of in een restaurant. Waar het ook is, het spreekt vanzelf dat jouw pup mee gaat. Wanneer je naar een restaurant gaat, bespreek van te voren even de mogelijkheden. Meestal is het geen probleem als de pup onder tafel blijft. Neem vertrouwde zaken mee dus zijn mandje (of bench), kussen of kleedje, favoriete knuffel en eventueel eten. Vraag van te voren aan de gastvrouw waar jouw pup kan verblijven tijdens de maaltijd en zorg dat je hem kunt zien. Neem hem regelmatig mee naar buiten.

23 PAGINA 23 VAN 26 Meestal zal een pup snel in slaap vallen vanwege alle indrukken. Als je merkt dat jouw pup niet goed reageert of zoveel prikkels, neem dan jouw verantwoordelijkheid en ga een rustige omgeving opzoeken. Als dat betekent dat je beter naar huis kunt gaan, doe dat dan. Een trauma kan snel optreden. VUURWERK, ONWEER EN ANDERE ZAKEN Het is natuurlijk wel een voordeel als jouw hond vlak voor Kerstmis komt. Hij is dan namelijk nog geen 12 weken (de angst voor nieuwe prikkels is dan optimaal) bij de jaarwisseling. Grote kans dat hij geheel door alles heen slaapt. Mocht jouw pup gewoon klaar wakker zijn tijdens het vuurwerk, neem hem dan op je arm mee naar buiten en bekijk samen het schouwspel op een veilige afstand. Steek je graag vuurwerk af, dit jaar maar even aan iemand anders overlaten. Jij hebt nu belangrijkere zaken te doen. Met een beetje geluk kun je wel een pup en een glas champagne vasthouden.

24 PAGINA 24 VAN 26 Doe verder zo normaal mogelijk. Ga vooral geen koetsjie-koetsjie praat bezigen. Jouw pup begrijpt er niets van en als hij wat onder de indruk is heb je grote kans dat je zijn gedrag beloont. Hij zal dan elk jaar banger worden van vuurwerk. Ga in geen geval naar een zogenaamde vuurwerkcursus op een hondenschool. Deze zijn vaak bedoeld voor volwassen honden die al een angst voor vuurwerk ontwikkeld hebben. Deze angst zal zeker overslaan op jouw pup Komt jouw pup na de feestdagen dan is hij dus (bijna) een jaar als hij voor het eerst vuurwerk meemaakt. Ga ook dan niet naar zo n cursus. Allemaal bange honden bij elkaar, dat werkt aanstekelijk en zeker niet genezend. Op een vergelijkbare manier ga je om met onweer en andere nieuwe prikkels. Je hoeft niet alles op te zoeken maar maak er geen toestand van. Ben je zelf bang van onweer, zorg dan voor afleiding voor jou en jouw pup door bijvoorbeeld samen te gaan spelen (of oefeningetjes doen) waarbij je muziek of de tv aanzet.

25 PAGINA 25 VAN 26 ZWEMMEN Veel honden vinden zwemmen leuk maar niet allemaal. Sterker nog, sommige honden kunnen echt niet zwemmen. Wanneer jij graag wil dat jouw hond gaat zwemmen, zoek dan een geschikt zwemwater op. Als jouw pup apporteren al leuk vindt, kun je beginnen met iets in het water te gooien. Dichtbij. Gaat hij het water in, moedig hem dan aan. Brengt hij het voorwerp terug, gooi het dan iets verder en zo steeds iets verder. Brengt hij het niet terug maar gaat hij wel het water in, dan is dat natuurlijk ook een aanmoediging waard. Je wilt hem namelijk leren zwemmen. Sommige honden hebben wat meer aanmoediging nodig en er zijn zelfs honden die alleen maar zwemmen met de baas. Samen zwemmen met jouw hond is een geweldig ervaring! Blijf wel opletten want sommige honden zijn wat klunzig en duwen je zo onder water. Dwing jouw hond nooit om te zwemmen en gooi hem zeker niet (voor de lol) in het water. Hij kan echt verdrinken! Bovendien weet je niet wat er onder water allemaal voor stekelige dingen liggen waar jouw hond zich aan kan bezeren.

26 PAGINA 26 VAN 26 Grote kans ook dat hij voor eens en voor altijd een trauma heeft voor water. Laat hem het zelf ontdekken. Zwemt hij niet, probeer het op later leeftijd opnieuw of neem een zwemhond mee. Misschien volgt hij het voorbeeld. Zo niet, dan heeft het niet zo mogen zijn. Voordeel is dan weer dat je hem ook niet hoeft te wassen of af te drogen.

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 9 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle

Nadere informatie

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden!

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden! Dag van de Hond Kind & Hond kunnen de beste maatjes worden! In deze folder lees je hoe je goede maatjes met de hond kunt worden. Daarvoor moet je onder andere weten hoe hij in elkaar zit, wat hij nodig

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY

APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 10 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 7 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Informatiebrief een pup.

Informatiebrief een pup. Informatiebrief een pup. Wanneer u besloten heeft een hond te nemen moet u van te voren op een paar dingen letten voordat u de pup gaat halen. Allereerst moet de pup een eigen plekje in huis hebben. Een

Nadere informatie

Kompas hondenadviesbureau Geeft richting aan hondengedrag. Socialisatie

Kompas hondenadviesbureau Geeft richting aan hondengedrag. Socialisatie Kompas hondenadviesbureau Geeft richting aan hondengedrag In de eerste drie maanden moet de hond wennen aan alles wat hij in zijn leven zou kunnen tegenkomen. Na die eerste drie maanden volgt een tweede

Nadere informatie

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Honden kunnen prima samengaan met kinderen, maar

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk Uw nieuwe hond Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk De dag dat de hond voor het eerst bij u thuis komt is altijd een beetje spannend. Zou het allemaal goed gaan, zal hij zich

Nadere informatie

Pupinformatie voor kopers

Pupinformatie voor kopers Pupinformatie voor kopers Algemeen Een pup die u bij ons koopt, is minimaal negen weken oud. Wij hebben de pup aan u verkocht met een koopovereenkomst die door u en ons is ondertekend. Naast de koopovereenkomst

Nadere informatie

Informatiebrief een pup.

Informatiebrief een pup. Informatiebrief een pup. Wanneer u besloten heeft een hond te nemen moet u van te voren op een paar dingen letten voordat u de pup gaat halen. Allereerst moet de pup een eigen plekje in huis hebben. Een

Nadere informatie

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Als opvoeden even lastig is

Als opvoeden even lastig is Als opvoeden even lastig is Hoe pak je dat dan aan? Soms weet ik niet meer wat ik moet doen om hem stil te krijgen. Schattig? Je moest eens weten. Hoezo roze wolk? Mijn dochter kan af en toe het bloed

Nadere informatie

EEN PUP IN HUIS! Een aantal leefregels/tips: De pup socialiseren:

EEN PUP IN HUIS! Een aantal leefregels/tips: De pup socialiseren: EEN PUP IN HUIS! Nu begint een leuke maar ook een drukke periode. Natuurlijk wilt u dat uw hondje opgroeit tot een gezonde, prettige labrador. Gedurende het eerste levensjaar van uw hond kunt u veel doen

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN over houden van huisdieren Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun

Nadere informatie

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s.

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s. Voorwoord Zindelijkheidstraining is erop gericht om uw hond zo snel mogelijk te leren om buiten het huis zijn behoefte doen, of eventueel in een geschikte plek binnenshuis. We bespreken twee methodes voor

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

HANDIG HONDEN ONTMOETEN

HANDIG HONDEN ONTMOETEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG HONDEN ONTMOETEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN ONTMOETEN. JE KUNT ER

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

Capoen. Handleiding voor jonge kinderen en hun omgang met honden. Inhoud : Wolven en honden Verschillende rassen Gedrag

Capoen. Handleiding voor jonge kinderen en hun omgang met honden. Inhoud : Wolven en honden Verschillende rassen Gedrag Capoen Handleiding voor jonge kinderen en hun omgang met honden Inhoud : Wolven en honden Verschillende rassen Gedrag Het roedel Roedel tegenover land Plaats in het gezin Hoe wordt jij koning of koningin

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Elke ouder is blij als er geen luiers meer op het boodschappenlijstje staan. Het betekent

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Van kitten naar kat. Optimale begeleiding door de praktijk. Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts

Van kitten naar kat. Optimale begeleiding door de praktijk. Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts Van kitten naar kat Optimale begeleiding door de praktijk Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts TERUG NAAR DE SCHOOLBANKEN voor dierenarts-assistenten Amersfoort, zat. 20 juni 2015 Programma

Nadere informatie

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDENTAAL. JE KUNT ER

Nadere informatie

6,7. Schofthoogtes: Kracht: Werkstuk door een scholier 1362 woorden 18 mei keer beoordeeld. Inhoud:

6,7. Schofthoogtes: Kracht: Werkstuk door een scholier 1362 woorden 18 mei keer beoordeeld. Inhoud: Werkstuk door een scholier 1362 woorden 18 mei 2006 6,7 131 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoud: 1. Algemene informatie over de Amerikaanse Bulldog 2. Hoe is de Amerikaanse Bulldog als pup? 3. Wat eet

Nadere informatie

http://www.duitsestaandekorthaar.eu

http://www.duitsestaandekorthaar.eu Du Domaine Chablesse Chemin Naghin 1 7823 Gibecq 0477/033 160 info@duitsestaandekorthaar.eu http://www.duitsestaandekorthaar.eu Richtlijnen voor de opvoeding van uw hond Naar aanleiding van het Koninklijk

Nadere informatie

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond)

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) HONDENTOILET Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) Stap 1: zoek de juiste plaats voor het hondentoilet Plaats het hondentoilet in een hoek, zodat het wordt afgeschermd door twee muren.

Nadere informatie

Het onderzoek van de burgemeester 5/6

Het onderzoek van de burgemeester 5/6 Het onderzoek van de burgemeester De burgemeester hoorde dat kinderen ongerust zijn. Nee, ze zijn niet bang voor onweer of harde geluiden. Ze maken zich zorgen over de natuur. Dieren krijgen steeds minder

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen! Hoi wereld... hier ben ik www.icare.nl

jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen! Hoi wereld... hier ben ik www.icare.nl jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen!... hier ben ik www.icare.nl Informatie voor ouders/verzorgers Veel kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar maken een kortere of langere periode door van weinig

Nadere informatie

WERKBOEKJE. Hond. je naam: Limburg

WERKBOEKJE. Hond. je naam: Limburg WERKBOEKJE Hond je naam: Limburg De oorsprong van de hond De hond is het oudste en trouwste huisdier van de mens. Officieel is het een roofdier, maar de meeste honden jagen niet meer. De voorvader van

Nadere informatie

Vragenformulier Gedragsbegeleiding

Vragenformulier Gedragsbegeleiding Vragenformulier Gedragsbegeleiding Vreemde Honden Petra van Wijngaarden - gedragsbegeleider honden 0651450229 info@vreemdehonden.nl www.vreemdehonden.nl www.facebook.com/vreemdehonden 1. Persoonsgegevens

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute

Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute Het socialiseren van onze pup Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute Indeling van de lezing: Praktijkvoorbeeld angst De socialisatie van de pup praktijkvoorbeeld dominante agressie De rangbevestiging

Nadere informatie

LES IN LICHAAMSTAAL MIJN PERFECTE PUPPY

LES IN LICHAAMSTAAL MIJN PERFECTE PUPPY LES IN LICHAAMSTAAL MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 19 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De Alles of niets methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar De Alles of niets methode is een heel simpele manier om een hond te leren om wat

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met Storm op komst Vandaag liep ik met mijn hond voorbij een schoolplein waar de pauze in volle gang was. Overal spelende en blije kinderen, maar bij het hek stonden een beteuterde kleuter en zijn juffrouw.

Nadere informatie

Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 Mail:hondenschool sammie@gmail.co Website: www.hondenschool -utrecht.nl

Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 Mail:hondenschool sammie@gmail.co Website: www.hondenschool -utrecht.nl Nieuwsbrief Juni Mail:hondenschool sammie@gmail.co m ol -utrecht.nl sammie nog niet dan snel.. Eindelijk is dan de zomer aangebroken. gaat ook in de zomer gewoon door.. Juni Chipmaand: Ook in 2013 staat

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Tips voor het herkennen van een broodfokker

Tips voor het herkennen van een broodfokker Tips voor het herkennen van een broodfokker Yvonne Bruijn www.puppyopvoedhulp.nl Tips voor het direct herkennen van een broodfokker Waarom toch al die drukte om broodfokkers? In het kort; Broodfokkers

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen.

Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen. 1 Uw hond is bang, nerveus, zenuwachtig, U kunt hem niet betrekken in het doen van leuke dingen. Eerst en vooral is het een voordeel als u weet waarom uw dier zo nerveus is en bang. Er is ook een groot

Nadere informatie

Spreekbeurt dierenarts

Spreekbeurt dierenarts Spreekbeurt dierenarts Ik doe mijn spreekbeurt over de dierenarts. Hoofdstukken: 1:waarom? 2:spreekkamer 3:medicijnen 4:laboratorium 5:behandeltafel 6:operatie 7:rontgefoto s 8:dierenarts-assistent 9:afspraak

Nadere informatie

Praten leer je niet vanzelf

Praten leer je niet vanzelf jeugdgezondheidszorg Praten leer je niet vanzelf... hier ben ik www.icare.nl Over de spraak-taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten

Nadere informatie

Een kitten in huis. een volwassen vlo

Een kitten in huis. een volwassen vlo Een kitten in huis Een kitten in huis is erg leuk, maar heeft ook veel verzorging en aandacht nodig. In deze informatiebrief behandelen we enkele onderwerpen die van belang zijn bij de gezondheid van uw

Nadere informatie

Voorbeeldgedrag Auteur: Mariska Hakvoort-Hazeleger

Voorbeeldgedrag Auteur: Mariska Hakvoort-Hazeleger Je krijgt deze mailing omdat je de online cursus 'Opvoeden vanuit geloof, hoop & liefde' volgt. Ben jij niet de juist geadresseerde, stuur dan een mail aan ons. Onze gegevens staan onderaan deze mailing.

Nadere informatie

Naam: Locatie: Groep: Groeibericht

Naam: Locatie: Groep: Groeibericht Naam: Locatie: Groep: Groeibericht pagina 2 Inleiding Opgroeien, opvoeden en ontwikkelen gaat bij ieder kind met vallen en opstaan. In de moderne kinderopvang nemen we een deel van de opvoeding van uw

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

Versie: augustus

Versie: augustus Versie: augustus 2017 1 Inhoudsopgave (op alfabetische volgorde) Aanmelden pup 03 Behandeling acute diarree. 03 De eerste nacht bij u thuis. 03 Inentingen en ontwormen. 04 Lichamelijke belasting bij een

Nadere informatie

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag?

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag? De manieren waarop een hond leert Wat is gedrag? Echt alles wat een hond doet wordt gedrag genoemd. Honden gedragen zich zoals honden zich horen te gedragen. Ze doen volkomen natuurlijke en normale hondendingen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden

POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden NEEEE, koppig, dwars en zelluf doen ze zijn erom berucht PEUTERS. Soms tref je ze brullend op de vloer van de supermarkt,

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie september 2014 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Wat te verwachten bij een instinct test.

Wat te verwachten bij een instinct test. Wat te verwachten bij een instinct test. Je kan met je hond naar JJRanch komen om je hond te laten testen op het instinct om schapen te drijven. De test duurt ongeveer 15 tot 25 minuten, afhankelijk van

Nadere informatie

Succesvolle tips voor de verzorging en training van je puppy

Succesvolle tips voor de verzorging en training van je puppy 2011 DISCLAIMER: Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. kan echter niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuist

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

inhoud 1. Groeien 2. In de buik 3. De baby 4. De peuter 5, De kleuter 6. Het schoolkind 7. De puber 8. Volwassen 9. Bejaard 10. Filmpje Pluskaarten

inhoud 1. Groeien 2. In de buik 3. De baby 4. De peuter 5, De kleuter 6. Het schoolkind 7. De puber 8. Volwassen 9. Bejaard 10. Filmpje Pluskaarten Groeien inhoud 1. Groeien 3 2. In de buik 4 3. De baby 5 4. De peuter 7 5, De kleuter 9 6. Het schoolkind 10 7. De puber 11 8. Volwassen 12 9. Bejaard 13 10. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s

Nadere informatie

Pet Wellness Center. Welzijn voor uw huisdier. Puppy-plan

Pet Wellness Center. Welzijn voor uw huisdier. Puppy-plan Pet Wellness Center Welzijn voor uw huisdier Puppy-plan Inhoudsopgave Persoonlijke pagina Inleiding Een goede start Voeding Verzorging Entingen Lichamelijk onderzoek Controle tabel Voedingsadvies Preventief

Nadere informatie

Welkom... 5. Week 1... 6. Theorie... 16

Welkom... 5. Week 1... 6. Theorie... 16 1 Inhoud 1 Welkom... 5 Week 1... 6 Theorie... 6 De Clicker... 6 Jouw Houding... 6 Fases in een hondenleven... 7 De Roedel... 8 Training... 9 Commando Zit... 9 Commando Af... 11 Socialisatie... 14 Situatie

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

LOBKE OF MY PRECIOUS DREAM

LOBKE OF MY PRECIOUS DREAM LOBKE OF MY PRECIOUS DREAM INHOUDSTABEL Mijn paspoort Stamboom Ge z o n d h e i d Voeding Op v o e d i n g Verzorging 1 2 3-4 5 6 7 P A S P O O R T Na a m: Stamboomnaam: Ge b o o r t e d at u m: Ge b

Nadere informatie

Benchtraining aangeleerd wordt; de hond moet leren dat een bench niet eng is maar juist leuk!

Benchtraining aangeleerd wordt; de hond moet leren dat een bench niet eng is maar juist leuk! Benchtraining Een bench is een uitermate handig hulpmiddel bij de opvoeding van jouw hond. Denk bijvoorbeeld aan de zindelijkheid die sneller aan te leren is, of het voorkomen van het stukbijten van je

Nadere informatie

door Megan van den Berg

door Megan van den Berg door Megan van den Berg Ik houd m`n spreekbeurt over de dierenarts. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren hou en ik wil het later ook zelf worden. Spreekkamer Raar woord natuurlijk, spreekkamer.

Nadere informatie

landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren Minder hondenbeten Extra opdrachten basisscholen (groep 5 t/m 8) over houden van huisdieren

landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren Minder hondenbeten Extra opdrachten basisscholen (groep 5 t/m 8)  over houden van huisdieren Minder hondenbeten Extra basisscholen (groep 5 t/m 8) landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren www.licg.nl over houden van huisdieren Introductie Introduceren van Minder Hondenbeten extra De die u

Nadere informatie

Wat wordt er besproken?

Wat wordt er besproken? Op maandag avond 24-11-14 is er in de praktijk een geweldig leuke lezing geweest over vuurwerk angst! Het was een groot succes met veel gezellige en vooral geïnteresseerde deelnemers, we willen deze dan

Nadere informatie

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond A virus: Hondenziekte ; HCC ; Parvo ; Aujeszky ; Rabiës ; Corona B bacterie: Ziekte van Weil ; TBC ; Tetanus ; Salmonella

Nadere informatie

Vragenformulier gedragstherapie

Vragenformulier gedragstherapie Vragenformulier gedragstherapie U wordt vriendelijk verzocht alle vragen zo uitgebreid mogelijk en naar waarheid te beantwoorden. U kunt uw antwoord in de invulvakjes schrijven. Bij / vragen kunt u uw

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Angst & Paniek

Online Psychologische Hulp Angst & Paniek Online Psychologische Hulp Angst & Paniek 2 Therapieland Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Angst & Paniek van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Cliff-Pup van Pip 2014- dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Loslopen is heel belangrijk voor een pup en (jonge) hond. Een hond moet de gelegenheid krijgen om

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Jack Russell

Werkstuk Biologie Jack Russell Werkstuk Biologie Jack Russell Werkstuk door een scholier 1984 woorden 20 november 2008 6,3 16 keer beoordeeld Vak Biologie BENODIGDHEDEN Een Jack Russell heeft niet zoveel nodig. Als hij de bal heeft

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze:

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze: Zindelijkheidstraining Net als de meeste ouders kijkt u misschien uit naar de dag dat uw kind geen luiers meer nodig heeft. Uw kind zindelijk maken kan een enorme opgave lijken, vooral wanneer familie,

Nadere informatie

BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS

BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS Respect voor dieren staat hierbij centraal! De omgang met de dieren gebeurt altijd onder toezicht van een pedagogisch medewerker. Kinderen leren vanaf kleins af aan

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie rassenbijsluiters Golden Retriever De

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten

Nadere informatie

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond:

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond: NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: HONDEN Vakantieopvang Als u een of meerdere en heeft en u wilt met vakantie gaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets voor de

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Later word ik dierenarts!

Later word ik dierenarts! Later word ik dierenarts! Hengelosestraat 290 7521 AM Enschede 053-4345777 www.dierenartsenpraktijktonnema.nl info@dierenartsenpraktijktonnema.nl 1 2 Dierenarts zijn, wat betekent dat eigenlijk? De opleiding

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Succesvolle tips voor de verzorging en training van je puppy

Succesvolle tips voor de verzorging en training van je puppy 2015 www.bordercolliegeheimen.nl DISCLAIMER: Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. kan echter niet verantwoordelijk worden

Nadere informatie

11 Katten. Thema. 1 Inleiding. Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen.

11 Katten. Thema. 1 Inleiding. Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen. Thema 11 Katten 1 Inleiding Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen. De inhoud van dit thema: 2 Verzorging 3 Voor- en nadelen van katten 4

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie