Informatiebrief een pup.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebrief een pup."

Transcriptie

1 Informatiebrief een pup. Wanneer u besloten heeft een hond te nemen moet u van te voren op een paar dingen letten voordat u de pup gaat halen. Allereerst moet de pup een eigen plekje in huis hebben. Een goede optie is een bench waar ze s nachts in gaat en wanneer de pup alleen thuis is. Gebruik de bench niet als straf! Ook moet de pup een voer- en waterbak hebben en een riem en lijn om uitgelaten te worden en wat speeltjes om mee te spelen. De eerste nacht. Wanneer de pup thuis komt, is alles vreemd voor haar. De pup is uit het vertrouwde nest gehaald en komt in een vreemd huis met vreemde mensen. s Nachts zal ze dan ook flink laten weten om alleen in een bench te zitten. Het is heel belangrijk het piepen en blaffen te negeren. Haal de pup er absoluut niet uit en ga haar niet troosten want dan wordt dit slechte gedrag beloont. Na een paar nachten zal het piepen zeker minder worden. Zindelijkheid. De pup zal nog niet zindelijk zijn wanneer u haar in huis heeft. Het is vooral de eerste dagen erg belangrijk in de buurt te zijn wanneer de pup aandrang krijgt. Vaak doet de pup haar behoefte na het eten en als ze wakker wordt. Daarom is het belangrijk dán met de pup naar buiten te gaan. Wanneer de pup buiten haar behoefte doet, beloont u haar uitbundig en geeft u haar wat lekkers. Als u in huis ziet dat de pup een plekje gaat zoeken, een rondje draait en in een hurkhouding gaat zitten, of u ziet haar de behoefte doen, bestraft u de pup door foei te roepen en de pup buiten neer te zetten. Wanneer de pup dan buiten de behoefte doet, beloont u haar door iets lekker te geven en goed zo te zeggen. Wanneer u in huis een plasje of ontlasting vind, en u heeft het de pup niet zien doen, heeft straffen geen zin meer. De pup is dan allang vergeten waarvoor ze gestraft wordt. Langzamerhand zal de pup voor de deur gaan staan of gaan piepen als ze haar behoefte moet doen. Voeding. Vraag de fokker welk voer de pups gehad hebben en neem voor in ieder geval de eerste week dit voer in huis. Wanneer u over wilt gaan op een ander merk, is het belangrijk de pup goed aan het nieuwe voer te laten wennen. Informeer hiervoor bij uw dierenarts. Geef de eerste dagen het oude voer nog maar geef de 3 e dag een kwart van het nieuwe voer. Vanaf dag 5 de helft oud en de helft nieuw voer zodat ze met ongeveer een week op het nieuwe voer staat.

2 De eerste paar maanden mag de pup 3 tot 4 x per dag gevoerd worden maar daarna is 2 x per dag voeren voldoende. Wat de pup dan niet opeet moet weggehaald worden. Voor de ondersteuning van de groei van uw pup is goede voeding erg belangrijk. De voeding moet alle belangrijke bouwstoffen bevatten en de voedingsstoffen moeten van goede kwaliteit zijn. De voeding die wij adviseren is de voeding van Specific. Deze voeding is door dierenartsen ontwikkeld en zeer goed verteerbaar. Nog een positief kenmerk van dit voer is dat het grondstoffen bevat van hoogwaardige kwaliteit en dat het voer altijd een vaste samenstelling heeft. Wij adviseren uw pup alleen brokjes te geven en geen of weinig zachtvoer. Zo blijft het gebit langer mooi doordat de brokjes langs de elementen schuren. Ook kunt u af en toe een dental stick geven zodat het gebit mooi blijft. Nog een goede optie om het gebit mooi te houden is poetsen. Het is belangrijk dit op een jonge leeftijd te doen zodat de pup eraan kan wennen en het later ook gemakkelijk zal gaan. Er is speciale tandpasta voor honden te verkrijgen met bijvoorbeeld een kipsmaak. 1 x per dag tot een paar keer per week poetsen is voldoende om tandsteen te voorkomen. Gedrag. Het is heel belangrijk om vanaf het begin goede regels vast te stellen wat de pup wel of niet mag. Laat de pup niet tegen u op springen en in uw handen of benen bijten. Omdat de pup toch wel iets moet hebben om op te kauwen, is het goed om een paar speeltouwen of speeltjes te hebben. Daar mag de pup dan mee spelen. Wanneer ze schoenen pakt of andere dingen, straft u haar en geeft u haar speeltje. Bedelgedrag moet u negeren waardoor het vanzelf ophoud. Als de pup even in de mand moet, moet ze in de mand blijven liggen totdat u zegt dat ze eruit mag. De eerste 12 weken zijn erg belangrijk en bepalend voor het gedrag van de hond op latere leeftijd. Wanneer de pup op 8 weken leeftijd bij de nieuwe eigenaar komt kan er al veel geleerd worden. Met behulp van snoepjes of voer kunt de pup leren te zitten, te liggen, te blijven liggen en een poot te geven. Het is goed om steeds dezelfde woorden en gebaren te gebruiken. Wij adviseren om met uw pup een cursus te volgen. Vaccinaties. Op 6 weken leeftijd krijgt de pup bij de fokker haar eerste inenting. Dit is de zogenaamde pupenting en is tegen hondenziekte en parvo. Daarna moet op 9 weken leeftijd de 2 e enting gegeven worden. Deze enting is weer tegen parvo en nu ook tegen leptospirose. Tevens wordt op deze leeftijd tegen kennelhoest geënt, aangezien jonge honden erg ziek kunnen worden van kennelhoest.

3 Op 12 weken krijgt de pup de volledige cocktail-enting. Ook de kennelhoest wordt herhaald om de hond voldoende bescherming te bieden. Kennelhoest is besmettelijk en daarom is deze enting bij kennels en pensions verplicht. Vervolgens wordt uw hond ieder jaar geënt, afgewisseld de volledige cocktail-enting en de parvo/lepto-enting. Wanneer uw hond meegaat naar het buitenland zijn er aanvullende inentingen verplicht. Dan moet de hond ook tegen hondsdolheid worden geënt, de hond moet gechipt zijn en in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort. Daarnaast hebben bepaalde landen nog aanvullende eisen. U kunt bij ons informeren naar deze eisen. Ook is het verstandig uw hond in het buitenland goed te beschermen tegen de hartworm en tegen teken. Ook hiervoor kunt u informeren bij de praktijk. Ontworming. Een pup kan al op jonge leeftijd last hebben van wormen doordat zij via de melk van de moeder besmet kan raken. De pup kan dan diarree en een verminderde weerstand krijgen. Daarnaast wordt de vacht doffer, heeft de pup een dik buikje en zal ze op langere termijn vermageren. Daarom is het belangrijk de pup op jonge leeftijd verschillende keren te ontwormen. Het schema voor de ontworming van de hond is op 2 weken, 4 weken, 6 weken en 8 weken, dan op 4 maanden en 6 maanden leeftijd. Daarna is 4 x per jaar voldoende. Aangezien kleine kinderen ook wormen kunnen krijgen van de hond, is het aan te raden dit schema aan te houden. Voor het ontwormen zijn pillen af te halen bij de balie die éénmalig gegeven moeten worden en daarmee álle wormen bestrijd. De cyclus van de worm.

4 Vlooien en teken. Vlooien zijn kleine parasieten die op de hond zitten om bloed te zuigen. Wanneer uw hond last heeft van vlooien zal ook de omgeving besmet zijn. Vlooien veroorzaken veel jeuk en huidinfecties, daarom is het belangrijk de hond preventief tegen vlooien te behandelen. Dit kan al op een leeftijd van 8 weken. Deze behandeling is 1 maand werkzaam. Het ontvlooien gaat via een pipetje in de nek wat u zelf kunt doen. Ook kan uw hond last hebben van teken. Dit zijn kleine spinachtige beestjes die zich op de hond vasthechten en bloed zuigen. Teken kunnen zich ook op mensen vast hechten! Ze kunnen door hun speeksel gevaarlijke ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme. Wanneer uw hond een teek heeft, verwijder deze dan niet met alcohol maar met een tekentang. Natuurlijk is het beter om teken te voorkomen. Daar zijn speciale pipetjes voor die in de nek gegeven kunnen worden. U kunt hiervoor bij ons aan de balie informeren. Dit is de manier om een teek te verwijderen. Chip Een chip is een heel klein zendertje met een code. De chip wordt tussen de schouderbladen onder de huid ingebracht. Uw huisdier wordt dan ingeschreven bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren. Wanneer uw hond weggelopen is, kan deze weer worden opgespoord met behulp van een chipreader die elke dierenarts en asielhouder heeft. Ook is de chip verplicht wanneer uw hond meegaat naar het buitenland. Castratie en Sterilisatie. Wanneer u een reu heeft zal u op een leeftijd vanaf ongeveer 6 maanden verschil in gedrag gaan zien. De hond is geslachtsrijp en bij het zien van een (loops) teefje zal de reu graag haar kant op willen! Ook zou de reu zich dominant kunnen gedragen. Wanneer u de reu niet als dekreu wilt gebruiken, adviseren wij uw reu te laten castreren. Dit om bovenstaand gedrag te voorkomen maar ook om enkele medische kwalen zoals voorhuidsontsteking en prostaatproblemen te voorkomen. Bij de castratie worden beide testikels verwijderd. De castratie kan al vanaf een leeftijd van 6 maanden worden uitgevoerd. Als u een teefje heeft en u wilt geen nestje met haar is het ook dan verstandig haar te laten steriliseren. Dit om de loopsheid en zo ook eventuele ongewenste pups te

5 voorkomen. Ook zijn er medische voordelen aan de sterilisatie. Zo heeft de teef na sterilisatie op jonge leeftijd aanzienlijk minder kan op melkklierontsteking, baarmoederontsteking en suikerziekte. Sterilisatie kan vanaf een leeftijd van 6 maanden. Bij de sterilisatie worden de eierstokken verwijderd, het ideale tijdstip hiervoor is na de eerste loopsheid. Verder dient de sterilisatie tussen twee periodes van loopsheid in te worden uitgevoerd. Dan zijn namelijk de geslachtsorganen het minst doorbloed en kan de sterilisatie gemakkelijker worden uitgevoerd. Hoe gaat de operatie in z n werk? U brengt uw hond s ochtends tussen 08:00 en 09:00 uur in Harmelen of om 13:00 uur in Vleuten. De hond wordt nagekeken en er wordt evt. een bloedonderzoek gedaan om te kijken of hij gezond is. Dan wordt de hond onder narcose gebracht en geopereerd. We laten uw hond goed uitslapen en wanneer hij wakker is, wordt u gebeld en kunt u hem op komen halen. U krijgt dan meteen antibiotica en pijnstilling mee. Bij thuiskomst zal de hond nog wel wat sloom zijn van de narcose. Hij mag s avonds weer een klein beetje eten en zal al snel de oude zijn. Mocht dit niet het geval zijn kunt u altijd bellen. Na 10 dagen komt u op controle en worden eventuele hechtingen verwijderd. Na de operatie is het belangrijk extra goed op de voeding te letten. Door de castratie/sterilisatie wordt de stofwisseling van de hond trager. Hierdoor heeft de hond minder voer nodig dan vóór de operatie. Zodra de hond geopereerd is moet u de hond minder voer geven om het oorspronkelijke gewicht te behouden. Puppybegeleiding de eerste stap in een gezond leven Het opvoeden van een pup kan best een lastige klus zijn. Om alles goed te laten verlopen heeft onze praktijk -in combinatie met de voeding van Specific- een puppybegeleiding. Tijdens deze begeleiding met de assistent van 1 x per maand, letten we op verschillende dingen. We wegen de hond en bekijken of de pup goed groeit en vooral niet te snel groeit, we kijken even naar het gebit, de oren en de nagels en bespreken het verdere gedrag van uw pup. Ook houden we het ontvlooien en ontwormen goed bij. Deze begeleiding is geheel kosteloos en u kunt de bezoeken afspreken wanneer het u uitkomt.

6 Maand Gratis Verzekering Petplan Er worden steeds meer dieren in Nederland verzekerd. Ook wij adviseren uw huisdier te laten verzekeren. Mocht er iets met het dier gebeuren en u bent verzekerd kunt u kiezen voor de beste zorg en hoeft u zich geen zorgen te maken om de kosten. Deze worden immers (totaal of gedeeltelijk) door de verzekeringsmaatschappij betaald. Wij hebben goede ervaringen met de verzekeringsmaatschappij Petplan. Petplan heeft verschillende soorten verzekeringen. U kunt kiezen voor een Basis pakket, een Plus pakket of een Totaal Pakket. Ook zijn er aanvullende verzekeringen mogelijk, bijvoorbeeld een castratie- of sterilisatieverzekering. Wanneer het dier bij Petplan is verzekerd hoeft u aan de balie in de dierenartspraktijk niets te betalen. Wij sturen de factuur door en het deel dat niet wordt vergoed komt via een factuur bij u terecht. Wanneer het dier bij ons in de praktijk gezond is verklaard (wanneer het bijvoorbeeld komt voor een vaccinatie) kunnen wij u 1 maand gratis verzekering aanbieden. Het dier is dan gedurende 1 maand in het Basis pakket verzekerd met een maximale vergoeding van zonder dat u premie betaald. Bij deze Maand Gratis Verzekering zit u nergens aan vast. Wanneer u de verzekering na deze maand wil doorzetten moet u zelf actie ondernemen, anders loopt de verzekering vanzelf af. Meer informatie kunt u aanvragen via de praktijk of via

Informatiebrief een pup.

Informatiebrief een pup. Informatiebrief een pup. Wanneer u besloten heeft een hond te nemen moet u van te voren op een paar dingen letten voordat u de pup gaat halen. Allereerst moet de pup een eigen plekje in huis hebben. Een

Nadere informatie

Een kitten in huis. een volwassen vlo

Een kitten in huis. een volwassen vlo Een kitten in huis Een kitten in huis is erg leuk, maar heeft ook veel verzorging en aandacht nodig. In deze informatiebrief behandelen we enkele onderwerpen die van belang zijn bij de gezondheid van uw

Nadere informatie

Aktie!!!! Nieuwsbrief Augustus 2013

Aktie!!!! Nieuwsbrief Augustus 2013 Nieuwsbrief Augustus 2013 Hier ben ik weer met de nieuwsbrief van de maand augustus! We zitten nog volop in de zomer dus het ontwormen en ontvlooien van uw hond of kat blijft zeer belangrijk. Aktie!!!!

Nadere informatie

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk Uw nieuwe hond Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk De dag dat de hond voor het eerst bij u thuis komt is altijd een beetje spannend. Zou het allemaal goed gaan, zal hij zich

Nadere informatie

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond:

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond: NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: HONDEN Vakantieopvang Als u een of meerdere en heeft en u wilt met vakantie gaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets voor de

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje.

In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje. Je hond mee op vakantie nemen naar het buitenland vraagt enige voorbereiding en organisatie: het dier moet niet alleen in orde zijn met de buitenlandse regelgeving, er zijn ook heel wat parasieten waar

Nadere informatie

Vakantiechecklist. Uw huisdier blijft thuis. Uw huisdier gaat uit logeren bij familie/vrienden

Vakantiechecklist. Uw huisdier blijft thuis. Uw huisdier gaat uit logeren bij familie/vrienden Vakantiechecklist Uw huisdier blijft thuis Zorg er voor dat er genoeg (dieet)voeding en indien nodig medicatie in huis is Geef de oppas de naam van uw dierenkliniek en telefoonnummer voor het geval dat

Nadere informatie

Pet Wellness Center. Welzijn voor uw huisdier. Puppy-plan

Pet Wellness Center. Welzijn voor uw huisdier. Puppy-plan Pet Wellness Center Welzijn voor uw huisdier Puppy-plan Inhoudsopgave Persoonlijke pagina Inleiding Een goede start Voeding Verzorging Entingen Lichamelijk onderzoek Controle tabel Voedingsadvies Preventief

Nadere informatie

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen.

Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Regelmatig ontwormen is belangrijk om uw gezin en uw hond te beschermen tegen wormen. Waarom ontwormen? Honden maken deel uit van ons gezin. We aaien, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd

Nadere informatie

Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension?

Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension? Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension? Het is belangrijk om tijdig bij de dierenarts te informeren welke risico s er voor uw dier zijn als het meegaat naar het buitenland of

Nadere informatie

In dit document zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje.

In dit document zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje. Je hond mee op vakantie nemen naar het buitenland vraagt enige voorbereiding en organisatie: het dier moet niet alleen in orde zijn met de buitenlandse regelgeving, er zijn ook heel wat parasieten waar

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw hond. Check, check, dubbelcheck:

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten

Nadere informatie

Pupinformatie voor kopers

Pupinformatie voor kopers Pupinformatie voor kopers Algemeen Een pup die u bij ons koopt, is minimaal negen weken oud. Wij hebben de pup aan u verkocht met een koopovereenkomst die door u en ons is ondertekend. Naast de koopovereenkomst

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw nieuwe hond!

Gefeliciteerd met uw nieuwe hond! Gefeliciteerd met uw nieuwe hond! Bij een nieuwe pup komt veel kijken. U moet zich bezig houden met opvoeding, zindelijkheid, de socialisatie en ook op gezondheidsvlak is er voor u als eigenaar een hoop

Nadere informatie

Van kitten naar kat. Optimale begeleiding door de praktijk. Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts

Van kitten naar kat. Optimale begeleiding door de praktijk. Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts Van kitten naar kat Optimale begeleiding door de praktijk Drs. Margit Bossard Gedragsdeskundig dierenarts TERUG NAAR DE SCHOOLBANKEN voor dierenarts-assistenten Amersfoort, zat. 20 juni 2015 Programma

Nadere informatie

EEN PUP IN HUIS! Een aantal leefregels/tips: De pup socialiseren:

EEN PUP IN HUIS! Een aantal leefregels/tips: De pup socialiseren: EEN PUP IN HUIS! Nu begint een leuke maar ook een drukke periode. Natuurlijk wilt u dat uw hondje opgroeit tot een gezonde, prettige labrador. Gedurende het eerste levensjaar van uw hond kunt u veel doen

Nadere informatie

DiereNieuws PAGINA 1 EDITIE VOORJAAR 2009

DiereNieuws PAGINA 1 EDITIE VOORJAAR 2009 DiereNieuws Deze maand 10% korting op alle Frontline producten. Eindelijk is het zover, de lente is begonnen! s Avonds langer licht en het weer wordt aangenamer. Dit brengt alleen ook weer nare dingen

Nadere informatie

6,7. Schofthoogtes: Kracht: Werkstuk door een scholier 1362 woorden 18 mei keer beoordeeld. Inhoud:

6,7. Schofthoogtes: Kracht: Werkstuk door een scholier 1362 woorden 18 mei keer beoordeeld. Inhoud: Werkstuk door een scholier 1362 woorden 18 mei 2006 6,7 131 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoud: 1. Algemene informatie over de Amerikaanse Bulldog 2. Hoe is de Amerikaanse Bulldog als pup? 3. Wat eet

Nadere informatie

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Door Marije Blok Het is verstandig uw huisdier(en) te laten inenten tegen verschillende dierziekten. Maar waartegen worden ze nu eigenlijk ingeënt? En waarom is

Nadere informatie

U kan informeren bij de rasverenigingen waar pups te koop zijn. Ook asiels zitten vol honden die wachten op een geschikt baasje!

U kan informeren bij de rasverenigingen waar pups te koop zijn. Ook asiels zitten vol honden die wachten op een geschikt baasje! Aankoop Vooraleer u een hond aanschaft, dient u er zich goed van bewust te zijn dat er zeer grote verschillen zijn qua karakter, formaat, verzorging, tussen de verschillende hondenrassen enerzijds en binnen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zomer 2012

Nieuwsbrief Zomer 2012 Geachte huisdiereigenaar, Hierbij ontvangt u onze nieuwsbrief van het voorjaar 2012. Wij hopen dat u de informatie in deze brief, over de gezondheid van huisdieren kunt waarderen. Met vriendelijke groet,

Nadere informatie

Nieuwsbrief van April-Mei 2015

Nieuwsbrief van April-Mei 2015 Nieuwsbrief van April-Mei 2015 De eerste zonnige week ligt weer achterons. De vogeltjes fluiten, leggen een ei, en de mei- en zomervakantie komen rap dichterbij. Buiten dat wij actiever worden met dit

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Vuurwerkangst Nierfalen bij de kat Het nut van chippen Parasieten hij honden en katten Bravecto Prijsvraag Vuurwerkangst Het klinkt nog heel ver

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Vuurwerkangst Nierfalen bij de kat Het nut van chippen Parasieten hij honden en katten Bravecto Prijsvraag Vuurwerkangst Het klinkt nog heel ver

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Deze maand in de nieuwsbrief. HuisdierenZorgPlan. Gebitten van knaagdieren.. Waarom vaccineren?. Uw huisdier mee op vakantie. We zijn er pas mee gestart maar er is veel belangstelling

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2015

Nieuwsbrief April 2015 Inhoud Nieuwe assistente... 2 Allemaal beestjes... 2 Vlooien... 2 Wormen... 3 Teken... 4 Actiepagina... 5 Konijnenvaccinatie nu met 5 euro korting... 5 Castratie kater nu met 17 euro korting... 7 15% korting

Nadere informatie

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond A virus: Hondenziekte ; HCC ; Parvo ; Aujeszky ; Rabiës ; Corona B bacterie: Ziekte van Weil ; TBC ; Tetanus ; Salmonella

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke

Nadere informatie

Denk er bij de aanschaf van een Maltezer aan dat deze hond meer verzorging vereist dan een gemiddeld ander ras.

Denk er bij de aanschaf van een Maltezer aan dat deze hond meer verzorging vereist dan een gemiddeld ander ras. Verzorging van de Maltezer Eén van de kenmerken van de Maltezer is de mooie, glanzende, zwaarvallende, zijdezachte vacht. Om een vacht zo mooi te krijgen en te houden komt er aardig wat werk aan te pas.

Nadere informatie

WAT TE DOEN EN TE ONTHOUDEN BIJ EEN NIEUWE PUP

WAT TE DOEN EN TE ONTHOUDEN BIJ EEN NIEUWE PUP WAT TE DOEN EN TE ONTHOUDEN BIJ EEN NIEUWE PUP Voeding Het is belangrijk om uw pup een puppy voeding te geven. Afhankelijk of u een klein, middelgroot of groot ras heeft gekozen, kan u kiezen voor een

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012 Op reis gaan met uw hond, kat of fret Wanneer uw huisdier mee op reis gaat, moet u voldoen aan buitenlandse wet- en regelgeving van het land waar u naar toe

Nadere informatie

Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 Mail:hondenschool sammie@gmail.co Website: www.hondenschool -utrecht.nl

Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 Mail:hondenschool sammie@gmail.co Website: www.hondenschool -utrecht.nl Nieuwsbrief Juni Mail:hondenschool sammie@gmail.co m ol -utrecht.nl sammie nog niet dan snel.. Eindelijk is dan de zomer aangebroken. gaat ook in de zomer gewoon door.. Juni Chipmaand: Ook in 2013 staat

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Beste Klant, Eerst graag uw aandacht voor het volgende: In Zoetermeer en Ypenburg zijn de afgelopen week, eind februari, verschillende honden ziek geworden door het Canine Distemper

Nadere informatie

Later word ik dierenarts!

Later word ik dierenarts! Later word ik dierenarts! Hengelosestraat 290 7521 AM Enschede 053-4345777 www.dierenartsenpraktijktonnema.nl info@dierenartsenpraktijktonnema.nl 1 2 Dierenarts zijn, wat betekent dat eigenlijk? De opleiding

Nadere informatie

11 Katten. Thema. 1 Inleiding. Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen.

11 Katten. Thema. 1 Inleiding. Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen. Thema 11 Katten 1 Inleiding Katten zijn makkelijke beesten om te verzorgen. Daarom zijn ze geschikt gezelschap voor oudere mensen. De inhoud van dit thema: 2 Verzorging 3 Voor- en nadelen van katten 4

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2015

Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Met uw hond of kat op vakantie Juni chipmaand De Easypill Overgewicht of obesitas Huisdieren ras van de maand Met uw hond of kat op vakantie De vakantie!

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Hoera een puppy! voor eigenaren van een nieuwe puppy. Inhoud: Identificatie en registratie. Algemene verzorging. Castratie en sterilisatie

Hoera een puppy! voor eigenaren van een nieuwe puppy. Inhoud: Identificatie en registratie. Algemene verzorging. Castratie en sterilisatie Hoera een puppy! Informatie over veelgestelde vragen en onderwerpen uit de dierenartspraktijk voor eigenaren van een nieuwe puppy Inhoud: Uw pup Vaccinaties Ontworming Vlooien en teken Voeding Identificatie

Nadere informatie

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers!

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Hondenhotel de Huiskamer

Algemene Voorwaarden Hondenhotel de Huiskamer Algemene Voorwaarden Hondenhotel de Huiskamer Artikel 1 Identiteit van de ondernemer 1.1. Naam ondernemer: Hondenhotel de Huiskamer handelend onder de naam/namen: Hondenhotel de Huiskamer Vestigings- &

Nadere informatie

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten.

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten. Darmparasieten komen zowel bij honden als bij katten zeer regelmatig voor. De vaakst voorkomende besmettingen zijn die met spoelwormen en lintwormen. Af en toe zien we ook infecties met giardia. Ook aan

Nadere informatie

Gezondheid Advies Gedrag Training

Gezondheid Advies Gedrag Training De eerste dagen dé huisdierenverzekering Aanbevolen door de dierenarts! Gezondheid Advies Gedrag Training Ieder huisdier verdient Gefeliciteerd met uw pup Een pup brengt veel plezier, genegenheid en liefde.

Nadere informatie

Spreekbeurt dierenarts

Spreekbeurt dierenarts Spreekbeurt dierenarts Ik doe mijn spreekbeurt over de dierenarts. Hoofdstukken: 1:waarom? 2:spreekkamer 3:medicijnen 4:laboratorium 5:behandeltafel 6:operatie 7:rontgefoto s 8:dierenarts-assistent 9:afspraak

Nadere informatie

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers!

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor

Nadere informatie

Prijslijst Dierenkliniek Zwarte Zee per 1 januari 2019, inclusief btw

Prijslijst Dierenkliniek Zwarte Zee per 1 januari 2019, inclusief btw Prijslijst Dierenkliniek Zwarte Zee per 1 januari 2019, inclusief btw klant DKZZ klant elders Consulten Consulten kliniek Consult kliniek, gebaseerd op 15 minuten 27,50 Uitbreiding consult per 10 minuten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oktober 2013

Nieuwsbrief Oktober 2013 Nieuwsbrief Oktober 2013 Beste huisdier liefhebbers, 4 oktober DIERENDAG! AKTIES van deze maand: 10% korting op 1 e Consult! 10% korting op castratie of sterilisatie van uw kat of hond! Bij elke aankoop

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

Vlooien. levenscyclus van de vlo

Vlooien. levenscyclus van de vlo Vlooien Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten bij hond en kat. Ze komen gedurende het hele jaar voor. Ze voeden zich met het bloed van hun gastheer en veroorzaken huidirritatie door injectie van

Nadere informatie

Informatie vooraf: de aanschaf van een pupje.

Informatie vooraf: de aanschaf van een pupje. Informatie vooraf: de aanschaf van een pupje. U hebt met Uw gezin besloten: er mag een pupje bij ons komen wonen. Als U een gezin met jonge kinderen hebt, dan valt de keus al snel op een golden retriever.

Nadere informatie

door Megan van den Berg

door Megan van den Berg door Megan van den Berg Ik houd m`n spreekbeurt over de dierenarts. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren hou en ik wil het later ook zelf worden. Spreekkamer Raar woord natuurlijk, spreekkamer.

Nadere informatie

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s.

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s. Voorwoord Zindelijkheidstraining is erop gericht om uw hond zo snel mogelijk te leren om buiten het huis zijn behoefte doen, of eventueel in een geschikte plek binnenshuis. We bespreken twee methodes voor

Nadere informatie

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)!

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Beste huisdierliefhebbers, De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Dit is in europa en daar buiten

Nadere informatie

Voordelen. Dit is de mei nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. Sterilisatie van de teef. Inhoud van deze nieuwsbrief

Voordelen. Dit is de mei nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. Sterilisatie van de teef. Inhoud van deze nieuwsbrief Voor u gelezen... 5 Dit is de mei nieuwsbrief van de Dierenkliniek Europawijk. Hypoallergenic (Horse)... 5 Pinguïn gespot op Engels strand... 5 Binnenkort dag van de hond!... 6 We doen ons best om elke

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Januari 2012

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Januari 2012 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Januari 2012 Beste huisdier eigenaren, Aller eerst wenst het Team van dierenkliniek Nesselande u een gezond/gelukkig 2012! De feestdagen zijn weer voorbij en de rust

Nadere informatie

Wij verzekeren de zorgkosten van huisdieren bij ziekten en ongevallen

Wij verzekeren de zorgkosten van huisdieren bij ziekten en ongevallen De nr. 1 huisdierenverzekering wereldwijd Wij verzekeren de zorgkosten van huisdieren bij ziekten en ongevallen Ieder huisdier verdient 2018029 Petplan Consumentenbrochure-nw.indd 1 25/05/2018 09:46 Waarom

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Fijne Vakantie! Augustus In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty. Bijen of wespensteek. Vakantiechecklist.

Nieuwsbrief. Fijne Vakantie! Augustus In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty. Bijen of wespensteek. Vakantiechecklist. Nieuwsbrief Augustus 2016 In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty Bijen of wespensteek Vakantiechecklist Zietke van Weil Beste baasjes, De vakantie is weer begonnen! Mag jullie huisdier mee op reis? Gaat hij

Nadere informatie

Hoe houd ik mijn hond gezond

Hoe houd ik mijn hond gezond Hoe houd ik mijn hond gezond Versvleesvoeding Tannetje Koning DAP de Oase Dorpsstraat 15b 6731 AS Otterlo 0318-590403 Oase@banditvoeding.nl Bandit Biologische Diepvriesvoeding Zelf samenstellen ( barf

Nadere informatie

Veterinary Care Nutrition. Gezondheidsvoeding van de dierenarts voor uw kitten

Veterinary Care Nutrition. Gezondheidsvoeding van de dierenarts voor uw kitten Veterinary Care Nutrition Gezondheidsvoeding van de dierenarts voor uw kitten Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe huisgenoot! Een kitten in huis is een fantastische gebeurtenis. De basis voor een jarenlange

Nadere informatie

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden!

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden! Dag van de Hond Kind & Hond kunnen de beste maatjes worden! In deze folder lees je hoe je goede maatjes met de hond kunt worden. Daarvoor moet je onder andere weten hoe hij in elkaar zit, wat hij nodig

Nadere informatie

NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: KATTEN. vakantieopvang kat

NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: KATTEN. vakantieopvang kat NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: KATTEN vakantieopvang kat Als u een of meerdere katten heeft en u wilt met vakantie gaan dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

Versie: augustus

Versie: augustus Versie: augustus 2017 1 Inhoudsopgave (op alfabetische volgorde) Aanmelden pup 03 Behandeling acute diarree. 03 De eerste nacht bij u thuis. 03 Inentingen en ontwormen. 04 Lichamelijke belasting bij een

Nadere informatie

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN. ProtectionBox

Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN. ProtectionBox Preventiebox OMGEVING WORMEN VLOOIEN ProtectionBox 1 P02 Vets Place Preventiebox P03 Vets Place dierenarts P05 Vectra Felis P06 Waarom wachten tot ze bijten? P07 Tips voor toediening Vectra Felis P08 Ectoparasieten

Nadere informatie

De jaarlijkse gezondheidscontrole

De jaarlijkse gezondheidscontrole De jaarlijkse gezondheidscontrole Omdat voorkomen beter is dan genezen Inleiding: waarom een jaarlijkse controle? Het leven van ons huisdier verloopt in het algemeen snel. Bij honden is het leven gemiddeld

Nadere informatie

Modules Eindtermen Geschatte lesuren Module 1 Erfelijkheid. K. kent de bouw van de cel, zijn functies en de celdeling

Modules Eindtermen Geschatte lesuren Module 1 Erfelijkheid. K. kent de bouw van de cel, zijn functies en de celdeling Opbouw modules Raad van Beheer 1. Basiscursus Fokken en Houden van Honden (modules 1 t/m 6) Module 1- Erfelijkheidsleer (basis) Module 2- Voortplanting Module 3- Gezondheid rond het nest Module 4- Wetten

Nadere informatie

TIPS en ADVIES. Laat uw kitten zien waar de kattenbak, eten en drinken staat.

TIPS en ADVIES. Laat uw kitten zien waar de kattenbak, eten en drinken staat. TIPS en ADVIES Het is heel goed mogelijk dat het kitten even van slag is door de verhuizing naar zijn nieuwe adres. Het mist zijn moeder, broertjes, zusjes en zijn vertrouwde omgeving. Mocht het dus even

Nadere informatie

Vaccinatie schema kat door: Dierenarts van Kessel

Vaccinatie schema kat door: Dierenarts van Kessel Vaccinatie schema kat door: Dierenarts van Kessel De vaccinatieprotocollen in de praktijk voor katten worden gehanteerd zijn gebaseerd op de Europese richtlijnen die door het ABCD zijn opgesteld. Hieronder

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2014

Nieuwsbrief April 2014 Nieuwsbrief April 2014 AKTIE!!!! AKTIE!!!! De hele maand April kunt u uw konijn bij ons laten vaccineren voor 5, euro korting, Tegen Myxomatose en RHD. Dus in plaats van 33, euro betaald u 28, euro, voor

Nadere informatie

Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er op plakken C) Naar de dokter gaan

Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er op plakken C) Naar de dokter gaan Van welk dier kan je de gekkekoeienziekte krijgen? A) Stieren en koeien B) Schapen C) Allebei Als je buiten op de grond valt en je hebt een diepe wond, wat moet je dan doen? A) Niks B) Een pleister er

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zomer 2011

Nieuwsbrief Zomer 2011 In deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen: Met uw huisdier naar het buitenland Oververhitting en maden bij het konijn Puppy avond Voeding voor hond en kat Met uw huisdier naar het buitenland

Nadere informatie

Succesvolle tips voor de verzorging en training van je puppy

Succesvolle tips voor de verzorging en training van je puppy 2011 DISCLAIMER: Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. kan echter niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuist

Nadere informatie

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST

PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DE PUPPY-CHECKLIST over houden van huisdieren Waar moet ik bij de aanschaf op letten: de puppy-checklist

Nadere informatie

THEORIE HOND. maak je vrienden. Met een DierenDiploma

THEORIE HOND. maak je vrienden. Met een DierenDiploma INLEIDING Geschiedenis Alle honden stammen van één voorvader af: de wolf. Toch verschillen de rassen veel van elkaar en zien ze er anders uit. Er zijn wel 400 verschillende hondenrassen. Honden zijn groepsdieren,

Nadere informatie

26 PUPPYWEETJES MIJN PERFECTE PUPPY

26 PUPPYWEETJES MIJN PERFECTE PUPPY 26 PUPPYWEETJES MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 26 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

WERKBOEKJE. Hond. je naam: Limburg

WERKBOEKJE. Hond. je naam: Limburg WERKBOEKJE Hond je naam: Limburg De oorsprong van de hond De hond is het oudste en trouwste huisdier van de mens. Officieel is het een roofdier, maar de meeste honden jagen niet meer. De voorvader van

Nadere informatie

. Ras van de hond.. Naam van de hond... Hierna te noemen Opdrachtgever

. Ras van de hond.. Naam van de hond... Hierna te noemen Opdrachtgever HONDENUITLAATSERVICE CHIENSÛR Sumatrastraat 199A 1094 NA Amsterdam tel. 06-54236453 email: info@chiensur.nl www.chiensur.nl OPDRACHTFORMULIER De ondergetekenden: opdrachtnemer Birgitte Manschot, eenmansbedrijf

Nadere informatie

Februari Maand van het gebit: : Gratis gebitscontrole en 20% korting op gebitsbehandeling!!

Februari Maand van het gebit: : Gratis gebitscontrole en 20% korting op gebitsbehandeling!! Beste huisdiereigenaren, Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief van februari 2013. In de dierenartsenpraktijken is dit de maand van het gebit, zo ook bij ons. Wij hebben daarom diverse aanbiedingen in het teken

Nadere informatie

Een teek? Pak m beet!

Een teek? Pak m beet! Een teek? Pak m beet! Informatie over teken en de ziekte van Lyme Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Geef de teek dus geen kans. Een

Nadere informatie

l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e www.licg.nl over houden van huisdieren

l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH ZOÖNOSEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Zoönosen: ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden

Algemene Voorwaarden Algemene Voorwaarden Los met Lois hondenuitlaatservice Artikel 1 definities 1.1 Los met Lois hondenuitlaatservice; opdrachtnemer. 1.2 Opdrachtgever; eigenaar van de hond(en). 1.3 Opdracht; het uitlaten

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2016

Nieuwsbrief april 2016 Nieuwsbrief april 2016 Deze maand in de nieuwsbrief. Huisdier en vakantie, regel het op tijd!. PAS OP voor teken!!. Een maatje voor je konijn vinden. Let op voor foute fokkers. Hondenpoep niet alleen grote

Nadere informatie

PRAKTISCH VAKANTIE UW DIER BLIJFT THUIS

PRAKTISCH VAKANTIE UW DIER BLIJFT THUIS PRAKTISCH VAKANTIE UW DIER BLIJFT THUIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Uit onderzoek is gebleken dat de meeste Nederlandse

Nadere informatie

Uw oudere hond: voedingsgids voor honden van 7 jaar en ouder

Uw oudere hond: voedingsgids voor honden van 7 jaar en ouder Als u uw hond gezond en fit wilt houden, kunt u uw dierenarts om advies vragen over de volgende belangrijke onderwerpen: Inentingen Zelfs oudere honden moeten regelmatig ingeënt worden om ze tegen verschillende

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juli 2012

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juli 2012 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juli 2012 Op vakantie met de dieren de belangrijkste punten om aan te denken zijn: Hou er rekening mee dat: Uw huisdier is gechipt; sinds 1 juni 2011 is het chippen

Nadere informatie

Belangrijke redenen waarom sterilisatie noodzakelijk is

Belangrijke redenen waarom sterilisatie noodzakelijk is Loopsheid en sterilisatie bij de teef Heeft u geen fokplannen met uw hond dan is het voor de gezondheid van uw hond het verstandigst om haar te laten steriliseren. Op internet kunt u een veelheid aan informatie

Nadere informatie

Op vakantie? Vergeet uw huisdier niet Te beschermen tegen parasieten

Op vakantie? Vergeet uw huisdier niet Te beschermen tegen parasieten Op vakantie? Vergeet uw huisdier niet Te beschermen tegen parasieten 58691_Vakantiefolder_NL_h.indd 1 9/05/11 12:44 Goed voorbereid op reis. Buitenland of kennel? De vakantie staat voor de deur, u wilt

Nadere informatie

Het gebit van de hond.

Het gebit van de hond. Het gebit van de hond. Controle van het gebit. Tijdens de puppyvaccinaties van uw hond controleren we of het gebit goed aangelegd is en of er geen problemen zijn. We laten u zien waarop u de komende maanden

Nadere informatie

Vlooien & Teken advies! Teken

Vlooien & Teken advies! Teken Teken Teken zien wij veel rond maart t/m november. Ze houden zich vaak op in struiken/bosjes/hoog gras, daar waar honden en katten graag komen. Zodra er een hond, kat of mens in de buurt is laat een teek

Nadere informatie

Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was?

Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? In deze brochure vindt u informatie over vlooien- en tekenbestrijding bij de hond Belangrijke tips voor een goede bescherming binnen- en buitenshuis!

Nadere informatie

Succesvolle tips voor de verzorging en training van je puppy

Succesvolle tips voor de verzorging en training van je puppy 2015 www.bordercolliegeheimen.nl DISCLAIMER: Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. kan echter niet verantwoordelijk worden

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande

Dierenkliniek Nesselande Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief juli/augustus 2011 Beste huisdier eigenaren, De (school) vakantie is begonnen, misschien dat een hoop van u op vakantie gaat. In deze nieuwsbrief geven we u nog wat

Nadere informatie

Voortplanting. De teef

Voortplanting. De teef Voortplanting De teef Algemeen De vruchtbare periode bij de teef wordt de loopsheid genoemd. Deze periode duurt ongeveer 3 weken. De eerste loopsheid zal meestal optreden tussen 6 en 12 maanden leeftijd,

Nadere informatie

HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT?

HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT? HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT? l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER KATTEN BINNEN

Nadere informatie

Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond

Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond De Gezondheidsdienst van de Stad Gent wil burgers bewust laten nadenken, vooraleer een hond in huis te halen. Een hond in huis nemen heeft immers bepaalde

Nadere informatie